7 Maart tour: Culemborg

Hier!

Ter ondersteuning van de afdelingscampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen trek ik tot de raadsverkiezingen van 7 maart heel Nederland door onder het motto ‘Hier is de SP’.

De aftrap vond gisteren plaats in het oude stadhuis van Culemborg. Afgelopen november zou ik al aanwezig zijn bij het 25-jarig jubileum van de afdeling. De enorme sneeuwval was toen spelbreker.

Culemborg

Het thema van het politiek café in Culemborg was: ‘Een beter Culemborg, een beter Nederland en een betere wereld!’

In dat licht sprak ik met twee wereldverbeteraars: Conny Valkhoff van Fair Trade en Karel Dieperinc van Stichting Culemborgse Ontwikkelingssamenwerking. Met Jan Burger en Annet Sartorius-Kakerissa, de nummers 1 en 2 op de Culemborgse kandidatenlijst sprak ik over de komende raadsverkiezingen. De afgelopen jaren hebben ze in Culemborg flink aan de weg getimmerd.

Culemborg

Drie scholieren van Scholengemeenschap Lek en Lingen ondervroegen me over wat de SP voor jongeren doet, over discriminatie en Ayaan Hirsi Ali.

Culemborg

Volgens een waarzegster gaat de SP in Culemborg op 7 maart 6 zetels halen. We zullen zien of ze gelijk krijgt.

Vandaag ga ik naar Heerlen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 20 februari 2006 :: 10.35 uur

13 Comments

13 reacties

 1. goeie aftrap Jan! en toffe waarzegster!
  Kunnen wij ook ergens horen of lezen wat jouw antwoorden aan deze leerlingen over discriminatie en hirshi ali waren?

  met groet

  Reactie door mona — maandag 20 februari 2006 @ 11.27 uur

 2. Ik hoop dat de waarzegster ongelijk krijgt, ik hoop op meer zetels! Ik ben zelfs al volmachtsbewijzen aan het regelen van mensen die niet willen of gaan stemmen zodat ik kan stemmen! En ik ben sinds vorige week ook lid van SP !

  Reactie door Priscilla — maandag 20 februari 2006 @ 14.34 uur

 3. Wat sneu voor Culemburg. Sneeuw had ik
  graag nog een keer gezien en deze was dus
  vast heel plaatselijk, maar kouder is het
  al zekere wel.
  Heerlen vast een succes en ach eens even
  daar een gezellig etentje met d.W. in diens
  eigen woonplaats had ik er dan maar vast
  snel aan vastgeknoopt, of is het programma
  van iedereen nu wel te erg overladen?
  Goede thuisreis, hoe dan ook, of ????
  Fijne dag allemaal ! Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 20 februari 2006 @ 14.48 uur

 4. quote: Drie scholieren van Scholengemeenschap Lek en Lingen ondervroegen me over wat de SP voor jongeren doet, over discriminatie en Ayaan Hirsi Ali.

  Inderdaad, wat vroegen ze, wat was hun vizie en die van jullie hierover?

  Reactie door simONE — maandag 20 februari 2006 @ 15.19 uur

 5. Jammer dat die ene scholiere zich zo discriminerend opstelt. Gezien haar kleding? Kan ze zich geen normale mensenkleren veroorloven? En Jan Marijnissen maar net doen alsof het normaal is dat hij voor barbaar wordt uitgemaakt. Ach, ach in wat voor tijden leven we toch? De middeleeuwen?

  Reactie door AVe — maandag 20 februari 2006 @ 18.58 uur

 6. Jammer dat hiervan geen videootje of iets dergelijks is. Nu blijft het allemaal in het duister wat er gezegd is.

  Reactie door Niels — maandag 20 februari 2006 @ 19.00 uur

 7. Leuke inbreng van die waarzegster. Zo te zien is ze naar iemand met een echte “gave” geweest de ……opticien?!

  Reactie door Chandra Jankie — maandag 20 februari 2006 @ 23.55 uur

 8. Hallo!

  Afgelopen zondag was ik een van de leerlingen die Jan Marijnissen mocht interviewen. Het gehele interview kan ik niet hier kwijt, maar het is misschien wel leuk om er iets over te vertellen.

  Op een zekere vrijdagavond zou de SP Culemborg een groots feest houden en zou Jan Marijnissen ook aanwezig zijn. Helaas was hij (en ook wij) verhinderd door zware sneeuwstorm.

  Vorige week dinsdag (14.02.2006) werden wij alsnog uitgenodigd om Jan Marijnissen te ontmoeten. Wij dachten eigenlijk dat het alleen een babbeltje zou worden, maar er werd van ons verwacht dat we de meester der oppositie aan een kruisverhoor zouden onderwerpen. Hmmm, beetje improviseren dus.

  Maar dat ging eigenlijk best goed! We wisten het gesprek goed aan de gang te houden en stelden informatieve en natuurlijk, kritische vragen, zoals over de voorbeeldfunctie van een politici en over de rol die politici hebben in het veroorzaken van onrust tussen verschillende etnische bevolkingsgroepen. En natuurlijk waarom het voor jongeren aantrekkelijk is om op de SP te stemmen.

  Helaas lees ik nu reacties van mensen (met name die van AVe) die ik helemaal niet kan plaatsen over mijn collegea-interviewer en goede vriendin Hanae. Er is namelijk geen sprake geweest van een discriminerende opstelling naar mijn mening. Daarnaast heeft naar mijn mening deze uitspraak een hypocriet tintje heeft, want wie is nou degene die hier discrimineerd? “Gewone mensenkleren”? Zou de persoon in kwestie het woord “gewoon” kunnen definieren? Misschien is het een leuk idee om eens een debat met u te houden?

  Ondanks dat er schijnbaar mensen zijn die het debat discriminerend vonden (wat vind de heer Marijnissen er eigenlijk zelf van?), was het naar mijn mening een goed, leuk, interessant debat.

  Met vriendelijke groet,

  Marinka
  Leerlinge Lek en Linge
  Tweede van rechts op de foto

  Reactie door Marinka — dinsdag 21 februari 2006 @ 21.37 uur

 9. Beste Marinka,
  Prima gereageerd!
  Ik sta volledig achter je en jullie.
  Het was een heel goed gesprek, vond ik.
  (Als je het leuk vind, we hebben er een bandje van. Als je het wilt hebben, stuur me dan even een mailtje.)
  Ave (ik weet ook niet wie het is) hoeft hier voorlopig niet meer te komen.
  Groetjes,
  Jan

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 21 februari 2006 @ 22.20 uur

 10. Ja inderdaad, je hebt goed gereageerd! En de manier waarop ik mijn kleed is inderdaad wat anders dan anderen. Maar goed daar wil ik niks meer over zeggen. Want dat is niet waar het over gaat.

  Waar het om gaat is dat we zondag een hele interessante middag hadden.

  Marinka heeft al het een en ander geschreven, maar goed nog een kleine aanvulling kan geen kwaad.
  Zelf wist ik net als Marinka niet dat we een kruisverhoor hadden met dhr. Marijnissen. Maar gewoon een babbeltje. Dus de zenuwen gierden door mijn lijf.

  Toch kwam het gesprek aardig op gang.
  dhr. Marijnissen stelden ons echt op ons gemak, en de humor ontbrak niet.

  De media schept vaak zo’n een andere beeld over politici. En Jan Marijnissen is dat echt niet iemand die alleen maar “ff dimmen” zegt. Hij is echt “the man next door” Met veel humor. Maar ook keiharde argumenten.

  Het was een echte ervaring voor ons alledrie.
  En nog bedankt voor het interessante boek, meneer Marijnissen! Hoop dat er nog meer van zulke middagen zullen plaatsvinden.

  Veel liefs,

  Hanae (Meisje in het midden)

  Reactie door Hanae — woensdag 22 februari 2006 @ 11.07 uur

 11. Marinka

  Ik wil even noemen dat mijn reactie @1
  een vraag naar de inhoud van jullie gesprekken waren. Ik vond dit interessant. Jan Marijnissen heeft vaak een link bij topics waarop de betreffende uitwisseling gevolgd kunnen worden.
  Enige idee over een discrminerende opstelling of iets dergelijks zoals je noemt, kan ik in ieder geval niet plaatsen.

  susses met alles!

  Reactie door mona — woensdag 22 februari 2006 @ 16.49 uur

 12. Wat leuk! Jan, je bent een ‘echte’ politicus!

  U stapt naar iedereen de mogelijkheid om wat te zeggen, klasse! Ga zo door!
  Ik zal zeker op SP stemmen…Dan stem ik namelijk ook voor de belangen van de mens.

  Reactie door Sarah — donderdag 23 februari 2006 @ 20.44 uur

 13. Hallo,

  Ik heb afgelopen dhr. Jan Marijnissen ook mogen interview (meisje met microfoon in de handen). Het was een leerzame, maar vooral ook een leuke ervaring.

  Ik moet zeggen, ik was nogal zenuwachtig, want het was niet wat ik had verwacht. Zoals Marinka al zei, we dachten meer aan een babbeltje met dhr. Jan marijnissen. Maargoed we moesten improviseren, en dat is naar mijn mening aardig gelukt. En dat kwam vooral doordat dhr. jan marijnissen ons op ons gemak stelde. (nog bedankt daarvoor meneer Marijnissen)

  Ik vind het erg jammer dat sommige aanwezige het debat niet helemaal hebben kunnen volgen (met name Ave), want naar mijn meningen werd er door geen van ons drieën discriminerend opgesteld. Maargoed, om dat geval kort te houden voeg ik me toe bij Marinka.

  Ik hoop ook dat er vaker zulke debatten plaats zullen vinden in Culemborg, want zoals gemerkt kan het heel wat losmaken, vooral onder jongeren.

  Nog bedankt voor het boek meneer Marijnissen.

  Met vriendelijk groet,

  Jamaa
  (meisje met microfoon in de handen)

  Reactie door Jamaa el Khadraoui — donderdag 23 februari 2006 @ 21.14 uur