Kinderen zijn bij ons ‘de baas’.

Week van het Kind Eind jaren tachtig merkten ouders in Oss dat er weinig speelruimte was voor kun kleintjes. Voor een speeltuin moesten ze naar omliggende dorpen, een stad als Oss had alleen een hele oude speeltuin. De vrouwen gingen met de SP pleiten voor een speeltuin. In 1991 werd een petitie aan geboden aan het lokale bestuur en de gemeenteraad en toen uit een enquête bleek dat 99 % van de bevolking erachter stond, begon het geld inzamelen en het zoeken van een terrein. Een van de initiatiefnemers is Marleen Claassen: “We wilden eerst een speelterrein in onze buurt, maar uiteindelijk is het uitgegroeid tot een stadsspeeltuin”.

Na een jaar van politieke druk, geld inzamelen, het zoeken van donateurs en fondsen ging de gemeenteraad in 1992 overstag en begon twee jaar bouwen aan de speeltuin Elckerlyc . Voor het grondwerk kwamen bedrijven belangeloos helpen, de rest werd gedaan door vrijwilligers. Mensen van de Rotaryclub werkten zij aan zij met SP-ers aan het mooie ontwerp. Marleen: “Niemand die er een probleem mee had dat het een SP initiatief was. ‘Dat doet de SP gewoon’, zeiden de mensen”.

“Het leuke van de speeltuin is dat iedereen hier komt en er nooit narigheid is. Allochtone, autochtone en gehandicapte kinderen spelen gewoon samen. We willen dat het voor iedereen toegankelijk is en daarom is de entree maar één euro en voor vrienden van de speeltuin maar 35 cent. Dan kun je de hele dag in en uit de speeltuin. Iedereen is welkom en alles kan. In de zomer liggen mensen in de zon, houden families picknicks en veel scholen organiseren schoolreisjes naar onze speeltuin,” vertelt Marleen trots.

Ongeveer 30.000 mensen bezoeken de speeltuin in het zomerseizoen. In de winter worden winteravondvoorstellingen georganiseerd, door vrijwilligers, dan staan er lange rijen voor de deur. De speeltuin draait op drie betaalde krachten en veel vrijwilligers. De speeltuin is net opgeknapt en kan er weer een hele tijd tegen aan. “Als ik er niet meer ben, dan staat de speeltuin er nog!”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 25 november 2005 :: 12.19 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Heel mooi. Een voorbeeld van hoe het ook elders zou moeten!

  Alleen: “Kinderen zijn bij ons de baas”? Dat lijkt me niet zo goed uitgedrukt. Beter lijkt mij: “Het gaat bij ons om de kinderen”, of zoiets. Want volwassenen behouden hun eigen verantwoordelijkheden voor kinderen, ook in speeltuinen.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 25 november 2005 @ 12.39 uur

 2. In Haarlem gelukkig ook nog veel speeltuinen, in wisselende grootte en ook die hebben goede aftrek.
  Wat ik een mis, is de opvang voor na de basis school leeftijd, tenminste bij ons in de buurt, staan ze zielig te hangen onder een klein spoorwegviadukt, er wordt wel al over gesproken maar daden zijn er nog niet.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 25 november 2005 @ 13.41 uur

 3. Da’s niet zomaar een speeltuin zeg, da’s een SUPERSPEELTUIN.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 25 november 2005 @ 14.02 uur

 4. Hartstikke mooi daar in Oss.
  Behalve dan dat je toegangsgeld moet
  betalen.
  Voor gezinnen met meerdere kinderen kan
  dat bedrag per maand aardig op lopen.
  Vooral ‘s zomers. Dit moet gewoon uit de gemeentelijk pot betaald worden

  Reactie door ENGINE 54 — vrijdag 25 november 2005 @ 14.49 uur

 5. @ Engine

  Al ga je er met 6 kinderen heen dan ben je altijd nog veel goedkoper uit dan een dagje pretpark met een entree van 15 euro per persoon…
  Maar ik ben het wel met je eens dat zoiets ook door de gemeente gefinancierd kan worden…

  Reactie door Mirella — vrijdag 25 november 2005 @ 15.05 uur

 6. @5 kán? Nee moét.

  Reactie door anja — vrijdag 25 november 2005 @ 15.24 uur

 7. Hartstikke goed!
  Kinderen die spelen bewegen en worden minder gauw dik. Kinderen die spelen kunnen hun energie kwijt. Kinderen die spelen hebben het veel te leuk om rottigheid uit te halen. Kinderen hebben de ruimte nodig en die krijgen ze daar in de speeltuin. Kinderen in soorten en maten ontmoeten elkaar en leren samen te spelen. Complimenten!

  Reactie door LucidE ! — vrijdag 25 november 2005 @ 15.41 uur

 8. Off topic

  In de Parlementaire Nieuwsbrief van vandaag:

  “Bot waarschuwt de VS ‘geen verstoppertje te spelen’ met de waarheid over vermeende geheime gevangenissen in Europa en tussenlandingen in Nederland van CIA-vliegtuigen met krijgsgevangenen. ‘Anders dreigen we af te zien van samenwerking met de bondgenoot in militaire missies’, aldus de minister van Buitenlandse Zaken, die niet wil zeggen wat Nederland uiteindelijk zal doen besluiten die samenwerking te staken. ‘Dat blijft een afweging van de belangen van de strijd tegen het terrorisme aan de ene kant en respect voor de mensenrechten aan de andere kant.’ (De Volkskrant)”

  Zo…..Bot waarschuwt Bush voor het laatst! Da’s geen kattepis! Ook zo benieuwd, wat hij zal gaan doen als de afweging ten nadele van Bush uitpakt? Zou hij misschien Van Bommel als nieuw richtsnoer nemen? In dezelfde nieuwsbrief staat immers:

  “De SP stelt de transatlantische betrekkingen ter discussie. ‘De vraag is of ze nog vanzelfsprekend zijn’, aldus Van Bommel, die meent dat de NAVO de laatste jaren ondergeschikt wordt gemaakt aan Amerikaanse interventieplannen. ‘En Nederland ging daar totnogtoe in mee.’ Ook wijst het Kamerlid op de tanende betrouwbaarheid van de VS als ‘de grote transatlantische partner’ na de onthullingen over een netwerk van (geheime) gevangenissen waar krijgsgevangenen niet volgens de Conventies van Genève behandeld zouden worden. ‘De Amerikaanse rechtsorde is gewoon de onze niet.’ (SP)”

  :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 25 november 2005 @ 16.04 uur

 9. De geringe entreeprijs is voor geen enkel gezin een belemmering, zo wijst de ervaring uit. Alles gratis maken is niet de weg. Het is prima dat mensen bijdragen aan iets waar ze samen achter staan.
  (Bovendien: de gemeente laten betalen? En dan gemeentelijke tarieven omhoog?)

  Reactie door Jan Marijnissen — vrijdag 25 november 2005 @ 16.26 uur

 10. Ja bij ons in Almere zijn ook 2 stadsspeeltuinen en het is daar goed toeven met kleine kinderen.Opgezet door DE SCHOOR.Die organisseert en beheerd hier evenementen en buurthuizen.
  De prijs van een consumptie is goed geprijsd en de moeders hebben een leuk onder onsje met elkaar.Echt ontspannen in deze hectische tijd.

  Reactie door anita — vrijdag 25 november 2005 @ 17.02 uur

 11. ik vind speeltuinen helemaal niet leuk .je mag er geen vuurtje stoken.je mag er geen boomhut bouwen .je mag er wel spelen op toestellen vol met wolmanzouten o.a gemaakt door het bedrijf van aerlr in st.oedenrode die daar nog een ondernemersprijs voor krijgt ook nog .ik ben helemaal klaar met speeltuinen .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 25 november 2005 @ 17.59 uur

 12. 11

  En wat is jou leeftijd texas henkie?

  Reactie door MAX — vrijdag 25 november 2005 @ 18.54 uur

 13. Natuurlijk is de entreeprijs geen probleem Jan, maar ik zie dan ook alleen maar nederlandse kinderen op de foto’s van de website die het zo te zien wel goed hebben. In Bos en Lommer, Slotermeer, of Slotervaart is dat andere koek als je kinderen elke dag naar de speeltuin gaan.
  Neemt niet weg dat het er wel erg mooi uitziet allemaal Het is meer een kruising tussen een speeltuin en een pretpark.
  Opvallend: zomers al om 17.30 uur gesloten
  Waar is dat goed voor??

  Reactie door ENGINE 54 — vrijdag 25 november 2005 @ 20.38 uur

 14. @13 Ik kom regelmatig in deze speeltuin met de kinderen, en ik heb de indruk dat er volop aanloop is, van een redelijke doorsnee van de Osse bevolking.
  Het is inderdaad een hele prettige speeltuin, waar ik graag met een goed boek aan een van de picnic-tafels parkeer, terwijl de jongens lekker rondravotten.
  Bij goed weer dan toch. Ik moet er nu even niet aan denken.

  Een entreeprijs van 1 Euro pp kan geen enkel beletsel zijn voor een middag lekker spelen. Het is slechts een kleine bijdrage in de kosten van de speeltuin, en een drempeltje om verschoond te blijven van minder gewenst bezoek met brommers en boombox.

  Ik gun ieder dorp en stad z’n eigen Elckerlyc.

  Reactie door Hans — vrijdag 25 november 2005 @ 22.19 uur

 15. (12) 46 jaar .ik bedoelde te zeggen dat ook in nieuwe speeltuinen nog steeds gewolmaniseerd (geinpregneerd)huot gebruikt word wat vol zit met zware metalen .die als het nat word uitlogen en dus op lichaamsdelen (handen) komen wat uiterst slecht is voor de gezondheid .het is ook verboden om dit hout nog te gebruiken maar het gebeurd nog steeds op grote schaal .bedenk dus goed waar je je kinderen aan blootsteld.

  Reactie door texas henkie — zaterdag 26 november 2005 @ 9.17 uur

 16. Texas Henkie. Vast dom van me, sorry dan,
  maar wat moet ik dan verstaan onder het
  begrip ‘geloogd eiken’ dat 20 jaar terug
  rap over de toonbank ging en heel erg
  ‘gewild’was? Geen gráp van me, ik meen het!

  Reactie door Madelief — zaterdag 26 november 2005 @ 15.12 uur

 17. (16)kijk eens op http://www.wolmanzouten.nl

  Reactie door texas henkie — zaterdag 26 november 2005 @ 18.07 uur

 18. @17 texas henkie

  Je zult wel gelijk hebben, maar de bouwmarkten staan nog steeds vol met geïmpregneerd hout. Dit vind ik wel heel vreemd dan. Ikzelf heb mij er kapot in gezaagd in dat spul. Kan ik nu een schadevergoeding aanvragen bij de rechter als ik alsnog ziek wordt?

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 26 november 2005 @ 18.19 uur

 19. (18)klik bij wolman zouten op ing ad v.rooij. gaat er een wereld voor je open .

  Reactie door texas henkie — zondag 27 november 2005 @ 1.02 uur

 20. Goeie link Henkie, hier worden we tenminste wijzer van. Bedankt.

  Reactie door anja — zondag 27 november 2005 @ 11.00 uur

 21. Iedereen in Lelystad en omgeving is welkom op de opening/lezing van de expositie “Het Geheim van het Hout” van Wieteke van Dort in de bibliotheek aldaar op 7 december 2007.
  De internationale expositie, waar zeven kunstenaars aan meedoen, en van 1 december tot 2 februari duurt, heet zo, omdat er aandacht wordt besteed aan wolmanzouten, die nog steeds uitlogen, ook nog na 20 jaar. Dit is geconstateerd in een woonwijk in Lelystad door TNO.
  De kunstenaars zijn erg bezorgd voor de kinderen, die nog steeds op dergelijke speeltoestellen spelen. Wolmanzouten, die arseen, Chroom VI en koper bevatten, zijn vorig jaar verboden, d.w.z arseen is verboden, de andere ingrediënten nog niet, terwijl Chroom VI extreem gevaarlijk is, zie de film Erin Brockovitch met Julia Roberts.

  Zie ook http://www.kunstkringlelystad.nl

  Reactie door Miep Bos — maandag 28 november 2005 @ 6.49 uur

 22. De datum is verkeerd en moet natuurlijk zijn 7 december 2005!

  Reactie door Miep Bos — maandag 28 november 2005 @ 6.50 uur