Havana aan de Waal

Vandaag in het Parool het volgende artikel:

College Pvda, SP en Groenlinks doet het goed in Nijmegen

Door: Bas Soetenhorst

Dat wordt een zooitje met de SP in het college, dacht de Nijmeegse VVD-fractievoorzitter Peter Paul Leferink op Reinink in 2002. Vier jaar later geeft hij zijn ongelijk toe. “De SP-wethouders hebben het prima gedaan.”

Alle drie de collegepartijen hebben de intentie de coalitie voort te zetten. ‘Duidelijk is geworden dat een links college, hoe uniek ook, eigenlijk niets bijzonders is,’ schreef de Nijmeegse PvdA-leider en wethouder Paul Depla vorige maand in een artikel waarin hij de balans opmaakte. ‘Wat dat betreft is het opmerkelijk hoe angstig er nog in een stad als Amsterdam gedacht wordt over linkse samenwerking.’

‘Havana aan de Waal’, zoals de coalitie wordt genoemd, leidde niet tot revolutionaire daden en nauwelijks tot linkse symboolpolitiek. Een poging om de Amerikaanse president Bush mores te leren, via een motie tegen de oorlog in Irak, stuitte op een blokkade van de PvdA. Wat haalden de partijen wel binnen voor hun achterban?

Tot vreugde van vooral GroenLinks werd een streep gezet door de aanleg van de overslaghaven MTC, een project waar jarenlang over was gesteggeld. Een omstreden kraakpand (De Grote Broek) werd gelegaliseerd en er kwamen miljoenen euro’s voor fietspaden. Op instigatie van de SP werden wijken opgeknapt en de PvdA maakte zich met succes sterk voor de bouw van huizen op een voormalig industrieel terrein. Bovendien wist Nijmegen, in weerwil van de Haagse bezuinigingen, de minima te ontzien. Degenen die al langer dan drie jaar een uitkering hebben, krijgen bijvoorbeeld hun kapotte ijskast vergoed.

Het veelvuldig wijkbezoek door het college en het verhuisbeleid van burgemeester Guusje ter Horst (PvdA, ex-wethouder in Amsterdam), die jaarlijks naar een andere wijk verkast, gaven de bewoners de indruk dat de politiek toegankelijker is geworden.

Tot zover het goede nieuws. Want volgens de VVD is het economisch klimaat in de stad verslechterd. “Bij de collegevorming ging al een verkeerd signaal uit richting het bedrijfsleven, door Economische Zaken niet meer een volwaardige wethouderspost te laten zijn,” aldus oppositieleider Leferink op Reinink. “Qua lasten staat Nijmegen in de top van Nederlandse gemeenten. De ozb voor bedrijven gaat maar omhoog, auto’s worden uit het centrum geweerd, ondernemers klagen steen en been.”

In politiek opzicht bewees de SP zich als een opvallend pragmatische bestuurspartij. “Vooraf zette de SP hard in op twee punten: het opknappen van de wijken en het ontzien van de minima,” vertelt een lokale journalist. “Beide hebben ze binnengehaald.” Dat er op andere terreinen compromissen moesten worden gesloten, werd door de achterban prima begrepen.

De SP-wethouder van Financiën toonde met een sluitende begroting aan dat de partij met geld kan omgaan. Hans van Hooft senior (junior leidt de Nijmeegse SP-fractie) heeft volgens de critici met Verkeer, Milieu en Cultuur vooral een ‘pretportefeuille’. Daar gaat hij wel slim mee om, erkent Leferink op Reinink. “Hij heeft een heleboel wijken een nieuwe wipkip of speeltuin bezorgd, die hij zelf feestelijk in gebruik kwam nemen. Jongerencentra gaf hij een eigen budget. En op zijn spreekuur komen jongeren die een hangplek willen. Dan levert hij een lege container, met de waarschuwing dat hij die op de schroothoop flikkert als ze rotzooi trappen. Zulke duidelijkheid spreekt de mensen aan.”

De rol van GroenLinks stuit wel op kritiek. De wethouders en de fractie konden niet altijd de compromissen van het college staande houden tegenover de roerige achterban, met als gevolg dat besluitvorming moest worden teruggedraaid. Eén van de twee GroenLinks-wethouders is door de leden op een onverkiesbare plaats gezet.

GroenLinks-fractieleider Wouter van Eck is niet onder de indruk van de opsomming. “We hebben een zelfstandige fractie.” Toch hoopt de VVD als gevolg van de onvrede over GroenLinks te kunnen toetreden tot het nieuwe college. “We zitten vaak op één lijn met de SP,” aldus de Nijmeegse VVD-fractievoorzitter.

Ook burgemeester Ter Horst noemt een combinatie van PvdA, SP en VVD de ideale combinatie. “Maar dan heb ik het over de regering. Op landelijk niveau zijn die drie partijen pragmatisch. Op lokaal niveau opereert GroenLinks ook pragmatisch, maar ik weet niet of daar op landelijk niveau niet allerlei ideologische discussies de overhand krijgen.”

Ter Horst weerspreekt dat het lastig zakendoen is met GroenLinks in Nijmegen. “Zeker niet met de wethouders. De fractie is er ook bijgebleven, maar GroenLinks heeft een hele duidelijke achterban. Er is grote overtuigingskracht nodig om die erbij te houden. Toch heeft GroenLinks laten zien dat het kan besturen. Vergeet niet, toen dit college aantrad waren er mensen die het nog geen drie weken gaven.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 17 februari 2006 :: 17.57 uur

28 Comments

28 reacties

 1. God verandert mensen..

  Reactie door Marijn — vrijdag 17 februari 2006 @ 18.03 uur

 2. Zo blijkt maar weer dat de SP echt wel kan besturen. Gunstig stuk, leuk. Alleen jammer van die term ‘Havana aan de Waal’. Zo blijven de vooroordelen die sommige mensen over de SP hebben bestaan.

  Reactie door Ellen — vrijdag 17 februari 2006 @ 18.06 uur

 3. Beste Marijn, maar hij staat niet op een verkiesbare plaats.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 17 februari 2006 @ 18.08 uur

 4. Maar wat de SP ook te vertellen weet, even
  waar ons al op gewezen werd en nu off topic
  is…….vanavond na NOS, en NETWERK

  P R A A T J E S M A K E R S

  JAN MARIJNISSEN, breed in beeld in breed-
  beeld misschien bij iemand thuis?

  Vast eindelijk even lachen:
  leuk vooruitzicht !

  Niet vergeten hoor en een fijne avond !

  Reactie door Madelief — vrijdag 17 februari 2006 @ 18.11 uur

 5. Bij gebrek aan inspiratie maar een stuk uit de Tribune geknipt ;)

  Wel een goed stuk hoor, goed dat het nu ook gelezen kan worden door mensen met vooroordelen tov. links en de SP in het bijzonder.

  Reactie door Anton Schuurmans — vrijdag 17 februari 2006 @ 18.15 uur

 6. Alleen jammer dat ze Van Hooft de wethouder van Verkeer, Milieu en Cultuur noemen. Uit de rest van de tekst blijkt gelukkig wel dat dit niet klopt (hij is trouwens van Wijken, Recreatie & Spelen en Zorg).

  Overigens is Verkeer, Milieu en Cultuur geen pretportefeuille maar eentje vol met koppijn-dossiers. Vraag het maar aan GL-wethouder Hirdes (degene die door z’n partij onverkiesbaar is gezet).

  Reactie door Rick Hovens — vrijdag 17 februari 2006 @ 19.59 uur

 7. @3 Amita,

  hij heeft ook geen legitimatie bewijs, dus ik denk niet dat ie mee mag doen. En hoe zit het mijn zijn huidige baan, mag ie die dan uit blijven voeren? Werkt hij eigenlijk wel? Als je de bijbel moet geloven heeft hij alleen een weekje gewerkt om alles te maken, heeft hij veel mensen laten verzuipen omdat ze niet naar hem wilden luisteren en zijn zoon naar de aarde gestuurd om de boel te regelen daar.
  Voor de rest laat hij laat hij de boel door mensen onderhouden.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 17 februari 2006 @ 20.49 uur

 8. In dit stukje lees ik toch wel dat de SP in Nijmegen bereid is om compromissen te sluiten. Misschien ook iets voor de landelijke SP om zo tot een goed draaiend links kabinet te komen??

  Reactie door Karin — vrijdag 17 februari 2006 @ 21.31 uur

 9. @ Karin
  Dat zou een zegen voor het land zijn!

  Reactie door Bart — vrijdag 17 februari 2006 @ 22.27 uur

 10. (2) havana aan de waal klinkt beter als qantanamo in cuba.

  Reactie door ,texas, henkie — vrijdag 17 februari 2006 @ 22.39 uur

 11. Haha, zo is dat ;)

  Reactie door Gerbert — vrijdag 17 februari 2006 @ 23.33 uur

 12. @10 helemaal mijn idee!

  Alleen is het zo jammer dat ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen niet op de SP kan stemmen (Stadskanaal). Jammer ik had graag een Havanna aan het Stadskanaal gehad.

  Reactie door Theo — zaterdag 18 februari 2006 @ 0.09 uur

 13. Na 4 jaar, o.a., de SP aan het roer in Nijmegen is er gelukkig wel een aantal dingen veranderd. En dan met name de verkleining van de kloof met de burgers en de toegenomen aandacht voor de wijken. Alsmede de investeringen daar in. (met uitzondering van Hart voor Dukenburg)
  en Havana aan de Waal (getuige het eerdere bericht in Vrij Nederland) mag wat mij betreft blijven.

  Reactie door Michiel — zaterdag 18 februari 2006 @ 0.50 uur

 14. Zucht, ik hoop dat niemand het nu over Arnhem gaat hebben waar de SP en lokalepartij Pro Arnhem alleen staan tegen over een rechts blok met als aanvoeder de ………….PvdA !

  AZ

  Reactie door Anno Zijlstra — zaterdag 18 februari 2006 @ 1.20 uur

 15. Raar dat ze dat toch vreemd blijven vinden; linkse coalitie in Den Haag, hopelijk doet goed voorbeeld volgen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 18 februari 2006 @ 3.16 uur

 16. Een linkse coalitie zou zeker mooi zijn, maar als de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer er volgend jaar uit ziet als de peilingen nu zal, in het kader van respect voor de democratie, de PvdA toch nog eerst met het CDA om de tafel moeten zitten.

  Reactie door Maarten — zaterdag 18 februari 2006 @ 7.13 uur

 17. 16) Maarten
  Maar ach.. kijk hoe het CDA dat de vorige keer deed, voor de vorm gingen ze met de PvdA praten, maar ze hebben er alles aan gedaan om niet tot een compromis te komen.

  Reactie door Karin — zaterdag 18 februari 2006 @ 11.09 uur

 18. @16Tja, Maarten dat zou je denken, maar de
  vorige keer had het CDA er niet zo’n zin in
  en gezien de “behaalde resultaten”, heeft
  wellicht de PvdA nog het fatsoen, te gaan
  bezien, of de stoelen wel goed passen, maar
  kan dat traject dus ook overslaan. Ook dat
  scheelt weer een hoop passen en meten dat
  toch gedoemd is géén bevredigende oplossing
  te doen bieden voor wat aan ruimte nodig
  is om meer andere partijen aan tafel te kun
  nen doen uitnodigen.
  ——————————————-
  Wie weet kan de heer Marijnissen opnieuw
  overleg plegen in een eigen onderkomen met
  als lokatie zijn eigen Torenkamer !!!

  Een proef-menu op de gasten loslaten is nog
  wel goed denkbaar ook !
  Dan maar even een “Willem aan de Amstel”
  ipv Havana aan de Waal, maar wel met Femke,
  zónder VVD.

  Mevrouw G. ter Horst ziet het uitstekend:
  de samenwerking aan de basis loopt perfect,
  dan doen betreffende beleidsmakers er goed
  aan deze samenwerkingsverbanden te onder-
  steunen en te honoreren.
  Wethouders mogen zich ook best wat meer aan
  trekken van de kritiek van de Raad.

  Begrijp ik goed dat de VVD in Nijmegen toch
  wel erg in de lijn van de Soc.Partij zou liggen, dan komt men dat tav coalitie én 2e
  Kamer toch wel wat vreemd over?!

  Als de VVD-fractieleider Nijmegen meent toch wel vaak op één lijn te zitten met de
  SP is het zaak, niet op dié manier even
  denken aan te schuiven, na de volgende
  gemeenteraadsverkiezingen, nou nee !

  Zeg dan je lidmaatschap aan de VVD maar op
  en verenig je openlijk met de SP-partij,
  statuten en gedrág naar buiten toe!!

  Dát is aanschuiven, de ándere gekozen wijze
  lijkt meer op je voeten onder andermans
  tafel te willen schuiven, zodat je gemakke-
  lijker ook af en toe met je vuist op tafel
  kan slaan en het dus bovendien jouw táfel
  niet is, en naar wat ik ervan merk, in de
  2e Kamer nog minder.
  Aan het daarna weer even zo gemakkelijk
  “opstaan ván tafel” – als het weer eens
  minder ‘op één lijn lijkt te liggen’ – is
  niet de houding die een zichzelf uitnodigen
  de gast zich kan permitteren (zo de wind
  waait waait mijn rokje ).

  Keuze maken voor een partij is niet een
  vrijblijvende zaak, meerdere partijen kunnen je sympathie genieten, maar de bin-
  ding aan de voorgehouden statuten vergen
  een flink portie loyaliteit extra en tevens
  flexabiliteit naar ándersdenkenden toe.

  Het is ook van de zotte, dat partijen die
  elkaar in de gemeenteraden steunen terwille
  van het plaatselijk belang, in de 2e Kamer
  als óppositie hun rol tégenóver elkaar zien benadrukken!

  Die tweestrijdigheden moeten eindelijk eens
  een keer structureel worden aangepakt ipv
  symptomatisch. Nog veel te veel gemeenten
  die zich geregeerd weten door groeperingen
  niet vertegenwoordigd door een Kabinet en
  onvoldoende zetels in de Kamer.

  Beleid moet transparent zijn en ook dus
  consekwent doorwerken naar de lokale over-
  heid, dáár moet duidelijkheid komen en die
  tweeslachtigheid verdwijnen, en dat kan al-
  leen als de juiste mensen op de juiste
  plaatsen gesteld worden en handelen in over
  eenstemming met wat de kiezers lándelijk
  voor allemaal bereikt willen zien.

  De plaatselijke invulling van ambten wisselt veel te veel van personen en boven-
  dien lijkt ook vaak geen PARTIJbeleid uit-
  gevoerd te (kunnen) worden, noch enig ver-
  band houden met de beleidslijnen van de
  lándelijke overkoepelende partij.
  Bij de interpretaties beginnen de ruzies al
  en geeft géén inhoud aan wat voor de burgers primair van belang is.

  Reactie door Madelief — zaterdag 18 februari 2006 @ 11.53 uur

 19. Dat is goed nieuws en een verwijzing voor de landelijke PvdA en vooral ook Groenlinks hoe het ook kan. Je zou bijna willen verhuizen naar Nijmegen.

  Reactie door Arbeider — zaterdag 18 februari 2006 @ 14.50 uur

 20. 17 Karin & 18 Madelief,
  Al zou ik graag zien dat PvdA met de SP en een aanvullende partij om de tafel gaan zitten vind ik het toch naar de kiezer toe een plicht om eerst met CDA te gaan praten. Tuurlijk, het CDA wou in 2003 haar kabinetsbeleid van 2002 niet massaal omgooien en forceerde een coalitie met VVD & D66. Toch hoop ik dat het PvdA dit kinderachtige gedrag niet overneemt en de democratie deze keer gerespecteerd word.

  Overigens heeft de door de Nijmeegse VVD-fractievoorzitter voorgestelde coalitie van PvdA/SP/VVD momenteel meer kiezers dan PvdA/CDA. Ook merk ik dat op sommige punten de VVD en de SP moties tegen het kabinet (waar de VVD zelf zelfs nog in zit!) indienen, zoals hun protest tegen het ‘voornemen’ naar Uruzgan te gaan en meer recent nog tegen de invloed van het Europese strafrecht; http://www.sp.nl/nieuwsberichten/060217-pvda_blokkeert_verzet_in_kamer_tegen_invloed_europa_op_nederlands_strafrecht.html

  Toch apart overigens, dat PvdA hier niet voet bij stuk houden. Meneer Bos wou toch dat het kabinet zo snel mogelijk op zou stappen? Kunnen ze eindelijk een stap zetten tot afbraak, blijven ze werkeloos aan de kant staan! Schande! Of politiek geflirt met de beoogde coalitiepartner?

  Reactie door Maarten — zaterdag 18 februari 2006 @ 15.14 uur

 21. Politiek geflirt met beoogde coalitie-
  partner Maarten? Dat denk ik niet!
  Eerder denk ik dat, hoe beroerd ook, het
  CDA hier keihard de rekening gepresenteerd
  krijgt van éigen gedrag naar de PvdA toe,
  die niet de voorkeur genoot van wat dus nu
  de huidige coalitie is bij de vorige Kamer-
  verkiezingen.

  Misschien is het dan after all nog het bes-
  te dat het CDA danook ten volle de verant-
  woordelijkheid binnen het Kabinet meedraagt
  tav Besluiten die niet gedeeld werden door
  het kiezersvolk.

  Als dit Kabinet voortijdig valt moet dat
  inderdaad niet dóór de oppositiepartijen
  veroorzaakt zijn, maar door het wanbeleid
  van de totale coalitie binnen het Kabinet
  als hun eigen fracties in de 2e Kamer.

  De niét-coalitiepartijen binnen de 2e Kamer
  hebben hen dan ook werkelijke alle kansen
  geboden “er iets van te maken”.
  De oppositie zal dus nu meer energie willen
  steken in plannen ‘dit land beter te maken’
  en zich bezig houden met oriënterende ge-
  sprekken alom.

  Maarten, als de ‘chemie’ plaatselijk beter
  in andere samenstellingen funktioneert, kan
  dat plaatselijk en tijdelijk blijken te zijn. Waar het nu om gaat is nog steeds te
  proberen te binden de grote lijnen en zaken
  die men gemeenschappelijk in het vaandel
  wil houden en er wél gezámenlijk uiting aan
  te geven. Als ‘uitvoerenden’ goed samen door één deur kunnen, laten ze danook met
  spoed trachten, dáár gezámenlijk door naar
  buiten te komen!

  Als men goeddeels niet meer voelt van welke
  partij men afkomstig is en de samenwerking
  belangrijker gevonden wordt dan van welke
  afkomst men is, zal dat de BRUG naar de
  burger en een beter funktionerende samen-
  leving zijn en zichzelf ook bewijzen.

  Flirten is een vrij blijvende zaak!
  Je liefde betuigen, eist trouw en toewij-
  ding en doorzetten in goede en kwade dagen!

  Feitelijk zou er dan bij iedereen nog ‘één
  stelling’ aan de wand hangen Maarten:

  WAT DOEN WIJ VOOR ONS ALLEMAAL ?

  Het zwoele flirten in de politiek met
  ‘smoke gets in your eyes’
  heeft plaatsgemaakt voor een vervuilend
  ‘smog all over and not penny wise’.

  Hoeveel ‘hits’ op internet nog nodig zijn
  om er voor 2006 DE HIT VAN HET JAAR te kun
  nen meemaken?
  Wordt het dan eerder een smartlap, of
  carnaval-s-hit ?

  Reactie door Madelief — zondag 19 februari 2006 @ 10.07 uur

 22. @Texas-Henkie, Gerbert en Theo (10,11 & 12),

  Castro is misschien wel cool in zijn felle verzet tegen het imperalisme van de VS, maar het blijft een dictator, dus ideaal is het niet om met hem geassocieerd te worden.

  Slinkse VVDers kunnen daarmee aan de haal gaan, zoals die man van VNO-NCW dat deed in het programma van Harry Mens, die zei doodleuk dat de SP van Nederland een Cuba wil maken. ‘In Cuba hebben ze tenminste nog zon, wij zullen straatarm worden, zonder de zon daarbij.’ Een cynische regelrechte leugen.

  Reactie door Ellen — zondag 19 februari 2006 @ 16.04 uur

 23. In Cuba word prachtige muziek gemaakt, maar inderdaad, je kunt je afvragen of je inderdaad in een Havanna aan de Maas of een Havanna waar dan ook zou willen wonen. Het blijft toch wel een eng mannetje, die Castro.

  Reactie door Duh — dinsdag 21 februari 2006 @ 20.22 uur

 24. Oh, wat zou ik graag trots zijn om te wonen in een stad met een links college. Toch wil dat nog niet zo goed lukken. Waarom dan niet?

  Links conservatisme, gezeur over hondenpoep en veel issues die niet echt worden aangepakt.

  Voorop gesteld: het minimabeleid is een succes.

  Maar het gezeur over een paar aangelegde fietspaden, zullen we daar nu maar over ophouden? In Nijmegen is fietsen trouwens allang geen lolletje meer met al die hopeloze drempels. Fietste je eerst door de woonwijken, nu is dat geen doen meer met die hobbels. Dan toch maar langs de hoodwegen met je jonge dochter, waar de SUVs nog steeds ongestoord kunnen doorrijden.

  Op een onbewaakt moment wordt besloten een stuk bos bij Brakkesteijn te willen omhakken, om hockeyvelden te kunnen aanleggen. Fraaie daad van een groen college.

  De A325 was de enige snelweg recht naar de stad toe. Was. Nu staan er stoplichten en er komt een rotonde. Het kost ondertussen net zoveel tijd om van Groningen naar Utrecht te rijden als vanaf Nijmegen. Hulde. Nu we het toch over vervoer hebben. De dienstregeling van de NS. Als we ons als gemeente permitteren een mening te hebben over landelijk autobeleid dan zou je zoiets ook verwachten bij een aanzienlijke verslechtering van de dienstregeling van de NS. De stilte is oorverdovend.

  Meer over het spoor. Je hoeft geen Einstein te heten om te bedenken dat het handig zou zijn om doorgaande treinen te laten rijden naar station Heijendaal. Ruimte genoeg in de spoorkuil. Er ligt daar namelijk op wandelafstand een academisch ziekenhuis, een universiteit en een HBO instelling. Mis! We breken spoor weg en leggen een busbaan. Van de belofte om het spoor naar Kleve te reanimeren blijft niets over. Het overstappen van trein naar bus kost minstens een kwartier extra. Dank, dank.

  De universiteit en het ziekenhuis voeren betaald parkeren in. Natuurlijk geeft dit overlast in omliggende wijken. Wie had dat nou kunnen denken. Er rijdt geen auto minder om, want zo goed is het OV in de regio echt niet. Fijn ook voor die verpleegkundige met een klein salaris en ditto auto die bij nacht en ontij diensten moet draaien.

  In het SP verkiezingsprogramma staat een zin dat belasting voor ondernemingen makkelijk is op te brengen. Ik denk dat niet in het algemeen, en het getuigt niet van veel respect voor mensen die het intiatief nemen een bedrijf te beginnen.

  Zullen we het es over de OZB hebben? De wijze waarop de gemeente die heeft verhoogd is van de ratten besnuffeld. Vervolgens wordt een jaar genomen om op bezwaarschriften te reageren. Onbehoorlijk bestuur. Nou ben ik helder van geest dus ik schrijf het wel weer, maar die bejaarde die wat minder bij de tijd is zal eerder geneigd zijn het dan toch maar te accepteren. Zwakke groepen worden ook bij een links college het slachtoffer.

  Geen parkeervergunning meer voor 2e auto’s in het centrumgebied. Sorry hoor, maar Nijmegen telt tal van huizen waarin gezamenlijke bewoning plaatsvindt. Dat heb je zo in een studentenstad. Ook is sinds enkele decennia het verschijnsel tweeverdieners in opkomst. En het kan zomaar zijn dat die mensen zonder auto hun werk niet goed kunnen doen. Die kans is zelfs vrij groot, zoveel mogelijkheden zijn er in Nijmegen buiten overheid en collectieve sector helaas niet.

  Cultuur. Gaap. We hebben een staatsbioscoop met een Sovject cafe waar de gemeente bedragen moet bij passen die de bodemloze put van O42 in de herinnering oproepen. Horeca = winstgevend, en niet alleen in Oss.

  Doornroosje was een tent die draaide op vrijwlligers. Dat is heel nuttig, want daardoor kunnen jongeren die het moeilijk hebben toch iets zinvols met hun tijd doen en blijven in een sociaal circuit. Doornroosje draait nu bijna helemaal op betaalde krachten. Duur en onnodig. Sinds mensenheugenis zit roosje op dezelfde plaats. Nu er een rijtje dure nieuwbouwhuizen is gebouwd die daar overlast van menen te hebben moet Roosje voor een giga bedrag verhuizen. Op kosten van de gemeente. Kijkend naar de activiteiten, ja ook dit kan voor een grote deel zonder gemeenschapsgeld. De Matrixx organiseert betere house parties. En fitness is nou ook niet iets waar geld naar toe gebracht hoeft te worden. Kappen dus met die onzin, Roosje blijft zitten waar het zit en laat jongeren zelf weer participeren.

  Luisteren naar de burger, actief op bezoek gaan in de wijken, het klinkt allemaal zo goed. Dat is het ook. Maar dat je niet meer mag skaten op het Koningsplein omdat dat geluidsoverlast geeft??? Sorry hoor, maar dan moet je maar niet hartje centrum willen wonen.

  Ik ben jaren weggeweest uit Nijmegen en weer teruggekomen. Ik ben geschrokken van het gebrek aan ontwikkeling en ambitie. Het wordt tijd dat daar verandering in komt. En ik hoop dat de SP daar wat in kan betekenen.

  Reactie door Jan-Willem Arnold — zaterdag 25 februari 2006 @ 23.01 uur

 25. Het is al jaren heerlijk wonen in Nijmegen, ik wil hier nooit meer weg. Jan-Willem is een zuurpruim. De lijn van het college is duidelijk dat mensen zich op dagelijks niveau prettig en veilig voelen. Ambities zijn leuk, maar eerst een speeltuin voor kinderen en een veilige straat.
  Op ieder punt van Jan-Willem kan ik een tegenwerping noteren.
  Klopt de A325 is niet meer wat het was, maar die 2 km vanaf Ressen met 70 km/h, maakt dat zo’n verschil? Die files stonden er eerst ook al. De vrijwilligers bij Roosje deden het vast prima, maar een podium funderen op vrijwilligers is bouwen op drijfzand. Lux is een verademing ten opzichte van de Hollywood-hap die iedere bioscoop in Nederland domineert. Over de lijn naar Kleef moet nog worden besloten. Zo kunnen we wel verder gaan. Deze linkse stad bouwt. Alleen niet aan prestige-objecten, wel aan onzichtbaar, maar een voelbaar welbehagen.

  Reactie door Eric6500 — dinsdag 28 februari 2006 @ 22.40 uur

 26. Wat mij betreft zijn er zeker goede dingen gebeurt in Nijmegen onder dit linkse college. Of de kloof tussen burger en politiek kleiner is geworden weet ik niet, maar wel goed is dat de minima op sommige punten inderdaad ‘ontzien’ zijn. Het college is wat dit betreft zeer pragmatisch en springt in op de kleine gaatjes die het kabinet openlaat voor sociaal beleid. Echter het is duidelijk geworden dat zelfs de meeste linkse combinatie die de Nederlandse politiek heeft geen wezenlijke veranderingen brengt. Misschien is het een illusie om te denken dat een partij als de SP (in combinatie met GL en de PvdA) zulke veranderingen tot stand kan brengen, maar dit is wel de reden waarom ik ben toegetreden tot deze partij.

  De actieve mensen binnen de SP zullen tegenwerpen dat de rechtse regering echt links gemeentebeleid onmogelijk heeft gemaakt. Maar waar was dan de gemeentelijke oppositie tegen dit beleid, waar waren de mobilisaties, de gratis bussen naar Den Haag? Misschien is het weer een illusie dat je een kabinet kan wegjagen of kan verleiden tot concessies, maar tot welke marge wil je je laten veroordelen?

  Misschien is het uberhaubt een illusie dat een linkse regering, die binding met de bevolking vooral ziet als het zoveel mogelijk afleggen van wijkbezoekjes, de nodige verandering kan brengen.

  Het parlement kan niet zorgen voor de vervanging van de (niet zo parlementaire) sociale beweging, zal de SP betuigen. Goed, zullen we dan nu weer overgaan tot de orde van de dag?

  Zit niet te hopen op een linkse regering die alles goedmaakt. Verandering komt er alleen wanneer we ons actief organiseren in het dagelijks leven, in actiegroepen, wijkorganisaties enzovoorts. Geef je regering/lokale college een reden om sociaal beleid te voeren.

  Tjek bataforum.nl als je uit Nijmegen komt!

  Reactie door Tjade — woensdag 1 maart 2006 @ 12.41 uur

 27. Gefeliciteerd Jan,
  Niet van harte maar je hebt winst geboekt.
  De haagse Sp is wel een partij naar mijn hart, die wijkt wat af van het landelijke.
  De naam Havanna a/d Waal lijkt mij geen reclame, het meesjokken in de “help Slobodan de winter door” campagne evenmin.
  Vandaar het repliek op uw hofdichter.
  Havanna aan de Waal:

  Havanna waar ze de mensenrechten verkrachten.
  Bezorgt men homo’s slapeloze nachten.
  Dat de dichter dan ook Mao van stal haalt is godsvergeten nog geiler als neuken, Mao heeft met zijn “grote sprong voorwaarts” miljoenen chinezen vermoord en hij wist wel degelijk waar hij aan begon.
  Foute profeten in het nijmeegse echelon.
  In het Havanna aan de Waal loopt men te kermen en te krijsen dat Verdonk een Kosovaarse het land wil uitdonderen maar veel van de SP-aanhang sjokte braaf mee in de “ban de balkonoorlog” campagne die toch tot doel had dat Slobodan zijn gang kon gaan met Kosovaren killen, te hypocriet voor woorden.
  Zeiken over Verdonk maar niets willen doen aan het verkrachten en moorden.
  Denk niet dat ik een aanhanger ben van de brontosaurus uit Diever.
  Het socialisme heb ik liever.
  Makkers staakt Uw vals en wild geraas.
  groeten van iemand uit de buurt van het Santiago(Allende) aan de Maas(Spijkenisse).

  Reactie door Rene Geul — woensdag 8 maart 2006 @ 6.05 uur

 28. http://gert.flabber.nl/havana_aan_de_waal/

  Reactie door Ruys en Ketama — woensdag 8 maart 2006 @ 20.53 uur