De grenzen nog verder open?

Telegraaf kopt

Zo kopt de Telegraaf van vandaag. De krant citeert uitlatingen van eurocommissaris Spidla (Sociale Zaken). Zij zegt dat de beperkingen die ons land twee jaar geleden heeft ingesteld onnodig zijn, zwart werken bevorderen en ongunstig zijn voor onze economie. (Telegraaf)

SP

Zo kopt de SP vandaag. De groeiende stroom werkzoekenden uit Midden- en Oosteuropese landen leidt tot ernstige ontwrichting van de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze arbeidskrachten worden uitgebuit en steeds meer Nederlandse werknemers, kleine ondernemers en zelfstandigen worden uit de markt gedrukt. Er is niets tegen Polen die hier komen werken, als dat maar gebeurt tegen het loon en de arbeidsvoorwaarden die we hier hebben afgesproken.

De regering neigt ernaar binnenkort de grenzen verder te openen. Volgens de SP zal dat leiden tot nog grotere problemen, onder meer voor de tienduizenden jongeren die momenteel vakopleidingen volgen voor de bouw- en transportsector.

Jan de Wit stelt maatregelen voor om uitbuiting en concurrentievervalsing tegen te gaan. (Zie hier.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 06 februari 2006 :: 14.48 uur

77 Comments

77 reacties

 1. Waar is het standpunt dat wij voor de Polen zijn, als ze maar onder Nederlandse omstandigheden werken, gebleven?

  Reactie door Emil Jacobs — maandag 6 februari 2006 @ 14.58 uur

 2. Ik denk dat het start punt is als het maar goed is voor Economie en dat de werknemer een ondergeschikte rol dreigt te gaan spelen.
  Dus meer mensen die profiteren van de uitkeringen,en grotere tweedeling in de maatschappij.
  Waarvan de prikkel wordt om weer aan het werk te gaan om van bijna niets voor een hongerloontje te gaan werken.

  Reactie door Jofel — maandag 6 februari 2006 @ 15.04 uur

 3. Alles wijst er op dat dit niet verder kan. Wijsheid is hier niet toepasbaar op de wijze zoals er nu wordt tewerk wordt gegaan met buitenlandse arbeiders die in hun afgedankte autotje slapen. En wanneer dit zo door blijft gaan gaat het zeker mis, vooral wanneer Roemenië en Bulgarije zich melden.
  Zij moeten onder dezelfde condities als onze arbeiders werken. En dat houd ook in hetzelfde uurloon voor hetzelfde werk en dezelfde aantal uren. Op die manier kan de solidariteit blijven bestaan.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 6 februari 2006 @ 15.06 uur

 4. @Emil Jacobs, als je het stuk van Jan de Wit leest, zie je dat dat standpunt nog hetzelfde is.

  Reactie door Frank — maandag 6 februari 2006 @ 15.22 uur

 5. De “maatregelen” van Jan de Wit zijn een volstrekt lachertje. Discriminerend en derhalve zonder meer verboden in de EU. Laat die man eens wat zinnigs gaan doen dan iedereen bezig houden met deze onzin! Iedereen was toch zo voor de uitbreiding van de EU? Nou dan zijn dit de consequenties! Een Pool of Hongaar werkt harder en is ook nog eens de helft goedkoper. Je zou dan als werkgever toch wel gek zijn indien je je Nederlands personeel niet vervangt?

  Reactie door Hans — maandag 6 februari 2006 @ 15.48 uur

 6. Het belang van de werkgever is duidelijk aanwezig bij jou Hans.
  Hoe zo werk jij niet hard genoeg dan.

  Reactie door Jofel — maandag 6 februari 2006 @ 15.53 uur

 7. In het Dagblad van het Noorden staat het volgende:

  “Volgens Spidla blijkt uit de ervaringen in Groot-Brittannië, Ierland en Zweden, die de grenzen al wel openstelden, dat de werkloosheid daar is gedaald en er banen bij zijn gekomen. Spidla’s woordvoerster wilde maandag nog niet uitgebreid ingaan op de inhoud van het rapport.”

  Ergens kan ik me bij die constatering wel wat voorstellen. De Poolse arbeiders verrichten hier werk en daarmee genereren ze weer werk voor anderen. Daarnaast zijn ze goedkoop en dit is bevorderlijk voor het financiele welzijn van bedrijven. Tot zover de bekende economische principes.

  Maar in de berichtgeving ontbreekt een aspect: dat het hier gaat om arbeiders uit andere landen en dat het een korte termijn effect is.

  En daar heeft de SP een belangrijk punt. De jongeren die nu een vakopleiding volgen, zouden na hun opleiding het werk moeten gaan doen wat nu gedaan word door de goedkope buitenlandse arbeiders.

  Zo’n ontwikkeling heeft alleen kans van slagen indien de goedkope buitenlandse arbeiders dusdanig veel werk genereren dat de jongeren na hun opleiding aan de slag kunnen. Dat zie ik echter niet gebeuren en ik denk dat de tekorten niet zo heel groot zijn, dus die worden dan ‘gewoon’ opgevuld door goedkope buitenlandse arbeiders.

  De enige kans die de jongeren dan maken, en overigens ook de ouderen die al dergelijke banen vervullen, is een forse versobering van de arbeidsvoorwaarden.

  Kortom, het is goed dat de SP dit goed in de gaten houd en men zou er goed aan doen eens een kritische studie naar dit fenomeen te doen. Zo’n Europees commissaris lijkt me vooral naar Europa als geheel te kijken en niet naar de afzonderlijke delen ervan.

  Reactie door Fjodor — maandag 6 februari 2006 @ 15.57 uur

 8. Hans@5. Hoeveel loon ben jij bereid in te leveren om op salaris met Polen en Roemenen te kunnen concurreren? 20%? 30%? 50%? En jou kinderen, moeten die ook maar voor de helft van het huidige minimumloon gaan werken? Of dacht je dat dit jou niet aangaat en dat het alleen een probleem is voor een soort gepeupel waar je ver boven staat?

  Waar moeten straks de mensen gaan werken die niet bij de 10% meest intelligente kenniswerkers horen? Die gewoon met hun handen hun geld moeten verdienen?

  En welk effect denk je dat het voor onze economie heeft als we in Nederland de lonen fors gaan verlagen en we dus minder hebben uit te geven? En er dus minder belasting binnenkomt waarmee we de infrastructuur van onze kenniseconomie betalen?

  Ik vind de plannen van de SP een stuk doordachter dan jouw redenering.

  Reactie door Witteman — maandag 6 februari 2006 @ 16.01 uur

 9. Vanaf heden bevindt u zich in Niemandsland!

  Reactie door e.krul — maandag 6 februari 2006 @ 16.07 uur

 10. @8
  De plannen van de SP kunnen wel een stuk doordachter lijken dan wat ik opschrijf evenwel ZE ZIJN VERBODEN, want discriminatoir. Ik weet van weinig dingen iets maar de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie op dit gebied is gelukkig (of helaas) een uitzondering. Ik vind het ook verschrikkelijk dat mensen verplicht zullen worden om loon in te leveren indien we met Polen willen concurreren en nee, ik pleit niet voor de werkgevers maar als homo economicus zal de werkgever de goedkoopste en meest hardwerkende arbeidskracht aanstellen. Dit zijn nu eenmaal de consequenties van de EU uitbreiding. Wie de billen brandt moet op de blaren zitten

  Reactie door Hans — maandag 6 februari 2006 @ 16.24 uur

 11. @ 5
  Iedereen was toch zo voor uitbreiding van de EU?

  @6
  Dat zijn dus de vragen waar het om gaat.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 6 februari 2006 @ 16.28 uur

 12. Volgesn mij wilde het volk helemaal geen uitbreiding. En zeker geen Turkije.
  Dat is ook de reden van Nee tegen de grondwet.

  Reactie door Klaas — maandag 6 februari 2006 @ 16.36 uur

 13. @ 10

  Met je uitsmijter (“Wie de billen brandt moet op de blaren zitten”) leg je zelf de schijnheiligheid van je eigen krokodillen tranen. (“Ik vind het ook verschrikkelijk dat mensen verplicht zullen worden om loon in te leveren indien we met de Polen willen concurreren”)

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 6 februari 2006 @ 16.42 uur

 14. @ 13

  Hoezo schijnheiligheid? Ik sta echt ook niet te juichen maar constateer wel dat we er allemaal bij zijn geweest. Het is overigens wel grappig te zien dat de mensen die normaliter het hardst staan te roepen om internationale solidariteit moord en brand schreeuwen indien die solidariteit nu eens niet uit de belastinggelden waar ze toch nauwelijks aan bijdragen wordt betaald maar uit hun eigen portemonnee.

  Reactie door Hans — maandag 6 februari 2006 @ 16.50 uur

 15. @11
  Wie is iedereen.

  Reactie door Jofel — maandag 6 februari 2006 @ 17.00 uur

 16. @14
  Waar zijn bij geweest.

  Reactie door Jofel — maandag 6 februari 2006 @ 17.02 uur

 17. Off topic:
  wanneer gaan we ook wat schrijven over de 700 miljoen die door de Palestijnse autoriteit achterover is gedrukt uit de subsidies die de Palestijnen wel van Europa, maar niet van hun olierijke moslimbroeders krijgen?

  Reactie door cugel — maandag 6 februari 2006 @ 17.17 uur

 18. het word tijd voor verkiezingen,want als rechts nog langer regeert,werken er in productie bedrijven en bouw,en zeker in het transport,zeer binnenkort geen nederlanders meer,het is mischien goed voor de economie,hoe begrijp ik niet,mischien omdat de industrie dan hogere winsten maakt???maar het aantal werklozen zal erg gaan stijgen,wat weer heel slecht is voor de economie!!!dus gewoon de grenzen weer dicht of op zijn minst kontrolle in bedrijven,op juiste betaalingen van loon en werkomstandigheden,en zeer zeker op de woonomstandigheden.
  bij ons werken veel oosteuropeanen,die in het weekeinde ergens achterop het terrein in een hoek staan weggestopt(DIT VINDT IK ASOCIAAL!!!!!!!)de enige die hier van profiteert zijn de werkgevers!en alleen de regering kan hier wat aan doen,maar cda en vvd zullen dat zeker niet doen,want het gaat hierbij wel om hun achterban,ook als de pvda bij de komende verkiezingen zou winnen zal er niks veranderen,want wouter bos heeft al gezegd dat hij graag met het cda wil regeren,dus is hier een schone taak weggelegd voor de SP!!!!

  Reactie door geert — maandag 6 februari 2006 @ 17.32 uur

 19. @ 14

  Hou je niet van de domme Hans. De richting waarin de EU koerst heeft geen bal te maken met een streven naar (internationale)solidariteit. Was het maar waar. Wat we voor onze ogen zien afdraaien is het scenario waar tegenstanders van het neo-liberale beleidsprogramma al tijden voor waarschuwen. Uitbreiding van de EU met lage lonen landen in combinatie met een liberalisering van het dienstenverkeer zorgt voor een permanente druk op de arbeidsvoorwaarden voor de werkende bevolking, een race naar de bodem die waar alleen een maatschappelijke elite (toevallig de voorstanders van uitbreiding) van gaat profiteren en de rest voor mag betalen met armoede of werkloosheid. De SP ziet dit gevaar en handelt daar naar. De Polen kunnen hier komen werken, maar tegen Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Dat lijkt me solidair genoeg.

  Overigens, net als veel partijleden, betaal ik belasting (je wil niet weten hoeveel), dus bespaar me je gemakeelijke associaties.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 6 februari 2006 @ 17.33 uur

 20. Het probleem met de werkers uit het buitenland is nog erger dan alleen een financiële kwestie voor werkgevers. Veel particulieren nemen ook bij voorkeur Polen om hun huis op te laten knappen. Ze komen ‘s morgens om 7 uur werken tot 10 uur ‘s avonds en dat twee weken achter elkaar. Dat betekend dat je veel minder lang in de verbouwingstroep zit en dat dan ook nog eens voor de helft van de prijs.
  Dat die mensen over een paar jaar WAO-rijp zijn interesseert de meeste mensen geen donder.
  En voor die prijzen kan een Nederlander niet werken, want alleen z’n ziektekosten en andere afdrachten die hij verplicht moet afdragen zijn hoger dan wat die mensen krijgen.
  En natuurlijk zal Europa door blijven gaan met mensen uit armere streken richting rijkere landen te sturen, net zo lang tot de Nederlandse arbeider ook weer bereid is om jaren lang veel te veel, en te ongezond werk te doen voor een fooi.
  Arbeiders zijn te mondig geworden. Ze moeten terug in het hok.

  Reactie door Monique van Uchelen — maandag 6 februari 2006 @ 17.34 uur

 21. Het is allemaal niet zo moeilijk hoor. Als iedereen nu gewoon GEEN aanbiedingen meer koopt in de supermarkt en GEEN offertes opvraagt bij zijn bouwer etc. dan zijn de Polen cs helemaal niet nodig en is het ‘probleem’ dus opgelost.

  Even wakker worden met z’n allen: laaggeschoolde arbeid kan dus gewoon beter buiten de landsgrenzen, wij moeten ons onderscheiden waar we goed in zijn (of weten we dat niet).

  Er is niets nieuws onder de zon, zo ging het 300 jaar geleden al en zo zal het ook over 300 jaar in de toekomst zijn.

  Reactie door Hans — maandag 6 februari 2006 @ 18.07 uur

 22. @19
  Ene Ed leeft, samen met andere SPers nog steeds in de veronderstelling dat we in Nederland kunnen bepalen hoe en onder welke voorwaarden mede EU burgers hier kunnen komen werken. Dat is niet zo dat wordt bepaald door EU regels. Buitenlandse bedrijven en buitenlandse ZZPers mogen zelf hun arbeidsvoorwaarden bepalen. Overigens, ook met gelijke arbeidsvoorwaarden zullen de meeste werkgevers hier te lande er waarschijnlijk de voorkeur aan geven een hardwerkende Pool in dienst te nemen in plaats van de zeurderige, door en door verwende, Nederlander

  Reactie door Hans — maandag 6 februari 2006 @ 18.25 uur

 23. @19 HansJe schoffeert een hele grote groep hardwerkende Nederlanders
  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij zelf niet weet wat hard en zwaar werken is.

  Door en door verwend?
  Nee elke dag door en door vermoeid, uitgeteld thuiskomende door geleverde zware arbeid.
  En zeurderigheid zou ik in dit verband eerder jou aanrekenen.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 6 februari 2006 @ 18.36 uur

 24. @ 22

  Hans, je maakt met je inzendingen alleen maar des te duidelijker hoezeer de EU in de afgelopen jaren is verworden tot een neoliberaal paard van Troje.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 6 februari 2006 @ 18.39 uur

 25. Hoeveel keer hebben we deze zelfde discussie hier de afgelopen weken al gevoerd?

  Reactie door Anja — maandag 6 februari 2006 @ 18.51 uur

 26. deze week op de website van de eu gesurfd
  een euro commisaris we are not protecting
  jobs but people mijn vraag is in wich way

  Reactie door jack heymans — maandag 6 februari 2006 @ 18.53 uur

 27. Ik zie wel eens een reclame op de TV, Hans zullen we ruilen.??
  Ik zou zeggen Hans ga ruilen met die Pool.

  Reactie door Jofel — maandag 6 februari 2006 @ 18.57 uur

 28. Indien je de nationale werkgelegenheid binnen de EU wilt beschermen zul je dat op EU niveau moeten aankaarten. Op nationaal niveau, zoals de SP dat wil, kan dat niet (meer). Instroom van nieuwe mensen van onderen op de arbeidsmarkt houdt de economie vitaal. Kijk naar de VS wat in de zuidelijke staten nauwelijks meer zou kunnen functioneren zonder goedkope Mexicaanse arbeid. Zo gaat het hier voortaan ook, zijn de Polen qua lonen een beetje aangepast dan komen de Roemenen, de Bulgaren, de Oekrainers, de Indiers, de Chinezen etc. Een win win situatie wij relatief goedkope arbeid, zij verdienen meer dan ze thuis ooit gedacht hadden en verbeteren hun leven. De Nederlandse arbeider die zijn werk hier verliest moet niet zeuren. Blijkbaar is hij altijd overbetaald geweest. Zijn werk is economisch gezien het loon niet waard.

  Reactie door Hans — maandag 6 februari 2006 @ 19.42 uur

 29. @ Hans
  Welk werk doe je? Hoeveel krijg je daarvoor betaald? Wat krijgt iemand in bv Polen die hetzelfde werk doet? Wat kost een busreis Polen-Nederland?

  Reactie door Paul Ulenbelt — maandag 6 februari 2006 @ 19.47 uur

 30. @28 Hans

  Je blijft stoïcijns jezelf herhalen zonder ergens inhoudelijk en steekhoudend een antwoord op te geven
  En als ik dan lees:
  Quote: Het is overigens wel grappig te zien dat de mensen die normaliter het hardst staan te roepen om internationale solidariteit moord en brand schreeuwen indien die solidariteit nu eens niet uit de belastinggelden waar ze toch nauwelijks aan bijdragen wordt betaald maar uit hun eigen portemonnee.

  *Wat het verschil?
  Belastinggelden en eigen portemonnee zijn in deze niet los van elkaar te zien.

  Het is voor jou misschien wel leuk om iedere keer wanneer je een toets op je toetsenbord indrukt te zien dat er een uiteindelijk een zin ontstaat, maar dit wil nog niet zeggen dat het resultaat ook uiteindelijk zinnig is.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 6 februari 2006 @ 20.09 uur

 31. Waarom gaan wij niet in Polen werken?

  Reactie door Ger — maandag 6 februari 2006 @ 20.25 uur

 32. Het lijkt mij helemaal een puinhoop worden als de Bulgaren en Roemenen hetzelfde betaald krijgen als de Nederlander dan kunnen we het helemaal vergeten binnnen de kortste keren werkt half Oost Europa hier, de meeste werken twee keer zo hard als een Nederlander omdat hun familie hier niet is zullen ze heel flexibel willen werken en de levenstaandaard in deze landen is van dien aard dat ze binnen de korte tijd met hun ned. salaris daar binnen zijn. Dus denk ik dat er toch een maximum aantal hier mag komen werken als dezelfde salarissen moetn worden betaald.

  Reactie door Timber — maandag 6 februari 2006 @ 20.50 uur

 33. hans(28)waarom moet laaggeschoolde arbeid goedkoop zijn ? voor een werkgever zijn o.a betrokkenheid,collegaliteit,en liefde voor het werk(vak)veel belangrijker dan een goedkope uitgebuite arbeidskracht uit oosteuropa ,wat in de praktijk al zichtbaar is o.a verminderde kwaliteit door buitensporig drankgebruik (0.a door cultuur en armoede van deze mensen)meer uitval van personeel want deze mensen komen smorgens niet meer op het werk daar ze voor een euro meer van de ene naar de andere werkgever overstappen (begrijpelijk)meer diefstal op de werkplaats .alleen louche werkgevers o.a in de bouw ,autopoetsbedrijven ,agrarische sector met een korte termijn visie doen aan deze uitbuiting van mensen en het ontduiken van sociale premies en belastingen mee.en hansje het komt die werkgevers ook uitermate goed uit dat deze mensen geen lid zijn van een vakbond ! een werkgever met harses zal een werknemer (nederlander of buitenlander )om de kwaliteit van zijn werk (product)te garanderen .met een goed salaris en arbeidsomstandigheden moeten motiveren .en daar is niks mis mee .uitbuiten doen ze in china en zie wat ze op de markt brengen? rommel !!!!!

  Reactie door ,texas, henkie — maandag 6 februari 2006 @ 21.06 uur

 34. ger voor 4 euro,dan is het geld al op voordat we thuis zijn..

  maar even wat anders,polen op het werk??
  de/een metselaar/s maakte zich vandaag kwaad.
  euu die polen weten precies waar ze mee bezig zijn,dus verdedig die oostblokkers alsjeblieft niet.(deed ik ook nog voor 1 jaar terrug)
  maar ik heb ondertussen wel mijn mening verandert,ze weten precies waar ze mee bezig zijn/laten in hun eigen land het vele/massa’s werk liggen,dat is voor nog goedkopere arbeiders,
  die door polen zelf zoveel mogelijk gedwarsboomt worden.(papieren/betalingen,enz)
  hier komt rottigheid van/al vaker gezegt/
  maar dat is wat de grote jongens willen,dan krijgen ze het,
  ik sta aan de nlwerkers kant goedschiks of kwaadschiks,het maakt mij geen donder meer uit,zolangzamerhand.
  doe die grenzen maar open,maar sta niet raar te kijken dat er ongelukken van komen.
  kom je aan mijn werk dan kom je aan mijn gezin,en dat gaat pijn doen erg veel pijn.
  mensen die werken kunnen/willen krijgen geen baan omdat de pool er voor is,
  ga gewoon zo door eu/nl/uitzendbureau’s,vooral doen.
  en ik ben absolut de enige niet die aan het koken is,en de handen van jeuken.
  sorry,, maar dat weten zowel de polen als de eu/nl.
  mischien verkeert maar ben het zat,achter gebleven landen bij de eu nemen(om de lonen van de eu naar beneden te dwingen) en de nlmensen moeten maar werken naar hun (hier uitkerings) niveau,hoezo omgekeerde wereld.
  doen vooral doen.

  Reactie door ad — maandag 6 februari 2006 @ 21.17 uur

 35. Het is toch niet Hans wiegel.

  Reactie door Jofel — maandag 6 februari 2006 @ 22.18 uur

 36. Ik dacht toch echt dat er nog gestemd moest worden in de EU over die dienstenrichtlijn en dat tot die tijd een beperkt aantal in ons land mag werken?
  Komen er nu al meer dan is afgesproken?
  Ja, hoe komt dit? Nee, dan is het dus al duidelijk dat die dienstenrichtlijn niet zal werken voor ons land!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 6 februari 2006 @ 22.29 uur

 37. @ Hans

  Ga nou eens in op de vragen die Paul Ulenbelt(29) aan je stelt. Laat eens zien waar jouw belangen echtliggen. Van die zogenaamde solidariteit die veel oplevert en niks kost ben ik nooit zo onder de indruk.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 6 februari 2006 @ 23.01 uur

 38. Off topic
  Ik hoorde van Aartsen vanavond op tv zeggen: “Een liberaler Nederland is beter en socialer”.
  Helaas ging de interviewer er niet op in.

  Nou, daar staan we dan met onze SP. Laat het verder dus maar aan de VVD over.
  Ja ja.

  Reactie door Gandalf — maandag 6 februari 2006 @ 23.22 uur

 39. § 28 is de markt jouw mening of heb je ook nog een eigen mening? Overbetaald is een subjectief begrip toch? Dan denk ik meer aan iemand die honderden keren meer verdient die iemand die dezelfde inspanning levert.

  Maarrrr….in het verkeerde land geboren is, of niet over de goede vrienden beschikt. Neemt niet weg de mogelijkheid dat hij of zij harder werkt, dat is wat anders! Overigens denk ik niet dat je 1000 x harder kan werken dan iemand die 40 uur per week zijn best doet, maar goed.

  Reactie door Gerbert — dinsdag 7 februari 2006 @ 0.31 uur

 40. Maw, gaat een liberaal niet uit van het idee dat je eerst gelijke kansen moet creëeren voor eerlijke concurrentie? Ik wijs bijvoorbeeld in het verschil in woonkosten in verschillende landen. Dat kan je absoluut niet vergelijken. Eerlijke concurrentie ben ik helemaal voor maar dat bestaat niet van vandaag op morgen en zeker niet zonder overheidssturing, is mijn overtuiging.

  Reactie door Gerbert — dinsdag 7 februari 2006 @ 0.35 uur

 41. Oneerlijke concurrentie: dat was waar eurocommissaris Neelie Kroes Nederland, enige tijd geleden, van betichtte toen uit een onderzoek bleek dat het publieke omroepbestel ten onrechte subsidiegeld zou hebben opgestreken. Oneerlijke concurrentie met de commerciële zenders zou dat volgens Kroes zijn, die zónder subsidiegeld namelijk moeten concurreren met de publieke omroepen om programma’s van dezelfde kwaliteit te maken (en dezelfde kijkcijfers te genereren).

  Maar geen Kroes echter, of welke eurocommissaris dan ook, die zich nu uitlaat over de oneerlijke concurrentie die ontstaat doordat Polen hier werk verrichten voor een loon waar Nederlandse werknemers nog niet hun huur alleen van zouden kunnen betalen.

  Dat zou de gedachte doen rijzen dat wij deze vorm van oneerlijke concurrentie nu gewoon maar moeten accepteren, omdat binnen het grotere Europa van 25 lidstaten, wat nu realiteit is, oude grenzen en barrières nu definitief zijn verdwenen. Maar is deze oneerlijke concurrentie wel “all in the game”? Of moeten we juist nu scherp zijn en maatregelen nemen om te voorkomen dat deze concurrentievervalsing tot een sociale en economisch onstabiele situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt leidt? Als we dat laatste laten gebeuren, dan zal dat uiteindelijk niet alleen de arbeidsmarkt treffen, maar dan zal ook de overheid en de economie als geheel daar sterk onder lijden en dat nog afgezien van de effecten op de samenleving zelf. Minder werk voor de Nederlanders, meer werkloosheid daardoor en een overheid die minder kan investeren in bijv. gezondheidszorg en onderwijs omdat de afdracht van sociale premies en de inkomsten uit loonbelasting door het werk van Polen en Bulgaren ineens een stuk minder groot zijn geworden. Op meerdere fronten zal dat een grote aantasting van de solidariteit en van het algehele welzijn van de mensen betekenen en het toekomstperspectief van een grote groep mensen in negatieve mate beïnvloeden.

  ‘Europa’ zal hoe dan ook moeten toestaan dat ‘Nederland’ maatregelen neemt om deze illegale arbeid te doen stoppen. Bovendien, als de EU bij monde van Neelie Kroes de Nederlandse regering de maat neemt bij de constatering dat er bij de verstrekking van bepaalde subsidies sprake is van oneerlijke concurrentie, dan is het ook niet meer dan consequent dat Nederland ook op ander vlak, en desnoods op eigen initiatief, maatregelen neemt om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

  Het zou daarnaast ook onlogisch, zelfs irrationeel zijn te denken dat solidariteit binnen dit Europa van 25 lidstaten inhoudt dat we in Nederland sociale rechten en verworvenheden maar op moeten geven om op die manier ‘concurrerend’ te kunnen worden met de ‘lage lonen’ landen van Europa (en daarbuiten). Concurrerend worden langs die weg zal namelijk niet lukken. Wat daarmee gewonnen zou kunnen worden, zal namelijk niet in verhouding staan ten opzichte van datgene wat we daarmee allemaal zullen kwijtraken, zoals ook de winst voor de Polen en andere Oost-Europese inwoners achteraf wel eens heel betrekkelijk kan blijken te zijn. Bovenal echter geldt dat, als het spel van concurrentie binnen een interne markt als die van Europa gespeeld moet worden, er ook spelregels moeten zijn die voorschrijven hoe er gespeeld moet worden. Eerlijke spelregels, want zonder goede spelregels geen spel. Regels ook die door alle partijen moeten worden nageleefd.

  Tot deze eerlijke spelregels behoren een gelijke salariëring, gelijke CAO’s, gelijke afdracht van belastingen en premies evenzeer als spelregels die binnen het complexe geheel aan EU-wetten en richtlijnen een eerlijke concurrentie tussen bedrijven en (geprivatiseerde) overheidsdiensten moeten bevorderen.

  Reactie door David Tompot — dinsdag 7 februari 2006 @ 0.37 uur

 42. kunnen deze mensen uit die landen dadelijk ook burgemeester of kamerlid of minister worden,ik denk het niet, want deze baantjes worden wel beschermt daar zorgt dit kabinet van NORMEN EN WAARDEN[je hoort ze er touwens weinig meer over] wel voor, maar de gewone man moet maar zien,,dusssss

  Reactie door Ton — dinsdag 7 februari 2006 @ 8.27 uur

 43. Ook dit zullen ze er wel doorrammen, ze hebben nog ruim een jaar, dus ontslagrecht uithollen, en de markt open voor goedkope arbeidskrachten.
  De mens alleen nog maar als economische factor, alleen nog maar interresant als exploitatie entiteit.
  Heen en weer dobberend op de zee van de vrije markt waarin vraag en aanbod per dag de waarde van het produkt arbeid bepalen.
  Solidariteit gebroken, miljoenen individuen bezig met elkaar te bestrijden om een iets hogere plaats op de sociale ladder.
  Existentie omwille van de existentie, de armoede waar we naar toe gaan is niet alleen een materiele.
  En voor de predikers van dit paradijs, uw kennis waar u nu zo op bouwt, waarvan u denkt dat de wereld die als leidraad zal moeten nemen, is morgen alweer algemeen, overmorgen conservatief, en volgende week achterhaald.
  Alle kennis is relatief.
  En een elite verword snel tot curiositeit.

  Reactie door Toergenjev — dinsdag 7 februari 2006 @ 9.31 uur

 44. Ik denk dat de vakbonden nu hun gezicht moeten laten zien door massale staking.
  Om duidelijk te maken dat dit niet kan.
  Maar het is zo stil.
  Als ik zie wat die maffia van plan is met werktijden en wat ze verder allemaal al geflikt hebben waarom is het dan zo stil.
  Ontbreekt het de mensen aan een leider door middel van de vakbond om hier tegen in de slag te gaan.
  Waarom zijn die vakbonden zo softie.
  Is dit bescherming van hun broeder partij b.v FNV met de PVDA die al verloofd is met het CDA broeder partij van het CNV.
  Zijn de vakbonden bezig om hun leden te verkopen om andere belangen.
  Hebben de mensen niet in de gaten dat uitbuiting om de hoek ligt..
  Is de vakbond nog zo in de ban van de EU grondwet dat ze zo softie reageren.
  De politiek op de SP na doet geen flikker die hebben hun eigen belangetjes.
  Het moet keihard van de vakbonden komen doen zij dit niet dan zijn ze mede verantwoordelijk van het weg zakken van Nederland in een werk klimaat van uit buiting.

  Reactie door Jofel — dinsdag 7 februari 2006 @ 9.51 uur

 45. Met grote verbijstering hoorde ik vanmorgen dat er zo,n VVD minister ene Jozias van Aarsen de arbeidsmarkt open wil stellen voor oost europeanen !

  Waar is hij nou in godsnaam mee bezig zeg ?

  Herkeurde WAO ers kunnen echt niks vinden , jonge allochtonen hier in eigen land klagen ook steen en been dat ze niks kunnen vinden , en vinden dat ze gediscrimineerd worden als ze serieus werk zoeken !

  Herkeurde WAO ers belanden regelrecht in de misere , doordat zij vaak echt niet van alles kunnen .

  Daardoor gewoon niet aan de bak komen , of toch dan maar werk aanvaarden wat later blijkt dat ze eigenlijk echt niet meer aan te kunnen .

  En daardoor weer nog zieker worden !

  Die ex WAO ers die door de inkomstenverlagingen die zij hebben ondergaan , en nog zullen ondergaan van alles kwijtraken !

  etc. etc.

  Werkgevers gewoon door valse concurentie gedwongen worden ,,vieze” spelletjes van concurenten mee te spelen !!!

  B.v. transportbedrijf zoekt chauffeurs , het bedrijf wil eigenlijk helemaal GEEN HOLLANDSE chauffeur , deze zijn hun te duur !

  Maar moet van moedertje overheid minimaal 3 advertenties plaatsen , om onder de eigen bevolking chauffeurs te werven .

  Hollandse chauffeurs zijn hun gewoonweg te DUUR , die kunnen soliciteren tot ze een ons wegen !!!!!!!!

  Ze betalen desnoods gewoon 3 faktuurtjes aan de kranten of bladen , voor dergelijke advertenties hoor !

  Wat hen betreft of zelfs liever nog plaatsen die bladen de advertenties niet eens , scheelt hen een hoop adminstrative rompslomp !

  Dit alles om maar zogenaamd aan te tonen dat ze geprobeert hebben om hollandse mensen te krijgen !

  Je kunt als hollandse chauffeur soliciteren er op wat je wil , je word met 1 of andere smoes toch wel afgewezen !

  Vervolgens word er door zo,n bedrijf verguning aangevraagd voor zoveel oost Europeesche chauffeurs , en die krijgen ze belachelijk genoeg dan ook !

  Die Jongens en meiden zijn voor hun middels 1 of andere rot constructie veel goedkoper , en makkelijker weer te wieberen !

  Resultaat de ,,hollandse” chauffeurs willen volgens hen niet werken of solliciteren , dit word er bij die buitenlandse chauffeurs ook stevig ingelepeld !

  Dit is maar simpel 1 voorbeeld met een transportbedrijf als voorbeeld , maar zo gaat het in alle sectoren hoor !

  Dit allemaal is het resultaat van die EU rommel , die eigenlijk geen enkele gewone burger wil !

  En waarvoor we ook nog flink in de bezuinigingsbuidel tasten !

  Nu weer grenzen openstellen JA goed voor RANDSTAD en Dactylo etc. , de aandeelhouders zijn ??

  Ja de banken , aandeelhouders ????

  Ja de lui die toch al zat hebben en hun geld daarom maar beleggen !

  Zouden we eerst maar niet eens zorgen dat al onze eigen mensen , werk en daarmee een zelfstandig inkomen krijgen ?

  Elk persoon in de WW of sociale dienst moet opgehoest worden door de werkende klasse !

  Is het dan zo verstandig om onze ,,EIGEN ” mensen maar de ww en sociale dienst in te duwen , en goedkopere vreemdelingen ,,ONZE” banen laten afsnoepen ?

  Prima hoor voor de werkgevers ja kunnen ze weer lager mee concureren , hoeven ze niet met hun bedrijfje naar het buitenland !

  Strak idee Jozias !!!

  Breng de goedkopere kracht naar hier , smeren er minder bedrijven hem !!!!

  Laten ze toch eens nadenken die gasten in den Haag , en niet alleen in de zakken van de werkgevers .

  Alvoor ze weer eens een grensje openzetten , en we nog meer valse concurentie krijgen ?

  Eerder het binnengrensje flink dichttimmeren voor al die vreemde arbeiders hier , en onze eigen mensen op die opengevallen plekken aan de bak !

  Maar nee hoor dan worden de hogere heren en dames hun Randstad en Dactilo aandelen minder waard he ?

  Zou het ook niet zo zijn dat al het geld wat deze mensen zouden gaan verdienen weer niet naar het buitenland stroomt , en dus onze eigen ecconomie en koopkracht nog verder naar beneden gaat .

  Ja voor die ministers gaat het wel lekker staatskas stroomt met hun gepik en bezuinigingen bijna over , maar ,,jan met de pet ” merkt alleen maar stevige achteruitgang hoor !

  Onze ministertjes denken wel aan zichzelf hoor en aan hun maatjes , dat zag je maar aan die ziektekosten verzekering !

  Zij NEMEN er wel geld bij , u en ik ??????

  Dreiging van inkomen helemaal afpakken op je nek wegens opruing mischien ?

  Ik ben flink in inkomen gedaald tenminste , u beneden modaal of gewoon modaal soms ook ?

  Gek he met zulke lieden aan het roer van een land ?

  Kortom we moeten eerst maar eens voor onze eigen mensen voor werk zorgen , en dan komen we nog tekort denk ik .

  Reactie door ab — dinsdag 7 februari 2006 @ 19.07 uur

 46. ik vind eigenlijk dat we met onmiddelijke ingang uit die EU moeten stappen

  Reactie door ab — dinsdag 7 februari 2006 @ 19.09 uur

 47. De nederlandse regering is een hele slechte boer !

  Ze wil prima voor het ,,vee” van andere boeren zorgen , en het eigen ,,vee” krijgt steeds minder te verteren .

  En moet steeds verder uitgemolken worden !

  Reactie door ab — dinsdag 7 februari 2006 @ 19.12 uur

 48. Jongens toch, hebben jullie Hans in het nauw gedreven?
  Zit hier alles na te lezen, ben ook benieuwd wat het antwoord is op de vragen van Paul Ulenbelt, maar helaas.
  Jullie hebben hem onder tafel geluld!
  Arme Hans. :(

  Reactie door Anja — woensdag 8 februari 2006 @ 10.43 uur

 49. wie in he nou en klemgeluld hans ?

  Jameer dat we dat rotzooitje wat nou in ,,Het Haagje ” ziteen niet helemaal gekn en klem kunnen lullen .

  Volgens mij zou een psieg die de krronkel uit hun koppen recht kon zetten zeer goede handel en reclame hebben !

  Reactie door ab — woensdag 8 februari 2006 @ 11.04 uur

 50. ow sorry .

  Ik ben wel zo kwaad op die lui zeg , ik begin zelfs begrip te krijgen dat een mens ineens terroristische neigingen krijgt .

  erg he ?

  Reactie door ab — woensdag 8 februari 2006 @ 11.06 uur

 51. @50 ab,

  Kalmte kan u redden, hoofd koel, voeten warm houden. ;)

  Reactie door Anja — woensdag 8 februari 2006 @ 14.26 uur

 52. ab 50,
  (erg he)nee hoor,

  Reactie door ad , — woensdag 8 februari 2006 @ 15.13 uur

 53. Wat een bange reacties allemaal op het openstellen van de grenzen.

  Werkeloosheid is iets wat er altijd is geweest en altijd zal blijven of de grenzen nou wel of niet open zijn.

  Weet je nog midden jaren tachtig toen de werkloosheid op springen stond. dat was zelfs voor het EEG tijdperk, waarin het zelfs heel moeilijk was voor een duitser om hier te werken.

  Sinds jaar en dag verdwijnen er ook gewoon banen naar het buitenland, je moet wel een beetje vooruitkijken. En geen opleiding gaan doen die binnekort wordt weg geautomatiseerd of weg geconconcureerd naar een lage lonen land….

  Reactie door jeroen — woensdag 8 februari 2006 @ 17.09 uur

 54. @ Jeroen,

  Wie ben je? Wat doe je voor werk? Hoe groot schat jij de kans dat je binnekort ontslagen wordt?

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 8 februari 2006 @ 23.45 uur

 55. Ed,

  Ik ik zit in de IT, lang had men gedacht dat dit niet zo snel weg zou gaan, maar je ziet ook hier dat veel weg gaat naar India.

  Alles wat weg geautomatiseerd kan en weggeconcureerd kan, dat gebeurt ook. Wel of geen open grenzen. Als we ze niet binnehalen dan verplaatsen we het daar wel naar toe.

  Het punt is dat dit niet slecht hoeft te zijn voor Nederland. In tegendeel al decennia lang gebeurt dit in Nederland. En we zijn een van de rijkste landen van de wereld.

  Reactie door jeroen — donderdag 9 februari 2006 @ 8.58 uur

 56. @55, en de voedselbanken groeien, iets wat men een aantal jaren geleden niet voor mogelijk had gehouden!Hoe welvarend is een land waarvan zeker 1 op de 10 kinderen in armoede opgroeid en wat doet dat voor je land in de toekomst!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 9 februari 2006 @ 9.40 uur

 57. Ik denk dat het de allerhoogste tijd is om die actie noodrem ook maar eens echt in actie te brengen !

  Jaren terug zat ik in een groep wanbeleid jeugdhulpverlening , en toen hadden we het volgende uitgedacht .

  Met zoveel mogelijk mensen in verschillende treinen stappen , en op een afgesproken tijdstip in die trein waar jij dan zit aan de noodrem trekken .

  De ,,daders” moeten zeer zeker afgeschermd worden , en uiteraard heeft niemand iets gezien .

  Wel niet zo funny voor de NS , want hun hele dienstregeling etc. loopt falikant spaak !

  We halen zeker de landelijke , en ik denk zelfs de internationale pers .

  En geven hier goed mee aan dat we het echt spuigzat zijn !

  Andere middelen hebben de sociaal zwakkeren toch niet ?

  Hebben we wat als de WAO ers gaan staken ?

  etc. etc.

  er is al een groep opgezet slachtoffers van kabinet bakvol ellende .

  zie ;

  http://groups.msn.com/slachtoffersvankabinetbakvolellende

  Reactie door ab — donderdag 9 februari 2006 @ 10.21 uur

 58. @56, Je moet dingen in perspectief zien.

  Je hebt altijd een groep “de armste 10%”, of je nou wel of geen grenzen open gooit. Ik beweer dat ook deze groep de laatste decennia er beter op geworden is. Deze groep mensen kan je alleen opheffen als iedereen evenveel verdient, willen we naar zo’n systeem…..

  Het probleem is dat wij in Nederland on arm gaan vinden als wij niet 3 keer per jaar op vakantie gaan, of geen plasma scherm of multimedia PC hebben. De norm is zo ontzettend hoog gelegd!

  Het fenomeen voedselbanken is absoluut niet nieuw en wordt door de media voor een deel opgeblazen.

  Reactie door jeroen — donderdag 9 februari 2006 @ 10.26 uur

 59. 56, Jeroen,
  Nu, Dat vind ik te gemakkelijk gezegd, die luxe artikelen, die heeft heus niet iedereen en bovendien worden we overgehaald door de meest verleidelijke vorm van psychologie om die spullen aan te schaffen, want die economie trein moet door.Je moet stevig in je schoenen staan om daar continu tegen bestand te zijn.
  Wij gaan 1 x per jaar 1 week op vakantie, hebben geen auto, geen abonnementen buiten telefoon en internet, we hebben 2 kinderen, 1 studeert en heeft dus hulp nodig, aangezien uitwonende beurs 200 per maand is en zijn kamer dat bedrag al kost, hij roeit voor de bond en traint 9 x per week en werken is dus, naast studie, lastig maar hij doet dat waar ie kan en verder nog een 1 in 5 VWO en ook daar zijn steeds kosten door de uitjes die gedaan moeten worden in het kader van vakken als CKV en lichamelijke opvoeding.Wij hebben niets te klagen maar jij overdrijft net zoals de media doen en scheert ook lekker makkelijk iedereen over een kam om jouw verhaal maar over te laten komen.In Haarlem zijn b.v. in 5 jaar tijd 4 voedseluitgiftepunten gekomen voor de voedselbank en die voedselbank is niet door gemeente begonnen maar door de kerken!
  Punt is ook dat de regelgeving absurd is en dat door te lang wachten op uitslag of uitkering ook mensen financieel in de problemen komen, natuurlijk heb je misbruik maar ik wil u er toch even fijntjes aan helpen herinneren dat je dat in het bedrijfsleven ook hebt!!
  Naar mijn idee dient er gewoon gekeken te worden wat er voor kosten voor huis en leven zijn en daar zul je zien dat je het met 750 euro niet mee kunt redden!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 9 februari 2006 @ 11.04 uur

 60. Verleidelijk om dingen te kopen zeker als je dan makkelijk een lening wordt aangeboden. Maar als je daardoor in de problemen komt is dat toch voor een groot deel je eigen schuld.

  Ik heb ook gestudeerd en tijdens mijn studie alle zeilen moeten bijzetten. Maar het is de beste investering die ik gedaan heb. Je verdient het later allemaal terug!

  Ik scheer niet iedereen over een kam. Jij haalt de voedselnbanken erbij om aan te geven dat we het zo slecht hebben in Nederland. Dat zijn inderdaad de meest schrijnende gevallen, maar is het represenatatief, voor iedereen die minder dan modaal verdient?

  Om bij het oorspronkelijk onderwerp te blijven. Ik zie niet in hoe het open zetten of dicht houden van de grenzen voor Polen enig effect heeft op de hele arme en meest schrijnende gevallen die jij met de voedselbank in dit verhaal erbij betrekt.

  Reactie door jeroen — donderdag 9 februari 2006 @ 11.48 uur

 61. @60, en ik zie niet in hoe het openzetten van de grensen de zaken voor een Poolse werknemer verandert in een betere situatie voor hemzelf.
  Hij dient naar hier te komen, en laat eventueel gezin dus thuis, hij moet zich hier uit de naad werken en collega Nederlander verdient meer, hij heeft slechte huisvesting.Tjonge wat een pret!Veel beter zou zijn om daar te investeren.
  Ten aanzien van gezondheid vind ik heel die volksverhuizingen ook behoorlijk risicovol!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 9 februari 2006 @ 18.58 uur

 62. grenzen moet het uiteraard zijn!
  In een rijk land als het onze zou geen armoede dienen te zijn, dat is namelijk helemaal niet nodig!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 9 februari 2006 @ 19.04 uur

 63. Gelijke beloning en de zelfde rechten.
  Mensen gelooft dit maar niet,uit ervaring weet ik dat de overheid er geen belang bij
  heeft om te controleren of er volgens cao gewerkt wordt.
  Onze brave ministers bezitten zelfs slechts aandelen in het bedrijfsleven,dus hoe goekoper de arbeid hoe meer ze zelf hun zak kunnen vullen.
  Het kan hun niks schelen als meer mensen in de problemen komen,want daar gaan we zeker naar toe.
  Die grens palen hebben ze vroeger niet voor niks neer gezet.
  Waneer klapt de bom of blijven we af wachten tot ze ons de mond gesnoeid hebben.
  Weg met die bagger uit den haag.

  Reactie door ZZPER. — donderdag 9 februari 2006 @ 20.59 uur

 64. @61

  De grenzen openzetten en de poolse werknemer de mogelijkheid bieden om hier legaal te werken bied juist heel veel mogelijkheden. Het geld wat hij hier verdient neemt hij mee en investeert daar ook.

  Het zijn inderdaad niet de watjes die hierheen komen. Ik geef het je te doen 7 maanden in een camper voor minimaal loon. Je vergeet dat dat geld wel goed besteed kan worden in Polen. Op een gegeven moment nivelleert de boel. Dat zie je al gebeuren, de welvaart neemt daar toe. En het wordt steeds minder aantrekkelijk om te komen.

  Reactie door jeroen — vrijdag 10 februari 2006 @ 8.45 uur

 65. @61

  Hele volksverhuizingen? Mensen weten zo leuk de boel te overdrijven terwijl het verleden ze juist steeds tegenspreekt.

  Begin jaren 90 mochten de Polen zonder visum aanvraag duitsland en nederland binnen komen. Men verwachtte files van warschau tot hengelo. Er waren die eerste dag drie bussen met dagjes mensen uit polen. Mei 2004, polen trad toe tot de Eu weer verwachte men files van warschau tot hengelo. Nou ik reis vaak naar Polen, maar ik heb ze niet gezien!

  Nu mei 2006 gaan wellicht de grenzen ook voor legaal werk open, en men staat weer te brullen. Een hele ruime schatting zegt dat er 70.000 komen. Dat is slechts 1% van de beroepsbevolking hier, als het er al 70.000 zijn! En die komen heus niet 1 mei 2006, maar heel gespreid.

  Mijn punt is dat dit soort aantallen nauwelijks zichtbaar zijn in de toch al sterk schommellende fluctuaties van vraag en aanbod naar werk.

  Reactie door jeroen — vrijdag 10 februari 2006 @ 8.52 uur

 66. Het zal het kabinet waarschijnlijk een enorme worst wezen wat zij de zwaksten in dat deel van de samenleving in Europa waar zij verantwoordelijk voor is aandoet.
  Het meest pijnlijke vind ik wel,dat juist deze mensen bij verkiezingen blijkbaar niet te motiveren zijn om de gang naar de stembus te maken.
  Als ook degenen die door dit kabinet het zwaarst benadeeld werden gemotiveerd kunnen worden om hun stem ook te laten horen,dan is er nog hoop voor de toekomst.

  Schrijnend is ook wel het door dit kabinet in het leven geroepen ‘reïntegratiebeleid’ waarmee werkelozen weer aan het werk geholpen moeten worden.
  Deze verplichte ‘cursussen’ die per gemeente verschillen leveren uiteindelijk niet een resultaat dat de investering van belastinggelden rechtvaardigt.

  En om het minimale effect van dit soort maatregelen nog verder te beperken worden straks de grenzen ook nog open gegooid?

  Het is duidelijk dat het verder openstellen van de grenzen ook ten aanzien van deze ‘reïntegratie-inspanning’en het daarin geïnvesteerde gemeenschapsgeld een nadelige invloed zal hebben.

  Tja,en dan de druk op de werkelozen daarmee opvoeren zal dus tot ongewenste maatschappelijke spanningen leiden.
  Want met het rapporteren door mensen die voor deze ‘reïntegratiebedrijven’werken wordt bij strafmaatregelen ten aanzien van de uitkeringen een waarde toegekend die erop neerkomt dat deze bedrijven ook in zekere mate het uitkeringsbeleid bepalen.
  Een ontwikkeling die toch vragen oproept.

  Reactie door Dick B. — zaterdag 11 februari 2006 @ 0.50 uur

 67. Ook ik raakte mijn baan kwijt om zoals mijn werkgever het noemde ‘tegenvallende inkomsten als gevolg van de terug lopen van de economie’. Maar nu heeft hij alleen nog Polen en Hongaren in dienst. Op die manier verdwijnt de vakmanschap van de nederlandse vakman. Geen probleem dan duiken we gewoon de WW in. Hoeven we ‘s morgens niet meer vroeg op te staan en wedden dat die Polen die nu niet alleen goedkoper zijn maar ook langere werkdagen hebben omdat ze meer uren moeten werken voor een loon dat lager is dan de Nederlandse vakman straks een WAO-er wordt. Kost die dan meer. maar daar zullen de HH werkgevers niet wakker van te liggen want dan zoeken ze wel weer een nieuw slachtoffer. Uitbuiters zijn het.

  Reactie door H. V. — zaterdag 11 februari 2006 @ 16.14 uur

 68. Nederland moet zijn land eens op de rails krijgen.Hoeveel werkelozen hebben we zelf niet,mensen die geen werk vinden of niet willen werken.
  Door de grenzen verder open te gooien word het alleen maar moeilijker om onze eigen mensen aan het werk te krijgen.
  Ik zou voorstellen om de langdurige werkelozen het werk te laten doen die de Polen nu doen met behoud van een uitkering willen ze niet werken dan ook geen uitkering meer.
  Je gaat hier straks de zelfde situatie,s krijgen als in de tijd dat de mijnen open waren hoeveel turken en marokanen hebben we toen zelf naar binnen gehaald.En achteraf word er geklaagd.
  Het word tijd dat we eerst voor onze eigen mensen gaan zorgen!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door A.Raijer — zaterdag 11 februari 2006 @ 18.36 uur

 69. @68

  Eerst voor onze eigen mensen zorgen….? Wordt wakker en wrijf je ogen uit! De tijden dat er voor je gezorgd wordt zijn al langgggg voorbij.

  Ieder voor zich is he nu en pakken wat je pakken kan..

  Reactie door martijn — zaterdag 11 februari 2006 @ 23.52 uur

 70. @Jeroen, lees het stukje erover op de SP site, er zijn nu al 100.000 polen hier aan de slag.
  Ik misgun niemand zijn werk maar wel voor allemaal de zelfde rechten!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 12 februari 2006 @ 0.52 uur

 71. @sabineke,

  Dan zijn we het over een ding eens. Ook ik wil niet dat mensen worden uitgebuit. Koppelbazen die 2 euro per uur betalen maar zelf 10 euro vragen, belastingontduiking, buitenlanders een bed verhuren voor absurde prijzen.

  Hier moet zowiezo tegen worden opgetreden, Pool of geen Pool. Want ook met de grenzen gesloten gebeurt dit. Blijkt uit de zaak tegen de mafia die portugezen uitbuiten.

  Als jij niemand zijn rechten misgunt ben je dus voor open grenzen voor EU landen, want draait het allemaal om. Er is 1 EU maar we maken tweede rangs burgers door te zeggen dat de nieuwe EU bewoners wel mogen komen maar niet komen werken. Dat kan niet.

  Reactie door jeroen — zondag 12 februari 2006 @ 13.20 uur

 72. @Jeroen, alleen als en waneer er ook degelijke maatregelen gevolgd worden voor de ‘slechte’ondernemer en ze niet alleen met boete vrij komen en vervolgens weer vrolijk op dezelfde voet verder gaan!Hetzij door failliet te gaan en onder andere naam weer kunnen starten, hetzij via een dochteronderneming!
  Naar mijn idee wordt bedrijfsleven nu te veel de hand boven het hoofd gehouden!
  Men weet dat het er is maar men doet niets!
  Schandalig, dit verstoord te veel het maatschappelijke deel en onrust, zeker op de werkvloer is niet goed(zie Frankrijk)!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 12 februari 2006 @ 16.45 uur

 73. We hebben het hier over het openen van de grenzen, het komen van werkers uit Polen en Hongarije en wat er nog later op ons af komt.Natuurlijk hebben ze het vollste recht daartoe maar hun komst is een bedreiging voor een groot deel van Nederlandse werknemers.
  We hebben het over het verdringen van arbeidsplaatsen in Nederland door de komst van werkers uit het oosten die goodkoper kunnen werken omdat de werkgevers tot nu toe de regels voor Nederlanders niet voor hen gingen gebruikten.Waarbij de overheid nogal lakoniek op reageerde en nog reageeerd.
  We hebben het over werkeloosheid van Nederlanders, armoede en voedselbanken waarbij er gedacht wordt dat dit van voorbijgaande aard is en we hebben het over alles en iedereen die of ertegen of daarvoor is.
  Laat een ding duidelijk zijn de Nederlandse regering, waarbij ik in dit kader van de coalitie spreek, is er reeds lang mee bezig (en dan spreek ik niet alleen over deze regeerperiode) om samen met de Europese Commissie en de Europese Ministerraad daaraan te sleutelen dat en de lonen en de uitkeringen en de sociale voorzieningen in Nederland gelijdelijk aan steeds minder/lager worden waardoor een groot aantal nu nog werkende in toekomst gebruik moet maken van deze verlaagde voorzieningen waardoor de voedselbanken hard nodig zullen zijn om mensen nog te laten overleven.De zelfde tendens zie je ook in Deutsland en Frankrijk.
  Aan het scenario in Nederland hebben alle kiezers meegewerkt die op VVD,CDA, D66 en ook PvDA stemden terwijl ze al jaren konden zien wat hun partijen voor een zooitje van maakten.
  Laat het dan ook aan de kiezer zijn om daarin verandering te brengen door meer bewust te stemmen en niet door gewoon klakkeloos maar ergens op te stemmen.
  Wij zijn ons allen bewust van de dreiging van werkeloosheid en armoede die op ons afkomt, neem dan ook bewust stappen daartegen.We heben niet meer veel tijd.De europese trein denderd anders over ons heen.

  Reactie door Elke de Vries — donderdag 2 maart 2006 @ 11.05 uur

 74. Een gevaarlijke ontwikkeling.

  Ook voor Duitsland.

  5.000.000 werklozen.

  Vreemdelingenhaat, Sklavenhass, Nationale arbeidersprotectie.

  Oude begrippen gaan weer leven.

  Het nationaal socialistische beest is niet dood.

  Het hoeft straks alleen maar te grazen.

  Reactie door Marcel J. Pluijmaekers — maandag 13 maart 2006 @ 15.55 uur

 75. Ik zit midden tussen de poolse gastarbeiders die als seizoenarbeiders hierheen gekomen zijn. Inmiddels loopt het seizoen van 1 januari tot 31 december en is het hele vakantiepark hier vol Polen.
  Op zich geen enkel probleem ware het niet dat zij grotendeels uit achterbuurten komen waar men zich niet weet te gedragen.
  In de hele omgeving kom je vuilniszakken tegen die zomaar uit de auto worden gesmeten; men loopt de hele dag aan een blikje drank te lurken en lege flessen en blikjes kom je dan ook overal tegen. zij worden bevoordeeld op Marokanen, omdat zij niet in het land van herkomst een kursus behoeven te volgen. Polen noemen zich katholiek maar daar is niets van te merken.
  Ze werken in de groensektor maar verwaarlozen hun eigen tuin allemaal.
  Regelmatig zijn ze betrokken in het dorp bij geweldsmisdrijven en dan nog ben ik van mening dat mijn poolse buren niet het ergste zijn, maar de poolse bezoekers die in het weekend het park bezoeken. Da’s pas
  echt tuig.

  Reactie door pieter verbunt — woensdag 15 maart 2006 @ 0.34 uur

 76. dag. Ik dacht aan een sociaal Europa,met goede sociale en ec. waarden voor allen. Maar nee. Het wordt uitbuiting, discriminatie, oneerlijke concurrentie, sociale achteruitgang. De vakbonden buitenspel, maar de werkgevers in hun element. Goedkope arbeidskrachten zonder rechten. Dat kan niet! SP, Jan de Wit en Jan Marijnissen probeer er alles aan te doen dit tegen te gaan. Wij hebben hier al moeilijkheden genoeg! Bedankt alvast Nettie.

  Reactie door J.h.molenaar — zondag 19 maart 2006 @ 20.31 uur

 77. het open stellen van de grenzen voor buitenlanders heeft nog ‘n ander effect,dat de run op goedkope huurwoningen zal toe nemen omdat de werknemers zich ook met hun gezin hier willen vestigen. in ‘n tijd dat wij toch al ‘n te kort aan betaalbare woningen hebben zal dat de huurprijzen alleen maar opdrijven en het zelfde geldt voor de prijzen van koophuizen. ‘n tijdelijke werkvergunning zou dan ook beter op z’n plaats zijn zo dat er geen beroep hoeft te worden gedaan op onze schaarse woning voorraad.

  Reactie door c.giezekamp — dinsdag 4 april 2006 @ 22.21 uur