“Verzekeraars lichten slecht voor”

Uit het Algemeen Dagblad:

“Maakt u zich geen zorgen, u krijgt van uw eigen verzekeraar een aanbod dat zo goed mogelijk aansluit bij uw situatie. Dus als u niets doet, is dat niet erg.”

De werkelijkheid is minder mooi, blijkt uit onderzoek van het AD onder de grootste verzekeringsmaatschappijen.

Zo wijzen VGZ en Achmea (Zilveren Kruis, Groene Land, PWZ en DVZ) miljoenen klanten niet op de mogelijkheid van een zogeheten restitutiepolis. Voor een paar euro premie per maand meer, bepaalt de patiënt zélf door wie hij wil worden geholpen.

De verzekeraars bieden alleen een naturapolis aan, omdat zij klanten dan kunnen doorsturen naar zorgaanbieders met wie zij gunstige contracten hebben afgesloten. VGZ en de vier Achmea-dochters zeggen zelfs géén restitutiepolis te hebben.

Verzekeraar VGZ gaat zijn klanten dan ook niet op die polis wijzen. ,,Wij bieden iedereen een naturapolis aan, of ze nu ziekenfonds of particulier zijn verzekerd,’’ zegt Bert Renssen van VGZ. ,,Dat is gemakkelijker voor onze klanten. Wil iemand per se een restitutiepolis, dan zullen we er alles aan doen om de klant van die gedachte af te brengen.’’ Als de klant dan toch nog vasthoudt aan restitutie, moet hij wat VGZ betreft naar de concurrent.

Tekst: Ronald van Geenen en Kees Wessels

Meer op de pagina’s van AD Diagnose

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 12 november 2005 :: 18.24 uur

116 Comments

116 reacties

 1. Is dit niet het directe bewijs dat van concurrentie (vooral tussen de verzekeraars) geen sprake zal zijn en gelijk dan uitdrukking van hun KARTELpositie en handeling ernaar?

  Reactie door walking bull — zaterdag 12 november 2005 @ 18.35 uur

 2. Er is de mogelijkheid te kiezen tussen een restitutiepolis een naturapolis of een kombinatie.
  Ik weet dat Achmea alleen een kombipolis zal gaan aanbieden. Zo kunnen ze hun eigen regels aanhouden.

  Reactie door sceptisch — zaterdag 12 november 2005 @ 18.41 uur

 3. En nu ?

  Wat gaat de politiek eraan doen, of moet de burger zelf actie ondernemen .Is er al onderzoek gedaan naar prijs afspraken, elke verzekeraar rekent zo’n beetje de zelfde premie….

  Reactie door Lambert — zaterdag 12 november 2005 @ 18.56 uur

 4. De politiek kenende komen er kamervragen. Zal de minister eerst alles ontekenen. Komen er dan toch nog kritische vragen zal hij instemmen met een onderzoek. Iedereen weer tevreden. En we gaan mooi zo verder tot 2007

  Reactie door sceptisch — zaterdag 12 november 2005 @ 18.59 uur

 5. Een restitutiepolis is misschien voor veel mensen niet te doen? Dan moet je toch eerst zelf voorschieten en dan maar afwachten of je het snel terug krijgt.
  Maar zoals VGZ reageert is niet correct.
  Waar is dan onze keuzevrijheid als je bij bepaalde verzekeraars wordt geweigerd?

  Wat gebeurt er eigenlijk als je acuut naar een ziekenhuis moet, gaat men dan eerst de verzekeraar bellen met welk ziekenhuis hij een verhouding heeft?

  Of wordt je later toch maar overgeplaatst omdat je niet in het goede ziekenhuis ligt?

  Reactie door Elsa — zaterdag 12 november 2005 @ 19.00 uur

 6. De zorg, en dus wij, zal allemaal profiteren van meer marktwerking. Kijk maar waar wordt de beste zorg geleverd? Niet in Rusland en Cambodja maar in landen waar de zorg geprivatiseerd is

  Reactie door ken — zaterdag 12 november 2005 @ 19.00 uur

 7. @5
  Nee uiteraart niet bij spoed, dan ga je naar het dichtbijzijnde ziekenhuis dat dan vrij is. Maar voor de operaties met wachtlijsten (denk knie operaties, mri`s staaroperaties.enz) zullen zij met ziekenhuizen afspraken maken. Zo van laage prijs weinig wachttijd wij leveren de patienten.

  Reactie door sceptisch — zaterdag 12 november 2005 @ 19.11 uur

 8. Menzis had als eerste van de grote verzekeraars de voorwaarden op internet.Een week of twee geleden stond bij de verzekeringen nog keurig de restitutie polis vermeld.
  Alleen de vergoeding was gebasseerd op wat de behandeling zou kosten bij een naturapolis en de rest moest jezelf bijbetalen.

  Menzis gebeld en gevraagd hoe het nu precies zat want dat dit niet klopte.
  Een half uur en drie medewerkers later wisten ze niet meer te vertellen dan dat het zo was en bleef.
  Wat scherst mijn verbazing,twee weken later heeft Menzis alleen nog een natura polis.

  Ps
  Moet je eens informeren naar klasseverzekering dan zitten de rooie vlekken tot achter de oren want daar weten ze helemaal geen raad mee.

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 12 november 2005 @ 19.18 uur

 9. Héél Nederland verlangt een restitutiepolis. Is voldoende om het nodige ‘zand’ tussen de ‘geoliede’ raderen te strooien.
  En bovendien kun je, bij de inmiddels in gang gezette afbraak van de zorg in NL kiezen voor behandeling in het buitenland. EEN ECHTE AANRADER DUS!!!!

  Reactie door Alex — zaterdag 12 november 2005 @ 19.57 uur

 10. Klopt! Ik heb dan ook een klachtenformulier aangevraagd bij mijn Zorgverzekeraar, nadat ik in de krant gelezen had dat die alleen een naturaverzekering aanbiedt! Dat is DSW in Schiedam. Hoort bij Stad Rotterdam verzekeringen en dat hoort bij Fortis! Ik zal het formulier invullen en insturen! Ook al zal het waarschijnlijk toch wel die Natura worden, ik wens mijn mogelijkheden te kennen, voor wat betreft de Restitutie en de Eigen Risicoverzekeringen. Ik vind dat Hoogervorst de Zorgverzekeraars op de vingers dient te tikken hierover! Beloftes worden gebroken.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 12 november 2005 @ 19.59 uur

 11. Unive biedt in eerste instantie een ‘zorg geregeld polis’ aan. De zorgaanbieder mag rechtstreeks declareren aan Univé.Ze hebben ook een ‘zorg vrij polis’ waar je de volledige vrijheid van zorgaanbieders hebt maar de premie is hoger.

  Ik heb nog honderd vragen voordat ik mijn keuze kan maken. Een belangrijke vraag voor mij is dat bij de zorg geregeld polis er alleen afspraken worden gemaakt met Algemene Ziekenhuizen. Ik wil beslist NIET naar het WZA in Assen omdat ik daar tot twee keer toe hele slechte ervaringen heb gehad met 1 keer een gruwelijke dood van moeder tot gevolg. De bedrijfscultuur daar is letterlijk dodelijk. Het zit niet in de kwaliteiten van de individuele arts of verpleger maar de cultuur is verrot. Dus ik wil naar het AZG in Groningen. Ik ben zeker bereid daar extra voor te betalen.
  Je moet,voordat je je keuze voor een polis maakt,heel erg goed inlezen in de materie en het is pas na een gedegen studie mogelijk de juiste keuze te maken.

  Reactie door Tamiem — zaterdag 12 november 2005 @ 20.50 uur

 12. @11 Tamiem
  Het lezen van het voorbeeld dat je beschrijft is al genoeg reden om te kiezen voor een restitutiepolis. Omdat je daarmee in álle gevallen zelf de behandelaar kunt kiezen. Desnoods is het buitenland.
  In tegenstelling tot de berichtgeving hoeven de kosten niet voorgeschoten te worden en volstaat het doorsturen van de rekening naar de verzekeraar.
  Kenmerkend voor de naturapolis is dat je te gaan hebt voor de behandeling, dáár waar de verzekering je wil hebben, omdat ze met diegenen (financiële) afspraken hebben gemaakt.
  In jouw geval dus hopelijk niet WZA in Assen.

  Reactie door Alex — zaterdag 12 november 2005 @ 21.01 uur

 13. De spagaat voor de verzekeraars schijnt te zijn dat het niet aanbieden van een restitutiepolis in strijd is met Europeesch recht zelf de behandelaar te kunnen kiezen.
  Dit wordt zover ik kan zien door politiek en verzekeraars landelijk zoveel als mogelijk “onder het tapijt geveegd”
  Dus natuurlijk ook de voordelen van die restitutiepolis.

  Reactie door Alex — zaterdag 12 november 2005 @ 21.08 uur

 14. ga jij de bak in als jij niet wil verzekerd worden,of ga jij de bak in omdat jij weet dat het allen een maffia afspraak is?
  wat zal gebeuren als niemand betaald?
  word jij dan geransoneerd(beboet)?
  en als jij in de bak beland word jij dan verzekerd(verplicht),en dus verplicht voor Hema te gaan werken?
  om dit kort van te maken,heben wij keuzen,of leven wij nu in een gevangenis met een pavlov reflex(poen)?

  Reactie door gaf — zaterdag 12 november 2005 @ 21.27 uur

 15. Aantal dagen geleden interview gezien met algemeen direkteur van VGZ(alleen natura verzekering)
  Markante uitspraak van deze man”dit jaar hebben wij iedereen gecontracteert,maar volgend jaar gaan we kijken wie goed gepresteerd heeft en die blijft,de anderen niet”

  Nu hebben ze nog een acceptatie plicht, die blijft dacht ik voor de basisverzekering,maar de morele acceptatie plicht voor de aanvullende verzekering zal dan verdwijnen.
  Dat wordt dus nog behoorlijk zoeken en afwegen.

  Bij Independer.nl kun je je aanmelden zonder verplichting en kunt een korting krijgen tot 10% ivm collectiviteit.

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 12 november 2005 @ 21.30 uur

 16. De nieuwe zorgverzekering begint nu dus al een beetje te ruiken, op het moment dat hij werkelijk ingevoerd wordt zal hij al wel stinken als een beerput!

  Reactie door hanri — zaterdag 12 november 2005 @ 21.32 uur

 17. Het verzwijgen van, of het niet aanbieden van de restitutiepolis kan dus (bij voldoende algemene inkennisstelling) fungeren als de Achillushiel van dit zwakke stelsel.

  Reactie door Alex — zaterdag 12 november 2005 @ 21.38 uur

 18. Wanneer ik dit alles lees, zie en bestudeer, bekruipt mij een zeer onaangenaam gevoel dat de samenwerking tussen kabinet en zorgverzekeraars genocide
  gaan plegen in dit land. Ouderen, zieken, Om gehandicapten, werkelozen
  en armen van de Nederlandse bevolking uit te schakelen.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zaterdag 12 november 2005 @ 21.50 uur

 19. Ik heb mijn buik vol van verzekeraars. Ik heb een auto verzekering aangevraagt voor een auto die ik een jaar niet heb gebruikt, en dat is voor de verzekeraar een reden geen verzekering te verstrekken. Dus kan ik of mijn auto weg doen, of onverzekerd rond gaan rijden.

  Reactie door RedStar — zaterdag 12 november 2005 @ 22.10 uur

 20. “Dat is gemakkelijker voor onze klanten. Wil iemand per se een restitutiepolis, dan zullen we er alles aan doen om de klant van die gedachte af te brengen.’’ Als de klant dan toch nog vasthoudt aan restitutie, moet hij wat VGZ betreft naar de concurrent.”

  Dat slaat toch nergens op, dat ze je proberen af te houden dat je na een ander ziekenhuis wil.

  ken (6),
  Droom maar lekker verder jonge, volgens mij is de zorg in amerika niet zo geweldig hoor.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 12 november 2005 @ 22.39 uur

 21. kan iemand mij uitleggen wat die 10% regeling inhoud.
  ik bedoel 10% boven/onder de +-1100 euro jaar premie.

  Reactie door ad — zaterdag 12 november 2005 @ 22.55 uur

 22. @Reactie van Alex — zaterdag 12 november 2005 @ 19.57

  bij elke verz. geld geldt de dekking in het buitenland alleen bij spoedeisende hulp

  Reactie door sceptisch — zaterdag 12 november 2005 @ 23.12 uur

 23. als men zich collectief,dus met meerdere tegelijk verzekerd mag de verzekeraar een korting tot 10% geven.
  Dus sluiten mensen zich aan bij initiatieven als independer om voor de collectieveteitskorting in aanmerking te komen.
  Onder andere gesteund door het FNV dat ik zo weet.

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 12 november 2005 @ 23.12 uur

 24. De verzekeraars lichten slecht voor, de overheid doet zelf ook weinig moeite om mensen te vertellen dat er écht wel het nodige gaat veranderen en de mensen zelf, de mensen die zich moeten verzekeren doen ook nogal nonchalant, slechts weinigen zijn werkelijk op de hoogte. Men lijkt niet werkelijk geïnteresseerd en te vertrouwen op de overheid. Mensen die er vanuit een particuliere verzekering op vooruit denken te gaan zijn blij met de zorgverzekering want zij houden meer geld over, de negatieve gevolgen van de zorgverzekering voor vele anderen interesseert deze groep nauwelijks. Ikke ikke ikke en de rest hè….. Maar hopen dat ze niet ziek worden. De jongeren, de studenten zij beseffen nog helemaal niet wát er gaat veranderen.
  Dit zijn zo wat ervaringen die ik heb opgedaan tijdens de Aktie Noodrem.

  Reactie door Carla — zaterdag 12 november 2005 @ 23.13 uur

 25. Over collectieve verzekeringen gesproken , Beste Kerel, laten we ons allemaal collectief verzekeren. Lijkt me een strak plan ………. dan zijn we namelijk weer bij de basis ;-)

  Reactie door Carla — zaterdag 12 november 2005 @ 23.17 uur

 26. Maar Carla als je slegt wordt voorgelicht waarom moet je dan nog luisteren. Het enige waar we op kunnen vertrouwen is dat het toch wel doorgaat. en al wordt het een puinhoop hogervorst zal toch niet opstappen.

  Reactie door Matty — zaterdag 12 november 2005 @ 23.18 uur

 27. http://www.independer.nl/default.aspx?section=basisverzekering&page=intro

  de website van independer

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 12 november 2005 @ 23.22 uur

 28. Wat mij enorm stoort is dat ze keihard zeggen dat ze pas in december weten hoe hoog de premie bij die verzekering zal zijn. Bullshit. Dat geloof je toch niet. Alleen al deze leugen moet je al doen overgeven. Zeg dan gewoon eerlijk dat je bang bent dat andere verzekeringen net onder jouw prijs gaan zitten. Dan ben je tenminste geloofwaardig en krijg je mijn vertrouwen.

  Reactie door Tamiem — zaterdag 12 november 2005 @ 23.25 uur

 29. @22 Sceptisch
  Je ziet het te sceptisch.

  Reactie door Alex — zaterdag 12 november 2005 @ 23.39 uur

 30. Reactie van Tamiem — zaterdag 12 november 2005 @ 23.25

  Waar verzekeringen zich schuldig aan maken is dat ze iedereen in het donker laten over veel zaken.
  Maar gezien de belofte van Hogervorst af te treden als het een zooi wordt kan dat in ons voordeel zijn.

  Reactie door Matty — zaterdag 12 november 2005 @ 23.58 uur

 31. m.b.t de restitutie polis; dat geven ze natuurlijk niet aan. Dat moet je namelijk eerst zelf voorschieten. De verzekeraars hebben al lang begrepen dat bijna niemand dat kan. Gasten met geld hebben zich al lang laten adviseren, dat zijn ook degenen die er op vooruit gaan met dit zorgstelsel. Ik heb al meerdere malen gevraagd of de SP voor een collectieve verzekering gaat voor haar leden, helaas zonder antwoord. Nou, komt er nog wat van??

  Reactie door kaatje — zondag 13 november 2005 @ 0.04 uur

 32. Jan Marrijnissen.
  Alle nfo die ik hier eerder weergaf heb ik zelf in menig (lees)uurtje bijelkaar gesprokkeld.
  Echte duidelijkheid omtrent ‘alles’is echter nergens te krijgen.
  Beschikt de SP over nadere info?
  Met vriendelijke groet!

  Reactie door Alex — zondag 13 november 2005 @ 0.09 uur

 33. Kaatje je kunt uit meerdere collectieve verzekering kiezen. het is dus het beest te kiezen voor een jou passende want anders krijg je alleen 10% korting.
  Diabetisi kunnen dus het best bij de diabetes vereninging collectief verzekerd zijn zij zorgen dan ook voor goedkopere hulpmiddelen.
  Sporters kunnen beter een vereniging zoeken die fysio beter verzekerd

  Reactie door Matty — zondag 13 november 2005 @ 0.15 uur

 34. Verzekeraars lichten slecht voor…

  Ik denk dat ze wel goed zijn in op-lichten..

  Reactie door ReneR — zondag 13 november 2005 @ 0.40 uur

 35. @alex
  Nee alex nu zijn de voorwaarden voor buitenland hetzelfde als het in het komende jaar zal zijn. Alleen bij spoedeisendehulp en uiteraard als de verzekering een contract met een buitenlands ziekenhuis heeft. Kijk je polisvoorwaarden er maar op na

  Reactie door sceptisch — zondag 13 november 2005 @ 0.45 uur

 36. #31 Kaatje

  He, dat zou een prima idee zijn, een verzekering vanuit de S.P. Alleen denk ik dat onze contributie wel wat meer zal stijgen. Maar dat heb ik er graag voor over.

  Maar laten we dan ook direct een vakbond vanuit de S.P. oprichten. Ook dit idee heb ik een keer gelanceert omdat die FNV steeds meer besmet raakt met VVD logica en dito bestuurders. Ook ik heb tot op heden geen reactie van de S.P. mogen zien.

  Reactie door ReneR — zondag 13 november 2005 @ 0.45 uur

 37. @35 Sceptisch.
  Zover ik het (nu) kan overzien zijn de de door jouw genoemde voorwaarden (buitenlanddekking) van toepassing als genoemd onder die van de
  naturapolis en niet van toepassing op de de restitutiepolis.
  Het schijnt mij toe dat de (verborgen gehouden)crux van alles
  daar ligt! Maar zeker weten doe ik dat niet. Ik bezin me slechts op al het eerdere dat ik tot nu toe las.
  Maar het waren zoveel verschillende bronnen dat ik slechts geprobeerd heb de essentie ervan te distilleren.
  Dat dit alles niet duidelijk en inzichtelijk is voor iedereen, bewijst m.i. dat er stront aan de knikker is.
  m.v.gr.

  Reactie door Alex — zondag 13 november 2005 @ 0.58 uur

 38. Ik ben ook geintereseert in de restitutie polis. Ergens op een forum heb ik gelezen dat er de veplichting bestaat van de verzekeraar om toch de rekeningen te voldoen.
  Met andere woorden, men hoeft niet alles voor te schieten. De rekening kán gewoon doorgestuurd worden.

  Ik weet niet in hoeverre dit waar is, maar ik zou het prettig dat er wat informatie over beschikbaar kwam.

  Een restitutie polis, loont zich voor mij al snel. Ik kom vaker in Polen, en kan daar dan naar de tandarts.
  Mijn vrouw heeft door een ongeval haar voortand gebroken, en moest deze laten bijmaken. Kosten waren 300 euro.(geen kroon).
  Een jaar later brak de tand weer af tijdens een bezoek in Polen. De koste: 130 zl (35 euro). De tandarts daar adviseerde een kroon. Is wel wat duurder, maar veel steviger. Een kroon kost 500-600 zl. (125-150) euro. De Nederlandse tandarts kan dus op het dak gaan zitten met zijn 300 euro.

  Reactie door alexander — zondag 13 november 2005 @ 2.01 uur

 39. Natuurlijk weten alle Zorgverzekeraars al lang wat de premies zullen worden.Het is een beetje dom van Menzis om zo snel met het bedrag van 1050 € naar buiten te komen.Jaren geleden heb ik al eens gesteld dat de Zorgverzekeraars onderling prijsafspraken hebben gemaakt. Nu iedereen zo met het nieuwe Zorgstelsel bezig is,zou de SP dat eens kunnen laten uitzoeken door de Nma.

  Reactie door JE. Mulder — zondag 13 november 2005 @ 4.56 uur

 40. 39 @ JE.Mulder: nu een aantal maatschappijen met hun premies naar buiten zijn gekomen, hoeft de NMA geen onderzoek meer te doen. Dat kunnen de kindertjes van het kleuterschooltje bij mij aan de overkant ook. Zelden is in onze geschiedenis zo duidelijk sprake geweest van prijsafspraken…….of wil iemand soms beweren dat er zorgvuldig uitgerekend is?

  Reactie door Opa-Buiswater — zondag 13 november 2005 @ 10.34 uur

 41. VGZ heeft vorig jaar al maatregelen genomen om mensen die wat meer zorg nodig hebben te weren.
  Een zorgverzekeraar mag blijkbaar de polisvoorwaarden wijzigen wanneer het hun zo uitkomt.
  Ze hebben daar gewoon een max. vergoeding per jaar voor fysiotherapie in opgenomen per 1-1 2005.
  Heb je meer therapie nodig heb je pech en beter verzekeren bij VGZ kan ook niet.
  Contact met VGZ over de consequenties die dat voor mij heeft werden genegeerd.
  Mevr.Sorg (what’s in a name) van VGZ hield zich aan de polisvoorwaarden.
  Moest gewoon maar zelf betalen en als ik dat niet kon bij de gemeente bijzondere bijstand aanvragen.
  En dan ben je plus integraal verzekerd!!!!!

  Reactie door fransiscus51 — zondag 13 november 2005 @ 11.05 uur

 42. rener en kaatje. jullie ideen zijn goed maar de s.p kan deze problemen technisch (nog )niet oplossen .dan moet er ook s.p huisvesting ,openbaar vervooer ,nutsbedrijven komen .daar hebben se sp kamer(raads)leden en wethouders het te druk voor om de PUINHOPEN VAN PAARS EN BALKENENDE (ZALM)NIET NOG GROTER TE LATEN WORDEN .

  Reactie door texas henkie — zondag 13 november 2005 @ 11.07 uur

 43. “Voor een paar euro premie per maand meer, bepaalt de patiënt zélf door wie hij wil worden geholpen.”

  Op zich al schandalig. Ik snap niet waarom Jan dit ons hier aansmeert. Waarom moet ik gaan betalen voor de vrije keus of lijn 4 neem of lijn 7 naar een arts?
  De verzekeringsmaatschappijen moeten maar eens met een uitleg komen over deze nieuwe UITMELKTRUUK, inclusief een lijst opstellen van artsen die zij niet zien zitten en met name waarom.

  Reactie door Sonja — zondag 13 november 2005 @ 11.07 uur

 44. Verzekeraars zijn per definitie notoire “oplichters”. Deze eigenschap maakt het mogelijk te verdienen wat ze verdienen. Bij de vaststelling van de zorgpremies is sprake van prijsafspraken, kartelvorming dus. Het is toch volstrekt ongeloofwaardig dat de premies zó dicht bij elkaar liggen. De AFM/ NMA zouden een onderzoek kúnnen doen, met de nadruk op kunnen. Een parlementaire enquête is voor velen wat prematuur maar t.z.t zeker op z’n plaats. De informatievoorziening kan twee kanten op: je laten mensen “verzuipen” in de aanbiedingen of je wacht tot men geen kant meer op kan. Vooralsnog is voor het laatste gekozen. De overheid laat het schrikbarend afweten als het om adequaat informatie geven gaat, en zij ( de VVD ) heeft daar grote belangen bij. Met z’n allen kiezen voor de restitutiepolis helpt de basisgedachte om zeep, geen vrije keuze en bezuiniging. De gekontrakteerde zorggevers kunnen worden “afgeknepen”, de verzekeraar bepaalt welke medicijnen goed voor U zijn en niet de dokter.

  Reactie door william — zondag 13 november 2005 @ 11.11 uur

 45. Rener 46? SP-ziekenfonds & vakbond?
  Goed idee! En dan meteen ook een krant,
  en natuurlijk een Socialistische Omroep met eigen vlaglied. Je moet wát als het kabinet het werkvolk terug stuurt naar de jaren dertig en minder geschoold electoraat schoffeert door koopkracht & geld presenteren als een gunst die door kapitaalhouders wordt verschaft.

  Reactie door C.Tilyx — zondag 13 november 2005 @ 11.14 uur

 46. Nog de TV spot van/met Wiegel gezien? Allen maar positief… over propaganda gesproken!!! Alleen al het idee dat hij straks net zoveel als ik (modaal) zal betalen doet me “ko(k)ken”.
  ZorgMAFIA… want er valt met de vergrijzing een hop geld te verdinen!

  Reactie door Kiddo — zondag 13 november 2005 @ 11.46 uur

 47. Zondag 13-11-2005: Op radio 1 vanaf 12.30 tot 14.00 uur live programma over de zorgverzekering.
  Je kan vragen mailen via deze website:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/11/9/vragen_over_zorgstelsel.html

  Vragen worden beantwoord door verzekeraars, huisartsen, ziekenhuisdirecteuren en patiëntenorganisaties
  maar.. er zijn al meer dan 200 vragen binnen, dus alleen de beste vragen komen aan bod.
  Hoop dat een paar mensen dit nog lezen en dat jullie er wat aan hebben.
  Fijne zondag ;)

  Reactie door Tippie — zondag 13 november 2005 @ 12.21 uur

 48. zorgverzekeraars vallen onder het consumenten recht .nou pak ze daarmee .en laat het systeem vastlopen .hoe? simpel als je je aanbieding binnen krijgt stel dan schriftelijke vragen aan de verzekeraar (kopietje bewaren natuurlijk )ze zijn je verplicht om informatie te geven (schriftelijk antwoord vragen )hoogervorst wil dat de inwoners gaan onderhandelen NOU DOE DAT DAN EN LAAT JE NIET MURW SLAAAN DOOR DIE GASTEN mijn verzekeraar kan van mij een brieven stroom verwachten .

  Reactie door texas henkie — zondag 13 november 2005 @ 13.20 uur

 49. Beetje laat om nog aktie te ondernemen tegen iets dat al lang in kannen en kruiken is.

  Volgens mij vallen de kosten van de nieuwe zorgverzekering wel mee. Wie alleen de basisverzekering neemt en een eigen risico neem van 500 Euro en over een jaar geen aanspraak doet op medische voorzieningen is maar zo’n 40 Euro per maand kwijt.

  Neem je geen eigen risico en neem je aanvullende verzekeringen erbij en maak je aanspraak op medische voorzieningen dan ben je zo’n 90 Euro per maand kwijt.

  Daar krijg je dan ook wat voor terug !.

  Reactie door Johan Kampen — zondag 13 november 2005 @ 13.44 uur

 50. @49

  De kosten vallen wel mee? Misschien dat jij geld teveel hebt, maar wie slechts voor 700 euro moet werken (ja, werken dat lees je goed) is dit stelsel een ramp. En vertel eens, denk jij dat de problemen in de zorg worden opgelost door maar een nieuw stelsel in te voeren?

  In mijn ogen gaat er helemaal niks veranderen. De wachtlijsten verdwijnen echt niet als iedereen dezelfde premie gaat betalen. Men kiest gewoon voor de verkeerde opties bij het kabinet. Als ze nou eens eerst iets deden aan de enorme bureaucratie in de zorg die bakken met geld kost dan zou er wat veranderen. Dat gebeurt niet als je alleen de burger meer laat betalen en je ondertussen de structuur ongemoeid laat.

  Reactie door DJ Digital — zondag 13 november 2005 @ 14.41 uur

 51. O ja, Wat krijg ik in godsnaam voor die 90 euro per maand terug dan? Een verzekeraar die zijn eigen wetten maakt. Als jij dat goed vindt ben je gek. Want daar komt het op neer: je moet maar naar de bazen die op geld en winstbejag uitzijn luisteren, anders gooien ze je eruit.

  Misschien denk je nu ‘die Digital is gek en zeurt teveel’ maar wacht maar als het eenmaal zover is. Dan zullen een hoop mensen anders gaan piepen.

  Reactie door DJ Digital — zondag 13 november 2005 @ 14.44 uur

 52. We gaan per persoon volgens de laatste berichten 1050 euro per persoon per jaar betalen, nu betaal je in het ziekenfonds gemiddeld 50 euro per persoon per maand (met een TOP verzekering) dat houd dus in dat je nu 600 euro per jaar betaald simpele rekensom met een verschil van 450 euro die je meer gaat betalen, en ben je nooit ziek, en heb je geen medicijnen nodig oke… dan is er nog die 200 euro No-Claim korting, betaal je toch nog 250 eurootjes meer…en als je minima bent krijg je ook nog wat meer terug (maar ook dat is aan een maximum gebonden)de mensen die er het meest op achteruitgaan zijn de mensen die net onder modaal verdienen en waarvan de vrouw erbij moet verdienen voor een 15 uur….eigenlijk kun je je bijbaantje (om je hoofd boven water te houden) net zo goed stoppen en aanspraak maken op zorgtoeslag,huurtoeslag,kinderkorting, etc….Weet wel dat “zwartwerken” word nu daadwerkelijk in de hand gewerkt door dit kabinet en vrouwen die hun 10 tot 15 uurtjes werk opzeggen, en dan maar zien wat er gaat gebeuren. En als ze in de puree komen kunnen ze nog altijd lenen toch bij de welbekende instanties(zoals Frisia,lenen.nl,postkrediet,en al die andere leen-instanties die ik vergeten ben) die leenpraktijken worden wel geaccepteerd worden door dit kabinet.

  Reactie door pien — zondag 13 november 2005 @ 16.01 uur

 53. Ik kan een kroon niet meer betalen. Trekken dan maar? Natuurlijk, want voor de verzekering is een kunstgebitje veel goedkoper.
  Hoorde laatst een specialist verklaren: “Voor verzekeringsmaatschappijen is de beste patient een dode patient”. Tuig is het.

  Reactie door Sonja — zondag 13 november 2005 @ 16.30 uur

 54. Achmea/Groene Land biedt geen restitutiepolis aan. Nog erger: zij hebben geen contract met de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Dus mag ik per 1 jan. naar Zwolle als ik bij het Groene Land blijf.
  Wat ik zeer zeker niet doe.
  Kijk eens bij http://www.zorgkiezer.nl en ga dan na of je zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis van jouw keuze. In veel gevallen zul je je rot schrikken!

  Reactie door foureyes — zondag 13 november 2005 @ 16.37 uur

 55. Echt schandalig vind ik dat mensen met een koopwoning en een inkomen onder die 33.000 per jaar, meer Zorgtoeslag krijgen dan huurders, omdat ze de hypotheekrente van hun jaarinkomen kunnen aftrekken. Iets dat huurders niet kunnen doen. Daardoor gaat een relatief kleine groep meer Zorgtoeslag krijgen dan bv echte minima die verplicht in een sociale huurwoning zitten en van het absolute minimum moeten zien rond te komen. Zelfs met de Zorgtoeslag zal ik (bijstand) beslist tenminste 40 euro per maand meer moeten gaan betalen en dan reken ik nu wel de aanvullende verzekering even mee. Zoals het er nu uitziet zal ik niet te veel achteruitgaan, maar feit blijft dat minima er op achteruit gaan, terwijl de mensen met een kleine koopwoning en een inkomen onder de 33.000 een voordeel krijgen. Ik heb het alleen over de mensen die Zorgtoeslag zullen krijgen. De mensen met 3x modaal en hoger worden er alleen maar beter van, uiteraard!

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 13 november 2005 @ 16.39 uur

 56. Beste Sint

  Blij dat we u weer mogen verwelkomen.
  Uit het land waar u bent gekomen was het jaren terug heel streng.
  In het land waar u nu bent gekomen is het een beetje eng.
  Ook om u pieten moet u bangen.
  Met hun bruinen wangen.
  Zij zien een beetje anders er uit.
  Dan ben je al snel een schavuit.
  En Sint als u niet uit kijkt dan vliegen ze snel dit landje uit.
  Ook het in den Haagse op de ruiten is tikken helemaal uit.
  Want dan blaast men snel op de fluit.
  Dan beslist men snel dat men u pieten gaat op sluiten.
  En na de laatste gebeurtenis, naar de pieten fluiten.
  Ook het uit delen van de pakketten duurt dit jaar lang..
  Want voor elk pakketje is men bang.

  Terwijl u van de zomer lag te pitten.
  Zijn andere jongetjes op uw troon gaan zitten.
  Zij zijn de baas en speelden toen voor nep sinterklaas.
  Zij deden ons veel zoets beloven.
  Maar alleen de rijken kunnen nog in dat goeds geloven.
  Om dat ze wisten dat u ze in december niet zou belonen.
  Gaven zich zelf al een cadeautje in de vorm van hogere lonen

  U Sint zei altijd te beloven dat u stoute jongetjes zou pakken.
  En deze zou laten verdwijnen in de mee gebrachte zakken
  Alleen deze daad zal ons nog in de Sint doen geloven

  Een hoop gezinnen heeft minder poen.
  Dus uw paard moet er aan geloven.
  Want er zit duidelijk minder voedsel in de schoen.
  Gaf vroeger speelgoed in kinderhandjes dolle pret.
  Nu zijn dat kinder mondjes met voedsel geschonken in het pakket.

  Zorg dat een Piet de hele tijd de pakketten begluur.
  Want anders zijn al verdwenen door de bekende graai cultuur.

  Elk jaar doet u komst ons weer hopen.
  Vooral doordat u komt in de kleur van het roden.
  Maar houd u ons dit jaar ook voor de gek.
  Dan gaat u volgend jaar op u bek.
  Want dan gaat u de nek breken met al parketten.
  Want dan struikelt u over geplaatste kruis raketten.

  Reactie door Jofel — zondag 13 november 2005 @ 16.53 uur

 57. Bij zorgkiezer gekeken….
  VGZ zou in mijn regio alleen een contract hebben met het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Ik weet niet hoe betrouwbaar die info is, daar is nl. geen bestralings apparatuur aanwezig. En hoe zou het zitten met de behandelingen die al lopen binnen het ziekenhuis waar ik nu kom ?
  Verder komt het voor mij neer op een verdubbeling van de kosten wanneer ik de zelfde polis aanhoudt als die ik nu heb….etc.etc.etc.

  Daarnaast, no-claim ?? Mijn no-claim was ook in 2005 al weg. Heb maar de pech om kanker te krijgen.
  De no-claim van mijn beste vriendin is ook al weg, zij had de pech een gewapende overval mee te maken en daarna hulp en medicatie nodig te hebben.
  Kan het KWF geen collectieve verzekering regelen ?

  Waar zijn ze mee bezig? Ik maak me al heel lang zorgen over dit alles, nergens waren antwoorden te krijgen waar ik iets mee kon. Nu er steeds meer naar buiten komt vraag ik me af of ik voldoende tijd zal hebben om uit te zoeken wat voor mij de beste keuze is. Ik zie door de bomen het bos niet meer.

  Reactie door karin — zondag 13 november 2005 @ 17.15 uur

 58. De slechtste kok stond in de deuropening van de keuken.

  Wachten totdat de ingrediënten zijn ingekocht en kijken naar wat er in de keuken van wordt gebakken en gekookt.
  Als het diner klaar is uit volle borst schreeuwen dat het eten vies is zonder nog een hap te hebben geproeft.
  Ik zou bijna zeggen;
  “If you cant stand the heat, stay out of the kitchen”.

  Reactie door Liberaal-Socialist — zondag 13 november 2005 @ 17.15 uur

 59. hoogervorst weet donders goed dat nederlandse consumenten alleen naar de prijs kijken en niet naar de kwaliteit .en de nederlander denkt dat hij/zij onaantastbaar is als hij/zij een paar centjes op de bank hebben of overwaarde?? op hun huis .vorig jaar was ik in deze tijd afhankelijk van een voedselpakket (zelfstandige)nu kan ik gemakkelijk rondkomen levenssituaties kunnen snel wijzigen je zit zo in de shit .de komende jaren zullen VEEL INWONERS TERUG VERLANGEN NAAR ONZE SOCIALE VERWORVENHEDEN DIE ZE DOOR HUN PASSIEVITEIT HEBBEN LATEN AFNEMEN .kunnen ze weer roepen he jan wat doe jij eraan .bang als ze zijn van een in hun ogen machtige verzekerings maatschappij .

  Reactie door texas henkie — zondag 13 november 2005 @ 17.35 uur

 60. De de grootste passieviteiet hebben de vakbonden laten zien.
  Die hadden het volk op sleeptouw moeten nemen.
  Dat is hun taak daarvoor zijn we georganiseerd.
  Maar men heeft de mensen verraden met de groot bek FNV voor op

  Reactie door Jofel — zondag 13 november 2005 @ 17.50 uur

 61. Degenen die (terecht ?) roepen dat “we” ons deze ellende door de strot hebben laten wurgen moeten nu maar eens roepen HOE we dat hadden moeten/ kunnen voorkomen! Een regering die kompleet sch… heeft aan ALLE oppositie.
  Een enkele politieke partij, artsen, specia- listen en noem maar wat op, ze zijn brutaalweg genegeerd. Makkelijk roepen daar in de deuropening van de keuken (57).

  Reactie door links radicaal — zondag 13 november 2005 @ 17.55 uur

 62. @59

  Daarom wil ik ook mijn lidmaatschap van de FNV opzeggen. Die gasten doen toch niks voor je. Ook zij zitten er alleen voor zichzelf. Ze blaffen wel, maar bijten niet. We moeten accepteren dat de tijden van de protesten voorbij zijn want niemand staat op. De regering kan doen waar ze zin in heeft.

  Reactie door DJ Digital — zondag 13 november 2005 @ 18.16 uur

 63. De fnv heeft onze arbeidsstrijds 15 jaar geleden met goed gevolg afgedaan…..dus dat is dus ook indivudueel,ze zijn toendertijd tot de laatste vacantie/opname centjes gegaan ik heb er geen nawrang van….

  Reactie door pien — zondag 13 november 2005 @ 18.44 uur

 64. @62

  15 jaar geleden was ik nog aan basisschoolkind. Dus dat ik zo over de vakbond denk zal wel door mijn leeftijd komen :D

  Reactie door DJ Digital — zondag 13 november 2005 @ 18.58 uur

 65. “Verzekeraars lichten slecht voor”
  Kan je beter zo omschrijven:
  “Verzekeraars zijn oplichters voor hun clienten, daarom lichten ze slecht voor”

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zondag 13 november 2005 @ 19.17 uur

 66. (60)dit zorgstelsel is makkelijk terug te draaien daar hebben de mensen alleen maar een beetje lef voor nodig .nogmaals schrijf ze aan laat ze maar werken .meld je ziek .ga voor ieder wissewasje naar de dokter.als we met zijn alle zorgen dat het duurder word .vald het verhaal van hoogervorst (vvd) dat het met marktwerking goedkoper word geheel in duigen .en neem maar dat de s.p met name agnes kant voor de verkiezingen iedereen herinnerd zal worden aan de uitspraken van hoogervorst .(61)sluit je aan bij de maat is vol .

  Reactie door texas henkie — zondag 13 november 2005 @ 19.53 uur

 67. 17 november komt Agnes Kant naar Schiedam om te praten en te discussieren over dit nieuwe zorgstelsel ik Pien ben er ook, en mede voormalige bestuursleden, laten wij onze krachten bundelen als SP-ers en laat zien dat wij het er als bevolking niet mee eens zijn, tijd welkom vanaf 19.30 (koffie etc) adres: Overschiesestraat 3A Schiedam (Proveniershuys) het programma begint om 20.00 uur en eindigd om ongeveer 22.00 uur. ( er zullen meerdere deskundige spreken op deze avond) toegang is dus geheel gratis….

  Reactie door pien — zondag 13 november 2005 @ 19.58 uur

 68. Bij een restitutiepolis krijg je zelf de rekening van de zorgaanbieder, die je weer declareert bij je zorgverzekeraar (vergelijkbaar met het huidige systeem voor particuliere verzekeringen)
  Een restitutiepolis is voor een zorgverzekeraar veel bureaucratischer en ingewikkelder. Daarom en omdat je als patient dan dus wel overal gegarandeerd terecht kan zal de premie voor een restitiepolis hoger zijn. En hier blijkt direct de kern van het probleem: bij een naturapolis kan een zorgverzekeraar de keuze dus beperken. Er is dan geen garantie dat je overal terecht kunt waar je wilt, of zelfs waar je huisarts je naar doorverwijst.
  Een oplossing voor deze inperking is niet een duurdere en bureaucratische restitiepolis, maar gewoon een (natura) polis voor iedereen met wel volledige keuzevrijheid!

  Agnes Kant

  Reactie door agnes kant — zondag 13 november 2005 @ 20.21 uur

 69. foureyes,
  je bent wel beter af in zwolle.
  na al de rotzooi in de dorpen E’oord en lelystad,
  lelystad een antieke rotzooi met nieuwe operatie kamers?hoezo geen geld genoeg?en wel geld voor miljoenen kamertjes?
  en na miljoenen verbouwt te hebben in het dorpsgat E’oord en dan voor de helft sluiten?
  en dat alleen de grootverdieners hun inkomen indekken,en de mensen ontslaan die hun bek open trekken,
  je bent beter af in zwolle,
  dan E óord/lelydorp,nu maar hopen dat je snel geholpen wordt door ambulance personeel,
  ps die weten onderhand meer dan de demente overbetaalde directeuren van deze twee ziekenhuizen.

  Reactie door ad — zondag 13 november 2005 @ 20.23 uur

 70. @ Sonja 53, N.a.v: `Voor verzekerings- maatschappijen is de beste patient een dode patient”. Tuig is het.
  Inderdaad en voor begrafenisverzekeraars is de beste klant een springlevende… zolang die maar premie betaalt.

  Reactie door C.Tilyx — zondag 13 november 2005 @ 20.25 uur

 71. foureyes,
  ik ook versie 7.4 :-)

  Reactie door ad — zondag 13 november 2005 @ 20.39 uur

 72. @61

  Precies, de FNV doet inderdaad helemaal niks. Ik ben nog nooit lid geweest van die club. Ze schreeuwen wel hard om maar leden te werven, maar wat doen homaar. Het wordt de hoogste tijd dat de mensen de straat opgaan, maar niet zingen en blije gezichten A.U.B.

  Reactie door MAX — zondag 13 november 2005 @ 20.53 uur

 73. FNV heeft 1 miljoen leden, waarom gaan die niet in conclaaf met de verzekeraars, met dat aantal in je zak kan het voor de helft !!!

  Reactie door lambert — zondag 13 november 2005 @ 20.55 uur

 74. 70 lambert

  Naar mijn weten is de hoogste korting die een verzekeraar mag bieden bij collectieve verzekeringen maximaal 10%.

  Reactie door Beste Kerel — zondag 13 november 2005 @ 21.00 uur

 75. @66
  “Een oplossing voor deze inperking is niet een duurdere en bureaucratische restitiepolis, maar gewoon een (natura) polis”

  Lijkt mij logisch maar de verzekeringen en dit kabinet hebben een heel andere invalshoek. Voor de verz.maatschappijen is deze restitutie polis een prachtige middel om extra geld te incasseren. Want wat gebeurd er straks: U hoeft deze polis toch niet te kiezen, we hebben een prima natura polis die door de overheid is goedgekeurd.

  Reactie door Tamiem — zondag 13 november 2005 @ 21.03 uur

 76. agnes kant (66),

  Lijkt mij ook, als nou iemand van een zorgverzekeraar of een patient zelf invult waar de patient behaldeld word dat maakt niks uit. De zorg aanbieder kan gewoon de rekening direct sturen aan de zorgverzekeraar.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 13 november 2005 @ 21.12 uur

 77. @ Sonja 53, N.a.v: `Voor verzekerings- maatschappijen is de beste patient een dode patient”. Tuig is het.

  Ik denk meer lang gezond,kort ziek en snel dood.

  Reactie door Jofel — zondag 13 november 2005 @ 21.14 uur

 78. Nou Jan Marijnissen,

  Je mag wel blij zijn met zo’n verstandige vrouwlijke collega als angnes kant.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 13 november 2005 @ 21.16 uur

 79. Echte transparantie is slecht voor de winst. Geen carriere in het bedrijfsleven gehad Jan?

  Reactie door Peter Hoopman — zondag 13 november 2005 @ 22.03 uur

 80. Kortom “hou het volk dom” is goed voor de economie.

  Reactie door Peter Hoopman — zondag 13 november 2005 @ 22.04 uur

 81. Peter Hoopman(75),

  Klik eens op de links “biografie” links boven jonge, daar valt het antwoord te lezen op je vraag.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 13 november 2005 @ 22.41 uur

 82. Dank je, Agnes. Maar wat kunnen we doen tegen die ongelijkheid tussen huiseigenaren en huurders? Dat zit me ontzettend dwars!

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 13 november 2005 @ 22.45 uur

 83. @ Agnes

  Ik heb het helemaal met je eens met de stelling dat een natura-polis ook de vrijheid moet kunnen garanderen.

  De restitutiepolis zou niet de oplossing moeten zijn.

  Maar alleen zitten we er nu eenmaal mee opgescheept, en zou ik het persoonlijk een mega grap vinden als heel Nederland kiest voor een restitutiepolis. Alle prijs-uitpersingen zijn dan voor de kat zijn ….. geweest.

  Ik heb mijn keuze al gemaakt. Ik ga voor de restitutie polis.

  Wel heb ik nog een vraagje

  betekend het dus ook dat ik met een resitutiepolis ook in het buitenland terecht kan ?

  Alexander

  Reactie door alexander — zondag 13 november 2005 @ 22.50 uur

 84. @ 73 Jofel
  Ja, gezond is goed, maar indien ziek, dan wel zo goedkoop mogelijk, want dan wordt de kans op overlijden groter, en dat is natuurlijk ook weer goedkoper voor hen. Het is een win-win-situatie.

  Reactie door Sonja — zondag 13 november 2005 @ 22.54 uur

 85. 66 Agnes Kant.
  -Een restitutiepolis is voor een zorgverzekeraar veel bureaucratischer en ingewikkelder.-

  Toch zijn ze wel gedwongen deze aan te bieden, omdat het alleen aanbieden van een naturapolis in strijd is met de Europesche regelgeving die vrijheid van het het kiezen van een behandelaar in elk
  EU land garandeert en verplicht stelt.

  Met andere woorden gebruiken ze de restitutiepolis (die verzwegen wordt) om de naturapolis (die beperkingen stelt aan plaats en de behandelaar) ‘legaal’ door te drukken terwijl de naturapolis beperkingen stelt die in strijd is met de door de EU vastgestelde wetgeving .
  De restitutiepolis functioneert dus als een vorm van (noodzakelijke) keuzemogelijkheid om de naturapolis te kunnen legaliseren.
  Dat de oplossing een naturapolis moet zijn met vrije keuzemogelijkheid overeenkomstig EU wetgeving ligt zoals je zegt voor de hand. Echter is dit niet het geval.
  Er is m.i. hierdoor méér nog sprake van versluiering en het dom houden van ‘bewuste’ en ‘kiezende’ consumenten.

  Reactie door Alex — zondag 13 november 2005 @ 23.38 uur

 86. Bedoeld was dus @68

  Reactie door Alex — maandag 14 november 2005 @ 0.58 uur

 87. Ik heb al gehoord van kennissen die met 2 kinderen particulier verzekerd ( ja, ook dié kennissen heb ik) zijn dat ze er met de nieuwe zorgverzekering er €200 per maand op vooruit gaan. Dit staat in schril contrast tot bijstandsgerechtigde die bijvoorbeeld €40 méér gaan betalen. De ziekenfondsverzekering is er niet voor niets. Collectief betalen zodat minder draagkrachtige gebruik kunnen maken van de gezondheidszorg. Wat nu gaat gebeuren is dat tegen de mensen met hogere inkomens (boven de ziekenfondsgrens) is gezegd : kom er maar bij! Jullie gaan dan minder betalen en diegene die er al inzaten gaan meer betalen. Dit nieuwe “zorgsteelsel” is de kroon op het werk van dit schrikbewind.
  Helaas is het zo dat de bevolking voor het overgrote deel ingeslapen is anders zou ik voorstellen om de kont tegen de krib te gooien. Burgerlijke ongehoorzaamheid. Gooi de knuppel in het hoenderhok! En nog meer van dat soort kreten.
  Ik ben benieuwd hoeveel meer ik straks kwijt ben voor minder zorg. Met dank aan deze regering en de zogenaamde oppositie.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 14 november 2005 @ 6.44 uur

 88. (87)ook ik als particulier verzekerde ga er financieel op vooruit .maar kwa zorg en risico (dat je niet weet hoe en wie je behandeld)ga ik er ook op achteruit .de s.p is voor een collectieve inkomensafhankelijke zorgverzekering .en inderdaad bal;kenende en zalm betalen straks de zelfde premie als ieder ander .helaas is het zo dat de sp (agnes kant )no zo gaat schreeuwen (zo noenmen anderen dat )er niemand luisterd totdat het te laat is en dat is verrekte jammer.

  Reactie door texas henkie — maandag 14 november 2005 @ 9.21 uur

 89. @87 Gandalf, ik denk dat je er van uit kunt gaan dat het tegen de 60 euro per maand is wat we meer mogen dokken. Heb alleen even mijn eigen situatie berekent, maar denk dat voor de meeste in het ziekenfonds het hier op neer gaat komen.
  ‘t zijn wel 2 goeie schotse minder per maand.

  Reactie door anja — maandag 14 november 2005 @ 9.45 uur

 90. het grootste voordeel zit in het SLECHT VOORLICHTEN.

  Reactie door e.krul — maandag 14 november 2005 @ 10.04 uur

 91. @89 Anja,
  Nou, per maand? Nee hoor, alleen bij uitzondering of speciale gelegenheid. Maar € 30-40 per flesje ben je al gauw kwijt. Een uitschietertje dat ik mijzelf soms veroorloof.
  En ik denk niet dat ik de rekening van dat wonderdrankje bij mijn zorgverzekeraar kan indienen als zijne medicijn!!!Ik kan het wel proberen natuurlijk.

  Texas, bijna de hele oppositie (PVDA) heeft er naar staan kijken!

  Reactie door Gandalf — maandag 14 november 2005 @ 10.33 uur

 92. @Gandalf, niet alle particulier verzekerden gaan erop vooruit en hebben veel poen, veel werkers onder het onderwijs CAO,moesten particulier, semi overheid, voor ons gezin, 2ouders,1 verdiener en 2 kids, betekent het dat wij er niet op vooruit gaan in het nieuwe zorgstelsel, niet alleen vanwege zorgkostenpremie maar ook omdat zoon geen aanvullende beurs meer krijgt en hoe kun je nu van 270 euri per maand leven, als je al een goedkope huur hebt van 210 per maand, werken probeert hij wel maar is lastig aangezien hij net voor de bond mag gaan roeien en 10 x per week moet trainen!
  Ik klaag geenzins over onze financieenen, want ik weet dat velen het een stuk moeilijker hebben maar meer, geldt dus niet voor alle particulierverzekerden!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 14 november 2005 @ 11.18 uur

 93. Hoeveel mensen zijn hun no claim al kwijt?

  I.v.m. medicijngebruik waar ik niet buiten kan, ik wel.

  Reactie door e.krul — maandag 14 november 2005 @ 11.57 uur

 94. Foureyes. Bijna iedereen in de Flevopolder zit bij Groene land Achmea. Als deze geen contract hebben met Lelystad en Emmeloord, houdt dit in dat hele volksstammen naar Zwolle of Almere moeten. Indien er sprake is van spoedeisende hulp zijn er regels dat een patient binnen een bepaalde tijd in een ziekenhuis moet kunnen zijn. Dat lukt nooit naar Zwolle. Stel nou dat je dan voor spoedeisend wel naar Lelystad wordt gebracht, maar vervolgens een paar dagen moet blijven, brengen ze je dan naar Zwolle of mag je dan eventueel doodziek met eigen vervoer je weg naar Zwolle vinden?
  Ik zal eens gaan bellen met die gasten.

  Reactie door kaatje — maandag 14 november 2005 @ 14.36 uur

 95. grappig die ’10% collectiviteit korting’. De verzekeraars willen sowieso een bepaald bedrag binnenhalen, dus als iedereen zich groepeert zal de basispolis gewoon 10% duurder worden. Die mensen die zich niet groeperen (sociaal geisoleerden?) betalen dan dus extra. Goed doordacht!

  Reactie door Matthijs — maandag 14 november 2005 @ 15.49 uur

 96. @91 Gandalf, je zou het in deze tijd bijna als verdovend medicijn nodig hebben.
  Misschien is er hoop, lijkt me nog altijd goedkoper als morfine. (alvast exucus aan degen die dit als medicijn moeten gebruiken, was niet rot bedoeld).

  Reactie door anja — maandag 14 november 2005 @ 16.21 uur

 97. Ik ga 100% achteruit voor hetzelfde product (hoop ik!)… maar “toevallig” is er geen concurrentie!!! Van patiënt word ik “klant”… maar ik kan niet zelf kiezen… rare markteconomie!
  Na het zuur voor mij… nog meer zuur!!!Daar gaat mijn zoetje (vrij spaarloon)!!!

  Reactie door Kiddo — maandag 14 november 2005 @ 18.30 uur

 98. Wanneer komt de wiet nou eens in de ziektekostenverzekering? Ik ben medicinaal gebruiker moet u weten. Ik heb er veel baat bij. :)

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 19.28 uur

 99. Een vraag voor Jan Marijnissen of Agnes Kant.

  Mag een verzekeraar op basis van leeftijd een premie vaststellen?

  Voorbeeld:iemand van 24 jaar stapt over naar de Amerfoortse Optimaal verzekering en betaald een jaarpremie van ongeveer 1250 euro.

  Iemand van 65 jaar stapt over naar de Amerfoortse optimaal verzekering en betaald een jaarpremie van bijna 2800 euro.

  Een verschil van bijna 1600 euro op jaarbasis voor dezelfde verzekering.

  Om in CBR termen te blijven,MAG DIT?

  Reactie door Beste Kerel — maandag 14 november 2005 @ 23.44 uur

 100. Nog hoor ik het weergalmen in mijn oren:
  “IK mag toch hopen dat alle ziekenhuizen
  gekwalificeerd zijn” of woorden van die
  strekking. Je moet door omstandigheden in
  een aardig aantal verschillende ziekenhui-
  zen geweest zijn om te kunnen oordelen over
  een quality standard. Afgezien nog van de
  praktische manier van aanpak en bejegening.
  In de praktijk wordt het nu ook nog ont-
  zettend moeilijk als men een ‘behandelcen-
  trum’ toegewezen krijgt en de afstand het
  niet toelaat dat nááste familileden er op
  bezoek gaan omdat afstanden dat in reis-
  kosten niet mogelijk maken.
  Ook is kans enerzijds op overbelasting van
  een hospitaal en anderzijds onderbezetting
  van de minder populaire ziekenhuizen/in-
  richtingen etc. Dáár zal zich een bottle-
  neck gaan ontwikkelen.
  Dit levert op per saldo dat de patiënt wel
  of geen spoed toch daar geplaatst gaat wor-
  den waar men zegt ‘nog plaats te zullen
  hebben’ of ‘nee u vergist u, de behande-
  lingsmethoden zijn absoluut van het hoogste
  niveau’, etc. etc.
  In alle ziekenhuizen zal dan op basis ge-
  werkt moeten worden van algehele verzor-
  ging incl. het aanbod van de ‘persoons’ge-
  bonden was, danwel wegwerp ziekenhuiskle-
  ding, ondergoed en wát er ook maar nódig
  is. Het kan niet de bedoeling zijn dat vrij
  williger op eigen reiskosten ‘de was’ komen
  ophalen etc. noch de patiënt op nog hogere
  lasten gebracht worden, doordat noodzake-
  lijke voorzieningen extra (zoals ‘de was’)
  voor hun eigen rekening zouden komen ipv mééverzekerd te zijn in de totale te decla-
  reren ziekenhuisrekening !
  Zelf maakte ik al mee, dat ‘telefoonkosten
  aan bed, gehuurd, waarbij men de aanslui-
  ting zei te doen berekenen door een ‘teller’ verhoogd werden met geschatte
  kosten. Dat spekte de kas van de telefonie
  uitgaven van het ziekenhuis, waarvan ik dus
  merkte dat op de ‘dienstlijnen’ zeker ook
  ándere ‘gesprekjes’werden gevoerd.

  Voorzichtig informerende hoe men hoge tele-
  foonrekeningen kon aanbieden, werd geant-
  woord dat men voorafgaande aan de bereke-
  ning de patiënt altijd éven ”n bezoekje
  bracht’ om via het ‘áánzien van de persoon
  in kwestie’ te beoordelen of deze mogelijk
  wel ‘iétsje’ meer zou kunnen betalen.

  Te beroerd en te geshockeerd om daar toen
  werk van te maken, maar het was zeker 2
  tientjes te veel (vorige eeuw).
  Wat kun je dan nog? “Téller” naast je eigen
  bed vragen? Maakt vermoedelijk teveel
  herrie voor de kamergenoten; bovendien pro-
  beer je zo min mogelijk te bellen, en liet
  ik naar mij toe bellen niét toe, wétend hoe
  storend dat kan zijn voor iemand die juist
  even in slaap viel, of medische visitie op
  zaal, kortom: je belt toch al minimaal !.
  Ziekenhuis-beleid en -behandeling zal eerst
  genormeerd moeten worden, luid en duide-
  lijk, voordat men een aanbod kan accepte-
  ren waarin de partikuliere kosten de pa-
  tiënt na afloop nog eens een keer de das
  omdoen, en ziekenhuiswinkeltjes hun prijzen
  zwaar weten te overtrekken, zoals dat dan
  ook al gebeurt op alle spoorwegenstations!
  Verzéker je ! Raar, dat je nu niét weet hoe
  je, ongewild, over nog maar 6 weken voor
  het blok gezet kunt worden, kwa financiële
  handelingen. Patiënt ontslagen, aan alle
  kanten formulieren getekend en ‘de kopzorg’
  laat men liever ‘thuis’ behándelen!!
  Het prijskaartje dat evenwel daaraan vast
  zit, zal menigeen de kop gaan kósten !

  Reactie door Madelief — dinsdag 15 november 2005 @ 5.26 uur

 101. Dit kabinet is verregaand bezig om zich terug te trekken uit iedere verantwoordelijkheid voor het welzijn van de burgers.

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 15 november 2005 @ 11.18 uur

 102. Niet alleen het kabinet, Boudewijn en dat heeft alles te maken met de loze kreet:eigen verantwoordelijkheid! Hoe kun je nu alles op alles zetten met die eigen verantwoordelijkheid als je in een samenleving leeft! Samenleving is meer dan alleen oog hebben voor de ander en commentaar erop!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 15 november 2005 @ 12.33 uur

 103. Wie zit er bij Groene land Achmea? Wie willen zich allemaal collectief met mij samen verzekeren zodat ook ik 10% korting kan krijgen? Ik heb namelijk geen werkgever en ben buiten de SP om geen lid van een vereniging. Wie wil?

  Reactie door kaatje — dinsdag 15 november 2005 @ 12.47 uur

 104. 102. ..En nog heel veel meer dan alleen oog hebben voor jezelf, en commentaar op anderen, nietwaar? ‘Samenleving’…, hmmm, dat is ook vast ‘n ‘links’ woord. Zeker, als ik zie wie zich daaraan proberen te onttrekken en hoe. En nee, dan heb ik het niet over mensen die er niet in meekomen of zich uit onmachtige woede ertegen verzetten. Zo is dit kabinet een gevaar voor de samenleving, volgens mij en het beleid zeker ‘n vorm van terrorisme. ‘Terreur’ sowieso.

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 15 november 2005 @ 13.47 uur

 105. @99 Beste kerel, dit zal wel weer normaal zijn in verzekeringskringen. Die gaan er van uit: iemand van 24 jaar is minder risico-vol als iemand van 65 jaar. Iemand die jong is heeft dus minder zorg nodig en zo gaan we verder op weg naar de verloedering van Nederland.
  In deze praktijken zal door de overheid niet worden ingegrepen, ze hebben het gelanceerd, maar trekken dan hun handen ervan af. Typerend voor dit beleid. Maar ook schandalig.

  Reactie door anja — dinsdag 15 november 2005 @ 14.40 uur

 106. @103
  Kaatje het is heel gemakkelijk.
  Aanmelden bij Independer en je kunt
  je zo collectief verzekeren .
  Het kost niets en je krijgt zo op een makkelijke manier 10 procent korting.
  Mijn aanbod van VGZ is zo hoog dat ik graag naar een andere verzekeraar ga en dan ook via Independer min 10 procent!!!!

  Reactie door fransiscus51 — dinsdag 15 november 2005 @ 16.59 uur

 107. fransiscus51, hartelijk dank! Wist ik dus niet en weet zeker dat heel veel mensen dit niet weten!

  Reactie door kaatje — dinsdag 15 november 2005 @ 18.02 uur

 108. Ja , Kaatje gelukkig hebben wij internet waar we de informatie vanaf kunnen halen.
  Maar hoeveel met name ouderen weten dit niet en betalen veel te veel.
  Weer zo’n staaltje van slecht geregeld.
  Veel te veel regeltjes en een zeer slechte voorlichting door de overheid.

  Reactie door fransiscus51 — dinsdag 15 november 2005 @ 18.30 uur

 109. Beste Kerel (nr. 99)

  NU mag dat nog: meer premie vragen omdat iemand oud is, omdat iemand invalide is, omdat er een vlekje aan iemand zit. Mensen die nu 30 jaar zijn, kerngezond en particulier verzekerd zijn (bijvoorbeeld een loon van 50.000 per jaar) zijn echt spotgoedkoop uit.

  Juist dat is 1 van de redenen geweest om dit nieuwe stelsel in te voeren. Er komt een acceptatieplicht waarbij iedereen voor een zelfde bedrag verplicht geaccepteerd moet worden. Da’s dus leuk voor al die bejaarden die zich nu scheel betalen, en minder leuk voor al die kerngezonde mensen die nu niet mee hoeven betalen aan de zorgkosten van anderen.

  Reactie door Sjoerd — dinsdag 15 november 2005 @ 20.19 uur

 110. Voor een veel te duur huis, 875,00 EUR per maand en psychische problemen ben ik naar Duitsland verhuisd. In noord Duitsland zijn de huizen goedkoop en het is er stil.
  Ons door het IZA en de uitkeringsinstantie laten voor lichten, alles ok.
  Nu kan het IZA per 01.01.2005 ons niet meer verzekeren.
  Omdat ik ziek ben gebruik ik veel medicijnen, de Duitse Krankenkasse zitten dus niet op mij te wachten denk ik.
  Ik heb 45 jaar hard gewerkt en heb beslist niet voor mijn plezier mijn kinderen en kleinkind in Nederland achtergelaten.
  Ik zou graag eens in een heel stil bos een goed gesprek willen hebben met die heer Hogervorst.

  Reactie door frank-dirk — woensdag 16 november 2005 @ 10.34 uur

 111. Hoi Jan

  Overal in de media zie je vergelijkingen
  Maar nergens (het kan mij ontgaan zijn)zie je wat het voor
  Gehandicapte betekent.
  Kan ik inderdaad zomaar overstappen, wil een andere
  Verzekeraar mij wel hebben als ze weten dat ik gehandicapt ben?
  Kan ik een aanvullende verzekering krijgen?
  Verzekeraars kunnen mensen weigeren als het gaat om
  De aanvullende verzekering.
  zo als je kunt zien heb ik een hoop vragen waar kan ik terecht
  met die vragen
  Het deugd niet mensen met een hoog inkomen gaan er op vooruit en de gemiddelde gehandicapte gaat er op achter uit

  Reactie door Ben Huisman — woensdag 16 november 2005 @ 10.49 uur

 112. Hoi Jan

  Overal in de media zie je vergelijkingen
  Maar nergens (het kan mij ontgaan zijn)zie je wat het voor
  Gehandicapte betekent.
  Kan ik inderdaad zomaar overstappen, wil een andere
  Verzekeraar mij wel hebben als ze weten dat ik gehandicapt ben?
  Kan ik een aanvullende verzekering krijgen?
  Verzekeraars kunnen mensen weigeren als het gaat om
  De aanvullende verzekering.
  zo als je kunt zien heb ik een hoop vragen waar kan ik terecht
  met die vragen
  Het deugd niet mensen met een hoog inkomen gaan er op vooruit en de gemiddelde gehandicapte gaat er op achter uit

  Reactie door Ben Huisman — woensdag 16 november 2005 @ 10.50 uur

 113. @110 Frank-Dirk- Dit lijkt me niet verstandig, zeker niet in een bos. Heb zo het vermoeden dat Hansje er niet levend vandaan komt, of in ieder geval zwaar beschadigd. Moet je je handen niet aan vuil maken. We maken ons ontzettend kwaad over dit heerschap, maar zelfs dat is eigenlijk al te veel eer voor hem.
  Even iets anders, stuur jan eens een mail met de vraag of jij je wel moet verzekeren voor de basisverzekering, want als je in Duistland woont en je hebt een uitkering vanuit Nederland, ben je in Duitsland belastingplichtig en niet in Nederland. In Duistland mogen ze je ook niet weigeren bij een zorginstantie. Dus als je in het buitenland belastingplichtig bent, ben je niet verplicht je een basisverzekering aan te laten smeren. Zo heb ik het tenminste begrepen, dus voor de zekerheid zou ik Jan even mailen als ik jou was.

  Reactie door anja — woensdag 16 november 2005 @ 14.02 uur

 114. De fysiotherapeut knijpt er tussenuit.

  De logopedisten zijn sprakeloos.

  De podotherapeut zit met kromme tenen.

  De KNO-arts krijgt er een brok van in de keel, voelt zich bij de neus genomen en wordt een oor aangenaaid.

  De oogarts ziet het somber in.

  De neuroloog krijgt er de zenuwen van.

  De verloskundige zit met de naweeën.

  De gynaecoloog baart het zorgen.

  De uroloog voelt aan zijn water dat dit niet goed gaat.

  De anaesthetist is knock-out.

  De cardioloog aanschouwt het met bloedend hart.

  De dermatoloog krijgt er kippenvel van.

  De geriater krijgt er grijze haren van.

  Voor de chirurg snijdt het mes niet meer aan twee kanten.

  De hematoloog wordt het bloed onder de nagels vandaan gehaald.

  De gastro-enteroloog heeft er zijn buik van vol.

  De internist wordt binnenstebuiten gekeerd.

  De diëtiste kan geen pap meer zeggen.

  De psychiater snijdt het door de ziel.

  De traumatoloog ergert zich bont en blauw.

  Voor de apotheker is het een bittere pil.

  De tandarts ziet er geen gat meer in.

  O ja, en de patiënt ? Die is er goed ziek van !

  Reactie door Yudadó — zaterdag 19 november 2005 @ 14.07 uur

 115. @114 Yudadó
  ……Wat te denken van de reumatoloog?
  Die gaat echt gepaard met ferme pijn….

  Reactie door anja — zondag 20 november 2005 @ 11.57 uur

 116. Ik ben het veel van bovenstaande (kritische) reacties niet eens. Ten eerste denk ik dat het een goede zaak is dat iedereen in principe een gelijkwaardige verzekering heeft, het verschil tussen particulier en ziekenfonds verdwijnt immers. Daarnaast gaan ook veel mensen met een klein inkomen en wel degelijk op vooruit. Ik ben zelf student, zonder aanvullend inkomen of een aanvullende beurs, maar ga er per maand toch zo’n 25% op vooruit. De marktwerking zorgt (en zal zorgen) voor relatief lagere premies.

  Met vriendelijke groet,

  Paul.

  Reactie door Paul — dinsdag 20 december 2005 @ 23.24 uur