Stem op een …

Allochtoon; Homo; Man; Jongere; Oudere; Vrouw

In hoeverre beïnvloedt een persoon, of een persoon die een groep vertegenwoordigt, jouw stem? Stem je op de eerste plaats op een persoon, of op een partij,

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 14 februari 2006 :: 15.00 uur

52 Comments

52 reacties

 1. Mag het allebei?

  Waarom zou je geen persoon kunnen kiezen in de partij die je aanstaat?

  Anders gezegd: waarom mag de partij ipv de kiezer bepalen wie er namens haar gekozen wordt?

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.04 uur

 2. 1e plaats de partij, 2e plaats de persoon door wie ik me vertegenwoordigd voel/weet.

  Reactie door Pietje af — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.14 uur

 3. Ik stem op een betrouwbaar persoon.
  En dat is voor mij Jan Marijnissen

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.17 uur

 4. Zodra Jan Marijnissen fractievoorzitter van de VVD wordt stem ik direct op hem. :-)

  Reactie door Jacob — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.27 uur

 5. ik stem op een partij, maar in onze gemeente gaat mijn partij waarschijnlijk 3 zetels halen. Ik heb totaal geen vertrouwen in nummer 3 en stem dus strategisch op nummer 4, omdat die mijn vertrouwen wel heeft.
  Nummer 4 haalt waarschijnlijk ook veel meer stemmen dan nummer 3, ik hoop dan ook maar dat de nummer 4 straks de plek niet afstaat aan de nummer 3. Als je 5 keer zoveel stemmen haalt bijvoorbeeld, moet je je verantwoordelijkheid nemen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.29 uur

 6. Ik stem op het inhoudelijke van een partij en waar deze voor staat.
  Ga dus niet eerst kijken hoe de persoon er uit ziet en welke geaardheid hij/zij heeft, het gaat om de inhoud en niet om uiterlijk.

  Reactie door Anja — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.33 uur

 7. ik stem ook eerst op de partij en dan op de persoon waarbij ik denk dat die het meeste kan bereiken in de raad.Hoeft niet nummer 1 te zijn.

  Reactie door anita — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.33 uur

 8. Ik ben zelf verkiesbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, en ik maak goede kans om verkozen te worden. Hoewel ik hoop dat er een hoop mensen op me stemmen, heb ik er toch een beetje een vreemd gevoel bij als dat is omdat ik een vrouw ben. Ik zou het liefste willen dat mensen op me stemmen omdat ze denken dat ik het beste hun belangen kan verdedigen. Maar dat is niet erg realistisch, want ik ben nieuw, en ik heb nog weinig wapenfeiten om te laten zien. En iedereen persoonlijk ontmoeten en overtuigen is ook niet realistisch. Omgekeerd kan je ook niet van alle inwoners van een gemeente verwachten dat ze kennismaken met alle kandidaten.

  Dat je als man op een vrouw stemt wanneer je denkt dat ze het beste jouw belangen kan vertegenwoordigen, dat lijkt me logisch. En dat je als vrouw bij voorkeur op een vrouw stemt, daar kan ik me ook nog wat bij voorstellen. Maar om in een volksvertegenwoordiger te gaan stemmen namens een bevolkingsgroep waar je niet toe behoort, ik weet het niet.

  Ik zou graag zien dat er zich een hoop vrouwen kandidaat stellen, en ik zou ook graag zien dat er een hoop vrouwen gekozen worden, maar dan toch het allerliefste omdat de kiezer vertrouwen in hun kwaliteiten heeft.

  Reactie door Anne-Marie Mineur — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.36 uur

 9. 5. Beide zijn trouwens vrouw en nummer 4 is toevallig homosexueel, maar dit is volstrekt irrelevant, ik ga puur voor kwaliteit.

  Reactie door kaatje — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.50 uur

 10. Tjonge, natuurlijk eerst naar de inhoud van het program,persoonlijk ken ik weinigen echt persoonlijk,zowel plaatselijk als landelijk , dus naar personen kijk ik niet.En ja, op Tv zjn veelal de landelijke in beeld,dus die ken je meer,voor zover je van kennen kunt spreken.Ik kies altijd de eerste op de lijst, vroeger koss ik expres een vrouw, dacht dat de politiek er beter door zou kunnen worden, echter ben nu door ervaring wijzer(Joritsma,Netelenbos,Verdonk,Borst,Neelie,)brrrr!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.52 uur

 11. Ik ben vandaag jarig !
  Evenals mijn vrouw !
  Voor mij vandaag geen politiek !
  Ben nu Abraham (Helaas)

  Met Vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — dinsdag 14 februari 2006 @ 15.53 uur

 12. Hee gefeliciteerd,Peter Grootheest jr!!
  ik dacht dat je Abraham zag, niet werd!!
  Ook felicitaties aan uw vrouw!
  ik ben er zelf nog een jaartje van weg maar ben wel benieuwd naar die Abraham of Sarah!
  En zoals de reclame zegt, je bent zo jong als je je voelt!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 14 februari 2006 @ 16.10 uur

 13. @11 Allebei gefeliciteerd enne 50 jaar , dan hoor je erbij.

  Ik stem het liefst op een vrouw, want ik hou van ( alle ) vrouwen.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 14 februari 2006 @ 16.17 uur

 14. Ik ben lijsttrekker (voor de SP uiteraard) en vrouw.
  Het enige wat ik wil is dat de mensen op me stemmen omdat ze vinden dat ik mijn werk goed doe en niet omdat ik vrouw ben.

  Reactie door anja — dinsdag 14 februari 2006 @ 16.25 uur

 15. @11 Van harte gefeliciteerd! Geniet maar van je 2e jeugd.

  Reactie door walking bull — dinsdag 14 februari 2006 @ 16.27 uur

 16. Hoewel ik Theo Cornelissen een kanjer vind, zal ik hoogstwaarschijnlijk op Josine stemmen. Vrouw en dus alle kansen geven die ze krijgen kan. Zet ‘m op, Josine!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 14 februari 2006 @ 16.41 uur

 17. Beste Jan, persoon of partij maakt niet zoveel uit meer, omdat ik anno 19-paars en in 20-hoopopwatanders, niet meer kijk naar wat of wie, wat roept,. voorstelt of van plan is te gaan doen. Ik reken ze af op wat ze gedaan hebben en wat ze niet gedaan hebben. Ik bedoel Femke en Wouter roepen van alles, maar doen ze het komende jaar niks anders, dan mikken op de volgende verkiezingen. Blij met de SP, enige uit linkerhoek die zich profileert door daden in het hier en nu i.p.v. moddergooien.

  Reactie door Fridtjof — dinsdag 14 februari 2006 @ 16.57 uur

 18. Mijn stem gaat naar een groep welke gedachten heeft die kunnen leiden tot een beter NL. Op personen heb ik nooit gestemd, behalve uit ‘nood’ toen er hier echt geen partij het waard was om op te stemmen.
  Ook stem ik niet altijd op de nr.1 van de lijst waarop ik stem.

  Helaas achter stemmen veel mensen zonder geheugen gebruik, maar met vooruit hopen en geloven. Daarbij is degene die er het best uitziet/charisma en met de beste one liners vaak ‘de winnaar’ van een grote groep zwevende niet-wetende stemmers.

  Triest dus, daar de partijen dat politiek-domme uitbuiten.

  Mijn stem gaat dus gewoon weer naar de SP.

  Reactie door B arend — dinsdag 14 februari 2006 @ 17.08 uur

 19. @11 Peter Grootheest jr en vrouw,

  Allebei van harte gefeliciteerd, maak er samen een mooie dag van. En neem maar van mij aan, het leven begint bij 50. ;)

  Reactie door Anja — dinsdag 14 februari 2006 @ 17.21 uur

 20. Allereerst het program. Maar wel degelijk ook naar de persoon. En dat laatste des te sterker sinds sommige personen de beginselen van mijn partij subiet aan hun laars lapten nadat zij verkozen waren.
  Als op de kies-lijst, ook na eventueel mijn kritische opmerkingen, personen staan die ik absoluut niet vertrouw, dan stem ik zelfs niet op mijn partij, ook niet op een ander, de kans is dan zelfs groot dat ik die partij de rug toekeer, omdat in mijn visie de partij dan wel een goed partij programma kan hebben, maar keuzes maakt voor personen die er een eigen agenda op na houdt ten aanzien van de uiteindelijke invulling na verkiezing. Helaas zo’n partij is dan niet betrouwbaar ook niet met het mooiste programma.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 14 februari 2006 @ 17.25 uur

 21. ik stem op een partij programma en de uitgangspunten van een partij .daarna op het poppetje .de geus kan me de klote krijgen met zijn gewauwel .(stem zelf altijd op een vrouw )

  Reactie door ,texas, henkie — dinsdag 14 februari 2006 @ 17.33 uur

 22. @ Grootheest Junior (11):

  Gefeliciteerd met het heugelijke feit dat je Abraham hebt gezien! Dat doet nl. lang niet iedreen. En ik weet uit ervaring: er openen zich nog talloze nieuwe vergezichten….. :)
  (Eveneens felicitaties voor je vrouw, natuurlijk).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 14 februari 2006 @ 18.00 uur

 23. Het is natuurlijk soms ook mogelijk een jongere oudere, homoseksuele allochtone man of vrouw te kiezen….. ;)

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 14 februari 2006 @ 18.04 uur

 24. Ik stem eerst op het programma. Maar de persoon wordt belangrijker, gezien de ervaringen die de SP heeft gehad met figuren die (soms al een dag na de verkiezingen) een SP-zetel aan een andere partij gaven.

  Reactie door Johnito — dinsdag 14 februari 2006 @ 18.28 uur

 25. Ik stem op een persoon waarin ik mij kan herkennen. En die het meeste kwa gedachten op mij lijkt. in het geval van de 2e kamer is dat voor mij Femke Halsema

  Reactie door rutger — dinsdag 14 februari 2006 @ 18.47 uur

 26. 23, zouden er ook homosexuele-transsexuele-allochtoonse-van-vrouw-naar-man of andersom verkiesbaar zijn ;)

  11 Gefeliciteerd :)

  Reactie door Patrick — dinsdag 14 februari 2006 @ 18.51 uur

 27. de geus die roept ,stem op een vrouw??

  eeeuuu,,,de zelfde die meer thuis hoort te zijn,en maar 1 recht heeft,het aanrecht,
  de GEUS?

  Reactie door ad — dinsdag 14 februari 2006 @ 18.57 uur

 28. Ik kies eerst het programma, en dan het poppetje en dan hoeft voor mij niet perse een vrouw te zijn. Sterker nog, ik heb nog nooit op een vrouw gestemd, maar dat is geen bewuste keuze.

  Reactie door karin — dinsdag 14 februari 2006 @ 20.03 uur

 29. Was iedereen in de politiek maar een vrouw…. minder haantjes gedrag, minder ego’s, Maar aan de andere kant gemengd is beter anders krijg je een kippenhok. Ik heb op zo’n school gezeten; 95% vrouw. Wel gezellig hoor. Gelijkheid etc… is natuurlijk voornaam.
  Ook al heb in het verleden vaker op een vrouw gestemd, is het programma natuurlijk belangrijker.

  Reactie door Stan — dinsdag 14 februari 2006 @ 20.37 uur

 30. @29. Stan zo is het, meer: Verdonk. meer Jorritsma, Meer Netelenbos meer enzovoorts.
  Ego’s neu helemaal niet. Meer sociaal aan voelend?

  Waar een ieder altijd behoefte aan heeft, gewoon goede mensen. En per definitie,ook hier wordt dat bewijs regelmatig geleverd, hoeft dat geen vrouw te zijn.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 14 februari 2006 @ 21.02 uur

 31. ik kijk naar het huidige sp-wethouderbeleid en stem dan, bij goeie vrouw voorkeu, maar er zijn een paar goeie sp-mannen die ik persoonlijk ken, dus,goed (functionerend) bekend maakt bemind,zker op Valentijnsdag(grapje)
  Anne

  Reactie door anne — dinsdag 14 februari 2006 @ 21.05 uur

 32. Weleens over nagedacht dat er tientallenjarenlang automatisch op een man gestemd werd? Maar vertrowen doe ik die Geus ook niet, beetje makkelijk scoren……..had hij in dat team van Maxima toen er dikke salarissen waren moeten roepen.

  Reactie door Ninka — dinsdag 14 februari 2006 @ 21.13 uur

 33. Peter, gefeliciteerd! Geloof me, er IS leven na 50! En het kan fantastisch zijn ook nog. Als je het toelaat zal je voelen dat je verder groeit naar grotere inzichten en wijsheid. DAT is het fantastische eraan! Je gaat mensen en plannen sneller doorzien. Dat is groeien. Na je vijftigste begint er een nieuw leven. Als je het wilt leven, merk je dat je spiritueler kunt worden. Dat is de verrijking.
  Financieel zit ik bar slecht. Qua wonen ook. Mijn gezondheid is ook niet geweldig. Maar soms kan ik het gevoel krijgen tot grote hoogte op te stijgen, omdat ik iemand op TV gewoon helemaal door heb. Of, omdat ik iemand heb kunnen helpen. Daar kan geen geld tegenop!
  Peter, welkom bij de VIJFTIGERS! Geniet ervan!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 14 februari 2006 @ 22.37 uur

 34. Kom nu al weer een paar maandjes in verpleegtehuizen en al het werk word gedaan door hoofdzakelijk vrouwen. Kom je bij het management en directies komen ineens de stropdassen op de gang. Hoe zou dat nu toch kunnen ………ook tussen al die vrouwen geen capaciteiten? Geloof er niks van. Gewoon de beter betaald banen die aan elkaar doorgeschoven worden.

  Reactie door Ninka — dinsdag 14 februari 2006 @ 22.50 uur

 35. @28 Karin.
  Een programma is niet zelden een boek vol niet te behalen ‘beloftes’
  Je kijkt toch ook niet het programma in en verlaat: de beurs, het tehater, het concert?
  Kijk eens terug welke partijen NL hoe op welke manier waar- en wat brachten(of afnamen…)

  Reactie door B arend — dinsdag 14 februari 2006 @ 23.36 uur

 36. Het maakt niet uit wat die vrouw/man in zijn normale leven is en doet, als dat mens maar staat waarvoor zij/hij op een verkiezingslijst is gaan staan, want de maatschappij heeft hun hulp nodig in de gemeente en per gemeente kan dat natuurlijk verschillen maar wij SP leden stemmen natuurlijk op de mens en zijn mening hoe de gemeente politiek anders kan en moet.
  Mannen en vrouwen laat uw verkiesbaar stelling, maken dat de SP verder kan groeien.

  Reactie door Hendrik — dinsdag 14 februari 2006 @ 23.41 uur

 37. Tja onze verjaardag zit er weer op !
  A.S zaterdag hebben we nog een gezellig feestje.
  Maar ik ben blij als het om is.
  Ik heb weer mogen genieten (ergeren) van een debat over kernenergie waar o.a Dhr Geel CDA en Brinkhorst weer met hun politieke geleuter op de TV waren.
  Wat een ongelooflijke kortzichtige politiek word hier in dit kneuterlandje nog bedreven!
  We moeten nog zuiniger met energie omspringen ?
  Want de wereld heeft een enorm tekort aan energie ?
  Ze houden de energieaanvoer niet meer bij !
  Vind je het gek met al die zinloze energievretende oorlogen en masaale zinloze wapenproducties ?
  Maar er is hoop ?
  Dit kabinet pakt de energieverspilling drastisch aan !
  Er worden mede dank zij het kabinet Balkenende-beleid steeds meer gezinnen afgesloten van gas,electra enz wat toch ook weer een forse energiebesparing oplevert ?
  Goed voor het millieu !
  @33 L.M Lembeck bedankt en veel sterkte met je gezondheid !

  Met Vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — woensdag 15 februari 2006 @ 2.33 uur

 38. 1. Wat hebben de partijen de afgelopen periode laten zien ?
  2. Wat staat er in het programma’s voor de komende periode ?
  3. Wie stonden er op de lijsten en wie staan er op ?

  Als Rotterdammer heb ik het hierbij bepaald niet gemakkelijk… :-(
  Ik WIL SP stemmen, maar gebaseerd op 1. heb ik daar weinig reden toe…

  Reactie door Henk — woensdag 15 februari 2006 @ 4.28 uur

 39. 35) Barend
  Natuurlijk ligt de ene persoon je beter dan de ander op zo’n lijst. Daarom kies ik niet automatisch voor de lijsttrekker, maar voor een persoon waarvan ik het meest van verwacht.

  Reactie door karin — woensdag 15 februari 2006 @ 8.49 uur

 40. @14 anja,

  Inderdaad, zoals ik al zei, het gaat om de inhoud en dus niet of er een mooi paar benen onder staat.
  Sterkte bij de verkiezingen.

  Reactie door Anja — woensdag 15 februari 2006 @ 11.00 uur

 41. De ideeen van die persoon zijn natuurlijk het belangrijkst. Maar stel dat ik daarom op Jan Marijnissen zou willen stemmen. Dan zou ik dat toch nooit doen omdat hij een vrouwelijke collega heeft die in mijn ogen bestreden moet worden vanwege haar desastreuze ideeen inzake onze geweldige multiculturele samenleving!

  Reactie door AVe — woensdag 15 februari 2006 @ 11.09 uur

 42. Ik kijk of een partij zijn beloftes van vier jaar geleden heeft waargemaakt en of zij echt weet heeft van wat er in zijn/haar woonplaats gebeurt.Ik erger me nl wezenloos aan partijen die je nooit ziet en die nou rozen gaan uitdelen of prachtige verkiezingsleuzen brallen waar je nooit meer over hoort.
  Maar wat moet ik in een dorp waar geen partij meedoet waar ik mijn stem aan wil geven?????Van de slechte de beste kiezen is heel moeilijk.Hard werken,zodat bij de volgende verkiezingen de SP óók meedoet!!
  We gaan er voor.

  Reactie door Diny — woensdag 15 februari 2006 @ 12.16 uur

 43. Een testje het lijkt of er berichten niet door komen.

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 15 februari 2006 @ 14.15 uur

 44. @41AVe.

  Hoewel die collega mij niet helemaal duidelijk is. Maar de insteek is de mijne.

  Ook al is een lijsttrekker, zelfs te meten aan zijn/haar, beleid onomstreden, als een partij daar iemand naast zet die in mijn ogen niet of behoorlijk niet deugt dan is het einde verhaal.

  Zo ben ik in 1989 uit Groen links gestapt. kon me helemaal vinden in het programma. ook de lijsttrekker prima. Maar een zekere Mahammed Rabbae die deed het hem. Niet omdat hij allochtoon was, was wellicht zelfs een pré voor mij in die tijd. Nee voor het congres dat de kies-lijst zou vaststellen deed zich de fatwa naar Rushdie voor. Rabba gaf zeer nadrukkelijk te kennen dat hij daarvoor het volste begrip had. Ik heb geprobeerd via mijn afgevaardigden naar dat congres Rabbae van de lijst te krijgen om die reden. Niet gelukt, einde lidmaatschap en einde mijn stem steun. Prima partij, prima programma maar foute mensen, ik zal er nooit op stemmen.

  Wat dat betreft is Anja M dus ook een risico. Anja heeft heel goed insteken en prima verhalen vooral waar het onze omgang met het allochtone deel van onze bevolking betreft, alleen Anja heeft op haar weblog een beleid dat alleen prekers voor eigen parochie toelaat, ook als onwelgevallige meningen en dat is bij Anja al heel snel het geval, duidelijk uit de SP hoek komen. Zo iemand vind ik dus een aanfluiting voor de SP. Had zij geen weblog gehad had ik niets geweten en was Anja niet aan mijn kritiek onderhevig. Maar ze heeft dus wel een weblog, en voor de democratie een zeer goede zaak, maar Anja is daarmee dus gelijk een bedreiging voor mijn lidmaatschap en dus niet omdat ze denkt wat ze denkt of omdat ze doet wat ze in de politiek doet, maar omdat ze nadrukkelijk verstoken “wil”blijven van meningen die ze voor haar opvattingen bedreigend vindt. Wat mij betreft, één maal Anja senator was meer dan genoeg.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 15 februari 2006 @ 14.18 uur

 45. @43 Lijkt zo te zijn als er een senator van de SP wordt benoemd bij de volle naam. Waarom?

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 15 februari 2006 @ 14.29 uur

 46. @Roelf. Jij begrijpt wat ik bedoel. Zolang zij in de partij zit, heb ik niets bij de SP te zoeken.

  Reactie door AVe — woensdag 15 februari 2006 @ 15.30 uur

 47. Ik stem niet op ‘n persoon en niet op ‘n partij. Ik stem op ‘n gedachtengoed, ‘n principe, ‘n ideologie.

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 15 februari 2006 @ 16.08 uur

 48. @ Patrick (26):

  Dat moet mogelijk zijn! Of het nu daadwerkelijk het geval is, kan ik natuurlijk niet zeggen….. :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 15 februari 2006 @ 17.25 uur

 49. Ik zie hierboven veel reakties met de strekking “ik stem eerst op een partij om het programma, daarna eventueel pas op een persoon”.
  Wat is het dan toch merkwaardig dat veel partijen hun “kopstukken” het land in sturen, ook bij gemeenteraadsverkiezingen. Soms gaat dat zover als een lege kreet als “het gedachtengoed van”, gevolgd door een naam. Soms verkwanselen de personen die die kretologie bezigen dat “gedachtengoed”.
  Wat fijn dus dat er toch nog mensen zijn die programma’s (of statuten) lezen en die zich niet laten meeslepen door de waan (of het smoel) van de dag. Hoewel ik onze Jannen en Agnes en krasse knar Remi -en al die anderen- toppers vind, ga ik toch in eerste instantie voor “het gedachtengoed” van de SP (hoewel niet altijd mee eens, moet kunnen).
  En ik vergeet niet dat (bij de SP) kanjers ook (en vooral) achter de schermen werken.

  Reactie door Wim — woensdag 15 februari 2006 @ 21.14 uur

 50. Beste tomaten.
  Zoals steeds hebben wij(mijn vrouw en ik 75 en 65 jaar)
  gestemd, op de sp en wel de tweede kanditaat nl een vrouw
  met een voor ons moeilijke namm,helaas en dat geld niet alleen voor deze dame weten wij gewoon niet wie die personen zijn,alleen met verkiezingen komen ze soms voorbij vliegen maar dan weer stilte helaas!
  Voor der rest gewldig.

  Reactie door homma willem — vrijdag 10 maart 2006 @ 12.09 uur

 51. Beste tomaten.
  Zoals steeds hebben wij(mijn vrouw en ik 75 en 65 jaar)
  gestemd, op de sp en wel de tweede kanditaat nl een vrouw
  met een voor ons moeilijke namm,helaas en dat geld niet alleen voor deze dame weten wij gewoon niet wie die personen zijn,alleen met verkiezingen komen ze soms voorbij vliegen maar dan weer stilte helaas!
  Voor der rest gewldig.

  Reactie door homma willem — vrijdag 10 maart 2006 @ 12.09 uur

 52. when game is soldier it will make boy: http://www.sportingnews.com/ , superb, greedy, superb nothing comparative to memorizing

  Reactie door Carlos Davis — donderdag 30 maart 2006 @ 2.33 uur