‘Ik ben van het consuminderen’

‘Ik kan het me veroorloven om veel weg te geven, dus het is makkelijk te helpen.’ Maar ja, niet iedereen doet dat, dus dat is misschien wel valse bescheidenheid. Wybe Venema bracht ons op het spoor van de 79-jarige mevrouw Geervliet, woonachtig te Blaricum. Een gezellige oude dame met het hart op de goede plek. De ‘tomaat voor een daad’ heeft ze dan ook zeker verdiend!

‘Ik ben van ‘consuminderen,’ zegt mevrouw Geervliet. Op de vraag wat dat precies is, antwoord ze stellig: ‘Uitkijken wat je met de inhoud van je portemonnee doet, zodat je meer kan weggeven aan goede doelen, of de kerk.’

Mevrouw Geervliet is opgegroeid in een christelijk nest te Katwijk, waar ze geleerd heeft sober te leven zodat ze veel kan weggeven. De streng christelijke kanten zijn nu veranderd in een algemeen godsbesef. De C van het CDA heeft ze al lang geleden ingewisseld voor de SP. De C betekent volgens haar rentmeesterschap, iets wat ze bij het CDA niet meer terugvond.

Dertig jaar lang is ze onderwijzeres op de basisschool geweest. Toen ze op 59-jarige leeftijd met pensioen ging werd ze gevraagd om godsdienstonderwijzeres te worden op een openbare basisschool. ‘Vrijwillig uiteraard, waarom zou ik betaald worden?’

Het is de manier waarop ze deze vrijwillige les vormgeeft die haar zo bijzonder maakt. Ze combineert verschillende verhalen uit de Bijbel en de Koran, samen met oude mythen en legenden. Op deze manier wil ze de kinderen leren omgaan met heel normale dingen zoals angst, delen, houden van en liegen. ‘Menselijke trekjes, maar kinderen beleven dat heel anders.’

Tijdens haar lessen mijdt ze verhalen over een absolute God, of miraculeuze wonderen. Het gaat haar om de leringen die je uit een verhaal kan trekken. Verhalen die het geweten prikkelen en die universeel zijn, welke godsdienst je ook aanhangt.

Voor de les moet getekend worden door de ouders en ze is er trots op dat ze een bijna 100% aanmelding heeft. ‘Dat betekent dat de ouders mij vertrouwen, ook al komen ze van veel verschillende nationaliteiten en achtergronden. ‘Daarom is haar werk soms ook niet zo makkelijk. Ze kan de kinderen thuis niet in de problemen brengen met wonderlijke verhalen die de ouders dan met het oog op hun eigen religie (of afwezigheid daarvan) weer moeten uitleggen.

Met haar ‘gewetenslessen’, of ‘spiegellessen’ zoals ze deze zelf ook wel noemt, bereikt ze zelfs af en toe de ouders. Soms komen die langs omdat ze eens willen praten over de verhalen die ze van hun kinderen hebben gehoord. ‘Zo help ik ook hen vaak een beetje, wanneer ze ergens niet uitkomen, of wanneer ze aan het denken zijn gezet door hun kinderen.’ Over de kinderen zelf raakt ze niet uitgepraat: ‘Kinderen zijn veel religieuzer dan ouderen. Die voelen dingen nog steeds haarscherp aan, in tegenstelling tot veel volwassenen. Kinderen zijn puur’

Waarom doet ze dit nog op hoge leeftijd? Waarom persé nog lesgeven? Haar antwoord is dat alles op je pad komt. Ze is ervan overtuigd dat iedereen op de wereld staat met een bedoeling. ‘De kracht die veel mensen God noemen heeft iedereen talenten gegeven en daar kom je vanzelf achter. Op een gegeven moment zie je wat je talenten zijn, wat je kan, en dat wil je dan ook gewoon doen. Hoe oud je bent maakt dan niet meer uit.’

Zijzelf is goed in het bereiken van kinderen: ‘Ze zijn dol op me, regelmatig loop ik op straat en roepen leerlingen van vroeger me toe. Dag Juf, heeft u uw teddybeer nog? Die teddybeer liet ik altijd verhalen vertellen.’

Nu geeft ze wel minder les als eerst, ze wordt immers ook echt ouder. Ze had ooit de groepen 4 tot en met 7 onder haar hoede, maar nu geeft ze enkel nog les aan groep 5. Toch zijn dat nog steeds ongeveer zestig kinderen per week, iets wat ze graag nog lange tijd zou willen volhouden.

Helaas zat een foto er deze keer niet in, maar dat maakt niet uit. Mevrouw Geervliet is van harte uitgenodigd in de Tweede Kamer.

Ook iemand opgeven voor de ‘Tomaat voor een Daad?’

Door Bas Stoffelsen

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 18 oktober 2005 :: 18.07 uur

16 Comments

16 reacties

 1. Wat een geweldige vrouw en haar tijd dus
  eigenlijk vér vooruit. Zo iemand zou een
  leerstoel moeten hebben of ontwerpen en op
  elke PABO zou ze een workshop kunnen geven.
  Tevens helpt ze volwassenen mogelijk hier
  en daar uit de (verkeerde) droom en daardoor mogelijk van angsten af.

  Afgezien daarvan zijn zo veel mensen niet
  zonder reden overigens, buitenkerkelijk
  geworden (buiten het Instituut) maar heilig
  gelovend in een macht die boven alle machten uitgaat en een krachtenveld kent
  wat wij nog maar nauwelijks kunnen bevatten.

  DANK U WEL MEVROUW GEERVLIET.

  HARTELIJK BEDANKT DAT U HET AAN VEEL
  KINDEREN ÁNDERS HEBT KUNNEN BRENGEN:
  De Schepping van het HEELAL en ál wat
  dáár in IS.

  In gedáchten zet ik een ‘gouden’ rand om
  u heen versierd met briljanten.
  DAT bént U meer dan waard, dank u wel.

  Hartelijke groeten, Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 18 oktober 2005 @ 19.12 uur

 2. Mevrouw Geervliet is een voorbeeld voor veel mensen hier op aarde. Wat een MENS! Zei verdiend echt de ‘tomaat voor haar daad’.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — dinsdag 18 oktober 2005 @ 20.31 uur

 3. Het zal ongetwijfeld wel een gezellige leuke vrouw zijn en aan goede doelen geven is ook prima als ze toch teveel geld over heeft, maar ik zie het nut er niet van in om geld te geven aan de kerk. Wie schiet daar nu wat mee op? En zoals in bovenstaande stuk beschreven staat, ze heeft geleerd sober te leven. Beter zou zij om te zeggen, het christelijk geloof heeft het haar van kinds afaan ingestampt om zo te leven!

  De mannier waarop ze lesgeeft lijkt mij niet opdringerig aan de kinderen, dus dat is een pluspuntje, maar mijn kinderen zou ik nooit en te nimmer naar een school sturen waarin geloof een hoofdrol speelt.

  Misschien kan ze beter niet vrijwillig lesgeven, maar er geld voor vragen. Met dat geld kan ze weer goede doelen steunen en hopelijk niet de kerk.

  Een aardige dame, alleen doodzonde dat het geloof er bij moet komen.

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 18 oktober 2005 @ 20.43 uur

 4. PRACHTIG! En nu maar hopen dat er geen bueaucraten komen, die ‘de methode Mevrouw Geervliet’ gaan verbaliseren en institutionaliseren. Het gaat om personen, en spontaniteit! En dat is iets anders dan ‘enthousiasme’. Spontaniteit gaat over het individu; enthousiasme over de opportunist.

  Reactie door Simon — dinsdag 18 oktober 2005 @ 21.03 uur

 5. Godsbesef of liefde of hoe je het ook wilt noemen. Ik ben niet gelovig maar kan veel liefde en wijsheid vinden in dit verhaal. Hoe meer van dit soort liefdevolle en wijze mensen hoe beter. Ze leert de kinderen omgaan met allerlei levensproblemen. Hebben we die niet allemaal? Ik heb me al langer afgevraagd waarom we niet op school al leren hoe om te gaan met allerlei levensproblemen die onze maatschappij met zich meebrengt.
  Dat zei dit op zich neemt vind ik prachtig.

  Reactie door Tamiem — dinsdag 18 oktober 2005 @ 21.26 uur

 6. Het zou juist voor deze doodzieke economie beter zijn te consumeren.

  Wat wel verstandig is, dat ze geen geld uitgeeft wat ze niet heeft in de knip. Iets wat veel andere mensen anders hebben gedaan.

  Reactie door ReneR — dinsdag 18 oktober 2005 @ 21.34 uur

 7. Misschien dat Mevrouw Geervliet eens naar Den Haag moet. Daar al die stoute, niet luisterende jongetjes eens te beleren, wat ze allemaal fout doen. Een halt toeroepen aan het steeds groter wordend verschil tussen de bevolking.

  Reactie door johanna — dinsdag 18 oktober 2005 @ 23.16 uur

 8. “(kinderen)…Die voelen dingen nog steeds haarscherp aan, in tegenstelling tot veel volwassenen. Kinderen zijn puur”.

  Een cliche maar wel waar. Volwassenen stompen vaak af, zoeken een wereldje waar ze zich geborgen voelen en denken vervolgens niet meer zelf na. Ene Nico ter Linden heeft een boek geschreven waarin hij bijbelverhalen op een iets lossere, minder dogmatieke manier verteld, precies zoals ze ooit ook bedoeld waren volgens mij. Deze verhalen teruggeven aan de mensen was zijn opmerking. Ik ben niet gelovig maar er zit veel diepgang in die je vooral moet voelen en niet letterlijk uitgelegd moet krijgen, zeker niet op jonge leeftijd. Meer verwondering…

  Reactie door Ben van der Spank — dinsdag 18 oktober 2005 @ 23.41 uur

 9. Ik verwonder me elke dag… over onze regering!!

  Reactie door e.krul — woensdag 19 oktober 2005 @ 9.33 uur

 10. Veel mensen zijn al een paar jaar consumptief uitgeschakeld, zij hebben niet eens de vrijheid om te consuminderen.

  Reactie door e.krul — woensdag 19 oktober 2005 @ 9.53 uur

 11. natuurlijk prachtig maar zij heeft wel de kans om te consuminderen.
  Bij armere mensen is consuminderen verhongeren.

  Reactie door anita — woensdag 19 oktober 2005 @ 13.11 uur

 12. #8 Ook in de sprookjes van Hans Cristiaan-Anderson zit een kern van waarheid, dus zet die bijbel er maar naast.

  En als mevrouw zich kan veroorloven om geld aan de kerk te geven dan is ze ‘rijk’.
  Alsof die nog niet rijk genoeg zijn.

  Reactie door hac — woensdag 19 oktober 2005 @ 22.00 uur

 13. Hartelijk gefeliciteerd, Mevrouw Geervliet!

  Reactie door J3roen — donderdag 20 oktober 2005 @ 15.24 uur

 14. Even ter verduidelijking:Mevrouw geeft les op een openbare school…Ik heb een zeer goede band met mevrouw Geervliet,mijn tweede moeder. Nooit heeft zij geprobeerd enig geloof op mij over te brengen! Alleen geloof in mijzelf. Helaas spreek ik haar te weinig, maar wanneer het leven mij even te zwaar wordt, ga ik bij vertrek vol goede moed het “leven” weer in.
  Het is door de solidariteit,het luisterend oor, alles dat de SP voor staat, dat zij haar plaats op het voetstuk meer dan verdient!
  Het geld aan de kerk geven? Wie kan daar bezwaar tegen maken? Ik ben niet gelovig, maar weet wel dat deze kerk zijn geld goed besteed en het daar terecht doet komen waar het nodig is! Lid van de kerk of niet.
  Gefeliciteerd “oma Blaricum”,bij de SP heb je je voetstuk voor even, in mijn hart voor altijd!

  Reactie door Wybe — donderdag 17 november 2005 @ 12.41 uur

 15. sports betting…

  fork wool?extraction animators describes customize?totality betting online http://www.more-betting.com/

  Trackback door sports betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.56 uur

 16. Geweldig voorbeeld van zinnig omgaan met middelen. Het gaat er niet zozeer om dat mevrouw Geervliet haar geld aan een kerk schenkt, maar dat zij bewuste keuzes maakt over de bestemming van haar geld. Ze laat het stromen naar zaken die voor háár belangrijk zijn. Om een verschil te kunnen maken in de maatschappij. Dat is toch fantastisch?

  Ik denk niet dat mevrouw Geervliet meteen naar politiek Den Haag zou moeten vertrekken, want ik denk dat ze veel meer kan betekenen op de manier die ze nu hanteert.

  Ik geef sinds enige tijd workshops aan particulieren waarin ik hen help creatiever en constructiever om te gaan met hun financiële middelen. Het is een door mijzelf ontwikkelde methode: “Je Beurs in Balans”. In principe is de methode voor het duurzaam orde op zaken stellen op alles toepasbaar: spullen in huis, geld, tijdindeling…en dat alles om het leven meer ontspannen, gelukkig en tevreden te ervaren.

  http://www.eoscommunicatie.nl/workshops_beurs.html

  Reactie door Jojanneke van den Bosch — zondag 24 september 2006 @ 20.52 uur