Daar hoef je geen hoogleraar voor te zijn

Uit een persbericht van het ANP:

‘Overheidsorganisaties moeten niet alleen de administratieve lasten voor burgers en bedrijven verminderen, maar ook hun interne regeldruk. Deze veroorzaakt
inefficiëntie, verkokering en negatieve beeldvorming. Door te veel papieren sturing
is er feitelijk juist te weinig sturing op de regelproductie.’ Prof. dr. Harrie Aardema
laat er bij zijn aantreden als bijzonder hoogleraar Publiek Management aan de Open
Universiteit Nederland op 18 november 2005 geen gras over groeien.
Hij komt met 30 verandertips voor een effectievere managementstijl bij de overheid.

De bureaucratie binnen het ambtelijk apparaat is de SP al jaren een doorn in het oog.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 01 november 2005 :: 17.59 uur

14 Comments

14 reacties

 1. De overheid met hun regels en controleurs
  voor de controle te controleren.
  Iedereen doet maar wat en controleerd er vrolijk op los .
  En als er echt wat gebeurd (bv Schipholbrand)gaan de controleurs wijzen naar mekaar.
  Onderzoek op onderzoek.
  Een hoop mensen die mekaar aan het werk houden.
  Als die onnodige regelzucht en controlewaanzin nu eens zouden ophouden dan zou Nederland misschien weer een land worden waar het goed wonen en werken is.

  Reactie door fransiscus51 — dinsdag 1 november 2005 @ 18.26 uur

 2. burocratie is inherent aan het ambtelijk apparaat. Of je het nou leuk vind of niet.

  De enige oplossing is daarom een kleinere overheid en meer marktwerking.

  Reactie door McCarthy — dinsdag 1 november 2005 @ 18.45 uur

 3. Een open deur intrappen heet zoiets! Wordt je daar tegenwoordig al bijzonder hoogleraar mee? Dan weet ik er ook nog wel een paar….. ;-)

  Reactie door Opa-buiswater — dinsdag 1 november 2005 @ 19.09 uur

 4. Er zouden toch minder regels komen? Managers zorgen alleen voor regels die vaak onnodig zijn. 30 verandertips voor een effectievere managementstijl bij de overheid zijn. 30 veranderingen maken 30 nieuwe regels.
  Breek me de bek niet open!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — dinsdag 1 november 2005 @ 20.33 uur

 5. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan:

  http://tinyurl.com/e3vs5

  (Jan, Om de een of andere reden word een link naar Time magazine geweigerd. Waarom?)

  Reactie door Gideon — dinsdag 1 november 2005 @ 21.49 uur

 6. @ 2 McCarthy

  Juist het verzelfstandigen en privatiseren van voorheen centraal door de overheid aangestuurde organisaties heeft sterk bijgedragen aan een onnodige bureaucratisering van de samenleving.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 1 november 2005 @ 22.05 uur

 7. Ik word ook al jaren ziek van de bureaucratie in dit land. Mensen die me kennen weten ondertussen dat ik een hekel heb aan formulieren, procedures, regels en instanties. Het zijn er namelijk teveel, klaar.

  En je lost het probleem echt niet op door van alles en nog wat te privatiseren zoals McCarthy voorstelt. De bureaucraten van weleer zetten dan gewoon een andere pet: die van controleur. Je hoeft maar naar de OPTA te kijken om te zien wat voor puinhoop die privatiseringen met zich mee hebben gebracht.

  De burger heeft vooral belang bij helderheid en daar heb je geen tig loketten en instanties voor nodig. Laten ze maar eens een begin maken door bijvoorbeeld het CWI en het UWV op te heffen. Dat soort tenten kosten teveel. Men moet zaken die in het verleden altijd gewerkt hebben niet onnodig veranderen!

  Reactie door DJ Digital — dinsdag 1 november 2005 @ 22.51 uur

 8. Bij de Schipholbrand zijn 7 onderzoekteams betrokken,elk onderzoeksteam heeft vele mensen aan het werk. Die moeten allemaal hun bevindingen rapporteren. Dan kan de Kamer er zich over uitspreken. Ellenlange rapporten,terwijl de conclusie gewoon is: de Overheid heeft voor de zoveelste maal gefaald. Wat volgt is excuses voor de nabestaanden en de Balkenendetrein dendert voort.

  Reactie door JE. Mulder — dinsdag 1 november 2005 @ 23.10 uur

 9. Het grootste probleem is waarschijnlijk een gebrek aan vertrouwen, of waarschijnlijk zelfs wantrouwen, van de leiding in de mensen die het werk moeten uitvoeren.

  Deze angst is waarschijnlijk niet voorkomen irrationeel. Het falen van de medewerkers wordt voornamelijk veroorzaakt door het beleid van de leiding.

  Zonder hele goede opleidingen en begrip van de situaties op hoger niveau is het erg lastig voor mensen op de vloer om zelfstandig besluiten te nemen. Voeg daarbij een cultuur van het afschuiven van verantwoordelijkheden (die begint bij de top) en je hebt een standaard disfunctionele bureaucratie.

  Ongeacht de goede bedoelingen van de meerderheid van de medewerkers kun je niet veel goeds verwachten van een degelijk systeem. Tevens werkt zo’n systeem filterend en zullen alle mensen die je hard nodig hebt om iets te veranderen snel een andere baan zoeken en alleen mensen die passen in dit systeem worden aangetrokken.

  Als zo iets zich ontwikkeld dan hoeft het vaak maar 6 maanden tot een jaar te duren maar daarna kun je beter overnieuw beginnen met helemaal andere mensen. Iedereen die naar 6 maanden nog mee draait in deze waanzin zijn niet geschikt voor een ander systeem.

  Een ideale organisatie werkt door haar mensen goed op te leiden, goed te informeren over alle factoren waar ze rekening mee moeten houden. Hiervoor moet je dus veel en diep in deze mensen investeren en je kunt ze niet langer als “vervangbaar” bezien, ze zijn opeens extreem kostbaar geworden.

  Laat alle medewerkers meedraaien in hetzelfde theoretische onderwijs, ter herinnering en omdat hierdoor de kennis in de organisatie synchroon, actueel en op pijl blijft. Laat nieuwelingen samenwerken met oudere medewerkers die praktische kennis kunnen overbrengen. Bedenk: Mensen leren door te doen, en ze doen na wat ze anderen zien doen.

  Tenslotte moet je ze los laten en zelfstandig laten worden. Je moet er op vertrouwen dat ze met goede bedoelingen en de juiste kennis elk probleem die ze tegenkomen wel kunnen oplossen. Wacht tot dat ze om hulp vragen voor je hulp geeft.

  Dit vraagt veel vertrouwen in mensen, ijzersterke moed en geen enkele behoefte aan bevestiging van machtsgevoelens bij de leidinggevenden. Dit vereist een ander type bestuurder dan die we meestal tegenkomen.

  Een organisatie zoals ik hierboven beschrijft zal vanzelf de juiste mensen aantrekken, helaas moet je eerst toevallig een goede ploeg vinden om mee te beginnen. Dit laatste is waarschijnlijk lastig. Hoe herken je dat soort mensen?

  Reactie door Gideon — woensdag 2 november 2005 @ 0.17 uur

 10. @8 inderdaad JE Mulder.
  Gisteren bij Netwerk/EO was de geestelijk begeleider aan het woord over de ramp op Schiphol. Die beweerde dat de hulpverleners gehinderd werden door de gevangenen. Dat is weer een andere kant van dit drama. Verdonk houdt hen ook de hand boven het hooft. Enkele gevangenen beweren iets heel anders. De waarheid moet in deze aan het licht komen. Maar bovenal gaat het om de gene die uiteindelijk verantwoordelijk is. Vul maar in.
  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 2 november 2005 @ 6.38 uur

 11. In Nederland worden niet de nieuwste medicijnen tegen kanker verstrekt. In andere EU landen wél. Het Argument is, dat men in de ziekenhuizen met een jaarbudget werkt. Dus meer slachtoffers door deze manier van bureaucratie! Bureaucratie is dodelijk!!

  Reactie door Gandalf — woensdag 2 november 2005 @ 7.57 uur

 12. @9 Gideon.
  Je demonstreert op exellente wijze de oude kreet:
  De beste stuurlui staan aan wal.

  Reactie door f.baron — woensdag 2 november 2005 @ 8.53 uur

 13. @12 baron :)

  Ik heb nu en in het verleden verschillende bestuurstaken gehad en ik kan je vertellen dat het vrijwel onmogelijk is om het goed te doen. Vooral als het maar voor korte tijd is (alles minder dan 7 jaar in 1 functie), en de meeste bestuurders zijn job hoppers geworden.

  Bovenstaande beschrijving is mijn persoonlijke filosofie/observatie, voornamelijk ingegeven door mijn eigen ervaring en onderzoek in organisaties die wel werken.

  Reactie door Gideon — woensdag 2 november 2005 @ 10.18 uur

 14. Alles is onder controle hoor, iedereen wordt al gecontroleerd.

  Reactie door e.krul — donderdag 3 november 2005 @ 9.30 uur