De februaristaking

Vandaag 65 jaar geleden begon de Februaristaking.

Februaristaking

Op deze site is een beschrijving te lezen van de aanloop en de verdere gebeurtenissen in 1941.

Ook vandaag wordt hij weer herdacht.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 25 februari 2006 :: 13.04 uur

22 Comments

22 reacties

 1. als je de beweegredenen leest om de staking nog steeds te herdenken..denk je ..ja het is goed,dat Amsterdam dat doet.
  vrijheid,democratie…landelijk voel je dat wel bij 4 en 5 mei…ook goed,maar deze opstand..terecht herdacht..!

  Reactie door eric — zaterdag 25 februari 2006 @ 13.26 uur

 2. Heb veel respect voor deze mensen, we mogen ze niet vergeten!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 25 februari 2006 @ 15.22 uur

 3. Naar mijn mening had hier ook wel eens een link kunnen staan met een beschrijving van de groep die de februaristaking heeft georganiseerd, hun activiteiten tegen het antisemietisme voor en na de februaristaking. En ook een beschrijving van de lotgevallen van de organisatoren van de februaristaking. Ik heb nog nooit een beschrijving gezien waarin alle organisatoren genoemd werden, althans degenen die bij een proces veroordeeld zijn tot de doodstraf of lange ‘tuchthuisstraffen’. Nederland heeft altijd een soort van verachting betoond tegenover de organisatoren van de februaristaking.

  Reactie door Drob — zaterdag 25 februari 2006 @ 15.35 uur

 4. Laten we onze vrijheid goed benutten.
  Jan Marijnissen zei een keer tegen Knevel
  dat er al teveel spelletjes op de TV zijn.
  Heel Nederland wordt een soort Efteling,
  zei Knevel.
  Een goed boek over WO2 is de levensroman van Johannes Post door A.de Vries.

  Reactie door K.Rabbers — zaterdag 25 februari 2006 @ 15.41 uur

 5. @Drob

  Wij leven in vreemd land, paarden die de haver verdienen krijgen het niet. Het zal wel iets met het Calvinisme te maken hebben, dat zit erin gebakken en krijg je er nooit meer uit. Het heeft iets met het vierde gebod te doen: Overheden moeten geëerd en gehoorzaamd worden, en niemand vloeke den vorst des volks.
  Dat slaat zowel op de bezetter als op de overheid. Hierover zijn hele boekenkasten vol geschreven. Groeten Henk Hiensch

  Reactie door h.hiensch — zaterdag 25 februari 2006 @ 16.03 uur

 6. @5 h.hiensch,

  Je krijgt het nooit meer eruit? Als je daar van uit gaat dan krijg je het er zeker niet uit. Zoals Jan Marijnissen in ‘Hoe dan Jan?’ zegt, sommige dingen kun je niet veranderen zoals het op en ondergaan van de zon, maar andere dingen kun je wel veranderen.

  En het geklets van het cda over burgelijke ongehoorzaamheid vind ik nergens op slaan.
  Ze draaien de boel om, het is juist de overheid die moet luisteren naar het volk.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 25 februari 2006 @ 17.34 uur

 7. Geweldige mensen die mee deden aan de februari staking.
  Geweldig moedig.
  Ook toen sloot een groot deel van Nederland de ogen voor de bittere waarheid

  Reactie door Jofel — zaterdag 25 februari 2006 @ 19.27 uur

 8. Ik ben blij dat de SP veel aandacht besteedt (in ieder geval op dit log) aan herdenkingen zoals nu de februaristaking. Het kan er misschien aan bijdragen dat mensen gaan nadenken over de irrationele haat, die ook nu weer overal de kop opsteekt: tegen moslims, ook weer tegen joden, van moslims tegen christenen, joden en ongelovigen en ga zo maar door.
  Blinde haat, nergens op gebaseerd, die kan leiden tot de gruwelijkste dingen. Het is heel belangrijk om gebeurtenissen als de februaristaking te blijven herdenken zodat hier met regelmaat aandacht aan wordt geschonken. Alleen hierom al zou ik SP stemmen (wat ik al jaren doe bij de landelijke verkiezingen)maar helaas in onze gemeente (Niedorp)doet de SP nog niet mee.

  Reactie door simbro — zaterdag 25 februari 2006 @ 20.28 uur

 9. Ik weet het niet helemaal zeker meer, maar het staat mij bij dat met de 50 jarige herdenking van de Februari staking, wij van de SP afdeling GRONINGEN naar Amsterdam geweest zijn. Welke SP afdelingen zijn er nu geweest?

  Reactie door h.hiensch — zaterdag 25 februari 2006 @ 20.43 uur

 10. Naar mijn mening kan de verwijzing naar het boek van Presser beter van hier verwijderd worden. Het is een exponent van naoorlogse staatsgeschiedvervalsing. Door in het boek wel de leden van de joodse raad te noemen, maar de organisatoren van de februaristaking om politieke redenen dood zwijgt, maakt Presser zich aan onaanvaardbare discriminatie schuldig.

  Reactie door Drob — zaterdag 25 februari 2006 @ 20.47 uur

 11. @Drob

  Je slaat spijkers met koppen!!! De fascistische volksmenners hebben vandaag op de Dam op een schaamteloze wijze de herdenking willen voor hun selectieve ‘vrijheid van meningsuiting.’

  Reactie door Gert — zondag 26 februari 2006 @ 0.03 uur

 12. Dit linkt je naar een pagina v.h. Gemeente Archief Amsterdam, waarop de initiators v.d. Februaristaking worden genoemd:

  http://gemeentearchief.amsterdam.nl/schatkamer/300_schatten/oproer/februaristaking/

  Reactie door Jan-Peter — zondag 26 februari 2006 @ 3.48 uur

 13. (12)Ik heb “initiators” opgezocht; bestaat niet; moet initiatiefnemers zijn.

  Reactie door Jan-Peter — zondag 26 februari 2006 @ 3.53 uur

 14. @Jan Peter

  Ik heb even je link gevolgd. Er worden daar twee organisatoren genoemd, maar niet de belangrijkste. Er zijn ongeveer vijftien organisatoren geweest, waarvan er een aantal ter dood zijn veroordeeld en andere tot lange tuchthuisstraffen. Ze worden systematisch doodgezwegen.

  Dat er meer dan twee organisatoren zijn geweest is ook logisch, anders krijg je het niet voor elkaar om bijna teglijkertijd in Amsterdam, de Zaanstreek en Haarlem een staking tot stand te brengen. Er waren overigens meer gebieden waar gestaakt werd, en er zijn steden, zoals Den Haag waar wel een stakingsoproepen werden verspreid, maar waar toch niet werd gestaakt. Dat doe je echt niet met twee man en dat lukt ook niet bij een spontane staking zoals staatsgeschiedvervalsers plegen te schrijven. Al die stakingsoproepen kwamen zeker spontaan ongeorganiseerd uit de lucht vallen.

  Reactie door Drob — zondag 26 februari 2006 @ 10.14 uur

 15. Volgens mij was er die dag ook een demonstratie voor vrijheid in Amsterdam. Niks meer van gezien of gehoort.

  Reactie door Arbeider — zondag 26 februari 2006 @ 12.42 uur

 16. Ik ben gaan zoeken en inderdaad de SP afdeling Groningen heeft bij de 50 jarige herdenking in Amsterdam een bloemenkrans neergelegd, wij zijn met de bus er naar toegegaan deze prentjes heb ik gemaakt en waren niet de beste tijdens mijn amateur-fotograafschap maar goed bedoeld.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Feb-5.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/Feb-23.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/Feb-28.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/Feb-4.jpg

  Als echte Groningers waren wij natuurlijk veelst te vroeg.

  Reactie door h.hiensch — zondag 26 februari 2006 @ 13.56 uur

 17. De herdenking heb ik, zoals gewoonlijk, als heel waardig ervaren. Zeer uiteenlopende groeperingen hebben eraan deelgenomen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was helaas wel nogal hoog -waarmee ik bedoel, dat het belangrijk is dat ook jongeren er het belang van inzien-. Want natuurlijk gaat het juist ook om het doortrekken van de lijn naar het heden (strijd tegen discriminatie, racisme e.d.).

  @ H. Hiensch (9):

  Welke afdelingen als zodanig hebben meegedaan aan de herdenking, weet ik niet, maar er lag wel een mooie bloemenkrans van de SP.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 26 februari 2006 @ 18.39 uur

 18. Overigens was de fototentoonstelling in de Mozes- en Aaronkerk heel indrukwekkend: van de razzia’s en het bijeendrijven van mensen op het Jonas Daniël Meijerplein eind februari 1941. Met name één foto blijft nij sterk bij: een oudere Joodse man, die voort wordt gejaagd, met Duitse militairen op de achtergrond die onbeschrijfelijk arrogant en met leedvermaak lachen.
  Deze foto’s zijn gemaakt door….. een onbekend gebleven Duitse militair!

  Reactie door Olav Meijer — zondag 26 februari 2006 @ 18.45 uur

 19. (14) Drob, noemt Lou de Jong ze ook niet in zijn boeken? Misschien moet je de stakingen apart, per plaats zien te achterhalen om erachter te komen wie, waar en hoe. Helaas weet ik je er niets meer over te vertellen, maar je interesse voor een de doodgezwegen mensen achter de Februaristaking, kan ik heel goed begrijpen.

  Reactie door Jan-Peter — maandag 27 februari 2006 @ 4.42 uur

 20. @Jan Peter

  Lou de Jong geeft de namen niet. Hij geeft vaak de namen van klein relatief onbenullige verzetsgroepen. Van deze belangrijkste verzetsdaad in Europ gaaft hij de namen van de initiatoren en organisatoren (dat zijn verschillende personen) niet.

  Lou de Jong schrijft wel openlijk dat hij tegen deze mensen een grote antipathie en weerzin heeft.

  Reactie door Drob — maandag 27 februari 2006 @ 9.39 uur

 21. @20 Drob
  Weet je, om een of andere reden heb ik nooit een boek van Lou de Jong gelezen.
  Ik heb mij eens de boeken aangeschaft “Nederland in oorlogstijd”, vier dikke pillen geschreven door MR J.J. van Bolhuis, Prof. Dr C.D.J. Brandt, H.M. van Randwijk, Prof. MR B.C. Slotenmaker.
  Uitgevers: van Loghum Slaterus. Arnhem en
  J.M. Meulenhoff. Amsterdam
  Waaronder Bezetting en Verzet geschreven door J. Meulenbelt.
  Ook staan er verzetverzen in o.a.

  Wanneer Erasmus en Calvijn
  verraden en vergeten zijn,
  als Vader Willems grote strijd
  vergeefs blijkt en de liberteyt,
  de schoonste roem van dit gewest
  geruild zal worden voor de pest
  van rassendwang en slavernij,
  dan is Nieuw-Nederland nabij.

  Dit komt uit het oude Geuzenliedboek 1581.
  Zo zie je, er is nog een lange, lange weg te gaan.

  Reactie door h.hiensch — maandag 27 februari 2006 @ 12.01 uur

 22. @Hiensch

  Ik heb de boeken van LdeJ volledig doorgenomen. Daarnaast heb ik een eigen onderzoek gedaan naar een klein deel van het linkse verzet. Van wat LdeJ schrijft klopt geen reet. Hij heeft heel veel data veranderd om vervolgens plitiek gewenste conclusies te trekken. Verder heeft hij de uiterst kwalijke rol van de Nederlandse Inlichtingendiensten totaal verzwegen. Met totaal bedoel ik dat hij over het uiterst moordlustige karakter geen letter geschreven wordt. Verder noemt hij geen enkele naam van Nederlandse politiemannen die voor de oorlog voor de Inlichtingendiensten werkten, ten tijde van de oorlog voor de Sicherheitsdienst en na de oorlog voor de BVD.

  Dat iemand niet volledig is of zaken mist doordat nog niet alle bronnen bekend zijn kan ik goed begrijpen. Maar de vervalste data en de ontbrekende namen stonden in de documeneten waarvan ik geconstateerd heb dat hij ze ingezien heeft. Niet in zomaar een document, maar de namen en data worden in vele documenten genoemd.

  LdeJ heeft het zelfs gepresteerd om een verkeerde naam te noemen als chef van een voor de Sicherheitsdienst werkende politieorganisatie. De reden is dat de werkelijke moordlustige landverrader (honderd tot tweehonderd linkse en rechtse verzetsmensen de dood ingejaagd) een absolute topfunctie bij de BVD had.

  Reactie door Drob — maandag 27 februari 2006 @ 13.34 uur