Politieke filmpjes

Week van de Film ‘De donkere dagen rond Kerst’ zijn aangebroken: De ideale tijd voor film, thuis of in de bioscoop. Een deel van de blogs deze week staan daarom in het kader van de ‘Week van de Film’.

Politiek is niet meer los te zien van media. Voor- en tegenstanders van beleid gebruiken filmbeelden en spots als middel om de kiezer te bereiken.

De mooiste en lelijkste politieke filmpjes komen waarschijnlijk uit de VS. Op de site van CNN All Politics staat een aantal klassieke Amerikaanse filmpjes uit de jaren ’50 – ’80, inclusief de nodige zwart- en bangmakerij.

Politieke films

De open wedstrijd ‘Bush in 30 seconds’ , waaraan ook veel amateurs meededen, leverde onlangs enkele juweeltjes op, of je het nu eens bent met de boodschap of niet.

Film is een krachtig medium. Overheden stoppen veel geld in campagnes om hun beleid en visie te ondersteunen. Daar tegenover staat de oppositie die probeert de mensen te mobiliseren. Ook hier is Amerika weer een voorbeeld. Het ‘kiezersfonds’ van MoveOn.org zamelt geld in om kritische spotjes tegen het beleid van de regering Bush uit te kunnen zenden.

De beste filmpjes zijn soms voor een stuiver in elkaar gedraaid, maar brengen toch een duidelijke boodschap over, zoals dit Britse filmpje over de Europese grondwet.

Nederland kent een bescheiden historie van politieke filmpjes. De meeste vallen onder de Zendtijd voor Politieke Partijen. Op de site van Beeld & Geluid van de publieke omroep kun je een paar hele oude terug vinden, bijvoorbeeld van de ARP en de VVD.

Dat een filmpje ook zijn doel voorbij kan schieten bewees de VVD in mei dit jaar, met een verwijzing naar de holocaust in een pro-Europa filmpje. Hiermee haalde ze de woede van velen op de hals. Dit filmpje is overigens nog steeds te zien via Geenstijl.

Bij de SP zijn we erg trots op de laatste filmpjes die wij hebben gemaakt voor de Zendtijd voor Politieke Partijen, zoals bijvoorbeeld de befaamde busspot uit 2002 en de ‘waakhondfilm’ en waakhond-animatie die we maakten voor de campagne voor de Europese verkiezingen.

Ons laatste spotje heet De Brief en komt regelmatig voorbij op Nederland 1, 2 en 3.

Mocht je nu geïnspireerd zijn, kijk dan even op de Beeldenstorm pagina, en stuur je filmpjes in.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 14 december 2005 :: 16.20 uur

6 Comments

6 reacties

 1. Leuk, moet nog steeds huilend lachen om dat VVD filmpje

  Reactie door Bart — woensdag 14 december 2005 @ 20.10 uur

 2. ‘De bus’ blijft echt de leukste die er ooit gemaakt is!

  Reactie door Renske — donderdag 15 december 2005 @ 14.41 uur

 3. De Brief is echt geweldig. Moest eens in de maand maar voorgelezen worden.

  Reactie door Sonja — donderdag 15 december 2005 @ 15.04 uur

 4. Dit is nou het zoveelste VVD-filmpje dat niet wil starten op mijn PC! Heb ik nou echt zo’n slimme machine?

  Reactie door Erik van Donk — donderdag 15 december 2005 @ 18.50 uur

 5. Ik heb de brief nu echt al honderd keer gezien, maar het raakt me nogsteeds.

  En over dat VVD filmpje; wat moeten die mensen gedacht hebben toen ze dat spotje maakten?? verschrikkelijk echt.

  Reactie door Marijn Keijzer — donderdag 15 december 2005 @ 23.25 uur

 6. Geweldig al die beelden!Erg genoten van die anti bush !En die oude beelden, heel leuk om terug te zien:levende poppenkast op de Dam!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 17 december 2005 @ 1.27 uur