Een Brink te ver!

Brinkhorst laat vanavond in een lezing op de Rijksuniversiteit Groningen een nieuwe proefballon op. Marktwerking in het onderwijs. Volgens Brinkhorst moeten vrije ondernemers opleidingen kunnen aanbieden, én daar winst mee kunnen maken. Het feit dat de overheid nu nog een groot deel betaalt van de opleidingen vindt hij onhoudbaar.

In het bericht in de Volkskrant staat te lezen:

‘De student moet zelf de kosten van zijn opleiding betalen en de onderwijsinstelling moet zelf de hoogte van het collegegeld bepalen.’

Misschien vergis ik me, maar was onderwijs niet juist een stokpaardje van D66?

Marktwerking in het onderwijs zorgt voor uitsluiting en grote verschillen in het onderwijs. Nu al haken veel jonge, veel belovende studenten af vanwege financiële problemen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 15 februari 2006 :: 13.24 uur

78 Comments

78 reacties

 1. Collectief is goedkoper dus de verkopers willen er van af. En daar de laatste regeringen graag uitverkochten aan de markt, mag iedereen nu solo meer betalen dan collectief had gehoeven. De 2 deling zet door, Dank brinkhorst / D66

  Reactie door B arend — woensdag 15 februari 2006 @ 13.36 uur

 2. Schandalig dat Brinkhorst er alleen al aan durft te denken. Onderwijs is naar mijn mening een basisvoorziening die, net als zaken zoals zorg, huisvesting en energie, betaalbaar zou moeten zijn voor iedereen. Dat is het nu al voor veel mensen niet meer. Als ze het onderwijs ook al aan de vrije markt over gaan laten is dat alweer een stap dichter naar de afgrond en is ook fatsoenlijk onderwijs straks niet meer betaalbaar voor de gewone man/vrouw. We weten allemaal wat er gebeurt is met de prijzen van energie en zorg de laatste jaren.
  Ook is het ontzettend goed voor onze kenniseconomie toch ? Straks kunnen talentvolle jongeren zich niet meer ontplooien omdat ze het onderwijs niet kunnen betalen. Ja dat heet investeren in de toekomst volgens Brinkhorst en de rest van het kabinet !

  Onderwijs een stokpaardje van D66 ? D66 heeft al vaak genoeg laten zien niet moelijk te zijn in het overboord kieperen van idealen, stokpaardjes en beloften aan kiezers ! Bestuurlijke vernieuwing en de missie naar Afghanistan zijn daar maar twee overduidelijke voorbeelden van. Liever in het kabinet zitten en slaag krijgen van CDA en VVD dan iets proberen te bereiken ! Gadver !

  Reactie door Danny — woensdag 15 februari 2006 @ 13.46 uur

 3. Zie ook bieslog.

  Reactie door Renée — woensdag 15 februari 2006 @ 13.48 uur

 4. Ik sluit mij aan bij spreker 2.

  Reactie door Renée — woensdag 15 februari 2006 @ 13.58 uur

 5. Nederland wordt dankzij dit soort daapse geesten die buiten de werkelijkheid staan tot een grote supermarkt gemaakt. Geen geld, dan opsodemieteren. Ik zeg het maar even op z’n Nederlands. Ik denk er over om vanavond op de trappen van de rijksuniversiteit te gaan staan en deze figuur in zijn nekvel te pakken en buiten de stadsgrenzen, in de buurt van de vuilverbranding te deponeren. Wie hem wil mag hem hebben.

  Reactie door Gandalf — woensdag 15 februari 2006 @ 14.06 uur

 6. de maatschappij word steeds “gezelliger”

  Reactie door Maz — woensdag 15 februari 2006 @ 14.06 uur

 7. Danny,

  Mag er dan geen prive school zijn die wellicht duurder is maar wel beter.

  Als ik nou graag wil dat mijn kind naar een goeie school waar mijn kind individuele aandacht krijgt. En ik heb het geld er voor over?

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 14.07 uur

 8. Het is inmiddels gebleken dat daar waar marktwerking (rotwoord) om de hoek komt kijken, alles maar duurder wordt.

  Reactie door Gandalf — woensdag 15 februari 2006 @ 14.10 uur

 9. Ja zeg, Peter, tuurlijk mag je dat. Maar je kunt ook het geld er voor over hebben maar het geld niet hebben hè.

  Reactie door Renée — woensdag 15 februari 2006 @ 14.18 uur

 10. Ja maar renee, dat is met alles zo. Ik wil ook wel in de nieuwste mercedes S klasse rijden, maar heb het geld niet. Moeten we dan maar marktwerking in de auto industrie verbieden?

  Marktwerking is een scheldwoord geworden, maar hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn.

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 14.25 uur

 11. “Het feit dat de overheid nu nog een groot deel betaalt van de opleidingen vindt hij onhoudbaar.”

  Nou, laat hem maar eens hier in Groningen komen. We zullen eens zien wat het word.

  @10

  Dus jij zou het wel acceptabel vinden als iemand over de capaciteiten beschikt om een bepaalde opleiding te volgen, maar daar financieel niet toe in staat is en de opleiding dus niet volgt?

  Volgens mij is dat een heel kwalijke zaak. Met dit soort praktijken krijg je de situatie dat slimme mensen uit arme wijken niet in staat zijn om opleidingen te volgen, omdat ze die niet kunnen betalen.

  Reactie door Fjodor — woensdag 15 februari 2006 @ 14.33 uur

 12. Marktwerking hoort niet in het onderwijs thuis. Ik heb sterk de indruk dat de overheid dit wil doen omdat ze weten dat er grote problemen in het onderwijs aankomen. Men heeft jarenlang allerlei hervormingen doorgevoerd waar de leerlingen niks aan hebben gehad.

  Denk maar aan het VMBO en die niveaus op het MBO. Iemand die niveau 1 of 2 heeft gehaald komt alsnog niet aan de bak en steeds vaker is zelfs lang-mbo niet meer voldoende in Nederland.

  Ik vraag me af wat er aan de hand is in dit land. De regering roept ‘eigen verantwoordelijkheid’ maar neemt deze zelf niet op veel gebieden. Ze weten niet wat ze aan de problemen moeten doen en in paniek kiezen ze dan voor het afschuiven op de maatschappij…

  Reactie door DJ Digital — woensdag 15 februari 2006 @ 14.34 uur

 13. D’66?

  Ik zou me daar maar niet te druk meer over maken…

  Reactie door Dirk — woensdag 15 februari 2006 @ 14.38 uur

 14. Ik ben en blijf een grote voorstander van gelijke rechten voor iedereen. Als we teruggaan naar middeleeuwse ideeen dan zijn wij terug op af. Ik heb altijd gedacht dat we voorwaarts gaan en wil graag voortzetten waar mijn voorouders voor gevochten hebben en niet het hele systeem afbreken.

  Reactie door Alice — woensdag 15 februari 2006 @ 14.45 uur

 15. @11. Onderwijs volgen kost geld. Je moet boeken kopen, docenten betalen, schoolgebouwen onderhouden. Het is niet gratis en iemand moet er voor betalen.

  Ik ben het met je eens dat je het zo laag drempelig moet houden, dus de overheid zo een deel bij moeten leggen.

  Maar daar wringt nou net de schoen, die overheid, betaalt dat van belastinggeld, opgebracht door “iedereen”. Als iemand nou geen kinderen heeft die op school zitten en liever ziet dat geld aan onderwijs juist beter besteed is aan een wat lagere belasting?

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 14.46 uur

 16. Ik begin tegenwoordig te fluiten als ik al die kreten uit Den Haag hoor of lees.

  Reactie door Gerard — woensdag 15 februari 2006 @ 14.50 uur

 17. Terug naar het Feodale tijdperk… die man is echt ENG!! :(

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 15 februari 2006 @ 14.57 uur

 18. Ach, Brinkhorst solliciteert misschien alvast naar een functie bij de VVD, nu zijn huidige club op sterven na dood is. Of ziet hij de schoonfamilie van zijn dochter qua rijkdom als gemiddeld(e Nederlander).

  Reactie door Gerbert — woensdag 15 februari 2006 @ 14.57 uur

 19. Is misschien ook de beste oplossing Gerard

  Reactie door Alice — woensdag 15 februari 2006 @ 14.58 uur

 20. @7 Peter

  Natuurlijk wel, en die mogelijjkheid is er ook nu al, dat staat voor iedereen vrij. Probleem is alleen dat niet iedereen in staat is die dure privé-scholen te betalen. Voor de talentvolle leerlingen die niet schatrijk zijn (de meesten) is het van belang dat ze een gedegen opleiding kunnen volgen om zichzelf te ontplooien en niet de deur gewezen te worden omdat ze het hoge prijskaartje niet kunnen betalen. Met geestelijke rijkdom (en dan bedoel ik dus talent) kun je nou eenmaal geen opleiding betalen (of brood kopen)

  @10 Peter
  Hier maak je dezelfde denkfout als de regering door mensen te vergelijken met auto’s. Goed onderwijs is naar mijn mening iets wat voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, net als een fatsoenlijk dak boven je hoofd, electriciteit uit de muur, water uit de kraan en een goed gezondheidszorg. Een nieuw Mercedes is dat niet en mag aan de markt overgelaten worden. Een Fiat brengt je ook van A naar B en is voor meer mensen betaalbaar. Daar is luxe een keuze. Onderwijs moet gewoon goed zijn en voor iedereen betaalbaar.

  Reactie door Danny — woensdag 15 februari 2006 @ 14.59 uur

 21. @10
  Ga je schamen. Een mercedes vergelijken met onderwijs. Onderwijs is van en voor iedereen. Via de belasting levert iedereen een bijdrage. Dat moet niet veranderen. En die mercedes hoef ik niet.
  Ik betaal via de belasting ook aan zaken waar ik waarschijnlijk nooit gebruik van zal maken. Dat heet nou eenmaal solidariteit. Dus mensen zonder kinderen betalen dus ook indirect voor het onderwijs. En mensen met 8 kinderen ook.

  Reactie door Gandalf — woensdag 15 februari 2006 @ 15.05 uur

 22. @15 Peter

  Onderwijs (gedeeltelijk) uit collectieve middelen betalen is naar mijn idee een goede methode om het betaalbaar te houden. Het feit dat mensen zonder schoolgaande kinderen dezelfde belastingen betalen als mensen met schoolgaande kinderen is lijkt me daarbij geen probleem. Niet om de eersten te dwingen solidair te zijn met ouders van schoolgaande kinderen, maar wel omdat goed betaalbaar onderwijs cruciaal is voor de nederlandse kenniseconomie.

  Reactie door Danny — woensdag 15 februari 2006 @ 15.09 uur

 23. Danny, als je zo redeneert, kan ik ook rednereren dat je verschillende kwaliteiten hebt van onderwijs net als met de auto. Varierend van dure prive scholen tot goedkopere openbare scholen.

  Onderwijs moet goed zijn, dat is makkelijk gezegd. Maar mensen beseffen niet dat daar een prijskaartje aan hangt. Iemand moet dat betalen….

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 15.12 uur

 24. @5
  Ik niet.

  Reactie door Jofel — woensdag 15 februari 2006 @ 15.14 uur

 25. gandalff, tot hoever gaat je solidariteit? Dat is de vraag!!! Moet de overheid alles regelen, dat zou heel solidair zijn, maar onbetaalbaar. Of moet de overheid bepaalde zaken aan de markt overlaten?

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 15.16 uur

 26. Tjonge, wat ‘n ouderwetse kwast, die Brinkhorst. Meteen die hele handel privatiseren, natuurlijk. Kan de Haagse club al om half tien ‘s ochtends aan de borrel. Dat halfslachtige D’66 toch!

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 15 februari 2006 @ 15.17 uur

 27. Ben het met danny eens. en peter, je hebt er het geld niet voor over!,JIJ HEBT ER HET GELD VOOR…. en de twee deeling gaat maar door.

  Reactie door wim — woensdag 15 februari 2006 @ 15.31 uur

 28. @22 Peter

  Dure privéscholen vallen buiten elke regeling. Dat is ook nu al zo en ze zijn voor de meeste mensen onbetaalbaar. Maar dat is niet erg zo lang er kwalitatief goed openbaar onderwijs is dat (gedeeltelijk) uit collectieve middelen gefinacieerd wordt. Privé-scholen worden nu ook al geheel uit eigen zak betaald, dus wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon.
  Natuurlijk is onderwijs niet voor niets. Net als een defensie-apparaat, aanleg van infrastructuur, HSL, Betuwelijn etc. Al deze zaken komen uit collectieve middelen. We hebben nu eenmaal niet de keuze aan welke zaken we wel of niet meebetalen. Zou leuk worden. Ik kom nooit in Friesland met m’n auto. Moet is dan maar gewoon zeggen dat ik geen belasting betaal voor wegenbouw in Friesland. Collectief is collectief. Aan sommige zaken heb je wat, aan andere niet.
  @24
  Natuurlijk kunnen bepaalde zaken aan de markt overgelaten worden. Ik denk alleen, en vele anderen hier en elders met mij, dat je eerste levensbehoeften nooit aan de grillen van de markt over mag laten. Dus idd. (daar is het lijstje weer) huisvesting, gas water & licht, gezondheidszorg en openbaar vervoer ? Alsjeblieft terug naar de afdeling collectieve voorzieningen. Die Mercedes heeft niemand echt nodig, dat zoekt de markt inderdaad maar uit.

  Reactie door Danny — woensdag 15 februari 2006 @ 15.31 uur

 29. Ook nu weer moet Amerika nageaapt: universiteiten die daar `betaalbaar’ zijn, worden gesponsord door dezelfden die Bush aan de verkiezingskas hebben geholpen, weg onafhankelijk onderzoek en vrije gedachte!

  Ja en Brinkhorst, hoe is het mogelijk dat hij nog steeds D’66 niet is uitgetrapt, deze kwast is super antidemocraat, zal samen met Kamp het volk rijp maken voor Amerikaans studeren voor geldlozen: als jij een paar jaar dienst doet in Irak/Aghanistan of strak Iran, en zorgt dat je niet snuivelt, betalen wíj je studie!

  Reactie door Emiel — woensdag 15 februari 2006 @ 15.39 uur

 30. @ danny, prive scholen vallen juist niet buiten de regeling. Dit is juist wat bepleit wordt. Geef de markt (lees ondernemers) de mogelijkheid om op die onderwijsmarkt te komen met opleidingen waarmee ze denken geld te verdienen.

  De overheid ziet slechts toe dat er geen rommel wordt geleverd.

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 15.39 uur

 31. Van mij mag de kwaliteit van openbaar onderwijs zodanig hoog zijn dat mensen (natuurlijk altijd de paar uitzonderingen daar gelaten) helemaal niet de behoefte voelen om hun kinderen op prive scholen te plaatsen.

  En, ja, ik vind wel dat de solidariteitsprincipe hier terecht geldt ookal heb je geen kinderen. Je woont nu eenmaal in een samenleving waar we allemaal deel van uitmaken en waar we allemaal baat bij hebben dat kinderen opgroeien tot sociaal goed ontwikkelde medemensen. Goede scholing draagt hier veel aan bij.
  Met een grotere maatschappelijke investering in scholing hoeven we later minder gevangenissen te bouwen, lijkt me, en wordt er minder vaak een ruit ingebroken bij je mercedes.
  Toch?

  Reactie door AndereAnja — woensdag 15 februari 2006 @ 15.52 uur

 32. @ Peter

  Net als met de energie, openbaar vervoer en zodadelijk met de zorg?

  Waar het om de centen gaat is kwaliteit onderdanig.

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 15 februari 2006 @ 15.54 uur

 33. Alles mag aan de markt worden overgelaten, behalve:
  Gezondheidszorg
  Openbaar vervoer
  Onderwijs
  Energie

  Reactie door Gandalf — woensdag 15 februari 2006 @ 15.54 uur

 34. ROOD Groningen is al druk doende om Brinkhorst erop te wijzen dat hij géén minister is van Onderwijs…

  Het moet toch niet gekker worden met dit kabinet. Staatsecretaris milieu over energie en nu minister energie over onderwijs…

  Reactie door Renske — woensdag 15 februari 2006 @ 15.55 uur

 35. Het is een goed plan om de concurrentie tussen privé-scholen en de uit openbare middelen gefinancierde scholen eerlijk te laten verlopen.
  Als ik mij op een collectieve school aanmeldt, dan krijgt die school hiervoor overheidsgeld. Geef privé-scholen dan hetzelfde geld.
  M.a.w. laat het geld met de leerling meegaan. Als die dat wil kan hij zijn onderwijs op privé-scholen kopen. Die zullen dan ook veel minder onbetaalbaar zijn.

  Reactie door henk — woensdag 15 februari 2006 @ 15.55 uur

 36. AndereAnja,

  Dat is makkelijk gezegd, meer en betere onderwijs dan hebben we later minder gevangenissen nodig. Een waarheid als een koe die ik moeilijk tegen kan spreken.

  Het probleem is hoeveel wil je er voor betalen? Volgens de regering lopen de kosten uit de hand, zou het niet handig zijn als de markt in de onderwijs wereld stapt en een deel van de kosten en verantwoording op zich neemt.

  Naar mijn mening is daar opzich niets mis mee.

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 16.00 uur

 37. Wanneer gaan we de zetels in de Tweede Kamer verkopen?

  Reactie door Farshad — woensdag 15 februari 2006 @ 16.02 uur

 38. @Gandalff, is dat jouw heilig lijstje? Ik zie hier niet beveiliging / politie op terug, of was je die vergeten?

  Voor elk punt in je lijstje zijn onderbouwde argumenten om (een deel) aan de markt over te laten.

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 16.04 uur

 39. geld is geld, peter.
  er is dus genoeg geld, zeg je
  alleen niet bij de overheid…

  maar als we het aan de bedrijfsleven overlaten,
  wordt het onevenredig verdeeld
  zo is het altijd gegaan, ik verwacht niets anders.
  (voor wat hoort wat, de credo van de vrije markt)

  als je alles gelijk wil trekken, kwaliteit omhoog,
  ontkom je er niet aan – dan moet de overheid een centrale rol spelen.

  de vraag zou dus moeten zijn, hoe krijgen we al dat geld die beschikbaar is voor onderwijs, bij de overheid terecht zodat zij ervoor kunnen zorgen dat de algehele kwaliteit omhoog gaat.

  (ik krijg trouwens iedere keer een neiging tot een lachbui als ik weer een politicus hoor praten over onze kenniseconomie. het lijkt wel, hoe meer we erover praten, hoe minder we eraan doen!)

  Reactie door AndereAnja — woensdag 15 februari 2006 @ 16.08 uur

 40. Wat belachelijk! Als er ergens géén marktwerking moet plaatsvinden is het wel in het onderwijs! Dat D66 zich als “onderwijs-partij” wil profileren valt voor mij nu ook af..

  Reactie door Lilian — woensdag 15 februari 2006 @ 16.09 uur

 41. @28 Danny
  Geen enkel goed is zo noodzakelijk als voeding. Waarom laat je dat dan toch zomaar aan de vrije markt over? Misschien omdat dat voedsel in overvloed en talloze verschillende keuzes heeft opgeleverd? Waarom zou dat dan niet voor zorg, energie en onderwijs gelden?

  Ontopic: Goeie zet van Brinkhorst maar pas een eerste stap in de juiste richting. De overheid zou zich volledig moeten terugtrekken uit het hoger onderwijs, en trouwens ook uit de gezondheidszorg en openbaar vervoer. De overheid moet niet produceren, dat kan de markt altijd veel beter en goedkoper.

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 15 februari 2006 @ 16.11 uur

 42. @15

  “Maar daar wringt nou net de schoen, die overheid, betaalt dat van belastinggeld, opgebracht door “iedereen”. Als iemand nou geen kinderen heeft die op school zitten en liever ziet dat geld aan onderwijs juist beter besteed is aan een wat lagere belasting?”

  Volgens die redenering zou je praktisch alles waar de overheid geld in steekt moeten afschaffen. Er zijn mensen die tegen het leger zijn, mensen die tegen ‘meer asfalt’ zijn en meer van dat soort dingen.

  Ik snap dat de overheid niet alles kan financieren en dat vind ik ook niet nodig, maar volgens mij is onderwijs juist een van die basisvoorzieningen die voor rekening van de overheid moet vallen. En als mensen vinden dat er iets anders moet, daarvoor hebben we de democratie. Juist door te kiezen kunnen we een bepaald beleid verkrijgen, nu heb ik voor het gemak de compromissen vanwege coalitievorming even achterwege.

  Daarom kies ik ook voor de SP en niet voor een partij die alles wil liberaliseren.

  Reactie door Fjodor — woensdag 15 februari 2006 @ 16.23 uur

 43. @38 Kom maar op met die argumenten.

  Reactie door Gandalf — woensdag 15 februari 2006 @ 16.33 uur

 44. @13 Dirk, de ‘ in D66 is al een tijdje weg.
  Maar of D66 zelf weg gaat is nog maar de vraag gezien ‘het collectief geheugen en intellect’ van de NL kiezers’.

  -1- zetel kan D66 bij een een breakeven uitslag weer de reserveband functie voor rechts geven.

  Reactie door B arend — woensdag 15 februari 2006 @ 16.42 uur

 45. Gandalf, een belangrijk algemeen argument is in 41 al genoemd. De overheid is geen producent. De markt kan dit beter en goedkoper.

  Je kan kritiek hebben hoe de overheid bepaalde dingen aan de markt heeft overgedragen, privatisering van NS en kabelbedrijven hadden beter gekund.

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 16.42 uur

 46. @Fjodor, ja zo werkt een democratie.

  Mocht brinkhorst weinig steun hebben in de kamer voor zijn plan, dan wordt het niks. Hij mag toch een (naar mijn mening) goed idee naar voren brengen en kijken of er animo voor is.

  Je moet niet per definitie gaan roepen dat marktwerking slecht is.

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 16.48 uur

 47. AndereAnja,

  Wat wordt onevenredig verdeeld? Een commerciele partij steekt geld in een nieuw onderwijs instituut, dat is zijn risico. Dus hij zal wel er voor moeten zorgen dat en het onderwijs goed is en het betaalbaar blijft. Anders is hij zo weer uit de markt.

  Dat heet marktwerking, en het kan een zeer goede aanvulling, deels vervangingen, zijn op het huidige onderwijs.

  Reactie door peter — woensdag 15 februari 2006 @ 16.53 uur

 48. @45 Peter
  De NS is niet geprivatiseerd maar verzelfstandigd. De aandelen zijn voor 100% in handen van de overheid. Prorail is zelfs helemaal gewoon een overheidsinstantie. Het zijn dit soort halfbakken overheids-oplossingen die het woord ‘privatisering’ een slechte naam geven en tegenstanders de kans om te roepen ‘zie je nou wel! het werkt niet!’.

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 15 februari 2006 @ 16.58 uur

 49. Gandalf
  Wanneer aan Peter gevraagd wordt om zijn argumenten te geven zwijgt hij als het graf.
  Want zou er één onderbouwt argument te leveren zijn voor de punten die jij noemt?

  Trouwens Peter de politie hoort niet in dat rijtje!
  Evenals het leger, jammer dat jij (Peter) daar niet aan gedacht hebt.
  Voor al die punten is het beter om bij de SP te behoren, dan die andere partijen.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 15 februari 2006 @ 17.00 uur

 50. @46

  Ik zeg ook niet dat marktwerking per definitie verkeerd is, ik zeg alleen dat ik het in het geval van onderwijs een verkeerde zaak vind.

  Met als voornaamste reden dat het ertoe kan leiden dat mensen een bepaalde opleiding niet kunnen doen, alleen vanwege de financien.

  En ik vind dat de samenleving dan kansen laat liggen. Een samenleving waarin mensen zich kunnen ontplooien door opleidingen te volgen vind ik belangrijk, daarom vind ik het ook belangrijk dat die opleidingen voor een ieder toegankelijk zijn.

  Niet qua inhoud, wel qua kosten. D.w.z. dat ik niet vind dat opleidingen gemakkelijker moeten worden gemaakt om zoveel mogelijk mensen die opleiding te kunnen laten volgen, maar dat een ieder die een opleiding kan volgen, die kan bekostigen.

  Het kost ons als samenleving meer geld dan als we onderwijs zouden ‘uitbesteden’ aan particulieren, maar dat is de keuze die ik maak.

  Reactie door Fjodor — woensdag 15 februari 2006 @ 17.05 uur

 51. Een idioot kan zijn gekte verbergen.
  Brinckhorst is geen idioot meer.
  De zeer gevaarlijke gezwellen van de privatisering en de bestuurderscultuur zullen nog veel meer rampen en halvegare bestuurders voortbrengen dan nu al identificeerbaar zijn.

  Reactie door hendrik dieks — woensdag 15 februari 2006 @ 17.16 uur

 52. Heb mijn tijd eens even afgewacht en eerst eens goed de bijdrage’s gelezen.

  Eerst bemoeit de overheid zich overal mee en helpt het onderwijs bijna om zeep, om daarna hun handen er van af te trekken en maar te privatiseren.
  Dit is dus géén verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen wandaden.

  Ik kan mij volledig vinden in de stukjes van danny en andereAnja.
  De slimme intelligente kinderen, waarvan de ouders niet de mogelijkheden hebben om dure studies te bekostigen, worden de dupe.
  Ook hier geldt weer, de RIJKE vooraan.
  Al hebben ze de hersens niet, studeren moeten ze wel, want dat is status, terwijl de ARMEN MET HERSENS buiten het bootje piesen.

  Reactie door Anja — woensdag 15 februari 2006 @ 17.29 uur

 53. #30
  “De overheid ziet slechts toe dat er geen rommel wordt geleverd.”

  En daar zit nu juist het probleem. De overheid interesseert het al vele decennia geen spat wat er wordt geleverd.

  Iedere keer als de slagingspercentages laag uitvallen worden de eisen verder naar beneden bijgesteld. Als de overheid werkelijk interesse zou hebben dan zou dat rigoreus een halt toegeroepen zijn.

  De praktijk is dat alleen grote getallen regeren. Grote fusiescholen met grote aantallen leerlingen/studenten, veel overhead, veel verspilling; maar lage eisen en magere resultaten.

  Als het onderwijs geld moet opbrengen dan is dat het doel; en goed onderwijs leveren zal daar aan ondergeschikt zijn.

  Reactie door pablito — woensdag 15 februari 2006 @ 17.46 uur

 54. Als onderwijs niet gratis is betekent dit dat er gediscrimineerd word tussen ouders met geld en ouders zonder geld.

  Reactie door Sven — woensdag 15 februari 2006 @ 18.13 uur

 55. @54

  Dat vind ik niet zo’n sterk argument. In dat geval zou je kunnen stellen dat er bij alles wat geld kost gediscrimineerd word.

  Reactie door Fjodor — woensdag 15 februari 2006 @ 18.44 uur

 56. Hoger onderwijs hoort gratis te zijn (middelbaar en lager touwens ook). Hoger onderwijs is een investering door de gemeenschap in de kenniseconomie en is niet een privé-investering om lekker veel geld te verdienen.

  Veel geld verdienen doen misschien de afgestudeerden in de halfzachte vakken, maar dat kun je geen onderdeel van de kenniseconomie noemen, dat zijn statusstudierichtingen als bedrijfskunde.

  Bij e echte kennisstudierichtingen zijn de kosten veel en veel hoger dan wat de student nu moet betalen. De financiële drempel werkt nu als afweer tegen studenten met een minder draagkrachtige achtergrond. Door die drempel subsidieer je dus eigenlijk de studenten met een rijke achtergrond.

  Omdat de echte kennisvakken wel tot een goedbetaalde. maar zeker geen superbetaalde baan leiden. Is het ook onrechtvaardig de afgestudeerden die zich voor de maatschappij extra hebben ingespannen te belasten met een zware afbetaling van studieschulden.

  Reactie door Drob — woensdag 15 februari 2006 @ 18.47 uur

 57. brinkhorst begint op een gevaarlijke gek te lijken.,

  vindt dat hij op moet houden nu hij zijn lelijke dochter al aan een prins heeft kunnen slijten.,

  veel meer kan er voor hem toch niet inzitten wel!

  Reactie door Jansonius — woensdag 15 februari 2006 @ 18.55 uur

 58. Ben nu, geloof ik, echt boos. Zullen we Laurentien weer allemaal Petra gaan noemen?

  Reactie door roodkapje — woensdag 15 februari 2006 @ 19.04 uur

 59. Lieve Peter,
  Is jouw opleiding niet grotendeels door de overheid betaald? De opmerkingen die je inbrengt laten mij zitten met de gedachten dat je jalours bent op behaalde opleidingen of je jeugd hebt doorgebracht in Wassenaar of Blaricum.

  Reactie door roodkapje — woensdag 15 februari 2006 @ 19.12 uur

 60. Ha, weer marktwerking, een CD met een stofje erop, ze blijven maar herhalen!
  En de vrije jongens en meisjes trappen er nog in ook!
  Deze regering wil zelf steeds meer geld en steeds minder ervoor doen, lekker afschuiven aan Brussel, Gemeenten, Markt, nog even en we zijn een doorvoerland met alleen zware arbeid en papierverschuiven.Nederland zit in de uitverkoop voor de hoogste bieder.
  En dat noemt zich dan volksvertegenwoordiging, ja,ja!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 15 februari 2006 @ 19.17 uur

 61. Met aNDERE WOoRDEN HET BEDRIJFSLEVEN ZAL OOK NOG DE grootste vinger in de pap krijgen in het onderwijs, wel ja jongens geef ook hier de hele zaak uithanden van winstmakers ratrace.

  Wie hier de dupe van gaan worden zijn inderdaad weer de mesnen met weinig inkomen, zoals dat ook in de gezondheidszorg enz. het geval is.

  De zaak draait dol met die walgelijke marktwerking.

  Reactie door e.krul — woensdag 15 februari 2006 @ 19.33 uur

 62. (7) Mee eens.

  Reactie door Ger — woensdag 15 februari 2006 @ 19.47 uur

 63. Scahndalig inderdaad. Maar ik had niets anders verwacht van die Draai 66.

  Reactie door khosrow — woensdag 15 februari 2006 @ 20.08 uur

 64. Ik bedoelde de oude spelling: gewoon SCHAANDALIG die DRAAI 66.

  Reactie door khosrow — woensdag 15 februari 2006 @ 20.13 uur

 65. Scandalous. weg met die draai abn(d66)

  Reactie door khosrow — woensdag 15 februari 2006 @ 20.17 uur

 66. He, verdikke, meneer Brinkhorst heeft lucht gekregen van dit topic op het weblog. :-)

  http://www.gic.nl/verlengdBericht.asp?katern=18&ali=27341

  Reactie door Fjodor — woensdag 15 februari 2006 @ 20.52 uur

 67. Keden kedeng dondert de neo trein door.
  Dit zullen ze nog wel effew fixen voor de verkiezingen.

  Reactie door alexander — woensdag 15 februari 2006 @ 20.56 uur

 68. Wanneer gaat het Nederlandse volk nou is zelf de macht in handen nemen? We worden misleid, bedrogen, veraad uitgebuit door de regering. Ze slopen alles de staatsbedreiven hebben we niet meer verkocht en zijn vertrokken naar het buitenland. Het zal niet meer lang duren en het hele onderwijs is geprivaticeerd. Nou dan gaat dat ook weg en dan hoor je Zalm weer dat het alleen maar een gevoel is. Nederland is door deze regering een zinkend schip geworden.

  Reactie door Wouter — woensdag 15 februari 2006 @ 21.10 uur

 69. En het kabinet sprokkelde nog wat brandstof voor een mogelijke opstand/revolutie..?

  Wao,WW,WWB,Zorgverzekering,Irak,Afghanistan…Iran??

  Hoe lang nog??

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 15 februari 2006 @ 23.02 uur

 70. Min Brinkhorst gaat echt vreemd doen, maak me oprecht zorgen om zijn geestelijke gezondheid. Privescholen zijn er reeds en vele rijkeluiskinderen bezoeken die bvb in USA en jolly good England. Is gewoon voor de welgestelden. Studenten hier betalen goeddeels nog zelf hun studie en/of dankzij bijdrage van hun ouders (75 % van de studenten verdient bij). Moet wel want … collegeld euro 1600 kamerhuur euro 4.200 (is goedkope) materiaal boeken euro 1.200 pc euro 800 levensonderhoud euro 3.600 zorgpremie euro 720 totaal 1e jaars medicijnenstudenten ca euro 12/11.000 KOSTEN. Ibg studiebijdrage euro 245,– x 12 = euro 2.950,–. TEKORT ca. 9/8.000 euro per jaar. ZONDER vakantie.
  OV jaarkaart GEEn eigen auto uiteraard.
  Mensen waar praten we nog over. Horen we de studenten en hun ouders klagen ? NEE,
  want het is voor de toekomst van de student en de trotse ouders !!!!
  Maar aub niet nog grotere druk en onrust-praat van Minister van EZ.

  Reactie door POSITIVO — donderdag 16 februari 2006 @ 0.39 uur

 71. Vraag : waarom doet Laurens-Jan niet iets aan die hoge kamerhuren van zijn heilige Vrije Markt ipv proefballonetjes op te laten. Hij zou als vice-premier van Min. Dekker kunnen eisen dat daar orde op zaken komt, studenten worden gewoon uitgezogen. Geeft tevens een subtiele voorzet aan (zelf langstudeerder) Rutte (VVD) om studenten nog verder te gaan kapittelen.
  Dit kabinet lijkt wel VVD/D66 met CDA als Willem de Zwijger.

  Reactie door POSITIVO — donderdag 16 februari 2006 @ 0.53 uur

 72. over minister Brinkhorst kan ik maar 1 ding
  zeggen: dat hij in vredesnaam zo snel mogeljk uit zijn ambt mag worden worden gezet.

  Reactie door Mona — donderdag 16 februari 2006 @ 0.56 uur

 73. God, wat ben ik blij dat we onze kinderen kunnen laten studeren tegenwoordig al kost het ons ouders echt HEEL VEEL geld.
  Had het zelf ook graag gewild doch kon niet vanwege geldgebrek ouderlijk huis en er was geen overheidssteun destijds.
  Zelf avondschool-talencursussen gevolgd, werden gelukkig door werknemer (groot bedrijf) betaald doch de kleinere konden (kunnen) dat niet. Een prive-school is een eilandje van rijkeluiskindertjes die soft worden opgeleid zonder enige invloed van de keiharde hedendaagse maatschappij.
  Wordt een elitevolkje (soort VVDtje+LJB).
  Graag niet nog meer van die softies, laat ze maar gewoon tussen de rest van het Volk rondlopen !

  Reactie door POSITIVO — donderdag 16 februari 2006 @ 1.16 uur

 74. @71

  Als Brinkhorst iets aan die prijzen zou doen, dan zou het geen vrije markt meer zijn… Maar er zou inderdaad iets aan moeten gebeuren.

  @73

  Die rijkeluiskindertjes met opleidingen aan befaamde instituten in de VS en GB mogen dan wel geen invloed van de ‘normale’ maatschappij ondervinden, ze gaan daar later helaas vaak wel een grote rol in spelen. Ze halen hun MBA of weet ik het wat en gaan in het hoger management aan de slag bij een of andere multinational.

  Reactie door Fjodor — donderdag 16 februari 2006 @ 9.11 uur

 75. Goed beleid van dit kabinet ,de miljarden stromen toch heerlijk binnen.
  helaas is de andere kant van de medaille zeer troosteloos Nederland een democratie?
  Ik begrijp er helemaal niets meer van.
  Mijn voorstel is mensen emigreer ,naar een land waar je nog gewoon mens kan zijn en niet bij het minst geringe in een voor dit land zeer bekende hokje word geplaatst ,en afgeschilderd word als crimineel oplichter,allochtoon,loser ,watje ,werkeloos,WAO ér,en ga zo maar door.
  De kreet ;Nederland is in de uitverkoop krijgt steeds meer vormen ook met deze uitspaak van Brinkhorst
  Een punt is mij al zeer duidelijk, en daar heeft de regering gelijk in, Nederland vergrijst,maar dan in de zin van ,dat de nuance tussen licht grijs donker grijs en vele andere grijstinten niet meer gezien word, en de soberheid in dit land toeslaat ,met alle gevolgen van dien.

  Reactie door ton de haas — donderdag 16 februari 2006 @ 11.29 uur

 76. Zo komt ook een soort Wild West in het onderwijs, vergelijkbaar met de Amsterdamse taxi’s. Leve de marktwerking! Intussen heeft Brinkhorst zelf vroeger volledig van het onderwijs op staatskosten genoten en hebben rijkeluiskinderen nergens last van. De rest zal hem Brinkworst wezen!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 16 februari 2006 @ 15.34 uur

 77. Volgens mij kan D66 zo langzamerhand fuseren met de VVD. Wat een vage partij zeg, niet normaal.

  Van de VVD is tenminste algemeen bekend dat ze een snoeiharde vechtmaatschappij a la Amerika willen.

  Reactie door Ellen — donderdag 16 februari 2006 @ 19.23 uur

 78. fjoder
  beetje of topic. dus eigelijk moet het balonnetje van gedwongen abortis, toegepast worden op de gevaarlijke rijken,meestal vvd,ers,
  kunnen we de abortiswet niet wat aanpassen,naar laten we zeggen,70 jaar? exclusief voor vvd érs en leefbaren (werken graag samen),
  en andere gevaarlijke rijke c?da ers.
  dan krijgen we tenmiste wat normale sosiaal voelende doordeweekse mensen in het kabinet?op den duur.

  Reactie door ad — vrijdag 17 februari 2006 @ 6.40 uur