Zwarte en witte wijken

Uit het Parool:

DEN HAAG – Woningcorporaties moeten een deel van hun woningen in zwarte wijken alleen nog toewijzen aan autochtonen. Omgekeerd moeten huizen in gemengde wijken exclusief toegankelijk zijn voor allochtonen.

Dat is de enige manier om bevolkingsgroepen te spreiden, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting.

Sociale woningbouwcorporaties selecteren op dit moment op basis van inkomen, wachttijd en gezinsomvang. Pogingen via die criteria een betere etnische spreiding te krijgen in steden, hebben volgens het onderzoeksrapport geen of amper effect. Allochtonen blijven in allochtone wijken terechtkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat niet-westerse allochtonen – Marokkanen, Turken, Surinamers – ruim dubbel zoveel kans maken om in een achterstandsbuurt terecht te komen als autochtone Nederlanders. De kans dat ze in een gemengde buurt terechtkomen is veel kleiner. De kans op een plek in een witte buurt is zelfs te verwaarlozen.

Een grotere bijdrage valt te verwachten van etnische selectie, schrijven de onderzoekers. ”Bijvoorbeeld door een bepaald percentage van de vrijkomende woningen in een concentratiewijk alleen toe te wijzen aan autochtonen en vice versa.”

Eén van de auteurs van het onderzoek, Joost Bos, beaamt dat er een enorm taboe rust op spreiding op afkomst. ”Het is ook de vraag of het juridisch kan, maar we wilden het toch opschrijven,” aldus Bos.

Een woordvoerder van het ministerie van Vrom noemt de conclusie in het rapport theoretisch. ”In het huidige politieke klimaat kunnen we hier niets mee.”

Het onderzoek is alleen gericht op de sociale woningbouw. Het particuliere aanbod is buiten beschouwing gebleven.

© Het Parool, 09-11-2005

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 09 november 2005 :: 14.50 uur

92 Comments

92 reacties

 1. Schop autochtonen en allochtonen maar in wijken waar ze absoluut niet in willen wonen. Ik vraag me af hoe ze dat zien. Alsof dat een werkbare oplossing is. Nog afgezien de vraag of je op grond van afkomst mag selecteren.

  Reactie door Klaas — woensdag 9 november 2005 @ 15.08 uur

 2. Ik denk niet dat ze dat voorelkaar krijgen. De autochtonen zoeken dan wel een andere oplossing. Ook denk ik dat allochtonen dat niet zien zitten, want die willen immers graag bijelkaar blijven wonen. Ben blij dat ik m’n eigen woning in het dorp heb en er niet als een rat er tussen gepropt wordt.

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 15.19 uur

 3. Ik vraag me af of die mensen zelf wel in een andere wijk willen wonen. Veel autochtonen zien niets in de komst van een lading allochtonen en andersom is dat ook weleens het geval.

  Ik denk dat het punt is dat veel mensen liever niks met elkaar te maken willen hebben. Ze vinden de huidige situatie wel goed zo. Tegenwoordig zoek je zelf naar woning via het aanbod van bijvoorbeeld Woningnet. Daaruit blijkt dat veel mensen de voorkeur geven voor een wijk waar meer landgenoten te vinden zijn. Ik vind dat niet goed, maar ja, als de mensen zelf zo willen wonen, wie is dan de overheid om spreiding op te gaan leggen…

  De oplossing ligt voor een deel bij de mensen zelf denk ik. Als die niet willen, dan houdt het op.

  Reactie door DJ Digital — woensdag 9 november 2005 @ 15.22 uur

 4. @3

  Precies DJ Digital, jij begrijpt het.

  Je kan mensen toch niet tegen hun zin dwingen.

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 15.25 uur

 5. Beter idee is om meer sociale bouw in koop wijken te bouwen en meer dure woningen in achterstands wijken te maken?! Dan mengt het vanzelf

  Reactie door jessys — woensdag 9 november 2005 @ 15.36 uur

 6. Laat ik nu denken dat er in “achterstandwijken” alleen maar mensen wonen omdat ze zich niets beters kunnen veroorloven of omdat er stomweg geen andere woning te vinden is.
  Een “nieuwe” Nederlander die goed bij kas zit wil net zo lief zo’n rotwijk uit als een “oude” nederlander.
  Woningspreiding is een kwestie van geld en aanbod

  Reactie door Henk — woensdag 9 november 2005 @ 15.41 uur

 7. Jessys denk je dat die dure huizen dan goed zullen lopen?

  Reactie door Klaas — woensdag 9 november 2005 @ 15.41 uur

 8. Mijn dochter zit al 6 jaar te wachten op een woning.
  Die kijkt niet naar zwart of wit
  Gaan we weer dwingetje spelen.
  Zolang we nog over witte en zwarte praten zijn we nog ver weg van de oplossing.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 november 2005 @ 15.44 uur

 9. @Klaas, nu misschien niet meer, maar als ze bij nieuwbouw projecten meer denken aan varieteit van woningen in een bepaald gebied dan denk ik dat wel ja…

  Reactie door jessys — woensdag 9 november 2005 @ 15.45 uur

 10. Gesteld dat je het voor mekaar zou krijgen, dat etnische quoteren en gedwongen multikul samenleven in wijken. Dan vluchten de autochtonen en de rijke allochtonen toch wel naar het platteland, waar je (nog)minder last van migratie (migratie is zelden een lust voor autochtonen) hebt dan in de grote onleefbare (vandaar die Leefbaar-partijen)grote stad.

  Reactie door kees — woensdag 9 november 2005 @ 15.47 uur

 11. Lijkt me niet, ik wil graag in de stad blijven wonen waar ik woon, ik beschouw mezelf arm noch rijk, maar ik kan wel zelf bepalen waar ik woon, ik zou niet naar het platteland willen verhuizen, gewoon omdat ik daar niets aan vind…

  wat er nu gebeurd is dat project ontwikkelaars wijken makken die zeer homogeen van samenstelling zijn, rijen dik van opelkaar lijkende woningen…
  Gelijk in prijsklassen, breng daar eens wat variatie in…

  Reactie door jessys — woensdag 9 november 2005 @ 15.51 uur

 12. 6. helemaal mee eens. Laat ze eerst maar eens betaalbare woningen gaan bouwen. Trouwens de beleidsmakers hebben een goed inkomen en wonen in een dure wijk, die zitten helemaal niet te wachten op een marokkaanse buurman, dan daalt de waarde van hun woning zo wordt er geredeneerd. Nee, op de golfresidentie houden ze Achmed liever op een veilige afstand. Zolang zij aan de touwtjes trekken gebeurt er toch niks. Zonde van het geld dat verspild is aan dit onderzoek, de uitkomst is een abc’tje dunkt me.

  Reactie door kaatje — woensdag 9 november 2005 @ 15.51 uur

 13. Laat ieder mens wonen waar hij kan/wilt wonen. Ik heb totaal geen hinder van de Nederlanders uit een andere kultuur die in de zelfde straat wonen als ik. We gaan gewoon op de koffie/thee bij elkaar. Gelukkig gebeurt dat gewoon in de stad waar ik woon, no problemo.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — woensdag 9 november 2005 @ 16.01 uur

 14. Hé, dat was niet de afspraak, alleen andere rassen worden gediscrimineerd, toch? Of ben ik nou zo geïndoctrineerd door links door al die jaren heen. Ik wil in een zwarte wijk wonen mag ik?

  Reactie door W6969 — woensdag 9 november 2005 @ 16.06 uur

 15. molukkers wonen vaak ook in hun eigen wijk en zijn wel goed geintegreerd

  Reactie door Edwin — woensdag 9 november 2005 @ 16.14 uur

 16. Het moet niet gekker worden met die idiote initiatieven. Er is toch geen autochtoon die in zo’n wijk wil wonen! Straks wil ik met mijn goedbetaalde baan een mooi huisje kopen dan wel huren, krijg ik een huis in zo’n pauperbuurt aangeboden omdat het nu eenmaal bij het integratieproces hoort. Integratieproces? Volgens mij moeten hun zich nog altijd aanpassen en niet wij autochtonen.

  “De kans dat ze in een gemengde buurt terechtkomen is veel kleiner. De kans op een plek in een witte buurt is zelfs te verwaarlozen.”

  Gek he! Vaak hebben allochtonen een nogal dusdanige taalachterstand, lage scholing of zelfs helemaal geen scholing, uitkeringstrekkers, sociale dienst etc. etc.
  Het lijkt mij duidelijk dat een autochtoon zijn heil wel ergens anders zoekt. Allochtonen willen over het algemeen toch graag bij elkaar wonen.
  Stel dat dit plan doorgang vindt dan kun je er inderdaad donder op zeggen dat we hier ook rellen krijgen a la Parijs. Slim plan jongens, vooral weer ongewild door onze strotten duwen. Zijn ze goed in!

  Overigens, Joost Bos? Je zou haast denken “familie van”…

  Reactie door Jeffrey — woensdag 9 november 2005 @ 16.19 uur

 17. Ik woon met mijn huishouden van drie keer modaal in een “achterstandswijk” (Bos en Lommer, Amsterdam, 60% allochtoon) en daar komen weer steeds meer autochtonen wonen. Gewoon omdat sociale woningbouw wordt afgewisseld met koopwoningen (zowel nieuwbouw als oudbouw) en ook de sociale woningbouw wordt opgeknapt.
  En ik vind het er hartstikke gezellig wonen, mijn Joegoslavische bovenbuurman ook en mijn Turkse winkelier beneden is ook zeer tevreden! De wijk wordt steeds gevarieerder en leuker. De eerste trendy bar is zelfs al gesignaleerd. Ik heb niks tegen spreiding! Maar als je willens en wetens bij iedere hoofddoek of Turks pratend individu jezelf gaat lopen ergeren, dan wordt het natuurlijk nooit wat (en daar verdenk ik mensen nog wel eens van…)

  Reactie door Marion — woensdag 9 november 2005 @ 16.42 uur

 18. Aan de namen te lezen zitten er weinig allochtonen tussen de reacties (Klaas, Kees, Jeffrey). Toch schijnt iedereen te weten wat ‘de allochtoon’ denkt, wil en waar hij wil wonen. Beetje raar…

  Reactie door Sannie — woensdag 9 november 2005 @ 16.44 uur

 19. veel mensen met een ikke,ikke mentaliteit reageren hier van ik maak zelf wel uit waar ik woon!de enige dwang die hier re sprake is die van de woning corporaties .die hebben nl een grote maatschappelijke verandwoordeging .deze corporatie moeten nl de mensen de mogelijkheid geven om een keuze te maken waar ze willen wonen .en die is er momenteel voor veel mensen niet ..momenteel heb ik ook 1 zo,n ikke,ikke buurman .ik ruil hem met plezier om voor een sociale .en zijn etnisch verleden intereseerd mijn geen bal .

  Reactie door texas henkie — woensdag 9 november 2005 @ 16.45 uur

 20. Lastig probleem, mensen dwingen brengt meestal veel gedoe. Beter is volgens mij ook meer betaalbare woningen in de steden en niet alleen dure appartementen, bovendien door afwisselende bouw maak je het gelijk gezelliger.Dan ook nog al die schoonheids commissies weg en iedereen tevreden.Het is eigenlijk van de gekke dat de jeugd moet bloeden omdat wij het hebben volgebouwd en de grondprijzen nu het dak uit vliegen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 9 november 2005 @ 16.57 uur

 21. Dat ikkie ikkie ikkie in hoeverre is dat lippendienst? Als men zelf precies voor het zeggen had waar men woonde, zat men in Zuid-Frankrijk in de zon, en een flinke groene omgeving. Ik denk dat er slechts een beperkte mate van vrijheid is, gewoon een geldkwestie vaak, gezien de huidige huizenprijzen, en als men in een steeds beperktere keuzevrijheid moet leven is dat alleen maar een verdere achteruitgang. Een financiële reden is er niet, het is op grond van afkomst (en toevallig ook ras). Nog een reden erbij en je wordt helemaal geleefd strakjes.

  Reactie door W6969 — woensdag 9 november 2005 @ 17.01 uur

 22. Mensen willen zelf graag bepalen waar ze wonen. ‘t Hele probleem van “zwarte wijken” is , dat dit arme wijken zijn.
  Lage opleidings, lage inkomens, weinig kansen, noem maar op. Alles bij elkaar. Wat problemen betreft dan. De problemen moeten gewoon bij hun naam genoemd worden.
  Zonder te gaan vuilbekken. Wie zich in loopgraven ingraaft, bereidt een oorlog voor, en daar heb ik geen zin in. Rechts heeft alle kansarmen bij elkaar gepropt, niet expres, maar gewoon omdat ‘t ze niet interesseert. In de VS zetten ze de hekken om de rijke wijken, en niet om de arme wijken, dus wat dat betreft gaan de vergelijkings met nazi-getto’s niet op.
  Wel worden er grote groepen van de maatschappij uitgesloten, en dat is vragen om nog meer problemen. Integratie van bovenaf? Bij voorbaat mislukt, vooral omdat er nog nooit iets met integratie geprobeerd is, behalve door mensen zelf, en dan lukt het met horten en stoten, totdat dat door tegenwerking vanuit de overheid weer eens wordt gefrustreerd. want stel je voor dat de gewone mensen het heft in eigen hand nemen.
  De armoe moet de arme buurten uitgehaald worden, niet de mensen. Daarvoor moet worden geïnvesteerd. Met onderzoek, ideeën, tijd, werk, en vooral met respect. Met respect op de enigste manier die ik ken, namelijk wederzijds respect. Dat gaat heel wat zweet kosten, maar is de moeite hoe dan ook waard. En dat gaat ook geld kosten, waar dat zit weten we. Om dat te krijgen is dwang nodig. Van onderaf wel te verstaan!
  De achterbuurten zijn al veels te lang verwaarloosd. Hoog tijd voor actie. We moeten onze wereld niet kapot slopen laten.
  Deze planeet is immers van ons, en niet van de mislukkelingen die nu de baas spelen.
  De problemen zijn een product van tientallen jaren wanbeleid, kunnen dus niet zo maar in één keer opgelost worden, er moet nu wel eindelijk eens een begin gemaakt worden. Rechts wil het niet, PvdA en Groenlinks kunnen of durven het niet.
  Wens de SP maar veel sterkte, of beter, help mee!

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 9 november 2005 @ 17.08 uur

 23. Tot op heden hoorde ik alleen maar van men-
  sen dat hun schoolgaande kinderen in oplei-
  dingsniveau en aandacht tekort kwamen door
  een doorgaans grote taalachterstand van kindertjes die de Nederlandse taal niet
  goed voorgeleefd krijgen, thuis.
  De derde en vierde generatie moeten die
  kloof dus tegen die tijd aardig ingelopen
  zijn, zo geldt dat voor Turkse en Marok-
  kaanse gezinnen.

  Waarom ondervonden onze familie geen hinder
  bij het emigreren destijds naar Canada,
  Australië, Afrika, voormalig Cameroen,
  Kongo, etc., eenvoudig omdat men geacht
  werd, in ieder geval Engels heel goed mach-
  tig te zijn, maar de meeste Nederlanders in
  die tijd hadden de Franse en Duitse woorden
  er ook íngestámpt gekregen en waren ze be-
  reid van álles aan te pakken, ook flink be-
  neden hun kunnen: er lag geen uitkering op
  ze te wachten. Economische asielzoekers
  hebben er zo mogelijk carrière gemaakt en
  waren onafhankelijk, er was áltijd wel wérk
  te vinden.

  Echter wat wij nu hier pas ongeveer 30 jaar
  meemaken aan massa-ontslagen, werd ook op
  andere manieren in de USA al eerder gedaan
  dan hier, nog erger, zelfs zónder opzeg-
  gingstermijn, ook na goed funktioneren.

  Echter zoals nu ook Nederland in navolging
  is omgegaan met:
  -wonen,
  -werken,
  -welzijn,
  heeft het maatschappelijk funktioneren totaal vernield.
  Waar deze 3 als grondrechten binnen onze
  Rechtsstaat niet zorgvuldig worden bewaakt
  ontstaat chaos als het maar lang genoeg
  duurt.
  Nog steeds zijn er mensen onder ons die
  zich het voorbeeld van de dertiger jaren
  uitstekend kunnen herinneren en na 75 jaar
  zijn we dus weer net zo ver.
  Ook is de overdracht van deze gegevens keer
  op keer naar de volgende generaties monde-
  ling overgebracht.
  Massa’s mensen vonden de Westsidestory een
  schitterende film, maar er lering uit
  trekken?

  In mijn buurt wonen verschillende koppels
  uit verschillende culturen, kleuren en ge-
  aardheden en dat gaat prima !

  Verhoudingsgewijs is er meer respect voor
  elkaars aard en afkomst dan wat ik soms
  tegenkom in relaties van de bekende en ge-
  wende samenstelling, dus waar zeuren we nu
  eigenlijk over?

  Bij ons geldt dus de uitdrukking (overigens
  met álle respect !): Wat de boer niet kent,
  dat vreet ie niet, en zo is ‘t maar net !

  Reactie door Madelief — woensdag 9 november 2005 @ 17.17 uur

 24. Jan Nijman, mijn complimenten heel treffend verwoordt je de problematiek.

  Reactie door kaatje — woensdag 9 november 2005 @ 17.18 uur

 25. Typisch socialistische praatjes, mensen dwingen. Te belachelijk voor woorden.

  Reactie door Henk — woensdag 9 november 2005 @ 17.28 uur

 26. Gelukkig geeft het Ministerie zelf al aan met dit soort rapporten niets te kunnen.

  Reactie door Henk — woensdag 9 november 2005 @ 17.29 uur

 27. Nou Jan, gezien de reacties dus een erg slecht plan. De beste oplossing lijkt het spreiden van woningen, duur en goedkoop door elkaar. En uiteraard meer diversiteit en geen saaie betonblokken. Maar dat gaat wel erg lang duren…

  Reactie door Ben vd Spank — woensdag 9 november 2005 @ 17.35 uur

 28. Bij mijn weten is onderscheid maken op ras toch door de grondwet verboden?

  Reactie door Ronald — woensdag 9 november 2005 @ 18.24 uur

 29. Lezen, Henk en Ronald…dit is een stuk letterlijk overgenomen uit het Parool. Dit stuk geeft weer wat uit onderzoek is gekomen en de toelichting hierop door de onderzoekers. Die zeggen zelf ook dat het juridisch niet kan.

  Overigens moet je naar mijn mening ook niet mensen gaan dwingen ergens te gaan wonen.

  Reactie door Gerbert — woensdag 9 november 2005 @ 18.41 uur

 30. En het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie, de regering dus. En die houden ook duidelijk niet zo van ‘socialistische praatjes’.

  Reactie door Gerbert — woensdag 9 november 2005 @ 18.45 uur

 31. @14 W6969, waarom zou je niet mogen? Ik woon in een zwart-wit buurt met een zwart-wit school voor de deur. Ik heb de zwart-wit kinderen het zwart-wit laten proeven uit mijn jeugdjaren. Schuumke-trekken, voor diegenen die dit oerhollandse snoepgoed niet kennen. Een traktatie voor alle zwart-wit mensen.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — woensdag 9 november 2005 @ 18.48 uur

 32. @22
  In Amerika hadden ze een goede oplossing voor het opruimen van de zwakkeren in de samenleving nml. een orkaan afwachten en zeggen dat iedereen die gezond is en een auto heeft moet vluchten. Zzie hier bijna 1000 slachtoffers.
  Nederland doet nu het zelfde met griep laat de zwakkeren lekker dicht bij elkaar wonen wacht een pandemie af en heb niet teveel middelen tegen die griep in huis. Je zult zien misschien wel meer dan 1000 slachtoffers.

  Reactie door sceptisch — woensdag 9 november 2005 @ 18.49 uur

 33. Het mengen van mensen in wijken lijkt mij niet goed. Dat bepaalde mensen niet met andere bepaalde mensen willen samen wonen in is een gevolg, geen oorzaak.

  En gevolgen aanpakken heeft weinig zin. Er moet geken worden wat de oorzaken zijn waarom ze niet willen samen wonen en dan daar wat aan doen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 9 november 2005 @ 18.52 uur

 34. Ik vind het niet zo’n gek idee, als het op een goede manier gebeurt.
  Als de kinderen dan ook gewoon in hun eigen wijken naar school gaan, dan is het ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen probleem ook gelijk een stuk minder.

  Helemaal ideaal zou het (in mijn ogen) zijn als dure en goedkopere woningen door elkaar heen komen te staan. Niet alleen maar dure wijken en wijken met sociale woningbouw maar echt van alles wat. Zou over en weer heel wat meer begrip voor elkaar komen.

  Reactie door LucidE ! — woensdag 9 november 2005 @ 19.02 uur

 35. @Iedereen, als je een goedkope woning naast een dure zet dan daalt die dure helemaal van zelf in waarde -> die bewoners zullen dat niet pikken dus die vertrekken weer.

  Of die goedkope woning stijgt in prijs, een rijtjeswoning tussen villa’s plempen worden binnen no time de duurste rijtjeswoningen van nederland.

  Een villa in een achterstands wijk zal geen drol waard zijn.

  Mensen willen het liefst tussen andere mensen wonen van hun eigen sociale status en financieele situatie.

  Reactie door Ronald — woensdag 9 november 2005 @ 20.37 uur

 36. Dat is wel juist Ronald dan heeft het niks met zwart en wit te maken.
  Gewoon een rijke Turk of wat dan ook naast een rijke Hollander.
  Of een a sociale buitenlander naast een a sociale nederlander.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 november 2005 @ 21.18 uur

 37. Bevolkingspolitiek, een historisch gegeven.

  Reactie door Sonja — woensdag 9 november 2005 @ 21.21 uur

 38. Dat willen de meeste autochtonen(op een paar geitenwollensokken figuren na) niet en zullen juist op de vlucht slaan voor beroerd onderwijs en verloedering in zo’n wijk. Die alochtonen zijn hier niet gekomen uit idealisme of omdat zij een band met Nederland nastreven. Nee, ze zijn hier slechts gekomen wegens de relatief hoge lonen en gulle uitkeringen. Je kunt toch niet van de Nederlandse burgers verwachten dat die in één buurt gaan wonen met mensen die niet dezelfde taal spreken en niet dezelfde normen en waarden hebben.
  Gedwongen menging van etnische en culturele groepen zou de integratie bevorderen? Ha ha, dat werkt misschien wanneer één niet-westers allochtoon gezin zich vestigt in een autochtone buurt, want dan passen de nieuwkomers zich hopelijk aan. Verder kennen zwarte wijken twee problemen: bijna niemand spreekt ABN, en velen hangen de islam aan, een tegencultuur van de westerse beschaving. Een aantal jaren geleden was het nog ondenkbaar dat kinderen met wapens door de wijk liepen, moet je nu zien. Ik ben blij dat ik in een dorp woon en mijn kinderen naar een witte school gaan. :-)

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 21.27 uur

 39. @jofel, dat klopt als een bus, ik heb geen moeite er mee als een turk het huis naast mij koopt, want dan weet ik dat ie tenminste een normale baan heeft en dus sociaal en economisch goed bezig is.

  Daarin tegen als een woningcooperatie een kansarme turk in de buurt ‘dumpt’ zal die turk zich nooit thuis gaan voelen en de buurt zal um niet accepteren.

  Reactie door Ronald — woensdag 9 november 2005 @ 21.42 uur

 40. Ik zei al eerder dat spreiding zal mislukken. Enerzijds door de opstelling van de mensen zelf, anderzijds door het ontbreken van voldoende woningen. De woningnood is sinds jaar en dag onderdeel van deze maatschappij en het gevoerde beleid heeft dat probleem nooit op kunnen lossen. Waarom zou een liberalisering dat wel kunnen…

  De prijzen zullen eerder nog meer stijgen dan dalen, het aantal betaalbare woningen zal nog verder afnemen en dat is een eerste stap in de richting van echte ghetto’s zoals in Frankrijk. Mensen zonder geld zullen immers blijven zitten waar ze nu ook al zijn, het alternatief is of te duur of niet aanwezig vanwege de enorme wachtlijsten.

  Zonder beleids en mentaliteitsverandering kun je onderzoeken wat je wilt en schreeuwen wat je wilt, het probleem los je er niet mee op.

  Reactie door DJ Digital — woensdag 9 november 2005 @ 21.50 uur

 41. Discriminatie, bevestigen van onderscheid.

  Dus nee.

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 9 november 2005 @ 22.00 uur

 42. (38)waarom moet ik op de vlucht slaan?ik ben niet bang voor een hoofddoekje .de meeste nederpoorters zijn bang van de bank .daar de nederpoorter cultuur (het hebben van spulletjes )de mensen 100%afhankelijk gemaakt hebben van geld .kan je verzekeren als je een surinaamse buurman hebt dit een welkome aanvulling is op je jachtige leven .dan leer je misschien andere belangrijke dingen in het leven (her)kennen .

  Reactie door texas henkie — woensdag 9 november 2005 @ 22.00 uur

 43. Daarin tegen als een woningcooperatie een kansarme turk in de buurt ‘dumpt’ zal die turk zich nooit thuis gaan voelen en de buurt zal um niet accepteren.

  Of een kans arme nederlander die zal zich er ook niet thuis voelen.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 november 2005 @ 22.06 uur

 44. altijd gesrgd dat ik van mars afkom
  alees is daar rood

  Reactie door gaf — woensdag 9 november 2005 @ 22.08 uur

 45. Maar Ronald is dat wel juist wat wij zeggen, moeten we juist iemand die kans arm is geen kans geven.
  Want kans arm is wat anders dan b.v a sociaal.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 november 2005 @ 22.12 uur

 46. @42

  He, jij kent mij goed zeg. :-)

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 22.17 uur

 47. 45

  Iemand is pas kansarm als ie z’n bed niet meer kan uitkomen.

  Gewoon goed je best doen, dan schiet het op in het leven!

  Dus niet zoals veel islamitische allochtonen doen, bij de meidenplee staan in de disco, in winkelcentra ouderen provoceren, rotzooi trappen op straat en lantefanteren.

  Doen Chinezen, molukkers, Javanen, vietnamezen, Polen, Duitsers en weet ik veel voor prachtig volk ook niet.

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 22.26 uur

 48. Trouwens wel eens geprobeerd een Islamitisch meisje te versieren? Kun je beter niet doen, als je leven je lief is.

  En dat moet hier intregeren?

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 22.29 uur

 49. veel faschitish uitsprak lately
  makelijker kunen zij niet maken
  well kotselijker

  Reactie door gaf — woensdag 9 november 2005 @ 22.35 uur

 50. @49

  Ook nog niet volledig geintregeerd zie ik. Doe je best, misschien kom je er nog wel.

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 22.37 uur

 51. geintegreerd natuurlijk

  Potverdorie, je brengt me in de war gaf. :-)

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 22.39 uur

 52. Ja Max ik denk wel dat jij heel veel kansen heb gehad.
  Maar je bent echt heel erg arm.
  Ik denk zelfs zielig arm.
  Ik zou maar eens een geestelijke volks bank bezoeken.

  Reactie door Jofel — woensdag 9 november 2005 @ 22.44 uur

 53. “iemand is pas kansarm als ie z’n bed niet meer kan uitkomen”.

  Misschien moet iemand met een behoorlijke verstandelijke handicap ook tot die groep gaan behoren Max,dan is er best begrip voor je mening.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 9 november 2005 @ 22.44 uur

 54. @52

  Wat jij wilt. :-)

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 22.53 uur

 55. @53

  Oké Beste man, die was ik vergeten en misschien nog wel een paar. Maar in iedergeval begrijpen jullie wel wat ik bedoel, neem ik aan.

  Nu ga ik op bed, want ik moet morgen vroeg weer op. Tot 12.00 voor een ander, daarna voor mij zelf.

  Welterusten allemaal.

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 22.58 uur

 56. Echt een moeilijk dilemma. Het doel is sympatiek. Het middel, selectie en dwang op grond van etnische afkomst, staat me tegen. Aan de andere kant moet je je ook afvragen hoeveel echte vrijheid om te kiezen waar en hoe je wil wonen mensen onder de huidige omstandigheden hebben. Die vrijheid geldt in toenemende mate alleen die mensen die over behoorlijk veel geld beschikken.

  Misschien eerst maar eens in hoog tempo betaalbare woningen gaan bouwen. Nu blijft iedereen toch zitten waar ie zit.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 9 november 2005 @ 23.00 uur

 57. Je hebt wel gelijk MAX. Ik baal er van dat m’n ouders me Mohamed hebben genoemd. Niet zo’n originele naam trouwens voor een Hindustaan, maar ze waren niet zo hoog opgeleid en orginaliteit hadden ze nou ook weer niet. Maar wat doe ik en m’n ouders hier eigenleik in dit land? Waar ik woon en op school zit kom je geen outochtone mederlander meer tegen. Ik heb niet eens meer het gevoel hier op vakantie te zijn met al die buitenlanders. Ik denk dat ik maar weer snel terug ga naar het land van m’n ouders, want daar kom je net zo veel van mijn soort tegen als nu bij mij in de buurt en op school en dan hoef je niet te intergrereren en dat soort shit, maar op de terugweg steek ik voor de gijn nog wat outo’s in de fik in Frankrijk. je ben jong en je wil wat.

  Reactie door Mohamed — woensdag 9 november 2005 @ 23.08 uur

 58. 53 MAX

  Ik(jullie) begrijp heel goed wat je bedoeld,nu jij nog met wat ik bedoel.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 9 november 2005 @ 23.08 uur

 59. @max@
  geintegreerd natuurlijk

  Potverdorie, je brengt me in de war gaf.@max@
  wie had dat verdacht?

  Reactie door gaf — woensdag 9 november 2005 @ 23.21 uur

 60. “Woningcorporaties moeten een deel van hun woningen in zwarte wijken alleen nog toewijzen aan autochtonen. Omgekeerd moeten huizen in gemengde wijken exclusief toegankelijk zijn voor allochtonen.”

  Helaas moet je voor een dergelijk beleid artikel 1 van de grondwet wijzigen, want de rechter heeft vastgesteld dat een dergelijk beleid in strijd is met artikel 1 (want ‘discriminerend’).

  Reactie door Daniël O. — woensdag 9 november 2005 @ 23.24 uur

 61. “Doen Chinezen, molukkers, Javanen, vietnamezen, Polen, Duitsers en weet ik veel voor prachtig volk ook niet.”

  Grappig, een hele poos geleden las ik hier een discussie over hoe die verschrikkelijke Polen ons werk inpikken.

  Dan lees ik over die verschrikkelijke Duitsers die zo’n herrie maken op de campings.

  En wist je dat een groot deel van de Javanen moslim is?

  En Antillianen, zijn dat eigenlijk ook moslims?

  Over veel van die prachtige volkeren, wat zeg ik, over elk prachtig volk kun je negatieve en positieve dingen roepen.

  Reactie door Jahaap — woensdag 9 november 2005 @ 23.34 uur

 62. “@jofel, dat klopt als een bus, ik heb geen moeite er mee als een turk het huis naast mij koopt, want dan weet ik dat ie tenminste een normale baan heeft en dus sociaal en economisch goed bezig is.”

  In Leeuwarden had je een heel normale buurt met aantal heel normale en heel blanke Nederlanders die sociaal en economisch heel goed bezig waren, totdat de Sterke Arm de wietplantage van zolder liet halen….

  Reactie door Jahaap — woensdag 9 november 2005 @ 23.37 uur

 63. Ach, krijgen we in plaats van zwarte wijken en witte wijken, zwarte huizen en witte huizen. Geweldige oplossing.

  ooit heeft Nederland dit idee aan Zuid Afrika geschonken. Nu ze het daar niet zo leuk meer vinden, importeren we de Apartheid doodleuk terug naar ons deel van de wereld.

  Waar blijven de zwarte en witte bankjes, parken, stranden, bussen en treinen?

  Ik vraag me af hoe Mandela dit allemaal zal vinden.

  Reactie door Geert Geel — donderdag 10 november 2005 @ 0.03 uur

 64. tijd voor revolutie?

  Reactie door gaf — donderdag 10 november 2005 @ 0.43 uur

 65. Er was een tijd, dat men scoorde bij vrienden en kennissen als je een buitenlander, het liefst een donkere, thuis in je multi-lederen leefkuil op visite kreeg. Dat stond zo interessant.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 10 november 2005 @ 6.56 uur

 66. Het is een gevolg van de Nederlandse samenleving dat de situatie nu is zoals hij is.
  Veel te lang zijn de buitenlanders bij elkaar op één hoop weggestopt.
  Als men dit veranderen wil, zullen de Nederlander en Medelander allebei hun goede wil moeten tonen.
  Al dit gekissebis over en weer draagt niet bij aan een oplossing voor dit probleem, we zullen met zijn alleen wat verdraagzamer moeten worden.
  En wat Mandela hier van zou vinden? Ik denk, mocht hij al deze reacties lezen, zich hoofdschuddend afvraagt, waar zijn deze mensen mee bezig? Is deze man haatdragend geworden na alles wat hem is aangedaan? Nee. Hij vecht nog steeds voor wereldvrede en gelijkheid, net zoals Rosa Ross haar onderdrukking door die “superieure” blanken niet langer pikte.
  En nog een opmerking die ik tegen kwam, deze planeet is van de mensen.
  Nee, deze planeet is voor iedereen, zowel voor mens en dier, planten etc. Alleen maken de (helaas het grote deel blanke) mensen er een zootje van.

  Reactie door anja — donderdag 10 november 2005 @ 7.52 uur

 67. Ik verdien te weinig. Opeens ben ik na 20 jaar in mijn stad een ongewenste vreemdeling. Maar ik ben legaal – hoe moet ik nu de illegaliteit in? Wanneer komen ze me van mijn bed lichten om naar een banlieu verbannen te worden?

  Reactie door Sonja — donderdag 10 november 2005 @ 7.59 uur

 68. Die bijdragen van het orakel Max worden door hem gepost als proppen wc-papier
  die eerst door zijn aars zijn gehaald.
  Vooral zijn posting 47 heeft de weke geur
  van schizoïde paranoia, in zijn pathologisch xenofobisme maakt hij zelfs nog onderscheid tussen islamitische allochtonen en andere etnische minderheden die volgens hem zouden deugen omdat ze de blanke man gehoorzamen.

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 10 november 2005 @ 8.54 uur

 69. @67

  Goedemorgen C.Tilyx, heb ik je op je zere teentjes getrapt? Kom ontspan een beetje. En niet schelden C.Tilyx, dat is zo onvolwassen man. Als ik trouwens die stukjes van jou hier lees en wat voor complotten je allemaal wel niet bedenkt, dan vraag ik mij af, wie is hier nu paranoia. :-)

  Reactie door MAX — donderdag 10 november 2005 @ 9.56 uur

 70. Ja MAX, C.Tylix is de goedheid zelve. Heeft overal een antwoord op klaar liggen. (lekker verdraaid uiteraard volgens linkse censuur).
  Ik denk dat deze man? de regelrechte boodschapper is van menig Indymedia bezoeker. Hij vertegenwoordig hun woorden zo doeltreffend. Je zou deze man haast een lintje willen geven…
  Ik denk dat Job Cohen trots op hem is!
  Iemand een kopje thee dan maar?

  Reactie door Jeffrey — donderdag 10 november 2005 @ 10.47 uur

 71. @ 68: Ik stel slechts een diagnose.

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 10 november 2005 @ 11.22 uur

 72. @69

  Gebaseerd op helemaal niks.

  Reactie door MAX — donderdag 10 november 2005 @ 11.36 uur

 73. Leuk idee Marijnissen, gaan jullie in Den Haag het goede voorbeeld geven?

  Dacht het niet. Dat laat je maar aan het klootjesvolk over.

  Leuk is dat.

  Reactie door daniel565 — donderdag 10 november 2005 @ 11.46 uur

 74. “Leuk idee Marijnissen, gaan jullie in Den Haag het goede voorbeeld geven?”

  Hoe bedoel je dat?

  Ten eerste woont Jan geloof ik niet in Den Haag, maar in Oss.

  Ten tweede zie je bij diverse politieke partijen, ja, zelfs bij de VVD, een vrolijke mix van allerlei kleurtjes. En zo hoort het natuurlijk ook.

  Reactie door Jahaap — donderdag 10 november 2005 @ 12.45 uur

 75. @32
  Laten creperen klinkt wel heel erg verdonk,
  Maar ja, Die tyranno-zoogdier-rex heeft het in ons land helaas voor ‘t zeggen. Daar moet dus verandering in komen.
  Hopelijk hoor jij bij de fatsoenlijke mensen die NIET willen dat problemen hier op de USA-manier worden aangepakt, of zoals in Frankrijk uit de klauwen lopen.
  De Franse regeringen -en ook die waar de sociaaldemocraten de dienst in hebben uitgemaakt!- hebben hebben allochtonen altijd “met zorg behandeld” als druiven in een wijnpers. Mensen zijn alleen geen druiven en het is niet meer dan vanzelfsprekend dat er mensen zijn die terugtrappen. ‘t Mag nog een wonder heten dat dat pas gebeurt wanneer er een minister voordat hij bovenop de druiven springt eerst nog fascistenlaarzen aan trekt. Tot zover de problemen.
  Het gaat natuurlijk om de oplossings.
  Die zijn er alléén als mensen als mensen worden behandeld. Politici die dat willen, en ook doen, kom ik buiten de SP helaas niet zo vaak tegen. Als de SP zich niet luid en duidelijk en veel vaker in de achtergestelde buurten zien laat, komen de mensen om wie het hier gaat vrijwel nooit betrouwbare politici (een zeldzaam, maar wel heel sterk ras) tegen. Dan is het geen wonder dat hun onvrede zich op een foute manier uit.
  Politici die plannen bedenken óver mensen lossen bij voorbaat geen enkel probleem op. Zelfs niet met de beste bedoelings.
  Er is alleen een kans van slagen wanneer deze mensen zèlf iets doen. De SP-methode dus. Moet nog wel uitgewerkt worden, maar dat betekent dat er maximaal geleerd kan worden van de fouten die -door anderen, maar ook door onszelf- gemaakt zijn.
  Werk aan de winkel dus. Kledingadvies: opgestroopte mouwen.
  Nog een advies, nu aan iedereen die hier om revolutie roept, revoluties worden niet uitgeroepen. Revoluties worden georganiseerd! En daar is wel wat meer voor nodig dan het in brand steken van auto’s. Heel wat anders zelfs, en als het even kan zonder geweld en vernielingen.
  Er is de laatste jaren al veel te veel door paars en Balkenende verwoest. Wegjagen dus. En dat kan alleen door de (klasse-)strijd te voeren en de mensen te organiseren. Samen dwars door de kleur- en geloofsgrenzen heen. Wanneer we revolutie willen, en dat wil ik, moeten we eerst de islambarriëre doorbreken. Van beide kanten wel te verstaan. Of dat moeilijk is? Dat weet je pas als je het probeert. En wie het probeert kan het, zo doen hondjes het ook.
  Organiseren of creperen. Ik heb mijn keus gemaakt.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 10 november 2005 @ 13.33 uur

 76. Hoe bedenk je het om de problemen op die manier te bestrijden? Als, dan is het niet meer dan symptoombestrijding en heb je er ook nog ‘ns ‘n probleem bij: de gevolgen van verdere inperking van keuzevrijheid (hmpf!). Alleen ‘n politicus kan zoiets bedenken! En kent de oorzaak van de problemen niet. Die ligt ver voor de gettovorming. 3 keer raden…

  Reactie door Boudewijn — donderdag 10 november 2005 @ 13.50 uur

 77. @75 Jan Nijman, topklasse. Humane stellingname. Kan ik niets meer aan toevoegen.

  Reactie door Gandalf — donderdag 10 november 2005 @ 14.18 uur

 78. De behoefte om “bij elkaar” te willen wonen hebben mensen met veel dieren gemeen. Het schept geborgenheid, veiligheid, vertrouwd- heid. Allochtonen doen dat hier, autoch- tonen doen dat b.v in Spanje ( Benidorm ). Een “vijandige” omgeving maakt die behoefte nóg sterker. Een spreidingsbeleid zonder dat er wat aan die “vijandigheid” wordt gedaan is bij voorbaat gedoemd te mislukken. De afkeer die de gegoede burger vaak heeft van de “minderen” is wederzijds, en wordt slechts bevorderd als men gedwongen wordt in elkaars nabijheid te leven.

  Reactie door william — donderdag 10 november 2005 @ 14.59 uur

 79. @77 Niets aan toe te voegen?

  De daad bij het woord misschien?
  Of spreek ik voor mijn beurt. Hopelijk ben je geen salonsocialist en bouw je mee.
  Er is zoveel te doen.
  Morgen ga ik bij een moskee, na het vrijdag gebed aan de slag met noodremactiekaarten.
  Gelukkig heb ik een paar kameraden die weten waar die moskee zit. Vroeger wel eens iets dergelijks bij kerken uitgehaald.
  Schoorvoetend naar toe gegaan destijds, maar verbazingwekkend positieve resultaten.
  Alles wat het oplevert is winst voor zowel de samenleving als voor de SP.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 10 november 2005 @ 17.00 uur

 80. @77 Jan Nijman. Inhoudelijk gesproken. Let wel, ik heb mijn beperkingen. Ik vind het woord salonsocialist een nare bijsmaak hebben. Moet ik mij nu wéér verdedigen na het geven van mijn mening. Graag wil ik weten waarom je het vermoeden hebt dat ik een salonsocialist ben.
  Ik ben inmiddels 58 en heb een actief leven achter de rug. Ik vind daarom je opmerking erg suggestief, maar is misschien niet zo bedoelt. In dit licht bezien spreek je inderdaad voor je beurt. Oordeel niet te snel.

  Reactie door Gandalf — donderdag 10 november 2005 @ 19.19 uur

 81. @80
  Dat hoopte dus al, dat je niet een salonsocialist zijn zou. Wanneer je naar een beeldscherm kijkt in plaats van naar een gezicht, weet je minder goed tegen wie je het hebt.
  Ik ben boos op de regering, en ik weet dat er een heleboel actieve socialisten nodig zijn om iets ten goede te kunnen veranderen. Ik heb je alleen maar even willen stangen, in de hoop dat je een jonge meid of jonge kerel wezen zou die ik als barricadist rekruteren zou kunnen.
  Ik heb respect voor kameraden die mij voorgegaan zijn, want daar hoop ik van te leren. Ik spreek wel vaker voor mijn beurt, en ben blij dat je je verdedigd hebt.

  Reactie door Jan Nijman — vrijdag 11 november 2005 @ 14.07 uur

 82. @81

  Kameraden? :-) Als ik me niet vergis kom jij ook uit Groningen, toevallig bij de NCPN gezeten? Een paar studiegenoten van mij die uit het oosten van de provincie kwamen, waren NCPN-ers en ik heb me er zelf ook wel toe aangetrokken gevoeld.

  Maar qua gedachtegoed zit ik toch dichter bij het socialisme, dan bij het communisme. En voor mij is de SP de enige partij die nog echt socialistische idealen wil nastreven, al vind ik het soms wel eens jammer dat sommige SP-ers nog wel eens gedrag vertonen dat niet echt bij de socialistische idealen past.

  Ik ben me ervan bewust dat dit waarschijnlijk maar een klein deel is, maar, het is een cliche, het is vaak een kleine groep die de beeldvorming over het geheel bepaalt.

  Reactie door Fjodor — vrijdag 11 november 2005 @ 22.05 uur

 83. Zwarte en witte wijken. Dit is de zuiverste discriminatie. Discriminatie zit hem al in het woord. Als we mekaar nou eens leren aan te spreken met Aardling in plaats van Nederlander, Turk, Marokkaan, autochtoon of allochtoon dan zouden we een stap in de buurt komen. Nationalisme is de dekmantel van groepsprotectie en groepsegoisme. Het wekt agressiviteit op, criminaliteit en bewapening. Socialisme moet zich bezig houden met de oorsprong van alle onrechtvaardigheid op de wereld. Een consequente liquidatie van alle discriminaties. En met discriminatie bedoel ik AL het onderscheid wat er tussen twee of meerdere individuen geschept kan worden.

  Reactie door Tamara — vrijdag 11 november 2005 @ 22.18 uur

 84. Ik vind het echter normaal wat hier gaande is zo is het westerse manier van wonen overal in de werld,waar Je ook gaat wonen de westerlingen zijn in welbevindbaare omgeving.Mijn advies als een buiterlander in Nederland is voor idereen werk hard,ontplooii jezelf,studeer so hoogste niveau,dus tot het niet meer kan dan is het maakelijk in een goede buurt te gaan wonen,want Onze Sociaale status is ook belangrijk om de mooie buurt te verdienen.
  Bovendien zal een iemand met uitkeering ook zelf niet lekker voelen om in rijke buurt te wonen,waar idereen hard werkend is.
  Alles is te berijken met een goede baan en salaris,ook de mooie huis in de mooie omgeving.We moeten niet altijd Nederlanders de schuld geven van alle mislukkingen in onze leven als buitenlander,maar we moeten zelf zorgen voor onze acceptatie en succesen.
  En voor de Nederlanders,Jullie moeten ons ook niet stopen van sucesen,dus als we een baan,auto,eigen huis en alles hebben
  moeten jullie ons niet als concurentie zien.

  Reactie door Senait — zaterdag 12 november 2005 @ 12.59 uur

 85. Bij een consequente liquidatie der discriminaties kan begonnen worden met het even duur maken van alle woningen. Onderscheid in prijs is discriminaties en wekt andere discriminaties op. Gevolg: zwarte en witte wijken, integratie onmogelijk. Dan zou er ook loonnivellering op moeten treden zodat iedereen evenveel verdient en dus zoon huis kan kopen. Hmmz, kopen? Kopen is bezit, bezit veroorzaakt discriminaties. Laten we alle huizen huurhuizen maken met een huur die voor iedereen gelijk is. De oplossing is zo simpel als iedereen een beetje meewerkt. Echt, als al het onderscheid nou eens niet meer zou bestaan!! Alle problemen van de wereld zijn terug te voeren op onderscheid tussen mensen of groepen.

  Reactie door Tamara — zaterdag 12 november 2005 @ 13.11 uur

 86. Alles heeft te maken met gedragsverschillen ,die ontstaan door cultuurverschillen en leefgewoontes

  Reactie door fred — zaterdag 12 november 2005 @ 17.40 uur

 87. Leefgewoontes zijn een probleem : Als je in de nacht rustig wil slapen ,terwijl de bewoners naast je aan het voetballen zijn of muziek hard hebben staan of hard met deuren smijten heb je gauw de keuze gemaakt te verhuizen !

  Reactie door fred — zaterdag 12 november 2005 @ 17.44 uur

 88. Ook in de pers moet er wat veranderen. Zie hier een citaat uit het Dagblad van het Noorden van vandaag:

  “ABU DHABI – Premier Balkenende is zaterdag in Abu Dhabi aangekomen voor een vijfdaags bezoek aan het Arabisch schiereiland. Hij bezoekt er drie moslimlanden, die met elkaar gemeen hebben dat ze overspoeld worden met oliedollars en de blik richten op het westen.”

  Is het werkelijk nodig om te vertellen dat het hier gaat om moslimlanden? We spreken over Israel toch ook niet over een jodenland, en in geval van Europese landen toch ook niet over christenlanden? Waarom is het nu weer nodig om dit onderscheid te maken?

  Zolang je onderscheid blijft maken, zal er onderscheid zijn.

  Reactie door Fjodor — zaterdag 12 november 2005 @ 18.27 uur

 89. Tsja de media is een slinkse hersenspoeler. En bijna niemand die het door heeft. Het is propaganda. Dat belemmerd de vrije meningsvorming.

  Reactie door Tamara — zondag 13 november 2005 @ 12.56 uur

 90. @82 Ja Fjodor, ik ben een geboren en getogen Grunneger.
  Mijn politieke wortels liggen inderdaad in de communistische beweging. Ben jaren in de CPN van Fré Meis en Marcus Bakker actief geweest. Toen GroenLinks opgericht werd ben ik SP-lid geworden. In mijn ogen was en is GroenLinks nogal elitair, te soft en zonder argumenten. De NCPN had volgens mij te weinig kracht om iets in de maatschappij te kunnen veranderen en bovendien niet de juiste ideologische basis om met fouten en misdaden in de Sovjet-Unie “af te kunnen rekenen”.
  Aan de kant staan zit mij niet in de aard, dus de SP “bleef over”.
  En dat is een juiste keus gebleken, want de SP is de enigste partij die in staat is om iets ten goede te veranderen, ookal heb ik hier en daar wel wat stevige kritiek op de SP. Maar goed, juist doordat er zoveel mensen van diverse pluimage in de SP zitten, kunnen we een sterke vuist maken.
  En het is NU tijd om die vuist te gebruiken. Overdrachtelijk, want als ik Balkenende en zijn makkers wil wegmeppen, bedoel ik dat figuurlijk, zonder geweld!
  En Verdonk jagen we wel weg met knoflookadem.

  Reactie door Jan Nijman — maandag 14 november 2005 @ 15.13 uur

 91. low interest credit cards…

  quantified boyish stringently nightingale football synthesized smiles visa card http://www.credit-card-4u.us/

  Trackback door low interest credit cards — zondag 21 mei 2006 @ 18.36 uur

 92. Het is juist goed! Mengen die handel, goed voor de integratie en spreiding.
  Ik woon nu 6jaar in een rotterdamse achterstand wijk en 1 ding valt erg op, hoe meer allochtone families je bijelkaar zet des te minder ze de wereld om zich heen begrijpen.
  En de hamvraag blijft, is het wel zo sociaal om de maatschappij op deze manier te ondermijnen met een paar duizend asielzoekers die hier graag willen verblijven. Bv. Mijn opa en oma wonen al jaren lang indezelfde wijk met plezier, sinds een aantal jaar zijn ze omsloten door mensen die amper neerlandsch kunnen en daarnaast niet eens het respect kunnen opbrengen omdat ze geen geloof hebben. Mijn opa en oma voelen zich niet thuis in hun eigen huis en willen het liefst verhuizen, helaas hebben ze hier niet de middelen voor.

  Het tweede is dat de woningcorporaties absoluut niet bezig zijn met een sociaal beleid, hoe kan het dat verschillende corps. miljarden op hun balans hebben staan, er nog steeds een chronisch woningtekort bestaat, er in diverse stadswijken honderden huizen gesloopt moeten worden wegens ouderdom of verzakking. Volgens mij hebben deze corps geen winstbelang, ik zou dan zeggen opmaken dat geld!! dat ze van het volk jatten en inversteren in goede woonklimaten, ruim opgezet, met veel groen en contactcenters voor bewoners….

  Reactie door Rob — donderdag 22 juni 2006 @ 5.27 uur