Luchtvervuiling online

KNMI Uitstoot vandaag

Op de KNMI site kan iedereen vanaf nu dagelijks de mate van luchtvervuiling in Nederland bekijken.

Nederland is (vandaag) één van de meest vervuilde gebieden van Europa.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 18 oktober 2005 :: 13.13 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Interessante site. Direct worden er allerlei conclusies verbonden aan het plaatje. Men ziet een rode vlek boven Nederland en concludeert vervolgens dat Nederland één van de meest vervuilde gebieden is. Op basis van die plaatjes zou je dat kunnen zeggen.
  Zie daarvoor 13 oktober. Op 14 oktober is de lucht echter schoner. Zo ook op zondag. Kortom, het verschilt van dag tot dag. En het zal ongetwijfeld ook verband hebben met het weer. Naast ons bevindt zich het Ruhr-gebied, ook een groot industriegebied.

  Wat er echter over het algemeen te zeggen valt is dat er inderdaad hoge concentraties vervuilde lucht boven Nederland hangen. Dit verschilt per dag.

  De milieulobby zal voornamelijk de ‘vieze’ plaatjes laten zien. Men zegt er niet bij dat de vervuiling per dag kan verschillen en niet elke dag even erg is.Datzelfde wordt gedaan in bovenstaande logje.

  Neemt overigens niet weg dat we zorgeloos kunnen leven in NL. Luchtvervuiling moet worden tegengegaan. We moeten echter oppassen met het overdrijven en misinterpreteren van gegevens.

  Reactie door JeeCee — dinsdag 18 oktober 2005 @ 14.19 uur

 2. en de windt waaide uit het oosten!
  na genoeg alle rivieren uit het oosten,(ook het vuilste water??).zie ramspol/ketelbrug,wat daar verbouwt is,voor de zware metalen enz,
  maarja een gegeven paard mag je niet in de bek kijken.
  wil niet zeggen dat we ons geen zorgen moeten maken,maar toch ik vraag me soms wel eens af of het alleen maar aan nl ligt?inverband met wat wij (moeten)doen tenopzichte van de omringende landen.

  Reactie door ad — dinsdag 18 oktober 2005 @ 14.41 uur

 3. Heel veel vervuilde lucht komt uit het Ruhrgebied ons land binnen gewaaid.

  Reactie door JE. Mulder — dinsdag 18 oktober 2005 @ 14.55 uur

 4. Tja, wat mot ik doar van zegg’n. ‘t Is niks nijs en wie woont nou ienmoal in ‘n dicht bevolkt gebied met veul industrie en auto’s.

  Zulke informoatie is mooi, moar ik denk wel ‘s: de mens’n kriegt teeg’nwoordig veul te veul informoatie te verwark’n en doar worr’n de mens’n onrustig van.

  Ie kunt nou bekiek’n woar of gevoarlieke plekk’n bunt in Nederlaand, ie kunt bekiek’n hoe of de luchtvervuil’n is en aal zulks. Doarmet mot ie wel omgoan kunn’n.

  Reactie door Derk — dinsdag 18 oktober 2005 @ 15.07 uur

 5. Voor echt schone lucht moet je niet in Nederland zijn. Het Noorden komt er gelukkig iets beter vanaf. Maar die rode plek die je op het plaatje ziet, dat komt omdat de wind op dat moment oostelijk was, komend vanuit het Ruhr-gebied. Maar gelukkig is de wind meestal altijd westelijk. Alhoewel, als de wind westelijk is, heb ik s’winters altijd last van mijn buurman met zijn kloten openhaard.

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 18 oktober 2005 @ 15.25 uur

 6. Iedereen verwijst naar de oostenwind. Ja, en? Volgens mij reden te meer om in Europees verband de lucht- en andere vervuiling aan te pakken. De Duitsers moeten ook rekening houden met onze frisse lucht.

  Ik woon in de Rijnmond. Juist bij de gebruikelijke zuidwestelijke windrichting ligt mijn woonplaats Schiedam in de rook van de Botlek.

  Hou op met zeggen dat de kaart op de KNMI-site een vertekend beeld geeft. De lucht in Nederland is vies. Erg vies. Daar moeten we wat aan doen.

  Reactie door Freek — dinsdag 18 oktober 2005 @ 15.43 uur

 7. Heb ik daarvoor het roken opgegeven en laten staan? Ik kan net zo goed weer beginnen want aan het plaatje te zien stik ik nu ook nog in de rotzooi, helpt niks dus.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 18 oktober 2005 @ 16.18 uur

 8. Wel filtersigaretten hoop ik, die houden wellicht ook vervuilde lucht tegen ;-)

  Reactie door JeeCee — dinsdag 18 oktober 2005 @ 16.54 uur

 9. Over een half jaartje lopen we er allemaal bij als Michael Jackson met van die mondkapjes, teminste als dat mag van vodooheks Rita Verdonk, Want per slot van rekening ben je met zo’n lap voor je smoel niet meer te herkennen qua indetificatie op een afstand en dan maar hopen dat je niet neergeschoten wordt door een zenuwlijerige agent die je mede door die lap voor je smoel als terrorist aanziet, je weet het maar nooit in dit land. Ik kijk en hoor nergens meer van op. Bij mij is het behoorlijk fris en zuiver in mijn huis moet ik zeggen, dat komt omdat ik mij ook een ongeluk spuit met van die Oust bussen, die maskeren niet de rotzooi maar verwijderen het ook. Ja, ik voel me net als Heidi aus den Bergen zo zuiver is de lucht. Dus mensen, allemaal aan de Oust, dan zijn we zo van die nare luchtjes af.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 18 oktober 2005 @ 16.58 uur

 10. Beetje makkelijk om alleen het Ruhrgebied de schuld van de luchtvervuiling in ons land te geven. Natuurlijk komt daar vuile lucht vandaan. Maar van onze talloze dagelijkse files die uit miljoenen auto’s bestaan zal ook wel heel wat luchtvervuiling komen. We moeten eerst maar eens naar onszelf kijken. Het is logisch dat in Nederland de meeste luchtvervuiling is, het is een van de dichtsbevolkte gebieden van Europa.

  Reactie door Steven — dinsdag 18 oktober 2005 @ 17.00 uur

 11. Indetificatie moet natuurlijk identificatie zijn.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 18 oktober 2005 @ 17.06 uur

 12. En het moet zijn: niet als terrorist maar voor terrorist.
  Zo ook weer geregeld.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 18 oktober 2005 @ 17.12 uur

 13. Volgens mij drink je nog wel, Scarlet Pimpernel ! Proost !
  Overigens, Jan, jij als Brabander (Osser ?, Ossenaar ?, hoe heten jullie ?)moet toch al lang weten dat de lucht er niet deugt. Bij westenwind blaast er de Botlek-lucht en bij oostenwind de Ruhr-gebiedlucht. En bij noordenwind vries je uit je onderbroek. Kortom, het is nooit goed.

  Reactie door Henk — dinsdag 18 oktober 2005 @ 17.30 uur

 14. Ik werk onder de rook van de Rockwool in Roermond, af en toe is er een uitstoot waarbij de neerslag zich in lak van auto’s vreet.
  Ik mag niet meer roken op de werkplek, ongezond, die schoorstenen van de Rockwool braken viooltjeslucht uit, nou goed.

  Ga je grootmoeder voor de gek houden, de Rockwool wordt niet aangepakt daar het 1500 arbeidsplaatsen betreft, alles voor het geld, inclusief ons aller gezondheid,

  Kan ik me toch een mooi plaatsje in de hemel kopen, uiteindelijk.

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 18 oktober 2005 @ 18.05 uur

 15. BTW af en toe is 4 a 5 keer per jaar. De normale uitstoot is bij neerhangende bewolking ook lekker prikkelend voor je longen.

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 18 oktober 2005 @ 18.06 uur

 16. 13 Henk:

  Antwoord op jouw vraag is NEE Henkie, ik rook niet meer en ik drink geen alcoholhoudende dranken. Voor jouw dan een borrel of een biertje meer, proost.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 18 oktober 2005 @ 18.34 uur

 17. Lucht,water,grond en politieke vervuiling arm volk.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 18 oktober 2005 @ 21.37 uur

 18. Het afvoerputje van europa zijn we al, straks het eerste Derde wereld ontwikkelingsland.

  Reactie door johanna — dinsdag 18 oktober 2005 @ 23.26 uur

 19. Vragen helaas vele zich progressief-noemende mensen om een nog toleranter toelatingsbeleid voor allerlei “verdreven” stakkers.

  Zeker ook goed voor het leefklimaat hier

  Reactie door ReneR — woensdag 19 oktober 2005 @ 9.52 uur

 20. geen wonder al die uit de pan gerezen astma gevallen, huidziektes en mensen die lastige vreemde ernstige reakties krijgen.

  Niet alleen de GROND is totaal en compleet vervuild door chemische troep die erin gestopt is zelfs schone lucht ademen is ons ontnomen.
  Beter beginnen ze maar kapjes aan te bevelen want hoelang zal het duren eer het zover is dat wij allemaal doodvallen door vergiftiging of onze medische zorg nóg erger stijgt met mensen die op monsters beginnen te lijken, geen leven hebben door hun aangetaste en opengebroken huid?

  We moeten deze regering ook al dagvaarden voor het niet in acht nemen van regels voor verbetering van lucht en grond!!!

  Al tientallen jaren is bekend dat Nederland ook één van de grootse vervuilde grond heeft , is ook te zien op internet, maar i.p.v. een regering die voorwaarden moet scheppen ter verbetering van ons land, volk, welvaart, enz., zitten die belachelijke leeghoofden alleen maar dingen te verzinnen die in ONS (gezins)leven snijden tot en met relatie bureaus op te willen zetten voor ons.

  Ze hebben de plank izake politieke taken compleet misgeslagen en ze zijn o zo snugger dat zij het niet eens dóór hebben ook niet dat de bevolking ze liever linched dan waardeerd.

  Hoe zielig kan je zijn, ze zijn alleen maar met uitstel bezig geen afstel komen ze m.i. wel achter.

  Nederlanders verenig U…….ik ben er klaar voor hoe organiseren wij dit.

  SP het Nederlandse volk wil een mars naar Den Haag maar dan met een duidelijke doel en boodschap……kom organiseer en bewijs dat jullie wél naar het volk luisteren en ook écht en ook écht en écht niet duld of meer neemt waar deze kabinet mee bezig is!!
  Kom ik sta altijd klaar en wil best wat organiseren hoor!!!!!!!

  Reactie door C.F. — woensdag 19 oktober 2005 @ 10.07 uur

 21. Ik denk dat Nederland één van de weinige landen is die zoveel dingen meet. Meten is weten, dus dan pas zie je wat er allemaal aan de hand is. Toen men de ozonlaag kon meten, zag men het gat. Paniek alom, maar later bleek dat dat gat er al heel lang zit. Misschien duizenden, miljoenen jaren.
  Dus elke keer als men iets nieuws meet, is er gelijk paniek en schreeuwt de milieulobby moord en brand.

  Wat betreft de astma en de allergieën. Tegenwoordig wordt men zo steriel opgevoed, dat de kans op allergieën gewoon hoger is. Als kind moet je gewoon kunnen woelen in het zand. Maar dat is tegenwoordig bij veel mensen taboe, want dat is vies…

  We moeten meer terug naar de natuur en niet vies zijn van dingen. Ik denk dat een hoop allergieën dan verminderd kunnen worden.

  Reactie door JeeCee — woensdag 19 oktober 2005 @ 11.58 uur

 22. Grappig dat men het stikstofdioxide vertaalt naar luchtverontreiniging.

  Reactie door Tim — woensdag 19 oktober 2005 @ 12.18 uur