Jongeren hebben fors minder te besteden

Volgens onderzoek van de FNV zijn de reëele lonen met 8% gedaald. Kijken we naar de koopkracht van jongeren dan is die de afgelopen jaren met 15% gedaald. In het kort gezegd is dit het gevolg van toenemende flexibilisering en een ruime arbeidsmarkt.

Bedrijven nemen in toenemende mate flexwerkers aan, die, zoals onlangs bleek, steeds minder vaste contracten krijgen. Door een overmatig arbeidsaanbod worden met name jongeren tegen elkaar uitgespeeld om voor een steeds lager loon hun arbeid te doen.

De FNV pleit nu voor verlaging van de leeftijd waarop je recht hebt op het volwassen minimumloon van 23 naar 18 jaar en sluit zich wat dat betreft aan bij de SP die hier ook al lang voor pleit. Recent nog bij de behandeling van de begroting van sociale zaken.

Een flexibele arbeidsmarkt mag dan volgens sommigen de economie stimuleren, maar de daarmee toegenomen onzekerheid en lage verdiensten zorgen voor precies het tegenovergestelde. En er is maar weer eens aangetoond dat loonsverlagingen niet leiden tot meer werk. De jongerenlonen zijn gedaald en de jeugdwerkloosheid is toegenomen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 10 januari 2006 :: 11.03 uur

77 Comments

77 reacties

 1. Zou in Nederland kinder arbeid geen goeie optie zijn voor een verbeterde economie?
  Of maak ik nu een regeringspartij wakker.

  Reactie door Tjebbe — dinsdag 10 januari 2006 @ 11.11 uur

 2. Ik voeg hier aan toe dat de schulden van jongeren een ongekend hoog gemiddeld nivo hebben. Kwa hoeveelheid geld en aantallen jongeren met schulden.

  Reactie door Baren d — dinsdag 10 januari 2006 @ 11.16 uur

 3. Ook zij die gedeeltelijk of helemaal weer arbeidsgeschikt zijn verklaard zitten met dit probleem. Een ban op het inkomen van voor de ziekte, kun je wel vergeten.

  Zelf ik mijn inkomen elke keer meer zien kelderen en velen met mij.

  Reactie door e.krul — dinsdag 10 januari 2006 @ 11.21 uur

 4. Ja, ja, De regering die werk als belangrijkste drijfveer ziet maar verder het overlaat aan de markt!
  Waar heb ik die uitspraak meer gehoord???
  Het is schrikbarend hoe men op het pluche denkt; afschuiven en meer verdienen, meer regels, nog meer papier en ach het gepeupel; alles is betrekkelijk!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 10 januari 2006 @ 11.35 uur

 5. Er is er weer een groepering bij die er weer beter behoorlijk van wordt, drie keer raden wie dat zijn, nee, dit is niet de 2 miljoen euro vraag, want het antwoord op deze vraag is veel te gemakkelijk. Bij deze werkgevers staat het motto, werken voor een appel en een ei hoog in het vaandel, want meer kun je je ook niet kopen voor dat slavenloon. Omdat meneer op alle fronten weer de baas is en het heft weer volledig in handen heeft wordt alles misbruikt of tegen elkaar uitgespeeld. Wat zich op het ogenblik hier in nederland afspeelt is gewoon een moderne verkapte vorm van slavernij. Het slavenloon wat meneer salaris durft te noemen is precies zoals wij hier altijd zeggen, het is te weinig om van te leven, en net te veel om van dood te gaan.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 10 januari 2006 @ 12.00 uur

 6. Uuh, behoorlijk beter van wordt, moet het zijn.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 10 januari 2006 @ 12.02 uur

 7. Kijk, als je iedere bijstandminima nou eens met behoudt van uitkering de pleuris laat werken, maar voor het eindproduct in jouw bedrijf wat de bijstandpersoon heeft geproduceerd in hun bedrijf wel de volle prijs vangt en krijgt, ja, dan hou je geld over nietwaar. Kortom, 5 bijstandwerkers voor de prijs van een gewone werknemer, lekker goedkoop toch?

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 10 januari 2006 @ 12.08 uur

 8. De flexwet zorgt er anders wel voor dat er mensen worden aangenomen die anders niet zouden worden aangenomen.

  Ik kan mij geen enkel argument bedenken waarom ik mensen direct met een langdurig contract in dienst zou nemen.

  Dat risico is veel te groot.

  Reactie door Stephan — dinsdag 10 januari 2006 @ 12.39 uur

 9. Flexibilisering, Scandinavisch model? Wie heb ik daar laatst eerder over horen schreeuwen? Juist, mevrouw Halsema en meneer Bos. Nou zal het bij Bos niet zo’n vaart lopen. Die is nu toch weer vergeten wat ie gezegd heeft.

  Maar goed, er zijn tal van oorzaken voor de werkloosheid. Maar een oorzaak waar ik ‘bang’ voor ben is dat de werkloosheid een logisch gevolg is van het feit dat mensen die de mogelijkheden niet hebben om te gaan studeren, geen vak meer kunnen leren in ons land. En zo krijg je meer en meer jongeren met een MBO-niveau 1-2 diploma, wat eigenlijk niets meer is dan LTS zonder vak. Dit diploma gaat nergens over, men heeft geen vak geleerd.

  Reactie door MvDeun — dinsdag 10 januari 2006 @ 12.44 uur

 10. Volgens mij wordt het tijd dat ervaring weer meer mee gaat tellen dan een diploma. Natuurlijk zijn het onzekere tijden voor wergevers maar dus ook voor jonge werknemers en die krijgen een dubbele rekening:en minder kans op vast werk en hierdoor minder mogelijkheden op huizen markt, immers banken tellen flexwerk minder dan vaste baan!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 10 januari 2006 @ 12.56 uur

 11. #8 Stephan

  Als jij patat zou verkopen, nee, dan maakt het geen donder voor je uit, dat werkgevers op loonkosten willen besparen.

  Maar ben je autoverkoper of makelaar, verkoop je duurzame goederen, dan heb je als ondernemer er wel degelijk belang bij, dat je potentiele klanten vaste grond onder de voeten hebben. En eigenlijk profiteert de hele economie daarvan, als mensen financieel wat meer zekerheid hebben.

  Dat is met dat flexwerk gedoe niet het geval. Die mensen kijken elke keer weer bevend naar hun baas, of ie ze over een maand weer eruitflikkert.

  Dat is het hele eier eten. Boeiende materie. Maar hier moet goed beleid op worden gemaakt. Wat is wijs en wat is verstand.

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.00 uur

 12. #9

  Er heerst in Nederland een overdreven trend om kennis te waarderen door bedrijven. Zoveel mogelijk.

  Zo zijn we nu beland in ee situatie, dat je door het vele aanbod nu VWO en HBO nivo mensen achter de kassa hebt van de supermarkten en op een hele hoop andere plekken ook, waar vroeger gewoon MAVO of LBO normaal gangbaar was.

  Is dit vooruitgang?

  Nee, het is armoede, het is diploma-inflatie. En je blijft achter met een hele groep gefrustreerde jongeren, die inzien, dat hun studie voor niks zal zijn of voor niks is geweest. Ik ken vele vele voorbeelden uit mijn kring.

  Kenniseconomie? Laat me niet lachen, het levert alleen maar meer verliezers op dan winnaars.

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.06 uur

 13. @ReneeR, ja, het levert alleen winaars op bij bedrijven, daar gaat het hele kennisgebeuren om!
  Afgelopen zondag in Netwerk toekomst, nou daar wordt ik niet vrolijk van!

  Mens alleen in dienst van bedrijven macht, het hele leven lijkt daar op af te stevenen, niets meer over duurzaam en samenleven, brrr!

  Zelfs Nout Wellink van de bank hoopt dat olieprijs hoog blijft omdat dan pas gezocht gaat worden naar alternatieven,
  het te absurd, in mijn ogen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.15 uur

 14. Die hele kenniseconomie is een verhaal dat in de fabeltjeskrant thuishoort. Hoe kunnen mensen nu kennis opdoen in een land waar het onderwijs steeds slechter en onbetaalbaarder wordt? En hoe gaat men de toekomst tegtemoet als jongere wanneer je al die stijgende prijzen ziet?

  De lonen blijven als sinds 2002 achter en niemand die van plan is om daar verandering in te brengen. Tenminste, als het aan de regering ligt mag iedereen het zelf uitzoeken. En ondertussen wrijven allerlei soorten bazen hun handen: van de huisbaas tot en met de winkelbaas; die gasten kunnen hun gang gaan.

  Flexibele vrije markt noemen ze dat dan. Ja, laat me niet lachen!

  Reactie door DJ Digital — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.32 uur

 15. Ik was nog vergeten te vertellen dat degenen die echt kennis hebben Nederland steeds vaker ontvluchten. Kan me wel wat bij voorstellen, want ik ben het ook meer dan zat hier.

  Dankzij die flexzooi werk ik al bijna vier jaar bij TNT zonder vaste aanstelling. En wat denk je? Binnenkort mogen de flexjongens vertrekken, want het gaat o zo slecht met de post roepen de hoge heren en een reorganisatie gaat in maart van start.

  Dat betekent dus einde oefening voor degenen zonder vast contract en dat na al die jaren…Vind je het gek dat veel mensen niet gemotiveerd zijn? Het lijkt wel alsof je gestraft wordt als je werkt…

  Reactie door DJ Digital — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.36 uur

 16. Ja, Sabineke

  Ik moet altijd rillen als ik die Wellink hoor spreken.

  Die man heeft echt geen greintje gevoel in zijn vette lijf voor de wat minder bedeelden. Die mogen dus van hem in de kou verrekken.
  Misschien moeten we maar blij zijn, dat ie nog niet in de regering zit..

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.44 uur

 17. Armoede in rijke landen.

  Daar de armoede-site gesloten is, wil ik bij deze er op attenderen, dat vanavond te zien is op Arte, 20.40-22.45, de documentaire Armoede in rijke landen, ik denk dat de rechtse zakken hiervan iets kunnen opsteken. Arte zend uit o.a. op de schotel.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Armoede-EU.rtf

  Reactie door h.hiensch — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.48 uur

 18. @ReneeR, Tja,weet niet of de echte macht wel in Den haag zetelt?
  Volgens mij zijn daar op het pluche robots neer gezet met slechts een programma,vrije markt en meer verdienen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.50 uur

 19. Ik heb trouwens wel een tip voor de mensen die nog een spaarpotje hebben en de komende energieprijzen vrezen.

  Koop een allesbrander als je huis er geschikt voor is en flikker alles er gewoon in wat brandbaar is. Wat er in je vuilniszak zit, dat wordt toch ook weer verbrand in een stroomcentrale en de verpakking, daar heb je ook nog voor betaald ook. Ik ben hier ook al flink bezig met mijn eigen energiecentrale. Van Poepluier tot plasticflessen gewoon hup…erin. Als het maar voldoende heet is aangemaakt met hout.

  Voorts moet je de hete schone lucht in je schoorsteen aftappen en met een slakventilator via een buizensysteem verdelen over de rest van je huis.

  Echt het werkt!! Vooral voor je lasten.

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.55 uur

 20. @17, h.hiensch, bedankt voor de tip, ga zien of ik het kan bekijken.
  Hoogste tijd dat er een discussie opgang komt over de geweldige effecten van de globalisering en corporate power!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 10 januari 2006 @ 13.56 uur

 21. #18 Sabineke

  Ja, nou, ze hebben het gevoelsleven van een robot ja inderdaad. Maar hoe komt dit?

  Vaak zijn het vroeger denk ik heel erg verwende kinderen geweest, die alles maar kregen; vaak ook enigst kind of nakomertje. Op school hadden ze geen vriendjes; waren ze al min of meer contactgestoort doordat ze van hun ouders flink moesten presteren op school, omdat de ouders ook wat in het leven “wat hadden bereikt”.

  En als je alleen maar voortdurend door die kennisgeilheid of-economie gedwongen wordt om alsmaar diplomas te halen, dan ken je het echte leven niet meer, hoe het op straat is en hoe het is om met echte mensen om te gaan in plaats dat je hun prestatiegrafiekjes bestudeert.

  Zo’n persoon, zo’n boekenworm lijkt mij ook Nout Wellink of J.P. Balkenende.

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.03 uur

 22. @22, ReneeR, nou dat weet ik niet, kom zelf uit een toen welvarend nest, alleen qua diploma’s was het dan maar een jaartje later professor.
  Zelf beschouw ik me toch wel als zeer sociaal bewogen.
  Van regeringszijde zie ik toch een behoorlijk aantal autistische trekken en dat is helaas een geestelijke aandoening.
  Regelmatig zie je bij autistische mensen een hoog IQ maar EQ is een heel ander verhaal!
  Kortom het hebben van diploma’s is zwaar overschat, als je in het verdere leven er niets mee kunt.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.11 uur

 23. @22, moet @21 zijn.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.11 uur

 24. @19 ReneR

  Een allesbrander, daar kun je alles in opstoken zelfs je eigen huis als je niet oppast. En ik kan het weten ik stook al 30 jaar op het platteland NO Groningen een allesbrander, gelukkig geen huis in de brand maar ik heb al twee gigantiese schoorsteenbranden gehad en sinds die tijd ga ik wat voorzichtiger om met alles er in te flikkeren. Ik stook nu goed droog hout met syntraciet en briketten zo’n 4000 per winter en dat is al zonder energiegelasting of ik goedkoper uit ben weet ik niet maar het wel gezelliger dan tegen die dooie radiatoren aan te kijken.

  Reactie door h.hiensch — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.23 uur

 25. Er zijn meerdere redenen voor het koopkrachtverleis van jongeren. Ten 1e de diploma-inflatie, geen diploma dan mag je voor het minimumjeugdloon werken. Ten 2e zijn jongeren slecht georganiseerd en daar maken werkgevers dankbaar misbruik van, vraag maar aan een aantal jongeren wat de hoogte van het minimumloon is en je schrikt je rot. Ten 3e, ik werk zelf in een kennisintensive bedrijfstak en al het werk wordt naar lage lonen landen uitbesteed en gestuurd door spreadsheetmanagers. Ik ben het eens met de scarlet pimpernel dat we door de marktfundamentalisten gemaakt worden tot de nieuwe slaven, echter ik ben bang dat er nog veel leed moet geschieden voordat het volk wakker wordt.

  Reactie door Harm Groenendijk — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.34 uur

 26. @24 Dus dat is die stank die regelmatig hier over de stad trekt?
  De allesbrander van Hiensch!
  :-)

  Reactie door Gandalf — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.40 uur

 27. @Harm Groenedijk, eens dat er meer discussie moet komen over de ‘prettige’ effecten van globalisering en corporate macht maar ik denk ook dat het polderen de discussie verstoord, al diezelfde mensen in verschillende belangrijke overleggen, kan niet goed zijn.Immers een verhaal vaak genoeg vertelt wordt geloofd.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.44 uur

 28. @21

  hier een typerend voorbeeld van de alwetende jp;

  balkenende laatst op tv:”johan cruyff, een bekend voetballer”

  bedankt he jeepeetje, dat waren we alweer vergeten,

  kan balkenende een keer een onbenul-test krijgen, denkt zeker dat we allen achterlijk zijn en hij alleen iets weet, vindt dat hij hiervoor wel even aan de 380 mag!

  en cruyff is wel wat meer als een bekend voetballer., die doet tenminste nog eens wat voor zijn naasten,niet zo.n egotripper als onderdeur jpb!

  http://www.cruyff-foundation.org/

  Reactie door Jansonius — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.51 uur

 29. #24 Hiensch

  Die briketten koop je zeker in Duitsland.
  Maar als ik jou was, dan ging ik gewoon in Duitsland zelf wonen. Je zit er nu toch al vlak bij en er wonen er steeds meer Nederlanders.

  Bij schoorsteenbrand mankeert er iets aan je constructie. Zo heb ik een dubbel geisoleerde pijpsysteem. En mag er om die pijp heen geen brandbaar materiaal liggen.
  Verder is die brander mischien niet echt efficient in het stoken zelf, waardoor er veel onverbrande gassen boven in de schoorsteen terecht komen.

  Waarschijnlijk stook je nog op een type van wel 30 jaar oud, en ja, dan zou je eigenlijk een betere moeten aanschaffen. Ik heb er eentje met naverbrandings-systeem. En als je de hete lucht kunt afvoeren zoals ik dat doe, dan bereikt de lucht in die schoorsteen dus nooit het ontbrandingspunt. Dan koel jij je schoorsteen en heb je ook nog profijt van die warmte voor de rest van je huis.

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.54 uur

 30. Hoe groter pronker, hoe kaler jonker

  Wie het minst te verteren heeft, maakt soms de meeste drukte

  Reactie door Karel — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.56 uur

 31. @1 Tjebbe,

  Waar denk je dat het kinderwetje
  van v. Houten voor gediend heeft?
  Moeten hoop ik toch niet helemaal terug naar af?

  Reactie door Anja — dinsdag 10 januari 2006 @ 14.59 uur

 32. gewoon 36 uurtjes werken .en van 9.tot 5 met een vaste baan in een vaste baan kun je groeien en zodoende word de kwaliteit en arbeidsmoraal hoger . maar in de westerse wereld wil men geen kwaliteit alleen door kinderen gemaakte chinese troep .dus is het cirkeltje weer rond .als er geen kwaliteit gekocht word.word het ook niet meer gemaakt en blijven we allemaal lekker,dom, ik doe al jaren niet meer mee aan die rat race die consumeren heet .ze verklaren me allemaal voor gek .maar die dat doen zie ik nooit lachen .de hypotheek slaafjes .

  Reactie door ,texas, henkie — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.13 uur

 33. @32 texashenkie: goed gezegd! Voedt je kinderen op om gelukkig te worden en niet tot slaaf van het kapitalisme!

  Reactie door Sonja — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.21 uur

 34. 29. ReneeR, inderdaad gaan er steeds meer mensen in Duitsland wonen. Dat zijn over het algemeen niet de rijke lui, die zitten in Belgie. Ik verwacht dus dat het kabinet binnenkort wel met een of andere maatregel gaat komen, waardoor ze alsnog meer geld van deze mensen kunnen afromen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.27 uur

 35. Ik verwacht overigens echt dat men wel terug gaat komen van het uitbuiten van jongeren. Uitgebuite mensen zijn doior de stress voor het verliezen van hun baan en de achterlijke lage beloning veel minder productief dan een gelukkige werknemer. In mijn dorp is een snackbar/discotheek eigenaar er al van teruggekomen. Jaren lang buitte hij jongeren uit met nul-uren contracten, nu neemt hij weer fatsoenlijk personeel in dienst tegen een normaal loon.

  Reactie door kaatje — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.29 uur

 36. @33 Sonja,

  Maar heeft u de van Dale wel eens gelezen daarin nog steeds een verklaring van het woord: Proletarier.

  Dat dat mag?

  Reactie door Karel — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.36 uur

 37. Wij als burger hebt tog stemrecht Wie heeft dan gkozen vraag ik mij
  De regering moet betr voor burgers zorgen
  Zonder burger geen regering en geen belasting en geen nou noem maarop

  Wij hebben zelf de keuze
  Alleen wij doen niks

  Reactie door Gerda Lentjes — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.44 uur

 38. @34 Kaatje,

  Hoezo België? Denk je dat het bij mij een vetpot is? Dan moet ik je helaas teleurstellen.
  Dat ging vele jaren geleden misschien op, dat ze voor de fiscus naar België gingen, maar ook ik moet op de kleintjes letten.
  Kan mezelf dan ook niet onder de rijke lui rekenen.
  Wat sociaal gevoel in mijn lijf betreft wel, maar qua centen beslist niet.

  Reactie door Anja — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.47 uur

 39. @ 12.

  Je zegt eigenlijk hetzelfde als wat ik zeg. De kwaliteit van het onderwijs is ruk. Er zijn veel HBO opleidingen die zich niet eens HBO zouden mogen noemen. Ik denk aan de LOI, ik denk aan het ‘competentie-onderwijs bij Inholland, ik denk aan pretopleidingen zoals vrijetijdskunde, small business, communicatie, pabo (sorry dat ik nu mensen beledig). En ik kan je vertellen dat het voorbeeld wat jij schetst bij de ‘zwaardere’ hbo-opleiding bijna nooit aan de orde is. Denk bijvoorbeeld aan HTS-bouwkunde of HEAO-BE of Accountancy. Daarbij komt nog dat je het ook hebt over VWO. Tja als je na het VWO niets anders gaat doen…: Het is niet voor niets voorbereidend onderwijs.

  Wat ik wil zeggen is dat er een tekort is aan vaklui. De MBO- HBO en zelfs sommige academische opleidingen zijn van zo’n lage kwaliteit dat iedereen met een beetje discipline daar een diploma kan halen, maar per saldo bijna niets kan!

  Reactie door MvDeun — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.52 uur

 40. De reacties zijn weer voorspelbaar (saai) en passief. Jongeren minder te besteden? Nou, de bijstandsmoedertjes, de oudjes niet vergeten de arbeidsongeschikten hebben het ook heel erg in dit land. Terwijl de rijken maar rijker worden. En de grote boze Balkenende, die volgens de respondenten onnozel, gevaarlijk, berekenend en op de hand van de VVD is, die heeft het gedaan.
  Ik denk dat onze premier wat meer gewaardeerd zou mogen worden. Dat hij dit werk wil doen, en ten tweede om de nodige maatregelen die er worden genomen om een sociaal stelsel op termijn houdbaar te maken.

  Reactie door diederik — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.53 uur

 41. @26 Gandalf

  Ben je de tijd vergeten, de jaren van onze grote voorganger Zalm. Die ouderwetse winters, als je op staat liep en je rook de eierkolen, cokes, anthraciet en de briketten. Kijk zeiden de mensen, die zitten er warmpjes bij en als je niets rook waren het armoedzaaiers. Ik ben er al op voorbereid, als wij ons aardgas verkwanseld hebben te moeten stoken op de ouderwetse manier.

  @ 29 ReneR.

  Ik heb al jaren een Franklin-stove, ik weet het, die zijn niet milieu vriendelijk, maar dat valt niet op vergeleken met die industrie stinkers van Delfzijl.

  De schoorsteen is van ouderwetse type vierkant gemetseld. Er staan er twee op ons huisje (een klein boerderijtje alias arbeidersstulpje) het probleem is teervorming in de schoorsteen en als dat gaat branden is er geen houden aan, de enigste remedie is de klep van de Franklin dicht en wachten dat hij uit gebrand is. Ik geef toe het is angstig en ik maak schietgebedjes, doet hij het, of doet hij het niet. Een goede schoorsteen moet er tegen kunnen. Maar ik blijf zeggen, kijk hoe de Engelsen hun openhaard stoken, zij stoken hout op kolen dat is de beste manier, zorg er voor dat je min mogelijk rookvorming (teer) hebt. Voor mij is het ondoenlijk een moderne schoorsteen aan te leggen. Dan moet ik de hele hooizolder slopen.

  Reactie door h.hiensch — dinsdag 10 januari 2006 @ 15.55 uur

 42. @41

  Ik ben daar ook een keer geweest NO Groningen. Mooie platte omgeving.

  Nait soez´n, moar doun.

  Reactie door Gerda Lentjes — dinsdag 10 januari 2006 @ 16.52 uur

 43. @ReneR

  In jou voorbeeld is het contract afgelopen als de koop is gesloten, personeel kun je echter snel aannemen maar die raak je haast niet meer kwijt als de economische omstandigheden teruglopen of wanneer er iemand langdurig ziek zou worden.

  Dus voordat je iemand voor vast aanneemt moet je wel heel zeker zijn wat voor een vlees je in de kuip hebt. Dat weet je niet met een proefperiode van 1 of 2 maanden, dat weet je nog niet eens na een jaar.

  Door de flexwet is het echter mogelijk om mensen langer te observeren in hun werkzaamheden. (max 3 jaar) Het is voor mensen onmogelijk 3 jaar lang de schijn op te houden, iets dat wel 1 jaar mogelijk is.

  Bovendien wordt de werkgever voor meeste kosten van personeel aangeslagen en nog bestraft wanneer hij bij ziekte 1 onderdeeltje van een gigantische bak procedures mist.

  Zolang je de rekening van personeel eenzijdig bij de werkgever blijft neerleggen zolang zullen voornamelijk kleine werkgevers heel terughoudend zijn bij het aannemen van personeel.

  Er zal toch wel een reden hebben waarom werkgevers voor uitzendkrachten kiezen die 20 % duurder zijn dan het hebben van eigen personeel.

  Reactie door Stephan — dinsdag 10 januari 2006 @ 17.10 uur

 44. (43)een werkgever die aandacht aan zijn personeel schenkt weet binnen 2 dagen al wat hij/zij heeft aangenomen .een proef/gewenningstijd van max 3 maanden is genoeg .ze kunnen niet van het personeel afkomen zeg je. wat dacht je van failliet gaan en daags erna opnieuw beginnen .personeel kwijt ,belastingschuld kwijt , en hup weer feesten .met werkgevers heb ik geen meelij .

  Reactie door ,texas, henkie — dinsdag 10 januari 2006 @ 17.51 uur

 45. @ 40

  Over voorspelbaarheid gesproken.Je moet toch echt wel een sukkel zijn om Balkenende te prijzen om “de nodige maatregelen die er worden genomen om een sociaal stelsel op termijn houdbaar te maken.”

  Al weer meer dan twintig jaar wordt door achtereenvolgende regeringen bezuinigd op de sociale zekerheid en andere collectieve voeerzieningen. Zogenaamd om “het stelsel op termijn houdbaar te maken”.

  Op dezelfde manier wordt het gewone volk al weer twee decennia onder de neus gewreven dat het in het belang van “de economie” zou zijn om de lonen te matigen.

  Ik vraag me af of jij je er wel van bewust ben dat de koopkracht van het minimumloon tussen 1980 en 2000 al met zo’n 20% daalde. Als je daarbij de daling van de koopkracht met 15% over de afgelopen 5 jaar optelt moet je gewoon tot de conclusie komen dat de hedendaagse loonslaaf van elke 3 dagen dat hij werkt er 1 voor lul werkt in vergelijking met zijn collega van 25 jaar geleden.

  En als de koopkracht van het minimumloon daalt, dan merken ook de door jou genoemde “bijstandsmoedertjes, oudjes en arbeidsongeschikten” dat, want hun inkomen is hier min of meer aan gekoppeld. Dat de armoe bij deze bevolkingsgroepen nu wel heel erg in het oog begint te lopen is dus helemaal niet gek. Dat is zelfs heel voorspelbaar.

  Misschien ben je van dit soort zaken helemaal niet op de hoogte en zeg je maar wat. Gebeurt vaak op weblogen. Misschien ben je dat wel , maar behoor je tot de 20% van de bevolking die voordeel heeft of denkt te hebben van het huidige kabinetsbeleid. In dat geval is jou reactie zeer voorspelbaar.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 10 januari 2006 @ 19.09 uur

 46. De vraag is hoe moeten we de jaren na de 4 jaar durend sociale oorlog van het rechtse kapitalisten weer de zaken op de rails krijgen.
  Voor een grote deel van Nederland zijn we even ver als vlak na 1945.
  Toen had een groot deel van het volk niks en nu ook niet.
  Toen moest een groot deel van het volk hebben van voedsel pakketten, nu ook.
  Als er gekozen word na de verkiezingen in 2007 voor een linkse richting, dan moet er enorm veel sociaal puin geruimd worden om de afgebroken sociale voorzieningen weer op een beschaafd peil te krijgen.
  Vlak na 1945 had het volk nog de trots dat zij gevochten hadden tegen een agressor om de hele wereld te bezetten.
  Nu zitten we met het dilemma dat we een agressor die de wereld economisch wil bezetten gesteund hebben of nog steunen.
  Sociaal gaan we weer terug naar de jaren voor 1940 en in wat dat resulteerde is wel bekend.
  Hoe is het mogelijk dat in 4 jaar tijd een groot gedeelte van het volk terug gebracht is naar de bedelstaf.
  Zijn we weer instaat om de hoogtij jaren en de contante verbeteringen na 1945 met mede van het toen socialistisch PVDA weer terug te krijgen.
  Want als een socialistische partij mede regeerde ging het de goede kant op.
  Is het mogelijk dat het volk net als toen de schouders er onder kan zetten om weer een fijn Nederland te maken.
  Of zijn we leeg geroofd dat we vervallen naar een ontwikkelings land.

  Reactie door Knollie — dinsdag 10 januari 2006 @ 19.37 uur

 47. De cijfers zullen wel kloppen maar in mijn jeugd had ik ook geen cent te makken, en veel van mij leeftijdgenoten ook niet.
  Anno 1980.
  Wat volgens mij bijna onmogelijk is tegenwoordig is om met een salaris wat je heden ten dage als jongere verdient, om nog iets voor jezelf op te bouwen, op jezelf te gaan wonen.
  En het lijkt mij toch dat met een 40, of beter 50 of voor mijn part 60 urige werkweek, je tenminste voldoende zou moeten verdienen voor een dak boven je hoofd, kleding gezondheidszorg en scholing.
  Zo niet, wat voor zin heeft die arbeid dan nog.

  Reactie door Eric — dinsdag 10 januari 2006 @ 23.05 uur

 48. Berichten als deze geven me steeds meer de indruk dat werken niet meer loont. Je wordt er eerder voor gestraft. En als je dan minder geschoold bent en/of minder verdient terwijl je wel gewoon je werk doet schijnt dat volgens de nieuwe trend je eigen schuld te zijn.

  Wat is er toch in godsnaam aan de hand in Nederland? De huidige ontwikkelingen betekenen gouden tijden voor uitzendbureaus en andere oplichters. Zij kunnen putten uit een groeiend arsenaal aan mensen die bijna nergens meer aan de bak kunnen komen. En het kabinet maar brallen over kenniseconomie en werk als medicijn tegen armoede…

  Waar zijn die gasten mee bezig? Als je kennis wilt moet je investeren, niet bezuinigen op onderwijs…Jongeren zijn de toekomst en die wordt nu om zeep geholpen omdat de politiek het geld liever besteed aan straaljagers die niet bestaan of spoorlijnen die nooit rendabel zullen worden. Ik begrijp dat niet.

  Wil men soms terug naar de jaren 30…

  Reactie door DJ Digital — dinsdag 10 januari 2006 @ 23.57 uur

 49. @48, DJ Digital, het is allemaal in het kader van vrije markt en dus globalisering, o.a. begonnen met het Lissabonaccoord, getekend door o.a. de bonden.Het heeft niets maar dan ook niets met normen en waarden en maken, het gaat enkel en alleen om macht van the corporate world en geld in laatjes waar al genoeg in zit!
  Om dociel arbeiders te hebben moet je ze net niet dood laten gaan en hoop geven op betere tijden, sprookjes zolang men de echte discussie niet voert!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 11 januari 2006 @ 0.35 uur

 50. @49

  Ik ben het met je eens, Sabineke. We worden meer en meer voor de gek gehouden, iets wat ik al jaren roep. Maar ja, veel oproepen zijn in dit land aan dovemansoren gericht, geloof ik. Ik las al ergens (Texas Henkie geloof ik) dat de mensen hier ‘hypotheekslaven’ zijn. Ik kan me er wel wat bij voorstellen ja. Wanneer je ziet hoe groot de angst is om de baan te verliezen bij veel mensen…

  Ik besef dan dat er veel mis is in Nederland, maar ook elders. Die vrije markt is leuk voor degenen met geld, niet voor de zwakkeren in de samenleving. De globalisering zal dit land opbreken omdat we te klein zijn om echt tegen landen als China op te kunnen.

  Waar ik me zorgen over maak is de afnemende solidariteit. Ik zie alleen maar toenemende criminaliteit, geweld en onveiligheid. Mensen hebben minder voor elkaar over. De regering onderkent dat niet, nee, ze versterken het nog verder door de sociale afbraak. Ik vind dat slecht. En ik ben dan een jongere (27) die het ook moeilijker en moeilijker krijgt…

  Het gaat gewoon de verkeerde kant op!

  Reactie door DJ Digital — woensdag 11 januari 2006 @ 0.44 uur

 51. @DJ Digital, Komt ook door het prediken van regering van eigen verantwoordelijkheid, meeste mensen zijn best braaf en doen hun best maar economie en markt kun je niet onder eigen verantwoordelijkheid zetten.Daar zitten slechts een paar grote jongens achter, de z.g. meneertjes nooit genoeg(leuke serie boekjes, vertaalt uit het engels om kinderen een aantal zaken duidelijk te maken)Helaas gaat sociaalbesef altijd in een soort golfbeweging, als je kijkt door de eeuwen heen, kun je dat wel zien.
  Ik hoop dat we er weer gauw een krijgen, ben er wel aan toe en maak me uiteraard ook zorgen om de jeugd, ze hebben het, in mijn ogen een stuk zwaarder dan wij hadden(50 ers)Het enige dat kan helpen is stemgedrag, als je het volgens de regels wilt spelen.
  Mogelijk zal de Afghanistan kwestie helpen en ook het idiote zorgstelsel, immers steeds meer mensen worden de dupe van, het wordt nog slechter als Havendientenrichtlijn en Bolkensteijn dienstenrichtlijn er door gaan komen, ik heb hiertegen in Brussel al eens gedemonstreerd maar ik geloof dat men het nu in Straatsburg wil doen, dat gaat me ietwat te ver maar misschien komen er ook wel demonstraties hier en dan ga ik wel!
  Maar goed ik deel je zorg, moet helaas mijn bedje in, wel terusten!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 11 januari 2006 @ 1.23 uur

 52. Jongeren die minder te besteden hebben…
  Toen ik nog jong was…ja vroeger!!
  Ik kreeg eind zeventigerjaren 60 gulden in de maand, kleedgeld was niet erbij, en de rest ook niet.
  Ik had geen mobieltje (heb ik nog steeds niet), ik had geen computer (was toen niet), ik had geen tv op mijn slaapkamer staan, ik had geen bromfiets.
  Ik had een goedkope platenspeler en elpee’s
  Uit gaan mocht ik niet, maar ik kwam wel uit met het geld per maand.
  Ik kreeg mijn eerste baantje en heb toen een bromfiets gekocht en een stereotoren, ik was toen 21…
  Ik zal wel een uitzondering zijn..als ik de jeugd van nu bekijk, merkkleding, de nieuwste mobieltjes, computers en playstation…dan heb ik het nog niet eens over uitgaan..
  Ze zitten vaak in de schulden ook al hebben ze een baantje erbij, ik had geen baantje toen ik nog op school zat…mijn ouders hadden het echt niet breed. Maar met minder was het gewoon ook anders. Je was er tevreden mee.

  Reactie door Nicole Halmans — woensdag 11 januari 2006 @ 3.11 uur

 53. Maar ja, de tijd is niet terug te draaien met al die luxe dingen van nu, die ook nog zoveel moeten kosten, en regelmatig vernieuwd moeten worden om met de tijd mee te gaan.
  De eisen zijn anders op vandaag..
  En daar moeten de werkgevers op inspringen, ze moeten de jeugd meer salaris geven, maar ook niet te vergeten alle andere mensen in ons land die krap zitten. Ouderen, zieken, gehandicapten, werklozen..

  Reactie door Nicole Halmans — woensdag 11 januari 2006 @ 3.14 uur

 54. @52 Nicole,
  Je moet oppassen want je vergelijking gaat mank. Het is de tijd waarn je het moet plaatsen. We leven in een informatietijdperk. Nu kun je discussieren over of je dit wilt of niet, maar het is wel een feit.

  Dat jij dat niet had in jouw tijd, tja toen waren er wellicht andere zaken die alleen jij en de huidige kinderen nooit meer krijgen. Bijv. zwerven over de landerijen, zwemmen in ´t kanaal, hutten bouwen. De Kermis met de attractie vechten tegen de beer en noem maar op.

  Een mooi voorbeeld is de wettekst: ..volgens verkeersopvatting…
  Hiermee wordt bedoeld de algemene opvatting in het maatschappelijk verkeer.
  Die veranderen in de tijd natuurlijk ook.

  Ik denk dat meer geld geven niet de oplossing is. Als ik zie wat de jeugd moet presteren vandaag de dag dan zou ik zeggen leg in je jeugd de basis: een gedegen opleiding en laat het werken dan maar even zitten…

  groetjes

  Reactie door Greet Kotemans — woensdag 11 januari 2006 @ 9.06 uur

 55. Ik pleit ook voor de verlaging van de minimumleeftijd. Jongeren zijn vaak gezond en als ze werken ook harde werkers.

  Wel wil ik erop wijzen dat de FNV hier ook een eigen agenda heeft en dat is A. ledenverlies omdat er geen jongeren meer bijkomen en B. de opkomst van de nieuwe jongerenvakbond.

  Ze hebben eerst een speciale jongerengroep binnen de vakbond opgeheven en zijn er nu weer mee gestart overigens ook omdat de nieuwe vakbond meer toegespitst is op hoogopgeleiden.

  Zo zie je ook hier weer tweedeling de harde werkers met lage opleiding versus de hoogopgeleiden waarvan er steeds meer zijn.

  Verder blijkt uit onderzoek van de Belgische ING dat wat hier altijd ontkend wordt de prijzen van eerste levensbehoeften sterk gestegen zijn door de Euro, over de 5% en dat juist de duurzame goederen zoals electronica in prijs gedaald zijn. De gemiddelde prijsstijging is daarmee normaal te noemen en dat is wat onze regering uitdraagt als ze praat tegen de mensen die het moeilijk hebben en klagen over het duurder worden van het leven. (Zalm en de jaren 50?)

  Van elctronica kun je echter niet eten en eerste levensbehoefte wegen het zwaarst voor eenieder die weinig te besteden heeft, jong en oud.

  En de mensen die er van dit kabinet 5% bijgekregen hebben kunnen hun hartje ophalen met uitgeven aan steeds meer geavanceerde apparatuur tegen een schappelijk prijsje.Dus voor wie is het leven duurder geworden en voor wie aantrekkelijker?

  Het is maar hoe je iets verkoopt. En m.b.t.loon versus aanbod aantal werknemers of arbeidspotentiaal: Als de grenzen opengaan wordt het allemaal nog een stuk erger, dit is er een voorproefje van.

  Reactie door Henny — woensdag 11 januari 2006 @ 9.53 uur

 56. Nicole Halmans

  Wat je steld, dat is natuurlijk wel zo.
  Vroeger was het leven een stuk eenvoudiger en goedkoper ook.

  Ik denk dat een hele generatie van nu echter in de valkuil van de commercie is gelopen. Mobieltjes kun je tegenwoordig al gratis krijgen en het lenen van geld ging heel gemakkelijk. Op den duur zal de bel barsten en zal blijken hoezeer ze hun ziel aan gasten als Dirk Scheringa hebben verkocht.

  Reactie door ReneR — woensdag 11 januari 2006 @ 9.58 uur

 57. @54 Henny,

  Inderdaad van electronica kun je niet eten.
  Alles is met de euro fors omhoog gegaan, als ik bekijk wat ik tegenwoordig uit moet geven aan normale levensbehoeften, dan zijn de prijzen sterk gestegen.
  Alleen al de prijsvergelijkingen België/Nederland van Aldi en Lidl.
  Ik ga in Nederland naar de Aldi en Lidl, want op die paar kilometer afstand ben ik in Nederland bij dezelfde winkels al flink goedkoper uit.
  En wat in België door moet gaan voor de goedkoopste winkel is nog duurder dan de Appie Heyn.
  Waar ik dus al helemaal niet kom.
  Zo blijf ik de Nederlandse economie ook nog een beetje spekken, maar beperk zo ook mijn eigen uitgaven.
  Maar al met al is het een stuk duurder geworden en blijft er nog maar weinig of niets over voor een beetje luxe.

  Reactie door Anja — woensdag 11 januari 2006 @ 10.12 uur

 58. #43 Stephan

  Ik onderken de problemen die werkgevers hebben bij Bv. het ziek melden van een werknemenr. Maar dat ligt dus aan de inhalige overheid.

  Flexkrachten zijn in werkelijkheid bijna 2 maal zo duur als die 20% waar jij het over hebt! Hoe kun je dus op de beste manier besparen op je loonkosten? En als je de persoon gewoon een jaarcontract van het bedrijf zelf aanbiedt (zonder Randstad dus), dan zijn beide partijen tevreden.

  Ik ben het met je eens, dat proeftijd van 2 maand veel te kort is. 2 of 3 jaar zou ik ook graag willen aanhouden. Maar dan moet je toch wel weten wat voor vlees je hebt. Ik ken een collega, die al 12 jaar(!) via een uitzendburo bij het bedrijf werkt. Nou, als je het dan nog niet weet…Bovendien bestaat er zoiets als een CV en kun je de referenties nagaan.
  dat sommige werkgevers dat nalaten te doen, is hun eigen domme fout. Zodoende heb je ook het verschijnsel diplomafraude.

  Echt, in onzekerheid leven is funest voor deze economie. Wellink en Zalm moedigen mensen aan om hun geld royaal te spenderen in een tijd, dat diezelfde burgers van dit kabinet de ene na de andere tegenvaller gepresenteert kregen. Is dat logisch?

  Reactie door ReneR — woensdag 11 januari 2006 @ 10.15 uur

 59. #34 kaatje

  Een collega van mij is verhuist richting Leer in Duitsland. Als je weet wat ze door deze stap hebben kunnen besparen, dan zou je haast ook gelijk je biezen pakken.

  Verder, als je een duits burger bent geworden, dan kan de overheid hier geen invloed meer op je doen gelden!

  Reactie door ReneR — woensdag 11 januari 2006 @ 10.19 uur

 60. Het gaat niet om meer salaris maar het gaat er om wat je ermee kan doen. Ik ben géén hypotheekslaaf maar een huurslaaf. Percentuele huurstijging elk jaar. Energiekostenverhoging. Toch, ik zit mijn tijd wel uit. 58. Maar al die jongeren die iets op moeten bouwen voor hun toekomst, dát wordt een probleem.
  Een onderdeel van de toekomstige problemen is ook de overbevolking. Te weinig banen voor teveel mensen en een haperende infrastructuur op de vierkante millimeter. En een luchtverontreiniging die almaar toeneemt. Als ik zo’n 30 jaar jonger was, wist ik het wel. Ik zou uit Nederland weggaan. Niet omdat ik een hekel aan Nederland heb, verre van dat, maar om de toekomstige onleefbaarheid te ontvluchten. Ik woon in een vrij dun bevolkt deel van het land. Soms kom ik in de Randstad. Dan wordt ik bijna knettergek van het gejakker, gevlieg en geren. En binnen die heksenketel zou je een bestaan moeten opbouwen?
  Maar misschien zie ik het wat te somber.
  Was het maar weer voorjaar.

  Reactie door Gandalf — woensdag 11 januari 2006 @ 10.19 uur

 61. @58-59
  Dat is toevallig! Zelfde tijd zelfde optie.

  Reactie door Gandalf — woensdag 11 januari 2006 @ 10.21 uur

 62. @ Hiensch

  Je hoeft geen andere schoorsteen te bouwen denk ik. je moet een investering van ongeveel 600 euro plegen en dan koop je een flexibele rvs buis plus een aantal geisoleerde rvs delen. Die douw je door je schoorsteen en het flexibele gedeelte sluit je op je kachel aan.

  De bovenkant van je oude stenen schoorsteen kun je eigenlijk dan net zo goed dichtmaken tot aan de omtrek van de pijp die eruit steekt. En dan ga je de hete lucht in je schoorsteen, die heel heet wordt door die rvs pijpen transporteren via een luchtkanaal-aansluiting door de rest van je woning.

  Reactie door ReneR — woensdag 11 januari 2006 @ 10.25 uur

 63. “Eigen tuin en huis” Nico?

  Reactie door Gandalf — woensdag 11 januari 2006 @ 10.30 uur

 64. #59 Gandalf

  Met de over het algemeen goede levens standaard in Europa en de goede voeding zou je nog wel dik 100 kunnen worden.

  Wie weet hoe lang je nog te gaan hebt in dit land..

  Reactie door ReneR — woensdag 11 januari 2006 @ 10.30 uur

 65. @64 Nou, zo gezond leef ik niet hoor.
  100? Dus nog 42 jaar. In ieder geval zijn de huizen in Leer en omstreken minstens de helft goedkoper dan hier in de stad en omstreken.

  Reactie door Gandalf — woensdag 11 januari 2006 @ 10.35 uur

 66. @60

  Gandalf, dat weggaan uit Nederland begint steeds meer noodzaak te worden. Ik ben zo’n jongere die precies 30 jaar jonger is dan jij en ook ik zit in een lastig parket. Kan niet op mezelf gaan wonen vanwege de veels te hoge huren en de enorme wachtlijsten…

  Vrienden van mijn leeftijd zijn naar Spanje vertrokken vanwege de toenemende problemen in dit land en kijk eens, ze hebben daar in minder dan een jaar een nieuw bestaan opgebouwd. In Spanje kun je nog leven van 1 salaris en er is natuurlijk meer ruimte.

  Voor de jongeren hier is weinig toekomst denk ik. Teveel mensen op te klein stukje land ja. En we willen teveel. Kunnen niet meer op tegen de goedkope productie uit Azie. Ik voorzie veel problemen voor de komende jaren voor de jongeren. Een vertrek wordt dus meer en meer noodzaak.

  Reactie door DJ Digital — woensdag 11 januari 2006 @ 11.30 uur

 67. @51

  Sabineke, eigen verantwoordelijkheid is op zich niet zo heel erg, het gaat mij meer om de wijze waarop de regering dit de mensen op wil dringen. Zo van ‘wel betalen, maar zelf uitzoeken’. Dat is mij een doorn in het oog, want waarom moet ik betalen voor iets wat bijna onbereikbaar is geworden door de enorme regelgeving?(ww, wao en dergelijke)

  In feite onderhouden wij een kleine kliek van hebzuchtige lieden die inderdaad nooit genoeg hebben. Echter, eens houdt het op, mijn portemonnee is allang versleten als je begrijpt wat ik bedoel. En zo geldt dat voor meer mensen.

  Ik vind het onverteerbaar dat we in een land leven waar de politiek massaal geld weggooit en ondertussen wij ervoor op moeten draaien in de vorm van bezuinigingen. Het kan niet zo zijn dat de zorg en het onderwijs naar Derdewereldniveau afglijden terwijl er miljarden in rook opgaan (Betuwelijn, Straaljager die er niet komt etc.) Ik vraag me af waar het verstand zit…

  En erger nog: waarom laat men dit gebeuren, waarom zeggen de meeste mensen niets? Zou dat toch komen door angst voor het eigen hachje? Hypotheekslaven??

  Reactie door DJ Digital — woensdag 11 januari 2006 @ 11.37 uur

 68. @67, DJ Digital,
  Het enige dat ik weet, is dat een mens een kudde dier is en buurman’s gras altijd groener lijkt.Snappen doe ik het allang niet meer.Nog maals het enige dat het kan veranderen is stemmen en iedreeen die klaagt op te roepen dit ook te doen,
  Als je niet stemt vind ik dat je je recht op klagen hebt verspeeld.
  Veel van die vrije rakkers die hier komen stemmen ook niet maar klagen wel het meeste over de overheid.Nederlanders zijn nooit zo op de barricades staan geweest, af en toe een uitzondering daargelaten, misschien heeft dat er ook mee te maken.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 11 januari 2006 @ 12.16 uur

 69. Het is inderdaad een feit dat we nu in een heel andere tijd leven. Toevallig last ik net de telegraaf online, bij wat u zegt, dat iemand van 25 jaar al 20.000 euro schuld heeft.
  Dat kwam omdat hij met 18 al een lening kon krijgen voor een auto enz. had immers een baan, nu is hij werkloos en woont thuis, en er staat kans om beslag te leggen op zijn spullen….

  Reactie door Nicole Halmans — woensdag 11 januari 2006 @ 12.20 uur

 70. @45 Je kunt me wel een sukkel noemen, maar in de laatste jaren is het beroep op noodvoorzieningen als bijstand, ww en zelfs aow gedaald. Wat de betaalbaarheid en daarmee ook de solidariteit ten goede komt. Belangrijk is ook de daling van de werkloosheid; er doen meer mensen mee in Nederland. En als de instroom in uitkeringen lager wordt, kunnen uiteindelijk ook de uitkeringen in hoogte stijgen.

  Reactie door diederik — woensdag 11 januari 2006 @ 12.59 uur

 71. Over weggooien van geld gesproken:

  de helft van het door nederlanders verdiende geld komt bij de overheid terecht, die het vervolgens ‘herverdeelt’: ammehoela, al die verschillende besluitlagen, al die regeltjes, al die controles op de uitvoering van die regeltjes, al die adviescommissies, inspecties, etc..

  Neem t zorgstelsel. Eerst moeten een zooi ambtenaren bepalen hoeveel toeslag men krijgt, een zooi ambtenaren moeten dan de uitbetaling daarvan regelen. Dat gebeurt dan een maand te vroeg, zodat de minima de volgende maand de getripleerde rekening van zorg-a-la-markt niet kan ophoesten. Een zooi ambtenaren moet dat dan weer controleren, en dan weer een zooi ambtenaren gaan dat vervolgens weer op hun uitkering inhouden, waar vervolgens weer ellende van komt. Zo komt het geld wel op ja.
  Hebben (de amsterdammers onder) jullie een paar maanden geleden het artikel in de vrij-nederland over de noord-zuid lijn gelezen? Kromme tenen krijg je van de constante opstapeling van ‘onvoorziene’ kosten. In mijn ogen trouwens sowieso een overbodig prestige project (prima trams/pontje), maar dat kan onder een ander kopje.

  Reactie door Matthijs — woensdag 11 januari 2006 @ 13.51 uur

 72. Verhuizen naar het buitenland?

  Na de tweede wereld oorlog zijn veel noordelingen vertrokken naar Canada, Australië en Nieuw Zeeland. Reden: de zelfde troosteloze vooruitzichten als nu.
  Als je ziet hoe de Nederlandse werkgelegenheid in de uitverkoop gezet is moet je niet vreemd opkijken dat veel jongeren hun geluk elders over de grens gaan zoeken. Ik zelf ben 3/4 eeuw oud en als ik 10 jaar jonger was, verkocht ik mijn arbeidershuisje en zei koningin en vaderland gedag en liet mij niet meer uitzuigen door welke overheid hier dan ook. Je leeft hier in een landje waar de ene helft van de bevolking geld uit de zak probeert te halen van de andere helft. Men moest beginnen met een werkkamp op de Veluwe neer te zetten en al die super managers leren te werken, des noods met een schop en te leven van een klote inkomen. De ene roversbende na de andere roversbende vindt hier werkgelegenheid. Maar de kleine man kan het schudden, ik zelf ben 30 jaar geleden vanuit het westen naar Groningen vertrokken en vond een zee van ruimte en rust maar dat is op zijn retour, oorzaak: in de vaart der volkeren begin je ook hier van die Piet Heinen te ontmoeten, die vinden dat je cultuur erfgoed beter achter de dijk kan flikkeren. De ene planeloog na de anderen wordt ingehuurd en er gebeurd niets. Ik zing het hier wel uit, maar voor de jongeren die kunnen zich dood studeren maar werk na hun inspanning, vergeet het maar, de schooldirecteuren met hun aanhang hebben een goede boterham en dat was belangrijk.

  Reactie door h.hiensch — woensdag 11 januari 2006 @ 14.02 uur

 73. @71

  Tja, Matthijs, Nederland blinkt wel uit in geldverslindende bureaucratie, maar niet in effectiviteit. De grote woorden ten spijt; meestal is het veel geschreeuw en weinig wol. Teveel geld gaat naar de verkeerde posten omdat een hoop bestuurders en beleidsmakers daar belang bij hebben. En dat over de rug van de burger…Tijd voor verandering!

  Reactie door DJ Digital — woensdag 11 januari 2006 @ 17.20 uur

 74. @ 70

  Laten we dan gewoon de sociale zekerheid afschaffen. Da’s nog beter voor de betaalbaarheid.

  DIEDERIK IS GEEN, IK HERHAAL: GEEN, SUKKEL

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 11 januari 2006 @ 17.21 uur

 75. In Spanje is het leven op zich wel goedkopen maar m.b.t. de woningnood in de omgeving van wat grotere steden is het ook daar dat mensen gezamenlijk moeten huren omdat de huren niet op te brengen zijn. Eeveneens wonen ze steeds langer tot de leeftijd van 30 jaar toe bij hun ouders.Ik heb het daar toevallig gisteren nog met mijn zwager over gehad die in Madrid werkt als journalist.

  Reactie door Henny — vrijdag 13 januari 2006 @ 10.47 uur

 76. boe

  Reactie door 65ytujty — woensdag 26 april 2006 @ 11.18 uur

 77. [...] Gelukkig heeft de SP in haar verkiezingsprogramma wel een eigen jongerenparagraaf, ik heb er zelf aan mee mogen schrijven. Maar ja, jongeren vallen onder zo ontzettend veel, dat niet alle actiepunten vóór jongeren ook onder het kopje jongeren staan. Want dan blijven we bezig Bij het bericht op de site staat een score van de partijen. De SP staat met 10 punten op de tweede plaats, maar bij flexibliteit en zekerheid scoort de SP een nul… Hoe kan dat, wij zijn toch de enige partij die echt over de puinhopen van de flexcontracten spreekt? Zie vooral de bijdrage van Jan de Wit van twee jaar terug! [...]

  Pingback door ROOD :: Bestuursblog — donderdag 28 september 2006 @ 21.47 uur