Prioriteiten

Zes landen in Azië en rond de Stille Oceaan weigeren minder brandstof te gebruiken om de luchtvervuiling te verminderen. De VS, China, India, Japan, Australië en Zuid-Korea zeggen in een verklaring na een top in Australië dat ze wel gaan werken aan schonere en milieuvriendelijke technologieën.

De zes landen werken al langer samen op economisch gebied. Samen produceren ze de helft van de broeikasgassen in de wereld. Een beperking van de uitstoot zou de economische groei remmen.

De VS trekken in 2007 45 miljoen euro uit voor nieuwe technologieën, Australië besteedt 65 miljoen in vijf jaar tijd. (NOS)

45 Miljoen euro. Bekijk in dit licht ook eens deze site, die live de totale kosten van de oorlog in Irak, enkel en alleen voor Amerika bijhoudt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 12 januari 2006 :: 14.50 uur

27 Comments

27 reacties

 1. Toch jammer dat zulke mensen alleen op korte termijn kunnen denken. Want wat heb je aan economische groei als er straks geen leefbaar stukje land meer is… Geld kun je niet eten…

  Reactie door Patrick — donderdag 12 januari 2006 @ 15.02 uur

 2. Misschien wel leuk als onze boys naar Afghanistan gaan om ook zo kosten teller te maken.
  Maakt een hoop duidelijk.

  Reactie door Jofel — donderdag 12 januari 2006 @ 15.23 uur

 3. Gelezen dat de USA de kosten schat van de oorlog in Irak op 1,7 Biljoen dollar.
  Daar zit wel de na zorg in b.v soldaten die niet meer kunnen werken enz.

  Reactie door Jofel — donderdag 12 januari 2006 @ 15.27 uur

 4. Ja, het duurzame leven is op korte termijn niet winstgevend genoeg.
  Vraag me toch af waar dat geld dat vandaan blijft komen, ik bedoel hoeveel tekort kan een land op bergroting hebben en bij ons zeuren ze maar over 3%???

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 12 januari 2006 @ 15.36 uur

 5. Stelt een Amerikaanse belofte nog wel iets voor in de wereld? Met Irak zouden in hooguit 2 weken klaar zijn, hahahaha!

  Reactie door Sonja — donderdag 12 januari 2006 @ 16.04 uur

 6. De machthebbers kan het waarschijnlijk niet schelen of hun kleinkinderen straks stikken. Of eerder, de onze.

  Reactie door Johnito — donderdag 12 januari 2006 @ 16.14 uur

 7. Hmm, groene varkens en strakjes geen fossiele brandstoffen meer en Iran met kernwapens…. dit bolletje gaat binnen afzienbare tijd wel ontploffen. Hoogst waarschijnlijk dik verdiend! Mensen zijn duidelijk niet in staat gebleken om iets van die bol te maken. Weg ermee dus!

  Reactie door Lydia — donderdag 12 januari 2006 @ 16.55 uur

 8. Ben er vrij zeker van dat de grootste technologische ontwikkelingen die zullen gaan bijdragen aan een schoner milieu uit de VS zullen gaan komen. Vooral met dank aan Califonie overigens – en de mega strenge regels daar voor autofabrikanten.

  Reactie door Bartje — donderdag 12 januari 2006 @ 17.11 uur

 9. Q7
  Vogelgriepje gaat al een hoop plaats vrij maken.
  Als je ziet hoe de Turken dit aan pakken maak ik me een hoop zorgen.
  Zowel voor de vogels als voor ons.

  Reactie door Jofel — donderdag 12 januari 2006 @ 17.37 uur

 10. Onderstaande
  “Zes landen in Azië en rond de Stille Oceaan weigeren minder brandstof te gebruiken om de luchtvervuiling te verminderen”

  doet men om zo snel mogelijk de westerse ziekten en luchtverontreiniging te verkrijgen in combinatie met veel flats en marktwerking / producten. Ongezond tot en met maar wel iets om voor te werken…

  Reactie door Barendt — donderdag 12 januari 2006 @ 17.40 uur

 11. De gezondheid van mens, dier en vegetatie is ondergeschikt gemaakt aan winst en groeiende economy.

  Ik maak mij geen illusies meer, de mens zal er uiteindelijk aan ten ondergaan, ook oorlog kun je verwachten als schaarste en economisch terugang inzet, strijdt zal ontbranden om dat wat er nog is en om de macht.

  Reactie door e.krul — donderdag 12 januari 2006 @ 17.40 uur

 12. ‘De VS trekken in 2007 45 miljoen euro uit voor nieuwe technologieën, Australië besteedt 65 miljoen in vijf jaar tijd.’

  45 Miljoen euro, echt een schijntje. Benieuwd hoeveel schade die orkanen vorig jaar in de VS hebben aangericht.

  Als de EU echt ballen heeft moeten ze sancties opleggen aan dit soort misdadige landen, doordat zij Kyoto niet getekend hebben is er oneerlijke concurrentie ontstaan. Ik geloof dat de PvdA dat eens heeft voorgesteld, maar van Geel vond het een te ruwe maatregel. Maar in eerste instantie maak ik me veel meer zorgen over klimaatsverandering.

  Reactie door Steven — donderdag 12 januari 2006 @ 17.40 uur

 13. De mens is gestoord, de wereld is ziek.

  Reactie door e.krul — donderdag 12 januari 2006 @ 17.42 uur

 14. Bij het stenigen van de duivel zijn meer dan 345 moslim pelgrim onder de voet gelopen en overleden.

  Ze hebben nog steeds niet begrepen waar de duivel zit.

  Reactie door e.krul — donderdag 12 januari 2006 @ 17.46 uur

 15. @14 Ja Krul maar dan moeten we ons zelf stenigen, en ik gooi altijd mis.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 12 januari 2006 @ 18.12 uur

 16. #13

  Inderdaad!

  Het gemak waarmee zowel “links” als “rechts” gebruikt maakt van de luchtvaart maakt een serieuze discussie over een beperinkg van het gebruik van fossiele brandstoffen al op voorhand zinloos.

  Niemand voelt zich aangesproken als het gaat om gedragsverandering, het zijn altijd de anderen wiens gedrag vervuilend is.

  Of deze 6 landen nu wel of niet mee doen aan milieusparende maatregelen zal aan het gemak waarmee wij klimaatsveranderingen accepteren niets veranderen.

  Reactie door hanri — donderdag 12 januari 2006 @ 18.21 uur

 17. Laat maar gaan die banaan, uitstel van executie hebben we ook niks aan. Liever snel naar de klote, dan langzaam kreperen.

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 12 januari 2006 @ 18.35 uur

 18. Johan, met een beetje mazzel komt dat over een paar jaar op ons af vanuit de ruimte. Een enorm rotsblok in de vorm van een aardappel en nu denken ze dat het ding ruim langs de aarde zal vliegen, maar van mij mag het kreng boven op mijn kop vallen. De mens verdient deze bol niet meer!

  Reactie door Lydia — donderdag 12 januari 2006 @ 23.11 uur

 19. Kop op Lydia! Laten we durven om het negatieve te laten liggen en eens te zien tot wat we in staat zijn. Voor hetzelfde geld is onze expertise met aardappels zodanig dat we er wat mee kunnen. Vermeer heeft dat in het verleden reeds vastgelegd in een fraai plaatje. Mocht ‘de aardappel’ de Nederlanden willen bezoeken, dan spreken we gewoon af dat we hem opvreten met z’n allen! Maakt Jan van dat tafereeltje een fraaie foto die dan later weer, in de geest van Vermeer, getiteld zal worden “aardappel anders”.

  Reactie door Anton — vrijdag 13 januari 2006 @ 0.36 uur

 20. 45 miljoen tegen wat is het, 223 miljard?
  “Lekker belangrijk” dus…

  Reactie door W6969 — vrijdag 13 januari 2006 @ 10.22 uur

 21. Jan, technologie kun je verkopen aan het buitenland en dat genereert winsten.
  Economisch besluit dus dat niets te maken heeft met reduceren van CO2-uitstoot want daar gaan ze rustig mee door.

  Reactie door Henny — vrijdag 13 januari 2006 @ 10.31 uur

 22. @ Lydia (18):

  Kom Lyd, niet zo somber! Ik begrijp je fatalistische gevoelens wel, maar het is toch beter om strijdend ten onder te gaan, dan alles maar te laten gebeuren. Houd het maar op het Zeeuwse motto “luctor et emergo”: ik worstel en kom boven. Gelukkig heeft de mens bij zijn schepping/evolutie ook iets bijzonders meegekregen, dat uiterst nuttig blijkt voor de overlevingsdrang: HOOP.
  (Amen).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 13 januari 2006 @ 11.17 uur

 23. 22

  Lekker vooruitzicht, ik hoef niet na het worstelen naar boven, daar zitten mij te veel CDA ers en ander spul waar ik niet bij wil horen.

  Reactie door e.krul — vrijdag 13 januari 2006 @ 15.56 uur

 24. 22

  En de duvel schijt ook altijd op een hoop en dan wel zeker op de grote hoop.

  Hoop is een ijdele poging je staande te houden met het idee dat het ooit beter wordt, met dit kabinet zie ik dat niet zitten.

  Reactie door e.krul — vrijdag 13 januari 2006 @ 15.58 uur

 25. Positieve ontwikkeling is wel dat in de VS auto’s van eigen bodem steeds minder verkocht worden, dit ten gunste van Japanse auto’s. Zelfs in de VS schijnt de benzineprijs nu zo hoog te zijn dat het voor veel burgers nu interessanter is om een Nissan aan te schaffen dan een benzineslurpende Ford of GM.

  Een tegenzet van de Amerikaanse autofabrikanten kon dan ook niet uitblijven, zoals eerder deze week in het NOS-Journaal ook werd getoond. Hybride-auto’s afkomstig uit een benzineslurpende natie: het is bijna niet voor te stellen maar Amerikaanse autofabrikanten zijn vast van voornemen om schonere auto’s te gaan produceren.

  Over enkele jaren zul je dan misschien ook hier wel mensen tegen elkaar zeggen als ze een auto net iets groter dan een Smart, maar vierkanter van vorm zien langskomen: “Ach, kijk, wat een klein hybride hummertje is dat”. En met enige verwondering zien hoe daar met wat moeite nog net een bijrijder weet in te stappen.

  Tja, tijden veranderen, en tijden kúnnen snel veranderen (en misschien niet helemaal op de wijze waarop het hier nu wordt geschetst).

  Ook in Amerika zullen de burgers dus onvermijdelijk de portemonnee ver open moeten trekken willen ze hun brandstofslurpende industrieën en auto’s draaiende en in beweging willen houden. Misschien wel te ver, om dan tot de ontdekking te komen dat de bodem van extravagant over-consumentisme van fossiele brandstoffen echt in zicht komt.

  Maar voorlopig nog maar even niet te veel gezichtsverlies lijden voor de Amerikaanse federale overheid. Want toegeven dat zuiniger omgaan met brandstoffen noodzaak is, zou immers door veel landen kunnen worden gezien als een erkenning dat het naleven van het Kyoto-protocol
  noodzaak is, ook voor Amerika. En imliciet laten merken nu al tot dát inzicht te zijn gekomen, dat is iets waar de regering van de VS nog niet aan toe lijkt te zijn.

  Het papier van het Kyoto-protocol is echter geduldig, meer nog misschien dan de landen die het in letter en geest nu al naleven.

  Reactie door David Tompot — zaterdag 14 januari 2006 @ 2.13 uur

 26. 25. David Tompot

  Dat is inderdaad een positieve ontwikkeling, maar ze zullen wel moeten. Een andere keuze hebben ze niet, de VS regering loopt hopeloos achter hun multinationals aan. Want daar zit de macht, die zullen de eerste stap moeten zetten.

  Reactie door Steven — zaterdag 14 januari 2006 @ 12.55 uur

 27. @18, Effe wachten Lydia, voor die tijd wil
  ik gewoon wég in een beschilderde eierdoos,
  weet je nog, met veel kleur en véél van m’n
  aliasjes erin gestoken, mag ook 1 en 2 maat
  jes grotere, maar zit daarmee wel erg vast
  aan bepaalde berm en perkbloeitijden!
  Bovendien wil ik archeologie weer in het
  zadel helpen en graag later met een waxine-
  lichtje erin op iemands bureau, alsnog een
  lichtend voorbeeld zijn, alhoewel ik er dan
  ook letterlijk voor op m’n kop (onderste
  boven)moet gaan staan en zal hoop ik mijn
  warme stem van voorheen, nog immer van toon
  verwisselend naarmate er zuurstof aan het
  vlammetje wordt toegevoegd, manen tot minder kilte waarmee de stukken op het buro
  worden samengesteld! Tja, op zo iets kan ik
  me dus écht verheugen, en wie zou zich wel
  over mij willen ontfermen?
  Lukt dat niet, wordt alles heel simpel:
  hij of zij eruit en ik kijk gewoon hoe lang
  het duurt voordat zij zijn weggesneld op
  het moment dat IK er alsnog de fik in steek
  Mijn reïncarnatie vergt vast veel genen-
  matches, dus wordt het een eenmalige aktie
  en kom ik uiteindelijk terecht in een toe-
  komstige ‘kunst of kitsch’uitzending te-
  recht waarbij ik een typische SP-kop lijk
  te hebben: voor 10.000 euro’s mogen ze me
  hebben, goed voor de partijkas, was ik dus
  toch nog even in mijn rijke dagen gekomen!

  Reactie door Madelief — zaterdag 21 januari 2006 @ 15.15 uur