Stof tot nadenken

De administratieve kosten van Canada’s publieke ziekenfonds bedragen 307 dollar per hoofd van de bevolking.

De administratieve kosten van Amerika’s commerciële ziektekostensysteem bedragen 1.059 dollar per hoofd van de bevolking.

(Bron: The New England Journal of Medicine)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 05 november 2005 :: 0.24 uur

61 Comments

61 reacties

 1. Het is allemaal tuig die Amerikanen. Onze Sinterklaas hebben ze ook al gejat en er Santa Claus van gemaakt. Laten we ze aanvallen….preventief, voor ze ons pakken….de agressors…..

  Reactie door Geert Geel — zaterdag 5 november 2005 @ 0.43 uur

 2. Dat hangt ons ook boven het hoofd, zolang de B.V.B. (Bende Van Balkende) over Nederlandse blijft regeren. En Halloween hebben ze ook al door onze strot gestampt.
  De leugen van minder regels wordt bureaucratisch.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zaterdag 5 november 2005 @ 2.43 uur

 3. Het zal mij niet verbazen als nederland dadelijk het duurste systeem heeft en relatief de slechtste qualiteit.

  Door zoveel mogelijk geld af te romen van de bevolking houdt de regering ons afhankelijk van hun subsidies, belastingaftrekjes, zalmsnipjes, zorgtoeslagen, huursubsidies, renteaftrek, etc etc.

  Dat is de reden waarom ze het eerst afpakken om het vervolgens in een gul gebaar weer terug te geven. Echter ze geven altijd minder terug dan wat ze afpakken natuurlijk. Elke nieuwe regeling zit zo in elkaar.. door aanpassing van de regeltjes komen in de nieuwe regeling altijd minder mensen in aanmerking voor een minder goede vergoeding.

  Als je werkelijk de buracratie wilt verminderen moet je simpele EERLIJKE en RECHTVAARDIGE regels opstellen die iedereen snapt.

  Een complex probleem heeft vrijwel altijd een simpele oplossing als je bereid bent bestaande denkwijzen en ingesleten patronen te doorbreken.

  Reactie door Toine — zaterdag 5 november 2005 @ 3.50 uur

 4. Wat we allang wisten: liberalisering van de publieke voorzieningen pakt meestal gewoon duurder en kwalitatief slechter uit. Punt.

  Reactie door Johnito — zaterdag 5 november 2005 @ 4.55 uur

 5. En waar we nieuwsgierig naar zijn Jan, Als er een linkse regering komt, draaien we het dan terug…Ik heb deze vraag al meerdere malen hier gesteld, maar nog geen antwoord gehad, wel een ban !!

  Reactie door Lambert — zaterdag 5 november 2005 @ 4.59 uur

 6. Over een tiental jaren is alleen de pil van drion gratis. Maar dan moet je wel je lijk afstaan om er dieselolie van te maken…

  Reactie door Gekke Gerrit — zaterdag 5 november 2005 @ 7.03 uur

 7. Hoe meer ons land onder invloed van de Amerikanen komt te staan,hoe meer men van de Amerikanen overneemt,dus zal het logisch tot gevolg hebben dat alle nieuwe maatregelen duurder uitpakken.

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 5 november 2005 @ 7.12 uur

 8. @6 Wat je hier zegt komt sterk overeen met de film “Soylent Green” uit 1973.

  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 5 november 2005 @ 7.23 uur

 9. @8 Gandalf: Dat bedoelde hij ongetwijfeld. Vond ‘m erg sterk!

  Ook goedemorgen

  Reactie door Margreet — zaterdag 5 november 2005 @ 7.42 uur

 10. @9 Met in de hoofdrol Charleston Heston, je weet wel dat is die van de Amerikaanse pistolen en gewerenclub. Brrrrrrr.

  Heeft niets met dit onderwerp te maken.

  Gisteren hoorde ik Peter R. zeggen dat hij – op de vraag met wie hij samen wil werken na de verkiezingen 2007 – Jan Marijnissen wel zag zitten. Ik vraag mij af of Jan Marijnissen Peter R. óók ziet zitten?

  Reactie door Gandalf — zaterdag 5 november 2005 @ 8.28 uur

 11. blijkbaar heeft ,de nederlander,er geen moeite mee om,amerikaan,te worden .ze blijven er wel erg gemakkelijk onder !dat de elementaire dingen als de sociale zekerheid,woningbouw ,zorg ,uitgekleed worden voor de portemonee van enkele zakkenvullers .deerd ze blijkbaar niet .daar het protest meestal niet verder komt als het ,verjaardagsfeestje, .je weet wel na 5 flessen bier is het protest niet meer ALS IK DAAR ZAT IN DEN HAAG ZOU IK HET WEL WETEN !tsja dan laat je je wel heel makkelijk naaien DOOR DE MARKTWERKING !ik hoop dat er geen hemel is want als ik traks mijn grootouders daar uit moet leggen dat we alles wat hun met BLOED,ZWEET ,EN TRANEN OPGEBOUWD !hebben .wij als zombies naar de klote hebben geholpen .nee geef mij maar de HEL ! ik schaam me kapot .

  Reactie door texas henkie — zaterdag 5 november 2005 @ 8.41 uur

 12. @11 Texas. Helaas voor jou grootouders, maar mijn mening is dat er geen hemel en geen hel is. Dit leven hier op deze aarde is all you get. Daarom is het van belang om het leven hier zo dragelijk mogelijk te maken. Jammer genoeg hebben de gristenen/moslims e.a. daar een andere mening over.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 5 november 2005 @ 8.49 uur

 13. Goedkope stelling, laat eens wat feiten zien waarom het in de VS zo duur is en in Canada zo goedkoop.

  Misschien komt het wel omdat men in canada men de papieren rompslomp aan de patienten overlaat of omdat daar het papierwerk door ambtenaren wordt gedaan die uit algemene middelen worden betaald.

  Dus achtergrond feiten AUB.

  Net zoals mensen bleren dat de gezondheidszorg in belgie zo goedkoop is, nou dat komt omdat de staat daar de helft van de rekening van operatie´s betaald uit algemene middelen, het LIJKT dus goedkoper dan in Nederland maar is het dus eigenlijk gewoon niet.

  Reactie door Ronald — zaterdag 5 november 2005 @ 9.35 uur

 14. Lambert @ 5: Dat heeft de SP (Agnes Kant is hier de woordvoerder over) allang gezegd. De SP wil 1 systeem met een inkomensafhankelijke premie.

  Reactie door Jan Vincent — zaterdag 5 november 2005 @ 9.43 uur

 15. @12 Ook in België in het niet altijd even goedkoop hoor, als je vaak een dokter nodig hebt en dat gebeurt nogal eens bij mij, is er wel 25% voor eigen rekening, direct ophoesten. Geldt ook voor zieknhuisbezoeken, opname’s e.d. + medicijnen. Je zit bij de arts, moet meteen de volle mep betalen en mag dan 14 km. rijden om je 75% terug te halen.
  Ook hier moet je ziekenfondspremie betaling en om de kosten niet de pan uit te laten stijgen neem je dan ook maar een aanvullende hospitaal-verzekering. Maar al met al ben ik ook het nodige bedrag kwijt per jaar. Daar komt dan nog bij, dat ik tot op heden van mijn WAO-uitkering (die uit Nederland komt)verplicht ben om de volledige AWBZ en ziekenfondspremie in Nederland er nog bovenop te betalen. Dit om de staatskas te spekken, want enige aanspraak op zorg in Nederland val ik buiten. Dit wordt afgedaan door de zgn. administratie-kosten die ze moeten betalen voor de zorg in Belgie waar ik verplicht verzekerd ben. Dus je snapt dat hier eigenlijk sprake is van dubbel pakken en die bedragen kunnen dus flink oplopen. Bij mij komen ze boven de basispremie voor het nieuwe zorgstelsel uit in Nederland.
  Hijt lijkt allemaal wel beter geregeld, maar is het in feite niet. Heb je hulpmiddelen nodig, dan volgt er een lange weg via Brussel (kan zelfs een jaar over heen gaan) voor dit geregeld is als het al geregeld wordt. Ook over de grens is niet alles beter. Medicijnen die ik in Nederland vergoed kreeg, moet ik hier uit eigen zak betalen, (ook al is het op doktersadvies. Sommige medicijnen moeten eerst weer de lange weg bewandelen via Brussel, om ze dan alsnog niet toegewezen te krijgen.

  Reactie door anja — zaterdag 5 november 2005 @ 10.14 uur

 16. Zo zie je maar weer. Privatisering is een zege. Gaat hier met de ns toch ook zo goed?

  Reactie door Struikelaar — zaterdag 5 november 2005 @ 10.19 uur

 17. Hoe je het probleem went of keert de doelstelling van deze regering ( en gedeeltelijk vorige kabinetten) is hoe houden wij de kosten buiten de deur. Hier is blijkbaar het toepassen van het Anglo-Amerikaans model de oplossing.
  Zo klein mogelijke overheid (super-managers)die de sociale en economische zaken uitbesteden en de onderkant van de maatschappij overlaten aan de maatschappelijke krachten. Onze democratie heeft deze demonen de ruimte gegeven om dit te ontwikkelen. Er is meer nodig om aan een noodrem te hangen. De geschiedenis heeft ons altijd geleerd, als in opstand komt tegen de gevestigde macht kost dat bloed veel bloed. Hoe groter Europa wordt, hoe kleiner de kans dat die super managers zich uit het zadel laten wippen. Want zij vertegenwoordigen de nieuwe orde. Tijdens de tweede wereld oorlog riep het volk “Nieuwe orde lege borde”.

  Reactie door The old Henk — zaterdag 5 november 2005 @ 10.32 uur

 18. Onze regering is het voorbeeld van de moderne maffia, dat zich eigen in de politiek heeft gewerkt.(gekocht)
  De verbazing is groot dat een groot deel van die maffia in grote huizen wonen en over miljoenen beschikken en bekend staan als crimineel, alleen wordt daar nooit onderzoek naar gedaan.
  Terwijl als een enkele bijstands trekker toevallig een nieuw plat TV scherm heeft hij bijna een heel leger sociale dienst over zich krijgt.
  Deze maffia is bezig met de hulp van de in gekochte maffia in de politiek om het Nederlandse volk leeg te plukken.
  Men heeft zich gestort op de eerste levensbehoefte, gezondheid, energie, openbaar vervoer watervoorziening.
  Met geld uit deze maffia zijn diverse maatschappijen ontstaan waar bij je de vraag moet stellen in wie ze handen zijn deze maatschappijen.
  Je kunt er niet omheen dat Hoogenvorst een onderdeel van deze maffia is,als je kijkt naar het tempo en de onzorgvuldigheid waarmee dit door gevoerd wordt.
  Je moet het vlug doen anders gaat iedereen de nadelen steeds meer zien.
  Ook de gaswinning is in handen van deze Maffia die ten koste van de bodemschatten in ons land enorm verrijkt.
  Al onze eerste levens behoefte waar de staat voor verantwoordelijk is wordt geprivatiseerd en verkwanseld aan criminele organisaties.
  Want crimineel is niet alleen roof,moord enz, het is ook uitbuiting.
  Dit betekent een langzame overname van het land zodat het volk geen kant meer op kan en overgeleverd wordt aan uitbuiting.
  Zeer goed past in deze regering het woord terrorisme zodat elk verzet direct en met de in Amerika bekende middelen de kop ingedrukt kan worden.
  Deze regering en ieder geval twee regerings partijen propaganderen oorlog, maar raken in paniek als hun zelf een keer de kogels om de oren vliegen.
  Dat geeft nog eens de lafheid op dit moment van den Haag aan.

  Reactie door Jan — zaterdag 5 november 2005 @ 11.05 uur

 19. Ondertussen is er zo veel stof tot nadenken, dat je ongeveer 2 uur per nacht overhoudt om te slapen.

  Reactie door e.krul — zaterdag 5 november 2005 @ 11.18 uur

 20. en dan te bedenken dat de chaos alsmaar groter dreigt te worden.

  Reactie door e.krul — zaterdag 5 november 2005 @ 11.18 uur

 21. @18
  Goed stukje.
  Maar is het werkelijk zo’n ramp?

  Reactie door Gandalf — zaterdag 5 november 2005 @ 11.32 uur

 22. Het is maar wat je onder een ramp verstaat. 1672 was een rampjaar voor de Nederlanden. Maar het grootste rampjaar was 1492, toen werd Amerika ontdekt!

  Reactie door The old Henk — zaterdag 5 november 2005 @ 11.46 uur

 23. De vraag dringt zich aan mij op hoe deze cijfers tot stand zijn gekomen. Wat in de ene bereking niet tot administratieve kosten wordt berekend, wordt dit in de andere wellicht wel.
  Graag wil ik een link naar het bewuste artikel.

  Reactie door kaatje — zaterdag 5 november 2005 @ 11.48 uur

 24. En inmiddels, hoewel vogelgriep in Amerika niet voorkomt, (kippendrift wél) sprokkelt Bush miljarden uit de staatskas bijelkaar om Tamiflu te hamsteren, zodat Amerika straks baas is over het geneesmiddel en op de stoel van God kan zitten: wie recht heeft op leven en wie mag kreperen, en dat zullen zullen natuurlijk vooral de zwarten zijn, de lelijken, de dommen, de armen, de burgerlijk ongehoorzamen en de arabieren & hun sympathisanten.
  Je zou haast zeggen dat de vogelgriep niet zomaar uit de lucht komt vallen.

  Reactie door Emiel — zaterdag 5 november 2005 @ 11.59 uur

 25. Het anti-amerikanisme hier neemt echt lachwekkende vormen aan. Vergeet niet dat onze eigen voorvaderen dit land gesticht hebben. Typisch geval van bite the hand that feeds. Sorry hoor, maar Amerika gaat boven alles !

  Reactie door Don — zaterdag 5 november 2005 @ 12.01 uur

 26. Don, wat is er mis met anti-amerikanisme?
  Amerika (en Israël) zijn de enige landen die zich beklagen over Anti-sentimenten als je wat over hun politiek te zeggen hebt, vindt je zelf óók niet dat dát pas lachwekkend, zo niet belachelijk is?

  Reactie door Emiel — zaterdag 5 november 2005 @ 12.14 uur

 27. 25 Don

  Quote,
  “maar Amerika gaat boven alles”,”über alles”,waar en wanneer heb ik dat toch meer gehoord.

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 5 november 2005 @ 12.20 uur

 28. @18
  Goed stukje.
  Maar is het werkelijk zo’n ramp?

  Ik denk dat het voor die mensen die er niks op tegen hebben om in de toekomst hun peetvader met een handkus om een gunst te vragen inderdaad niet erg is.

  Reactie door Jofel — zaterdag 5 november 2005 @ 12.32 uur

 29. @11: Tja, ook de meeste nederlanders lijken in de ban van de grote leugen, “the american dream”. Elke dag die we lijdzaam voorbij laten gaan, en geen moeite doen om de chaos een halt toe te roepen, is een dag dichterbij tot de vernietiging van de vrijheid van de mens. Het is helaas echt zo, dat men wel roept dat het zo niet langer kan, maar dat zijn veel schapen, weinig wol!
  @18: “lafheid op dit moment van Den Haag”
  Niet alleen op dit moment hoor! Ik maak mij overigens meer zorgen om de lafheid van de burgers, wel klagen, mopperen en kwaad zijn, maar dat is niet te merken aan het gedrag. Wanneer je in alle eerlijkheid een mening hebt over onze regering, de bemoeienissen van Amerika, zou je ook het gedrag moeten hebben wat bij je mening hoort. Anders is je mening of je gedrag gebaseerd op iets wat je nooit kan onderbouwen. Steeds meer reageren de mensen boos en gefrustreerd omdat langzamerhand de macht overheerst en de vrijheid beperkt, zo niet afgenomen wordt. En nog steeds gebeurd er niets. “verzet en gehoorzaamheid; de twee deugden van de burger. Door de gehoorzaamheid verzekert hij de orde; door het verzet verzekert hij de vrijheid.” Een revolutionaire opstand, wat altijd gepaard gaat met een vorm van geweld(kan niet anders)is zo langzamerhand niet te vermijden, gezien de boosheid van de burgers. Waarom wachten wij dan af? Waarop wachten wij? Moet het onrecht, de chaos nog erger worden? Of wachten we op het moment dat er een vastberaden “leider” opstaat, die de knuppel in het hoenderhok gooit? Ik ben geen voorstander van geweld, integendeel, maar soms moet je een daad stellen om de eerlijkheid en gerechtigheid weer in het leven te roepen. Wanneer je huis bijna niet meer bewoonbaar is, breek je je vertrouwde huis af, dat is eng want je hebt geen onderdak, geen bescherming, maar dat is tijdelijk, je bouwt je huis weer op en het is weer een veilig huis, die volop bescherming biedt zodat je weer opgelucht adem kan halen. Mensen, wacht niet tot de fundamenten van je eigen huis aangetast zijn…

  Reactie door Monique — zaterdag 5 november 2005 @ 12.33 uur

 30. Ik heb zelf bewust geen “uber alles” geschreven omdat mijn posting weer onmiddelijk verwijderd zou worden. Ik heb hier al eerder bepleit, denk alles van Amerikaanse origine om je heen eens weg, kijk wat er over blijft. Vrij weinig. I rest my case. Met rabiaat anti-amerikanisme bevuil je je eigen nest. Simpel.

  Reactie door Don — zaterdag 5 november 2005 @ 12.35 uur

 31. Ronald (13),

  Ben ik met je eens Ronald.

  Jan Marijnissen, die twee getallen eigenlijk niks, je kan wel minder kwijt zijn aan zorg maar als je dan door een ambulance wordt opgehaald met een lekke rechter achterband dat het gevolg is van in de kosten snijden dan heb je er niet veel aan.
  Dus graag wat extra info want anders kun je dit topic beter “stofje tot nadenken” noemen.

  Zo Jan Marijnissen, nu heb jij wat stof tot nadenken. ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 5 november 2005 @ 13.10 uur

 32. 15—@12 moet @13 zijn.

  Reactie door anja — zaterdag 5 november 2005 @ 13.23 uur

 33. Waarschijnlijk wordt een deel van de ziektekosten in Canada betaald uit belastinginkomsten (en in de VS niet) – het presenteren van bovenstaande twee bedragen is daarom demagogisch en bovenal… lekker makkelijk.

  Wat Nederland betreft, veel politieke partijen lijken een obsessie te hebben ontwikkeld met ‘zorg’, zoals bijvoorbeeld de PvdA die ook al pleit voor ‘keuzevrijheid in de zorg’. Pleit nu gewoon eens voor gezonde mensen. Dan kom je tot andere conclusies: extra belasting op vet eten, herintroductie van schoolzwemmen, bescherming van bewoners langs snelwegen voor schadelijke lucht enzovoorts. Dat helpt echt – mensen gaan minder uitgeven aan zorg – en zijn we ook meteen verlost van het geklets over maagverkleiningsoperaties al dan niet vergoed en dergelijke…..

  Reactie door Jasper — zaterdag 5 november 2005 @ 14.14 uur

 34. @25: “onze eigen voorvaderen die dit land gesticht hebben”. Even ter herinnering, het land was er al en bevolkt ook. Lees b.v The American Indian wars van Keith Jennison en je weet dan ook HOE ze het gesticht hebben! “Bite the hand that feeds”: er is nooit één korrel uit Amerika gekomen zonder eigen belang, en dat geldt voor iedere Europeaan die er naar toe emigreerde. Het door U veronderstelde anti-Amerikanisme heeft in de wereld een voedingsbodem gekregen, doe dáár maar wat aan.

  Reactie door william — zaterdag 5 november 2005 @ 14.36 uur

 35. William zal ik je een verklaring geven voor het anti-amerikanisme ? De nieuwe linkse kerk heeft een bondgenoot gevonden in de islamitische krachten in dit land. Elkaar de hand boven het hoofd houdend lekker op Amerika schelden en voedingsbodem geven aan ontevredenheid. Amerika heeft het allemaal gedaan. Kijk maar eens wat er Frankrijk gebeurd, dat is onze toekomst met onze noordafrikaanse vrienden. Op een dag in toekomst zul je blij zijn als de VS besluiten Europa te bevrijden van het islamofascisme.

  Reactie door Don — zaterdag 5 november 2005 @ 15.21 uur

 36. Don, keep on dreaming my friend. De wijze waarop Amerika problemen pleegt op te lossen bergen de grootste bedreiging voor de wereldvrede in zich. De VS die Europa “bevrijden” van het islamofascisme, ziet U het al gebeuren? Meer dan 1.2 miljard (!) moslims in álle delen van de wereld, niet alleen in Europa. Islamofascisme zal, kan en moet bestreden worden maar in vredesnaam niet met Amerikaanse “hulp”! Om de botsing der giganten ( Islam- Christendom ) te kunnen winnen heeft niemand wapens genoeg.

  Reactie door william — zaterdag 5 november 2005 @ 16.23 uur

 37. 36) William. wat stel je voor als oplossing ? Want alhoewel links graag de ogen sluit voor deze problematiek komt het steeds dichterbij. De SP komt ook niet echt met constructieve oplossingen om te voorkomen dat er in geheel west europa gazas strook achtige toestanden ontstaan.

  Reactie door Don — zaterdag 5 november 2005 @ 16.45 uur

 38. @35 Don

  Ik kom die Don ook overal tegen hier op het forum.

  Als je niet inziet dat Bush & Co een verwerpelijke ideologie nastreven gebaseerd op neoconservatief (fascistisch) gedachtengoed dan ben je wel erg naief. Ik denk echter dat jij dit gedachtengoed wel ondersteund aangezien jij je wel lekker voelt bij het USA van Bush neoconservatieven te horen.

  vraagje: Waarom zou zelfs 60% van de amerikanen zich niet meer gerepresenteerd voelen door Bush & Co. Wellicht doen ze iets verwerpelijks?

  Reactie door Toine — zaterdag 5 november 2005 @ 16.56 uur

 39. @Don, … en als Chavez de welvaart iets beter wil verdelen -om die ghetto’s te voorkomen of weg te werken- dan is het ook weer niet goed. Als jij nu nog niet snapt dat deze, in jouw woorden, klaplopers geen kant op kunnen en niet zelf verantwoordelijk zijn voor de ellende waar zij in zitten dan staan zij binnenkort bij jou voor de deur… en ik zal daar geen traan om laten.

  Reactie door Ben vd Spank — zaterdag 5 november 2005 @ 17.06 uur

 40. Ik vraag me af of de gene die hier zo pro amerika zijn, ooit wel eens in amerika geweest zijn en dan met name in de arme wijken in de grote steden.
  Het zal wel niet, als ik hun stukjes lees
  vraag ik mij zelfs af of ze weten waar amerika ligt.

  Reactie door leen — zaterdag 5 november 2005 @ 17.27 uur

 41. Jubilerend CDA vol zelfvertrouwen

  Volgens Balkenende is ook in de volgende kabinetsperiode CDA-beleid nodig om in Nederland de arbeiders armer, en de rijken rijker te maken. De premier sprak daarbij geen voorkeur voor een coalitie uit. Ook fractieleider Verhagen hield zich wat dat betreft op de vlakte. ,,Wij buigen niet naar links en wij buigen niet naar rechts”, herhaalde hij een uitspraak van Van Agt uit de beginjaren van het CDA.

  Reactie door Hendrik — zaterdag 5 november 2005 @ 17.56 uur

 42. 39 Leen, wat is dit nu weer voor onzin. Ik ben Amerikaan van geboorte. Wat een gratuite redenering. Wat vraag je je nog meer af, of moet je nu naar het Jeugjournaal gaan kijken ?

  Reactie door Don — zaterdag 5 november 2005 @ 18.05 uur

 43. haha, en wij de belgen maar uitlachen!
  Voor een bepaalde operatie kreeg mijn vrouw te horen dat er een wachttijd was van minimaal 2 jaar.
  Via de zorgverzekeraar kwamen we in Belgie en daar was een wachttijd van 2 maanden.
  De opvolgende operatie gaat via de chirurg zelf en de eerste opening in zijn agenda ligt niet verder dan een maandje of 3.
  De regels in Nederland verknallen de zorg zelf, hier is geen beginnen meer aan.
  Volgens dit kabinet moet het allemaal transparanter, met minder regels,haha, de praktijk wijst anders uit.
  En dat wisten wij met zijn allen al meteen!!!

  Reactie door wever — zaterdag 5 november 2005 @ 18.27 uur

 44. Een Amerikaan van geboorte te zijn kan echt verwarrend zijn, gratuite of niet.

  Reactie door Alex — zaterdag 5 november 2005 @ 18.33 uur

 45. Soylent Green zou verplichte kost op scholen moeten zijn

  Reactie door Johnito — zaterdag 5 november 2005 @ 18.40 uur

 46. 37 @ Don: verkeerde vraag Don! Moet je niet voor bij William zijn, maar bij je zelf! Jij weet toch zo goed te verwoorden wat de “linkse kerk”en hun islamofascistische vrienden allemaal verkeerd hebben gedaan? Juist uit de rechtse hoek hoor ik al drie jaar lang alleen maar geschreeuw over “knuffelaars”en “theedrinkers”. Van Leon Winter, van AHA, van weetikveelwie maar wat ik in al die tijd, en ook nu weer niet, vanuit die hoek ook gehoord heb; er was nooit een oplossenig bij ( althans geen realistische tenzij je “allemaal terugsturen realistisch vindt). Wél, en ook nu weer, erg veel en gemakkelijke kritiek. Ik heb het eigenlijk wel gehad met al die schreeuwers…….

  Reactie door Opa-buiswater — zaterdag 5 november 2005 @ 18.47 uur

 47. Don: Een pasklare oplossing voor de problematiek, met religie als dieper liggende oorzaak, heb ik niet ( helaas ). Maar een goed begin zou zijn, ik beperk mij hier even toe, wederzijds respect voor elkaars levensovertuiging. Ook de moslimgemeenschap is hiervan niet uit te sluiten. De islam wordt nu weggezet als een inferieure, in vergelijking met het chris- tendom, en vooral gewelddadige filosofie.
  Ik ben voorstander van het precies en gericht aanpakken van fanatici, want zij bepalen het aanzien van hun groep. En die groep bestaat voornamelijk uit welwillende individuen. Gebleken is overigens dat met name geheime diensten wel érg goed weten wie, wat, waar potentieel gevaarlijk is en zelfs waar ze wonen! Hard aanpakken.
  Stigmatiseren leidt tot verzet, radica- lisering en verwijdering. We beginnen het als heel normaal te zien andere godsdienst- en als minderwaardig, aan de onze, te kwalificeren. Dat is een heel grote gedachtenfout en levensgevaarlijk omdat het ons innerlijke raakt. Uw idee van “bevrij- ding” met hulp van de VS is niet alleen illusoir maar vooral gevaarlijk. Realiteitszin moet de plaats innemen van het misplaatste superioriteitsdenken. De clash van de religies is niet op te lossen met methoden die het aardig leken te doen bij indianen of zwarte slaven.
  Maar we dwalen af, topic was administra- tiekosten in de gezondheidszorg in Canada en de VS.

  Reactie door william — zaterdag 5 november 2005 @ 20.49 uur

 48. 15@Don:
  Vergeet niet dat onze eigen voorvaderen dit land gesticht hebben.

  Haha, die Don toch, ik begrijp best wel dat als je daar geboren bent dat je je land de hand boven het hoofd houdt.
  Maarrrrrr beste Don dat land is niet gesticht door onze voorvaderen, dat land is gejat door onze voorvaderen.
  De native americans zijn verdreven door onze voorvaderen en in reservaten gepropt door onze voorvaderen. En toen zij de meeste mensen die daar leefde afgemaakt hadden gingen ze verder met zwarte slaven, om dat gejatte land verder naar de verdommenis te helpen. Dus wat onze voorvaderen betreft…..laat maar Don.
  Waar woon jijzelf op het ogenblik eigenlijk?? M.a.w. het is diep triest dat Europa en Nederland eigenlijk de historie is vergeten van onze voorvaderen en nu naar de pijpen danst van de nazaten van diezelfde voorvaderen……of moet ik gewoon ordinaire dieven zeggen.

  Reactie door Eef — zaterdag 5 november 2005 @ 21.55 uur

 49. 15@ Don moet 25@ Don zijn……sorry

  Reactie door Eef — zaterdag 5 november 2005 @ 21.58 uur

 50. william (47),

  Ja, wederzijds respect is erg belangrijk, mooie stukje!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 5 november 2005 @ 23.42 uur

 51. #3 Tja iemand had dat al bedacht, voor elke nieuwe regel twee eruit, maar iemand was het daarmee niet eens.

  #5 Vergeet dat maar, Jan geeft daar geen antwoord op omdat hem dat stemmen gaat kosten. Hij weet gewoon dat dat niet terug te draaien is, het kan wel maar dat gaat zoveel geld kosten dat hij(en de andere linkse) dat niet kunnen verkopen aan de kiezers.

  Reactie door hac — zondag 6 november 2005 @ 12.05 uur

 52. @49 Eef maaktniet uit. Foutje is menselijk

  Reactie door anja — zondag 6 november 2005 @ 12.26 uur

 53. Terugdraaien is nergens voor nodig.
  Wel kan de no-claim regeling er volgens mij elk moment uit.
  Dan nog de winsten van de zorg- (voor zichzelf) instellingen openbaar maken, en
  klaar is kees (of Jan in dit geval)
  Makkelijker kunnen wij het niet maken.

  Reactie door Winm — zondag 6 november 2005 @ 17.53 uur

 54. Leuker wel!

  Reactie door anja — zondag 6 november 2005 @ 17.59 uur

 55. Terugdraaien? nee, we moeten naar een gratis ziektenkosten systeem betaald uit de algemene pot.

  Scheelt toch snel de helft in kosten die nu op gaan aan burocratie, regelzucht en winst.

  Reactie door reinoud — zondag 6 november 2005 @ 22.21 uur

 56. Rest dus de vraag: Wat doen wij hier nog met die Amerikanen: dat zij nog steeds een garantie zijn voor onze “vrijheid” is larie, Amerika is voor West Europa eerder een gevaar omdat het ons gebruikt als een schild waarop straks de slagen vallen. Amerika biedt ons de “vrijheid” van het slachtveld. Ook ik ben dankbaar dat de VS ons in 1945 van het nazi-juk bevrijd heeft, doch het is geen 1945 meer, doch 1983 en in de loop der jaren is de Amerikaanse staat van karakter totaal veranderd, gedevalueerd (zie Vietnam etc. etc.) en korruptie en misdaad vieren er hoogtij (zie de Amerikaanse tv-film: verheerlijking van moord en doodslag).
  Dit is een gedeelte uit een een schrijven van Plopatou uit 1983. Wij leven nu in 2005 en wat zouden wij er nu aan toe kunnen voegen, ik nodig een ieder uit hier over na te denken, want het imperialisme van God’s own country neemt gevaarlijke vormen aan door een ieder die tegen hen is, te bestempelen als terrorist.

  Reactie door The old Henk — maandag 7 november 2005 @ 12.55 uur

 57. Jan, is dit puntje al gemeld aan Agnes en Ewout? Weer een argument om het nieuwe zorgstelsel niet in te voeren…..

  Reactie door Erik van Donk — maandag 7 november 2005 @ 14.43 uur

 58. Verzin ‘ns wat beters.

  De bananen in Belgie zijn duurder dan de kiwis in Duitsland.

  Leukere stelling: bijna iedereen in Canada heeft een handvuurwapen maar moorden hierdoor komen bijna niet voor (feit).
  Stelling: iedereen moet een handvuurwapen hebben !

  Reactie door Hans — maandag 7 november 2005 @ 15.04 uur

 59. Inmiddels is er zoveel stof dat je haast niet meer kan denken.

  Reactie door e.krul — maandag 7 november 2005 @ 16.28 uur

 60. ooit weleens een voetvuurwapen gezien?

  Reactie door e.krul — maandag 7 november 2005 @ 16.29 uur

 61. In de quote uit het artikel wordt wel erg makkelijk publiek tegenover commercieel gezet. Het zou interessant zijn om ook te kijken wat precies wordt geadministreerd voor dat geld.

  Wordt in Canada iedereen centraal naar de dichtsbijzijnde specialist gestuurd of is er keuze? Wie maken er in Canada gebruik van het ziektekostensysteem? Zijn de ziektekosten in Canada ook goedkoper?

  Nog interessanter: wat kan Nederland leren van het Canadese systeem als het echt goedkoper is, of is ‘publiek’ hier echt het magische woord?

  Reactie door Roel — maandag 7 november 2005 @ 19.29 uur