New Orleans aan de Maas

Volgens hoogleraar Jan Latten zal de kloof tussen arm en rijk steeds groter worden als we niets doen. In het beeld dat tijdens zijn oratie ‘zwanger van segregatie’ van de samenleving schetst, zal Nederland er in 2020 ongeveer uit zien als New Orleans. Hij baseert deze uitspraak rond het begrip uitsortering, waar mensen in toenemende mate binnen hun eigen sociale kringen, en op basis van gelijkssoortigheid, trouwen. Religie, opleidingsniveau, herkomst en inkomensniveau worden steeds belangrijker in partnerkeuze. Hierdoor wordt achterstand of voorsprong in toenemende mate verdubbeld en ontstaat er een samenleving met ‘succesvollen’ en ‘achterblijvers’.

In een verder interview in Trouw, legt hij de schuld voor een groot deel neer bij de overheid.
‘De overheid voert een tegenstrijdig en inconsequent beleid Enerzijds wil zij de segregatie tegengaan, maar anderzijds staat zij islamitische basisscholen toe. Daardoor krijgen kinderen op jonge leeftijd ongelijke kansen omdat hun school bepaalt met wie ze omgaan.’
(…)

Ook krijgt marktwerking in de huisvesting meer ruimte. Door sociale woningbouw om te zetten in koopwoningen ontstaat een vreemde paradox. Want de minst succesvollen zullen daardoor toch op de minst geliefde plekken terechtkomen.

De SP strijdt al jaren tegen de toenemende kloof tussen arm en rijk, mede veroorzaakt door wanbeleid op integratie vlak. Deze week nog stond er een opinie van mij en Fenna Vergeer in het NRC Handelsblad die inging op het falen van het kabinet om de aanbevelingen van de commissie Blok door te voeren. Lees in dat licht ook nog eens mijn bijdrage in het debat over de conclusies van deze commissie.

Ook het woningbeleid is ons een doorn in het oog. In het gesprek met Arda Gerkens dat hier onlangs verscheen hebben we gepleit om de woningcorporaties te resocialiseren, aangezien de liberalisering in de woningbouw heeft gezorgd voor verdere verloedering van wijken. Hier kun je het volledige programma vinden dat de SP voor 2003 tot 2007 heeft vastgesteld in het kader van wonen en ruimtelijke ordening.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 18 november 2005 :: 21.01 uur

45 Comments

45 reacties

 1. Nu nog de op warming van de aardbol, dan is ook hier net zo warm als in New Orleans.

  Reactie door Jofel — vrijdag 18 november 2005 @ 21.18 uur

 2. Maar dan ook graag bij behorende blues muziek cultuur.

  Reactie door Ronald — vrijdag 18 november 2005 @ 21.21 uur

 3. Jan, hoe kun je nu ook anders verwachten van deze regering, het straalt immers van hun smoeltjes; soort moet bij soort blijven, net als in de middeleeuwen, trouwen in je club, niet erbuiten.
  L’histoire se repete, we willen maar niet leren van de geschiedenis!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 18 november 2005 @ 21.24 uur

 4. Ik denk dat we wel leren, en dat het nog niet slecht genoeg gaat in Nederland om een kitieke massa te mobiliseren die het roer om gaat gooien.

  Houdt wel in het achterhoofd, dat hoe langer het duurt voordat mensen het tij keren, hoe heftiger de reacties zijn als het uiteindelijk gebeurt………

  Reactie door alexander — vrijdag 18 november 2005 @ 22.53 uur

 5. Inderdaad een interessante visie van Jan Latten. Zijn idee dat het nog minstens 20 jaar duurt voor het niveauverschil on onderwijs tussen allochtone en autochtone leerlingen verdwenen is, vind ik verontrustend. Dat maakt de urgentie des te groter… nu ingrijpen en iets doen om de verschillen over twintig jaar weggewerkt te hebben… een hele klus. Vooral als je bedenkt dat dit kabinet de tweedeling alleen maar versterkt. De geiwchtenregeling bijvoorbeeld is voor scholen een beloning op achterstand, geen stimulans om achterstand te bestrijden.

  In het NRC stond vandaag ook een interessant artikel van Jan Willem Duyvendak. Hij doet de opinie die je samen met Fenna schreef af als redeneren aan de hand van geabstraheerde modellen, oftewel versimpeling. (Het verwijt dat Marx ook kreeg…) Duyvendak ziet overigens meer overeenkomsten dan verschillen tussen Frankrijk en Nederland…

  Reactie door Freek — vrijdag 18 november 2005 @ 23.09 uur

 6. in, niet on (derde regel)
  en niet geiwchtenregeling, maar gewichtenregeling natuurlijk…

  Reactie door Freek — vrijdag 18 november 2005 @ 23.11 uur

 7. Ik heb het al zo vaak gevraagd maar nog nooit een (serieus) antwoord gekregen:
  Wat is er mis met een kloof tussen arm en rijk.

  Reactie door McCarthy — vrijdag 18 november 2005 @ 23.41 uur

 8. Natuurlijk komen de minst succesvollen op de minst geliefde plekken (niet dat het daar oorlog is of het drinkwater vergiftigd of zo) te wonen. DUH.

  Wat is hier raar aan of mis mee? We kunnen niet allemaal in het Gooi wonen. Verschil is er nu eenmaal.

  Reactie door McCarthy — vrijdag 18 november 2005 @ 23.44 uur

 9. Ook mijn constatering is dat mensen erg op mensen lijken. Dat komt overeen met de stelling dat ze in Orleans op Hollanders lijken. Het type waarheid zit een beetje in de hoek van “na regen komt zonneschijn”. Jammer is dat dit soort discussie verward. Angstig proberen zo min mogelijk op de bevolking van Orleans te lijken lost ons probleem niet op.
  Het begint bij de wetenschap waarom mensen zich gedragen zoals ze dat heden doen in NEDERLAND. Het taboe van deze tijd doorbreken en duidelijkheid verschaffen in de vraag naar wat de pijn veroorzaakt.
  Wat erbij hoort is dat we gaan leren wennen aan het idee dat het mensbeeld dat in deze tijd zo heftig wordt bediscussieerd, misschien wel de grootste aanstichter van asociaal geweld zal kunnen blijken te zijn.
  Duidelijk blijkt zowel in Nederland alsook in Orleans, dat gebroddel met culturen geenszins te verantwoorden is. Het is huiveringwekkend dat zelfs tot in deze moderne tijd toe, bestuurders van grote groepen mensen nog steeds vast kunnen blijven houden aan hobbyideologieën over een multiculturele samenleving.

  Reactie door Gerard — zaterdag 19 november 2005 @ 2.39 uur

 10. Ik dacht dat in eerste plaats hun ouders bepaalden met wie ze omgaan en hun familie en niet hun school.

  De school maakt de cirkel wel weer rond op het gebied van sociale controle.

  Reactie door ReneR — zaterdag 19 november 2005 @ 6.24 uur

 11. Ik vind dat het artikel doet voorkomen alsof de onderdanen een soort automatisch handelende machines of dieren zijn die de verkeerde keuzes maken als de overheid niet de juiste situatie voor ze uitdenkt. Eng, eng, eng, eng eng dit beeld van het volk. Dan verdient een volk niet beter dan te worden gedirigeerd. Waar is de vrije partnerkeuze, deugt dat niet bij de SP, zijn burgers te stom om voor zichzelf uit te maken met wie ze de koffer induiken?

  Reactie door W6969 — zaterdag 19 november 2005 @ 8.37 uur

 12. Ik heb het al eerder geschreven:

  “Latten schetst daarin een maatschappij waarin mensen elkaar steeds meer uitzoeken op gelijksoortigheid, zowel als het gaat om opleiding en inkomen als om herkomst en religie”.

  Dat is toch allang aan de gang. Ik weet nog dat bepaalde collega’s beslist niet met lager kader gezien wilde worden want dat deed afbreuk aan hun eigen status. Nee, ze wilde wél gezien worden met het hogere kader. Niet beseffende dat daarvoor het zelfde gold. De jongens met de bruine armen.
  En van oudsher halen de vrome dorpsbewoners hun spullen bij de plaatselijke grutter die naar de zelfde kerk ging.
  Verder is de 2 of 3 deling al aardig op weg. Waar een aantal jaren geleden de kinderen uit de onderste regionen van de maatschappij nog lid konden worden van een sportclub wordt dat moeilijker gemaakt door de gigantische lastendruk in die gezinnen van de laatste jaren.

  Latten schetst een somber beeld. Ik hoop dat hij het mis heeft.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 19 november 2005 @ 8.45 uur

 13. Ik sluit me graag aan bij Ronald, leuk toch dan met al die muziek.

  Reactie door Mannie — zaterdag 19 november 2005 @ 9.49 uur

 14. @12 Goede middag, Gandalf, het is iets van eeuwen en misschien wel natuur, soort zoekt soort, op zich niet erg als de ene de andere niet wegdrukt en ook dat is evolutie vrees ik.Het is de kunst om samen te leven.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 19 november 2005 @ 12.19 uur

 15. Wanneer je mensen onderdrukt of vervolgt, of wanneer zij in een vijandige omgeving opgroeien, zullen ze zich isoleren (tenzij rebelleren) en nooit integreren. Dat is logisch, want wanneer je hersens hebt ga je je nooit en te nimmer conformeren aan de ‘normen & waarden’ van die vijandige omgeving. Laat staan je genen vermengen!

  “It’s just like when you’ve got some coffee that’s too black, which means it’s too strong. What do you do? You integrate it with cream, you make it weak. But if you pour too much cream in it, you won’t even know you ever had coffee. It used to be hot, it becomes cool. It used to be strong, it becomes weak. It used to wake you up, now it puts you to sleep.”
  (Malcolm X 1963, Detroit)

  Het huidige beleid meent dat repressie het antwoord is. Dat maakt het huidige beleid tot een autistische en vaak racistische slave master die nog nooit iets van de geschiedenis geleerd heeft.

  Zolang dit tuig
  http://www.indymedia.nl/img/2004/12/23791.jpg
  legaal én politiek mag opereren leven wij niet in een beschaafd land. PS Hitler werd ook democratisch gekozen.

  Reactie door Sonja — zaterdag 19 november 2005 @ 13.11 uur

 16. @14 Mee eens Sabineke. Toch vind ik dat een gemêleerd gezelschap is te verkiezen boven alle neuzen één kant uit.
  Als ik denk aan de film A Clockwork Orange van Stanley Kubrick uit 1971 waarin de rijken en de machthebbers afgeschermd leven van het volk, was dat een sci-fi die helaas bewaarheid wordt. Alhoewel dat géén hoofdzaak in die film was is mij dat toch bijgebleven.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 19 november 2005 @ 13.15 uur

 17. De overheid laat ook christelijke scholen toe, daar geld precies het zelfde voor. Maar ja, daar zegt prakties niemand wat van in dit laffe christen honden land.

  McCarthy (7 & 8),

  Nee, niet iedereen kan daar wonen, maar iedereen heeft recht op een goed leven.
  We wonen met z’n allen op deze mooie aarde,
  laten we in de korte tijd die we hebben het met elkaar het beste van te maken.

  Als er hier nog leuke, lieve ,sociaale jonge vrijgezelle vrouwen zijn van rond de 24, dat hoor ik dat graag.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 19 november 2005 @ 13.33 uur

 18. Aan die “muziekliefhebbers”: enig idee waardoor The Blues zijn ontstaan? Juist ja.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 19 november 2005 @ 15.10 uur

 19. I Am Walking To New Orleans.

  Reactie door schoenmaker — zaterdag 19 november 2005 @ 15.21 uur

 20. @Lydia, ja hoor, door de slechte sociale omstandigheden in die tijd.
  Dat hebben ettelijke muzikanten aangegrepen om muziek over te gaan maken en zo doende uit hun miserable bestaan te komen.

  Zou dat misschien de reden zijn dat er zoveel belabberde muziek uit Nederland komt?

  Reactie door Ronald — zaterdag 19 november 2005 @ 16.18 uur

 21. Ronald,
  hoe zo veel belabberde muziek uit nederland.

  Reactie door schoenmaker — zaterdag 19 november 2005 @ 16.33 uur

 22. Ronald,
  Je heb hier ook inderdaad miserable omstandigheden en muziek is een klein onderdeeltje er van, maar je wil toch niet zeggen dat armoede loutert.

  Reactie door schoenmaker — zaterdag 19 november 2005 @ 16.36 uur

 23. @Shoenmaker, van die over gesubsidieerde rommel waar 3 en halve man en de paardekop is in geintereseerd.

  Armoede loutert inderdaad niet, maar het motiveert wel meer om boven je zelf uit te stijgen.

  Als alles vanzelf gaat wordt je lui.

  Reactie door Ronald — zaterdag 19 november 2005 @ 16.50 uur

 24. @16 Goede avond, Gandalf, zeker een gemeleerd gezelschap is te verkiezen, ook voor mij maar ik denk dat het er ook wel is, alleen omdat daar geen problemen zijn hoor je er niet zoveel over, die gaan gewoon lekker hun gangetje.Ik wijt het ook wel aan de media, ze vergroten alles en plegen geen goed onderzoek!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 19 november 2005 @ 17.44 uur

 25. Door sociale woningbouw om te zetten in koopwoningen ontstaat een vreemde paradox.

  Als met deze paradox bedoeld wordt dat er in probleemwijken dan een slechtere situatie zal ontstaan ben ik het hier niet mee eens.
  Men spreekt hier ten slotte over het segment sociale woningbouw.
  Per definitie wonen in deze woningen mensen met een laag tot modaal inkomen.
  Ik vind het juist belangrijk dat deze mensen ook kans krijgen op een stukje eigendom.
  Het hoeft, denk ik, geen betoog dat woningbezit ook betekent dat men in eigen woning en buurt wil investeren.
  Zelfs als door een betere mengvorm er een gedifferentieerdere volkswijk ontstaat en ook woningen in het midden en hogere segment zou worden gebouwd is dit meer dan welkom omdat dit zal leiden tot terugkeer van de middenstand in al zijn vormen.
  (Werkgelegenheid)
  Wel heeft de overheid een taak om deze gewenste ontwikkelingen te faciliteren door middel van hypotheekgaranties en eventuele andere vormen van subsidies.
  Als dit bijvoorbeeld tien jaar terug zou zijn ingezien waren deze wijken stukken welvarender geweest en zouden deze wijken zeker niet zo verpauperd geweest zijn als nu.

  Reactie door Liberaal-Socialist — zaterdag 19 november 2005 @ 18.13 uur

 26. @23
  Lees ik hier weer van een bekende confabulator dat armoede motiveert (en dat welvaart lui maakt). Joh, ga dat eens aan een Afrikaanse moeder vertellen wanneer je haar stervende kind in je armen hebt, complete and utter BRAINDEAD!

  Reactie door Sonja — zaterdag 19 november 2005 @ 19.49 uur

 27. @Sonja,
  hoeveel van die kinderen heb jij dan wel niet in de armen gehad, ga naar afrika en doe er wat aan, mislukte wannabee moeder theresa.

  Verder hebben we het hier over NEDERLAND, dat jij dat niet snapt zegt meer over je zelf dan over mij.
  Dus voordat je iemand beticht van complete and utter BRAINDEAD zou ik eens eerst je eigen hoofd laten nakijken want jij snapt ut niet dus niet helemaal.

  Reactie door Ronald — zaterdag 19 november 2005 @ 19.54 uur

 28. Ronald@27,
  jij heb al genoeg over je zelf verteld, een ego tripper.

  Reactie door schoenmaker — zaterdag 19 november 2005 @ 19.58 uur

 29. @Schoenmaker,
  ik wordt moe van al die wannabee wereldverbeteraars die als puntje bij paaltje komt nog nooit meer hebben gedaan als een knaak in de collectebus gooien.

  Reactie door Ronald — zaterdag 19 november 2005 @ 20.18 uur

 30. Ronald@29
  waarom ga je niet een poosje uit rusten als je zo moe wordt hier.

  Reactie door schoenmaker — zaterdag 19 november 2005 @ 20.34 uur

 31. Als ik een wannabe wereldverbeteraar ben, wat maakt dat dan van jou Ronald? Een confabulerende zeekomkommer? Die heeft twee gaten: er gaat iets in en er komt iets uit. En daartussen gebeurt verbijsterend weinig.

  Reactie door Sonja — zaterdag 19 november 2005 @ 21.06 uur

 32. Weet niet wat het woord betekent heb het maar even op gezocht, is wel een nare ziekte lijkt mij.

  Confabuleren is het opvullen van “gaten” in het geheugen met fantasieverhalen. Dit verschijnsel komt voor bij bijna iedereen die een geheugenstoornis krijgt. Het laat zich niet voorspellen waar gaten in het geheugen vallen. Voor de omgeving van de patiënt is dit vaak niet te begrijpen. Onbelangrijke details weet de patiënt nog wel en belangrijke zaken lijkt hij vergeten te zijn. Het heeft geen zin de patiënt te wijzen op de “gaten” in het geheugen. Sterker nog, dit heeft doorgaans het tegenovergestelde effect. De patiënt voelt zich betrapt en heeft de neiging zich te verdedigen. Het gevolg is dat er vaak conflicten ontstaan.

  Reactie door schoenmaker — zaterdag 19 november 2005 @ 21.39 uur

 33. woesdjoef woesdjoef woesdjoef,
  hallo wat vinden jullie van mijn us rotzooi boeing helij?
  ik heb me centen tenminste binnen,
  de mh-47 d/e hij heeft twee motoren en 33 plaatsen .
  en en en en het kan ook aanvallen,ooooooo.
  und ich will das nederandishe volk bedanken voor de 100 mil,ha,ha ,om maar even als zalm te reageren,ha ha,
  en natuurlijk voor de raketjes.
  prettige kerst dagen voor 10,000 zenden nl ers.
  eeu om de hoek is een voetsel bank,
  god eeu vvd zij met jullie,dooeeg.ha ha,

  woes woes woes

  Reactie door ad — zaterdag 19 november 2005 @ 21.57 uur

 34. Ronald, ik verkneukel mij gewoon van plezier hoe jij je kostbare uren verpest door vrijwillig je ergernis als serieus moralistisch fluimengoed te spuien op een SP-forum!
  Voor `òns’, om in jouw termen te praten, is het lol, maar voor jóu is het `ein schweres Kreuz’ dat jij als slaaf van jezelf torst, je lijdt aan chronisch flagellantisme, hoe diep kan je hier nog bukken zonder schaamte? Of wordt je ervoor betaald soms? In dat geval moeten `wij’ onze maatregelen nemen.

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 19 november 2005 @ 23.52 uur

 35. Hoe later de avond, hoe schoner volk?
  Welterusten allemaal

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 20 november 2005 @ 0.59 uur

 36. 36 Heus Sabineke, ik weet echt niet of het
  “schoner volk” is, maar als ik moet ver- moeden, dat men bij elkaar flagellantis-
  me vermoed, heb ik hier nog een rieten
  en een ijzeren mattenklopper liggen.
  Hoog tijd dan om ‘de kleintjes’ in bad
  te doen, na ze eerst een extra reini-
  gingsbeurt gegeven te hebben, zoals ik
  dat en millioenen anderen met míjn kof-
  fiezetapparaat pleeg te doen!
  Daarna dan maar zo’n 5 minutenverhaaltje
  en een aai over de (ook al?) kale bol!

  —————————————-
  Goeie môge Evert !
  Heel goed kan ik me nu voorstellen dat
  je straks je kornuiten gaat missen als
  e.e.a. achter de rug is, dus ik zal vast
  voor je úit kijken: wát zijn je ‘maten’?
  In ieder geval: erop uit ! Ze komen niet
  naar je toe, bidden helpt niet, je móét
  wat doén: sport, politiek, cursus etc!
  Er zal toch wel een lieve Sietske ergens
  bij jou daar rondlopen? Lid van de SP
  maken en dan bij jou inlijven ! Lijkt
  het je wat? Fijne dag verder !
  Groet van “Giéntje” (géintje mag toch?)!
  —————————————
  Fijne dag allen en deze keer doet ik ‘t
  zónder ontbijtbordje! Overvoerd de afge-
  lopen week en au fond mag ik toch geen
  bloedworst. Een paar erwten in mijn maag
  splitsen mag altijd, ook die héle kleint
  jes met zo’n groen jasje aan!

  Straks komt dhr Donner ons vast ‘de goed
  nieuws-show’presenteren in Buitenhof.
  Mijn maag zal er niet van ómdraaien,
  want daar zit niks in.

  Natuurlijk ben ik erg benieuwd wat voor
  koek er in het ‘blik’zit, want eea is
  vast voordien opgenomen en zit de ‘gast’
  ergens een ‘liedje van verlangen’ te
  zingen en ik ‘meditair’ bij een concert
  via mijn zuinig gespaarde Boseboxjes !

  Reactie door Madelief — zondag 20 november 2005 @ 6.13 uur

 37. Brede school, wat-leren-we-ze huis?

  Naast verschil in inkomen van de opvoeders, krijgen kinderen ook te maken met het NL onderwijs, zo leren ze tot op heden en morgen, dat de EU constitutie er gewoon is !!!!

  Reactie door Barend — zondag 20 november 2005 @ 10.05 uur

 38. Madelief (36),

  Op zich niet zo veel, ze moet gewoon aardig en lief zijn. Eentje met een eigen mening, heb het niet zo op die ‘mode zombies’, die het zelfde aan heeft als de rest van de ‘kudde’.

  Ik heb wel twee stille aanbidsters maar ja, probeer maar eens uit te vinden wie dat zijn. Bij eentje stond wel een plaatsnaam maar uit die plaats ken ik niemand, dus dat is moeilijk zoeken.
  Maar hopen dat ze volgend jaar wat een betere aanwijzing er op zetten.

  Al vast heel erg bedankt voor de moeite!. Mijn e-mail adres staat wel op mijn website, voor het geval dat iemand vind voor mij.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 20 november 2005 @ 15.39 uur

 39. Nog een prettige dat trouwens Madelief.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 20 november 2005 @ 15.40 uur

 40. Goede avond, Madelief)38)
  Ik bedoelde niet letterlijk schoon(maar dat snapte je best)
  Fijne avond verder!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 20 november 2005 @ 17.48 uur

 41. Natuurlijk snapte ik dat best Sabineke en
  derhalve was mijn antwoord net zo óver-
  dráchtelijk, nl. dat ik soms mensen graag
  hun mond met azijn zie spoelen, net zoals
  ik m’n koffiezetapparaat daarmee reinig !
  Eigenlijk dacht ik dat jouw opmerking regel
  recht sloeg op de cynische opmerking van
  nr 34, m.b.t. de daar gemaakte kriegelige
  opmerkingen. Had ik me dan vergist?
  Létterlijk had ook ik het dus zeker niet
  bedoeld, misschien dus net zomin als jij-
  zelf? Fijne avond en hartelijke groeten
  aan alle mij ook bekenden!, Groet,

  Reactie door Madelief — zondag 20 november 2005 @ 18.33 uur

 42. Jij leest mij beter dan ik jou, excuus, Madelief!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 20 november 2005 @ 21.43 uur

 43. Wel het is een duidelijk stuk van Jan Latten. Maar hadden we in voorgaande eeuwen statistiek bureau’s gehad zouden we zien dat de geschiedenis zich herhaald. Kijk naar de periode van de industriele revolutie (plaats het wel in het tijdskader) en je ziet dezelfde problematiek. Medeverantwoordelijk is nu ook de politiek met een beleidsperiode van 4 jaar. Alles voor het electoraat, daarin worden we als burger belazerd.
  Aan Winseminus werd tijdens een forum discussie gevraagd wat hij zou wensen in de politiek? Zijn antwoord was: ik wou dat ik eens 20 jaar achter elkaar beleid zou mogen uitvoeren.

  Reactie door Hans — maandag 21 november 2005 @ 23.13 uur

 44. hm

  Reactie door kees — vrijdag 25 november 2005 @ 11.48 uur

 45. Zoals ik het zie komt er een steeds grotere en volgens mij nog een snellere, dan in het artikel staat geschreven, kloof tussen arm en rijk.
  Als je nu na gaat dat de hoogste schijf ooit 60% was en nu 52%. Dit houdt al in dat er 8% gewonnen wordt aan de bovenkant. Vervolgens hebben we het nog niet zo zeer over de rest gehad wat er mee gemoeid is met het nieuwe belastingstelsel. Daarnaast kan er ook nog aangemerkt worden wat er gebeurd is door de invoering van de euro. Nu in 2006 wordt de kloof nog groter door het nieuwe ziektekostenstelsel. De regering is al heel lang bezig met het graven van die kloof. Pim en vele andere waren redelijk op weg om daar een brug over heen te leggen. Helaas werd Pim het zwijgen opgelegd. Vervolgens gaan ze je vertellen: dat het is gebeurd door een dierenliefhebber zonder schiet ervaring!! Er zijn mensen na een jaar op de schietbaan die het niet voor elkaar krijgen om de kogels zo te plaatsen, maar ja met zoveel zaken die eigenlijk hoog opspelen en dat je er na één jaar niets meer van hoort. Misschien wordt het wel tijd dat we echt allemaal, tijdens de verkiezingen, op één partij moeten gaan stemmen. De vraag is natuurlijk: Wij hebben ooit een zorgstelsel gebouwd, zodat iedereen kon of kan genieten van de welvaart. Dit zie ik helaas niet meer terug in al die partij voorstellen.

  Reactie door Ronald B — maandag 28 november 2005 @ 14.43 uur