Pop naar de Top!

Pop naar de Top!

De SP-Popnota “Oorstrelend en Hartveroverend” (pdf) is afgelopen weekend op muziekfestival Noorderslag breed gesteund door de popliefhebbers. Organisator Peter Smidt riep zelfs zijn collega’s in de popwereld op om de nota te promoten, in verband met het debat in de Tweede Kamer op woensdag 1 februari aanstaande. Verschillende organisaties hebben zelf een website opgezet, inclusief de mogelijkheid om je steun te geven, middels deze petitie.
Ondersteuners

Waarom?

“Voor het publiek is pop een van de belangrijkste vormen van cultuur, maar in de cultuurnota van de regering wordt slechts 0,35 % van het budget besteed aan de popsector.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 19 januari 2006 :: 13.54 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Goede zaak!! Ik speel zelf in een (redelijk goede) amateurband en je wil niet weten hoe moeilijk het is om optredens te krijgen. Dit vooral omdat de meeste zalen steeds minder programmeren en daarbij ook steeds minder risico nemen met onbekende bandjes, alleen omdat ze te weinig budget hebben. En daardoor krijg je als band niet de kans om te groeien op het podium en naam te maken. En dat is jammer want alleen al hier in Nijmegen zitten veel muzikanten met talent die de kans verdienen om verder te komen, ook al maken ze geen mainstream muziek.

  Reactie door lost boy — donderdag 19 januari 2006 @ 14.48 uur

 2. Goeie pop heeft ook geen subsidie nodig, die bedruipt zich zelf wel.

  Geld trouwens voor alles.

  Reactie door Tjeerd — donderdag 19 januari 2006 @ 14.53 uur

 3. De markt is veel groter, dus is er minder subsidie nodig. Wat wel nodig is zijn goede laagdrempelige podia, zoals de pick-up club in amsterdam. Maar deze (kraak)initiatieven wordt het werken steeds meer onmogelijk gemaakt.

  Reactie door SP sympathisant — donderdag 19 januari 2006 @ 15.59 uur

 4. Heel leuk, Noorderslag, helaas was het niet toegankelijk voor mensen met een smalle beurs! Hoe wil je dan bij een breed publiek bekendheid krijgen?

  Reactie door chrisinactie — donderdag 19 januari 2006 @ 16.57 uur

 5. Waar stond Pop ook maar weer voor?
  Ah juist populair.
  Als iets populair is vind het ook aftrek en kan het zichzelf bedruipen.
  Het subsidiëren van Pop is een tegenspraak. Niet doen, is overigens ook overheidsgeld weggooien.

  Roelf die best vind dat niet populaire cultuur soms best een steuntje in de rug mag hebben, maar ook vindt dat dat in zijn ogen vaak schromelijk overdreven wordt. Maar ja Roelf is dan ook maar een gewone arbeider die nooit al te veel belangstelling heeft gehad voor b.v klassieke muziek, die in zijn oren als kakofonie klinkt en nooit heeft begrepen waarom zijn belasting centen daar aan besteed moest worden, terwijl de veelverdieners dit kennelijk juist prachtig vinden, maar Roelf is maar een arbeider die met 16 jaar is gaan werken en ruim 40 jaar heeft gesappeld.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 19 januari 2006 @ 17.39 uur

 6. Ik geloof dat de Nota “pop-muziek” breder defineerd dan enkal alles dat “populair”.

  Het is belangrijk dat zowel amateur als (semi)profesionele artiesten de mogelijkheid krijgen zich te uiten en zich te ontwikkelen. Wat mij betreft hoeft de overheid niet de taak over te nemen van platenmaatschappijen om artiesten te “lanceren”. Echter, mogenlijkheden (of nog beter: voorwaarden) scheppen waarin de artiest de ruimte krijgt zich te bewijzen lijkt me een neer nodige ontwikkeling. (Denk dus aan mogenlijkheid tot optreden, airplay, en financiele middelen die de optredens mogelijk maken). Die zaken worden in de nota betoogd, en ik kan me daar goed in vinden.

  Ter reactie: Dat commerciele initiatieven geen subsidie nodig hebben spreek ik overigens tegen. Er wordt erg veel overheid-geld geinvesteerd in verschillende commerciele initiatieven die zich -hopenlijk- later terugverdienen. Waarom niet bij popmuziek?

  Reactie door Jacob — donderdag 19 januari 2006 @ 19.14 uur

 7. Waarom moet hiervoor gemeenschapsgeld gebruikt worden?

  Reactie door liberaal — donderdag 19 januari 2006 @ 19.29 uur

 8. @7 Liberaal.
  In deze ben ik het, als socialist, met je eens, dit vraag ik me mijn hele werkende leven al af.
  Ik heb dan ook nooit enige belangstelling gehad voor de gesubsidieerde kunst en mijn gehele omgeving, allemaal arbeiders, op een sporadische uitzondering na of op iemand na die om politieke redenen politiek correct moest lullen na, had die belangstelling niet en vroeg zich af waarom zijn belasting geld daar aan weg gegooid moest worden terwijl er wel andere, belangrijker, noden waren te lenigen.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 19 januari 2006 @ 20.56 uur

 9. @7.

  Goede vraag liberaal, ook ik als socialist vraag mij dat steeds weer af. Alle kunst die niet of nauwelijks in de belangstelling staat van Jan de Arbeider, maar wel bij de beter gesitueerden, schijn niet te kunnen overleven zonder Subsidie. Geen enkele collega in al die jaren die, op een heel zeldzame uitzondering na, ook belangstelling toonde voor deze gesubsidieerde kunst. Die uitzondering moest dat dan ook nog vaak om maar binnen zijn politieke stroming politiek correct te zijn naar kunst en cultuur. Ik voel daar dus niets voor. En bij pop muziek, die ik doorgaans wel kan waarderen, die kan de eigen broek wel ophouden en zo niet dan stoppen of omdat je zo nodig moet doorgaan voor eigen rekening. Ik denk dat er wel heel wat betere bestemmingen zijn voor dat geld, de sociale nood is hoog genoeg niet waar.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 19 januari 2006 @ 21.08 uur

 10. ter reactie op de tegenstanders:

  De overheid subsidieert zoveel commerciele initiatieven onder het mom van innovatie, zoals de Senseo of het Gelredome. Wat betreft de popmuziek gaat het om relatief kleine investeringen die zich dubbel en dwars terugverdienen. Zolang buitenlandse acts voorrang krijgen op de radio en de podia, gaat 90% van het geld dat daarmee wordt verdiend ook naar het buitenland.

  Reactie door tja — donderdag 19 januari 2006 @ 21.18 uur

 11. Pop = plugwerk, en daarom al genoeg verkapt gesubsidieerd,zij het op alle plekken behalve de muzikant.

  (pop)Muziek “af-fabriek” zoals dat in mooie vage muziek-vakjargon heet. Bah.

  Daarom zou ik zeggen, als er toch gesubsidieerd kan worden: Subsidieer muzikanten, ben je van al het geneuzel af.

  Subsidieer muziek dat door hen over internet wordt aangeboden, en klaar! Muziek is vrij, muzikant krijgt z’n boterham, win-win.

  Reactie door Joop — donderdag 19 januari 2006 @ 23.17 uur

 12. Popmuziek is op de eerste plaats een Anglo-Amerikaans verschijnsel. De zogenaamde Nederlandse popmuziek is voor 80% nabootsing van Engelse en Amerikaanse voorbeelden en voor 20% een soort lawaaiig cabaret. Cultureel gezien niet bijster interessant.
  Niettemin beleven velen plezier aan deze auditieve vorm van kunstnijverheid en daar is natuurlijk ook niets op tegen. Popcentra mogen dan van mij ook – met mate – gesubsidieerd worden, maar daar moet het wel bij blijven.

  Corneille

  Reactie door Corneille — vrijdag 20 januari 2006 @ 10.30 uur

 13. (12)
  Jij had liever de volksmuziek uit Rusland of het Oosten als voorbeeld gehad?
  Jij vindt dit niet interessant, anderen vinden moderne kunst helemaal niks. Daar wordt ook heel wat geld ingestopt, en wat je daar dan voor terug krijgt, is maar voor een heel klein publiek interessant.
  Eerst maar eens zorgen dat de voedselbanken ed opgedoekt kunnen worden, voordat geld wordt uitgegeven aan luxe.
  Voor wat betreft bands… de goeden redden het, en de minderen, of minder populaire muziekstromingen zullen het op hobbyen moeten houden… misschien voorlopig, misschien niet.

  Reactie door Warrior — vrijdag 20 januari 2006 @ 15.04 uur

 14. Alle kunst verdient een steuntje in de rug, meestal kunnen ze zichzelf moeilijk verkopen, reden dat managers er tussen gaan zitten of galaries!Zij zijn vaak degene die het meest verdienen aan de kunst.
  Ik vraag me af hoe het met de opleidingen zit, wordt daar aan verkoop techniek gedaan???
  Zelf veel ervaring met artistiek talent in de familie, mijn ervaring is dat uitbuiting nog veel plaats vindt in die kringen, Ook daar misschien eens naar kijken???

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 20 januari 2006 @ 16.29 uur

 15. De overheid subsidieert zoveel commerciele initiatieven onder het mom van innovatie, zoals de Senseo of het Gelredome.

  daar ben ik ook niet voor

  Wat betreft de popmuziek gaat het om relatief kleine investeringen die zich dubbel en dwars terugverdienen.

  als dat zo zou zijn zou overheidsgeld toch niet nodig zijn?

  Zolang buitenlandse acts voorrang krijgen op de radio en de podia, gaat 90% van het geld dat daarmee wordt verdiend ook naar het buitenland.

  dat geld moet hier weer besteed worden. Je suggereert een beetje alsof welvaart verdwijnt maar dat is niet waar

  Reactie door liberaal — vrijdag 20 januari 2006 @ 18.38 uur

 16. Alle kunst verdient een steuntje in de rug

  maar waarom moet de belastingbetaler daar dan aan mee betalen>

  Reactie door liberaal — vrijdag 20 januari 2006 @ 18.39 uur

 17. @16, omdat je in Nederland woont, daar betaal je nu eenmaal belastingen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 21 januari 2006 @ 0.32 uur

 18. dan moet je nog altijd wel inhoudelijk kunnen beargumenteren dat er geld moet naar beginnende bandjes.

  Reactie door liberaal — zaterdag 21 januari 2006 @ 14.06 uur

 19. Wat een onzin om popmuziek te subsidieren. Dat geldt overigens voor elke kunstvorm. Met het huidige aanbod van muzikanten en kunstenaars die tientallen miljoenen op de bank bij elkaar spelen, lijkt het me niet nodig om onze oren bloot te stellen aan goedwillende amateurs.

  Ik zou het erg leuk vinden om te gaan autoracen, ook een polulaire sport. Ik zou mezelf, maar ook anderen ermee kunnen vermaken. In de Renault Clio Cup (bestaat die nog?) zal ik zo´n €200.000 per seizoen moeten inleggen. Zou ik daarvoor geen subsidie kunnen krijgen?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zaterdag 21 januari 2006 @ 19.21 uur

 20. Enrico… misschien moet je de popnota van Arda eens lezen… dan begrijp je dat het niet alleen om subsidie gaat.

  Reactie door tja — zondag 22 januari 2006 @ 0.22 uur