‘Dit kan niet de bedoeling zijn’

E-mails en brieven vormen voor mij naast alle gesprekken die ik door het hele land met mensen voer een belangrijke inspiratiebron.
Laat ze ook jou inspireren…

Geachte heer Marijnissen,

Onlangs, op de TV. De armoede in Nederland, de verschillen worden groter. Ik ben een alleenstaande moeder, dat is geen keus geweest, het overkwam mij. Ik heb altijd gewerkt en heb mezelf hogerop gewerkt. Zelfs toen ik geen sollicitatieplicht had, ben ik gaan werken omdat ik dat wilde, omdat ik dat ‘gewend’ ben. Met veel plezier en voldoening gaf ik mijn leven en daarmee het leven mijn kind, naar mijn idee, meer inhoud. We konden ons een gevulde koelkast veroorloven, eens in de zoveel tijd een paar leuke, nieuwe kleren, genoeg geld om te sparen voor zowel een dagje uit of een vakantie, mijn dochter kon hoe jong ze ook nog was, gaan sporten, en ik kon wat geld opzij leggen voor onvoorziene omstandigheden en een spaarrekening voor mijn dochter openen en zelfs aan mijn eigen pensioenopbouw werken. En ja, ik deed ook wel eens een Wehkampje en betaalde dat ook altijd keurig weer af want geld voor een computer was er niet en in deze tijd word je haast gedwongen om alles via de computer te doen, een onpersoonlijk onderdeel van onze maatschappij. Maar problemen hadden we niet. Een rijk leven ook niet maar voldoende om zonder al teveel zorgen rustig te kunnen voortkabbelen. Vier jaar lang werkte ik bij een leuk bedrijf. Ik had geen hoog inkomen maar voldoende en zonder aanvullingen van de sociale dienst et cetera. Mijn huurwoning had huursubsidie en mijn kinderopvang werd vergoed. Tot juni 2004…

Ik kreeg te horen dat ik ontslagen zo worden en tot groot verdriet van mij en mijn werkgever belandde ik in de WW. Toen begonnen de problemen. Mijn WW bedroeg iets meer dan euro 600. Dat was niets. Ik vroeg een aanvulling aan. Het werd euro 798. De rekeningen bleven liggen, sport werd opgezegd, een dagje weg is er niet meer bij. De spaarrekening van mijn dochter heb ik aangeraakt, mijn eigen pensioenregeling stopgezet, in de winter besparen op energie, een uurtje een kachel aan. De te kleine kleding van mijn dochter kon nog wel een jaartje gebruik worden en ja, zelfs bezuinigen op het eten. Ik kwam chronisch in het rood te staan. In de WW heb ik sollicitatieplicht en ben inmiddels in fase 2 beland. Niet dat ik niet kan of wil werken of misschien wel niet geschoold ben. Ik heb HBO werk en denkniveau maar heb een zorgtaak. Mijn dochter kan niet voor 8 uur in de ochtend op school zijn, dus ik kan niet om half negen bij een werkgever beginnen. Dat is toch wel gewenst bij de meesten. En inderdaad, als zij ziek is, dan moet ik ook thuis zijn, en als er wat gebeurt moet ik naar mijn dochter. Allemaal redenen om iemand anders te verkiezen boven mij ookal heb ik alle kwaliteiten in huis om vol enthousiasme en drive aan het werk te gaan.

Het CWI en Reintegratiebureau zeggen dat ik moet werken en zelfs buiten de stad Groningen als dat van mij verlangd wordt. Het R.bureau kreeg heel veel geld voor mij om mij te bemiddelen. Allerlei testen en vragenlijsten en rekening houden met de omstandigheden en rekening houden met mijn zorgtaak. Nu krijg ik via de mail vacatures doorgestuurd in…jawel..Assen. Werk vinden is moeilijk en ondertussen zit ik in zwaar vaarwater omdat ik een lage WW heb. De regels zijn allemaal perfect maar ik woon in een regio waar bijna geen werk is passend bij mijn opleiding en ervaring, laat staan waar ik tegenaan bots met mijn zorgtaak. Dit jaar werd, op basis van vorig jaar mijn huursubsidie opnieuw berekend.

Vorig jaar heb ik door een ontslagpremie aardig wat verdiend, zo zeggen de papieren. En dus werd ironisch genoeg mijn huursubsidie dit jaar met ruim euro 100 verlaagd. De alleenstaande oudertoeslagen zijn een prettige aanvulling maar trekt het geheel niet strak. Vrijstelling aanvragen voor gemeentelijke belastingen? Het is allemaal op basis van het vorige jaar. Kinderbijslag? perfect om rekeningen te betalen.

En daar zit je dan. Geschoold, alleenstaande ouder, mijn kind die het nu begint te merken dat niets meer mogelijk is. Een ww die niet voldoende is met een zorgtaak ernaast. Iedere maand weer afvragen of je het redt, rekeningen die blijven liggen totdat de echte waarschuwingen komen. Ze blijven zo lang mogelijk liggen om zo lang mogelijk wat opzij te leggen om het te kunnen betalen. Ieder maand heb ik, als alles is betaald, ruim 77euro te besteden. Dit is een mooie stimulans voor mij om te gaan werken want alleen dan kan ik meer inkomen krijgen. En ik wil ook werken. Graagzelfs. Ik wil niets anders. Maar waarom word ik dan afgerekend op het feit dat ik moeder ben en soms ook andere verplichtingen heb. Waarom wordt een
landelijk beleid niet provinciaal bekeken?

Ik wil zelfs verhuizen naar een andere stad. Haarlem bijvoorbeeld, omdat er in de Randstad meer werk is. Maar ik kom Haarlem niet in. Hermetisch afgesloten immers ik heb geen binding. Liever een werkloze dus maatschappelijk gezien…

En de WW, waarom wordt alles verdubbeld en verhoogd en alles wordt duurder en blijft de WW hangen in regels die nu absoluut niet meer in relatie staan tot de maatschappij? Waarom kan er niet wat meer rekening worden gehouden met mijn doelgroep, want ze hebben het zwaar hoor de alleenstaande ouders.

Ik kan het niet helpen dat ik in de WW ben beland. Ik kan het ook niet helpen dat ik een alleenstaande moeder ben geworden. En ik kan het ook niet meer helpen dat mijn WW te laag ligt in verhouding tot de maatschappij.

Ik woon niet te duur. Het is geen woning via de woningbouw. Ik woon particulier maar met huursubsidie. In een leuke en goede wijk voor mijn dochter. Ik wil best verhuizen als dat scheelt in de portemonnaie. Maar van de ruim 3000 zoekenden zijn er per twee weken hooguit 49 woningen beschikbaar. En dan moet er ook nog eentje tussen zitten die past. Bijna alle woningen gaan naar woonurgenten. En ja, dat ben ik niet een
woonurgent.

In plaats van over de problemen te praten, ben ik op zoek naar een oplossing. Zwart werk is een oplossing. Een keus heb ik niet. Beetje schoonmaken hier en daar als ik daarmee wat meer te besteden heb. Maar dat gaat in tegen mijn principes.

Het is een cirkel en net als ik, komen de meesten er niet uit. En de politiek? die begrijpt het niet, en zal het ook niet gaan begrijpen. Want wat er echt speelt onder de bevolking en welk effect armoede heeft is niet te beschrijven. Het gevolg is stress. En de effecten van stress kennen we allemaal.

Maar ik hoop dat de SP het wel begrijpt en zich daadwerkelijk inzet voor hen die het te zwaar hebben, voor hen die schreeuwen om begrip en akties vanuit Den Haag.

Mijn vader, lang actief geweest als Gemeenteraadslid VVD Groningen…ook hij ziet aan zijn dochter en kleindochter de gevolgen van het huidige beleid en kan er niet meer omheen. “Dit kan niet de bedoeling zijn”.

Ik wil u alvast bedanken voor het lezen van mijn email. Het is een noodkreet. Ik vind een oplossing voor mijn problematiek, ik hoop alleen dat de Politiek deze ook vindt.

Groningen, 2005

De afzender blijft liever anoniem

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 05 december 2005 :: 17.02 uur

62 Comments

62 reacties

 1. Als je al die brieven nu eens in de tweede kamer op het behang ging plakken Jan?????
  Dan kunnen ze er niet meer onder uit dat het NIET zolanger meer kan.
  Iedereen die ik spreek en iedereen schrijft het in de kranten.DE MENSEN zijn op van deze regering.
  Maar ik wens je en de andere SP fractieleden om je heen een gezellige sinterklaasavond toe.
  want gezelligheid moet je zelf maken!

  Reactie door anita — maandag 5 december 2005 @ 17.37 uur

 2. Wat is erger: het eventuele gevaar van de vermoedelijke terroristen of de stille armoede in ons land?

  Ik weet(voor mezelf)het antwoord wel.

  Reactie door walking bull — maandag 5 december 2005 @ 17.43 uur

 3. Dit zijn precies de verhalen die in mijn ogen het grootste probleem zijn van onze eigen cultuur op dit moment. Oplossingen zijn er zeker maar krijg zelf steeds meer het gevoel dat dit een moderne manier is alleenstaande moeders (meestal)op een moderne manier “achter het aanrecht” te houden. Ook komt bij mij de vraag wel op waar “papa” zijn rol is. De hele “alleenstaande” zal naast de “hoeksteen” veel meer aandacht moeten hebben in allerlei aspecten. Tot zolang is het onderhand volledig onverantwoord geworden om zwanger te raken want je bent zwaar de klos en er is totaal geen gemeenschappelijke verantwoordelijkheid meer. Met de nieuwe technieken is het allang mogelijk banen te creeren die te combineren zijn met zorg. Helaas maakt tot nu toe de managementlaag daar gebruik van. Mijn bedrijf heb ik eigenlijk een stuk kleiner gemaakt maar heb haast de neiging weer uit te breiden en meteen de administratie aan deze moeder uit handen te geven. Misschien wil ze wel samen een project opzetten om bedrijven te benaderen eindelijk deze functies uit handen te geven. Ik denk graag mee en ideeen genoeg maar in mijn eentje bereik je ook niet veel want het heeft me bijna een keer mijn ontslag gekost toen ik voorstelde of iemand om 9 uur kon beginnen voor het bijhouden van stamdata wat qua tijdstip helemaal niks uitmaakt. De personeelsmanager zei dat ik eens op moest houden me als een “rode” te gedragen. Mijn zoon is n achttien en soms denk ik waar maak ik me druk om en veel vrouwen zijn ook maar tamme lammen. Maar project opzetten met meerderen waarbij ook eens wat bedrijven zich aansluiten is zeker te doen, maar wel met body.

  Reactie door Ninka — maandag 5 december 2005 @ 17.44 uur

 4. Het is toch hemeltergend dat je in een land woont waar de rijken en de iets minder rijken de allerarmsten gewoon laten stikken. Door alle bezuinigingen en kortingen ontstaat er een tweedeling die zijn weerga niet kent. Gelukkig wil de SP daar wel wat aan doen. Dus op 7 maart 2006 kunnen we de eerste slag toebrengen aan het rechtse bolwerk dat dit land naar de kloten helpt.

  Reactie door Jos — maandag 5 december 2005 @ 17.47 uur

 5. Na het lezen van dit bericht uit onze samenleving, denk ik: SHIT! Wat ‘n hopeloze, uitzichtloze situatie, waar deze vrouw buiten haar schuld in terecht is gekomen en hoe heldhaftig houdt zij zich nog overeind. En ik denk: een regering, gekozen uit dit volk, hoe liefdeloos, hoe respectloos gaat die om met de zorg voor goede omstandigeheden voor ALLE mensen van dat volk. Ik schaam mij daarvoor, terwijl, als het aan mij lag…

  Reactie door Boudewijn — maandag 5 december 2005 @ 17.58 uur

 6. zie hoe mensen liever anoniem blijven,hoe kan dat?
  Is arm en/of in problem zijn een vloek of better een taboe.
  Alles is nog niet gezien mensen,maak jij er klaar voor,omdat,dat is maar het”anti pasti”
  Bon appetit!!!!!!

  Reactie door gaf — maandag 5 december 2005 @ 18.00 uur

 7. Wie helpt er mee met de oprichting en uitwerking van stichting milieuvriendelijk auto-ontmatelingsbedrijf de Verademing.
  Mén kan dan tegen voorwaarden de auto inleveren en lid worden van één vereniging voor collectief auto-gebruik.
  Like Green Wheels.

  Minder auto’s
  Minder kosten
  Minder parkeerproblemen
  Minder wegen
  Minder vervuiling
  Minder belasting
  Minder energieverbruik
  Minder staatsschuld

  Reactie door Lezer — maandag 5 december 2005 @ 18.01 uur

 8. In de Maandelijkse bijlage van de NRC van afgelopen zaterdag, een aantal indrukwekkende maar schrijnende verhalen over armoede. Voedselbanken en bedeling, de deskundigen die ook aan het woord komen in hetzelfde stuk, zien het dan ook somber in.De kloof tussen arm en rijk neemt meer en meer toe, maar dat zal ook wel de bedoeling zijn van dit Kabinet.

  Reactie door hennie hemmes — maandag 5 december 2005 @ 18.10 uur

 9. Dit vind ik wel een inspirerende vraag:

  “Waarom wordt een landelijk beleid niet provinciaal bekeken?”

  Misschien is het een idee om de landelijke politiek af te schaffen en haar macht te decentraliseren naar de provincies en/of gemeenten?

  Reactie door geldwolfje — maandag 5 december 2005 @ 18.54 uur

 10. DIT KAN NIET DE BEDOELING ZIJN !
  NOVA gaat vanavond uitleggen waarom Hans
  Hoogervorst geen PLAVIX wil vergoeden.

  Om dit middel heb ik Zorg en Zekerheid uit-
  drukkelijk verzocht, want mijn leven hing
  er vanaf aldus de cardioloog en ik moést het een jaar lang slikken.
  Omdat de ziekenfondsen het een te duur mid-
  del vinden, vergoeden zij niet langer dan
  een jaar, hetgeen zeker in bepaalde geval-
  len wenselijk zou zijn.

  Men leerde in de praktijk dat de laagste
  inkomens dit middel privé toch niet konden
  aanschaffen, DUS werd het niét verlengd
  vóórgeschreven.

  Een dure ingreep die zo lang mogelijk veilig gesteld dient te worden, voordat men
  mogelijk ook nog peperdure bypasses moet
  ondergaan en die kan iemand doorgaans maar
  2 x hebben om de gemiddeld 12 jaar, aldus
  de mij verstrekte info.

  Op 5 december 2005 heb ik de wens dat re-
  gerenden zelf een keer dat middel voorge-
  schreven krijgen, bij een netto inkomen
  van bijv. nog geen 1300 eurootjes per maand
  voor 2 personen (ook een goede vriendin van
  me overkwam dat nog maar kortgeleden).

  Dan wil ik wel eens zien hoé dhr Hoogervorst denkt uit te komen met zijn
  maandbudget. Zelfs al zou hij ‘gratis’
  wonen, zal blijken, dat hij al lang niet
  meer kan uitkomen met zijn geld.

  Namens mijn goede vriendin en mij wensen
  wij de heer Hoogervorst een snel en spoedig
  herstel zonder hartbrékens, ZONDER PLAVIX !

  Is hij nu werkelijk helemaal een dolle
  stier geworden? Langzaamaan hervind ik mij-
  zelf, en hij weet dat voor allen, die mij
  nog volgen in dat proces of er thans in be-
  zig zijn en op het eind haast helemaal niets meer waard zijn vóór zulke ingrepen
  waarbij Plavix een absolute voorwaarde is,
  TOTAAL TE VERZIEKEN?

  Zeker weet ik dat sommige mensen nu – hele-
  maal afgemat – zitten te huilen van de el-
  lende, die 13 pakjes van bijna 60 euro’s
  niet te kúnnen betálen, en zich dit moeten
  ontzeggen, danwel ergens te gaan bedelen.

  NAMENS AL DIE BELANGHEBBENDEN ZOU IK HET
  NU OP HOGE PRIJS STELLEN DAT DE HEER
  HOOGERVORST ZIJN DISFUNKTIONEREN TERSTOND
  BEËINDIGT !

  IK blijf er haast in, ZO ONTZETTEND KWAAD!

  Als er vandaag nog ‘heiligen’ zijn, zet hem
  op de stoomboot naar….zónder bestémming !

  ===========================================

  De mevrouw als hierboven met haar noodkreet
  moet toch geholpen kunnen worden. Zijn we
  dan aan alle kanten zo barbaars met elkaar
  bezig, dat zich straks een onomkeerbare
  woede ontsteekt die dan eindelijk zal re-
  sulteren in verbeteringen?
  Moét er nu werkelijk eerst de grootst moge-
  lijke chaos ontstaan, waardoor mensen het
  letterlijk en figuurlijk niet weten te over
  leven?
  Moet de burger dan grijpen naar het enig
  overgebleven wapen dat hem nog resteert?
  De ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’en
  ‘het recht in eigen hand gaan nemen’ dan
  wel het Kabinet naar ‘buiten’ geleiden?
  Waar is dit Kabinet op uit? Anarchie?

  OPPOSITIE DOE NU WAT ÉN ARTSEN DOE IETS !

  Reactie door Madelief — maandag 5 december 2005 @ 18.59 uur

 11. Er is zijn genoeg argumenten om een opstand te beginnen.

  Reactie door Jofel — maandag 5 december 2005 @ 18.59 uur

 12. ‘t Tij zál alles keren…

  Reactie door Lezer — maandag 5 december 2005 @ 19.05 uur

 13. @ Jofel,
  YEAH :mrgreen:

  Reactie door redstar — maandag 5 december 2005 @ 19.10 uur

 14. Tja dat krijg je als je een boekhouder
  op de stoel van een arts neerzet.
  Hoogervorst moet eerst eens zelf wat krijgen anders gaan bij hem de oogkleppen nooit af.

  Reactie door fransiscus51 — maandag 5 december 2005 @ 20.30 uur

 15. Tsja, en dan heeft dit kabinet plotseling financieel ook nog eens de wind flink mee. Wordt prompt de door Verhagen voorgestelde 50 euro energieprijscompensatie (of zoiets) verlaagd naar 35 euro, dreigt Zalm zelfs voor dit bedrag met een kabinetscrisis!
  Nee, die stort het liever in de bodemloze JSF put of financiert nog maar weer eens een ‘vredes’missie naar Afghanistan.
  Nee volgens Zalm is dit extraatje echt niet nodig, we hebben notabene minder mensen die onder de armoedegrens leven dan vijf jaar geleden.

  Reactie door hanri — maandag 5 december 2005 @ 20.36 uur

 16. Ik ben even stil.
  Hoewel ook ik reden tot klagen heb.
  Jan, doe er wat an.

  Reactie door Gandalf — maandag 5 december 2005 @ 20.39 uur

 17. Dit kan de bedoeling niet zijn ?! Nou dit is JUIST de bedoeling! Het wordt door een neo liberale agenda gedikteerd, en deze agenda is door dit kabinet tot absolute norm verheven. Daar doen de krokodillen- traantjes van Verhagen niets aan af. Het zal voor de vader van mevrouw ( ex. VVD gemeenteraadslid ) zeker een schok zijn te ervaren waartoe liberaal beleid kan leiden. Beiden wens ik sterkte toe in het dragen van deze persoonlijke last. Mensen in deze omstandigheden zullen naar ik hoop inzien dat neo liberalisme “volksvijandig” is, voor de gewone burger dan. Zij die zich al prima konden redden, niet afhankelijk zijn van welke sociale voorziening dan ook, en ook fysiek (nog ) geen klagen hebben…ja die hebben hier geen problemen mee. Een, zo mogelijk, nóg grotere schande is dat zich christen noemende lieden zich aan de leiband van deze liberale volksmenners laten voeren. Eerder schreef ik over wederzijds respect en de bittere noodzaak ervan, maar je zult het eerst moeten KRIJGEN voor je het terug kan GEVEN!

  Reactie door william — maandag 5 december 2005 @ 20.49 uur

 18. Tsja en uitgerangeerd ben je als jonge moeder. En Zalm maar kermen over 50 EURO extra verlichting.

  Reactie door ouwereus — maandag 5 december 2005 @ 20.50 uur

 19. Moet ik nog trots zijn dat ik een Nederlandse ben?

  Voedselbanken die groeien,
  ja, de economie die moet bloeien!
  Zalm die last heeft van een overschot
  maar het niet in armoede rem stopt!
  Markt moet floreren
  Zieken kunnen creperen!
  Vrijheid van mening, alleen voor hen met een grote mond!
  Vooral geen kritiek uit eigen geleding, want dat is ongezond!
  Terreur en moslimhaat zaaien is de norm
  en waarden waaien dus weg in die storm!
  Het zijn alleen cijfers die tellen, zonder dat de balans klopt!
  Mens zijn welzijn wordt volledig vergeten en onder het tapijt verstopt!
  Zorg- en schoolfabrieken moeten gaan aan de lopende band!
  Dit alles gaat me te ver boven mijn mijn verstand!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 5 december 2005 @ 20.52 uur

 20. Madelief
  Ik heb al meerdere malen op geroepen tot aktie, maar naar mijn mening is Nederland al dood! met dank aan de PVDA-VVD-CDA-D66-LPF en alle bruinwerkers die dit kabinet steunen.

  Reactie door A.Hoeder — maandag 5 december 2005 @ 20.53 uur

 21. Het is werkelijk ongelooflijk, onbegrijpelijk en onbestaanbaar wat er gaande is in dit land.
  Ik ben bij tijd en wijlen niet meer in staat om op dit log de door dit kabinet veroorzaakte kommer en kwel te volgen, ik trek het gewoon niet meer….
  Ik hoop zó op betere tijden, dit kan en mág zo toch niet doorgaan!!!

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 5 december 2005 @ 20.53 uur

 22. Dit is ook een waarschuwing voor iedereen die (nog) werk heeft.Raak het niet kwijt.
  In Nederland zit je binnen een paar jaat op de armoedegrens.
  Knap dat dit neo-liberaal kabinet dit binnen een paar jaar voor elkaar gekregen heeft.
  Dit kabimet niveleert als de neten, als het om de armoede gaat, het maakt niks uit of je arm bent in Polen of Nederland, je hebt dezelfde inkomsten. Ja het heilige grote Europa dient als dekmantel om de armoede te introduceren in ons land. En dat doen we onder het motto van solidarteit….

  Reactie door Jack — maandag 5 december 2005 @ 20.58 uur

 23. heb toch vraagtekens bij de mail .de ww is volgens mij te laag .(600 euro) daaruit leid ik af dat mevr parttime werk heeft gedaan .dat haar vader vvder is zegd genoeg .die is toch al jaren op de hoogte van de neoliberale agenda van zijn partij .een vader die zijn dochter dit aandoet is geen vader ! verder had ik graag gezien of er alimentatie betaald word .zoniet word deze verhaald door de sociale dienst .beetje kritisch maar toch .armoede bestaat in nederland .en als het nodig is ga je zwartwerken of een brood stelen .voordeel van dergelijke brieven is dat zelfs de vvd begint te piepen als hun kinderen in de shit zitten .(hard dat weet ik )

  Reactie door texas henkie — maandag 5 december 2005 @ 21.00 uur

 24. Triest verhaal en helaas 1 van de vele trieste verhalen.

  Reactie door Sammy — maandag 5 december 2005 @ 21.01 uur

 25. Dus in dit land moeten we maar niet gaan scheiden, want dan raken we in de armoede?
  Of we nu laag- of hooggeschoold zijn met kinderen….

  Reactie door Nicole Halmans — maandag 5 december 2005 @ 22.05 uur

 26. Kerst 2005 Oranje Revolutie Den Haag, komt allen!

  Het begin is gemaakt!

  Reactie door Tegen de afbraak! — maandag 5 december 2005 @ 22.07 uur

 27. Een grofschandaal dit dit allemaal kan, het wekt mijn woede hoelanger hoe meer op.

  Die kettingrokende Scroogh uit Den Haag, moet opstappen en wel zo gauw mogelijk.

  Het kan hem geen moer schelen dat er gezinnen kapot gaan, dat kinderen een kansloze toekomst hebben en in een achterstandspositie verkeren.

  De oplossing is gewoon gaan werken wordt er gezegd… niet te geloven… zorg daar dan voor stelletje wegkijkers in Den Haag, suffe sukkels, jullie snappen er geen zak van!

  Hufters!!!

  Reactie door E.Krul — maandag 5 december 2005 @ 22.25 uur

 28. Kennelijk zullen er eerst doden moeten vallen, tot die ongelovelijk beerput pas gedempt zal worden. Wat een modderpoel hebben ze van dit land gemaakt.

  Ze laten mensen rustig wegzinken in het moeras en dan roepen ze nog dat je jezelf aan je haren eruit moet trekken!

  Reactie door E.Krul — maandag 5 december 2005 @ 22.28 uur

 29. En ze staan erbij en kijken er naar!

  Reactie door E.Krul — maandag 5 december 2005 @ 22.29 uur

 30. Ik hoorde vanmiddag een man zeggen: nou ik zie de toekomst niet somber, wij zijn tweeverdieners en krijgen het juist beter.

  Nou ik hoop dat het je niet tegenzit, zei ik want zekerheid bestaat niet, ook jij kunt ziek worden of gehandicapt of scheiden je weet het niet, maar dan maak je je wel druk.

  Ja nou ja, maar dat is nog niet zo, dus ik maak me nergens druk over.

  Lekker he.

  Wat is er toch loos in dit land.

  De hele mentaliteit is diep en diep verziekt, tweedeling is totaal!

  Reactie door E.Krul — maandag 5 december 2005 @ 22.34 uur

 31. laten we even reeel wezen, we zijn welvarender dan ooit tevoren. Ook de zogenaamde onderkant van de samenleving. Mobieltjes, geen bol buikje, merkkleding. Het kan niet op.

  Reactie door McCarthy — maandag 5 december 2005 @ 22.35 uur

 32. IK WORD HIER TOCH HELEMAAL NIET GOED VAN.

  Verder wil ik niets op schrijven want dan blijf ik bezig.

  Lieve SP ers….doe aub iets!!!

  Het gaat echt niet goed zo in dit land.

  Laat die hoge heren daar in den haag ns een maand van ons inkomen moeten rondkomen, nou dan hoor ik ze graag weer piepen.

  Wij hebben nog een dak boven ons hoofd, ieder dag eten, de kachel brandt elke dag.
  Maar o zo veel mensen hebben dat niet en die hebben met kerst geen kerst boom.
  Dit is toch te triest voor woorden!!!!!

  Als het kabinet valt hebben jullie onze stem SP!!!

  Reactie door Herger — maandag 5 december 2005 @ 22.41 uur

 33. Hoge heren-laag gezakt!

  Reactie door E.Krul — maandag 5 december 2005 @ 22.48 uur

 34. Het is net drijfzand, je zakt er steeds verder in weg!!!!

  Ik mis alleen wel het alimentatie gedeelte. Of krijgt ze die niet? En waarom dan niet.

  Reactie door engine 54 — maandag 5 december 2005 @ 22.57 uur

 35. Het grote probleem van Nederland is dat alle bezuinigingsmaatregelen genomen worden in het voordeel van de rijken. Armoede interesseert ze niet. Waarom wordt de ziekenfonds en partikuliere verzekering afgeschaft??? De DIKKE jongen zijn partikulier verzekerd dus gaan er flink op vooruit. Waarom wordt er niet aan de hypotheekaftrek gekomen??? De Dikke heren met dikke hypotheek zijn dan de pineut dus ook die gasten in de regering. Het is te zot voor woorden dat in een land als nederland zo’n armoede heerst. Ik kan zo nog uren doorgaan maar ja Jan heeft het zin.
  Want als ze de burger willen compenseren voor de energie, dan dreigt Zalm toch met aftreden, zo probllem opgelost houdt hij weer centen over voor nutteloze projecten.

  Reactie door John Gelissen — maandag 5 december 2005 @ 22.58 uur

 36. @ 31 Wat is er toch loos in dit land ?
  Dit is de solidariteit die deze regering predikt.
  Als je in dit land niet gezond en rijk bent, ben je niet in tel en hoor je er niet bij.
  Dan plukken ze je alleen maar.
  Ik ben vorige week bij een voedselbank geweest om kleding te brengen en ik kreeg een hevig gevoel van schaamte,terwijl we zelf ook maar een AOW-uitkering hebben.
  Hoe praat je zoiets goed in een rijk land??

  Reactie door Diny — maandag 5 december 2005 @ 23.16 uur

 37. Ja Lembeck…da’s nou het ware gezicht van het socialisme :)

  Reactie door Pjotr — maandag 5 december 2005 @ 23.17 uur

 38. mijn voorstel:
  - Kabinet B af treden
  - kinderopvang een basisvoorziening
  - gratis (om)scholing
  - een cultuuromslag bij bedrijven die geen vrouwen met kinderen aan willen nemen of geen begrip hebben voor ouders met zorgtaken

  en tot die tijd een fatsoenlijke uitkering voor mensen die (tijdelijk) buiten de boot vallen

  Reactie door valerie — maandag 5 december 2005 @ 23.21 uur

 39. Ik heb vanavond in mijn schoen gekeken,
  en wat ik kreeg met mijn verlanglijstje vergeleken.
  Op het lijstje bovenop
  het belangrijkste aan kop
  Onderlinge Solidariteit
  Voor allen werkgelegenheid
  Recht voor zij in onvermogen
  Compassie mededogen.
  Zorg voor zij die ziek zijn
  Troost bij verdriet en pijn
  Genoeg om een beetje van te leven
  O Sint wilt u dat ons geven
  Maar dit jaar een barse goedheiligman
  Die geen 50 euro missen kan.
  Die vind omdat dat moet.
  Geen lekkers wel veel knoet.
  En als wij op medegevoel hopen
  Nou dan moeten we dat zelf maar kopen.
  Ik kon het er mee doen.
  Alleen maar plichten in mijn schoen.
  Ik weet voor een volgende keer
  Nooit zet ik mijn schoen meer.
  Laat die zure Sint maar stikken
  Ook je schoen die wil hij pikken.

  Sterkte toegewenst aan al die mensen die slachtoffer zijn geworden of nog gaan worden van deze regering en deze samenleving.
  Het tij gaat keren, we zullen eens weer zo beschaafd zijn dat we weten hoe we om elkaar moeten geven.

  Reactie door Eric — maandag 5 december 2005 @ 23.36 uur

 40. Slapen gaan slachtoffers van dit Kabinet:
  alleen die uit een diep dal geklommen zijn,
  weten dat ánderen dat niet hebben kunnen
  trékken, laat staan dat hen een ladder werd
  aangereikt en een reddingsgordel !
  Cultureel erfgoed en defensie werden ge-
  spekt ten kosten van mensenlevens, te wijten aan die enorm lange wachtlijsten,
  waardoor klachten verergerden en nabestaan-
  den te horen kregen: …helaas….!

  Hedenavond in NOVA heeft de voorzitter van
  de Ver. voor Cardiologie (cardiologen)
  verklaard enorm lang gewacht te hebben,
  maar dat er op
  23 december 2005 een KORT GEDING aangespan-
  nen wordt tegen Minister Hoogerwerf !

  Na alles waar ik me hier al maanden lang
  ongerust over maak en al eerder melding
  maakte van mijn ervaringen met het medicijn
  PLAVIX, kan ik vannacht eindelijk proberen
  dóór te slapen.
  Ik had mij vorig jaar voorgenomen, zodra ik
  er weer enigszins bovenop zou zijn gekomen,
  telkenmale dit voor mijn medelotgenoten aan
  de kaak te stellen en deed dat ook op an-
  dere (media) sites, met het verzoek dat te
  onderzoeken aan alle kanten.

  5 december 2005, wordt het dus toch nog
  Sinterklaas voor mij en vele anderen, want
  géén Rechter die niet zou weten wélke juiste beslissing hij zou moeten nemen.

  Lieve mensen, ik heb het even helemaal te
  kwaad: wordt het dan toch nog Kerst en mis-
  schien volgend jaar dan óók nog, voor een
  heleboel lotgenoten met mij?

  Roept mevrouw P.B. nu ook even: hoera ??,
  ons allen bekend van haar ingreep in het
  A.M.C. deze zomer?

  Welke flinke mensen, in de krácht van hun
  leven gaan de “mevrouw van dit topic” nu
  dáádwerkelijk helpen?
  Dáár moet een oplossing voor komen, laat
  het ook voor haar (en vele anderen) ook
  een prettige Kerst mogen worden: het oor-
  spronkelijke oogstfeest, eens ooit !

  Bedankt Sabineke en Eric voor jullie 5 de-
  cember-verrassing, bedankt voor de inspan-
  ningen en voor állemaal, wélterusten !

  Reactie door Madelief — dinsdag 6 december 2005 @ 0.03 uur

 41. @Madelief(40)Vanavond in Zembla ook een documentaire over dure medicijnen, artsen die in spagaat liggen omdat ze gedwongen worden andere te geven omdat het anders teveel budget overschrijdend is.Een heel lastig probleem.Zaterdag herhalen ze het.
  Jammer vond ik dat er niet met de pharmaseutische industrie over gesproken werd, ik snap dat sommige medicijnen duur moeten zijn vanwege jarenlang onderzoek maar ze krijgen ook heel veel binnen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 6 december 2005 @ 0.13 uur

 42. gewoon vvd /cda /d00,lpf blijven kiezen,
  apen met geen ruggegraat!
  op naar wereld oorlog nr 3.
  wapens gaan voor mensen bij cda/vvd stemmers.
  wat maakt een paar voetsel banken hun uit.
  2 helies dat is mooi/kruisrakketen nog beter,zalm/kamp oftewel vvd.
  ook vieze-premier brinkhorst d00 is tegen de compenseren van hoge energie,nee ons gas niet los van buitenlandse olie prijs.
  nee dat fietserek is voor 4 dagen in europa,je weet wel een van de leugenaars,irak oorlog.
  wil geen uitleg geven.omtrend cia vluchten
  mogen ze een ziekte krijgen die niet te genezen is.

  Reactie door ad — dinsdag 6 december 2005 @ 1.01 uur

 43. 41. Sabineke, je moet er toch niet aan den-
  ken dat programma’s als Zembla, Kassa, Ra-
  dar in luchtbellen oplossen.
  Ze staan stuk voor stuk onder mijn Favorie-
  ten en ook ik had NOVA dus toch al extra
  in gedachten en kwam Zembla gedeeltelijk
  tegen, wetende dat die herhaling dus ook
  Zaterdag is. Toevallig zag ik dus nogmaals
  het ziekenhuis waarin ik lag, en dat vorig
  jaar één van de beste werd genoemd….en
  dus trachtte zoveel mogelijk mensen zo min
  mogelijk tekort te doen ! De Dotterbehan-
  delingen worden gedaan in het St. Antonius-
  ziekenhuis en met het zien van zo’n monitor
  lijkt het weer als de dag van gisteren: ik
  heb dus ook wat met ‘nr 14′, het werd mijn
  overlevingsdatum, na een onverwacht, inder-
  haast opgezochte 3e stent ! Straks ga ik
  op zoek naar de frontpagina’s van verschil-
  lende dagbladen en ze kópen ook !
  Mijn spanningen heb ik dus nu ‘overgehe-
  veld’ naar de Ver.v.Cardiologie, die op 23
  dec. hun kort geding aanspannen tegen Hans
  Hoogervorst, minister in dit Kabinet 2005.
  Daarna zullen de Rechters er zich over bui-
  gen. Dan hoop ik toch dat van alle daarmee
  verband houdende disciplines en adviescom-
  missies nu de komende weken van zich zullen
  doen spreken en horen !
  Mijn diep medeleven gaat uit naar mensen die weten, dat hun ‘geliefden’, ‘bekenden’
  dit onderwerp nooit meer kunnen verdedigen,
  omdat zij verONACHTzaamd werden in de be-
  handeling waar zij krachtens een zichzelf
  respecterende Regering récht op hadden/
  hebben. Het is inmiddels een ‘groep’ die
  nooit meer een ‘aanklacht’ kan indienen en
  de ‘politiek’ én dit Kabinet mag de veroor-
  zaakte, aangedane en opgelegde ‘zwijgzaam-
  heid’(voor eeuwig !) niet zonder meer als
  passé naast zich neerleggen:
  hier dient niet EEN GROTE STILTE te vallen
  maar wél één die DUIDELIJK GEHOORD wordt,
  al is het posthuum.

  Artsen worden NU gedwongen hun ziekenhuis-
  jaarbudget niet te overschrijden en dienen
  een aantal patiënten óver het kalenderjaar
  heen te ’tillen’ en patiënten krijgen als
  excuus te horen, dat de ‘wachttijd’ helaas
  nog toeneem, er personeelsgebrek is en ook
  artsen met vakantie moeten kunnen gaan.

  Zó wérkt dat NU en artsen die ménsen willen
  redden en/of genézen hebben inmiddels -in
  de praktijk van alledag- hun “ERECODE”
  geweld aangedaan/moeten doen, in loondienst
  van ziekenhuizen.
  Vreemd trouwens weer, dat ik het NOVAnieuws
  nog niet in het NOSjournaal zag !
  Hoe ‘neutraal’ blijven de media nog?

  Reactie door Madelief — dinsdag 6 december 2005 @ 8.03 uur

 44. Op de eerste plaats moet ik kwijt dat er gewoon vanuitgegaan wordt dat deze mevrouw gescheiden is met alle gevolgen en dat wij de situatie totaal niet kennen dus geen oordeel mijnerzijds over allimentatie etc. Op de tweede plaats geldt dit probleem in brede maatschappelijke lagen en met verschillende oorzaken waar mensen niets aan kunnen doen. ww-wao-bijstand en ga maar door.
  Op de derde plaats m.b.t. armoede en het nieuwe zorgstelsel, m.b.t vergoeding en wel-niet behandelingen is de hoera-stemming alhoewel individueel zeer wel te begrijpen, bij mij er nog lang niet omdat op alle andere terreinen van de gezondheidszorg en medicatie precies hetzelfde probleem speelt als met plavix. Het is dus een structureel probleem dat niet opgelost wordt met een kort geding alleen voor een bepaald medicijn.
  Ook mijn familie kampt door erfelijkheid met veel hart-problemen, dotterbehandelingen, openhartoperaties en aneurisma’s. Zij voelen zich veelal al slecht en nu nog slechter omdat hun cholesterolverlagers worden vervangen door generieke medicijnen met veel meer bijwerkingen waardoor ze nog minder kunnen.
  M.b.t. medicijnen bijv. zou ik met een zeer hoog cholesterol 8.4 voor wie dit wat zegt, ondanks gezonde levenswijze en voeding chlesterolverlagers moeten nemen. De bijwerkingen zijn voor mij echter zo funest dat ik het besluit heb genomen dan maar niets te nemen alhoewel ik van eenieder begrijp dat er betere medicijnen zijn.
  Ik heb hier lang mee geworsteld. Ik wil dit probleem niet aankaarten om mijn geval maar om aan te geven dat het gaat om de structuur van het zorgstelsel en de structuur van de sociale staat van het land op dit moment die steeds meer slachtoffers maakt op elk gebied.

  Reactie door Henny — dinsdag 6 december 2005 @ 8.30 uur

 45. De miserabele sociale staat van dit land, zou een aanleiding moeten zijn tot harde acties.

  En dan zouden niet alleen de mensen die getroffen worden door het moedwillige armoede beleid van deze regering, maar ook zij die potentiele armoede kandidaten zijn.

  We zijn nog niet vergeten dat:

  - je geen medicatie kunt krijgen die je zou moeten hebben
  - niet op tijd de operatie krijgt die waar je recht op hebt
  - kinderen in armoede moeten opgroeien
  -er geen maatregelen worden genomen om werk te creeeren
  - de uitkeringen te laag zijn
  - geld wordt uitgegeven aan mislukkende projecten
  - aan een betuwelijn die al miljoenen heeft gekost
  - aan gevechtsvliegtuigen
  - aan een geldverslindend Europa
  - aan ministers die er 30% bij gaan krijgen, terwijl een groot deel van het volk verrekt
  - aan zakkenvullerij

  en we kunnen het lijstje nog wel verder aanvullen.

  Reactie door e.krul — dinsdag 6 december 2005 @ 9.28 uur

 46. Het is toch vreselijk om zo een verhaal te lezen en dan Rutte (woestijnruiters) in het achterhoofd te horen galmen: zij willen het weghalen bij de succesvollen.

  Wat is nog succesvol dan? Als je met je baan ook je welstand verliest? Als je als moeder gedwongen bent/wordt werkeloos thuis te zitten?

  Nu is Groningen niet de beste plek qua werkgelegenheid, maar dit verhaal ken ik ook van moeders in (jaja) Haarlem.

  Ik word werkelijk onpasselijk van dit soort verhalen en vind ook dat we (SP en rest van oppostitie, vakbonden, arsten) echt het land stil moeten leggen. Hoelang pikken we in het rijke Nederland nog dat kinderen opgroeien in armoede?

  Hoezo succesvol?

  Reactie door Renske — dinsdag 6 december 2005 @ 10.27 uur

 47. Op eigen verzoek heb ook ik, zoekende
  naar wat er allemaal mis ging, verzocht dat
  Cholesterol te beoordelen, en de totaal-
  waarde van 8,1 gaf aanleiding om Zocor 40
  te gaan gebruiken, ná de behandeling. Daar-
  voor gebruikte ik 20. Ook mijn zorgverzeke-
  raar heeft dit middel laten vervangen door
  Simvastatine 40.
  Echter belangrijker zijn de LDL en de HDL-
  waarden (de onderwaarden) die de behande-
  ling blijvend noodzakelijk maken en houd ik
  me – en nu helemaal – toch maar aan die me-
  dicatie, ondanks de bijwerkingen van spier-
  en hoofdpijnen. Erven van de voorouders is
  iets wat mogelijk ook zij als héél erg ver-
  drietig ervaren en sommigen ook een schuld-
  gevoel ontwikkelen van het ervan (onwetend)
  dóórgeven.

  Van mij mag dus om ziekten uit te bannen
  absoluut doorgegaan worden met experimente-
  ren op het gebied van de genetische manipu-
  laties, opdat er mogelijk ooit een tijd
  kome…waarin ziekten grotendeels zijn uit-
  gebannen en voorkomen kunnen worden.

  Ontwikkelingsgeld ook besteden, meer beste-
  den aan medische wetenschap in een breed
  spectrum zou gefinancierd moeten worden uit
  belastingen, maar niet afhankelijk moeten
  zijn van individuele giften.

  Burgerhulp bij aardbevingen en overstromin-
  gen waarook ter wereld zijn verhoudingsge-
  wijs uniek te noemen, echter lijken wij nu
  strikt voor onszelf een enorme reserve te
  moeten gaan opbouwen om hulp in nood te kunnen betalen. Veel mensen zijn daarom al
  jarenlang niet met vakantie geweest omdat
  dát zelfs al niet mogelijk is in een gezin
  waar bijv.diabetes heerst en de bijkomende
  kosten de pan uitrijzen aan hulpmiddelen en
  dieet !
  Als het nieuwe zorgstelsel gaat bepalen dat
  ik verplicht wordt een aantal medicijnen in
  ons gezin zelf te moeten betalen dan is
  dat in ieder geval 100 euro’s (Ned.F.220,-)
  en het inkomen kon de laatste 10 jaar niet
  meer groeien of perspectief bieden, inte-
  gendeel. Koopkracht kan nog op bepaalde punten wat schommelen, maar onontbeerlijke
  uitgaven of reparaties kun je nu eenmaal
  niet op een koopje afdoen, daar zitten door
  de Overheid verbonden ‘normen’ en prijs-
  kaartjes aan, waaraan we ons dienen te hou-
  den, dan moet dat ook mogelijk gemaakt wor-
  den, daar waar mensen niet kunnen bogen op
  verworvenheden omdat hen de kansen nooit
  werden gegeven!

  Reactie door Madelief — dinsdag 6 december 2005 @ 10.39 uur

 48. (46)de sp moet het land platleggen !waarom? omdan afgezeken te worden door de p.v.d.a. .en de door de p.v.d.a. gecontroleerde vakbonden . dat er armoede is in dit land weet wouter bos ook .maar die hoor je daar niet over .de lafaard die houd zijn mond erover dicht om politieke munt er uit te slaan .zijn motto :ALS JE JE BEK NIET OPENDOET KUNNEN ZE JE ER OOK NIET OP AFREKENEN .renske als je verbetering wild zul jij je vrienden ,familie ,en kennissen, moeten overtuigen dat ze s.p moeten stemmen .nog beter is actief worden .dat is moelijk maar niet onmogelijk .ik ben van mening dat mensen die in armoede zitten niet moeten zeiken maar moeten werken aan de verbetering van hun situatie .het ,jan help me, jan pak ze, is niet genoeg .een sterke en grotere s.p laat de ,stille, wouter bos naar links kijken .BLIJF NIET MOKKEND AAN DE KANT .!!!!!!

  Reactie door texas henkie — dinsdag 6 december 2005 @ 10.48 uur

 49. Zo is dat texas henkie. De maatschappij, dat ben jij.

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 december 2005 @ 11.44 uur

 50. Zou het toch niet zo kunnen zijn dat ook
  Wouter Bos niét voor zijn beurt wil spré-
  ken, want goede coaches heeft hij in ruime
  mate(n) die hém zonder meer aan het praten
  weten te krijgen. Wát is wijs sinds het
  zomerreces? Pamperen, totdat zich een echte
  consistente ‘zindelijkheid’ als vanzelf-
  sprekend openbaart? Die neurotisch forceren
  heeft géén zin: het sprekende voorbeeld is
  voor hém, zijn dochter, en voor mij, mijn
  kleinzoon die het ook ‘spelenderwijs’ is
  gelukt met behulp van zijn eigen ouders en
  grootouders in ‘toerdienst’ en zo natúúrlijk mogelijk. De tijd máákt rijp, en
  dat begint al vroeg.
  De politiek is mogelijk bang voor ‘terug-
  vallen’ en ‘incontinentie’ die chronisch
  wordt.
  Die praten nu al met zo velen over die
  angsten en je hoort niet anders van ze:
  “dáár zakt mijn broek van af” en ze lijken
  dus alleen nog in ‘rok’kostuum wat voor te
  stellen, maar dan ook alleen met bretéls en preventieve maatregelen om óngelukjes te voorkomen.

  Reactie door Madelief — woensdag 7 december 2005 @ 14.07 uur

 51. Oftopic @ 48: zie http://www.rood.sp.nl

  Reactie door Renske — woensdag 7 december 2005 @ 20.27 uur

 52. Het liberale gedachtengoed,gaat alleen
  maar over het recht van de sterkste.
  Een egoistische denkwijze.Kijk maarnaar het
  nieuwe zorgstelsel,ingevoerd door onze
  van links naar rechts gezwalkte H.H.
  De rijken steeds rijker,de armen steeds
  armer.Wanneer wordt Nederland wakker

  Reactie door gerrydol — woensdag 7 december 2005 @ 20.41 uur

 53. Het liberale gedachtengoed,gaat alleen
  maar over het recht van de sterkste.
  Een egoistische denkwijze.Kijk maarnaar het
  nieuwe zorgstelsel,ingevoerd door onze
  van links naar rechts gezwalkte H.H.
  De rijken steeds rijker,de armen steeds
  armer.Wanneer wordt Nederland wakker

  Reactie door gerrydol — woensdag 7 december 2005 @ 20.42 uur

 54. Ik denk dat Nederland pas wakker wordt
  Als de eerste rekening van het ziekenfonds op de mat valt.
  Len.O

  Reactie door len oudejans — woensdag 7 december 2005 @ 21.17 uur

 55. Word hier echt helemaal niet goed van. idd, wacht maar tot de 1e zorgrekening in de bus valt. Maar ach – we krijgen een tegenmoetkoming. O verhip – toch niet !! We zijn NET niet arm genoeg! He wat jammer. En dan hebben we de energienotas nog. Wellicht dat die ons volgen jaar onder die grens trekken zodat we eindelijk in aanmerking komen voor een toeslag !! Laten we het hopen !!
  Wat een land zeg, schei toch uit. Wat heb ik het gehad met Nederland. bah.

  Reactie door nr. 17564237653 — zaterdag 10 december 2005 @ 20.45 uur

 56. Dit soort verhalen breken mijn hart. En ik zie aan mijn broer dat het gewoon zo is.
  Ik haat nederland om zijn beleid en wil graag wat veranderen. Ik ben nu actief lid van de SP. Maar het voelt immer alsof het met de dag erger wordt. Zelfs wij krijgen het met de dag moeilijker.
  Wij werken 6 dagen (samen, ik 2 hij 4).

  Ik haat nederland!

  Reactie door Schauw — donderdag 15 december 2005 @ 8.15 uur

 57. Door het beleid van dit kabimet zijn zoveel mensen in dit land in de verdrukking gekomen.
  Heel veel mensen met name de mensen aan de onderkant van de samenleving hebben de grootste klappen van dit kabinet gekregen.
  Zoveel mensen die het niet meer redden die de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen.
  Het aantal huisuitzettingen is dit jaar drastisch gestegen.
  Het aantal mensen dat in een schuldsanering terecht komt is drastisch gestegen.
  Het aantal mensen dat de rekeningen niet meer kan betalen en ver voor het eind van de maand niets meer over houdt is ongekend hoog.
  Het aantal mensen dat beroep doet op een voedselbank is ongekend.
  Volgend jaar zal voor veel mensen de genadeklap zijn met huisuitzettingen, schuldsaneringen,tot gevolg.
  Nog meer mensen die een beroep doen op de voedselbank.
  Nog meer mensen die op straat komen te wonen nog meer mensen in ellende.
  Je gaat je bijna schamen dat je nederlander bent!
  En dit kabinet ze doen hier niets aan, ze gaan gewoon door met het nemen van asociale maatregelen die hetleven van heel veel mensen kapot maken.
  Wat ik dit kabinet toewens is dat ze de kerst niet halen.
  Dat dit land verlost mag worden van dit asociale beleid.
  Dat er een kabinet mag komen dat wel oog heeft voor mensen dat op korte termijn met oplossingen voor die honderdenduizenden mensen voor deze kerst en het nieuwe jaar een ramp is of dreigt te worden.
  Een kabinet dat luisterd naar mensen en daadwerkelijk wat doet voor mensen en niet alleen maar holle woorden roept.
  Dat is mijn kerstwens en wens voor 2006.

  Reactie door Jubbetje — woensdag 21 december 2005 @ 8.46 uur

 58. De armoede heeft veel te maken door te zware lasten welke burgers wordt opgelegd.
  De belastingdruk is nog nooit zo hoog geweest,de laatste jaren,verhoging BTW EcoTax gemeenteheffingen gas benzine in alles is nederland toploper inzake belastingen en heffingen,dan nog eens de dure euro het bevriezen van de lonen en het verhaal is kompleet,Ons begrotingstekort ver onder de norm van 3% over de ruggen van de burgers,met alle gevolgen ven dien,geen staatsleningen meer,met gevolg pensioenfondsen eerst grote beleggers in staatsfondsen beleggen nu in risicodragende beleggingen met gevolg zware verliezen,en een verhoging van de pensioenpremie en zo kan ik nog even doorgaan,resumerend een wanbeleid tot eer en glorie van ons kabinet met aanvoerder ZALM

  Reactie door C.Game — dinsdag 3 januari 2006 @ 11.34 uur

 59. Dat bedoel ik nou laten we massaal in opstand komen.Ik begrijp het maar al te goed hoe het is om aan lager wal te geraken. In ieder geval pik ik het niet meer en kom ik in opstand.

  Reactie door Chrezen — zaterdag 7 januari 2006 @ 19.49 uur

 60. Bij CZ word plavix ook niet vergoed 6 euro per tablet welke vergoed deze wel?

  Reactie door sp — vrijdag 17 maart 2006 @ 16.18 uur

 61. op de dag van vandaag kun je niemand meer vertrouwen.je word belazert als het kan waar je zelf bij staat.neem een voorbeeld aan de huidige regering die nu aan de macht is.eerst het zuur dan het zoet.
  de stille armoede blijft zich maar toenemen in nederland.butgers die werken met en zonder gezinnen zijn totaal in een vergeethoek gegooit omdat zij te koppig zijn om dingen te kunnen akcepteren die zij zelf veroorzaakt hebben.mijn mening daarop is .opsousen met deze regering.
  burgers zijn al genoeg het slachoffer geworden door de regering balkenende.

  Reactie door erickuijpers — zaterdag 15 juli 2006 @ 23.01 uur

 62. Gelukkig kennen ze in Afrika geen zorgstelsel.. BTW EcoTax, of huisuitzettingen (welk huis?) Daar gaan er helemaal geen mensen naar de voedselbank, die is er tenslotte niet. Lager wal kennen ze daar gelukkig ook niet… Vakantie?

  Ik ben voor kritiek… maar laten we eens een ander perspectief erbij houden terwijl we klagen over hoe slecht we het in Nederland hebben.

  Reactie door Ingmar — zaterdag 23 september 2006 @ 15.12 uur