Stop het treiterregime

De bezuinigingen van Minister Donner in het gevangeniswezen pakken averechts uit. Het recidivepercentage loopt op, en de gevangenen vereenzamen in een rap tempo. Dit blijkt uit een onderzoek van Heleen Peters van de Universiteit Utrecht.

Al eerder heeft de SP gewezen op deze onwenselijke situatie. Met de actie ‘Morgen moet het beter’ vragen we aandacht voor deze ontwikkeling. Zelf heb ik een aantal gevangenissen bezocht en met eigen ogen gezien hoe de bezuinigingen leiden tot gevaarlijke situaties, niet enkel in de gevangenissen zelf, maar uiteindelijk ook in de samenleving.

Middels het zwartboek van de werkgroep Morgen Beter, hebben we samen met bewaarders, reclasseringswerkers, ex-gedetineerden, vrijwilligers, PIW-ers, geestelijke verzorgers en andere betrokkenen, 10 verbeteringseisen opgesteld.


10 eisen voor verbetering

1. Schaf het treiterregime af en herstel het dagprogramma.
2. Twee op één cel alleen met instemming van de betrokkenen en niet in Huizen van Bewaring.
3. Haal de reclassering terug binnen de muren. Vanaf dag één moet er gewerkt worden aan de terugkeer in de samenleving. Biedt ook buiten de muren hulp en begeleiding.
4. Laat gemeenten zorgen voor voorzieningen om een succesvolle terugkeer in de samenleving mogelijk te maken.
5. Stel meer (goed opgeleide) bewaarders aan in de gevangenis.
6. Laat vrijwilligers binnen en buiten de muren hun werk doen bij de begeleiding van (ex-) gedetineerden.
7. Stel onderwijsprogramma’s beschikbaar voor alle gedetineerden.
8. Geef gedetineerden met psychische problemen in de gevangenis de zorg en behandeling die zij nodig hebben.
9. Beloon verplichte arbeid in de gevangenis met een redelijke vergoeding.
10. Houd prijzen in gevangeniswinkels op het niveau van gewone supermarkten.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 24 oktober 2005 :: 12.21 uur

29 Comments

29 reacties

 1. Het is duidelijk dat de SP geen last heeft van korte termijn visie en blijft
  inzetten op menswaardigheid.

  Reactie door B.Hoekstra — maandag 24 oktober 2005 @ 13.26 uur

 2. Regel 11: zorg dat je kinderen niet voortijdig ontsporen,(allert blijven met wie ze omgaan en wat ze uitspoken) en wees een goed ouder/voogd, dan hoef je daar ook niet te verblijven…

  Reactie door pien — maandag 24 oktober 2005 @ 16.50 uur

 3. Regel 12:
  Geef een veroordeelde ‘ontspoorde’ na zijn
  detentie niet nog eens ‘levenslang’, want
  dan vraag je om recidivisme.

  Regel 13:
  Voorkom chantage en ongeregeldheden tijdens
  die detentie, door inzetten van vertrouwens-artsen, of gepensioneerde huis-
  artsen, die althans kijk op het léven en
  patiënten hebben gekregen en op deze manier
  in deeltijd enorm goed werk zouden kunnen
  doen. Nadien workshops geven aan de daarop
  betrekking hebbende instellingen en studie-
  begeleiding bij elke vorm van te geven onderwijs van 8 tot 28.

  Reactie door Madelief — maandag 24 oktober 2005 @ 17.21 uur

 4. 2. Er bestaat ook nog zoiets als een aangetoonde genetische factor in criminineel gedrag. Het is niet alleen nurture, ook nature. Met een goede opvoeding kom je een eind, maar ondervang je dus niet alles.

  Reactie door kaatje — maandag 24 oktober 2005 @ 17.25 uur

 5. We zullen er maar een beroepsgroep van maken. En jongen wat wil jij straks worden als je groot bent ? een crimineel, goede werktijden en af en toe logeren in een bungalowpark met alle gemakken.
  Alles wat je nodig hebt is belastingaftrekbaar, je masker, je wapen, munitie enz enz.
  Nu nog een goede zorgverzekering maar dat is geen probleem zolang je maar betaalt.
  Een bank overvallen is geen probleem, je gaat naar de balie, geeft een briefje af aan de medewerker die dan even je vakbondskaart wil zien en daarna gewoon geld geeft.
  Iets voor de FNV ??

  Reactie door hac — maandag 24 oktober 2005 @ 19.02 uur

 6. Jaja, verwen ze maar lekker.
  Gezonde mensen in elkaar slaan, voor € 50,00 die gehandicapt en een pschychisch trauma hebben opgelopen die door moeten leven met een WAO-tje te weinig om te kunnen leven en net te veel om te sterven. Deze mensen hebben levenslang!
  Maar ach dat is hun eigen schuld toch!

  1. Schaf het treiterregime af en herstel het dagprogramma.
  2. Vier op één kamer alleen met instemming van de betrokkenen en niet in van de verzekering.
  3. Haal voldoende revalidatie-artsen terug binnen de muren. Vanaf dag één moet er gewerkt worden aan de terugkeer in de samenleving. Biedt ook buiten de muren hulp en begeleiding.
  4. Laat gemeenten zorgen voor voorzieningen om een succesvolle terugkeer in de samenleving mogelijk te maken.
  5. Stel meer (goed opgeleide) verpleegkundigen aan in de zorghuizen.
  6. Laat vrijwilligers binnen en buiten de muren van een zorghuis hun werk doen bij de begeleiding van (ex-) zieken.
  7. Stel onderwijsprogramma’s beschikbaar voor alle (genezen?) zieken maar een handicap over hebben gehouden.
  8. Geef mensen die geen kwaad hebben gedaan maar met psychische problemen in de de zorg en behandeling die zij nodig hebben.
  9. Beloon
  10. Houd prijzen in winkels van het bejaarden-, psychiatrisch-, verzorgings- en ziekenhuis op het niveau van gewone supermarkten.

  Is dat niet veel SOCIALER, S.P.!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 24 oktober 2005 @ 21.00 uur

 7. (5)oud nieuws .j.v.d.nieuwenhuizen
  doet het al jaren zo met ons belastinggeld .

  Reactie door texas henkie — maandag 24 oktober 2005 @ 21.00 uur

 8. Heel goed, Elsa. Je tien punten lijken zo overgeschreven uit de plannen van de SP met de zorg!

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 24 oktober 2005 @ 21.14 uur

 9. YEAH criminelen knuffelen, lot of good that did.

  Reactie door Ronald — maandag 24 oktober 2005 @ 21.53 uur

 10. ben ik crimineel als ik wiet verkoop in mijn koffieshop en daar ook netjes belasting over betaal en zo ja hoor ik dan nu in de gevangenis thuis zo nee hoe komt het dan dat ik in de gevangenis gezeten heb daarvoor weet iemand eigenlijk wel wat voor “criminelen”er allemaal in de bajes zitten de gevangenissen worden gevuld met mensen naar de waan van de dag en iedereen roept om het hardst om zwaardere straffen shame on you people !!!! WAAROM MAKEN JULLIE JE NIET WAT DRUKKER OM DE OORZAKEN VAN AL DIT LEED OF DENKEN JULLIE NOU WERKELIJK DAT ALLES EERLIJK VERDEELD IS ZO ALS HET NU IS EN DAT VERDER GEWOON IEDEREEN ZIJN KOP MOET HOUDEN WANT ALLES IS AL GEREGELD WELL WELL IK VIND DAT KORTZICHTIG EN DE BAJES IS EEN VERSCHRIKKELIJK OORD EN LIJKT INDERDAAD IN SOMMIGE OPZICHTEN SOMS OP EEN BEJAARDEN TEHUIS M.A.W. DIE GEDETINEERDEN MOETEN NIET ZEUREN MAAR ALS JE HERSENS IN JE HOOFD HEBT EN NADENKT DAN ZOU JE ZELF OOK KUNNEN BEDENKEN DAT WIJ ONZE BEJAARDEN TEHUIZEN TOT BIJNA GEVANGENIS HEBBEN LATEN VERWORDEN WE KUNNEN OOK OM DE TOESTAND IN DE BEJAARDEN TEHUIZEN WAT DRAGELIJKER TE MAKEN DE GEDTINEERDEN GEWOON ALLEEN WATER EN BROOD GEVEN EN TIEN MAN OP EEN CEL IS ER OOK EEN DOKTER IN DE ZAAL???????????????

  Reactie door bertje — dinsdag 25 oktober 2005 @ 5.42 uur

 11. Bertje, neem nog een stickie!

  Reactie door anja — dinsdag 25 oktober 2005 @ 13.09 uur

 12. anja neem nog een ranja

  Reactie door bertje — dinsdag 25 oktober 2005 @ 13.55 uur

 13. Bertje, knap gevonden joh! Heb je er lang over moeten nadenken, of is dat niet je sterkste kant? Zo te merken niet, maar moet toegeven, je bent grappig!!!!

  Reactie door anja — dinsdag 25 oktober 2005 @ 14.26 uur

 14. Beste Anja, Ik vind dat zowel bejaarden zieken zwakke kortom ik vind dat iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan dus ook gedetineerden wat ze ook gedaan moge hebben wij leven in een van de rijkste landen ter wereld bejaardenzorg is bijna wegbezuinigd ziekenhuizen idem dito onderwijs geen geld voor kinderopvang veel te duur maar wij hebben blijkbaar wel geld om de joint starfighter te kopen voor ik weet niet hoeveel miljard Anja de oorlog is afgelopen duitsland heeft zich overgegeven de russen komen niet meer vertel mij waarom en als jij mij dat kan uitleggen mag je mij inderdaad een kortzichtige domme wietroker vinden wij hebben wel geld voor de betuwelijn die niemand gaat gebruiken honder en ik weet niet hoeveel miljoen euro kunje me dat ook meteen even uitleggen als wij al dat geld gewoon wat anders verdelen dan kan iedreen een normaal leven hebben maar het gaat mij te ver om hier tegen jou dingen te gaan zeggen die iedereen al weet dag Anja

  Reactie door bertje — dinsdag 25 oktober 2005 @ 14.49 uur

 15. Dag Bertje,
  (1)
  De aanschaffing van JFS, de Betuwelijn etc. ben ik een groot tegenstander van. Al dat wapentuig de wereld uit.
  (2)
  Een kortzichtige domme wietroker heb ik je niet genoemd, die uitleg geef jij er zelf aan!!
  (3)
  Naar mijn mening hoeven gedetineerden geen leventje te leiden zoals ze in een hotel zouden hebben. Dat is voor mensen die niets misdaan hebben tegenwoordig al niet meer weggelegd. Een menswaardig bestaan ben ik met je eens, maar ze mogen ook heus wel beseffen waarom ze daar zitten. Hadden ze van te voren wel even kunnen bedenken. Als ik jouw standpunt uit moet gaan, mag elke misdadiger, ongeacht wat hij op zijn kerfstok heeft de luxe hebben van een 5*-ren hotel. Dit gaat mij te ver. denk eens aan de slachtoffers van bepaalde misdadigers, die hebben ongevraagd levenslang.
  (4) Anja houdt niet van ranja!!

  Dag Bertje.

  Reactie door anja — dinsdag 25 oktober 2005 @ 15.05 uur

 16. het ergste wat er bestaat is iemand zijn vrijheid afnemen en geloof me waar en hoe je ook opgesloten zit met tv video met alles wat je in je huis hebt zelf dan nog als je een maandje je huis niet uit zou mogen dan is jouw huis met al zijn luxe net zo een erge gevangenis als dat het in een echte gevangenis is maar jij bent nog nooit beroofd van jouw vrijheid geweest er is nog nooit iemand beter van gevangenisstraf geworden en als je mensen als beesten gaat opsluiten komen zij er als beesten uit kijk naar Amerikaanse gevangenissen willen wij dat dan ik niet in ieder geval want ik ga er van uit dat wij hier in nederland geen barbaren zijn die omwille van geld economische redenen dus maar ons gevangenis systeem gaan terug brengen naar 30 jaar geleden want blijkbaar als er wel geld voor geweest zou zijn dan had niemand er een probleem mee gehad en was iedereen trots geweest op ons “humane” syteem humaniteit mag nooit gemeten worden naar de hoeveelheid geld als je begrijpt wat ik bedoel en omdat de slachtoffers van misdaden inderdaad soms levenslang hebben zouden wij de daders dus ook maar levenslang moeten geven oog om oog
  tand om tand en laten wij niet vergeven IS ER OOK EEN DOKTER IN DE ZAAL IK WORD NIET GOED!!!!!!!!!!!! DAG ANJA

  Reactie door bertje — dinsdag 25 oktober 2005 @ 15.58 uur

 17. Ha Bertje, helemaal met je eens, iemand zijn vrijheid afpakken is ongehoord. Daar mogen ze van mij die lui voor opsluiten. De straf hangt af van het gene wat ze uitgevreten hebben. Ik vind het trouwens heel knap, dat jij kunt zeggen, dat ik nog nooit van mijn vrijheid berooft ben. Helaas, dat ben ik wel vele jaren geleden, maar degene die dit op hun geweten hadden gingen vrij uit, ik kan je zeggen dat dit zijn impact heeft gehad en nog steeds heeft. Daar zou je eens bij stil moeten staan. Niks geen oog om oog, tand om tand, maar een gepaste straf had wel enselijk geweest, ik hoop dat je het nu wat beter kunt snappen.
  Bertje het ga je goed!!!!!!!!

  Reactie door anja — dinsdag 25 oktober 2005 @ 16.21 uur

 18. ik heb in de lik gezeten voor mijn princiepes niet geheel voor niets natuurlijk maar ik ben blij dat k heb kunnen meemaken wat een inpact gevangenisstraf heeft op een mens en ik heb gezien hoe wij hier in nederland met gedetineerden omgaan mij gevoel voor rechtvaardigheid zal nooit meer hetzelfde worden en vertrouwen in de staat ben ik geheel kwijt en zal ik echt nooit meer krijgen het leed dat zich achter de muren van onze gevangenissen afspeelt is niet te peilen zo erg willekeur corruptie geweld isolatiecellen rechteloosheid afpersing machtsmisbruik teveel om op te noemen alles wat in een normale maatschappij niet mag en niet kan heb ik daar meegemaakt ik ben nu een jaar vrij en ik heb “slechts” een half jaartje gezeten ik voel mij vreselijk verkracht in mijn hoofd want ik weet nu dat de staat totaal geen respekt heeft voor mensen zodra ze maar uit het zicht zijn verdwenen daar waar de staat voor mensen zou moeten zorgen (bejaaarden tehuizen ziekenhuizen kinderopvang scholen enz.enz. toont ze totaal geen enkel respekt voor deze mensen een bewaker die klakkeloos twee mensen in een cel opsluit en tegelijkertijd beweerd dat hij het er niet mee eens is en dat toch doet want hij is tenslotte ambtenaar en hij doet gewoon zijn werk zo iemand noem ik een gewetenloze egoist die geen verantwoordelijkheid voor zijn eiogen daden durft te nemen wat als meneer donner morgen besluit 3 man op een cel te gaan zetten ik weet zeker dat zij dat zonder aarzelen zullen uitvoeren meneer donner lacht zich dood u vraagt en wij draaien ik ben van mening dat mensen die dergelijke opdrachten zomaar uitvoeren nog veel gevaarlijker zijn dan de mensen die zij dienen op te sluiten ik ben heel erg kwaad ja dat klopt want ik heb namelijk een half jaar opgesloten gezeten en weet zeker dat mijn bewakers gevaarlijke gewetenloze psychopaten waren je kunt alleen iemand opsluiten als je een hekel aan hem zou hebben en dan heet je sadist een normaal mens zit niet in het leger en een normaal mens is volgens mij niet in staat een ander mens iedere dag op te sluiten omdat dat zijn werk is dit kunne zij alleen maar omdat zijgeselecteerd worden op hun gebrek aan empatische gevoelens (inlevingsvermogen) als je dat gebrek buiten de muren hebt dan word je ook wel psychopaat genoemd en door wie denk jij dat over deze hele wereld mensen gemarteld worden dan in gevangenissen juist ja door de bewakers die allemaal door hun staat zijn geselecteerd op hun gebrek aan medemenselijkheid begrijp me goed we kunnen echt niet zonder gevangenissen ik zou ook niets beters weten maar zoals het nu gaat en ik meegemaakt heb is niet normaal en vindt ik barbaars en nu nog ben ik kwaad en voel ik mij vreselijk verkracht Anja gedetineerden verdienen straf maar je hoeft een mens zijn waardigheid niet af te nemen en nu ga ik even een stikkie roken wat is er trouwens mis met ranja best wel lekker hoor

  Reactie door bertje — dinsdag 25 oktober 2005 @ 17.13 uur

 19. Bertje, ik ben ook in de gelukkige omstandigheid dat ik ex-bajesklanten ken en daardoor dus ook de verhalen uit eerste hand heb. Juist vanwege ook de behandeling die gedetineerden moeten ondergaan, ageert de SP. Bij deze partij kun je je dus prima thuisvoelen.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 oktober 2005 @ 11.31 uur

 20. Morgen komt een oude bekende van me vrij die het geluk heeft dat haar liefhebbende familie haar opvangt en zal begeleiden. Helaas verkeren niet alle ex-gedetineerden in dergelijke gelukkige omstandigheden en zij komen dus onvoorbereid, zonder goede begeleiding, zonder afdoende financiele middelen en vaak ook zonder enige opleiding op straat te staan.

  Naast dat het gewoonweg dom is van de overheid met het oog op recidive, is het toch bovenal oneerlijk; vele welwillende ex-gedetineerden krijgen geen eerlijke kans op herintreding in de maatschappij.

  De tien punten hierboven zijn absoluut de oplossing voor dit probleem. Ik begrijp werkelijk niet waarom het kabinet dat niet inziet…

  Reactie door J3roen — woensdag 26 oktober 2005 @ 14.52 uur

 21. J3roen, dan moeten die ex-gedetineerden zich zelf ook wel een beetje willen aanpassen aan de maatschappij. Krijg niet de indruk van Bertje dat hij dit wil. Zit alleen over zich zelf hele tirade’s te houden, maar ziet niet wat hij zelf andere mensen heeft aangedaan, wil er volgens mij ook niet bij stilstaan. Hij voelt zich overal genomen en verkracht. Hij zou zich eens moeten afvragen hoe de slachtoffers zich voelen, die zijn er na een half jaartje niet klaar mee! Volgens mij moet Bertje eens wat harder aan zich zelf werken en zich proberen aan te passen. Ik weet niet waar voor hij gezeten heeft, interessert me ook totaal niet, maar een half jaar krijg je niet voor niets. Dan kan hij op deze site wel heel zielig gaan doen van wat ze hem in de bajes allemaal aangedaan hebben, ik zou zeggen laat hem eerst eens bij zich zelf ten rade gaan over het hoe en waarom. Welke gevolgen heeft het voor mijn medemensen gehad. Daar heeft hij waarschijnlijk nog niet bij stil gestaan.

  Reactie door anja — woensdag 26 oktober 2005 @ 16.56 uur

 22. Beste Anja omdat ik mijzelf totaal geen misdadiger,of crimineel voel alleen omdat ik 200 wietplantjes in een kamertje op zolder had( 200 wietplantjes in een kamertje van 3×2 meter ) om je even een indruk van mijn criminele inborst te geven dus lekker grootschalig aan het knallen was ik.
  Dan zeg jij dat ik alleen maar over mijzelf zit te klagen en dat ik mij genomen en verkracht voel Anja dat komt omdat ik moeilijk voorbeelden kan nemen van wat een ander is over komen dus dat lijkt mij heel normaal en dat ik mij verkracht voel door het sysyteem en de staat is iets wat jouw beperkte voorstellings vermogen wwarschijnlijk te boven gaat en ik vind mijzelf helemaal niet zielig want ik heb tenslotte wel de wet overtreden en daar hebben wij hier in dit land afspraken over gemaakt dus ben ik daar voor gestraft en dat vind ook ik heel normaal dus daar hoor je mij niet over klagen en zeker niet over zeuren, maar mag ik misschien vinden dat de manier waarop straffen ten uitvoer gebracht worden en de buiten proportionele gevolgen daarvan barbaars misdadig crimineel mensonterend inhumaan en inproduktief noemen of mag dat niet van jou .
  Anja dan zeg jij denk aan de slachtoffers die ik gemaakt zou hebben nou die waren er niet want de Nuon heb ik altijd gewoon betaald mijn oogst(ik heb een keer een geoogst, en toen hadden ze me te pakken helaas) verkocht ik aan een koffieshop van een vriend die daar gewoon een vergunning voor heeft en daar netjes belasting over betaald.
  Dus Anja IK HAAT HET ALS MENSEN ZOALS JIJ HEEL ONGENUANCEERD IEDREEN MAAR CRIMINEEL NOEMEN DIE IN DE GEVANGENIS GEZETEN HEEFT OF ZIT IK ZIT HIER NIET VOOR MIJZELF TE KLAGEN IK BEN NAMELIJK VRIJ EN BUITEN EN IK BEN EENMAAL MET DIE GEKKEN VAN JUSTITIE IN KONTAKT GEWEEST EN IK VIND DAT WEL GENOEG EN IK HEB MENSEN GENOEG GEZIEN IN DE GEVANGENIS WAARBIJ IK DACHT “GOED DAT ER GEVANGENISSEN ZIJN” MAAR MOETEN WIJ UIT PUUR ECONOMISCHE BELANGEN DAAROM OOK MAAR GOED VINDEN DAT EEN “CRIMINEEL ZOALS IK” GEWOON LEKKER GESTRAFT MOET WORDEN 22 UUR PER DAG EENZAME OPSLUITING IN EEN CEL MET TV EN RADIO EEN UUR PER DAG LUCHTEN 2X IN DE WEEK DOUCHEN, IX PER WEEK EEN UUR BEZOEK OM 9.30 UUR SMORGENS (IK WOON IN HAARLEM MAAR ZAT IN LEEUWARDEN REISTIJD O.V. TWEE UUR LEUK VOOR DE VISITE) EEN KEER IN DE WEEK EEN UUR SPORTEN)WERKEN VOOR 14.50 EURO PER WEEK WINKELLEN IN DE DUURSTE WINKEL VAN EUROPA IK KAN NOG WEL 1000 DINGEN NOEMEN DIE ALLEMAAL OPZICH NIET ZO BELANGRIJK LIJKEN MAAR ALS JE ZE ALLEMAAL TEGELIJK OVER JE HEEN KRIJGT IN JE CELLETJE DAN GA ECHT DE WAABZIN ER WEL VAN INZIEN ANJA OOK AL GA JE NOG 10000 KEER EISEN DAT ER STRENGER GESTRAFT DIENT TE WORDEN IK ZAL DAN 1000000000 KEER ROEPEN DAT HET NIET MOET EN DAT HET MISDADIG IS EN IK VOEL ME SMERIG VERKRACHT EN GENOMEN IN MIJN HOOFD JA MAG DAT AUB AFZ JE VRIEND BERTJE

  Reactie door bertje — woensdag 26 oktober 2005 @ 18.15 uur

 23. Beste Bertje, voor alle duidelijkheid, ik heb je niet crimineel genoemd.
  Tevens maakt het mij niet uit wat je hebt uitgevreten.
  Maar een half jaar zitten (lijkt me inderdaad geen pretje) die straf krijg je niet voor niets. Het gaat mij er om dat je het niet alleen vanuit je eigen persoontje ziet.
  En noem jezelf a.u.b. niet mijn vriendje, dat ben je niet en zal je ook nooit worden. Ik hoop dat je op het rechte pad blijft en wens je het beste.

  Reactie door anja — woensdag 26 oktober 2005 @ 19.50 uur

 24. En Bertje, heb je er wat van geleerd, van dat logeerpartij’tje ?? of heb je alweer wietplantjes staan ?? in dat geval hoop ik dat ze je pakken en een jaartje of drie, vier achter slot en grendel gooien.

  Reactie door asociaal — zondag 30 oktober 2005 @ 18.23 uur

 25. Helaas, Bertje zal niet leren, hij zit nog zo vast gebeten in zijn eigen “onrecht” dat hij niet in de gaten heeft wat hij zelf veroorzaakt heeft. En dat allemaal dank zij zijn eigen handelen. Maar het is natuurlijk verdomd makkelijk om alles maar af te schuiven op de maatschappij. Ziet zelf niet in dat hij met zijn praktijken nog meer mensen het verkkerde pas ophelpt.

  Reactie door anja — zondag 6 november 2005 @ 18.10 uur

 26. Sociaal betekent samen.
  Soms moet je maatregelen nemen om mensen de kans te geven samen te kunnen leven.
  En, soms moeten mensen die echt niet samen willen leven de kans krijgen dat dan ook niet te hoeven doen.
  Dat wil nog niet zeggen dat ze anderen het recht op samen leven mogen ontnemen.
  straffen is zinloos maar opgeruimt staat netjes.
  Als je een eikel bent,
  ga dan aan een boom hangen.
  Daar zijn bomen voor.

  Reactie door Bert — vrijdag 27 januari 2006 @ 12.12 uur

 27. bert, je hebt iets gedaan wat niet mag en bij de wet verboden is. hiervoor ben je gestraft, wat had je dan gedacht, dat ze je een half jaar op vakantie sturen naar aruba. denk een beetje na voordat je zulke onzin opschrijft.

  Reactie door jan — zaterdag 8 april 2006 @ 22.59 uur

 28. Ik ben het volstrekt eens met het bericht over het gevangeniwezen. Ik ben zelf werkzaam bij DJI en merk dat de huidige werkzijze zelfs op punten strijdig is met de penitentiare beginselen wet. Cellen bestemd voor 2op1 cel voldoen zelfs niet aan de door de Europese regelgeving. En zelfs nu wil Donner nog even snel voor de verkiezingen de volgende vergaande versoberingen er door drammen. Met als naam “de nieuwe Inrichting”.Ik zie nu mensen uit de inrichting komen die zonder vooruitzicht op enige basis voorziening en onderdak weer de ciminaliteit in gedwongen worden. Je kan wel zeggen”iedereen heeft een keuze”, maar sommigen hebben dat niet.
  Het opgeven van deze groep levert op de lange duur alleen maar meer overlast van van kleine ciminaliteit op. Nee ik kan zonder schroom zeggen dat ik mij hiervoor schaam, en zo langzamerhand niet meer in staat ben om dit beleid te verkopen. Ik ga op zoek naar een andere baan.

  Reactie door Henk — maandag 24 april 2006 @ 21.52 uur

 29. betting online sports…

  predictive grumbled.recounts doctored TENEX bodybuilding bet http://bet.get-sport-betting.com/

  Trackback door betting online sports — woensdag 17 mei 2006 @ 19.45 uur