Baan nodig?

De metaalindustrie staat te springen om goed opgeleid personeel. De Koninklijke Metaalunie verwacht dat tot 2010 door de vergrijzing zoveel ouderen de sector verlaten dat er in die jaren een tekort ontstaat van in totaal circa 11.000 werknemers. Om deze duizenden vacatures te vervullen, roept de brancheorganisatie ondernemers op vooral meer allochtonen in dienst te nemen. (Nu.nl)

Aan de kantbank, 20 jaar geleden

En uit eigen ervaring kan ik je vertellen: Lasser, constructiebankwerker en machinebankwerker, het zijn allemaal mooie beroepen. Er is te weinig waardering voor deze beroepen, de lonen zijn navenant.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 24 januari 2006 :: 22.25 uur

148 Comments

148 reacties

 1. Helemaal mee eens, in de jaren 70 en 80 heb ik ook in de metaal gewerkt, en misschien romantiseer ik het nu wel, maar ik heb er met veel plezier gewerkt.

  Reactie door Toergenjev — dinsdag 24 januari 2006 @ 22.38 uur

 2. Is dat Günther Walraff op de foto?

  Reactie door Sonja — dinsdag 24 januari 2006 @ 22.39 uur

 3. @2 Sonja,

  Nee, dat is onze eigen lieve Jan, kijk maar eens onder biografie (links boven).

  @0 Jan Marijnissen,
  Nee, bijna klaar met mijn studie informatica,
  als ik dat werk zou doen zou het een beetje zonde zijn van al dat geld wat mijn ouders in mijn studie hebben gestoken. Wil mijn creativiteit ook de ruimte geven, lekker van alles en nog wat uitzoeken en zoeken naar oplossingen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 24 januari 2006 @ 22.55 uur

 4. Mijn partner werkt ook in de metaal, tot volle tevredenheid, maar wat meer loon zou het vak toch wat aantrekkelijker maken, want het is soms toch best smerig werk (je zou z’n handen eens moeten zien)

  Reactie door Karin — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.03 uur

 5. Was ook een beetje metaforisch bedoeld Evert. Vermomd als Turk (‘Ik, Ali’ 1985)) betrad Gunther Walraff de Duitse arbeidsmarkt. Hij werkte in de bouw, bij de hoogovens van Thyssen, als chauffeur van een koppelbaas, als proefpersoon op een geneesmiddelenlaboratorium, bij McDonald’s, op een boerderij. Hij werd opgelicht, beledigd, genegeerd, bestolen en bedreigd. Voor een hongerloon zijn gezondheid op het spel zetten was nog het beste dat hij als Turk bereiken kon.

  Reactie door Sonja — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.10 uur

 6. “De brancheorganisatie roept ondernemers op vooral? meer allochtonen in dienst te nemen.” Nog meer allochtonen zullen ze bedoelen. Bij ons in de machinefabriek van 60 man werken 3 Marokkanen (waarvan 1 doofstomme), een Turk, Een Molukker, een Antilliaan, een Surinamer, Een Indo, een Hindoestaan, een Chinees, een Colombiaan, een Bosnische Kroaat. Waarom roepen brancheorganisaties van banken niet op om hun witte germaanse bolwerk te laten verkleuren? Misschien is bij de metaal net als bij de schoonmaakbranche en net als bij voormalige witte volksbuurten van grote steden, nu internationale volksbuurten genoemd (PvdA spreekt licht denigrerend reeds over het “etnische of nieuwe proletariaat”) sprake van witte vlucht. Verder gaat het weer niet om branches met een hoge maatschappelijke status of hoge salarisstrookjes.

  Reactie door John — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.14 uur

 7. @ 5
  Dat zie je verkeerd ET. Ple’s schoonmaken met een tandeborstel is een onzinnige en smerige bezigheid.’t Is één van die vieze spelletjes waar eerstejaarsstudenten op bepaalde studentenverenigingen zich heel soms nog voor laten gebruiken door oudere corpsballen. ‘t Ging hier over werk.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.26 uur

 8. Hmm, nu weer wel? Eerst wordt ik van bedrijf naar bedrijf (metaal) gedumpt omdat er niet of genoeg werk is?
  Komen de boeren erachter dat ik “Biej de tv mot”haha en nu zitten ze weer te springen?
  Hmm nee computers dat is het nieuwe tijdperk!
  Grafische vormgeving is in de achterhoek nu zo aan het opkomen, dat de metaal-en de rest van de fabrieken hun eigen glazen aan het ingooien zijn.
  Ik heb in al die jaren door die Kut uitzendbureau’s niks maar dan ook niks opgebouwd.
  Veel te hard gewerkt, en da ga ik weer doen, maar niet in de metaal! Hahaha ach Jan, jij zit nu toch ook in de Politiek! :-)

  Reactie door Fred — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.29 uur

 9. Dit is wederkerend nieuws. Ooit heb ik 1 jaar MTS in 2 jaar gedaan, middels een bedrijfs/overheid studie. Ik kon door naar het 2e jaar (deed metaal allround) echter na de stage zag ik het niet zo zitten.

  Echter ook tOEn al waren de mede-leerlingen voor >40% ‘allochtoon’.

  En het bedrijfje waar ik werkte had 60% buitenlands personeel.

  De opleidingen en plekken zullen wel door oostblok technisie hun kinderen overgenomen worden denk ik.

  En vergeet de C&C banken niet e.d. al veel is geautomatiseerd.

  En oh ja, laatst bracht ik mijn BBmotor weg voor onderhoud naar een bedrijf dat dit er bij doet, normaal maken ze kranen voor de scheepswerven, >60% allochtone werknemers daar! Hoewel, ik bespeurde er een amsterdamse tongval toch wel, hoorde weinig tot geen ander exotisch dialect ;-)

  Reactie door Baren dt — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.42 uur

 10. PS: de opleiding duurde 2 ipv 4 jaar, en daarvan deed ik er dus 1.

  Reactie door Baren dt — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.43 uur

 11. Ik werk al bijna 20 jaar in de techniek en ik ben er inmiddels wel achter. Je hebt een redelijk goede kans op een baan maar wel tegen een matig salaris.
  Op elk niveau, van LTS t/m TU, leg je het op alle fronten af tegen mensen met een financiele/economische opleiding op vergelijkbaar (of lager) niveau.
  En eerlijk gezegd: alle grote bedrijven knikkeren hun technische diensten er uit (outsourcen met een fraai woord) maar ik heb nog nooit een financiele afdeling zichzelf op straat zien zetten.

  Reactie door twijfelaar — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.49 uur

 12. ha twijfelaar – dat laatste vooral is een goed punt :)

  Reactie door xaviera — woensdag 25 januari 2006 @ 0.39 uur

 13. Niets verkeerd met dit bewijs dat er nog werk voor de mensen is. Waar dan ook …
  We kunnen niet allemaal manager of boekhouder zijn, toch ? Ook in dit soort bedrijven kun je door verdere scholing, zo men wil, hoger op komen. Mijn broer in de fabriek heeft dat ook gedaan en was tevreden met een werkzaam leven tot de vut. Het tekort aan ambachtsmensen is ondertussen ook schrijnend er daar is een beste boterham in te verdienen ondertussen.

  Reactie door Gerard — woensdag 25 januari 2006 @ 0.45 uur

 14. @Jan, ja, veel beroepen worden ondergewaardeerd, dat vind ik een heel slechte zaak!Naar mijn idee wil men van Nederland een doorvoerland maken!
  We zouden naar mijn idee juist trots moeten zijn op mensen die goed met hun handen werken!
  Ik denk dat het te maken heeft met de handelsgeest van Nederland en van ver gehaald was altijd al erg in trek!
  Je ziet het ook bij scholen die merendeels VMBO leerlingen hebben, in Haarlem en omgeving wil men als ouder daar voor hun kind niet graag gebruik van maken!een scholengemeenschap klinkt dan al veel mooier!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 25 januari 2006 @ 0.54 uur

 15. Ik denk dat alle vak-beroepen worden ondergewaardeerd.

  Reactie door alexander — woensdag 25 januari 2006 @ 2.13 uur

 16. ik heb tot nu toe altijd onder metaal cao,s gewerkt op zich is de metaal industrie best interesand .en evert ook daar is veel te onderzoeken .en om op te lossen .punt is inderdaad de waardering .je kunt nog zo,n goeie lasser of matrijzen maker zijn je blijft LAGER OPGELEID .in dit land (ook binnen de sp ) moeten we eerst af van dat interesante geouwehoer over hoger en lager opgeleid .vervang dit nou eens door ANDERS opgeleid .
  ook al kan je geen flikker .als je maar wat engelse termen kunt .als task force en outsourcing. en je tikt een leuke brief op je computer (met spellings controle uiteraard )dan heb je waardering .
  en het betaald in de meeste gevallen nog slecht ook nog .nee jan dit land moet eerst beter worden voordat mijn kind de metaal ingaat .

  Reactie door ,texas, henkie — woensdag 25 januari 2006 @ 4.06 uur

 17. Helemaal mee eens Henkie

  Ga nooit de techniek in, je wordt aan alle kanten genaaid, uit geschopt en vernedert en onderbetaald.
  Kan me indenken dat de metaal zich op een vrij grote kans loze groep gaan storten.
  Uitbuiting is nummer 1 in de techniek en zeker in de metaal.
  En pas op ,als je ouder wordt dan ben je vogelvrij in deze tak.
  Want er zijn wat vak mensen die wat ouder waren de straat op geschopt.
  En nu klagen dat ze te kort komen.

  Reactie door Jofel — woensdag 25 januari 2006 @ 8.02 uur

 18. Wat ik vanmorgen op het nieuws heb gehoord en ervan begrepen heb, is dat het hier zal gaan om voornamelijk VMBO-ers. (richting metaal)
  En dan wel om die groep, die niet weet wat ze verder willen doen, geen keuze kunnen maken voor verdere studies.
  Deze zouden ze dus graag de metaalindustrie in zien gaan.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 9.22 uur

 19. @Anja
  Ja maar omdat ze niet verder mogen leren of kunnen leren MOETEN ze maar kiezen voor metaal. Niet weten houd niet in dat je dan maar voor metaal moet kiezen omdat het zo’n leuk toevallig typisch arbeiders beroepje is. Laten ze eerst jongeren maar eens helpen bij het uitzoeken wat ze willen, een foute keuze heb je op langere termijn ook niets aan.

  Reactie door EendTape — woensdag 25 januari 2006 @ 9.27 uur

 20. OFF TOPIC: UITBESTEDING VAN MARTELING

  Dick Marty, de Zwisterse leider van het onderzoek van de Raad van Europa naar de gesignaleere CIA-vluchten in Europa, heeft gisteren een tussenrapport gepubliceerd. De bevindingen zijn schokkend. De VS besteden op grote schaal martelingen uit aan landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten (Jordanië, Syrië, Egypte, maar waarschijnlijk ook Europese landen) en zo hun vuile werk doen. Mensen worden ontvoerd en zonder enige juridische bijstand opgesloten. Hij acht het hoogst onwaarschijnlijk dat Europese regeringen hiervan niets wisten, of tenminste hun geheime diensten. Sommigen veronderstellen dat de VS Europa bewust erbij hebben betrokken om het medeplichtig te maken…..

  En blaag Van Baalen (VVD) meent dat het wel goed zal koem met het handhaven van de mensenrechten in Uruzgan door de Nederlandse troepen…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 januari 2006 @ 9.46 uur

 21. Half jaren 80 was er zo’n zelfde kreet vanuit de kunststof branche.
  Deze bedrijfstak is toen zelf in samenwerking met het CVV en het arbeidsbureau een opleiding gestart voor langdurig en jeugdwerklozen.
  Dit met als resultaat dat behoorlijk wat arbeidsplaatsen ingevuld konden worden.
  Wat ik op teletekst begreep als men de juiste papieren heeft kan men direct aan de slag.
  Hier ligt een kans voor de metaal unie om de werkeloosheid terug te dringen door ook zelf te investeren in aankomende vakmensen.

  Reactie door Sinne — woensdag 25 januari 2006 @ 9.47 uur

 22. Correctie: “koem”= komen.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 januari 2006 @ 9.48 uur

 23. De socialistische arbeidsethos is gebaseerd op de ideale socialistische staat, maar niet op de werkelijkheid. Het vormt een soort romantiek naar arbeidsomstandigheden die in praktijk nooit hebben bestaan. Natuurlijk, mijns inziens is werk hebben altijd beter dan werkeloos thuis zitten, en wanneer je trots op je werk kunt zijn is dat helemaal de gloria. Maar het zal de werkgever een zorg zijn, als je je werk maar doet en de winstquota haalt, en zoniet, dan kun je opzouten.

  Reactie door Sonja — woensdag 25 januari 2006 @ 9.49 uur

 24. Lijkt me niet verkeerd, Anja. Ook al is het vaak zwaaren vies werk tegen een lager inkomen dan iemand die bij een bak werkt (kun je dat dan echt vergelijken?), het is en blijft eerlijk werk en VAKwerk en het is gewoon hard nodig. De handwerkslieden staan in ieder geval bij mij hoog aangeschreven, omdat ze echt goed werk doen dat vaak direct resultaat oplevert. Zolang je van dat inkomen normaal kunt rondkomen, lijkt het me een goed idee om daar te gaan werken als jongere, die van de technische opleiding afkomt. Je kunt altijd gaan bijleren en hogerop zien te komen. Ik ken mensen die op de Technische School zijn begonnen, die overging in de LTS, vervolgens door avondstudie de MTS gedaan hebben en een paar van hen konden doorgaan naar de HTS. De groep MTS-ers hebben gewoon goede banen gevonden. In mijn ogen is het zowieso verkeerd om direct een flink inkomen te ontvangen. Begin onderaan en werk jezelf op en laat het loon meegroeien. Te veel mensen verwachten direct een topsalaris en een “cushy job” (excuser le mot..ohh parrdon voor mijn niet Nederlands: lekker baantje… ;) ).

  Reactie door Lydia — woensdag 25 januari 2006 @ 9.54 uur

 25. @ Sonja (5):

  Andere wapenfeiten van Walraff: een (under cover) optreden als verslaggever van “Bild” om de smerige praktijken daarvan aan de kaak te stellen, en het zich vastketenen aan een hek in Athene als protest tegen de junta daar (1967-1974).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 januari 2006 @ 9.55 uur

 26. @20, Olav – ze wisten het allemaal en degenen die binnen de NAVO samenwerken zijn altijd direct/indirect betrokken geweest.

  De oorlog tegen terrorisme blijkt tevens een oorlog tegen de mensenrechten te zijn. Voldoende grond om de aanvoerders ervan niet te moeten vertrouwen, het agenda is duidelijk dubbel.

  Hoor eens kardinaal Verhagen in ons land, dan weet je hoe laat het is.

  Reactie door walking bull — woensdag 25 januari 2006 @ 10.48 uur

 27. @11

  Dat is inderdaad ook mijn ervaring. Het loont in dit land niet om techniek te leren. Of je nu LTS, MTS, HTS of TU gedaan hebt.

  Je kunt in dit land beter bedrijfseconomie, management of iets dergelijks gaan studeren. En wil je toch een beetje bezig zijn, dan kun je beter een studie doen met het woord bedrijfskundig erin; bedrijfskundige informatica bijvoorbeeld.

  Het is ook verbazingwekkend hoe in grotere bedrijven je salaris toeneemt als je de overstap maakt van technicus naar manager.

  Maar goed, die tendens zie je al in het onderwijs. Het is niet voor niets dat er tegenwoordig zoveel gesteggel is over wiskunde en andere beta-vakken.

  Tot mijn grote verbazing las ik in de krant dat men nu in het middelbaar onderwijs wil komen met vakken als “natuur”, “leven en techniek”. Wat moet ik me daar bij voorstellen?

  Reactie door Dostojevski — woensdag 25 januari 2006 @ 10.49 uur

 28. @5 Sonja,

  Ok, dan is het goed hoor.

  @16 texas, henkie,

  Het is niet dat ik geen respect voor die mensen heb, ik heb ook respect voor die mensen die b.v. de stoep weer goed maken zodat je er weer fatsoenlijk over heen kunt lopen. Maar mijn interesse en vaardigheden liggen meer op het gebied van de informatica. Het zou denk ik erg zonde zijn
  al die diploma’s die ik heb van het MBO (3 + certificaat) en straks nog een HBO diploma, in de kast te laten liggen, zou ik 7 jaar studeren weg gooien.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 10.54 uur

 29. @19 Eend,

  Ben ik met je eens, ondersteuning bij een verdere keuze spreekt mij ook veel meer aan, maar ze doelen hier op de groep, die afhaakt van verdere studie en die metaal hebben gedaan op het VMBO.
  Het schijnt ook voornamelijk om allochtonen jongeren te gaan.
  Juist bij deze groep zou een goede stimulans om verder te leren aanwezig moeten zijn.
  Helaas ontbreekt het hieraan.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 10.56 uur

 30. Naast “politiek correct” en “politiek incorrect”, bestaat er volgens mij ook “apolitiek incorrect”.

  Enige jaren terug was in de folder van de technische school waar ik werk “bankwerker” vervangen door “bankmedewerker”.
  Paar collega’s laten zien en verder niks zeggen, en wachten tot het iemand van de managemers opvalt.
  Dan heb je lol, terwijl de “betrokkenheid” van het management weer eens duidelijk wordt.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 11.01 uur

 31. @20 Olav off-topic,

  Amerika stelt zich op als Pontius Pilatus.
  Gebeurt op ander grondgebied, ondertussen wassen zij de handjes in onschuld.
  Smerige praktijken!

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 11.03 uur

 32. @24 Lydia,

  Op zich is het ook niet verkeerd, beter als dat ze op straat hangen.
  Maar vind het zo verdomde jammer, dat deze jongeren niet worden gestimuleerd om door te leren.
  Denk ook als ze het in de avonduren moeten gaan doen er niet zoveel animo voor is.

  Ben zelf op mijn 14e gaan werken, gewoon omdat dat moest, studie was niet nodig voor meiden, die trouwen wel.
  Vanaf dat ik ben gaan werken, heb ik tot 20 jaar lang allerlei avondcursussen gedaan en opleidingen.
  Heb mezelf ook verder omhoog gewerkt, maar het is zwaar en je moet gemotiveerd zijn.
  Veel jongeren waar het nu om draait, hebben de motivatie al niet om overdag nog verder te gaan leren.
  Doodzonde, denk dat ouders hier voor een groot gedeelte schuldig aan zijn maar ookde overheid.
  Misschien is het wel een oplossing om de leeftijd van leerplicht omhoog te trekken.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 11.10 uur

 33. @30 Jan,

  Kan me die lol goed voorstellen. :P

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 11.15 uur

 34. LTS metaal C niveau gedaan. (instrumentenmaker)
  En toen ik die opleiding volgde, volgden er ook mensen uit het bedrijfsleven de vervolgopleiding, werken met CNC machines.(computer bestuurde metaalbewerkingsmachines)
  Toen ik vroeg waarom ik niet óók de CNC opleiding kreeg, werd mij geantwoord, dat ik wel eens een baan kon krijgen met werkzaamheden in het veld. Leuk stompzinnig zeg, een groef van 2mm breed en 2 mm diep volgens een bepaalde radius in een stuk metaal zitten uithakken met een beitel.( normaal is, freesmachine instellen en die groef is zo gemaakt)
  Ga maar solliciteren bij metaal bedrijven, het eerste wat ze je vragen, is of je CNC machines kunt besturen.
  40.000 Gulden kostte die 2 jarige opleiding de gemeenschap, om meteen achterhaald te zijn in de industrie.
  Daarna kon ik in de galvano techniek terecht, stofzuigersmondjes galvaniseren.

  Reactie door Hoezo ? — woensdag 25 januari 2006 @ 11.21 uur

 35. Mensen als Gunther Walraff vind je bijna niet meer (Olav). Mensen geloven nu eenmaal liever in sprookjes. Dat wordt dan beloond met bijvoorbeeld een Reader’s Digest prijs. Een prijs die je koste wat het kost moet weigeren: http://en.wikipedia.org/wiki/Reader%27s_Digest
  Maar ik zie nog geen ‘Ik, Hirsi Ali’ verschijnen over de discriminatie van allochtonen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Wel Submission II, waarin deze keer homofielen worden ingezet in de strijd tegen een achterlijke cultuur en een pedofiele profeet. Maar neem maar van mij aan dat een seksuele vrijheid als het fistfucken niet ter sprake komt. Want, we moeten het ‘fatsoenlijk’ houden nietwaar.

  Reactie door Sonja — woensdag 25 januari 2006 @ 11.23 uur

 36. @32 Anja,

  Die laatste regel met je mogelijke oplossing lijk me aardig tegenstrijdig met je bovenstaande verhaal.
  Dan krijg je volgens mij alleen maar meer ongeintereseerde jongeren. Ouders zijn voor een deel schuldig maar ook de overheid maar zeker niet te vergeten de grote boosdoener, de 24 uurs economie. Er moet steeds meer gepresteerd worden, elk jaar weer, dit is funest denk ik voor een goed gezinsleven en de opvoeding.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 11.34 uur

 37. @33, Evert

  Niet de makkelijkste oplossing.
  Maar ik draag aan:
  Docenten die de school weer interessant kunnen maken?
  Hoe?
  Oprechte betrokkenheid;
  Minder saaie vakken, dus ook weer een paar andere vakken erbij;
  Regels, niet om streng te zijn, om te weten waar je aan toe bent;
  Minder lesuitval, haal maar een manager met lesbevoegdheid uit een vergadering. Uit hun neus vreten kunnen ze ook wel met ééntje minder;

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 11.53 uur

 38. @37 Jan Nijman,

  Bij @33 staat een stukje van Anja maar goed, we lijken ook zo veel op elkaar, net een 1 eiige tweeling. ;)

  haha, en die bovenschoolse mangers niet te vergeten, die schijnen ook niks uit te vreten, altans hier heb ik gehoord. “Nee, daar ben ik niet aan toegekomen, dan schuiven we wel op naar de volgende vergadering.”.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 12.18 uur

 39. @0 Jan Marijnissen,

  Jouw vrouw zit toch ook in het onderwijs, heeft die ook te maken met die bovenschoolse managers?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 12.22 uur

 40. Roep je de vrouwen (meisjes) ook even op. Of slaan we deze mislukte discriminatie weer over en hebben we het weer lekker over buitenlanders?

  Reactie door Ninka — woensdag 25 januari 2006 @ 12.47 uur

 41. @ 36 Evert,

  Wat die 24-uurs economie betreft daar ben ik het niet mee eens.

  De grootste motivatie moet van de ouders af komen, die zijn in eerste instantie verantwoordelijk en zullen dus tijd moeten maken voor hun kinderen.
  Als je kinderen hebt, dan dien je daar de volle verantwoordelijkheid voor te nemen en de begeleiding te geven die ze nodig hebben.

  De overheid moet meer investeren in deze groep.
  Trouwens die laatste opmerking van mij is niet zo tegenstrijdig als hij lijkt.
  Beter is het om de jongeren met wat minder interesse op school te hebben als dat ze op straat hangen.
  Op school steken ze altijd nog iets op en bij sommigen komt dan misschien toch het inzicht terug, het besef, dat ze er zonder diploma niet komen.

  @37 Jan

  De zaken die jij hier opnoemt, daar kan ik me helemaal in vinden.
  Er gaat héél veel tijd verloren, “ten koste” van de leerlingen.

  En nu even voor allebei;

  Zijn jullie een beetje lief voor elkaar als ééneiige tweeling? ;)

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 12.51 uur

 42. @28 Evert T

  Je noemt in jouw stukje aan Sonja een aantal opleidingen.
  Nu ben ik nieuwgierig geworden welke scholen je tot nu toe eigenlijk hebt gedaan, doel hier voornamelijk ook het onderwijs voor het MBO mee.
  Niet om denigrerend te zijn, maar uit pure belangstelling, vanwege de studie van mijn oudste zoon.
  Zou het fijn vinden als ik antwoord van je krijg.
  Vast bedankt, Anja

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 12.59 uur

 43. @41 Anja,

  Maar dan moeten ze wel genoeg energie overhebben.

  Jan en ik zijn geen eeneiige tweeling hoor.
  Ik wou op een beetje grappige manier te zeggen dat hij het verkeerde nummer van de post er neer had gezet. Met ‘wij’ in het grapje bedoelde ik, jouw en mij, maar je zult wel goed hebben opgelet bij biologie,
  dat een eeneiige tweeling altijd van het zelfde geslacht zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 13.02 uur

 44. @ Evert en Anja

  33 is 36 geworden tijdens het computeren.
  Dat krijg je op zo’n druk log.
  Over “onthaasting” gesproken.

  Groeten

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 13.10 uur

 45. @43 Evert T.

  Evert klopt niet wat je zegt.
  Kan van verschillende geslachten zijn, heb er zelfs bewijzen van.

  Even een lesje biologie, eeneiige tweeling, twee zaadjes, één eitje.
  De man bepaald het geslacht (bewezen) dus er kan wel degelijk een jongetje en een meisje uit één eitje komen.

  Simpel hè? :)

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 13.12 uur

 46. @44 Jan,

  Ik snap het, er gebeuren soms dingen, wil je niet weten.
  Heb er sinds een paar minuten een tweelingbroer bij, nog ééneiig ook.
  Hij heet Evert, ‘t is zo ‘n schatje om te zien. ;)
  Kraamvisite van 3 tot 5 uur. :P :P

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 13.15 uur

 47. @42 Anja,

  Op wat voor school zit je oudste zoon nu,
  basisschool?

  Tot en met de mavo heb ik op speciaal onderwijs gezeten, daarna 3 jaar MBO,
  daar heb ik:

  - Medewerker beheer informatiesystemen nivo3
  - Netwerkbeheerder nivo 4
  - Applicatiebeheerder nivo 4
  - Certificaat Applicatie onwikkelaar nivo 4

  Dat laatste was eerst onderdeel van iets anders maar om te voorkomen dat bijna niemand slaagde hebben ze daar een certificaat van gemaakt.

  Vanaf februari afstudeerstage bij UMCG en dat zit het erop. Dan op zoek naar werk.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 13.21 uur

 48. @46, Anja

  En ik heb een eeneiig tweelingzusje. En ben ook zonder te merken van geslacht veranderd. Wordt wennen als ik moet plassen.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 13.32 uur

 49. @47 Jan,

  Gewoon rok omhoog, broek omlaag en gaan zitten. ;)

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 13.50 uur

 50. @45, Anja

  Wat je hier zegt zet mij even aan het denken. Er klopt volgens mij iets niet.
  Maar vrouwtjes en mannetjes zijn ook maar een wetenschappelijk model.
  De werkelijkheid is iets ingewikkelder.

  Groetjes,
  je tijdelijke tweeënennhalflingbroer

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 13.51 uur

 51. @46 Anja,

  ojee, mag ik wel snel zijn om op tijd te zijn voor mijn eigen kraambezoek. Waar moet ik wezen? Zet de koffie al vast maar aan. ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 13.51 uur

 52. Hoezo roept men op om meer allochtonen in dienst te nemen?
  Is het niet zo dat kleur,afkomst niet mee mag tellen bij een eventuele sollicitatie?

  Reactie door wever — woensdag 25 januari 2006 @ 14.04 uur

 53. @52, Wever

  Nee, mag niet.
  Er wordt dus opgeroepen om het niet meer stikum toch te doen.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 14.09 uur

 54. Natuurlijk zijn er allochtonen te vinden in elke laag en elke branche, van directeuren bij a.h., philips, shell, tot en met de metaalverwerkende industrie, haha.
  Tegenwoordig is dat toch gewoon?Waarom dat altijd speciaal vermeld moet worden??

  Reactie door wever — woensdag 25 januari 2006 @ 14.18 uur

 55. @51 Evert,

  Ver , heel ver. Blegië
  Maar koffie krijg je niet, ben je nog iets te klein voor, zet je flesje wel even in de warmer. ;)

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 14.20 uur

 56. Val ik n.a.v. een eerder item in herhaling?
  Stelde toen dat een hts-er met zijn h.b.o.
  pas zijn eigen ‘theorietjes’ kon úitvoeren
  als hij van de mts-er duidelijk begrepen had dat zijn idee een haalbare kaart zou
  blijken, en verstándige hts-ers genoeg die
  die mede-inbreng voor vól aanzagen, respec-
  teerden en zo mogelijk ook honoreerden.
  Veel van die “B”-figuren hebben niet altijd
  ook nog eens 2 rechterhanden en stáán er
  mee op hun rug náár te kijken.
  Een mts-er moet zien úit te vóéren wat hem
  op tekening wordt aangedragen, en heeft dus
  én hoofd
  én handen
  nodig,
  om het project gestalte te geven.
  Het is bepaald een onderwaardering om daar
  geen (ook financieel) gehoor aan te geven,
  zogoed als een mode-ontwerper feitelijk
  niet alleen mode moet kunnen ontwerpen, maar ook de creatie tot op de mm uitrekenen
  en die laat niét zélden dat graag over aan
  de eerste 2 assistenten in dat vak, ook om
  er verder een confectielijn van te máken.
  We zijn niet allemaal uitgerust met een
  zelfde aantal mogelijkheden en ook ik kan,
  van alles en ben net zo trots als
  Harry van Bommel om een 2e toilet aan te
  leggen, maar in het ergste geval had hij
  Jan Marijnissen vlakbij voor raad en daad
  en ik zou bij ‘falen’ midden in de nacht op
  knelfittingenjacht moeten zijn gegaan, maar
  desalniettemin heeft die constructie nooit
  gelekt (nee, die niét néé !) noch de bui-
  tenkraan die vanuit de kruipruimte werd
  doorgetrokken naar de achtertuin, destijds.
  Ook het waterkraantje aan de andere zijde,
  vanuit het toilet door de gevelmuur naar
  buiten toe werd een grandioos succes en
  deed direct 2 dagen later dienst toen in ‘n
  oogwenk m’n schuur in brand stond !
  Trots zijn eigenlijk altijd álle mensen die
  iets kunnen tonen dat met eigen handen ge-
  maakt werd en vaak nog funktioneel ook.
  Het middenkader is tegenwoordig niet zelden
  snel bevriend met mensen waaraan ze vroeger
  veelal voorbijgingen (dat verwijt ken ik ook uit de diverse beroepsgroepen en liet
  men zich er op bruiloften en partijen wel
  door vermáken).
  Wat grappig dan nu te weten dat de hóge
  piloot nu vervangen is door zijn boordmeca
  nicien, de boordwerktuigkundige, én de radiotelegrafist zijn werk overgenomen door
  de radiotelegrafist of niét meer nodig, het
  van hun uitmonstering moesten hebben om een
  graad van waardering méér te krijgen dan
  vaak het geval was. Nadien bleek de ‘grond-
  werktuigkundige’, waar men gewoon niet bui-
  ten kan, pas in wáárde te stijgen, naarmate
  die op cruciale momenten heel hard nodig
  bleek. Scheepswerktuigkundigen verging het
  al net zo! De láátdunkendheid waarmee men-
  sen elkaar bejegenen is al dik veertig jaar
  de pan uitgegroeid en meent men het wel te
  máken in driedelig anthracietgrijs mét das,
  of de ogenschijnlijk imponerende koperen
  knopen op al die marineblazers (eerst op ‘n grijze pantalon en later n.b. op spijkerbroek gedragen, de maritieme outlook en zelden zag ik er één in het juiste vaarwater.
  Hoe die mode-ontwerpers van Levi die jeans
  ook ontwierpen, danweer met grote gaten of
  hier en daar ‘gelapt’met boerenzakdoeken,
  de gékken kochten het grif voor Ned.Fl.150,
  met daarboven een peperdure lange cameljas
  van Ned.Fl. 475,–. Tja toen er nog veel te
  veel geld rouleerde tussen een bevolkings-
  groep die inderdaad van gekkigheid niet meer wisten wáár het nog aan uit te geven.
  Het wordt weer hoog tijd voor eigen origi-
  nele ontwerpen, die in verhouding niets
  hoeven te kosten: op al die te korte jum-
  pers waarbij je niet weet of je de ‘navel-
  piercings’ nu van ónderaf, dan wel via het
  decolleté dient te bewonderen, danwel weinig te raden overlaat, vooral bij het
  dossier dat men toevallig uit handen liet
  vallen, wordt ook echt een beetje té door-
  zichtig. Als het goed is,zouden we met z’n
  allen dié transparantie in het zákelijk ver
  keer afwijzen.
  Als je dan toch de toon mag aangeven als
  (ontworpen) prinses, is het te hopen dat
  Trix en Pietie hun schoondochters lékker
  hun gang laten gaan, met enige restricties,
  dan is dát nog eens klásse.
  Bovendien doen alle dames met hun ‘gezin in
  wording’ er wat bij aan nevenfunkties en
  voor die coaching heb ik grote bewondering.
  Wat die alleenverdieners aan inkomsten heb-
  ben is krachtens onze eigen Wetgeving vast-
  gelegd, dus is daar géén discussie over !
  Lijkt Beatrix toe dat de monarchie een halt
  kan worden toegeroepen is het aan haar een dergelijk voorstel te kunnen doen……
  maar voorlopig is hun aller funktioneren
  -zoals ik al bij de gelegenheid van haar
  60ste verjaardag, toen vóór het Paleis op
  de Dam, zei- mogelijk nog voor vele genera-
  ties ‘een bindende schakel door de generaties heen’ en het visitiekaartje voor
  Nederland ! Overheid en Koningshuis mogen
  beiden fouten maken, maar daar waar de ver-
  antwoordelijkheid ligt, mag men niet over-
  rulen door de ánder goeddeels ‘monddood’te
  maken. De tragiek trouwens die eruit spreekt om paleis Soestdijk niet in familie
  beheer te willen houden, al was het maar
  een logeergelegenheid, of een ruimte om be-
  sloten kamermuziek te maken of eenvoudige
  conferenties te beleggen, spreekt boekdelen
  over de gemaakte keuzes!
  Wie weet, kunnen de vier koningskinderen
  dan paleis het Loo voor hun aller leven
  blijven huren.
  Het vergt moed in álle lagen van de bevol-
  king om gestand beloften te doen en na te
  komen, een báán voor het léven te hebben
  en er trouw aan proberen te blijven is een
  kunst apart !
  Dánkbaar kan dus alleen diegene zijn die in
  zijn leven optimaal van gegeven kansen en
  mogelijkheden gebruik heeft kunnen en weten
  te maken.
  Er liggen nog massa’s banen te wachten in
  de zin van ‘zorgen vóór’ de medemens die
  het – buiten zijn wil om – minder trof in
  dit leven en er stuk voor stuk dóórheen
  moéten worden geholpen! Baantje?

  gelijk voorstel

  Reactie door Madelief — woensdag 25 januari 2006 @ 14.22 uur

 57. @52 Wever,

  Vandaag gehoord dat men in (Nijmegen?) mensen wil laten solliciteren zonder hun naam te hoeven melden etc., om discriminatie tegen te gaan.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 14.22 uur

 58. @47 Evert,

  Na de basisschool heeft hij op een school gezeten (Mavo-niveau) waar ze over de eerste 2 jaar 3 jaar deden.
  Dit i.v.m. ADHD en dyslectie.
  Daarna ingestroomd op het 3e jaar VMBO, waar hij deze zomer, met goede cijfers zijn diploma haalt. (richting KBE)
  Heeft nooit enige moeite hoeven doen, alleen voor Nederlands.
  Vreemd trouwens want van dyslectie heeft heeft bij Engels en Duits geen problemen.

  Afgelopen zondag (hij wist van te voren al wat hij wilde) is hij op een open dag geweest van het MBO.
  Hij weet heel zeker dat hij ICT wil doen.
  Heeft zondag ook te horen gekregen, dat als hij met goed resultaat behaald, er na 4 jaar metéén doorgestroomd kan worden naar het HBO.
  Daar kiest meneer dus voor, met het commentaar erbij;
  “nou, dan zal ik ook maar eens iets voor mijn huiswerk en punten moeten doen, genoeg geluierd”

  Kijk dat doet mij nou goed, lijkt me de juiste instelling, hij heeft het in zich, ziet het nu zelf ook in en dit bedoel ik dus ook dat je ouder je kinderen flink moet laten nadenken en stimuleren in wat ze willen en of ze het denken aan te kunnen.

  Geeft mij het gevoel, eindelijk komt eruit wat er bij dat joch in zit en al onze energie v.w.b. de opvoeding is niet voor niets geweest.
  Hij weet wat hij wil, het is een echte techneut, maar moet nu voor zichzelf nog even de richting bepalen welke kant van ICT hij wil gaan doen.
  Maar de grootste stap is gezet.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 14.37 uur

 59. @50 Jan,

  Tweelingbroertje van me, leg mij eens even duidelijk uit, wat er volgens jouw niet klopt.
  Krijg je bijles van je ouwe tweeling/halfzus. :P

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 14.40 uur

 60. Anja, ik dacht toch echt dat een een-eiïge tweeling altijd van hetzelfde geslacht is en dat alleen twee-eiïge tweelingen van verschillend geslacht kunnen zijn….???

  Evert, ik hoorde van de week over een IT opleiding op de ROC’s die het IT-recherchewerk leert. Dus computers van jochies als Samir A helemaal nalopen of die van Tonino… :) Maar ook, of binnen een bedrijf alle op het lokale netwerk aangesloten computers wel gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn, een beetje privegebruik daargelaten, maar dus geen frauduleuze zaken, stelen van gegevens en zo. Die opleiding schijnt hartstikke leuk te zijn voor de mensen die graag alles willen uitvogelen van en over computers en mogelijkheden. Is dat niets voor jou? Kan je later de politie helpen met computer criminaliteit oplossen?

  Reactie door Lydia — woensdag 25 januari 2006 @ 14.50 uur

 61. @55 Anja, ik stond net om de hoek een moord
  kou te vatten en hier loop je achter hoor:
  de fles gaat luttele seconden in de magne-
  tron, maar wel goed schudden en toch maar
  even blijven controleren op de pols met zo’n drupske melk. Boeren bereikt men nog
  steeds niet met op de rug timmeren maar
  2 tellen zingend door de kamer lopen schenkt verluchting (letterlijk) en natuur-
  lijk niet dat ‘koppie’ stevig tegen je
  schouder drukken, waardoor het met een rood
  aangelopen hoofdje, krijsend van de schrik
  weer tevoorschijn komt. Zo veel mogelijk op
  de platte ondergrond leggen op de rug is
  nog altijd beter dan het dubbelvouwen in een maxi-wát?, niks cosy met het kinnetje
  gedrukt op het borstbeen! Mutsen en petten
  met voorhoofd-, hals- en oorafsluiting en
  svp de wágenkap óp. In warme winkelcentra
  mag er wel af en toe iets los, en onderweg
  iets van een slokje water voeren in die
  hete bedompte centra kan echt geen kwaad,
  maar of je al racend langs de schappen je
  baby van nog geen 2 maanden nu zelf z’n fles moet laten vásthouden, gestut tegen de
  wand of opgevouwen handdoek? Hárd weghollen
  doe ik váák als ik van allerlei nonchalance
  tegenkom, slecht voor m’n bloeddruk !
  Evert, vast ook zo’n blondje met helblauwe
  ogen stralend naar je kijkend Anja, ik
  zie het helemaal voor me met al zijn brevet
  jes stevig in de knuisten vastgehouden.
  Copietjes ervan die hij meeneemt of stuurt
  naar een toekomstige werkgever waar hij
  naar toegaat, ná zijn bezoek aan Antje en
  Jantje. Met een beetje goede wil hier dan
  in ieder geval 2 koppies die dezelfde kant
  uitkijken, ook niet onverdienstelijk !

  Adri Duijvestein van de PvdA kan ook wel
  een tweelingbroertje of zusje gebruiken dat
  hem helpt tegengaan Schiphol te verkopen.
  Wat voor misser staat ons nu weer binnen
  twee maanden te wachten, dat zoete lieve
  Gerrit doet besluiten half Nederland naar
  het ‘pandjeshuis’ te doen verbannen.
  Genoeg geld krijgt hij er niet door en de
  kósten door impulsieve belening, kosten hem dan zelf in ieder geval zijn baan!
  Als nu al op diverse plekken geklaagd wordt over luchtverontreiniging en men niet weet of de toekomstige ‘huurder’ er een flamboyante yab yum gaat vestigen of
  een aantal ándere ‘lichte’ industrietjes:
  hij zal er dan bevoegdheden niet meer kun-
  nen doen gelden. Bovendien zouden er nog
  een aantal niet tot ontploffing gekomen
  bommen kunnen liggen, die men bij een mo-
  dern onderzoek gemakshalve maar even ter-
  zijde heeft gelaten en de nasleep die dat
  gaat geven eventueel, willen we niet weten, en toch moeten we nú álles contro-
  leren, lijkt de boodschap!
  Guus heeft een oplossing, maar ik vind die
  voor de sollitant eigenlijk zo vernederend:
  nét of je er zélf niét mag zijn en het voor
  een baantje op een (zodanig) akkoordje moet
  gooien, eigenlijk dus heel erg !
  De bazen in het bedrijfsleven zouden eerder
  uitgenodigd moeten worden om ze eens van
  veel meer info te voorzien, zodat de keus
  aan hén kan blijven wie er het méést ge-
  schikt voor de funktie lijkt!
  Dat zijn niét áltijd papieren, maar zit hem
  ook in de te verwáchten inzet! Heftig !

  Reactie door Madelief — woensdag 25 januari 2006 @ 14.57 uur

 62. @57, Anja

  Jonger (wat dan ook voor)zusje,
  ik heb altijd gemeend dat een eeneiïge tweeling afkomstig is van één eitje plus één zaadje. Ná de bevruchting deel het hoeheetdatookalweer in twee cellen.
  Meestal blijven de beide cellen in één individu, in het geval van een tweeling worden de beide cellen twee afzonderlijke, vrijwel identieke, individuën.
  Het geslacht (binnen het model dat zegt dat er slechts twee geslachten bestaan) is al bij de bevruchting bepaald. Dus vòòr de eerste celdeling.
  Maar ik kan er volkomen naast zitten. En dat kan me niet schelen, want ik doe niet aan voortplanting.

  Groetjes van je oudere broertje

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 14.57 uur

 63. @59 Lydia,

  Die keuze heeft mijn zoon dus ook en lijkt me hartstikke leuk om die kant te kiezen.
  Maar hij zal zelf de keus moeten maken, denk trouwens wel dat hij er voor in is om bepaalde zaakjes op te sporen.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 15.03 uur

 64. @ Anja (45):

  Sorry, Anja, je hebt het echt bij het verkeerde eind.
  Inderdaad bepaalt de man het geslacht van een kind. Maar: één eicel kan maar door één zaadcel bevrucht worden.
  Een eeneiïge tweeling ontstaat, doordat één bevruchte eicel zich in tweeën deelt. Daarom: altijd hetzelfde geslacht.
  Een tweeëiïge tweeling ontstaat, doordat twee zaadcellen elk een aparte eicel bevruchten, en daardoor kan (hoeft dus niet) het geslacht verschillend zijn.
  (Zelf ben ik de helft van de laatste variant).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 januari 2006 @ 15.05 uur

 65. @60 Jan,

  Dat je niet aan voortplanting doet, groot gelijk, kost bakken met geld en geeft een hoop kopzorgen.

  Mijn schoonzusje is er één van een tweeling (broer en zus) en volgens mij ééneiig.

  Maar ik kan er ook naast zitten, ik ga eens even googleloeren, misschien dat ik daar wijzer van word.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 15.07 uur

 66. De helften van een eeneiïge tweeling lijken dus altijd sprekend op elkaar. Bij een tweeëiïge tweeling kan dat geheel anders zijn: vaak wilden mensen niet eens geloven, dat mijn tweelingbroer en ik broers zijn, zozeer verschillen wij van elkaar (van buiten én van binnen! :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 januari 2006 @ 15.11 uur

 67. @60, Jan

  Ik heb gegoogleloerd en je hebt gelijk, zo ook dus Lydia.
  Het zijn altijd 2 jongens of 2 meisjes.
  Jammer, ben ik m’n broertje weer kwijt. :(

  Zie dat Olav inmiddels ook is arriveerd, je hebt helemaal gelijk. :?

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 15.12 uur

 68. @60, Lydia

  Hopelijk leert je zoon ook breeuwen en mastieken.
  Dan kan hij (als ICT-rechercheur) een paar lekken bij de AIVD dichten.
  Daar zijn ze het stadium van amateur-James Bond ver voorbij. Het zijn nu managers.
  ‘t Is maar goed dat deze sukkels hun eigen identiteit wèl geheim kunnen houden.

  “Johann R. In- en verkoop van waterdichte mandjes”

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 15.19 uur

 69. @ Lydia en Evert

  Volgens mij is “mijn” school niet de enigste die komend weekeinde open huis houdt. Waarschijnlijk zijn de open dagen in het MBO komend weekeinde overal in heel Nederland. Dus…. Ga eens kijken op de toekomstige school van jezelf of je kinderen.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 15.30 uur

 70. @66 Jan,

  Jan, je gooit de familie nu wel héél erg door elkaar.
  Weet niet meer wie er nu bij mij hoort en wie niet. ;)

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 15.43 uur

 71. soms duiken hier ook twee-eiige of meer-eiige eenlingen op als je het mij vraagt :D
  Ik bedoel mensen met meerdere aliassen

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 25 januari 2006 @ 15.53 uur

 72. @67, Anja

  Heerlijk, die gaos. Soms heb ik iets anarchistisch over me.
  De hele familie hoort bij elkaar.

  Ik maakte in 66 even reclame voor het onderwijs.
  Bij dat getal verwacht je toch niet iets politieks?

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 15.59 uur

 73. @68 Wattenstaafje Mogen wij er even op wijzen dat ik geen verschillende alias gebruiken

  Groet T en T

  Reactie door Toergenjev — woensdag 25 januari 2006 @ 16.03 uur

 74. @70
  Pas op er heeft iemeand T en T op scher gezet, en er zijn geen trollen.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 16.06 uur

 75. @72 Jan,

  T en T zijn gewoon gezellig samen, in hun ééntje. Toer maak het niet te bont daar met z’n allen! ;)

  Maar liever die dan Q en Q, da’s zo oudbollig.

  @69 Wattenstaafie,

  Vertel verder, je maakt me nieuwgierig. ;)

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 16.12 uur

 76. @52
  Dat doet men vaak bij vies en slecht betaald werk.

  Reactie door Jofel — woensdag 25 januari 2006 @ 16.22 uur

 77. Voor de mensen in de metaal: ook de financiële wereld is bezig te offshoren. Jullie acceptgiro’s worden tegenwoordig al in Pakistan of India ingevoerd en gecontroleerd op handtekening. Zo zie je maar…..

  Reactie door Erik van Donk — woensdag 25 januari 2006 @ 16.24 uur

 78. @58 Lydia,

  Zit niet echt in die hoek, meer gewone applicaties en webapplicaties, maar goed wie weet.

  @67 Anja,
  Ja, het is toch wat, om al die tomaten hier uit elkaar te kunnen houden. ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 16.27 uur

 79. @74 Erik van Donk,

  Nu nog de managers outsourcen, een kind van 2 kan ook al uit zijn neus vreten en die zijn een stuk goedkoper. ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 16.30 uur

 80. Nog even en er zijn alleen maar zorg instellingen(alhoewel), winkels en kantoren en callcenters in nederland en computer jongens en meisjes die de boel draaiende dienen te houden, lijkt mij niet goed voor een land?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 25 januari 2006 @ 16.33 uur

 81. Van onder geschop en van boven geslagen ….. het maakt niet uit of je in de metaal zit of in de bouw ….. alles wat je met je handen doet en wat je doet om van te leven word ondergewaardeerd.

  Reactie door waiter — woensdag 25 januari 2006 @ 16.36 uur

 82. @70 Toergenjev

  Ik hadden dat ook wel door van jullie Toergenjev ;)

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 25 januari 2006 @ 16.37 uur

 83. @81, ook in gezondheidszorg en kinderopvang!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 25 januari 2006 @ 16.45 uur

 84. @66 Anja, we hádden alles goed op een rijtje maar nu lijkt het meer een orchie
  te worden, wat een gehussel, en dan nu het
  allerlaatste TV-nieuws over’voortplanting’:
  (Géén grapje: dus hoop ik niet dat Olav
  gaat schrikken, en nog duuzenden in Neder-
  land)Bij bevruchting, zou het ‘éitje’ zelf
  kiezen voor het ‘sterkste zaad, dat er (nog) in de buurt te vinden zou zijn’, dan
  hééft zelfs de bést mogelijk datum om te
  bevruchten dus niét de eerste keus van het
  eitje, maar laat het aan de rivalen over en
  automatisch wordt de winnaar van die strijd
  dan de biologische vader, terwijl hij mis-
  schien op een volkomen onlogische tijd er
  even langs kwam (óók in wérkelijkheid !).
  Zonder nu al onze moeders te rekenen tot ‘n
  al te úitnodigend typje, blijkt uit onder-
  zoek, dit ook te bewijzen door ándere ‘die-
  renmoeders’. Zo groot was mijn verbazing al
  primair, dat ik even vergeten ben welke de
  dierenmoeders zijn die hier ‘model’ voor
  stonden!.

  Gek idee dan, dat je als tweeling evt. als-
  nog een DNA-test zou willen doen om e.e.a.
  te controleren en zeker als dat om erfelij-
  ke ziekten zou kunnen gaan, zou ik dat heel
  zeker wél doen!

  Ook ik ben tweeëiige tweelingen tegengeko-
  men, maar die bleef dan wel bijv. hetzelfde
  kleur haar te hebben, maar zelfs het ver-
  schil in tijd, kan nog veel meer betekenen
  dan men vroeger aannam.

  Wáár is de dokter, waar is de co-assistent,
  waar is de verpleegster of buitengewoon ge-
  interesseerde, die toevallig ook die uit-
  zending zag en nog nadere info kan geven?

  Zo kunnen dus ook heel toevallig 2 verschil
  lende eitjes wel degelijk door verschillend
  zaad zijn bevrucht.

  Ook kende ik een echtpaar waar beurtelings
  een zoon geboren werd met blond sluikhaar
  en afgewisseld door een donkerblonde krulle
  kop, en wél de váder één en dezelfde was:
  men wist dus al tevoren na verloop van tijd
  hoé het haar van de volgende er uit zou zien! Heel frappant, die kleine wondertjes,
  waarmee ik maar wil zeggen dat niemand zich
  aangesproken hoeft te voelen dóór onregel-
  matigheden! Fijne avond allemaal !

  Reactie door Madelief — woensdag 25 januari 2006 @ 16.48 uur

 85. Het spijt me voor je, Jan, maar ik ben bewust kinderloos gebleven, al heb ik er wel over nagedacht, toen ik begin 30 was. En als ik er wel voor gekozen had, dan was ik een BOM-moeder geweest, hihihihi… Dus nee, géén kids… en soms mis ik een sterkte, grote zoon om me te helpen met klusjes en zo… en een fantastische grote dochter om lekker mee te shoppen op een middagje en heerlijk mee te giechelen.

  Reactie door Lydia — woensdag 25 januari 2006 @ 16.50 uur

 86. @81,
  Ik zit in de ICT, en toch word het een latertje vanavond.
  Het is niet alles goud wat er blinkt snif snif.

  In mijn tijd in de metaal stond ik al met mijn Sparta om 16.15 aan de slagboom te roken.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 25 januari 2006 @ 16.52 uur

 87. @79, En jij hebt project management gedaan ? (informatica)

  (geintje)

  Reactie door Toergenjev — woensdag 25 januari 2006 @ 16.58 uur

 88. De nummering klopt van geen kanten, ik weet niet meer waar m’n broertjes en zusjes zitten of mijn kinderen.

  Het lijkt wel één big family, allemaal onder een andere naam als het nummer wat ze bij de geboorte hebben gekregen.

  Ik geef ze de fles, allemaal en gooi ze stuk voor stuk in bed.

  Word KNETTER van zoveel familie, ik wéét niet meer wie, wie is.

  Ik ga vanavond lekker in mijn ééntje met zijn vieren op de bank T.V. kijken.
  Je wéét maar nooit of er nog familie voorbij komt.

  Dag tomaatjes, krijg er even uitslag van.
  Niet gezond hè? ;)

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 17.14 uur

 89. @84 Madelief,

  Dat gehussel, laten we maar over aan Brussel. :P

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 17.16 uur

 90. @Evert Tighelaar jr, leuke diploma’s, kun jij bij ons aan de slag als dozensjouwer, ja stage lopen als ‘volwaardig’ icter dat mag wel, maar zou gouw je voor een echte baan komt, nou vergeet het maar hoor.

  We hebben meerdere mensen met dat soort diploma’s rondlopen, dozensjouwen is wat ze mogen doen (via een detacheringsburo, want rechtstreeks aannemen, dat kun je wel helemaal vergeten)

  Reactie door Ronald — woensdag 25 januari 2006 @ 17.44 uur

 91. (29)evert het was informatief bedoeld .dus geen aanval op jou persoonlijke opleiding .hoop dat het hiermee recht gezet is .

  Reactie door ,texas, henkie — woensdag 25 januari 2006 @ 18.08 uur

 92. @ Madelief (84):

  “Orchie”? Bedoel je soms: orchidee, Madelief? :)

  Tja, het is een strijd op leven en dood van die zaadcellen! Geen wonder dat mannen zich soms gedragen zoals zij zich soms gedragen….. :)

  Soms blijven erfelijke eigenschappen in de stamboom lange tijd niet zichtbaar, om ineens naar voren te springen. Zo heeft in het Zuid-Afrika van de Apartheid wel eens het drama plaatsgevonden, dat een donker uitgevallen kind als “kleurling” werd beschouwd, terwijl beide ouders als “blank” waren gecategoriseerd. Dit was niet het gevolg van een slippertje van de moeder, maar van een (verre) voorouder die donker was. Wat een waanzin, die racistische ideologieëen!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 januari 2006 @ 18.23 uur

 93. @58 Anja,

  Bij deze wens ik jouw zou veel succes met de keuze te maken en vervolgens met zijn opleiding.

  @87 Toergenjev,
  Nee hoor, programmeur.

  @90 Ronald,

  Ben je mooi te laat voor het aanbieden van een stage plaats ;), ga namelijk beginnen in februari bij het UMCG. En daar ga ik wel wat anders doen dan dozen schouwen.

  @91 texas, henkie,

  Wees maar niet bank hoor, zo heb ik het niet ervaren. Dus je kunt met een gerust hart gaan slapen vanacht, niks aan het handje.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 19.10 uur

 94. @90 Ronald,

  Persoonlijk denk ik dat je met deze diploma’s wel wat meer kunt bereiken als alleen dozen sjouwen.

  Vind dat je hier nogal denigrerend over doet.

  Als jijzelf ondernemer bent, dat maak ik tenminste uit jouw stukje op, hoop ik niet dat je correspondentie de deur uitgaat zoals jij schrijft.
  Hopelijk heb je een secretaresse die de taalfouten verbeterd.
  Je Nederlandse taal mankeert nl. nogal wat aan.

  Dit is niet hatelijk bedoeld, gewoon even een constatering, maar moet het toch even kwijt, omdat je nu zelf ook niet bepaald vriendelijk naar Evert toe bent.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 19.24 uur

 95. @Anja, het was helemaal niet denigrerend bedoeld hoor, ik was nogal gehaast en heb het daardoor niet door gelezen.

  Wat ik bedoelde was, dat je met dat soort papieren heel makkelijk een volwaardige stage plaats krijgt.
  Maar wanneer je met die papieren voor een echte baan komt kun je het wel schudden.

  Een collega van mij heeft ook die papieren, 4 maanden stage bij ons gelopen en beheerders taken e.d. gedaan, nu werkt ie bij ons (via een detacheringsburo) en mag ie dozen sjouwen.

  M.A.W. als stagiare mag je wel het werk doen waar je voor bent opgeleid (gratis of voor weinig) maar als ze een echt salaris moeten gaan betalen voor die werkzaamheden dan voldoen die papieren ineens niet meer.

  En nee, ik ben (helaas) geen zelfstandig ondernemer maar een ICT’er die dit al zo vaak heeft zien gebeuren.

  Als puntje bij paaltje komt kunnen ze namelijk voor het zelfde salaris een HBO’er of WO’er krijgen.

  Reactie door Ronald — woensdag 25 januari 2006 @ 20.22 uur

 96. @95 Ronald

  Als je goed gelezen had, had je kunnen zien dat Evert bezig is met een HBO opleiding. Waarschijnlijk komt-ie dus wel goed terecht.

  En Evert, dit advies nog van ome Geldwolfje: Probeer een baan te vinden bij een bedrijf, en niet bij de overheid. Dat is in het begin moeilijker, omdat bedrijven hogere eisen stellen, maar voor je carriere is het beter.

  Reactie door geldwolfje — woensdag 25 januari 2006 @ 20.39 uur

 97. @Geldwolfje,
  ik hoop het voor hem, maar ja tegen de tijd dat hij dat HBO papiertje heeft moet ie concureren met jongere HBO’rs, 3 x raden wie dat wint.

  Om bij de overheid fatsoenlijk als programmeur aan de bak te komen moet je eigenlijk al over een WO diploma beschikken.
  Een HBO’r kan aan de slag als junior developer, voor developer of senior developer is een WO papiertje vereist.

  Reactie door Ronald — woensdag 25 januari 2006 @ 20.52 uur

 98. @96 geldwolfje,

  Bedankt voor de tip.

  @97 Ronald,

  Bedankt.
  In mijn vrije tijd programmeer ik met een senior programmeur voor zowel hobby als bijbaantje, dit bij een klein bedrijfje in Amerika en misschien dat ik daar later wat meer werk voor kan doen. Dus ik denk dat wel goed gaat komen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 21.26 uur

 99. @98 Evert,

  Zet hem op, jij komt er wel.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 22.25 uur

 100. @99 Anja,

  Erg bedankt Anja.
  Ik zou het zelfde willen zeggen tegen je oudste zoon en je andere kinderen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 25 januari 2006 @ 23.12 uur

 101. Ben zelf jarenlang robotlasser en puntlasser geweest. Maar het werk vloeit steeds meer naar elders Jan.

  Je nieuws verbaast me, want hier is er zeer weinig werk ook op dat terrein te krijgen en hier zijn er heel veel mensen met veel ervaring in de metaal. Denk maar eens aan al die scheepswerven langs het winschoterdiep.

  Dus waarom komen die bedrijven verdorie nou niet simpelweg deze kant een keer uit?

  Reactie door ReneR — donderdag 26 januari 2006 @ 0.26 uur

 102. @97 Ronald

  In de ICT-branche maakt je leeftijd geen hol uit. Sterker nog, als je gespecialiseerde kennis hebt en veel ervaring dan hebben ze jou liever dan iemand van twintig die net komt kijken. Je hebt gelijk als het banen bij een supermarkt o.i.d. betreft, waarvoor men niet veel meer dan het minimum jeugdloon kan betalen. Daar wordt men inderdaad na het bereiken van de magische leeftijd van 24 vervangen door iemand die jonger is (met dank aan de overheid).

  Reactie door geldwolfje — donderdag 26 januari 2006 @ 7.16 uur

 103. Eén op 100 Evert T. dat je zo snel toch
  nog die baan te pakken krijgt.
  Hartelijk gefeliciteerd !
  Was het een kwestie van bij de buren binnen
  lopen op het Hanzeplein 1, of ga je voor
  jouw gedeelte meer naar het centrum van de
  stad? Wat een opluchting voor je, dat je dit al vast voorelkaar hebt.
  Dus nu wordt het én hérsens, en nietafla-
  tende precizie én doorzetten, volhouden!
  Maar goed dat gaat dé Fries lukken, toch?
  Het bedrijf lijkt me op allerlei onderdelen
  heel erg boeiend en van Groningers heb je
  dus ook al verstand, dus met samenwerking
  zal het wel lukken! Veel plezier gewenst en
  hoop ik wordt dit jaar ook op nog meer ter-
  reinen héél ‘gelúkkig’, niks forceren hoor!
  Hartelijke groet van Madelief die blij voor
  je is (én niet minder voor je ouders!)!

  Reactie door Madelief — donderdag 26 januari 2006 @ 10.22 uur

 104. Evert T, gefeliciteerd!
  Ja die computers, niet meer weg te denken maar ik maak toch wel wat bezorgd erover, als land dien je volgens mij toch een behoorlijke diversiteit te hebben en niet alleen doorvoer van of zie ik dat verkeerd?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 26 januari 2006 @ 10.38 uur

 105. @85 Lydia, om de redenering die ik in alle
  opzichten met je deel en in hoge mate respecteer, vind ik het bewonderenswaardig
  dat je je niet hebt laten beïnvloeden door
  wat je in wezen niet juist achtte, waar-
  schijnlijk hier en daar éénzaam tégen de
  stróóm van de toen al bijna gangbaar gewor-
  den mening in. Het is een kwestie van ont-
  zettend lang en diep nadenken en tot de
  conclusie komen dat een dergelijk uitgangs-
  punt ánders ligt dan de zwangere vrouw die
  al weduwe wordt nog voor de baby zich aan-
  kondigde. Véél verstand is er dan nodig en
  steun om dát te laten zegevieren boven het
  éigen (ego-)gevoel. Ook ik dacht toen, maar
  wat -indien ik dezelfde gedachten zou kunnen hebben- zal straks de kleuter en
  jongvolwassene me voor de voeten kunnen
  gooien, alszijnde hem/haar onthouden te
  hebben, en jij hébt dus het kind laten pre-
  valeren, en hoewel het vaak goed lijkt te
  gaan, moeten de échte onderzoeken nog gaan
  uitwijzen of de ego-keuze wel zo juist was.
  Immers ál die kinderen zijn nu nog géén 40!
  Overigens, kan ik je overige lyrische op-
  merkingen best begrijpen, maar vergis je
  niet in hoe weinig tijd jongelui (laat staan mét kinderen) nog hebben i.v.m. werk,
  of studies t.b.v. hun werk, en IS de tijd
  zoals je het ooit bij anderen VROEGER hebt
  gezien, grotendeels voorbij. Graag laat ik
  de jongelui ook hun eigen leven leiden en
  laat het aan het hún voorgeleefde gevoel
  over, hoé ze daarmee omspringen, en heus
  ook mij overkomen wel eens ‘gemengde gevoe-
  lens’ en menig ander ouderpaar ook, als ik
  zo eens even om me heen zié, constateer, en
  te horen krijg. Overigens blijf je indirect
  -niet hún bedoeling- toch betrokken bij de
  ups en downs die ze in hun leven meemaken
  en ben je daar soms meer mee bezig dan zij
  ooit zouden kunnen vermoeden. Al gaat het
  ze op dit moment voortreffelijk, je weet
  nooit welk meer geluk of lot hen te wachten
  staat, en ook hen staan erfelijke ziekten
  te wachten, zo goed als zeker, binnen 20
  jaar: ze moeten dus nog hard werken ook om
  voordien hun pensioen te regelen en als de
  Zorgwet niet alsnog verbéterd wordt, wacht
  ook hen een onverzorgde oude dag. Uit dien
  hoofde -omdat ik zelf dus ook erfelijk be-
  last bleek met ándere onvolkomenheden- wil
  ik dus ook graag dat ze die paar jaar zo
  comfortabel mogelijk voor zichzelf besteden
  en evengoed moeten ze daarook nog hun vak-
  literatuur bijhouden en af en toe óverwerk
  doen. Gemiddeld 20 jaar had ik hen thuis,
  over tien jaar is de jongste 40, daarna ben
  ik er misschien niet eens meer. Mijn doch-
  ter moet in ieder geval tot haar 50ste wer-
  ken minimaal en naar ik hoop raakt zij daar
  na niet in een Ziektewet, en zal mogelijk
  dan nog 15 jaar doormoeten, al dan niet op
  halve kracht, als ik paralellen ga leggen
  rondom haar aanleg en achtergronden.
  Nu werkt ze vier dagen ipv drie en straks
  mogelijk zelfs vijf, als ze er mogelijk
  alléén voor komt te staan indien de gezond-
  heid van haar partner (door ziekenhuisfou-
  ten) nog verder achteruitgaat en er geen
  vernieuwing in een therapie mogelijk blijkt.
  Kijk Lydia, de achterkant maar even van wat
  soms niet aan de orde komt om tevens te be-
  lichten, zoals ons ook H. liet délen in wat
  hij heeft moeten áfstaan, weet je nog?
  Niemand zal ooit voor zichzelf zeker weten
  de goeie keuzes in zijn leven te maken, maar achteraf blijken die niet zelden de
  allerjuiste gebléken te zijn, al waren ze,
  op welk terrein dan ook, nog zo moeilijk!!
  Léren tevreden te zijn, ondanks alles wat
  ‘n mens aangedaan wordt of lijkt mee te
  moeten maken, is althans een basis om de re
  levantie van veel dingen beter te accepte-
  ren en heeft me alle kleine dingen in het leven als kostbare geschenken te doen waar-
  deren, omdat ze uiteindelijk nog veel waar-
  devoller bleken en de mátérie verschoof naar essentie van ons bestaan:existentie!
  Ook ik zal daarin dingen, vanuit die passie
  voor het wézenlijke léven (dat niets te ma-
  ken heeft met materialisme of sexualisme)
  verkeerd doen en dat spijt me dan, maar de
  waardering voor wat een méns wel goed kan
  doen zijn of betekenen (voor ook anderen)
  maakt dat ruimschoots goed!
  Die waardering kan er zijn van de fietsen-
  maker bij een uit de hand gelopen gesprek,
  of één of andere hotemetoot, maar stá je
  wérkelijk even op één en dezelfde golftóón,
  is mijn dag goed (geworden). Koffie Lydia?

  Reactie door Madelief — donderdag 26 januari 2006 @ 11.06 uur

 106. @101

  “Dus waarom komen die bedrijven verdorie nou niet simpelweg deze kant een keer uit?”

  In bijvoorbeeld India en Brazillie heb je enorme scheepswerven, waar duizenden goedkope arbeiders werken. De arbeidsomstandigheden zijn hoogst beroerd en vaak zeer gevaarlijk, maar, zo redeneren de directeuren, ze hebben werk. En de directeuren van wie de schepen zijn, die kijken alleen naar de kosten.

  @102

  “In de ICT-branche maakt je leeftijd geen hol uit. Sterker nog, als je gespecialiseerde kennis hebt en veel ervaring dan hebben ze jou liever dan iemand van twintig die net komt kijken.”

  Varieert per functie uiteraard. In de detachering maakt het overigens wel degelijk uit. Hier een reactie van iemand, de reactie kwam ik tegen in een forum:

  “Bij ons, een detacheringsbedrijf, kun je als oudere prima terecht, maar dan wel in een senior functie. Een programmeur van 40 of ouder word hier toch heel vreemd aangekeken.

  Er word hier namelijk van uitgegaan dat als je een beetje je best doet en over een voor IT-ers gemiddelde intelligentie beschikt, dat je dan met 40 jaar toch op z’n minst projectleider, architect of misschien wel consultant bent. Maar programmeur? Nee, dan doe je toch iets niet goed… of je bent gewoon niet zo slim.

  Nu komt dit soort gevallen overigens niet vaak voor, want dat soort mensen worden er bij de eerste de beste ontslagronde als eerste uitgeknikkerd.

  En in tijden van een supergoeie marktsituatie? Tja, dan word er gekeken of je toch ergens bij een klant terecht kunt met al je ervaring en kennis (ja ja, dan wel) en anders word je een hele poos op de bank gehouden, totdat het welletjes is en je er alsnog uit wordt geknikkerd.”

  Reactie door Hendrik — donderdag 26 januari 2006 @ 11.15 uur

 107. @92 Zeker Olav herinner ik me jouw verhaal
  van jaren geleden uit de krant/tv en wat
  voor moeilijkheden dat toen opleverde bin-
  nen dat gezin, al herinner ik me dus nu
  slechts de commotie ervan en niet de rest!
  Ook zouden bepaalde afwijkingen mogelijk
  af en toe één generatie overslaan, maar ik
  zie en hoor zoveel ‘nieuwtjes’ dat ik er
  wel in geloof, en ook bewezen heb gezien,
  maar tevens dat het geen wet van meden en
  perzen zou zijn, en er is veel vernieuwd!
  Heb je het NOS TV nieuws gisteravond nog
  gezien? Mét jou ben ook ik van mening dat
  er vermoedelijk weinig mensachtigen ontdekt
  zullen worden, als die bij een temperatuur
  van -220 graden zouden moeten leven!
  Maar als ik hier naar Hoogervorst kijk, komt die een flink eind in de buurt !

  Reactie door Madelief — donderdag 26 januari 2006 @ 11.36 uur

 108. @ 96

  “Probeer een baan bij een bedrijf te vinden en niet bij de overheid. Dat is in het begin moeilijker, omdat bedrijven hogere eisen stellen…..”

  Je zegt, zoals zo vaak, maar weer wat.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 26 januari 2006 @ 12.21 uur

 109. Ik heb een groot respect voor vakkundige lui die met hun handen werken.

  Zelf in totaal 16 jaar gestudeerd en geeindigd met een baan als CAD-CAM tekenaar sta ik altijd weer vol bewondering te kijken als zo’n knaap even een wc komt aanleggen met het loodgieten.

  Uiteraard heb ik daarvoor om de nodige centen te besparen het zelf geprobeerd, dagen lopen schuiven, passen, meten, buisen krom, schroefdraad kapot gemaakt, vloeken, en het eindigt met… NIKS!!!

  Komt zo’n kaap van 25 jaar met zijn tas vol tools en maakt het geheel in 45 minuten tot een plaatje. Petje af!

  Mijn kennis tot verbouwingen gaat meestal niet verder dan het checken van de stoppenkast.

  Ik kan een aardige tekening maken in welk gebied dan ook maar soms denk ik bij mezelf waarom heb ik niet een echt vak geleerd?

  Had ik ook nog een beetje zwart erbij kunnen werken! ;-)

  Reactie door rommel — donderdag 26 januari 2006 @ 12.25 uur

 110. Tja, ik hou van werken..
  Kan er uren na kijken…

  Reactie door rommel — donderdag 26 januari 2006 @ 12.34 uur

 111. Een verhaal uit de praktijk

  Jaren geleden ging een kennis van mij, die na met pensioen te zijn gegaan – en niet aan het nieuwe ritme van thuis zitten kon wennen – , als 65 jarige solliciteren bij een bedrijf welke hydraulische apparatuur vervaardigde.
  Hij stapte op de bonnefooi binnen en kreeg een gesprek met de directeur.
  Salaris daar had hij het niet over, als hij alsjeblieft maar aan het werk kon.
  Getroffen door zijn enthousiasme kon hij de maandag erop beginnen, tegen een daar als regel gehanteerde salariëring.
  Na daar een aantal maanden te hebben gewerkt, deed zich een komische situatie voor; hij kreeg van de afdelingschef zijn opdrachtbon met daarop de maten gespecificeerd voor te zagen buizen.
  Enkele honderden stuks moesten er gezaagd worden.
  Na bestudering van de op de opdrachtbon vermelde specificaties kwam hij tot de conclusie dat deze niet konden kloppen.
  Zich wendende tot de afdelingschef zei deze: ‘de bon klopt, die klopt altijd, dus ga nu maar zagen’.
  Nee het klopt niet! zei hij, en probeerde vergeefs de man te overtuigen.
  ,Als ik zeg dat het klopt, dan klopt het’ was wat hij verder als repliek kreeg.
  Dus hij ging zagen, met de van hem bekende big smile op zijn gezicht.
  Echter na al meer dan 100 buizen te hebben gezaagd, kwam de bewuste afdelingschef bij hem langs en schreeuwde uit; ,Wat ben jíj nou aan het doen!!!’
  Zágen zei mijn kennis, je bon klopt toch?
  Met deze anekdote wil ik maar zeggen; de afstand tussen de mensen op de werkvloer en het kaderpersoneel is groot en de arrogantie in de laatstgenoemde groep is navenant.
  Vaklieden worden ondergewaardeerd.
  Helaas zie je dit fenomeen op allerlei terreinen binnen de maatschappij voorkomen en niet in de laatste plaats in de relatie burger en overheid.
  Maar gelachen hebben we wel, ondanks dat ik het verhaal tientallen keren (vergezeld van de bekende big smile) heb moeten aanhoren.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 26 januari 2006 @ 12.42 uur

 112. Ja,ja..
  De fout ligt altijd in de tekenkamer..
  Waar hoor ik dat toch vaker?

  Reactie door rommel — donderdag 26 januari 2006 @ 12.57 uur

 113. @112, Rommel

  De fout ligt niet altijd in de tekenkamer,
  gebrekkige communicatie, op strepen staan en naar boven wegwerken van mensen die het werk eigenlijk niet kunnen, combinaties van fouten, daar ligt de oorzaak.
  De leidinggevenden moeten het werk ook zèlf kunnen doen. Helaas is dat niet altijd het geval.
  Is het een idee om leidingevenden (óók in het dagelijkse werk!) te kunnen kiezen?

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 26 januari 2006 @ 13.14 uur

 114. @112 Rommel,

  In de rekenkamer misschien?

  Reactie door Anja — donderdag 26 januari 2006 @ 13.18 uur

 115. Jan, net als Paul Rossenmuller, die in de haven had gewerkt, als Vendex-rijkeluiszoontje, ben jij ook zo’n politicus met klassieke muziek en hochey-achtergrond, die zich graag laat voorstaan op z’n “arbeidersverleden”, omdat je anders dan VVD-kakker uit Aerdenhout kan zeggen dat je weet wat leeft onder de gewone man. Maar o,wat zijn Paul en Jan nu blij dat ze weg zijn van die witte proleten, die het verschil tussen kenne en kunnen niet weten, de Johnnies (ik heb m’n voornaam niet mee) en Anita’s en “gelukkig” hebben ze nu ook niet zo heel veel met al die allochtoniers, de Mootjes en Fatima’s, de nieuwe zwarte proleten, te maken.

  Reactie door kees — donderdag 26 januari 2006 @ 13.30 uur

 116. Wij kregen als uitvoerende een hoop klachten dat er niet meer gereageerd werd op acties van klanten.
  Bleek dat onze manager van 95000 Euro per jaar niet wist hoe hij zijn mail box moest opruimen ,en deze zat dus propvol.
  Wel grappig.!!

  Reactie door Jofel — donderdag 26 januari 2006 @ 13.50 uur

 117. @ 115 Kees

  ‘Maar o,wat zijn Paul en Jan nu blij dat ze weg zijn van die witte proleten, die het verschil tussen kenne en kunnen niet weten’

  ‘en “gelukkig” hebben ze nu ook niet zo heel veel met al die allochtoniers, de Mootjes en Fatima’s, de nieuwe zwarte proleten, te maken.’

  Wat bedoel je hier precies mee?

  -Is dit hoe jij zelf denkt over de groep mensen die je beschrijft?
  -Of ben je in de veronderstelling dat Jan en Paul zo laatdunkend denken over deze groep?
  Ik begrijp namelijk niet wat je precies bedoeld.

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 26 januari 2006 @ 13.56 uur

 118. @wattenstaaf
  beide. Het valt op dat Jan en Paul in hun 2e kamertaal niet bewust altijd kennen zeggen, ook als ze kunnen bedoelen. Ook hebben Jan en Paul niet gepleit voor een algemene taalverandering, waarbij iedereen altijd kennen moet zeggen ook als kunnen wordt bedoeld of hebben gepleit voor een inburgeringscursus voor autochtoniers om dit soort witte sukkels, die niet opletten op de MAVO, nou eens het verschil tussen kennen en kunnen bij te brengen, zoals kakkers dat wel kennen sorry kunnen. De zwarte caberetier Howard Komproe van de Postgiroreclame zat zich hier ook aan te ergeren + een Kroatisch meisje op een cursus, die zei: leer je op zo’n inburgeringcursus het verschil tussen kennen en kunnen, maar dan hoor je het steeds fout om je heen.

  Reactie door kees — donderdag 26 januari 2006 @ 14.24 uur

 119. @103 Madelief en @104 Sabineke van Schie-Pleines,

  Hoho, rustig aan, het is maar een bijbaantje hoor, net als sommige een bijbaantje hebben in de supermarkt of achter de bar in de kroeg, het is geen volledige baan hoor.
  Gewoon wat programmeer werkzaamheden die ik uit voor in mijn vrije tijd voor het bedrijf.

  Hoe ik er aan kom? Toevallig een programmeur leren kennen via internet, mee gaan helpen met een open source projectje waar hij aan werkte in zijn vrije tijd.
  Dus met het toeval het gekregen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 26 januari 2006 @ 15.54 uur

 120. @119 Prima Evert, je tóónt in ieder geval
  je werkwílligheid en daar zit je toe-
  komstige baas o.m. naar te gluren op je in-
  gestuurde C.V., réken dát maar! Succes!
  Het soort bedrijf is spannend zat en ver-
  moedelijk aardig gevarieerd, leuk voor je!

  Reactie door Madelief — donderdag 26 januari 2006 @ 16.28 uur

 121. @120 Madelief,

  Bedankt. Ja, spannend en interessant en anders verzin in zelf wel wat thuis.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 26 januari 2006 @ 17.40 uur

 122. @EvertT, dat geeft toch niet, het begin is er en ervaring wordt opgedaan, heel prettig lijkt mij!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 26 januari 2006 @ 18.06 uur

 123. @ Kees (115, 118):

  Ik ken er geen touw aan vastknopen, jongen. Ken je niet wat duidelijker zijn over wat jou werkelijk dwarszit? Dan kennen we een hulpdienst inschakelen, die genoeg wegen kan om je te kennen helpen! :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 26 januari 2006 @ 18.17 uur

 124. @123 Tja: “elk voordeel heb z’n nadeel”…
  indien we maar lang genoeg zo doorgaan, kun
  nen we de integratie wel op ons buik gaan
  schrijven, en mogelijk voégen zíj dan de
  dáád bij het wóórd: diegenen die intussen
  geheel verward en hope(n?)loos zijn gewor-
  den en afgehaakt (waar aan?) hebben!
  Se salle wel allemoal gelèk hebbe, eiii?

  Reactie door Madelief — donderdag 26 januari 2006 @ 20.18 uur

 125. @108 Ed Sorrento

  Ik probeer die jongen te behoeden voor het geval dat hij twintig jaar nutteloos werk doet (want niet iets waar de markt om vraagt), waarna hij door een rechts kabinet alsnog in de WAO terecht komt. Welke tip heb jij voor hem?

  Reactie door geldwolfje — donderdag 26 januari 2006 @ 22.26 uur

 126. Wel eens bij Buitenlandse Zaken gesolliciteerd? Ministerie van Financiën, Centraal Planbureau? Koninklijke Luchtmacht misschien? Wou je beweren dat je makkelijker bij de politie kwam dan bij een particuliere beveiligingsdienst?

  “Waar de markt niet om vraagt is nutteloos”. Je komt niet verder dan wat holle anti-overheidsretoriek. Je woont zeker op je eigen terp?

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 26 januari 2006 @ 23.09 uur

 127. @126 Ed Sorrento

  De bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de politie zijn op dit moment nog veel groter dan die van particuliere beveiligingsdiensten, zodat de eisen daar inderdaad hoger zijn. Maar het is niet realistisch om te verwachten dat dit altijd het geval zal blijven. Als politie en particuliere beveiligingsdiensten dezelfde bevoegdheden krijgen, zal marktwerking (m.a.w. decentrale sturing) superieur blijken te zijn aan centrale sturing (overheid).

  Verder kan ik met trots zeggen dat ik nog nooit bij de overheid heb hoeven solliciteren. Overigens zou ik makkelijk werk in die sector kunnen vinden. Zelfs bij de politie zou ik ongetwijfeld een betere kans maken dan de gemiddelde socialistische crimineel die dit weblog bezoekt. En wat salaris betreft doet de overheid nooit moeilijk. Ik zou waarschijnlijk een forse salarisverhoging tegemoet kunnen zien.

  Het zou toch te denken moeten geven dat iemand die zichzelf ‘Geldwolfje’ noemt juist niet bij de overheid gaat werken, waar je van een hoog salaris en vaste baan verzekerd bent?

  Reactie door geldwolfje — vrijdag 27 januari 2006 @ 7.29 uur

 128. @geldwolfje, in de markt valt voor u waarschijnlijk meer te verdienen?
  Hoog salaris niet genoeg?
  Vrije markt : meer, nog meer,Meest!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 27 januari 2006 @ 9.45 uur

 129. @ Geldwolfje (127):

  Als verstokte vije markt-ideoloog zou je beter moeten weten: juist in de particuliere marktsector zijn de hoogste salarissen te verdienen, met bonussen, opties, gouden handdrukken, en wat dies meer zij. Wordt daarom niet juist zo veel stampij gemaakt over het “geringe” inkomen van o.a. de minister-president door jouw bentgenoten? Zij denken dat in de huidige situatie niet de beste man in de hoogste politieke positie komt, wat zeker waar is, maar niet het gevolg van te weinig geldsmijterij.

  Dit was maar een gecahte van een gemiddelde socialistische crimineel, nl.:

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 27 januari 2006 @ 12.26 uur

 130. @129 Olav Meijer

  “Als verstokte vije markt-ideoloog zou je beter moeten weten: juist in de particuliere marktsector zijn de hoogste salarissen te verdienen, met bonussen, opties, gouden handdrukken, en wat dies meer zij. ”

  Dat klopt, maar dat soort salarissen zijn slechts voor een enkeling haalbaar. Bovendien moet je er veel voor opgeven. Ik lees ook weleens wat voor mijn plezier, i.p.v. louter vakliteratuur. Als je voor een echte toppositie in het bedrijfsleven, gaat dat ten koste van andere dingen, zoals bijv. de keuze voor wel of geen kinderen. Of het verwaarlozen van hobbies (zoals internet discussies) om meer tijd te besteden aan werk en professionele ontwikkeling. Als je niet enorm met kop en schouders boven de rest uitsteekt, dan kun je voor een hoog salaris beter voor een hoge post als ambtenaar gaan of, als je daar te dom voor bent, direct de politiek in en dan maar hopen dat je netwerk je verder helpt in je na-politieke periode. Je hoeft dan vrijwel niets op te geven, maar krijgt toch een hoge beloning.

  “Wordt daarom niet juist zo veel stampij gemaakt over het “geringe” inkomen van o.a. de minister-president door jouw bentgenoten? Zij denken dat in de huidige situatie niet de beste man in de hoogste politieke positie komt, wat zeker waar is, maar niet het gevolg van te weinig geldsmijterij.”

  Mijn “bentgenoten” (de anarcho-kapitalisten) maken stampij over het feit dat er uberhaupt zoiets is als een minister-president.

  Ik heb op dit weblog zelfs een keer het plan voorgesteld om politico’s voortaan geen salaris meer te geven. Hoe denk jij daarover?

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 28 januari 2006 @ 10.30 uur

 131. @128 Sabineke

  “@geldwolfje, in de markt valt voor u waarschijnlijk meer te verdienen?
  Hoog salaris niet genoeg?
  Vrije markt : meer, nog meer,Meest! ”

  Dat speelt zeker mee, maar wel op de wat langere termijn. In eerste instantie gaat het me erom dat ik mijn flexibiliteit behoud en vergroot. Daarom wil ik geen netwerk met alleen maar ambtenaren en politici, maar een netwerk van professionals en ondernemers. Aan een netwerk van ambtenaren en politici heb je alleen maar iets als er een spilzuchtig kabinet is. Een netwerk van professionals en ondernemers is daarentegen altijd nuttig om alles uit de marktsituatie te halen wat mogelijk is.

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 28 januari 2006 @ 10.41 uur

 132. @131, Netwerken voor eigen wasdom, triest vind ik dat, als ik een vriend van u was zou ik me wel eens gebruikt kunnen voelen.
  Sociale contacten voor mij zijn niet zo berekenend
  Dat heb ik dus op die globalisering tegen, het wordt eenheidsworst en door die flexibiliteit die schijnbaar nodig is worden sociale verbanden weggerukt met alle kwalijke gevolgen van dien!
  Ik ben door die flexibiliteit ook erg bezorgd over wat dit betekent voor, eigenlijk, tegen de gezondheidszorg(meer stress, meer overdracht van ziektes, onregelmatigheid is ook kwalijk voor de biologische systemen van de mens, wat ook weer kwalijke gevolgen kan hebben!
  Hierover wordt nooit gesproken door de ‘vrije jongens en meisjes’ in de zucht naar meer, kortom het getuigd in mijn ogen naar weinig verantwoordelijkheid naar mens, dier en aarde!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 29 januari 2006 @ 1.13 uur

 133. @132 Sabineke

  “Netwerken voor eigen wasdom, triest vind ik dat, als ik een vriend van u was zou ik me wel eens gebruikt kunnen voelen.
  Sociale contacten voor mij zijn niet zo berekenend”

  Een netwerk heeft vooral betrekking op de mensen met wie je samenwerkt. Het woord ‘netwerk’ betekent dus niet hetzelfde als ‘vriendenkring’. Ik ken ook genoeg andere mensen, die wel een baan als onderwijzer of ambtenaar hebben. Sommige daarvan zijn zelfs goede vrienden van mij, hoewel ik ze af en toe wel probeer te wijzen op de immorele kanten van hun werk. Maar de gesprekken gaan doorgaans niet over politiek.

  “Dat heb ik dus op die globalisering tegen, het wordt eenheidsworst en door die flexibiliteit die schijnbaar nodig is worden sociale verbanden weggerukt met alle kwalijke gevolgen van dien!”

  Wat bedoel je met eenheidsworst? Ik vind zelf dat ik veel meer keuze heb sinds ik toegang heb tot Internet (1995).

  “Ik ben door die flexibiliteit ook erg bezorgd over wat dit betekent voor, eigenlijk, tegen de gezondheidszorg(meer stress, meer overdracht van ziektes, onregelmatigheid is ook kwalijk voor de biologische systemen van de mens, wat ook weer kwalijke gevolgen kan hebben!”

  Ik denk dat ik door flexibeler te worden juist veel van die zorgen bij mezelf wegneem.

  “Hierover wordt nooit gesproken door de ‘vrije jongens en meisjes’ in de zucht naar meer, kortom het getuigd in mijn ogen naar weinig verantwoordelijkheid naar mens, dier en aarde! ”

  Bij deze dan. :)

  Reactie door geldwolfje — zondag 29 januari 2006 @ 10.36 uur

 134. @Geldwolfje, met vrienden praat ik er niet veel over, vreemd vind ik dat, persoonlijk praat ik er met mijn vrienden wel over(en ook mijn vriendenkring is heel divers),het geeft nieuwe inzichten, andere denkwijze over eigen standpunten, kortom een breder beeld over en dat kan dus groei als mens betekenen, iets wat ik nastreef.Een netwerk in algemene zin kan net zo goed een vriendenkring behelzen.Zo ziet u maar weer hoe communicatie belangrijk is en misverstanden kunnen ontstaan.
  Ook bij het woord flexibel maakt u hiervan gebruik!Zo ook bij de verantwoordelijkheid de woordspeling!
  Jammer, maar het is niet anders, blijkbaar is zelf toch weer belangrijker gevonden.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 29 januari 2006 @ 13.40 uur

 135. @134 Sabineke

  Nou, zeg. :( Je gaat wel meteen van het slechtste uit.

  Met “flexibel” bedoel ik dat als ik mijn werk kwijt zou raken, dat ik dan makkelijk weer iets anders kan vinden. Blijkbaar versta jij er weer wat anders onder?

  Onder “verantwoordelijkheid” versta ik uitleg kunnen geven over iets dat verkeerd ging en de moeite doen om de dingen weer recht (proberen) te zetten. De manier waarop jij dit woord gebruikt is anders dan hoe ik het gebruik. Ik zie mezelf nog geen uitleg geven aan een dier of de aarde.

  Als er nog meer dingen onduidelijk zijn hoor ik het wel.

  Reactie door geldwolfje — zondag 29 januari 2006 @ 16.33 uur

 136. Dit zijn de betekenissen die http://www.vandale.nl aan de genoemde woorden geeft. Volgens mij gebruik ik die woorden op een normale manier, hoor.

  ver·ant·woor·de·lijk·heid (de ~ (v.), -heden)
  1 verplichting om te zorgen dat iets goed functioneert, verloopt en om daar rekenschap van te geven => verantwoording
  2 taak die zware plichten of zorgen met zich meebrengt

  flexi·bel (bn.)
  1 buigzaam => soepel
  2 inschikkelijk
  3 zich gemakkelijk aanpassend aan wisselende omstandigheden => veranderlijk

  net·werk (het ~)
  1 stelsel van zaken of personen die nauw met elkaar in contact staan => net, raderwerk, web
  2 computernetwerk
  3 [wisk.] afbeelding in het platte vlak van alle zijvlakken van een veelvlak

  net·wer·ken (onov.ww.)
  1 mensen benaderen die nuttig kunnen zijn voor de eigen carrière

  Reactie door geldwolfje — zondag 29 januari 2006 @ 16.45 uur

 137. Voor flexibel gebruikte ik betekenis 3, voor verantwoordelijkheid betekenis 2 en voor netwerk betekenis 1. Jij gebruikte voor verantwoordelijkheid betekenis 2 en voor flexibel betekenis 2. En onder een netwerk kunnen volgens mij inderdaad ook best vrienden vallen.

  Reactie door geldwolfje — zondag 29 januari 2006 @ 16.53 uur

 138. Correctie: ik gebruikte betekenis 1 voor verantwoordelijkheid. (voor wie het nog interesseert)

  Reactie door geldwolfje — zondag 29 januari 2006 @ 16.54 uur

 139. Ze hebben in Polen toch wel goedkope arbeiders die hiet willen werken ?
  De Nederlanders die willen werken krijgen niet de juiste begeleiding en financiele steun om zich om te scholen : Je weet dat is allemaal te duur : Het is net of die Nederlanders in de WW en de bijstand meer willen werken !
  Nou ,dus wel : maar ja die zijn wel duurder : Wel balkenelenede weet daar wel een oplossing voor .Wat doet Balkie daar nu mee : Ik ben met mijn 53 jaar om te scholen en tot mijn 65/67 jaar te werken : Wie neem mij in dienst ………………Ja je bent wel te oud ……………… wegens de vergrijzijn moeten mensen maar alnger door blijven werken …………….en waarom ik dan niet……………….. je bent te oud en te duur …………..noumoe .

  Reactie door Fred — zondag 29 januari 2006 @ 17.26 uur

 140. @Geldwolfje, u zei toch echt in 133:
  Ik denk toch echt dat ik door flexibeler te worden veel zorgen bij MIJZELF weg neem.
  In mijn ogen dus alleen het zelf belangrijk.
  Met flexibel t.a.v.globalisering bedoelde ik het over de hele aarde moeten kunnen werken(ook juist om de netwerken in stand te houden en uit te breiden).Dit betekent voor de gezondheids zorg dat bacterieen (trema is zoek)en virussen makkelijk meegenomen kunnen worden, verder dat het veelvuldig met tijdsverschillen in de wereld geen rekening wordt gehouden, is niet gezond!Ook sociale bestanden zijn vaak niet bestand tegen zoveel afwezigheid waardoor verbanden verbroken worden, de sociale cohesie valt weg.
  T.a.v. eenheidsworst, in een winkelstraat veel dezelfde soort winkels en die kom je dan niet alleen in Nederland tegen maar ook in Belgie, Frankrijk, persoonlijk vind ik dat erg jammer, het wordt de kleintjes erg lastig gemaakt, die concurrentie en dus indirect de consument ook, men spreekt wel van vrije keus maar is die er wel?
  Dit laatste heeft natuurlijk ook te maken met regelgeving, dat zult u mij nooit horen ontkennen maar het komt ook door de zucht naar meer en meest van de financiele wereld en de spelers daarin.Men lijkt alleen naar de winst voor zichzelf en niet naar het geheel.
  En dit is een beeld wat ik over het geheel heb en dus jammer vind, niet een persoonlijk iets naar u toe, alhoewel u weet uit vorige discussies dat wij verschillend denken over verantwoordelijkheid, sommigen van deze aarde zullen nooit geheel verantwoordelijk voor zichzelf kunnen zijn, eigenlijk niemand aangezien we allen een product van genen uit verleden zijn en ook sociale omstandigheden waarin we ter wereld kwamen speelt mee.Als je geluk hebt gehad heb je alles meegekregen, ik versta dan onder mijn verantwoordelijkheid, de zorg voor minder gelukkigen, zodat we misschien ooit….met leven kunnen bezig zijn en niet met overleven.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 29 januari 2006 @ 17.38 uur

 141. @140 Sabineke

  “@Geldwolfje, u zei toch echt in 133:
  “Ik denk toch echt dat ik door flexibeler te worden veel zorgen bij MIJZELF weg neem.
  In mijn ogen dus alleen het zelf belangrijk.”

  Ik zei dat als reactie op jouw opmerking dat flexibiliteit tot stress zou leiden. We spraken een beetje langs elkaar heen, denk ik.

  “Met flexibel t.a.v.globalisering bedoelde ik het over de hele aarde moeten kunnen werken(ook juist om de netwerken in stand te houden en uit te breiden).Dit betekent voor de gezondheids zorg dat bacterieen (trema is zoek)en virussen makkelijk meegenomen kunnen worden, verder dat het veelvuldig met tijdsverschillen in de wereld geen rekening wordt gehouden, is niet gezond!Ook sociale bestanden zijn vaak niet bestand tegen zoveel afwezigheid waardoor verbanden verbroken worden, de sociale cohesie valt weg.”

  Ok, duidelijk. Maar wil je eraan doen? Wil je mij en mensen zoals ik verbieden om over de hele wereld te reizen om geld te verdienen of ben je gewoon bezorgd om onze gezondheid? :) Ik vind het lief van je, hoor, maar volgens mij bepalen moet iedereen zelf bepalen hoe zij hun levens willen inrichten. Waar komt toch die drang vandaan om voor iedereen verantwoordelijk (zoals jij het woord gebruikt) te willen zijn?

  “T.a.v. eenheidsworst, in een winkelstraat veel dezelfde soort winkels en die kom je dan niet alleen in Nederland tegen maar ook in Belgie, Frankrijk, persoonlijk vind ik dat erg jammer, het wordt de kleintjes erg lastig gemaakt, die concurrentie en dus indirect de consument ook, men spreekt wel van vrije keus maar is die er wel? Dit laatste heeft natuurlijk ook te maken met regelgeving, dat zult u mij nooit horen ontkennen maar het komt ook door de zucht naar meer en meest van de financiele wereld en de spelers daarin.Men lijkt alleen naar de winst voor zichzelf en niet naar het geheel.”

  Het hangt er denk ik wel vanaf waar je precies naartoe gaat. In touristische plaatsjes doen juist die kleine winkeltjes het weer heel goed. Maar dat mensen kiezen voor de eenheidsworst-winkels komt toch ook omdat men blijkbaar toch liever in die winkels koopt. Ze zijn vaak goedkoper dan de kleine winkels, dus op zich is het wel begrijpelijk.

  “En dit is een beeld wat ik over het geheel heb en dus jammer vind, niet een persoonlijk iets naar u toe, alhoewel u weet uit vorige discussies dat wij verschillend denken over verantwoordelijkheid, sommigen van deze aarde zullen nooit geheel verantwoordelijk voor zichzelf kunnen zijn, eigenlijk niemand aangezien we allen een product van genen uit verleden zijn en ook sociale omstandigheden waarin we ter wereld kwamen speelt mee.Als je geluk hebt gehad heb je alles meegekregen, ik versta dan onder mijn verantwoordelijkheid, de zorg voor minder gelukkigen, zodat we misschien ooit….met leven kunnen bezig zijn en niet met overleven. ”

  Ik denk dat we hier wel hetzelfde over denken. We verschillen alleen van mening hoe deze mensen dan geholpen moeten worden.

  Reactie door geldwolfje — zondag 29 januari 2006 @ 18.58 uur

 142. @Geldwolfje, duh, ik en verbieden, dat gebeurd niet zo gauw, nee ik vraag me echt af of de zakenwereld zich dit realiseert en/of bekommerd of dat men dit dan ineens wel van overheden verwacht en ja ik vind het wel griezelig, meestal als virussen zich gaan muteren komt er niet veel goeds uit(MRA, oa)ook door internet zijn medicijnen ook verkrijgbaar zonder doktersadvies, dit kan ook resistentie geven.

  In een vorige discussie vond u dat familie zorg diende te dragen, als ik het wel heb, of vrienden, maar als iedereen over de hele wereld zit, wordt ook dat lastiger, eigenlijk juist met die globalisering wordt een organisatie met zorg dus des te belangrijker, tot nu toe zijn de privee initiatieven niet happig op de echte zorg, ze mogen alle ‘moeilijke’ gevallen weigeren aan de poort en eenmaal binnen is dan geen garantie om te blijven!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 29 januari 2006 @ 22.36 uur

 143. @142 Sabineke

  “@Geldwolfje, duh, ik en verbieden, dat gebeurd niet zo gauw, nee ik vraag me echt af of de zakenwereld zich dit realiseert en/of bekommerd of dat men dit dan ineens wel van overheden verwacht en ja ik vind het wel griezelig, meestal als virussen zich gaan muteren komt er niet veel goeds uit(MRA, oa)ook door internet zijn medicijnen ook verkrijgbaar zonder doktersadvies, dit kan ook resistentie geven.

  Tja, welke oplossingen heeft de Staat dan? Mensen verbieden om nog te reizen als ergens een besmettelijke ziekte is uitgebroken? Ik geef toe dat dat m.i. een goede zaak zou zijn.(1) Verder ben ik blij dat dankzij het Internet het aanbod van medicijnen groter is geworden. Die resistentie is voor zover ik weet een op den duur onvermijdelijk verschijnsel. Het zal denk ik altijd een wedloop blijven tussen mens/dier en bacteriën/virussen.

  “In een vorige discussie vond u dat familie zorg diende te dragen, als ik het wel heb, of vrienden, maar als iedereen over de hele wereld zit, wordt ook dat lastiger, eigenlijk juist met die globalisering wordt een organisatie met zorg dus des te belangrijker, tot nu toe zijn de privee initiatieven niet happig op de echte zorg, ze mogen alle ‘moeilijke’ gevallen weigeren aan de poort en eenmaal binnen is dan geen garantie om te blijven! ”

  Ik denk je dat globaliseringsverschijnsel sterk overschat. Persoonlijk ken ik niemand die om meer te verdienen naar het buitenland is verhuisd. Het wordt enorm opgeblazen door de media. Wat je wel ziet is dat bedrijven zich meer gaan vestigen in landen waar het belastingklimaat aangenamer is. Maar dat is een verschijnsel dat zich al voordoet sinds er belasting wordt geheven.

  (1) Overigens stap ik hiermee niet van mijn anarcho-kapitalistische denkbeelden af. Ik geloof namelijk nog steeds niet dat een Staat ook een territoriaal geweldsmonopolie zou moeten hebben. Ik geloof wel dat ze net als bedrijven/stichtingen zou moeten concurreren op de vrije markt.

  Reactie door geldwolfje — maandag 30 januari 2006 @ 7.24 uur

 144. Geldwolfje, over de medicijnen, geen goede houding wat mij betreft, een huisarts of specialist weet welke antibiotica iemand al heeft gekregen, mocht er nog een kuur nodig zijn dan kan hij een andere geven, juist om resistentie tegen te gaan.Mensen zijn gewoonte dieren zeker met medicijnen en zullen dus eerder het zelfde nemen, zeker als in het verleden wel goede resultaten zijn bereikt.
  Ik ken wel mensen die hier naartoe zijn gekomen voor diverse werkgevers(Engelsen, Zwitsers, Polen, Duitsers), wat hier gebeurd zal ook wel omgekeerd gebeuren en ik heb het dus niet alleen over Nederland maar wereldwijd.Dit liet ook deze reportage zien, uiteraard van een bedrijf maar ze zijn vast niet de enige.

  In mijn ogen en volgens mij staat dit ook zo in onze grondwet, dient de overheid zorg te dragen voor goede gezondheid voor iedereen, als alleen naar financiele plaatje wordt gekeken gaat dit verkeerd, ben je alleen verzekerd van goede gezondheid als je er geld voor hebt.En in dit geval dient u onder goede gezondheid te worden verstaan:ook de preventie kant, dus sportmogelijkheden, goed eten en drinken.Het feit dat dit voor vele groepen al niet meer is baart me zorgen, tot nu toe zie ik niemand in die markt gaan van de markt.Eerder zie ik het tegenovergestelde, er komt naar buiten dat biologische groenten uit Nederland geen meerwaarde bevatten en blik is even zo goed als vers.Men vergeet dat goedkope producten veel al uit het buitenland komen.

  Ik ben het eens over het slechte vertrouwen wat de overheid toont ten opzichte van eigen beleid, immers er worden veel te veel controlemechanismen in gebouwd en te weinig man/vrouwkrachten om te controleren, of maatregelen om als controle slecht is, hier echt mee af te rekenen.Helemaal vrijlaten van de markt vind ik uiterst moeizaam gezien menshouding over het algemeen t.o.v.de andere mens.Maar zoals he de laatste 30 jaar is gegaan is het niet goed!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 30 januari 2006 @ 10.31 uur

 145. Flexible zijn betekent gewoon onder CAO afspraken werken ,en af en toe met je kont lopen draaien ,nederig zijn ,de baas niet in de ogen aankijken ,alles wat de baas zegt is goed en na afloop van een project eruit gedondert te worden met als afscheid :dank u dat ik voor u mocht werken .

  Reactie door Fred — maandag 30 januari 2006 @ 15.45 uur

 146. hallo,
  heb in 2001 mts wtb geaan aan de avondschool.
  gouden bergen beloofd met deze opleiding.
  was toen.45 ben nu 50.In zeeland is er een groot overschot aan geschoolde technici.Grote bedrijven huren massaal polen,engelsen en andere nationaliteiten in voor de goedkoopte.
  voor iedere technische baan die ik op het raam van een willekeurig uitzendbureauraam in Goes zie hangen moet ik met velen concurreren naar technisch werk.Ik heb zelfs bij een recyclingbedrijf gewerkt in witgoed om ervaring op te doen(lees gratis werken!!!!!)Dit bedrijf was onderdeel van een maatschappelijke instelling.Iedere dag dus lees goed IEDERE DAG kunnen ze kiezen uit ervaren personeel.Ik kreeg €0,40 per uur als onkostenvergoeding.
  Ben nu weer bij een consulent geweest die me wel eens aan een baan hielp.Deze denken alleen aan zichzelf en zijn niet bezig met echt een baan te zoeken.Ja ja Jan,maak in het volgende kabinet een direct einde aan die reintegratiebureaus.En verzin alsjeblieft geen nieuwe melkertformules dat heeft heel mijn carriere verpest.
  Ik heb een advies,
  Laat alle mensen met een uitkering betaald vrijwilligerswerk doen.bijvoorbeeld € 5 per uur boven hun uitkering.Dit kan betaald worden door de hypotheekrente aftrek te schrappen.Heb je 16 miljard euro verdiend.
  De ouderen worden verzorgd,geen voedselbanken meer,en een menswaardig bestaan voor de uitgestotenen.

  Reactie door kees — woensdag 8 maart 2006 @ 13.30 uur

 147. Hallo,
  mooie verhalen allemaal, ik ben inmiddels 12 reorginisaties en 8 failissementen verder en op een punt gekomen dat ik met mijn 50 jaar niet meer aan de bak kan komen.
  De gehele metaal is domweg verdwenen en ondanks LTS,MTS,HTS, 35 jarige ervaring geen kans meer.
  Politiek, wat heb je met de industrie gedaan, we hebben alleen nog maar installatie en civiele mensen nodig, werktuigbouwkundigen mag je afschieten, het is voorbij met werktuig/machinebouw
  Het klinkt misschien cru, maar je krijg geen kans meer.
  Ik ben voor mezelf begonnen want je moet tenslotte voor je gezin zorgen.
  In ieder geval zo zwart en illegaal als het maar kan zijn. overheid je vraag erom

  Reactie door Rien — zondag 9 april 2006 @ 20.32 uur

 148. Ik lees met veel genoegen het positieve nieuws, dat men tegenwoordig geen lasser meer kan krijgen. Zelf ben ik een een allrounder, en ik kan stellen dat de big times are here tooe stay ! Jarenlang heb ik een gunstig moment afgewacht en daar is tie dan, reeds 4 keer heb ik een salarisverhoging aangevraagd en vier maal is het goedgekeurd. Inmiddels is mijn salaris gestegen naar een matige 2900 bruto per maand, om mij heen zie ik ook gelijkwaardige collega’s dezefde salarissen ontvangen. Ik zeg, vrienden grijp uw kans ! de tijd is rijp om te oogsten wat u heeft gezaaid. Heb geen medelijden met werkgevers die zielige krokedillentranen laten omdat ze u teveel moeten betalen, weg ermee en door naar een betere geldschieter. Succes collega lassers.

  Man, 38 jaar, LBO, Zuid Holland

  Reactie door Turk — zondag 9 september 2007 @ 21.31 uur