Gemengde schoolgangers het meest tevreden

Leerlingen die op een gemengde school zitten zijn meer tevreden over het onderwijs dan leerlingen van zwarte of witte scholen. 9. 400 jongeren deden mee aan de Top-x enquête. De uitslag van de enquête krijgt de hele komende week aandacht in het actualiteitenprogramma TweeVandaag. (Top-X)

December 2003 schreef ik in dit artikel:

Een recent onderzoek van de SP onder allochtonen geeft aan dat ruim 90 procent de voorkeur geeft aan gemengde wijken. En 85 procent verkiest een gemengde school boven apart wonen en een aparte school. De vraag dringt zich op: Als de voorkeur uitgaat naar ‘gemengd’ boven ‘apart’, waarom is er dan toch segregatie?

Sociale woningbouw, onderwijsfinanciëring en woningstoewijzingsbeleid zijn de drie speerpunten voor succesvolle integratie die ik als oplossing aangaf. Voorbeelden zijn het belonen van scholen met gemengde samenstellingen en betere spreiding van goedkope en dure woningen zodat wijken niet (verder) verzwarten.

Wanneer de jeugd zelf ook aangeeft tevreden te zijn op gemengde scholen, moeten wij dan niet alles op alles zetten om dit proces naar integratie te begeleiden?

In mijn visie komt integratie tot stand in het dagelijkse leven en niet door betutteling, zoals bijvoorbeeld de leefregels van Verdonk.

De ervaring in binnen-en buitenland leert dat wanneer wijken in korte tijd ‘van kleur verschieten’ de cohesie verdwijnt en daarmee één van de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde integratie. Dan ontstaat er irritatie die leidt onverdraagzaamheid. Kijk naar steden in de VS, Frankrijk of België.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 24 januari 2006 :: 10.28 uur

106 Comments

106 reacties

 1. Makkelijk gezegd, Jan. De voorkeur van allochtonen voor gemengde wijken en scholen reflecteert niet de dagelijkse praktijk. Op school, noch op het werk, noch op de sportclub zien we een goede vermenging van ´zwarten´ en ´witten´.

  Een van de succesvolste amateurvoetbalclubs in Nederland heet Turkiyemspor. Marokkanen zoeken Marokkanen, Turken zoeken Turken. Antillianen zoeken Antillianen. Nederlanders zoeken Nederlanders en niet alleen aan de Costa del Sol.

  Het idealistische gezever van gedwongen integratie door het van overheidswege sturen van demografische ontwikkelingen leidt nergens toe. Als consequentie van de door velen verheerlijkte multiculturele samenleving moeten we accepteren dat de segregatie zal doorgaan. Inderdaad ontstaan langzaam maar zeker ook in Nederland wijken a la Noord-Parijs.

  Ik zie bij mij in de buurt jongetjes van vier, vijf jaar. Zoontjes van in Nederland geboren buitenlanders. De woorden die ze spreken zijn doorspekt van buitenlands accent. De trots die bij veel allochtonen gevoeld wordt, maakt dat hun achtergrond ten koste van alles in de familie behouden moet blijven: tradities, cultuur, religie. Verdere integratie in de Nederlandse samenleving brengt dat streven in gevaar.

  Natuurlijk zijn er families die wel willen integreren, die niet bang zijn om een gedeelte van hun achtergrond in te leveren in ruil voor de toegevoegde waarde van de Nederlandse samenleving. Die families zijn doorgaans ondernemend, succesvol. Die draaikonten niet alleen binnen het ´eigen´ sociale kringetje, maar kijken frank en vrij naar buiten.

  Dat laatste moet gestimuleerd worden. Integratie begint bij de allochtone medemens. Die moet openstaan voor de Nederlandse omgangsvormen. Ik heb in een aantal landen gewoon. In Schotland werd ik een Schot, in Nederland een Nederlander, in Italie een Italiaan. Het is de enige manier om als buitenlander in den vreemde het hoofd boven water te houden.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 12.01 uur

 2. Ik vraag me af of we als Nederland wel genoeg doen om te tonen dat we blij zijn met nieuwkomers!
  Waarom blij zijn? We vergijzen, er worden minder kinderen geboren, veel Nederlanders gaan buiten Nederland pensioen vieren.
  We hebben dus nieuwkomers nodig, als iemand kiest voor Nederland moeten we die omarmen, immers strenge regels aan de poort zorgen er voor dat ‘goede’ mensen mogen blijven!
  Ik kan me voorstellen dat familie en vrienden van zo’n nieuwkomer in de buurt wil wonen van de nieuwkomer, immers die hebben ervaring en kunnen helpen met sucesvol verblijf hier.
  Blijkbaar lukt het ons onvoldoende om ons blij zijn met hun komst te uiten.
  Hoe komt dit, in mijn ogen, Nederlanders zijn angsthazen, niet voor niets het gezegde:Wat de boer niet kent, eet ie niet!
  Wij zouden in mijn ogen eens moeten kijken naar onze gastheer rol.
  Persoonlijk ken ik weinig Marokkanen en Turken, waarom, ik kom ze niet tegen in mijn dagelijkse wandelgangen, buiten een paar kassieres bij de lokale super, die altijd keurig zijn!Er woont een Turks gezin om de hoek, die zijn prima Nederlanders, ik zie of hoor er nooit wat van.
  Ik ken wel Engelsen, Zwitsers, die hier meest tijdelijk vertoeven, heb gemerkt hoe weinig wij doen om die op hun gemak te laten voelen, zij dienen eerst te komen met vragen, dan volgen wij!
  Meest treffende voorbeeld, een Zwitsers gezin dat hier net was, wiens dochter jarig was en er een partijtje diende te komen, Moeder had alles gevraagd om dit tot goed resultaat te brengen, er zouden 7 kindjes komen en er was het kleinere zusje maar ja, ondanks verwoede pogingen om het Nederlands machtig te worden, werd conversatie op schoolplein het meest in Engels door Nederlandse moeders gevoerd en dus waren er wel Nederlandse woorden maar niet genoeg voor een hele middag.De middag brak aan en ik bracht onze dochter, na een kletspraatje in het Engels gingen andere ouders weer, ik vroeg aan die moeder, wil je dat ik blijf om te helpen:de opluchting bracht tranen in haar ogen !
  Naar mijn idee mogen we zeker ook eens kijken naar onze rol in het geheel, mogelijk dat intergratie beter lukt en dat de wens om bij zelfde nieuwkomers niet nodig meer is, waardoor segratie tot het verleden gaat horen!
  In de grote steden gaat iedereen zijn/haar gang, clubgebouwen worden steeds minder gefassiliteerd en ook jeugd en opbouwwerk is tenkostte gegaan van bezuinigingen en ja je dient de consequenties te dragen van gevoerd beleid:de regering en lokale overheden zijn er niet voor ons;zij zijn er voor zichzelf en hun onderliggende strijd, ook dit maakt samen gaan van culturen lastig.Zeker ook aangezien ze te weinig doen ter stimulering van werkgelegenheid, waardoor scheve ogen, schever gaan staan!Samengaan kun je niet dwingen als je geen voorwaarden schept!
  Momenteel heerst er steeds meer het klimaat van ieder voor zich en God voor….?
  Ik houd de overheden van nu en in het verleden hiervoor verantwoordelijk, de ethiek van veel zaken is vervangen door alleen budgeteren en managen!En als ik het Engelse woord vertaal komt dat alleen maar neer op beheersbaar houden, dan veranderen we dus niet, aangeien er geen investeringen plaats vinden en alleen van korte termijnen wordt uitgegaan i.p.v. visie !

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 24 januari 2006 @ 12.54 uur

 3. aangeien = aangezien.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 24 januari 2006 @ 12.57 uur

 4. @1 Enrico,aan nederlands met vreemde accent vind ik niets schrikbarend, of je ben nooit in Friesland en/of de Achterhoek geweest. Da’s pas accent!!

  Waarschijnlijk ligt het meer aan het woord “buitelands” en dat zegt eigenlijk alles over de inzet van de “bettutelende” Verdonk.

  De werkmethodes van een betweter zijn er ook degene die bij hem passen, toch?

  Jammer, maar integratie komt niet op commando, wel militaire regimes en kampen.

  Je moet de mensen een goed gevoel geven dat ze meedoen en ze niet in een hoek drijven. Zo zie ik de woorden van Jan bovenop.

  Reactie door walking bull — dinsdag 24 januari 2006 @ 12.57 uur

 5. Ik woon ook in een multi-culti wijk en ik onderschrijf dit meteen. De lagereschool waar mij dochter naar toe gaat is ook een smeltkroes van verschillenden nationaliteiten. Voor mijn dochter is het normaal dat er gekleurde mensen bestaan, en voor haar is het vanzelfsprekend dat er andere culturen bestaan.

  Wel is dit toch niet de gepredikte integatie. Het is integratie met behoud van de oorspronkelijke cultuur. Marokkanen die bij ons aan het einde van de straat wonen, zijn zeer sympatiek, maar houden toch behoorlijk afstand. Daar is een beetje verandering ingekomen toen ik goed kontact kreeg met een Marokkaanse vrouw, die nogal vrijgevochten is.
  Grappig is dat, omdat ik haar goed ken, en we regelmatig praten, andere Marokkaanse vrouwen mij opeens groette in de straat. Zelfs haar moeder, die geen woord Nederlands spreekt, knikt nu ineens erg vriendelijk. Op een of andere manier ben ik geaccepteerd.

  Bij de mannen ligt dit totaal anders. Zij hebben gewoon een afkeer van Nederlanders. Ze proberen het te verbergen, maar het sijpelt toch door. De vriendelijkheid van hun is niet gemeent. Het is gewoon onprettig. Er zijn gelukkig uitzonderingen, maar door de bankgenomen zijn de mannen behoorlijk gereserveerd.

  Mij is het tot op de dag van vandaag niet duidelijk wat er de oorzaak van is. Zijn de Nederlanders stug en gesloten zodat buitenlanders niet kunnen integreren ?.
  Het zou een verklaring kunnen zijn. Gastvrijheid is iets wat de Nederlander niet kent. Als een Nederlander op vakantie is in een land staat deze versteld van de gastvrijheid van de mensen. Vreemde mensen nodigen je gewoon uit in je huis.

  wat met een Nederlands feest. Het duurt wel even voordat de stemming erin komt. (ben DJ geweest). De Nuchtere Nederlander moet eerst een paar pilsjes op hebben.
  Wat een contrast met Belgie. We zijn eens naar een Belgisch bierfeest geweest omdat een band, die wij konden er speelde. We waren met zijn drieen en we konden niemand in het Belgische dorp. Toen we om drie uur naar huis gingen kon ik half Belgie. Wat een land, wat een gastvrijheid, wat een ongelofelijke warmte. Ik kan niet de ‘pintjes’ tellen die ik daar weggespoeld heb.
  In deze zaal zat jong (12) jaar tot oud (60) jaar te zingen op de zelfde muziek. Jongeren zongen mee met Corrie Konings en de ouderen schreewde mee met Robbie Williams.

  Toen ik daar weg reed realiseerde wat voor een afgestompd volk Nederlanders zijn. Kijk maar naar de politiek. Ik schaam me de ballen uit de broek als ik Balkenende hoor miepen over hoe geyl hij het vond om naast Bush te staan. die kerel staat toch internationaal voor paal.\

  Misschien is de mislukte integratie niet geheel de schuld van de buitenlanders. Misschien zijn Nederlanders wel erg gespeend van hun gevoel.

  Marokkanen kliekt samen. Als je een marokkaan dwars zit dan heb je de hele famillie op je dak. Maar dit geld ook andersom. Als je positief bekend staat bij een van hun, dan gaat het met andere ook een stuk makkelijker.

  De marokkanen die bij mij op het einde van de straat wonen hebben geen problemen met kinderopvang. De kinderen lopen bijelkaar naar binnen. Als er eten is, en er komt een kind binnen lopen, wordt er een bord extra neergezet. Als een vrouw moet werken, dan neemt iemand anders van de familie de zorg van de kinderen gewoon over. Dit kan directe familie zijn, maar ook een vriend van een oom van een achternicht zijn. Dus hun sociale vangnet in de familie is heel sterk.
  Ze leven steeds meer samen.

  zou het dan gewoon niet kunnen dat de Nederlandse cultuur belangrijke kenmerken mist die de Marokkaanse cultuur wel heeft en andersom.
  Kan het niet gewoon zo zijn dat deze culturen gewoon niet compatibel zijn ?.
  Zuurstof en waterstof zijn nuttige elementen. Het een is niet meer waard dan de ander. Maar samengebracht is het een explosieve combinatie.
  Kan het ook niet zo zijn tussen de Nederlandse en de Marokkaanse culturen ?

  Tenslotte, als dit hele verhaal waar is, hoe zullen de nieuwe regels van verdonk uitwerken op de marokkanen ?.

  Reactie door alexander — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.04 uur

 6. @2 Sabineke
  Geheel mee eens!
  Ik zei in het verleden al vaker als er weer eens zo’n discussie was van ‘ja maar ze passen zich niet aan!,
  ‘passen wij ons eigenlijk wel aan?’
  Ik bedoel, wij dienen ons óók (en liefst constructief) aan te passen aan veranderende situaties.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.06 uur

 7. Ach, een paar generaties verder is Nederland een grote mengelmoes. Tot die tijd zie ik alleen maar steeds meer onderlinge haat, mede veroorzaakt door de media; met name een krant als de telegraaf. Het lijkt mij vrij logisch dat leerlingen van gemengde scholen gelukkiger zijn, die hebben over het algemeen ook ouders die een tolerantie jegens een ander aan de dag leggen. Tolerantere mensen zijn nu eenmaal gelukkiger dan mensen die haat en angst koesteren jegens een ander. En zeg nou eerlijk, wat is er nou leuker dan bij Jamilla koes-koes eten, bij Jan boerenkool en bij Shounard Roti?

  Reactie door kaatje — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.07 uur

 8. 5. Alexander, ik denk dat het een bord erbij zetten en het samenklitten ook te maken heeft met de vaak slechtere economische situatie van allochtonen. In de jaren 50 klitte men in de Jordaan ook samen, dat is nu ook allang niet meer zo. Economische gezinsgroei resulteert toch in een verdwijnen uit de wijk, waardoor men zich als gevolg veel “Nederlandser” gaat gedragen. Dus niks meer gezellig meeeten.

  Reactie door kaatje — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.11 uur

 9. Jan Marijnissen,

  Zijn de uitslagen ook ergens te bekijken?

  Waarom er nog steeds appartheid is? Kijk een naar het aantel gemende scholen met geloven (dus christelijk, moslim, etc) en trek je conclussies. Moet niet zo moeilijk zijn voor jou toch, als man die alles durft?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.16 uur

 10. @2 Een waarheid als een koe, Sabineke.
  Wij zijn kennelijk niet uitnodigend en hár-
  telijk genoeg, naar anderen, naar buiten-
  landers, naar op bezoek zijnde ‘vreemden’
  en sommige van die gasten verkiezen hun éigen ras en cultuur en/of achtergrond boven die van de van lange oorsprong af zijnde Nederlandse (inmiddels, hiér ook ingeburgerde) ingezetene.
  Het zou inderdaad fijn zijn als men van zichzelf uit probeerden zich ietwat meer
  extravert te gedragen, ook al valt het ze
  moeilijk: het zou wel eens veel meer plezier en begrip kunnen opleveren!
  Goed gezien !

  Reactie door Madelief — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.21 uur

 11. Aanpassing dient altijd van twee kanten te komen en in opvoeding in meest brede zin te gebeuren, pas dan wordt het een ingebouwde eigenschap, de regering weet niet hoe dit voor elkaar te krijgen, zij hebben het zich niet eigen gemaakt, goed voorbeeld is het gehakketak op elkaar en het beleid dat mogelijk in een gemeente werkt overal in te willen voeren, terwijl het leuke van de mens is dat we verschillend zijn, kijk eens naar de nieuwbouw, overal het zelfde en zelfs schoonheidscommissies wat er met eigen huis wel of niet mag!
  Nederlanders zijn te bang om regie kwijt te raken vandaar dat libertharisme steeds meer voor komt, het zonder overheid willen doen!Een levensgevaarlijke ontwikkeling voor sociaal minnend Nederland!Het verhard waar verharding niet kan!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.43 uur

 12. Offtopic

  Eu logo protest actie!

  Kom op mensen stuur je eigen ontworpen eu logo (mag ook gedicht zijn) op voor donderdag 22:00, voor meer info zie hier

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.48 uur

 13. Ik verbaas me erover dat velen nog steeds excuses verzinnen namens de niet-integrerende buitenlanders. Wij zouden niet open genoeg zijn, we moeten extraverter worden… hou toch eens op met dat utopische geleuter!

  In Belgie, Frankrijk, Spanje, Italie, Duitsland… kortom, overal doet hetzelfde probleem zich voor. Heeft de hele wereld ongelijk?

  In mijn vorige woonplaats Prato, enkele kilometers van Florence, is een enorme populatie Chinezen neergestreken, als gevolg van de industrialisatie van de textielproductie. Een op de zeven inwoners in die plaats is Chinees. Levert dat problemen op? Van geen kant! Er is een heus China Town, er zijn straatnamen genoemd naar Chinese beroemdheden, er is geen criminaliteit.

  De vele Chinezen en Vietnamezen in Nederland hebben nooit een probleem gevormd. Er wonen zeer veel Duitsers, Belgen en Italianen in Nederland en ook daarmee zijn geen problemen (geweest).

  Waarom willen we niet inzien dat culturen die zijn gegroeid tegen een arabische achtergrond en onder een islamitisch juk niet kunnen gedijen in een westerse samenleving. We ZIEN het toch gebeuren? We zijn toch niet collectief BLIND?

  Natuurlijk spelen demografische factoren een rol, maar slechts marginaal. Er zijn enkele fundamentele controverses in leefhouding, status en trots die m.i. niet te overbruggen zijn.

  Overigens is het fout om alle allochtonen onder een noemer te vangen: elke groepering binnen die groep kent z´n specifieke problematiek.

  Ik heb niet de oplossing, hoewel ik tal van maatregelen zou kunnen bedenken. De toekomstige successen van die maatregelen vallen door niemand te voorzien. Maar in ieder geval hebben de zachte heelmeesters de kans gehad en verspeeld.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 14.33 uur

 14. Hmmm, mijn kinderen zitten op een witte school in het dorp. Ik heb niet het idee dat ze niet tevreden zijn hoor. Integendeel, ze hebben het reuze naar hun zin!!!

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 24 januari 2006 @ 14.43 uur

 15. Op een gemengde school is het ook prettig werken!
  En accenten zijn best aardig. Ik mag zelf ook graag Grunneger woorden door mijn Nederlands mengen. Doe ik ook als ik buiten de Stad ben. Waarom zou iemand van Surinaamse of Turkse afkomst niet hetzelfde doen? Ik mag graag de Marokkaanse “z” horen, beter als het slappe Suidersee van de meeste Hollanders.
  Of de Gooise die “helemaal naar Hore” moest. Duurde even voor ik wist dat ze “Hoorn” niet uitspreken kon.
  Bovendien is onze taal so wie so doorspekt met woorden uit andere talen. Dat komt omdat een taal leeft.
  Het probleem van integratie is, dat het hele vraagstuk pas begon te spelen, toen de grootste groepen buitenlanders hier al een paar generaties waren.
  Het bedrijfsleven heeft hier goedkope arbeid naar toe gehaald. Dat er achter die arbeid een mens zit, hebben (een groot deel van) de werkgevers en de overheid nooit willen zien. Ook de “linkse” politici niet. De SP uitgezonderd. En had je ze eens moeten horen, de PvdA en de latere GroenLinks partijtjes.
  En nog, gedwongen integratie is het enigste wat ze te bieden hebben. En nu pas denken de heren en dames politici van de andere partijen er over na. Maar ja, de meeste politici zijn dan ook alleen in de buurt van echte mensen te vinden als er verkiezingen dreigen.
  Integratie is iets dat we MET Z’N ALLEN doen moeten. Maar dwang van boven af werkt contraproductief, dan gaan mensen de hakken in het zand zetten.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 24 januari 2006 @ 14.44 uur

 16. Sabineke,

  Ik heb hier niets aan toe te voegen, je hebt het prima verwoord.
  Grote klasse!
  Natuurlijk zal er wel weer commentaar op komen in de trant van;

  moeten wij Nederlanders ons soms aan hun gaan aanpassen?
  Ja, dat moeten we inderdaad net zo goed als de buitenlanders dat aan ons moeten doen.
  De samenleving zal op die manier een stuk prettiger worden.
  Liefde kan nu éénmaal nooit éénzijdig zijn.

  Reactie door Anja — dinsdag 24 januari 2006 @ 14.47 uur

 17. @ 15

  Jan,

  Volgens mij is er tot nu toe in Nederland bepaald geen repressief beleid geweest.

  Toch heb ik de indruk dat vele hakken al decennia lang in het zand staan.

  ´Met z´n allen´ is een term die wel goed bedoeld, maar utopisch is. Het belegt nog altijd geen verantwoordelijkheden. Het is een schuilplaatsje, zodat we nog jarenlang kunnen doorgaan met bakkeleien.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 14.48 uur

 18. @Enrico, ik ben niet blind, ik constateer dat als nieuwe Nederlanders binnen zijn er veel schort t.a.v. onze houding en juist Chinezen hebben een eigen wereld gecreerd binnen onze gemeenschappen, neem bijvoorbeeld, Chinatown, is een toeristische trekpleister.
  En mijn visie ten aanzien van Islam landen is een heel andere, zo ook voor zachte heelmeesters, immers wil je mensen binnen je land die voor het oog braaf mee doen maar ondertussen kwaad zijn omdat ze ons niet snappen, onze geschiedenis heeft ook eeuwen geduurd en niet in een paar jaar!
  Eerst het een zeggen en vevolgens als een blad aan een bom omdraaien kweekt naar mijn idee meer kwaad bloed dan uitleggen waarom samengaan wenselijk is.Wat de andere Nederlander nu alleen te horen krijgt is het is jullie fout in plaats van begeleiding.Wij Nederlanders gaan er namelijk ook prat op zo internationaal gericht te zijn, vandaar frans en engels al op basis school en we zijn trots dat we een praatje over de grens spreken en dat laten we dus ook graag aan niuewkomers blijken, in plaats van helpen met onze taal moet men op cursussen waar technische verhandelingen gehouden worden over motoren, in plaats van overlevingstaal en kijk hoe we met elkaar omgaan oo kdaar kan veel verbetert worden.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 24 januari 2006 @ 14.57 uur

 19. @13, Enrico

  Trots en koppigheid zijn echt geen Arabische of Islamitische kenmerken. Kom op zeg, je gaat onze Grunneger koppiheid en trots toch niet ontkennen. Die hebben we van de Vraizen overgenomen en verder ontwikkeld. En daar zijn we trots op!
  De houding van de door jou genoemde groepen is volgens mij te verklaren uit een -al dan niet vermeende- vijandige houding van “het westen” tegenover “de moslims”. Het is een soort afweermechanisme. Wie Arabische vrienden, kennissen of familie heeft, weet dat deze houding als sneew voor de zon verdwijnt, wanneer je eenmaal het vertrouwen gewonnen hebt. En dan weet je óók, datdat ze altijd voor je klaar staan.
  Als stugge Grunneger heeft het me tijd gekost, dus een vlotte Hollander zal er geen probleem mee hebben. Ducht mie.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.00 uur

 20. @Enrico

  Die excuses komen deels uit lafheid maar deels ook uit de angst voor de consequentie van het los laten van de multiculturele-samenlevings droom. Bedenk dat veel van deze ‘politek-correcten’ nog in de ontkenningsfase zitten en nog lang niet toe zijn aan het bedenken van alternatieven.

  Maar troost je ‘we zijn niet collectief’ blind en langzamerhand verandert er wat – noem het maar voorschrijdend inzicht. De tijd van de zachte heelmeesters licht nog niet achter ons – maar hun machteloosheid spreekt boekdelen. De vraag is hoelang hebben we nog om er wat van te maken – zonder dat de kaalkopjes straks de overhand krijgen.

  Reactie door Habay — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.13 uur

 21. Over enkele tientallen jaren is de ‘aboriginal Nederlander’ ver in de minderheid. Dat is al lang uitgerekend. Nu valt er al weinig meer te mengen. Dus het komt allemaal goed. OF je dan nog Nederlands op straat zult horen? Ik vraag het u af. Verdonk doet haar best maar wij willen helemaal niet ‘Nederlands’ blijven. Ik kan niet anders concluderen.

  Reactie door AVe — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.14 uur

 22. @17, Enrico

  Nee, geen repressief beleid. Hoewel je tegenwoordig wel van repressieve tolerantie mag spreken.
  Met z’n allen mag je als utopisch opvatten.
  Ik bedoel, hoe meer mensen er mee doen, hoe groter de kans van slagen. En hierin heb ik in ieder geval mijn eigen verantwoordelijkheid genomen.
  Het probleem is ook meer geweest dat er geen beleid was. Mensen werden maar een beetje aan zichzelf overgelaten. Op een negatieve manier.
  Sorry wanneer ik je te oud schat, ongeveer leeftijdsgenoot (45). Kan jij je nog herinneren hoe de eerste Turkse en Marokkaanse gastarbeiders huis gevest werden? Wat ze daar voor moesten betalen?Hoe lang het geduurd heeft voordat daar verandering in kwam? En wie de kamerverhuurders waren? (snel-geld-heren). Repressie is dat niet, nee. Dat heet uitbuiting.
  Een kant en klare oplossing heb ik ook niet. Ik denk dat er een heleboel mensen zijn die op hun eigen manier aan iets van een oplossing bijdragen. Jij waarschijnlijk ook.

  PS Grunnegers zetten hun hakken in de “klaai”.
  Groeten.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.18 uur

 23. Enrico, ik heb zelf ook jaren in Italie gewoond. Wat jij beweert over de Chinezen is niet waar. De Chinezen zorgen niet voor problemen, dat klopt, maar de gemiddelde italiaan heeft een schijthekel aan buitenlanders, ook aan de Chinezen en dat laten ze duidelijk merken! Een Chinees laat het echter over zich heenkomen en houd zijn mond dicht (dat is diep ingeworteld in hun cultuur) een Marokkaan pikt dit echter niet.

  Reactie door kaatje — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.24 uur

 24. Grote bijeenkomst in onze kantine van politie en jongeren.
  Grote bende overal schillen bekers en rotzooi ook van de jongens in blauw.
  Kwam een marokaanse jongen of turkse ik zie het verschil niet, met een handvol afval van ze eigen in de hand vragen waar er een prulle bak stond om zijn afval in te doen.

  Reactie door Jofel — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.31 uur

 25. Ach ja, ze zijn zo anders hè. Voor xenofoben is dat inderdaad problematisch.

  Reactie door Sonja — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.37 uur

 26. Maar de vraag is: moet iedereen zich gaan aanpassen (integreren) aan mensen met fobiën?

  Reactie door Sonja — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.38 uur

 27. @Jofel – je schrijven is kenmerkend voor politiek correct denken. Blijkbaar heb JIJ de behoefte om te verklaren dat Turken en Marokanen ‘gewoon mensen zijn’ zoals jij en ik (misschien omdat je dat stiekem niet vindt of vond?)

  Waaom het omgaat (juist omdat iedereen gelijk is!) is dat je eisen aan nieuwkomers kunt stellen en dat je ze niet ziet als minderwaardige en zielige slachtoffers van immigratie. Pas dan toon je echt respect en kunnen we beginnen de puinhopen op te ruimen!

  Reactie door Habay — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.41 uur

 28. @ 26

  Nee, Sonja, we moeten lekker zo doorgaan.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.45 uur

 29. @ 23

  Kaatje,

  Neem me niet kwalijk, maar ik begrijp je verongelijkte reactie niet. Wat ik beweer zou niet waar zijn, maar vervolgens beweer je hetzelfde: dat er geen problemen zijn met Chinezen die inburgeren in de Italiaanse maatschappij.

  Ik ben het met je eens dat veel Italianen een hekel hebben aan buitenlanders, maar dat lijkt me dan een aanvulling op mijn opmerking. Bottom line: er zijn geen problemen.

  Behalve met Albanezen, die tegenwoordig verantwoordelijk zijn voor de helft van alle criminaliteit in Italie.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.47 uur

 30. @ 24

  Jofel,

  Ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt. Dat er ook Marokkanen of Turken zijn die hun afval in de vuilnisbak gooien? Ja, allicht.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.50 uur

 31. @24, Jofel

  Zulke jongens zitten er ook op “mijn” school. Hoe komt ‘t, dat diegenen van wie je het ergens niet verwacht, de boel netjes houden willen?

  @23, Kaatje

  Dan begrijp ik de gemiddelde Italiaan niet. Italianen zijn toch zelf buitenlanders?
  Dom geintje, sorry. Ik bedoel: laten we de boel in het juiste perspectief zien.
  In iedere bevolkingsgroep zitten klootzakken. Als er een groep in het verdomhoekje getrapt wordt, gaan de klootzaken de boel opnaaien. Moslims/Arabieren worden die hoek in geschopt, en de Bin-Laden’s grijpen hun kans.
  Degenen die Bin-Laden z’n kans geeft, heeft zelf bewust een voorzetje gegeven.
  Als je het over oorzaak en gevolg hebt.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 24 januari 2006 @ 15.56 uur

 32. Gelukkig maar, dat kinderen op gemengde scholen het gelukkigst zijn. Dan kunnen die dwaze plannen voor verplichte vermenging van zwarte en witte scholen de prullenbak in.
  Want dan kiest eenieder vanzelf voor een gemengde school. Je wilt toch dat je kinderen gelukkig zijn, nietwaar?
  Weer een probleem opgelost.

  Reactie door Henk — dinsdag 24 januari 2006 @ 16.09 uur

 33. @23 Kaatje,

  Ik begrijp exact wat je bedoelt, denk trouwens Enrico ook, als hij het goed zou lezen, maar toegeven vind hij volgens mij wat moeilijk.

  De Chinezen zijn te beschaafd, laten het over zich heen komen, slikken hun frustraties in, meer zelfbeheersing.

  Medelanders uit Marokko en Turkije zitten wat dat betreft wat explosiever in elkaar (sorry voor deze uitdrukking is niet rot bedoeld) en zullen hun ongenoegen sneller kenbaar maken, zeker de latere generaties die in Nederland opgroeien.

  Deze culturen kun je niet met elkaar vergelijken.
  Zelfs Enrico zal toe moeten geven, dat hier sprake is van een essentieel verschil.

  Reactie door Anja — dinsdag 24 januari 2006 @ 16.55 uur

 34. Het Probleem is vooral in de grote steden en jammer dat we niet gewoon overal gemengde openbare scholen hebben waar iedereen vanaf kleuter naar toe kan.
  Maar ja, men/CDA wil nog steeds Christelijke e.d. dus dan krijg je dit.
  Eigen kerken eigen scholen eigen wijken eigen winkels eigen koffie/eet-huizen eigen politieke partij enz enz.
  Regering/gemeente de taak dit alles in goede banen te leiden en IEDEREEN gelijke kansen te geven. Gelukkig hier in kleine stad op scholen gewoon alles lekker door elkaar en gaat gezellig goed.

  Reactie door Gerard — dinsdag 24 januari 2006 @ 17.01 uur

 35. Jan geeft in zijn artikel duidelijk de speerpunten voor een fatsoenlijke integratie weer. Al die repressieve maatregelen werken alleen maar averechts. Helaas begrijpen die gasten in Den-Haag daar geen hol van, die wonen namelijk in dure wijken. Ik snap trouwens niet dat er geen gerechterlijke procedure tegen Verdonk begonnen wordt. Zij tast met haar voorstellen voor Nederlands op straat fundamenteel de grondwet aan.

  Reactie door kaatje — dinsdag 24 januari 2006 @ 17.08 uur

 36. @ 35

  Wanneer mensen geen concrete oplossing voor het fundamentele probleem kunnen verzinnen, gaan ze zich concentreren op de randverschijnselen. Typisch.

  Verdonk´s idee is onzinnig, maar een gerechtelijke procedure slaat natuurlijk ook helemaal nergens op, want ze heeft al gezegd dat haar voorstel geen wet beoogt te worden.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 17.26 uur

 37. @ 33

  Inderdaad, een essentieel verschil. Maar zelfs jouw zalvende woorden (medelanders, sorry niet rot bedoeld, ongenoegen kenbaar maken) ontkennen niet dat het probleem dus bij die groep ligt. Immers, de Chinezen zijn anders van aard.

  En dat is precies wat ik beoog te zeggen. Alleen zijn medelanders gewoon Turken, Marokkanen en Antillianen. Dat ze explosiever zijn KAN niet rot bedoeld zijn, want dat is gewoon een feit. I.p.v. ´ongenoegen kenbaar maken´ zeg ik ´aanzetten tot haat, zwembadterreur, inbraken, verkrachtingen, bendevorming, NS-vernielingen, diefstal, moord en het feit dat zelfs na demografische correctie het aantal criminele activiteiten in de bewuste groep nog drie keer zo hoog is als bij allochtonen.

  Een ieder die dat ontkent steekt zijn kop in het zand. Hoe aardig de Turkse buren, de Antilliaanse schoonzoon of Marokkaanse groentenboer op de hoek ook zijn. Het is een grote fout om de gezelligheid van de prive-kring te spiegelen op dat wat er in de maatschappij gebeurt.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 17.30 uur

 38. …als bij autochtonen.

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 17.32 uur

 39. Wat bedoel je nou eigenlijk?
  Wat voor eisen bedoel je dan.
  Wat voor eisen stellen we aan ons zelf dan in Nederland en wat komt daar van terecht met dat gvd(sorry) normen en waarden verhaal, wanneer zetten we die schijnheiligheid eens aan de kant.
  Kijk eens goed om je heen wat in dit land gebeurt.
  En wat komt er van terecht.
  En hoe gaan we met elkaar om in Nederland.
  Er wordt geklaagd in ziekenhuizen dat er zo veel volk om heen staat als er een buitenlander ligt en het kan ook niet ,maar een bed verder ligt en ik weet of ik mag zeggen een z.g ras Hollander eenzaam te verpieteren.
  Maar als je maar Nederlands spreek dan ben je een goede.
  Mijn broek zakt er van af.

  Reactie door Jofel — dinsdag 24 januari 2006 @ 17.42 uur

 40. Enrico, je hoeft me niet te beledigen. Een deel van de oplossingen staan zoals als al gezegd in de bijdrage van Jan. Het “randverschijnsel” Verdonk is wel degelijk relevant. Zij representeert een grote groep Nederlanders die net als zij buitenlanders haten (Turken, Marokkanen en Surinamers). Zolang er nog zovele mensen zijn zoals zij, zullen we nooit een steek verder komen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 24 januari 2006 @ 18.03 uur

 41. @37 Beste Enrico , al weer generaliserend
  De samenstelling van een club als de ……. waar laatst politie invallen zijn geweest (Amsterdam) is puur autochtoon, en reken maar dat die zich schuldig maken aan heel wat ergere zaken als de gemiddelde allochtoon.
  Afrekeningen binnen het criminele circuit gebeurd merendeels door autochtone Nederlanders.

  Reactie door Toergenjev — dinsdag 24 januari 2006 @ 18.31 uur

 42. Enrico heeft eigenlijk gewoon gelijk. Er is in Nederland slechts een kleine groep die consequent en onophoudelijk problemen veroorzaken. En dat zijn in de regel Turken, Marokkanen en Antillianen.
  Wil je een probleem kunnen oplossen zul je het eerst onder ogen moeten zien.
  Die constatering zul je moeten doen. En laat het dan maar generaliserend of stigmatiserend zijn.

  Reactie door Henk — dinsdag 24 januari 2006 @ 18.43 uur

 43. @42
  Je bedoeld b.v. Hells Angels neem ik aan.

  Reactie door Jofel — dinsdag 24 januari 2006 @ 19.15 uur

 44. @34 Gerard,

  Mee eens. Ja, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een christelijke variant van. Scholen, sport clubs, verzorging, kranten, etc. Meeste christenen maar ook veel mensen in andere groepen met een geloof houden van appartheid, en zijn ook erg vies van wederzijds respect.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 24 januari 2006 @ 19.22 uur

 45. Enrico en Henk,

  Jullie doen nu nèt of er onder de Nederlanders zelf géén rottigheid wordt getrapt.
  Je zal ze de kost moeten geven, die Nederlanders die van alles en nog wat uitvreten wat niet door de beugel kan.
  Maar Oh wéé, daar willen jullie niets over horen.
  Onder ons “eigen soort” zit net zo veel tuig, misschien nog wel meer.
  Het is zo verdomde makkelijk om met je vingertje te wijzen, van zie je wel, het is weer een Turk of een Marrokaantje.

  Ik vind het een wat vertekenend beeld van de werkelijkheid wat jullie hier aangeven.

  Geloof me maar, ik spreek uit ervaring, heb aardig wat rottigheid meegemaakt en altijd waren het Nederlanders (van origine).
  De Medelanders, en ik ken er heel wat, daar heb ik nog nooit last van gehad.
  Er is echter wèl één ding, respect moet wederzijds zijn.

  Dus als een Nederlander zich onbeschoft gedraagt tegenover een Medelander, vraag je dan eens af, waar komt het ongenoegen van deze medebevolking vandaan?

  Reactie door Anja — dinsdag 24 januari 2006 @ 19.22 uur

 46. Ten overvloede dan nog maar even dit:
  waar halen we eigenlijke onze kapsones van-
  daan als je nagaat hoe lang (=kórt) ónze
  taal, voorzover je die puur Nederlands zou
  willen noemen, eigenlijk b e s t a a t tegenover al die oude talen all over the
  world ! Laten we eens een toontje láger
  zingen ! Zélfs hebben we geen echt oude
  liederen in onze cultuur en vallen we terug
  op Duitse en Oostenrijkse componisten en
  lieddichters! Wáár komen jullie bet-overgrootouders eigenlijk vandaan?? Nou dan!

  Reactie door Madelief — dinsdag 24 januari 2006 @ 19.29 uur

 47. Oke, goed dan. Schijnt te moeten als je “links” ben: WEG MET ONS !!!

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 24 januari 2006 @ 20.29 uur

 48. @45

  Inderdaad. De serie “Probleemwijken” op SBS6 gaf wat dat betreft een indruk van rottigheid in “blank Nederland”.

  Het waren daar geen Turken die vonden dat ze niet hoefden te werken omdat je van een uitkering ook prima kunt leven. Het waren geen Marokkanen die daar voor de camera inbraken en op auto’s dansten. En die vrouw die scheldend en schoppend met haar buurtgenoten omging had geen hoofddoekje op.

  Wil je de problemen in dit land oplossen, dan zul je ook DAT onder ogen moeten zien!

  Reactie door Joep — dinsdag 24 januari 2006 @ 21.11 uur

 49. @ 40

  Kaatje,

  Sorry? Hoezo heb ik je beledigd dan? Ben me er niet van bewust geweest en het was ook niet de bedoeling.

  Waarom spreek je nu over HATEN? Wat is dat nou voor onzin? Ik ben zeer kritisch t.o.v. buitenlanders die emigreren. Die dienen zich aan te passen. Of dat nu gaat om Nederlanders naar Canada, Marokkanen naar Nederland of eskimo´s naar Argentinie. Dat is gewoon een principe en heeft helemaal niets met HATEN te maken.

  Bovendien is Verdonk natuurlijk niet het probleem. Ze is niet altijd even handig, maar het huidige probleem is twintig jaar terug beginnen te ontstaan. Nederland heeft daar zelf schuld aan, maar het is beter ten halve te keren dan ten hele te dwalen.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 21.44 uur

 50. @ 18

  Sabineke,

  Ik zal de laatste zijn die stelt dat we in Nederland alles op orde hebben, dus daarover kunnen we het snel eens zijn.

  Overigens: “…als een blad aan de bom…” vind ik dan weer de grappigste verspreking sinds tijden ! :-)

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 21.47 uur

 51. @ 41

  Toergenjev,

  We hebben onszelf aangepraat dat generaliseren t.o.v. vreemdelingen slecht is. Dat is nog maar de vraag. Wil je immers een probleem in de samenleving structureel aanpakken, dan zul je je dat probleem eerst eigen moeten maken, dus onderkennen.

  De angst om te discrimineren en generaliseren houdt ons al vele jaren van de oplossing van het probleem af. Als je het probleem immers niet mag benoemen, kun je het ook niet oplossen.

  Natuurlijk zijn Hell´s Angels ook geen lieverdjes. Wat ik daarvan vind? Net zo hard aanpakken. Maar ga de problematiek van de gemiddelde allochtoon nou toch niet in de doofpot stoppen, man. Daar schiet helemaal niemand iets mee op.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 21.51 uur

 52. @ 45

  Anja,

  Ik geloof mijn ogen niet!

  Cijfers CBS:

  Van alle autochtone mannen is 1,6% door de politie als verdachte geregistreerd. Van de niet-westerse allochtonen van de tweede generatie is dat 7,1%.

  In de leeftijdscategorie 12-17 jaar zijn autochtonen in 1,3% van de gevallen verdacht, allochtonen in 3,1%.
  In de leeftijdscategorie 18-24 zijn autochtonen in 2,2% van de gevallen verdacht, allochtonen in 4,4%.

  Letterlijke quote uit het in 2005 gepresenteerde onderzoeksrapport van het CBS: “Het algemene beeld dat bij Antillianen en Marokkanen een probleemgroep voorkomt, wordt door onze resultaten ondersteund.”

  Ik kan nog wel even doorgaan… kijk voor de grap op http://www.cbs.nl en zoek het rapport Verdacht van Criminaliteit van onderzoekers Bijl, Oudhof, Blom en Bakker.

  En daarna doen we de discussie nog een keer. :-)

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 22.11 uur

 53. @51
  Zeker niet moeten we het gemiddelde van een allochtone en autochtone niet in de doofpot stoppen.
  Met je eens Enrico.
  En van alle twee de groepen het beste eruit halen.

  Reactie door Jofel — dinsdag 24 januari 2006 @ 22.15 uur

 54. Lieve Anja 45, zoals je weet: Trollen niet voeren, maar ze stangen mag wel vind ik.

  Reactie door Emiel — dinsdag 24 januari 2006 @ 22.21 uur

 55. @52
  Is toch wel erg dat deze mensen zo weinig bestaands recht hebben dat ze in de criminaliteit moeten vervallen.

  Reactie door Jofel — dinsdag 24 januari 2006 @ 22.23 uur

 56. @51 Lonsdale jongeren worden een steeds groter probleem.
  Voetbal hooligans, meestal allochtoon .
  De groepen die jij aanhaalt zitten ook in de laagste inkomens groepen, en daar is de criminaliteit veel groter.
  Nee een jongere uit Wassenaar zal niet zo snel ontsporen.
  Overal op de wereld is de criminaliteit het hoogst onder diegenen die de laagste inkomens hebben.
  Neemt niet weg dat ontspoorde jongeren, allochtoon of autochtoon een schop onder hun kont moeten hebben en eigen verantwoordelijkheid moeten dragen.
  Als je iets wil in je leven dan moet je er voor knokken.

  Reactie door Toergenjev — dinsdag 24 januari 2006 @ 22.26 uur

 57. @ 55 en 56

  Jullie weten net zo goed als ik dat de criminaliteitscijfers ook grote verschillen laten zien als de demografische factoren worden gecompenseerd.

  De cijfers zoals ik ze hierboven stelde, houden bijvoorbeeld geen rekening met genaturaliseerde allochtonen. D.w.z. dat de verschillen in de praktijk nog veel groter zijn. Ik vond het zo al wel duidelijk genoeg.

  Maar genoeg gezeverd. Ik ben het met de laatste opmerking van Toergenjev eens: een schop onder de kont moeten ze krijgen. Zolang we het probleem maar durven benoemen en dat probleem ligt op dit moment met name bij Antiliaanse, Marokkaanse en Turkse jongelui.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.19 uur

 58. @57 Enrico,

  Dat ben ik niet met je eens.
  Volgens mij ligt het grootste probleem bij de Nederlanders zelf, de onverdraagzaamheid die de meeste Nederlanders hebben t.o.v. anders denkenden en de angst die er wordt gezaaid vanwege het moslimgeloof.
  De meeste moslims staan helemaal niet achter het terrorisme.

  Vanuit de overheid wordt hier haat en paniek gezaaid over en tegen deze groep mensen.

  Dit alles past prima in het straatje om Turken en Marrokanen de schuld te geven.

  We moeten eens bij ons zelf ten rade gaan, hoe onverdraagzaam zijn wij Nederlanders en hoe snel staan wij met een oordeel klaar als het een kleurtje heeft en dan nog vooral als het van Arabische komaf is.

  Als wij deze mensen anders hadden benaderd, hadden zij zich nu niet zo op zij geschoven gevoeld.
  Dat er fanatiekelingen tussen zitten weet ook ik, maar onder de Nederlanders nèt zo goed.
  Wat te denken van al die zogenaamde christenen, die na 2000 jaar nog steeds niet tussen de regels van de Bijbel door kunnen lezen?
  Het is pure onverdraagzaamheid.

  Reactie door Anja — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.45 uur

 59. @57 Enrico,

  aanvulling op @58
  Je hebt inderdaad genoeg gezeverd, ik word zo langzamerhand moe van je cijfertjes.

  Deze enquettes worden meestal gehouden onder een beperkte groepering en staat niet voor de gehele denkwijze van het Nederlandse volk.

  Voor vandaag ben ik uitgezeverd.

  Welterusten en slaap lekker.

  Reactie door Anja — dinsdag 24 januari 2006 @ 23.48 uur

 60. @50, Enrico het was geen verspreking en generaliseren mag nooit, ieder mens is uniek door hoe we ontstaan een unieke samensteling van genen.
  De absurditeit dat je je kunt veiligstellen tegen een bomgooier en woorden fungeren ook als bommen!
  Natuurlijk zijn er rotte appels in elke groep en men probeert daar tegen alles te doen wat mogelijk is, alleen angst zaaien mag niet en vevolgens doet onze regering het continue!
  Het stigmatiseren van groepen heeft haat tot gevolg dat is nooit goed.
  Persoonlijk heb ik de wijsheid niet in pacht maar met stroop vang je meer vliegen, het is niet voor niets dat met conditionering belonen beter werkt dan straffen!Ik werk met zeer jonge kinderen, ik zie dat kleine potjes grote oren hebben, zeker nu conversaties niet geschroomd worden onder de steeds meer verlate maaltijd. Ik woon in een deel van Nederland waar veel welgestelden wonen, vooral veel nouveau riche, je wilt niet weten hoe die zich voorstaan op het hebben van geld, men wil overal zeggenschap over ook al zijn het vaak hun kinderen die voor problemen zorgen ten aanzien van pesten, probeer je dit uit te leggen dan wil men het niet horen en kiest een andere school!
  Zo ook met het advies van scholen na de cito toets, mijn kind naar het VMBO, mooi niet en dan hebben we ook scholen die daar in mee gaan, er is hier een gymnasium dat iedereen aanneemt voor het eerste jaar.
  Naar mijn idee zijn we hier in Nederland trots geworden op verkeerde zaken:We willen geen goede handarbeiders, schoonmakers, vuilnismannen, dat zijn beroepen beneden waardigheid, je ziet dat o.a. dat er steeds nieuwe namen voor gevonden worden(of nummers);interieurverzorgers, verzorgkundige niveau 1t/m5 en ga zo maar door en voor de studies al evenzo, het liefst een fraaie Engelse kreet, dat maakt een betere indruk niet waar!
  Ook de media mag wel eens in eigen keuken kijken en meer kanten van een verhaal belichten!
  We zijn er in Nederland nog lang niet en als ik het vergelijk metb.v. 10 jaar geleden dan gaan we wat mij betreft niet de goede kant uit!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 25 januari 2006 @ 0.44 uur

 61. Goed nieuws 75 – 87 % der Ällochtonen vindt dat men ”zich moet aanpassen” in het land waar men verblijft. Zeer positief. Nu die kleinere groepen Auto’s en Allochs nog en we zijn er ! Geef ze allemaal iets te doen en geef ze een toekomst. Werk en studie. Iedereen gelijke kansen. Slaap lekker allen !

  Reactie door Gerard — woensdag 25 januari 2006 @ 1.04 uur

 62. @ Enrico (1):

  Citaat: “Integratie begint bij de allochtone medemens.Die moet openstaan voor de Nederlandse omgangsvormen.”
  Ja hoor, daar gaan we weer! De toon is al weer gezet! Ja, zeker die geweldige omgangsvormen met kreten als: jullie hebben een achterlijke cultuur, ik lust die hoofddoekjes rauw, de moskeeën moeten Nederland uit, enz., enz.
  Integratie is te allen tijde een TWEEZIJDIG proces (wat Sabieneke in nr. 2 mooi concreet verwoordt), en heel wat anders dan assimiliatie. Het gaat om het goed kunnen functioneren in de Nederlandse samenleving dankzij kennis van en inzicht in die samenleving, het kunnen participeren daarin (o.a. via taalontwikkeling), het krijgen van mogelijkheden om zich te ontplooien, enz. Alles met behoud van de waardevolle elementen in de eigen subcultuur, zoals al EEUWEN het geval is geweest in Nederland, en ook b.v. in een land als de VS.

  Zelf heb ik heel goede ervaringen met de goede aspecten van buitenlandse culturen in Nederland, zoals de bekende ongelofelijke gastvrijheid die mij b.v. bij Grieken en Marokkanen ten deel is gevallen. En de grote onderlinge betrokkenheid en hulpvaardigheid. De grootste onzin wordt tegenwoordig maar uitgekraamd over de Islam en islamieten door mensen die daarvan/van hen weinig weten en daarmee/met hen kennelijk ook weinig directe persoonlijke ervaring hebben. Wat heb ik een gloeiende hekel aan dit soort bekrompen “autochtonen”…..Figuren die eigenlijk vooral de confrontatie zoeken.

  Zelf heb ik sinds 1966 in afwisselend meer en mindere mate contacten met “allochtonen” gehad. (Ik ben begonnen met lessen in de Nederlandse taal en heb de beginperiode meegemaakt, waarin “gastarbeiders” door Nederlandse ondernemers als vee hierheen werden gehaald (men sprak b.v. over een
  “nabestelling”) en totaal werden uitgebuit, ook in zogenaamde “pensions” waarin één bed vaak TWEE maal werd verhuurd (‘s nachts en overdag, in “ploegendienst”)).
  Vele jaren heb ik ook acties gevoerd met allochtonen, over onderwerpen die zowel de situatie in Nederland als die in hun herkomstlanden betroffen. Mijn ervaringen zijn dus zeker niet beperkt tot de “privé-sfeer”.

  En wat voor generalisaties weer over “de criminaliteit” onder allochtonen. Die is onder Marokkaanse jongens (niet meisjes)inderdaad relatief groot, evenals onder een bepaalde groep Antillianen in Rotterdam, maar b.v. NIET zozeer onder Turken. Dit heeft allemaal bepaalde historische en culturele oorzaken. Deze criminaliteit moet natuurlijk worden aangepakt. Maar dat vormt een onderdeel in een groot, langdurig integratieproces.

  Mijn hoop heb ik gesteld in de jeugd, die in het algemeen veel vanzelfsprekender omgaat met elkaars verscheidenheid. Dat zie ik gelukkig ook al bij mijn eigen kinderen, die inmiddels hoog en breed volwassen zijn.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 januari 2006 @ 1.59 uur

 63. Ik weet niet of iedereen hier ook de enquête deel 2 heeft gezien met als onderwerp “iedereen moet zich aanpassen.”
  Opmerkelijke uitkomst is dat jongeren algemeen vindt 72% dat iedereen zich moet aanpassen en onder moslimjongeren slechts 38%. Vreemde uitkomst.

  Reactie door Gandalf — woensdag 25 januari 2006 @ 7.22 uur

 64. @48 Joep,

  Helemaal met je mee eens.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 9.57 uur

 65. Er zijn hier wat percentages genoemd.
  Ik vraag jullie af, wat is het percentage alochtonen onder de “witte boorden criminelen” eigenlijk? En het percentage -ik mag niet generalizeuren, maar doe het toch- “wassenaarders”.
  Overigens, maatschappelijke problemen vragen om een maatschappelijke oplossing.
  Discriminatie is onderscheid maken. Wanneer je tussen groepen mensen onderscheid maakt om ze tegen elkaar op te zetten, ben je fout bezig. Onderscheid maken om haat te zaaien is de manier van discrimineren waar “links” zo op tegen is. Terecht! En “links” niet alleen. Dan is discriminatie schadelijk en overbodig.
  Je kan ook onderscheid maken tussen verschillende soorten gedrag. Bijvoorbeeld tussen onverschillig gedrag en betrokken gedrag, of tussen crimineel en eerlijk. Is dìt soort onderscheid fout? Nee dus!
  Volgens mij ligt hier het mankement van “politieke correctheid”. Politieke correctie is niet meer dan een sjabloon voor politieke managers die zelf niet willen of kunnen nadenken, en daarom maar om de problemen heen mekkeren. Veel van deze politieke managers mochten graag op hun zogenaamde “links-zijn” wijzen. Waren ze wel zo links? Volgens mij niet. Linkse politiek is iets anders als politiek met twee linkerhanden.
  “Ersatz-links” heeft het te druk met politieke baantjesjagerij om zich met bestaande problemen en de oplossings daarvoor bezig te houden. En rechtse populisten maken goeie sier met hun kant-en-klaar-lösung, die uiteindelijk de bestaande problemen alleen maar vergroot.
  Wanneer er gedonder ontstaat met een groep Antilliaanse criminele jongeren, wil ik het onderscheid maken tussen die groep, en de (hopelijk veel grotere) groep Antilliaanse jongeren die niet crimineel is. Volgens mij kan er uit dat onderscheid lessen geleerd worden, het verschil tussen wel en niet crimineel worden komt namelijk niet uit de lucht vallen. Het is een keuze, al dan niet bewust. Die keuze heeft z’n oorzaken. Die oorzaken kunnen bestreden worden.
  Als ik hier een zwamverhaal heb opgehangen, schiet je me maar lek.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 10.24 uur

 66. Onlangs zag ik bij een middelbare gereformeerde school enkele jongens van duidelijk Nederlandse origine een blikje op straat gooien. Achteloos vroeg ik of ze dat normaal vonden. Ja hoor, want iedereen doet dat. Na nog wat heen en weer gediscussieer waren ze toch echt niet bereid om hun rommel op te ruimen.

  Zelf woon ik op een steenworp van een gemêleerde VMBO-school. Als ik soms zie dat door leerlingen van duidelijk niet Nederlandse afkomst soort gelijk gedrag gaande is, dan zeg ik dat ook. Net zo goed. Het maakt mij geen donder uit wat voor kleur of afkomst iemand heeft. Wat ik merk bij enkele hier, is dat als ze in contact komen met een allochtoon, zoiets zeggen van “goh, ze zijn best wel aardig en gastvrij.”

  Net zoals een tv programma bij de TROS. Jaren geleden. Er moesten kinderen een lied zingen in een studio. De programmaleider zette de kinderen om en om, donker licht en donker. Kijk, zei hij, wij doen niet aan discriminatie!

  En zoals de zangeres zonder naam, Mary Servaas. Die zong: het geeft niets dat je zwart bent, als je hartje maar blank is.
  Gatverdamme.

  En daar zakt nu MIJN broek van af.

  Reactie door Gandalf — woensdag 25 januari 2006 @ 10.30 uur

 67. @52, je argumenten over allochtonen deugen grotendeels niet om de simpele reden dat ze “blanke” argumenten zijn, gebaseerd opbevooroordelde onderzoeken.

  Door wie zijn de onderzoeken gedaan? Door “blanken”. En die weerspiegelen gewoon hun opvattingen.

  Een onderzoek moet je onafhankelijk laten uitvoeren en niet door de “blanken”.

  Anders kom je in het gebied van gelijkwaardige onderzoeken en cocnlusies als deze in de VS over de “zwarte” problematiek. De onderzoeken in Zuid Afrikas

  Met een onderzoek is het vooral bealngrijk WIE die onderzoek doet.

  Reactie door walking bull — woensdag 25 januari 2006 @ 10.58 uur

 68. @66 Gandalf,

  Bretels gebruiken! ;) (grapje)

  Ik snap je gevoel wel.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 11.21 uur

 69. @ 67

  Sorry, hoor. Maar dit is de kop in het zand steken ten top.

  Ten eerste weet je helemaal niet wie die onderzoeken heeft uitgevoerd, misschien zaten er arabieren of Antillianen in het onderzoeksteam.

  Ten tweede zijn de uitkomsten geregistreerd op basis van wat bij de politie is geregistreerd. Dat is dus geen mening, maar concrete cijfers.

  Ten derde zijn er veel, heel veel blanken die het liefst zouden zien dat de uitkomst anders is dan nu door het CBS wordt aangetoond.

  Ten vierde is het CBS naar mijn idee wel het meest onafhankelijke, objectieve onderzoeksinstituut in Nederland. Menig SP´er citeert ook graag uit CBS-onderzoek als de resultaten daartoe aanleiding geven.

  Ten vijfde ondersteunt dit onderzoek alleen maar het gevoel dat veel mensen hebben en dat sommigen niet willen voelen.

  Ten slotte mijn conclusie: als je heel standvastig wilt volharden in dat wat je niet wilt weten, zien of horen, dan bestaat er uiteindelijk ook geen probleem voor je. Lijkt mij een wat makkelijke uitweg.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — woensdag 25 januari 2006 @ 13.15 uur

 70. @ 58 en 59

  Anja,

  Als jij overtuigd bent van je gelijk, dat het alleen maar campagnes zijn van overheid en haatzaaiers om Marokkanen en Turken overal de schuld van te kunnen geven, verklaar mij dan eens het volgende:

  1) Waarom gaat dit in vrijwel alle Europese landen op dezelfde manier op?

  2) Waarom zijn soortgelijke problemen nooit ontstaan met Aziatische immigranten?

  3) Waarom ontstaat er binnen de moslimgemeenschap geen groepering die zich keihard afwendt van het fundamentalisme en concreet de integratie in de NL samenleving ten doel stelt?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — woensdag 25 januari 2006 @ 13.20 uur

 71. @67, Walking Bull

  Je hebt gelijk wanneer je zegt dat wetenschap niet objectief hoeft te wezen.
  Waar je staat bepaalt hoe je het ziet.
  Maar aantallen blijven getallen. Ik vraag me af of die echt door “de blanken” gemanipuleerd zijn. En als dat zo is, waarom. Overigens “de blanke” bestaat niet.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 13.22 uur

 72. @ 59

  Anja,

  Jouw opmerking: “Ik word zo langzamerhand moe van je cijfertjes” vind ik beneden je stand.

  Dit is de eerste keer dat ik de moeite neem om mijn mening met cijfers te staven.

  Cijfers van het meest prestigieuze onderzoeksbureau van Nederland, het CBS.

  Als de cijfertjes en de conclusies niet overeenkomstig je mening zijn, dan word je er moe van.

  Heel slap, Anja. Ik denk dat je niet eens de moeite hebt genomen om het 190 pagina´s tellende rapport te bekijken, laat staan te lezen.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — woensdag 25 januari 2006 @ 13.22 uur

 73. @70 Enrico,

  Je hebt gelijk, die opmerking is beneden mijn stand. Excuus daarvoor.

  Maar helaas, zoals ik heb aangegeven, heb ik stukjes van je gezien over het verbruik van de SUV’s gepaard gaande met cijfertjes, ook mede gezien andere beslommeringen en het tijdstip was ik echt moe!!! :(

  Maar ik geef ook aan dat dergelijke onderzoeken eigenlijk onder de gehele bevolking moet plaatsvinden en zich niet moeten beperken tot een bepaald aantal mensen, denk dat de uitkomsten dan heel anders zijn.
  Dus vind niet dat je dit op deze manier slap kunt noemen.

  groet, Anja

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 13.48 uur

 74. Allen,

  Ik voel me een beetje als David tegen Goliath hier, maar dat is mijn keuze door op het SP-forum te schrijven.

  Wat ik mensen kwalijk neem is dat ze mij betichten van xenofobie en racisme. Ik heb namelijk helemaal geen hekel aan buitenlanders, reis heel veel en probeer zoveel mogelijk te leren van vreemde culturen. Bij mij thuis staat de Koran naast de Bijbel in de kast.

  Wel probeer ik altijd naar de concrete feiten te kijken. Het rookgordijn dat wordt opgeworpen om problemen te verdoezelen is erg contra-productief. Het plaatsen van allochtonen in de slachtoffer-rol helpt evenmin; ik vind dat zelfs een teken van weinig respect.

  De onderkenning van beslissingen in het verleden is belangrijk. Maar ook de onderkenning van de huidige problematiek. Dat staat los van het feit dat Nederlanders misschien ook niet het meest fijngevoelige volkje zijn.

  Ik denk dat veel mensen zich ooit hebben voorgenomen om tegen de stroom in te zwemmen. Zij houden dat stug vol, wat er ook gebeurt. Als het CBS onderzoek doet, dan deugt het onderzoek niet omdat het blanken zijn. Ik bedoel: je kunt je mening vormen op basis van je principes of op basis van wat je om je heen ziet gebeuren, op basis van onderzoek etc.

  Sommige commentaren hier doen bij mij het beeld oproepen van een kauwend kind met slagroom over kin, wang en neus die keihard blijft ontkennen van de taart te hebben gesnoept.

  Ik ben niet TEGEN Marokkanen, Turken en Antillianen. Ik ben voornamelijk TEGEN mensen die ze doodknuffelen omdat ze zo zielig zijn. Dat biedt namelijk een voedingsbodem voor hen die daar misbruik van willen maken. Daarvan is uiteindelijk IEDEREEN -allochtoon en autochtoon- de dupe.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — woensdag 25 januari 2006 @ 13.58 uur

 75. @ 73

  Anja,

  Ter info: in het onderzoek wordt IEDEREEN bekeken. Nederlanders, westerse immigranten, niet-westerse immigranten… noem maar op.

  Dus de cijfers zijn gebaseerd op de GEHELE samenleving. Vandaar dat ik ze noem en objectief vind.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — woensdag 25 januari 2006 @ 14.01 uur

 76. @74, Enrico

  Jij zegt hier soms/vaak dingen waar ik het helemaal niet/niet helemaal mee eens ben.
  De ene keer word jij stevig aangepakt, de andere keer pak jij anderen stevig aan.
  Als ondernemer (middenstander, géén kapitalist) kijk jij anders tegen dingen aan als ik (loonslaaf en en marxist). Da’s logisch. Geen van ons beiden heeft een objectief wereldbeeld. Wel een helder beeld denk ik.
  Ookal hoor jij bij de “rechtsere personen” die hier regelmatig iets schrijven, mij lijk jij te eerlijk om te zeggen dat je een “braltrol” bent. Ik heb jou nooit op haatzaaierij betrapt, wel eens op het verdraaien van feiten. Maar vergelijk jezelf niet met David, volgens mij ben jij eerder een Goliath.
  Elkaar scherp houden kan geen kwaad. Elkaar op scherp zetten is een andere zaak.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 14.43 uur

 77. @75 Enrico,

  Ben ik helaas niet met je eens, als het onder de GEHELE samenleving gebaseerd zou zijn, zou ik een enquetteformulier gehad moeten hebben.
  Heb ik niet gehad. :(

  Ik blijf erbij, dat een onderzoek, maakt niet uit voor wat, evenals de politieke peilingen, beperkt blijven tot een maximum aantal mensen.
  Pak weg ca. 500 tot 800.
  Vind dit géén afspiegeling van de gehele bevolking.

  Dan nog even een reactie op @74

  Je bent tegen mensen die ze doodknuffelen.
  Begrijp goed het verschil tussen verdraagzaamheid en respect hebben voor je medemens en doodknuffelen.
  Ik denk persoonlijk dat je dat doodknuffelen bij de SP dan ook niet snel tegen zal komen, we zien wel degelijk de realiteit onder ogen, maar wij Nederlanders zelf moeten ook eens wat meer begrip en respect tonen t.o.v. onze medelanders.
  De hufters daargelaten, maar die hebben we onder de Nederlanders ook. Zie @45.

  Verder vind ik je bijdragen nuttig en hoop dan ook dat er mee door blijft gaan.
  Vind je een toffe peer, die geen discussie uit de weg gaat.
  Nou géén kapsones krijgen hè? :D

  Een andere genuanceerde mening op het log van de SP is altijd welkom.

  Wie wéét, ga je nog eens 180 graden om en word je SP-lid. ;)

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 14.58 uur

 78. @76, nounou, ik heb nog vers in het geheugen de opmerking dat socialisme hetzelfde was als de theorieen van ene heer Rosenberg en ene heer Adolf H.

  En als bron haalt hij dan Marcel Roele aan om zijn argumenten kracht bij te zetten.

  Ik zie hier toch een uiterst slim Scandinavisch onderwereld monstertje in.
  Word tijd dat iemand eens berseker word.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 25 januari 2006 @ 16.19 uur

 79. @74, enrico, nergens genoemd dat u rasist bent, wel dat er meerdere kanten aan een zaak zijn.Feit is dat media en regering veelal alleen negatieve zaken zeggen over met name Marokkanen en Turken maar ook dat werkgever baas heeft toegegeven dat er gediscrimineerd wordt!Feit is dat die groep zich in de hoek gedrukt voelt.Jongeren graag rebelleren!
  Naar mijn idee knuffel ik niemand dood met die uitspraken.Ik heb ook gezegd dat uiteraard jongeren, die fout gedrag vertonen aangepakt dienen te worden, echter dat wij ook naar onszelf dienen te kijken en onze reactie op!
  Bij ons in de buurt is een spoor tunneltje waar jongeren graag ‘hangen’, als dat het geval is rijden veel fietsers om, ik rijdt gewoon door en krijg van de jongeren een gezellige groet, iets wat ik van veel ouderen uit de wijk niet krijg als ik ze tegen kom en groet!
  Persoonlijk vind ik het goed dat er een andere aanpak is in Rotterdam als in Amsterdam, de toekomst zal dan uitmaken wie het meest succes heeft(ik heb begrepen dat Rotterdam hard aanpakt en Amsterdam zacht)

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 25 januari 2006 @ 16.26 uur

 80. @77, Toegenjev

  Ik houd niet alles hier bij, maar ik meen dat Enrico niet bij degenen hoort die kromme redenerings herhaalt, nadat ze rechtgetrokken zijn.
  Marcel Roele zegt mij niets. Waarschijnlijk kan ik dat beter zo houden.
  In mijn Bahasa beginnen gaten te vallen.
  “Berseker” laat geen kwartje meer vallen.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 25 januari 2006 @ 16.42 uur

 81. @ Enrico (74):

  Citaat: “Ik ben niet TEGEN Marokkanen, Turken en Antillianen. Ik ben voornamelijk TEGEN mensen die ze dooknuffelen omdat ze zo zielig zijn.”
  Even daargelaten wat je precies met “dooknuffelen” bedoelt -ik ben zo vrij dat niet letterlijk op te vatten-, denk ik dat ik het met de strekking hiervan eens ben. “Zielig vinden” is geen goede basis, voor wat dan ook. Iets heel anders is het, als je mensen (ook hen die van ver komen) open en onbevooroordleed tegemoet wil treden en solidariteit betuigen met hen die dat werkelijk behoeven.
  Voor de duidelijkheid (dit aspect is in nr. 62 niet aan de orde gekomen): natuurlijk bevinden zich onder “allochtonen” ook mensen van allerlei slag, dus ook sociale schurken en criminelen. In het verleden heb ik b.v. ook confrontaties gehad met “allochtonen”, die landgenoten bespioneerden en intmideerden in dienst van een autoritair regiem in het land van herkomst. Ook geen lieverdjes dus.
  Waar ik mij wel tegen verzet zijn generaliseringen en vooroordelen, discriminatie (die écht wel bestaat), enz., vaak vergezeld van radicale voorstellen (en soms daden) die ten zeerste veroordeeld moeten worden.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 25 januari 2006 @ 17.06 uur

 82. @79 Sabineke,

  Ik ben zo benieuwd welk tunneltje bedoeld?
  Heb er nl. vroeger vaak door heen gefietst in het mooie Haarlem.
  Maar aangezien er verschillende tunneltjes zijn, ben ik toch wel héél nieuwsgierig.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 17.24 uur

 83. @79, achter Haarlem hoog flatgebouw aan begin van de randweg, als je vanaf Heemstede de randweg opgaat.Kunnen geen auto’s door, echt een fiets tunneltje.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 25 januari 2006 @ 18.27 uur

 84. @ 77

  Anja,

  Niet om het laatste woord te hebben, maar voor het onderzoek zijn alle politiedossiers bekeken. Jij en ik komen daarin niet voor. Maar in feite zijn alle criminele activiteiten op een rij gegooid en op basis daarvan is een onderverdeling gemaakt. Dus als ik zeg ´samenleving´ dan bedoel ik: alle criminaliteit die in de hele samenleving heeft gespeeld.

  Misschien word ik nog wel eens lid van de SP? Laat ik het zo stellen: de kans dat ik lid word van de SP is ongeveer 10.000 x groter dan dat ik lid word van GroenLinks.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — woensdag 25 januari 2006 @ 18.52 uur

 85. @83 Sabineke,

  Dat stuk ken ik wel, maar zonder tunneltje, is zeker niet al een dikke 30 jaar oud?
  Dacht het meer te moeten zoeken in de buurt van het station Haarlem, of bij de Zijlweg, Houtvaart, rotonde richting Santpoorterplein, Verspronckweg.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 19.30 uur

 86. Het zou raar zijn als allochtonen net zoveel problemen hadden als autochtonen, gezien de huidige sfeer in Nederland. Logisch is het wel dat de problemen alleen maar toenemen de laatste jaren. Daarover kun je niet meer zeggen dat dat komt omdat we zo aardig tegen allochtonen zijn. Ik verklap wel, wanneer we op dee manier doorgaan met haatzaaien, apartheid, bevolkingspolitiek en repressie, dat het alleen nog maar erger wordt allemaal.

  Het systeem van kampementen e.d. hebben ze in Engeland in de jaren tachtig al geprobeerd, en hebben het daarna afgeschaft omdat het zinloos bleek. In de VS heerst een redelijk fascistische repressie – en kijk eens naar de criminaliteitscijfers. Het enige wat ze daar nog doen aan integratie is slavenarbeid, wegstoppen in ghetto’s en martelen in hun gevangenissen.

  Reactie door Sonja — woensdag 25 januari 2006 @ 20.32 uur

 87. @84 Enrico,

  Besef wel, dat lang niet overal aangifte van wordt gedaan, dus hoe betrouwbaar is het dan?
  De realiteit is namelijk dat veel mensen er tegenwoordig vanuit gaan, je kunt wel aangifte, maar er wordt niets mee gedaan.

  Trouwens ik heb wel graag het laatste woord, zeker als ik denk gelijk te hebben.

  Reactie door Anja — woensdag 25 januari 2006 @ 22.31 uur

 88. @85, Anja, ja hoor het bestaat al heel lang, het andere tunneltje ken ik ook is in Haarlem Noord, volgens mij, even voorbij het Mendelcollege, of bedoel je het spoorviaduct bij rotonde bij de ijsbaan?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 25 januari 2006 @ 23.37 uur

 89. @88 85
  Misschien kunnen we eens afspreken in dat tunneltje. Je herkent mij aan een rode tomaat op mijn rever. (grapje)
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 26 januari 2006 @ 7.08 uur

 90. @88 Sabineke,

  Ik bedoel het tunneltje(s) die op Staten Bolwerk uitkomen, één ervan is inderdaad bij een grote rotonde, richting Santpoorterplein. Maar daar gaan volgens mij ook auto’s door.

  Lijkt mij van Gandalf wel een aardig voorstel, zullen we hem de Haarlemse kroegen eens laten zien.
  Kan Grunn’n niet aan tippen! ;)

  Kwam vroeger vaak in de Egelantier en het Melkwoud (dit was de favoriet) zat van alles en nog wat, moet Gandalf zich volgens mij wel thuis voelen.
  Was ook een beetje een politiek gerichte gezellige bruine kroeg.
  Misschien ken je hem wel?

  Dus Gandalf jij een rooie tomaat in je revèr, doe ik er ééntje op m’n kop, alleen nog even afwachten wat Sabineke doet.

  Reactie door Anja — donderdag 26 januari 2006 @ 9.49 uur

 91. Ik ken maar een echt mooie plek in Haarlem en dat is het Pim Mulier honkbalstadion.

  Als jullie die tomaat gooien, dan ros ik ´m het achterveld in!

  Groeten,

  Reactie door Enrico — donderdag 26 januari 2006 @ 9.53 uur

 92. Enrico,
  Sla ‘m maar richting Binnenhof, dan heb je zeker een homerun!
  Anja,
  Voor Sabineke; misschien sherry tomaatjes?

  Reactie door Gandalf — donderdag 26 januari 2006 @ 10.25 uur

 93. @91 Enrico,

  Dat honkbalstadion ken ik ook, ben er ook regelmatig geweest.
  Leuke plek, maar beslist niet de mooiste van Haarlem.
  En tomaten gooien doe je maar ergens anders, zoals Gandalf aan aangeeft.
  Wil je wel een kistje toesturen, kun je die op het Haagse torentje uitproberen.

  Nou Sabineke, wat denk je van die cherrytomaatjes? :P

  Reactie door Anja — donderdag 26 januari 2006 @ 10.50 uur

 94. @91 en 92, Enrico en Gandalf

  Een honkbalwedstrijdje in de buurt van het Binnenhof?
  Leuk, knuppels genoeg in de buurt!
  Helaas zal ik onmiddelijk gedikwalificeerd worden. Geef mij niets om mee te slaan als ik in den Haag ben.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 26 januari 2006 @ 10.58 uur

 95. @Anj, nee ik ken Melkwout niet, Eglantier wel, is nu een multicultureel inhoudelijk gebouw geworden met schilder-, toneel-, dans- en muzieklessen!
  poppodium is een vernieuwd Patronaat aan de LeidseVaart, verder is er een ‘nieuw’ jongeren gebeuren in het industrieterrein, de Melkfabriek geheten met themafeesten, schoolfeesten, dj dingen en soms antiekbeurs.Meeste kroegen zijn rond de Botermarkt, er is een jazzcafee(cafee 1900)in de Barteljorenstraat.
  Veel eetgelegenheden zijn in de LangeVeer straat, op de grote Markt en achter Bavo en in de kleine steegjes.
  Stadschouwburg dient gerenoveerd en is dicht maar hoe of wat is men nog niet uit en het Concertgebouw is geheel vernieuwd en heet nu Philharmonie.Dan heb je nog de Toneelschuur, in de Smedenstraat en de Brinkmann bioscoop aan de Grote markt en de Cinema pallas in de Grote Houtstraat.
  Vandaag de dag ga ik niet veel uit, vroeger was ik regelmatig in een kroegje in de Kleine Hout straat(ben naam vergeten)
  En ik gruwel van sherry, ben echter gek op sherrytomaatjes!En ik heb natuurlijk het nieuwjaarsgeschenk van deze partij op mijn jas!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 26 januari 2006 @ 11.01 uur

 96. Ben ook vroege regelmatig in het Pim mulier stadion geweest tijdens de honkbal week, had een vriendin op het Atheneum die honkbalgek was!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 26 januari 2006 @ 11.03 uur

 97. Hebben julie gisteren trouwens Netwerk gezien? Ging over Nederlandse Somaliers, 40.000 die naar Engeland gegaan zijn en daar heel goed gedijen, Engeland is blij met de goed opgeleiden, die zichzelf kunnen bedruipen en al 40 winkels hebben opgezet, vooal in Leicester en Birmingham.Zelfs aan de universiteit van Leicester wordt nu Nederlands gegeven!
  Ook goedopgeleide Irakeenzen en Afghanen volgen hun voorbeeld.Engeland accepteert hun opleidingen in eigen land gehaald, Nederland niet, ook de regels om een bedrijf te beginnen zijn veel soepeler!
  Een onderzoeker vond het dom van Nederland, zij leiden wel op maar vervolgens doen ze niets met al dat potentieel!
  Verdonk zal het eens gaan bekijken!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 26 januari 2006 @ 11.11 uur

 98. Engeland heeft integratie afgeschaft. Die zeggen gewoon: doe waar je zin in hebt, maar criminelen worden net als iedereen gestraft. Een heel gezond uitgangspunt mijn inziens. Hun buitenlandbeleid zorgt daar voor meer problemen, zoals de onze dat straks ook gaat doen.

  Reactie door Sonja — donderdag 26 januari 2006 @ 12.11 uur

 99. @97 Sabineke,

  Heb het inderdaad gezien en de Engelsen zijn dolblij met hun komst.
  Nederland is gèk. Zovéél kennis, gewoon wegspoelen.
  Wat mij betreft hebben deze mensen groot gelijk, ze hebben hier toch geen kansen?
  Het enige wat er in Nederland nog telt, zijn regeltjes.
  Ze zijn voor een betere toekomst naar het westen gevlucht, in Nederland niet voor ze weggelegd, dus logisch dat ze hier vertrekken.
  Als Nederland niets met hun kennis wil doen of deze mensen niet de kans willen geven om hun opgedane kennis in de praktijk te kunnen brengen, já, wat rest ze dan nog?
  Volgens mij alléén een land waar ze wèl welkom zijn.

  Reactie door Anja — donderdag 26 januari 2006 @ 13.29 uur

 100. Ja, Anja, de idiotie ten top, wel investeren maar dan niet die kennis gebruiken, dat is wegsluizen van geld op een ongelooflijk domme manier!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 26 januari 2006 @ 13.48 uur

 101. @ 99 + 100

  Ik ben het met jullie eens. Maar de ene immigrant is de andere niet. Ik vind dat je wel degelijk eisen mag stellen, waarin de mate van zelfstandig in onze maatschappij kunnen functioneren een criterium zou kunnen zijn.

  In Zwitserland gelden gelijke regels voor iedereen: je mag tijdelijk binnen. Doe je dat een aantal jaren zonder problemen, dan mag je permanent komen. Er is ook een mogelijkheid tot permanente immigratie voor hen die een bedrijf willen vestigen of voor mensen op wie de maatschappij zit te wachten, omdat ze iets toevoegen waarvan op dat moment schaarste is.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — donderdag 26 januari 2006 @ 17.43 uur

 102. @ 94

  Jan,

  Kun je honkballen? Laat ik verklappen dat ik tegen Caribe, uit jouw schone stad, mijn laatste homerun heb geslagen…

  Voor aanvang van het seizoen hoopten we altijd bij Caribe in de competitie te komen, want dat waren gegarandeerd wedstrijden om de score flink op te voeren. :-)

  Morgen zit ik de hele dag op het Binnenhof, dus als ik nog een boodschap aan iemand kan overbrengen?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — donderdag 26 januari 2006 @ 17.44 uur

 103. Enrico, dit zijn als vluchteling binnen gekomen mensen, vaak al in thuisland hoog opgeleidt, Nederland erkent dit niet, Engeland wel maar bovendien heeft Nederland in deze mensen geinvesteerd, ze hebben in ons land ook weer bijgeleerd maar door alle bureaucratie, b.v.om een winkel te beginnen, duurt het ze te lang, moeten te lang afhankelijk zijn, DAAROM gaan ze weg, dat is dus weggegooid geld!
  En criteria om hier als vluchteling te komen zijn streng maar daar voldeden deze groepen dus wel aan, hebben dus een Nederlands paspoort, spreken keurig Nederlands en vertrekken naar Engeland,weggegooid geld dus, heel jammer!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 26 januari 2006 @ 18.50 uur

 104. @103 Sabineke,

  Enrico geeft aan het eerst met ons eens te zijn, maar wil toch weer het laatste woord hebben.
  Haalt hier ook een categorie mensen aan, die in dit verhaal niet ter zake doende zijn.
  Maar goed hij krijgt van mij het laatste woord deze keer.

  Dank zij een tip van éne Femke, sta ik voortaan in het tomaatrood vermeld.

  Nou Enrico kom op! Je mag het laatste woord hebben, dus niet te lang wachten. ;)

  Reactie door Anja — vrijdag 27 januari 2006 @ 14.24 uur

 105. @ 104

  Anja,

  Niet om het laatste woord, maar ik begrijp je vraag niet.

  Welke categorie niet ter zake doende mensen haal ik aan?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zaterdag 28 januari 2006 @ 3.38 uur

 106. @102, Enrico

  je hebt dus al door dat Grunnegers die sport nog niet voldoende onder de knie hebben.
  Maar wanneer je één van de ministers zegt mag je in mijn naam best wel. Nee doe maar niet, het is niet verstandig op daartoe op te roepen.

  Reactie door jan nijman — zaterdag 28 januari 2006 @ 11.04 uur