Het UWV rapport

UWV Rapport

Lees het hele rapport(pdf) over de werkwijze van het UWV.

Tienduizenden mensen zijn ondertussen gedupeerd door rigide besluitvorming en een politieke tunnelvisie. Heel veel verdriet en pijn is veroorzaakt doordat van een mens een nummer met een prijskaartje is gemaakt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 23 oktober 2005 :: 12.11 uur

33 Comments

33 reacties

 1. Jan, stel dat de SP het land mede gaat besturen in 2007, gaan we dan voor al die mensen die nu al ten onrechte het arbeidsproces in zijn gestuurd de boel terugdraaien?

  Reactie door kaatje — zondag 23 oktober 2005 @ 12.31 uur

 2. Dat zat eraan te komen.

  de Geus doet net, alsof hij van niks weet en hij dit niet aan zag komen. Volgens de berichten gaat de Geus het UWV aanspreken wat er “aan de hand is”.

  Wat een schijnheilige vlerk. Het gaat om aantallen ja, inderdaad. dat was ook de insteek van die zogenaamde “hervormingen” in de sociale zekerheid, die hij doorvoerde. Minder mensen in de WAO en meer in die bijstand wel te verstaan.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 23 oktober 2005 @ 12.35 uur

 3. `Tienduizenden mensen zijn ondertussen gedupeerd door rigide besluitvorming en een politieke tunnelvisie. Heel veel verdriet en pijn is veroorzaakt doordat van een mens een nummer met een prijskaartje is gemaakt.´

  Sprak de partij die de veelverdieners als hun persoonlijke melkkoeien beschouwen.

  Iets met pot,ketel en zwart zegt jullie dat wat?

  Reactie door Ronald — zondag 23 oktober 2005 @ 12.36 uur

 4. Zonder het UWV een veer in de kont te willen steken, wil ik toch even melden dat een herkeuring soms ook goed uit kan pakken. Een oom van mij was eerst gedeeltelijk afgekeurd en is na herkeuring volledig afgekeurd.

  Reactie door Petra — zondag 23 oktober 2005 @ 12.47 uur

 5. Dat de managers niet naar kwaliteit maar naar kwantiteit kijken is niets nieuws onder de zon. Het hele beleid is er toch op gericht om zoveel mogelijk WAO-ers er uit te sodemieteren? Bezuinigen ten koste van zieke mensen is het enige wat telt is het niet meneer de Geus? Ga u SCHAMEN als u tenminste weet wat dat betekent.

  Reactie door anja — zondag 23 oktober 2005 @ 13.06 uur

 6. Het UWV heeft een opdracht gekregen. Hoe specifiek die opdracht was blijkt uit het resultaat. De uitvoerder doet precies wat hem wordt opgedragen dus treft geen blaam. De opdrachtgever moet dus worden aangesproken!

  Reactie door Sonja — zondag 23 oktober 2005 @ 13.10 uur

 7. Citaat uit rapport:
  “Zij lijken gevangen te zitten in de paradox dat zij deel uitmaken van een organisatie waar zij geen deel van willen zijn. Deze paradoxale gevangenschap resulteert in machteloosheid, achterdocht en cynisme.” (.)

  Vervanging van het woord ‘organisatie’ door ‘land’ resulteert in een treffende beschrijving van de stand van zaken in NL in ruimere zin.
  Het is ook daar waar de bron van ellende ligt.
  (De Hofvijvergroep)
  Er zitten zoals bekend wel meer mensen ook in andere organisaties in dergelijke gevoelens gevangen.
  Zoals de gehele zorg als zodanig en onderwijs bijvoorbeeld. Dit hele land als zodanig is inmiddels ziek gemanaged.

  Reactie door Alex — zondag 23 oktober 2005 @ 13.17 uur

 8. @6: Dat is een gevaarlijke. Zeker, de opdracht is fout. Maar als de uitvoerende zich als willoos instrument laat misbruiken en alleen wijst: ja, maar het moest van…, dan is die zeker net zo fout.

  Ieder mens heeft altijd de keuze om iets wel of niet te doen. Als een opdracht indruist tegen je geweten, dan kun je weigeren om die uit te voeren. Dat dat vergaande consequenties kan hebben maakt het moeilijk, maar niet onmogelijk.

  Reactie door sjouke — zondag 23 oktober 2005 @ 13.33 uur

 9. Sjouke, waarschijnlijk is dit ook de reden waardoor de proffesionals het moeilijk hebben gekregen. Ze hebben tenslotte toch een eed afgelegd? Lijkt mij niet dat die A.D.’s dat hebben gedaan, zullen er daardoor ook minder moeite mee hebben om een prijsje aan mensen te hangen. Nee hoor, die slapen nog steeds lekker door. Wat straks? Als de prijskaartjes op zijn? Ja, dan liggen ze wakker, want HUN baantje staat op de tocht. Geen WAO-er meer te bespeuren.
  De oplossing? De A.D.’ers massaal in de WW, daarna nog een beetje bijstand, liefst niet te lang (i.v.m. de bezuinigingen) en ja, jammer, voor WAO komen ze niet in aanmerking (als dat nog zou bestaan) want (“”arbeidsongeschikt”")
  zijn ze niet, wat jammer nou!

  Reactie door anja — zondag 23 oktober 2005 @ 13.48 uur

 10. Beste Petra #4

  Het is geen verdienste van de UWV om mensen af te keuren maar om (kwalitatief) “goed” te keuren. Een herkeuring zou in het algemeen dan ook hetzelfde resultaat moeten opleveren.
  Tenzij je de keuringscriteria drastisch wijzigt. Dat is wat de minister nu doet!
  Je hebt jarenlang betaald aan een verzekering en nu je van die verzekering gebruik moet maken, wordt er gezegd dat jouw situatie niet meer of slechts gedeeltelijk onder de verzekering valt. Dit omdat de verzekeringsvoorwaarden nu veranderd worden.

  Reactie door Rigu — zondag 23 oktober 2005 @ 13.52 uur

 11. En Zondag’s in de kerk, daar zit dan zo’n meneer. Nou ja, meneer, ik noem over het algemeen nou niet elke bult stront meneer en zeer zeker niet deze achterbakse exorsist De Geus. Neem maar van mij aan dat er qua keuringen niets gaat veranderen achter de schermen, natuurlijk wel voor het oog van het neerlands volk, maar dat is puur om de schone schijn op te houden en de mensen een rad voor ogen te draaien en dat andere mensen vooral geen medelijden hoeven te hebben met de gekeurde WAO’ers omdat vanzelfsprekend alles keurig en netjes is verlopen volgens loeder De Geus. De sceptische meningen van mensen ten opzichte van de mensen die in de WAO zitten hebben gisteravond in het RTL nieuws zichzelf ervan kunnen overtuigen aan de hand van een uit de school geklapte UWV arts die goddank behoorlijk een boekje opendeed over de onmenselijke keuringen die daar plaatsvinden. De arts wou op eigen verzoek niet herkenbaar in beeld en de stem moest ook vervormd worden uit angst voor represailles van de bazen van het UWV. Het zijn net gangster praktijken. De Geus stoomt gewoon op de zelfde voet door, omdat hij geen gezichtsverlies wil lijden en politiek gezien op z’n bek wil gaan. Per slot van rekening is dit z’n eigen duivelse bedenksel en dat moet slagen voor persoonlijk succes en gewin.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zondag 23 oktober 2005 @ 14.01 uur

 12. 4 woorden: verharding van de maatschappij.

  Bron: de kiezers zelf, die geen politici kunnen ‘aanvoelen en dus verkeerd stemden, deels mede-’gestuurd’ door niet-kritische media.

  Reactie door Barend — zondag 23 oktober 2005 @ 14.02 uur

 13. @8 Precies,Ze hadden toen moeten zeggen dat doen we dus niet, niet achteraf maar blaten…Neemt niet weg dat het slecht is voor betrokkenen, uit de wao zo in de bijstand, als je partner dan werkt heb je dus niets..

  Reactie door Lambert — zondag 23 oktober 2005 @ 14.07 uur

 14. Ik houd mijn hart vast als straks ook nog de private verzekeraars een vinger in de pap krijgen,dan is het kleine beetje ethiek die je nu nog met een grote lamp binnen het UWV kunt vinden helemaal weg.

  Het schrijven geeft maar eens te meer weer hoe mensen met een ziekte of een WW uitkering beschouwt worden als “untermenschen”.

  Reactie door Beste Kerel — zondag 23 oktober 2005 @ 14.32 uur

 15. UWV…? Weg Ermee!

  Trackback door Jazper.nl — zondag 23 oktober 2005 @ 14.55 uur

 16. Beste Rigu,

  Dat het UWV zoveel mogelijk mensen goed moet keuren weet ik. Ook weet ik dat de eisen veranderd zijn. Juist daarom maakte ik me zorgen om mijn oom. Ik ben niet blij dat hij volledig afgekeurd is, want dat betekent (zeker met de aangescherpte criteria) dat het slecht met hem gaat. Wel ben ik blij dat hij verder gewoon met rust gelaten wordt. Geen enkel bedrijf zit te wachten op mensen die vanwege de herkeuring ineens een deeltijd baan moeten zoeken. De reïntegratie-hel blijft hem bespaard. Niemand die over zijn rug centjes gaat verdienen. Dat bedoelde ik er mee te zeggen en dat wou ik kwijt.

  Reactie door Petra — zondag 23 oktober 2005 @ 15.35 uur

 17. @11, Vergeet zijn zuinige cent in het zakje nou niet. Je neemt hem zo de illusie af dat hij toch nog iets goed doet en o zo sociaal is.

  Reactie door anja — zondag 23 oktober 2005 @ 15.59 uur

 18. Omdat de naam GAK een negatieve uitstraling had, hebben ze een paar jaar terug de naam veranderd in UWV

  Reactie door Jansonius — zondag 23 oktober 2005 @ 16.15 uur

 19. Beste Jansonius, staat UWV soms voor UW WELZIJN VOOROP? Was het maar waar, maar toch beter als Gemeenschappelijk Administratie Kantoor. We worden nu nog in de waan gehouden dat we geen prijskaartje zijn, toch?

  Reactie door anja — zondag 23 oktober 2005 @ 17.58 uur

 20. @Anja.,

  het functioneerde al slecht, en als ze denken dat met een naamsverandering te kunnen wegpoetsen, dan lijken ze wel helemaal van verstand ontspeend.,!

  Reactie door Jansonius — zondag 23 oktober 2005 @ 18.37 uur

 21. ik kan hier van alles weer een keer opschrijven,,
  maar als mijn eigen huis/tuin en keuken arts,lacht en zucht en gaat hoofdschudden,bij mijn verhaal,dan weet ik genoeg!

  Reactie door ad — zondag 23 oktober 2005 @ 22.30 uur

 22. Jansonius, dat zijn ze ook.

  Reactie door anja — zondag 23 oktober 2005 @ 23.01 uur

 23. (4) en (16) Petra, dat is mij ook overkomen. Ik was eerst gedeeltelijk afgekeurd en mocht aangepast werk gaan doen. Ik voelde me te goed daarvoor en heb geprobeerd aan te geven dat ik meer kon dan het werk wat ik van hun moest doen. En toen ik dus herkeurt werd, werd ik ineens volledig afgekeurd omdat ik teveel in het ziekenhuis kwam met mijn lichamelijke handicaps. Terwijl ik mensen met een ernstigere handicap dan ik heb wel zie werken en ik zit afgekeurd thuis.
  Oké, ik ben nu herstellende van een zware hartoperatie, maar dat wil niet zeggen dat ik niet en nooit heb kunnen werken. Ook heb ik Scoliose gehad, mijn ruggenwervel is operatief rechtgezet. En had ik een tekort gehemelte bij de geboorte die operatief verlengt is en had ik daarna spraaklessen nodig om goed te leren praten. Ook heb ik het Velo Cardiaal Faciaal Syndroom. Maar mag ik daarom dan niet werken? Niet normaal de maatschappij in. Van het UWV mag ik dus niet als gewoon mens de maatschappij in om te werken. Ik wilde dieren verzorgen of administratie medewerkster worden.
  Ik wilde graag werken maar ik mocht niet.
  Ik wilde geen sociale werkplaats baan, ik wilde de gewone arbeidsmarkt op en dat mocht ik niet. Ik heb een paar jaar terug nog gesolliciteerd bij een uitzendbureau om te kijken wat mijn mogelijkheden waren voor reïntrigratie. Ze hebben me ingeschreven omdat ik dat wilde, maar ik heb nooit meer iets van dat uitzendbureau gehoord. Je bent nu eenmaal afgekeurd en dan ben en blijf je een kneusje in deze maatschappij.
  Nu ik de zoveelste operatie achter de rug heb, heb ik genoeg van het vechten om te mogen werken. Maar het is iedere keer zo moeilijk om uit te leggen waarom je zo jong al achter de geraniums thuis zit en dat je vrijwilligerswerk wilt doen omdat de gewone arbeidsmarkt je niet hebben wil.

  Reactie door Paula Buisman — zondag 23 oktober 2005 @ 23.08 uur

 24. @23

  Een heel erg droevig verhaal vertelt u daar. Het is tekenend voor het niveau waarnaar Nederland is afgegleden de laatste jaren. En het wordt nog erger, daar ben ik van overtuigd.

  Ondertussen zit de regering hard te lachen, samen met de hoge heren uit het bedrijfsleven. Het kan ze geen moer schelen wat er gebeurt zolang hun banen maar veilggesteld zijn. Echt ziek wat er gaande is in dit land. Bah!

  Reactie door DJ Digital — maandag 24 oktober 2005 @ 0.34 uur

 25. @3(Ronald): geld willen van mensen die het nog hebben of mensen de goot in trappen omdat ‘we’ nu eenmaal besloten hebben dat de cijfertjes anders moeten, er zit nogal verschil tussen nietwaar. Of wilde je nu een chronisch zieke WAOer die wel meer niet kan dan werken gaan vergelijken met mensen die geheel normaal leven en prima verdienen??? Nogal misplaatste jaloezie.

  Reactie door CiNNeR — maandag 24 oktober 2005 @ 1.38 uur

 26. Het heeft (veel te) lang geduurd, maar ik ben blij dat er inmiddels artsen zijn die zich niet meer laten misbruiken voor de criminele herkeuringen, zoals die zijn verzonnen door politici en ‘gezondheidsmanagers’.
  Artsen die nog wel bereid zijn om mee te doen met de Lourdes-operatie zijn in feite vergelijkbaar met de artsen die ooit op perrons stonden en aangaven wie wel en wie niet meer in staat was tot lonende arbeid.
  ‘Arbeit macht frei’.
  Ik ben oprecht blij dat mijn kinderen geen verzekeringsarts zijn, want het zou mij moeite kosten hen uit mijn geheugen te wissen…

  Reactie door Heraclitus VII — maandag 24 oktober 2005 @ 5.27 uur

 27. (23)als je het moeilijk vind om het iedere keer uit te leggen .stop er dan mee .JE HOEFT NL NIKS UIT TE LEGGEN !!! als je een uitkering hebt .het is een recht !

  Reactie door texas henkie — maandag 24 oktober 2005 @ 8.42 uur

 28. Ik heb het rapport gelezen, en herken veel in de ‘management’ perikelen. Dit zie ik in meerdere bedrijven.
  Ook de voorang die de professionals geven aan hun vakgebied is ook een logisch gevolg.
  Veel mensen in die werkzaam willen zijn in de zorg zijn intrinsiek gemotiveerd, en dit wringt met beslissingen die niet troken met hun visie op het vakgebied.

  Ook de missie van het UWV (we flikkeren zoveel mogelijk uit de WAO) is een ethish dilemma voor de professionals, want die weten wat er met die mensen verder gebeurt, en voelen mee.

  De aanbevelingen van dit onderzoek zijn lachwekkend. Overleg kan de scherpe kantjes eraf vijlen, maar de algehele doelstelling van de organisatie word niet onderschreven.
  In dit geval, met zelfstandige professionals heb je dan een vet probleem.
  Dit los je niet op door maar wat gebabbel en aanpreekpunten.

  Er zijn maar twee echte oplossingen:

  1) alle professionals ontslaan en ja-knikkers aannemen. Mensen die alleen kunnen werken onder opdracht van boven. Een soort van u vraagt wij draaien. (soldaten)
  Een minder rigoreuze stap is het aannemen van dit soort ja-knikkers zodat deze de overhand krijgen, en de mensen die dit niet onderschijven ander werk gaan zoeken

  2) de opdracht terug geven aan de politiek, met de boodschap: schep jullie eigen stront maar. Wij gaan niet onze organisatie opofferen aan jullie waanvoorstellingen.

  Reactie door alexander — maandag 24 oktober 2005 @ 9.48 uur

 29. 3a) De politiek bedenkt zich dat dit wellicht haar eigen verantwoordelijkheid is en trekt de opdracht in, mede om haar eigen geloofwaardigheid te bewaren.

  Aanvullend worden alle adviseurs en ambtenaren die dit resultaat niet hadden voorzien direct overgeplaatst naar een minder gevaarlijke positie. Men geeft daarna de grootste critici van binnen het UWV de plaats van directe adviseurs van de minister en stelt hun verantwoordelijk voor het melden van problemen bij de uitvoering van nieuwe plannen.

  Reactie door Gideon — maandag 24 oktober 2005 @ 14.11 uur

 30. Ik heb vele jaren bij het gak, thans het uwv gewerkt. De laatste jaren als procesbegeleider. Een procesbegeleider is zeg maar het wandelende wetboek voor zowel de arts als de arbeidskundige. Mijn werk heb ik altijd met veel plezie gedaan. Het moet mij van het hart dat de insteek van deze regering heeft geleid tot de chaos bij het uwv. Enerzijds de veranderde wetgeving en anderzijds het korten op de budgetten. Het gevolg is dat juist in de administratie gesneden is. In het potentieel van de artsen en de arbeidskundigen niet, maar wel in het andere geschoolde personeel. De gevolgen van dit beleid zijn thans zichtbaar. Het is voor mij niet vreemd dat er achterstanden zijn ontstaan. Ik weet dat er binnen alle geledingen binnen het uwv gevoelsmatig ook problemen zijn met de uitvoering van het nieuwe schattingsbesluit. Alleen dit wordt niet uitgesproken omdat de leiding moet sturen op aantallen, immers dit is afgesproken met minister de Geus. En is belangrijk voor het voortbestaan van het UWV. Nu heeft het UWV helaas een negatief klank in deze maatschappij wat het niet verdiend. Het personeel binnen het UWV probeert ondanks alle maatregelen alles zo positief en rechtvaardigt mogelijk voor de klanten op te nemen. Ik ben van mening als iemand de zwarte piet voor het hele herkeuringsgebeuren aan iemand wil geven , doe dit dan aan minister de Geus die is voor alles verantwoordelijk en niet de uitvoerende instantie. Je mag niet vergeten dat minister de Geus heeft gezegd dat het UWV niet de organisatievorm is die hij voor ogen heeft. En dat sluit aan bij de uitpsraak van Minister Zalm dat de WW door de gemeenten kan worden uitgevoerd. Het enige wat een democratie kan doen is -naast protesteren en dergelijk- bij de nieuwe verkiezingen op de juiste sociale partijen te stemmen en misschien is er dan nog iets te redden

  Reactie door leo van der Bie — donderdag 27 oktober 2005 @ 23.36 uur

 31. Breek mij de bek niet open!

  Ik sluit mij aan bij alles wat hier al eerder gezegd en geschreven is.
  Dit kan gewoon niet!!
  Ik weet heel erg zeker dat over een paar jaar dit probleem zich(zelf) opgelost heeft. Iedereen hier in Nederland zal op den duur een dictatorschap zoals die zich nu aan het manifesteren is nooit en nimmer tollereren!
  Leve de revolutie

  Groetjes Che

  Reactie door Ernesto (che) Guevara — vrijdag 18 november 2005 @ 17.42 uur

 32. Beste Leo van der Bie,

  Je hebt wel gelijk dat politiek verantwoordelijk is voor de slechte gang van zaken binnen het UWV maar ik wil toch graag jouw mening wat van een andere kant belichten zoals het hoort in een goede democratie!!!!! Ik heb van betrouwbare bronnen vernomen dat er verzekeringsartsen e.d. zijn die zich in de handen wrijven om mensen op een achterbakse manier in de “KOU” te zetten.
  Zij verschuilen zich dan graag achter de politiek. Ik heb het zelf ook helaas moeten meemaken dat een arbeidsdeskundige in 1998 al tegen mij zij dat de politiek voor hem niet streng genoeg optrad tegen mensen met moeilijk objectieve ziekten zoals ik die ook heb.
  Er zullen ook mensen zoals u zijn die een goed hart hebben. Heel fijn. Laat u en degene zich horen intern bij het UWV!!!!!
  De politiek is dan naar mijn mening bij moeilijk te objectiveerbare ziekten niet de enige deugeniet! Immers in 1998 was het mogelijk om met moeilijk te objectiveerbare ziektes een voledeige wao uitkering te verkrijgen. Maar wat doen uw collega’s dan ineens meneer van der Bie. Ze gaan over de schreef, ze verschuilen zich op een hypocriete achterbakse manier.
  Deze praktijken moeten uitgeroeid worden.

  Leve de revolutie!

  Groetjes CHE

  Reactie door Ernesto (che) Guevara — vrijdag 18 november 2005 @ 18.05 uur

 33. EVEN VOOR NR 18,19 EN 20

  UWV = UITVOERING WERKNEMERS VERZEKERINGEN
  EN IS EEN VERPLICHTE FUSIE TUSSEN EX-GAK,-CADANS,-DETAM,-SFB,-USZO

  TER INFO, DUS NIET ALLEEN GAK

  Reactie door REMCO — dinsdag 13 december 2005 @ 14.50 uur