Wat is er allemaal aan de hand met de regering?

Soms krijg ik echt bijzondere brieven in de mailbox. Zoals deze, van een veertienjarig, betrokken meisje. Haar naam is bij mij natuurlijk bekend, maar haar ouders hebben liever dat enkel haar initialen zichtbaar zijn.

Ik ben een meisje van veertien. Dat is jong ja, maar ik trek het me erg aan wat er allemaal in de regering gebeurt. Want het gaat mij ook aan. Maar ik snap een paar dingen niet. Dat nieuwe zorgstelsel. Daar wordt alleen maar door de verkeerde mensen geprofiteerd. Ik heb namelijk een idee. Als we nou een deel van ieders inkomen in procenten betalen. En dat in een grote pot stoppen, en daar wordt dan alles van betaald. Geen bureaucratie, want dat kost ook geld, en iedereen is gelijk. Dat is toch goed? En volgens mij is dat al het idee van sommige linkse partijen. Want mijn bloedeigen moeder moet er voor knokken om eens in de twee weken thuiszorg te krijgen! Zij heeft namelijk een chronisch vermoeidheidsziekte. Mijn vader kan niet de bedden verschonen enz., want die heeft een ook een paar kwaaltjes en werkt overdag. Ik kan ook niet, want ik moet blokken voor school. Ik zit namelijk op twee havo, en heb een heel toekomst plan. Ik wil psycholoog worden en mensen helpen. Of misschien de politiek in.

Wat is er eigenlijk met mijnheer Balkenende en mijnheer Zalm aan de hand? Waarom staan ze niet open voor andere ideeën en willen ze alleen hun eigen ideeën doordrammen? Ze hebben het telkens over normen en waarden, maar door alle bezuinigingen kunnen bejaarden in tehuizen maar één keer in de week douchen. Nog geen eens. En er zijn nog veel meer dingen die niet kunnen daar. Omdat er een tekort is aan geld. Diepvries maaltijden bijvoorbeeld. Dat overkwam mijn geestelijk gehandicapte oom.

Ik snap ook niks van hun eerlijkheid. Eerlijkheid is voor mij gelijke monniken, gelijke kappen. Maar voor mijnheer Balkenende en mijnheer Zalm blijkbaar niet. Hij wilt de salarissen van de ministers met 30 % laten stijgen! Terwijl de gewone burgers er voor moeten vechten om 2 of 3 % salarisverhoging te krijgen. Dat is toch krom?!

Ik ben niet gelovig opgevoed, maar weet wel dat je in ieder geloof je medemens moet helpen. En dat je de lasten voor iedereen eerlijk verdeelt. Met nadruk op eerlijk! Maar dat gebeurt blijkbaar niet. De rijken worden alleen maar rijker. En de armen alleen maar armer! Zelfs een kind snapt dat, dat verandert moet worden! Er komen ook steeds meer voedselbanken bij. En dat voor een goed, rijk welvarend land als Nederland? Ik schaam me er bijna voor! Het kan toch niet dat er mensen afhankelijk zijn van
vrijwillergingswerk?! Hier in Nederland!

Ik vind de veiligheid ook wat minder. Er worden groepsverkrachtingen gedaan. De daders daarvan zijn soms wel een stel snotneuzen van twaalf jaar! Als je wat zegt op straat dan heb je kans dat je in elkaar word geslagen of zelfs vermoord. Dat is
laatst nog gebeurt. En steeds vaker vermoord een ouder zijn/haar kinderen. Huiselijk geweld, etc. Wat is er allemaal aan de hand? Dit is toch krankzinnig! Ik weet niet of dit met politiek te maken heeft, maar er moet wel wat aan gedaan worden!

Aan mijnheer Balkenende heb ik ook een brief geschreven. (ik wacht nog op antwoord) Daar zijn ook een aantal punten in deze brief “behandeld.” Ik hoop op antwoord van u. Ik vind u een goede fractievoorzitter. U heeft goede standpunten, en u wilt niet zo’n hoog salaris en staat een deel af. Dat vind ik heel goed! Ik heb daar bewondering voor. Ik hoop dat u of mijnheer Bos ooit president wordt!

Zou u deze brief alstublieft in de Kamer voor willen lezen tijdens een debat? Want er moet wat gebeuren! Dan weet de Kamer dat ook kinderen zich zorgen maken over hoe het nu gaat. Zo wat al mijn vriendinnen vinden dat er wat moet gebeuren. Mijn neven en nichten, etc. Klasgenootjes ook.

Met vriendelijke groeten,
A.J.H.H uit Purmerend

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 04 januari 2006 :: 9.52 uur

150 Comments

150 reacties

 1. Hoe wijs zijn onze leiders als de kinderen al inzien kunnen dat het niet klopt?

  Reactie door walking bull — woensdag 4 januari 2006 @ 10.00 uur

 2. Betrokkenheid van kinderen, bij hun leefomgeving. En jij praat over dat ze de media napraat.

  Kortom, ze leren het al in de wieg, of niet?

  Vind het leuk dat je reageert, maar komop zeg. Het is een meisje van 14, dat haar bezorgdheid toont over wat er in Nederland gebeurd. Die moet je erbij betrekken, die moet je koesteren. Ik zou zeggen, ga der zonodig maatschappijleer geven, of een kapitalistische cursus, maar wees in godsnaam blij dat ze schrijft en betrokken is.

  Ze kan ook de hele dag TMF kijken of niet dan?

  Reactie door Bart — woensdag 4 januari 2006 @ 10.03 uur

 3. Ben het met Bart @3 eens.
  Er worden op dit log nogal wat takken gezaagd, en bomen gehakt, maar wat levert het anders op dan zaagsel…

  Een meisje van 14 dat zich zorgen maakt, en vervolgens brieven stuurt naar Marijnissen en Balkenende; ze neemt initiatief! Heel betrokken en moedig. Goed zo meis!

  Reactie door Pietje af — woensdag 4 januari 2006 @ 10.13 uur

 4. @Jan, Knap dat het meisje dit doet, ik was op mijn 14e niet zo.
  Triest dat ze op zo’n een jonge leeftijd al zoveel verantwoording voelt.
  Ze zou toch nog heerlijk onbezorgd moeten kunnen genieten!
  Op naar een meer zorgzame samenleving in 2006!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 10.15 uur

 5. De jeugd heeft de toekomst.. =)

  Reactie door Joost — woensdag 4 januari 2006 @ 10.18 uur

 6. en zo zetten we dus tegenwoordig hele bevolkings groepen weg, door te bagatelliseren, te ontkennen of om onzin te roepen.

  Dat verlicht kennlijk het geweten, wat er niet is is geen probleem en daar hoef je je dus ook niet druk om te maken.

  Het grote voorbeeld geeft deze regering hier in en volgzaam volgen de lui die er voordeel, oogkleppen op en doorstomen maar.

  Het grijpt als een besmettelijke ziekte om zich heen en dreigt de samenleving te ontwrichten.

  Tweedeling heet de ziekte en deze regering gooit voortdurend nog meer kooltjes op het vuur.

  Het motto luidt: we nemen het volk niet meer serieus, anders valt er niet te werken en kunnen we ons stempel nergens op drukken.

  De schaduw van regenten met oogkleppen op valt over de lage landen en het volk rilt van de kou en en snakt naar licht.

  Onder oogkleppen is het donker.

  Reactie door e.krul — woensdag 4 januari 2006 @ 10.24 uur

 7. @4 Bomenhakker,

  Die kinderen van 14 zijn niet meer zo dom als in de tijd toen wij die leeftijd hadden.
  Het is te prijzen dat dit kind haar bezorgdheid uitspreekt over wat er aan de hand is in dit land en ze betrokken is bij de politiek.
  Dat kunnen velen van ons niet zeggen toen we deze leeftijd hadden.
  En als je als 14-jarige al zoveel rottigheid hebt gezien en mee hebt gemaakt, ja dan ben je sowieso al wijzer en met andere dingen bezig als je leeftijdgenootjes.

  A.J.H.H. uit Purmerend,
  prima gedaan meid, alleen vrees ik voor jou dat je op je brief aan JPB geen antwoord krijgt.
  Maar laat dit je niet weerhouden om door te knokken voor meer rechtvaardigheid.

  Reactie door Anja — woensdag 4 januari 2006 @ 10.28 uur

 8. @Bomen

  Onzin, mijn neefje van 12 kraamt af en toe dingen uit waarvan ik denk. Sjee, dat je al zover denkt. En dan denk ik bij mezelf, dacht ik toen al zo?

  De mens onderschat zijn eigen ideeen in de jeugd. Je kan al best veel, zeker als 14 jarige. Als je je ouders ziet kromliggen, denk je als 14 jarige waarom? Als je verschillen ziet met je buren, denk je, waarom is dat eigenlijk. Heel normaal. Ook dat je daar een oplossing voor bedenkt. Waarom niet iedereen gelijk. Uiteraard is het kort door de bocht. Maar het toont wel dat je geinteresseerd bent in je omgeving.

  Kortom, ga eens praten met je broertje, zusje, nichtje neefje, je staat er versteld van hoezeer zij al op de hoogte zijn van de wereld.

  Reactie door Bart — woensdag 4 januari 2006 @ 10.35 uur

 9. @4 Wat ben je eigenlijk een zielenpiet, takkezager. Dit is wel degelijk de schrijftrant van een kind. Ik kan het weten. Ik ben ook sceptisch t.a.v. dit soort berichten maar deze is integer. Het is gewoonweg triest hoe jij alles maar dan ook alles onderuit wilt halen. Dat zegt m.i. voldoende over je eigen persoontje. Verscholen achter je pc-tje zou je je feitelijk dood moeten schamen. En zoek je nog steun bij Bart ook. Ik heb 1000 x meer respect voor dat meisje dan voor jou.

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 januari 2006 @ 10.38 uur

 10. @1 @4

  Takkenzager – Bomenhakker – Grasmaaier – Gatengraver

  Schei toch uit man ! Als je zo nodig dat rechtse gedachtengoed van je wilt prediken vind ik dat allemaal best, we zijn hier prima opgewassen tegen dat soort figuren.
  Maar nu je begint over kinderen en de brief van een veertienjarig meisje de grond in boort en haar beschuldigt van het napraten van populistische media ga je zelfs mij echt te ver vriend ! (en ja dat is sarcastisch bedoeld)
  Is er dan helemaal niets meer heilig voor sommigen ? Heb eens een beetje respect voor andersdenkenden man, en zeker voor jeugd die dit soort betrokkenheid toont. Dat moet je aanmoedigen en niet afvallen.

  Ik merk trouwens aan bijna al jouw reacties dat je geen greintje respect voor anders(is voor jou links)denkenden. Ik heb als overtuigd SP-er in mijn vriendenkring mensen met uitéénlopende politieke voorkeuren en denkbeelden en we slagen er al jaren in om elkaar met respect te behandelen. De ideeën lopen misschien uitéen maar dat betekent niet dat je elkaar niet met respect kunt behandelen ! De maatschappij maken we samen !

  Respect voor iedereen die gelijkheid nastreeft!

  Reactie door Danny — woensdag 4 januari 2006 @ 10.40 uur

 11. @8

  [quote]
  Tweedeling heet de ziekte en deze regering gooit voortdurend nog meer kooltjes op het vuur.
  [/quote]

  Tweedeling dat is dualisme wat dit kabinet van te voren heeft aangegeven te willen gaan doen, het is alleen jammer dat een hoop mensen tijdens de verkiezingen niet begrepen wat voor tweedeling er bedoeld werd en nu zitten we dus met de gebakken peren.

  Reactie door Aad — woensdag 4 januari 2006 @ 10.42 uur

 12. Binnenkort 1e oprichtsbijéénkomst voor nieuwe SP-afdeling gemeente Heusden trouwens !

  Reactie door Danny — woensdag 4 januari 2006 @ 10.44 uur

 13. aan het Meisje uit Purmerend,

  wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
  De toekomst spreekt. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoed.
  Ik weet nog hoe ik dacht en sprak toen ik jouw leeftijd had.
  Jij bent moediger. Ik heb groot respect voor jouw open brief. Je stuurde hem aan de juiste persoon.

  vriendelijke groeten, Annemieke Wetting (59)

  Reactie door annemieke wetting — woensdag 4 januari 2006 @ 10.51 uur

 14. Waarschijnlijk woont ze in Nijmegen. Daar vormt de SP, samen met GL en de PvdA de coalitie. Het resultaat is subsidies voor eur 13 mln. voor NEC, 6 mln. voor een ‘ cultuurcentrum’, 4 mln. voor 10 krakers (heet nu een culturele broedplaats), vele tonnen euri’s voor andere culturele broedplaatsen, 50.000 om een roze zaterdag te organiseren, etc., etc. Kenmerk: allemaal ‘vrienden’ van het college in Nijmegen, die zijn namelijk cultureel en intellecteel superieur. Dus geen geld (slechts 30.000) voor gehandicapten die een kinderboerderij (80.000 bezoekers per jaar) runnen.Dat wil dit college niet. Kortom: Balkenende cs is slecht, jullie zijn net zo slecht, behalve voor jullie eigen vrienden (over tweedeling gesproken). Veel bewondering voor het meisje, niet voor de SP…

  Reactie door Olav — woensdag 4 januari 2006 @ 10.54 uur

 15. 11 Aad

  Je moet natuurlijk niet verdoezelen hoe het is gegaan met de uitslag van de verkiezingen, er is iets anders neergezet dan er werd gekozen, PVDA buitenspel gezet.

  Reactie door e.krul — woensdag 4 januari 2006 @ 10.56 uur

 16. (4)mooie brief van een meisje van 14 .om trots op te zijn .de pest is dat ik steeds beter begrijp waarom er een identificatie plicht is voor jongeren van 14!!! en ouder .ze zijn te slim voor die rechtse ballen .kortom ZE HEBBEN SCHRIK VAN DIE GASTEN !!!! IK HOOP WEL DAT ZE ZICH AL AANSLUIT BIJ ROOD.(p.s jan hebben ze de 2000 leden gehaald)

  Reactie door ,texas, henkie — woensdag 4 januari 2006 @ 10.56 uur

 17. @Olav, laat me raden. alle bedragen werden bijeen gebracht door de belastingen te verhogen? eerst heeft die ter Horst a’dam naar de gallemiezen geholpen en nu gaat ze verder waar ien dales was gestopt. walgelijk.

  Reactie door Matthijs — woensdag 4 januari 2006 @ 10.57 uur

 18. 14 Olav

  De frustratie druipt werkelijk van je stukje af, ik moet er bijna een bakje onder houden.

  Reactie door e.krul — woensdag 4 januari 2006 @ 10.57 uur

 19. Het is al langer bekend dat een groot deel van de jeugd voor rood kiest.

  Reactie door e.krul — woensdag 4 januari 2006 @ 10.59 uur

 20. En dat krijgt je als je niet goed in de jeugd investeert als VVD,CDA.

  Reactie door e.krul — woensdag 4 januari 2006 @ 11.01 uur

 21. @16 Je hebt de hele brief niet gelezen anders kon je weten dat ze uit Purmerend komt. Olav is NIET Olav Meijer,maar dat is wel duidelijk.

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 januari 2006 @ 11.11 uur

 22. @17 e.krul

  Nee ik verdoezel niks, ik weet dat PVDA buiten spel is gezet, en flink ook, maar dat bedoel ik niet, een heleboel mensen hebben op CDA gestemd om die o.a. dualisme verkondigde als onderdeel van het aankomende regeeraccoord als ze zouden winnen, mensen hebben dat helemaal verkeerd opgevat, helaas.

  Reactie door Aad — woensdag 4 januari 2006 @ 11.17 uur

 23. @23 gandalf,

  Die indruk heb ik ook.

  Van Olav zijn we een betere en genuanceerdere manier van schrijven gwend.
  Zal wel weer een stakker met persoonlijke rancune tegen Olav zijn en laf is om voor zijn eigen naam uit te komen.

  Reactie door Anja — woensdag 4 januari 2006 @ 11.34 uur

 24. Natuurlijk kan een meisje van 14 jaar zo’n brief schrijven.Dit is er één die om zich heen kijkt en de onrechtvaardigheid in de maatschappij ziet en nadenkt.Een goeie voor de toekomst!
  Ik heb zelf 4 kleinkinderen in haar leeftijd en merk dat de ene veel meer nadenkt dan de andere.Toen ik zelf nog zo jong was(lang geleden)had ik ook belangstelling voor politieke zaken en vroeg ik me ook af waarom de dingen waren zoals ze waren.
  Goed zó meid!! Houd je ogen en oren goed open.

  Reactie door Diny — woensdag 4 januari 2006 @ 11.56 uur

 25. @Olav

  Scherp stukkie (als het waar is), jammer dat er alleen op de vorm wordt gereageerd en niet op de inhoud misschien omdat de inhoud aangeeft wat men doet en niet wat men zegt, en dat past nu eenmaal niet in het utopisch denken van sommigen.

  Reactie door Stephan — woensdag 4 januari 2006 @ 12.06 uur

 26. @27,Stephan, Volgens mij wordt netwerken door politiek geadverteerd, in stuk van Olav duidelijk een staaltje dunkt met

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 12.15 uur

 27. @27 Stephan
  Lekker kortzichtig stukkie op je site !

  Reactie door Danny — woensdag 4 januari 2006 @ 12.26 uur

 28. Nu weet ik het al – ze zijn allemaal aan nieuwe kapsel toe.

  Reactie door walking bull — woensdag 4 januari 2006 @ 12.38 uur

 29. Een kind van 14 kan al zien dat dit kabinet er ‘n ondragelijke puinhoop van heeft gemaakt…

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 13.22 uur

 30. @Danny

  Sommige mensen moet je bepaalde zaken in jip en janneke taal duidelijk maken, de overdenking op de site raakt de kern van de progressieve belasting. Je kunt het kortzichtig noemen. Je kunt er echter ook inhoudelijk op reageren, al is dat voor sommigen wel wat moeilijk.

  Of niet Danny?

  Reactie door Stephan — woensdag 4 januari 2006 @ 13.23 uur

 31. “Want mijn bloedeigen moeder moet er voor knokken om eens in de twee weken thuiszorg te krijgen! Zij heeft namelijk een chronisch vermoeidheidsziekte. Mijn vader kan niet de bedden verschonen enz., want die heeft een ook een paar kwaaltjes en werkt overdag. Ik kan ook niet, want ik moet blokken voor school. Ik zit namelijk op twee havo, en heb een heel toekomst plan. Ik wil psycholoog worden en mensen helpen. Of misschien de politiek in.”

  En dat zijn fantastische redenen om de geemnschap voor je eigen problemen te laten dokken.

  sjonge sjonge wat zijn we weer zielig, gewoon te LUI om bedden op te maken want huiswerk ben je echt elke dag van de week de hele avond mee bezig hoor (indien wel, dan hoor je niet thuis op het Havo)

  Reactie door Ronald — woensdag 4 januari 2006 @ 13.42 uur

 32. Het zou me niets verbazen als het een linkse hoax is. Ik geloof er in elk geval niets van dat dit is geschreven door een 14 jarige… Nonsens.

  Beetje te doorzichtig Jan.

  Reactie door Thom — woensdag 4 januari 2006 @ 13.42 uur

 33. Goed gedaan, Meisje uit Purmerend! Prima brief. En doordat je veel hebt meegemaakt al in je jonge leven, ben je wijzer dan je leeftijdgenoten. Ik hoop dat het niet nog moeilijker zal worden voor je ouders en je familieleden. Maak je school af, studeer verder en wordt psychologe. Sterkte en veel succes.

  Reactie door Lydia — woensdag 4 januari 2006 @ 13.49 uur

 34. Als van elke partij een goed georganiseerde
  jongerenpartij ontstaat is het misschien
  mogelijk dat die hun dorps, stad of streek
  genoten van advies en hulp kunnen voorzien,
  zoals die voor TEENERSinSCHOOL/STUDIETIJD
  een steun zouden kunnen betekenen.
  Ook dit meisje, en er zijn er veel meer in
  Nederland, komt dus niet meer toe aan ont-
  spannen of gezellig bij een vriendin even
  aangaan en er het laatste cd-tje bewonderen
  Iedereen in die situatie weet, dat zo’n
  kanjer van een dochter (of zoon !) tijdelijk wat werkzaamheden kan overnemen,
  maar m.h.o. op S.O.’s en projecten, is 10
  dagen al lang!
  Als sommige mensen van de Thuiszorg al men-
  sen langskrijgen om ze de medicijnen in de
  mond te stoppen of ‘aangekleed’te worden,
  dan dienen dergelijke teeners, via hun eigen huisarts, een verwijspunt aangereikt
  te krijgen, als door al die tweeverdieners
  er geen hulp van de nááste of familie meer
  te verwachten is: wat wens ik háár een heel goede mentrix/mentor die áktie gaat
  ondernemen of als één der eersten een
  ‘steunpunt’gaat organiseren, zodat ook deze
  jonge mensen nog frisse lucht kunnen happen
  Scholen bemoeien zich tegenwoordig met heel
  goede altruïstische akties, en dit onder-
  werp, toch vaak in de taboesfeer liggend,
  kan (ruim) baanbrekende vernieuwing brengen
  Ook docenten kunnen op die manier, op hun
  eigen manier, ook nog wat in het vrijwilli-
  gerswerk betekenen en hebben vaak een betere ‘ingang’ bij autoriteiten, immers
  lang niet alle docenten hebben fulltime
  werk en de werkploegen in Nederland die
  40 uur en meer per week werken, worden vaak
  lichamelijk ook al óverbelast: dát is er
  aan de hand!

  Reactie door Madelief — woensdag 4 januari 2006 @ 13.54 uur

 35. e. Krul, dat en groot deel van de jeugd voor rood kiest, is volgens mij altijd al zo geweest. Het jammere is dat wanneer ze “succesvol” zijn, wat in rechtse kringen betekent dat je geld hebt, ze vaak de overstap richting rechtsere partijen maken. Dat moeten we nu juist zien te voorkomen door bijvoorbeeld een sociale dienstplicht in te voeren. Zelfs de ergste rechtse bal is onder de indruk als ze in een bejaardenhuis zien dat er een oma in haar eigen poepluier ligt te verkommeren.

  Reactie door kaatje — woensdag 4 januari 2006 @ 14.13 uur

 36. @36, Kaatje,
  Moet de jeugd de puinhoop opruimen van wat overheid ervan heeft gemaakt?
  Dat moeten ze in mijn ogen al veel te vaak!
  Gewoon meer handen rondom het bed lost het veel beter op en schept banen bovendien.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 14.17 uur

 37. Natuurlijk Sabineke moeten er meer betaalde banen rond het bed komen. Maar ik leg die “eigen verantwoordelijkheid” iets anders uit.
  Een sociale dienstplicht moet natuurlijk ook niet inhouden dat er onbetaald werk verricht wordt in een normaal betaalde baan. Het voorbeeld was er meer op gericht dat medeleven met een ander vaak het beste opgewekt wordt door mensen te confronteren met die ander. Sociale dienstplicht mag van mij volgen op het middelbare school diploma.

  Reactie door kaatje — woensdag 4 januari 2006 @ 14.23 uur

 38. @11 Gandalf

  takkenzager, Matthijs, kapitalist, het is goed dergelijke libertarische reacties hier op het forum.
  Ze bevestigen slechts dat ik hier bij de goede partij zit.
  Mede door zulke lieden ben ik onlangs SP-lid geworden…

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 4 januari 2006 @ 14.30 uur

 39. @32 Stephan

  “Sommige mensen moet je bepaalde zaken in jip en janneke taal duidelijk maken, de overdenking op de site raakt de kern van de progressieve belasting. Je kunt het kortzichtig noemen. Je kunt er echter ook inhoudelijk op reageren, al is dat voor sommigen wel wat moeilijk.”

  Jip en Janneketaal ? Sorry maar ik denk dat je, net als B-II & co erg veel mensen onderschat door dat te zeggen. Het progressieve belastingsysteem betekent betaling naar draagkracht en is één van de belangrijkste pijlers van de solidariteit. In jouw verhaal op je site lijk je te impliceren dat de onderlaag van de bevolking (de 4 mannen) geen enkele bijdrage leveren in de vorm van belastingen. Dat is een flinke misvatting lijkt me zo. Ook zij betalen hun belasting, NAAR DRAAGKRACHT !!! Het is onmogelijk om iemand die weinig heeft even zwaar te belasten als iemand met, laten we zeggen, 3x modaal. Dat weet ik, dat weet jij, dat weet iedereen. Maar goed, het kernpunt ligt niet hier maar ergens anders, namelijk bij het in elkaar rammen (laten we dat maar even symbolisch houden) van de rijken, het uitknijpen dus. Dat er richting boven gekeken wordt op dit moment is logisch, de rijken worden immers rijker en rijker en de armen steeds armer. Die armen zijn niet uit op het bestelen (in elkaar rammen) van de rijken, maar op een fatsoenlijk bestaan, voor iedereen, arm en rijk. Simpel : Sterkste schouders, zwaarste lasten, solidariteit.
  Beschaving van een natie wordt afgemeten aan hoe men met de zwakkeren in de samenleving omgaat. Jij schildert de finaciëel zwakkeren af als inhalig werkschuw tuig dat uit is op de nek van de financiëel beter bedeelden. Rechts wil het idd graag zp doen lijken.

  “Of niet Danny?”

  Gaan we persoonlijk worden ?

  Reactie door Danny — woensdag 4 januari 2006 @ 14.35 uur

 40. @40. Goed zo, ‘Wattenstaafie’…

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 14.36 uur

 41. Een vlaktax is prima als er ook een vlak salariering bij komt.

  Reactie door alexander — woensdag 4 januari 2006 @ 14.38 uur

 42. @40, welkom, Wattestaafje!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 14.59 uur

 43. Zo te zien zijn veel rechtse weer vrij vandaag.
  Te lui om te werken jongens.
  Of zit je bij mijn club.

  Reactie door Tokkie — woensdag 4 januari 2006 @ 15.02 uur

 44. @41. Dit soort lui schilderen het hier nog vriendelijk af, ben ik bang (want anders komen ze er niet op?). Wat ze er in eigen kring over zeggen, is vele malen erger, kan ik u garanderen. Van dit meisje van 14 hebben ze echter niet terug.

  Overigens, bedoelde u in de laatste alinea van uw commentaar onder #12 niet “gelijkwaardigheid”, ipv “gelijkheid”? Ik ging daar in ieder geval vanuit, gezien de genuanceerdheid van uw verdere commentaren. Trouwens, heeft u enig idee, wat zo toch steeds weer bedoelen met “inhoudelijk reageren”? Ik heb ‘t ze hier en daar wel gevraagd, maar krijg geen antwoord en uit hun commentaren wordt dat ook niet bepaald evident.
  Veel succes met de oprichtingsbijeenkomst van de SP-Heusden!

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 15.03 uur

 45. Geef haar stemrecht!!!

  Reactie door Steven — woensdag 4 januari 2006 @ 15.16 uur

 46. @danny

  quote:
  Jip en Janneketaal ? Sorry maar ik denk dat je, net als B-II & co erg veel mensen onderschat door dat te zeggen. Het progressieve belastingsysteem betekent betaling naar draagkracht en is één van de belangrijkste pijlers van de solidariteit. In jouw verhaal op je site lijk je te impliceren dat de onderlaag van de bevolking (de 4 mannen) geen enkele bijdrage leveren in de vorm van belastingen.

  Op de eerste plaats is en een vereenvoudigd verhaaltje, op de tweede plaats is dat indirect ook zo, mensen met een WAO/AOW/Bijstandsuitkering krijgen zelfs geld toe in ons systeem, betalen daar welliswaar voor de vorm belastingen over, maar de bottom line is dat zij meer geld van de samenleving ontvangen dan dat zij betalen. Daar is niets mis mee. Zelfs dat daarvoor de rijksten verhoudingsgewijs veel meer betalen is op zich aanvaardbaar.

  Je hebt echter de strekking van het verhaal gemist, dat is jammer. De hele regeling was afgesproken en voor iedereen aanvaardbaar ook voor die man die het meeste bijdroeg, het probleem ontstond pas toen zij korting (lees aftrekpost) op de bijdrage (lees belastingen) kregen. Ineens was de regeling niet meer aanvaardbaar voor iedereen, en begon men te morren. Zelfs in die orde dat zij diegene die het meeste bijdroeg verjaagde onder het motto “we laten ons niet onderdrukken en uitknijpen, proletariers alle landen verenigd u!”

  Quote: Lekker kortzichtig stukkie op je site!

  Hoezo persoonlijk worden?

  Reactie door Stephan — woensdag 4 januari 2006 @ 15.25 uur

 47. Als trouwens het verhaal over Nijmegen en het geld dat naar een cultureel centrum is gegaan klopt, snap ik hier weinig van. Als mensen naar een voedselbank moeten, lijkt het me zaak de eerste levensbehoeften eerst te vervullen. Indien de centrale overheid dit vertikt, kun je m.i deze taak ook als gemeente op je nemen als je toch teveel geld hebt.

  Reactie door kaatje — woensdag 4 januari 2006 @ 15.25 uur

 48. Tjonge, goedkoop scoren met de brief van een kind met een zieke ouder. Klasse !

  En ze heeft het helemaal zelf bedacht?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — woensdag 4 januari 2006 @ 15.36 uur

 49. @50, Enrico, zie 4, u vertelt niets nieuws.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 15.39 uur

 50. 50. Enrico

  In een andere discussie stelde je dat ik Afrikanen zou onderschatten, jij onderschat een meisje van 14.

  Reactie door Steven — woensdag 4 januari 2006 @ 15.43 uur

 51. @12

  Neen, niets wat u verkondigt is heilig. We walsen er gewoon overheen. Dat is het recht van de sterkste. Let op mijn woorden.

  Walgelijk gewoon uw propaganda zelfs met 14 jarigen.

  Reactie door G. van Etten — woensdag 4 januari 2006 @ 15.50 uur

 52. @48 Stephan

  Ik word niet persoonlijk, ik geef mijn mening, heb jouw naam niet genoemd en weet ook niet wie dat stuk geschreven heeft.

  Sociale voorzieningen zijn een vangnet voor de opvang van ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid etc. tegen de schuld van mensen in. Het is een collectieve voorziening waar we allemaal aan meebetalen, zelfs de mensen die zo’n uitkering genieten, zij het uiteraard voor slechts een klein deel. Betaling naar draagkracht heet dat en dus solidariteit. Afgezien van een aantal profiteurs die je in welk systeem dan ook tegenkomt hebben de mensen daar in hun werkende periode zelf ook een grotere bijdrage aan geleverd. Het vangnet is een collectieve (of wat er nog van over is) voorziening waar iedereen gebruik van kan maken indien nodig en waar iedereen aan meebetaalt

  Als je nou gewoon vindt dat je alles wat je verdient lekker zelf zou moeten mogen houden en dat iedereen daar met z’n vingers van af moet blijven en dat je geen bijdrage wil doen aan de maatschappij en niet voor de zwakkeren wil zorgen zeg dat dan gewoon, en probeer er geen halfslachtig politiek verhaal omheen te breien.

  Reactie door Danny — woensdag 4 januari 2006 @ 16.03 uur

 53. 12. Danny

  Goed geschreven!!!

  Reactie door Steven — woensdag 4 januari 2006 @ 16.04 uur

 54. @40 Wattenstaafie. Idd zo kan je het ook zien, zit er toch nog een zonnige kant aan, maar van sommige reacties van sommige figuren krijg ik soms het gevoel dat het gewoon structureel afzeiken is.
  En nog van harte met je nieuwe lidmaatschap.

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 januari 2006 @ 16.14 uur

 55. @54 Danny,
  Geen speld tussen te krijgen.
  Geweldig onder woorden gebracht.

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 januari 2006 @ 16.16 uur

 56. “Maar ik snap een paar dingen niet. Dat nieuwe zorgstelsel. Daar wordt alleen maar door de verkeerde mensen geprofiteerd.”

  Een veertien jarig meisje houdt zich niet met zorgstelsels bezig maar met vriendjes. Ze houdt zich zeker ook niet bezig met de bekostiging ervan, dat sinds zulks het pakkie an van pappa en mamma is.

  Verder, vader met kwaaltjes, moeder met onduidelijke kwaal, oom met kwaal, nou nou, het is toch wel een zielig verhaal zeg. En dat is nu precies de onderliggende bedoeling van dat soort passages.

  Waar staat trouwens in het verhaal dat deze mensen maar moeilijk rond komen? Dat wordt hier namelijk wel door iemand beweerd.

  “maar door alle bezuinigingen kunnen bejaarden in tehuizen maar één keer in de week douchen.”

  Kijk kijk, als het te pas komt worden er zowaar punten van de hier verguisde heer Wilders geleend.

  “Wat is er eigenlijk met mijnheer Balkenende en mijnheer Zalm aan de hand? Waarom staan ze niet open voor andere ideeën en willen ze alleen hun eigen ideeën doordrammen?”

  Sorry hoor, maar dit is niet de taal die een 14-jarig meisje bezigt.

  “Terwijl de gewone burgers er voor moeten vechten om 2 of 3 % salarisverhoging te krijgen.”

  Wederom iets waar een 14-jarig meisje zich niet mee bezig houdt.

  “Ik hoop op antwoord van u. Ik vind u een goede fractievoorzitter. U heeft goede standpunten, en u wilt niet zo’n hoog salaris en staat een deel af. Dat vind ik heel goed! Ik heb daar bewondering voor. Ik hoop dat u of mijnheer Bos ooit president wordt!”

  Dit vind ik wel erg doorzichtig.

  Toen ik het las dacht ik gewoon volkomen oprecht dat het niet van een 14-jarig meisje afkomstig is, punten van twijfel heb ik bij deze uiteengezet. Ik werk op professionele basis met de leeftijdscategorie, op die manier praten en schrijven kinderen van die leeftijd niet. Het meest absurde is nog dat er geen enkele spelfout in de brief staat, ik heb er tenminste niet zo snel eentje kunnen ontdekken. Uit ervaring weet ik dat kinderen van die leeftijd niet in staat zijn zulke zinnen te formuleren, en daar bovendien geen fouten in te maken. En dit staat gewoon los van politieke overtuigingen en door anderen bedreven kloonparanoia.

  Reactie door bomenhakker — woensdag 4 januari 2006 @ 16.25 uur

 57. 54. Als je als gast G.van Etten de waard
  niet vertrouwt waarom dan wel onderdak door
  hem verleend te willen zien?
  Is dat overigens de léérschool die de partij van eigen voorkeur tot een dergelijke manier van reageren heeft ge-
  leid? Wordt dat dan het fundament voor de
  nieuwe samenleving binnenkort?
  De afgelopen dagen heb ik al ettelijke
  gasten hier zich zien ‘verzamelen’ en
  ‘thuis’ zien ‘lachen’. Dat ‘thuis’
  ‘lachen’ zal er op een gegeven moment echt
  gaan uitzien als de boer die kiespijn,
  krijgt, heeft en houdt ! Zoveel dreiging
  over je hoofd halen heeft natuurlijk een-
  maal konsekwenties en heeft zijn prijs !
  Nederland is ‘klein’ hoor, als het gaat om
  items, logjes, en reikt de communicatie nog
  veel verder dan je denkt en onthoudt nu
  maar dat verraad eerder in eigen kring zal
  plaatsvinden dan daarbuiten.
  Raffinementen moet je niet onderschatten en
  of de maatgevoeligheid er is om een rondje
  mee te dansen, danwel de kracht voldoende
  is om mee te walsen??
  Niet het recht van de ‘sterksten’ met
  slechts fysieke overredingskracht, maar
  diegenen die mentaal worstelen met hun
  ‘uithoudings/incasseringsvermogen’ zullen
  straks blijken de allersterksten te zijn,
  geworden, geworden, geworden!

  Al zou het niét het verhaal zijn van een
  meisje van 14, maar een jongen van 12 en
  de voorbeelden deels vervangen, dan blijven
  dergelijke gegevens een féit op veel teeners van toepassing en bepalen de reak-
  ties hoé de lezers eigenlijk dénken. Op
  zich een uitstekende enquete en G.v.E. je
  geneert je dood, als blijkt dat deze teener
  niet verder in discussie kan gaan en zich
  zo in de kou gezet voelt door ”n lézer’ en
  dan mag zij van mij reageren met:
  wáárde(n)loos !

  Reactie door Madelief — woensdag 4 januari 2006 @ 16.25 uur

 58. @Danny

  Je hebt het nog steeds niet gesnapt. In het hele stuk wordt met geen woord geklaagt over het progressieve stelsel, sterker nog in het eerste deel van het stuk wordt er zelfs gemeld dat alles was geregeld volgens ieders tevredenheid.

  Dus waar jij het in hemelsnaam vandaan haald dat de “overweging” een aanklacht tegen het progressieve stelsel is, is mij een raadsel.

  Reactie door Stephan — woensdag 4 januari 2006 @ 16.28 uur

 59. G. V Etten bedrijft inderdaad wat Madelief zegt het “zoals de waard is..” principe. Overigens heel normaal in zijn kringen waar graaiers van miljoenen wegkomen met een goudenhanddruk en een voorwaardelijk, terwijl onze zwakkeren worden opgejaagd als wild. Wat is er mis met het gebruiken van een brief die door een 14-jarige geschreven is? Je moet in de politiek wel enig opportunisme aan de dag leggen, anders haal je geen stem.

  Reactie door kaatje — woensdag 4 januari 2006 @ 16.35 uur

 60. @Danny.
  Je snapt het helemaal, hoor. Anderen, echter, zijn de draad geheel kwijt. Misschien hebben ze het verhaal meer “vereenvoudigd” dan ze zelf nog bevatten?

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 16.46 uur

 61. Werkelijk waar iets om ziek van te worden! Ik geloof dat dit meisje deze brief heeft geschreven…waarom niet? Wie ben jij om te oordelen dat dit niet zo is? mensen die dit doen vind ik werkelijk waar heel zielig. Een meisje van 14 de groond in boren, heel knap hoor! Altijd maar die achterdocht, gadver. hoe kun je daar mee leven? Dan ben je toch wel een heel bitter mens? Bah!

  Meisje van 14 goed dat je dit al ziet! Ik hoop heel erg dat je niet nu al enorm bezorgd in het leven staat en dat je plezier hebt. Wordt a.u.b. niet verbitterd zoals zovelen..dat heeft geen zin! De wereld zit enorm fout in elkaar en de wereld heeft mensen nodig die zich in willen zetten om een beter leven voor iedereen te realiseren. Je hebt een gave meid!
  Groetjes van Cynthia, sp lid

  Reactie door cynthia — woensdag 4 januari 2006 @ 17.02 uur

 62. bomenhakker ben dom dat ik op jou in ga.maar goed.een goede leerlaar maatschaplijleer heeft zij.iets wat jij jammer genoeg niet heeft gehad aan je manier van reageren te zien.als je zelf kinderen heb hou ik mijn hart vast.die zullen naar jou inzicht hoe jij oordeelt.nog niet zelfstandig kunnen denkenals zij 20 zijn
  hein

  Reactie door hein — woensdag 4 januari 2006 @ 17.05 uur

 63. Hein, maatschappijleer is geen vak dat in 2 HAVO wordt gegeven. Verder zet je mij op persoonlijke titel weg, dat is altijd gammel. Geeft een gebrek aan argumenten weer.

  Reactie door bomenhakker — woensdag 4 januari 2006 @ 17.11 uur

 64. JPB ze schuld die zegt dat hij gaat lopen strooien met zoets en dat kind ziet niks.
  Ik trouwens ook niet.
  Volgens mij is het suiker klontje wat ik zou gaan krijgen al op gelost in een kopje Haags troebel water.

  Reactie door Jofel — woensdag 4 januari 2006 @ 17.15 uur

 65. Knap hoor! Dat is verrekte scherp voor een meisje van veertien! Dat geeft hoop voor de toekomst.

  Reactie door J3roen — woensdag 4 januari 2006 @ 17.17 uur

 66. @58, Takkenzager met grootheidswaanzin,

  Flinke prestatie van je, een brief van een meisje van 14 de grond in boren. Je vind het opvallend dat ze geen spellingsfouten maakt, kennelijk kan ze dus beter met de spellingscontrole van Word overweg dan jij!

  Je zei: “Ik werk op professionele basis met de leeftijdscategorie”. Ben jij dan zo iemand die begaafdere kinderen niet herkend, zodat die hun capaciteiten niet volledig kunnen benutten?

  Reactie door J3roen — woensdag 4 januari 2006 @ 17.24 uur

 67. Ja, dat meisje kan kan heel onbevangen de vinger op de zere plek leggen.
  die bij volwassenen al verhardt is.
  Als je ouder wordt en kunt vasthouden wat je in je jeugd zag, zou de wereld er beslist anders uitzien.
  Minder gevangen.

  Reactie door Alex — woensdag 4 januari 2006 @ 17.27 uur

 68. De inhoud van de brief zo!!!

  Maar een meisje van 14? Ik weet het niet. Ik ontken niet dat een kind van 14 inhoudelijk dit niet voor het voetlicht zou kunnen brengen. Maar de schrijfwijze verraad volgens mij een oudere hand.
  Ik zou, als je dit wilt gebruiken tijdens het debat op de wijze als je met de dame uit Almere hebt gedaan, toch eerst maar eens goed nagaan of het etiket wel klopt. Het namelijk noch al lullig, om het zo maar eens te zeggen, als jij namens onze partij een op zich goed verhaal afsteekt en als afzender opgeeft: meisje 14 jaar. En de pers weet te achterhalen dat de betreffende persoon minstens 6 jaar ouder is of nog erger het partijbureau voor de bühne, want dit spreekt haast net zo aan als baby’s optillen en zoenen tijdens verkiezingstijd, dit voor je heeft geredigeerd.

  Maar Jan jij bent de “leider” en moet zelf weten wat je met mijn opmerkingen doet. Helaas kan het hier niet achter de deur en ligt mijn gevoelens hierbij dus op straat. Maar voor geloofwaardigheid vind ik het de moeite waard.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 4 januari 2006 @ 17.28 uur

 69. Even een hart onder de riem voor dit meisje:
  Je bent goed bezig meid, en dát is véél en véél belangrijker dan wat dit kabinet allemaal verzint! Waak over je eigen ziel en besef dat je deel uitmaakt van de toekomst!

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 17.37 uur

 70. En raak niet verstrikt in het web van degenen die dat vergeten zijn

  Reactie door Alex — woensdag 4 januari 2006 @ 17.50 uur

 71. ik hoop dat wij binnenkort geen nationale liberal corporatist overheid kreeg,zeker als die representatieve is.
  Uber alles,is niet representatief.
  Democratie ook niet

  Reactie door straatloos — woensdag 4 januari 2006 @ 17.54 uur

 72. Of verbitterd, of moedeloos, door de inktzwarte krachten waar je je tegen verzet.

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 18.05 uur

 73. ‘Dat is schrikken he’
  Jongeren hebben een mening.Zelf een visie. Jammer dat sommige volwassen daar zo slecht op reageren.Jullie zouden wijzer moeten zijn.En je verantwoordelijkheid moeten nemen.Ouderen hebben een voorbeeld functie.
  Ik raad de ongelovige aan om eens een jongeren debat te bezoeken in hun woonplaats. Het zal jullie verbazen hoeveel zinnige dingen er woorden gezegd.

  Trouwens ik ben twee en twintig jaar. En laat alles wat ik schrijf na lezen.Maar ja wie ben ik ? ik heb slechts Land en tuinbouw school gedaan.

  Reactie door PIMPELMEES — woensdag 4 januari 2006 @ 18.39 uur

 74. Zoals dat meisje, zo denken heel veel kinderen erover, die begrijpen niks van de politiek en daarom willen ze er vaak ook niks van weten.

  Maar helaas, vaak met het ouderworden, dan wordt menig kind verpest door deze maatschappij en de zucht naar status en rijkdom. Het begint al op school met de beruchte merkkleding en schoenen. En na hun studententijd als midden-dertiger zijn er van al hun idealen maar heel weinig over gebleven en roeien ze braaf mee met de rest.

  Niet allemaal natuurlijk, maar dit is hetgene wat dit land al heel lang in zijn sociale vooruitgang tegenhoudt.

  Reactie door ReneR — woensdag 4 januari 2006 @ 19.04 uur

 75. “Ze woonde in een villa wijk haar ouders waren stinkend rijk”.
  Dit gaat zeker niet op voor het meisje uit Purmerend maar ik moest er onwillekeurig aan denken.
  Voor al die snoeiharde en quasi “correct”reagerende mensen moet ik zeggen, waar zit je gevoel? En ook. Waar je verstand? Ook al twijfel je, geef toch minstens dát voordeel.
  Inhoudelijk is die brief overduidelijk en daar gaat het om. Een duidelijker beeld, zeker door de wat puberale schrijfstijl bestaat niet. Mocht er enige regie achter zitten van moeder of vader, SO WHAT?

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 januari 2006 @ 19.16 uur

 76. Ik hoor (lees) een aanstormend SP talent!

  Reactie door Rode Peper — woensdag 4 januari 2006 @ 19.26 uur

 77. Er wordt hier wat af gehakketakt of het wel of geen meisje van 14 jaar is die deze brief heb geschreven, de eerste die kan bewijzen dat zij het niet geschreven heeft ben ik hier nog niet tegen gekomen.
  Zolang dit niet bewezen is het de waarheid wat er staat geschreven. Hakkeknak bewijst het eerst maar je van iedereen wel zeggen dat alles een verzinsel is.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 4 januari 2006 @ 20.55 uur

 78. @77
  Schoenmaker in eenmaal overtuigd. Jan ik heb het helemaal verkeerd gezien. Ik had zo al mijn twijfels aan mij zelf en zie daar, schoenmaker laat mij eens goed in overleg gaan met mij zelf. Resultaat Jan ik besta niet, en omdat ik niet besta heb ik ook nog nooit iets geschreven hier niet daar niet waar dan ook niet. Ik heb ook geen naam. Roelf en R. van Bergen stelt niets voor, is zelfs niet op verzoek van mijn ouders verandert of niet toegevoegd, zal ook wel voor zoiets als schoenmaker gelden.

  Goed toch nog een poging tot een verstandig woord.
  Ik zou willen dat mijn vermoeden niet klopt. Echter aan de andere kant hoop ik dat mijn vermoeden wel juist is. Een 14 jarige die op deze wijze formuleert heeft de jeugd over geslagen en te vroeg geleerd om volkomen zinnen te formuleren, zinnen die een kwaadwillende volwassene niet zo maar kan doorprikken en dat doet mij dus twijfelen. Maar als zij ze heeft geschreven dan vind ik dat bovenal erg voor haar. Dat zij wat de inhoud betreft dat best in een gesprek naar voren kan brengen daar twijfel ik niet aan, ik twijfel dus aan de redigering door een 14 jarige.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 4 januari 2006 @ 21.05 uur

 79. Roelf van Bergen@78
  het verhaal hoeft niet perse een leugen te zijn al is het geredigeerd, alle columnisten kunnen er dan ook wel mee op houden denk je dat die ook alles zelf op schrijven.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 4 januari 2006 @ 21.18 uur

 80. 75. Er is inderdaad niets op tegen om hier
  een stelling te poneren om een reaktie uit
  te lokken, maar ongeloofwaardig wordt ie-
  mand als die suggereert dat van álles hem
  zelf zou zijn overkomen en je je uiteinde-
  lijk bezorgd maakt over iemand die je maar
  wat op de mouw spelt.

  Echter, uit privacy overwegingen is het,
  waneer ook anderen daarin betrokken worden,
  verstandig om iets aan onbelangrijke de-
  tails te veranderen, waarbij de hoofdzaak
  van de tekst nog helemaal geen geweld aan
  hoeft te zijn gedaan: dat heet tact !

  Hier is dus weer gebleken, dat de ‘boodschap’ minder belangrijk bleek
  voor enkele lezers, die liever een potje
  boksen met de boodschapper en het artikel
  gebruiken om hém te provoceren. Tjakkes,
  wat een enorm kinderachtig gedoe, en die
  verkleedpartijtjes hier hangen me echt even
  de keel uit en het mooiste is dus in wezen
  dat zij zichzélf ver’link’en zo childish
  dus, goed voor zo’n ballentent van de MacD!

  Reactie door Madelief — woensdag 4 januari 2006 @ 21.23 uur

 81. @80
  Sorry Madelief en ook anderen, wellicht zelfs Jan Marijnissen. De inhoud van de brief is prima en als een Kamerlid van onze partij zo’n verhaal wil neerzetten graag, maar ik denk dat mijn aanmoediging daar zelfs niet bij nodig is, de inhoud laat mij kiezen voor deze partij.
  Nee het gaat mij om de geloofwaardigheid en dat heb ik in mijn eerste reactie dan ook nadrukkelijk vermeld, en ik denk dat ook de andere kritikasters zich bezorgd maken over de geloofwaardigheid. De inhoud van het stuk wordt totaal ongeloofwaardig als boodschap als zal blijken dat dit niet is geschreven door een meisje van 14 jaar. Of nog erger dat het is geschreven door, en lees verder mijn eerste reactie. Waarom ik twijfel heb ik daar verwoord. Als Jan toch besluit deze brief als zodanig te gebruiken als hij heeft gedaan met de brief van de dame uit Almere, dan hoop ik dat hij er volkomen zeker van is dat de herkomst valide is en dat niet het tegendeel bewezen kan worden. En dat is wat ik daar over te zeggen heb. Wishfull thinking is leuk, maar de echte wereld is minder leuk, zeker als je als socialist iets wilt vertellen in een kapitalistische wereld.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 4 januari 2006 @ 21.42 uur

 82. @58 zelden mee eens maar vind deze uiteenzetting goed mijn gedachten, die opkwamen bij het lezen, verwoorden.

  Te doorzichtige stemmingmakerij.

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 4 januari 2006 @ 21.48 uur

 83. En support voor Roelf van Bergen.(83)

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 4 januari 2006 @ 21.49 uur

 84. Wie zegt dat dit meisje de brief helemaal alleen heeft geschreven, misschien heeft ze zelf eerst wat geschreven en daarna haar ouders laten lezen en hebben ze hier en daar de formulieren wat aangepast.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 4 januari 2006 @ 22.38 uur

 85. Ik heb de brief nog eens kritisch bekeken en acht het persoonlijk zeer wel mogelijk, sterker nog, heel plausibel dat deze brief door een 14 jarig meisje is geschreven.

  Ook heb ik de brief aan mijn dochtertje van 11 jaar laten lezen (ze is namelijk voor haar leeftijd behoorlijk taalvaardig en wat de huidige politiek betreft, bereikt haar via de media ook het een en ander).

  Ik heb haar gevraagd; hier staat dat deze brief is geschreven door een meisje van 14 jaar.
  Maar nu zijn er mensen die niet geloven dat een meisje van 14 jaar zo’n brief kan hebben geschreven.
  Anderen geloven dit juist weer wel.
  Wat is jou mening?
  Haar reactie was “ik geloof wel dat iemand van 14 jaar dit zou kunnen schrijven, want zo moeilijk staat het er toch niet?, ik weet alleen niet wat bureaucratie is”

  Ik vroeg haar of ze op de hoogte was van al die dingen die in de brief staan.
  “ik kijk toch ook wel eens journaal”, en “je hoort er toch zoveel over de laatste tijd”,
  “en daarom hebben we toch ook geen sinterklaas kunnen vieren?”.

  Tja, en wie de authenticiteit van bovenstaande ook weer in twijfel trekt, ga lekker je gang!
  En laat Balkenende het dan maar “ontzenuwen”, hij heeft immers ook een dergelijke brief gehad.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 4 januari 2006 @ 23.02 uur

 86. Vandaag kocht ik bij Blokker drie boeken, waaronder een klein boekje met harde kaft van Kent M. Keith: De paradoxale geboden. Er lagen er bij ons niet zo veel meer, maar dit is een AANRADER!!! Echt waar. Ik zal een stelling hier neerzetten, omdat ik doe zo ontgelooflijk WAAR vind zijn:

  Mensen die zich door zelfzuchtige motieven laten leiden, beschuldigen anderen vaak van precies hetzelfde.

  En zo staan er meer in dat boekje. Echt de moeite waard.

  Reactie door Lydia — woensdag 4 januari 2006 @ 23.20 uur

 87. Goede brief met vele waaroms waar vele mensen ook nogal mee zitten.
  Jan bevestig even dat ze gecontroleerd echt is dan zijn alle twijfel weg en moet zij via SP introductie bij BvD op de teevee met haar ouders erbij in de zaal.

  Reactie door Gerritweethet — woensdag 4 januari 2006 @ 23.31 uur

 88. ik hoop dat wij binnenkort geen nationale liberal corporatist overheid kreeg

  ik ook niet, wel een liberal(/libertarian) government :-)

  Reactie door Koten — donderdag 5 januari 2006 @ 0.53 uur

 89. Ik weet bijna zeker dat Balkenende op de brief zal reageren.Er wordt verondersteld van niet. Mijn ervaring is dat Balkenende binnen enkele weken op een brief reageert of laat reageren.

  Reactie door JE. Mulder — donderdag 5 januari 2006 @ 1.50 uur

 90. Ik zie veel reacties van mensen die geloven dat dat meisje die brief niet zelf geschreven heeft.
  Naar mijn mening maakt dat niet uit.
  Het zóu waar kunnen zijn, wat betreft haar thuissituatie.
  Dat de rest gewoon als een paal boven water staat weet iedereen.
  Iedereen die een beetje om zich heen kijkt en het nieuws volgt zou zulke brief kunnen schrijven.
  Voor dit meisje voorzie ik een gouden toekomst.

  Reactie door John — donderdag 5 januari 2006 @ 4.57 uur

 91. @58 Stephan

  “Dus waar jij het in hemelsnaam vandaan haald dat de “overweging” een aanklacht tegen het progressieve stelsel is, is mij een raadsel.”

  Ik heb het wel degelijk begrepen, quote uit jouw bijdrage onder 30 :

  “de overdenking op de site raakt de kern van de progressieve belasting”

  Deze quote, in combinatie met het verhaal op de website geeft precies aan hoe jij denkt over progressieve belastingen. Het is de enige rechtvaardige manier waarop iedereen naar draagkracht zijn steentje bijdraagt aan de maatschappij. Jij doet het voorkomen alsof de rijken, die overigens enkel maar meer krijgen, uitgezogen worden door het systeem om de armen te spekken die daar verder niets voor hoeven te doen. Daarmee ondermijn je het solidariteitsbeginsel.

  Het verhaal op jouw site is een zeer populistische neoliberaale en zeer misleidende schijnvertelling.

  Reactie door Danny — donderdag 5 januari 2006 @ 8.05 uur

 92. Hier word ik stil van, niets aan toe te voegen.

  Reactie door Henny — donderdag 5 januari 2006 @ 8.48 uur

 93. Ik heb toch de indruk dat die mensen, die in twijfel trekken of een 14 jarig meisje die brief wel heeft geschreven, meer over zichzelf zeggen.

  Je vraag je af hoe zij een brief schreven op die leeftijd, waarschijnlijk schreven zij hem dus niet.

  Reactie door e.krul — donderdag 5 januari 2006 @ 10.45 uur

 94. Het is een schrijnend verhaal uit de werkelijkheid van hoe het in er in onze maatschappij aan toe gaat. Geen slijmerig glamour verslag van de millionairsbeurs.

  Zo zijn er teveel voorbeelden van de nare gevolgen van de kabinetten Balkenende. De puinhopen van de Neo-Liberalen.

  Vergeet maar dat het welke vorm van liberalisme ook ooit sociaal zal zijn. Het gaat over verdeel en heers. Ze zullen wel vervent Darwinisten zijn. En dan beschouwen ze zichzelf als uebermenschen. Men zou dit kabinet en haar aanhangers dus ook gerust extreem-rechts mogen noemen.

  Die conclusie kan men steeds weer trekken, zeker na het lezen van zo’n intriest verhaal. Toch weet zij ook dat er een alternatief is.

  Want men kan wel blijven concluderen waarom het Neo-Liberalisme gelijk staat aan destruktie, maar dan blijft men open deuren in trappen. Men ligt daar niet wakker van!

  Zij kent het alternatief, ik ook en u waarschijnlijk ook. De nachtmerrie van het Neo-Liberalisme is dat het volk weer aan de macht komt.

  Laten wij met z’n allen hun nachtmerrie werkelijkheid maken door links te stemmen!

  Het kan anders, er is een alternatief!

  Reactie door Vrijdenker — donderdag 5 januari 2006 @ 11.12 uur

 95. Goedemorgen Joop Vrijdenker…..

  Reactie door gatengraver — donderdag 5 januari 2006 @ 13.11 uur

 96. Overigens, vrijdenker Joop, houdt “de macht aan het volk” zeker niet in dat de burger iets te zeggen zou hebben, in tegendeel, er zijn dan nog steeds machthebbers, die het volk dicteren wat zij willen. Dat is met linkse machthebbers net zo goed het geval als met rechtse machthebbers. Het alternatief is inderdaad geen machthebbers, oftewel anarchie, waar jij dus kennelijk een groot voorstander van bent. Als jij zo tegen macht bent, dan is wat je ook stemt de grootste nachtmerrie voor je, want elk resultaat houdt in dat je macht weggeeft aan individuen, die jou dan wel van te voren eerst hebben verteld wat je wilt horen, je vindt het een tof verhaal anders zou je er niet op stemmen, maar die vervolgens naar eigen goeddunken aan jou gaan vertellen wat je allemaal niet mag en moet doen.

  Reactie door gatengraver — donderdag 5 januari 2006 @ 13.33 uur

 97. Nou, dan toch maar even, hoor. Mensen die denken dat je ouder moet zijn dan 14 om zulke brieven te schrijven, hebben geen hoge pet op van volwassenen. Misschien in een te groot aantal gevallen ook juist. Maar een 14-jarige kan wel degelijk zulke brieven schrijven. Ik ben 56. Op mijn 14de haalde ik negens en tienen in de Nederlandse les, vooral voor dictee’s, ontleden en opstellen. Als je als kind veel leest en je begint met kranten te lezen als je eenjaar of 10, 11 bent, dan beschik je over een behoorlijk grote woordenschat en weet je hoe die te groeperen tot een brief, zoals hierboven vermeld.
  Nog een citaat uit het boekje over paradoxen:

  Bekrompen idee-en maken niet het beste in de mens los. Grootse idee-en wel.

  Zou het voor bepaalde mensen hier misschien even tijd voor zelfreflectie kunnen zijn?
  Omdat zij zich niet kunnen indenken dat een 14-jarige zulke brieven schrijft, gaan ze er automatisch van uit dat die dat ook niet kunnen. Da’s uitgaan van een verkeerde vooronderstelling, denk ik zo?

  Reactie door Lydia — donderdag 5 januari 2006 @ 13.52 uur

 98. Lydia, dat was dus 42 jaar terug. Er is inmiddels iets veranderd in vaardigheid en kunnen van kinderen…..

  Reactie door gatengraver — donderdag 5 januari 2006 @ 14.07 uur

 99. @Gatengraver @boomhakker etc. etc.

  Weet je, ik heb van dichtbij mensen gekent, die precies hetzelfde zeiden.

  Maar toen raakten ze op een gegeven moment financieel in een dal. Zullen wel flink verloren hebben op de beurs ofzo en hun baan kwijt. En toen begrepen ze ineens ook, waar wij het altijd over hadden. Dat mensen wat meer moeten delen en voor elkaar over moesten hebben.

  Ik hoop dat jij het licht ook een keer zult zien. Let maar op, als je de mensen laat barsten jarenlang zoals dit kabinet dat doet, dan mag hje straks wel een wapen op zak hebben als je nog normaal door je straat heen wilt lopen. Maar die kant gaat het wel nu op.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 5 januari 2006 @ 14.16 uur

 100. Rene, zou het iets met zelfkennis te maken kunnen hebben? :D

  Reactie door Lydia — donderdag 5 januari 2006 @ 14.18 uur

 101. @98
  dat was dus 42 jaar terug. Er is inmiddels iets veranderd in vaardigheid en kunnen van kinderen…..

  En daarmee sla je de spijker op de kop.

  De huidige maatschappij wordt overspoeld met informatie.
  Kinderen worden via allerlei media met allerlei soorten van informatie, over een scala aan onderwerpen geconfronteerd, uiteenlopend en variërend van seksualiteit tot politiek, en alles wat daarbinnen en daarbuiten valt.
  En daarnaast is het door die enorme informatievoorziening doorgaands niet al te moeilijk om specifieke informatie omtrent een bepaald onderwerp te verkrijgen.
  En tenslotte moet je schrijfvaardigheid wel héél slecht zijn wanneer er niet middels een spelling- en grammaticacontrole van een tekstverwerkingsprogramma iets van te “bakken” is.
  Mij lukt het in ieder geval ook vrij aardig om zonder inkt te vermorsen iets leesbaars “op papier” te krijgen

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 5 januari 2006 @ 14.50 uur

 102. @86 Lydia:

  Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Doet het al eeuwen is toch ook goed, ik ben niet zo voor inruilen ;-).
  Maar een nog sterkere: Gij ziet wel de doorn in andermans oog, maar niet de balk in eigen oog. En nog één: De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

  Nee keus genoeg, met geschiedenis, daarvoor hoef ik niet de spreuken van nieuwlichters :-)

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 5 januari 2006 @ 14.53 uur

 103. @97 Lydia.
  Tja ik ben 63 ik haalde maar net voldoendes op de lagere school voor taal. Allemaal op het punt van moeite met spellen. Ik had van mijn klas wel de uitzonderlijkste hoge woordenschat die mijn onderwijzer zich kon voorstellen. Ik was ook het belezenste kind in de klas. Ja in ontleden etc. was ik ook goed, maar in gramaticaal vervoegen in de p-raktijk dus niet, verder waren ei en ij een probleem, zelfs voor mij als Groninger die over een ezelsbruggetje kon beschikken vanuit het dialect, helaas sprak ik toen geen dialect. Alleen bij het schrijven hé en die d’s en dt’s, Maar formuleren dat ging mij goed af. Alleen niet op de wijze zoals hier gedemonstreerd is en als ik naar mijn kleinkindern kijk geloof ik nog steeds niet, zonder terughoudendheid, dat een 14 jarige zo formuleert.

  Ik denk dan ook Lydia dat je in retrospectief een beetje aan zelfoverschatting leidt betreffende je vaardigheden op 14 jarige leeftijd, maar ik heb je niet gekend dus kan ik er naast zitten.

  Daar komt bij dat de achtergrond die beschreven wordt het nog eens minder aannemlijk maakt. Maar al met al niet onmogelijk.

  Ik heb dus mijn twijfels betreffende de oprechte herkomst en raad Jan dan ook alleen maar aan om daar vooral wat extra aandacht aan te besteden. En andermaal that’s all.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 5 januari 2006 @ 15.09 uur

 104. @97 Lydia.

  O ja en wat die zelf reflectie betreft, wellicht ook goed om je zelf in dat rijtje te begeven na lezing van het hier voor door mij geschreven?

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 5 januari 2006 @ 15.34 uur

 105. Wat ‘n niveau, hier…

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 5 januari 2006 @ 16.33 uur

 106. Ik heb zeer veel bewondering voor je dat je als 14 jarige zulke rake brieven durft te sturen en te schrijven.Blijf zo doorgaan!! Ik heb een nichtje van 15 die op haar leeftijd ook bezig is aan een hele mooie gedichtenbundel en haar manier van schrijven is geheel zoals jouw schrijven (alleen zij doet alles in dicht en rijm vorm) en wat betreft je opmerking over de verzorg en verpleeghuizen, is inderdaad zo! Ik heb een jaar geleden namelijk meegedaan aan het onderzoek (landelijk) binnen verpleeg en verzorgings-tehuizen (onderzoek van de SP) en daaruit heb ik schrijnende toestanden met eigen ogen kunnen aanschouwen. Vooral het douchen en de privacy van patiënten liet nogal te wenzen over..en verwacht inderdaad maar geen antwoord van J.P. Balkenende heb ik ook nooit gekregen op een aantal vragen 1,5 jaar geleden. Sterkte meisje…en blijf je net zoals volwassen maar inzetten voor het goede doel (maar vergeet bovenal je kinderjaren niet en geniet ook van je jeugd ,vrienden,vriendinnen)

  Reactie door pien — donderdag 5 januari 2006 @ 16.56 uur

 107. 94 Vrijdenker

  Helemaal mee eens.

  Reactie door e.krul — donderdag 5 januari 2006 @ 17.18 uur

 108. @ Olav (14):

  Zou je in het vervolg -ter voorkóming van verwarring- je achternaam erbij willen zetten (zoals Olav ten Broeke voorheen; waar is deze goede jongen gebleven)?
  Weliswaar verraadt de inhoud van je posting geheel andere opvattingen dan de mijne, maar toch….. :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 5 januari 2006 @ 17.45 uur

 109. @ Gandalf (21):

  Dank je, Gandalf. :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 5 januari 2006 @ 17.47 uur

 110. Voor al degenen die denken dat een veertienjarig meisje dit niet kan hebben geschreven: dat kan héél goed. Zelfs al zou een ouder persoon haar hebben geholpen met een correcte formulering, dan nog zijn de gedachten evengoed ongetwijfeld van een veertienjarige.
  (Op die leeftijd was ik me ook gaan bezighouden met wat socialisme en communisme precies betekenden. De ene persoon ontwikkelt zich nu eenmaal anders dan de andere).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 5 januari 2006 @ 17.55 uur

 111. @98 tuurlijk gatengabber, tegenwoordig kunnen ze waardig TMF aan laten staan of MTV.

  Maar deze meid van bovenop komt toch uit een ander nest?

  Reactie door walking bull — donderdag 5 januari 2006 @ 18.11 uur

 112. @ Bomenhakker (56):

  Taal- en spelfouten:

  -3e blokje, derde zin: “hij wilt” moet zijn: “zij willen”.

  -4e blokje, tweede zin moet luiden: “En dat je de lasten voor iedereen eerlijk MOET verdelen.”

  -idem, vijfde zin moet luiden: “Zelfs een kind snapt, dat dat…..” en “verandert” moet zijn: “veranderd”.

  -vijfde blokje, vijfde zin:
  “gebeurt” moet zijn: “gebeurd”.

  -idem, zesde zin: “vermoord” moet zijn: “vermoordt”.

  Zo tevreden? :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 5 januari 2006 @ 18.12 uur

 113. Waar het om gaat wordt vergeten.

  Reactie door Tim.ondernemer — donderdag 5 januari 2006 @ 19.12 uur

 114. Nogmaals een havo leerling van deze leeftijd is cappabel om deze brief te schrijven, dus een ieder die denkt dat dit namaak is moet maar een andere stelling aanmeten, dit is een brief die uit het hart is gegrepen van een meisje van 14 notabene mensen!! Of denken sommige dat Jan zijn weblog zou bevuilen met nonsens en leugens?? NEE toch!! En nog even op deze kanjer terug te komen ze pakt alles aan alle agressie die er heerst op deze wereld, ik was ook slachtoffer weten jullie nog op eerste kerstdag met mijn gezin..wilde dit niet weer oprakelen eigenlijk… maar wat ze schreef over agressie en geweld PURE WAARHEID!!

  Reactie door pien — donderdag 5 januari 2006 @ 20.09 uur

 115. @113 Waar het om gaat is hier door nog niemand vergeten. Dat dit serieus benaderd moet worden is door allen benadrukt. Alleen is dat bij de SP wel zoiets als preken voor eigen parochie. Waar sommigen er niet aan willen dat een 14 jarig meisje dit wellicht niet geschreven kan hebben en nadrukkelijk let op “wellicht” heeft te maken met de geloofwaardigheid van de SP als mocht blijken dat een SP’er in de tweede kamer met de emotie, och dat arme kind toch spelend, achteraf een verhaal geschreven of om mijn part geredigeerd door een volwassenen te hebben voor gelezen en dat door het journaille wordt ontdekt. Dan beste positivo’s mede SP ‘ers blijft er van dit verhaal als geloofwaardig voor de goegemeente niets over, dan beste positivo’s mede SP érs, is onze partijleider en daarmee onze partij voor velen belachelijk gemaakt en als niet serieus te nemen zal onze partij voorlopig worden weggezet. Daar gaat het om. De inhoud van de brief is gewoon de inhoud van de SP.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 5 januari 2006 @ 20.33 uur

 116. Lief klein Meisje uit Purmerend

  Ik vind het heel goed dat je zo pienter bent en om je heen kijkt en over alles goed nadenkt dat zouden wij allemaal eens goed moeten doen, maar misschien dat ik je een beetje kan helpen met nadenken over de vraag over wat er nu toch met de regering aan de hand is.
  Zoals je op school wel geleerd zult hebben zijn er goede en kwade dingen op de wereld zwart en wit warm en koud licht en donker denkers en doeners ook wel elkanders tegenpool genoemd zo heb je ook links en rechts denkend Nederland alleen is rechts denkend Nederland verder gegaan en heeft het niet bij denken gelaten en is rechts denkend Nederland tot daden overgegaan en is dus nu aan het doen.
  terwijl links denkend (lees dromend) Nederland vooral nadenkt over wat rechts denkend Nederland bedenkt en daadwerkelijk uitvoert.Ik zou net als jij heel graag willen dat er iets zou veranderen maar het starre linkse denken staat actie ondernemen (lees doen) in de weg al een jaar of 30 ik hoop van harte dat als jij groot bent Links Nederland wakker geworden is en tot het bessef is gekomen dat er een paar dingen veranderd zijn sinds de tweede wereld oorlog is afgelopen, maar ik ben bang dat dat niet zo zal zijn dus als ik jou was zou ik mijn toekomst niet laten bepalen door wat de huidige politiek je te bieden heeft ik bewonder je maatschappelijke betrokkenheid en ik wens je veel succes in je stijd voor een betere wereld

  Reactie door bertje — donderdag 5 januari 2006 @ 21.51 uur

 117. @ Bertje

  Je maakt oneigenlijk gebruik van de integere bedoelingen en merite van `dit lieve kleine meisje`.
  En door zo een badinerende toon aan te slaan diskwalificeer je alleen jezelf.
  Foei, in de hoek jij, ongemanierde vlegel!! Snotaap!!!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 5 januari 2006 @ 22.29 uur

 118. Roelf, ik las Sil de Strandjutter, toen ik tien was. En ook de Ciske trilogie en Gejaagd door de Wind. Geen kinderboeken, dus. De Griekse Mythologie-en las ik toen ik 12 was en ik vond ze schitterend.
  Ik kon lezen voor ik naar de kleuterschool ging, omdat ik dat geweldig vond en later las ik alles wat los en vast zat. Je man ervan denken wat je wilt. Dat is jouw mening. Neem dan ook van me aan dat ik dus niet ga liegen over mijn kindertijd, die verder echt niet zo geweldig was… boeken waren een vlucht in een andere wereld. Misschien snap je dan waarom.

  Reactie door Lydia — donderdag 5 januari 2006 @ 22.45 uur

 119. Het is niet mijn bedoeling om wie dan ook maar te kwetsen of te beledigen we staan hier namelijk niet op de markt om het zo maar even te zeggen maar jouw antwoord op mijn schrijven is wat ik die starre linkse manier van denken noem het ouderwetse denken weten hoe het hoort en hoe het moet en anders in de hoek vlegel zo praat je inderdaad tegen een kind zonder verstand maar ik ben 47 jaar en heb op alle barricades gestaan die er de afgelopen 30 jaar in Amsterdam zijn opgeworpen waar het sociaal onrecht betrof maar ouderwets links denken staat nieuwe inzichten verkregen door ervaring in de weg en ik vind dat ik het recht heb om dat zo te vinden en te zeggen en ik zou het fijn vinden als je mij niet meer beledigd als je wat te zeggen hebt meneer wattenstaaf haal dat staafje uit je oren en luister een s naar een nanders zijn mening zonder vooroordeel ook als het een afwijkende mening is

  Reactie door bertje — donderdag 5 januari 2006 @ 22.46 uur

 120. Wattenstaafie… idd bertje hij moet in de hoek!! en zich schamen en draaikolkend niet in kindertaal zeggend wat hij als volwassene voor bewind wil hebben en dat niet op zulks wijze moet propangaderen aan een kind van 14 die zo integer is en zo oprecht!!Misselijkheid ten TOP

  Reactie door pien — donderdag 5 januari 2006 @ 22.58 uur

 121. Meneer bert, ff terzijde uw opmerking van een kind zonder verstand en ik ben 47 dat getuigd al van een behoorlijke tekortkoming in uw denkvermogen, ik zal verder niet ingaan op uw onvolkomenheden maar geef u wel het advies blijf er aan werken en ik wens u alle sterkte eerst uw eigen deurmat te kloppen voorts te beginnen bij kinderen die hun oprechte mening geven

  Reactie door pien — donderdag 5 januari 2006 @ 23.17 uur

 122. Bertje

  De laatste twee regels waren meer gekscherend
  dan serieus bedoeld en ontstaan uit de context van jou aanhef.
  Misschien een vreemde soort humor… indien je je inderdaad beledigd voelt, dan oprecht Mea Culpa,maar de vier inhoudelijke regels daarboven wil ik niet iets aan afdoen.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 5 januari 2006 @ 23.48 uur

 123. Pien het is een tekortkoming in jouw denkvermogen als je iemand met een andere dan jouw mening bestempeld als iemand met een beperkt denkvermogen starre linkse ouderwetse denkbeelden noem ik dat.
  Ik neem dat meisje in ieder geval serieus en vertel haar in ieder geval waarom ik denk dat het zo is wat zij wil weten zij vraagt toch wat is er mis met de regering of niet wat heb jij tegen haar gezegd ga stemmen en alles zal veranderen bullshit we zijn al een eeuw aan het lullen rechts doet , niet goed maar doet in iedeer geval alles om zijn ideaal verwezenlijkt te krijgen terwijl links nog steeds ach en wee roept en praat over Pim dus get a grip on your self Pien en vertel dat meisje van 14 dan eens wat ze moet doen ga je haar vertellen dat ze gewoon moet gaan stemmen en alles zal veranderen wie dat nog geloofd is niet goed snik maar dat is mijn mening en ik zeg niet dat ik gelijk heb maar ik denk het wel

  Reactie door bertje — vrijdag 6 januari 2006 @ 0.28 uur

 124. @Bertje
  Heb ik gezegd dat ze moet stemmen op Pim zoals u nu weer suggereerd?? Sorry u slaat de plank volkomen mis met uw uitlatingen.Tekortkomingen zal ik ongetwijfeld hebben, maar probeer als géén ander niet zo onvolkomen tegemoet te treden en zeker niet naar een kind.U doet als 47 jarige dat u de wijsheid in handen heeft, let wel u heeft te maken op deze site met leeftijdsgenoten, maar wens niet door u en menig partisipant uitgemaakt te worden door iemand die geen verstand heeft van zaken. Dus laat het “jouwe” even achterwegen svp ik heb niet met u in de schoolbanken gezeten toch?

  Reactie door pien — vrijdag 6 januari 2006 @ 1.35 uur

 125. Pien heeft u dat meisje al antwoord gegeven of neemt u haar niet sereus ze stelt een vraag en zij wil antwoord ze ziet al genoeg volwassenen kibbellen hier over haar leeftijd of zij het geschreven heeft of over hoe zij tegmoet getreden wordt nu begint u weer een of ander dom moralisties verhaal tegen mij te houden u kunt het kind zoals u haar noemt beter helpen een eerlijk antwoord op haar vraag te vinden gaat u haar nu nou nog antwoorden of gaat u lekker met mij zitten bekvechten kinderen en grote mensen dienen altijd serieus genomen te worden wie dat niet doet is arrogant nou ik zie vol belangstelling uit naar uw antwoord aan dat meisje met de meeste hoogachting en respekt verblijf ik

  Reactie door bertje — vrijdag 6 januari 2006 @ 1.50 uur

 126. Ik had dit lieve meisje al antwoordt gegeven o.a. op @106 dus het getuigd van dat u niet alles leest beste meneer Bert..waarin ik alles zeg dat u nog mag leren overigens..welterusten….

  Reactie door pien — vrijdag 6 januari 2006 @ 2.03 uur

 127. ja ga lekker genieten van je kinderjaren en wacht net asl ik op geen antwoord m.a.w. droom maar lekker dat doe ik ook ze wil antwoord op haar vraag Pien en ze vraagt niet of je haar een fijne jeugd wil toewensen haar vraag is wat is er met de regering aan de hand jij zit alleen maar tegen haar te vertellen wat je zelf gezien hebt en wat je nichtje van 15 zo mooi kan rijmen en dichten Pien nogmaals ze heeft een vraag gesteld ga je haar nou nog antwoord geven of niet ik heb haar tenminste een antwoord gegeven dus wat ga je doen ga je nadenken en haar een antwoord proberen te geven of ga je zitten muggen schiften tegen mij laat me weten wat je gaat doen anders kan ik naar mijn bed

  Reactie door bertje — vrijdag 6 januari 2006 @ 2.23 uur

 128. @ Bertje (116):

  Lief klein Bertje,

  Misschien dat ik je een beetje kan helpen met nadenken over de vraag over wat er nu toch met de regering aan de hand is.
  Rechts denkend Nederland heeft het niet bij denken gelaten en is tot daden overgegaan en breekt alle sinds de Tweede Wereldoorlog opgebouwde solidariteit af.
  Ik zou heel graag willen dat er iets zou veranderen; gelukkig bevordert het starre rechtse denken het actie ondernemen. Ik hoop van harte dat als jij groot bent Rechts Nederland wakker geworden is en tot het besef is gekomen dat er een paar dingen veranderd zijn sinds de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, maar ik ben bang dat dat niet zo zal zijn, dus als ik jou was zou ik mijn toekomst niet laten bepalen door wat de huidige politiek je te bieden. Doei!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 6 januari 2006 @ 12.51 uur

 129. @118 Lydia, neem van mij aan dat we elkaar dan een hand kunnen geven op deze punten. En ik geloof je ook subiet. En voor mij was de vlucht ook niet overbodig, al op de lagere school niet,en daar kon je een weerslag van vinden in de discussie over het VMBO. Maar Lydia dat neemt niet weg dat ik betwijfel of een kind van 14, hoe belezen ook, zo formuleert als dit meisje doet. Het gaat mij echt niet om de inhoud, die is perfect, alleen ik vrees dat het niet geschreven is door een 14 jarige.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 6 januari 2006 @ 13.12 uur

 130. Lieve Olav dat was dus mijn mening maar hoe zit het volgens jou dan of heb je geen eigen mening en ben je een papegaai

  Reactie door bertje — vrijdag 6 januari 2006 @ 14.27 uur

 131. Zielig om hier energie aan te besteden op een negatieve manier! Bert en Roelf is alles goed met jullie of zijn jullie zo bang voor de sp dat jullie met zulke flauwekul aan moeten komen zetten om nog een beetje overeind te blijven? De Sp heeft plannen die realistisch zijn, is dat jammer voor jullie? Ik denk van wel!

  Reactie door cynthia — vrijdag 6 januari 2006 @ 17.28 uur

 132. @ 116 Lief klein Bertje
  Stel je voor dat het ‘goede’ en het ‘kwade’ zoals geleerd, niet bestaan.
  En enkel de bedoeling spreekt als intentie van begane daden.
  Het kan verkeren lief Bertje, dat de gemaskerde ontmaskert wordt terwijl hij (nog) denkt het gelag niet te hoeven betalen.

  Reactie door Alex — vrijdag 6 januari 2006 @ 17.58 uur

 133. 132 Lydia, ik herinner me mijn dochter in
  groep 7 van het b.o. die plotseling trots
  thuis kwam want ze had een prachtcijfer voor een Eng.-Ned. vertaling gekregen voor
  een stukje wat de hele klas over Madonna te
  lezen kreeg en moest vertalen.

  Ook ik kreeg die dag, toevallig leesmoeder
  in een lagere klas, de vraag of mijn dochter mogelijk tweetalig werd opgevoed.
  Sommige kinderen hebben soms een verBLUFfend ‘taalgevoel’zoals jij dat dus
  kennelijk ook had, wel of niet er in ‘ge-
  vlucht’, en werden ervaak ook leuke woord-
  en taalspelletjes bedacht.

  Die basis gaf mij, dezelfde als jij, mij de
  mogelijkheid mijn kinderen hier en daar te
  helpen tijdens hun vwo en hen verbanden te
  leren leggen in táál, als het om S.O.’s
  ging. Ik legde ze uit dat als “Frans” moei-
  lijker leek, ze zichde vertaling in het Engels moesten zien te herinneren en daarna
  verFransen.

  Met Duits hielp ik ze natuurlijk uit de
  droom dat de ongeveer letterlijke vertaling
  áltijd de juiste zou zijn, niet dus.
  Ze hebben me wat verfoeid, dat ik ze echt
  de woordenboeken en Nederlandse naslagwerk-
  jes liet opzoeken, om zo ook het fotogra-
  fisch geheugen te ‘trainen’ en zonder dat
  ze ooit ‘au pair’ was, hooguit 3 dagen wég
  was voor ‘n ‘dienstreisje’ naar Engeland,
  heeft ze nu de leiding als 29jarige over
  16 man in een voornamelijk Engelstalig be-
  drijf. Niet omdat zij voor mij taalgevoel
  ‘bewezen’ heeft, maar jij hebt er groot ge-
  lijk in dat sommige kinderen dat wel dege-
  lijk hébben. Ook merk je precies in welke
  gezinnen de kinderen achter de vaatwasser
  aan gestuurd worden als ze uit school komen
  en hun muziekles moeten oefenen, in plaats
  dat zij opgevangen, en opgevoed worden in de huiselijke sfeer, waarbij ook tijd ge-
  maakt moet worden om ze middels discussie-
  programma’s, nieuwsrubrieken etc. vertrouwd
  te maken met ‘gesproken’ Nederlands.

  Vaak genoeg worden jongelui slechts ‘aan
  tafel’ geroepen om ze daarna weer aan hun
  huiswerk te laten gaan, of even een beetje
  sport of een boodschapje.

  Ook de tweeverdieners die hun kinderen in
  verhouding teveel huishoudelijke taken als
  vanzelfsprekend opdragen, zodat pa naar z’n
  sportschool kan en ma na haar hobbyclub.
  Je ziet het nu al helemaal bij kinders van
  4, waar er ‘thuis met ze gepraat wordt, en
  waar niét of onvoldoende”. Denk maar niet
  dat ouders/verzorgers dit willen erkennen!

  Het taalnivo van MULO vroeger ging zeker
  verder dan de MAVO nu en het einddiploma
  kan met slechts enkele vakken worden be-
  haald, de HAVO doet er nog een klein schepje bovenop en mijn docent Nederlands
  gaf destijds ook aan een HBS les en merkte
  tot zijn verbazing, dat de MULO er veel
  harder aan trok. Verschil: Mulo-klantjes
  werden gedrild, en HBS-klantjes mochten ook
  op hun eigen manier de stampvakken invullen. Economie van de HAVO en Atheneum
  nu ligt trapsgewijs een stuk hoger en in
  onze tijd kreeg je met wat geluk tegelijk
  met het eindexamen ook nog een Middenstands
  diploma, dát laatste is natuurlijk zwaar
  achterhaald door vele andere invalshoeken.
  MET JOU geloof ik dus ook dat een ‘goed
  opgevoede 14 jarige’ zo’n brief kan/kon
  schrijven, MAAR DAAR GING HET NIET OM !

  Het ging om de bóódschap, die in werkelijk-
  heid vaak nog vele malen dramatischer is
  en dus door webhouders dezes juist niét in
  beeld werd gebracht, want zulke post zal
  hij ongetwijfeld ook hebben.

  Mensen zijn vaak Oost-Indisch doof als het
  gaat om andermans problemen en hebben er
  oog noch oor voor en de toon waarmee men
  dan bejegend wordt is verre van fatsoen-
  lijk.

  Overigens komt hier een warm menselijke
  noodkreet voor het voetlicht en zal menig-
  een herkénnend vergelijkingsmateriaal op-
  leveren, uit eigen danwel andermans erva-
  ringen er is danook niéts ONechts aan, in-
  tegendeel.

  Jammer dat de ernst van dergelijke gevallen voor sommigen niet zwaarder weegt en nieuwsgierigheid naar de herkomst van
  een dergelijk voorbeeld de boventoon is
  gaan voeren, volkomen wégkijkend van helaas
  de (of een voorbeeld van de)realiteit voor
  youngsters om ons heen. De SP is er zeker
  niet ongeloofwaardiger door, maar wél één
  die dit probleem aansnijdt, en waarbij an-
  deren niét de eersten waren, jaloers dan?

  Ik móést er vandaag even uit en Utrecht C.
  trakteerde liefhebbers op ruim een uur
  Chopin, ik ben iets klassieker ingesteld,
  en heb ervan genoten: de gratis lunchcon-
  certen ook in Amsterdam behoren tot de
  kleine geneugten en kost me slechts een
  retourtje met de trein van ong. 1.50.
  Ik éér het kleine, naast de ongemakken die
  ook ik moet incasseren.

  Sept. ’92 bezorgde mij een gebroken been,
  zo traumatisch dat ik er ook vandaag weer
  stevig pijn in mijn enkel van had en ga
  dan strompelend naar huis, naast nog meer
  ongemakken zorg ik er dus zelf voor dat ik
  niet depri raak, want dat ‘verwart’ dan
  misschien op den duur, dus ik grijp mijzelf
  in de nek, en dat is hárd.

  Mijn oma zei altijd: niét hard voor een ander, maar hárder voor jezelf, dat stáált!
  Haar soms flink pret makende vele zonen,
  die ook op de fiets door mijn ma naar hun
  schooltje werden gebracht toen zij naar
  kantoor ging en 16 was bij de geboorte van
  haar jongste broertje, …draaiden die
  kreet luid gierend vaak graag van harte om,
  maar stuk voor stuk werden het prachtige
  jongens die uitstekend in teamverband kon-
  den werken: die voor-oorlogse jongens met
  veelal nog die meer pioniersgeest in zich !
  Van dat soort mannen zul je dus ook wel de-
  gelijk bijval kunnen verwachten !
  Fijne avond Lydia laat je niet van de’wijs’
  brengen, sommige tonen klinken niet zuiver
  genoeg, maar dat wisten we al langer !
  Groetjes,

  Reactie door Madelief — vrijdag 6 januari 2006 @ 18.23 uur

 134. @gatengraver/bomenhakker?

  [quote]
  “… er zijn dan nog steeds machthebbers, die het volk dicteren wat zij willen. Dat is met linkse machthebbers net zo goed het geval als met rechtse machthebbers…”
  [/quote]

  Inderdaad die situaties zijn bekend, ben ik een tegenstander van. Heb weinig op met fascisme, van welke kleur dan ook, het blijf namelijk fascisme. ;)

  Mijn indruk is dat de rollen nu zijn omgedraaid. De regenten van dit moment zijn vergeten dat zij er bij de gratie van het volk zitten. Ze zijn in onze dienst en niet andersom.

  [quote]
  ” …Het alternatief is inderdaad geen machthebbers, oftewel anarchie, waar jij dus kennelijk een groot voorstander van bent…”
  [/quote]

  Als je dat uit mijn woorden haalt heb ik verkeerd gecommuniceerd. Ik ben namelijk voor democratie in de meest ware zin van het woord.

  Verheugd zou ik zijn als ik dusdanig vertrouwen in de mensheid zou hebben dat ik het Anarchisme als realiteit kon zien. Helaas… :(

  [quote]
  “…Als jij zo tegen macht bent, dan is wat je ook stemt de grootste nachtmerrie voor je, want elk resultaat houdt in dat je macht weggeeft aan individuen…”
  [/quote]

  Ik geef mijn stem aan een partij welke mij volgens mijn eigen overtuigingen het beste vertegenwoordigd. Daarmee zal deze partij een bepaalde macht krijgen om zaken gedaan te krijgen.

  Het is absurd om te verwachten dat men absoluut dat zal doen wat ik graag zou willen als individu. Het gaat erom gelijkgezinden te binden en de gemeenschappelijke deler te vinden.

  Meestal is er geen één partij regering mogelijk en ook geeneens wensbaar, dus zullen er compromissen gesloten moeten worden. C’est la Vie.

  Macht welke misbruikt wordt, daar heb ik iets op tegen. Dat zie ik op dit moment gebeuren. Andere regering dus graag!

  Maar nu dwalen we wel heel erg af… :D

  Reactie door Vrijdenker — vrijdag 6 januari 2006 @ 19.16 uur

 135. Cynthia, ik ben niet zeker niet rechts zoals jij verondersteld want je hebt het over de reailistiese plannen van de SP ik steun ieder links initiatief en ik zal alles doen om rechts te laten stoppen met waar het mee bezig is nogmaals zal ik hier herhalen dat ik rechts denkend nederland verwerpelijk vindt maar dat weerhoud mij er niet van om mijn visie op linksdromend nederland te geven en ik vind dat links nederland lult maar niets doet ja zalm naar de voedselbank brengen maar dan vindt ik dat we iedere dag eten moeten gaan brengen en niet alleen symbolisch als zalm een keertje zijn rechtse kop open doet in actie komen de actie van Marijnissen is te laat en te opportunisties
  in mijn visie mag dat van jou of mag dat niet,het kan mij niet schelen ik denk wat ik wil ik ben een vrij mens en bang ben ik voor niemand en zeker niet voor de SP niemand is bang voor Links vastgeroest conservatief ouderwets denkende mensen zoasl jij anno 2006 walst men in de politiek dan gewoon over je heen en blijkbaar ben je lid van de sp

  Reactie door bertje zegt wat hij wil — vrijdag 6 januari 2006 @ 19.48 uur

 136. Alex als je wat te zeggen hebt zeg het dan gewoon en zeg wat je bedoelt te zeggen in nornale nederlandse spreektaal en spreek n iet in raadsel vorm wat moet je van me en wat bedoel je te zeggen

  Reactie door bertje zegt wat hij wil — vrijdag 6 januari 2006 @ 19.53 uur

 137. @lief Bertje
  Ik moet je in het geheel niet
  En als je me niet begrijpt is er niets mis.
  Als ik jouw maar begrijp….

  Reactie door Alex — vrijdag 6 januari 2006 @ 20.11 uur

 138. 100 Lydia

  haha wel, gedeeltelijk heb je wel gelijk.
  Want weet je, als mijn kinderen het brood uit de mond wordt getrokken door deze regering hè; dan ga ik het persoonlijk weer terughalen.

  Reactie door ReneR — vrijdag 6 januari 2006 @ 23.19 uur

 139. alex ik ben inderdaad een sukkel omdat ik weer vergeet dat ik op visite ben op een side die ik weliswaar een warm hart toe draag,maar waarvan ik ook weet dat een afwijkende mening al gauw als onzin rechtse prietpraat wordt afgedaan. Nog een keer ga ik het nu zeggen tegen je en als je het niet kan bevatten zoek dan iemand met wat meer hersencellen als dat je zelf hebt en vraag of hij je uit kan leggen dat er ook mensen zijn die links denken maar die er een eigen mening en visie op na houden die niet altijd de jouwe hoeft te zijn en die open staan voor vernieuwing en die welliswaar dezelde ideale wereld na streven als dat jij zelf doet maar die door wat ik zelf noem wat meer oog voor de keiharde realiteit( rechts heeft volgens mij namelijk alle moraal en ethiek een jaar of 5 geleden gewoon overboord gegooid en is op een meer dan verschrikkelijke manier jou mij dat meisje van 14 en iedereen die het toestaat een klein kopje kleiner te maken als jij gewoon wilt blijven wachten doe dat dan maar doe mijn mening niet af als dom of rechtse prietpraat het is mijn mening en als je het daar niet mee eens bent of als je dat niet kan bevatten vraag dan meteen aan iemand met meer hersens als jij of hij je kan uitleggen wat dogmatiek is en waar het toe kan leiden ik hoop dat je nu eens een keer met iets zinnigs komt maar liever nog heb ik dat je serieus gaat proberen na te denken met je twee hersencellen en dat meisje van veertien gaat proberen uit te leggen dat we wat wij in honderd jaar opgebouwd hebben nu door rechts wordt afgebroken omdat links denkt dat hedendaagse politiek nog op ethische manier gevoerd dient te worden.

  Reactie door BERTJE — vrijdag 6 januari 2006 @ 23.58 uur

 140. Alles weer doorgelezen en weinig nieuws gezien. Bertje mag uiteraard zeggen wat hij wil en vind met hem dat er een nieuw bewustzijn moet komen bij de linkse partijen en meen dat de SP daarmee bezig is. De aanklacht van het meisje is terecht want ondertussen begrijpt niemand meer iets van deze Regering met vele snelle plannen. Wat speelt er toch in de hoofden van die VVD/CDA/D66 politici. Alles in ijltempo veranderen, WAAROM moet dat nou ? (ik ben geen 14). D66 slogan ooit (H.van Mierloo) ”als er geen reden is te veranderen is er reden om niet te veranderen” (overgenomen van John F. Kennedy)nou dat laten ze mooi zien nu.

  Reactie door Gerritweethet — zaterdag 7 januari 2006 @ 1.46 uur

 141. Gerritweethet

  Jij zegt wat ik bedoel namelijk er moet een nieuw soort bewustzijn komen hedendaagse politiek heeft niets meer met ethiek of moraal te maken politiek bedrijven is helaas liegen en bedriegen van daar het woord diplomatiek een mooi woord voor liegen en berdriegen rechts liegt en bedriegt er op los strooit mensen zand in de ogen en doet mooie beloftes allemaal om aan de macht te komen ik ben van mening dat iedereen die links denkt gewoon dit spel mee moet spelen hoe verwerpelijk ook en als Links dan misschien aan de macht komt dan moet links ook gewoon gaan doen wat rechts doet gewoon doen wat je denkt dat goed is.
  Ik heb liever dat Links bedriegt en beloftes doet die het niet na komt dan dat Links niets doet en lekker principeel gaat zitten doen terwijl rechts ondertussen allang overgeschakeld is op dat andere bewustzijn dat is eigenlijk wat ik vindt van hedendaagse linkse politiek ik zal altijd links blijven denken maar in tijden als deze schaam ik me soms wij hebben voedselbanken anno 2006 mensen hebben echt niet te eten en wij hebben het hier over wat goed is en wat slecht is maar over honger en armoede ga je niet discussieseren daar doe je wat aan.
  Ik weet dat veel mensen het niet met mij eens zijn maar ik vind dat iedereen die afhankelijk is van de voedselbank het recht heeft om morgen naar albert heijn tegaan en te nemen wat hij nodig heeft ik noem dat geen stelen maar gewoon overleven en ik ben bereid mee te gaan en desnoods daarvoor verantwoording af teleggen bij de rechter HONGER IS HONGER ik geloof namelijk werkelijk als Links zo met rechts om zou gaan rechts allang onorthdoxe actie had ondernomen ik ben democraat maar ik ben ook realist en ik denk dat als wij geen tegen gas gaan geven en echte actie gaan ondernemen dat het meisje die hier haar vraag stelt haar kinderen zal moeten vertellen dat ze al vanaf haar 14de actie voert maar dat er nog niets veranderd is het stramme denken van links is voor mijn gevoel net zo verwijtbaar als het rechtse doen sorry dat ik zoveel tekst nodig heb maar ik probeer me duidelijk te maken zodat ik niet weer voor rechtse rakker word uitgemaakt door meneertje Alex met zijn zelf ingenomen attitude uit opa ‘s tijd.

  Reactie door bertje die nu gaat slapen — zaterdag 7 januari 2006 @ 3.47 uur

 142. Er zijn jeugdigen die wel al op veertien jarige leeftijd met dit soort zaken bezig zijn. Soms meer dan goed voor hun eigen levensvreugde is.

  Daarnaast worden jongeren die dat kunnen vaak door volwassenen niet serieus genomen. Des te pijnlijker. Want hun beleving en inzicht is oprecht en helder.

  En ja, er zijn daadwerkelijk jongeren die met andere dingen bezig zijn dan MSN’n en TMF. En andere oppervlakkige zaken.

  Er zijn meer jongeren zoals zij, die zelfs al op jongere leeftijd foutloos Nederlands kunnen schrijven.

  Is dat erg? Mijn hoop is deels gebasseerd op de helderheid van die generatie.

  Het typeerd de eigenwaan van sommige schrijvers hier die denken de waarheid in pacht te hebben, maar slechts blijken te beschikken over een beperkt blikveld.

  Goed gedaan meid en al die andere jongeren die ook wat verder na denken dan radio538, tmf en msn.

  Er zijn wel mensen die jullie serieus nemen!

  Reactie door Vrijdenker — zaterdag 7 januari 2006 @ 8.15 uur

 143. @56 Spellingscontrole ?? weet een meisje van 14 ook.

  Reactie door Eric — zaterdag 7 januari 2006 @ 9.32 uur

 144. @141
  Bertje Borrel

  Reactie door Eric — zaterdag 7 januari 2006 @ 9.37 uur

 145. Het is eng hoe deze brief zich in grote lijnen aansluit op hoe ik mij voelde als een 14-jarige.

  Keep the good work up! :)

  Reactie door 16-jarig meisje — zaterdag 7 januari 2006 @ 13.56 uur

 146. @141 Bertje.

  Ik heb je bijdragen er nog eens op nagelezen en ik moet zeggen dat ze na 116
  duidelijker werden.
  Neemt niet weg, dat ik je oorspronkelijke
  reactie goed ingeschat heb.

  Een samenvatting vond ik in 141
  Quote:
  “Er moet een nieuw soort bewustzijn komen hedendaagse politiek heeft niets meer met ethiek of moraal te maken politiek bedrijven is helaas liegen en bedriegen van daar het woord diplomatiek een mooi woord voor liegen en berdriegen rechts liegt en bedriegt er op los strooit mensen zand in de ogen en doet mooie beloftes allemaal om aan de macht te komen ik ben van mening dat iedereen die links denkt gewoon dit spel mee moet spelen”.

  Hier ben ik het pertinent niets mee eens.
  De vaststelling, dat de huidige rechtse politiek niets meer met ethiek en moraal te maken heeft mag dan kloppen.
  Maar het is verwerpelijk, om op korte termijn snelle resultaten te wllen behalen
  door deze na te willen volgen.
  En ook onhoudbaar.
  Op langere termijn ethiek en moraal overboord zetten, is gezien eerdere periodieke pogingen in de menselijke geschiedenis, onhoudbaar
  gebleken.
  Zover ik kan overzien is die geschiedenis een vloeiende intellectuele constructie gebleken, zeer ontvankelijk voor revionisme.
  Maar om nu aan te nemen dat we in de toekomst werkelijk vooruit zullen komen
  zonder ethiek en moraal vind ik echt
  onhoudbaar.

  Dat er een nieuw soort bewustzijn moet ontstaan in de politiek en elders, daar ben ik het met je eens. Alleen zal die in tegengestelde richting behoren te verlopen, wil de mens op langere termijn
  op deze planeet overleven.
  Summa Sumarum
  Wanneer een politieke macht denkt te kunnen gebruik maken van middelen,
  waarbij ethiek en moraal terzijde geschoven worden, onstaan er zoals altijd
  terecht tegenkrachten.

  Om nu – zoals je doet- die tegenkrachten het idee aan de hand te willen doen, ook maar van die krachten gebruik te maken,
  is ronduit bespottelijk.
  Dat staat ongeveer gelijk aan collectieve zelfmoord.
  Mocht je daaraan twijfelen, kijk dan eens
  om je heen, en zie wat er gaande is,

  Reactie door Alex — zaterdag 7 januari 2006 @ 14.56 uur

 147. @141 Bertje
  Maar die politiek bedrijft Wouter Bos met Pvda reeds dus laten SP en GL dat nog even niet doen graag want dan blijven ze zeker schoothondje.

  Reactie door Gerritweethet — zaterdag 7 januari 2006 @ 15.00 uur

 148. Op je veertiende ben je juist heel veel bezig met kijken zien, houding bepalen mening vormen, bewustwording omdat je bezig bent een zelfstandig persoon te worden, los van je ouders en anderen. Ik vind dit meisje en impleciet het bericht juist heel betrouwbaar en aannemelijk.

  Reactie door Henny — zondag 8 januari 2006 @ 9.49 uur

 149. @ Bertje (130):

  Dan moet je wat meer lezen dan je eigen stukje. Dan vind je het wel. :)

  Reactie door Olav Meijer — zondag 8 januari 2006 @ 16.11 uur

 150. Voor dit meisje heb ik bijzonder veel respect, ik vind het erg moedig dat zij zo’n brief heeft geschreven. Alles wat zij beschrijft (de nieuwe ziektenkostenwet, de agressie, het geweld binnen onze maatschappij) geven duidelijk aan hoe ver Nederland gezakt is in zijn waarden en normen. Het is te hopen dat het kabinet valt en dat er een nieuw beter voor in de plaats komt! Ik wens dit meisje en haar ouders heel veel sterkte en wijsheid toe!

  Reactie door Katinka — donderdag 12 januari 2006 @ 13.58 uur