Brandweer

Onderstaande mail kreeg ik van de actievoerende brandweerlieden. Inmiddels hebben werkers op de ambulances besloten zich bij deze acties aan te sluiten. Je kunt natuurlijk altijd discussieren over welke actiemiddelen geoorloofd zijn en welke niet, maar buiten kijf staat dat deze mensen de fakkel die op 2 oktober 2004 ontstoken is, hoog houden!

Geachte bestuurders,

De veiligheid binnen Nederland is een belangrijk onderwerp geworden door situatie waarin we thans in leven. Veiligheid op de politieke agenda is echter meer dan het gevoel van onveiligheid wegnemen bij de burgers in de vorm van een efficiënt opererend politieapparaat, oplettende burgers en een overheid die alles in het werk stelt om het doel een “veilige leefomgeving” in stand te houden. In de keten van veiligheid spelen behalve de politie ook ambulancediensten en gemeentelijke brandweerkorpsen een nadrukkelijke en noodzakelijke rol.

Het personeel van de laatste twee genoemde onderdelen zijn thans in zeer zwaar weer terecht gekomen door de afgekondigde fiscale maatregelen en op grond van de wet leeftijdsdiscriminatie/ gelijke behandeling. De gemeentelijke werkgevers en de vakbonden dreigen in een impasse
terecht te komen.
De kaderleden van de grootste vakbond zijn op grond van bovenstaande maatregelen best bereid aan een geheel nieuw personeelsbeleid voor
nieuw aan te nemen hulpverleners mee te werken, maar de prijs die daarvoor betaalt dient te worden zal niet ten koste moeten gaan voor al in dienst zijnd personeel. Daarnaast geloven wij niet in zo`n nieuw model brandweermens met een tweede carrière.

Waar hebben we het concreet over?

De brandweermens wenst na een gemiddeld dienstverband van 30 jaar bij de repressieve dienst met FLO (Functioneel leeftijd ontslag) te gaan. In een simpele berekening leggen wij u de grondslag uit waarom wij vinden dat men recht heeft om met 55 jaar uit dit soort van arbeidsproces te stappen en nog een aantal jaar te genieten van een volledig sociaal leven.

De brandweermens werkt nog steeds gemiddeld 54 uur per week, verdeeld over 122 diensten van 24 uur op de kazerne per jaar. In 15 jaar repressieve dienst werkt men meer dan in 30 jaar 09.00 tot 17.00!
Men werkt namelijk 1,5 maal de werktijd van de gemiddelde werknemer die een 36 uur dienstverband heeft. Zelfs na een aanpassing van het arbeidstijdenbesluit 48 uur maximaal per week blijven er nog 12 onbetaalde uren over. Willen wij geld, nee simpelweg behoud van FLO.

Hoezo geen recht meer op FLO?
Denkt u even mee na alstublieft.

De brandweer en ambulancemedewerkers vragen om uw politieke hulp!

We vragen hulp aan alle politieke partijen die veiligheid en personeelsbeleid echt in een hoog vaandel hebben staan behalve alleen kreten “iedereen moet langer werken”. Dat hebben wij na 30 dienstjaren namelijk al ruim gedaan.
Als u de laatste kreet als alleen de waarheid ziet heeft u bovenstaande rond de arbeidsuren en jaren niet echt gelezen.

Waarschuwing voor de politiek en het thans nog niet opkomen – regelen op afgekondigde fiscale maatregelen door geen uitzondering voor zware
beroepen te hebben gerealiseerd.

Het is crisis tussen de brandweer, ambulancemedewerkers en het VNG. Dat is niet de schuld van de beroepsbrandweermensen en ambulancemedewerkers in Nederland. Zij doen gewoon hun werk, maar bouwde en bouwen tot op de dag van vandaag na binnenkomst rechten op zoals FLO. Zonder een dialoog, een echt gesprek waarin je standpunten uitwisselt, en zonder naar de brandweermensen die het aangaan te luisteren, neemt men stelling.
Men verschuilt zich achter uw aangenomen wetten.
Er is geen gesprek met onze directe werkgever, de burgemeesters en commandanten.
Zij laten hun personeel stikken en gaan niet achter hun personeel staan als het erom spant.
We worden behandeld en aangekeken als minderwaardig omdat we opkomen voor onze opgebouwde rechten!

Dat hebben wij niet verdiend, uw verantwoordelijkheid op brandweerzorg, 1e lijn medische hulp, dus een onderdeel in uw politieke agenda “veiligheid” hebben ons altijd gerealiseerd. Als tegenprestatie hebben wij ons loon en arbeidsvoorwaarden, dat is ook jaren goed gegaan.
Het werk is er niet gemakkelijker op geworden, maar wij blijven u zekerheid bieden, maar wij willen daar NORMAAL voor beloond worden.!
Nogmaals, het VNG verschuilt zich achter de regering in plaats dat ze hun verantwoordelijkheden nemen.
Een goede veiligheidszorg met normale arbeidsvoorwaarden.

Kijkt u eens naar de politie, daar staan de commissarissen achter hun mensen. Hebt u dat al een brandweercommandant met een hoop goud op
schouder al zien doen? Wij niet!!!

Het is zo te laat!

Beroeps Brandweer – ambulance pikt het dadelijk niet meer. De bonden blijven, zoals het hun onderhandelaar betaamt, zo lang mogelijk in overleg. Ja, zelfs na 40 jaar een eerlijke en zuivere regeling, FLO, overboord gooien is over te praten. Maar NIET voor al in dienst zijnd
personeel.
Dit personeel staat nu met de rug tegen de muur. Brandweermensen voeren actie, vrijwel altijd op hun vrije dag tussen de 24 uur diensten door. Hun stem wordt niet gehoord anders had het bij u hoger op de agenda gestaan als u al van ons probleem wist.

Daar gaan wij voor zorgen. Wij eisen een eerlijk en open debat in de kamer. De burger van Nederland die u gekozen heeft zal roepen om een
goede regeling van onze FLO!
De sneeuwval in het Oosten van het land gaf veel ellende. Daar stonden ook al uw hulpdiensten de burger bij in hun ellende. Echter, de beroepsbrandweer is ziek, ziek van ellende die over hun heen wordt uitgestort. De hulp aan de burger zal tot een minimum dalen als men
dadelijk letterlijk ziek wordt. Wij willen dit voorkomen maar daar bent u de laatste strohalm voor.

Zorg dat het VNG de handreiking krijgt om zowel financieel als middels een sociaal plan het overeind houden van dit specifieke vak tot 55 jaar voor bestaand personeel. Sterker nog, de illusie dat nieuw personeel na hun 40e allemaal herplaatst zouden kunnen worden is een farce maar men geloofd erin. Wij niet en dan hebben we nog niet eens over de repressieve kwaliteitafbraak van een belangrijke schakel in de veiligheidsketen.
Een vak waar wij allemaal van houden met de kanttekening die dit in het sociale leven ernaast met zich meebrengt. Daar hebben voor gekozen en daar willen we voor blijven gaan.

FLO 55 jaar!

Dit is geen pre – pensioen maar door meer uren werken zonder betaling (54 uur) 36 betaald al die jaren zelf inverdienen. Waar krijgt u nog mensen die zo gek zijn om voor 36 uur betaling 54 uur te werken. Jawel, mensen die hulpverlener willen worden. Een ander slag volk, dat wel!
Strijdbaar? Ja, dat ook! Als wij eens echt 36 uur gingen werken?
Rekent u maar uit! Als men er dadelijk zo ziek van wordt en geen uur meer kan werken……..

Met vriendelijke doch dringende groet en hoogachting,

Het Landelijk actiecomité FLO55.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 09 december 2005 :: 14.11 uur

86 Comments

86 reacties

 1. Daarbij genomen dat deze mensen in brandende gebouwen rennen om onbekenden te redden, en verkreukelende mensen uit wrakken bevrijden.

  Deze mensen zijn helden, en moeten zo ook behandeld worden. Dus na 30 jaar eruit. Dan mogen ze terugkijken op een heldenleven.

  Maarja met dit kudt kabinet is iedereen onder de ton een looser.

  Reactie door alexander — vrijdag 9 december 2005 @ 14.37 uur

 2. Misschien hebben ze gelijk, maar dat is ABSOLUUT geen reden om burgers/bedrijven
  op onkosten te jagen door ze lang in de file te laten staan.

  Reactie door engine 54 — vrijdag 9 december 2005 @ 14.57 uur

 3. De zakken van de gemeente bestuurders staan bol van het vullen en dan moet je wel roepen wij hebben een duur CAO afgesloten, hoeveel procent zouden de B en W’s ook weer erbij moeten krijgen en wie gaan dat betalen, driemaal raden.

  Reactie door h.hiensch — vrijdag 9 december 2005 @ 14.59 uur

 4. De CAO van de brandweer en die van het ambulancepersoneel is nog altijd een stuk beter dan die van de gewone ambtenaar. Tegelijkertijd kun je je afvragen wie er met het huidige akkoord beter worden. Ik denk niet de jongeren. Dat het zwaar werk is wordt door niemand ontkend, maar het blijft een raar iedee dat er veel mensen al vroeg kunnen stoppen. En dat terwijl er veel gedaan wordt aan de arbeidsomstandigheden waaronder deze mensen moeten werken. Echter, niemand kan mij wijs maken dat door vroeg weggaan je daarmee emotioneel beter wordt. Iets wat aangrijpend is raak je niet makkelijk kwijt. En dat los je alleen op door een goede nazorg. En dat hoor ik niemand zeggen.

  Reactie door jojo — vrijdag 9 december 2005 @ 15.07 uur

 5. Petje af voor de brandweer!
  Waarom heeft de vakbond (waar ik iedere maand weer konterbuutsie voor betaal!) deze mensen laten vallen.
  Of is het FNV inderdaad een “rusthuis voor sociaal-bureaucraten”?
  Het is juist de brandweer die voor je klaar staat wanneer je ze nodig hebt.
  Ik zou tegen ze zeggen: LAAT JE VUUR NIET DOVEN!

  Reactie door Jan Nijman — vrijdag 9 december 2005 @ 15.30 uur

 6. Gewoon de fik! er in en alles plat gooien deze regering verdiend niet beter.
  Weg met slopersbedrijf Zalmpie & Balkie

  Reactie door Henk — vrijdag 9 december 2005 @ 15.35 uur

 7. Engine 54. Staken is het enige middel dat hen ter beschikking staat. Ik vind het altijd zo flauw zo ‘n reactie. Ik wil graag in de file staan voor deze mensen, beetje solidariteit engine54!

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 december 2005 @ 16.02 uur

 8. @5 Jan.

  Omdat de FNV een keurige democratiese bond is en zij luistert eerst naar de leden en gaan dan onderhandelen in opdracht van de leden. Zij zijn voor de leden of zijn de leden voor het bestuur? In dat geval heeft de vakbond een probleem en dat hebben zij al jaren. Wie met macht omgaat weet op een gegeven moment niet meer voor welke partij zij aan het werk zijn, arme stakers. Nederland is knap ziek en ik denk dat voor deze ziekte geen zorgverzekeraar te vinden is.

  Reactie door h.hiensch — vrijdag 9 december 2005 @ 16.42 uur

 9. Zo lang ik onherkenbaar gehelmde brandweermannen op televisie hoor miauwen over dat ‘ze nog maar moeten afwachten of ze leuk werk krijgen hierna’ rijst bij mij ernstige twijfel of ik wel met mannen van doen heb. Mannen die van aanpakken weten. En elke uitdaging aannemen.

  Reactie door Kiers — vrijdag 9 december 2005 @ 16.51 uur

 10. Dat met die hoeveelheid arbeid valt ook wel weer mee. Ze werken alleen als er ergens brand is, een rivier overloopt of een kat in de verkeerde boom zit.

  Maar goed, de overheid heeft een akkoord gesloten met de vakbond. Klus geklaard zou je denken, maar nu is het eigen akkoord niet meer goed genoeg. Ik zeg: pak je spuit en ga blussen.

  Nu het ambulancepersoneel, morgen de politieagenten, volgende week de rest van het land. Ik zit nu te overwegen welke snelweg ik volgende week wil ´pakken´, want ik vind dat ik eigenlijk geen ziektekostenpremie meer hoef te betalen.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — vrijdag 9 december 2005 @ 16.51 uur

 11. @9 Kiers,
  Jij bent zeker zo’n mannetje dat de slangen doorsnijdt als er ergens een “mooie fik” is. Of gooi jij met oud en nieuw stukjes -het moet je vast niet te zwaar worden- stoeptegel naar werkende brandweerlui.

  Reactie door L.D. Kopererts — vrijdag 9 december 2005 @ 16.57 uur

 12. 10. In de meeste gemeenten moeten de brandweerlieden ook gewoon aanwezig zijn als er niks aan de hand is. Dat kun je moeilijk “geen werk” noemen. Ergens uren doelloos rondhangen, is heel vermoeiend.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 december 2005 @ 17.07 uur

 13. Goed bezig.
  Cohen ging aardig onderuit met z’n legertje tukkers. :)

  Reactie door Jory — vrijdag 9 december 2005 @ 17.17 uur

 14. Prima die staking van de brandweer.En ambulance gaat ook mee, prima!
  Ben benieuwd wanneer de zorg gaat staken, persoonlijk heb ik gaan opleiding om op de markt te staan!
  Heerlijk het hele land een keertje plat, hoog nodig tegen die schavuiten uit de regering!
  Ben benieuwd welke excuus ze nu weer weten te vinden met Verdonk en Donner.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 9 december 2005 @ 17.24 uur

 15. Nee heer L.D. Kopererts, ik ben gewoon een burgerlul die tussen 9 en 5 in loondienst van de particuliere sector zijn poen verdient en niet onherkenbaar loopt te schreeuwen dat hij recht heeft op gemeenschapsgeld.
  En als de kracht van uw betoog moet komen van de insinuerende en belachelijk aandoende aanname als zou ik na 18:00 uur mij op straat begeven stenen gooiend en al, ik kijk wel uit, dan zit ik reeds achter de piepers, dan moet u weten dat ik uw betoog maar een lauw schijtdoekje vind. Om te huilen zo zwak.

  Reactie door Kiers — vrijdag 9 december 2005 @ 17.24 uur

 16. Mag ik daar aan toevoegen Sabineke van Schie-Pleines, dat uw voorstel het land heel veel geld gaat kosten en dat dit waarschijnlijk een zeer kortzichtige visie betreft die u daar heeft?

  Reactie door Kiers — vrijdag 9 december 2005 @ 17.28 uur

 17. Kiers u hebt recht op gemeenschaps geld, net zo als iedereen, de regels zijn zo afgesproken, dus loop hier niet zo te zieken, ten zij u met inhoudelijke argumenten kunt komen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 9 december 2005 @ 17.31 uur

 18. Sabineke van Schie-Pleines, als ik hoor dat de bonden de acties niet steunen dan weet ik genoeg. Dan heult u op dit moment met de vijand en moet u dit verwrongen maatschappelijk beeld dat u daar heeft alsof dat recht zou doen aan het grotere geheel, niet op mij projecteren. Ik hardwerkende en rechtschapen geloofsmens in zeden en normen als in het zweet des aanschijns en broodverdienen, maar van weleer blijkbaar. Driftig onderdeurtje.

  Reactie door Kiers — vrijdag 9 december 2005 @ 17.39 uur

 19. De brandweer heeft mijn sympatie en steun.
  Wanneer en waar gaan we als SP de straat op, om samen met hen te demonstreren?
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 9 december 2005 @ 17.43 uur

 20. Ik heb gewerkt tot m’n 61-ste. De laatste 23 jaar had ik een leidinggevende functie.
  Gewoon, 36 uur per week. Ben met 90 procent van m’n laatstverdiende loon uitgewuifd. Leuk, maar je zit wel ineens thuis uit je neus te vreten. Gelukkig heb ik me een paar hobby’s aangemeten. Met 55 jaar stoppen met werken slaat nergens op. Meer personeel aannemen bij de brandweer en normale uren draaien. En de zwaardere taken over laten aan jongere collega’s. Op die manier kun je het best volhouden tot je 59-ste. Het is toch te gek? Ook al die beroepsmilitairen houden op met “werken” als ze 55 zijn. Waarom in vredesnaam? Die lui doen hoofdzakelijk niks anders dan wachten tot er iets gebeurt. Tja, áls er iets gebeurt, dan is het muizen. Maar ze hebben zelf gekozen voor het beroep: held……..

  Reactie door Hendrik Kuipers — vrijdag 9 december 2005 @ 17.58 uur

 21. Pardon, Kiers, ik hardwerkende verpleegkundige met het zweet regelmatig op mijn voorhoofd heb totaal geen verknipt beeld op de werkelijkheid, dat bent u!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 9 december 2005 @ 18.19 uur

 22. Waar kan ik me misgelopen centjes vangen (behalve dan bij de S.P.) die ik heb misgelopen als dienstplichtig paraat soldaat in Seedorf Duitsland?

  Al die nachtjes slapen op de kazerne was ik toch mooi met een oog wakker om met het het 42eBLJ de honderden divisies van het Warschaupact te stoppen.

  Gelukkig voor hun zijn ze nooit gekomen!

  Oh ja, en me weekends ook! Elke zaterdag en zondag om 14:00 met je mil. paspoort bij de wachtcommandant melden, die tellen ook!

  Waar is de calculator?

  Reactie door rommel — vrijdag 9 december 2005 @ 18.20 uur

 23. Doorgaan,…brandweer…laat de verantwoordelijken de vlammetjes maar voelen…fijne hitte..platleggen !!
  We begrijpen jullie..!!

  Reactie door eric — vrijdag 9 december 2005 @ 18.22 uur

 24. @22
  U begrijpt mij ook wel , he?
  Poen poen poen.
  De een zegt money de ander geld.
  Maar ik zeg poen.
  En het liefts niets voor doen.
  Poen poen poen.

  Reactie door rommel — vrijdag 9 december 2005 @ 18.30 uur

 25. Hendrik daarom vraag ik me af hoeveel brabdweerlpersoneel daadwerkelijk tegen dit akkoord zijn. Leuk als je drie weken met de kids weg kund, maar een heel jaar lang zonder wat achter de hand is ook niks. Echter, ik vrees dat er veel meelopers zijn die te bang zijn om te zeggen dat ze akkoord steunen. Het gewone ambtelijk personeel moet tot zijn 61e door werken en dat is heel gewoon. Lichamelijk is het zwaar werk, maar je kunt ook zeggen dat het emotioneel nog zwaarder is, maar met welke leeftijd moet je dan weg? Met een goede zorg achteraf en door gekwalificeerd personeel kom je al een heel eind. Daar kan geen enkele leeftijdsgrens tegen op.

  Reactie door jojo — vrijdag 9 december 2005 @ 19.03 uur

 26. Totale onzin dat vervroegd pensioen van die spuitgasten.
  Na hun 55e jaar kunnen ze gewoon uit ‘actieve’ dienst naar een passieve dienst.
  Met andere woorden, voorlichting , opleiding, onderhoud, administratief noem maar op.

  En als ik mijn uren ga tellen, inclusief reisuren (zo’n 2,5 uur per dag) dan kom ik toch op 52,5 uur per dag, kan ik dan ook eerder met pensioen ???

  Reactie door hac — vrijdag 9 december 2005 @ 19.03 uur

 27. Nee hac, dan kun jij niet met pensioen want daarvoor moet je eerst met je wagen van de zaak met zwaailicht de openbare orde verstoren als goed bedoelende burgers in de file staan naar hun baantje om de belastingcentjes te verdienen om deze wanorde van te betalen etc. etc. tot ik er moe van word.

  Reactie door Kiers — vrijdag 9 december 2005 @ 19.18 uur

 28. @26
  Verdraaid!
  Helemaal over het hoofd gezien…

  Nou dat wordt een bedrag met zes cijfers!

  We gaan weer ff calculeren!

  Reactie door rommel — vrijdag 9 december 2005 @ 19.19 uur

 29. @hendrik kuipers, nee hoor militairen werken nu tot 58, en vanaf komend jaar tot hun 60 a 65ste naar gelang de behoefte van de organisatie.

  Reactie door Ronald — vrijdag 9 december 2005 @ 19.21 uur

 30. Sabineke van Schie-Pleines, als u niet vies bent van hard werken dan vraag ik mij af waarom u heult met de vijand, iemand die op z’n 55ste de brui aan wil geven.

  Reactie door Kiers — vrijdag 9 december 2005 @ 19.22 uur

 31. terregt dat we in de file stonden /staan .
  wat heeft staken voor nut als er niemand last van heeft.
  heel nl moest vast gezet worden,in files.
  en op je +-55 een andere baan zoeken,
  ja hoor in de fabeltjes krant!

  Reactie door ad — vrijdag 9 december 2005 @ 19.24 uur

 32. Tsja, als de brandweer langer doorwerkt, dan kunnen de gewone ambtenaar en werknemer in het bedrijfsleven dat toch ook. En zo gaan we door met haasje over in verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor de gewone Jan Lul. Prima dat die brandweerjongens staken.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 9 december 2005 @ 19.34 uur

 33. Beste Sabineke, tegen zo’n hulk kan je alleen maar zeggen: `Ulk’!!!

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 9 december 2005 @ 19.38 uur

 34. Wie kan me uitleggen hoe het komt dat de mensen die de grootste afkeer van geld hebben, er het hardst om roepen?

  Wie kan verklaren dat de groep die anderen beschuldigt van kapitalisme, van het altijd alles maar in geld uitdrukken, het najagen van poen etc., zelf haar onvrede over van alles en nog wat vrijwel altijd in euro´s uitdrukt?

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — vrijdag 9 december 2005 @ 19.56 uur

 35. @30, nou en als hij 30 jaar gewerkt heeft mag ie van mij, lijkt me een nog zwaarder beroep dan dat van mij.Weinigen maken nog weken van 54 uur en beschikbaarheidsdiensten zijn vreselijk, weet ik uit ervaring!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 9 december 2005 @ 19.58 uur

 36. @Sabineke van Schie-Pleines, ik ken zat mensen die 50 uur of meer per werk werken hoor, genoeg bouwvakkers die ‘sochtens om 6 uur vertrekken en pas om 6 uur ‘savonds thuis komen, en hun reisuren worden ook niet uitbetaald.
  Hun moeten ook langer door en krijgen geen lichter werk na hun 55ste.
  Bereikbaarheids diensten zijn in veel bedrijven ook al gemeengoed hoor.

  Die voordeeltjes van de brandweer zijn niet meer van dezde tijd en daarbij komt nog eens het feit dat ze ZELF voor dit werk hebben gekozen.

  Reactie door Ronald — vrijdag 9 december 2005 @ 20.22 uur

 37. Ja, Ronald maar u vindt het toch ook niets als uw arbeidsvoorwaarden veranderen naar slechter.En helaas ben ik van bouwmensen niet zo gecharmeerd, er wordt in die sector naar mijn idee veel gerommeld.Ik zelf heb in de verpleging ook genoeg langere weken gemaakt maar tot hoe ver moet je die sociale chantage laten gaan?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 9 december 2005 @ 20.35 uur

 38. @ 36

  Precies ja, die brandweerlieden hebben zelf gekozen voor hun baan, maar dan wel voor een baan inclusief FLO. Niet meer van deze tijd zeg je? Meer van deze tijd in ieder geval dat het eenzijdig afschaffen van secundaire arbeidsvoorwaarden door werkgevers. Arbeidsvoorwaarden waarvoor jarenlang loon is ingeleverd of premie is betaald. Die brandweerjongens hebben gewoon groor gelijk dat ze zich niet als schapen naar de slachtbank laten lijden.
  Als zij zelf al niet voor hun belangen opkomen, wie zal het dan wel doen?

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 9 december 2005 @ 20.38 uur

 39. Als het aantal gewerkte uren maatgevend moet zijn voor de pensioenleeftijd hou ik mijn hart vast voor alle mensen die in deeltijd werken. Ik vrees bijvoorbeeld dat mijn arme echtgenote tot haar 95ste mag doorgaan om volgense deze methodiek recht op pensioen te hebben.
  Of korter gezegd: een flutredenering.
  Overigens sta ik wel sympathiek tegenover de acties. Ik vind namelijk dat vrijwel elke werknemer recht heeft om acties te voeren, meer echte mogelijkheden heb je immers niet. En ik kan me heel goed voorstellen dat dit soort werk qua fysieke belasting niet voor iedereen geschikt is om tot je 60ste of langer te blijven doen.

  Reactie door twijfelaar — vrijdag 9 december 2005 @ 20.41 uur

 40. typisch nederlands om je eigen situatie af te zetten t.o.v. anderen .dat gebler van ik moet ook tot mijn 65ste werken .so what ?deze mensen zijn in dienst getreden en hebben een contract getekend met voorwaarden .deze worden eenzijdig teruggedraait dus word je pissig .als je baas morgen zegd je beurt 100 euro per maand minder . en je knikt ja das goed .dan heb je een ruggegraat van een slak . ik ben blij dat er nog groepen werknemers zijn die ruggegraat hebben .als we toch met salaris verhogingen smijten van 30% weet ik wel wie die verdiend !komop mensen .
  mijn leed is erger dan van jou
  mijn verdriet is groter dan van jou.
  mijn salaris is kleiner dan van jou .
  mijn zorgverzekering is te duur .
  mijn , mijn,mijn , ikke,ikke,ikke, daar draait het om in nederland !de stommerikken
  WANT WIJ WORDEN ALLEMAAL DOOR DE ZELFDE GENAAIT .en daar is maar 1 andwoord op .SOLLIDARITEIT !!!!!
  de enige voor mij denkbare reden om tegen de file acties van de brandweer te zijn is .
  DAT DE FILES MEEGENOMEN WORDEN IN DE JAARLIJKSE STATESTIEKEN .ZODAT HOFSTRA (DIE DUBBELLE NEK VAN DE V.V.D.)KAN ZEGGEN IN 2005 ZIJN DE FILES TOEGENOMEN .DUS MOET ER NOG MEER ASFALT KOMEN !!!!
  ambulance en brandweer mensen .bedankt !!!!!! ik ben weer TROTS NE HOLLANDER TE ZIJN .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 9 december 2005 @ 21.19 uur

 41. Zo is’t Henkie!!

  Geweldig, die aktie van de brandweermensen. Die laten zich in ieder geval niet zomaar de kaas van het brood afjatten. Helaas ben ik zelf werkzaam in een ‘bedrijfstak’ (onderwijs) waar vooral veel lafaards en meelopers werken. En de bonden die vinden het wel bekeken. Slappe hap…

  Reactie door Cees — vrijdag 9 december 2005 @ 22.48 uur

 42. Eens, Texas Henkie!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 9 december 2005 @ 23.51 uur

 43. Waar ik mij grote zorgen om maak is, het functioneren van de vakorganisatie. Zij zitten weer op de stoel naast de werkgever. En maar roepen dat ze het zo goed doen, zij verzuipen in onderlinge afspraken. Kom voor de zaak op daar zijn jullie(vakorganisatie) voor gekozen.

  Reactie door h.hiensch — zaterdag 10 december 2005 @ 0.01 uur

 44. Het nadeel van polderen, h.hiensch

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 10 december 2005 @ 0.11 uur

 45. Zelf heb ik 21/2 uur in een file gereden voordat ik op mijn werk aankwam.Leuk? nee.

  Maar voor mijn part leggen ze het hele verkeer de hele week totaal lam.(dat is het toch al bijna).

  Waarom? Deze mensen redde mijn leven toen ik twintig jaar geleden na een auto ongeluk vast zat in een autowrak!

  Reactie door hoekandat — zaterdag 10 december 2005 @ 0.13 uur

 46. Dadelijk ligt de ambulance + de brandweer plat bij nieuwjaar…. dat wordt emmertjes vullen. en zelf vingers aannaaien.

  Na 911 weet ik dat de brandweer meer verdiend dan afgezeken te worden door wat brallende witte boorden in denhaag en bij de bonden.

  Reactie door Toine — zaterdag 10 december 2005 @ 2.27 uur

 47. Witte boorden bij de bonden? Het moet niet gekker worden…

  Reactie door Enrico — zaterdag 10 december 2005 @ 3.16 uur

 48. Beste Jan,
  In de laatste toelichting van het VNG staat niet dat als het medisch verantwoord is en men wil het zware werk toch tot 55 blijven doen, dat men dan alsnog met 55 met FLO kan, en dat wil het zittende personeel nu juist horen!
  Het zittende personeel wil niet vallen onder het loopbaanbeleid voor het nieuwe personeel. Al is men slechts één dag in dienst, dan wil men een overgangsregeling waarmee men op de brandweerwagen/ambulance kan blijven werken tot men vervroegd kan uittreden omdat men dan 20-30 jaar een zwaar beroep heeft uitgeoefend.
  Nieuw personeel weet waaraan het begint met het nieuwe loopbaanbeleid, het zittende personeel heeft geen keuze.

  Reactie door Dirk — zaterdag 10 december 2005 @ 11.34 uur

 49. de meeste mensen weten niet dat een brandweerman 240 uur in de maand werkt en daar dan maar 6 euro per uur voor terug krijgt.maar dat is op zich niet erg want wij hadden de FLO.

  Reactie door brandweeer — zaterdag 10 december 2005 @ 11.44 uur

 50. @48
  Dus een brandweerman 240 werkuren per maand verdient 1440 euro per maand?
  ????
  En gaat accoord met dat loon omdat die met zijn 55e mag stoppen?
  ????

  Reactie door rommel — zaterdag 10 december 2005 @ 12.43 uur

 51. Groot gelijk dat staken….. ik lees hier nergens hoe zwaar het mentaal is om mensen uit auto wrakken te snijden, of de verkoolde resten er van op te ruimen naar bijvoorbeeld een auto brand etc

  Ondanks de vaak goede nazorg tikt dat het er wel in!
  Het is mentaal een ontzettend zwaar beroep.
  Dat is een deel dat niet besproken is maar een brandweerman neemt het wel mee.

  Reactie door chrisinactie — zaterdag 10 december 2005 @ 12.48 uur

 52. En de politie, de ambulancediensten, de mijnwerkers, de betonvlechters, de eerste-hulp troepen, de uitgezonden militairen, de straatvegers, de artsen, de verpleegkundigen…

  Als je er niet tegen kunt, moet je geen brandweerman worden, verdomme.

  Reactie door Enrico — zaterdag 10 december 2005 @ 12.56 uur

 53. @50 Enrico,
  Lees 49 nog eens goed.
  Wat je allemaal tegenkomt kun je van te voren niet weten.
  Zelfs de machinisten op de trein die getraumatiseerd zijn voor het leven, omdat weer één of andere idioot het wel genoeg vond en voor de trein gaat staan, heeft die hier om gevraagd.

  Of de stoeptegels die van viaducten af worden gegooid door vandalen, hebben de slachtoffers hier om gevraagd.
  Dacht het niet.

  Zo ook met de brandweer, mentaal is het een keer genoeg. Je kiest zo ‘n vak om te redden en niet om trauma’s op te lopen.

  En de uitgezonden militairen?
  Daar heb ik mijn vraagtekens bij, die weten van te voren welke risico’s ze lopen en dat ze de kans hebben om uitgezonden te worden.
  Maar ook dit neemt niet weg, dat ook zij hevige trauma’s kunnen oplopen door dit wánbeleid.

  Reactie door anja — zaterdag 10 december 2005 @ 14.07 uur

 54. 6 euro per uur !?!?! Wie gaat dat geloven ??ik niet.

  En ik blijf erbij, na hun 55e kunnen ze gewoon doorgaan met opleidingen, voorlichting, onderhoud, het begeleiden van collega’s die getraumatiseerd zijn enz enz.

  Dit geldt zowel voor brandweermensen als ambulancepersoneel, politie en weet ik wie.

  En ik zal nooit ontkennen dat al die beroepen ontzettend zwaar zijn, mentaal én lichamelijk.
  Maar dat wil niet zeggen dat ze na hun 55e niet meer nuttig zijn.

  Reactie door hac — zaterdag 10 december 2005 @ 16.26 uur

 55. @47 Enrico,
  Beter lezen, er staat witte boorden in Den Haag en bij de bonden. De zin is bedoeld om in 2 delen te lezen.

  Het is dus afzeiken door de witte boorden in Den Haag.
  En afzeiken door de bonden.

  Heb je het door? ;)

  Reactie door anja — zaterdag 10 december 2005 @ 16.48 uur

 56. @22, Rommel,

  Wat lul je man, de 42e was een AVA.

  Reactie door Jan Nijman — zaterdag 10 december 2005 @ 18.01 uur

 57. Als alle mensen met een zwaar beroep kunnen stoppen op hun 55-ste, dan wordt het stil op de werkvloer. Wat dacht je van mensen in de zorg, leerkrachten, conducteurs, wegwerkers, bouwvakkers? En ik vraag me ook af hoe zwaar het is om de hele dag te zitten kaarten in de kazerne.

  Reactie door Robert — zaterdag 10 december 2005 @ 18.58 uur

 58. (52)ga tegen zalm liggen zeiken tegen . jp ,boris ,johan remkes .maxime vehagen, mat herben ,peter ,repelsteeltje,de vries ,geert wilders ,ali lasrak,eikel !!!! zijn het geen bijstandtrekkers ,aowers ,ww ers wao.rs . ilg je wel tegen werkende mensen te zeiken .de grote jongens dat durf je niet .ja baas ,nee baas oke baas .weekend werken oke baas, lagerloon oke baas wand het golfje van je zoontje is al 2 jaar oud. en die laat je niet in een oldtimer rijden !toch?

  Reactie door ,texas, henkie — zaterdag 10 december 2005 @ 19.08 uur

 59. @57, Robert

  De kazernes waar een groot deel van de dag wordt geklaverjasd waren destijds de kazernes voor dienstplichtigen. In een brandweerkazerne zijn de mensen -als ze niet naar een noodoproep zijn- vooral bezig met het anderhoud van de brandweerauto’s of het andere materieel.
  Overigens is het met perslucht een brandend pand binnengaan iets zwaarder dan voor een klas met vervelende pubers staan. Ik heb dat één maal mogen doen, dat was dan een oefening met een rooksimulator, dus niet echt, maar wel zwaar genoeg.
  Het FLO is een vooraf afgesproken arbeidsvoorwaarde, die niet afgepakt mag worden.
  Ik ben blij dat er een groep is, die de handschoen nu eens opgenomen heeft, en de strijd met het stelletje volksverlakkers in den Haag aangaat. ik hoop dat onze brandweermannen en vrouwen Balk en Zalm op de knieën krijgen!

  Reactie door Jan Nijman — zaterdag 10 december 2005 @ 19.40 uur

 60. Ik geef de brandweermannen en vrouwen groot gelijk, FNV heeft even niet goed opgelet!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 10 december 2005 @ 20.07 uur

 61. @ 53

  Anja,

  Inderdaad, ik was de machinisten nog even vergeten.

  Maar ga me nu niet vertellen dat je als brandweerman niet weet wat je kunt tegenkomen.

  Ik heb een neefje bij de mariniers en het is bij wijze van spreken af en aan naar Irak, Afghanistan en ander lekkers. Maar hee, hij wilde soldaat worden. Niemand heeft hem er toe gedwongen. Zijn familie wordt er gek van, maar hij blijft staan voor zijn keuze.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zaterdag 10 december 2005 @ 21.19 uur

 62. Om een uur of acht zijn de Ver. NL Gemeenten (werkgever van de brandweer) en de ABVAKABO (de bond die het enigszins af had laten weten) weer aan het vergaderen geslagen. Dat ‘t nu maar iets op mag leveren.

  Reactie door Jan Nijman — zaterdag 10 december 2005 @ 21.20 uur

 63. Enrico, militairen mogen er op hun 55e uit. Bij de Marine zelfs op hun 50e. Ook als zen altijd een kantoorbaan gehad hebben.

  Reactie door Jan Nijman — zaterdag 10 december 2005 @ 21.24 uur

 64. Ik geef de brandweermannen en vrouwen groot gelijk, FNV heeft even niet goed opgelet!

  Reactie van Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 10 december 2005 @ 20.07

  Ik denk dat je er van moet maken dat ze helemaal niet meer opletten.
  En lekker in hun ivoren club gebouw zitten.

  Reactie door Jofel — zaterdag 10 december 2005 @ 22.30 uur

 65. @60 Enrico,
  Het gaat mij er niet om dat je de militairen bent vergeten en voor mijn part heb je 60 neefjes bij de mariniers zitten.
  Deze weten van te voren dat ze lijken moeten ruimen in oorlogstijd en waarschijnlijk zich zelf ook schuldig maken aan het doden van anderen.

  Het gaat mij er om, dat je de intentie van de zaken die ik opnoem niet begrijpt.

  Reactie door anja — zaterdag 10 december 2005 @ 22.58 uur

 66. Nee, Jofel, volgens mij vertoeven ze tegenwoordig meestijds op de weg en worden ze gevolgd, of ze hebben een grote aanhang!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 10 december 2005 @ 23.33 uur

 67. brandweerman: 24 uur op en 48 uur af. Een schoonvader van een neef van mij heeft hierdoor gewoon ruimte voor een bijbaan.

  Gewoon 60 jaar werken ja

  Reactie door ed — zaterdag 10 december 2005 @ 23.37 uur

 68. @66 Hangt dat niet af van de grootte van het korps?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 10 december 2005 @ 23.42 uur

 69. @ 65

  Anja,

  Dat ik de intentie van je punt niet begrijp, ligt denk ik in het feit dat je WEL vantevoren weet waaraan je begint als je brandweerman wordt.

  Maar wat is nu het punt? Dat iemand brandweerman wordt omdat hij dan op z´n 55e kan stoppen? Of omdat hij geen idee heeft wat er allemaal op z´n pad komt?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zondag 11 december 2005 @ 1.01 uur

 70. @69 Het gaat er om dat deze mensen, tenminste velen van hen, een trauma oplopen voor het leven van alle ellende die ze tegen komen in dit beroep.

  Hier is een mens niet op voorbereid.
  Ze zijn opgeleid om te helpen, waar dan ook, maar als je kind uit de puinhopen kan redden, met gevaar voor eigen leven, en dat kind overlijd een uur later, dan gaat je dat niet in je louwe kleren zitten.

  En de verkoolde resten van mensen uit uitgebrande auto’s halen ook niet.
  Voor mensen die dit regelmatig mee moeten maken, want de brandweer wordt overal voor in gezet, is het een keer genoeg.

  Op=Op.
  En dat velen er met 55 jaar uit willen kan ik goed begrijpen.
  Sta ook volledig achter de acties en wat mij betreft gaan ze door tot er eindelijk naar ze wordt geluisterd.

  Reactie door anja — zondag 11 december 2005 @ 11.37 uur

 71. Zo is het Anja, vergeet ook niet de stank van verbrande mensen, een lucht die je nooit meer vergeet!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 13.09 uur

 72. Het is ‘n GROF schandaal, hoe de politieke macht, geholpen door de zelfgratificerende bond, de brandweer afscheept. En dan zijn er weer van die sukkels die zeggen dat de brandweermannen niemand mogen lastig vallen met hun acties. Van mij hadden ze het hele land plat mogen leggen. Tegen de keiharde, ijskoude, over lijken gaande mentaliteit van de neo-liberalen helpt geen ludiek gebroddel in de marge.

  Reactie door Boudewijn — zondag 11 december 2005 @ 13.17 uur

 73. @71 en 72

  Ik hoop dat ze dat nog gaan doen. Het hele land plat! Misschien gaan dan èindelijk die oogkleppen eens af.
  Al hoewel ik mijn twijfels heb.

  Wat de stank van verbrande mensen betreft, daar hebben ze in Den haag géén boodschap aan.
  Die ruiken liever stamppot, die ze ó zó sociaal ronddelen.
  Ze moeten toch hun gezicht proberen te redden? Het is maar nèt de gek die daar intrapt.

  Reactie door anja — zondag 11 december 2005 @ 14.47 uur

 74. Vaste medewerkers dreigen hierdoor hun baan kwijt te raken. Dat stelde een woordvoerster van vakbond FNV Bondgenoten zondag. De vakbond neemt de staking niet over, maar sluit niet uit dat de actie overslaat naar de negentien andere vestigingen van Vos Logistics. Bij het bedrijf werken 1500 tot 2000 mensen.
  Ook hier faalt de vakbond weer staan niet keihard achter hun mensen.

  Reactie door Jofel — zondag 11 december 2005 @ 15.09 uur

 75. Ja, Jofel, ook hier moeten ze eens uitgeslapen raken:Genoeg is genoeg, het kan zo niet langer!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 15.12 uur

 76. @73, Anja, Jammer, dat de koning zich daar ook voor inzette!Verkeerd signaal in mijn ogen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 15.26 uur

 77. koning moet koningin zijn natuurlijk!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 15.28 uur

 78. @76 Sabineke,

  Dat is inderdaad jammer! Maar volgens mij heeft ze politiek gezien niet veel in te brengen, maar het is wèl haar eigen keus geweest om daar in méé te gaan.
  Vind dit persoonlijk zelf ook niet te waarderen.
  Op deze manier sympatieseer je het Nederlandse beleid wat nu wordt gevoerd.
  Jammer!

  Reactie door anja — zondag 11 december 2005 @ 15.31 uur

 79. Ja, Anja, het feit dat vrijwilligers taken uit banan worden weg bezuinigd.
  Dat ik in verpleging begon, 1974, werd juist op dit soort taken gehamerd in de opleiding, goed letten op persoonlijke hygiene van mensen, schone, korte(helaas voor sommigen zat manicure lange nagels niet in het leerpakket)nagels, haren wassen, een trip naar winkeltje beneden, een wandeling buiten of op de gang.Nu heb je vaak tijdsschema’s waarbinnen alles moet gebeuren en veel overleg en papieren die gevuld dienen.Bloeddrukmeten is eigen lijk een artsen taak, kun je nagaan hoe anders alles is.Binnen onze dienst moesten wij ook spoelruimtes soppen, bloemen verzorgen en in de weekenden schoonlappen van vloeren en gordijnrails, nachtkastjes en bedden soppen was ook onze taak, kortom aanpoten maar wel meer aandacht dan nu, lijkt wel.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 15.46 uur

 80. Ja, en dan wordt het werk in de dienstverlening straks gedaan door scholieren en werklozen met ‘n ‘sociale dienstplicht’, niet eens meer ‘vrijwillig’, en zonder opleiding, want iedere luie donder kan voor hygiene zorgen en ‘n laken over ‘n bed gooien en ‘n protocol lezen en volgen. Volgende stap is toch echt complete slavernij, hoor. IK WORD ER GEK VAN! Waarom laten we dit allemaal gebeuren?

  Reactie door Boudewijn — zondag 11 december 2005 @ 16.47 uur

 81. @80 Boudewijn,

  Eén goede raad van mij, laat je niet gek maken.
  Hoofd koel en voeten warm zeg ik altijd.
  Sterkte.

  Reactie door anja — zondag 11 december 2005 @ 17.11 uur

 82. Boudewijn, ik weet het ook niet, ik deel je frustratie!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 18.14 uur

 83. Jullie frustraties goed begrepen !
  Sterkte ermee: ik ‘déél’ een rondje met
  jullie mee. Als de SP dan niet gehoord wordt ondanks de goede bedoelingen van haar leden zullen er andere middelen ge-
  zocht gaan worden om duidelijk te maken wat
  ‘sociaal zijn’ zou moeten inhouden.
  Het beste ermee voor hebben of ervan hopen
  is dus kennelijk onvoldoende, jammer !

  Reactie door Madelief — maandag 12 december 2005 @ 0.16 uur

 84. Brandweer gefeliciteerd!Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 12 december 2005 @ 0.49 uur

 85. test

  Reactie door ja — maandag 12 december 2005 @ 20.45 uur

 86. Ja , de brandweer is er altijd heel snel bij ongeacht het tijdstip van de dag .
  Het vergt fysiek veel van deze mensen .
  Naar mijn mening zouden deze mensen op hogere leeftijd een goede bureau baan moeten krijgen tot hun 65 jaar .
  Ook in andere beroepen zijn er functies ,die van een mens ,fysiek ,veel vragen ,denk maar aan een stratenmaker , een metselaar ,… enz . hoe is het bij deze mensen geregeld ?

  De arbeidsmarkt moet zo geregeld zijn dat mensen DOORSTROMEN naar een andere functie ,als dit leidt tot een te zware fysieke belasting bij hun huidige functie ( op een bepaalde leeftijd)

  Reactie door fred — zaterdag 17 december 2005 @ 16.24 uur