Compensatie voor oudere scholieren

De actie Noodrem loopt nog steeds, maar dat betekent niet dat we niet proberen het huidige stelsel zo goed mogelijk voor iedereen te laten uitpakken. We ontvingen veel vragen en mails van ongeruste ouders die nog schoolgaande jongeren van boven de 18 thuis hebben. Voor deze groep was nog niets geregeld in de plannen van Hoogervorst, en ze dreigde er dan ook sterk op achteruit te gaan.

De SP en Groenlinks hebben gisteren tijdens het begrotingsoverleg ervoor gezorgd dat Hoogervorst deze gezinnen tegemoet gaat komen. Het gaat hierbij om ongeveer 10.000 middelbare scholieren, die niet van de afschaffing van het lesgeld profiteren, maar wel de nieuwe zorgpremie van ongeveer 11-honderd euro gaan betalen. Hun toelage voor de schoolkosten wordt volgend jaar met 560 euro verhoogd.

Helaas is dit enkel symptoombestrijding. Het nieuwe zorgstelsel kent tal van deze bezwaren en uitzonderingen en de SP blijft protesteren tegen de invoering van het nieuwe zorgstelsel.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 01 november 2005 :: 17.59 uur

27 Comments

27 reacties

 1. Het is in ieder geval iets.
  Het geldt overigens alleen voor gezinnen met een totaalinkomen onder de e.30.000. Ik voorzie grote problemen voor gezinnen met een inkomen tot zeker 45.000, die vangen de grootste klappen op, krijgen niks terug en worden regelrecht de armoe in gejaagd. Weg koopkracht, weg impuls in de economie.

  Reactie door kaatje — dinsdag 1 november 2005 @ 18.06 uur

 2. 45000? Zo, wat vangen die dan meer op dan iemand met 31.000? Die kunnen ook wat meer opvangen toch?

  Reactie door Warrior — dinsdag 1 november 2005 @ 18.32 uur

 3. Gooi die noodrem maar weg.

  Iedereen die een auto heeft weet dat je de remmen controleert VOOR je wegrijdt.
  De SP zit schijnbaar liever in een vehikel dat een ongeluk veroorzaakt om naderhand te zeggen;
  Heb ik het niet gezegd?
  Als er al een oppositiepartij ooit gefaald heeft dan is het de SP wel. Maar werkelijk in alles!
  De fantasie en innovatieve gedachtestromen waren nooit de sterkste kanten van deze nu terecht in de peilingen zakkende partij.
  Volkspartij? Laat me niet lachen!
  Partij voor de jankers en vooral masturbanten waarbij deze activiteit vooral wordt beoefend door de partijkaste.

  Alles wat met scholing te maken heeft moet kosteloos zijn!

  SP, wordt wakker uit uw natte droom!

  Reactie door Liberaal-Socialist — dinsdag 1 november 2005 @ 18.33 uur

 4. verdeel en heers politiek!!!!!!!
  Heb ik al eerder laten weten hier en daar.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 1 november 2005 @ 18.40 uur

 5. 45.000 euro. Poe hey. Ik ken mensen die van 8000 moeten rondkomen!

  Reactie door RedStar — dinsdag 1 november 2005 @ 20.04 uur

 6. (5) De “onderkant” wordt wel erg groot zo.

  Reactie door Warrior — dinsdag 1 november 2005 @ 20.23 uur

 7. Is dat weer het ZOET wat VERZUURD is?

  Reactie door Elsa De Leeuwin — dinsdag 1 november 2005 @ 20.24 uur

 8. Reactie van Liberaal-Socialist — dinsdag 1
  In de peiling van de Hond blijft de sp prima op koers en levert niks in.
  Misschien dat jij met je eigen peiling in de war bent.

  Reactie door Jofel — dinsdag 1 november 2005 @ 20.48 uur

 9. (3)wie controleerd nog zijn remmen ?heb jij soms zo,n flinstone auto !door welke partij word je trouwens betaald om hier te zeiken .dat de sp goed oppositie voerd blijkt wel uit je reactie ,anders was je niet zo pissig .de noodrem actie is een goede actie .en de rchtse media is er bang van .anders gaven ze er wel meer aandacht aan .

  Reactie door texas henkie — dinsdag 1 november 2005 @ 21.30 uur

 10. @3 Liberaal socialist

  Een meerderheid in de Kamer steunt de regering in haar plannen. En dan legt zelfs een oppositiepartij als de SP het af. Zo gaat dat in een democratie. Is dat zo moeilijk te begrijpen? Misschien eens wat minder in de weer zijn met natte dromen en zo. Schijnt tot hersenverweking te leiden.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 1 november 2005 @ 21.41 uur

 11. @Ed Sorrento, als een meerderheid in de kamer het steunt, wat zeurt de SP dan?
  Een kamermeerderheid vertegenwoordigd een meerderheid van de bevolking in dit systeem.
  Ergo, de minderheid (oppositie) kan niet van een meerderheid eisen dat zij de regeling aanpassen aan hun wensen.

  Reactie door Ronald — dinsdag 1 november 2005 @ 22.43 uur

 12. Ik sta achter die noodremactie want ik ben een van die vele mensen die op 1 januari de premie niet kan ophoesten. Dreig dus zonder verzekering te zitten en dat in een land waar zoveel schijnt te zijn dat men het een rijk land noemt.

  Ik begrijp dan niet waarom er meer armoede is dan ooit…Voor de goede orde: ik werk gewoon, maar heb een klein baantje die weinig betaalt. Voor de zeikers onder ons: andere banen zijn er nauwelijks, de hoge heren houden alles voor zichzelf.

  Egoisme, dat is waar men nu mee bezig is in dit land.

  Reactie door DJ Digital — dinsdag 1 november 2005 @ 22.55 uur

 13. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs is het lesgeld afgeschaft. als zij 18 jaar of ouder zijn, moeten ze wel de premie voor de basisverzekering gaan betalen. Zij krijgen €420 zorgtoeslag ervan terug. Blijven ze toch mooi met een rekening van zo’n €680 op jaarbasis zitten.
  Nu geeft de minister een compensatie van van €560. Dit alleen voor leerlingen waarvan de ouders minder dan €30.000 aan inkomen hebben. Blijft over een gat van €120.
  Het lesgeld (dit jaar: €949) werd voor deze leerlingen in het verleden gecompenseerd via de tegemoetkoming in de studiekosten. Ook de compensatie ervan was namelijk afhankelijk van het inkomen van de ouder(s)met een ongeveer gelijke inkomensgrens.
  De toezegging van minister Hoogervorst zorgt daarom voor een extra inkomensachteruitgang van €120 netto per jaar voor gezinnen met een wat lager inkomen die kinderen hebben in het voortgezet onderwijs van 18 of 19 jaar. Wat als de leerling 20 wordt? Het kost de ouder(s) dan tenminste €65 per maand, die niet gecompenseerd wordt.
  Was het beleid er niet op gericht het aantal schoolverlaters te verminderen?
  Vooral zo doorgaan dan!

  Reactie door Rigu — woensdag 2 november 2005 @ 0.33 uur

 14. @ 11 Ronald

  Wat jij zeuren noemt zal een ander opvatten als het beargumenteerd kenbaar maken van je bezwaren tegen opvattingen van een coalitie die de samenleving een richting opduwt die een overgroot deel van de bevolking niet lust.

  Of ben je soms vergeten dat in juni zo’n 2/3 deel van de bevolking tegen een Europese Grondwet stemde waar 80% van de kamer voor was. Democratie is meer dan de dictatuur van een door coalitiebelangen afgedwongen fractiediscipline in de Tweede Kamer.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 2 november 2005 @ 0.44 uur

 15. 5. de groep die van e.8.000 moet rondkomen is allang de armoede ingejaagd. Jan modaal wordt echter door alle overheidsmaatregelen ook over de rand geduwd.e.45000 lijkt wel heel veel, maar laten we eens zeggen dat daar e.30.000 van over blijft. Met een gezin met 2 kinderen boven de 18 ben je dan sowieso per jaar al e.5500 aan de zorgverzekering kwijt, want je zult je toch ook aanvullend moeten verzekeren. Blijft er nog 24,5 over, reken eens een huurtje of hypotheek van 600, hou je nog 17.000 over, is zo’n e.1500 in de maand en daar moeten alle vaste lasten dan nog vanaf. Ook zo’ n gezin zal niet veel meer te besteden hebben. Ik begrijp best dat je het met 45.000 euro een stuk ruimer hebt dan met een bijstandsuitkering, het is dan ook slechts een fictieve bovengrens van gezinnen voor wie ik problemen voorzie. De SP is volgens mij ook allang niet meer de partij enkel voor de minima. Qua ellende heb je altijd baas boven baas.

  Reactie door kaatje — woensdag 2 november 2005 @ 0.45 uur

 16. Als mensen met een bruto inkomen van 45.000 € niet rond kunnen komen,dan is het overduidelijk dat mensen met 13.000 € bruto (een alleenstaande Bijstandsgerechtigde) helemaal niet rond kunnen komen.

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 2 november 2005 @ 7.01 uur

 17. off-topic!

  HILVERSUM (ANP) – PvdA-leider Bos is bereid te onderzoeken of er na de volgende verkiezingen eventueel mogelijkheden zijn om een coalitie met SP en GroenLinks te vormen. Dit zei de nieuwe PvdA-voorzitter Michiel van Hulten dinsdagavond in het TV-programma Barend en Van Dorp.

  Een beetje licht aan het einde van de tunnel???? Of weer een truc om het cda te paaien?

  Reactie door Gandalf — woensdag 2 november 2005 @ 7.09 uur

 18. (17)NA!!!!de verkiezingen .betekend alleen met de sp en g.l als ze niet anders kunnen .voor de verkiezingen zal hij zijn bek houden .wetende dat een groot deel van zijn achterban voor een dergelijke coalitie zal stemmen .en dus de p.v.d.a. macht en leden zal verliezen aan de socialitische partij. je hebt gelijk .EEN TRUC DUS!

  Reactie door texas henkie — woensdag 2 november 2005 @ 8.44 uur

 19. (18)Juist. Ze houden nog alles open totdat duidelijk wordt welke kant het op gaat.Van Hulten vond dat ze teveel tegen het cda aan schurkten…maar dat zegt ie nu. Als over 2 jaar de zaken anders liggen, draaien ze wel weer bij. Daar hoeft niet zoveel voor te gebeuren. Een aanslag in welke plaats in Europa dan ook, kan de politieke voorkeur veranderen…of een moord/aanslag op een bekende Nederlander.a la van Gogh. Ik kijk niet meer zo ver vooruit, het kan elk moment veranderen…laat staan in 2 jaar

  Reactie door Warrior — woensdag 2 november 2005 @ 11.14 uur

 20. In ons geval: een gezamenlijk inkomen van € 38.000,-. Twee 18-jarige zoons. Ouders geen zorgtoeslag. Niet 2x € 560,-. Geen aanvullende studiebeurs. Je kunt beter onder een bepaalde grens zitten qua inkomen dan erboven.

  Reactie door Toon — woensdag 2 november 2005 @ 12.47 uur

 21. Inderdaad Toon en ze kunnen ook nog eens een keer niet op zichzelf gaan wonen, omdat er voor jongeren geen woning te betalen is.

  Reactie door kaatje — woensdag 2 november 2005 @ 12.54 uur

 22. (20)Toon,
  Met de door u aangegeven gevens zijn de beweringen onjuist. Dit geldt zowel voor de zorgtoeslag en de aanvullende beurs voor uw beide kinderen als ook voor de zorgtoeslag voor uw en uw partner.
  Informeer bij belastingdienst en IB-Groep.

  Reactie door Rigu — donderdag 3 november 2005 @ 0.34 uur

 23. Wie het meest van de afschaffing van het lesgeld profiteren, zijn gezinnen die zich dat lesgeld wel konden veroorloven, de middeninkomens en alles daarboven. Dat hebben VVD en CDA er maar weer mooi uitgesleept. Hiermee volgen ze gewoon hun agenda en meer willen ze ook niet. Zelfs als dat EU-directief ooit ‘n sociaal-democratisch motief zou hebben gehad, hebben zij er weer ‘n prettig neo-liberale draai aan gegeven. Zo betaalt de onderkant van onze samenleving steeds meer mee aan het comfort van de bovenkant, zoals ook met het nieuwe zorgstelsel. Ik vraag mij ernstig af, of de linkse oppositie wel zit op te letten, of zich niet blindstaart op relatief onbeduidende details.

  Reactie door Boudewijn — donderdag 3 november 2005 @ 8.28 uur

 24. Er wordt met verschillende maten gemeten.
  Ons gezamenlijk inkomen ligt rond de 40.000 euro. 2kinderen van 18 en 19 jaar.
  Kind van 19 studeert en krijgt zorgtoeslag gecompenseerd via de aanvullende beurs.
  Kind van 18 volgt nog Middelbaar onderwijs en krijgt hier geen compensatie voor via de ib-groep. De ouders zijn hiervan de dupe ondanks dat de kinderen zogenaamd volwassen zijn en zelf voor hun kosten zouden moeten zorgen.

  Reactie door Frans — woensdag 9 november 2005 @ 22.00 uur

 25. Voor studenten geldt hetzelfde. Mijn 18-jarige dochter woont op kamers in een andere stad en heeft nu een standaard studentenverzekering voor € 35,– in de maand. Omdat ze regelmatig wat fysieks mankeert zal ze ook een goede aanvullende verzekering nodig hebben. Dan is ze toch minimaal voor de basis + goede aanvullende verz. € 100,- per maand kwijt. Ze verdient met een klein bijbaantje ongeveer € 2000,- bij per jaar. De zorgtoeslag voor haar zal zo rond de € 400,- uitkomen. Over 12 maanden is dat dus € 44,- compensatie per maand voor iets dat nu al € 100,- gaat kosten. Was het juist ook niet Staatssecretaris Rutten van Onderwijs die vond dat studenten minder moesten gaan werken en meer moesten studeren. Voorlopig moet mijn dochter door dit nieuwe zorgstelsel meer gaan werken om haar hogere ziektekostenpremie te betalen. Hoe gek kan een regering zijn? Ik begrijp steeds minder van die onverantwoordelijke en niet goed doordachte en ons door de strot geduwde beslissingen.

  Reactie door Karla — maandag 5 december 2005 @ 13.30 uur

 26. Graag zou ik willen dat u notie neemt van het navolgende:
  Na alle berichten over de zorgtoeslag dacht ik dat het goed zou komen maar dus niet.
  Mijn opgave van het toets inkomen was 30000 euro voor twee personen (gehuwd) maar wie weet wat het toetsinkomen is! dus of dit correct is of niet dat weet ik niet.
  Kosten ziekenfonds twee personen voorheen met pakket Amicon 89,00 euro
  Nieuwe aanbieding Amicon zelfde pakket 198,50 euro
  Dus meerprijs 109,50 euro
  Zorgtoeslag voor 45,00 euro
  Door ons extra te betalen per maand 64,50 euro Jaar 774,00 euro
  LET OP : dit is 72,47 % verhoging!
  Bedank Hoogerhorst en regering!

  Reactie door Ysbrand — dinsdag 20 december 2005 @ 21.09 uur

 27. world cup betting odds…

  oppression,abridging Pareto stratospheric issue fuels.restoration online sports betting http://www.sport-betting-2u.com/

  Trackback door world cup betting odds — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.08 uur