Het nieuwe zorgstelsel: u een zorg?

De openingstoespraak

Vanmiddag ben ik in Utrecht op de manifestatie in het kader van de Actie Noodrem. Via SP.nl wordt uiteraard verslag gedaan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 10 december 2005 :: 12.34 uur

54 Comments

54 reacties

 1. Het is bijna kerst, en we weten nog totaal niet wat ons te wachten staat volgend jaar:

  hoe hoog wordt de premie?
  hoe hoog wordt de zorgtoeslag?
  hoe hoog wordt de huursubdidie?
  hoe hoog worden de heffingskortingen?
  hoe hoog wordt ons netto salaris in 2006?
  hoe hoog wordt het gas en licht op 1 jan?

  Het zou handig zijn als je weet waar je aan toe bent tijdens deze dure dagen!!!

  Reactie door engine 54 — zaterdag 10 december 2005 @ 13.05 uur

 2. Ik weet mijn premie inmiddels en ben er gelijk hartpatiënt bij geworden, had het bijna niet overleeft de klap en knal die je voor je kop krijgt.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zaterdag 10 december 2005 @ 13.14 uur

 3. Ondanks het werkgeversaandeel (is wel je eigen geld) en eventuele toeslag, is en blijft het veel duurder!

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — zaterdag 10 december 2005 @ 13.27 uur

 4. Ik lees in de nieuwe Tribune dat er 30.000 handtekeningen landelijk zijn opgehaald, de SP heeft ruim 44.000 leden. Blijkbaar is niet elk SP lid er van overtuigd dat het nieuwe zorgstelsel een ramp is of gaat worden. Zelf heb ik wel de protestkaart ingevuld, ondanks dat ik er op vooruit zou gaan qua premie in het nieuwe zorgstelsel maar niet qua zorg. Dus SP leden vul alsnog uw Noodrem kaart in!!

  Reactie door Jules Timmerman — zaterdag 10 december 2005 @ 13.31 uur

 5. Huisartsen gaan Meeùs-verzekering propageren
  10 december 2005, 12:12:35

  DEN HAAG (ANP) – Huisartsen bevelen volgend jaar in hun praktijk de zogenoemde ‘Goed in Zorg-verzekering’ via folders aan. Het gaat om een verzekering die harde garanties biedt op het gebied van de huisartsen- en eerstelijnszorg, zegt penningmeester A. Reesink van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

  De LHV heeft over de verzekering meegedacht met zorgverzekeraar ONVZ en Nedasco Assuradeuren. Tussenpersoon Meeùs is de aanbieder. Volgens de LHV heeft juist deze ‘Goed in Zorg-polis’ het LHV-keurmerk gekregen, omdat hij voor altijd vrije keus van en acceptatie door de huisarts biedt. Er zijn ook verzekeraars die op het gebied van huisartsenzorg en eerstelijnshulp ,,minder investeren”, aldus Reesink.

  Volgens hem reageren de leden van de LHV ,,zeer positief” op het plan. Ze zijn natuurlijk vrij om de nieuwe verzekering te propageren. Een zegsman van de LHV zei zaterdag dat slechts zeshonderd leden, onder wie de gepensioneerden en de artsen zonder eigen praktijk, hebben aangegeven de folders niet te willen hebben. Er zijn 10.000 leden.

  Andere verzekeringen die op huisartsengebied even sterk zijn, kunnen volgens de woordvoerder van de vereniging het keurmerk ook krijgen, maar die van Meeús is tot nu toe de enige.

  De verzekering zal ook collectief worden aangeboden aan de eigen assistenten.

  Ik heb het bekeken en als ik het goed heb gedaan, scheelt mij dit €40,00, maar dan nog….

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — zaterdag 10 december 2005 @ 13.42 uur

 6. Sorry: hier is de site. Als beste beoordeeld door de consumentengids

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — zaterdag 10 december 2005 @ 13.51 uur

 7. http://verzekeruzelf.nl/DIVPublic/Landing.asp?Command=FetchListCalculations

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — zaterdag 10 december 2005 @ 13.52 uur

 8. Meerderheid bevolking tegen nieuwe zorgstelsel
  10 december 2005, 14:31:28

  UTRECHT (ANP) – Een meerderheid van de bevolking, 56 procent, is tegen het nieuwe zorgstelsel, dat 1 januari ingaat. 30 Procent is voor, blijkt uit een peiling die Maurice de Hond heeft gehouden in opdracht van de SP.

  Tijdens een manifestatie zaterdag in Utrecht zei SP-Kamerlid Kant dat het nieuwe stelsel onhoudbaar zal blijken te zijn. De maatschappelijke weerstand daartegen zal alleen maar groeien als de negatieve gevolgen duidelijk worden, aldus Kant. ,,We moeten echt gaan toewerken naar een veel socialer stelsel waar niet de marktwerking, maar de mens centraal staat.”

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — zaterdag 10 december 2005 @ 14.45 uur

 9. Gezien mijn omstaandigheden ben ik niet in Utrecht, maar volg het op de “voet”.

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — zaterdag 10 december 2005 @ 14.47 uur

 10. @9 Elsa, ik met jou. Volg het ook op de voet, maar kan vanwege handicap helaas ook niet weg van huis.
  We houden de moed er in hé?

  Reactie door anja — zaterdag 10 december 2005 @ 15.27 uur

 11. Eindelijk een brief thuis. Voor ons gezin (2 volwassenen, 1 kind onder de 18) moeten we voor hetzelfde pakket 260 euro per maand gaan betalen. Dat is dus 3120 euro per jaar. Dat is bijna 100% meer. Minimum inkomen. Fijn bedankt. Ik ga wel in een doos wonen.

  Reactie door Sonja — zaterdag 10 december 2005 @ 15.47 uur

 12. Per 1 januari komt er ook belasting op het wonen in dozen

  Reactie door Gerrit Zalm — zaterdag 10 december 2005 @ 17.14 uur

 13. een geld opslokkende europeese unie die de nederlandse regering arm maakt en dat weer moet verhalen op zijn burgerszelfs de Koniging moet beknibbelen op haar uitgave die ze van de staat ontvangt en dan de normale burgers ook al ben je invalide moet je nog gaan werken dat moeten ze in andere landen van de unie ook en dan de zorg, laat ze daar toch niet over zeuren laat de mensen met rust en houd de zorg in van de belasting allen de zelfde zorg zonder hogere kosten en we zijn geen auto’s die andere besturen dus hoezo no claim!!!

  Reactie door ronald rieder — zaterdag 10 december 2005 @ 17.37 uur

 14. 7 Elsa de Leeuwin,
  Ik ben op de site wezen kijken van die verzekering, maar daar word ik niet wijzer van. Zoals van geen enkele verzekering. Ik vind het onverantwoord zoals er met de bevolking word omgesprongen. Het duurt niet lang meer, dan hebben we een fijne Kerst met de dan aangekomen papieren. kunnen we tussen Kerst en Nieuwjaar een dag bijkomen van de schrik. Dan zijn er nog vier dagen om een verzekering te nemen. Zorg je niet ervoor deze een of andere verzekering te nemen, ben je in ieder geval de maand Januari voor het hoogste bedrag verzekerd. Er word dan uitgegaan van je huidige polis,wat voor de mensen waarschijnlijk het duurste uitpakt.

  Reactie door Johanna — zaterdag 10 december 2005 @ 18.07 uur

 15. Invoeren/wijzigen van een zorgstelsel moet vanwege de vele regeltjes en afspraken altijd op 1 januari plaatsvinden.

  Gezien de regeerperiode van het huidige kabinet kan het dus alleen nog maar komend jaar of het jaar erop.

  Invoeren per 1 januari 2007 wordt echter niet slim geacht, zo vlak voor de verkiezingen. Vandaar dat het jaar 2006 uitverkoren is. Klaar of niet klaar.

  En dat nieuwe stelsel? Het doet mij denken aan de teksten van mijn vader vroeger als we gingen eten:

  “Aangebrand of niet gaar? Koppen dicht en (vr)eten maar…..”

  Reactie door Geert Geel — zaterdag 10 december 2005 @ 18.19 uur

 16. Ik had begrepen dat het een demonstratie was, in Utrecht, echter meer een voorlichting tegen het nieuwe zorgstelsel, ben dus halverwege weggegaan, want de nadelen weet ik wel.
  Ik wil weten wat we er tegen kunnen ondernemen?
  Er sprak een wetenschappelijke jurist en die dacht dat er een goede rechtzaak inzit, want zorgsystemen mogen niet achteruit.
  Iemand in het publiek zei dat ze al naar de NMA waren geweest maar dat verzekeringen nog geen bedrijf waren(?)maar per 1 januari wel en dat het dan wel mogelijk is.
  Kortom er liggen mogelijkheden, alleen wie gaat ze doen???

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 10 december 2005 @ 20.03 uur

 17. Ik heb reeds geprotesteerd en vandaag op de radio gehoord dat 56% van de Nederlanders tegen het nieuwe zorgstelsel is. Zelfs in de kamer is er geen meerderheid te vinden als ik het teletekst mag geloven. Het gaat gewoon door. Is dit een nieuwe vorm van democratie????

  Reactie door Tjeu Lenders — zaterdag 10 december 2005 @ 20.33 uur

 18. Beste Tjeu Lenders, wat u en de rest van Nederland er van vindt doet er inderdaad helemaal niets toe. Dat is geen ‘nieuwe democratie’, dat is altijd al zo geweest.

  Zo weet ik zeker dat een ander onderzoek zal uitwijzen dat de belastingen in Nederland VEEL te hoog zijn. Of de benzine veel te duur. Maar dat betekent helaas niet dat de tarieven vervolgens omlaag gaan. Integendeel.

  De regering is op democratische wijze aan de macht gekomen en voert uit wat zij meent uit te moeten voeren. En wie het daar niet mee eens is moet bij de volgende verkiezingen maar op een andere partij stemmen.

  Zo is het altijd geweest, en hopelijk blijft het ook zo in de toekomst. Je kunt namelijk niet voor iedere nieuwe maatregel eerst het hele volk raadplegen.

  En daar maakt Hoogervorst dankbaar gebruik van…. helaas…..

  Reactie door Geert Geel — zaterdag 10 december 2005 @ 21.16 uur

 19. Majesteit,

  Wij richten ons tot Uwe KonklijkeHoogheid met het volgende probleem.

  Eén Uwer Dienaren, de Here Hoogervorst, heeft het bestaan, om tot uitroeing over te gaan, vergeef mij het rijm, van een deel Uwer Onderdanen.
  Uw Dienaar, Uw Minister Hoogervorst, die zich ook wel Napoleon laat noemen, nota bene niet eens behorende tot Uw Uitgelezen Stamboom, heeft zich het recht toegeëigend belastingen te innen in het Wingewest Hispanje. Daarmee slacht hij de Koninklijke Kip met Uw Gouden Eieren. Velen van Uw onderdanen, aldaar wonende, raken de Kluts, van Eieren te maken, kwijt en hebben het plan opgevat, terug te keren naar Uw Twaalf Provinciën, waar zij uit den Koninklijken Ruif willen gaan eten, een Ruif, die sinds het verscheiden van Uw Vader, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernard, reeds langen tijd zuinig is gevuld, zoals U Zelf ook wel weet. Dat Uw Onderdanen, waarvan U, Majesteit, Moeder des Vaderlands, de Ware Moeder is, door ellende, verlies van arts, bezit en zekerheid en in den leeftijd 70plus, gedwongen worden terug te keren naar Het Vaderland, schijnt Uw Dienaar Hoogervorst Koninklijke Worst te wezen. Zijn antwoord bestaat uit het maken, excuser le mot, van kotsgebaren naar Uw Parlement, Uw volk en qualitate qua naar U, Majesteit.
  Om kort te zijn, want wij willen niet te veel van Uw Koninklijke Tijd in beslag nemen, verzoeken wij U, Uw door U aangestelde Minister-President Balkenende, te bevelen, Uw Dienaar Hoogervorst op staande voet te ontslaan en hem in overweging te geven tevens Het Parlement van Kwakende Koningskikkers en Tokkende Barnevelders naar huis te sturen, om algemene verkiezingen uit te kunnen schrijven.

  Uw eeuwig dienende onderdanen,

  Koninklijke, nog niet, Vereniging Van Nederlandse Gepensioneerden in Spanje en Daar Buiten,

  Namens Hen heb ik mij tot Uwe Koninklijke Hoogheid gericht,

  Uw ter zake dienende Onderdaan,

  Maarten Vasbinder

  Reactie door Maarten — zaterdag 10 december 2005 @ 22.39 uur

 20. Voor ons gezin (2 volwassenen, 2 kinderen) moeten we voor hetzelfde pakket 215 euro per maand gaan betalen (in plaats van 100 euro). Dat is meer dan 100% meer. En ze hebben het al met 100% verhoogd !!!
  Minimum inkomen.
  En we zagen onze minister president antwoorden op een opmerking van Femke Halsema dat de mensen meer zulen moeten betalen ‘Niets van waar’ zei Balkenende !!!! Ze liegen met een stalen gezicht. Wie preekt hier over normen en waarden!!!! Als we denken dat we voor de straaljagers 870 miljoen weg pissen … he ! dat is misschien 3 of 4 keer het bedrag dat heel Nederland extra moet betalen voor de zorgverzekering. Het is een asociale regering die voor het bedrijfsleven zorgt maar de gewone mensen laat vallen ! We moeten allemaal wakker worden, Niet zo verslagen zijn. De plagen niet accepteren!!! Word waker Nederland. Laat weten wat je er van vindt!!!! Nee tegen de nieuwe zorgverzekering.

  Reactie door Rami David — zaterdag 10 december 2005 @ 23.46 uur

 21. De heer Vasbinder heeft gelijk. Je zal maar in Spanje wonen. Aan de Costa’s bestaat geen reguliere thuiszorg. De enige hulp die er geboden wordt komt van organisaties als de Thuiszorg Spanje etc. Ondernemingen wiens diensten tot 1 januari door de AWBZ worden vergoed.

  Na 1 januari moeten de expats voor thuiszorg maar aankloppen in het woonland meent Hoogervorst. Om dat te betalen wordt er automatisch flink gekort op het pensioen uit Nederland.

  Maar nogmaals, aan de Costa’s bestaat helemaal geen reguliere thuiszorg. Oftewel men moet verplicht betalen voor diensten die niet eens geleverd kunnen worden.

  Volgens mij valt dit onder het artikel OPLICHTING.

  Meneer Hoogervorst weet overigens van deze situatie af. Maar hij weigert er iets aan te doen.

  Dat maak van deze minister een…. OPLICHTER.

  Reactie door Geert Geel — zondag 11 december 2005 @ 0.31 uur

 22. De volgende tekst heb ik per email naar Jan Marijnissen gestuurd:

  Beste Jan,

  Ik maak van de gelegenheid gebruik om je hierbij te berichten over een ernstig gevolg van de nieuwe zorgverzekering voor een grote groep mensen.
  Het gaat hierbij om mensen waarvan de partner werkt en samen een inkomen hebben rond de €36000 bruto per jaar. Deze mensen zaten in het ziekenfonds.
  Ik weet wel dat deze groep niet de eerste is waar je aan denkt m.b.t. de armoedeval in ons land. Maar toch.

  De zorgtoeslag die deze mensen gaan ontvangen bedraagt maar een paar euro per maand. Maar voor hen gaat wél de nieuwe premie in 2006 met sprongen omhoog.

  In mijn geval bedraagt de premie nu €135 per maand voor 2 volwassenen en 1 kind onder 18 jaar. Bij mijn verzekeringsmaatschappij betaal ik voor het zelfde pakket €275 in 2006 en een zorgtoeslag van pakweg €4 (!) per maand.
  Dit is een verhoging van ruim 100%! Nu kan ik wel gaan shoppen en kijken of ik ergens goedkoper terecht kan, maar die verschillen zijn bijzonder klein. In schril contrast hiermee staat dat mensen die voorheen particulier verzekerd waren, dus veel meer verdiende,er in sommige gevallen €200 per maand op vooruit gaan.

  Mijn vraag is: Is dhr. Hoogervorst zich bewust van deze effecten voor de bovengenoemde groep?
  Er is toch ook gezegd: niemand gaat er op achteruit? Of woorden van gelijke strekking. Hoe kan dit.

  En mijn laatste vraag is: kan er op korte termijn ruchtbaarheid gegeven worden richting de regering en volksvertegenwoordiging betreffende dit probleem. Ik weet wel, de regering luistert toch niet, maar wat nu gebeurt kan toch niet de bedoeling zijn.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 11 december 2005 @ 8.45 uur

 23. Wat ik dus niet begrijp, maar misschien kan iemand mij hier helpen, is dat mijn conclusie is dat de overheid (met de belastinggelden van de burger) de verzekeringsmaatschappijen financieel ondersteunt.

  a. De burger moet meer gaan betalen voor de ziektekostenverzekering
  b. De overheid compenseert dat middels de belastingen naar de burger
  c. de burger hoest die compensaties op met andere maatregelen
  a + b + c = de overheid financiert de verzekeringsmaatschappijen met wat er van de burger binnenkomt.

  Hebben verzekeringsmaatschappijen zo hard ontwikkelingshulp nodig?

  Reactie door Sonja — zondag 11 december 2005 @ 10.55 uur

 24. En welke politici zitten er in de besturen van verzekeringsmaatschappijen?

  Reactie door Sonja — zondag 11 december 2005 @ 10.57 uur

 25. @22 Gandalf, Goedemorgen.

  Mijn man was particulier verzekerd
  (niet omdat het salaris wat hij heeft nou zo ontzettend hoog is)
  en zoals je weet ik in België ziekenfonds verzekerd met een aanvullende hospitalisatieverzekering. Hier komt dan nog het stuk bij dan ik verplicht ben te betalen in Nederland ZF en AWBZ.
  Nu is de regeling zo geworden per 1-1-2006 dat de kinderen niet meer onder de polis van mijn man vallen omdat ze geen AWBZ-rechten meer hebben.
  Voor ons worden het dus 4 volledige verzekeringen in België + de basisverzekering etc. voor mijn man.
  Wij gaan dus van 2 naar 5 verzekeringen, moeten dus wel degelijk een flink stuk inleveren.
  Kan evengoed nog wel redelijk aan mijn natje en droogje komen, maar vanwege alle gezondheidszorg die we hier nodig hebben voor mij en de jongste, trouwens ook de oudste, de medicijnen die hij al vanaf zijn 6e moet slikken, worden hier niet vergoed. :(
  Daar komt nog bovenop dat alles hier per 1-1-2006 ook omhoog gaat en 25% altijd voor eigen risico is.
  (artsen, specialisten, medicijnen, voor zover je deze hier dan vergoed krijgt)
  Je snapt dat het hier ook lekker aantikt en het meeste van mijn WAO-tje opgaat aan zorg. De jus wordt ook hier steeds minder lekker, het gaat de waterige kant op als je begrijpt wat ik bedoel.

  Trouwens hoe ging het van de week? Niet de weg kwijt geraakt in de mist?
  Fijne dag verder, Anja

  Reactie door anja — zondag 11 december 2005 @ 11.21 uur

 26. Begrijpen jullie dan niets? Het kabinet (en eigenlijk al alle kabinetten sinds Paars 1 er kwam) heeft haar achterban van ondernemers en kanonnenvlees leverende kerkelijken allang ‘op het droge’ geholpen. Dat levert ‘n zonnig gemiddeld inkomensplaatje op, waarvoor de broodnodige “extra” onkosten voor het onderhoud van de, voor de economie productieve, groepering (die dezelfde is!), nog wat voordeliger uitvalt dan verwacht. Dat er ‘n paar, voor de economie minder productieve, elementen buiten dat plaatje vallen, ja, daar kan Zalm niets aan doen. Hij kan moeilijk op z’n plaatje zien, wat er niet of nauwelijks op staat. Het zijn de “harde keuzes” van Balkenende, jongens en meisjes, en die zijn hard nodig, vindt hij. Al die Excellenties, met ALLE (?) respect (en zo zie je hoever dat reikt), voor JPB waren te soft, “..’n beetje dom..”. Zo simpel, die politiek: ‘n kwestie van aandeelhouders. Die moet je extra belonen, anders motiveer je ze niet. Stelletje…

  Reactie door Boudewijn — zondag 11 december 2005 @ 12.00 uur

 27. @26 Boudewijn,

  Dat begrijpen we best, alleen komt alle frustratie er nu massaal uit. Ze verrijken zich zelf wéér over de ruggen van Jan Boerenlul én dát worden we spugzat.

  Reactie door anja — zondag 11 december 2005 @ 12.06 uur

 28. Ik was teleurgesteld in de ‘manifestatie’. Dat wil zeggen dat ik weinig heil zie in het elkaar bevestigen in dat, wat we al weten van elkaar. Dat ‘t niet deugt, helemaal niet deugt, dat weten we wel en daarvan hoeven we elkaar niet te overtuigen. Ik wil ook niet horen, wat we er misschien aan zouden kunnen gaan doen, als… Dat bericht maakt me alleen maar meer moedeloos. Ik wil horen: dit gebeurt nu en dat zit erachter en dit is wat wij daaraan gaan doen. Dan “manifesteert” er zich iets dat ik niet ook in mijn verdrietige uppie kan beleven. Wanneer gaan we oorverdovend, alles stoppend, uit onze ziel schreeuwen: “GENOEG!” en net zo lang en hard tot er iets verandert? Na m’n (weliswaar) korte deelname aan ‘de manifestatie’, liep ik teleurgesteld door Utrecht, door de consumerende massa, het duizendvoud van die in ‘de Helling’, waaraan ik zo ook niet echt kon deelnemen, om andere redenen, die onwetend leek van dat verborgen protest. Ik voelde me moe en verdrietig en dacht ook iets daarvan in het verder strijdkrachtige betoog van Agnes Kant gehoord te hebben, iets van verzet tegen die machteloosheid… Zo gaan we het neo-liberale monster echt niet stoppen.

  Reactie door Boudewijn — zondag 11 december 2005 @ 12.46 uur

 29. @24 NMA kan pas na 1 januari ingeschakeld, zie mijn comment op 16!
  De vraag is wie gaat de weg bewandelen?
  Mij lijkt het handig als dat gezamelijk gebeurd!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 13.15 uur

 30. Vroeger werden invoeringen eerst bestudeerd over hun invloed van deze invoeringen op het besteedbaarinkomen van de arbeider : tegenwoordig voeren ze maar wat in :Net een Rodeo .

  Wat dom dat die arbeider dit maar overzich uit laat storten !En braaf ondergaat : De bonden zijn in Diepe rust : Ook hier merk je het verschijnsel van zakkenvullen door de leiding .

  Reactie door fred — zondag 11 december 2005 @ 13.44 uur

 31. Ja, Fred,de korte termijn winst is visie!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 13.47 uur

 32. De Oostblok landers lachen zich de pleuris :De EEG-subsidie wordt met grote bakken overzich uit gestort !Hte is niet meer dnk voor de bloemen ; maar dank voor de money !

  Reactie door fred — zondag 11 december 2005 @ 13.48 uur

 33. @32, nee, bedrijfaandeelhouders lachen zich slap, zij worden het meest gedient in deze tijd!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 13.55 uur

 34. @28 Boudewijn,

  Zoals ik het begrepen had zou het een protest-manifestatie zijn.
  Begrijp ik nu goed, dat het alléén maar ging om al lang bekende zaken en het bevestigen hiervan?
  In het nieuws heb ik er niets van terug kunnen vinden, dus zou me niets verbazen als dat dit het geval is.
  Daar schieten we dus inderdaad geen éne malle moer mee op.
  Snap dan ook inderdaad je frustratie over dit gebeuren in Utrecht.
  Zelf had ik het idee dat er eens stévig aan de bel zou worden getrokken.
  Al eerder hier een bericht gelezen van iemand die óók voortijdig opgestapt was vanwege dezelfde reden.
  Jammer!

  Reactie door anja — zondag 11 december 2005 @ 14.24 uur

 35. Ja bedrijfsaandeelhouders zijn echter wel vaak de geldschieters van een bedrijf ;voor hen is het eigenlijk gewoon een vorm van gokken ,d.w.z. met geld nog meer geld te ontvangen : daar ontkom je totaal niet aan :dit is de stuurbron van de economie . Daar het echter niet geregeld is
  via een wet ,over de mate van winst maken ,kunnen zij onbeperkt te werk gaan en eigenlijk direct het regeringsbeleid sturen zullen ; zij zijn inderdaad die het in de meeste gevallen lachen maar misschien ook wel eens janken als zij het in een bedrijf gestoken geld kwijt zijn ( wel dit is natuurlijk menselijk :iedereen houd gewoon van geld ;bovendien is het schaars !

  Reactie door fred — zondag 11 december 2005 @ 14.25 uur

 36. Fred, geld is gewoon een ruilmiddel!
  Geld heeft waarde gekregen i.p.v. het doel waarvoor het is opgericht: eerlijke handel!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 14.31 uur

 37. OPEN BRIEF AAN MINISTER HOOGERVORST 1

  Geachte heer Hoogervorst,

  Mijn naam is Maarten Vasbinder en ik werk sinds 15 jaar als huisarts aan de Costa Blanca in Spanje. In die 15 jaar heb ik uit het niets een polikliniek opgebouwd, waar 25 specialisten werken, waar een röntgenafdeling is, een laboratorium en … waar het bestaan van wachtlijsten onbekend is. Door een grote mate van efficientie liggen de kosten laag. Wel wordt er hard gewerkt.

  Waarom deze brief? Dat is heel simpel. Ik verzoek u namelijk, om af te treden.
  Uw persoonlijke broddelwerkje, de nieuwe wet op de zorgverzekering, heeft inmiddels, nog voor zij in werking is getreden, voor zoveel chaos, onzekerheid en menselijk lijden gezorgd, dat u ongetwijfeld dagelijks geconfronteerd wordt met uw eigen incompetentie. Dat moet voor normale mensen een verschrikking zijn. Hoewel algemeen bekend mag worden verondersteld, dat u kritiek op uw beleid opvat als ongewenste inmenging in uw persoonlñijk gedachtengoed , wil ik toch proberen u te helpen, mocht het gezonde verstand eens terugkeren. Vandaar mijn vraag aan u, om af te treden en wel zo spoedig mogelijk. Mocht bij u eens het gezond menselijk verstand doorbreken, dan zult u zichzelf recht in de ogen kunnen kijken na zo’n actie.

  Reactie door maarten — zondag 11 december 2005 @ 14.35 uur

 38. Ik heb iemand wel eens horen zeggen ‘geld bestaat helemaal niet’
  Ik begreep altijd wel dat daarmee bedoelt werd.
  Dat het bij de wérkelijk belangrijke dingen in het leven (elkaar belangeloos helpen, een luisterend oor, liefde en zorg voor elkaar) niet om geld draait.
  Echter nu ik elke maand weer na zo’n 2 weken in mijn portemonnee kijk en zie dat deze alwéér leeg is, dan denk ik, inderdaad geld bestaat niet.
  Maar daarnaast moet ik ook helaas constateren dat de implicatie in de zin van elkaar helpen, luisteren, en zorg en liefde voor elkaar, ook voor dit kabinet en grote groepen in dit land niet (meer) bestaat.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 11 december 2005 @ 15.07 uur

 39. Hoi, Wattestaafje, nee het geld wordt misbruikt!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 15.14 uur

 40. Gisteren tijdens de manifestatie in Utrecht is er welliswaar met een relatief kleine groep mensen toch een duidelijk standpunt bepaald ten aanzien van de maatregelen die ons door de strot gedrukt worden in het nieuwe jaar.
  Deze nieuwe zorgwet ontkoppeld de mens steeds verder van de oorsprong van het zelfbeschikkingsprincipe.De staat ontpopt zich meer en meer als machine welke tot doel heeft zichzelf hoog en oppermachtig boven het volk te verheffen.
  De agenda welke men volgt tekent zich duidelijker en duidelijker af.
  Een organisatie op wereldniveau met de kapitaalelite als dictator.
  De media welke dienen als informatie en opiniebron worden beknot opdat wij verder van de waarheid weggelokt worden.
  Een complot tegen de menselijkheid?
  Een ja tegen op leugens en geldgierigheid gebaseerde oorlog.
  Een op angst en haat en ongelijkheid gefundeerde controlemaatschappij?
  De structuur volgens amerikaans model druppelt dag voor dag door de nederlandse samenleving.Met de (uiteraard) rechtse partijen als trouwe bevorderaars van dit helse mechanisme. Hogervorst verklaarde zich met zoveel woorden als voorstander van een dictatuur waarbij “het gezonde verstand” zou moeten zegenvieren boven de wensen van het individu. Een inspreker kwam met een krantenartikel waarin klip en klaar deze intentie van de minister tot uitting kwam.
  Als een niet onbelangrijk element van de nieuwe maatregelen is ook aan te merken dat de alternatieve geneeskunde zal worden gehinderd de weg te volgen welke al jaren meer en meer de functie vervuld van de boodschapper die beweerd dat de de planeet van de heelkunde niet plat is!
  De alternatieve geneeskunde gaat in hoofdzaak buiten het beklonken circuit van de pharmaceutische maffia om en zoekt vooral naar de oorzaak van een aandoening in plaats van de onderdrukking van de symptomen. Een belangrijk proces van bewustzijnsvorming en inzicht bij de patient is vaak het fundament voor eventuele genezing. Zo is een “ziekte” onderdeel van een genezingsproces omdat het lichaam de manifestatie is van het ware wezen van de mens.
  Zo kunnen we dit zieke onderdeel van het politieke systeem ook zien als defect in het maatschappelijke lichaam. De metafoor in relatie tot de zorg laat overduidelijk zien welk aspect voor genezing in aanmerking komt.
  Laten we het bewustzijn ontwikkelen om niet alleen dit brandje te blussen maar de kwade genius welke met benzine morst en met vuur speelt om te regeren over de verbrande aarde, te ontmantelen.
  De waarheid en echte naastenliefde is het bestrijdingsmiddel.
  Slopers als hans H hebben de dekking van de politieke duisternis nodig om het werk te volbrengen.
  Laten we vertrouwen op de overwinning (genezing) en doorgaan met werk om deze samenleving weer sterk en gezond te maken!

  Reactie door rob van der zon — zondag 11 december 2005 @ 16.34 uur

 41. @37 Maarten,

  Ik vind het een prachtbrief maar vrees dat Hoogervorst zo’n dikke betonnen plaat voor zijn kop heeft, dat het lezen hem hierdoor onmogelijk wordt gemaakt.
  Goed geprobeerd, maar hélaas tot deze figuur is niet door te dringen.

  Reactie door anja — zondag 11 december 2005 @ 17.02 uur

 42. @28 Boudewijn
  Je was teleurgesteld in het bevestigen, wat we van elkaar al weten.
  Door de manier waarop jij dat schreef vond ik, in jouw woorden, een stuk niet eerder gelezen herkenning.
  Je beschrijft de moedeloosheid, die ik zelf niet wil erkennen en het verdriet waaraan ik niet toe wil geven.
  Ik wil je iets van mij teruggeven.
  Uit een gevoel van machteloosheid
  Kan wanneer juist aangewend veel kracht geput worden…
  Een hele warme groet.

  Reactie door Alex — zondag 11 december 2005 @ 17.47 uur

 43. @42. Het is waar, Alex, wat je zegt. En dank je, voor het ‘delen’. Ik was niet teleurgesteld in het bevestigen van wat we van elkaar al weten. Hoewel ik daar niet vrolijk van werd, moeten we dat ook blijven doen. Ik was verdrietig, omdat ‘t niet verder ging dan dat; omdat we alleen de machteloosheid bevestigden. Alsof het niet ging om ‘n aangetast basisrecht van ons allen; alsof het niet ging over ‘n donker monster dat ons wil leren dat economische belangen ons beheren, terwijl ze ons allen behoren te dienen en wij allen dat monster beheren. Dat, en ook nog ludiek verluchtigd met kwinkslagen en muziekjes, stelde mij diep teleur. Dat, en het feit dat het zo ‘n informatie-middag werd, terwijl ik ‘n lange reis had gemaakt en mijn kostbare tijd opgeofferd om naar ‘n ‘manifestatie’ te gaan. Wat zich hier manifesteerde, was niet meer dan zich al bij mezelf manifesteert en even ‘besloten’. ‘n Even warme groet retour, hoor…

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 13 december 2005 @ 9.01 uur

 44. Dag Boudewijn,
  Bedankt voor je antwoord.
  Ik wil je laten weten dat ik lang heb ‘nagedacht’ over alles wat je eerder schreef. Misschien komt dat omdat je enkele keren het woord manifesteren gebruikte.
  Er is een heel oud verhaal waaruit ik in mijn eerdere antwoord putte.
  Ik zet het hieronder omdat ik geloof dat je de strekking ervan heel goed kunt aanvoelen.
  Groet!

  Een oude chineese vechtmethode leerde haar krijgers, wanneer al vechtend alle mogelijkheden uitgeput raakten en
  alles hopeloos leek, te vervallen in een staat van “niets” doen maar met behoud en bewustzijn van het eigen
  krachtenveld. Een moeilijk te bereiken toestand, want dat lukte alleen in afwezigheid van gevoelens van angst en
  machteloosheid. In deze staat zou vanwege het behoud van het blijven zien van de realiteit de ruimte zich
  manifesteren, waarin nieuwe mogelijkheden voor het behalen van het oorspronkelijke doel zich aandienden.

  Reactie door Alex — dinsdag 13 december 2005 @ 13.05 uur

 45. @44 Alex,

  Dat moet een héle wijze chinees geweest zijn.
  Vind het een mooi stukje.
  Hoop dat het Boudewijn weer een béétje vrolijker maakt.

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 14.15 uur

 46. @Alex mooi!
  @Allemaal ik heb nog een stukje over verzekeringen geschreven onder het kopje Beeldenstorm, het toont de liberale gekte vollop!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 15.17 uur

 47. @44 en 45, dank mensen, wederom. Ik voel zelf angst, noch machteloosheid. Ik heb niets te verliezen, behalve dat, wat ik voor anderen ben en heb. Het is de getuigenis die ik moet doen van al ‘t (on)menselijke om mij heen, die mij zo intens triest stemt.

  Reactie door Boudewijn — woensdag 14 december 2005 @ 7.55 uur

 48. @47 Boudewijn,

  Je zegt, ik heb niets te verliezen, behalve dat, wat ik voor anderen ben en heb.
  Hoe zit dat met jezelf dan?
  Jij bent voor jezelf toch óók de moeite waard?
  Als je niet jezelf accepteert zoals je bent en niet van jezelf houdt, hoe kun je dan voor anderen iets zijn.
  Zet die trieste stemming om in iets positiefs.
  De (on)menselijkheid is er altijd geweest en zal altijd blijven, het enige wat we daar aan kùnnen doen is verzet te tonen en te vechten voor gerechtigheid.
  Ook al is dit soms ver te zoeken, houdt hoop en geef niet op.
  Hier een opkikkertje van mij. :P :P
  Sterkte, Anja

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 10.37 uur

 49. @48. Ik kan van mijzelf houden, maar ik ben deel van het geheel. En, Anja, ik kan bedenken, hoe het komt dat er in dat geheel steeds weer ‘n paar elementen ‘n onevenredig deel van alle ‘middelen’ opeist, ten koste van het geheel. Maar zo brutaal als het er momenteel ongestraft aan toe gaat… Daar begrijp ik werkelijk niets van, hoewel mijn vermoedens mij dus alles, behalve vrolijk stemmen.

  Reactie door Boudewijn — donderdag 15 december 2005 @ 9.21 uur

 50. @49 Boudewijn,

  Er is een spreekwoord: een brutaal mens heeft de halve wereld.
  Op dit weblog schijnt het ook deze kant op te gaan en helaas wordt er niet ingegrepen.
  Het wordt hier over genomen door een soort waar ik me van wil distanciëren.

  Volgens mijn persoonlijke mening had Jan Marijnissen hier allang in moeten grijpen.

  Heláás! Dus ik houdt het hier voorlopig voor gezien.
  Zoals Sabineke ook al opmerkte, niet iederéén heeft eelt op zijn ziel, bedank er voor om me door dit soort de grond in te laten trappen. Mij wordt het tèvéél en heb het hier voorlopig even gehad.

  Wens jou véél sterkte om het hier vol te houden en fijne feestdagen.

  Reactie door @48 — vrijdag 16 december 2005 @ 13.17 uur

 51. Ik kan me jouw reactie heel goed voorstellen, Anja, en ik leef met je mee. En hoewel mijn eerdere reacties, hier, bij sommigen mogelijk de indruk wekten van ‘n verkapte (?) kritiek op mijn partij, waren ze in veel meer absolute zin bedoeld. Er is ‘n ‘tijdgeest’ gaande die gestopt MOET worden en ik ben ervan overtuigd dat dit niet gaat lukken, door symptoombestrijding en compromissen in achterkamertjes. De keuze is daarvoor te principieel. Elders stelde ik het zo: Zorg voor ‘welzijn’ behoort vooraf te gaan aan economische belangen en MAG niet worden, wat daarvan overblijft. Als je die ‘markt’ vrijgeeft, blijft er voor de meesten namelijk alleen van over, wat ‘n paar er nog van kwijt willen. ‘Economie’ is niets anders dan ‘n kunstmatig model, geen ‘natuur’, en ‘concurrentie’ en ‘eerlijk’ zijn onrijmbare begrippen: de 1 zal altijd ‘n bepaalde voorsprong hebben op de ander; ‘n “nullijn” bestaat niet. Het is, als ‘t niet al te laat is, hoog tijd dat we door de illusies van de kapitalistische anti-ideologie heen prikken, brullend, als de leeuw die wij zijn, in plaats van piepend als de muis die we van ons laten maken door de miezerige stukjes kaas die ons worden voor gehouden. Het is, ALLES, van ons allemaal en niet van ‘n paar die het handigst zijn in het inpikken van het meeste.

  Reactie door Boudewijn — zaterdag 17 december 2005 @ 11.36 uur

 52. Tja,

  Heb mijn zorg offerte binnen, gelijkwaardig aan mijn vorige zegt het ZilverenKruis, ja maar wel 20 Euro duurder p.m. en dan heb ik de polis nog niet eens bestudeerd of hij wel gelijkwaardig is.

  Sprak vandaag met een pensionado die nu in Malage woont, hij ziet het niet meer zitten in Spanje omdat voor hem de kosten niet zijn op te brengen en dus van pure elende keert hij maar naar NL terug en hij is, naar heb ik begrepen ,niet de enige Nederland die dat doet.

  Gefeliciteerd mijnheer (B)al(k)en(e)de), u kunt beter op de VVD stemmen tezamen met die andere minister zegt dat we best kunnen besparen op de polis, door minder zorg te nemen.

  Reactie door verdrietig — zaterdag 17 december 2005 @ 19.12 uur

 53. Nog even dit.

  Als je een voldoende geld (vermogen) hebt op de bank en geen inkomen, krijg je toch een zorg toeslag. Dus al die managers die met een paar miljoen opstappen kunnen toch lekker voordelig een ziekte kosten verzekering afsluiten…….

  Reactie door verdrietig — zondag 18 december 2005 @ 18.27 uur

 54. beste nedelanders wie worden er beter aan de rijken.wij mensen met een normaal inkomen
  gaan er steeds meer op achter uit in dit land.het lijkt er op dat nederland steeds meer voor de rijken wordt.wij als normale nederlanders met een normaal inkomen moeten hier echt is aan gaan doen.als je het gaat bekijken wordt 2006 en slecht jaar voor veel nedelanders.er zullen veel mensen in geldnood komen te zitten.dus mensen weg met dit kabinet

  Reactie door jeroen — woensdag 28 december 2005 @ 13.49 uur