Slechte voorlichting zorgstelsel

Niet alleen het zorgstelsel is slecht, de voorlichting zelf is ook ver beneden peil.

Maar liefst 80% van de Nederlanders vindt dat ze door de overheid en hun verzekeraar onvoldoende zijn ingelicht over de nieuwe zorgwet. De meesten weten niet wat hen te wachten staat.

Noodrem

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 22 oktober 2005 :: 16.26 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Niemand weet nog precies hoe het gaat uitpakken, plannen maken is leuk maar het gaat feitelijk om de uitvoering en dat wordt door dit idiotenkabinet gewoon vergeten, oh nee dat valt onder eigen verantwoordelijkheid natuurlijk en die marktwerking!Las trouwens vandaag in het Haarlemsdagblad dat staatssecretaris Ross wil dat dehele thuiszorg in juni 2006 onder weer een nieuwe wet gaat vallen, dus uit de AWBZ!! Lekker afschuiven op de gemeentes, die hebben toch ook geen geld te makken! Kortom hogere leges!Afschuivers zijn het die in dit kabinet zitten!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 22 oktober 2005 @ 17.33 uur

 2. We zijn twee keer met de kaarten van” Actie Noodrem “de markt op geweest en het was opvallend dat er zóveel mensen waren die niks van dit zorgstelsel weten.Heel veel mensen klagen dat de regering hierover niks aan voorlichting doet.
  De mensen die er wel wat van wisten vonden het een slecht idee om dit zorgstelsel in te voeren,omdat dit het verschil tussen RIJK en ARM nóg groter zal maken!!
  Ik heb niemand gesproken op de markten die vóór dit zorgstelsel is.

  Reactie door Diny — zaterdag 22 oktober 2005 @ 18.10 uur

 3. het is bijna november en nog weet niemand hoeveel premie we gaan betalen, ben langs het ziekenfonds geweest en daar wisten ze het ook niet, maar in januari weten ze me wel te vinden! dokken zullen we

  Reactie door Annet — zaterdag 22 oktober 2005 @ 18.11 uur

 4. Als zelfs de Zorgverzekeraars nog in het duister tasten wat betreft de te betalen premie,hoe moet het dan met de mensen in het land? Met dank aan Hans Hoogervorst.

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 22 oktober 2005 @ 18.38 uur

 5. Natuurlijk is het nog niet duidelijk wat ons te wachten staat, qua verzekering alsmede de premie. Dat laatste laat nog op zich wachten omdat ze eerst de media-kosten(hoeveel was het ook weer? ruim 3 miljoen?)moeten doorrekenen in onze premie. Daarna hebben ze nog 2 maanden de tijd tot januari 2006. Als blijkt dat er ineens een acceptgiro in de bus ligt met een bedrag aan premie waar je niets van snapt(dus altijd te hoog is), laten we dan massaal weigeren te betalen. Moet jij eens opletten wat er in februari gebeurd! dan is er ineens voldoende begrijpelijke voorlichting. Als het niet anders kan in dit land, zullen we het moeten afdwingen!

  Reactie door Monique — zaterdag 22 oktober 2005 @ 19.49 uur

 6. Mensen weet totaal niet waarvoor per 1 januarie 2006 ze VERPLICHT moeten betalen. Een fatsoenlijk produkt of
  een kat in de zak?
  Om eens in de marketingtaal van dit kabinet te spreken. Je koopt toch ook geen auto of een scootmobiel, zonder dat je weet of het produkt TNU gekeurd is.
  Plus blijft het enkel die 1100,00 € of wordt het nog meer? En is het dat wel produkt wel waard? Men weet dat geen enkele verzekering net zoals de bouw en de huidige rechtstaat, die altijd met een zeer rechts oog kijkt naar de €-tekens, te vertrouwen is.
  De bevolking wil niet trappen in de zogenaamde kleine lettertjes, die altijd in een contract voorkomen. Die de Nederlandse mensen nu verplicht moeten tekenen. Ik ben niet van plan iets te tekenen dus niet te verzekeren, zonder te weten wat het precies inhoud. Dan maar de cel in, heb je het misschien nog wel beter en heb je een dak boven je hoofd.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zaterdag 22 oktober 2005 @ 21.01 uur

 7. gewoon geen verzekering nemen !!!!
  laat na 1 januari het zaakje maar vastlopen .dan kan die ,kotsende ,hoogervorst .op 1 februari opflikkeren .er is geen huisarts of specialist in nederland te vinden die je niet help als je niet verzekerd bent. BURGELIJKE ONGHOORZAAMHEID !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door texas henkie — zaterdag 22 oktober 2005 @ 22.48 uur

 8. http://www.zorgverzekering.nl

  Voorbeeldje waar iedereen gewoon kan zien wat het is en hoe het uitpakt. Waar nog geen zekerheid over bestaat is de aanvullende verzekering en het eigen risico. Er zijn vast meer plekken op het net te vinden, zie ook:

  http://www.zorgverzekeringswet.nl/

  Maar ja, dan kom ik toch weer op het begrip eigenverantwoordelijkheid… Mensen zijn toch ook in staat hun andere verzekeringen uit te zoeken, zonder dat mammakloek staat dat voor ze regelt? Ik vind dat in dezen de consument een eigen onderzoeksplicht heeft. Voor mij valt bijvoorbeeld om diverse redenen het Zilveren Kruis reeds af, daar zit ik nu nog bij, en heb daar de buik van vol.

  Reactie door speedfreak12 — zaterdag 22 oktober 2005 @ 23.25 uur

 9. (8)zorg consumeer je niet !

  Reactie door texas henkie — zaterdag 22 oktober 2005 @ 23.37 uur

 10. Een autoverzekering ook niet, en is toch een consumentenproduct. Zie aub consument als iedere nederlander die in Nederland verblijft…

  Reactie door speedfreak12 — zaterdag 22 oktober 2005 @ 23.43 uur

 11. Eigen verantwoordelijk? Klinkt heel aardig maar wat moeten ouderen doen om dit uit te zoeken? Hoe moeten mensen die geen computer hebben dit allemaal uitzoeken?Je mag van de regering toch op z’n minst verwachten dat als zij met een nieuw stelsel komen,zij het ons ook kunnen uitleggen ???? NEE, zij denken : ZOEK HET MAAR UIT !!!
  Ik hoorde deze week al dat oud-papierophalers al formulieren bij het oud papier hebben gevonden !

  Reactie door Diny — zaterdag 22 oktober 2005 @ 23.45 uur

 12. Je hebt daar inderdaad wel een punt, men gaat er tegenwoordig te gemakkelijk van uit dat iedereen een breedbandverbinding heeft… Overigens heeft bijvoorbeeld mijn moeder van 70 dat dus inderdaad wel, evenals een groot aantal andere ouderen die ik ken, die groep is wel bezig een inhaalslag op dat gebied te maken, en dat gaat wonderbaarlijk hard.

  Reactie door speedfreak12 — zaterdag 22 oktober 2005 @ 23.57 uur

 13. Wij hebben nog niets ontvangen…

  Reactie door Nicole Halmans — zondag 23 oktober 2005 @ 0.08 uur

 14. 13, zo’n formulier? …ik ook niet, terwijl ik nog zo’n vriendelijke dame van de belasting opgebeld heb om door te geven dat ik tot voor kort thuisloos was en pas net een adres had, waarop me alleraardigst werd medegedeeld dat ik een blanco formulier kon verwachten en hoogstwaarschijnlijk het juiste dat sowieso gestuurd zou worden ook nog… tot op heden niets gehad. Echt een dikke vette pluim voor die aardige dame met haar mooie babbeltje! *kotspoppetje* …ben benieuwd

  Reactie door Patrick — zondag 23 oktober 2005 @ 3.48 uur

 15. 8@speedfreak12
  Als je alleen de beschikking hebt over de thuis gestuurde folders van overheid en verzekeringsmaatschappijen, wil ik jouw wel eens een verantwoorde keuze zien maken.
  Ben benieuw hoe jouw voorlichting op dit terrein dan is, of ga jij het de mensen die het niet snappen ook thuis uitleggen net zoals mvr.H.v.Leeuwen(CDA).
  En hoe zit dat ook alweer met de controle van de eerstekamer op goede wetgeving?
  Opdoeken maar die eerstekamer.

  Reactie door leen — zondag 23 oktober 2005 @ 11.33 uur

 16. Rest assured, het wordt een puinhoop.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 23 oktober 2005 @ 11.59 uur

 17. @leen: Zoals ik al eerder zei, de grote onzekerheid is de aanvullende verzekering en het eigen risico. En daar maakt het al of niet hebben van internet niet zo gek veel voor uit. Het andere, de basisverzekering, dat ligt min of meer vast en is feitelijk voor iedereen bij elke maatschappij hetzelfde. Toegegeven, de off-line voorlichting kan stukken beter. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om bijvoorbeeld de informatie die op http://www.zorgverzekeringswet.nl staat, en die uiterst neutraal en leesbaar is in een foldertje te bundelen en bijvoorbeeld bij de postkantoren in het rek te zetten. Ze hadden tenslotte ook zoveel geld over voor het verspreiden van een uiterst slechte europese grondwet-krant.

  Reactie door speedfreak12 — zondag 23 oktober 2005 @ 14.53 uur

 18. De zorgverzekeraars hebben in ieder geval hun visitekaartje afgegeven.
  Van de laatste premieverhoging van de ziektekostenverzekering(gemiddeld 59 euro per client)was maar 5 euro nodig voor dekking van oplopende ziektekosten.
  De overgebleven 54 e gaat worden gebruikt voor reclame doeleinden en stunt aanbiedingen voor het nieuwe stelsel.

  bron:RTL teletekst 22-10-2005

  Reactie door Beste Kerel — zondag 23 oktober 2005 @ 15.28 uur

 19. aanvulling 18
  premiestijgingen sinds 2003

  Reactie door Beste Kerel — zondag 23 oktober 2005 @ 15.33 uur

 20. Ik vind het een onrechtmatige zaak dat iemand die na zijn pensionering al jaren in het buitenland woont, er zelfs al 10 jaar niet meer is geweest en ook nooit meer aanspraak wil maken op welke gezondheidsvoorziening dan ook in Nederland, na 1 januari toch de ziekenfondspremie van zijn AOW ziet afgetrokken.

  Reactie door Geert Geel — zondag 23 oktober 2005 @ 15.48 uur

 21. 20
  verander van nationaliteit.

  Reactie door Beste Kerel — zondag 23 oktober 2005 @ 15.51 uur

 22. @21: Dat zou wat zijn. Er verblijven naar schatting vele honderdduizenden tot een miljoen Nederlanders in het buitenland. Allemaal van nationaliteit veranderen?

  Nee. Zij kunnen zodra hun gezondheid gaat kwakkelen maar beter allemaal teruggaan naar Nederland en daar het toch al van ellende hijgende stelsel nog meer belasten. Maar daar wordt helaas echt iedereen slechter van.

  Waarom die premie niet afschaffen voor deze categorie?

  Ik voorspel dat in het levensbreiwerkje van Hoogervorst nu al de mot zit. En de gaten zullen volgend jaar snel zichtbaar worden.

  Zo stelt de minister dat een pensionado in Spanje voor thuiszorg maar in zijn nieuwe woonland moet aankloppen. De premie wordt alvast in Nederland van zijn AOW afgetrokken, en Spanje mag de zorgrekening naar Den Haag sturen.

  Maar dan ontstaan de problemen. In Spanje kennen ze helemaal geen thuiszorg. Dus waarvoor je in Nederland betaalt, kun je in Spanje helemaal niet krijgen.

  Dat zou je als bedrijf eens moeten doen. Mensen laten betalen voor een sevice die helemaal niet leverbaar is. Was je snel onderwerp in het TROS-programma ‘Opgelicht’!

  Hoogervorst weet overigens van dit probleem af. Maar hij weigert er iets aan te doen. Zal hem een ‘rotzorg’ zijn, zogezegd. Hoe zat het ook weer met de plannen om ook bewindslieden te kunnen vervolgen?

  Goed idee.

  Reactie door Geert Geel — zondag 23 oktober 2005 @ 21.06 uur

 23. 87,50 per maand dsw per persoon
  belastingen ?
  verbetering ?
  achteruitgaan 37,50

  Reactie door kan je er tegen — maandag 24 oktober 2005 @ 16.06 uur

 24. Ik betaal op dit moment 86,40 voor het hele gezin per maand, en wij moeten dadelijk 1100 euro betalen PER PERSOON,(kunnen we rekenen??) per jaar, voor een ordinaire basis verzekering (zogenaamd kids niet meegerekend) ik ben gaan werken opdat ik door de aandelenlease in de financiële NOOD kwam (ook weer door die witte boorden criminelen, terwijl ik van een schuld af wilde)nu moet ik dus ook weer meer voor mijn ziektekosten gaan betalen het geld wat ik dacht te verdienen om schulden af te lossen gaat dadelijk op aan mijn ziektekosteverzekering!!! Ik STOP MET WERKEN!!! Wij krijgen ook geen huurtoeslag nu ik (15 uur) per week werk…geen kindertoeslag, en de zorgtoeslag hahaha lachertje misschien net 5 euro per maand die we dadelijk terug krijgen omdat we net aan de grens zitten!!!!!! IK ben BOOS HEEL BOOS!!!! TERUG NAAR AF GA NIET DOOR START

  Reactie door pien — maandag 24 oktober 2005 @ 17.22 uur

 25. Beste Kan je er tegen

  Hoe kom jij aan die 37,50 achteruitgang? Heb je wel meegerekend dat:
  - de awbz premie 1,15% omlaag gaat
  - je misschien een zorgtoeslag krijgt (nee, niet als je een dik inkomen hebt)
  - er geen werknemersdeel zfw meer wordt ingehouden op je loon of uitkering

  Reactie door Sjoerd — maandag 24 oktober 2005 @ 17.46 uur

 26. @pien: Met mensen die met aandelenlease het schip zijn ingegaan heb ik geen draad medelijden.

  Reactie door speedfreak12 — maandag 24 oktober 2005 @ 17.54 uur

 27. Speedfreak12-LEGIOLEASE/LEVOB/GEELINK ADVIESGROEP heb je hersens???????? er zijn er 100.000 mensen mee bedonderd, en wat denk je.. werk ik niet of wil ik werken!!!! DAAR HOOR IK JE NET NIET OVER !!!!!!( eigen schuld dikke bult!!!) Ga zoeken wat je eigen identiteit is voordat je zegt eigen schuld “DIKKE BULT” zegt, anders doe je je zegje maar op cda en vvd, alhoewel dit houd wel de discussie levendig ook met zulke mensen als u..

  Reactie door pien — maandag 24 oktober 2005 @ 18.18 uur

 28. @ beste Sjoerd
  omdat wij nu nog niet weten wat we terug krijgen
  en nu betalen wij rond 50 euro aan dsw (p.p)
  dus 50 + 37,50 p.p = 87,50
  dus is voor ons 75 euro per maand extra

  14 jaar geleden was het nog 30 gulden p.p per maand

  en is dat 192,59 gulden p.p voor minder zorg

  Reactie door kan je er tegen — maandag 24 oktober 2005 @ 21.22 uur

 29. @pien: Wie heeft nou eigenlijk wie bedonderd? Sorry hoor, maar ik geloof niet in sprookjes. Zelf beleg ik onder andere in opties, dat gaat nog net effe wat ruiger, en geloof me, ik heb daar stevig mee gewonnen maar ook stevig mee verloren. Wie moet ik van dat verliezen de schuld geven? Hoogop mijzelf, ik heb zelf dat risico genomen.
  Zo zie ik dat met die leaseconstructies ook, zodra er gouden bergen worden beloofd, en dat is in het verleden gebeurd, waarbij dan gek genoeg altijd weer dat zinnetje over resultaten uit het verleden stond, moet je er van uitgaan dat er ook risico’s zijn. Bij effecten komt wel degelijk een gok-element kijken, en als je gaat gokken met geleend geld ben je gewoon stom bezig. Sorry hoor, je hebt net als al die andere huilers vooral jezelf bedonderd.

  Reactie door speedfreak12 — maandag 24 oktober 2005 @ 23.30 uur

 30. genept.
  Met dit nieuwe stelsel geeft men de verzekeraars vrij baan die kunnen premies maken zo hoog ze wllen want immers de belastingdienst draagt bij (wij dus)
  prijsafspraken zijn niet toegestaan maar het valt wel op dat de premies heel dicht bij elkaar liggen.feitelijk moet u het maar zo zien de macht in nederland ligt bij verzekeraars en banken.die bepalen de prijzen immers de politiek doet hier toch helemaal niets aan en ze zijn zo vol over terrorisme ,nou wij worden door de multinationals geterroriseerd met hulp van de staat dus niks waarden en normen meneer balkenende u met u collega.s hebben als eerste de hoeksteen van de samenleving om zeep geholpen dus hou a.u.b op over waarden en normen u zou een heleboel ziektekosten kunnen voorkomen als de mensen voldoende geld hadden om op zn minst elke dag vers groenten en fruit te kunnen kopen .want er zijn genoeg mensen die dit niet kunnen,Maar goed deze politiek is er meester in om echte problemen direct onder de mat te vegen hier is immers geen tijd voor ze zijn te druk met het berekenen van hun eigen salarisverhoging want stel je voor dat zij een stapje terug moeten doen,kortom we worden bestolen beroofd en belogen .als je maar op de juiste plek zit
  kan en mag je dit allemaal.kortom het word weer eens tijd voor een grote zuivering in de politiek.

  Reactie door rob — maandag 31 oktober 2005 @ 17.09 uur