Vertrouwen

Sturen op vertrouwen betekent mensen meer beslissingsruimte geven en ondernemerschap stimuleren, gepaard met een beperkt aantal waarden en gedragsregels die onverbiddelijk zijn. Wie durft te vertrouwen, verwerft gezag. Wie gezag heeft, krijgt vertrouwen. Dus wie vertrouwen zaait, oogst vertrouwen. Sturen op vertrouwen en op zoek gaan naar succeservaringen, motiveert wèl en creëert waarde.

Deze quote komt uit een persbericht van Stichting Management Studies. Zij hebben onderzoek gedaan naar de oorzaken van de 25 grootste recente boekhoudschandalen. Ze hebben gesprekken gevoerd met ruim vijftig CEO’s, commissarissen en divisiedirecteuren van AEX en Midkap fondsen en enquêtes onder 36.000 werknemers geanalyseerd.

Vertrouwen geven dus. Vertrouwen geven aan leraren, zorgverleners, ambtenaren, met andere woorden, de uitvoerenden. Vertrouwen hebben in mensen, dat ze hun taken naar behoren uitvoeren. Niets steeds meer bureaucratie, uitgeklede taken en procesmanagers, maar beroepseer en autonomie. Agnes Kant en ik schreven het al eens in ‘Ban de Bureaucratie eens uit’:

Een belangrijke factor voor een goede publieke sector waarin publiek geld goed besteed wordt, is de institutionele moraal, het stelsel van waarden en normen binnen een organisatie. Meer eigen verantwoordelijkheid en minder regels, minder gedetailleerde controle, oftewel minder wantrouwen, zal werkers in de publieke sector stimuleren de verantwoordelijk ook te nemen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 01 december 2005 :: 20.42 uur

24 Comments

24 reacties

 1. Ik dacht al waar zit Jan Marijnissen steeds mee te gooien ;). (Met vertrouwen dus).

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 1 december 2005 @ 22.04 uur

 2. Ach ja…een dure studie…een hele tijdrovende en miljoenenvretende studie naar het wiel, dat weer denk ik uitgevonden moest worden.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 1 december 2005 @ 23.13 uur

 3. We hebben hoop, vertrouwen en standvastigheid nodig. Niet van bovenaf opgelegd door wie of wat dan ook, maar vanuit onze eigen identiteit, integriteit en standvastigheid.

  Dit geldt niet alleen voor een beroep maar voor het mens zijn.

  Reactie door Tamiem — donderdag 1 december 2005 @ 23.27 uur

 4. Vertrouwen een van de meest waardevolle dingen die je iemand kunt geven/ontvangen.
  Maar wat als dat vertrouwen beschaamd wordt? Dan krijgt de volgende die vertrouwen wenst te krijgen een heel harde dobber en zal dubbel zijn best dienen te doen!
  Gezien de toestand in Nederland en de wereld mag er van mij van de mensen die mijn vertrouwen willen(politiek)er nog wel heel wat schepjes boven op.
  Goh, ik hoop toch zo dat ze zich bedenken over een nieuwe missie naar Irak!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 1 december 2005 @ 23.46 uur

 5. @Sabineke
  Ik heb dit kabinet niet mijn vertrouwen geschonken en voel ook niet dat in die zin mijn vertrouwen geschaad is. Wat ik wel voel is dat ik als mens hogere verwachtingen koester richting de bestuurders in alle lagen van onze samenleving. Helaas moet je constateren dat we niet bestuurd worden door de meest wijze en integere lieden. Wat te doen? Lozen die ego’s en hulde aan de egolozen. Of ze nu vvd of sp zijn zal me aan mijn **** roesten als ze maar het algemeen belang dienen en vanuit hun wijsheid in staat zijn de juiste keuzes te maken.

  Reactie door Tamiem — donderdag 1 december 2005 @ 23.58 uur

 6. @5Goede avond(nog net)Tamien, Nee deze club was mijn keuze ook niet, maar als ik zie wat er allemaal in een record tempo afgebroken wordt en hoe dit door meeren deel maar lijdzaam wordt ondergaan, of hoe die geldwaanzin om zich heen grijpt, brrr!SP vertrouw ik nog het meest maar wat kunnen die in hun eentje, als ik zie hoe weinig mensen op acties afkomen, zo jammer!Ik kijk wel eens debatten mee en dan zou ik persoonlijk veel vaker reageren, aan de andere kant hebben ze wel mijn respect, want ze doen het toch m aar, ik geloof niet dat ik de politiek in zou kunnen, al die vergaderingen, overleg, etc.ik ben meer een doener.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 2 december 2005 @ 0.57 uur

 7. Als al die de mensen die geen actie voeren, maar wel een andere regering willen nou maar hun stemrecht gaan gebruiken om de situatie te veranderen, dan zijn allerlei acties zelfs helemaal niet nodig. Wat wél nodig is, is een partij die met die stemmen wat kan doen, zoals de S.P. bijvoorbeeld. Balkenende 2 = het leven is lijden; S.P., Gr. Links & PVDA = hoop op een socialer Nederland.

  Reactie door Jan-Peter — vrijdag 2 december 2005 @ 1.27 uur

 8. onderzoek is niet nodig hadden ze gewoon aan mij kunnen vragen !het is inderdaad beroeps eer en mentalitiet .ik ben werkzaam de mobiliteitsbranche (motorzaakje)die een slechte naam heeft .maar je krijgt wat je geeft .als een potentiele klant bij mij al achterdocht vertoond .zeg ik hem dat .en ga het gesprek aan en bijna altijd lukt het mij om het vetrouwen te winnen .ik doe dit onderandere door een klant pas te laten betalen nadat deze een proefrit heeft gemaakt na een beurt of reparatie .(ze komen allemaal al 10 jaar lang terug om te betalen )wat je geeft krijg je inderdaad terug .wel is het zo dat de nederlandse consument de domste van de hele wereld is !(das een harde)als je video recorder ,wasmaschine ,foto toestel, kapot is ga je naar de winkel om het te laten repareren.iedereen vraagt dan een bewijsje dat ze dat kapotte kreng achtergelaten hebben in die zaak (je moest maar eens genaait worden door die gasten ) maar die zelfde hollander zet een dag erna zijn motor van 20000 euro bij mij in de zaak met de mededeling ,tot morgen ,dus geen bewijsje gevraagd .denk daar maar eens over na.

  Reactie door texas henkie — vrijdag 2 december 2005 @ 2.13 uur

 9. GRAAF ‘JAN’-P in DEN HAAG……………..
  overruled door……………………….
  HERTOG in de POLDER…!………………

  en heeft hém zijn maatregelen aangekondigd,
  nu er niét ADEQUAAT op verzoeken werd gerea
  geerd,vanuit de gemeente Haarlemmermeer.

  Een dergelijke áfgang had P.D. zich kunnen besparen door voorgestelde maatregelen te
  nemen, maar is in gebreke gebleven met alle
  gevolgen vandien.

  Als nu ook nog eens getracht wordt e.e.a. op te hangen aan de ‘veiligheid’ voor een
  ‘bolletjesslikker’(die dat voor zichzélf
  had beslóten), staat die in géén verhou-
  ding tot de verantwoordelijkheid van het
  Ministerie van Justitie, vertegenwoordigd
  door de heer P.H.Donner, die voorop heeft
  te stellen:
  DE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR HET IN BEWARING HEBBEN GENOMEN VAN (GROEPEN VAN) PERSONEN OP LAST VAN NEDERLANDS GEZAG !

  Nu is het Kabinet zelf het lot beschoren
  een ‘centrale vergrendeling’ te ondergaan,
  en elders lering te gaan trekken uit het
  gebeurde.

  Ik schreef het al eerder: wat het Kabinet
  met de ene (mond) hand zegt te gaan géven,
  neemt het (mondeling) met de ándere hand
  weer terug. Wel degelijk zitten er de komende tijd ‘burgers’ in álle opzichten in
  de kou !

  Keer op keer JA ZEGGEN en NEE DOEN vanuit
  het Kabinet GEBIEDT AKTIE en correctie van-
  uit de 2e Kamer ! Daarna komt mogelijk op-
  nieuw het volk in aktie !

  Het geboden POLDERMODEL dat ingevuld wordt met KOEHANDEL !,

  waar binnen de burger SCHAAP mag spelen?

  Hoe wil dit Kabinet, met name het CDA de
  Kerstgedachte invullen, nu er geen herders
  te bekennen zijn die het véld in willen.

  Zij lijken geheel vertrokken, na zich aan
  het vuur gewarmd te hebben, dat nog na-
  smeult,.. in de verwerking ván en de angst
  vóór,….. bij velen!

  VERTROUWEN ?——–VERTR.. ‘AUW !..EN !!

  Reactie door Madelief — vrijdag 2 december 2005 @ 7.55 uur

 10. “Meer eigen verantwoordelijkheid en minder regels, etc.”? NEE!!! Meer GEDEELDE verantwoordelijkheid, BETERE, meer terzake doende regels, etc., in plaats van het afschuiven daarvan door ‘n middenkader met andere prioriteiten dan de beste zorg. Om zich af te schermen voor de directe verantwoordelijkheid, is er ‘n buffer tussen de top en de vloer geschoven. De zorg is TOPzwaar!

  Reactie door Boudewijn — vrijdag 2 december 2005 @ 8.22 uur

 11. Volgens mij moet een regering die hoe dan ook gekozen is en door coalitievorming een mandaat van de bevolking krijgt, zich houden aan een beginsel en d.i. : ingrijpen indien noodzakelijk en verder op de winkel passen. Zoals ik nu zie wordt de speelruimte/tijd van 5 jaren gebruikt om het land maatschappelijk en sociaal 2 steken diep om te spitten zodat de gehele maatschappij onherkenbaar is geworden. De afbraak. In wiens belang? Wij weten het wel en zelf weten ze het ook. Het lef om met hun poten aan de verzorgingsstaat te komen.
  Goed, enige aanpassingen zijn tolerabel maar zulk ingrijpen zou strafbaar moeten zijn. Hoogverraad aan de eigen bevolking. Een en ander is mogelijk gemaakt door Judas Wouter Bos. Cruciale rol.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 2 december 2005 @ 8.34 uur

 12. Trouwens dit soort uitspraken van studies management zijn er altijd op gericht dat je de schijn moet wekken mensen te vertrouwen, je moet ze natuurlijk niet echt vertrouwen.
  Net als een kaartje sturen naar een zieke werknemer, ook al val je dood neer, je baas interesseert het geen hol, als jij maar dolblij bent met het kaartje, loyaler wordt en dus minder ziekteverzuim hebt.

  Reactie door kaatje — vrijdag 2 december 2005 @ 10.24 uur

 13. Ik maak net een heel stuk over de nieuwe antillen route en hoe de grote ondernemers binnen Europa weer eens gespekt zijn ten koste van de staatskas en het wordt niet geplaatst, waarom niet?

  Reactie door kaatje — vrijdag 2 december 2005 @ 10.26 uur

 14. In een land waar de regering niet valt te vertrouwen, ontstaat een controle systeem, dit gaat altijd gepaard met bureaucratie.

  Je kunt de bureaucratie niet verminderen, tenzij je eerst de onbetrouwbare regering aanpakt.

  Maar ja hier gebeurd alles omgekeerd; b.v. eerst iedereeen de WAO uit en dan diep nadenken wat je toch met al die mensen moet want er is geen werk en niemand neemt ze aan i.v.m. arbeidsdiscriminatie…, uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten, maar hoe, dat weet men niet goed, dus we sluiten ze op of ze worden het asielzoekerscentrum uitgezet en worden illigaal…, integreren moet, maar werk voor deze mensen is er niet wegens discriminatie op de arbeidsmarkt.

  Wie weet er nog een paar resultaten van het ‘als de koe verdronken is dempt men de put’systeem op te noemen.

  roept u maar

  Reactie door e.krul — vrijdag 2 december 2005 @ 10.34 uur

 15. Vertrouwen geven? De SP?

  Meneer, mevrouw, wij vertrouwen u niet. U bent te dom om zelf een ziektekostenverzekering te kiezen, te dom om zelf een school voor uw kinderen te kiezen en natuurlijk ook te dom om te bepalen wat goede tv-programma’s zijn. Daarom stelen we 50 procent van uw inkomen, zodat wij, die als enige doel hebben om eens in de vier jaar herkozen te worden, kunnen bepalen welke ziektekostenverzekering, school en tv-programma’s goed voor u en de uwen zijn. Dat levert het volgende op: de beste ziektekostenverzekering (een van A tot Z door de overheid gereguleerd monster), de beste openbare scholen (is er nog iemand die foutloos spelt of zonder rekenmachine 3 tot de macht 7 kan uitrekenen?) en last but not least een uitstekende publieke omroep (het zeer educatieve ‘spuiten en slikken’ van BNN).

  En oh ja, mensen die meer dan 225.000 euro verdienen (medisch specialisten bijvoorbeeld) moeten wel het domst zijn van allemaal, want die moeten boven dat bedrag 72 procent van hun inkomsten aan de belastingdienst afstaan.

  Reactie door Piet — vrijdag 2 december 2005 @ 12.34 uur

 16. Dat vertrouwen is weggenomen om de salarissen die vasthangen aan die functies te dekken. Denk dat de top zich in alle gelederen verzet want als een stuk verantwoording weer terug gegeven word kan het geld dus ook weer meestromen. Zie nog niet zo gauw gebeuren dat vanaf de Raden van Bestuur naar onder, zich realiseren dat ze geldverslindende achter de feiten aanlopende “instanties” zijn.

  Reactie door Ninka — vrijdag 2 december 2005 @ 12.57 uur

 17. 15 Piet

  Ja een wereld van verschil als je knecht of Klaas bent.

  Reactie door e.krul — vrijdag 2 december 2005 @ 15.38 uur

 18. Deze zomer zijn docenten in het voortgezet onderwijs (her)ingedeeld, op basis van een nieuw functiewaarderingssysteem (fuwa-vo). Uit onderzoek van de AOb blijkt dat het aantal leerkrachten in de laagste schaal met 6 procent is gestegen en in de middenschaal met 8 procent. Het aantal leerkrachten in de hoogste LD-schaal is met 14 procent gedaald. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de helft van de topbestuurders er in salaris op vooruit is gegaan. Martin Knoop, AOb: “Dit opportunisme van de managementlaag zadelt het onderwijs echt met een probleem op. En daarmee de huidige en toekomstige leerlingen. Spijtig genoeg blijken zelfs in het voortgezet onderwijs bestuurders en managers zichzelf te verrijken ten koste van overig personeel.”

  Van die dingen. Hoe komen we ooit nog van die managers af?

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 2 december 2005 @ 16.45 uur

 19. Het hangt er maar van af WAAR vertrouwen gevraagd wordt en aan WIE het gegeven zou moeten worden.
  Want burocratie kan inderdaad enorm verstikkend zijn. Maat naïef vertrouwen kan aan de andere kant funest zijn. Het gaat er dus om een goede balans te vinden tussen vertrouwen en gezond wantrouwen.

  In een parlementaire democratie is georganiseerd wantrouwen van groot belang. Degenen die de bestuurstaken uitvoeren kunnen niet goed genoeg in de gaten worden gehouden. Dus het is vertroebelend om in algemene termen over dit onderwrep te praten.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 2 december 2005 @ 17.17 uur

 20. Kopt helemaal! Wat je zaait oogst je!!
  Cynthia

  Reactie door cynthia — vrijdag 2 december 2005 @ 17.52 uur

 21. @Ed, voorbeeld doet volgen, regering 30%omhoog, ambtenaren ook omhoog en school is trendvolger, dus ze moeten wel!
  Door wie worden al die functiewaardering systemen bedacht?………..Juist managers, het cirkeltje is weer rond!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 2 december 2005 @ 22.32 uur

 22. Wie voert de functionerings gesprekken met de leden van dit kabinet?

  De leden van dit kabinet natuurlijk!

  Reactie door e.krul — zaterdag 3 december 2005 @ 11.06 uur

 23. wat een bullshit:@

  Reactie door kees — vrijdag 20 januari 2006 @ 11.02 uur

 24. credit card application…

  fairest undressed damage!accelerometer declaratives Iliadize capacitive rightfully credit card http://www.credit-card-time.com/

  Trackback door credit card application — zondag 21 mei 2006 @ 18.55 uur