Lang leve het platteland

Wat is het verschil in beleving tussen plattelanders en de stedelingen?

Ze hebben wat meer leefruimte, voelen zich veiliger, hebben meer sociale contacten met buren en verenigingen en noemen zichzelf vaker gezond. Minpunten in de polder zijn onder meer de afkalvende voorzieningen door vertrekkende winkeliers en fuserende ziekenhuizen. (Nu.nl)

Deze minpunten zijn precies de punten waar de SP, landelijk en lokaal, zich al lang tegen verzet. Privatisering van het openbaar vervoer en de taxibranche heeft geleid tot minder bereikbaarheid. Lokale postkantoren, banken en winkels die een belangrijke sociale functie vervullen, verdwijnen uit buurten en gemeenschappen.
Niet nodig, en ook heel ongewenst, zoals vele oudere inwoners je kunnen vertellen.

Lokale SP-afdelingen springen vaak in de bres voor deze lokale voorzieningen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de afdeling Dronten die strijd voert om het postkantoor te behouden, of de strijd van de afdeling Wageningen voor het behoud van belangrijke buslijnen.

Nederland is niet enkel de Randstad, dat vergeten veel bestuurders hier in Den Haag nog wel eens.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 19 januari 2006 :: 13.52 uur

28 Comments

28 reacties

 1. Iemand de film ‘Strawdogs’ gezien? :)

  Reactie door Sonja — donderdag 19 januari 2006 @ 14.06 uur

 2. [quote]“Ze hebben wat meer leefruimte, voelen zich veiliger, hebben meer sociale contacten met buren en verenigingen en noemen zichzelf vaker gezond. Minpunten in de polder zijn onder meer de afkalvende voorzieningen door vertrekkende winkeliers en fuserende ziekenhuizen.”[/quote]

  De positieve punten zijn absoluut waar maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen last heb van de negatieve punten die hier genoemd worden. Maar ik kan me voorstellen dat met name voor de wat oudere mensen hier het wel lastiger is, zeker als ze nog wat verder van ‘de bewoonde wereld’ wonen dan ik.
  Hoogezand heb ik hier op fietsafstand met een nieuw, overdekt winkelcentrum waar alle winkels zitten die je je maar kunt verzinnen. Bij een supermarkt zit een postservice, het is 10 minuten met de trein naar Groningen. Denk alleen wel dat je een probleem hebt als er écht wat aan de hand is, het dichtstbijzijnde ziekenhuis zit ook in Groningen. Maar de medicopter kan hier wel weer overal makkelijk landen dus zo zie je maar weer… elk nadeel… ;)

  Al met al zou ik hier voor geen goud meer weg willen. Hiervoor woonden we in een woonwijk, rijtjeshuis met een redelijk grote tuin. Toch zou ik niet meer terug kunnen en ik ben altijd blij als ik weer thuis kom en de rust en de ruimte om me heen heb. Een flatje in Amsterdam zou ook geen optie zijn voor mij, al kreeg ik geld toe! Veel mensen vinden het hier te stil, ik vind het heerlijk!
  Laat al die mensen maar mooi in de steden blijven, dan blijft het hier ook zo lekker rustig!

  PS: Wel hoog tijd voor een SP afdeling in Hoogezand nog steeds… ;)

  Reactie door Mirella — donderdag 19 januari 2006 @ 14.28 uur

 3. Hoewel het van dorpen natuurlijk van extra belang is, allerlei lokale voorzieningen te hebben, gebeurt hetzelfde in de buitenwijken van grote en kleine steden. Postkantoren sluiten, buurtwinkels worden weggeconcurreerd en zelfs het openbaar vervoer laat soms flinke gaten vallen.

  Reactie door Freek — donderdag 19 januari 2006 @ 14.30 uur

 4. Het openbaar vervoer laat in ieder geval in Drenthe behoorlijke gaten vallen. Probeer vanuit het fraaie plattelandsstadje Coevorden maar eens met de bus in Emmen of Hoogeveen te komen.

  Er gaat tussen Coevorden en Emmen gelukkig nog een trein, al wilde de minister die lijn (Zwolle-Emmen) ook afschaffen omdat die onrendabel zou zijn. Tja, er wonen in Drenthe nu eenmaal wat minder mensen dan in bijvoorbeeld de Randstad.

  Faciliteiten als dorpswinkels, postkantoren en ook scholen zijn voor dorpen van groot belang. Het is ook vervelend dat door het fuseren van ziekenhuizen mensen nu een behoorlijk eind moeten reizen.

  Dit zijn vervelende dingen, maar aan de andere kant, als we vrienden uit Amsterdam op bezoek krijgen, dan staan die altijd weer versteld van de rust en de ruimte. En van het feit dat zoveel mensen elkaar hier kennen. Al wordt dat de laatste jaren wel iets minder, ook hier groeit de individualisering.

  Reactie door Nathan — donderdag 19 januari 2006 @ 14.58 uur

 5. @2, Mirella

  De Grunneger SP wil graag een afdeling in Hoogezand opgebouwd zien worden. Wanneer je ook wat doen wilt, neem contact op met de SP in de Stad, zou ik zeggen.

  @3, Freek

  En daarom zijn socialisten zo actief wanneer het gaat om megalomane projecten in de binnensteden.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 19 januari 2006 @ 15.07 uur

 6. En niet alleen de bestuurders in Den Haag vergeten dat wel eens Jan.

  Reactie door ReneR — donderdag 19 januari 2006 @ 15.12 uur

 7. Bij gebrek aan coffeeshops komen jongeren op het platteland naar eigen zeggen in contact met huisdealers. Deze maken geen onderscheid tussen softdrugs en harddrugs. In Brummen is cocaïne makkelijk te krijgen.

  Het is weekeinde. Twee vrienden zitten in een kleine woonkamer in het Gelderse Brummen. Op de salontafel staan een kopje koffie, een biertje en sigaretten. Een lijntje cocaïne ligt ernaast.

  Stefan (26) en Jacco (23) vinden dat Nederland best mag weten hoe het zit met cocaïne op het platteland. „Het gebeurt in de dorpen net zo vaak als in de stad. Maar hier is het taboe”, zegt Stefan. Hij praat met een licht trillende stem en legt ondertussen een lijntje cocaïne.

  Hij snuift het witte poeder naar binnen, steekt een shagje op en neemt een slok bier. „Het is in deze regio vooral de verveling die ervoor zorgt dat jongeren gaan snuiven”, legt hij uit. „Iedereen kent elkaar in Brummen. Hier zitten ook jongens die dealen.”

  Zo’n tien jaar geleden kwam Stefan voor het eerst in aanraking met drugs. „Op het schoolplein ga je blowen, dan gaat het van kwaad tot erger. Er zijn geen coffeeshops in Brummen en Eerbeek. Als je dan bij de huisdealers komt om wiet te halen, bieden ze je ander spul aan en zetten ze je onder druk.”

  Toen hij negentien was snoof Jacco voor het eerst cocaïne. „Dat was in het park, beetje experimenteren”, vertelt hij. „Op die manier vermaakten we ons op zaterdagavond. Nu heb ik daar geen behoefte meer aan. Ik hoef niet meer een nacht door te halen.” Dat cocaïne vooral tijdens feesten wordt gebruikt, is volgens de jongens in Brummen allang niet meer de trend. „Je ziet met oud en nieuw in de plaatselijke kroeg wel een lange rij voor de wc’s staan”, zegt Jacco, „dan weet je al hoe laat het is. Tijdens feesten op de boerderij en hardcore-feesten in een kroeg wordt er natuurlijk ook gebruikt. Maar het zijn ook de hangjongeren die op straat experimenteren met cocaïne.”

  Later laat hij ’het Afdakje’, ook wel het ’het Grafdakje’ genoemd, zien. Het regent en de hangplek voor de Brummense jeugd is leeg. „Dit symboliseert de saaiheid van Brummen”, zegt Jacco. Terug in de rokerige woonkamer bevestigt Stefan wat zijn vriend vertelt. „Het gebeurt echt niet alleen op feestjes. Het is een bepaalde gezellige sfeer die je hebt als je met een paar vrienden thuis zit te snuiven.”

  Het gebruik van cocaïne beperkt zich in Brummen en omgeving niet tot een bepaalde scene. Dit in tegenstelling tot de Randstad waar coke vooral in trendy clubs wordt genoten. „Het gebeurt onder alle lagen van de bevolking”, aldus Jacco. „In Eerbeek doen de alto’s net zo hard mee.”

  Wie cocaïne wil, hoeft niet naar de grote stad. Dealers bezorgen zelfs tot aan huis. „Je belt even een rondje en je tikt het spul zo op de kop. In een straal van 50 kilometer ken ik zeven dealers die ik kan bellen”, aldus Stefan. Als hij een uur later zijn zevende lijntje heeft gesnoven, gaat Stefan naar huis. In praten heeft hij geen zin meer. Zenuwachtig pakt hij zijn mobieltje. „Ik ben hier niet geweest, hè?”

  Reactie door HJ — donderdag 19 januari 2006 @ 17.09 uur

 8. Ik begrijp best dat het openbaarvervoer op het platteland een groot probleem is maar ik moet er wel bij zeggen dat je daar ook geen files hebt en over het algemeen is de verzekering van de auto een stuk goedkoper als in de randstad,waar het openbaar vervoer ook een ramp is.
  neem bijvoorbeeld de Vondelingenplaat daar komt geen openbaar vervoer terwijl volgens mij bij de Shell toch wel wat mensen (in ploegendienst)werken tel dan de maasvlakte er bij op nou dan valt er volgens mij in heel Nederland nog wat te verbeteren

  Reactie door Frans — donderdag 19 januari 2006 @ 18.22 uur

 9. De bus loopt hier alleen nog maar door de hoofdstraat van de twee kerkdorpen. Dat wil zeggen dat alle mensen uit de buitenwijken te voet danwel met de fiets naar de bus moeten, lopen soms 20 minuten. Oude mensen die moeilijk ter been zijn kunnen hier dus geen gebruik van maken. Fietsen bij de bushalte worden vaak gestolen dus ook jongeren die wat verder moeten en nog met de trein hebben eveneens pech.

  Nog zo’n absurd verhaal. Een ziekenhuis is hier 2 km. vandaan. Terwijl de bus die eerst een rondje langs dat ziekenhuis maakte en dan terugkwam dit rondje niet meer maakt (tijdwinst?) staat hij hier nu wel dezelfde 10 minuten gewoon stil.

  Mensen moeten nu via de stad (5 km)weer terug naar datzelfde ziekenhuis en ook via de stad weer terug naar het dorp.

  Dus vooral ouderen en ook jongeren bij erg slecht weer worden hier de dupe van. Je moet zoals gezegd vaak ook nog 15-20 minuten lopen om bij die bushalte te komen.

  De dokterspost (week-end en avonden) ligt aan de andere kant van de stad.

  Ik vraag mezelf af, nu ik geen auto meer heb, hoe ik daar moet komen als ik bijv. iets aan mijn voet heb of flinke koorts.
  Wie het snapt mag het zeggen.

  Reactie door Henny — donderdag 19 januari 2006 @ 19.02 uur

 10. Bovendien is het in dorpen allang niet meer zo dat de buren nog bij elkaar over de vloer komen of beter kennen dan het groeten, ook dat is aan erosie onderhevig.

  Bedenk daarbij dat veel mensen werken en helemaal niet meer thuis zijn.

  Ook hier is sociale uitsluiting aan de orde van de dag. Ik vind dat ze het te rooskleurig vragen of te weinig meegewogen aan wie ze het vroegen.

  Ik kan me wel indenken dat je in de stad zo dicht op elkaar zit en i.v.m. oudere en dus meer gehorige woningbouw de irritaties groter zijn zo ook de anonimiteit.

  Ik vind de uitleg van de resultaten weinig genuanceerd. En wat denk je van jongeren die uit willen gaan en daarmee in verband de prijs van een taxi?

  Reactie door Henny — donderdag 19 januari 2006 @ 19.07 uur

 11. je kan nou eenmaal niet alles hebben, helaas maar waar.

  Gewoon accepteren.

  Reactie door liberaal — donderdag 19 januari 2006 @ 19.38 uur

 12. @11
  platter kan het niet.

  Reactie door Alex — donderdag 19 januari 2006 @ 20.01 uur

 13. @8

  Op het platteland zijn de afstanden wat groter dan in de Randstad, waardoor men meer afhankelijk is van de auto en de brandstofprijzen zijn ook hier gestegen.

  Als je elke dag 80 tot 100 km enkele reis naar je werk moet rijden, dan tikt dat wel aan. Nu kun je gaan carpoolen, maar dat is ook niet altijd ideaal.

  Daarnaast moet je in de gelegenheid zijn een auto aan te kunnen schaffen en het verdere onderhoud, verzekering e.d. te kunnen bekostigen.

  Het openbaar vervoer is een nationaal probleem, zowel op het platteland als in de dichtbevolkte Randstad kan het flink worden verbeterd. Als men de bladen leest, dan erkennen de bedrijven dat zelf ook wel, maar investeren is iets wat ze niet graag doen.

  Dat er verschillen zijn tussen op het platteland en de stedelijke gebieden, dat is een feit en je moet het voor een deel accepteren. Dat het openbaar vervoer niet goed functioneert en veel mensen in eenzaamheid leven, dat hoef je zeker niet te accepteren.

  Reactie door Dostojevski — donderdag 19 januari 2006 @ 20.08 uur

 14. @5 Jan
  Dat heb ik al (meerdere malen) gedaan, ik wacht nog steeds vol spanning op de mensen die het van de grond gaan zetten hier. Ze zouden contact opnemen, maar dat heeft wat vertraging opgelopen hoorde ik van de fractievoorzitter…
  Maar kan nog wel weer eens een mailtje sturen, de laatste is al weer van 2 maanden geleden. ;)

  Reactie door Mirella — donderdag 19 januari 2006 @ 20.52 uur

 15. @10, Henny

  Ik heb hier meer contact met mijn buren (buurt) dan in Kampen waar ik op een woonerf woonde in een rijtjeshuis… Terwijl de huizen hier toch wel iéts verder van elkaar af staan.

  Reactie door Mirella — donderdag 19 januari 2006 @ 20.55 uur

 16. Het grootste probleem die ik heb hier in de plattelands gemeenten is dat ze zo’n enorme drang hebben om (van uit hun kant bezien) de meest overzichtelijke en eenvoudigste oplossing te kiezen.

  Natuurlijk besef ik dat dit vooral komt door het bureaucratisch systeem, de ambtenaren en bestuurders doen hun best maar het systeem heeft gewoon een enorm sterke voorkeur voor grote ingrijpende centralistische en concentrerende oplossingen ten koste de bestaande lokale oplossingen die ontstaan zijn in de diversiteit en complexiteit van de omgeving. Men is vaak zelfs blind voor deze oplossingen.

  Wellicht dat besturen wat meer oog en acceptatie voor de complexiteit kunnen ontwikkelen. Wellicht dat men dan iets minder snel de generalisaties en abstracties voor de realiteit zou aanzien.

  Reactie door Gideon — donderdag 19 januari 2006 @ 22.49 uur

 17. volgens mij is het platteland precies zoals Geert Mak het beschrijft in zijn boek “Hoe God verdween uit Jorwerd” en bestaat het “echte” platte land allang niet meer.
  Wie van saaie boeken houd en wil weten hoe het was en hoe het nu zo gekomen is moet het lezen

  Reactie door bertje die ook een boek heeft — vrijdag 20 januari 2006 @ 2.50 uur

 18. Liberaal je hebt al een auto en nu wil je ook nog meer wege? Je kunt niet alles hebben toch?

  Reactie door Henny — vrijdag 20 januari 2006 @ 10.12 uur

 19. Sorry meer “wegen”

  Reactie door Henny — vrijdag 20 januari 2006 @ 10.13 uur

 20. 11. HJ, een aantal jaren geleden ging ik bij een vriendin op bezoek in een dorp op de veluwe en trof daar precies aan wat jij beschrijft. Ik was vanuit A’dam een cokescene gewend die hip was en vaak goed bemiddeld. In dat dorp zag ik boerenpummeltjes van 16, die niks van de wereld wisten, bij wijze van spreken nog nooit het dorp uit waren geweest, maar wel zwaar aan het dealen en het snuiven waren. In Volendam en op Urk hebben ze deze problematiek inmiddels onderkent. Feit is wel dat relatief veruit de meeste snuivers te vinden zijn in gemeenten waar de repressie groot is. Heel logisch ook, coke geeft een chemisch geinduceerde individuele vrijheid, die juist zij normaal niet hebben.
  Dat mensen uit een dorp aangeven gelukkiger te zijn zegt overigens helemaal niets. Mensen in een dorp klagen meestal wat minder en geven meer sociaal wenselijke antwoorden (dit blijkt ook uit onderzoek), als hier statistisch gezien niet voor gecorrigeerd is, is het onderzoek volstrekt waardeloos.

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 januari 2006 @ 11.26 uur

 21. @17 Bertje.

  Er is nog een boek en dat heet “Hoe God verdween uit Krewerd”. Een 15 jaar geleden behoorde het dorp bij de gemeente Bierum toen was er nog gemoedelijkheid er was een schooltje, een bakker en een dorpswinkeltje. Toen moest in de vaart der volkeren, bij de gemeentelijke herindeling Bierum bij Delfzijl ingedeeld worden. Ik had toen bij een vergadering een gesprek met een wethouder van Delfzijl, ik vroeg wat gebeurd er met Krewerd, bij Bierum waren wij al het vijfde wiel aan de wagen, antwoord; wie gaat er nu in zo’n gat wonen. Hiermede gaf hij zijn niveau van zijn intellect bloot. Krewerd een terpdorpje met 45 huizen en boederijen en zo’n 110 inwoners behoort nu bij een industriestad.
  Onze brievenbus van de post is nog de enigste openbare voorziening, een buurtbus waarmee je geen aansluiting heb op woonwerk verkeer en recreatie. Een dorpshuis dat op zijn laatste benen loopt.
  Kort gezegd een dorp dat op sterven na dood is. De gemeente Delfzijl gelooft het wel, wij zijn alleen goed voor het ophoesten van de gemeentelijke belastingen die de pan uitvliegen. Met de laatste OZB belasting hebben zo’n 20 inwoners een bezwaarschrift ingediend en een gezamelijke protestbrief ingediend bij de gemeente Delfzijl. Daat hoor je nooit iets meer van, de arrogantie zoals bij die genoemde wethouder wordt in veelvoud begaan. Als voorbeeld mijn arbeidershuisje had een waarde in 1994 27.000 euro, in 2005; 243.516 euro een stijging van zo’n 900%. Wij in Krewerd zijn alleen goed voor het betalen van de wachtgelden van de ex-burgermeester en wethouders. En verder kun je het schudden. In Delfzijl lopen de politici als pronkhaantjes rond en zijn de hele dag bezig te bedenken hoe Delfzijl nog een beter uiterlijk te geven en het buitengebied? Zij zijn alleen goed voor de centen.

  Reactie door h.hiensch — vrijdag 20 januari 2006 @ 11.29 uur

 22. @14, Mirella

  Goed om contact op te nemen!
  Het is hard nodig om in H-S een groep actieve socialisten te hebben. Ik ben alleen bang dat je tot ná 7 maart wachten moet. SP-ers kunnen helaas niet overal tegelijk mee bezig. Hopelijk heb je nog even geduld.

  Reactie door Jan Nijman — vrijdag 20 januari 2006 @ 12.22 uur

 23. @Natuurlijk is het belangrijk dat voorzieningen blijven, we blijven niet allemaal jong en juist voor de jeugd is het belangrijk, verveling kan tot heel kwalijk gedrag leiden.Randstad is al behoorlijk vol, met ook weer alle problemen van dien, speiden van opties lijkt mij dus welkom!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 20 januari 2006 @ 16.23 uur

 24. @ 22, Jan Nijman

  Toeval of niet, vandaag een mailtje van de persoon die de boel op poten gaat zetten in HS, dus binnenkort even een afspraak maken en een plan bedenken!

  Reactie door Mirella — vrijdag 20 januari 2006 @ 17.40 uur

 25. Liberaal je hebt al een auto en nu wil je ook nog meer wege? Je kunt niet alles hebben toch?

  leg me geen woorden in de mond
  dit heb ik nooit gezegd, nog gesuggereerd

  Reactie door liberaal — vrijdag 20 januari 2006 @ 18.44 uur

 26. 25. Liberaal je bedoelt waarschijnlijk ‘noch’ een essentieel verschil in deze. Als je meent wat je zegt zou ik zeggen stem volgende keer SP want je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

  Reactie door Henny — zondag 22 januari 2006 @ 19.32 uur

 27. Liberaal

  Geen loonsverhogingen van 30% voor ministers, en geen loonsverhoging van 40% voor de premier, en dat geld gebruiken, om beter vervoersvoorzieningen te creëren op het platteland.

  Je kan nou eenmaal niet alles hebben.
  Gewoon accepteren.

  Reactie door Hoezo ? — vrijdag 27 januari 2006 @ 11.30 uur

 28. Hoi mensen hier een reactie uit de Achterhoek, een schitterende omgeving, metr natuurschgoon. Openbaar vervoer op sommige plekken zeer slecht geregeld. Drugs en hangjeugd kennen we hier ook, maar ondanks dat ik ruim 30 jaar in het westen des lands heb gewoond, zou ik nooit meer weg willen van het platteland, heerlijk ruim en wijds, en ach dan nemen we beplaade ongemakken maar op de koop toe, fietsen en wandelen zeer gezond en nog goed voor het milieu. Laten we blij zijn dat we zo van ons groen kunnne genieten. Vindt het dan ook vreselijk het gezeik van de mensen uit de stad dat z eoverlast hebben van de strontlucht hier. Verdraaid mensen ik ruik de gier lucht liever dan de stank van uitlaatgassen.

  Reactie door Jacqueline rademaker — zondag 29 januari 2006 @ 19.22 uur