Jeugdzorg

Gisteren werd door zeven gemeenten een uitstekend plan voor de jeugdzorg gepresenteerd. Ik hoop dat snel meerdere gemeenten zich hierbij zullen aansluiten.

1. Het is prima om op wijkniveau opvoedingsondersteuning met een ‘lage drempel’ aan te bieden.

2. Onlangs op werkbezoek in het land hoorde ik weer eens: Maar liefst vijftien organisaties houden zich bezig met de jeugdzorg. Dat zijn er eigenlijk veertien te veel. Eén organisatie wijd vertakt in wijken, verenigingen en scholen zou veel beter werk kunnen leveren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 januari 2006 :: 0.10 uur

15 Comments

15 reacties

 1. Persoonlijk ben ik niet zo gek op grote organisaties, het geeft vaak langere lijnen.Eigenlijk vind ik dat zorg organisaties zo dicht mogelijk bij de zorgvragers in de buurt dienen te zijn!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 27 januari 2006 @ 0.49 uur

 2. Tevroeg commentaar, excuus, Jan, je schreef ook wijdt vertakt in de wijken, verenigingen erbij.Ik vrees dat het op die manier meer man/vrouw kracht kost, uiteraard ben ik daar voor maar het zal wel weer te kostbaar zijn, misschien eens aandringen op een proef, want ik denk dat het wel gerichtere resultaten oplevert!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 27 januari 2006 @ 0.52 uur

 3. Prima plan, de Gemeente heeft veel beter inzicht.

  Reactie door Gerard — vrijdag 27 januari 2006 @ 0.56 uur

 4. De kosten zijn al uitgerekend nml. 1,5 miljard euro. Met Zalm weet je het dan wel…..

  Reactie door JE. Mulder — vrijdag 27 januari 2006 @ 3.30 uur

 5. Perfect! De computer staat voor niks meer
  en zo kun je ‘verdwaalden’ ook sneller bij
  ‘de les’ brengen van een mogelijk ‘ver-
  keerd’gekozen sóórt van ontspanning gekózen
  te hebben. Wel zou het prettig zijn om deze
  organisaties door én vakmensen bemand te
  zien én mogelijk ervaren vrijwilligers uit
  de wijk zélf, voorzover mogelijk.
  Voorbeelden genoeg van wijkcentra die aan
  vele voorwaarden voldoen.
  Feitelijk dient bij elke ‘nieuwbouw’ daar in beginsel rekening mee te worden gehou-
  den, al zou ‘de grond’ tijdelijk een extra
  voetbalveld kunnen betekenen.
  Bestemmingsplannen zullen béter moeten!

  Reactie door Madelief — vrijdag 27 januari 2006 @ 3.53 uur

 6. ik werk zelf in de jeugdzorg en zie dat er veel te veel instanties zijn die zich ‘bemoeien’ met een gezin. Ik zie de voordelen als je jeugdzorg binnen de gemeente door een instantie zou laten verzorgen, maar vraag me af hoe je ervoor zorgt dat jongeren en hun ouders die verhuizen naar een andere gemeente wel in het zicht houdt en blijft begeleiden, ook als zij zelf niet altijd zo gemotiveerd hiervoor zijn.

  Reactie door Carolien — vrijdag 27 januari 2006 @ 9.20 uur

 7. Prima plan, behalve voor Rotterdam dan, want die gaan er hoogstwaarschijnlijk een detentiekamp voor bouwen, iets in die geest.

  Reactie door Sonja — vrijdag 27 januari 2006 @ 10.26 uur

 8. Ja, Rotterdam, eigenzinnig en niet bang!
  Lijkt wel op spin Sebastiaan:het is niet goed met hem gegaan!
  Stom dat ze alles negeren wat deskundigen erover zeggen:aanpakken van onderliggende oorzaken, segratie wegnemen in elk sociaal verband!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 27 januari 2006 @ 10.34 uur

 9. Ik ben zelf werkzaam in de jeugdzorg en ik heb al vele projecten zien komen en gaan. Het zo zo zo beleid (zo vroeg mogelijk, zo snel mogelijk en zo licht mogelijk) stamt al af van de middeleeuwen maar heeft helaas geen voeten in de aarde gehad. Ik ben alleen bang dat er veel meer projecten er door de gemeente bij komen en dat het straks niet meer duidelijk is wie de regie heeft. Laat dit 1 organisatie zijn. Maar zorg er wel voor dat deze organisatie genoeg middelen, tijd en mogelijkheden hebben en niet teveel afhankelijk zijn van de groeiende regels die er nu heersen.

  Reactie door Nine — vrijdag 27 januari 2006 @ 12.02 uur

 10. Wat moet ik nu weer verstaan onder “zorg inkopen?” Moet de marktwerking hier ook zijn werk gaan doen?

  Voor wat betreft de jeugdzorg ben ik wél een voorstander van het idee om een zorgwinkel in elke wijk te hebben. Maar ik ben bang dat op die manier er via eenvoudiger weg (gemeentelijk beleid) makkelijker tot bezuinigingen kan worden overgaan. En dan kom je van de regen in de drup.
  Voor zo’n idee moeten hele duidelijke afspraken met provincie en rijk gemaakt worden.
  Een voordeel lijkt mij ook dat bij een goed functionerende jeugdzorg dichtbij de bevolking, dreigende misstanden eerder gesignaleerd kunnen worden.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 27 januari 2006 @ 12.12 uur

 11. Alweer een plan, op zich goed hoor, maar de oorzaak opheffen zodat een heleboel plannen niet hoeven lijkt me een beter idee.
  Dus we beginnen bij de centrale overheid, die tegen zichzelf zegt, onze kinderen zullen in Nederland de zelfde kansen aangeboden krijgen.

  Reactie door leen — vrijdag 27 januari 2006 @ 16.02 uur

 12. Misschien is het wel weer een schitterend excuus voor bezuinigingen in de sector.

  Reactie door Sonja — zaterdag 28 januari 2006 @ 0.32 uur

 13. @Ja, Sonja, als het net zo gaat, als dreigt met de nieuwe WMO, zit die kans erin!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 28 januari 2006 @ 12.49 uur

 14. Goede ontwikkeling. Vraag blijft echter of gemeenten voldoende capaciteit en expertise in huis hebben om deze taken decentraal goed op te pakken. In grote gemeenten zal dit mogelijk zo zijn echter kleinere gemeenten zullen onder provinciaal toezicht moeten blijven. Voorts liggen er lokale politieke keuzes loer (o.m. insteek: repressie of preventie?!).

  Ook belangrijk is het belangrijk te kijken naar de gemeentelijke tendens die zich thans (in het kader van de wet op de jeugdzorg) manifesteert op het gebied van preventie. Gemeenten hebben hierin sindskort duidelijke taken (5 hoofdtaken) die per 1 januari 2007 overeind dienen te staan. In slechts enkele gemeenten is/zal dit het geval (zijn). Als veel gemeenten er thans niet eens in slagen bijv. de signalering van problemen en licht pedagogische hulpverlening op poten te krijgen is het de vraag of we NU deze taak bij de provincie moeten weghalen.

  Kortom: prima plan in optima forma. Beter is het om (met externe druk) gemeenten eerst de vastgelegde preventieve taken op poten te laten krijgen. Dit kan door hen te belonen wanneer zij erin slagen een reductie van de instroom bij BJZ teweeg kunnen brengen. Vervullen gemeenten het jeugdbeleid door een dergelijke stimuleringsregeling beter dan is het pas tijd om te praten over uitbreiding van de gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden.

  Reactie door Felix — zaterdag 28 januari 2006 @ 13.48 uur

 15. Ik ben werkzaam bij Jeugdzorg.
  Ik ben het helemaal eens met Felix hierboven. Laat de gemeente’s eerst de taken die ze hebben gekregen gaan uitvoeren.
  Verder is het niet zo simpel om goed te werken aan de belangen die kinderen hebben, namelijk de mogelijkheid krijgen zich goed te ontwikkelen. Er is nogal wat deskundigheid bij Jeugdzorg opgebouwd. Het zou erg jammer zijn als al die kennis verloren gaat.

  Reactie door kato — woensdag 8 februari 2006 @ 12.29 uur