Beste Wouter,

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over weer ‘n militaire missie naar Afghanistan. Op dit weblog hebben we er al veel over gesproken en geschreven, ook op de discussiesite van de SP.

Afgelopen dinsdag gaf de PvdA bij monde van fractievoorzitter Bos aan dat ‘het kabinet een beweging maakt in de goede richting’. Omdat ik vrees dat de partij alsnog gaat instemmen met deze missie, heb ik op de valreep Wouter ‘n briefje gestuurd.

Beste Wouter,

Afgelopen dinsdag zag ik je op tv zeggen dat je vond dat het kabinet ‘in de goede richting bewoog’ inzake de missie naar Afghanistan. Op grond van eerdere uitspraken van jullie kant dacht ik dat instemming met deze militaire missie niet erg waarschijnlijk was. Ik heb nu de indruk dat jij en je fractie misschien toch gaan instemmen. Ik zou dat heel jammer vinden.

Immers, de overgrote meerderheid van de mensen die de achterban vormen van onze beide partijen is – alles afwegende – tegen het sturen van Nederlandse soldaten naar Afghanistan. Logisch: de kans bestaat dat het geweld daarginds toeneemt, de ellende van de bevolking nog groter wordt en Nederland in een gevaarlijk militair moeras gezogen wordt, samen met de Amerikanen. Die zijn daar al bezig met een geheime oorlog zonder respect voor internationale rechtsregels. De mensen die hun steun doorgaans aan onze partijen geven, zijn niet blij wanneer wij in dat kamp terecht komen. We mogen blij zijn dat ze zich zo betrokken voelen.

Nederland moet een betrouwbare partner zijn, ook militair, dat klopt. Maar laten we niet vergeten wie ons in de problemen heeft gebracht, door voortijdige en onverantwoorde toezeggingen: de regering-Balkenende. Gaan we nu onze soldaten naar een levensgevaarlijk gebied sturen, zonder duidelijk doel en een fatsoenlijke kans van slagen – om het internationale gezicht van de minister-president en de ministers Kamp en Bot te redden? Dat zal toch niet waar zijn?

Natuurlijk moeten we de Afghaanse bevolking helpen. Daarover waren en zijn we het eens. Maar op deze manier gebeurt dat niet. Wat zou er met die 340 miljoen euro gedaan kunnen worden, die deze uitzending van soldaten Nederland gaat kosten? Het merendeel van de Afghanen leeft onder de armoedegrens en heeft gebrek aan alles: eten, onderdak, scholing, werk. Zou het niet meer voor de hand liggen dat we onze aandacht daar op richten en ons geld aan die noden besteden?

Natuurlijk: de beslissing is vanavond in de Tweede Kamer aan een ieder van ons, aan onze volksvertegenwoordigers. Maar voordat we beslissen is het belangrijk om ook goed naar de bevolking te luisteren. Die zegt in meerderheid nee, met jouw en mijn achterban voorop. Dat is voor ons beiden een belangrijk teken, hoop ik.

Jan Marijnissen

Lees hier mijn bijdrage aan het afrondende debat.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 02 februari 2006 :: 10.27 uur

354 Comments

354 reacties

 1. Dappere poging Jan, maar ik ben bang dat vanavond de PVDA toch omgaat. Ik wil geen zwartkijker zijn, maar ik verwacht dat de missie naar Afghanistan niet meer gestopt gaat worden.

  Reactie door lost boy — donderdag 2 februari 2006 @ 10.39 uur

 2. Mooi geschreven ik hoop alleen dat je in 2007 deze argumenten nog een keer aanhaalt als de kiezer voor Woutertje heeft gekozen. De Partij van de Arrogantie is geen partij waar men op kan bouwen. Jammer dat deze arroganten in Rotterdam dadelijk de grootste fractie gaan worden. Jan het wordt tijd dat de SP zelf op oorlogspad gaat om de linkerkant van de samenleving zover te krijgen dat ze alleen op de SP moeten stemmen en niet op volksverlakkers en kiezersverraders.

  Reactie door Harm Groenendijk — donderdag 2 februari 2006 @ 10.43 uur

 3. wouter bos denkt aan een ding regeren.ten koste van alles.dus goede argumenten interesseren hem niet.jammer van die moeite meneer marijnissen
  hein

  Reactie door h.kerkhoff — donderdag 2 februari 2006 @ 10.59 uur

 4. Zag net op de TV een vrouw tegen Bos zeggen ik stem niet op de PVDA want die zijn er voor om naar Afghanitan toe te gaan.
  Zegt die draai kont ,ja misschien wel.!!!!!!
  Om misselijk van te worden.
  De troebelheid den Haag ten top.

  Reactie door Jofel — donderdag 2 februari 2006 @ 11.01 uur

 5. Volfgens mij is Wouter Bos zo regeringsgeil -laatst nog sprak hij op TV meteen over een coalitie met het CDA, toen een eventuele linkse coalitie ter prake kwam-, dat hij er alles aan doet, om voor het CDA aanvaardbaar te worden als eventueel toekomstig premier.
  Het is absurd, zoals de PvdA-fractie -die volgens Bos zelf “er de laatste tijd allen maar kritischer op is geworden”(!; tekst recentelijk op TV)- feitelijk haar “eisen” laat vallen, nl.: dat er écht wat zou zijn op te bouwen in Uruzgan, en dat de Amerikanen écht apart zouden opereren met hun “Enduring Freedom”. Ja zeg, neem mijn grootje in de maling! Dit terwijl 60 % van de PvdA-leden tegen de “missie” is, en in het algemeen nog steeds meer mensen tegen (47 %) dan vóór.

  Eerder schreef ik al, dat minister Bot voor de radio (”Met het oog op morgen” van 31 januari jl.) zei: “In Afghanistan is inderdaad sprake van corruptie, krijgsheren en drugs. De Amerikanen hebben wel hardhandig opgetreden, maar Uruzgan is geen provincie om een wandelingetje in de bergen te maken.” Hoe geestig! Wat zal deze Bot er later een Kluif aan hebben om uit te leggen dat daar helemaal niet gewandeld kon worden, hoe het allemaal zo mis heeft kunnen lopen, hoe alles niet te voorzien was geweest, enz., enz.!

  In dit verband nog illustratieve artikelen:

  http://www.trouw.nl/hetnieuws/wereld/article204614.ece/Afghanistan+%2F+%26rsquo%3BHet+kan+hier+lang+duren++voor+de+sheriff+arriveert%26rsquo%3B

  en

  http://www.nrc.nl/binnenland/article206225.ece

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 februari 2006 @ 11.03 uur

 6. Als ik koffiedik kijk, kijk ik zwart. Bos volgt Bliar.
  Voor de SP een taak om aan kiezers duidelijk te maken wat het verschil is tusse n de Partij van de A en een Socialistische Partij.
  Dat de “links” in de PvdA zich maar een beetje laat horen. Of opstapt.
  Benieuwd hoeveel sociaaldemocraten er zijn, vanmiddag op het Plein.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 2 februari 2006 @ 11.04 uur

 7. Goed zo Jan.
  Wij zijn er vanavond ook, voor steun bij de demo tegen deze Afghanistan-missie.
  Jij in de kamer,
  wij buiten op het Plein e.d.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 2 februari 2006 @ 11.05 uur

 8. BREAKING NEWS: NIEUWE DIERSOORT ONTDEKT!

  Nederlandse stemgerechtigden zijn vandaag op een nieuwe diersoort gestoten gestoten.

  Het gaat om:
  Stam: weekdieren
  Klasse: politieke weekdieren
  Soort: D66 Tweede Kamerleden.

  Tot nu toe alleen nog in Nederland gesignaleerd. maar niet geheel uitgesloten wordt dat elders andere variëteiten van deze soort leven.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 februari 2006 @ 11.09 uur

 9. Je gelooft het echt hè, Jan? Dat de Nederlandse militairen in Afghanistan niets goed kunnen doen? Wijsheid wordt vaak door politiek opportunisme, waar jij zo kundig in bent, de das omgedaan. Het is maar goed dat andere partijen wat buigbaarder zijn. Beter hypocriet dan anti-alles.

  Reactie door Mark — donderdag 2 februari 2006 @ 11.15 uur

 10. Beste Jan,
  ik hoop dat het mes dat Wouter je wederom in de rug zal steken niet teveel pijn zal doen.

  Reactie door Peetje — donderdag 2 februari 2006 @ 11.27 uur

 11. Het gezegde is:
  Het volk krijgt de regering wat ze verdient”
  Als Nederland nu niet wakker wordt, dan gaan we voor de eeuwige winterslaap.
  Eerst wordt de hele boel op stelten gezet, en dan gaat het toch door.
  Het Kabinet gaat af in eigen land en in de hele wereld, alhoewel dat laatste mij niet interesseert.
  Sterkte met het nergens toe dienende debat.De zaak is al beslist.

  Reactie door A.C.W.T. — donderdag 2 februari 2006 @ 11.28 uur

 12. Wordt het de “Nacht van Pechtold en Brinkhorst”?

  Reactie door Cas — donderdag 2 februari 2006 @ 11.31 uur

 13. e gelooft het echt hè, Mark Dat de Nederlandse militairen in Afghanistan iets goed kunnen doen? Wijsheid wordt vaak door dom opportunisme, waar jij zo kundig in bent, de das omgedaan. Het is maar goed dat andere partijen wat dieper er over nadenken.Beter hypocriet dan voor alles.

  Reactie door Jofel — donderdag 2 februari 2006 @ 11.39 uur

 14. Dit forum wordt geregeerd door achterlijkheid, naïviteit en vreselijke dogma’s. Ik hoop slechts een beetje tegengas te geven. Ik ben geen opportunist, maar zeg gewoon wat ik denk, hetgeen wijzer is dan alle onzin die hier wordt verkondigd.

  Reactie door Mark — donderdag 2 februari 2006 @ 11.43 uur

 15. Nu weten jullie voor eens en altijd wat sociaaldemocraten zijn, ik hoop dat de goede ertussen lid van de SP worden, verder heb ik geen woorden meer er woedt een hevige oorlog in mij.

  Reactie door h.hiensch — donderdag 2 februari 2006 @ 11.46 uur

 16. (4) Nee, niet Den Haag, maar pvda ten top.
  Zoals de wind waait, waait hun hoedje… maar dat is met meer partijen zo. Als het er op aan komt doet D’66 ook mee.

  Reactie door Warrior — donderdag 2 februari 2006 @ 11.48 uur

 17. De PVDA is al lang niet meer een partij van de arbeiders.
  We gaan gezellig met Bush burgers bombarderen, zogenaamde terroristen afschieten. Helaas.

  Reactie door Bob — donderdag 2 februari 2006 @ 11.48 uur

 18. Woter Bos is net als Dittrich: eerst de zaak op scherp zetten en uiteindelijk toch meeheulen met Balkenende. Bot heeft de PvdA al lof toegezwaaid ,dan mag hij straks als Bos de baas is,Minister van Buitenlandse Zaken blijven. De posten zijn al verdeeld. er is nog een kans,als er Tweede kamerverkiezingen zijn om het zooitje van D 66 en PvdA weg te stemmen.

  Reactie door JE. Mulder — donderdag 2 februari 2006 @ 11.50 uur

 19. Bewonderenswaardig het geduld dat u heeft met Wouter Bos, meneer Marijnissen!

  Het is alleen zo pijnlijk duidelijk dat meneer Bos geen echte leider is (met oog voor de noden en behoeften in eigen land en in dit geval voor de bevolking van Afghanistan, die je op een andere manier kunt bijstaan, dan meedoen daar met de agressor waaraan zóveel gevaren kleven), wel een politiek spelletjes leider misschien.
  Alles verkwanselt hij kennelijk aan een eventuele samenwerking met CDA. Zo zonde.

  En ja, wederom wordt mijn vermoeden bevestigd; het is allemaal al làng geleden in achterkamertjes besloten om de tot falen gedoemde Nederlandse participatie in de missie naar Afghanistan door te zetten…

  Hoe kun je als burger nog enig vertrouwen hebben in deze politici?

  P.S.: Wat zijn die fratsen eigenlijk die ik lees in de kranten over geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan die men ‘in een huurauto’ heeft laten liggen??? De veiligheid van ‘onze jongens’ is nu al in het geding door deze knulligheid? Dat belooft nog een heleboel ellende, is het niet? Of is het geen knulligheid > zit er weer wat achter? Het wordt mode om geheime informatie in huurauto’s achter te laten?
  Wat is dit in godsnaam?

  Reactie door Pietje af — donderdag 2 februari 2006 @ 11.56 uur

 20. Goed geschreven Jan! Alleen denk ik dat het weinig zal helpen, ik denk dat de PVDA ja gaat zeggen tegen de missie Afghanistan, samen met het CDA en VVD. Dat de landelijke PVDA niet luistert naar de mening van hun achterban over de missie Afghanistan is toen bij het europese grondwet referendum ook al gebleken. By the way, zit de PVDA ook niet in het platform tegen de nieuwe oorlog? Dan staan ze buiten Nee te reclameren en binnen Ja te reclameren. Hoezo politieke spagaat?!

  Reactie door Jules Timmerman — donderdag 2 februari 2006 @ 12.00 uur

 21. @Mark, misschien moet je de film “13 day’s” een kijken. Daar zie je duidelijk dat sommige personen hun eigenbelang voor dat van anderen stellen. Dit gedrag is zowiezo al de pest voor de maatschappij, maar al helemaal wanneer dit voorkomt bij degenen die dit land besturen.

  Oorlog en geweld is hoe dan ook fout. De geschiedenis staat bol van voorbeelden.

  Noem me 1 goed punt waarom we daar naartoe zouden moeten. En noem geen voorbeelden waarin ik me voor kan stellen dat terroristen nog meer aangespoort worden om ons terug te pakken.
  Want hoe zat het ook alweer? Waarom zijn ze eigenlijk pissig op “het westen”? Misschien omdat wij ze ongevraagd “bekeren tot democtratie”?

  Reactie door T — donderdag 2 februari 2006 @ 12.02 uur

 22. Ik ben heel benieuwd naar de debatten, vanmiddag en vanavond!, ik vind het erg lastig!
  Ik gun de Afghanen een beter leven en onze steun, echter ik vrees dat het een guerilla oorlog wordt, waar niemand wat aan heeft en zeker Afghaanse gewone burger niet!
  Persconferentie 12.15 uur door Kamp en Bot over usb stick incident!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 12.05 uur

 23. Er zijn veel spreekwoorden die ik aan kan halen, maar ik vind ook dat Wouter realitischer is. Als de internationale gemeenschap inclusief de VN een dringend beroep op Nederland doen, kan je daar niet aan voorbij gaan , hoe gevaarlijk de missie ook is ( Je moet ze de beste bewapening meegeven die we hebben ).
  Ook is dit voor de SP ook van cruciaal belang. Zijn we een partij die de internale gemeenschap de rug toekeren . Zo , ja dan kunnen we nu al zeggen dat we weer niet in EEN KABINET komen en dan moet je de tegenstanders van de SP gelijk geven: dat de SP alleen maar van mooiweer politiek houdt en zijn handen niet vuil wil maken voor de kiezersgunst .
  Dat wordt dan ook moeilijk voor mij . (lid sinds vorig jaar)

  Peter FG Bos

  Reactie door Peter FG Bos — donderdag 2 februari 2006 @ 12.08 uur

 24. Ik zie het al voor me morgen JPB in een extra uit zendig op TV
  LANDGENOTEN WE ZIJN IN OORLOG.
  WE GAAN.
  LEVE DE KONINGIN.!!

  Reactie door Hans — donderdag 2 februari 2006 @ 12.09 uur

 25. @14,Mark, het getuigt niet van wijsheid om alleen eigen standpunten te willen verkondigen en terug te willen horen en verdiep je eens in de SP standpunten en het ledenaanbod en zie er gaat een wereld voor je open, jij bent degene die star is!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 12.09 uur

 26. @ ach Mark,

  Jij hebt een heel ander wereldbeeld dan de meeste mensen hier. Bepaald door achtergrond, context en levensverwachtingen.
  Maar om dan het andere wereldbeeld meteen tot achterlijk naief en dogmatisch te bestempelen wijst op een eenzijdig manier van denken.
  De argumenten die voor jouw levensvisie zijn net zo waar als de argumenten voor de visie van de mensen hier. Het is maar net welk doel je in het leven wil bereiken. Voor een ander doel gelden andere argumenten.
  Omdat er verschillende wereldbeelden zijn moeten er compromissen komen, want het is niet de bedoeling dat 1 groep alles voor de ander bepaalt. De juiste weg ligt dus in een grijs gebied waar de betere ideeën van beide zijden samenkomen.
  Dit is maar een weblog, hier worden geen politieke beslissingen genomen. Mensen mogen hier dus hun meningen en argumenten neer zetten voor hun levensvisie. En al zie jij het dan misschien niet, voor de weg die zij in willen hebben ze gelijk. Als je daar geïrriteerd van raakt dan adviseer ik je om je tijd elders te besteden, dat is beter voor je hart. De echte discussie komt wel in de politiek waar de wereldbeelden verenigt dienen te worden.
  Bedenk wel dat de mening/visie die de meeste mensen hier zijn aangedaan van belang is. Het is de tegenbalans van jouw wereldbeeld. En als de weegschaal volledig naar één kant overhelt dan komen er gegarandeerd problemen, want niemand heeft de volledige waarheid in pacht. Op een andere manier naar de wereld kijken zorgt ervoor dat mensen soms dingen zien die jij over het hoofd ziet en vice versa.
  De echte wijsheid ligt in het grijze gebied. Ook in deze kwestie.

  Reactie door lost boy — donderdag 2 februari 2006 @ 12.10 uur

 27. @14 Mark,
  Verklaar je nader, maar dan wel onderbouwen aub.

  Reactie door Danny — donderdag 2 februari 2006 @ 12.11 uur

 28. Wouter Bos bekent vanavond kleur.
  Hij hoort bij de nieuwe diersoort die Olav Meijer op @8 ontdekt heeft.
  Maar ja, de kinderen van politici en topmanagers worden toch niet de oorlog ongestuurd. En als er hier geweld dreigt, voor Balkenende en Bos is de bunker al klaar.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 2 februari 2006 @ 12.16 uur

 29. Geachte heer Marijnissen.
  Ik lees, dat de minister Kamp Wouter Bos een compliment heeft gegeven voor zijn “medewerking”. Dat maakt Bos trots. Het “Judasgeld” is in ontvangst genomen.
  Hopelijk onthouden de Nederlanders dit tot de verkiezingen in 2007. De PVDA is even betrouwbaar als Judas Iscarioth. Berloof ze 30 zilverlingen en ze verraden hun hele ledenbestand voor een pluche zetel in de regering.Zijn de eigenlijk ooit echte socialisten geweest ???
  Ik ben het ook niet voor de volle 100% met Jan Marijnissen eens, maar ik vind het een eerlijke en zeer betrouwbare politicus. Dat kan voan de rest niet gezegd worden

  Reactie door Janneman — donderdag 2 februari 2006 @ 12.17 uur

 30. @21, Peter FG Bos,
  Natuurlijk kun je daar niet aan voorbij gaan, volgens mij doet de SP dit niet!
  Internationale sollidariteit staat hoog in het programma maar de manier waarop is wel van belang, geldpompen in iets wat mogelijk geen waarheid wordt, is dat verstandig??Is het dan niet verstandiger om te kijken of er geen andere manier is?
  Blindelings volgen is misschien wel een teken van trouw maar persoonlijk zou ik liever zien dat er open over het nut gesproken kan worden zonder dat die trouw in twijfel wordt genomen, alvorens we beslissen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 12.18 uur

 31. Off toppic Wel belangrijk!!

  Tessa onder WAO stuk, wie kan helpen!!!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 12.22 uur

 32. Off topic, @ sabineke,

  Texas Henkie heeft een reactie op je oproep gegeven bij “manifestie: pop naar de top” onder @21. Kijk daar maar eens

  Reactie door lost boy — donderdag 2 februari 2006 @ 12.25 uur

 33. Voor iedereen die nog wat achtergrond wil
  http://www.sp.nl/nieuws/actie/nieuweoorlog/

  Deze missie heeft geen zin. Dat is het heikele punt. De SP heeft talloze vredesmissies ondersteund, maar dit is geen vredesmissie. En volgens mij zijn de meeste mensen het er over eens, dat agressieve politiek zoals die van Amerika, niet de juiste resultaten brengen.

  Door mee te doen, plaats Nederland zich hier ook in.

  Reactie door Bart — donderdag 2 februari 2006 @ 12.27 uur

 34. Wat een zwart/wit gebral toch steeds; ‘SP staat niet achter de missie in deze vorm naar Afghanistan en is -dus- alleen maar overal tegen’, of: ‘keert de SP de internationale gemeenschap de rug toe’;

  Lees (bovenstaand) stuk dan:

  “Wat zou er met die 340 miljoen euro gedaan kunnen worden, die deze uitzending van soldaten Nederland gaat kosten? Het merendeel van de Afghanen leeft onder de armoedegrens en heeft gebrek aan alles: eten, onderdak, scholing, werk. Zou het niet meer voor de hand liggen dat we onze aandacht daar op richten en ons geld aan die noden besteden?”

  Vredelievender, verstandiger en wijzere manier om de helpende hand uit te steken, lijkt mij.

  Reactie door Pietje af — donderdag 2 februari 2006 @ 12.27 uur

 35. @30 S. van Schie-Pleines

  Ik ga er ook van uit dat je gehoord hebt welke argumenten Kofi Annam allemaal aandroeg en welke landen ( meer dan 10) er al zitten

  Peter

  Reactie door Peter FG Bos — donderdag 2 februari 2006 @ 12.28 uur

 36. Ik ben blij dat we wel naar afghanistan gaan. Ten eerste was de meerderheid van de gehoorde deskundigen voor een missie, ten tweede houden we zo amerika te vriend.
  Wat je ook vind van amerika, hoe erg je ze ook haat (althans de neocons dan), hoe pijnlijk het is dat je je als een schoothondje moet gedragen….het blijft het enige land (samen met duitsland allicht) dat ons zal KUNNEN en KOMEN helpen als wij in de problemen zitten!! Wij zijn een op alle fronten te kwetsbaar land om het zonder machtige vrienden te kunnen doen. En frankrijk beschouw ik niet als een vriend….de VS wel!

  Reactie door Bartje — donderdag 2 februari 2006 @ 12.31 uur

 37. NRC van gisteren gelezen? Journalisten worden toch geweerd uit het gebied. Journalist Karskens is namens Revu op eigen houtje gegaan en moest permanent zwaar beveiligd worden. Nee, ik denk inderdaad dat de Nederlands daar veel goeds kunnen doen *not*

  Reactie door Tom — donderdag 2 februari 2006 @ 12.36 uur

 38. De PvdA was ooit de partij van de Arbeid, maar al lang geleden verworden tot Partij van de Aandeelhouders. Ze verraden alles en iedereen, hun eigen kiezers voorop. Ik heb verdomd nog meer respect voor Balkenende dan voor Bos, de eerste geeft tenminste ronduit toe dat hij het slecht met ons voorheeft, de laatste wekt alleen valse illusies.

  Reactie door Remco ten Hagen — donderdag 2 februari 2006 @ 12.38 uur

 39. vanavond krijgen we andwoord op de brief .dat de militairen gaan is voor mij zeker maar,als enige verstandige partijleider moet je alles proberen wat binnen je mogelijkheden ligd vandaar dat deze brief geschreven moe(s)t
  worden .laten we eerst de diplomatieke ondschendbaarheid maar opdoeken dan worden ze misschien wat voorzichtiger .want wat waren de gevolgen voor WIM KOK (P.V.D.A) EN JORIS VOORHOEVE (V.V.D.) NA HET SEBRENICA DRAMA ,NIKS?????? je flikkert gewoon de fotorolletjes weg .het zal nu niet anders gaan .BALKENEDE ,BOS,KAMP, ZE ZULLEN LETTERLIJK BUITENSCHOT BLIJVEN .maar dat is normaal in een dictatuur .wakker worden mensen .

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 2 februari 2006 @ 12.40 uur

 40. Woutertje wil de internationale betrekkingen niet verzuren. Hij kan deze nog nodig hebben als hij minister President wordt.

  Wat voor een crimineel boesj ook is, hij blijft de leider van ‘de grootste macht’ op aarde, and some slack come’s handy, sometimes…..

  Een echte Shell-man. Principes zijn belangrijk in speeches, todat het conflicteert met macht/geld.

  Reactie door alexander — donderdag 2 februari 2006 @ 12.48 uur

 41. @ Allen,

  Ik heb me in het forum over Poolse arbeiders al wel redelijk nader verklaard, dacht ik. Degenen die elkaar kritiekloos napraten, zitten echter hier op mijn “starheid” af te geven. Ik heb alle argumenten uitgebreid verkend en afgewogen en ben tot de conclusie gekomen dat alle linkse dogma’s die hier eindeloos worden geponeerd gewoon niet kloppen. Punt.

  Ik zou zeggen: doe zelf eens onderzoek naar wat je zegt. En nu niet gaan zitten zeuren dat ik de elitaire professor uithang. Ik heb eerlijk gezegd lak aan dat soort beschuldigingen. Ik kom op een kritische wijze tot mijn conclusies.

  Om dit terug te voeren naar het huidige topic: degenen die roepen dat het Westen terrorisme over zichzelf heeft afgeroepen, moet eens de werken van Sayyid Qutb lezen. Nooit van gehoord? Ik kan u zeggen dat Bin Laden de werken van de man uitgebreid bestudeerd heeft! We hebben hier te maken met een achterlijke, totalitaire beweging die verscheidene overeenkomsten vertoont met het fascisme.

  Willen we de steun die moslims hebben voor deze ontwikkeling wegnemen, dan moeten we zorgen dat we tegenwicht bieden aan de incompetente dictators in het Midden-Oosten, die hun legitimiteit van het volk enkel verdienen door af te geven op het Westen en Israel, maar het verdommen om hun eigen regio economisch tot ontwikkeling te brengen.

  Dat betekent dus ook dat wij Nederlanders een belang hebben in een succesvoller post-Taliban Afghanistan. Door te zeggen dat oorlog slecht is, neem je voor jezelf direct elke mogelijkheid weg om je belangen te verdedigen en goed te doen in de wereld. Pacifisme is een mooi concept, maar dan moet wel iedereen ernaar leven. Tot het moment gekomen is dat men dat daadwerkelijk doet, zullen we af en toe onze westerse vuist op tafel moeten slaan.

  Reactie door Mark — donderdag 2 februari 2006 @ 12.49 uur

 42. Helaas ziet Wouter Bos de belangrijke tekens niet…de achterban zegd nee, Bos zegt ja. Zo ziet u maar weer, wat hij nu doet doet hij ook als hij een nieuw kabinet vormt, reken maar niet op zijn steun en betrokkenheid dus.

  Wat doen de Afghanen zelf trouwens om de Taliban te verdrijven en wil de meerderheid dat eigenlijk wel?

  Reactie door e.krul — donderdag 2 februari 2006 @ 12.57 uur

 43. De PvdA is in ieder geval minder beginselarm dan de Socialistische Partij. Dat voor de SP elke vorm van humanitair inzicht bij de landsgrens ophoudt is helaas bekend. Gelukkig toont de PvdA meer solidariteit met buitenlanders, zoals de Afghanen, dan de SP. Als het aan de Socialistsche Partij gelegen had waren de moslims in Bosnië en Kosovo allang door Servische nationalisten weggezuiverd. Deze dubbele humanitaire standaard, deze ranzige vorm van ‘internationale solidariteit’ vind ik stuitend. Wat je in eigen land belijdt moet ook gelden voor anderen die niet in Europa wonen. Helaas zijn de SP en haar aanhangers verblind door hun eigen waarheidswaan waarin alleen de VS, Israël, het kapitaal, liberalen enz., enz. de oorzaak van ALLE ellende in wereld kunnen zijn.

  Reactie door Hans — donderdag 2 februari 2006 @ 12.57 uur

 44. Dank u, hans!!

  Reactie door Mark — donderdag 2 februari 2006 @ 12.59 uur

 45. Hans voor u ons de grond in trapt dient u eerst van feiten op de hoogte te zijn, het is duidelijk uit uw bijdrage dat u niets van SP gelezen hebt en dus zomaar wat zegt!

  hoe geloofwaardig wilt u genoemen worden!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 13.01 uur

 46. genoemen= genomen, excuus.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 13.02 uur

 47. @Bartje, angst is nooit een goede raadgever!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 13.04 uur

 48. Nee, hij heeft natuurlijk gelijk! Wat weet jij van Afghanistan, Sabineke? Waarom zouden wij daar niets goed kunnen doen? Omdat de inzet van militairen principieel weerzinwekkend is? Vanuit je luie stoel en met genoeg eten in je koelkast is het makkelijk praten. We zijn zo verwend geworden in Nederland dat we goed niet meer van kwaad kunnen onderscheiden en ons nog slechts druk maken over de VS, Israel en “Het Kapitaal” (wat een vies woord, hè?).

  Het is maar goed dat jij niet in Afghanistan bent geboren.

  Reactie door Mark — donderdag 2 februari 2006 @ 13.07 uur

 49. @33 De man wiens baan naar de maan is van-
  wege zijn vermeende ‘slordigheden’ is moge-
  lijk de enige ‘voorlopige’dupe.

  Het ‘verliezen’ neem ik hem in gróte dank
  af: door stemming, voorkomt hij mogelijk
  honderden Nederlandse doden op reis gestuurd voor deze Vredesmissie, die m.i.v.
  vandaag ‘de militairen die gaan’ wordt ge-
  noemd.

  Misschien dat militair Nederland eindelijk
  eens opening van zaken gaat geven, hoe
  verontrustend tot op heden hun ‘vrienden’
  over zee al bezig zijn.

  Zieke, naar huis gestuurde militairen kunnen een aanvulling daarop geven, en oh
  wee als hen de mond wordt gesnoerd!

  Overigens, lijkt nog steeds de achterban van de PvdA nog steeds ‘tegen’ en zouden
  zij hun ‘voorman’ moeten ‘resetten’.

  Uiteindelijk kan men alsnog een Referendum
  houden onder de totale bevolking, hetgeen
  aanzienlijk minder kost dan ménsenlévens!

  We kunnen alléén van harte onze Krijgsmacht
  steunen, als zij ons willen verdedigen omdat wij worden aangevallen,niet ánders!

  Aangevallen worden wij, van welke kant dan-
  ook, zeker, als wij de zelfbegonnen oorlog
  door Bush tegen terrorisme (zoals hij meent
  die te moeten formuleren)

  - zonder instemming van de Ver. Naties -

  voor hem continueren, met de verwachting
  dat Europa elders hem nog verder tegemoet
  komt (doordat hij zelf bijna bankroet is,
  nu openlijk bekend).

  De kardinale fout zit ‘m hierin dat men vol
  strekt de grote lijnen kwijt is en e.e.a.
  niet in groot historisch besef weet te
  plaatsen.

  The drive, gentlemen, is business !
  What’s worser is, is that you know it!
  All complaints from us will turn out into
  your eyes as ‘tears without water’.
  Pretending to be quite serious is from now
  on really unbelievable and unacceptable !

  One last thing: never say that the people
  in the Netherlands did not warn yhou !

  Sleep into peace can afterwards never be the result of this so-called ‘mission’.
  Besides that, you will hurt also 2 next
  generations in our own country.

  Mind your responsibility also for our own
  country and its inhabitants from different
  culture and religion and do not underesti-
  mate the results of your handling things.
  Good-bye !

  WOUTER WAAR BEN JE EN WAAR WIL JE HEEN?
  EERLIJK ZEGGEN, VOLGENS JE GOEDE OPVOEDING!
  HET IS NU OF NOOIT EN VOOR EEUWIG JOUW RE-
  PUTATIE IN DE GESCHIEDENISBOEKJES TEVENS!
  DE HANDELWIJZE VAN VANDAAG ZAL JE TOT OP JE
  DOOD ACHTERVOLGEN: VERSCHRIKKELIJK !

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 13.08 uur

 50. Als ik het goed begrijp vervangt Nederland amerikanen die dan dus ergens anders kan worden ingezet?

  Wat gaat Nederland doen zodra USA/UK besluiten om Iran aan te pakken?

  (Iran? Kernwapens? Nee, veel erger: Ze willen de IOB openen…)

  Reactie door Gideon — donderdag 2 februari 2006 @ 13.09 uur

 51. Het jammeren van de PVDA is dat ze met regelmaat twijelachtig overkomen en geen duidelijke standpunten aannemen omtrent overheidszaken.

  Reactie door mark — donderdag 2 februari 2006 @ 13.10 uur

 52. @14 Grote vraag Marl: wát doé jij dan hier?
  Door je participeren hier eis je dan tevens
  een stukje van dat door jou geformuleerde
  visitekaartje op, en er dan, volgens je ei-
  gen opinie, m e d e plichtig aan!

  Binnen een kwartier, ga ik e.e.a. tot van-
  avond héél laat volgen van woord tot woord.
  We weten danook precies waar woordvoerders
  hiér vandaan komen en met welke argumenten.

  Niemand van de hele regering die nog voor
  een geuzenpenning in aanmerking komt, waarop, vermakelijk genoeg, staat:
  liever Turks dan Paaps. De moderene uitgave
  wordt binnenkort weer uitgereikt, echter ge
  baseerd op die originele met bovenstaande
  tekst.

  Laten wij er dan weer een nieuwe versie op
  maken: liever Europees dan Amerikaans!

  De SP heeft gelukkig uitstekende debaters
  en ik kan me daarop verheugen: scherp en
  gedegen, ongezouten, en confronterend met
  de geschiedenis! Sterkte heren!.

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 13.18 uur

 53. Ik heb het hier en elders reeds dikwijls gezegd. Hopelijk begint het nu bij de PvdA achterban te dagen: De top van de partij is zo verweven met het Anglo-Amerikaanse-Israelische kapitaal dat De Shell mensen, zoals Wouter en Kok hun opdrachten daarvandaan krijgen. Wanneer staat er in de Kamerfraktie eindelijk eens iemand op die het niet langer meer pikt, en uit de fraktie stapt.

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 13.21 uur

 54. Sorry, ik bedoelde natuurlijk niet één fraktielid, maar een groep.
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 13.23 uur

 55. Dit klinkt vast heel uitgekauwt…Jan!, toch stemmen veel mensen liever op de PVDA want de SP brengt armoede wordt er gezegd!!! Altijd wordt het woord communisme genoemd en tot overmaat van ramp ook het maoisme wordt genoemd!!!!Bah, wat zijn mensen van nu slordig en selectief…
  Wordt het niet gewoon tijd om die kliek in Den Haag met hun stijve regels de rug toe te keren en gewoonweg actief te worden?Constant de boer op..mensen spreken en problemen aankaarten en problemen oplossen, wat jullie ook al doen…ik ben trots op de sp, ook al is het bestuurlijk niet allemaal top ( lieve Jan kan dit anders???
  Ik ben zelf actief SP lid en erger me aan de aandacht voor de pvda als zij op straat zijn, zij lijken dit vaker te doen en komen in kranten terecht etc.. Het wordt tijd om buiten de gebaande wegen de SP in beeld te brengen! De enige sociale partij van nederland die het niet moet hebben van een leider met een (mooie draai kont)
  Is een samenwerking met Prem een idee, in zijn programma bv? Het heeft geen zin om achter de schermen alleen maar actief te zijn ( ik weet wat de sp allemaal doet hoor) het grote publiek alleen nog niet…opgevoed met profileren, schreeuwen en graaien ( sorry maar dat zie ik om me heen!)Of willen mensen geen eerlijkheid meer Jan? Jawel toch??? Het is nodig om in beeld te komen!!
  Wellicht heeft het helemaal geen zin om dit te schrijven…Ik ga zelf nog meer actief worden want ik ben het zat!

  Reactie door cynthia — donderdag 2 februari 2006 @ 13.26 uur

 56. niet alleen jij vindt dat jammer, ook de potentiele pvda kiezer heeft er moeite mee, zo blijkt uit het nos-journaal.

  Reactie door Jory — donderdag 2 februari 2006 @ 13.26 uur

 57. @45 Mark, wat weet ik van Afghanistan, behoorlijk veel.
  Natuurlijk kunnen we daar veel goed doen, echter mogelijk niet op de manier die men nu voor heeft!
  Ik ben heel blij dat ik niet in Afghanistan geboren ben maar DAAR gaat het niet om, het gaat erom of we kunnen helpen met deze missie, echter deze missie zal, volgens mij, leiden tot een soort Vietnam oorlog in de bergen, net als men nu nog steeds aan het vechten is in Irak, in de bergen, volgens mij is niemand daar mee gediend en zeker Afghanen niet!

  Ik heb vrienden onder militairen, die zijn in Afghanistan geweest en ook die hebben twijfels!
  Ik bekijk de zaken graag van zoveel mogelijk kanten, eer ik een mening vorm en ik ben gewoon huiverig, niet uit angst maar uit haalbaarheid!
  Het doel Afghanen helpen staat in mijn ogen niet ter discussie, wel de manier waarop!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 13.26 uur

 58. Dit gedraai en gekonkel MOET in het voordeel werken van partijen die de rug wel recht houden.
  Kortom S.P doe er uw voordeel mee.
  Maar het zal moeilijk regeren worden want alle andere partijen veranderen wel heel vaak van mening als het hun maar beter uitkomt.
  Sterkte met de zware strijd maar uiteindelijk blijft alleen de waarheid overeind!!!!!!!!

  Reactie door fransiscus51 — donderdag 2 februari 2006 @ 13.29 uur

 59. 45 moet inmiddels 46 zijn het gaat sneller dan ik kan typen!
  Ik ga debat kijken, mogelijk tot later.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 13.29 uur

 60. Sabineke, 41 en 42 lijken nog niet
  ‘geluncht’te hebben en zien zich hier mis-
  schien graag gelyncht? Je weet hoe deze
  -zichzelf bezerende- mensen worden genoemd,
  alleen kan er nu het woordje ..’politieke’
  vóór worden gezet!
  Zouden ze wel een middag vrij hebben geno-
  men om de discussie te volgen, of nemen ze
  een baalmiddag op de werkplek, al weer
  door de belastingbetaler gefinancierd?
  SNEL GAAN KIJKEN NU OP NEDERLAND 2 !!

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 13.30 uur

 61. @ 41 Hans.

  Met jouw laatste twee regels ben ik het helemaal eens, zo zie je maar het venijn zit hem altijd in de staart.

  Reactie door h.hiensch — donderdag 2 februari 2006 @ 13.33 uur

 62. Yep Jan, mooi wegblijven daar veel te link.

  Reactie door Henk Gras — donderdag 2 februari 2006 @ 13.33 uur

 63. Wouter en z’n vriend Mark die kunnen zo goed nadenken beweert Mark.
  Dan maar naar Afganistan, eerst de zaak platgooien, zoals Bush en consorten en dan “OPBOUWEN”, wat zullen die arme mensen daar dan van denken.
  We worden bevrijd, HOERA.
  Hoe zielig dat stelletje oorlogstuig.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 2 februari 2006 @ 13.37 uur

 64. Mooie brief hoor! En hoewel ik bang ben dat het niet veel zal helpen vind ik het toch heel goed dat je dit hebt gedaan,

  Reactie door Han — donderdag 2 februari 2006 @ 13.40 uur

 65. Zojuist melden veel internationale media, zoals persbureau Reuters:

  Al-Qaida to Fight in Afghan Insurgency

  “KABUL, Afghanistan – Al-Qaida militants are coming from Iraq to fight in the insurgency in Afghanistan, a provincial governor said Thursday after interrogating an Iraqi caught sneaking into the country illegally. Meanwhile, police said a suicide bomber disguised as a woman blew himself up at an army checkpoint in eastern Afghanistan on Wednesday, killing five Afghans, including three soldiers. “There is a big group coming from Iraq,” Nimroz provincial Gov. Ghulam Dusthaqir Azad said. “They’re linked to al-Qaida and fought against U.S. forces in Iraq. They have been ordered to come here. Many are suicide attackers.”

  Ach.. en dat heeft Bos niet ingecalculeerd, afgezien dat de aanval op Iran bekend is onder Conplan 8022 en dat behelst de inzet van kleine atoomwapens.

  Wil Bos de troepen radio-actief terug? Hij had het allemaal kunnen weten, want al meer dan een maand lopen allerlei Amerikaanse inlichtingendiensten Turkije plat op zoek naar een geschikte basis. Ook NATO-baas Jaap de Hoop Scheffer is daar pas geweest.

  En is intussen de VN niet meer dan de marionet van de VS evenals die Afghanen die hier maandag waren om het parlement in te lichten?

  Misschien kan Wouter Bos eens het artikel “Calculating the war in Iran” in
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=newsHighlights&newsId=18
  lezen, dan weet hij ook gelijk wat Conplan 8022 inhoudt.

  Hartelijke groeten
  Ineke

  Reactie door Ineke van der Maat — donderdag 2 februari 2006 @ 13.42 uur

 66. @9 Mark,

  och, och, Mark komt net op het hoekje kijken en heeft nog geen flauw benul waar die over praat. De SP is geen partij van anti-alles maar van anders.

  Dus ga je huiswerk maar maken en verdiep je waar de SP echt voor staat, dat praten we nog wel eens verder.

  Hinderd niks dat het verkeerd inziet (de SP), had ik eerst ook toen ik voor het eerst mocht stemmen en al die posters zag hangen met ‘Stem nee, stem SP’. Toen ik me ging verdiepen waar ze allemaal zo tegen waren kwam ik er achter wat die kreet echt betekende.

  @35 Bartje,

  Als we ook maar een amerikaanse soldaat oppakken inverband met oorlogs misdaden en voorwillen laten komen voor het internationale strafhof in ons land, dan valt amerika even binnen in nederland om die soldaat te bevrijden. amerika is geen echte vriend, alleen maar zolang we ja blijven knikken.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 2 februari 2006 @ 13.44 uur

 67. De VS zitten in Afganistan vanwege het beveiligen van de pijpleiding. De Taliban wilden niet meewerken en moesten daarom dus weg. Al Qaida zit er sinds ze meevochten met de VS tegen de Russen. Na de aanslagen in Kenia en op een marineschip bij Jemen, mocht Al Qaida nog in stilte gevolgd. De druk op Bush in eigen land is nu groot vanwege het gevaar die de troepen die daar zijn en wil ze z.s.m. terug voor zijn politieke gezicht en vanwege geld. De olieleiding is veilig en mission accomplished. Karzai is geinstalleerd(een politiek vriendje van fam. Bush en de Saudi’s. Hij werkte hiervoor bij multinational waar Bush sr. ook een belang heeft. Deze troepen wil hij waarschijnlijk hergroeperen voor Iran. De bondgenoten van de VS mogen daar derotzooi opruimen. Daarom is het verstandiger om thuis te blijven. Wij steunen de afghanen namelijk al op humanitair vlak met verschillende organisaties zoals het Rode Kruis etc..

  Dus we laten niemand in de steek behalve onze “vriend” de VS, die ons notabene wil aanvallen als wij een landgenoot vasthouden voor oorlogsmisdaden. Het is net zoiets als een vriend zijn van De Neus.

  Reactie door Niels — donderdag 2 februari 2006 @ 13.45 uur

 68. Mark, geloof me maar…er is meer dan genoeg wat jij niet weet en ik denk de meeste mensen niet…opgeslokt door geldzorgen..gegraai of andere dingen!

  Geweld wordt met geweld beantwoordt mark en lost niets op! Wie is er beter…een christelijke of een moslim die met een bom gooit? het blijft een bom..het blijft geweld. Als Amerika de afghanen echt had willen helpen dan hadden ze dit samen met andere landen gedaan in plaats van op eigen houtje een oorlog beginnen! Amerika moet weer zonodig vooraanstaan en dan is mijn vraag, waarom? Waarom wordt het afghaanse leger getraind met de christelijke bijbel? Is vernietiging van een ander geloof de oplossing of Begrip…

  Mark, een echte oplossing komt pas als welvaart, kennis en macht eerlijker worden verdeelt. Tot die tijd de oorlog veroordelen en stoppen en overgaan tot de dialoog met strenge maatregelen tegen geweld! Ik zou het ook geen fijn idee vinden als mijn geloof wordt gezien als achterlijk terwijl in de naam van God ook zeer veel doden zijn gevallen. Wie zijn wij om te veroordelen?
  Door de amrikanen te steunen laten wij zien het eens te zijn met Bush en dan zijn wij net zo fout bezig, want de opzet zou moeten zijn..hoe kunnen wij de afghanen helpen.
  Trouwens het gebied waar onze militairen naar toe moeten is niets op te bouwen want er is niets!, op moslimterroristen na…dus toch een gevecht en geen hulp…
  Overheersing is uit de tijd, de aarde is van ons allemaal. Door daar moslimterroristen te vermoorden is het probleem nog lang niet opgelost..overal zitten mensen gevoed door haat en niet gevoed door voedsel, verlangend naar een paradijs met 71 maagden. Overal zitten mensen die buitengesloten zijn of zich buitengesloten voelen. Wij hebben hier ook wel erg veel Mark!!! Dan zou je toch ook een haat koesteren..als je niets had! Hier is overvloed!
  Pas als de echte redenen van de oorlog tegen Irak ( zou Iran moeten zijn) boven komen mag er een oordeel komen. Bush houdt zijn lippen op elkaar Mark. En nee ik haat Amerika niet..ik heb slecht twijfels over de beweegredenen van Bush.

  Reactie door cynthia — donderdag 2 februari 2006 @ 13.48 uur

 69. Off-topic,

  Nieuwe
  meevaller van 650 miljoen

  Ja, zo kan ik het ook, koppelen aan de olie prijs, schiet die omhoog en hup de centen rollen binnen. En dan straks gaan zwaaien met alle mee vallers.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 2 februari 2006 @ 13.52 uur

 70. 4 mensen meerderheid maar in de hele coalitie, 4 kamerleden die geen NL soldaten in een high risk mission willen, moeten toch te vinden zijn?

  Mooie wens uitspraak voor in het debat toch? Misschien kunnen er 4 cda-ers ‘in hun hart gesproken en bekeerd worden’.

  In reports from last October and November, the MIVD military intelligence agency said the Uruzgan mission was “complex and high risk”, with up to 350 insurgents in the region. “The fighters constitute a formidable enemy,” the MIVD said in the reports, seen by selected parliamentary leaders at the weekend.

  A leading opponent and government figure, Boris Dittrich, said the MIVD had reinforced his opposition. “The population in Uruzgan is wild, angry, and vengeful,” he told Amsterdam University students. “The MIVD is very critical about the prospects of reconstruction.”

  The service reported: “Southern Afghanistan is unstable and insecure, mainly because of the actions of the Taliban and related groupings.”

  The centre-right coalition government of Jan-Peter Balkenende, defending a four-seat majority in the 150-seat lower house in The Hague, has been rocked by the defection of a junior coalition partner opposed to the Afghanistan mission.

  The government is depending on the Labour party to give the go-ahead to the dispatch of up to 1,400 soldiers to the southern Uruzgan province. If the opposition fails to support the Nato mission, the government will fall, the damage to the Netherlands’ credibility will be immense, and the blow to the Nato alliance, headed by a Dutchman, Jaap de Hoop Scheffer, will be severe.

  The defence minister, Henk Kamp, had resisted calls for the intelligence to be shared ahead of today’s vote, but had to climb down to avoid a government defeat after the Labour party leader, Wouter Bos, insisted on access to the information.

  The Netherlands remains haunted by the shame of Srebrenica a decade ago when Dutch peacekeepers stood aside during the Serbian slaughter of up to 8,000 Bosnian Muslim males.

  At the end of a two-day conference in London attended by 60 countries, co-chairmen Britain, the UN and Afghanistan yesterday said $10bn (£5.6bn) in aid had been pledged to Afghanistan by the international community.

  Reactie door Barrend — donderdag 2 februari 2006 @ 13.54 uur

 71. Moeten wij ‘onze jongens’ op pad sturen met een kapitein (hoge rang en salaris waar je in Afghanistan een heel dorp van te eten kunt geven) die niet eens instaat is om geheime informatie buiten de pers te houden?

  Reactie door Monique van Uchelen — donderdag 2 februari 2006 @ 13.55 uur

 72. @66 cynthia,

  “Waarom wordt het afghaanse leger getraind met de christelijke bijbel?”

  Gebeurd dit echt? Schandalig, beetje andere mensen een geloof opdringen, maar gelukkig zijn niet alle christenen zo.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 2 februari 2006 @ 13.59 uur

 73. Misschien kan PvdA voortaan Pvd66A genoemd worden.

  Reactie door Farshad — donderdag 2 februari 2006 @ 14.00 uur

 74. ik vond net een memorystick met de aanvalsplannen om Iran binnen te vallen.

  Reactie door Matthijs — donderdag 2 februari 2006 @ 14.04 uur

 75. Ach, volgende week zegt Wouter Bos toch weer dat hij het niet zo bedoelde en dat men hem verkeerd interpreteerde. Als leider kun je jezelf niet steeds goedpraten maar dien je het gelijk goed te doen.

  Reactie door Niels (2) — donderdag 2 februari 2006 @ 14.08 uur

 76. Gelukkig hebben we hier in Nederland ook nog zoiets als het Openbaar Ministerie; na het eerste vuurgevecht wordt de helft van de soldaten, net als Erik O, aangehouden, teruggehaald en vervolgd wegens het niet goed naleven van de geweldsinstruktie. Stelletje idioten! Alsof je daar zulke goede sier mee maakt in het buitenland……

  Reactie door Robert — donderdag 2 februari 2006 @ 14.27 uur

 77. “het kabinet een beweging maakt in de goede richting”. Wat me opvalt is dat alle voorstanders het hebben over: “juiste beslissingen”, “goede beslissingen” etc.
  Bij voorbaat zijn alle andere opties dus “fout”. Zeer verontrustend!

  Reactie door Gerben — donderdag 2 februari 2006 @ 14.33 uur

 78. Ach Jan, met de PvdA wordt het toch niks. Ze willen echt geen linkse coalitie met SP en GroenLinks. De PvdA mikt duidelijk op het CDA. Met jou willen ze niet samenwerken, ze vinden je te dominant. Geloof mij maar, ik heb deze informatie vanuit zeer betrouwbare bron in de PvdA, vanuit het binnenste van de Haagse kaasstolp. Je eigen koers varen en je ook niet teveel aantrekken van de neoliberale koers van GroenLinks met hun versoepeling van ontslagrecht. Die leven op een andere planeet en echt niet in deze wereld van harde sociale werkelijkheid met flexibele werktijden, waardoor je nooit meer rust krijgt, oproepkrachten die even snel mogen opdraven en weer heel snel moeten ophoepelen, waardoor ze nooit een normaal salaris kunnen verdienen (vaak iets boven het minimumloon en daarvan weer noodgewongen weer een ongewenst parttime-gedeelte). Geloven tegen beter weten in heeft ook iets zieligs, Jan! Trap er niet in en trek je eigen plan. Het blijft een lange mars. Politieke verbeteringen komen met een trekschuit en verslechteringen met een klik op de muis.

  Reactie door Tiny Romme — donderdag 2 februari 2006 @ 14.43 uur

 79. Harry van Bommel!

  Wat een fantastisch pleidooi op ned 2!!

  De SP heeft als enige zijn huiswerk gedaan.
  En wat een kinderachtige, onvolwassen lege tegenargumenten om hem belachelijk te maken. Dit wijst er alleen maar op dat ze weten dat de SP gelijk heeft!! Ze raken in gewetensnood.
  Kijkt allen

  Reactie door Niels — donderdag 2 februari 2006 @ 14.49 uur

 80. @74
  Dan moeten ze zijn rond gestrooid.want ik vond er ook al een.
  Zou daar iets achter zitten

  Reactie door Hans — donderdag 2 februari 2006 @ 14.53 uur

 81. Een prima duidelijk betoog van Harry van Bommel zijn we eindelijk van het coalitie gezeik met de PvdA af.
  Gewoon de SP standpunten uitdragen en laten we het voorlopig mooi zo houden.

  Reactie door Beste Kerel — donderdag 2 februari 2006 @ 14.54 uur

 82. Waarom de oorlog aan de gang is, is allang bekend. Kijk maar eens naar de volgende documantaire. Beetje populistisch, maar de feiten filter je er zo uit.

  http://www.lekkeronlinedownloaden.com/details.php?menuid=8&menu=Speelfilms&submenu=Nieuw&id=1965

  Reactie door Red Bat — donderdag 2 februari 2006 @ 14.55 uur

 83. Op deze site wordt druk gereageerd op de brief van Jan M. aan Wouter Bos. Heel belangrijk!!
  Ik vraag me af welke kranten en welke omroepverenigingen ook maar één woord over deze brief aan het Nederlandse volk zullen melden. Zullen we met zijn allen eens turven?
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 15.09 uur

 84. Beste Jan,

  Deze brief aan Wouter laat weer eens duidelijk zien dat je geen enkel verstand van zake hebt en niet op de hoogte bent van de feiten.
  Het is weer een preek voor eigen parochie en leunt zwaar op anti Amerikaanse sentimenten en niet door feiten. Bijvoorbeeld; 89% van de Afgaanse bevolking wil dat de EU troepen stuurt. Door geen troepen te sturen laten we meer en meer alles over aan de Amerikanen. En die doen toch alles fout volgens de SP?! De Afgaanse bevolking is blij dat de Taliban verdreven is maar er is veel inspanning nodig om er voor te zorgen dat ze niet weer de bevolking gaan terroriseren. Het gaat niet om de Amerikanen of om Balkenende en Kamp; Het gaat om de Afgaanse bevolking. De wereld heeft ook ons geholpen na WW2. De SP laat keer op keer duidelijk zien dat de solidariteit ophoudt bij de Nederlandse grens.
  De SP is een Nationaal Socialistische Partij.
  Frank

  Reactie door Frank — donderdag 2 februari 2006 @ 15.10 uur

 85. Eigenlijk ben ik volkomen VOOR de missie. Ten eerste dienen wij met een mooie nieuwe missie het Srebrenica verleden in de vergetelheid te brengen, daar hebben we geblunderd en nu moeten we laten zien hoe het wel moet. Ten tweede moeten we zorgen dat we bij de VS in een goed blaadje blijven staan, dat is erg belangrijk dat snapt iedereen.

  Verder is het van belang om de oorlog tegen het terrorisme naar de terroristen toe te brengen ipv leidzaam af te wachten tot ze hier de boel komen opblazen.

  Het valt me op dat de aanhang van de SP niet goed nadenkt en maar wat raaskalt in de trend van “Bush en Balkenende willen oorlog voeren !!”. Denkt men hier werkelijk dat een groot man als Bush op oorlog uit is ? Inderdaad, hebben jullie wel eens bedacht hoeveel geld en banen er in de Amerikaanse oorlogsindustrie omgaan ? Juist, oorlog is nodig om de welvaart van het westen te garanderen. Denk daar maar eens over na.

  Reactie door Tegengaz — donderdag 2 februari 2006 @ 15.13 uur

 86. Tot nu toe doet Hatty van Bommel het prima, ga zo door Harry.

  Reactie door Anja — donderdag 2 februari 2006 @ 15.15 uur

 87. Tegengaz,

  heb jij net een beroerte gehad ofzo?

  Reactie door fransz — donderdag 2 februari 2006 @ 15.17 uur

 88. @85 Hatty moet natuurlijk Harry zijn.

  @84 Tegengaz,

  Ga jij je eens even heel hard schamen, denk jij maar eens na, trouwens wat doe je op een web-log bij mensen die volgens jou toch niet na kunnen denken?
  Ga toch héén.

  Reactie door Anja — donderdag 2 februari 2006 @ 15.18 uur

 89. @84
  Het valt me op dat de aanhang van de SP niet goed nadenkt en maar wat raaskalt in de trend van “Bush en Balkenende willen oorlog voeren !!”. Denkt men hier werkelijk dat een groot man als Bush op oorlog uit is ? Inderdaad, hebben jullie wel eens bedacht hoeveel geld en banen er in de Amerikaanse oorlogsindustrie omgaan ? Juist, oorlog is nodig om de welvaart van het westen te garanderen. Denk daar maar eens over na.

  Sorry maar als dit de motivatie is om oorlog te voeren dan betekent dat onze welvaart met bloed besmeurt is of gaat worden.
  Wat een stuk onzin Tegengaz.

  Reactie door Hans — donderdag 2 februari 2006 @ 15.20 uur

 90. Ruim voor dit debat noemde ik hem al Wouter Bush.

  Reactie door JG Gjaltema — donderdag 2 februari 2006 @ 15.22 uur

 91. Het banenplan van Bush. Oorlog. Ik lig hier krom.

  Wie steekt hier het geld in zijn zak? Niet de Amerikaanse burger.

  Ga verder, heb wel zin om te lachen.

  Reactie door fransz — donderdag 2 februari 2006 @ 15.23 uur

 92. De bijdrage van Harry v. Bommel was subliem!De reacties daarop van de andere partijen, vooral van Koenders, zijn alleen maar kinderachtig te noemen, en je vraagt je af waar dit debat eigenlijk toe dient. Vooral voor de vorming van zoveel mogelijk mistige wolken!!
  Het is dan een verademing om Harry kalm en duidelijk de SP mening uit te horen spreken.
  Benieuwd wat de media er mee zullen doen.
  Aad sweep

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 15.23 uur

 93. Tegengaz heeft wel gelijk het is een oorlog voor de Economie en belangen.
  Niet om de arme Afghanistanen te helpen.

  Reactie door jofel — donderdag 2 februari 2006 @ 15.26 uur

 94. De meerderheid van de Afghanen is tegen, de meerderheid van de Nederlanders is tegen. Wat is er dan nog om over te discussieren?
  Tegen de wil van de Afghanen soldaten sturen, is dat niet wat ooit kolonialisme werd genoemd?
  Het feit dat de PvdA voor gaat stemmen zegt genoeg. Tegen zo’n neoliberale partij moet de SP zich keihard afzetten, dat is wat de kiezers verwachten en dat is wat de linkse kiezer echt tot de SP gaat overhalen.
  Tot vanavond op het plein in Den Haag!

  Reactie door Jelle Klaas — donderdag 2 februari 2006 @ 15.29 uur

 95. Stuidend is het dat de afkeer van de VS het wederom van helder naar feiten kijken wint. De solidariteit van SP is een wassen neus en mag niets kosten tenzij het een zak geld sturen is die je van ‘de rijku’ afpakt. Natuurlijk waren de Taliban verschrikkelijk fijne, anti-imperialistische broeders die als hedendaagse Ché’s de dappere strijd tegen het Groot Kapitaal aanbonden. Waarom ze dan duidzenden jaren oude Boeddabeelden kapot gingen schieten wordt hiermee niet verklaard. Toen de USSR, eveneens socialistische broeders in de strijd tegen het Internationale Oliekapitaal, in Afghanistan 1 miljoen mensen ombrachten en er 6 miljoen op vlucht joegen zweeg links Nederland eveneens. Men had het namelijk te druk met demonstreren tegen……De VS! Altijd hetzelfde, domme liedje.

  Reactie door Hans — donderdag 2 februari 2006 @ 15.31 uur

 96. heeft niemand dan in de gaten dat de bijdrage van “Tegengaz” alleen maar sarcastisch bedoeld is?
  Graag wat meer gevoel voor humor bij de SP-ers
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 15.34 uur

 97. @ Jelle Klaas

  “De meerderheid van de Afghanen is tegen”

  Ik geloof er niets van! Waar blijkt dat uit?? Waarom gingen de Afghanen dan massaal naar de stembus en kozen ze, voor het eerst, een regering die zij zelf wilden hebben?

  Gerard Reve zei ooit: “voor links is democratie geen beginsel maar alleen een manier om aan de macht te komen”

  Soms denk ik dat hij gelijk had.

  Reactie door Hans — donderdag 2 februari 2006 @ 15.34 uur

 98. Beste heer Marijnissen, PvdA luistert al lang niet meer naar zijn achterban en de rest van Nederlands volk. De besluiten waren al lang genomen in de achterkamers van PvdA top en deze draaipolitiek is nu typisch Wouter Bos en ruikt weer naar Paars. Ik vind het zeer jammer en zeer teleurstellend. Want voor een korte tijd in 2004 dacht ik dat hij een betrouwbaar en frisse linkse partner was. Kennelijk wil hij liever met VS partner in crime zijn. Wederopbouw in een oorlogsgebied? Geloof ik niks van. We all saw this coming. Didn’t we? Ik ben blij dat u, SP fractie en uw achterban standvastig bij principes blijven. Met alle respect neem ik mijn pet af naar de u en elke SP lid die deze draaipolitiek afkeurt. Het is hoog tijd voor de werkers in dit land, de gewone manen en vrouwen, de moeders, de vaders, de kinderen om wakker te worden en dit soort wandaden en arrogantie van de PvdA bestuur afkeuren. Dit is niet de eerste keer dat de PvdA de rug toekeert aan zijn achterban en aan de meerderheid in dit land. Ze deden precies hetzelfde tijdens EU grondwetreferendum. Partij van arbeid was tevens verantwoordelijk voor de verpaupering in onze steden, woon en arbeid gethos(melkert, ID, wiw) dat noemende ze werkgelegenheid. Ik vind het jammer dat in dit land mensen blijven stemmen op een norm en waardeloze partij die de naam arbeid als dekmantel misbruikt om de doeleinden van corrupte bestuurders te bevorderen. SP NEE levert trots hopelijk mensen( werkers en ondernemers, studenten, allochtonen en autochtonen) eindelijk zich gaan realiseren dat PvdA en meer enkele bestuurders partij geworden.
  Groet en sterkte in strijd tegen draaipolitiek.
  khosrow en het gezin

  Reactie door khosrow — donderdag 2 februari 2006 @ 15.35 uur

 99. Beste Kerel, en beste Tiny Romme, jullie beiden hebben zó gelijk! Van Bommel, blijf alsjeblief in het parlement, hoe graag Amsterdam je ook wil. In het EU-Grondwet-debat was je uitmuntend, vandaag weer uitstekend! De brief van Jan Marijnissen is een prima brief, waarin het feit dat de SP juist wel vóór waarachtige hulp aan de Afghanen is,heel duidelijk wordtgemaakt. Aad, we gaan inderdaad maar eens turven.
  Groeten,
  Nettie

  Reactie door Nettie — donderdag 2 februari 2006 @ 15.37 uur

 100. Ben benieuwd of Wouter Bos de toekomstige nabestaanden van de Nederlandse militairen ooit onder ogen durft te komen. Zal wel niet. Ze zijn immers gesneuveld voor een goede zaak, namelijk “voorkomen van gezichtverlies van kabinet” en zijn lobby voor het toekomstig premierschap.
  Achterban en mening van de burgers worden genegeerd. Merkwaardig hè dat kiezers steeds minder naar de stembus gaan? Nederlandse militairen moeten ingezet worden voor echte vredesmissies, Afrika kan onze hulp goed gebruiken.
  Rob de Wijk antwoordde op een vraag van Bert Bakker waarom Nederland wel en andere Europese landen geen militairen naar die regio stuurt met: “Nederland is (samen met Amerika, Engeland etc) een van de weinige die dit kan” “We zijn dus eigenlijk slachtoffer van ons eigen succes”. Ben benieuwd of hij over 2 jaar hetzelfde kan zeggen.

  Hopelijk blijft dood en ellende in Uruzgan voor Nederlanders en Afghanen bespaard.

  Laatste vraag, weet iemand welk land de Nederlandse militairen opvolgt over 2 jaar? Wie gaat door met zogenaamde wederopbouw?

  Bedankt Harry van Bommel voor je inzet!

  Reactie door Christine — donderdag 2 februari 2006 @ 15.42 uur

 101. Lees ik het goed van Bommel naar Amsterdam? Dat kan toch niet waar zij? Hij doet fantastisch in de parlement, waarom moet hij weg?

  Reactie door khosrow — donderdag 2 februari 2006 @ 15.44 uur

 102. Zal wel weer een parlementair onderzoek worden over een tijdje … FF sorrý zeggen en hup ! Voort met de geit !

  En dit in een tijd dat alle partijen zeggen -goed- naar het volk te zullen luisteren …

  Reactie door Wimpie — donderdag 2 februari 2006 @ 15.48 uur

 103. Ach het is al vanaf het begin bekend dat Wouter Bos meer kleuren heeft dan een kameleon, en dat dat hij bereid is zijn moederte verkopen om in de regering te komen.
  Dit is zijn zoveelste verraad en in ik ben alleen nog maar benieuwdhoever hij bereid is te gaan heel ver denk ik.
  Donald

  Reactie door Donald Quist — donderdag 2 februari 2006 @ 15.51 uur

 104. Op deze site wordt druk gereageerd op de brief van Jan M. aan Wouter Bos. Heel belangrijk!!
  Ik vraag me af welke kranten en welke omroepverenigingen ook maar één woord over deze brief aan het Nederlandse volk zullen melden. Zullen we met zijn allen eens turven?
  Aad Sweep

  *Deze brief in alle landelijke dagbladen plaatsen dan bereik je de massa!
  Moet je eens kijken hoe hoeveel neutralen en twijfelaars zich hier achter zullen gaan scharen!

  Niet langer meer achter de schermen;
  geheel in de lijn die Cynthia (55) aangaf ‘Het wordt tijd om buiten de gebaande wegen de SP in beeld te brengen!’
  Mensen krijgen alleen de doctrine van de gevestigde orde te zien, op het podium van onze ‘objectieve’ media.

  Onze soldaten en de Afghanen verdienen geholpen te worden.
  Kom op met die brief, wie heeft hem buiten dit log gelezen??!!!
  De Nederlandse bevolking heeft er récht op te weten dat er alternatieven bestaan!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 2 februari 2006 @ 15.57 uur

 105. @88, Anja, je trápt er toch niet weer in?
  Al die toevallig – sinds het afgelopen
  weekend – langskomende ‘nieuwe (?)’gasten
  hebben zich van een nieuw colbertje voor-
  zien: je kunt ze hóren !

  @79 Aan Niels heb ik niets toe te voegen,
  integendeel: bis in het kwardraat!

  Harry van Bommel heeft inderdaad zijn huis-
  werk inderdaad gemaakt en zich door meerde-
  re mensen laten overhoren.

  @67 en @68 Niels en Cynthia verwoorden de
  gedachten van velen, stel ik me voor en on-
  derschrijf die.

  Intussen probeert Flip van Tiel spitsvondig
  te zijn ten koste van Bakker D-66, die hem
  zo pareert dat, Flip, met zijn gezicht mijn
  hele tv scherm in beslag nemend, met zijn
  mond vol kersen en tanden staat: die zit.

  15.50 uur en nu zet terriër Bakker er zijn
  tanden in, en hoe!

  Het zou nog heel vreemd kunnen gaan vandaag
  en Koenders lijkt Flip te willen ondersteu-
  nen, echter we kijken met belangstelling
  hoe Bakker zich niet van de sokken laat
  praten: wordt vervolgd!

  Hr B. Bakker heeft inmiddels al zijn sporen
  verdiend in debat-opzichten, hij zal zijn
  mannetje staan vandaag, zonder twijfelen en
  zonder hakkelen. 16.00 uur: Bakker start!

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 15.59 uur

 106. (104) Misschien zijn er minder mensen in die alternatieven geinteresseerd dan je denkt.Iedereen die zich er een beetje voor interesseert weet dat er partijen tegen zijn…. Van sommige partijen weet je bijna bij voorbaat dat ze tegen zullen zijn. Dat is bij elk onderwerp zo. Wordt er ook iets gevraagd aan de militairen zelf? Nee, ik bedoel niet de bond, maar de militairen zelf.

  Reactie door Warrior — donderdag 2 februari 2006 @ 16.03 uur

 107. Zo, voor diegenen die met hun neus in de
  bedrijfsboeken zit, geen TV heeft, maar wel
  een p.c. (misschien een stiekem radiootje?)
  “het kan nog hard tegen hard worden van-
  avond”. Ga het niet missen, ga zien dit his
  torisch ‘gebeuren’ wordt weer met een one-
  liner door Flip onderbroken.
  Geprogrammeerde video’s doen het nu best!
  Succes, tot vanavond laat!

  P.S. Elke keer dat ik die man zie, die
  Van Baalen heet, ontschiet mij zijn naam,
  en voor mij is dus Flip van Tiel gemakkelij
  ker te onthouden, sorry, so sorry !

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 16.08 uur

 108. Bedankt Harry van Bommel voor je heldere mening. Helaas krijg je nog genoeg te doen.
  Iran wordt de nieuwe vijand van het jaar.
  Alleen moet de publieke opinie nog klaar worden gestoomd door de rechtse media in Amerika.

  Reactie door Ben Tarici — donderdag 2 februari 2006 @ 16.13 uur

 109. wattenstaafie (104). probeer maar eens dat in de kranten te krijgen.Zend het in elk geval niet via een account bij tomaatnet, dan wordt het zeker niet geplaatst.
  ik heb zojuist de NRC redaktie geattendeerd op deze website met de suggestie dat het een leuk artikel kan opleveren .
  wedden dat…..niet?

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 16.13 uur

 110. Hallo mensen, Nederland heeft een beroepsleger. Dit zijn mensen die met hun volle verstand een dik betaald xjarig contract getekend hebben met riante pensioenen en rehabilitatie vooruitzichten op een compleet ingericht revalidatiecentrum op de Veluwe,voorzien van alle faciliteiten waar de doorsnee burger alleen maar van kan dromen en een levenslange welvaartsvaste uitkering mochten ze vanwege een oorlogstrauma niet meer kunnen werken.
  Ook krijgen ze straks als ze in een bodybag terugkeren een begrafenis op kosten van de staat en een postume onderscheiding van H.M. Blijkbaar hebben zij geen moeite met het feit dat ze uitgezonden worden anders hadden ze allang ontslag genomen. Trouwens hoeveel commando’s komen er uit de SP. gelederen. Niemand natuurlijk …………..

  Reactie door Kameleon — donderdag 2 februari 2006 @ 16.14 uur

 111. Er wordt weer telkens gewezen op die aanslag van 9-11. Ik ben bang dat deze gebeurtenis, waar nog veel vragen over heersen, dezelfde funktie heeft voor de derde wereldoorlog als de Rijksdagbrand in 1933 , (aangestoken door de SS), die had voor WO2

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 16.18 uur

 112. Beste Khosrow, hij moèt niet weg. Het gaat om een eventueel wethouderschap. Lees maar eens http://amsterdam.sp.nl/media/20051102-harry-van-bommel-wil-sp-wethouder-worden.stm

  Ik hoop met jou ( en ik denk vele vele anderen) dat dat niet doorgaat.
  Groeten,

  Nettie

  Reactie door Nettie — donderdag 2 februari 2006 @ 16.21 uur

 113. @105 Warrior

  ‘Misschien zijn er minder mensen in die alternatieven geinteresseerd dan je denkt.’

  *Misschien zijn er wel meer mensen die geen weet hebben van mogelijke alternatieven dan je denkt.

  Ik ken zoveel mensen die niet geïnteresseerd zijn in politiek.
  Derhalve ook niet op de hoogte zijn van mogelijke alternatieven, maar wel degelijk afwijzend staan tegenover deze uitzending.
  Deze mensen zien alleen maar wat de media ze voorschotelt en denken dat uitzending de enige mogelijkheid is om de Afghanen te helpen.
  Geloof me het zijn er meer dan jij en ik kunnen inschatten

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 2 februari 2006 @ 16.26 uur

 114. Reken er maar op dat Wouter Bos er het komende jaar alles aan zal doen om te laten zien dat hij ook kan regeren. Dat betekent dus heel veel gewichtig doenerij. Misschien wint hij daar straks de verkiezingen mee. Maar niet de bevolking. En dat is wat de PvdA nu juist nodig heeft.

  Reactie door Sprut — donderdag 2 februari 2006 @ 16.28 uur

 115. Farshad, jij komt uit afganistan.
  Waarom ben jij tegen?, gezien de verhalen dat het de bedoeling is om jou land weer op te bouwen. En de taliban uit te roeien.
  Waarom ben jij dan tegen.

  Reactie door G.Rinzema — donderdag 2 februari 2006 @ 16.29 uur

 116. S.P.

  Bij het voorstemmen van de PvdA moeten we de uitslag in elk geval politiek uitbuiten.

  Want dat dit als een boemerang gaat werken op de PvdA zelf, dat is dan het meest positieve wat hier nog uit te halen is. Een PvdA, die echt 100% lak heeft aan zijn achterban en op zulke flinke winstcijfers staat….daar moet verandering in komen.

  Reactie door ReneR — donderdag 2 februari 2006 @ 16.48 uur

 117. Dag Aad Sweep,

  Ken jij het interview over de 11/-aanslagen met Andreas von Bülow, Duits advocaat en voormalig minister van Onderzoek en Techniek dat 2 Vandaag niet erg lang geleden heeft uitgezonden, gezien? Daarin beweerde hij na heel veel rapporten, ook vele officiële Amerikaanse, dat Amerika mogelijk eigen burgers heeft opgeofferd om z’n wereldmacht te kunnen verdedigen.
  Hier kun je het nog zien:
  http://www.2vandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=211&sid=29838

  hartelijke groeten
  Ineke

  Reactie door Ineke van der Maat — donderdag 2 februari 2006 @ 16.49 uur

 118. G. Rinzema

  Jij weet niet waar Farshad nog connecties mee heeft in Afghanistan…..

  Reactie door ReneR — donderdag 2 februari 2006 @ 16.49 uur

 119. 100 Christine & 105 Warrior,

  Onze “jongens en meisjes” zijn er maar wat trots op dat ze in “HET HOGERE GEWELDSSPECTRUM” mogen meedraaien.Dus misschien is het effectiever om juist hen hier rechtstreeks op aan te spreken. Jullie herinneren je toch nog wel de slogan : “Als heel….het wil,staat heel het raderwerk stil”….KOM OP Christine en Warrior,toon jullie democratische moed en wijs ze op hun verantwoordelijkheid.

  Reactie door Kameleon — donderdag 2 februari 2006 @ 17.00 uur

 120. Ik heb het hele debat tot nu toe gevolgd en heb veel bewondering voor Harry van Bommel!! Hij hield een goed en sterk verhaal m.i., terwijl hij door links en rechts werd afgeserveerd (lees afgezeken) over de SP standpunten t.a.v. nee zeggen tegen de missie Afghanistan.

  Reactie door Jules Timmerman — donderdag 2 februari 2006 @ 17.16 uur

 121. Opvallend, dat nog niemand heeft geprobeerd in te gaan op het hartstochtelijke pleidooi van een legale president, Karzai. Ik vrees dat zijn standpunt (van iemand die het kan weten, dus, en het waarschijnlijk ook echt wel weet) de meesten op deze blog bijzonder onaangenaam en zeer zwaar op de maag valt. Hij is immers wel het standpunt toegedaan dat militaire versterking werkt in een gebied waar regels nog uitgevonden moeten worden. Ik had het ook graag anders gezien, ik huldig ook veelal het standpunt dat strijd niets zinnigs brengt. Maar het verhaal van mensen als Karzai brengt me wel eens het schaamrood op de kaken: hij kon wel degelijk eens groot gelijk hebben… wij redeneren vanuit onze luie stoel en hij vanuit een land in puin. En dat is voor velen op deze site, vermoed ik een ERG onaangenaam idee… en hoewel hij het hard brengt, kon Mark ook wel eens veel meer gelijk hebben dan degenen die “tegen” zijn…

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 2 februari 2006 @ 17.17 uur

 122. ik wil graag ook een citaat geven uit een link die op deze site staat over de Mensenrechten in Afghanistan van de Human Rights Watch. ” In late 2003 NATO took over the U.N.-mandated International Security Assistance Force (ISAF). In 2005, some ten thousand NATO forces expanded ISAF’s reach to western and central parts of the country. Areas where ISAF operates show improved security. ISAF has promised to increase its presence in the south and southeast but has not resolved how it will engage in counterinsurgency activity not previously experienced by ISAF in the relatively more peaceful parts of the country. ”

  Met andere woorden: Sinds de VN (ISAF) er militair (MILITAIR dus) zitten, is de veiligheid alleen maar toegenomen… misschien dat dat een beter argument is om Nederlandse militairen toch maar te sturen..

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 2 februari 2006 @ 17.24 uur

 123. Wishfull finking Jan. Eigenlijk heb ik nooit geloofd, alhoewel wel gelezen bij de PvdA, dat ze tegen de missie zijn. Aan de voorwaarden die ze (zeggen) te stellen is op geen enkele manier voldaan dus is het gewoon een strategisch spel geweest. Ik denk dat ze zich hier nog aardig in kunnen verslikken.

  Ik heb bijna heel mijn leven PvdA gestemd maar begrijp die partij totaal niet meer. Het is geen partij van de ‘arbeid’ meer en al helemaal niet ‘links’als met links sociaal bedoeld wordt.

  Dapper dus, maar zinvol?

  Waar ik eigenlijk meer benieuwd naar ben is de publicatie van de reactie op je brief, dat is veel interessanter.

  Het valt me op dat Bakker in het debat weldegelijk met argumenten kwam en dat anderen dan zeggen dat hij geen argumenten heeft. Ben niet voor D66 maar in dit geval hield hij een helder betoog en zeer duidelijk en als je integer bent mag je dat ook zeggen.

  Minder fraai is de houding van de ministers van D66 in dit kabinet die consequenties hadden moeten trekken. Maar ja het pluche is zacht he, zachter dan keiharde principes van duidelijkheid, transparantie en integriteit.
  Kontenkruiperij is deze partij niet vreemd dus of het moet ook hier economische eigenbelang zijn en/of strategie.

  De PvdA is net als de regeringspartijen m.i. enkel bezig met economische gevolgen.
  Geen standpunt is ook een standpunt?
  Henny

  Reactie door Henny — donderdag 2 februari 2006 @ 17.34 uur

 124. thinking, sorry
  Henny

  Reactie door Henny — donderdag 2 februari 2006 @ 17.34 uur

 125. @116
  Volgens de Hond 59 % van de achterban PVDA tegen.
  En maar 34% voor.
  7% weet het niet
  Dat is nog eens je achterban voor joker zetten.

  Reactie door jofel — donderdag 2 februari 2006 @ 17.50 uur

 126. Goed de kogel is door de kamer, er is op een democratische manier de richting gegeven, op naar Afghanistan dat ligt in het oosten, kwamen daar ook niet de wijze koningen vandaan? In ieder geval de plunje zak kan gepakt worden en men kan zich klaar maken voor de grote reis. Ik heb in 1951 ook een grote reis gemaakt naar het verre oosten op kosten van de Nederlandse staat in 1953 kwam ik terug. Op Schiphol stond een half bezopen sergant-majoor die gaf mij een vrij vervoer naar huis met de mededeling dat ik over 14 dagen mijn militaire spullen in kon leveren in Berg op zoom. Daarna exit, geen bedankje geen poen niets. Nu schat men dat er zo’n 7000 jongens in komende twee jaar naar het verblijf centrum “Taliban” zullen vertrekken. Wat gaat dat kosten en welk zoete lieve gerritje zal dat betalen? Ik denk dat ik het gevonden heb.
  In een brief van SCO (Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel) van 27 januari 2006 staat het volgende en ik citeer: De compensatiemaatregelen die in de verschillende CAO’s zijn afgesproken zijn onvoldoende. Vooral omdat het kabinet slechts bereid is gebleken een minimaal bedrag voor compenserende maatregelen ter beschikking te stellen. Voor postactieven was zelfs niets beschikbaar. zoals U al schreef in uw brief van 22 maart 2005 aan de SCO; “Met betrekking tot de gepensioneerden ex-werknemers (65jaar en ouder) heeft het kabinet besloten dat het geen structureel vervolg wil geven aan de tegemoetkomingen in het kader van de ziektenkosten”. Het effect van deze woorden is nu helder:postactieve overheids- en onderwijswerknemers zijn door het kabinet in de kou gezet.

  Mijn advies zet de PvdA ook in kou dat lot verdienen zij. Alleen de zetel (met inkomen) is voor hen belangrijk.
  Sluit deze episode af en probeer kiezerswinst te behalen 7 maart 2006, hoewel ik denk veel kiezers hun pijp aan maarten zullen geven, de operette DenHaag is voorbij. Over een operette gesproken hier in Delfzijl is weer een klucht op handen, gelukkig hoef in niet te stemmen hier is geen SP. Dit stond in het krantje.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Delfzijl-1.rtf

  Reactie door h.hiensch — donderdag 2 februari 2006 @ 17.51 uur

 127. Toch maar gaan.
  President Karzai, is dat niet die man die in het bestuur van die grote amerikaanse oliemaatschappij heeft gezeten?
  Komt goed uit voor de amerikanen, want de pijpleiding vanuit Rusland kan via Kazachstan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan afgerond worden naar de Arabische zee?
  Olie daarom zitten we er!
  Waarom vallen we niet Zimbabwe binnen? Mugabe is toch ook vervelend bezig tegen zijn eigen volk?
  Ik hoop voor het Afghaanse volk dat het goed afloopt.
  Beste van slechtste keuzes: gaan.

  Reactie door Stan — donderdag 2 februari 2006 @ 17.53 uur

 128. 121. Sorry, maar ik behoud me het recht
  voor nog steeds links en rechts mijn twij-
  fels te hebben, en zeker ook mede door een
  anders te lijden gezichtsverlies van Neder-land, is mogelijk President Karzai ten dele
  gesouffleerd: m.a.v. hem aanbevolen zijn
  pleidooi mediakracht bij te zetten, opdat
  dit land, goedmoedig en welwillend van aard
  dan zeker ook de bereidheid te tonen, te
  komen hélpen.
  Van de Internationale Gemeenschap heb ik nog geen concrete toezeggingen gezien mbt
  aflossing van de wacht!
  Verschillende rijkere Europese Nederland
  zijn op voorhand al niet bereid om er nog-
  maals hun energie en financiën in te steken.
  Intussen maken de diverse landen al weer
  ‘goede sier’ met ondernomen economische be-
  trekkingen, en Nederland???
  Nederland is zeker bescheiden en wentelt de
  lasten af op de burger en niet zo zeer voor
  rekening van ook het bedrijfsleven, zelf!
  “Monitoren” is de kreet van deze maand,
  zoals we het afgelopen jaar de kreet
  ‘doorpakken’ (nérgens in V. Dale te vinden)
  geïntroduceerd kregen.
  Inderdaad, Nederland voelt zich door en
  door gepákt m.b.t. haar te verlenen toestem
  ming, en uiteindelijk krijgt Jan publiek te
  horen dat het om een termijn van twee jaar
  zou gaan, maar dat er al afspraken zijn,
  internationaal (?) dat de gehele missie een
  tijdspannen van 5 jaar zou beslaan.
  De Nederlander langzaam doceren vwb de ach-
  ter de schermen mogelijk reeds gedane toe-
  zegging ‘uit de losse hand’.
  Mondjesmaat, worden we in kennis gesteld,
  voor zaken die nog steeds een Referendum
  mogelijk zouden moeten maken.

  Het gaat uiteindelijk om léven en dood,
  niet alleen van Afghanistan, maar ook van
  onze eigen mensen, die zich zouden mogen
  beroepen op de Rechten van de Mens, daar
  waar zij aktief in oorlogshandelingen wor-
  den betrokken, zonder dat het eigen land in een officiële oorlog met Afghanistan is
  betrokken.

  Als Defensie meent dat men mensen ook on-
  vrijwillig kan sturen zit men juridisch
  fout!
  De eed die door militairen wordt afgelegd
  heeft primair betrekking op verdediging van
  het eigen land, en is dus primair.

  Gaat vanavond de Regering overstag, door
  wat dan ook, heeft zij straks weer vele ja-
  ren heel veel uit te leggen.
  Deze keer kan de geschiedschrijving door
  het volk gecontroleerd worden op juistheid.
  Loyaal zijn kun je alleen zijn aan je eigen
  oprechte mening en je realiseren dat daar-
  van ‘onze jongens en meisjes’ het moeten
  hebben, en dat niet over hun rug Nederland
  de populaire bink moet gaan uithangen!

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 17.56 uur

 129. Madelief
  Je eigen mening, dat zouden meer mensen moeten doen. Twijfel is me ook niet vreemd.
  Ingewikkeld. Ik voel me gechanteerd. Als ik tegen ben is het Afghaanse volk de klos. Als ik voor ben, gaat het circus gewoon verder naar de volgende terroristische staat (met olie) Iran of Syrie?

  Reactie door stan — donderdag 2 februari 2006 @ 18.08 uur

 130. @122, Wim Kok,
  Best als je militairen wil sturen, als land, maar dan dien je het geen wederop, of opbouw missie te noemen, nee ,dan is het gewoon een veiligheidsmissie met ook oorlogstaken!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 18.09 uur

 131. Zeer goede en nette actie Jan !!!!
  Zojuist hoor ik op tv Harry van Bommel excact verwoorden wat ik ook de gehele tijd denk.
  Alle missie’s naar Afghanistan helpen wij inderdaad om de Amerikaanse oorlogs-(industrie)-agenda dus niet doen.
  Hopelijk dat Wouter Bos nou ook nog een beetje aan zijn kiezers denkt.
  Onder de tegenstanders bevinden zich een HEEL groot deel PvdA-ers.
  Dus als ze ermee instemmen is het daaaaag Wouter Bos bij de volgende verkiezingen en goed voor ons.

  Reactie door Richard Groenendaal — donderdag 2 februari 2006 @ 18.13 uur

 132. Vast een scholierenmop! Toen ik net langs
  een groepje jongelui liep, die elkaar ver-
  telden dat Zalm al weer een ‘meevaller’
  had. De postbode vond bij terugkomst in zijn een enveloppe met wel 23 miljoen:
  van een schuldbewuste dief, die naast de 22
  miljoen rente van een 1 miljoen had toege-
  voegd! De postbode viel flauw en waar hij
  nog het meest bang voor bleek, was het feit
  dat nu mogelijk ook zijn DNA aan die enve-
  loppe zaten. Van schrik nam hij ontslag en
  heeft gesolliciteerd naar een funktie bij
  de plantsoendienst, in de hoop dat hem niet
  nog zoiets zal overkomen!

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 18.13 uur

 133. Jammer maar weer slim gespeeld van de VVD.
  Gewoon Koenders en zijn hele PVDA inpakken en het kan allemaal gewoon doorgaan zoals afgesproken.
  Ik zag dat porky v Baalen en Bert K wel erg tevreden waren met zichzelf.
  (Wat een irritant manneke die Porky v B.)
  Jammer van Bakker want je kunt lullen wat je wilt zijn mening is niet veranderd.
  v.Bommel heeft het ook goed gedaan.
  Wat is politiek zoals het nu gespeeld wordt toch een vunzig spelletje (pechtold heeft gelijk).
  SP jullie moeten proberen om Bakker en Pechtold binnen te halen.

  Reactie door fransiscus51 — donderdag 2 februari 2006 @ 18.15 uur

 134. @ Mark (41, 48):

  Wat een warrige argumentatie! Je gooit van alles op één hoop, zonder verder te kijken.

  -Niemand hier heeft zich hier achter moslimextremisme opgesteld. Wel is het duidelijk, dat dit extremisme de wind in de zeilen heeft gekregen door de voortdurende exploitatie door westerse concerns van b.v. olie- en gasvoorraden in derde wereldlanden (w.o. islamitische) en feitelijke steun aan de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden en onderdrukking van de bevolking daar.

  -Steun van moslims verkrijg je niet door onder valse voorwendselen een land binnen te vallen (Irak) of zeer gewelddadig op te treden tegen de plaatselijke bevolking, waarbij voortdurend burgerslachtoffers als “collateral damage” voor leif worden genomen.

  -Het gaat hier helemaal niet om “pacifisme”. De SP heeft b.v. ook allerlei verzets- en bevrijdingsbewegingen gesteund. Het gaat erom, dat “opbouw” in de huidige Afghaanse provincie Uruzgan, met de grote steun daar aan de Taliban en guerrilla-activiteiten, een waandenkbeeld is. De steun van de overige NAVO-landen past geheel in de Amerikaanse agenda. Nederlandse deelname is niet zozeer kwantitatief belanrijk (zoals ook Amerikaanse hoge militairen hebben verklaard), maar vooral politiek (medeplichtigen; ook aan schending van mensenrechten, daar kan je donder op zeggen!). Het is compleet illusoir te denken dat op dit moment wél “opbouw” zou kunnen plaatsvinden of geheel los van de Amerikanen zou kunnen worden geopereerd, zoals de PvdA voorgeeft. De plaatselijke bevolking zal verder helemaal geen onderscheiud zien tussen inmenging van de Amerikanen of die van andere landen.
  De PvdA-fractie is duidelijk om opportunistsiche redenen helemaal bijgedraaid.

  -Het kabinet buigt voor de intensieve buitenlandse, m.n. Amerikaanse, druk, en schrikt niet terug voor allerlei drogredenen. Waar jij kennelijk ook gevoelig voor bent.

  @ Fransz (97), Anja (88), Hans (89), en Aad Sweep (96):

  Het lijkt mij duidelijk dat “Tegengaz” een heel ironische, en wat cynische, provocatie plaatste.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 februari 2006 @ 18.16 uur

 135. Je krijgt de de draaikonten van de Partij van de Arbeid toch niet meer om vanavond Jan.
  Zelden zo een stukje gekonkel meegemaakt de laatste tijd, ook van D66.
  Ze zullen het op 7 maart wel aan de weet komen.
  Groetjes en sterkte met je rug,hou hem altijd recht.
  Toon Hagen

  Reactie door Hagen Toon — donderdag 2 februari 2006 @ 18.17 uur

 136. @84, Frank,
  de Talliban uit Afghanistan verdwenen????? kom nu, ga je eens inlezen!En ga niet met modder gooien, dat siert iemand die aan een discussie wil deelnemen niet!Men zou dan denken dat er geen argumenten zijn!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 18.17 uur

 137. Madelief

  Had Nederland niet 750 miljoen binnengehaald, zogenaamde ‘korting’ op de EU bijdrage?
  ongeveer 2 jaar Afghanistan -uitzending dus als ik het goed begrijp.
  Tja, quid pro quo!!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 2 februari 2006 @ 18.19 uur

 138. De vvd is een erg gehaaide partij. Maken ook al jaren de dienst uit in ons landje. Ik hoop dan ook op een (links) alternatief, komende verkiezingen.

  Reactie door stan — donderdag 2 februari 2006 @ 18.22 uur

 139. @ Franciscus51 (133):

  “Porky B.”? Mooie typering!
  Ik zeg altijd: bla-bla-blaag Van Baalen blaat…..

  Aanvulling op nr. 134:

  Het is belangrijk, in de omstandigheden van Afghanistan, goed onderscheid te maken tussen de zetbazen en (ex-?)warlords in Kabul, en de bevolking van Uruzgan. Twee geheel verschillende werelden.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 februari 2006 @ 18.25 uur

 140. Dit was wat ik schreef naar de PvdA, overwegende dat de strekking deels die is van JM.
  “PvdA, ooit eens een partij waarvoor ik in discussies tot het uiterste wenste te gaan in familie en vriendenkring.
  Tegenwoordig schaam ik me ervoor ooit langere tijd op ze gestemd te hebben.(sinds de jaren tachtig al niet meer)
  Nu ook weer is de bijdraaïng over de uitzending van militairen een HELE DIKKE laag CAMOUFLAGE om pré regeringsafspraken te maken met het CDA.
  U, PvdA, bent inmiddels een gelijke van deze hypocriete slooppartij.
  Áls het nu nog zo was dat uw achterban niet voor een groot deel TEGEN uitzending was, maar dat integendeel!
  U verraadt uw achterban met uw arrogante partijleider Bos (eugh!) die vertelde dat ondanks dát feit hij meende een hoop te moeten uitleggen aan die achterban.
  Hoe arrogant kan iemand zijn????
  Kan de achterban van deze schandalige oppertunistiche partij niet zelf deneken??

  Hopelijk geven de stemmers op deze partij een flinke afstraffing voor dit soort arrogantie.
  Ik persoonlijk?
  NOOIT MEER ook maar één goed woord voor het verraders soort tot van welk een niveau deze partij is geworden.
  Pechthold had gelijk, die draaikont die precies in “D(RAAIKONTEN) 66″ past, politiek is (als het dat niet al was) VUNZIG ! !”

  JC Moes Lelystad

  Reactie door JC Moes — donderdag 2 februari 2006 @ 18.27 uur

 141. Hannibal ad portas! Wattenstaafie

  Reactie door stan — donderdag 2 februari 2006 @ 18.30 uur

 142. Weet iemand eigenlijk wie ons stukje overneemt, in dit geheel, als we niet gaan?

  Voor mijn gevoel is er geen winst te behalen, gaan of niet gaan, ik vind het zoooo lastig!
  Pakistan die wel braaf 80.000 troepen aan de grens heeft maar ook stammen net ervoor en erachter en in het leger.Pakistan dat het leger ook zo hard nodig heeft met de aardbeving!
  En dan Iran in het geheel, de olie die een rol speelt, wat een wespennest!En dat denkt Nederland met 1200 mensen in orde te kunnen maken???

  Ik twijfel vreselijk en is het niet bij twijfel:niet doen?

  Heel knap zoals Harry van Bommel de SP kijk verdedigde en dat hij zo onverstoorbaar bleef, want wat is er toch gehakketak over woorden, terwijl de strekking er minder toe lijkt te doen, daar in de kamer!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 18.30 uur

 143. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
  De typering maakt wel een belangrijke beslissing.

  Reactie door stan — donderdag 2 februari 2006 @ 18.38 uur

 144. Inderdaad, goed gedaan Harry!

  Reactie door stan — donderdag 2 februari 2006 @ 18.40 uur

 145. Stan, eens 100%!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 18.44 uur

 146. Hoi Jan,

  ik stem nu niet meer op de pvda maar op jou.

  eindelijk is er de kans dat dit zuur-zuur kabinet door wouter gemoved kan worden en hij laat ons in de kou staan.

  Reactie door rob — donderdag 2 februari 2006 @ 18.51 uur

 147. Het is treurig om te zien hoe Bos een politiek hoerig spelletje speelt met als afleiding D66.
  Natuurlijk is D66 een grote flater maar het beschamend om te zien hoe met name ook het CDA het D66 als schandknaapje gebruikt.

  Reactie door jofel — donderdag 2 februari 2006 @ 18.53 uur

 148. D66 kan zich geen verkiezingen veroorloven. Ze staan niet zo goed in de peilingen. Blijven dus zitten voor Jan Joker. Wel goed dat ze eindelijk eens een eigen mening hebben en die ook volhouden.

  Reactie door stan — donderdag 2 februari 2006 @ 18.57 uur

 149. Bij de PVDA zien ze door Bos de bomen niet meer. Liever tomaatrood dan bloedrood.

  Reactie door Ger — donderdag 2 februari 2006 @ 18.58 uur

 150. VOLGENDE UITZENDING NIET OM EVEN VOOR ACHT
  MAAR OM…………..20.30 UUR………!!!
  Reuze nieuwsgierig ben ik naar de opstelling van vanavond, hoe en waar!

  Ook of alle 2e K. fracties hun collega-woordvoerders in persona komen bijstaan.
  Hoop ook dat Jan de Wit e.e.a. juridisch
  nog eens extra onder de loupe heeft genomen
  Al zou officiëel de SP de enige zijn die
  afhaakt betreffende deze missie (die ons in
  de maag gesplitst werd als Vredesmissie)dan
  ben ik dubbel trots op de SP.

  Men verliest zich én in grote lijnen én in
  details op de wezenlijk onderliggende fei-
  ten, inmiddels door talloze ‘derden’ ook
  bevestigd!

  Nogeens benadrukt had kunnen worden, waarom
  Frankrijk en Duitsland hier dan wél of
  niét aan mee willen doen en hoe de vooruit-
  zichten zijn voor de komende jaren.

  Mogen we dan nu weten wát er getékend werd
  bij Bush?
  Na flink aandringen werd de 2e K. op de
  hoogte gesteld van details, zo griezelig,
  dat men hen deze liever onthield, dus óók
  in de afweging om tot een goed Besluit te
  komen.
  Mag ik dié handelwijze vulgair noemen of
  niet? Bestuurlijke vernieuwing is toch de
  bedoeling hé? Haast onmogelijk als men op
  deze wijze tégenwerkt, hándelt en de ver-
  antwoordelijk minister daarvoor besmuikt!

  Goed, dan, morgen weer over naar de orde van de dag! Zoals ik al eerder zei: wordt
  het dan niet eens hoog tijd dat accountants
  eens echt gaan controleren wat er op de di-
  verse balansjes staat aan aktiva (kunnen ook nog steeds niét bestaande NV zijn).
  Moet ik nu dat soort Boekhouden I klusjes
  nu ook nog opnieuw gaan voorkauwen ?
  Op naar de volgende ‘gate’, immers mijn
  weekend-ontbijtbordje mag er weer feeste-
  lijk uitzien, of dat ook niet deze keer?
  Sterkte voor allen die het vanavond aangaan
  en wie zich wezenlijk betrokken voelen met
  het mogelijke onbedoelde lot van hun mede-
  mens…..geef ácht !

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 18.58 uur

 151. @130 Sabineke,

  Ja, precies dat is het dus ook ! Het is geen wederopbouw, dáár heeft Van Bommel groot gelijk in, het is een fase daarvóór. Het is nog militair geweld. Opbouwen moet eerst nog beginnen (althans in die provincie). Dat onze regeringspartijen anders zeggen is eromheen draaien.

  Maar misschien daarom niet minder noodzakelijk, randvoorwaardelijk voor een latere wederopbouw.

  Dat de regering zich alléén maar druk maakt over het eigen heil van de nederlandse soldaten is betreurenswaardig, zelfs Karzai moest daar toch wel een beetje smalend om lachen. Vechten = vechten. Wat verwacht NL dan ? Een garántie dat niemand sneuvelt ? Dat is net zoiets als in de zon bakken en garanderen dat het toch niet warm wordt.

  Karzai mag dan ingefluisterd zijn, maar ik heb grote bewondering voor een man die de leiding op zich neemt, zo goed en zo kwaad als het kan, in een poging te beginnen het land te besturen, hoezeer ook aan de kant geadviseerd door VS, VN, EU etc. Hij is gewend aan geweld en aan een rechteloos land, niet aan regels, procedures en recht. Ik zou nooit in zijn schoenen willen en durven staan. Dit soort mensen verdient eerder respect dan smalende opmerkingen als “was die niet directeur van een VS oliemaatschappij ?” Gelukkig maar, zou ik zeggen, dan heeft ie nog enigzins geleerd hoe leiding te geven.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 2 februari 2006 @ 19.00 uur

 152. Als ik D66 wist ik het wel uitstappen bij die handel.
  Dan tonen ze nog een keer moed.
  Want je zo af laten zeiken over me lijk zou ik denken.

  Reactie door Klaas — donderdag 2 februari 2006 @ 19.00 uur

 153. @ 138 Stan
  Is me ff niet duidelijk!
  Bedoel je hiermee nederlaag voor de SP?
  Of bedoel je hiermee nederlaag voor Nederland?

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 2 februari 2006 @ 19.00 uur

 154. Hannibal ad portas = er dreigt gevaar. Hannibal was een Carthager die Rome dreigde met vernietiging. (die van de olifantjes)

  Nederlaag voor de mensheid als we ons door dreiging laten afschrikken. De waarheid zal er moeten zijn. Zonder dubbele agenda’s en gekonkel. Open en bloot beslissen met alle feiten op tafel.
  Dat gebeurt helaas niet.

  Reactie door stan — donderdag 2 februari 2006 @ 19.08 uur

 155. 129. Stan, menigeen zal zich mogelijk van-
  avond diep ontgoocheld voelen en geschokt,
  omdat hoofdzaken niet van bijzaken werd on-
  derscheiden.
  De hele hap betalen doet zoet lieve Gerrit
  vast van die bel bij Slochteren die in 1ste
  instantie eigenlijk ons toebehoort.
  We zullen ons de komende jaren betoeterd
  voelen met de ook financiële aderlating die
  er dienaangaande moet worden gedaan.
  De meevallers zullen er minder zijn en wat
  er nog komt, dienen wij keurig te delen met
  de NAVO partners, die na ons verder ten
  strijde willen trekken, en hoé lang.
  Minder ontredderd voelt zich straks ver-
  grijzend Nederland dat door gebrek aan geld
  voor Zorg, op éigen bodem…gewóón….dood
  mag gaan en niet in den vreemde geacht wordt het loodje te leggen!
  Déze regering, ik zeg u déze regering is
  bezig kardinale fouten te maken en zich te
  verkijken op de werkelijkheid.
  Defensiespecialisten zouden veel intensie-
  ver nog hun huiswerk moeten maken mbt
  de gevolgen van de korte termijnsbesluiten
  die juist de plannen op lange termijn kunnen doorkruisen, meer dan men denkt !

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 19.16 uur

 156. Ik probeerde Wilders te mailen, maar dat gelukt niet.

  Hierbij wat ik wilde schrijven.

  Tot Uw optreden vandaag in de poppekast over het zenden van militairen naar Afghanistan had ik het idee dat U een gewetenloze opportunist was.
  Na U vandaag een paar minuten aangehoord te hebben is m’n conclusie dat U gelooft wat U zegt, en dus oliedom bent.
  Dat klopt met m’n ervaringen met de Ziekenfondsraad begin van de tachtiger jaren, alleen Marselis begreep er iets van.
  Geestig was Uw opmerking ‘mijn fractie’.
  Ik ben benieuwd wat U van Uzelf zult vinden over tien of twintig jaar, wanneer de VS als terreurstaat zal zijn verdwenen.
  ‘Wir (mijn fractie) haben es nicht gewusst’ ?; dat de VS na Nagasaki zo’n tien miljoen doden heeft veroorzaakt, en Irak voor miljarden jaren onbewoonbaar heeft gemaakt, door daar de laatste keer 3000 ton uranium te oxideren.
  Foppe Dykstra

  Reactie door Foppe Dykstra — donderdag 2 februari 2006 @ 19.23 uur

 157. HAHAHAHAAA!!! weer allemaal de plank misgeslagen hier!

  Reactie door Kiers — donderdag 2 februari 2006 @ 19.33 uur

 158. wouter bush,sorry ik bedoel bos

  hij lijkt zo fris onschuldig nog
  met een blij gladgeschoren bekkie
  maar het blijkt allemaal bedrog
  een jonge wolf in schaapskleren
  heeft bepaald een smerig trekkie

  let op, de toekomst zal het leren
  hij zegt, van sociale signatuur te zijn
  maar dat blijkt slechts valse schijn
  met links wil hij niet regeren

  mag het ook niet van “zijn oom”
  maar het klaart wel de lucht
  nu hij niet ver valt van de boom
  en blijkt toch een rotte vrucht

  hij gaat naar afghanistan en irak
  zegt hij, voor onze veiligheid
  is dus tenslot een rechtse zak
  oorlog voor werkgelegenheid

  DE PARTIJ zegt ook geen nee
  deed nog aan elke oorlog mee
  voor eigen eer? en wie zijn land?
  zij likken graag des meesters hand.

  heb ik nog een laatste noot
  gerecruteerd door bondgenoot?

  Reactie door frans schuit — donderdag 2 februari 2006 @ 19.46 uur

 159. Ik heb het debat gevolgd en volgens
  mij is Nawijn de enige die in zijn betoog heeft benoemt waar de missie nu eigenlijk om gaat:

  Oorlog voeren.

  Alsof we dit niet wisten maar goed,

  Reactie door mona — donderdag 2 februari 2006 @ 19.47 uur

 160. Jan Marijnissen had beter over een reep kunnen vallen dan op de valreep dit naïeve briefje aan Woutertje Bos te sturen.
  Alhoewel, ik gun hem ook geen nieuwe rugblessure.

  De vraag is natuurlijk of naïviteit door mij niet wordt verward met opportunisme.
  Jan Marijnissen weet bliksemsgoed dat Nederland zich niet kan terugtrekken ondanks dat dit wellicht de internationale missie geen schade zou doen, maar wel vooral de geloofwaardigheid van Nederland zou vernietigen.
  In dat licht is ook de verklaring van Hamid Karzai gisteren vanuit Londen meer dan duidelijk.
  Maar hij zal wellicht door onze Jan worden afgeschilderd als een marionet van de VS.

  Reactie door Jacob — donderdag 2 februari 2006 @ 19.47 uur

 161. @26 lost boy

  Prachtig geformuleerd en geheel mee eens!!

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 2 februari 2006 @ 19.48 uur

 162. zonde en sorry maar de politiek van tegenwoordig kent geen !! mensen meer met ruggegraat en een duidelijke vastomlijnde en vasthoudende mening we laten onze oren hangen naar de invloed en belangrijkheid van andere landen LEES regerings lijders??
  ik hoop en verwacht dat de sp zo groot word dat jullie eindelijk meeregeren we missen een sterke [LEIDER] en het volk verlangt er naar

  Reactie door teun — donderdag 2 februari 2006 @ 19.56 uur

 163. @ wattenstaafje,

  Dank. Om Stef Bos te citeren:

  “Nu sta ik hier ‘s nachts
  Ik kijk naar de sterren
  En weet niet goed meer
  Wat ik moet zeggen
  Ik voel me soms moe
  Ik voel me soms leeg
  Hoe langer ik leef
  Hoe minder ik weet

  Hoe minder ik denk
  In goed en in kwaad
  In waarheid en leugen
  In liefde en haat”

  Het schrijdende inzicht met ouder worden: de wereld is niet zwart/wit. Wat sommigen je ook willen doen geloven.

  Daarom ben ik ook lid van de SP. De weegschaal hier in Nederland helt vervaarlijk naar rechts en de SP is de enige partij die voor mijn gevoel nog tegenbalans biedt, en al hebben ze niet altijd gelijk, ze hebben wel een hele belangrijke functie en plaats in ons politieke bestel. Als dat weg valt dan is er geen midden meer.

  Reactie door lost boy — donderdag 2 februari 2006 @ 20.01 uur

 164. Het was wel te verwachten, dat Wouter Bos liever kiest voor nog even te wachten tot 2007, dan nu het kabinet al naar huis te sturen. Een partij als D66 is ook niet meer geloofwaardig te noemen. Deze partij blaast eerst heeeeeeeeeeeeel erg hard van de hoge toren, en vervolgens als puntje bij paaltje komt … de keutel weer heeeeeeeeeeeeeel erg snel in te trekken. Er is wat mij betreft dan ook bestaansrecht meer voor D66 in de politiek. Ook vind ik dat we als SP niet meer zo moeten lonken naar een links kabinet, daar PvdA, en ook Groenlinks, hebben bewezen niet het linkse gedachtegoed voldoende te omarmen. Wat mij betreft dan ook: mocht deze missie doorgaan, wat ik overigens wel denk helaas, dan zal er ontzettend veel water door de rijn moeten vloeien voordat we samen kunnen gaan werken met PvdA en GL. Liever een SP in de oppositie, dan volksverlakkerij partijen zoals PvdA en GL (landelijk gezien dan). Nee, laten we de SP nog groter maken door standvastig te blijven in onze standpunten en niet meer naar de rechtse kant van links te kijken zoals de PvdA en GL zich inmiddels hebben geprofileerd. Het is nu alleen maar afwachten tot na de zomer, wanneer de eerste bodybags besteld moeten worden wanneer “onze” militairen in Afghanistan de dood zullen hebben gevonden.

  Reactie door Harm Burgers — donderdag 2 februari 2006 @ 20.02 uur

 165. De SP is zoals gewoonlijk de eenige partij
  die de rug recht houd en niet voor busch en consorten zwicht.Zolang de VS het internationale gerechtshof niet erkent en mensenrechten met voeten treed kunnen wij als NL onmogenlijk met hun missies instemmen. Want anders zijn wij net zo goed schuldig aan die kwalijke praktijken.

  Reactie door Frits Koster — donderdag 2 februari 2006 @ 20.17 uur

 166. Beste Jan

  Ik denk dat Wouter niet beseft, dat hij gedurende deze coalitie, alleen maar als pispaaltje heeft gefunctioneerd. Was het niet de (H)eer Balkenende, die Wouter een éérste dreun in zijn gezicht gaf. Ook Boris D. weet van wanten en heeft ook al diverse keren Wouter met z’n PvdA alles verweten. Dus ik weet niet wat de motivatie en beweegredenen zijn van Wouter om toch met deze club, waarbij alles voortijdig al rond is, in zee gaat. Ik blijf hopen op een wonder, misschien deelt hij vanavond een echte klap uit, iets waar lang over nagepraat wordt. Dan even kijken wat D66 gaat doen?.

  Reactie door Gert — donderdag 2 februari 2006 @ 20.17 uur

 167. Beste Jan, het is voor mij duidelijk waarom Bos deze ommezwaai gaat maken. Hij is toch immers de gedoodverfde volgende minister president. Hij moet dus ook, net als Balkenende en cs., voor die internationale druk wijken. Hij wil namelijk straks ook internationaal voor vol aangezien worden. Ik heb het al eerder gezegd: “Bos is een wolf in schaapskleren”. Hopelijk wordt zijn eigen achterban nu eindelijk eens wakker!

  Reactie door stabe — donderdag 2 februari 2006 @ 20.18 uur

 168. Beter dan Harm kan ik het niet verwoorden. Eerste weg links dus!!!!

  Reactie door @win — donderdag 2 februari 2006 @ 20.20 uur

 169. Nogmaals ik ben tegen de uitzending naar Afghanistan ! Punt uit !
  Wat hebben wij in Afghanistan verloren ?
  Voor de veiligheid van de burgers zorgen ?
  Ja maar zeggen ze de burgers van Afghanistan willen dit zelf ?
  Ja natuurlijk met de geweerlopen van de Amerikanen in hun nek en het leger van een corrupte Karzai die de mensen onderdrukt krijg je wel gauw een meerderheid naturlijk.
  Hoeveel dollars pomt Bush in deze corrupte regering ?
  Maar het gaat om het terrorisme te bestrijden zeggen ze !
  Wat is terreur eigenlijk ?
  De aanval op de twin-towers ?
  3000 doden onschuldig.
  De aanval op Irak 40.000 burger slachtoffers ?
  De inmiddels bijna 3000 Amerikaanse jonge levens ?
  Martelingen,geheime vluchten,(CIA)
  We gaan voor de veiligheid van de Afghanen ?
  In onze drie grote steden zijn al meer dan 100 mensen vermoord in 2005 ?
  Hoezo veiligheid van de Afghanen ?
  We gaan er scholen bouwen,ziekenhuizen en er voor zorgen dat ze welvaart krijgen ?
  En hier dan in ons eigen land ?
  Werkeloosheid,armoe,voedselbanken,sociale afbraak, wie helpt deze mensen dan ?
  En Amerika dan met zijn problemen ?
  20.000 moorden per jaar !
  Grote werkeloosheid ?
  Drugsverslaafden ?
  12 miljoen gedetineerden !
  Ongelooflijk aantal daklozen ?
  Bush kan of wil zijn eigen problemen niet oplossen !
  En nogmaals beste Jan Marijnissen,als je nu nog gelooft dat je met Wouter een links kabinet kunt vormen dan heb je als S.P voorman al een geweldige ruk naar rechts gemaakt want de PVDA is net zo rechts als het kabinet Balkenende !
  Zelfs Koenders gaf daar al blijk van gezien zijn reactie op het betoog van Harrie van Bommel !
  Laat eindelijk eens duidelijk zien waar de SP voor staat !
  Met draaikonten willen wij nooit regeren !
  De PVDA gaat ook een crisis tegemoet is het niet nu dan wel in de toekomst !

  Met Vrienelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior — donderdag 2 februari 2006 @ 20.21 uur

 170. Ineke van der Maat (117) en al die anderen die de “waarheid”over de Twin Towers ook niet geloven:
  Kijk eens naar de DVD “confronting the evidence” over de vele vragen die gerezen zijn over de gang van zaken op 9-11.Er rusten geen rechten op, de producenten willen juist graag dat er zoveel mogelijk copieën van gemaakt worden.Er staat ook een ondertiteling op in het Nederlands en een aantal andere talen.Iedereen die dat wil mag mijn copie copieëren, mits ik hem weer terug krijg, want zelf kan ik niet inbranden
  aadsweep@tomaatnet.nl

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 20.22 uur

 171. Ik blijf objectief en Harry van Bommel = duidelijk gelijk. Ondertussen is ook dit
  aan de hand – De Walvismoord !

  Please help to put an end to whaling
  http://www.whalesrevenge.com is trying to get a million people to sign a petition
  to stop whaling.

  If you could tell as many people as you can about this website, which
  would
  be a great help.

  Thanks for your support and remember to sign the petition.

  Reactie door Gerard — donderdag 2 februari 2006 @ 20.24 uur

 172. Ik vind het erg dat er weer zoveel miljoenen nu richting Afganistan zullen gaan. Wij Nederlanders kunnen het hier zelf ook goed gebruiken er komen niet voor niets steeds mee voedselbanken,en ook als je dan afgelopen week hoord dat er zoveel mensen in de kou staan omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen,laat dat geld hier bij de mensen.

  Reactie door walter — donderdag 2 februari 2006 @ 20.38 uur

 173. Nederland zakt in een stinkend moeras waarvan ons nog jaren lang de walmen zullen bedwelmen
  Ik zag mensen lachen tijdens het debat, mensen het gaat om oorlog, en dan zitten we elkaar lacherig in de zeik te zetten.
  Droeviger kan het niet zijn.
  Het weten dat PVDA zijn achterban in de vuilnisbak heeft gedouwd.
  Het weten dat de PVDA een ordinaire rechtse partij is geworden die alleen belang heeft bij zijn ego van enkele mensen.
  Het weten dat Nederland het kleine USA is geworden in Europa.
  Het weten dat jonge mensen niet meer terug komen van deze zinloze actie.
  Het weten dat de propaganda machine in dit land bijna a het niveau heeft bereikt van dictatuur.
  Het weten dat de wil van het volk net zo telt als het blaffen van een hond.
  Morgen zijn we in oorlog, slaap lekker.
  En gezond weer op voor een zinloze missie.

  Reactie door Jofel — donderdag 2 februari 2006 @ 20.57 uur

 174. Beste Jan,
  Het is tijd om in gesprek te gaan met het volk met de leus:”Wilt u wat anders…kies dan anders!!” En dan geloof ik dat de inwoners van Nederland massaal stemt op de SP! De tijd dat de SP naar voren komt is rijp!!

  Reactie door Yolanda Meivogel — donderdag 2 februari 2006 @ 21.01 uur

 175. Zou het niet handig zijn Jan om eerst een situatie proberen te krijgen waarin geld aan scholing, onderdak etc. ook echt gebruikt wordt voor dat doel?? met de huidige situatie in die provincie kan dat namelijk niet dus zou JULLIE geld daar over de balk gesmeten zijn. Laat ons de verantwoordelijkheid nemen die situatie en omgeving te creëren. Dat is het minste wat we kunnen doen en daar hebben we militairen en middelen voor maar dat is in jullie mond een vies woord. Maar zoals het er nu naar uitziet is er een overgrote meerderheid die de missie steunt dus hebben jullie pech.

  Reactie door Richard — donderdag 2 februari 2006 @ 21.21 uur

 176. Mochten er nog mensen zijn die wat meer informatie willen hebben om tot een afgewogen oordeel te komen betreffende de samenwerking met de Amerikanen onder G.W.Bush, dan is er nog wel iets te vinden. Zoek op internet om ICH, dat staat voor Information Clearing House. Het is de site van iemand die nieuws uit de Verenigde Staten bijeenzoekt die niet door CNN of FOX-News wordt gebruikt. Goede informatie die je ook de leden van de Tweede Kamer zou toewensen. Ik ben bijna zeker dat ze geen hulp meer zouden verschaffen aan dit plan.
  Hans L.

  Reactie door Hans.L — donderdag 2 februari 2006 @ 21.21 uur

 177. De meerderheid van het volk.

  Gelukkig is de meerderheid van het volk tamelijk goed opgeleid. Dit ondanks dat er veel schort aan ons onderwijs.
  (In deze sta ik volledig achter Jan Marijnissen)
  Maar opleiding en verstand zijn niet altijd congruent.
  De mogelijkheid voor de SP om in te zien dat oude dogma’s moeten worden verlaten zijn helaas niet zichtbaar in de reacties.
  Is Jan Marijnissen dan gek of naïef?
  Dat denk ik niet.
  Eerder opportunistisch.
  Hij weet ook wel dat we met zijn allen Afghanistan niet kunnen verlaten zonder dit volk in de steek te laten.
  Dit zou, en dat weet hij zelf ook wel, kunnen leiden tot de grootste nachtmerrie van de Westerse beschaving.
  Afghanistan heringenomen door de Taliban, maar meer nog, de consequenties in het verlengde hiervan.

  En werkelijk Jan,
  De meerderheid van het Nederlandse volk wil dit echt niet.

  Je senioriteit ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid die je hebt ten opzichte van mensen die je volgen ongeacht wat je beweert.

  Maar wellicht schat ik je te hoog in en bied daarvoor mijn excuses aan.

  Reactie door Jacob — donderdag 2 februari 2006 @ 21.37 uur

 178. Beste JAN

  Eem zeer dappere brief van jou naar Wouter Bos. Echter het zal jammer genoeg ook al heb je voor de volle 100% gelijk weinig uithallen en zal de PVDA omgaan. Echter het
  is totaal bezopen om deel te nemen in een Oorlog waarbij de Amerikanen bepalen op alle gebied wat er gebeurd, zonder enig respect voor de mensen rechten. Het is een
  psychose van de heer Busch die spoken ziet en overal zijn vrijheid wil vestigen. De vrijheid van het kapitaal en de vrije markt economie die overal in de wereld tot nog meer brandhaarden zal gaan leiden. Het zou beter zijn om respect te hebben voor de mensen in Afganistan en ze te helpen op een humane mannier hun land op te bouwen.
  Daar zou men het geld aan moeten besteden.
  Nu zou het geen idee zijn als Van Aartsen
  Balkenende voorop met Zalm en Wouter Bos als militairen naar Afganistan gaan en niet
  militairen die moeten daar heen laten gaan.

  Ik wens je sterkte en prijs je moet om er tegen in te gaan goed zo JAN.

  Reactie door Herbert Drenth — donderdag 2 februari 2006 @ 21.39 uur

 179. Beste jan dat we die afganen moeten helpen ben ik totaal met je eens MAAR om daar zwaar bewapende soldaten heen te sturen vindt ik maar niets want ik denk dat het alleen maar agressie opleverd bij de bevolking daar en dan nog niet te spreken over die aanslagen die er dan zullen komen
  ik denk zelf dat het eerst maar eens wat rustiger in het land moet komen en dan vindt ik dat wij kunnen gaan denken over hulp maar dan op humanitaire basis

  groetjes Herbert

  Reactie door Herbert — donderdag 2 februari 2006 @ 21.40 uur

 180. @175
  Wie pech heeft moeten we nog afwachten.

  Reactie door Jofel — donderdag 2 februari 2006 @ 21.42 uur

 181. even nog een reacktie op berichtje hierboven ik ben Herbert Rooijers

  Reactie door Herbert — donderdag 2 februari 2006 @ 21.45 uur

 182. We kunnen nog steeds deelnemen aan vredesmissies. Maar dit is een oorlogsmissie.
  Daar hoort Nederland zoiezo niet aan deel te nemen zonder dat wij aangevallen zijn.
  En zeker niet in het kielzog van de allesvernietigende Amerikanen,Die er onder het mom van hun totaal ongeloofwaardige schijndemocratie overal hun Oliebelangen veiligstellen of afdwingen.
  Dat zou Nederland veel meer in gevaar brengen. En hoezo wederopbouw. Dan mogen de Nederlanders “helpen” om door de VS uitgekozen stromannen aan de macht te helpen en te houden. Dat zien we niet alleen in Irak, maar overal.
  Dit moet maar eens afgelopen zijn.
  Zijn Nederlanders dan schoothondjes ?
  Het lijkt er wel op.Gelukkig niet
  allemaal.

  Reactie door Bram Volkers — donderdag 2 februari 2006 @ 22.01 uur

 183. Een hele dag verprust om een besluit te nemen dat al weken geleden voor de insiders duidelijk was (ook wat betreft de PvdA)Als je het gekrakeel ziet met de pogingen van hen die het met elkaar eens zijn, maar nog net even mooier hetzelfde willen zeggen om puntjes te scoren voor de camera, als je dat walgelijke gedoe van vooral de grote partijen ziet, dan begin je te begrijpen waarom het nederlandse volk walgt van de politiek en de politici die nooit precies zeggen wat ze eigenlijk bedoelen, en onder elkaar een spel spelen waarvan de inhoud door velen uit ons volk niet begrepen wordt.

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 2 februari 2006 @ 22.16 uur

 184. heb je wel eens kaart gespeelt met iemand die het spel nog moet leren. Dan leg je de kaarten open op tafel, vertel je waar je zwakke plekken zijn en waar je troef ligt. Je dropt een memorystick, je zegt eerst nee en dan ja, je let op je eigen visie ondanks je achterban.En dan ga je een zgn geheime zet doen. Om het spel te leren. Alleen is dit geen spel meer. De mensen die gaan hebben vaders, moeders en kinderen en weten niet hoe goed alle partijen naar de kaarten hebben kunnen kijken en weten niets van de intentie van de andere spelers in het spel.
  Als er ook maar iets mis gaat herhaalt Sebrenica zich weer. Zoeken ze een zonde bol en hebben de grote beslissers ineens niks gedaan. Ik hou m’n hart vast

  Reactie door Nekkie — donderdag 2 februari 2006 @ 22.37 uur

 185. Democratie is een keer in de vier jaar stemmen en voor de rest je kop dicht houden.

  Al dat hypocriete democratisch gezwets, als de Palestijnen eerlijke democratische verkiezingen houden accepteert men de uitslag niet wat nou democratie in Algerije is het zelfde gebeurd de missie Afganistan is op democratiese manier tot stand gekomen ik ben het er niet mee eens maar er was toch niets mis met onze democratie ik weet het weer zeker al wordt ik duizend jaar ik ga niet stemmen nooit in mijn leven niet

  Reactie door BERTJE — donderdag 2 februari 2006 @ 22.37 uur

 186. Jan je was geweldig net op de TV !
  Ook Femke deed het geweldig !
  Maar draaikont Wouter BAAAAAAHHHHHH !

  Met Vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior — donderdag 2 februari 2006 @ 22.44 uur

 187. is G.O.D. een levensverzekering?

  Reactie door katlyn — donderdag 2 februari 2006 @ 22.52 uur

 188. hr. marijnissen,

  jammer dat de rechtse PVDA hardleers is en niet helder denkt over deze missie.
  mijn stem heb je nog steeds in de opvatting van een goed beleid van de SP

  Reactie door aukes — donderdag 2 februari 2006 @ 23.18 uur

 189. Nou fijne boel, die club heb ik de vorige keer nog op gestemd maar ik begrijp niks meer van ze.
  In de eerste plaats zie ik helemaal niks in die missie want die gaat mensenlevens kosten, en vast niet zo weinig.
  Maar waarom ze nou zo nodig dit kabinet in leven moesten houden gaat m ehelemaal de pet te boven.
  Wie helpt me?

  Reactie door twijfelaar — donderdag 2 februari 2006 @ 23.41 uur

 190. En hup! Daar gaan weer 300 miljoen euro’s…

  Reactie door fransje — donderdag 2 februari 2006 @ 23.42 uur

 191. Mensen, blijf OOK na vanavond de SP steunen en stem bij de komende gemeenteraadsverkiezingen alleen op SP. Alleen daarmee kunnen wij een singnaal geven aan deze achterlijke vertoning in de tweede kamer om nog maar te zwijgen van het “optreden” van (niet mijn) ministerpresident Balkelende. Zet de de zakken maar alvast klaar.

  Reactie door Ger — donderdag 2 februari 2006 @ 23.55 uur

 192. In het verleden zelf gezwabberd tussen de PvDA en de D66 bij de verschillende verkiezingen. Uiteindelijk toch steeds bij de D66 uit gekomen maar gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd, is het vertrouwen grotendeels weg.

  De heer Bos, ooit zo goed begonnen qua inhoud, is nu niet meer dan een “beautiful face” (om de terugloop van het beheersen van het Nederlands in de kamer even te sterken).

  De irritatie van Balkenende tijdens het debat duidt er ook alleen maar op dat hij inmiddels zelfs met zijn toverstaf niet langer zijn “clan” kan besturen. Jan, je hebt er na dit fiasco een kiezer bij. Samenwerking met de amerikanen heeft geen nut zolang ze een eigen “agenda” erop na houden.

  Reactie door CS — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.14 uur

 193. Waarom denk je dat PVDA voor stemd?? Als ze volgend jaar de grootste worden bij verkiezingen moeten ze toch met cda of vvd door één deur kunnen. Heb je er nog niet over nagedacht dat bos de sp en groenlinks niet ziet zitten? De ja stem van pvda puur alleen een gebaar waarmee ze zichzelf veilig stellen bij cda en vvd. Een vieze vuile vunzigheid dus, ik citeer pechtold.

  Reactie door Raymond — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.19 uur

 194. @151, Wim Kok,
  Ik snap geloof ik niets van politiek, na alle debatten gevolgd te hebben, en niet alleen vandaag, ben ik zo waanzinnig teleur gesteld! Het zijn alleen spelletjes, het zij woord, hetzij nog erger machtwellust. Driewerf Bah!
  Weinig mensen eerlijk horen zijn, eigenlijk alleen Harry van Bommel en Jan marijnessen en ja DAAROM stem ik dus SP. ze zijn duidelijk, eerlijk en blijven bij een genomen besluit, dat dat besluit niet altijd het mijne is maakt voor mij niet uit, ze durven in deze tijd nog moraalridders te zijn en die hebben we hard nodig!
  Nou ik moet even bij komen, ik ben echt geschokt, bah!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.21 uur

 195. Dit land heeft een probleem

  Dat probleem heet armoede

  Politici, arm aan ruggengraat

  Burgers, arm aan moed

  Leiders, arm aan warmte

  Armen, zonder geld

  Gelden, zonder doelen

  Behalve het doel dat telt

  Voor de leiders, bóven

  de leiders, voor wie vrede

  in de weg staat

  Het hindert ze in hun doel

  Totale controle, over jou

  over mij, over wat ik denk

  en wat jij voelt, wat jij vindt

  en wat ik heb bedoelt

  Armoede is een aanslag

  Voor een moslim, een Amerikaan

  een jood, een Irakees en

  een Afghaan

  Armoede is winst

  Voor de leiders, boven

  de leiders van de pompen

  langs de autobaan

  Armoede is dodelijk

  maar voor sommige armen

  betekent wapenfabricage

  een baan

  En voor anderen betekent

  het een leven zonder

  armen

  Of definitief

  gáán…

  (met dank aan Wouter Bos, D66 en het kabinet voor de inspiratie…)

  Reactie door Johnito — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.29 uur

 196. Zoiets moois uit zoiets lelijks, Johnito!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.36 uur

 197. Het tragische lot van de kunstenaar en de muzikant…geen inspiratie zonder ellende.. ;)

  Maar zonder dollen. Weer zo’n typisch “jammer maar dit was te voorspellen-uitkomst” van dit debat… :(

  Reactie door Johnito — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.42 uur

 198. Besten mensen ik lees dit allemaal en denk
  waar zijn wij mee bezig?,De PVDA is al lang
  geen partij van de arbeiders meer, ze draaien met alle winden mee,(wat komt mij
  het beste uit in deze tijd),maar ik hoop dat zij bij de Gemeentelijke verkiezingen
  geweldig op hun bek gaan, zins Wim Kok is
  het geen arbeiderspartij meer.

  D66 had vandaag uit het kabinet moeten
  stappen dan waren zij geloofwaardig gebeven
  “maar zij staan achter de meerderheid van
  de kamer” en een week terug het tegen gestelde??, wat is dan nog geloofwaardig???

  Zijn onze gewone kerels en meiden genoeg
  opgeleid om dit te ondergaan,het zijn geen
  Amerikanen of Britten die een opleiding
  hebben gehad, dat je ze liever in het donker niet tegen wil komen, maar dat hoor
  je van Kamp niet, dat onze jongens en meiden deze harde opleiding niet hebben
  gehad, het zijn geen commando’s.

  Als het tegen zit, komen er veel te veel
  in bodybacks terug, al wil ik het niet hopen, human kunnen onze troepen veel doen
  in dat land, en dat is ook gebleken de
  laatste jaren toen ze werden in gezet.

  Bobytrap

  Reactie door Henrie — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.47 uur

 199. Nu we gaan,hadden we het geld voor deze onzinnige discussie niet kunnen uitgeven aan de hulpbehoevende.Dat wij mensen sturen was allang beklonken.Wat wil je met d66 met haar geneuzel.En de pvda wil heel graag de regering vormen dus geld weg gegooid,hulde voor onze regering hoera hoera.De sp blijft tenminste achter haar standpunt staan.

  Reactie door Anton B — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.49 uur

 200. @196, Johnito, maar elke keer denk ik weer, nee deze keer zal DAT toch niet zo zijn, ik heb het echt gehad, wat idiotie!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.50 uur

 201. Ik neem een borrel, en nog eentje.
  Helpt niet…..
  Vanavond hebben we het kabinet van 1997 gezien.
  PvdA-CDA.
  Misschien een positiefs iets, het einde van D66, dit vergeet Nederland niet, hoop ik.
  SP, niet conformeren aan de PvdA, niet verworden tot een weke Job Cohen/ Wouter Bos kloon.
  Gewoon helder SP blijven.
  En laat de tijd beslissen, beter een samenleving met heldere politieke standpunten, zoals Wilders en de SP dan het gedegenereerd clubje beroepspolitici van PvdA, CDA, D66, en VVD.

  Een proost op authentieke politici
  Een proost op idealisme en bevlogenheid.
  Een proost op de principes.
  Een proost op eerlijkheid
  Hips….burp
  Ja sorry hoor bij wat ik vanavond heb gezien wil ik niet nuchter blijven.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.54 uur

 202. @199 Sabineke: ik was vanavond op het Plein, daar stonden we met een kleine 100 demonstranten te bibberen van de kou…de stad had vol moeten staan, afgaand op de opiniepeilingen.

  Het was inderdaad druk in de stad. Koopavond…

  NL in a nutshell…

  Reactie door Johnito — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.02 uur

 203. De hele voorstelling van vandaag had veel weg van een maffia –scène!
  Het lijkt werkelijk wel of Dittrich ergens mee gechanteerd wordt.
  Zo diep kun je normaliter toch niet door het stof gaan!
  Ben bang dat Pechthold er weet van heeft en het vuil en vunzig heeft genoemd!

  Tja wat kan dat nou toch zijn?
  Ik hoop echt dat als dit zo is, dat dit nog eens boven water komt.

  En Bos had eerder al met Verhagen de boel beklonken.
  Dat werd ook nog even duidelijk, daar heeft Bos het kleine restje van zijn ‘sociale’ ziel aan het CDA verkocht voor de komende verkiezingen!

  Overigens hulde aan Jan en Harry ze waren geweldig!
  Ook Femke maakte een sterke indruk!
  Nou we wachten het maar weer af wat er gaat gebeuren, want deze tragi–komische komedie krijgt m.i. nog wel een vervolg!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.04 uur

 204. @177 Jacob

  De meerderheid van het volk.
  En uw goede vriend T

  Gelukkig is de meerderheid van het volk tamelijk goed opgeleid. Dit ondanks dat er veel schort aan ons onderwijs.

  Dat betwijfel ik, waarom heeft de SP dan nog geen kamer meerderheid ?
  (In deze sta ik volledig achter Jan Marijnissen)

  YES ik ook.

  Maar opleiding en verstand zijn niet altijd congruent.

  Geneuzel, je kunt er wel een gemiddelde uit halen met betrekking tot dit onderwerp.

  De mogelijkheid voor de SP om in te zien dat oude dogma’s moeten worden verlaten zijn helaas niet zichtbaar in de reacties.

  Het is hier niet de SP die in oude dogma’s is blijven steken, maar de kamer die teruggekeerd is naar het polderen, met D66 voorop.
  Hebben we het wel over hetzelfde onderwerp beste Jacob ?
  Is Jan Marijnissen dan gek of naïef?

  Bevlogen en betrokken bij mensen

  Dat denk ik niet.
  Ik ook niet

  Eerder opportunistisch.

  Zeer realistisch met lange termijn visie

  Hij weet ook wel dat we met zijn allen Afghanistan niet kunnen verlaten zonder dit volk in de steek te laten.

  Hij wil afghanistan ook niet verlaten maar een betere manier van ondersteuning geven.

  Dit zou, en dat weet hij zelf ook wel, kunnen leiden tot de grootste nachtmerrie van de Westerse beschaving.

  Als we zo doorgaan word het een nachtmerrie voor de wereld.

  Afghanistan heringenomen door de Taliban, maar meer nog, de consequenties in het verlengde hiervan.

  Afghanistan tot in de lengte der dagen oorlog, Vietnam 2 de rest van de regio ook in brand.

  En werkelijk Jan,
  De meerderheid van het Nederlandse volk wil dit echt niet.

  De meerderheid is dan ook tegen een militaire missie in Uruzgan

  Je senioriteit ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid die je hebt ten opzichte van mensen die je volgen ongeacht wat je beweert.

  En jij blaag, luister eerst eens
  goed voordat je hier ongenuanceerd je woordenvloed eruit gooit

  Maar wellicht schat ik je te hoog in en bied daarvoor mijn excuses aan.

  Wees niet bevreesd, er zal niemand zijn die jou te hoog inschat

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.14 uur

 205. En voor dit overbodig machtsvertoon is er wel geld aanwezig. En inderdaad zullen er soldaten terugkomen in lijkzakken. En dat alles voor een democratie die er de komende 100 jaar echt niet zal komen.

  Stumpers.

  Reactie door Red Bat — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.17 uur

 206. @201, Goh, Johnito,
  Goed van jou en die andere 99, ik heb gemist dat er een bijeenkomst was vanavond!
  Ik heb vanaf 12.15 uur tv gekeken, werd ik ook koud en naargeestig van!

  202, Wattenstaafje, ik vrees dat er geen vervolg komt, hierover althans, mogelijk bij een congres van D66 maar verder niet

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.19 uur

 207. Jan,

  Vraag Bos eens of hij niet liever een vredesmissie naar Dafur zal steunen. Mensenrechtenorganisaties, Afrika-activisten enz. dringen er bij de VS op aan dat ze zo’n voorstel bij de VN zullen steunen. Het lijkt me dat Nederlandse troepen daar heel wat beter werk kunnen verrichten dan de troep van de Amerikanen in Afghanistan opruimen. Met ook nog onzichtbare en onverwachte invloeden en gevaren uit omringende landen!

  Groeten
  Ineke

  Reactie door Ineke van der Maat — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.20 uur

 208. @Sabineke: ik geef toe, de aankondiging kreeg niet heel veel aandacht in de media. Maar óók op de SP-site stond de oproep: http://www.sp.nl/nieuwsberichten/060131-sp_steunt_oproep_demonstratie_geen_troepen_naar_afghanistan.html

  Ik denk echter dat het niet de enige demonstratie hierover zal zijn. Zoals een woordvoerder van het Platform Tegen De Nieuwe Oorlog al zei: dit was de eerste demonstratie voor het terughalen van onze soldaten…

  Mensen: weltrusten, ondanks alles.

  Reactie door Johnito — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.29 uur

 209. @206, Ineke van der Maat,
  Dat zit er volgens mij niet meer in, zo’n groot leger hebben we volgens mij niet maar ik ben het met u eens dat het waarschijnlijk meer zin zal hebben en het ook nodig is!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.29 uur

 210. Nou fijne boel, die club heb ik de vorige keer nog op gestemd maar ik begrijp niks meer van ze.
  In de eerste plaats zie ik helemaal niks in die missie want die gaat mensenlevens kosten, en vast niet zo weinig.
  Maar waarom ze nou zo nodig dit kabinet in leven moesten houden gaat m ehelemaal de pet te boven.
  Wie helpt me?

  Reactie van twijfelaar — donderdag 2 februari 2006 @ 23.41

  Ik zal een poging doen twijfelaar ook voor zoals je laatst schreef over kredietwaardigheid,van het kopen van brood bij de bakker.
  Bij deze voor bijna 2000 jaar geleden gedicteerd door onze schepper en opgetekend door de grootste profeten aller tijden. Doe alstjeblief de moeite en vermeld mij of er enige twijfel is weggenomen. Lees openbaring 13 vers 16 & 17
  in de bijbel.

  Reactie door Gonja — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.31 uur

 211. @208, Zoals ik het al zei, ik heb het gemist!
  Wel te rusten, Johnito en anderen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 3 februari 2006 @ 1.31 uur

 212. Ik stuurde gistermiddag om 16:45 uur als partijloos persoon de volgende e-mail naar de Tweede-Kamerfractie van de PvdA:

  “1. Mevrouw Tineke Huizinga-Heringa van de ChristenUnie zei zojuist in de gezamenlijke commissievergadering van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking:
  “ISAF is complementair (= aanvullend) aan OEF” (Operatie Enduring Freedom van de VS). Desgewenst op verzoek van de ISAF-commandant ter plaatse ook omgekeerd! Zij raakt hierin de kern. De PvdA-fractie wil juist een duidelijke SCHEIDING tussen ISAF en OEF (voorwaarde 1).

  2. Het verbaast mij dat niemand verwijst naar het statement van generaal James Jones van SACEUR van de NAVO tijdens de TK-hoorzitting d.d. 30 januari 2006:
  “ISAF zal in Uruzgan niet of nauwelijks toekomen aan (weder)opbouw”; juist vanwege de gevaarlijke situatie aldaar. Wederopbouw en militair geweld kunnen toch niet samengaan?

  3. Conclusie: De voorwaarden 1 en 3 van de PvdA-fractie kunnen niet gerealiseerd worden.

  De hoogste militaire baas van de NAVO heeft dit toch bevestigd? Zie ook het verhaal van mevrouw Karimi van GroenLinks van hedenmiddag. Idem dito de woorden van Mat Herben van de LPF.
  De NAVO is primair een verdedigingsorganisatie; niet een humanitaire organisatie! De NAVO is geen NOVIB of Het Rode Kruis!

  Waarom neemt de PvdA-fractie hier geen nota van?”
  Einde citaat.

  Mijn bezorgde e-mail heeft helaas niet mogen baten.

  In NOVA, na het plenair Tweede-Kamerdebat, zei Wouter Bos dat “de regering een probleem heeft, indien ISAF en OEF niet duidelijk van elkaar gescheiden kunnen worden”. Wouter Bos “geloofde de regering op haar woord”.
  Feit is dat de PvdA-fractie politiek volledig medeverantwoordelijk is voor de NAVO-operatie ISAF III. Wouter Bos en Bert Koenders kunnen mogelijke militaire onregelmatigheden (qua bevelvoering en logistieke bevoorrading) en lokale verwarring tussen humanitaire hulp en militair geweld niet eenzijdig op het bord van de regering leggen!
  Nota Bene: het CDA liet gisteren blijken dat militair optreden onderdeel kan zijn van humanitaire hulpverlening. De verwarring is dus compleet! “Humanitaire hulp” is kennelijk een containerbegrip, waar alles in gestopt kan worden.

  Ook de tweede voorwaarde van de PvdA-fractie is feitelijk niet gerealiseerd. Ik verwijs naar de aangenomen motie Van Aartsen/Bos, waarin in de toekomst een duidelijk “besluit” van de regering wordt gevraagd inzake te ondernemen buitenlandse militaire missies in het kader van art. 100 van de Nederlandse Grondwet (“ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde”). Deze motie is uiteraard mede een historische reflex op het niet zo handige optreden van premier Balkenende c.s. in deze zaak, wat betreft de besluitvorming. Ik vrees dat Wouter Bos dit gisteravond niet in de gaten had …

  Afsluitende conclusie: aan alle drie “toetsingscriteria” van de PvdA-fractie is niet voldaan. Ik ben waarlijk verbijsterd!

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 3 februari 2006 @ 2.42 uur

 213. Heb je het nou nog steeds niet door Jan? Ter herstel van het machtsevenwicht betaalt Amerika de prijs om toch alsnog mee te doen aan het Kyoto-verdrag.En de naties binnen Europa en de rest van de wereld gaan daarmee akkoord. Er moet om na decennia het machtsevenwicht te kunnen herstellen, iets echt gebeuren. Er worden wederzijds eisen gesteld. En die eisen zijn simpelweg dat wij aan hen die zichzelf, die zich door onbekookt gedrag qua oorlogvoering richting Afghanistan en Irak vrijwel aan de bedelstaf brachten, nog steeds verplicht zouden zijn om hun huid te redden. Europa heeft een flink handelsoverschot, Amerika een flink tekort, en Azie is economisch flink in opmars. Het bijstaan van Amerika in hun oorlogspogingen is niet meer of minder dan wisselgeld, of chantagemiddel om de ‘balans’in macht te herstellen. En dat gaat alle naties kosten! Het kost Amerika dat ze toch ineens wel mee willen doen aan Kyoto. Maar het kost de andere naties zonder meer heel veel (soldaten)levens! Wie het meeste kapitaal heeft is de baas en kan alles afdwingen. Wie dat niet meer heeft kan nog steeds een grote bek hebben, maar is chantabel.
  Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het lid op de neus. En daar begint de Amerikaanse regering nu achter te komen. En al het gedebatteer hier tussen Wouter Bos en JP is geneuzel in de marge. Wie het geld heeft, heeft de macht. Er is ‘wampum’ uit te wisselen tussen Amerika en de rest van de wereld. En mocht je niet weten wat ‘wampum’ is (kan ik mij met jouw kennis amper voorstellen) vraag mij dan daar gerust naar. Voor nu krijg ik bij het nog steeds voortgaand debat alleen maar hevige Louis van Gaal-gevoelens. Ben ik nou zo slim, of zijn zij nou zo dom?

  Vriendelijke groet, Ineke Jager

  Reactie door ineke jager — vrijdag 3 februari 2006 @ 2.48 uur

 214. En zoals verwacht maakte PVDA een ommezwaai! Voor een linkse partij met rechtse vleugels was het raar geweest als ze er niet mee instemden. Dus het was te verwachten…

  Reactie door Cem Bektas — vrijdag 3 februari 2006 @ 4.51 uur

 215. Bosje neemt alvast het wisselgeld voor de coalitiebesprekingen, waarbij het toch ongeloofelijk is dat hij upberhaupt nog wil praten met het CDA, is volgens mij nog niet helemaal hersteld van dolk in zijn rug na de laatste coalitiebesprekingen.
  Maar we gaan en dat is al triest genoeg, wij moeten dan ook niet schromen om een eventuele ramp in afghanistan te gebruiken in ons voordeel ( klinkt niet lekker) maar als dat de enige manier is om te zorgen dat deze coalitie verder regeert moet dat maar.

  Reactie door Co de Boer — vrijdag 3 februari 2006 @ 6.01 uur

 216. tussen coalitie en verder, voeg in NIET

  Reactie door Co de Boer — vrijdag 3 februari 2006 @ 6.02 uur

 217. 65 Ineke en anderen

  Ik heb de site bekeken. Het is huiveringwekkend dat uitvoer van deze plannen al ter discussie zijn als niet erger, in een gevorderd stadium.

  Ik dacht al dat er veel meer achter de steun aan de missie Afghanistan zat dan sec de zorg om/questie Afghanistan zelf.
  Ik heb ook geen vertrouwen gehad in integriteit VS en NAVO waarmede druk op ons werd uitgoefend om deel te nemen aan missie Uruzgan.
  In het debat van gisteren werd genoemd(ik weet niet meer door wie) dat Nederland/Kamp ik dacht al meer dan 6 jaar bezig is met het uitrusten van ons leger voor geavanceerde oorlogsmissies c.q. niet langer gericht op vredesmissies.

  Over Uruzgan zelf denk ik dat het
  gebrek aan duidelijkheid,oorlogs dan wel
  opbouwstabiliteits missie, alleen maar heeft bijgedragen aan een Ja.
  Als er duidelijk was gesteld dat het de steun aan Amerika’s war on terror betrof
  was er misschien nog iets anders uitgekomen.
  In het Australische debat over deze missie zou men gewoon het gewoon hebben over mee helpen de Taliban verder op te jagen.

  Ik heb nu helemaal sterk de indruk dat Nederland al veel langer onlosmakelijk verbonden is aan de 9/11 oorlogskreet: Who is not for us is against us.

  Had de PVDA maar Nee gezegd. Dan was er misschien nog iets te redden geweest.

  Met een Nee hadden we ook stem uitgebracht geen onderdeel te willen zijn van de op touw zijnde verdere mondiale grootscheepse oorlogsplannen.

  Alle tekenen wijzen erop dat de VS al langer aan het eind van haar grootmacht is.
  Ze overscheidt al haar grenzen waarmede ze haar ondergang en allen met haar, alleen maar in de hand werkt.
  De val van een machtig rijk gaat gepaard met ongelitimeerde toenemende oorlogs agressie.
  Het zou juist mooi zijn als wij dit wisten te beteugelen.

  Ik vond en vind het een zwarte dag in de geschiedenis dat er een Ja van Nederland is gekomen.
  Er zal vast nog ‘iets’ gebeuren voordat de troepen dadelijk gaan.

  Reactie door mona — vrijdag 3 februari 2006 @ 6.25 uur

 218. 211 Ineke

  Een interessante visie en uitleg.
  Kan jij die wampum s.v.p. nog verder toelichten?
  Ik kan me b.v. voorstellen dat de VS op een gegeven moment chantabel wordt of al is geworden.
  Wie kan er momenteel de meeste schelpen/het meeste afdwingen?

  Reactie door mona — vrijdag 3 februari 2006 @ 6.45 uur

 219. De Vietnamoorlog is ook begonnen met een hand vol VS “adviseurs.”
  Ze zullen het wel nooit leren.

  @174 Yolanda
  Inderdaad, een goeie slagzin voor de SP bij de verkiezingen in 2007 zou zijn:

  Wilt U wat anders,
  kies dan anders!

  Mocht de SP nog van plan zijn om na gisteren nog enige toenadering te zoeken tot de PVDA met het oog op een coalitie, dan stem ik niet meer.

  De SP is gedoemd om voor altijd in de oppositie te blijven. Beter zo.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 3 februari 2006 @ 7.19 uur

 220. De enige goede reden om niet te gaan is dat de militairen het zelf een onzinnige missie vinden. Maar blijkbaar is dat voor de politieke partijen niet relevant. Die zien militairen nog steeds als kanonnenvlees met het verstand op nul en bevel is bevel.
  Alle partijen haasten zich nu hun steun uit te roepen aan de militairen. Maar ze toch naar de hel sturen. Wat moeten we met zo´n achterlijke volksvertegenwoordiging. Militairen zijn meer dan dom kanonnenvoer. Het is tijd dat er een partij opstaat die de militairen eens echt serieus wil nemen.

  Goed gedaan D66. Slecht gedaan PvdA.

  Reactie door Sprut — vrijdag 3 februari 2006 @ 7.56 uur

 221. Ja hoor Groenendijk 2. SP Landverraders?

  Wat een walgelijke mening laat jij hier ruften, als dat op jouw Nederland slaat ben ik er trots op want dat is de mijne niet, en zeker niet zoals die kop van Balkenende gisteravond mij is bij blijven staan.

  De SP heeft hoeft ten minste zich niet te schamen om gezichtsverlies na stoere taal uitslaan, dat we ons niet in laten pakken door de Amerikanen.
  Dat onze jongens de Republikeins Amerikaanse roepen nu mee moeten helpen deuren intrappen van arme Afghanen en ze vernederen is iets waar ik ma als fatsoenlijke Nederlander van distantieer.

  Reactie door Emiel — vrijdag 3 februari 2006 @ 8.05 uur

 222. ik vraag me af waneer we hier in ons landje eens gaan beginnen aan een wederopbouw. wat ik wel weet is dat het hier nog geen 340 miljoen euro hoeft te kosten als ze snel starten.

  en noem mij aub geen nederlander meer want de schaamte wordt te groot.

  jan jij en de sp zijn klasse en hebben de ruggegraat getoont die de andere partijen denken te hebben alleen is die ruggegraat van hun opgebouwt uit silicone

  Reactie door ron — vrijdag 3 februari 2006 @ 8.20 uur

 223. @221 Emiel
  l
  ees reactie 2 a.u.b. nog eens over?
  Ik denk dat Groenendijk iets anders zegt als waar je hem op bekritiseerd

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 3 februari 2006 @ 8.33 uur

 224. even nog wat mij het meest opvalt is dat de voorstanders individuen zijn die zelf toch niet daar heen hoeven te gaan. dus wat kan het hun intreseren als er straks zwarte zakken uit een vliegtuig worden gehaald. Maar dan hab ik wel even een gewetens vraagje voor die voorstanders.
  GAAN JULLIE AAN DE FAMILIE VERTELLEN DAT HUN OFFER EEN NOBELE DAAD IS GEWEEST.

  EEN OUD LIBGANGER.
  GEGROET GEMAKKELIJK PRATENDE NEDERLANDERS

  Reactie door ron — vrijdag 3 februari 2006 @ 8.37 uur

 225. Het verbaast mij keer op keer dat er mensen zijn die mensenrechten met de mond beleiden, alsof zij zelf zijn geraakt, doch als het om andermans rechten gaat zo’n hypocriet gedrag vertonen. Dat militairen alleen geschikt zouden zijn voor een kinderdagverblijf. dat socialisten in de westerse wereld zich hiermee het salon gehalte ernstig verhogen en niet sociaal zijn naar andere minderbedeelden. Wie kan mij dit uitleggen?

  Reactie door Henk — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.20 uur

 226. @223 Wattenstaafie,

  Volgens mij heb je gelijk.

  Reactie door Anja — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.21 uur

 227. militairen zijn gelegaliseerde moordenaars

  Reactie door frans schuit — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.21 uur

 228. #23 Peter FG Bos (en andere supporters van dit besluit)

  Waar het bij mij (en denk ik de leiding van de s.p.) om gaat, dat is iets heel principieels. Want laat een souverein land zich zomaar chanteren?? Hebben we dan als land totaal geen eergevoel meer? En voor degenen die vinden, dat we nog schuld af te lossen hebben voor de VS in verband met onze bevrijding….en de russen dan, de polen, de engelsen, de fransen, de canadezen, de australiers etc? Moeten we ook voor eeuwig en altijd om deze redenen de amerikanen in alles volgen?

  Dan kunnen we net zo goed de volgende ster worden in de vlag van de V.S. Eigenlijk zijn we dat al verdomme. Maar ik ben die amerikanen spuugzat, vooral de mentaliteit op het gebied van economie en milieu is steeds minder te pruimen.

  En die VN bestaat uit wel meer dan honderd leden. Waarom gaat die Cofee Annan niet gewoon verder shoppen als hij weet, dat de kwestie hier moeilijk ligt, nadat diezelfde VN Nederland heeft laten stikken tijdens het Sebrenica avontuur?? Dit is hypocrisie van jewelste! Waar hebben we eigenlijk die parlementaire enquete voor gedaan. Weggegooit geld. Ik zie de volgende alweer aankomen. Jongens, hou de lijkenzakken maar weer gereed voor de jongens die hun plicht voor koningin en vaderland hebben gedaan.Mag ik even kotsen..

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.35 uur

 229. Beste Jan en de rest van de sp,

  Ik heb jaren lang gestemd op de PvdA, de laaste jaren was ik van plan om op de sp te stemnen maar altijd bang geweest dat als ik mijn stem niet aan de PvdA geef
  CDA weer de grootste partij wordt.
  Maar nu ik het een en ander heb gehoord dat Wouter Bos (niet luisteren naar zijn achterban dus in de toekomst ook niet naar de Burger) toch weer aanstalten maakt om met het CDA en zee te gaan en wat er gisteren is gebeurd gaat mijn stem definatief naar de sp.

  Reactie door C.de Waal — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.35 uur

 230. Is het niet mogelijk een dergelijke ingrijpende kwestie (de bezetting van een ander land) middels een referentie aan de Nederlandse bevoling voor te leggen? Het zal een ieder inmiddels duidelijk zijn dat de Volksvertegenwoordiging niet het volk vertegenwoordigt maar haar eigen belangen, zie ook de Europese grondwet.

  Reactie door Klaas. — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.45 uur

 231. Hoe zullen trouwens de reacties van dit kabinet zijn als onze eerste 10 á 15 jongens in lijkzakken verpakt terugkomen?

  Ze kunnen niet zeggen, we wisten niet dat het zo risicovol was.
  Al zullen ze dit ongetwijfeld proberen.

  Reactie door Anja — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.46 uur

 232. #78

  Tja, dat denk ik ook.

  Als partij sta je eigenlijk helemaal alleen in deze nederlandse politieke snertsoep. De coalitie kunnen we steeds meer gaan afschrijven.

  D66 en de PvdA zijn schijnheilige partijen.
  Groenlinks is bekeert tot het liberalisme. En de rest daar valt al helemaal niet over te spreken. Er komt geen verandering, tenzij de S.P. de absolute meerderheid heeft. Maar dit volk is dom en achterlijk, daarom krijgen we weer een achterlijke regering. Hoe doorbreek je zoiets?

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.48 uur

 233. Militairen in Afghanistan twijfelen over zin missie. door Joris Roes

  Vrijdag 3 februari 2006 – Volkel – Militairen van het Volkelse detachement dat nu al in Kabul zit, hebben grote twijfels aan de zin van een missie naar Uruzgan. Zij vrezen dat het Nederlandse leger er niets zinnigs kan uitrichten. Dat zegt W. van den Burg, voorzitter van de FNV-bond voor militairen (AFMP). Hij kwam gisteren terug uit Afghanistan, waar hij acht dagen bekeek welke situatie zijn leden te wachten staat. Volgens hem is het volstrekt onverantwoord om Nederlandse militairen uit te zenden naar de Afghaanse provincie Uruzgan. „Door de corruptie en criminaliteit is het uiterst moeilijk om iets substantieels te doen voor de bevolking.“
  Van den Burg sprak op zijn rondreis door Afghanistan in Kabul met militairen van het Volkelse F16-detachement. De volgende lichting wordt gelegerd in Kandahar, om van daaruit ondersteuning te bieden aan de troepen op de grond in Uruzgan.
  Onder de Volkelse militairen bestaan volgens Van den Burg grote twijfels over een missie naar Uruzgan. „Zij denken dat ze er door de onveiligheid niets kunnen uitrichten voor de bevolking en dat ze twee jaar lang hun zwaar beveiligde kamp niet uit komen. Ze vrezen slachtoffers onder de militairen.“
  Bron Brabantsdagblad.

  Reactie door leen — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.52 uur

 234. goed gedaan woutertje .krijgen we straks van die leuke video filmpjes te zien op al jazeera van nederlanders die smeken om niet gedood te worden .kicken jongen .wat ik gemist heb in het debat is dat er helemaal niet gepraat word over hulpverleners elders in afghanistan .dat er mensen in gijzeling worden genomen staat voor mij vast .maar dat intereseerd WOUTER BOS GEEN FLIKKER ALS HET MAAR BUITEN DE JURIDISCHE VERANDWOORDELIJKHEID VAN DE NEDERLANDSE REGERING VALD .

  Reactie door ,texas, henkie — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.52 uur

 235. #227 C. de Waal

  Spijt komt vaak met de tijd zou ik zeggen..
  Volg je hart en gevoel in plaats dat je tactisch gaat redeneren of stemmen. Want inderdaad, door dit soort stemgedrag werd de arrogantie van de PvdA gevoed. Je ziet nu wat het je opleverd.

  Het zijn verloren stemmen..je kon net zo goed op de VVD stemmen.

  Reactie door ReneR — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.53 uur

 236. @224 Henk

  -Het verbaast mij keer op keer dat er mensen zijn die mensenrechten met de mond beleiden, alsof zij zelf zijn geraakt, doch als het om andermans rechten gaat zo’n hypocriet gedrag vertonen.
  *Verbaast mij ook
  Volgens mij doel je hier op de regeringscoalitie?
  Tweederde van de bevolking is tégen de uitzending!!

  -Dat militairen alleen geschikt zouden zijn voor een kinderdagverblijf.
  *(Losse zin, volledig uit de context, maar goed!)
  Je schetst een ideale wereld, als dat toch eens bewaarheid zou worden.

  -dat socialisten in de westerse wereld zich hiermee het salon gehalte ernstig verhogen.
  *Die kwalificatie is van jou, maar ik neem aan dat je doelt op de PvdA?

  -en niet sociaal zijn naar andere minderbedeelden
  * Dit kan de SP niet verweten worden:
  (Uit bovenstaande brief)
  Wat zou er met die 340 miljoen euro gedaan kunnen worden, die deze uitzending van soldaten Nederland gaat kosten? Het merendeel van de Afghanen leeft onder de armoedegrens en heeft gebrek aan alles: eten, onderdak, scholing, werk. Zou het niet meer voor de hand liggen dat we onze aandacht daar op richten en ons geld aan die noden besteden?

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.06 uur

 237. Deze hele show was te verwachten.
  Natuurlijk gaat deze missie door, al was het alleen maar voor het gezichtsverlies voor de internationale gemeenschap.
  ( En het was maar weer duidelijk te zien, wat voor coalitie meneer Bos voor ogen heeft.
  Die hele Partij van de Arbeid, kan zo aanschuiven bij de linkervleugel van de VVD.)

  En voor onze toekomstige premier Bos en de VS, mogen onze jongens hun leven wagen.

  Voor een zogenaamde wederopbouw.
  Je kan pas iets opbouwen als er rust en stabiliteit is.
  Ik ben bang dat het heel wat levens kan gaan kosten.

  Reactie door Henk Koelewijn — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.09 uur

 238. Een treurige vertoning gisteren in het parlement. Overigens met enkele heel goede betogen en interventies van de SP en GL.
  Journalist Arnold Karskens, die als enige feitelijk in Uruzgan heeft rondgekeken (met tegenover hem die irritante betweter Arend-Jan Boekesteijn) zei het treffend aan het eind van de avond in NOVA. Ongeveer als volgt: “Op papier is het misschien allemaal wel geregeld, maar het werkt zo niet in de praktijk, want een werkelijke scheiding tussen ISAF en de Amerikaaanse operatie “Enduring Freedom” is niet mogelijk. Het parlement heeft slechts door een sleutelgat kunnen kijken. Men weet te weinig en moet afgaan op enkele rapportjes. Het parlement kan zijn controlerende taak zo niet uitoefenen.”

  En Dittrich? “Ik ben flink over de knie gegaan.” Een uitnodiging voor zeer beeldende spotprenten!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.21 uur

 239. Als sp-er ben ik blij dat we toch gaan. waren de Nederlanders niet ongelooflijk blij dat we ooit werden verlost van 5 jaar nazi-duitsland? Zelf heb ik dit NIET meegemaakt, maar ik kan me er alles bij voorstellen dat mensen gewoon vrede en rust willen in welk politiek systeem dan ook. Denk je nu werkelijk dat de geallieerden een plan en mandaat hadden tijdens D-day?
  Het heeft geen zin om de zware Piet aan Wouter Kabouter te geven, tenslotte is het de regering die met dit idee kwam. Zelfs al had de Partij van de Afgunst ‘Nee’ gezegd dan waren we toch wel gegaan.

  Reactie door Ron Fluit — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.22 uur

 240. Beste Wattenstaafie

  Het zou zo mooi zijn als de goeden in de wereld worden geholpen en de horken niet.

  Oke, wie zijn de horken? Nieuwe discussie?

  Maar hoe kunnen wij die arme stakkers in Afghanistan helpen als de Taliban, toch geen aanbeveling voor de wereldvrede, daar de lakens uitdeeld.

  En een wereld zonder politie en militairen zou mooi zijn doch is dit geen utopie die niet te verwezelijken valt. Of althans nu nog niet.

  Wees trots dat er nog steeds echte mensen zijn die zich echt bekommeren over de echte zwakkeren in de wereld.

  Reactie door Henk — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.30 uur

 241. Telegraaf en Algemeen Dagblad: “WE gaan naar Uruzgan!”. Hoezo “we”? Gaan onze dappere bureauredacteuren meevechten? Of gaan álle Nederlanders mee “op avontuur”? Heb ik het Nederlandse leger mijn zegen gegeven? Driewerf NEEN!
  Wat niet wil zeggen, dat ik niet elke militair een behouden terugkomst toewens…..

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.39 uur

 242. Inderdaad Rene R, van PvdA kunnen hun achterban net zo goed op VVD stemmen. PvdA is een belachelijk van een partij geworden en D66 is niet eens lach waard. Wie gelooft in Draai Pvda(beter gezegd partij van de bestuurders PvdB) en Draai66 gasten nu? Trouwens die waren ook verantwoordelijk voor serbencia.

  Reactie door khosrow — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.40 uur

 243. @146 Rob en @226 C de Waal: goede beslissing om SP te gaan stemmen!
  Lid worden is natuurlijk nog beter!

  Ikzelf ben zelf ook nog maar net SP lid
  En het voelt goed, dat kan ik je verzekeren!

  Vanmorgen bij het in de spiegel kijken dacht ik: gelukkig ben ík niet medeplichtig aan het tot stand komen van deze beslissing.
  Ik heb gelukkig net op tijd het zinkende morele schip van de PvdA verlaten.
  Ik ben níet medeplichtig, dit kan mij nooit verweten worden, nooit! En dit voelt goed!

  En het grappige was, dat toen ik vanmorgen mijn dochter van 11 jaar in het kort de gang van zaken uitlegde omtrent het gedraai van D66, ze met een prachtige metafoor kwam!
  (is een beetje een bijna uit de hand lopende liefhebberij van ons tweetjes)
  Ze zei: ‘dus het is te vergelijken met een vader, die vind dat zijn zoon níet naar Afghanistan mag gaan, want het is er véél te gevaarlijk.
  Maar dan zegt het merendeel van de familie dat hij tóch moet gaan.
  En die vader maakt dan geen ruzie met de familie, maar zegt tegen zijn zoon: ‘jongen, ik sta volledig achter je!’
  Pap ze zijn GEK!
  Jij snapt het meissie!

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.45 uur

 244. voorspelling, als het uit de hand loopt daar in afghanistan dan zullen de verantwordelijke die daar op aangesproken worden zeggen ” ik sta nog steeds achter de beslissing om te gaan want we hebben die beslissing genomen op hand van de toen beschikbare informatie en het is altijd makkelijk achteraf te zeggen dat het niet was om te gaan” vervolgens gaan ze over op de orde van dag

  Reactie door Co de Boer — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.46 uur

 245. Gisteren was nu typisch voorbeeld van zichzelf vernieuwende Nederlandse ons kent ons bestuurders democratie. Bestuurders beslissen en kamerleden ja knikken. Dat de meerderheid van de burgers in dit land tegen waren telt absoluut niet mee. Wederopbouw van onze steden en achterbuurt maar. Wederopbouw de vrede willende reputatie van dit land maar. Wederopbouw onze armoedebestrijding maar. Wederopbouw onze gezondheidszorg maar,,,,, Nederland is slaaf van Amerika geworden en de meerderheid van de tweede kamer hebben ja geknikte. Gelukkig heeft SP een Dikke NEE gezegd. Ik hoop dat mensen in dit land eens wakker worden en wakker blijven tijdens de verkiezingen. Want dit ons kent ons praktijken en PvdA/D66achterkamer moet beëindigen. Of u nu rechts of links bent zijn we allemaal de dupe. De belasting meevallers gaan niet naar de burgers in dit land, die komen ook niet terecht bij Afghaanse burgers maar die gaan naar de wapens en zakkenvullende ons kent ons bestuurders en PvdA, VVD, D66, CDA, LPF, Wilders zakkenvullers. Over recht en democratie gesproken?

  Reactie door khosrow — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.59 uur

 246. Het nederlandse leger wordt toch een onderdeel van het amerikaanse leger?
  Het nederlandse opereerd toch niet zelfstandig?

  En ik denk dat het amerikanen maar 1 ding voor ogen hebben, dat osama bin laden te pakken krijgen en de taliban aan banden leggen.
  Dus ik denk in 1ste instantie van de weder opbouw nog geen spraken is.
  Ook al worden wij door de amerikanen voor ogen gehouden, dat we aan de weder opbouw gaan samen werken.

  Gisteravond op Netwerk was er een bezorgde moeder waar van haar zoon naar afhganstan wordt gestuurd.
  Ze zei gisteravond van, je kan niet iemand daar naar toe sturen, als er nog geen vrede is.
  Ik vond het wel een goeie uitspraak van der.

  En dan gaat het nederlandse leger voor een vredes missie naar afhganistan!

  Ik voorspel dat het nederlandse leger in wordt gezet tegen osama bin laden & de taliban.
  Ik hoop dat ik het verkeerd heb.
  Anders zullen wij echt een mogelijk tegenstand krijgen met iedereen die de Jihad voert.

  Reactie door Ron — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.01 uur

 247. Wat nu 340 miljoen is blijkt over een jaar het dubbele.
  Niet zo erg want als Nederland regelmatig genoemd word is dat goed voor het bedrijfsleven. Hoe meer slachtoffers hoe meer reclame. Eigenlijk zou het bedrijfsleven de kosten van die missie via extra belasting moeten betalen.

  Scebrenica word regelematig bij de discussie betrokken en wat daar van geleerd is. Er word dan niet bijverteld dat toen de militairen dat ook niet zagen zitten.

  Reactie door Sprut — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.01 uur

 248. We gaan naar Uruzgan!
  De koppen in de krant weten geen onderscheid te maken tussen een voetbalwedstrijd en een vuil spelletje.

  Reactie door Alex — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.02 uur

 249. @240 Henk

  Natuurlijk het spreekt voor zich dat wij die arme stakkers in Afghanistan moeten helpen waar we kunnen.
  Maar de bedreven politiek misleidt!
  Men heeft het steeds maar over een opbouwmissie.
  Men denkt daar iets te kunnen opbouwen terwijl de boel in brand staat en de kogels je om de oren suizen.
  Dit is gewoon niet mogelijk je kan niet vechten en tegelijkertijd opbouwen.
  Benoem de missie dan zoals deze is, dan heb je veel minder mitsen en maaren en iedereen weet waar hij aan toe is!
  Stuur dan een internationale en efficiënte coalitiemacht, ga jagen op alles wat Taliban of Al Qaida is en ga daarná opbouwen.
  Is misschien ook moeilijk of niet te realiseren maar getuigd m.i. van meer realiteitsbesef!

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.11 uur

 250. Wat, bijdrage 212 van Kees Huizenga, ons
  laat weten, verwoordt al onze onbeantwoorde
  vragen en kan ik volledig onderschrijven.
  Naast de PvdA de opmerkingen van de CU,
  bij monde van mevrouw Tinke Huizinga-Heringa, was er voldoende mogelijkheid déze
  missie af te stemmen.

  De voorbereidingen zijn kennelijk van dien
  aard geweest, dat het thuisfront nog 4 mnd
  speling heeft om e.e.a. te regelen.

  Het Kabinet, bij monde van Kamp, hoeft niet
  trots te zijn op de 126 stemmen van de 150,
  het voet bij stuk houden door de PvdA voor
  hun steekhoudende argumenten is een diep-
  trieste vertoning geworden.

  Wat zij in hun verkiezingsprogramma gaan
  schrijven zal de eigen aanhang achter de oren doen krabben, want wat zal daad bij het woord voegen nog aan betékenis hebben?

  De kiezer komt bedrógen uit.
  Woorden en woorden die stémmen vermoorden!

  De SP kan fier in de oppositiebanken blij-
  ven en nu is het slechts aan de lezer hier,
  de kiezer en de TVkijker, hoe STERK die
  oppositie kan worden, om nog meer van dit
  soort wantoestanden voor de toekomst te
  kunnen tegenhouden.

  Alleen een grote oppositie maakt dat nog
  mogelijk en dat maakt de SP dus alleen maar
  groter en het is buitengewoon teleurstel-
  lend, dat het CDA, de mond overloopt van
  christelijke beginselen, zelfs dat Hans
  Wiegel zégt wel eens in de kerk van Hooge-
  veen te zitten, Wouter Bos de zoon van een
  zendeling is, en men terwille van een toe-
  komstige coalitie elkaar zégt op menig ter-
  rein wel te kunnen ‘vinden’.

  Het Kabinet kan WILLEN wat het wil, maar kan nimmer onze Krijgsmacht, persoon voor
  persoon dwingen een aandeel te leveren, vol
  gens elders gedane toezeggingen.

  JONGENS EN MEISJES, ZO LANG ER GEEN OORLOG
  IS TUSSEN AFGHANISTAN EN NEDERLAND, kan men
  op grond van de Rechten van de Mens déze
  missie weigeren.

  Ons Kabinet is daar volledig van op de hoog
  te en heeft alles in het werk gesteld om de
  werkwijze te doen voorkomen als zou het een
  Vredesmissie zijn.

  Inmiddels weten wij beter, en zijn wij ook
  vooral door buitenlanders goed geïnformeerd
  en het feit dat nu al Nederlandse journa-
  listen ter plekke geweerd dienen te worden
  is een teken aan de wand.

  Als dit verzoek werkelijk door dit Kabinet
  gedaan is aan de Verenigde Staten, zegt het
  alles over de werkwijze van deze manier van
  Regeren.

  MET TROTS KAN IK ZEGGEN LID VAN DE SP TE
  ZIJN GEWORDEN, die zich, als je het zo wil
  zeggen, socialer, eerlijker en zelfs dus
  christelijker opstelt dan wat wij, van men-
  sen binnen de huidige coalitie met zeer ze-
  ker diezelfde achtergronden, meenden te mo-
  gen verwachten!!

  Er zullen nu ongetwijfeld mensen zijn, die
  dit ook ‘vies en vunzig en vuil’ vinden
  en geen hoge pet meer op hebben van betrouw
  baarheid, waarachtigheid binnen de politieke area en op zoek zijn naar ‘éérlijk werk in de samenleving’, die
  moeten we met voorrang verwelkomen; die
  politieke hanen die straks na de Verkie-
  kiezingen van 2007 komen vlúchten, hebben geen prioriteit.

  Wij zouden inderdaad een bijdrage leveren
  aan de Wederopbouw, aan de Veiligheid be-
  tekent dat zeker dmv oorlogshandelingen:
  die consekwentie heeft men zorgvuldig ver-
  meden duidelijk te maken.

  LATEN WIJ NIET VERGETEN LATER IN DE TIJD
  DAT SP EN GL HEBBEN WILLEN VOORKOMEN DAT-
  GENE WAT NU HISTORISCH MEER WAARDE ZAL HEB
  BEN DAN MEN VOOR MOGELIJK HOUDT.

  Voorgenomen Verkiezingsprogramma’s zullen
  nu door ‘het land’ gewantrouwd worden en
  dat is voor rekening van álle ja-stemmers!

  Al die ja-stemmers zullen vermoedelijk dan
  ook hun traditionele Paasviering overslaan
  want dat zal niet meer in overeenstemming
  te brengen zijn met de dagelijkse manier
  van handelen, of levert het juist die be-
  véstiging op, die confrontatie?

  *******************************************
  BEDANKT JAN MARIJNISSEN VOOR JE BELOFTEN
  GESTAND GEDAAN EN NAGEKOMEN;JE DEED WAT JE
  KON EN ZOALS JE EIGEN AANHANG DAT HEEL
  GRAAG ZIET ! JA IS JA EN NEE IS NEE !

  *******************************************

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.15 uur

 251. Ja jongens ik sta dat al vanaf het begin te roepen, maar kennelijk wilt dat niet gelezen worden.
  Die militairen van ons hebben gekozen voor dat vak.. Dat vak neemt risico’s met zich mee. Eén van die rsico’s is de dood. Het is grof, maar zo legt het nu eenmaal. Je weet als je dat vak kiest dat je uitgezonden kan worden en daarbij deze risico’s kan lopen. Persoonlijk heb ik er geen medelij mee. Als je dat niet wilt dan moet je niet in het leger gaan. Zo simpel is dat.
  Daarbij het was al vanaf het begin af aan bekend dat we zouden gaan, maar het zijn weer mooie praatjes welke ze daar houden om stemmen te trekken en Nederland even op een andere gedachten te zetten dan de vermeende zorgtoeslag en de compensering van Kamerleden.
  Niemand die daar in de kamer zit, zit er voor jou, maar puur en alleen voor hun eigen dikke portefeuille. Geld halen ze toch, wie er ook zit, bij ons burger vandaan. Dat doet ook de SP en Groen Links. Ga maar stemmen dan zal je het zien. Het is gewoon één groot spel en wij Nederlanders trappen daar elke keer weer met open ogen en grote monden in.

  Reactie door Maarten — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.22 uur

 252. @246
  Osama bin laden pakken ik geloof er niets van dat ze dat willen.
  Dat is hun doel niet.
  Wat moeten ze dan aanvoeren om het recht te nemen olie landen aan te vallen.

  Reactie door Jofel — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.32 uur

 253. 238 Olav en anderen.

  Hoe kan het dat Karstens(NOVA) feitelijke info in huis heeft en dat deze gewoon door ons kabinet gepasseerd is.
  Info die wij eigenlijk ook al hadden maar
  die uit directe ervaring weergegeven.

  Wat gaan onze soldaten daar dan doen?

  1. Niks doen omdat het te onveilig is om iets te doen, soldaat en bevolking daarmede het hoofd riskeert riskeert?
  Zoals door gesteld heeft het geen zin een waterput neer zetten en deze te gaan bewaken omdat iedere betrokkene/bevolking er aan gaat. Er kan geen opbouw plaats vinden.

  Ik begrijp dat de troepen elders in Afghanistan optie niets doen ook genoemd hebben omdat het te onveilig iets aan opbouw te doen.

  Zou het een peperdure missie zijn om het gezicht van de Amerikanen te redden?

  2. Of gaan ze iets doen nl. samen met de Amerikanen EF tegen de Taliban te vechten.

  Wie begrijp nog hoe de Nederlandse verstrengeling werkelijk in elkaar steekt?

  Reactie door mona — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.32 uur

 254. Wat ik alarmerend vond, en zou je kunnen concluderen dat de missie al kat in’t bakkie was nog voordat er een kabinetsbesluit was genomen, is dat een delegatie Nederlandse zakenlui mogenlijkheden in Afghanistan gingen ‘verkennen’. Onder leiding van Van Ardenne.
  http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/economie/article254290.ece

  Reactie door Sonja — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.35 uur

 255. Het spel is door het CDA en VVD partijen prima gespeeld, gebruikmakend van de onderdanigheid van D66 en de geilheid van Bos met de om hem heen hangende schandknaapjes.

  Reactie door Jofel — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.37 uur

 256. 254 Sonja
  Heb het gelezen. Het is gekmakend.
  Ik vond toch al Ardenne een puur zakelijk uitstraling en daarnaast zich onaangenaam op het debat opstelde.
  Ze toonde naast Kamp regelmatig non verbale,ridiculiserende reacties op de oppositie. Ik denk ook dat het waarschijnlijk is dat er al veel meer in het verschiet ligt, er afspraken zijn gemaakt, dan ons is voorgeschoteld.
  Top secret.
  Een kat in ‘t bakkie

  Reactie door mona — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.50 uur

 257. Ik ben zelf ook tegen de uitzending naar Afganistan, maar ik vind het belachelijk dat de PvdA hier zo wordt afgezeikt. Het lijkt wel alsof de PvdA dezelfde mening moet hebben als de SP. Als dat zo was dan zouden ze beter kunnen samengaan en dat is toch ook niet de bedoeling.
  Ik word doodmoe van dat negatieve gedoe hier.

  Reactie door Karin — vrijdag 3 februari 2006 @ 11.54 uur

 258. 255 Ik vond het debat overwegend een genante vertoning. Met zat een deel van de tijd te lachen of met elkaar te smoezen.
  Ik vond het een grote belediging.
  Alles was al lang in kannen en kruiken, het was hun feestje.
  Zoals van Bommel zei: dit debat is politiek theater.
  Ik kan over deze traktatie, dit festival of idiots, fools and liars waarop we getrakteerd zijn, niet meer lachen.
  Gelukkig stond Jan er nog aan het eind als een kei en serieus in.
  Ik hoop dat veel Nederlanders dit is opgevallen en ze hun politieke keuzes nader zullen overwegen.

  Reactie door mona — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.04 uur

 259. Deze mail kregen de PvdA-leden vandaag:

  Deze week heeft de Partij van de Arbeid-fractie ingestemd met het sturen van een missie naar Afghanistan. Voor ons gaf uiteindelijk de doorslag dat we ervan overtuigd zijn dat we, hoe moeilijk ook, in Afghanistan iets kunnen betekenen voor de Afghaanse bevolking.

  De operatie in Afghanistan wordt geleid door de Verenigde Naties, door Kofi Annan. De Partij van de Arbeid hecht aan internationale solidariteit en heeft een lange traditie van steun aan militaire missies die op een internationaal-rechtelijk deugende manier, en dus met instemming van de Verenigde Naties, worden geleid.

  Toch hebben we niet zonder slag of stoot ingestemd met de missie. De PvdA-fractie heeft zeer kritisch gekeken naar het besluit van het kabinet en drie eisen op tafel gelegd. Ten eerste moesten we er zeker van zijn dat we de Afghanen echt zouden kunnen helpen, dat het geen kansloze missie zou zijn. Ten tweede moest de commandant van onze troepen in ons gebied op cruciale momenten de baas kunnen zijn en moest de behandeling van krijgsgevangenen goed geregeld worden. Ten derde moest het kabinet als één man achter de missie staan. Onze soldaten hebben er namelijk recht op zich eenduidig gesteund te weten. Dit laatste – de noodzakelijke eenheid van het kabinetsbeleid – hebben we in het Kamerdebat afgedwongen. Maar ook bij de andere twee punten is het kabinet ons tegemoet gekomen.

  Allereerst bleek uit de rapporten van de inlichtingendiensten dat de missie wel degelijk kans van slagen heeft, hoewel het gevaarlijk is in Afghanistan. De doelstelling van stabilisatie, het hand in hand creëren van een veilige omgeving en het opbouwen van een begin van behoorlijk bestuur, is niet onmogelijk. We maken ons geen illusies. Het zal moeilijk gaan, de resultaten zullen langzaam komen, er zullen vele tegenslagen zijn, maar het kan wel. En als die mogelijkheid ook echt bestaat, dan moeten we er niet voor terugschrikken. Internationale solidariteit wordt wel een heel hol begrip als we afhaken als het moeilijk wordt.

  Ook op het tweede punt bleek dat onze aanpak vruchten afwierp. Er zijn sluitende afspraken gemaakt met de Afghaanse autoriteiten waardoor eventuele gevangenen worden bezocht door het Rode Kruis en gevolgd door de Nederlandse autoriteiten. Daarbij gaat het erom dat de krijgsgevangenen volgens het internationale recht worden behandeld. De afgelopen week is ook duidelijk geworden dat de commandant van onze troepen acties van de Amerikanen in zijn gebied kan tegenhouden. Dit is precies wat wij vroegen, het vermindert de veiligheidsrisico’s voor de Nederlanders en verhoogt de slagingskansen voor het opbouwwerk van de Nederlanders, waardoor we de Afghanen kunnen helpen en de internationale rechtsorde kunnen versterken.

  De PvdA weet dat Nederland niet altijd en overal iedereen kan helpen. Dat kan van een klein land als Nederland niet verwacht worden. Maar de missie in Afghanistan heeft een voorgeschiedenis. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 ontstond wereldwijde steun om onder leiding van de Verenigde Naties de broeinesten van terroristen in Afghanistan binnen te vallen. Door nu weg te gaan uit Afghanistan zouden we dat kleine beetje hoop op betere tijden bij de Afghaanse bevolking meteen weer inleveren aan de Taliban. Nu het mogelijk blijkt om de Afghanen, hoe moeilijk ook, te helpen, vinden wij dat we dat dan ook moeten doen.

  Wouter Bos, fractievoorzitter Tweede Kamer

  Reactie door Karin — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.05 uur

 260. Voor al die Afghanen die afhankelijk zijn van hulporganisaties, van gezondheidscentra (die nu nog doelwit zijn van rebellen) ben ik heel erg blij dat er Nederlandse militairen heengaan. Geweldig.

  Dat het de SP partijpolitiek slecht uitkomt dat de PvdA haar eigen standpunt bepaald heeft, tja, dat zal de gemiddelde Afghaan niet interesseren.

  Reactie door Sjoerd — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.08 uur

 261. Wooow, ik krijg op deze log meer reakties in 1 dag dan na een maand op nieuwrechts, geenstijl en frontaalnaakt bij elkaar. Hulde !!

  We hebben met zijn allen gezien dat ook Wouter Bos en zijn kliek zijn overgehaald om de missie te steunen. Ja ja, ik vermoed dat er slechts door het CDA is ingefluisterd “als je nu nee zegt kun je regeren met ons vergeten”. Kun je nagaan wat er zou gebeuren als deze draaikonten straks daadwerkelijk weer gaan regeren. Dan krijgen we een verbod op het benoemen van de etnische achtergrond van criminelen, om maar een voorbeeld te noemen, maar dat is off topic.

  Maar ik moet de SP wel een compliment geven voor het standvastig optreden. Dat is echter een goede eigenschap die je alleen bij partijen treft die nooit aan de regering hebben deelgenomen. Het nadeel van een democratie als de onze is dat er nooit wat kan worden besloten zonder allerlei compromissen (eingelijk afzwakking van het besluit an sich).

  Neem nu de VS. Daar heb je een 2 partijen stelsel en wie wint, die besluit alles (zeker als het congres ook aan de juiste kant staat). Maar ook het Amerikaanse systeem heeft zo zijn nadelen. Daarom pleit ik op dit podium voor een totalitaire staat waarin iedereen gelijk is en corruptie niet bestaat (als je doodstraf maar snel genoeg oplegt lukt dat wel). Daar moet de SP aanhang het mee eens zijn.

  Reactie door Tegengaz — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.11 uur

 262. Reactie op Karen.

  De PvdA vervult in het parlement de rol van volksvertegenwoordiger, evenals alle andere politieke partijen natuurlijk. Zij moeten verwoorden wat er zich in hun achterban afspeelt en de stem zijn van het volk. Als de meerderheid van de PvdA-stemmers tegen deze militaire missie is, dan kan de PvdA niet anders dan tegenstemmen. Dit is nu niet gebeurd en daarom is de kritiek die hier geuit wordt niet misplaatst.

  Tilly.

  P.S. Jan, je boek (Hoe dan Jan?) is geweldig, ga zo door!!

  Reactie door Tilly — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.24 uur

 263. Re; @252
  Ik hoop dat ik het verkeerd heb.
  Maar mij gedachten gaan wel die kant op.

  Maar er gaat zonder twijfel zoveel miljoenen van onze belastinggeld de lucht in daar, wat daar je daarvan!
  Terwijl (hoe ik soms egocentris kan denken) het geld voor ons land, hard kan gebruiken.

  En wat zullen die (mogelijk) amerikanen denken van, achhhhhhhhh die nederlanders trappen er toch weer in, om onder onze krijgsmacht te willen dienen.
  Wat zijn die nederlanders weer een stelletje lullo’s (sorry voor dit woord).
  Nederland weer nr1.

  De plannen voor een aanslag binnen nederland zullen ongetwijfeld nog ergens liggen en wie zegt niet dat hier zal gebeuren.
  Kijk maar naar Mohammed Bouyeri met zijn uitspraken van gisteren.

  Ik hoop echt niet voor nederland, dat het hier niet zal plaats vinden.
  Maar ik vrees echt ergste, als de nederlanders geplaats zullen worden in afhganistan en onder de amerikanens krijgmachts zullen dienen.

  Reactie door Ron — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.24 uur

 264. Beste mensen, het was mij het dagje wel gisteren. De klucht “Nederlandse politiek op zijn smalst” opgevoerd in drie bedrijven. Spelers die geen tijd hadden hun Show uit het hoofd te leren maar met kracht voor te lezen gelijk een detaillist. Waar was de grote lijn waar langs het verhaal dient te lopen.

  Legers in den vreemden zijn bezetters zo eenvoudig is het.

  En steeds hoor je, maar de Amerikanen hebben ons ook bevrijd. Ik moet hier aan toevoegen nadat de Russen het duitse leger verslagen hadden. De invasie kwam op 6 juni 1944 uit angst dat de Russen heel Europa zouden bezetten. Alsof zij behoeften hadden daaraan. Na de zogenaamde bevrijding werd west Europa wingebied van de VS en wij maar cola drinken en naar gore films kijken en iedere dag werd er democratie en vrijheid gepredikt, het Yankee geloof.

  De amerikanen zagen hun macht groeien en waren tevreden. Dat zelfde spel werd gespeeld in Palestina met behulp van de joden, Korea, Vietnam en nu Irak en Afghanistan.

  Nederland had na de tweede wereldoorlog zijn eigen besognes in Nederland Oost Indië zo’n 6000 doden, na de overdracht ging men dapper mee doen in Korea onder de vlag van de VN zo’n 200 doden. In Indonesië hadden wij een verantwoordelijkheid in Korea hadden wij niets te zoeken.
  Maar daar wij zo nodig onze solidariteit moesten er 200 levens geofferd worden, maar dat waren vrijwilligers en niemand in de politiek treurde er om behalve de familie en ouders.

  Maar nu hebben wij een beroepsleger en dat houdt in dat zij kunnen sterven niet voor Koningin en Vaderland maar voor die hele organisatie omkleed met leugens en bedrog dat kapitalisme heet met als messias Yankee.

  Dit Yankee geloof is wereldsbedreiging nummer één. Daar moslims vrij sterk in hun geloof zijn zal Yankee niet rusten nadat hij de moslims in reservaten opgesloten heeft. En die moslims die zwak in hun geloof zijn zullen als bewakers functioneren.

  Dit heb ik ook meegemaakt in de tweede wereld oorlog toen wij Nederlanders bezet werden door de Duitsers, diegene die zich verzette tegen de Duitsers waren terroristen die moesten “sofort abgeknalt” worden.

  Treur niet te veel om die jongens en meiden die in hun plunje zak terug komen maar om hun ouders en familieleden die het niet tegen hebben kunnen houden.

  .

  Reactie door h.hiensch — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.25 uur

 265. Re; @264

  Misschien overdrijf ik een beetje.

  Ik werk zelf binnen de beveiliging en alert zijn en blijven, is wel 1 van de hoofdtaken van mij beroep.

  Wij zeggen altijd binnen ons beroep, het beter voorkomen dan genezen.

  En wij proberen binnen ons beroep een stapje voor te zijn, voor hetgeen zou kunnen gebeuren.

  Ik hoop voor de jongens heelhuids terug komen, meen ik echt.
  En dat alleen voor een vredesmissie in worden gezet en dan het geen serbrenicia wordt.

  Reactie door Ron — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.42 uur

 266. 260 Er stond onlangs een complimenteus
  artikel over de SP en haar bestuurlijke capaciteiten in gemeentes in de Volkskrant.
  Er was door adnere partijen geconstateerd dat de SP volwasen was geworden, in staat bleek compromissen te sluiten en goed te besturen.
  Dit zou dan de genoemde politieke volwassenheid beslaan.
  Het lijkt mij dat een SP die bereid is tot bestuurlijk compromis stukken beter is voor een ander regeringsbeleid dan een onverwaterde SP in de oppositie?

  Over de doodstraf en corruptie mag je zelf nog een verder betoog neerzetten!

  Reactie door mona — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.43 uur

 267. @Sonja 254:
  Het zet het kabinetsbesluit en de stemming in de Tweede Kamer over de missie in een mogelijk smerige context.

  1) De Afghaanse regering is een verklaard voorstander van de missie.

  2) De Afghaanse delegatie wordt geleid door hun Minister van Handel.

  3) De VNO-NCW is een machtige lobby-organisatie in politiek Den Haag.

  4)Je kunt je afvragen of economische motieven een rol hebben gespeeld in de besluitvorming.

  5) Mocht dat zo zijn, dan worden er 12-1400 militairen gebruikt als wisselgeld.

  6) Ik hoop dat ik het mis heb. Maar economische motieven zijn al in vele oorlogen de werkelijke achterliggende reden geweest.

  Reactie door Johnito — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.43 uur

 268. @ Maarten (251):

  “Ik sta al van begin af aan te roepen” dat het helemaal niet gaat om de risico’s van de militaire professie of pacifisme. Het gaat om het tegenhouden van een ZINLOZE “missie” met enkel averechtse gevolgen.
  Het was ook helemaal niet “van begin af aan duidelijk dat we zouden gaan”. Ook premier Balkenende heeft gisteravond nog expliciet gezegd, dat Nederland internationaal altijd het voorbehoud heeft gehanteerd van goedkeuring door het parlement.
  Dus: je lult maar raak.

  We hebben te maken met een onverantwoordelijke slaafsheid van de Nederlandse regering ten opzichte van een land dat al jarenlang uit eigenbelang een mondiale agressiepolitiek voert, verpakt in de term “preventieve oolog”. Gelukkig er nog zelfstandig denkende Nederlanders zijn die werkelijk pro-actief en preventief doordenken.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.46 uur

 269. 223 Wattenstaaffie, inderdaad sorry.
  ook Groendaal. ff niet goed gelezen.

  ;}

  Reactie door Emiel — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.48 uur

 270. Mona, dit hele gekonkelefoes zal zijn weer-
  ga hebben op het kiezersgedrag, en bij ge-
  brek aan een lokale “SP”, stemt men straks
  ‘plaatselijk’ op het best haalbare!
  Echter…de Kamerverkiezingen….als de missie van Vrede dan een jaar aan de gang
  is, ….zullen de resultaten ervan de in-
  vloed op de kiezer doen uitwerken !!!!!!!

  Vergis je niet in de oudere kiezer, die het
  langst toekijkt, weet, leest, meemaakte en
  ziét…die kiezen niét meer verkéérd !!

  (Medelijden heb ik met de dochter van Joop
  en Liesbeth, dat ze dit moet meemaken, want
  binnen de partij had ik althans van haar een tegenstem verwacht – ben daar nog niet
  van op de hoogte – indien akkoord staat ook
  zij onder druk van iets wat we tzt wel zul-
  len horen.)

  Laat mij niet horen, dat de slachtoffers
  aan Nederlandse zijde, allen zo snel moge-
  lijk worden opgenomen in een gehéim zieken-
  huis, waarbij de buitenwereld geen toegang
  zou kunnen krijgen.

  Deze keer mogen familieleden erop staan om
  fatsoenlijk op de hoogte gehouden te worden
  en tot op detail over de ‘ongelukken’ te
  worden geïnformeerd!
  Zolang Isaf de hulp mag inroepen van Oef,
  ÉN OMGEKEERD, kunnen wij zelfs van alle re-
  levante info verstoken worden, hir !

  De hulpploegen, zoals het Rode Kruis, NU
  ook onder druk zetten door te moéten gaan
  en dat mogelijk zouden willen weigeren, be-
  tekent de facto dat men onmiddellijk artsen
  en verpleegsters uit het Bedrijfsleven zal
  moeten aantrekken en in een legeruniform
  steken, met een dijk van een verzekering en
  bonus die hen voor de rest van hun leven
  schadeloos stelt. Als ze van de ‘normale ZORG ín Nederland afhankelijk zouden moeten
  worden, leven zij mogelijk in armoede!

  Zo dat wordt óverwerken voor het Kabinet:
  vroeg op met zijn allen om die 22 miljoen
  zien terug te krijgen, waarbij dus toch be-
  wezen is dat de boekhouding van de ministe-
  ries elk een eigen aanpak en gezicht mogen
  hebben,… schandelijk slordig!

  Zulke zaken komen pas achteraf aan de orde,
  wordt dan snel geantwoord. Vergéét het maar
  want bij een dagelijks bijhouden van de in-
  komsten en uitgaven, en de termijnen die daaraan gekoppeld zijn waarbij dan een overschrijdingstermijn geldt, is het heel
  gebruikelijk, i.v.m. RENTE aan inkomsten of BOETErente, de zaken tot op de CENT te
  volgen. Stérker nog: in het bedrijfsleven
  betáált men geen 12 uur éérder dan nodig is, dáár worden de dubbeltjes wel omge-
  draaid binnen het betalingsverkeer.

  Als peilingen uitmaakten dat Nederlanders dus grotendeels tégen deze missie waren,
  zijn zij dus uiteindelijk niét in de Kamer
  vertegenwoordigd geweest.

  Van Maurice de H. verwacht ik dan ook onder meer een enquête NU, hoe de Nederlan-
  der over de gang van zaken van ook de afge-
  lopen week denkt, en ben dan razend be-
  nieuwd hoe het percentage uitvalt dat door
  de tégenstemmende burgers wordt bepaald.

  MONA, Karin en vele anderen, laten wij het
  hiér niet af laten weten en ons blijven
  concentreren op het hárt van de partij die
  zich gisteren prima opgesteld heeft !

  Een vermoeidheidsinzinking van deze Partij
  is nu het laatste wat we moeten hebben, en
  als oppositie een appél doen op hártelijk
  en nuchter denkend Nederland ! Doorgaan dus
  met opletten en signaleren én allemaal:
  flink vragen blijven stellen en antwoorden
  eisen in naam van de burger !

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.50 uur

 271. Wie in de afgelopen jaren opgelet heeft, zou nog moeten weten dat men hier en in Amerika heeft staan juichen toen de Taliban aan de macht kwam. Lees de vreugde in de Nederlandse kranten er eens op na. Van Telegraaf tot Volkskrant, allemaal vonden ze het prachtig. De Taliban werd actief gesteund door de Amerikaanse CIA om aan de macht tekomen.

  Nu gaat Amerika weer proberen daar een nieuw bewind neer te zetten. Ik vraag me af of dat bewind over een jaar of twintig weer met militair geweld moet verjaagd worden.

  Reactie door Drob — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.02 uur

 272. @ Mona (253):

  Zie nr. 233 van Leen.
  Nederlandse militairen die al in Afghanistan zijn denken dat ze twee jaar lang niets voor de bevolking zullen kunnnen uitrichten en louter hun militaite kamp zullen moeten verdedigen!Zeer realistisch.
  De Nederlandse regering bestaat uit een stelletje marionetten en hielenlikkers die zich groot wanen als zij in alles de regering-Bush volgen. Welke consequenties er ook aan vastziten, kennelijk. Zoiets ongeveer. Om zich te rechtvaardigen wordt allerlei verbloemende taal gehanteerd.

  Vergeet het, dat achter de uitzending van troepen een werkelijk langdurig en kritisch reflecterend denken en een doortimmerd plan zouden zitten. Verwacht dus geen werkelijke logica of een handelwijze die recht doet aan de feitelijke realiteit. We zijn heel diep gezonken in Nederland met dit kabinet.

  @ Karin (259):

  Dit is toch het toppunt van “wensdenken”, wat in de mail van Wouter Bos aan de leden staat! Dat heeft niets van doen met de realiteit. B.v.: “De commandant van onze troepen kan acties van de Amerikanen in zijn gebied tegenhouden”, enz., enz. Ja, doei!

  @ Tegengaz (261):

  Jammer voor je, joh, je zult de SP niet meekrijgen! :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.16 uur

 273. Zeker kan ik het ook waarderen dat Groen
  Links getoond heeft wel die ruggengraat te
  hebben en Femke Halsema, ook de roots van
  de partij goed begrepen heeft, en de zijde
  van de SP heeft gekozen, die op zich ook
  de roots heel erg bewust blijkt.
  Rood en Groen halen ongemerkt een heel
  bruine arm bij een groot gedeelte van het
  publiek, en daarvoor mogen zij samen wel
  even in het zonnetje gezet worden.
  Twee fractievoorzitters die naar eer en ge-
  weten, mede namens hun kiezers, hebben ge-
  handeld en béter hebben kunnen slapen van-
  nacht dan wie ook van de ‘ja’knikkers, en
  is het niét vertegenwoordigen van hun wer-
  kelijke achterban een grote blunder en dat
  zal weer een signaal geven, net zoals toen
  men dat deed via Pim Fortuyn!
  Het electoraat, WAKKER GEWORDEN (?)(!),
  zal het Kabinet afrekenen op deze gáng van
  záken! Kortom wat mij betreft hebben
  Femke en Jan samen de ‘bruine band’gehaald
  en nu op voor het landskampioen, toch?

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.17 uur

 274. madelief Heb net gehoord dat in geen enkel ander land er zo lichtzinnig met grote politieke issues
  zoals deze buitenlandse militaire missie wordt omgegaan.

  Het stomme is dat we dit van te voren alles al wisten, dat het allemaal allang besloten was en dat je je er toch weer boos om maakt, alleen al om het gebrek aan getoonde respect.

  Ik moet af toe nog even stoom af blazen en wil mijn belasting geld terug!!!!

  met groet

  Reactie door mona — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.26 uur

 275. Als we met zijn allen geen belasting meer betalen kan het kabinet de missie misschien niet meer bekostigen?

  Reactie door mona — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.32 uur

 276. Hoi Evert, het is echt waar. In naam van God worden Afghaanse militairen klaargestoomd…hoe dom kun je zijn toch?
  De echte reden waarom nederland mee wil doen is weer een economische. Bedrijven kunnen zich dan gaan vestigen in afghanistan, hun economie is verviervoudigd!!!!!!!Die van ons wordt afgebroken. Het is een verschuiving van kapitaal van het ene naar het andere land. In plaats van een evenredige verdeling krijgen we weer hetzelfde als altijd..ongelijkheid. Het inkomen per hoofd van de bevolking ( de arme mensen vallen daar dus niet onder????)is hoger geworden. Hier in nederland is het aantal faillisementen met 25 % toegenomen ( in totaal) Het betreft vooral beginnende eenmanszaken, tsja zij hebben niets om aan de kant te leggen! Het aantal mensen dat moet leven van een schamel bedrag neemt hier toe en voedselbanken worden de bedrijven van de toekomst..ik hoorde dat je bij sommige 2 euro moet betalen…lijkt me stug..maar goed. Dan wordt dit bedrag ook vast wel hoger! Als je niet werkzaam bent in het zaken leven tel je niet meer mee. Als je een hart in je donder hebt heb je pech..sociaal zijn is uit. Het is tijd om dit kabinet te laten vallen en ik vind dat Boris Ditrich de stekker er uit moet halen! Dan maar geen bonus of een extraatje Boris! Of inderdaad alles platleggen en dan kijken hoeveel werk er verricht kan worden zonder werknemers. Werkers worden gediscrimineerd…papierwerk en vergaderingen worden hier belangrijker gevonden. Mijn motto: dom lullen kan iedereen! Het is hier enorm verkeerd aan het gaan en het wordt nu echt tijd er iets aan te doen. Ik ben er klaar voor! Jan, wat is een optie???

  Reactie door cynthia — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.37 uur

 277. Verschrikkelijk dat we naar Afganistan gaan, droevig voor de ouders die daar hun kids verliezen, PVDA meneer Bos heeft straks bloed aan zijn handen. Ik heb hen nooit vertrouwd je ziet hem nooit alleen als de verkiezingen eraan komen dan is ie er weer.
  Maar het kabinet heeft toch mooi weer de schrijnende armoede in nederland, op de achter grond gezet met dit debat.
  Aan de reacties te zien op deze site gaat de SP een glansrijke toekomst tegemoet.
  Sterkte alle medelanders die onder het modale inkomen leven. PT

  Reactie door PeterT — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.45 uur

 278. @264 Bedankt Henk en voor mij persoonlijk
  ook voor je laatste zin, want ook mijn zoon
  kan een auto=ongeluk krijgen, maar hem door
  een dergelijke Vredesmissie te moeten ver-
  liezen? Voor hém, die niet hoeft te gaan,
  maar voor al die ouders en geliefden van
  jongens van zijn leeftijd ook, is het mij
  onbegrijpelijk dat de politiek nu denkt ge-
  hoor te moeten geven aan afspraken, die niet op deugdelijke gronden werden gemaakt,
  en waar wij zélfs niet op dié manier van op
  de hoogte waren en ook werden misleid.

  De achterban van dit stuk Krijgsmacht moet
  straks dénken dat hun geliefden voor deze,
  onze natie, is gevallen, maar nee, voor deze, onze natie worden zij ‘geofferd’!

  Pijnlijk om dat te moeten vaststellen en nu
  kan ik daar nog iets over zeggen; straks
  kan dat niet meer, té kwetsend voor de na-
  bestaanden die dan de rekening gepresenteerd krijgen en waarbij de postume
  waardering bovenop de schoorsteenmantel mag
  prijken, what a waste !

  Nu het 50 jaar geleden is, zou je, denk je,
  hier op dit log kunnen/willen vertellen
  (ook Drob is m.i. goed geïnformeerd) wat
  onze jongens, daar deden, toen ze er destijds naar toe moesten, bij het vervul-
  len van hun dienstplicht?
  Intern kan ik het om ‘gezondheidsredenen’
  van betrokkenen beter niet vragen, helaas.

  Ik zie alleen nog steeds, na terugkomst di-
  verse huilende, voorheen zo gezond als een
  vis zijnde, jonge knullen en de káter ver-
  woord in een post traumatic stress syndrom
  bestond eenvoudig niet, voor de leek !
  Vélen vertrokken, danook daarna, soms met
  zijn drieën of vieren vanuit één gezin,
  naar Amerika, Canada en Australié, waarbij
  sommigen hun heimwee niet meer báás konden,
  maar zeker niet zonder reden waren vertrok-
  ken van de opgelopen verschrikkingen.
  Die landen straalden toen het Walhalla uit
  in de Nederlandse Pers. Hadden die mensen
  toen, hier net zo hard gewerkt, als dat ze
  daar met de beide benen op de grond werden
  gezet, waren ze hier mogelijk stuk voor
  stuk miljonair geworden. Ook daar zijn er al 20 jaar gaarkeukens in de USA, maar ik
  zag er te weinig over geschréven hier !
  Vast bedankt als je dit als áchtergrond-
  info, juist hiér, zou willen toelichten.

  Hartelijke groeten en neem er even je gemak
  van, het zijn te roerige dagen voor die-
  genen die véél als een film aan zich zien
  voorbijgaan in de tijd, zelfs Cineacbeelden
  schieten me vandaag, de één na de ander, te
  binnen en mogelijk overkomt dat meer mensen
  Goede dag verder ondanks álles, Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.46 uur

 279. Achhhhhhhhhhh……….

  Wat wordt het straks………Iran misschien!………pfffffffffffff.

  Onze nederlandse leger staat weer paraat mensen.

  Reactie door Ron — vrijdag 3 februari 2006 @ 13.48 uur

 280. De aanleiding voor Amerika om Afghanistan aan te vallen, was dat el Qaida aanslagen zou hebben gepleegd: 9/11.

  Niet alleen is Osama bin Laden nog altijd niet gepakt, maar in Amerika twijfelen steeds meer mensen er aan dat el Qaida verantwoordelijk is voor 9/11.

  In deze discussie hebben twee mensen dat reeds naar voren gebracht: Aad Sweep @ 111 en 169, en Ineke @ 117.

  Mocht u ook twijfelen, ga dan naar:
  http://911research.wtc7.net/index.html
  Daar buigen wetenschappers zich over het bewijsmateriaal.

  Een nederlandse blog over 9/11 is:
  http://satuka.blogspot.com

  Mocht u daarna nog geloven dat el Qaida verantwoordelijk is voor 9/11, dan bent u misschien wel een beetje OLIE-dom.

  Iran is van plan om in maart de olie te gaan verhandelen in Euro’s. Irak was ooit hetzelfde van plan en moest dus worden geëlimineerd. Als het lukt, dan verandert de V.S. in een derde wereld land! Dat Bush dit tracht te voorkomen, lijkt me logisch, maar waarom doet Nederland, als deel van de Euro-unie, daar in Godsnaam aan mee?

  Ik ben blij dat ten minste de SP zich daar niet bij aansluit. Die missie naar Afghanistan is niet alleen gevaarlijk voor de militairen die daarheen worden gestuurd, maar hij levert ook munitie aan de Derde Wereldoorlog.

  Daarom denk ik dat het van groot belang is, dat de waarheid rond 9/11 nu eindelijk aan het licht komt.

  Bou

  Reactie door Bou — vrijdag 3 februari 2006 @ 14.05 uur

 281. Toch nog een lichtpuntje Henk, ik stuur je
  binnenkort even een kaart voor jullie twee-
  tjes en ik was het afgelopen jaar vlak in
  je buurt en de NS bezorgde me die rit, voor
  mijn trouwe lidmaatschap!
  Daar in de buurt, was een leuk botengeheel
  te zien, en een hotelletje boven water
  hangend, echter ik denk dat jullie eerder
  boodschapjes doen in A. en of er in H. een
  supermarkt zou zijn, betwijfel ik !
  In strenge winters is het bij jullie wel
  flink veel kouder ! I.v.m. een eerder aan-
  bod: is het te lopen vanaf A, zo’n 20 min.?
  Ik trek er regelmatig ‘dagjes’ op uit en
  doe dat in maart weer, rond de verkie-
  zingen en zie dan overal die SP posters
  langs de stations hangen, leuk hoor !

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 februari 2006 @ 14.08 uur

 282. Om eerlijk te zijn heb ik nooit SP gestemd. Maar na dit Afghanistandebat zal het voor 99,99 % zeker zijn dat mijn stem nu naar de SP gaat. In ieder geval de SP houdt woord. Van D66 weten we nu eenmaal al dat ze windbuilen zijn. Grote praat en als het er op aankomt likken ze de konten van Jan en allman. PvdA waar ik nog enig vertrouwen in had begint ook al op D66 te lijken. Bijna niemand lijkt zich in Den Haag meer aan het woord te houden. Ik heb bewondering voor de SP nu. Die hebben in ieder geval laten zien waar ze staan en ook woord te houden. Daar kunnen een aantal andere politieke partijen veel van leren. Ik denk en hoop SP dat jullie hiermee een hoop kiezers aan jullie kant krijgen. BRAVO

  Reactie door B.Jansen — vrijdag 3 februari 2006 @ 14.37 uur

 283. Nou nu weet ik het zeker, stem met de gemeenteraadsverkiezing zeker SP. Volgend jaar SP mijn stem heb je. Die Wouter Bos heeft totaal geen ruggesteun het enigste waar die goed in is meelopen met de rest en overal ja en amen op zeggen. Hoeveel mensen levens gaat dit kosten als we ze naar Afghanistan gaan sturen veel heel veel. De jongens zijn niet aan die hitte gewend maar ook niet aan de koude nachten daar.Waar zijn we hier in Nederland mee bezig, ik weet het niet meer, we zien wel wat dit weer brengt. Maar ik ben dus tegen om die jongens daar heen te sturen.

  Reactie door siska — vrijdag 3 februari 2006 @ 14.59 uur

 284. Dag Jan Marijnissen
  Vanmiddag heb ik nog eens de opname van je
  betoog en de interrupties bekeken.
  Geweldig goed. Recht door zee.
  Het gewone als heel bijzonder!
  En natuurlijk petje af voor Harry van Bommel eerder op de dag!
  Hetzelfde geldt trouwens wat mij betreft
  eveneens voor Femke Halsema.
  En Wouter, Ja, voor wie nog twijfelde weet nu waar die de PvdA naar toe wil brengen. En weet nu van wanten.

  Reactie door Alex — vrijdag 3 februari 2006 @ 15.09 uur

 285. GEWELDIG was de opmerking tegen Dittrich van u over het dreigen met een kabinetscrisis. Twee duimen omhoog!!

  Reactie door Richard — vrijdag 3 februari 2006 @ 15.10 uur

 286. Beste Jan, ik hed genoten van je optreden in de 2de kamer proficiat ik heb de heer Bos een e-mailtje gezonden en die was als
  volgt: Geachte heer Bos, hoe voelt het nu om de eerste stap te zetten voor het premierschap de heer van Aartsen heeft Wiegel niet nodig want u kunt ook goed bij de heer van Aartsen inhet oor fluisteren dus aanschurken tegen de VVD en CDA wie wordt het in 2007 van die twee? en nu ook het oliekarretje van de heer Bush trekken.Wat een geluk dat Jan Marijnissen
  D66 de mantel eens goed uitveegde dat was koren op de molen van VVD en CDA maar de PVDA was daar ook heel erg blij mee. Maar er was een overwinnaar in mijn ogen en dat was de SP, maar ja nu verder het komende jaar hoe zal het gaan tussen CDA VVDen D66
  hoopt de PVDA op een breuk in het kabinet?
  het is natuurlijk wel hopen, de voorkeur van de PVDA weten de kiezers al niet met de SP en Groenlinks maar ik weet wel waar ik op stem dat is de SP.
  Met vriendelijke groet, G.Weijers

  Reactie door G.Weijers — vrijdag 3 februari 2006 @ 15.36 uur

 287. @B. Jansen

  Je hoeft geen bewondering voor de SP te hebben. Get zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat een volksvertegenwoordiger doet waarvoor hij gekozen is, doet wat de leden van zijn partij verwachten.

  Je zou afschuw moeten hebben van de ondemocratische houding van de veolksvertegenwoordigers die locchenen waarvoor ze gekozen zij, die de wil van hun partijgenoten negeren. Dat is feitelijk verkracting van de democratie.

  Reactie door Drob — vrijdag 3 februari 2006 @ 15.50 uur

 288. Dag Jan
  Ik ben gisteren in de voetbalkantine van HODO(Hollandscheveld-Drenthe)geweest, dit is nog een trefpunt van socialisten die altijd de PvdA gesteund hebben. Ze voelden zich daar zwaar verneukt en de schuld wordt in de schoenen geschoven van Woutertje Bos. Deze mensen stemmen de volgende keer helemaal niet en dat is de schuld van Bos. Men vraagt zich terecht af hoe iemand die zich socialist noemt een avontuur van een stel reactionaire oorlogszoekers die alleen de belangen van het grootkapitaal dienen kan steunen.
  Wouter Bos moet niet zeuren over veiligheid van politici, want deze mensen allemaal arbeiders) zullen echt geen traan om je laten wanneer jou persoonlijk iets overkomt al is het ook door een verkeersongeluk of ziekte. Weet hij wel dat ie zo ver van de socialistische kudde af gedwaald is?

  Reactie door Stoeffie — vrijdag 3 februari 2006 @ 16.06 uur

 289. @bou 280: inderdaad is het maar helemaal de vraag of 9/11 niet de door de neo-cons gewenste “Pearl Harbour” was (en of ze het niet inmiddels tijd vinden voor nóg één, gezien de berichtgeving van vandaag).

  Enkele links:

  “Experts twijfelen over toedracht 9/11…”
  http://darealjohnito.web-log.nl/log/4823315

  “Rapport:: ‘aanslagen Al Qaeda VS in de maak’”

  http://journalist.web-log.nl/log/4846720

  Reactie door Johnito — vrijdag 3 februari 2006 @ 17.07 uur

 290. Met excuses aan Groenendijk 2, voor mijn slip of the typetoets, nogmaals verbeterd geventileerd:

  Dat onze troepen het Amerikaans-militair neoconapparaat nu mee moeten helpen deuren intrappen van arme Afghanen en ze vernederen is iets waar ik me als fatsoenlijk Nederlander van distantieer,
  want dát waren de beelden die de NOS ons steeds in flitsen liet zien sinds de `Missie’ eind november ter sprake kwam.

  De NOS zal nu wel andere beelden moeten laten zien vrees ik: Propaganda over Moed, Beleid en Trouw, de drie woorden die meestal op onze Oorlogsmedailles staan!

  Ik snap niet waarom Nederland zo gigantisch voor joker wordt gezet door Amerika, als Nato-Land, dit land is immers al genoeg op komen draven in Bosnië en Irak. Wanneer zijn andere landen een keer het bokje?
  Het zal wel het prijskaartje zijn dat aan de Hoop Scheffer hangt, dat op afbetaling moet worden voldaan in dociele jaknikkerij op alles wat het Pentagon eist & dicteert.

  Transparant Kabinet? Het is een Dictatocratie, na deze stap vrees ik media-censuur want het lijkt wel of het volk niet meer tegen dit ongevraagde wapengekletter mag zijn.

  Reactie door Emiel — vrijdag 3 februari 2006 @ 17.44 uur

 291. @290 Emiel
  Met permissie, Een persoon of zo je wilt een land zet zich uiteindelijk altijd zelf voor joker. Bijna altijd, vanwege gebrek aan ruggegraat.
  Het schijnt een volksziekte te worden.
  Epidemische aangelegenheid.
  Antiserum is in de maak.

  Reactie door Alex — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.09 uur

 292. :-) 126 tegen 24, dat is nog eens een overwinning. Gelukkig heeft ratio en fatsoen gezegevierd van angst en egoisme.
  Angst is een slechte raadgever!

  Reactie door Robin — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.20 uur

 293. Ik begen me zo langzamerhand te schamen voor mijn achternaam.
  Hetzelfde heeft mijn man met zijn voornaam.
  Hier kwamen we gisteren bij het debat gelijktijdig achter.
  Voor de duidelijkheid onze achternamen zijn niet dezelfde.

  Reactie door Anja — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.28 uur

 294. Het was net of ik een deja vu kreeg na het kabinetsbesluit om ned. troepen naar Afghanistan te sturen.(Irak) Zgn. om terroristen te bestrijden en wederopbouw van de chaos welke USA in het door oorlogen verscheurde Afghanistan. Taaie Terroristen door USA zelf opgeleid en van wapens voorzien in hun altijd standgehouden guerilla tegen de Russen . Met diezelfde wapens gaan ze onze Jongens zware verliezen toebrengen. Gesneuveld waarvoor ? Om het machtsvertoon en geldjacht van de USA te ondersteunen, Het gaat daarbij vooral om de miljardenhandel van Opium in het gebied waar het Ned. leger wordt gestationeerd. Die Afghaanse opiumsmokkelaars zijn kei en keihard en laten zich niet de kaas van hun brood eten. PvdA, VVD, CDA en alle andere meelopers hebben straks wat uit te leggen aan de talloze weduwes en ouders die hun kind zo nutteloos zien sneuvelen.

  Voor wederopbouw is het te onveilig en kan niet door een bewapend leger gedaan. Dat meer weggelegd voor het Rode kruis of een andere hulporganisaties.

  Reactie door george — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.30 uur

 295. @George

  Ah joh, wat nou die Afghaanse opiumsmokkelaars late zich niet de kaas van het brood eten. De Nederlands regering ziet gewoon business. Zaken zijn zaken. Hebben de Nederlandse militairen dan geen uitgebreide ervaring in het smokkelen van verdovende middelen? Die kunnen de Afghanen uitsekend trainen. De bevoorrading van Nederland is een goeie taak voor het leger.

  Reactie door Drob — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.39 uur

 296. @293 george,

  Ze zijn ZIENDE BLIND EN HOREND DOOF.

  Wanneer zullen ze komen vragen of we nog wat soldaatjes over hebben om Iran aan te vallen, of hun bij te staan als ze dit inmiddels zelf al gedaan hebben?

  Want reken maar dat ze erop uit zijn om Iran ook binnen te vallen, er is al genoeg wat die richting uit wijst.

  ENG MANNETJE, die Bush en dit kabinet hobbelt vrolijk met die GRIEZEL mee. :(

  Reactie door Anja — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.45 uur

 297. @291
  Gelukkig heeft ratio en fatsoen gezegevierd van angst en egoïsme.

  Volgens mij wordt deze oorlog gevoerd om angst en olie egoïsme.
  Inderdaad angst is een slechte raadgever om oorlog te voeren.
  En zeker baantjes en economisch angst.
  En een oorlog is nooit fatsoenlijk.
  En of er over twee jaar wat gevierd kan worden zullen we nog maar even afwachten

  Reactie door Jofel — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.47 uur

 298. @294 Drob,

  Volgens mij zijn ze daar bij de marine beter in. ;)
  De bewaking van schiphol is er trouwens ook niet vies van.

  Reactie door Anja — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.48 uur

 299. @272 Olav, dat wat je Karin antwoordde
  is helaas precies zo gezegd gisteren voor
  de TV, en we hebben toch echt begrepen,
  dat als wij er ter plekke geen gat meer in
  zien, dan wordt hulp gevraagd aan OEF, die
  op dat moment het commando overneemt, en
  die zelfstandigheid kan niet zo maar op elk
  willekeurig moment van de dag worden terug-
  gedraaid. Want door hulp te vragen en de verantwoordelijk óver te dragen, heeft de
  Nederl. ploeg zich op dat moment laten
  overrulen, willens en wetens !
  Echter indirect kunnen zij evengoed aange-
  zocht worden om ássistentie te verlenen.
  Het feit dat als de Taliban ‘thuis’(noemde
  ik het al eerder)komt in U, krijgen zij overal onderdak van familie die tussen die
  lokale, lieve, ons om hulp vragende lokale
  Afghanen wonen.

  Overdreven gesproken: de voordeur wordt
  vriendelijk voor ons open gehouden en moge-
  lijk wacht de Taliban ze in de keuken op!
  Waar zitten nu toch die hersens bij Defen-
  sie?

  Zelfs de eigen verdwaalde collega’die moge
  lijk in zo’n keuken onderzoek deed, kan
  van zijn eigen ploeg een schot hagel ver-
  wachten als die de toestand aan de voordeur
  verkeerd inschat!

  Wat in der VREDE denkt men toch wel te be-
  reiken? ‘t Wordt één grote misère!

  Net als Mona vraag ik me af van welke kant
  er eens een zinnig verhaal over het scherm
  komt. Moeten we ze soms een spel Stratego
  kado doen? Plaatsvervangende pijn in mijn
  buik krijg ik voor ouders en kinderen.
  In mijn huidige conditie grijpt dit veel te
  erg in en wat is het dan wel niet voor de
  direct betrokkene, die hier en daar mogelijk versuft voor zich uit zitten te
  staren en jongelui, die ineens niet meer
  kunnen presteren: een kettingreactie van on
  gekende omvang kan dit gaan krijgen!
  Hoe dan ook, een goeie avond !

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.49 uur

 300. Nou, het valt mij anders alles mee van de PvdA! Ik had niet gedacht dat ze het lef zouden hebben tegen de meerderheid van de eigen achterban in te gaan. Goed gedaan!

  Reactie door Gerard — vrijdag 3 februari 2006 @ 20.21 uur

 301. @Anja

  Wou je een fregat naar Afghanistan sturen?

  Reactie door Drob — vrijdag 3 februari 2006 @ 20.30 uur

 302. De verborgen agenda van de VS met de rest van de wereld (wereldhegemonie)is, zoals jan terecht opmerkt, kortzichtig en gevaarlijk.

  Bush heeft maar 1 belang en dat is zijn eigen belang. De inzet van grootschalig geweld zal niet worden geschuwd, ook niet wanneer daar veel onschuldige mensen het leven bij laten.

  Als er straks meer dan 10 of 15 lijkzakken terugkeren in Nederland, dienen de heren Bot, Kamp en Balkenende accuut af te treden.

  Maar zo werkt het helaas niet in Den Haag.
  Draaikonten, liegen, geheugenverlies.
  Het is allemaal toegestaan als je in een coalitie zit.

  Het geweld dat wordt toegepast in Afganistan en Irak is buiten proportioneel en nog belangrijker het werkt contraproductief.

  De haat van de moslim tegen het westen wordt goter en groter…….

  Reactie door Michel Smit — vrijdag 3 februari 2006 @ 21.13 uur

 303. Nee, laat die Afghanen maar met rust, zodat ze net als nu de dood tegemoet kunnen treden. Laat ze maar lekker aan hun lot over.

  Kap toch met die valse argumenten over Bush en Amerika!

  Nee, ik ben klaar met de SP!

  Reactie door Robert — vrijdag 3 februari 2006 @ 21.21 uur

 304. @300 Gerard

  Je wilt m.i. alleen maar een reactie provoceren, goed, die geef ik je dan, anders zit je de gehele avond voor niks te wachten…

  Over het algemeen had élk wéldenkend mens dit niet gedacht, óók zoals gebleken binnen de PvdA achterban niet
  Zegt dus veel over over de ‘weldenkendheid’ van de PvdA
  En dat het je meevalt is dan ‘weldenkendheid’ in de overtreffende trap

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 3 februari 2006 @ 21.22 uur

 305. Iraq, Iran, Afghanistan, Palestina, Hamas, Cartoons, Democratie, Olie, Broekaseffect, Globalisatie, G8, – het begint een beetje te tollen in mijn hoofd…ik weet het niet meer … hopelijk bestaat de aarde nog over 100 jaar en hebben ze (onze kleinkinderen) andere problemen aan hun hoofd, bijv. hoe veranderen we de baan van dat snode komeet.

  Reactie door Confused — vrijdag 3 februari 2006 @ 22.03 uur

 306. Iedereen geeft af op D66, en terecht, denk ik. “Met alle winden meewaaien” is wat me al 40 jaar stoort aan die club. Maar: wat ik mis (o.a. in “de media”) is de draaikonterij van de PvdA. Die wordt vooral niet belicht. Is een eventuele coalitie (2007) met gluiperdje Bos wel zo verstandig?

  Reactie door Wim — vrijdag 3 februari 2006 @ 23.41 uur

 307. Partij Van De ARMY?
  met de verkiezingen in aantocht zal ik het met stift….

  Christenen Doden Afganen…

  Vechten Voor Doden?

  Laat eens zien dat we ook offline creatief kunnen zijn, gezien de Deense anti moslims, is er veel mogelijk,,,,
  Misbruik is niet leuk, maar je laat dan zien dat we het niet eens zijn.
  In SP vrije gemeente zou ik wel eens ..
  PvdA kunnen kiezen, omdat ze toch wel redelijk zijn,,, maar nu….
  Maak Nederland vuil, nu kan het nog…
  en geen graffiti die jaren blijft zitten, maar tijdelijke tot begin maart 2007!

  Reactie door Gozik — vrijdag 3 februari 2006 @ 23.45 uur

 308. Afghanistan ligt naast Iran.
  In Iran is nog voor 200 jaar Olie.
  Amerika is verslaafd aan Olie volgens Bush.
  Er word nu al een weg vrijgebaand om na Irak,Afghanistan ook Iran op de knieen te krijgen zodat de verslaafden(Olie) in Amerika hun drugs krijgen !
  Want verslaafden maken rare sprongen zoals u weet !
  Dus let maar op na Irak is nu Iran aan de beurt om leeggeroofd te worden.
  Maar eerst effe die vervelende taliban uit Afghanistan met behulp van een USA stromannen regering verwijderen.
  En die atoomwapens zijn natuurlijk een reden om Iran ook aan te vallen net als Irak schijnen ook zij massavernietigingswapens te zijn aan het ontwikkelen.
  Wat overigens ook uit de welbekende Amerikaanse duim gezogen was zoals inmiddels de hele wereld weet !
  En wie gaat hier uiteindelijk weer van profiteren ?
  De ex werkgever van Woutertje Bos !
  DE SHELL !!

  Met Vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — vrijdag 3 februari 2006 @ 23.56 uur

 309. Dat het uiterlijk het innerlijk weerspiegelt, m.a.w, het gezicht boekdelen spreekt,
  werd vanavond in Nova maar al te duidelijk door Henk Kamp geïllustreerd
  Zijn gelaatsuitdrukking weerspiegelde een radeloze man die weet dat het niet langer houdbaar is om nog langer te verdedigen, wat hij geacht wordt te verdedigen.
  Zelf ook beseffende, dat het zo langzamerhand niet langer te verhullen valt dat er een vies spelletje is gespeeld
  Zich opnieuw bedienende van allerlei bochten (overigens een metafoor door hemzelf aangehaald, in relatie tot hoe het kabinet uiteindelijk een meerderheid heeft weten te verkrijgen), het wéér niet recht op het doel afgaan.
  Wéér via een korte of een lange bocht, wéér geen rechtstreeks antwoord gevende op de gestelde vragen.
  Ja, dit gezicht vertoonde de diepe ingegrifte sporen die ontstaan bij iemand die door het bij herhaling niet in overeenstemming met het geweten kan/mag handelen.
  Bij iemand die zich gezien weet, betrapt!
  Dit was niet langer de gelaatsuitdrukking van iemand die iets verdedigd.
  Dit was de gelaatsuitdrukking van iemand die iets verbergt!
  En die dit maar al te goed beseft en weet dat het getij op het punt staat te veranderen.
  Trek zelf Uw conclusies dit gelezen te hebben, ik heb genoeg gezien…..

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 4 februari 2006 @ 0.12 uur

 310. @301 Drob,

  Ik stuur er liever niemand naar toe, maar als ik moet kiezen? Dan een fregat, gaan in elk geval niet zoveel mensen tegelijk op en we kunnen de cokehandel als het hier is meteen platbranden.
  Jammer voor de junks, maar we doen aan gezondheidszorg tegenwoordig toch? ;)

  Reactie door Anja — zaterdag 4 februari 2006 @ 0.23 uur

 311. @306 Wim,

  Die wordt en is in veel andere items al belicht.
  En als ik het voor het zeggen zou hebben, mocht de SP de kans hebben om mee te regeren in 2007, dan hele duidelijke afspraken maken met PVDA, als ze al meedoen.
  De peilingen van vanavond gaven wel een stijging van een paar zetels aan, maar dit was maar onder 500 man gehouden.
  Staat niet in verhouding tot het Nederlandse stemgerechtigde volk.
  De toekomst zal het uitwijzen, maar persoonlijk denk ik dat ze wel wat zetels verliezen.
  Alleen maar goed voor de SP.
  Stem Nee, stem SP.
  Ik blijf vol vertrouwen.

  Reactie door Anja — zaterdag 4 februari 2006 @ 0.31 uur

 312. Heeft de PvdA ooit wel eens wat anders
  gedaan dan de boel verkopen en verraden?
  Sorry hoor, ik bedoel het absoluut niet arrogant, maar daarom wist ik al wat
  politieke vuillakken á lá Bos c.s. zouden
  besluiten nog voor er één woord over
  Afghanistan was gezegd.

  Reactie door Arie — zaterdag 4 februari 2006 @ 0.38 uur

 313. Was links niet tegen oorlog?, wanneer de eerste bodybags binnen komen misschien kun je dan ook rustig slapen.
  Net als de familie van het nederlands vlees.

  Reactie door Sahbie Elboehali — zaterdag 4 februari 2006 @ 1.00 uur

 314. Sahbie Elboehali,

  aan wie of welke politieke stroming is je post gericht?
  Is mij namelijk niet duidelijk…

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 4 februari 2006 @ 1.23 uur

 315. Goed gepoogd Mr. Marijnessen. Ik ben ervan overtuigd dat als Wouter B zich wil profileren als MP, dat niets minder van hem vraagt dan totale overgave aan de Amerikaanse wil. Wouter B heeft een zeer hyrarchiesche achtergrond in zijn karakter mede door zijn werkzaamheden bij shell waar enorme oogkleppen en slijmerij aan de orde van de dag zijn. Mijn vrees is dat in een coálitie van PvdA, GL en SP, de SP met hoge waarschijnlijheid het zelfde zal gebeuren als met de LPF en met D’66 in bijde samenstellingen van Jan Peter B. Jan, je voelt je nu al zo genoodzaakt naar Wouter een brief te schrijven omdat je je tot de wortels zorgen maakt om de PvdA. Dat is ook maar een zaak van tijd en dan escaleert jou ongenoegen over sommige PvdA punten net zo als die van Pechthold in de huidige samenstelling.

  Reactie door Fred — zaterdag 4 februari 2006 @ 9.25 uur

 316. dat onze jongens gaan is nog te begrijpen als er een duidelijk doel voor ogen is .maar als je moet gaan om een sterretje op de vlag te worden van bush denk ik dat je verkeerd bezig bent en je het geld ook beter kunt besteden aan andere zaken die daar maar ook hier belangrijk zijn.nee JPB denkt het voor elkaar te hebben maar staat nog in de kinderschoenen over wat hij dan zegt normen en waarden

  Reactie door frans vogel — zaterdag 4 februari 2006 @ 9.30 uur

 317. Wattenstaafie

  Sorry was even vergeten het erbij te zetten.
  Wouter Bos en zijn PvdA.
  Nou volg ik het niet zoals gemiddeld hier, maar PvdA 20 jaar geleden was me heel wat duidelijker links dan nu.
  Kiezen voor de duidlijkheid is zoals Sp en Groen links dat hebben gedaan.
  Want zeg nu eerlijk, wat doen wij daar nu eigenlijk, helpen van de amerikanen of helpen van de mensen.
  Persoonelijk denk ik dat het eerste van toepassing is, gezien de relatie die wij hebben met de heren van kabaal.

  Groet

  Reactie door Sahbie Elboehali — zaterdag 4 februari 2006 @ 9.47 uur

 318. Als er maar 1 arts in 1 gezondheidscentrum 1 Afghaan kan helpen dankzij de steun van de Nederlandse militaren, dan rest de SP niks anders dan stilletjes in een hoekje te zwijgen.

  Dat mis ik zo op deze site: aandacht voor de Afghaanse burgers. Schelden op Wouter Bos, praten over Amerika. Maar wie interesseert zich nou in het lot van de Afghaanse burger? De SP in elk geval niet.

  Reactie door Sjoerd — zaterdag 4 februari 2006 @ 10.26 uur

 319. @ 281 Madelief
  Ik heb gelezen dat je een grote wereld reis gemaakt hebt, als je weer in het Noorden des land bent, A. uitstappen eventjes bellen dan kom ik je wel afhalen met de tuut anders moet je een stiefkwatiertje lopen. “Koffie is kloar”.
  gr. Henk

  Reactie door h.hiensch — zaterdag 4 februari 2006 @ 10.33 uur

 320. Sahbi Elboehali (313)
  Waarom spreek je over body bags. We zijn hier in Nederland en willen liever geen Amerikaans spreken.Wij noemen dat lijkenzakken,dat klinkt misschien wel harder, maar het is wel duidelijker

  Reactie door Aad Sweep — zaterdag 4 februari 2006 @ 10.59 uur

 321. @319 Lijkt me hoogst genoegelijk Henk en zo
  dra het een aantal graden boven nul blijft,
  pak ik zo’n dagje. Liefst zou ik dat kwar-
  tiertje lopen natuurlijk, maar grote boerde
  rijhond kwam me al eerder enthousiast be-
  groeten en beet me fors in mijn enkel !
  Door medicijnen mag ik er geen infecties
  meer bij hebben, bovendien weet ik dat zo-
  iets 14 dagen gruwelijk pijn doet! Alvast
  bedankt en ik kom zeker ! Fijn weekend voor jullie beidjes, groet M.

  Reactie door Madelief — zaterdag 4 februari 2006 @ 11.16 uur

 322. 320

  Omdat het lief klinkt, en taal daar is over te twisten.
  En ik dacht het merendeel hier, spreek goed engels en vertaald en lees er wel doorheen.

  Maar goed

  317 Body bags moet dus lijkenzakken zijn.

  Reactie door Sahbie Elboehali — zaterdag 4 februari 2006 @ 11.46 uur

 323. Inderdaad. Draaiconterij van PvdA is onderbelicht.

  Reactie door internetwinkel — zaterdag 4 februari 2006 @ 12.09 uur

 324. Dag Sjoerd,

  Natuurlijk interesseert me het lot van de individuele Afghaan. Maar de vraag is of je die Afghanen met opbouwhulp en een westers democratiemodel moet opzadelen die eigenlijk niet bij hun cultuur past. Dat er iets moet veranderen, is overmate duidelijk. De vraag is alleen hoe.

  Hartelijke groeten
  Ineke

  Reactie door Ineke van der Maat — zaterdag 4 februari 2006 @ 13.29 uur

 325. ik leef liever in een westerse (amerikaanse)maatschappij dan in een door de taliban(moslimfundamentalisten) gedomineerde maatschappij. ik vind dat we ten alle tijde tegen dit soort waanzinnigen moeten strijden.alleen het doneren van geld is geen oplossing om het land weer op te bouwen. het merendeel van de bevolking ziet geen stuiver van al die miljarden die er worden uitgegeven.(zie afrika, daar word al 50 jaar geld aan uitgegeven. en wat is het uiteindelijke resultaat? je moet die corrupte regimes aanpakken, desnoods met geweld. er zullen in afghanistan ongetwijfeld nederlandse doden gaan vallen. maar deze millitairen weten waar ze aan beginnen en ze hebben met hun volle verstand getekend. en ze verdienen onze volledige steun. van ieder nederlandse burger!

  Reactie door jan — zaterdag 4 februari 2006 @ 13.43 uur

 326. Af-Ghaan dat is wat dit kabinet doet,inclusief de draaideuren van de PVDArrogantie. Als je Bakker goed had beluisterd dan wist je heel goed dat alles al veel vroeger beklonken was,de vergissingen van Kamp in NOVA!,Shel en Bush en verdere PLANNERS hebben dit reeds lang bekonkeld,ARME SOLDATEN,die mogen niet eens reageren. Bah wat een HAAGSE BENDE!!Ik gun het deze jongens niet, MR BERLIJN zit toch veilig….Ik heb bijzonder veel respect voor van Bommel en toch ook voor Bakker,ik heb hem al die tijd heel goed beluisterd.

  Reactie door Weiss — zaterdag 4 februari 2006 @ 13.45 uur

 327. De mening van een Afghaanse vluchteling is hier te vinden:
  http://www.farshadbashir.nl/viewtopic.php?t=413

  een kleine quote waar ik helemaal achter sta:

  “De oplossing voor het conflict kan alleen door Afghanen zelf bedacht worden. Als het tijd wordt, zullen de Afghanen dan ook zelf met een oplossing moeten komen. Net als de Kazachen in Kazachstan en Georgiërs in Georgië. Tot die tijd zullen ze zeker hulp kunnen gebruiken, maar aan militairen zullen ze niet veel hebben. Stuur ingenieurs, onderwijzers en artsen naar Afghanistan. Daarmee zul je niet alleen het vertrouwen van Afghanen winnen, je helpt het land ook echt vooruit.”

  Reactie door Johnito — zaterdag 4 februari 2006 @ 14.07 uur

 328. Was fervent tegen doch vind opstelling Pvda redelijk nu zijnde getoetst aan verdere informatie waarop men kan (moet) afgaan. Voor (in principe want daarna kan bvb Duitsland het overnemen) 2 jaar daar een Pilot-missie opbouwen en laten zien hoe de Social Dutch Approach is kan geen kwaad. De reacties der meeste soldaten (het is ons WERK) geeft mij vertrouwen dat deze missie zal slagen.

  Reactie door POSITIVO — zaterdag 4 februari 2006 @ 17.19 uur

 329. Positief kan heel gauw dodelijk zijn om dat je de realiteit vaak uit het oog verliest.

  De realist.

  Reactie door Jofel — zaterdag 4 februari 2006 @ 22.31 uur

 330. @ Jofel

  Te veel positivisme kan ontaarden in ontkenning van de realiteit, is vergelijkbaar met het bekende struisvogel gedrag.

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 4 februari 2006 @ 22.50 uur

 331. 329/330
  En toch blijf ik positief objectief denken. Mensen hebben hun eigen realiteit.
  Die realiteit is nu. ZE GAAN.

  Reactie door POSITIVO — zondag 5 februari 2006 @ 1.32 uur

 332. Hierbij nog enkele punten van aandacht.

  1. Een gedeelte van het commentaar van NRC Handelsblad van 3 februari 2006:
  “Inhoudelijk hadden de democraten een sterk punt: de Nederlandse missie zal een ‘januskop’ krijgen. De moeilijke lokale omstandigheden en de aanwezige Taliban-strijders maken dat van (weder)opbouw in Uruzgan waarschijnlijk nauwelijks sprake zal zijn. Des te meer zal het de uitvoering worden van wat eufemistisch een ‘offensieve veiligheidsoperatie’ heet en kortgezegd een vechtmissie.” Einde citaat.
  De hoogste militaire commandant van de NAVO in Europa (SACEUR), de Amerikaanse viersterren-generaal James Jones, zei hetzelfde tijdens de hoorzitting van de Tweede Kamer op 30 januari 2006. Bij onenigheid tussen ISAF III en de Operatie Enduring Freedom van de VS in Afghanistan, heeft James Jones het beslissende woord c.q. het oppercommando.

  2. De website van Trouw van 2 februari 2006, getiteld: “Afghanistan-debat van uur tot uur”:
  “Volgens het CDA kunnen de Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan wel degelijk aan wederopbouw werken. Het CDA-kamerlid Ormel verklaarde in het debat over de missie naar Afghanistan, dat hij stabilisatie van de omstandigheden in de provincie (en dus ook het bestrijden van de daar actieve Taliban) onder wederopbouw rekent.
  Hij werd daarop fel geïnterrumpeerd door Harry van Bommel van de Socialistische Partij, die het bestrijden van de Taliban als onderdeel beschouwt van de Amerikaanse gevechtsoperaties in Afghanistan.”
  Einde citaat.

  3. Mijn commentaar: kennelijk is “humanitaire wederopbouw” een containerbegrip, waar alles naar believen in gestopt kan worden. In de Tweede Kamer was er kenbaar geen duidelijkheid over de definitie van “humanitaire opbouw” of “stabilisatie van de omstandigheden”. Hans van Baalen van de VVD, de heer Ormel van het CDA, Geert Wilders, Hilbrand Nawijn en Mat Herben van de LPF gaven op 2 februari jl. tijdens het Algemeen Overleg een andere, vooral militaire, invulling aan het begrip “wederopbouw” dan Bert Koenders en Wouter Bos van de PvdA. De PvdA zit meer op de lijn van humanitaire wederopbouw zonder primair militair geweld.

  4. Mevrouw Tineke Huizinga-Heringa van de ChristenUnie maakte op 2 februari jl. een zeer intelligente opmerking: “ISAF III is complementair (= aanvullend) aan de Operation Enduring Freedom [OEF] van de VS”. Nog sterker uitgedrukt: ISAF III van de NAVO verhoudt zich tot OEF van de VS als een “communicerend militair vat”. Ook omgekeerd! Er is sprake van wederzijdse militaire aanvulling op verzoek of via een voldongen (Amerikaans) feit. Derhalve kan ISAF III per definitie niet duidelijk gescheiden worden van OEF. Het onderscheid is vloeiend en vloeibaar van aard. De eerste voorwaarde van de PvdA-fractie inzake de Uruzgan-missie is daarom een theoretische voorwaarde, welke in de militaire praktijk op het militaire slagveld niet kan worden verwezenlijkt. Dat zei eveneens journalist Arnold Karskens van de Nieuwe Revue tijdens de TK-hoorzitting d.d. 30 januari 2006 en voor NOVA van 2 februari jl.
  Zie verder: http://www.nrc.nl/binnenland/article206225.ece van 1 februari jl., getiteld: “Nederlandse media geweerd uit Uruzgan”.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 5 februari 2006 @ 2.28 uur

 333. Ik zie ze heengaan

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 5 februari 2006 @ 3.02 uur

 334. Beste Jan, ik vind dat je het in het debat toch goed hebt gedaan. ‘t was wel een beetje david tegen Goliad.
  Toch een kleine aanmerking, het was natuurlijk makelijk prijsschieten op d66 en boris, maar hele gebeuren rondom de uitzending en de risico’s werd jammergenoeg overschaduwt door dat D66/ditrich verhaal. jammer want das nou ook precies de tacktiek van PvDA VVD en CDA.
  De kern van ‘t debat zou over de missie en de daarbij behorende buitelandse politiek van de V.N …(USA & UK ) moeten gaan en ‘t feit dat de situatie eerder verslechtert door de argressieve militaire interventie van ‘t westen.

  Die journalist Carstens zei bij NOVA, op papier lijkt t te klopppen maar in de praktijk werkt t gewoon niet.

  Het is een hopeloze missie naar zijn inziens !

  Reactie door misterme — zondag 5 februari 2006 @ 5.58 uur

 335. Maar de PvdA heeft dan ook alleen maar een grote mond als het er niet toe doet. Als het op stemmen aankomt springt men in de houding en roept: “Tot Uw Orders, Commandant Bush!”

  Zo stemde men tot 2 keer in tot toetreding van Nederland tot de zogeheten ‘Multinationale Troepenmacht’ in Irak. Wouter Bos schreef er een verklaring bij waarin hij zei dat die troepenmacht zich wel ‘moreel aanvaardbaar’ zou moeten gedragen, en dat de PvdA de Nederlandse aanwezigheid in Irak daar ‘dagelijks’ op zou toetsen.

  Vervolgens legde die Troepenmacht 2/3 van de stad Falluja plat, doodde daarbij duizenden burgers en zette fosforgranaten (vergelijkbaar met Napalm) tegen mensen in.

  Ooit enige kritiek gehoord van de PvdA op deze troepenmacht, of op de oorlogsdaden die pleegde? Tuurlijk niet. Zo zijn ze niet getrouwd, daar in de PvdA.

  Reactie door menno — zondag 5 februari 2006 @ 9.02 uur

 336. Op BBC WORLD draaid momenteel een documentaire ‘operation zero; war en peace in the 21 centurie.’ Een documentaire waarin men laat zien wat en hoe men opbouwt na een oorlog. Een stukje van de documentaire gaat ook over Afghanistan. Joegoslavie en Rwanda komen er ook in voor. Opvallend vind ik dat hier duidelijk een link wordt gelegd tussen oorlog en uitzichtloze armoede. 1 van de geinterviewde zegt: “voor de papaver teelt, voor de oorlogen en stammen twisten, voor dit alles was Afghanistan arm.”

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 5 februari 2006 @ 11.57 uur

 337. Excuseer. De titel van de documentaire is “Nation Zero; war and peace in the 21 centurie.”

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 5 februari 2006 @ 12.03 uur

 338. Missie uitzenden moet ook door de Eerste kamer besloten worden?

  In het gastenboek van Zalm kwam ik in een bijdrag deze opmerking tegen:

  “Mag ik u erop wijzen dat in art 100 Grondwet staat, dat inlichtingen moeten worden verstrekt aan de Staten-Generaal. In art 51 Grondwet staat, dat dit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer zijn. Bepreking in alleen de Tweede Kamer is strijdig met de Grondwet.
  Het besluit om troepen uit te zenden, kan alleen plaatsvinden na instemming van ook de Eerste Kamer, zie ook art 96 Grondwet.

  Weet iemand hier iets meer over het betreffende grondwetartikel 96?

  hartelijke groeten
  Ineke

  Reactie door Ineke van der Maat — zondag 5 februari 2006 @ 12.58 uur

 339. Beste Sjoerd,
  De propaganda van de USA heeft op jouw wel gewerkt, zo te horen. Hoezo mensen beschermen. Er zijn sinds door het brute oorlogsgeweld van de USA in Irak alleen maar meer burgers gesneuveld dan de laatste jaren onder Sadam Hoessein. Dat het Ned. leger zo goed burgers kan beschermen hebben we gezien in Srebrenica.
  Wat waren onze jongens bang voor de Serven. Ze hielpen de Serven zelfs met het transport van al die weerloze, later vermoorde mannen. Schande !!dus nooit meer aan een missie deelnemen, want zo heldhaftig zijn de Ned. militairen niet.

  Reactie door george — zondag 5 februari 2006 @ 15.05 uur

 340. Wat een flauwekul staat er in je brief Jan.

  Ik behandel een paar citaten:

  “de kans bestaat dat het geweld daarginds toeneemt, de ellende van de bevolking nog groter wordt en Nederland in een gevaarlijk militair moeras gezogen wordt, samen met de Amerikanen.”

  Tja, de kans bestaat ook dat het geweld niet toeneemt. Dat zegt dus helemaal niks.
  Wat wel belangrijk is, is dat er een land moet worden opgebouwd. Daar kan Nederland bij helpen en daar zijn de Nederlandse militairen goed in, dat hebben ze al eerder op andere plekken laten zien.
  Je kan die mensen ook aan hun lot willen overlaten. Soms heb ik het gevoel dat ‘sociaal zijn’ bij de SP vooral bedoeld is voor de inwoners van Nederland. De rest mag stikken. Gezien ook het standpunt over de EU bijvoorbeeld.

  “Gaan we nu onze soldaten naar een levensgevaarlijk gebied sturen, zonder duidelijk doel en een fatsoenlijke kans van slagen”

  Jan, het doel is zeer duidelijk.
  En er is wel degelijk een fatsoenlijke kans van slagen. Daar is juist zo lang over gedebatteerd en over gediscussiëerd met insiders om dat helder te krijgen.

  “Wat zou er met die 340 miljoen euro gedaan kunnen worden, die deze uitzending van soldaten Nederland gaat kosten? Het merendeel van de Afghanen leeft onder de armoedegrens en heeft gebrek aan alles: eten, onderdak, scholing, werk. Zou het niet meer voor de hand liggen dat we onze aandacht daar op richten en ons geld aan die noden besteden?”

  Beste Jan, ben je nou echt zo naïef? Je stelt voor om geld naar Afghanistan te sturen zodat die mensen daar scholen en huizen kunnen bouwen. Hoe lang denk je dat die huizen en scholen overeind zullen blijven staan, voordat de Taliban ze kapot schiet?
  En je wilt geld sturen zodat mensen zelf hun voedsel kunnen gaan verbouwen en bedrijfjes opstarten? Zie je het al voor je, weerloze burgers die net de zaadjes in hun moestuintje hebben geplant die vervolgens worden verkracht en vermoord door warlords omdat er geen enkele bescherming is.

  Het is toch echt zaak dat eerst de Taliban daar verdreven wordt en de warlords worden afgezet, zodat de bevoling daar weer veilig is en de rest van de wederopbouw kan geschieden. Onze Nederlandse militairen gaan ook naar Afghanistan om scholen op te bouwen. Precies wat jij wilt. Alleen dan wil in de juiste volgorde en met voldoende middelen om zichzelf te beschermen.

  Reactie door Sjon Lok — zondag 5 februari 2006 @ 17.19 uur

 341. Inderdaad Sjon, daarom is het een oorlogsmissie en geen vredesmissie zoals is verondersteld. Ik denk niet dat de Taliban verdreven kunnen worden door 1200 Nederlandse militairen. Maar we zullen zien welke wederopbouwresultaten over 2 jaar zichtbaar zullen zijn. De tijd zal het leren.

  Reactie door Christine — zondag 5 februari 2006 @ 19.23 uur

 342. @ 232 ReneR

  Wat mij opvalt dat je klaar bent voor een revolutie. Maar weet wel een revolutie kost gigantisch veel bloed.
  Daarom alsnog een prentje uit een land dat er alles vanaf weet. vr. gr, Henk.
  http://members.home.nl/h.hiensch/logo-rev.jpg

  Reactie door h.hiensch — zondag 5 februari 2006 @ 20.33 uur

 343. @311 Anja, natuurlijk blijf ik trouw, en vertouwen in SP blijft. Ik zie alleen niets in samenwerking met Partij van de Bobo’s, dat is volgens mij een regentenkluppie, zeker de laatste decennia. En het is niet verstandig, denk ik. Liever in de oppositie, en anders maar naar 40 zetels of zo.

  Reactie door Wim — zondag 5 februari 2006 @ 21.42 uur

 344. Beste Jan Marijnissen.
  Natuurlijk is met het Afghanistan weer een poging van Wouter Bos gekomen, om in 2007 weer een kabinet te vormen, met (C?)DA. Toch moeten wij als SP toch blijven proberen samen te werken met alles wat links staat van VVD en CDA.
  Kijk als wij groot genoeg zijn ben ik voor een samenwerking, niet dat je alle principes opzij zet. Nu eerst de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij in mijn stad Utrecht een beter college moet komen en een zeer sterke SP.

  Reactie door C.P. van der Graaf — maandag 6 februari 2006 @ 12.23 uur

 345. @194, Sabineke,

  ik moet je eerlijk bekennen dat ik Marijnissen persoonlijk (Van Bommel heb ik niet gezien) met kop en schouders boven allen er vond uitsteken, ook boven Halsema van GL, maar hij had het ook wel een beetje makkelijk tegenover Dittrich die toen allang zwaar verloren had. Jan maakte dat werk maar snel af. Dat wat je ziet in die Kamer, dat is spel. Echt spel, volgens mij. Marijnissen kent en herkent dat. Daarom is het ook een goede spreker. Niet alleen omdat zijn hart op de goede plaats zit, maar omdat ie ook weet dat ie in die Kamer alleen met dat spel wat kan bereiken. Daarom kan ie Dittrich en de regering te kakken zetten door ons te laten zien: “het gaat de regering niet om de inhoud, wat het haar wel zou moeten gaan, het gaat alleen nog om de spelletjes”. Ik vind het knap van Marijnissen om het besluit van de regering daarmee te reduceren tot een kaal procedureel spelletje, het te ontmaskeren. Dat is knap en verdient alle waardering.

  Ik persoonlijk denk dat de pap gestort was, pas nadat Karzai is aangeweest. Daarvoor weet ik het nog niet. Dittrich probeerde het “spel” te spelen door een loos dreigement in te zetten. Hij heeft de consequenties getrokken. Een middelmatig speler dus.

  Dat je geschokt ben, kan ik heel goed begrijpen, Wat ik erg goed vond van Marijnissen is dat ie het procedurele spelletje van de regering (“artikel 100″, weetje nog, daar ging het de regering eigenlijk over) doorzaagde en het besluit terugbracht tot de essentie: gewoon doen en niet zeuren. En dat laatste was wat Jan nou juist wel en met volle overtuiging en verve deed ! Zeuren, totdat het ons duidelijk werd dat het besluit niets meer bleek te zijn dan een ergerlijk procedureel spelletje. Laten we de mensen in NL maar niets wijsmaken! Het ging uiteindelijk niemand meer om de inhoud, maar of de juiste procedure was gevolgd, de juiste regeltjes, de juiste manieren.

  Dat is gebeurd, maar of dat daarmee ook de juiste beslissing is gevallen ?…

  Ik ben geneigd om uiteindelijk met Karzai te geloven, degenen, die Afghanistan kennen. Daarom zou ik voor zijn geweest.\

  Maar dat jij zwaar teleurgesteld bent omdat je ook eens wat inhoud verwacht in plaats van alleen maar spel, dat snap ik heel goed. Ikzelf vond dat debat nou ook echt geen nederlands hoogstandje. Maak er niet zon theater van !

  Kijk nog maar eens naar een politicus als Hans Wiegel: nooit op één overtuiging te betrappen geweest (waar stáát de man eigenlijk voor ?), maar het spel spelen kon ie als geen ander. Maar, er is wel even wat meer dan alleen maar spel…

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — maandag 6 februari 2006 @ 18.04 uur

 346. Beste Jan

  Leuk dat ik hier nu eens eindelijk een bedrag genoemd zie (340 miljoen).

  Maar ik denk dat er meer is. Ik heb me verbaasd dat iedereen dit toch zoooo belangrijk vind dat we naar Aghanistan moeten. Na Sebrenica trappen we er toch niet nog eens in. En ik deel je mening: het is een mission-impossible. Deze mensen zijn fysiek bijzonder hard en sterk en genadeloos. Die lopen op blote voeten met een lakenzakje om over de sintels en de rotsen bij 30 graden onder nul. Daar kunnen ze gewoon tegen. Onze jongens zullen zich verbazen, en schrikken.

  Wat moeten we daar? Vallen zij ons soms aan? Ach ja, terrorisme enzo. Maar dat is een Amerikaanse zaak. Zij willen wereldheerschappij en de olie. En dat roept dus weerstand op van die mensen daar. Het zou ons als Nederlanders echt niet interesseren, maar Amerika en Olie is geld, en daar zijn wij Nederlanders ook niet vies van. Maar ik dacht dat wij pakweg 10 jaar geleden toch vonden dat we de centjes netjes moesten verdienen, niet door ervoor te moorden. Geruisloos zijn we nu afgegleden.
  Vredebrengen (“meisjes naar school”), gatver wat een lulsmoes.

  Ik denk dat er nog iets anders meespeelt. Nederland moet toch een bedrag x van zijn nationaal inkomen aan defensie uitgeven? Als afspraak in NAVO, c.q. Europees verband.
  Natuurlijk moet defensie ook werk uitvoeren. Degene die dat doet moet natuurlijk zijn werk vergoed krijgen, van degenen die ook lid zijn vd NAVO.
  Nederland kan dus een flinke hap uit de compensatiepot krijgen, en zo een hoop van zn defensieuitgaven terugverdienen.

  Ik weet niet of dit klopt, maar ik zou het graag weten. Dus hoeveel krijgen we er eigenlijk voor.

  Dat zou wel eens een hoop geld kunnen zijn, en het zou kunnen verklaren waarom iedereen in DenHaag ons zo graag naar Afghanistan wil hebben.

  Reactie door A. Rixen — maandag 6 februari 2006 @ 19.41 uur

 347. Opbouwen met wapens? Honderd onderwijzers, bouwvakkers, artsen en verpleegkundigen kunnen naar meer opbouwen als 1400 militairen. En wat moet ik mij voorstellen bij een reconstructieteam? Is dat de boel platgooien? De wijze bestuurders oefenen alvast de juiste intonatie en expressie om te zeggen “wij zijn geschokt en onze diepe gevoelens bla,bla”

  Reactie door Rudolf Sipkema — maandag 6 februari 2006 @ 22.02 uur

 348. Ja laten we honderd onderwijzers, bouwvakkers, artsen en verpleegkundigen naar Afghanistan sturen.

  Die moeten we dan wel op een of andere manier wijs maken dat het best veilig is daar. En dat de hele heisa om het feit dat het misschien niet eens veilig genoeg is voor onze militairen nergens op slaat. Een onderwijzeres kan best les geven tussen de beschietingen door.

  Reactie door Sjon Lok — dinsdag 7 februari 2006 @ 2.18 uur

 349. Ik ben er geweest in dat land, in die streek, reken maar dar er heel veel niet meer terugkomen.
  Zelfs kinderen lopen met geweren en pistolen.
  En ga maar echt niet die bergen in.
  Ze zoeken het maar uit.

  Reactie door jaco — dinsdag 7 februari 2006 @ 14.12 uur

 350. Het kabinet stuurt onze jongens en meisjes op een zelfmoordmissie,veel militairen willen de dienst nu verlaten,de toelage is nu verhoogd naar het dubbele,een oproep is gedaan naar oude militairen tot 65 jaar om uitgezonden te worden,waar is nederland mee bezig,zelfs z,n groot land als rusland heeft zich teruggetrokken,je moet maar eens lezen wat die militairen er van zeggen

  Reactie door C.Game — woensdag 8 februari 2006 @ 11.52 uur

 351. Als oud dienstplichtig militair ben ook ik tegen deze missie.
  Als ik Kamp hoor lijkt het of wij daar heen gaan met een enorme hoeveelheid fire-power en modern materieel.
  In werkelijkheid moeten “onze jongens” daar gaan rondrijden in open! MB’s en moeten ze het nog steeds doen met eeuwenoude YPR’s.
  Als ze dan toch gaan dan heb je voor zo’n gebied veel meer modern materieel en manschappen nodig.
  Op deze manier word het een enorme afgang.
  Nog steeds wordt ik door mensen in het buitenland aangesproken op hoe “laf” onze jongens in Srebrenica waren.
  Ook daar was men niet goed bewapend en afhankelijk van anderen.
  Het is als meedoen met een Formule Ford aan een Formule 1 race.

  Reactie door Geert Jochemsen — donderdag 9 februari 2006 @ 10.05 uur

 352. De PVDA is niet te vertrouwen en absoluut niet duidelijk het is telkens weer een verrassing hoe hun het spelletje weten te spelen en het is telkens afwachten wat hun standpunt zal zijn rararara wat word het vandaag bij de PVDA? Alleen zitten we niet bij tv show maar gaat het om een partij wat mee praat over mijn leven, mijn zoons leven en het leven van 16 miljoen andere mensen echt een schande zoals de PVDA zijn plicht niet vervuld. En wie denk dat de VVD en CDA hufters zijn wacht maar tot de verkiezingen volgend jaa want rararara wat doet de PVDA ik hou mijn hart vast!! Stille wateren hebben diepe gronden voordat je het weet verzuip je!

  Reactie door sunita — donderdag 9 februari 2006 @ 23.37 uur

 353. Jan heeft gelijk, toen ik zo’n stukje van PvdA leesde over het versturen van militairen, toen kreeg ik ook een beetje het gevoel dat ze wilden instemmen.

  Reactie door Y-Bake — zondag 12 februari 2006 @ 16.45 uur

 354. Beste mr. marijnissen.
  U schrijft datn wel dat de het geweld kan toenemen, maar heeft u ook erover nagedacht dat het geweld kan afnemen. Ik kan u verwijzen naar de website van de landmacht. http://www.landmacht.nl (ik citeer uit de taken)
  De hoofdtaken van de Koninklijke Landmacht zijn:

  * wereldwijd een bijdrage leveren aan vrede, veiligheid en stabiliteit.
  * het verdedigen van het Nederlandse grondgebied en dat van de NAVO-bondgenoten.
  * ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel internationaal als nationaal.

  Kan ik daar niet uit opmaken dat het juist wel noodzakelijk is de soldaten te sturen, Het is natuurlijk gevaarlijk daar stem ik volkomen mee in. Maar het is ook een zaak van vrede.

  Reactie door Prive — zondag 12 februari 2006 @ 17.08 uur