Première Wal Mart

Gisteravond was ik bij de première van de film Wal Mart in de Lantaren-Venster in Rotterdam. Een initiatief van Vrij Nederland.

De film is cinematorgrafisch geen hoogstandje, maar de inhoud is er niet minder schokkend om. Deze film over het grootste winkelbedrijf van de VS geeft een inkijkje op punten als de arbeidsvoorwaarden, de enorme winsten ten koste van het laag betaalde personeel en hoe gemeenschappen geruïneerd worden door de komst van deze megabedrijven.

De film laat zien hoe de concentratie van kapitaal doorgaat en hoe desastreus dat is voor de kleine(re) middenstand, hoe weinig zo’n bedrijf zich gelegen laat liggen aan alles wat met moraliteit te maken heeft, hoe de staat zo’n bedrijf jaarlijks steunt met miljarden – al of niet verkapte – subsidies, en hoe zo’n bedrijf z’n winsten kan realiseren zonder dat het de maatschappelijke kosten gepresenteerd krijgt.

Deze dagen hoor je nog wel eens dat CAO’s en vakbonden er niet meer toe doen omdat ze ouderwets zouden zijn. In deze film kan je zien waar de afwezigheid van vakbonden toe leidt. Het bedrijf verbiedt elke vorm van vakbondslidmaatschap en -activisme. De arbeiders worden overigens wel – heel deftig – associates genoemd.

Kortom: een aanrader!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 14 november 2005 :: 0.39 uur

41 Comments

41 reacties

 1. Een half jaar geleden was ik voor het eerst in de USA en één van de dingen op mijn lijstje van dingen die ik beslist wilde bekijken was deze winkelketen. Om eerlijk te zijn kon ik weinig verschil omtdekken qua uiterlijk met de megasupermarkten zoals je die in frankrijk ziet. Wel frappant was de aanwezigheid van een zgn greeter, iemand die bij de ingang staat en iedereen van harte welkom heet. Over zinvol werk gesproken….
  Merkwaardig was ook de ervaring om lopende langs de vishengels en autoaccu’s plotseling tegen een counter aan te lopen met geweren, pistolen en munitie in alle soorten en maten.
  Dat het met arbeidsvoorwaarden en omgang met personeel karig gesteld kun je iegenlijk wel raden, als ik de kans krijg wil ik graag die film zien.

  Reactie door twijfelaar — maandag 14 november 2005 @ 0.10 uur

 2. quote: “Deze dagen hoor je nog wel eens dat CAO’s en vakbonden er niet meer toe doen omdat ze ouderwets zouden zijn. In deze film kan je zien waar de afwezigheid van vakbonden toe leidt.”

  De verkoper zegt:
  Take the lesser of two evil’s… it’s good for you.

  Reactie door Toine — maandag 14 november 2005 @ 1.54 uur

 3. Ik ken Wal-Mart goed en doe daar elk jaar koopjes om dat ze zo goed koop zijn. Ik ken mensen in mijn familie en vrienden kring die er niet toe gaan om daar te winkelen om dat ze weten waarom ze zo goed koop kunnen zijn.

  Het is bekent (in Canada) dat men in winkels niet goed betaalt worden. Ook is het bekent dat een hoop werkgevers het niet toe staan om vakbonden voor hun personeel te hebben en als ze daar iets over horen wordt iedereen (of de ene die er mee bezig zijn) ontslaan of ze sluiten hun duur… wat maar uit komt voor hun.

  Men maken grapjes over do baan van Wal-Mart ‘greeters’ die je welkomen naar hun winkel. Het gaat zo iets dat alse je je baan kwijt raakt of op vroege pension gaat kan je altijd nog een Wal-Mart greeter worden.

  Reactie door Paula — maandag 14 november 2005 @ 8.14 uur

 4. Kwestie van tijd dat wij als zoveel en 50e staat dat hier ook hebben.
  Mijn ´schoonzuster´ is NLse in Amerika en werkt af en aan voor NW airlines.
  Als daar een paycut is, dan gaat die niet op voor de team-managers en hoger.
  Je krijgt er ontslag voor enkele maanden en dan neemt men je weer aan als je nodig bent, ze zijn hun eigen uitzendbureau ahw.
  Ook zie je er heel vaak ´bedelbriefjes´ op de prikborden hangen van ex-collegae die support vragen, roommates, lifts e.d.
  Ja fijn, dat ongebreidelde kapitalisme.
  De kleinere ondernemers stemden niet zelden vvd, en nu, de rekening….
  Heb he niet meer dan 50 man personeel of 5 ton spaargeld, dan is de vvd niks voor jou, dat riep ik al voor ik sp lid werd.
  Inmiddels stemmen hier in Landsmeer veel ondernemers landelijk sp.
  Een paar die het dorp weer terug in de handen van de burger wilden, groenbehoud, stemmen nu helemaal niet meer. (vanwege die gekke niet kloppende adviezen van Zaanstad)

  Reactie door Barend — maandag 14 november 2005 @ 8.29 uur

 5. Wal-Mart – van het Walton imperium, goed voor 20 miljard dollar – geeft jaarlijks zo’n 200 miljoen dollar aan ‘goede doelen’. Geweldig zou je denken. Maar het merendeel gaat naar de financiering van de Republikeinse partij en fundamenteel-christelijke organisaties die zich o.a. inzetten voor acties tegen openbaar onderwijs. Dit heeft hen 1 miljard aan overheidssubsidies opgeleverd.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wal-mart
  http://walmartwatch.com/

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 8.42 uur

 6. Misschien kan Aart Jan de Geus deze functie – wal mart greeter – toevoegen aan de lijst van mogelijke functies om uit de WAO geschopt te kunnen worden.

  Reactie door Gandalf — maandag 14 november 2005 @ 8.44 uur

 7. natuurlijk zijn cao,s en vakbonden belangrijk .kijk maar eens naar belgie en frankrijk .maar als de geest uit de fles is bij de vakbonden is hun waarde NUL!!!!! dus zal de vakbond geresocialiseerd moeten worden en dit kan mijn inziens alleen van binnenuit dus vakbondsleden zeg eens tegen de leiding ,de maat is vol ,(www.demaatisvol.nl)

  Reactie door texas henkie — maandag 14 november 2005 @ 8.58 uur

 8. Ja ze zullen in de regering wel een flinke vinger in de pap hebben in die bedrijven, dus vandaar de subsidie, het is overal hetzelfde liedje.

  Winst daar draait het om, mensen zijn daaraan ondergeschikt.

  We weten toch al eeuwenlang dat mensen uitgebuit worden i.v.m. de winst en de economische groei.

  Waar doen we nou ineens zo verbaasd over eigenlijk?

  Reactie door e.krul — maandag 14 november 2005 @ 9.48 uur

 9. In hoeverre de vakbonden verstrengeld zijn geraakt in politiek en en het zakneleven kun je je ook afvragen.

  Vakbonden staan allang niet meer achter de werknemer, maar handelen als politici en hebben zich vervlochten met het handjeklap spel.

  Als resultaat is er alleen nog een schrale buit te behalen, omdat ze op deze manier hun eigen kracht hebben ondergraven.

  Reactie door e.krul — maandag 14 november 2005 @ 9.52 uur

 10. Zeker zijn vakbonden belangrijk. Van Nathan heb ik het boek “Meer dan geld verdienen”, geschreven door Doekle Terpstra, te leen gekregen. Doekle heeft goede ideën over hoe een vakbond zou moeten opereren, hoe arbeidsverhoudingen zouden moeten liggen, hoe je als werknemer, werkgever en zeker als mens naar arbeid zou moeten kijken en nog veel meer dingen. Ik ben het niet altijd met hem eens, met name met de uitwerking van bepaalde denkbeelden, maar in grote lijnen kan ik me vaak wel vinden in de denkbeelden.

  Een interressant boek, zeker de moeite waard om eens te lezen.

  In de zorg, in de fabrieken, maar zeker ook voor hoogopgeleiden kunnen vakbonden een belangrijke rol spelen. Van vrienden van mij die in de IT-sector werken weet ik dat ze vaak lange dagen maken en geregeld een aantal maanden van huis zijn. De wat minder gebonden vrijgezellen hebben er vaak wat minder problemen mee, maar als je thuis een vrouw en kinderen hebt, dan is het een heel ander verhaal. Ze kunnen er tegen protesteren, maar ja, voor jou zijn er wel 10 andere IT-ers en bovendien zijn er ook nog wel Polen, Slowaken, Chinezen en Indiers die je werk wel over willen nemen.

  Je hoort tegenwoordig niet zoveel meer van de vakbonden, maar dat de vakbonden nog wel degelijk krachtig kunnen optreden hebben we een poosje geleden in het noorden nog gemerkt, tijdens de acties in de aardappelverwerkende industrie. Toch vraag ik me wel af hoe het de vakbonden in de toekomst zal vergaan. Ik vraag me af hoeveel animo er bij de jongeren van nu is om zich aan te sluiten bij een vakbond, volgens mij is die vrij laag en ik vraag me zelfs af of de jongeren ueberhaupt weten wat een vakbond nu eigenlijk is.

  Reactie door Fjodor — maandag 14 november 2005 @ 9.53 uur

 11. Lijkt me een film die op de televisie uitgezonden zou moeten worden. Net als: “The Power of Nightmares”. Maar de Publieke Omroepen lijken bang voor dit soort super documentaires te zijn! In een bioscoop blijft het voor een vrij kleine groep mensen, terwijl het medium Televisie een veel breder publiek bereikt.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 14 november 2005 @ 10.16 uur

 12. De kleine man wordt platgewalst door decadente heersers

  Reactie door e.krul — maandag 14 november 2005 @ 10.25 uur

 13. Waarom kijkt men altijd zover over de grens heen,hier speelt de muziek.
  Heb in het verleden ook al eens gezegd dat er hier bedrijfen zijn die dit hanteren .
  Maar daar kijkt men niet na,liever over de lands grens .
  Dat wij de 53 ster op de vlag van USA zijn weten we nu wel

  Reactie door Anton — maandag 14 november 2005 @ 11.28 uur

 14. lijkt me erg boeiend! goede tip

  Reactie door jelle — maandag 14 november 2005 @ 11.30 uur

 15. ja kan natuurlijk ook gewoon iets meer geld betalen en niet naar wal mart gaan….of naar de AH. we klagen allemaal dat alle kleine winkels verdwijnen en er alleen maar grote concerns overblijven, maar we weigeren een eurocent meer uit te geven aan een ambachtelijk gebakken brood dus gaat de echte bakker eraan…. iedere consument krijgt de winkels die hij verdient

  Reactie door bart — maandag 14 november 2005 @ 11.42 uur

 16. Beter Wal-MArt greeter dan aan de uitkeringen lurken zoals in onze socialistische heilstaat.

  Reactie door McCarthy — maandag 14 november 2005 @ 11.46 uur

 17. @15, Bart, Je moet wel geld hebben om uit te kunnen geven aan.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 14 november 2005 @ 12.01 uur

 18. De Amerikaanse droom van vrijheid en volop kansen voor iedereen is een illusie.
  De Wal-Mart-cheer versus de Stalin-groet, 4 miljoen dollar promotie per dag versus staatspropaganda in een willekeurige dictatuur en de stropdas versus de hoofddoek. Ik zie weinig verschil en veel overeenkomsten, mn controlezucht en eenheidsworst. Welvaart staat niet in dienst van mens en maatschappij zoals het hoort maar wordt misbruikt om mensen onder druk te zetten, tegen elkaar op te zetten en vervolgens uit te buiten ten gunste van de “happy few”.

  Reactie door Ben vd Spank — maandag 14 november 2005 @ 13.16 uur

 19. @16: ga jij maar eens met de billen bloot mannetje. Zou wel eens willen weten wat jij zo allemaal uitspookt, misschien toch een stiekeme uitkeringstrekker? Zo’n gluipertje die de vakbonden een trap in de rug geeft maar wel vooraan staat om de bevochten vruchten op te vreten? Als jij een Lidl/ Aldi greeter wordt geef me dan even een seintje, rechtse mooiprater.

  Reactie door links radicaal — maandag 14 november 2005 @ 13.45 uur

 20. 19: laat toch gaan, joh! Alleen al zijn naam-keuze is veel te veelzeggend! De vervolgingen in de V.S. van iedereen die ervan verdacht was lid te zijn (card carrying) van de Communistische Partij. Je hoefde geen lid te zijn, hoor. Als je buurman je opgaf als verdachte, dan werd je al vervolgd. Met afschuwelijke gevolgen vaak! Niemand mocht meer een normale baan hebben. Je kon hooguit nog “eigen baasje” worden, maar als “communist” werd je nergens meer aangenomen. Verviel je tot schrijnende armoede. Kinderen zijn letterlijk verhongerd hierdoor, omdat de ouders te weinig geld konden vinden om ze te eten te geven. Daarbij zaten gezinnen die valselijk waren aangegeven… Als je de naam van deze Senator overneemt als Alias, dan is dat bijzonder veelzeggend! En niet positief.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 14 november 2005 @ 13.59 uur

 21. Met onze Europese Superstaat die de regels voorschrijft, de Dienstenrichtlijn, laag geschoold werk naar lage lonen landen… Waar denken wij dat het hier naartoe gaat? DE VRIJE MARKT.

  Reactie door Boudewijn — maandag 14 november 2005 @ 14.08 uur

 22. Ook in Nederland zijn de vakbonden nog van belang. Mijn man is als enige lid van het FNV binnen het bedrijf waar hij werkt.
  Mocht het nodig zijn en heeft hij afspraken staan met de vakbond, die zij niet nakomen, dan drukt hij ze met de neus op de feiten. 100 leden of 1 lid, verdomme ik betaal mijn contributie aan jullie en als je een afspraak hebt, al is het dan alleen met mij, dan heb je die na te komen. En verdomd, het werkt.

  Reactie door anja — maandag 14 november 2005 @ 14.14 uur

 23. Vakbonden dienen de belangen van hun leden. Die in NL zijn vergrijsd. Aangezien deze vergrijzing voorlopig doorzet en jongeren de vakbonden de belangen van de ouderen zien dienen, komt er weinig jongs bij. Vaak zijn ze door de steeds schever wordende bevolkingsopbouw steeds meer met te weinig om zich te groeperen tot een sterke stem. Ik heb het meegemaakt en daarom mijn lidmaadschap van de FNV (alweer een tijdje geleden) opgezegd.

  Reactie door Matthijs — maandag 14 november 2005 @ 15.28 uur

 24. (22) En zo hoort het natuurlijk ook. De vraag is echter…heeft hij er ook iets aan gehad?
  (23) En dan kom je in de vut/prépensioen of gewoon pensioen…en dan ineens houdt alles op… Dan heb je jarenlang betaald aan de maatschappij en blijft er weinig voor je over. DAAR zou iets aan gedaan moeten worden…

  Reactie door Warrior — maandag 14 november 2005 @ 16.22 uur

 25. (3)Is Wal-mart dan ook in Nederland?

  Reactie door Warrior — maandag 14 november 2005 @ 16.23 uur

 26. ….en toch hebben de burgers ook boter op hun hoofd. Ze kopen wel allemaal bij Wal-Mart, en kankeren dan op hun flut beleid.

  Ok , de overheid moet ook optreden, maar als deze dit niet doet, omdat ze ook leechen, zullen de burgers hun handen ineen moeten slaan, en deze winkels negeren.
  Laat iedereen maar eens afspreken voor een maand niets te kopen in Wal-Mart, dan is het zo afgelopen.

  De massa intereseert het ook geen hol dat er mensen uitgebuit worden, en dat is uiteindelijk het probleem.

  Hetzelfde geld in Nederland. Burgers zijn erg machtig, alleen moeten ze dan samenpakken. Maar las ik zie op de peilingen dan CDAD66VVD nog dik 60 zetels haalt dan hebben sommige mensen het nog te goed.

  Reactie door alexander — maandag 14 november 2005 @ 16.26 uur

 27. @24 warrior, hij heeft er inderdaad iets aan gehad, maar het ging niet van een leien dakje. Heeft daar in zijn ééntje het pensioen moeten regelen voor alle medewerkers, die er tegen aan zaten en die nog een lange weg te gaan hebben met werken, en om dan een weg te vinden dat niemand bevoordeeld wordt of benadeeld, heeft hem heel wat kruim gekost, evenals de slapeloze nachten die dit hem heeft opgeleverd. Het FNV had soms de instelling voor 1 lid komen we niet, maar die vent van mij is gelukkig niet van gisteren en heeft ze met de neus op de feiten gedrukt. En zo waar, ze gingen om. Hoe hij het heeft geflikt moet je me niet vragen, maar het is hem gelukt.

  Reactie door anja — maandag 14 november 2005 @ 17.00 uur

 28. (25) Nee, ik denk het niet. Niet in Nederland? I ben Canadian en ga elk jaar even do familie op zoeken.

  Reactie door Paula — maandag 14 november 2005 @ 17.04 uur

 29. @ Lembeck (20):

  Tja, die McCarthy is monomaan geobsedeerd en is niet voor rede vatbaar. Hij heeft een opmerkelijk beperkte woordenschat. Hij gaat er stiekem prat op dat hij, na enige oefening, “socialistische heilstaat” uit zijn toetsenbord krijgt. Hier past mededogen en stilzwijgen. :)

  Reactie door Olav Meijer — maandag 14 november 2005 @ 17.56 uur

 30. Overigens is men ook bij Mc Donalds in Nederland niet blij met vakbonden, bij sollicitatiegesprek schijnt daar naar te worden gevist, verder moet een personeelslid individueel en in team punten scoren in de vorm van sterren, vlaggen en andere symboliek om bonus voor de groep te verdienen en een oorkonde voor zichzelf.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 14 november 2005 @ 18.01 uur

 31. McDrek, Walmart etc. de idioterie van Chaplin’s Modern Times is coming…

  Slowly, before they take you away……… hihi haha hohoo

  To the funny farm were live is good.

  Reactie door Johan Smeets — maandag 14 november 2005 @ 18.57 uur

 32. @ Alexander: daar heb je helemaal gelijk in. De verantwoordelijkheid hier iets aan te doen, ligt in de eerste plaats bij de burgers: als die dit niet accepteren, kan zo’n bedrijf niet overleven. De overheid kan (en moet naar mijn mening) natuurlijk wel werknemers beschermen tegen uitbuiting en ontslag vanwege vakbondlidmaatschap, maar de eigen verantwoordelijkheid van burgers mag absoluut niet worden vergeten. Ik denk wel dat het helpt als mensen geconfronteerd worden met dit soort praktijken, er zijn er genoeg die daardoor hun gedrag en houding veranderen.

  Reactie door Gerbert — maandag 14 november 2005 @ 21.04 uur

 33. @ 20: overdrijven is ook een kunst.

  Reactie door McCarthy — maandag 14 november 2005 @ 21.33 uur

 34. Waar is Ronald,
  McCarthy laat teminste nog wat horen.

  Reactie door schoenmaker — maandag 14 november 2005 @ 23.10 uur

 35. McCarhy schrijft 1 keer en men reageert op hem. Ik ben jaloers. Ik ga ook maar onzin schrijven (!)

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 7.52 uur

 36. @35 Gandalf
  Niet nodig! Blijf alstjeblieft posten zoals altijd. Laat onzinnig geklets maar aan dat soort gasten over. Valt er nog wat te lachen !
  Iedereen mag trouwens posten van mij, zolang er het maar onderbouwd is!

  Reactie door Danny — dinsdag 15 november 2005 @ 8.02 uur

 37. Net zo als hier hebben een hoop mensen (in Canada) geen keus anders dan in de goed kopste winkels hun eten en kleren te kopen. In Canada is het minumum loon zo iets alse 5.33 Euro per uur en de huur is duurder dan hier in Nederland. Er komt ook geen vakantie geld bij een keer per jaar zo als hier.

  Zo, om een extra euro cent, of Canadian dollar uit te geven zit er niet in voor een hoop mensen.

  De realiteit is niet mooi en het gaat niet vlug veranderen jammer genoeg.

  Reactie door Paula — dinsdag 15 november 2005 @ 8.44 uur

 38. Waarmee “McCarthy” laat zien dat hij zijn geschiedenislessen niet heef gevolgd. Lees, en huiver!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 15 november 2005 @ 8.45 uur

 39. Gandalf,
  McCarthy mag voor mij ook wegblijven, het is cynisch bedoeld, hij reageert wel en Ronald niet..

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 15 november 2005 @ 9.16 uur

 40. De wereld moet vooral vrijgegeven worden aan de vrije handel en de vrije markt. Een betere garantie voor een generale opstand kun je niet bedenken. Daarbij vergeleken is de huidige situatie in Franse voorsteden kinderspel. Dansen op de rand van de vulkaan…

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 15 november 2005 @ 10.41 uur

 41. @9
  Reactie van e.krul — maandag 14 november 2005 @ 9.52

  Ik heb het volgens mij al een keer gezegd.?
  De FNV was vroeger de partij voor de arbeiders en ze waren links.
  Het linker been is er af gevreten door baantjes jagers en andere belangen.
  Men hinkt voort op rechter been
  Soms als het helemaal uit komt gaat men leunen op het linker houten been.
  Maar dat kan maar even want daar zit de hout rot in wegens gebrek aan onderhoud.
  Men valt nu Gl af inderdaad je kunt een hoop vraagtekens zetten bij die plannen
  Maar ze hebben zelf de mensen verraden en verkocht met het sociale akkoord.
  En kijk maar goed wat er volgend jaar met de WW gebeurd want ze verdoezelen nog de hele boel.
  Ook bij de Shell neemt men de mensen weer in de maling.
  Men stopt liever 200000 Euro in een kut(sorry maar het moet even) programma met de duivel voor het JA tegen de EU.
  De mening van de leden was niet belangrijk.
  Daarna wat het FNV altijd doet als ze de zin krijgen wordt de weg gedauwd.
  ‘Femke Halsema glijdt dromerig af naar liberaal geneuzel’
  Zeggen men in hun site.
  Ze doen niks anders als daar zelf in mee gaan.
  Altijd een grote bek over een ander, veel plezier met de nieuwe WW mensen enz.Bijna 50% ingekort dat is mee gaan in liberaal geneuzel.
  Ja zeggen tegen de EU grondwet dat was mee gaan in liberaal geneuzel.

  Reactie door Jofel — dinsdag 15 november 2005 @ 18.23 uur