Pietà

Mensen sturen mij van alles…brieven, mails, films, tekeningen, en ook foto’s.

Deze foto’s van de pietà van Michelangelo (1499) in de St. Pieter in Rome – gemaakt door een bezoeker van dit weblog – wil ik je niet onhouden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 december 2005 :: 0.10 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Dit heeft geen woorden nodig. Natuurlijk;
  ik vind het mooi en erg ontroerend, maar
  het maakt me vooral stil. Het lied:’Erbarme
  dich’is wat er bij me opkomt;erbarmen en
  compassie;tijdloos blijkbaar en door/van
  alle tijden.

  Reactie door Reintje — dinsdag 6 december 2005 @ 2.46 uur

 2. Eroties!

  Reactie door Sonja — dinsdag 6 december 2005 @ 8.32 uur

 3. Schitterend, dat zou ik graag in werkelijkheid willen aanschouwen.
  Al die plooien en uitgewerkte details, geweldig.

  Reactie door e.krul — dinsdag 6 december 2005 @ 9.02 uur

 4. De afbeelding van Bellini is vermoedelijk
  een meer waarheidsgetrouwe en Maria, waarvan men zegt dat ze Jezus “ontving”
  voor háár 14e jaar lijkt op de andere af-
  beeldingen wel héél erg jong. Van Jezus is
  bekend dat hij een Jood was, maar de af-
  beelding beantwoordt daar naar mijn idee
  onvoldoende aan, van zijn moeder en vader
  is mij te weinig duidelijk geworden, hoe
  hun gezin in wezen was samengesteld.

  De serene afbeeldingen vind ik schitterend
  maar toch wat ‘te zoet’ en de tot in haar
  ziel gekwetste Maria lijkt al mild te be-
  rusten, terwijl een ‘totaal verslagen’ zijn
  mogelijk de uitdrukking had kunnen zijn.

  Op zich is het een schitterende voorstel-
  ling van een ‘dode zoon, even terug bij de-
  gene(n) die hem het leven schonk(en) in de
  armen van zijn moeder’, maar eigenlijk had-
  déze niet Maria en Jezus moeten heten.

  Niemand geeft ook zijn gróte kind zó devoot
  terug, maar straalt dan complete ontredde-
  ring uit, zoals uit voorbeelden in het ge-
  hele temperamentvolle midden-oosten regel-
  matig ongeretoucheerd te zien geven !

  Jezelf een autosuggestieve ‘rust’ toedienen
  middels deze beelden is het récht van elk
  anders interpreterend individu!
  Ook U, ook ik !
  Fijne dag allemaal !

  Reactie door Madelief — dinsdag 6 december 2005 @ 10.00 uur

 5. Als ik het bekijk, geeft het voor mij, vooral gelatenheid weer, niets van de onmacht en frustratie die ook gevoeld worden bij overlijden.Zoiets van Godswerk is gedaan.
  Als hij bestaat heeft Hij voor mij vooral veel vragen te beantwoorden.
  Kortom het is een mooi beeld naar het Cristelijk geloof, en het vakmanschap spreekt uit elke porie!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 6 december 2005 @ 10.48 uur

 6. Ik heb het geluk gehad een jaar in Rome gewoond te hebben. Omringd door zoveel schoonheid, is echt een feest!
  Misschien een leuk idee als er in de SP pot wat overblijft om een goedkoop reisje naar Rome aan te bieden, zodat ook de minderbedeelden eens de mogelijkheid krijgen te genieten van zoveel moois.

  Reactie door kaatje — dinsdag 6 december 2005 @ 12.02 uur

 7. Hele films in je mail? Nou dan moet je wel een grote mailbox hebben Jan Marijnissen.

  Ben laatst er achter gekomen wat ik al vermoede, onder het mom van godsdienst vrijheid mag je anderen tot op het bot beledigen zonder dat er wat aan gedaan wordt,
  pas als je met de dood bedrijgt wordt willen ze er wat aan gaan doen. Zelfs door de SP wordt je in de steek gelaten als je vraagt of er ook wat kan worden gedaan aan de zeer generaliserende teksten zoals die b.v. in de bijbel staan, zo wordt je als niet christen in het rijk van de duivel geplaatst.

  Laatst las ik in de krant dat er iemand was die heeft geprobeerd om de geschiedenis te vervalsen zodat er gedacht werd dat het christendom eerder in nederland was dat het eigenlijk is.

  Mensen geloven alleen maar omdat ze dingen kunnen verklaren. Maar omdat ze niet op eigen benen kunnen staan, want het is toch mooi een geruststelling dat er nog een godje is die bij je is.

  Je zou bijna medeleiden gaan krijgen met gelovigen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 6 december 2005 @ 20.32 uur

 8. @7
  AMEN!!

  Reactie door rommel — dinsdag 6 december 2005 @ 21.16 uur

 9. Oh, Jan, mensen, ik moet eerlijk zijn: ik heb de foto’s niet zelf gemaakt, was dat maar zo, maar ik vond in Jan’s biografie dat hij een voorliefde heeft voor Michelangelo’s Pietà, en die voorliefde deel ik met hem, al vanaf mijn jeugd, dus wilde ik hem een plezier doen door wat mooie afbeeldingen ervan aan hem te sturen… gevonden via een zoekopdracht aan Google… o jee… maar het is daarom niet minder oprecht bedoeld.

  Reactie door Jan-Peter — woensdag 7 december 2005 @ 3.57 uur

 10. Ik was wel prettig verrast dat Jan de foto’s heeft geplaatst. Volgende keer stuur ik een gedicht… iets met Verdonk… spelonk… Hoogevorst… hemaworst… maar of dat wordt geplaatst…

  Reactie door Jan-Peter — woensdag 7 december 2005 @ 4.05 uur

 11. Ach, het zij je natuurlijk al lang ver-
  geven, 10, Janpé: ook in mijn gezin en de
  generatie ervoor, werd nooit berispt of ge-
  straft als de wáárheid boven tafel kwam.
  Heb je nu ook nog de waarheid zélf opge-
  biecht of was dat ádvies er vóórdat men jou
  zou ‘confronteren met jouw verrassing’?
  Kijk, het CDA zou zeggen: ‘ga heen en zondig niet meer’ en de VVD het mogelijk
  betitelen met “ách, zo duidelijk kan ik het
  me niet meer herinneren, die herkomst”, en
  mogelijk de PvdA: “doe het snel zelf even,
  voordat je voor gek gezet wordt, en weet
  dat éérlijk het lángst duurt” en mogelijk
  ooit Annie M.G.: “Heerlijk duurt het langst,weet je toch? Doorgaan zonder angst”

  Intussen: wié je ook eigenlijk bent, haal
  wat slááp in ! Groetjes,

  Reactie door Madelief — woensdag 7 december 2005 @ 13.30 uur

 12. Dat was lief, Madelief, en van slaap ben ik mijn eigen dief. Sint waart nog rond. Nu hou ik mijn mond.

  Reactie door Jan-Peter — woensdag 7 december 2005 @ 14.54 uur

 13. @7 Evert, Je kunt het beeld ook zien als KUNST. Zonder meteen de religie-discussie erbij te halen. Je klinkt zo bozig. Geniet toch gewoon van kunst, dat is dit! En niet zo’n beetje ook, ik vind het echt prachtig, ontroerend.

  Jan leuk dat je dit op de site zet, ik weet dat je houdt van hoge kunst & cultuur, ik ook! Of het nou religieuze kunst of niet-religieuze kunst is.

  Reactie door Ellen — woensdag 7 december 2005 @ 17.33 uur

 14. Ellen (13),

  Wat zou jij er van vinden als tot op het bot beledigd wordt en er wordt niks aan gedaan?

  Zelf door de SP word ik in de steek gelaten.
  Jan Marijnissen, waarom word er niks gedaan aan de generaliserende beledigingen in de bijbel? Een tijd geleden zei je in een reactie op een post van iemand anders dat je alles durfde. Nou, daar is bitter weinig van de merken als het over op kritiek gaat op het christelijke geloof.

  Laat eens zien dat je een echte kerel bent,
  en vertel me waarom er niks aan gedaan wordt.

  Al vast bedankt voor je reactie Jan Marijnissen. Ik sta open voor om met je in discussie te gaan, over het algemeen vind je een goede politicus.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 7 december 2005 @ 23.17 uur

 15. Hallo Evert,

  Vervelend dat christenen je zo kwetsen en beledigen. Ik ken je problemen met hen niet. Gaat het om een persoonlijke ruzie of om iets dat in de bijbel staat, waar je je druk over maakt?

  Ik ben niet-gelovig opgevoed, maar sta neutraal tegen religies en gelovigen, mits ze met andersdenkenden normaal omgaan, uiteraard. Mensen beledigen is natuurlijk uiterst benepen, stompzinnig en intolerant. Helaas is dat iets van deze tijd. Christenen (en moslims) worden ook vaak beledigd, wat ik ook erg triest vind.

  Echter, daarmee praat ik het niet goed. Ik ken de situatie dus niet, maar als ik mijn voorlopige mening erover mag geven: sta er gewoon boven. In het eerste geval zie je ze misschien dagelijks en dan is het wel moeilijk, maar probeer dan beleefd tegen ze te zijn, dan bewaar je je trots. Uiteindelijk zullen ze die beleefdheid wel waarderen. Het kan trouwens ook nog zijn dat ze niet eens beseffen dat ze jou beledigen.

  En in het tweede geval, als het ‘alleen’ in de bijbel staat, zou ik me er niet druk over maken, volgens mij nemen 9 op de 10 christenen de bijbel allang niet meer letterlijk. Als symbool is het heilig, maar niet alle inhoud is heilig. Juist die controversiele en hel-en-verdoemenis delen zijn dat niet. Die zijn ook helemaal niet troostend of inspirerend, en daar gaat het de meeste christenen in Nederland juist om. Daarom geven dominees en pastoors die delen van de bijbel ook (vrijwel) nooit aandacht tijdens diensten enzo. Die boodschap slaat niet meer aan, en terecht. Het leeuwendeel van de christenen in nederland is namelijk gematigd en tolerant. En diegenen die dat niet zijn hebben vooral zichzelf ermee. Zo zie ik het.

  Laat jouw leven er in ieder geval niet door verpesten, dat is het niet waard.

  Sterkte en groetjes,

  Reactie door Ellen — donderdag 8 december 2005 @ 19.50 uur

 16. Nog een aanvulling:

  Juist omdat de onderdrukkende vorm van christendom (opgelegd door de rijken en machtigen, aan de armen: het ‘opium voor het volk’ waar Marx terecht tegen streedt) niet meer bestaat in Nederland, en er nu een absolute scheiding tussen kerk en staat is, moet de politiek zich ook niet gaan bemoeien met de inhoud van de bijbel, tora of koran. Als je dat van de SP vraagt vind ik dat nogal raar, eerlijk gezegd.

  Reactie door Ellen — donderdag 8 december 2005 @ 20.11 uur

 17. Het gaat voornamelijk over teksten uit de bijbel. Maar ook de sgp baat mij zorgen, ze willen dat de overheid het evangelie bij mensen door de strot drukt, ook zijn ze mij te vrouw onvriendelijk (stel je voor dat we geweldige vrouwen als Agnes Kant zouden moeten missen).

  We moeten waakzaam zijn dat onze vrijheid van godsdienst(hier valt ook vrijheid van niet geloven onder heb ik mij laten vertellen.

  Bij de SP houden ze zich ook met wetgeving bezig en ik heb veel vertrouwen in de SP, dus vandaar dat ik de SP vraag vraag.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 8 december 2005 @ 22.44 uur

 18. Prachtig beeld, zou het zelf wel willen zien maar helaas vakantie niet betaalbaar.
  Leuke anekdote (althans vind ik). Vroeger, heel lang geleden vroeg mijn zus eens aan mijn moeder “Hoe weten ze nu dat maria onbevlekt ontvangen is, er is toch niemand bij geweest” Antwoord moeder; “Ja daarom juist”.

  Reactie door Henny — donderdag 22 december 2005 @ 12.49 uur

 19. de Piëta is zo mooi, ik deel dus de liefde voor dit beeld…. De echte heb ik nooit live gezien, maar de houten kopie in de Notre Dame wel, en die is ook prachtig…… Maar ooit ga ik de echte zien!!!!

  dikke doei

  Reactie door Kipper — woensdag 28 december 2005 @ 18.35 uur

 20. Al jaren spaar ik alles over pietà’s.Regelmatig houd ik een lezing over pietà’s met lichtbeelden en muziek. Het is voor mij het meest ontroerende beeld : een moeder met haar vermoorde zoon op schoot. Nog steeds worden zonen vermoord en nog steeds treuren moeders over hen. De pietà is voor mij een aanklacht tegen oorlog en geweld !

  Reactie door Tinie Nobel — woensdag 1 februari 2006 @ 20.20 uur