Red het Beeld- en Geluidarchief

Week van de Film ‘De donkere dagen rond Kerst’ zijn aangebroken: De ideale tijd voor film, thuis of in de bioscoop. Een deel van de blogs deze week staan daarom in het kader van de ‘Week van de Film’.

Aangetaste filmstrook

Nog geen maand geleden nam Fenna Vergeer namens de SP een petitie in ontvangst, ter behoud van het audiovisueel erfgoed. Ik het kader van de Week van de Film heb ik de directeur Rien Hagen van het filmmuseum bereid gevonden om de noodzaak hiervan uit te leggen.

Audiovisueel erfgoed

In juli 2005 presenteerde de Raad voor Cultuur zijn advies over het behoud en beheer van het audiovisuele erfgoed, onder de titel Deltaplan voor het Filmbehoud. Het maakt op niet mis te verstane wijze duidelijk dat de conservering van de “audiovisuele collectie Nederland” geen uitstel meer kan verdragen.

Vijfentwintig jaar geleden kwam de Archiefraad met het eerste advies over de noodzaak de film- en geluidscollecties veilig te stellen. Dat heeft destijds niet geleid tot maatregelen om een grondige aanpak van het probleem mogelijk te maken. Het probleem zit hem vooral in het zelfvernietigend vermogen van filmmateriaal als gevolg van zijn chemische samenstelling. En het probleem beperkt zich niet tot het oudste materiaal, maar zelfs bij films niet ouder dan twintig jaar is het verval ingezet.

Bij een goede conservering en een opslag die voldoet aan de juiste klimaateisen is de veiligstelling gegarandeerd voor vele komende generaties. Om het zover te kunnen brengen is het echter noodzakelijk een eenmalige inhaaloperatie op touw te zetten om het achterstallig onderhoud ongedaan te maken. Gebeurt dit niet, dan is niet het behoud maar het verlies van dit erfgoed gegarandeerd.

Dat is wat de Raad voor Cultuur en de betrokken collectiebeheerders, het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Centrale Discotheek Rotterdam en de Openbare Bibliotheken de overheid voorhouden en zij bepleiten daarom met kracht de gelden beschikbaar te stellen waarmee dit schrikbeeld kan worden voorkomen.

De betrokken instellingen zijn op basis van hun reguliere financiële ondersteuning door het rijk niet in staat zo’n inhaalslag te maken. Daarom heeft de Raad voor Cultuur eerder dit jaar het Instituut voor Beeld en Geluid en het Filmmuseum gevraagd om een inventarisatie op te stellen van de achterstanden in conservering en de kosten van de reddingsoperatie te berekenen. Het resultaat van die rekensom zegt veel over de omvang van het probleem: € 99 mln. Maar het zegt ook veel over de omvang en de rijkdom van de collecties.

Het herstellen van het materiaal en het netjes opbergen ervan is minder zinvol als dat erfgoed, wat van ons allemaal is, niet ook voor iedereen toegankelijk kan zijn. De conservering is essentieel voor het behoud, maar het moet vervolgens leiden tot ontsluiting en de beschikbaarstelling ervan aan iedereen die er kennis van wil nemen en er gebruik van wil maken. Ook daarvoor moeten middelen beschikbaar komen.

Met de niet te stuiten doorbraak van de streaming audio en video ontstaat een heel arsenaal aan nieuwe mogelijkheden om deze collecties voor het publiek te ontsluiten, zowel voor educatieve doeleinden als ten behoeve van de creatieve industrie. De collecties die het hier betreft bevatten de (historische) content voor deze doelen. Aan de digitale infrastructuur om dit mogelijk te maken wordt – met steun van de rijksoverheid – gewerkt.

Het erfgoed is van en voor iedereen, het is het collectief geheugen van een samenleving. Dat geldt in bijzondere mate voor het audiovisuele erfgoed waarin de gehele twintigste eeuw is vastgelegd.

Het is tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de digitale verspreidingsmiddelen dat de conservering van het bewegend beeld meer dan ooit van het allergrootste belang is.

Rien Hagen
Directeur Filmmuseum

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 16 december 2005 :: 17.27 uur

12 Comments

12 reacties

 1. Dat behoeft nauwelijks betoog: de noodzaak van het behoud van het adio-visuele erfgoed. Een essentieel element van het collectieve geheugen en historisch bewustzijn.In deze tijd van digitalisering moet dit behoud zeker op een goede manier veilig kunnen worden gesteld. Ook de toegankelijkheid voor het grote publiek is een belangrijk punt. Een geschat vereist bedrag van 99 miljoen euro lijkt erg veel, maar mag gezien het belang van de zaak geen beletsel zijn.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 16 december 2005 @ 17.59 uur

 2. Off topic:

  Zou D66 eindelijk eens de rug recht houden en tegenstander blijven van het voorgenomen nieuwe militaire avontuur (Kuifje Kamp in Afghanistan)?

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 16 december 2005 @ 18.02 uur

 3. Het essentiële element van het collectieve geheugen en historisch bewustzijn werd eerder in het hart bewaard.
  Hoewel vandaag de dag graag gedigitaliseerd gezien, schijnt het essentieël, dergelijke informatie vandaag de dag op te slaan op hardware daar onze allereigenste software al sinds enige
  tijd behoorlijk beschadigd lijkt te zijn.

  Reactie door Ancient — vrijdag 16 december 2005 @ 19.20 uur

 4. @ 2 Olav, nee denk het niet want Bush heeft snel een wetje ondertekend dat marteling niet gebeurt, en dat zal voor
  het kabinet genoeg zijn om tot troepenzending over te gaan en dat aan het publiek te verkopen als vriendendienst aan
  bondgenoot Amerika.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 16 december 2005 @ 19.21 uur

 5. Mooi, Ancient!
  Tuurlijk dat archief behouden, memorie vertroebelt vaak, goed om het achter de hand te hebben, bovendien zijn de verschillende tijdsbeelden erg leuk om te zien.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 16 december 2005 @ 19.46 uur

 6. direct——->
  leuk om te Doen:
  http://us.news3.yimg.com/us.i2.yimg.com/p/ap/20051213/capt.wto15612131052.hong_kong_wto_protests_wto156.jpg

  Reactie door gaf — vrijdag 16 december 2005 @ 22.35 uur

 7. http://us.news3.yimg.com/us.i2.yimg.com/p/rids/20051213/i/r525335335.jpg

  Reactie door gaf — vrijdag 16 december 2005 @ 22.37 uur

 8. Jammer dat er niet meer wordt geïnvesteerd in de cultuurmakers van nu. Dan hebben over 50 jaar helemaal geen erfgoed meer om te bewaren.

  Reactie door Sonja — vrijdag 16 december 2005 @ 22.40 uur

 9. omdat morgen is vaandaag
  http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/640pix/20051212/Article_news/12la2p2.jpg
  http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/640pix/20051216/Article_news/16la1p101.jpg

  Reactie door gaf — vrijdag 16 december 2005 @ 22.53 uur

 10. Ach, Gaf.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 17 december 2005 @ 0.51 uur

 11. De wereld heeft tientallen miljoenen jaren op niets meer dan de herinnering gedraaid.

  Nu vallen we over elkaar heen om de laatste 100 jaar vast te leggen.

  Ik zeg, laat mijn achter-, achter- achterkleinkinderen het lekker zelf uitzoeken, de verwende zeikerds.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — zaterdag 17 december 2005 @ 9.16 uur

 12. @11, Enrico,

  Enrico, subtiel als altijd.

  Wetende dat de appel nooit ver van de boom valt, zullen je achter-, achter- kleinkinderen inderdaad een stelletje verwende zeikerds zijn.

  Reactie door J3roen — zaterdag 17 december 2005 @ 22.41 uur