Olie als wapen

Olie handelen in dollars of euro’s, dat is de vraag die Iran zich stelt. Op Planet kun je een achtergrondartikel lezen over de gevolgen wanneer Iran zijn olie in euro’s zal gaan verhandelen.Voor Amerika is dat in economische termen een veel groter gevaar, dan de ontwikkeling van een nucleair wapen op militair strategisch gebied. 20 Maart opent de Iraanse Oliebeurs haar deuren. Zeer waarschijnlijk zal deze handelen in euro’s.

Door te handelen in euro’s zal Iran de positie van Amerika verzwakken, aldus analisten. Wanneer andere landen ook overgaan op handel in euro’s verliest Amerika zijn greep op de OPEC landen, die op dit moment enkel nog in dollars handelen.

China en Japan kunnen dan ook reserves in euro’s gaan aanleggen waardoor de Amerikaanse dollar verder zal devalueren, wat weer grote effecten heeft op hun enorme begrotingstekort.

Het artikel besluit met voorspellingen van waarnemers. Die achten de bedreiging van de IOB ( Iraanse Oliebeurs ) voor het door de bestaande oliebeurzen NYMEX en de ICE gecontroleerde petrodollarsysteem zo groot, dat een Amerikaanse militaire aanval op Iran niet wordt uitgesloten.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 22 februari 2006 :: 12.37 uur

28 Comments

28 reacties

 1. Fijn dat de amerikanen de voet dwars wordt gezet maar: Als die dollar zakt en de euro zou door de vraag gaan stijgen, dan kun je wel weer zeker uitrekenen, dat onze export eronder gaat lijden met als gevolg een lachende derde in de vorm van de VS, die weer meer gaan exporteren.

  Laten we toch gewoon die euro afschaffen en laten we desnoods de chinese munt hier maar invoeren; denk dat we daar meer profijt van gaan krijgen in de toekomst.

  Reactie door Arbeider — woensdag 22 februari 2006 @ 15.01 uur

 2. Ik heb gereageert, maar waar is het gebleven?

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 22 februari 2006 @ 15.19 uur

 3. Is het dan niet de ALLERhoogste tijd om zoveel mogelijk alternatieve energie te gaan gebruiken? Steeds meer landen willen niet afhankelijk zijn van olie- en gasleveringen van andere landen. Landen, waar doorgaans heel veel mee te doen is. De levering is altijd onzeker. Horizonvervuiling vind ik momenteel geen argument meer als het gaat om milieuvriendelijke en duurzame energie. Zet neer die windmolens. Plaats die zonnecollectoren op de daken. Gebruik de restwarmte van de industrie en maak gebruik van de aardwarmte. Verbied energieverslindende apparaten en voertuigen (S.U.V.’s) en leer de mensen opnieuw zuinig aan te doen met hun energie. In een goed geïsoleerde woning heb je niet altijd 20º nodig. Zet de thermostaat op 18º en het wordt vanzelf 20º. Gebruik spaarlampen en daar waar kan, besparende douchekoppen. En elke dag een bad hoeft ook niet. NB: een waterbesparende douchekop mag je niet gebruiken als je nog met een (keuken)geiser douchet…

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 22 februari 2006 @ 15.23 uur

 4. Iedere sleutelvaluta verliest ooit haar positie, dus ook de dollar. Maar zolang 90 procent van alle tegoeden wereldwijd in (europese)dollars zijn uitgezet zal het probleem wel meevallen, immers niemand zou een ineenstorting van de dollar KUNNEN opvangen. Ook nederland niet.

  En voor alle amerika-haters hier, het lijtk misschien leuk als de euro de dollar verdrijft, maar de gevolgen zouden rampzalig zijn als die overgang niet heel gelijdelijk zou verlopen

  Reactie door Bartje — woensdag 22 februari 2006 @ 15.31 uur

 5. 2 @ Bartje
  Verklaar je nader, over dat alle Sp`ers Amerika-haters zijn.
  Busch haters zou kunnen, maar volgens mij ook niet alle.

  Reactie door leen — woensdag 22 februari 2006 @ 15.34 uur

 6. STOP DE HOGE ENERGIEPRIJZEN!!!

  STOP DE SPECULANTEN IN OLIE!!!

  Reactie door Sprut — woensdag 22 februari 2006 @ 15.51 uur

 7. Belachelijk dat gelijk welke olieproducent dan ook, niet zou mogen kiezen voor Euro’s
  i.p.v. dollars!

  Valutakeuze is een vrije zaak! Als de USA
  OPEC tot dollars dwingt is het niks meer of minder dan een dictatuur. Mooie kans voor dit Euro-koesterend kabinet om dat de transatlantische bondgenoot eens duidelijk te maken. De Marshall-hulp is allang met rente afbetaald!

  http://www.dewaarheid.nu/wwwboard/dollarstrijd.htm

  Reactie door Emiel — woensdag 22 februari 2006 @ 16.23 uur

 8. Ja Lydia, heel wat mensen die verduveld
  zuinig zijn met hun energie, hebben diezelf
  de ervaring, maar dan mag er wel een gedeel
  te van de dag zon in huis schijnen.
  Al die mensen doen net als jij, al was het
  maar voor een ook verantwoorde binnentempe-
  ratuur.
  Grappig is ook te constateren dat dan bij
  je buren de kachel uitgaat in het najaar en
  je zelf de thermostaat dan 2 graden hoger
  moet zetten, om aan die 18+ 2 te komen.
  Teruggekomen, mogelijk de klokken ook weer
  slaan en weet je zeker dat ze weer thuis
  zijn. Zo gaat dat met tweeverdieners die
  zich nu ongans moeten werken tot….dat één
  van de twee eerst met pensioen gaat en de
  energierekening van de buren drastisch
  daalt….heel grappig…gebeurt overal….!

  Reactie door Madelief — woensdag 22 februari 2006 @ 16.44 uur

 9. Als de dollar crasht, dan crasht de wereld economie en zijn de crisisjaren uit de vorige eeuw weer helemaal terug.

  Denk dat Iran daar ook geen belang bij heeft, dan is er niemand meer die de olie nog kan betalen.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 februari 2006 @ 17.28 uur

 10. L.M.Lembeck:
  Volgens het energiebedrijf dat ons voorziet van stroom, kunnen wij niets meer weghalen. Tsja, de computer.

  Reactie door simone — woensdag 22 februari 2006 @ 18.10 uur

 11. Kwestie van tijd voordat de dollar crasht. Als het niet is door Iran dan wel door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt.
  De Amerikaanse economie is één grote zeepbel.

  Reactie door Bert — woensdag 22 februari 2006 @ 18.16 uur

 12. Amerika is het enigste land in de wereld waar de oude dollars nog steeds hun waarde hebben.
  Een dollar (of 100 biljet) uit 1878 kan nog steeds als wettig betaalmiddel gebruikt worden. En de yanks hebben deze koers altijd vastgehouden (ga nu maar eens na hoeveel tigbiljoenen dollar in omloop zijn).
  Integenstelling met de rest van de wereld die ongeveer elke 25 jaar een nieuwe versie van hun munt uitgaven waarbij de oude geen betalingsmiddel meer was.
  Zo..
  En nu de point…
  Er zijn helemaal niet genoeg ero’s laat staan een ander betaalmiddel die die olieprijs kan opvangen.
  Tja, misschien als je de persen laat rollen maar volgens mij is dat niet zo goed voor je economie (inflatie).

  Reactie door rommel — woensdag 22 februari 2006 @ 18.36 uur

 13. Eens met 9. Iran speelt al maanden een heel gewaagd schaakspel. Het is weer nucleare energie gaan opwekken, heeft niet voldoende inzage gegeven, lag dwars met onderhandelen en is daarom naar de VN-veiligheidsraad gestuurd. Dat het vervolgens alle IAEA-inspecteurs uit het land heeft gezet, ware oorlogstaal heeft gesproken en gedreigd heeft uit het IAEA-genootschap te stappen, heeft niet meegewerkt. Ook niet het feit dat ze banden aantrekken met Syrie, Nigeria, Cuba, Noord-Korea, enz. Als de VN besluit dat Iran over de streep gaat is dat om het kernconflict.
  Iran probeert echter te doen alsof de VS hen dadelijk aanvalt omdat zij overstappen op de Euro. Het erge is nog dat iedereen hapt ook. Iran probeert de laatste tijd op elke mogelijke manier de internationale gemeenschap te ontwrichten.

  Reactie door Wanja Krah — woensdag 22 februari 2006 @ 19.28 uur

 14. Zie je maar Jan, die euro is zo slecht nog niet!

  Reactie door Ger — woensdag 22 februari 2006 @ 19.49 uur

 15. @4 Bartje,

  Veel zijn hier tegen de amerikaanse politiek maar dat betekend niet direct dat we helemaal tegen amerika zijn. Ik heb zelf een paar amerikaanse vrienden en ga in het tweede deel van dit jaar een paar maand daar werken.
  Dus hoe maar op met je geklets.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 22 februari 2006 @ 19.54 uur

 16. jaja, ik bedoelde neocon-haters toen ik zei vs-haters, slordig van me…. en daarmee doelde ik niet op heel de sp of iedereen op dit forum, maar op de mensen die de vs haten…
  Verder blijf ik bij me standpunt dat olle opeclanden hun tegoeden in dollars hebben uitstaan en dus zichzelf het hardst in de vinger snijden als de dollar zijn rol als sleutelvaluta verliest en daardoor zwaar zal devalueren gezien de enorme tekorten op de amerikaanse exportbalansen. En als er een ding is waardoor de hele wereld in een crisis kan raken is als de de opeclanden een groot gedeelte van hun vermogen kwijtraken, en nederland is extra kwetsbaar.

  Reactie door Bartje — woensdag 22 februari 2006 @ 20.23 uur

 17. Pure zelfmoord van Iran, alhoewel ik het wel een stunt vind.

  Reactie door ACCEPT — woensdag 22 februari 2006 @ 20.44 uur

 18. @16 Bartje,

  Kan gebeuren, bedankt voor correctie.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 22 februari 2006 @ 21.16 uur

 19. #12
  Inderdaad en een tigbiljoenen staatsschuld!

  #Bartje
  Het is niet Iran dat al generaties lang een imperialistische politiek voert. Sterker nog, er heeft nog geen enkele Iraakse interventie buiten de regio plaatsgevonden.

  Reactie door hanri — woensdag 22 februari 2006 @ 23.55 uur

 20. Welnee, dat hele Iran conflict schuift reeds naar de achtergrond. Binnenshuis heeft het US congress de patriot act reeds goedgekeurt en dus verdwijnt de politiek van angst weer op de achtergrond.
  President Mahmoud Ahmadinejad babbelt hetzelfde Wahabbi islam waar de CIA zo trots op is. Hebben ze dan ook hard aan gewerkt.
  Bush heeft geen enkele reden om Iran te bombarderen, hij deelt er reeds de lakens uit.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 23 februari 2006 @ 4.16 uur

 21. Als ik er de agenda van de neocons er op na lees dan constateer ik dat free trade daarbij hoog in het vaandel staat. Ze lobbien bij overheden om primaire infrastructuren af te stoten en te privatiseren. Zoals bijvoorbeeld wegenbouw/havens/energiecentrales/gezondheidszorg. Zodat bedrijven groter en machtiger kunnen worden dan de overheid zelf. En dat op een globale schaal.
  Daarmee wordt dezelfde democratie waar Bush en zijn fellow neocons zo trots op zijn wel in de uitverkoop gedaan. In het bedrijfsleven gelden geen democratische principes.
  Bush heeft toen hij gekozen werd tot president een eed afgelegt om de Amerikaanse grondwet te verdedigen. Met de patriot act heeft hij deze eed verraden.
  Bush primaire belangen liggen niet bij de Amerikaanse grondwet noch bij olie.
  Hij steeft 3 doelen na, a new world order, world domination and anti religion. (geloof maakt nu eenmaal slechte consumenten) Ik zie Bush na zijn ambts periode ook nog niet vertrekken. Men heeft reeds een voorstel ingedient om de 22nd Amendment af te schaffen. (bron; library of congress) Daarmee zou Bush president voor het leven worden.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 23 februari 2006 @ 5.02 uur

 22. @21
  “gezondheidszorg”

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 23 februari 2006 @ 5.12 uur

 23. Saddam wilde als eerste olie gaan verhandelen voor euroos. We zien wat is gebeurd! Dringt het door. Dit is een heel goeie reden voor de inval van Irak. Tot nu toe zijn alleen fake redenen genoemd, zoals ieder weet.

  Reactie door pjotter — donderdag 23 februari 2006 @ 5.32 uur

 24. Machtspel, is al zo oud als de mensheid, niets nieuws! Gezien de g…heid voor geld alleen maar toeneemt, krijg je steeds meer spelers in het machtsveld.
  Mag ik een nieuwe tijd?
  Macht is niet het antwoord op levensvragen, het creert angst en dat is nog nooit een goede raadgever geweest!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 23 februari 2006 @ 13.28 uur

 25. #3 Lembeck

  Probleem is alleen, dat alleen de aller rijkste mensen een dure zonneboiler kunnen aanschaffen plus zonnepanelen. En dat een windmolen in je tuin ook bepaald prijzig is.

  Wij, arme sloebers blijven met dit probleem zitten. verder moet er meer aandacht komen voor het opvangen van regenwater voor douche of WC. Want drinkwater is ook al haast niet meer te betalen. Maar wie kan die investering wederom betalen? Juist ja, die rijke nederlander, die dan nóg meer geld overhoudt om ermee te gokken op de beurs.

  Reactie door Arbeider — donderdag 23 februari 2006 @ 15.01 uur

 26. @3 Lydia,

  Vreemd dat hier nu de zaken door jou opgenoemd worden die eerder door mij zijn aangegeven en er ook in heb geïnvesteerd.
  En dit alles met eigen handen, zonder geld van derden tot stand heb gebracht.

  Alles door hard en eerlijk werken bereikt.
  Mijn eerste meubels waren aardappelkisten, die ik buiten nog heb staan, maar nu als plantebakken.

  @25 Arbeider,

  Even voor de duidelijkheid, dit is niet opgebouwd om er geld aan over te houden om er verder mee te gaan gokken.

  Er is hier gebouwd uit idealen voor een schoner millieu en om dit te kunnen bereiken, moeten we eerst flink investeren voor er ook maar enig voordeel uitkomt.

  Het enige voordeel nu is nog altijd, dat ik de energie gebruik die de natuur ons biedt, en werkt dus voorlopig zeker niet door in de knip.
  En dit alles voor een beter en schoner millieu.

  Reactie door Anja — vrijdag 24 februari 2006 @ 9.53 uur

 27. jammer dat veel mensen wat schrijven of zeggen, zonder naar het commentaar van anderen te kijken. zie ook hierboven punt 23. hetzelfde gebeurt nu bij iran; iran kan zogenaamd kernwapens maken (terwijl het nog minimaal 10 jaar duurt voordat ze zover zijn), dit is een excuus om iran in te kunnen vallen om de dollar te beschermen. waarschijnlijk gaat er nog een nieuwe 9-11 aan vooraf.

  Reactie door thomas — maandag 27 maart 2006 @ 11.40 uur

 28. begin er eens mee iedere geloofovertuiging op de achtergrond te plaatsen inplaats van leven aan de hand van gestelde regels die zoals het uit ziet allemaal zijn gelogen…

  in 2000 jaar niet 1x een bewijs geleverd dat er echt een god of wat dan ook bestaat…
  zijn wij mensen nu echt zo dom en primatief?

  nu denk je hoe kan dit iets met olie te maken hebben… nou das heel simpel…

  alles!! ja amerika wil zich verrijken over de ruggen van andere ten koste van wie en wat dan ook… nu is het olie dadelijk is het water. best kut zo zijn amerikanen nou eenmaal. compleet gestoord. maar ik denk dat het allemaal slechte exuses zijn om oorlog te krijgen met iedereen die tegen amerika is of het wel het christelijk geloof en het joden dom… niks mis mee dat mensen geloven mensen hebben nou eenmaal iets nodig om heen uit te kijken maar de manier waarop amerika het doet gaat nergens over… daarom denk ik zo: ieder land dat zo primatief is dat ze leven aan de hand van een geloof en daardoor geweldadig zijn, een grote muur eromheen zetten en niets meer in of uit laten gaan, dus ook amerika. als ze zichzelf zo goed vinden dan wil ik wel eens zien hoe ze het helemaal alleen gaan doen zonder dat iemand ze helpt…

  Daarom HAAT ik amerika!!!

  Reactie door whoei — zaterdag 2 september 2006 @ 15.07 uur