Nooit te laat om te protesteren

Deze keer eens een heel andere tomaat voor een daad. Want vrijwilligerswerk heeft heel veel te maken met idealen. En opkomen voor je idealen of principes is ook een daad die het vermelden waard is.

Jan (50) en Nel (46) de Groot zijn al vijf en dertig jaar bij elkaar en wonen al twintig jaar aan de Boezemlaan in Nieuw Crooswijk, Rotterdam. Op dit moment zijn zij de spil in de protestacties tegen de sloop van hun woning. Tegen de sloop van de helft van hun woonblok. Een tomaat voor een daad kan dus ook inhouden dat je in actie komt, opkomt voor je eigen idealen, of het nu de wereld verbeteren is, of je eigen wijk.

Jan en Nel de Groot

Nooit eerder zijn Jan en Nel betrokken geweest bij protesten. Ze woonden gewoon plezierig in hun wijk, gingen naar het werk en hadden er geen reden toe. Toen ze hoorden dat hun huis vervroegd gesloopt zou worden was de maat vol. Gezamenlijk met SP Rotterdam en andere bewoners richtten ze de Federatie Bewoners Nieuw Crooswijk op. Een serie acties was het gevolg…

“Onze huizen zijn 14 jaar geleden nog hoogwaardig gerenoveerd en toen werd ons verteld dat ze nog zeker 30 jaar mee zouden gaan. Ik ben het er niet mee eens dat ze goede huizen gaan slopen!” aldus Jan de Groot.

Voor Nieuw Crooswijk is een Masterplan opgesteld wat inhoudt dat er 2100 woningen gesloopt zullen gaan worden. Daarvoor worden 1400 woningen teruggebouwd. 420 woningen zullen sociale huurwoningen worden. Nieuw Crooswijk is een wijk met een eenzijdige samenstelling, er wonen veel mensen met een minimum inkomen. Rotterdam wil graag hogere inkomens aantrekken voor de stad en probeert op deze manier de wijk te veranderen. Maar Jan vindt Nieuw Crooswijk geen probleemwijk: “Kijk, er gebeurt overal wel wat, maar in ons gedeelte is het lang niet zo extreem als op Zuid. Er zijn wel flats in de wijk waar mensen echt op de sloop wachten, omdat er schimmel op de muren staat en water in de kelder. Deze mensen moeten nog twee of drie jaar wachten!”

Klein Trapezium, het blok woningen waar Jan en Nel wonen, telt 106 woningen en zou in 2012 of 2014, volgens het Masterplan, aan de beurt zijn voor sloop en herbouw. In 2004 kregen Jan en Nel echter te horen dat hun woningen al in 2005 aan de beurt zijn. Van het blok zullen 56 woningen gesloopt gaan worden, ook de woning van Jan en Nel. Daar voor in de plaats komt een 50+ flat, die op 20 meter afstand van een druk kruispunt komt te staan. De woningen staan nu ruim 50 meter van de weg af. Jan denkt dat de nieuwbouw helemaal niet mag volgens de Europese normen over fijnstof vervuiling. “Daarbij is het echt heel dom, want de overgebleven 50 woningen worden over tien jaar alsnog gesloopt. Dat betekent dus dat de nieuwe bewoners jaren lang overlast zullen hebben van de sloop en bouw verderop in de straat. Geen aantrekkelijk vooruitzicht. Maar ik snap wel waarom de gemeente nu kiest voor ons blok. Het zal prioriteit zijn om een blikvanger te krijgen. Dat moet dat nieuwe gebouw zijn. Als je dan vanuit het Kralingsebos naar het centrum gaat komen mensen hierlangs. Ze willen de bouwaanzichten misschien voorkomen door er al nieuwbouw neer te zetten.”

Jan en Nel hebben al twee aanbiedingen gekregen voor een ander huis. “Maar ik ben er niet eens gaan kijken, ook al heb ik recht op terugkeer, ik wil hier niet weg. Er zijn veel mensen die wel zwichten voor de aanbiedingen en verhuizen naar een tijdelijke woning. Sommigen hebben ook gewoon een slecht huis wat echt vervangen moet worden, andere mensen zijn bang om te protesteren en accepteren het bod. Ze hebben ook terugkeer garantie, maar tegen welke prijs? De woningen zullen duurder zijn en het is nog maar de vraag of terugkeer financieel mogelijk zal zijn.”

De wijk zit nu in de eerste fase van het Masterplan en er is nog niet zoveel van te merken. Er staan wat huizen leeg, maar daar komen tijdelijk studenten in via Adhoc. Daar hebben Jan en Nel weinig last van. “Maar uiteindelijk zullen familie, buren en vrienden wel allemaal vertrekken en zal de wijk enorm veranderen”.

Jan en Nel willen niet weg en zijn principieel tegen de sloop van goede woningen. Samen met andere bewoners de Federatie Bewoners Nieuw Crooswijk opgericht. Ze hebben geprotesteerd met tentenkampen als de nieuwe stadsnomaden, ze hebben balkonnetjes geplaatst op een grasveld en met fijnstofpakken aandacht gevraagd voor hun problemen. Op het moment is de advocaat van de bewoners zijn zaak aan het voorbereiden. “Ik denk dat we een goede kans maken om te mogen blijven”, aldus Jan. De zaak dient in januari.

Door Renske Leijten

Ook iemand opgeven voor een Tomaat voor een Daad?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 24 november 2005 :: 21.44 uur

15 Comments

15 reacties

 1. Zelf ook in Nieuw Crooswijk geweest, Renske? Mooi wijkje, toch?
  Meer over het verzet van de bewoners tegen de sloop is te vinden op http://www.crooswijk.com.

  Reactie door Kevin — vrijdag 25 november 2005 @ 2.22 uur

 2. Gaan ze daar slopen? Belachelijk!!! Typisch Rotterdam – gentrification project van Pastors, de lamzak die van mij een ongewenste vreemdeling heeft gemaakt.

  Reactie door Sonja — vrijdag 25 november 2005 @ 8.37 uur

 3. Als een aantal woningen is gerenoveerd en
  een nog te verwachten houdbaarheidstijd is
  meegegeven is sloop natuurlijk belachelijk.
  Echter wanneer dit zou inhouden dat grote
  groepen woningzoekers dan eindelijk aan be-
  taalbare woningen zouden komen omdat er een
  gering inkomen is, lijkt dit streven heel
  erg loffelijk.
  Maar de voorgenomen nieuwbouw heeft niét
  dié schijn.
  Vraagje: gaat de Overheid nog bijdragen aan
  die aktie, of is men nu er én in Den Haag
  en de Gemeente Rotterdam wel van doordrongen dat zuinig zijn troef blijft,
  immers wat is het doel van vóórtijdig reno-veren?
  Geen grappen dus met een toch gewijzigd
  bestemmingsplan dat zo maar uit de lucht
  komt vallen of grondverkopen die nog niet
  geheel transparant zijn?
  Zo hebben we wel meer zien veranderen in
  Nederland met inspraakaktiviteiten en al,
  die uiteindelijk een wassen neus bleken te
  zijn! Wat gék dat me hier duidelijk een
  heel onbehagelijk gevoel over bekruipt!
  Graag wens ik de Federatie de juiste meet-
  instrumenten toe om dit plan even na te
  meten en Nel en Jan grote vasthoudendheid
  om de zaak te blijven bepleiten.

  Reactie door Madelief — vrijdag 25 november 2005 @ 10.34 uur

 4. veel gemeenten zijn helaas afhankelijk van de grondinkomsten. Als de overheid nou eens wat meer geld aan de gemeenten geeft, zal er ook minder gesloopt worden. Het is net als met die achterlijke voorstellen voor anti-conceptie voor “slechte” moeders. Meer geld naar bureaus jeugszorg e.d, dan kunnen die medewerkers eens wat vaker op bezoek om gezinnen te helpen en lopen zaken veel minder snel uit de hand. Heel typisch trouwens voor deze overheid de blik op het aanpakken van gevolgen in plaats van preventie.

  Reactie door kaatje — vrijdag 25 november 2005 @ 12.41 uur

 5. Trouwens Jan en Nel gefeliciteerd met deze pluim; heel verdiend!

  Reactie door kaatje — vrijdag 25 november 2005 @ 12.42 uur

 6. Thanx Jan en Renske!

  Stom dat ik het vandaag pas zag, maar ik vind het geweldig dat ‘mijn’ Crooswijk en mijn buurtjes weer even aandacht hebben gekregen. Zeker Jan en Nel, die zich helemaal uit de naad werken (net als Willem, Pop, bArt, etc, etc).

  En Jan, als je nog es langskomt in ons superwijkje, bel ff aan, kan je de best aangepaste woning van Rotterdam zoniet Nederland bekijken en een lekker bakkie koffie drinken.

  Alle goeds!

  Reactie door Attie — vrijdag 25 november 2005 @ 14.22 uur

 7. inderdaad!
  nooit te laat.
  is -70 jaar te laat?
  nee toen ,kan ik nog met spartacus vechten,en graachus was he a socii? en grachus,geen socii?

  Reactie door gaf — vrijdag 25 november 2005 @ 20.55 uur

 8. off topic:
  “Spartacus started north; some of the Gauls and Germans separated from him and were nearly defeated by Crassus before Spartacus rescued them. The slaves gained one more minor victory against part of Crassus’ forces, but they were finally wiped out by Crassus’ legions in a major battle in southern Italy, near the headwaters of the Siler river. It is believed that Spartacus died in this battle; there were so many corpses that his body was never found. The historian Appian reports that 6000 slaves were taken prisoner by Crassus and crucified along the Appian Way from Capua to Rome.

  As many as 5000 slaves escaped and fled northward, but they were captured by Pompey’s army north of Rome as he was marching back from Spain; Pompey subsequently tried to claim the glory of victory from Crassus, although he had not actually participated in any of the battles. The Senate voted Pompey a triumph because of his victory in Spain, but they decreed an ovation (a far less splendid and prestigious parade) for Crassus because his victory had been merely over slaves. There were no political purges or proscriptions after the rebellion was crushed.”

  Reactie door gaf — vrijdag 25 november 2005 @ 20.58 uur

 9. Als een van de 56 herstructureringswijken in Nederland krijgt ook het Nieuw Crooswijk-project geld van de overheid. Wij, Nieuw Crooswijkers, zijn daar natuurlijk erg blij mee. Echter…., het geld is blijkbaar niet bedoeld om onze wijk te behouden, maar om onze wijk af te breken en een nieuwe wijk te bouwen. Uitzonderingen daar gelaten. Zo’n terugkeer garantie stelt niet zo veel voor. Je mag wel terug, maar tegen welke prijs? (letterlijk èn figuurlijk)Huurtoeslag kan worden aangevraagd, maar hoe je het draait of keert, aan het eind van een nieuw jaar in een nieuw flatje, zijn je lasten veel hoger dan het jaar daarvoor. En dat komt niet door de index-correctie. Jan en Nel, houdt moed! Voorlopig is de eerste slag gewonnen want 1 jan staat er geen bulldozer op de stoep!

  Reactie door Maréne — zaterdag 26 november 2005 @ 10.03 uur

 10. Renske, leuk dat je hier over schrijft. twee kleine correcties op de cijfers. In Nieuw Crooswijk staan 2100 woningen, daarvan worden er 180 gesloopt. Voor 95 % sociale huurwoningen. Er komen weer 1800 woningen terug, merendeels dure en middeldure woningen (totaal 1400) en slechts 25 % sociale huur (ongeveer 400). Ex-wethouder Pastors wilde het liefste helemaal geen sociale woningen terug bouwen.
  Ik schrijf dit omdat de SP vaak verweten wordt dat we met verkeerde cijfers de bewoners opruien. Als je meer over Nieuw Crooswijk of andere wijken in Rotterdam wilt weten, nieuwe feiten en cijfers bijvoorbeeld, dan kun je me altijd bellen.

  Reactie door Theo Cornelissen — zaterdag 26 november 2005 @ 11.57 uur

 11. Theo, een correctie op jouw cijfers: het zijn geen 180 woningen die op de sloopplanning staan, maar 1800!

  Het terug te bouwen cijfer is lager dan 1800 woningen, het zullen er rond de 1700 zijn (dat cijfer veranderd elke dag). Als de gemeente precies hetzelfde aantal woningen terug zou willen bouwen blijven de “smalle straten” bestaan en dat wil ‘men’ niet…

  Reactie door Attie — zaterdag 26 november 2005 @ 14.47 uur

 12. Geweldig deze aandacht voor onze wijk.Enzeker voor Jan en Nel echte Crooswijkers die net ik de eigen de pleuris schrokken toen ze vorig jaar dit bericht kregen.Na jaren van lulverhalen over meepraten en weet ik het allemaal .Was er ineens het Dysasterplan .Vijf jaar praten met bewoners
  met div instellingen weg. Totale sloop want de bevolkings samenstelling is niet goed volgens ons Gemeente bestuur.Want daar gaat het om en niets anders blijkt uit bijv antwoorden van Leefbaar.Wij in Crooswijk noemen dat BEVOLKINGS POLITIEK maar dat mag je niet zeggen .Bouwen voor de bewoners aan me hoela .De huren zijn niet meer te betalen voor de meeste Crooswijkers.Dus we blijven gewoon zitten.
  En zijn de strijd aangegaan met zeer betrokken bewoners die er werkenlijk een tweede baan bij hebben gekregen en met hulp van de SP die ons als enige vanaf het begin steunen [DANK].Nu eindelijk enige scheuren in Masterplan beginnen te komen en ook andere partijen de waanzin van dit plan zien.Om zelfs nieuwbouw woningen te slopen voor dit plan.80% van de woningen is gerenoveerd en in goede tot zeer goede staat [Bron WBR ]Dus slopen waar nodig en vooral bouwen voor de Crooswijkers dat is onze stelling.Trouwens nog even iets de totale renovatie van Crooswijk heeft 300.000.000 toen nog guldens gekost he [Belastinggeld he]over verspilling gesproken.Daarom moeten er snel verkiezingen komen in Rotterdam en dan weg met dat beleid .Jan en Nel sterkte in de strijd.Bart Kernlid FBNC .
  Groeten uit een strijdbaar Nieuw Crooswijk.
  En Jan kom eens op de Koffie.

  Reactie door Bart — zondag 27 november 2005 @ 11.05 uur

 13. Ik ben zelf slachtoffer geworden van dit fassistische woning beleid van de gemeente Rotterdam :Ik de landenbuurt onderaan de Rotterdamde dijk heeft de gemeente Rotterdam hetzelfde geflikt !
  Huizen moetn gesloopt worden: echter de buurt ( voornamelijk eigenaars ) protesteerde :
  de gemeente Rooterdam kwam met het bod :eis te renoveren : dit kosten per eigenaar 56000 gulden : wel groot deel van de eigenaars ging overstag : een aantal eigeaars weigerde en wereden via de vereniging van huiseigenaren uit hun huis gezet !
  Zo was ik ook er een die weigerde :Ik vond dat de renovatie in verschillende fase moetst plaatsvinden omdat je als arbeider niet wenst op bvel van de gemeente zwaar in de schuld te gaan :Ik werd dus mijn huis uitgezet en kwam op straat terecht ;gevolg ik moetst ontslag nemen ;ik heb daarna in verschillende opvangtehuizen gezeten .waar de leger des heils de meest asociale was qua mentalitiet .
  Na twee jaar inschrijvingen in twee wooncorpeaies in Rotterdam en Den Haag heb ik nu weer een huurhuis en moet via schuldsanering drie jaar zeer in de armoe leven :geen werk omdat ik 52 jaar ben >
  Kort beschouwd : de gemente Rotterdam lapt zijn sociale verantwoording aan zijn laas.
  de enige motivatie is om zoveel mogelijk te verdienen op 1 m2 grond

  Reactie door Fred — zondag 27 november 2005 @ 15.08 uur

 14. sloope bezopen!

  Reactie door johan de groot — zondag 4 december 2005 @ 18.25 uur

 15. Wat bijzonder leuk, dat Theo Cornelissen dan
  één jaar láter, 2006, nú Renske Leijten mag
  schrijven in haar funktie van Tweede Kamerlid

  Tijden veranderen snel, de SP bedenkt dat wel
  en pakt misstanden aan, concreet en fel!

  Nooit te laat om te (blijven) protesteren
  tegen alls wat niét deugt, maar let op de on-
  vermoeibare inzet van de jeugd!

  Help ook uw/je eigen idealen te verwezenlij-
  ken en stel solidariteit binnen de SP dan ook
  primair, door er voor te kiezen: 7 maart 2007

  Reactie door Madelief — zaterdag 17 februari 2007 @ 8.59 uur