De SP is er klaar voor

Het Parool: De SP in Amsterdam is er klaar voor.

De SP stevent volgens de peilingen af op een verdubbeling van het aantal zetels in de gemeenteraad. ‘Straks kan de PvdA ons niet meer uitlachen.’

Tekst: Marcel Wiegman

Het is zaterdag drie uur. Aan de bar van Koffiehuis Hollandse Lloyd aan de Oostelijke Handelskade staat de plaatselijke SP-voorzitter Laurens Ivens aan de bar. Zojuist is de nieuwjaarsreceptie van de socialisten begonnen. Aan een tafeltje zit één bezoeker.

Ivens haalt de schouders op. “Onze mensen staan nu eenmaal liever op de markt om kiezers te winnen dan op een receptie,” zegt hij tegen de barman.

De nieuwe zelfverzekerdheid van de SP. Een half uur later zit het zaaltje vol.

Daar komt Harry van Bommel aangelopen. Bekend als lid van de Tweede Kamer, maar ooit begonnen in de Amsterdamse politiek. Eerst in de deelraad Oost, daarna als fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad. Van Bommel wil straks wel wethouder worden. “Maar eerst moeten we geloof ik nog even gemeenteraadsverkiezingen houden,” zegt hij.

Als de tekenen niet bedriegen, zou de SP in maart wel eens de grote winnaar kunnen worden. Nu heeft de partij nog maar vier van de 45 zetels. In de peilingen groeit dat naar zes tot acht zetels – een aantal waarmee eindelijk eens een vuist gemaakt kan worden naar de rode broeders van de PvdA, die nu met vijftien zetels veruit de grootste zijn. “Als we hard werken moeten die acht zetels er in zitten,” zegt Van Bommel. “Met minder lacht de PvdA ons uit, zoals ze ons al jaren uitlacht.”

Ondertussen spreekt lijsttrekker Remine Alberts de troepen toe. Gestaalde taal. “We moeten naar een ander Nederland. Een Nederland zonder armoede. Een Nederland waar mensen niet voor een fooi hoeven te werken en waar iedereen fatsoenlijke huisvesting heeft. Een beter Nederland is geen droom. Een beter Nederland begint hier.”

Daar lust het publiek pap van.

“De PvdA,” schampert Alberts. “Wouter Bos durft het kabinet niet aan te pakken, dus hebben ze daarvoor burgemeester Job Cohen in stelling gebracht. Krijg je koppen in de krant: ‘Cohen tegen armoede’, maar wie is er nu vóór armoede?”

“Cohen,” zegt Alberts, “wil alleen de armoede bestrijden omdat die radicalisering in de hand zou werken. Niet vanwege de armoede zelf. De stille armen mogen van de PvdA in stilte blijven lijden.” Zoals de daklozen door PvdA-wethouder Hannah Belliot alleen van straat worden gehaald, omdat ze overlast veroorzaken, vult ze later aan.

Dat kunnen nog leuke besprekingen worden als de SP straks echt pogingen gaat ondernemen om met GroenLinks en de PvdA een links college te vormen. De partij wíl, maar dan zullen er toch ook vuile handen gemaakt moeten worden. En als de SP zich in één ding geen meester heeft getoond, is het water in de wijn doen.

“Zolang er maar resultaten tegenover staan,” zegt Van Bommel. “Meer sociale woningbouw en werkelijk gemengd onderwijs. Als deelraadslid in Oost ben ik al begonnen over het gevaar van zwarte scholen. Ik werd uitgemaakt voor racist. De wethouder van GroenLinks had de tranen in de ogen. Dat is nu gelukkig wel anders.”

Ook Alberts gelooft er in. “Natuurlijk moeten we compromissen sluiten. Maar als wij nou eens de portefeuille Financiën mogen doen. Dan kun je échte keuzes maken. Meer investeren in het bestrijden van de armoede, bijvoorbeeld. En minder geld stoppen in het weerstandsfonds, de reservepot van Amsterdam. De Keynesiaanse aanpak, zeg maar. Zorgen dat mensen meer koopkracht krijgen, dan komt dat geld vanzelf weer terug.”

De SP. Minder politiek. Het blijft een opvallende leus voor een politieke partij die het succes al ruikt.

“We hebben nog nooit zoveel kracht laten zien,” doet afdelingsvoorzitter Ivens er nog maar een schepje bovenop. “Wij doen niet aan politieke spelletjes. Voor ons geen lijstverbindingen met andere partijen. Wie op de SP stemt, moet er zeker van zijn dat zijn stem niet naar een ander gaat.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 16 januari 2006 :: 17.34 uur

24 Comments

24 reacties

 1. Geweldig!
  Hier in Enschede gaan we volgens de peilingen van 0 naar 4 zetels!

  Reactie door frances — maandag 16 januari 2006 @ 18.17 uur

 2. kuch hier in Emmeloord zou de sp ook komen maar ze zijn telaat kuch. Mijn stem gaat dus op mijn eerste gemeenteraads verkiezingen. naar de zamenwerking groenlinks/pvda. kan er ook niks aan doen.

  Reactie door dj — maandag 16 januari 2006 @ 18.29 uur

 3. Wij hebben 2 raadsleden maar dit aantal zal zeker 4 of 5 worden alle positieve stemmen gaan richting SP ook binnen onze/mijn gemeente, dus alvast gefeliciteerd alle SP stemmers!!

  Reactie door pien — maandag 16 januari 2006 @ 18.48 uur

 4. Ik kan niet wachten tot het maart is!

  Reactie door J3roen — maandag 16 januari 2006 @ 19.10 uur

 5. Ik hoop dat er in Schinveld-Onderbanken ook en afdeling van de grond komt !

  Met Vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — maandag 16 januari 2006 @ 19.50 uur

 6. Ik vind het een schande dat de top 10 van deze lijst vrijwel identiek is aan die van de vorige verkiezingen. De meeste verkiesbaren in de top 10, zitten inmiddels al zo’n 8 tot 12 jaar in een bestuurs of raadsfunctie. Hoe is dat mogelijk?

  Waarom keurt de SP dit soort gedrag niet af? Dat het wat lastiger blijkt om Jan Marijnissen te vervangen, kan ik inkomen, maar Amsterdam – een lokale politieke partij dus – moet beter kunnen.

  Ik vind dit echt te triest voor woorden en weet eigenlijk zeker dat dit de SP nog duur zal komen te staan. Is het niet bij deze verkiezingsperiode, dan is het wel daarna.

  Reactie door Jory — maandag 16 januari 2006 @ 20.20 uur

 7. Succes SP in alle gemeentens.

  Genoemde de motieven uitspraken van Cohen en Belliot vond ik ook stuitend.
  Het doet goed dat de SP ze opgepakt heeft!
  Het : “nu kunnen ze ons niet meer uitlachen” had wat mij betreft achterwege kunnen blijven, beetje flauw en nergens toe dienend.

  Nomaals alle succes!

  Reactie door mona — maandag 16 januari 2006 @ 20.21 uur

 8. ben het gedeeltelijk met jory(6)eens . zeker met het voornemen om harrie v.bommel wethouder te maken .je haald daarmee een uiterststerk iemand uit de 2e kamer . het eu monster (grondwet )is nog niet vernietigd .en harrie heeft tijdens het eu referendum .de opgedane kennis van onze eu waakhonden (kartika,erik,en renee )goed op de burgers over kunnen brengen .niet doen dus harrie .als een van de sterkste buitenland kamerleden hebben ze je daar voorlopig nog lang nodig dunkt me .

  Reactie door ,texas, henkie — maandag 16 januari 2006 @ 22.16 uur

 9. Rotterdam heeft slechts één zetel: Theo Cornelissen. Ik hoop dat hij hulp zal krijgen na de verkiezingen van zeker twee extra zetels, liever meer…. :)

  Reactie door Lydia — maandag 16 januari 2006 @ 23.05 uur

 10. In Amsterdam zijn we zeker klaar voor de verkiezingen. De afgelopen jaren is de afdeling goed meegegroeid met de ledentoename. In de lijst is dit ook sterk terug te zien. We zijn sinds 2002 in ledental vedubbeld. Onze top 10 van de kieslijst vertoont ditzelfde beeld met maar liefst 5 kandidaten die er 4 jaar geleden nog niet waren! Daar ben ik trots op.
  Verder heeft Harry van Bommel veel kwaliteiten. Of hij echter onze wethouder zal worden is nog geen uitgemaakte zaak. Eerst maar eens de verkiezingen, toch?

  Reactie door Laurens Ivens (voorzitter SP-A'dam) — dinsdag 17 januari 2006 @ 0.49 uur

 11. De SP gaat in de peilingen altijd flink vooruit,maar als de dag van het stemmen er is,blijkt die enorme winstverwachting als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn.En dat vind ik onbegrijpelijk.Ik voorspel dat Amsterdam bij de komende gemeenteraadsverkiezingen er 1 zetel bijkrijgt. En Harrie van Bommel kan beter in de Kamer blijven,daar is hij beter op zijn plaats.

  Reactie door JE. Mulder — dinsdag 17 januari 2006 @ 2.33 uur

 12. @8 Ik ben het met Texas eens dat van Bommel behouden moet blijven voor het “grote”werk. Buiten Amsterdam is er nog meer Nederland en buiten Nederland is er nog Europa.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 17 januari 2006 @ 7.38 uur

 13. Niet samengaan met de PVDA want daar zitten de mensen helemaaal niet op te wachten, maar krachtig je eigen stem laten horen. Niemand wil CDA, VVD, D66 maar ook zeker geen PVDA. We moeten de koppen een maal boven het maaiveld uitsteken, nu is er de beste tijd.Wanneer we schuilen achter de PVDA denken velen, ach het is allemaal een pot nat. Laat de leeuw niet in zijn hempie staan

  Vr grrrrrrrrr

  Gier

  Reactie door D de Gier — dinsdag 17 januari 2006 @ 9.40 uur

 14. Jory @ 6 verkondigt totale onzin, van de 1e 10 kandidaten in Amsterdam is maar liefst de helft nieuw! Je zure gemopper is dus nergens op gebaseerd, blijkbaar zeur je om het zeuren. Da’s pas ‘te triest voor woorden’ om jouw uitdrukking maar eens te gebruiken.

  Reactie door Witteman — dinsdag 17 januari 2006 @ 9.42 uur

 15. De Keynesiaanse aanpak??? Wat moet ik me hier bij voorstellen?

  Reactie door liberaal — dinsdag 17 januari 2006 @ 12.04 uur

 16. Beste Jan Marijnissen, Gemeenteraadsfractie en leden.

  Ik ben blij dat de SP er klaar voor is. Voor echte linkse politiek landelijk en in Amsterdam is samenwerking ter linker zijde broodnodig. Als de SP, GL en PvdA echt de neergaande spiraal willen doorbreken moeten zij het aandurven om samen het lokale en (in 2007) landelijk beleid vorm te geven.
  Minder markt, minder privatisering, minder inkomensverschillen, minder sloop van goedkope woningvoorraad, meer solidariteit (met de armsten hier en in de wereld), meer sociale huurwoningen, meer echte en zinvolle banen en eerlijker delen van inkomen, kennis en macht en zorgen voor een goed en gezond (leef)milieu.
  Dat alles kan alleen gestalte krijgen, lokaal, landelijk en internationaal als de linkse-re (PvdA blijft twijfelgeval!) gaan samenwerken ipv elkaar verketteren.
  De tijd is rijp, in Amsterdam de start maken en het volgend jaar in den Haag nog eens Met Bos (MP), Marijnissen (Binnenlandse zaken), Halsema (Justitie), Duivestein (Wonen R.O. Verkeer), Kant (Volksgezondheid), Rosemuller (Buitenlandse zaken), Duijvedak (Milieu en landbouw) b.v. eens echte linkse politiek maken. Het is jammer dat Marijke Vos en Harry van Bommel de keus voor Amsterdam al hebben gemaakt (Harry op defensie of buitenlandse zaken en Marijke op Welzijn, Onderwijs of Milieu zou ook een optie zijn).
  En we moeten er ook niet bang voor zijn om lijstverbindingen aan te gaan met in elk geval GL en evt. ook de PvdA. Liever een reststem (die we anders ook kwijt zijn) naar een “linkse” partij dan naar VVD, CDA, D66 of Wilders!!!
  Ik ben en blijf actief binnen GroenLinks en de SP, ben en blijf van beide lid om de linkse samenwerking ook persoonlijk uit te dragen. Lid van de PvdA zal ik niet snel worden, maar bij elke linkse samenwerking hebben we de PvdA wel nodig. Dus altijd liever met hen dan met de echte consevatieven. Op het Amsterdamse wijk (stadsdeel) niveau komt dit helaas nog maar mondjesmaat van de grond en wordt ik zelfs nog vreemd aangekeken als ik ook (actief) lid van GroenLinks ben. Jammer dat we niet allemaal open staan voor het linkse alternatief. Maar ik blijf er op vertrouwen dat het er komt.
  Met Solidaire groet,

  Hans Staphorsius
  SP/GL lid uit Geuzenveld/ Slotermeer

  Reactie door Hans Staphorsius — dinsdag 17 januari 2006 @ 12.13 uur

 17. Citaat Van Bommel: “Met minder lacht de PvdA ons uit, zoals ze ons al jaren uitlacht.”

  Een vreemde uitspraak, zoals Mona ook al zegt (7). Er bestaat toch ook nog zoiets als kwaliteit? Zo heeft b.v. de CPN in de Utrechtse gemeenteraad vroeger respect afgedwongen, terwijl het maar een heel kleine fractie was. De trend van fixatie op de kwantiteit (terwijl kwaliteit altijd op de eerste plaats moet staan) vind ik verkeerd.
  En de onzinnige leus “Minder politiek” bekritiseer ik al jaren. Die is helaas nog steeds niet uitgebannen.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 17 januari 2006 @ 12.15 uur

 18. Minder markt? Wie gaat dan de mp3 spelers, de autos en het brood op de plank regelen? De overheid? Net als in de USSR?

  minder privatisering? Dus de overheid gaat mobiele telefonie leveren?

  minder inkomensverschillen? Zodat we tekorten op de arbeidsmarkt krijgen. Zodat welvaart creeren bestraft wordt. Zodat prikkels ontnomen worden om je in te spannen.

  Meer solidariteit? Op plaatsen waar het niet per se hoeft zoals de pensioenen? Omdat mensen slechts beperkt solidair zijn en alleen solidariteit voor zichzelf willen? Omdat solidariteit slechts beperkt werkt want ze zijn geen mierenkolonie.

  meer echte en zinvolle banen? En wie bepaalt wat echt en zinvol is? De vrije markt of de SP?

  Een eerlijk inkomen? Wie bepaalt dat? De SP. Is het afpakken van inkomen eerlijk? Moet welvaart creeeren bestraft worden.

  Reactie door liberaal — dinsdag 17 januari 2006 @ 12.24 uur

 19. @16, Hans Staphorstius

  Lid van SP èn GroenLinks?
  Kan jij socialisme en liberalisme verenigen dan? Mevrouw Halsema is bijna erelid van de JOVD.

  @18, Liberaal

  Minder markt!
  (neo)Liberalen willen willen arbeid op de “vrije markt” gooien. Onder het mom van “vrijheid” worden zo van de arbeiders weer slaven gemaakt.
  Onderdrukking wordt verkocht als vrijheid.
  Socialisten trappen daar niet in. Het wordt tijd dat socialisten wat vaker terugtrappen!

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 17 januari 2006 @ 13.20 uur

 20. @18, als het creeeren van welvaart mensen buiten sluit, wel!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 17 januari 2006 @ 15.52 uur

 21. slaven? onderdrukking?

  Waarom verdienen we dan allemaal geen minimumloon? Worden we verder gedwongen voor onze baas te werken? Mag je geen ontslag nemen?

  Reactie door liberaal — dinsdag 17 januari 2006 @ 21.51 uur

 22. @16
  Dat lijkt mij een prima plan en nu de uitvoering graag. Maart a.s. laat zien of Nederlandse kiezer wakker is geworden
  zoals bij de EU-grondwet. Hoop echt dat links met een sterk sociaal 25-punten plan komt voor de 2e kamer verkiezingen.

  Reactie door Gerard — woensdag 18 januari 2006 @ 0.19 uur

 23. Tja en als het niet verder komt dan een
  samenwerking tussen SP en GL en mijn woon-
  plaats geen mogelijkheid biedt tot stemmen
  óp de SP, dan blijft er niets anders over
  dan te stemmen op Wouter, waarvan ik nog
  steeds niet onomwonden weet, waar hij zal
  gaan staan, of dat moet op 2 februari a.s.
  goéd duidelijk worden.
  Ook kan ik mijn stem dus niet elders uit-
  brengen zoals bij de Kamerverkiezingen,
  want elders stemmen met een kaart waarop
  de SP niet vertegenwoordigd is, behoort dus
  tot de onmogelijkheden.
  Een stem is een stem, is een stém, maar kan
  er dus géén (alternatieve) kant mee op en
  zal me die dag dus ook óntstémd voelen,ten
  zij men zich wil opofferen voor het váder-
  land en een fusie wil aangaan onder gemeen-
  schappelijke verantwoordelijkheid en met
  - ja wel – éigen inbreng: dáár is dus niets
  mis mee, integendeel.
  Zijn die formulieren soms al lang weer ge-
  drukt en praten we al weer over een
  ‘gemiste’ kans?
  Consequentie: géén consistentie!
  Wat is er tégen congruentie?
  Ik ben er klaar voor ‘partijgenoten’!

  Reactie door Madelief — woensdag 18 januari 2006 @ 3.46 uur

 24. Liberaal, verdiep je in de sp zou ik zeggen, je vindt dan de antwoorden!!

  Reactie door cynthia — woensdag 1 maart 2006 @ 14.01 uur