Verzorgingshuizen ondermaats

Respect voor ouderen nu

De huisvesting van bewoners van verzorgingshuizen is ver beneden peil. Dat blijkt uit een rapport van het College bouw en Ziekenhuisvoorzieningen waarop de Volkskrant de hand heeft weten te leggen.

De meeste bewoners wonen in een kamer die niet of nauwelijks voldoet aan de wettelijke minimale kwaliteitseisen. Ook zijn de wc’s vaak te klein voor een rolstoel en passen brancards niet in de lift.

Het Bouwcollege inspecteerde bijna 1400 verpleeg- en verzorgingshuizen, zo’n driekwart van het totale aantal. In die 1400 wonen ruim 126.000 ouderen. (NOS)

We weten het al veel langer, ouderenzorg is in Nederland een ondergeschoven kindje, net als de ouderen dat zelf dreigen te worden. Juni dit jaar opende de SP nog een meldlijn, die lijn staat nog steeds open.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 22 oktober 2005 :: 16.25 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Ik zou zeggen pleur dat hele Kabinet een tijdje in zo’n benedenmaats verzorgingshuis. Laat ze daar maar lekker wegkwijnen! Wie niet horen wil moet maar voelen!!!

  Reactie door simONE — zaterdag 22 oktober 2005 @ 17.17 uur

 2. Had je iets anders verwacht? Leuk als je steeds nieuwe regelgeving maakt en de uitvoering niet in de plannen op neemt!Zo gaat het immers steeds!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 22 oktober 2005 @ 17.27 uur

 3. De overheid kan niks. Een rechtse overheid niet, een linkse overheid niet. Privatiseren die hap. Fijn dat Jan het nu zelf ook doorheeft.

  Reactie door McCarthy — zaterdag 22 oktober 2005 @ 17.56 uur

 4. @3

  Privatiseren? Je stelt dus voor om die bejaarden over te laten aan de hebzucht van de aller rijksten?

  Liever een regering die het verprutst, maar in theorie wel voor het volk hoort te zorgen, dan een bedrijf dat hebzucht gelijk voorop zet.

  Met zo’n slechte regering heb je iig nog enige controle in de vorm van stemmen.

  Reactie door Wes Oldenbeuving — zaterdag 22 oktober 2005 @ 18.07 uur

 5. Ach, we weten allemaal wel dat McCarthy gewoon maar wat uitkraamt.

  Reactie door Meneer Vis — zaterdag 22 oktober 2005 @ 18.33 uur

 6. Geen marktwerking in de zorg. Dat is funest.

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 22 oktober 2005 @ 18.39 uur

 7. MacArthy?
  Verantwoordelijk voor de executie van de Rosenbergs?
  Eén van zijn hulpjes heette Reagen, voorzitter van de acteursbond. Deze bracht zogenaamde communisten, dat waren zelfs mensen met ideën nog minder soscialistisch dan van de huidige PvdA, aan bij Mac commissie. Voor velen betekende dat een veroordeling wegens niet Americaans gedrag en de onmogelijkheid om hun brood te verdienen. Kennelijk is deze hier optredende AAP gescharmeerd van dit soort praktijken.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 22 oktober 2005 @ 20.38 uur

 8. via jouw website diende ik een klacht in bij de meldlijn.
  die werd onderzocht en serieus genomen.

  Reactie door ron — zaterdag 22 oktober 2005 @ 21.41 uur

 9. als mijn moeder in een verzorgings huis slecht verzorgd zou worden .spreek ik de directie daar op aan .doen ze niks onder het mom .,het is haags beleid ,!! duw ik hem de strontluier van mijn moeder in zijn smoel ,(dan maar een weekje zitten )kinderen hebben de plicht voor hun ouders op te komen .maar ja er zijn er steeds meer die hun nieuwe auto belangrijker vinden dan het ouders!!

  Reactie door texas henkie — zaterdag 22 oktober 2005 @ 22.43 uur

 10. Mijn moeder is een aantal jaren geleden overleden in een verpleeghuis. Zij was ernstig dement. De laatste dagen en nachten van haar leven hebben wij als kinderen van nabij meegemaakt. Zodoende krijg je ook iets mee van het reilen en zeilen in zo’n verzorgingstehuis.
  Ik moet zeggen, het was geweldig. De toegewijdheid van het personeel, het engelengeduld met sommige bewoners, het respect dat ze tegenover demente bejaarden uitten. En tussen alle drukte door kwamen ze geregeld vragen of ik nog koffie wilde, of een broodje, wat dan ook.
  Mijn moeder is daar met liefde verzorgd. En dat voelt goed.
  Maar ik geef toe, het kan in een ander verpleeg- of verzorgingstehuis slechter zijn.

  Reactie door Henk — zaterdag 22 oktober 2005 @ 23.21 uur

 11. (10)ben blij voor je .het ligd ook niet aan het personeel aan het bed maar aan de managers.die om kosten te besparen steeds meer niet goed opgeleid personeel aannemen .die toch hun stinkende best doen .maar niet de zorg kunnen geven die de mensen nodig hebben .

  Reactie door texas henkie — zaterdag 22 oktober 2005 @ 23.41 uur

 12. Wat mij destijds vooral opviel was de geweldige organisatie op de verpleegafdeling. ‘s Morgens iedereeen het bed uit, verzorgen en ontbijten, zonder dat er één onvertogen woord viel. Ik vind dat knap.

  Reactie door Henk — zondag 23 oktober 2005 @ 1.59 uur

 13. Dit is Ernstig maaaar met alle macrokapitalistisch problemen hoop ik niet dat dit soort regel overtreding er toe leid dat 10 bejaardehuizen worden gesloten en 20 andere voor 50,miljoen euro verbouwt, zo dat de plee 10 cm groter is (iedereen zijn zakken weer kon vullen)en die oudjes Die niks mee opschieten. Door ons zijn ze al uit de maatschappij verbannen en dat klopt niet het is tijd dat de SP Met plannen naar buiten treed en de niet wetende grijze massa laat zien dat de SP alternative heeft. Want Dat weten veel mensen nog steed niet en daarom is de SP voor die mensen nog steeds geen alternatief ik heb gesproken!

  Reactie door Wolfy — zondag 23 oktober 2005 @ 2.24 uur

 14. Vandaag komt Kingma, Inspecteur van de Gezondheidsdienst,weer eens opdraven in Buitenhof om over de mistoestanden te spreken.

  Reactie door JE. Mulder — zondag 23 oktober 2005 @ 2.50 uur

 15. Aan de welwillendheid van de verzorging in bejaardenhuizen/verpleegtehuizen ligt het niet. Het is het beleid wat dit soort beroepen onaantrekkelijk heeft gemaakt. Steeds meer moeten werken voor minder geld. Onderbezetting. Gevolg, geen tijd genoeg om oude mensen te verzorgen zoals het hoort. Mijn moeder (89) mag 1x per week onder de douche, heeft wel een eigen badkamertje, maar kan zichzelf niet verzorgen. Heeft incontinentie, dus stel je voor dat dit niet al te fris is. Het worden zo langzamerhand weer middeleeuwse toestanden. Zou het kabinet eens wat meer aandacht aan deze problematiek besteden en daar dan ook daadwerkelijk in investeren, dan pas laten ze zien wat normen en waarden zijn, maar dit zootje wat er nu zit kraamt de term te pas en te onpas uit, zonder te weten waar ze het over hebben. In en in triest!!

  Reactie door anja — zondag 23 oktober 2005 @ 11.10 uur

 16. ik vind dat de zorg wel beter moet kunnen.

  het plaatje zegt respect voor ouderen nu

  maar is het wel zo dat ouderen respect verdienen.
  dat is toch niet zo, dat als maar ouder wordt gelijk respect krijg.
  respect dat verdien je.
  en ouder worden gaat van zelf.
  nu is opleggen van
  dus nu even niet.
  zo kan ik wel voor iedereen eerbied tonen.

  dat ouderen zorg krijgen als ze het zelf niet meer kunnen is goed en moet.

  Reactie door kan je er tegen — maandag 24 oktober 2005 @ 15.08 uur

 17. (9)Wat ik zo raar vind, is, dat je zo weinig klachten van hun kinderen hoort/leest. Of mis ik die berichten gewoon?
  Het enige wat ik lees is van horen zeggen, of via via…nooit rechtstreeks de kinderen van…
  Dat zouden toch de eersten moeten zijn die klagen…
  Zoals je zegt, het zouden mijn ouders niet moeten zijn…
  Mijn moeder is wel goed verzorgd, destijds

  Reactie door Warrior — maandag 24 oktober 2005 @ 16.37 uur

 18. Warrior………jij hebt je zeggje altijd gedaan soorrrryyyy no intemeted feelings at all

  Reactie door pien — maandag 24 oktober 2005 @ 19.08 uur

 19. (18) Kan het ff niet volgen…wat is er nu weer mis?

  Reactie door Warrior — maandag 24 oktober 2005 @ 20.04 uur

 20. 17 en 19 Warrior, misschien moet je reactie 15 nog eens lezen? Inmiddels ligt ze met een gebroken heup in het ziekenhuis. Mocht ze hier nog uit komen is ze afhankelijk van de hulp in het bejaartentehuis. Ik hou mijn hart nu al vast. (vanwege de onderbezetting)

  Reactie door anja — donderdag 27 oktober 2005 @ 10.12 uur

 21. world cup betting…

  complimented nitric!councilman,bane deferment Caucasians Cowan betting online http://www.more-betting.com/ clowning online betting http://www.completely-sport.com/

  Trackback door world cup betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.30 uur