‘Ik ben niet vaak ziek’

In de reeks Tomaat voor een Daad hebben we vele mensen gezien die zich belangeloos inzetten voor de goede zaak. De tomaat gaat dit keer naar iemand die zich enorm inzet voor de SP zelf. Want op de vraag om iemand op te geven voor de Tomaat voor een Daad kwam van de SP-jongeren Groningen de aanmelding voor Riet Fekken. “Riet is ‘goud’ voor de afdeling en ROOD Groningen vindt het tijd voor de tomaat!”

Riet Fekken is 51 jaar oud en moeder van drie zoons. De oudste (25) zit op het moment voor stage in Australië. Hij komt in februari terug: “Daar kijk ik stiekem wel erg naar uit!” De jongste is 12 jaar en kan zich goed redden met een moeder die zich voor 110 procent inzet voor de SP-afdeling Groningen. “Het SP-pand ligt op de route van school naar huis, dus die komt geregeld even langs”. Riet houdt er van om te werken met textiel: “Breien, haken, maar vooral weven doe ik graag. Maar ik lees ook veel”.

Riet Fekken

Aan het thuisfront moesten ze in het begin wel wennen aan de vele uren die Riet aan de afdeling wijdt. “Mijn man vond dat ik te weinig terugkreeg voor wat ik investeerde. Gelukkig heb ik hem kunnen overtuigen van mijn motivatie. Kijk, ik heb vroeger gekozen voor de kinderen, een carrière of diploma’s kon mij gestolen worden. Nu mijn zonen groter en zelfstandiger zijn kan ik als herintreder weer aan de slag. Nou, dan is het werk voor de afdeling veel uitdagender en alles omvattender dan een eentonig baantje voor een paar euro’s per maand. Want dat is toch wat het zou worden als herintreder!”

Toen Riet in 2001 in Groningen kwam wonen, werd zij al snel gevraagd om ‘iets’ te doen voor de afdeling. In Wijchen (bij Nijmegen) was zij ook al actief geweest voor de SP en daarom schroomde ze niet om te helpen met de Tribune verzending klaar te maken en een half dagje op het pand te zijn voor binnen komende mensen of telefoontjes naar de SP Groningen. “Tsja, van het één komt het ander. Als je op het pand zit gebeuren er vaak een hoop dingen tegelijk en het is heel snel zo dat ik dan dingen oppak. Op die manier ben ik steeds meer gaan doen”.

Nu, vier jaar later, is Riet verantwoordelijk voor het beheer van het pand, voor de Tribuneverzending, voor het bemannen van acties, het drukken van actiemateriaal en de administratie die komt kijken bij alle werkzaamheden. “De Tribuneverzending is altijd hectisch, maar redelijk overzichtelijk. De Tribune komt eens per maand op donderdag binnen. Omdat wij verzamelpunt zijn voor de omliggende afdelingen bel ik altijd even een rondje met de mededeling dat alles binnen is. Op vrijdag komen er zeven vrijwilligers om de 1600 Tribunes voor Groningen stad te stickeren. Ik heb dan altijd de wijken al geknipt en de mutaties verwerkt. Als je op een Tribunevrijdag het pand binnenkomt, dan mag je van mij aanschuiven en even een uurtje helpen!”
Zijn de Tribunes voorzien van de adressen, dan gaat Riet de 44 bezorgers bellen en mailen, om ze te vragen hun wijk op te halen en te verspreiden. Mocht een wijk toch blijven liggen, dan is Riet niet te beroerd om die wijk zelf te bezorgen.

“Het beheer van het pand is wel een stuk gecompliceerder. Je hebt te maken met pandmedewerkers die een middag of ochtend mensen te woord staan. Zij moeten weten waar telefoontjes en mailtje heen moeten. Ook is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van zaken die spelen in de stad en dat zij weten hoe te reageren op mensen die bellen. Maar ook het opruimen, het schoonmaken en de agenda bijhouden moet goed gebeuren. Helaas is er toch wel veel verloop in de pandmedewerkers. De een gaat na de studie werken, de ander gaat meer vrijwilligerswerk elders doen. De gaten die vallen, vul ik op”.

Riet beseft heel goed dat ze veel verantwoordelijkheden draagt. “Gelukkig ben ik niet zo vaak ziek. Ook ben ik bezig met het maken van draaiboeken, zodat anderen het werk kunnen oppakken als ik uit mocht vallen”.

“Wist je dat Groningen een nieuw pand heeft? Ik kijk er erg naar uit om meer ruimte te hebben, maar vooral kijk ik uit naar de tijd dat we de verbouwing achter de rug hebben. Er moet nog veel gebeuren. De vloer bleek verrot, de nutsvoorzieningen waren alleen op papier aanwezig, de muren moeten gestuukt en alles moet natuurlijk nog een likje verf krijgen. Nu is alles eindelijk een beetje op de rails en met de hulp van vele vrijwillige handen kunnen we waarschijnlijk in februari het nieuwe pand een feestelijk openen.”

“Een nieuw pand was echt nodig, want op het huidige pand kun je eigenlijk geen zaken onafgemaakt laten liggen, want daar is het te klein voor. Ook loop je elkaar snel in de weg. Als die jongeren bezig zijn dan is het helemaal een drukte hier. Ook is in het oude pand gewoon te weinig ruimte om alles op te bergen. Als de Tribune en ander materiaal binnen is gekomen lijkt het hier net een pakhuis!”

Riet, van harte met je tomaat!

Door Renske Leijten

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 11 december 2005 :: 16.50 uur

13 Comments

13 reacties

 1. Hup Riet! Gefeliciteerd!

  Reactie door ROOD Groningen — zondag 11 december 2005 @ 16.54 uur

 2. Met alle respect voor Riet natuurlijk, maar hier zie je op de achtergrond wel een groot probleem wat in veel afdelingen speelt: als er iemand wegvalt, wat dan?
  Het is triest te noemen dat er op de 45 000 leden maar zo weinig mensen ook daadwerkelijk actief zijn.

  Reactie door Emil Jacobs — zondag 11 december 2005 @ 17.36 uur

 3. Ik heb het al vaker gezegd en geschreven, zulkse mensen kunnen er niet genoeg zijn dit het hart ‘nog’ wel op de goede plaats hebben zitten. Zulkse mensen als Riet worden jammer genoeg steeds zeldzamer in dit land en verdienen het om ook eens in het zonnetje te worden gezet of onder de aandacht te worden gebracht voor hun tomeloze inzet. Riet, gefeliciteerd, met de tomaat voor een daad, helemaal terecht verdient.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zondag 11 december 2005 @ 17.38 uur

 4. Goed gedaan, Riet!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 11 december 2005 @ 18.11 uur

 5. Zeer terechte ‘tomaat voor een daad’ voor Riet. Zij verricht al het werk op de achtergrond, dat door veel mensen niet wordt gezien, maar wel heel belangrijk is voor de SP in Groningen. In Groningen zijn wij heel blij met haar!

  Reactie door Eelco Eikenaar — zondag 11 december 2005 @ 18.53 uur

 6. Zeker goed gedaan Riet
  Een Tomaat voor een Daad
  Misgun ik je zeker niet
  geniet van die welverdiende Tomaat.

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — zondag 11 december 2005 @ 18.58 uur

 7. Als aspirant vrijwilliger heb ik Riet vorige week voor het eerst ontmoet. Ze lijkt mij iemand die de touwtjes stevig in handen heeft en ze kwam rustig en vriendelijk over.

  Gefeliciteerd Riet.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 12 december 2005 @ 6.35 uur

 8. Een terechte keus, Riet is een prima mens, ééntje met hart voor de zaak. En die moeten we koesteren.

  Riet van harte,
  Hennie

  Reactie door hennie hemmes — maandag 12 december 2005 @ 10.09 uur

 9. Gefeliciteerd Riet.
  Je hebt het echt verdiend en wij hopen nog lang gebruik van je te mogen maken.
  Want wat jij allemaal doet is geweldig dat valt niet met een pen te beschrijven.

  Reactie door jonas — maandag 12 december 2005 @ 16.23 uur

 10. Super Riet!
  helemaal verdient! Ik zie je snel weer op het pand.

  Reactie door Niels Jongerius — maandag 12 december 2005 @ 16.39 uur

 11. Gefeliciteerd, Riet!! Hartstikke terecht! Wat zouden we zonder je moeten.

  Reactie door Saskia Marsman — maandag 12 december 2005 @ 20.09 uur

 12. Van harte Riet,
  Zonder jou was het een stuk lastiger!
  Veel plezier wanneer je zoon langs komt.

  Reactie door Jan Nijman — maandag 12 december 2005 @ 21.43 uur

 13. Gefeliciteerd riet! helemaal verdiend! blijf vooral zo doorgaan!

  Reactie door katia — dinsdag 13 december 2005 @ 11.21 uur