Zesdaagse Rotterdam

Gisteravond was ik bij de opening van de 6-daagse van Rotterdam. Na vele jaren van afwezigheid is dit festijn sinds 2005 weer terug in Rotterdam. In 1988 was de laatste aflevering van dit legendarische, jaarlijkse wielerfeest. Danny Clark en Anthony Doyle wonnen toen.

Hun voorgangers hadden illustere namen als: Peter Post, Leo Duyndam, Rene Pijnen, Patrick Sercu, Jan Raas, Gerben Karstens, Eddy Merckx en Francesco Moser. Het was nog de tijd dat dit – toen nog landelijk vermaarde – evenement zorgvuldig en uitgebreid werd verslagen door Sudio Sport.

De sfeer in Ahoy doet tijdens deze dagen nog het meeste denken aan de uitgelaten stemming die ik ken van mijn bezoeken aan kermiskoersen in de omgeving. Veel mensen, veel kletsen, een hapje en een drankje…én een wedstrijd. In Ahoy zijn het vele wedstrijden op één avond: puntenkoers, ploegafvalling, tijdrit, rijden achter de Derny, ploegenkoers, keirin, en nog meer. De ploegen bestaan uit twee renners. Voor meer informatie, kun je hier kijken.

Ik was er dankzij een SP-lid die in de organisatie zit en op het idee kwam deze wielerliefhebber eens uit te nodigen. Behalve met veel bekenden, ook met veel onbekenden gesproken. Het was gezellig en geweldig om eens mee te maken. Ik heb zelfs voor het eerst in mijn leven een echt stratpistool in mijn hand gehad…en mee geschoten! Heb zelfs ook nog een kijkje mogen nemen in het rennerskwartier.

Tijdens deze openingsdag werd ook nog een boek ten doop gehouden: De Kneetstory, over de dood en de gladiolen van een Amsterdamse professional. Het boek, samengesteld door Hans Prakke en prachtig uitgegeven door Uitgeverij Agiel, kost wel wat, maar is erg de moeite waard: veel feiten en nog beter: veel mooie verhalen. Veel bekende namen hebben hun medwerking gegeven. De opbrengst van het boek (met CD!) gaat naar het KIKA, het kinderkankerfonds, waarvan Gerrie Kneteman een hartstochtelijk ambassadeur was.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 06 januari 2006 :: 0.01 uur

3 Comments

3 reacties

 1. DE KNEET:

  Die dag in november stond hij op de tweede plek.
  Verslagen door iemand met een beledigende bek.
  Voor mij was hij echter de sportman ten top
  een uitstekende fietser, die graag hield van een mop!!

  ps: als hij nu die steentjes op de Dam ziet, dan draait hij zich om in zijn graf.

  Reactie door engine 54 — vrijdag 6 januari 2006 @ 1.52 uur

 2. @Jan M. persoonlijk heb ik niets met de fietssport maar ken wel een vrienden aantal die er erg van houden, dus bedankt voor de tip!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 6 januari 2006 @ 12.52 uur

 3. Het is met de wielersport soms net als bij paarden race s gebeurde de winaar is al aangewezen, vroeger bij het stayeren gebeurde het ook maar het was prachtig om te zien.

  Reactie door schoenmaker — vrijdag 6 januari 2006 @ 22.31 uur