CPB: Zorgpremie 12% duurder

Het CPB heeft aan het kabinet gemeld dat de zorgpremie volgend jaar met 12% zal stijgen. Zorgverzekeraars Nederland gaf in januari nog aan dat zij 18% verwachtte.

En het kabinet maar koketteren met de ‘lage’ premies voor 2006.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 17 februari 2006 :: 17.56 uur

24 Comments

24 reacties

 1. Denk dat het een druk fout is,moet 21% zijn.

  Reactie door Jofel — vrijdag 17 februari 2006 @ 18.37 uur

 2. Als ze nu al beginnen met verhogingen van zo’n hoog percentage dan houd ik mijn hart vast met de uiteindelijke verhoging die wij volgend jaar moeten betalen.

  Reactie door Henk Slot — vrijdag 17 februari 2006 @ 19.09 uur

 3. Ja en Hoogerworst zegt dat het wel mee zal vallen.

  Reactie door redstar — vrijdag 17 februari 2006 @ 19.10 uur

 4. Lekker hè die marktwerking daar word alles toch zó goedkoop van :(

  Reactie door Aad — vrijdag 17 februari 2006 @ 19.21 uur

 5. Had Hoogervorst zijn ministerspost niet verbonden aan het slagen van de zorgverzekering?

  Reactie door hanri — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.04 uur

 6. Voor de belanghebbende is hij geslaagd.
  Mooi niet ,dat ik me terugtrek.

  Reactie door Jofel — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.10 uur

 7. @ hanri

  Dat heeft hij inderdaad gezegd.
  U mag mij erop afrekenen waren zijn precieze woorden.
  Maar ja het sluit weer mooi aan bij het andere Topic over de kloof tussen politiek en burger.
  Wij burgers dienen ons overal maar aan te houden en zelf lappen ze regels en gedane uitspraken aan hun laars.
  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.11 uur

 8. Tja, mensen die van tevoren niet 1 en 1 konden optellen, zijn nu te laat. De uitgaven voor reclame, die hoe je het wendt of keert een beperking van het budget voor zorg betekent, moeten ergens van betaald worden he. Lekker belangrijk dat je een paar centen in de maand kan besparen, de tijd die je bezig bent met het uitzoeken van de beste optie doet dat voordeel teniet. Tijd is geld he…Want het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs, maar ook het pakket, de mate van keuzevrijheid*, service enzovoort enzovoort.

  * prachtig weergegeven in de strip achterop de tribune: gelukkig hebben we nu keuzevrijheid; daarom moet ik van mijn verzekeraar naar een andere huisarts.

  @ 6 inderdaad, slagen is een subjectief begrip ;)

  Reactie door Gerbert — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.16 uur

 9. betekent = betekenen, wel een beetje correct blijven.

  Reactie door Gerbert — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.17 uur

 10. Meende dat ik gister nog 10% las, het leven word met de dag duurder.

  Geloof er nog steeds geen donder van dat hoogevorst opstapt, hij zal het zo lang mogelijk onkennen dat het duurder wordt, en zeggen dat ie niet wil weg lopen voor zijn verantwoordelijkheden en gaat vervolgs verder met slapen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.22 uur

 11. Het wordt steeds gekker…….
  Gelezen: “hoge ziekenhuisnota’s!
  Ziekenhuizen worden sinds vorig jaar op een nieuwe manier gefinancierd (het z.g. DCB-systeem). Patiënten die een behandeling ondergaan krijgen rekeningen die gebaseerd zijn op de gemiddelde kosten van zo’n behandeling, en niet op de behandeling die zij zelf hebben gehad. Rekeningen zijn daardoor veel hoger. B.v. iemand die bijna € 1000 moest betalen voor het verwijderen van een propje in zijn oor!
  Je betaalt dan mee aan de behandeling van andere mensen die een veel ingewikkelder ingreep hebben ondergaan”. Niet meer naar het ziekenhuis dan maar?
  Gewoon doodgaan in je eigen bed? Of op straat?

  Reactie door Kikie — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.32 uur

 12. Ik baal ervan.

  Reactie door nicole halmans — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.33 uur

 13. Zolang ik hier kom en dit soort berichten lees zie ik echter niet iets staan van dat er actie komt om dit tegen te houden. Of spelen er andere belangen?

  Reactie door jojo — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.37 uur

 14. Natuurlijk ontkent Hoogervorst dat het probleem bij de zorgverzekering ligt, hij zal vast aangeven dat wij het probleem van de hoger uitvallende premies zelf veroorzaken. Waarschijnlijk ligt het probleem bij de hoger dan verwachte aanspraak op de zorg die onder de aanvullende pakketten valt.

  Hoogervorst vond van meet af aan dat de ‘zorg’consumenten best af konden zien van deze aanvullende pakketten om daarmee op de premie te bezuinigen. Als er minder mensen zo’n aanvullend pakket af nemen zal de zorg die deze premie dekt duurder uitvallen.
  Goedkoop is…….., mijnheer H!

  Reactie door hanri — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.42 uur

 15. Zoals Jojo?

  Reactie door hanri — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.43 uur

 16. @14 Hanri

  Nog even aanvullen. In een TV uitzending met Hogervorst kwam dit ook aan de orde. Maar nadat Hogervorst dat had geconcludeerd, aanvullend verzekeren is niet verplicht en het scheelt dan aanmerkelijk op je totaal premie en ook ik kies er voor om me niet aanvullend te verzekeren, was het even stil en toen zei hij, ja wellicht heb ik gemakkelijk praten want met mijn salaris kan ik dat risico ook zelf gemakkelijk dragen. En daarmee sloeg hij de spijker dus op de kop. Diegenen die dat risico niet kunnen dragen worden opgescheept met toren hoge premies, omdat de collectiviteit weg valt, dus het solidariteitsprincipe wordt verlaten, terwijl de rijken verlekkerd toekijken hoe dat klootjesvolk het nu weer zal rooien en nog maar eens een extra rondje kaviaar besteld in het Hilton of zo, kan gemakkelijk kost niets, uit gespaard met de ziekenfonds premie. En dan ook nog zeggen dat er toch sociale gerechtigheid van hen uitgaat, immers voor de aller armsten is er een zorgtoeslag. ( Volgend jaar dus zeker niet toereikend).

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — vrijdag 17 februari 2006 @ 21.03 uur

 17. De bonden hebben er alleen baat bij als zij het eigen vermogen zelf kunnen verhogen door acties. Met actie zoals de zorgpremies halen ze zelf niks binnen. En mensen die hett al moeilijk genoeg hebben daar doen ze helemaal niks voor.

  Reactie door jojo — vrijdag 17 februari 2006 @ 21.18 uur

 18. Zoek de verschillen!!

  Loons verhogingen gaan in percentages.
  Dus in absolute getallen gaan de veel verdieners er hier al flink op vooruit.
  Inleveren gaat in absolute getallen, naar ratio van het inkomen, leveren de minder verdieners in percentages verre weg het meest in. Denk maar eens aan de ziekte kosten premie dit is een absoluut getal. Inkomens afhankelijke premie? Laat mij nietlachen dit betalen we zelf. Kartel vorming is naar mijn bescheiden mening duidelijk op zijn plaats. Vrije markt werking een farce, voorbeelden te over.
  Neen van eerlijk delen c.q. inleveren is hier geen sprake. Ons hoogst Democratisch orgaan, het is een poppensoap, marrionetten van machtswellustelingen, en maar graaien, in dat hok in DenHaag het zit er vol met kippen, wel eens in een vol kippehok geweest! Alles lult en kakelt door elkaar als een kip zonder kop. Het schip NL vaart lanzamerhand de wal op. Wie doet de steven keren??? Ik heb mijn hoop gevestigd op Jan M. lijst aanvoerder van S.P. de langst zittende 2e kamer deelgenoot. Hoe hou je het vol! Ik weet het, zoek de verschillen! Jan M. heeft principes, deze laat zijn hart spreken met een wel overwogen gevoel van rechtvaardigheid.
  Oh ja, zoek de verschillen tussen het ene plaatje en het ander, het is mij duidelijk. Mijn vader leerde het mij al op jongeleeftijd. Klaarblijkelijk heb ik er nu baat bij. Echter geen spoor van transparantheid bij dit kabinet.

  Teamplaying het woord is zo makkelijk uitgesproken, wat houdt dit nu eigenlijk in, welke tools heb je hier voor nodig? Teamplaying geldt voor alles, met als eind product vertrouwen. En hier schort het ‘m nou net aan. Eerlijkheid nastreven, Duidelijkheid en Wederzijdsrespect zijn de kernwoorden om vertrouwen te kweken. Het is op alles terug te voeren. Mist er één aspect van deze drie pijlers, dan onstaat er geen vertrouwen, dus geen motifatie. Product herkenning op kwaliteitsniveau is dan op zijn best als slecht herkenbaar.En laat de kneep ‘m nou net hier in zitten. Ja ja helemaal van toepassing op ons kabinet zou ik zo zeggen.
  Zoek de verschillen maar weer lang zul je niet hoeven zoeken, wat zeg ik!

  Een andere? ik kom net lekker op dreef, doemscenario’s worden ons door de strot gedrukt. Inleveren, we doen het al sinds 1973. De Nederlandse werknemer is te duurrr! Even wat recht zetten lijkt me. Ik heb veel in het buitenland gewerkt. Ik kwam er al rap achter dat wij? Nederlandese werknemers kwaliteiten hebben, jaja ik begrijp het dat u nu zowat pootje wordt gehaald, doch wankel maar blijf staan. Want ons kabinet wil ons anders doen geloven. Volgens ons aller Jééé Pééé, alias Jan Paniek Balkenende moeten we weer trots op ons zelf worden we moet weer waarde en normen aan leren. Man lul niet, ik ben altijd al trots op me zelf geweest, kom zeg ik laat mijn eigen waarde toch niet ontnemen. Neen de Nederlands werknemer is uniek in de wereld, en waarom dammed wel?
  We zijn sociaal, we hebben een rechtvaardigheids gevoel, we zijn creatief, begripvol, goed opgeleidt, oplossings gericht, spreken vaak meerder talen, flexibel, loyaal en nog veel meer, maar bovenal bezitten we zelfspot en humor. Neen Jééé Pééé wil een karikatuur van ons maken. En dat hebben we nou net niet nodig.

  Zoek de verschillen,
  Meedoen, Meerwerk, Minder regels en Minderlasten. Weet u het nog de slogan van ons huidige kabinet. Wat een farce, wat een teleurstelling. Hoe was het ook al weer! Normen en waarden, Liegen en bedriegen bedoel je dat zijn dé maatstaven van het huidige kabinet
  Neen de verschillen zijn mij nu duidelijk, ik voel het elke dag lang leve 2006 lang leve de de introductie van de grootste verschuiving in ziektekosten verzekerings land. Een beheersbaar systeem wil Hoogervorst ons doen geloven man schij- uit, je gelooft in een utopie. Pak de maatschapjes en de privileges eens in de ziekenhuizen aan. Daarmoet je wezen de éne Hummer naast de andere Hummer staat daar geparkeerd. Status naast status. Luxe naast luxe. En jan met de pet die geen cent sorry Euro’tje consumptiekrediet kan aftrekken betaald deze gekte, want maatschapjes zo moet je maar denken zijn bedrijfjes. Daar wordt gegoocheld met geld, creatief denken wordt creatief uitvoeren, spookrekeningen naar het klantje, volgens Hans Hoogervorst is hier niets aan het handje. Zoek de verschillen maar weer. Je wordt er spuug zat van. Niks geen voor uitgang. Geen Deuk in pak boter hebben ze geslagen, alleen maar achter die blèèèder van een Tony Blair aan lopen . Of ons Amerikaantje het Texaantje. Stelletje klojo’s. Ja jij daar goudhaantje met je vol gevreten barst, of denk je dat we soms gek zijn. Inkomensdaling van de kamerleden en ons kabinet, door dat de ziektekosten zo sterk zijn gestegen?? Of er niet even een regelingetje bedacht kon worden om deze veelvraten te ontzien. Lult er een VVDer we zijn maar met z´n Honderdvijftigen dus dat drukt niet zo zwaar kom op met dat doceurtje

  Wat dacht je wat, koopkrachtdaling man, pure inflatie zul je bedoelen meer als vijftig procente, en die Salm maar preken, armoede is een relatief begrip. Jakkes huh, een rilling bekruipt me. Ik zij het al ik ben een Nederlander en zit vol met humoren en zelf spot. dat is nou net het grote verschil met druiloor Jan Peter de weter. Zoek de verschillen!
  Ik heb ze gevonden! Nu nog even een ruime 50% kamer meerderheid, en het probleem is opgelost. Sorry voor mijn taal gebruik maar ik liet me even gaan, was mijn emoties even niet de baas, doch heb wel het gevoel dat er een reactie op volgt.
  Zo! Hè hè, dat lucht op, toch wel lekker om je hart te luchten. Pardon Relativeren heet zo iets. Haags gebral op het binnen hof. Maak van je hart geen moordkuil. er uit met die handel. Ennuh Hoogervorst met hem konden we afrekenen. dan blijft de rest van de bende zitten, schieten we niks mee op. Normen en Waarden, goed bedoelde en uitgekiende slogan aan het begin van de start, aan het einde niets dan holle vaten
  zonder bodem. En de burger wel die wordt aan z’n lot overgelaten, wat rest is een maatschappij vol tegenstrijdigheden, geen rechtvaardigheid, geen eerlijke verdeling in lasten en lusten. 1½ miljardje hier, 2 miljard daar, oeps, en als klap op de vuurpijl nog effe een meevallertje van ruim een miljard. Niks geld over zucht Salmpie. Ja,ja hij heeft het zwaar. En Jan met de Pet wel die moet zijn riem tot onder zijn oksels aan sjorren om recht op te kunnen blijven staan.
  Wat een rechtschapen maatschappij! Maar ik ben Nederlander en zit vol met zelfspot.

  Op naar de verhoging in 2007 dat beheersing van ons ziekte kosten systeem wordt genoemd. Eerlijk en rechtvaardig verdeel en heers, onder de toenmalige verkiezingsslogan normen en waarden alles afbrekend en een wanorde achterlatend word er gebouw aan ons ziekte kosten stelsel.
  want het vorige voldeed niet meer.

  Ik moest het effe kwijt,

  Met vriendelijke groet aan de velen die er net zo overdenken.
  Anne

  Reactie door Anne Schut — vrijdag 17 februari 2006 @ 23.43 uur

 19. Goh,hebben we eindelijk ook een meevaller ala Zalm?? Van 18 naar 12%!Nou ik zie het wel want Zalm waarschuwd ook al weer voor tegenvallers!En dat terwijl de gasprijs aan de olieprijs gekoppeld is, oh nee, het komt waarschijnlijk door Neelie, die gaat kijken of dit wel klopt en ook de Energie bedrijven gaan bekeken worden,en het meeste witwassen in Nederland gebeurd door fraude!!!Drukke tijden voor Zalm en van al die spelletjes krijgen wij meestal het zuur op brood!Hopelijk het laatste jaar voor deze club!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 18 februari 2006 @ 3.10 uur

 20. Dat was toch meteen al duidelijk dat dat zou gebeuren, wat doet iedereen nou ineens verbaasd hierover.

  Er zullen prijsafspraken volgen, of die zijn er al lang, de consument heeft niets te vertellen en nog meer te shoppen!

  Reactie door e.krul — zaterdag 18 februari 2006 @ 14.22 uur

 21. Ik hoop dat de Telegraaf dus volgend jaar nog eens zo’n onderzoek houd en daarmee de poten zelf onder de stoel van dit kabinet gaat zagen.

  Er is al teveel aan leugens verteld door dit kabinet

  Reactie door Arbeider — zaterdag 18 februari 2006 @ 14.52 uur

 22. Begrijp men het niet dat de kosten van de bureaucratie bekostigd moet kunnen worden :
  Het zo handig zijn dat de zorgverzekeraars maar eens aantoonbaar moeten kunnen maken WAAROM de kosten stijgen :
  Ik denk de de kosten worden veroorzaakt door arrogante directeuren en hun staf , en niet door de werkelijke kosten van de zorg

  Reactie door fred — zondag 19 februari 2006 @ 13.53 uur

 23. Beste Jan,

  Deze hele zorgverzekeringsexcersitie heeft maar een doel en dat is de armen steeds armer maken,een bekend gezegde uit de 30 er jaren was,houd jij ze dom dan houdt ik ze arm. Verder spinnen alleen maar de verzekeringsmaatschappijen met hun woekerwinsten er alleen maar garen bij.
  Een groot stuk van deze winsten komt via extra belastingopbrengsten weer bij Zalm terecht.Er komt m.i. een grote chaos van,doordat veel mensen deze verzekering niet meer kunnen betalen.
  Uiteindelijk is aan sociale onrust niet te ontkomen.
  Waarom zijn de salarissen van artsen in nederland 7 x zo hoog als van een verpleegster.
  In andere europeesche landen is dat maar 3 x.
  Het probleem ligt niet bij de zorgconsumtie maar bij de aanbieders.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 19 februari 2006 @ 18.29 uur

 24. we vieren feest want de SP wint deze landelijke gemeente raads verkiezingen
  ole oleoleole we are the winners we are the winners

  Reactie door SP WINNERS — dinsdag 7 maart 2006 @ 16.06 uur