Wij helpen (onder protest)

De kerkgemeente in Hellendoorn meldde even geleden dat zij de kosten van armoedebestrijding bij de overheid gingen declareren. De werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA ingesteld door de Raad van Kerken in Nederland en het arbeidspastoraat DISK probeert op verschillende manieren aandacht te vragen voor de groeiende tweedeling tussen arm en rijk in Nederland.

Je kunt er gratis kaarten bestellen die me zeer geschikt lijken voor het CDA. Tijd dat die meer gaan luisteren naar hun eigen achterban!

Arme Kant
Kerken krijgen steeds meer hulpvragen van mensen die financieel in de knel raken. Zij helpen waar zij kunnen, maar velen vinden dat zij gaten vullen die de overheid laat vallen. Daarom helpen zij wel, maar onder protest.

Arme kant
Nederland telt steeds meer werkende armen, terwijl de hoge inkomens blijven stijgen.
Tijd voor een eerlijker inkomensverdeling.

Arme Kant
‘Werk boven inkomen’, is het motto om mensen uit de uitkering te helpen. Maar helpen instanties daar echt bij? En als je uit de uitkering bent, ben je dan ook uit de armoede?

CDA-Tweede-Kamerfractie
Plein 2
Postbus 30805
2500 GV Den Haag

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 27 oktober 2005 :: 19.42 uur

30 Comments

30 reacties

 1. cda die wat van anderen wat aantrekt?
  Kom op zeg, dan ben je wel heel positief ingesteld en onnozel.
  Ondanks veel protest hebben ze zich amper of niks van wie dan ook aangetrokken.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 27 oktober 2005 @ 20.35 uur

 2. “Nederland telt steeds meer werkende armen, terwijl de hoge inkomens blijven stijgen.
  Tijd voor een eerlijker inkomensverdeling.”

  Krijgen we dan ook een eerlijker verdeling van verantwoordelijkheden?
  Zijn werknemers dan ook financieel aansprakelijk als een bedrijf kapot gaat?

  Voor wat, hoort wat.

  Reactie door Ronald — donderdag 27 oktober 2005 @ 20.37 uur

 3. “Kerken krijgen steeds meer hulpvragen van mensen die financieel in de knel raken”.

  Ahhh, kijk eens aan. De kerk zet zichzelf weer in de belangstelling. Pfff, ik heb van de kerk jarenlang niet of nauwelijks commentaar gehoord over dit ellendige kabinet. Nu helaas de eerste financiele slachtoffers vallen treedt de kerk ineens op de voorgrond. Maar ja, dat is typisch hun werkwijze.

  Trouwens, als iemand niet geloofd, vind ik het bijzonder zwak van diegene om nu ineens naar de kerk te gaan voor hulp. Ik ben de laatste op deze planeet die de kerk om hulp vraagt.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 20.45 uur

 4. @2 Ronald

  Onzin wat je zegt. Oké, iemand die meer verantwoordelijk draagt mag in een hoger schaal zitten. Maar jij vind het dus normaal dat de verschillen in loon steeds verder uit elkaar gaan? Lijkt mij voor de motivatie van de werknemer ook niet echt goed. En ik verzeker je dat dit op de lange duur grote problemen opleverd.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 20.52 uur

 5. Ik bedoel: verantwoordelijkheid.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 20.53 uur

 6. Trouwens Ronald, om een bedrijf goed draaiende te houden, dat doe je met elkaar. Dus iedereen heeft verantwoording en niet alleen de hoge meneer met pak en stropdas.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 20.56 uur

 7. Iedere werknemer heeft verantwoordelijkheid binnen het bedrijf, dat klopt.

  Maar je moet wel onderscheid maken tussen een groot bedrijf en midden en kleine bedrijven.

  Als ons kleine bedrijf kapot gaat, dan zit ik zonder werk, maar mijn baas is dan zijn huis kwijt…. En zo zijn er wel veel meer kleinere bedrijven, waar echt geen hoge meneren met pak en stropdas rondlopen, waar dit de situatie is.

  Bij grote bedrijven is dat niet zo, maar daar dragen de hoge meneren een andere verantwoording: het aan het werk houden van hun werknemers. Iets waar ze soms schandalig mee omgaan overigens, maar dat is een ander verhaal.

  Reactie door Tja — donderdag 27 oktober 2005 @ 21.32 uur

 8. @Tja, Amen

  @Accept, ja dat vind ik normaal, daar waar de verantwoordelijkheden voor een lopende band werknemer min of meer gelijk zijn gebleven, zijn de verantwoordelijkheden en wettelijke aansprakelijkheid voor het middenkader en hogere kader fors gestegen.
  En ja dan diend de financiele vergoeding daarvoor ook te stijgen.

  Simpel voorbeeld, als een arbeider een arbeidsongeval veroorzaakt dan is ie verantwoordelijk voor zijn eigen daden, de chef echter is verantwoordelijk voor alle daden van AL het personeel.
  Dat was 20 jaar geleden nog niet zo.

  Reactie door Ronald — donderdag 27 oktober 2005 @ 21.39 uur

 9. @8 Ronald

  Dat is niet altijd helemaal waar Ronald. Simpel voorbeeld: Een heftruckchauffeur bij een bedrijf moet tekenen voordat hij of zij dat ding mag berijden(verzekering) Gaat ie iemand aanrijden met dodelijke afloop of iemand raakt arbeidsongeschikt dan is ie zwaar de klos, want hij moet het financiele verschil levenslang bij betalen voor het slachtoffer. Of hij of zij draagt geen gordel op zo’n ding en vliegt over de kop, dan heeft de chef daar geen verantwoording voor, want hij heeft tenslotte er voor getekent. Maar het loon van zo’n iemand is niet veel en raakt achterop en het verschil wordt steeds groter bij de hogere inkomens.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 21.59 uur

 10. Ronald@2,
  je slaat de spijker op zijn kop lusten en lasten delen, zal de werknemer een betere
  motivatie geven, nu is het veelal dat de werkgever er tussenuit gaat met een riant inkomen en de werknemer berooid achterlaat zonder inkomsten.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.09 uur

 11. Ik merk hier wat anti-kerk reacties. Die zijn naar mijn mening niet terecht. De kerk is geen politieke partij maar mag wel vanuit haar eigen verantwoordelijkheid de politiek bekritiseren. Dat moet ze zelfs doen. Het is niet juist dat de kerken aan het CDA gebonden zijn. Het evangelie is beter gediend binnen de SP dan binnen het CDA of de VVD. Maar de kerken hebben wel degelijk hun stem verheven tegen slechte politieke besluiten zoals bijv. het harde uitzetbeleid van Verdonk en ook tegen de armoede die veroorzaakt wordt door het neo-liberalisme dat ook door het CDA wordt omarmd. Maar het evangelie is noch rechts, noch conservatief, noch liberaal, maar wel heel sterk sociaal. Het geloof in het evangelie moet uit daden blijken, niet uit woorden. De SP zou bijv. het evangelie goed kunnen prediken door zich nog meer druk te maken over armoede, onrecht en onderdrukking.

  Reactie door Victor van Bijlert — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.13 uur

 12. @Accept
  “Of hij of zij draagt geen gordel op zo’n ding en vliegt over de kop, dan heeft de chef daar geen verantwoording voor, want hij heeft tenslotte er voor getekent.”

  Dat is niet waar, als de arbeidsinspectie kan aantonen dat de chef niet vaak genoeg controlleerd op gordel gebruik dan is hij weldegelijk aansprakelijk.

  Simpel voorbeeld.

  Een bedrijf heeft een koelcel met daarin een geautomatiseerd systeem dat vanzelf de produkten uit de stellingen haalt.
  In het verleden was dat echter nog niet zo en was er een doorgang voor personeel via een loopdeur om zo aan de buitendeur van die koelcel te komen.
  Nu echter was het te gevaarlijk om die deur (en route) te gebruiken omdat het nieuwe systeem geen rekening hield met lopende mensen in dat gebied.
  De werkgever had de deur afgesloten en duidelijk het gevaar op de deur gemeld en aan het personeel verteld.
  Een werknemer vond het toch nodig die route te gebruiken omdat hij niet wou omlopen, hij werd dus ook door zo’n karretje aangereden.

  En nu mag jij raden wie aansprakelijk werd gesteld en door de rechter veroordeeld?

  Juist ja, de werkgever, want hij had niet genoeg gedaan om te verkomen dat men die deur toch zou gebruiken.

  En nee dichtspijkeren mocht niet omdat het nog steeds in gebruik was als noodroute mocht er brand uit breken in de koelcel terijl er personeel onderhoud pleegde aan dat geautomatiseerde systeem.

  Reactie door Ronald — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.30 uur

 13. Een nog zotter voorbeeld,

  Een werkgever is veroordeeld omdat 2 werknemers brokken hadden gemaakt terwijl ze aan het spelen waren met 2 van die electrische palletwagens.

  Veroordeeld omdat hij geen toezicht hield of er niet ‘gespeeld’ werd met die dingen.

  Dit zijn nog maar een paar voorbeelden uit jurespedentie van bedrijfsongevallen.

  Reactie door Ronald — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.34 uur

 14. Ronald@12,
  weet jij hoeveel werknemers onderdruk gezet worden door werkgevers om regels te overtreden.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.35 uur

 15. Ronald, diegene die er voor getekend heeft blijft ten allentijde verantwoordelijke nr.1. In dit geval blijft hij wel degelijk eindverantwoordelijke. En ik kan het weten, dat kan ik je vertellen!

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.38 uur

 16. Ronald.
  weet jij hoeveel werknemers in de detailhandel als zij te duur worden een stok zoeken om hen te ontslaan.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.38 uur

 17. @13 Ronald

  Voor electrische palletwagens hoef je niet te tekenen om ze te bedienen!

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.39 uur

 18. @14

  Zeker weten Folkert, ik heb voorbeelden genoeg.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.41 uur

 19. @Accept, dan ben je wel een oor aangenaaid, de ARBO wet kan namelijk helemaal niet door de werkgever worden afgeschoven door middel van een verklaring.

  De meeste werknemers kennen echter hun rechten helemaal niet en weten vaak niet eens dat ze gelijk hebben en laten het vaak er bij.

  Ik heb zelf op een arbo kantoor gewertk en vaak zaken gedaan met de arbeidsinspectie en neem van mij maar aan, die gasten wil je liever geen ruzie mee hebben, dan trek je als werkgever altijd aan het kortste eind hoor.

  Bij arbeidsconflicten oordeeld de rechter bijna altijd in het voordeel van de werknemer.
  Van alle zaken waar ik over gelezen heb (in die tijd vaklitaratuur he) wint de werknemer in 80 tot 90% van de gevallen.

  Reactie door Ronald — donderdag 27 oktober 2005 @ 22.50 uur

 20. Ronald, ze hebben mij zelf geen oor aangenaaid. En die arbeidsinspectie stelt tegenwoordig ook geen bal meer voor. Ze kijken eerst naar het economisch belang van het bedrijf. Er was bij ons bedrijf iets niet in de haak, maar zei de arbeidsinspectie, je weet hoe het bedrijf er voor staat momenteel tegen de OR. Je kan dus kiezen, sluiten de tent(geen geld voor verbetering) of het slikken. Bij mij thuis moeten er 3 monden gevoed worden, dus heb ik geen keus.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 27 oktober 2005 @ 23.05 uur

 21. Ronald@19,
  waarom zou die werknemer meestal dan winnen, juist door dat de werkgever in gebreken is gebleven wat de regels zijn en de werknemer onwetend laat daar in.
  Noemt het maar geen voorlichting geven.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 27 oktober 2005 @ 23.07 uur

 22. weer een beetje ?veel aandacht voor ronaldje .komop mensen .dat de kerken hun bezordheid uiten siert ze .maar om dan de overheid (wij dus) te laten betalen .is wel erg gemakkelijk .ik persoonlijk heb liever dat ze de raad van bisschop muskens ter harte nemen .heb je niks steel een brood !!!!

  Reactie door texas henkie — donderdag 27 oktober 2005 @ 23.43 uur

 23. Werknemers nemen het risico om uitgezogen te worden.
  Werknemers nemen het risico vol met stress geschoten te worden door hun chefs.
  Werknemers nemen het risico dat hun lichaam sneller aftakeld door belastend werk.
  Werknemers vooral uitzuigkrachten nemen het risico binnen zeer korte termijn zonder werk en inkomen te zitten.
  Daarvoor moet betaald worden…

  Reactie door Gekke Gerrit — vrijdag 28 oktober 2005 @ 9.39 uur

 24. Ik ben in ieder geval blij met zulke initiatieven….
  Wat ik gisteren vond is…..http://www.stichtingwarmhart.nl
  vind ik ook zo’n goed burgerinitiatief..
  want de zorgverzekeraars hebben nog steeds geen maatwerk en deze mevrouw maakt het mogelijk dat juist mensen die buiten de boot vallen hun hardnodige operatie bv in Amerika of ander land krijgen.
  Want onze reguliere zorg is wel knap maar door de bureaucratie verkokerd.

  Reactie door anita — vrijdag 28 oktober 2005 @ 10.34 uur

 25. Werk boven inkomen, ben je financieel dan berter af? Het antwoord is nee, je moet ver onder je laatst verdiende uurloon gaan zitten, en als je dan de pech hebt dat je alleen gedeeltelijk kan werken, dan krijg je het tekort aangevuld van socialedienst of ww. Hier schiet je dus weing mee op om de armoede uit te komen.

  Reactie door e.krul49@planet.nl — vrijdag 28 oktober 2005 @ 13.41 uur

 26. (22) Als het niet van links (SP) komt, kun je het niet vertrouwen? Dat idee krijg ik hier wel eens…

  Reactie door Warrior — vrijdag 28 oktober 2005 @ 15.23 uur

 27. maar het is toch vreemd dat in die zelfde kerken de stemmers zitten van bv cda,
  velen komen hun hele leven (18 + jaren)in die gebouwen, maar leren er niets,
  luisteren niet wat priester/domine preekt,
  snappen er niets van.
  ja zondag dat is heilig,dan willen ze zelfs niet graag dat je met auto/motor over hun eiland fietst.
  maar de rest van de week belazeren/vernielen ze/
  vermoorden ze zelfs een mens die uit een bar komt.

  Reactie door ad — zaterdag 29 oktober 2005 @ 4.54 uur

 28. (28) Sjongejonge, en dat doen de christenen? Wel erg zwart-wit…
  Als je zoiets over moslims zou zeggen, zou je eens wat horen.
  Ik weet niet wat voor ervaringen jij met ze hebt, maar het slaat helemaal nergens op. Net alsof alle christenen van de zwartekousenafdeling zijn.

  Reactie door Warrior — zaterdag 29 oktober 2005 @ 18.20 uur

 29. 28 hele slechte.
  maar er mist een stukje,
  en daar werdt het een en ander uit gelegt
  om welke mensen het gaan,,
  maar blijkbaar kun je bepaalde tekens,, boven de komma en de punt??
  niet gebruiken,dan vervalt er tekst,
  maar om je gerust te stellen ging/gaat het niet om alle,,maar de extreme,,enz

  Reactie door ad — zondag 30 oktober 2005 @ 2.41 uur

 30. american express credit card…

  animated Zen excitingly,aviator american express http://www.net-credit-card.com/ excursions perceptibly?mbna http://www.credit-card-only.com/

  Trackback door american express credit card — zondag 21 mei 2006 @ 18.46 uur