Seniorenstad

Een initiatiefgroep overlegt met gemeenten en provincies over een precieze lokatie voor een speciale seriorenstad. Volgens de groep is het een kwestie van tijd voordat ook in Nederland woonkernen voor zelfstandige ouderen ontstaan.

De steden hebben veel horeca-, recreatie- en winkelgelegenheden. En omdat de senioren met alleen gelijkgestemden om zich heen wonen, hebben ze geen last van spelende kinderen voor de deur of tweeverdieners die ’s ochtends vroeg de deur uit gaan en geen tijd hebben om overdag een kopje koffie te drinken. Bovendien is er prima openbaar vervoer. Huizen en wegen zijn zo ingericht dat senioren die slecht ter been zijn geen last van obstakels hebben.
(AD.nl)

Dit lijkt heel mooi maar ik ben hier mordicus op tegen. In Nederland doen we hard ons best om een leefbare samenleving te creëren, waar wijken een afspiegeling zijn van de bevolking. Juist door samen te leven, kweek je begrip voor elkaars opvattingen, levenswijze en persoon.

Ouderenwijken mogen misschien minder problemen opleveren als achterstandswijken, maar het idee achter integratie is dat iedereen daar een steentje aan bijdraagt. Zodoende leer je van elkaar, houd je rekening met elkaar, en zorg je ervoor dat je elkaar blijft begrijpen.

Overigens, alle voordelen van de wijken die worden beschreven, zijn voordelen die elke wijk in Nederland moet hebben. Als we daar nu eens mee beginnen, dan zijn die ouderenwijken helemaal niet meer nodig. Dit plan is alleen voor de happy few.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 02 maart 2006 :: 14.49 uur

61 Comments

61 reacties

 1. Die ouderen hebben zat geleerd, Ze zijn het zat.

  Reactie door Ger — donderdag 2 maart 2006 @ 15.07 uur

 2. @1
  Maar wij kunnen ook weer van hun leren. Mijn buren zijn ook op leeftijd, heel vriendelijke sociale mensen. Bovendien horen ze allebei niet meer zo goed, dus dat is wel gemakkelijk met muziek draaien/maken. Verder verzorgen ze onze plantjes en onze kat als we weg zijn. Ik knip hun heg als tegenprestatie. Ik kan me geen betere buren wensen.
  Ofschoon het me wel gezellig voor oudere mensen lijkt om bij elkaar te wonen, lijkt me het inderdaad ook goed dat je mee blijft doen met andere leeftijdsgroepen. Anders krijg je een ‘bejaardenhuis’ van wijkformaat.

  Reactie door stan — donderdag 2 maart 2006 @ 15.22 uur

 3. Walchelijk idee.
  Punt uit.

  Reactie door Henk. — donderdag 2 maart 2006 @ 15.34 uur

 4. Mag iemand alsjeblieft zélf bepalen waar en met wie hij samenwoont? Nee dat mag niet, dat bepaalt de grote roerganger die weet wat goed voor ons is.

  Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 2 maart 2006 @ 15.36 uur

 5. Het meest stompzinnige idee, ik heb meegedaan aan de discussie “Zo wil ik oud worden”, een themacommissie van de tweede kamer, en daar kwam uit na voren dat dit soort ideeën niet gewenst zijn.
  Ben dan ook benieuwd hoe de tweede kamerleden van de commissie hier op reageren.

  Reactie door leen — donderdag 2 maart 2006 @ 15.48 uur

 6. Ik woon in een pand mét ouderen en ik vind het heel erg leuk. Helaas ben ik niet vaak thuis, maar het zijn de meest geweldige mensen om een kopje thee bij te drinken. Hun verhalen over het vroegere leven. Ik zou het niet willen missen!

  Reactie door Renske — donderdag 2 maart 2006 @ 15.48 uur

 7. ps: ik ben 26

  Reactie door Renske — donderdag 2 maart 2006 @ 15.49 uur

 8. Mijn leeftijd hebben ze waarschijnlijk voor ogen, maar geen haar op mijn hoofd zou erover denken om daar op in te gaan.

  Heeft men niet jaren achtereen gezegd dat het beter is om op je zelf te staan en je niet in woonoorden te (laten) (ver)stoppen?

  Ik blijf wel in m’n huis, ook al ben ik sinds 5 jaar alleen.

  Mocht het zover komen dan ben ik al die mensen nu al dankbaar voor hun zorgen die ze zullen besteden, maar nu kan ik het wel af met de thuiszorg.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 2 maart 2006 @ 15.50 uur

 9. Achteraf kom ik tot de conclusie dat er meer achter zou kunnen zitten.
  Wie zit hier achter?
  Geldwolven met ransige dollar tekens in hun ogen?

  In het vorige had ik het over een verzorgingstehuis, was misschien niet helemaal duidelijk.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 2 maart 2006 @ 15.55 uur

 10. Ik ben er niet op tegen. Als mensen dit willen is dit hun keuze.
  Wel geloof ik met jou dat het er niet beter op wordt.

  De meeste ouderen die met twee benen in het leven staan zullen daar vanaf zien (als ze het al kunnen betalen).

  Een tijd gelden had ik in het buitenland, in een gewone wijk, een super-elite wijk gezien, waar een muur omheen gebouwd werd.
  Iedere auto had een kaartje, voor de auromatische poort (geen slagboom).
  Daarnaast zat er 24/7 een bewaker die een oogje in het zeil hield.
  Binnen kwam je alleen maar op uitnodiging van een bewoner.

  Ook al zal het er ongetwijfeld veiliger zijn, en al zou ik de centen hebben, ik zou er niet willen wonen. Veel te stil en de begrenst. Men verliest direct contact met de directe omgeving. Als dan in ongenschouw genomen wordt dan eenzame opsluiting een strenge straf is vraag ik me af wat die mensen zichzelf aandoen.
  Beschermen ze zich tegen de buitenwereld, of sluiten ze zich op.

  Reactie door alexander — donderdag 2 maart 2006 @ 16.11 uur

 11. Zie http://www.fuksuk.nl (Fokke en Sukke)

  Wel ff nadenken …

  Reactie door Wimpie — donderdag 2 maart 2006 @ 16.13 uur

 12. Moet zijn: http://www.foksuk.nl

  Reactie door Wimpie — donderdag 2 maart 2006 @ 16.14 uur

 13. 9@,
  tegen die tijd dat senioren stad bestaat zijn die oudjes die nu nog geld te besteden hebben allang dood, de komende generatie ouderen zal vermoedelijk een minder rijk leven kennen en minder te verteren hebben daar het het steeds meer je eigenbroek ophouden wordt.

  Reactie door schoenmaker — donderdag 2 maart 2006 @ 16.15 uur

 14. Zeer slecht idee!Wij wonen zelf in een seniorenbuurt en dat is niet goed.Hier hoor of zie je nooit kinderen spelen en als er kleinkinderen op bezoek komen worden die angstvallig in de gaten gehouden door sommige mensen,omdat ze bang zijn óf voor hun tuin,óf voor hun auto.Als oudere mensen in zo’n seniorenbuurt wonen lijkt het wel of ze vervreemden van de “normale” leefwereld.We moeten een gemixte leefwereld,met alles wat daar bij hoort,jong,oud,zwart en wit enz.Jonge mensen houden ouderen wakker en alert.
  Dit rare idee van senioren-dorpen is uitsluitend bedoelt voor de “happy few” en is komen overwaaien uit Amerika,volgens mij.Ik heb zoiets een tijd geleden al eens op de tv gezien.Gekte!

  Reactie door Diny — donderdag 2 maart 2006 @ 16.21 uur

 15. Juist de enorme diversiteit van (mede)mensen heb ik altijd heel interessant gevonden. Jongeren en ouderen, meer of minder gekleurden, mensen met een andere cultuur en/of ander geloof, met een andere seksuele oriëntatie…..noem maar op. Wat lijkt me het saai alleen maar oudere mensen om me heen te hebben, en dan waarschijnlijk ook alleen nog uit bepaalde categorieën qua economische en ethnische achtergrond. Laat mij maar blijven wonen tussen spelende kinderen, soms lawaaiïge jongeren, “allochtonen” (die voor een groot deel in Nederland zijn geboren), zeurders en leuke mensen, enz. Dat houd me hopelijk levend(ig)…..

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 maart 2006 @ 16.22 uur

 16. Hallo Jan,
  Er zullen ongetwijfeld ouderen zijn die dit idee prachtig vinden, – uit angst, of onvermogen om zelfstandig te kunnen leven, zonder te teren op de energie van anderen.
  Voor deze mensen kunnen seniorenwoningen een goed alternatief zijn.
  De meeste ouderen functioneren echter gewoon in de maatschappij, op hun manier, -tussen mensen, met mensen, in een voor hun vertrouwde omgeving. Die zullen met zo’n project echt niet gelukkiger worden.

  Die seniorenhuisvesting is mogelijk een voortzetting van soortgelijke projecten in Spanje.

  Er moet keuze vrijheid blijven, ook voor (ons) ouderen.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 2 maart 2006 @ 16.25 uur

 17. Ik doe er ook aan mee die oudjes oplichten, maar er is bijna niks meer te halen het liefst hebben ze dat je wat meeneemt.
  En dat is ook moeilijk te weigeren als je bij sommige de miserabele toestand thuis ziet.
  Nee, in dit vak is nog weinig toekomst als het zo door gaat.

  Reactie door Jofel — donderdag 2 maart 2006 @ 16.27 uur

 18. Was er vroeger ook niet een dorp voor gehandicapten bij elkaar gebedeld? Is een fiasco geworden.
  Bejaarden willen boven scholen wonen.

  Reactie door Sprut — donderdag 2 maart 2006 @ 16.32 uur

 19. Laat ze toch lekker, als ze dat zelf willen, wie zijn wij om daar tegen in te gaan.

  Reactie door Ronald — donderdag 2 maart 2006 @ 16.32 uur

 20. @ Sprut (17):

  Inderdaad, Sprut, “Open het dorp”, met Mies Bouwman in de hoofdrol……
  We zullen toch geen actie “Open de oudjesstad” krijgen?

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 maart 2006 @ 16.36 uur

 21. Jan jij mag dan wel mordicus tegen zijn, maar ja wat nou als mensen NIET willen samenwonen cq leven.
  Slechte gewoonte hoor, je eigen zienswijze aan een ander opdringen.
  Integreren houd niks meer in dan je aan de wetten, waarden en normen van de samenleving.
  Voor de rest gaat het je geen ene fluit aan hoe en waar iemand wil wonen.

  Reactie door Ronald — donderdag 2 maart 2006 @ 16.36 uur

 22. Ja, ja, die maakbare maatschappij… Je kunt wel weer raden, uit welke hoek zo’n luchtballon wordt opgelaten. “Ze” moeten zich schamen!
  Ouderen die voor zo’n leefomgeving (willen) kiezen, kunnen die al vinden. Van henzelf dient dat uit te gaan. Ik vind nu al dat ouderen te vaak teveel worden ‘weggezet’ en ik zou ze niet willen missen en zou het ook voor de nieuwe, jongste generaties bepaald funest vinden, wanneer ouderen uit hun directe omgeving verdwijnen. Welk ‘signaal’ geef je hen, op die manier?

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 2 maart 2006 @ 16.38 uur

 23. Eerst ff uittesten lijkt me, in een pilot project, b.v. een dorp voor bedenkers_van_maffe_ideën, maar wel graag omheind dan.
  Een stad voor daklozen, lijkt me in NL eerder aan de orde, met winkel en recreatiemogelijkheid dan, en liefst geen
  voedselbank lijkt me zo gek nog niet.
  en liefst ook niet in kartonnen dozen.

  Reactie door Alex — donderdag 2 maart 2006 @ 16.54 uur

 24. Maar ja, das geen doelgroep, dat wel.

  Reactie door Alex — donderdag 2 maart 2006 @ 16.55 uur

 25. Er zijn zat onderzoeken die aantonen dat ouderen versneld verouderen als ze temidden van hun leeftijdgenoten verblijven en langer jong blijven als ze tussen jongere generaties leven. Niet alleen psychisch, maar zelfs lichamelijk.

  Reactie door Myriam — donderdag 2 maart 2006 @ 17.15 uur

 26. 21@ Ronald
  Ook deze mensen waren mordicus tegen;
  Anouchka van Miltenburg (VVD)
  Margot Kraneveldt (LPF)
  Niny van Oerle-van der Horst (CDA)
  Bas van der Vlies (SGP)
  Agnes Kant (SP)
  Evelien Tonkens (GroenLinks)

  Reactie door leen — donderdag 2 maart 2006 @ 17.44 uur

 27. 26@leen
  (waren) zijn

  Reactie door leen — donderdag 2 maart 2006 @ 17.46 uur

 28. Indien men een geschikte locatie in Toscane vind houd ik me aanbevolen. (lekker hypocriet)

  Idee op zich sucks.

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 2 maart 2006 @ 17.52 uur

 29. tsja die hangjongeren toch?als gepensioneerde heb je je huis vet verkocht aan de jeugd die zich kapot werk om het te kunnen betalen in deze tijd van woningnood .dus ga je als gepensioneerde met je vet gevulde portemonee vette villas bouwen in je eigen decadente rijke stinkert dorpje .verwerpelijk dus !dit plannetje komt vam project ontwikkelaars af die geilen op de vet gevulde portemonee van bovengenoemde gasten ,dus alleen voor de rijke onderons .WEDEROM EEN GOEIE REDEN OM DE Hypotheekrente aftrek!!!!! op te doeken .als deze mensen zich zo graag ontrekken aan de maatschappij dan betalen ze het zelf maar .ik wens ze allemaal veel plezier in ,rollator, stad met ieder dag een ambulance en lijkwagen in de stad.ben ervan overtuigd dat er maar een kleine groep senioren met het volle verstand kiezen voor dergelijke wijken (lijkt me niet prettig als de kleinkinderen zondags afgeschoten worden als ze op bezoek komen ) het ergste is nog dat woningcorporaties hieraan deel nemen .dit vald niet onder ,bouwen naar behoefte, .wat eigenlijk hun taak is .maar onder apartheid nogmaals verwerpelijk .

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 2 maart 2006 @ 17.54 uur

 30. Ook ik ben fel tegen dit plan.

  Het beoogde soort wijken bestaat al in het buitenland (mn. de VS – de zgn. gated communities), en is daar vooral een particulier initiatief. De Nederlandse overheid moet op alle schaalniveau’s zorgen voor een diverse samenleving, dat komt alle groepen alleen maar ten goede.
  Ik merk dat men in de regio Zuid-Limburg/Maastricht langzaam toegaat naar een politiek/planning die van de regio een soort “park voor ouderen” maakt. Focussen op wellness heet dat dan zo mooi. Maar laat het duidelijk zijn dat een stad / wijk / regio met alleen ouderen net zo “leeft” als een forensenwijk.

  Reactie door Väös — donderdag 2 maart 2006 @ 18.35 uur

 31. @29 inderdaad ,

  heb op tv programma’s gezien over zulke steden in amerika.,

  dus ,nee laten we het maar niet doen.!

  Reactie door Jansonius — donderdag 2 maart 2006 @ 18.42 uur

 32. Ik ben het helemaal met je eens Jan, want wat wordt de volgende stap: een stad alleen voor rijken, een stad alleen voor allochtonen, een stad alleen voor gereformeerden..

  Reactie door Karin — donderdag 2 maart 2006 @ 19.01 uur

 33. Walgelijk idee. Alsof je ouderen uit de samenleving rukt en uit het zicht wegstopt: op papier natuurlijk weer een logistiek efficient plannetje, maar een ramp voor de hoognodige gelijkmatige spreiding van bevolkingsgroepen in de maatschappij.

  Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de meeste ouderen liever wat kinderen op straat zien spelen dan dat ze tegen een lege straat aankijken.

  Reactie door J3roen — donderdag 2 maart 2006 @ 20.11 uur

 34. In mijn boek “Heimwee naar de Pinkstertuin” beschrijf ik in een hoofdstuk het verhaal van Tante El, die naar een verzorgingshuis moet na een gebroken heup door een valpartij. Ik beschrijf hoe ze van een nette dame verpaupert tot een suffe vrouw door de medicijnen op haar opstandigheid te kalmeren en waar ze dus geen tijd voor kunnen maken door teveel werkdruk? en te weinig personeel ( heel raar, ik werkte zelf nog in zo’n verzorgingshuis, maar ik zou toch zweren dat die 3 bakjes koffie en dat eeuwige overleg wat uitmond op de onderlinge roddeltjes en al die curcussen waarbij je van die opgetrokken wenkbrauwen krijgt omdat je je afvraagt waar je het toch eigenlijk voor nodig hebt, want een curcus ‘omgaan met mensen’ hoort toch niet nodig te zijn?….als we al die onzin eens dropten zou dat toch iets meer tijd opleveren voor het ‘echte’werk..namelijk ‘De Mensen die er Wonen’. Tante El echter moest maar in een rolstoel omdat de toiletgangen zolang duurden met rollator. Nagels lakken e.d moest zij maar een vrijwilligster voor aanvragen. Zij kon daarvoor een papier bij de balie afhalen, waar ze zonder rolstoel niet zelf kon komen en haar rollator was verdwenen. Dan moest ze maar de familie vragen, helaas had ze geen kinderen en geen man, maar vast nog wel een nichtje…om die aanvraaglijst aan te vragen voor de vrijwilligster waarvan de lijst zo lang was dat het ongeveer een half jaar zou duren voor ze aan de beurt was…ondertussen lagen die kruimels op haar rok er volgens mij ook al langer dan een half jaar, gezien de groen uitgeslagen stukjes onder de tafel.

  Sylvia
  http://www.sylvialucia.nl

  Reactie door sylvia — donderdag 2 maart 2006 @ 21.08 uur

 35. Ik zou wel in een stad alleen met SPers willen wonen.
  Ja,hoe zou dat er uit zien.

  Reactie door Jofel — donderdag 2 maart 2006 @ 21.19 uur

 36. @ 11 Wimpie
  Deze link is correcter:
  http://www.foksuk.nl/
  Scheelt maar een letter ;-)
  Voor latere lezers na vandaag dag terug linken

  Reactie door Henk. — donderdag 2 maart 2006 @ 21.57 uur

 37. Misschien is dit wel een voorbode van “Soilent Green”. Wie DIE film heeft gezien weet wel wat ik bedoel…

  Reactie door Wim — donderdag 2 maart 2006 @ 22.07 uur

 38. Beste Jan,

  Verder wil ik niet kinderachtig zijn, maar in jouw commentaar:

  “Ouderenwijken mogen misschien minder problemen opleveren als achterstandswijken, maar het idee achter integratie is dat iedereen daar een steentje aan bijdraagt. Zodoende leer je van elkaar, houdt je rekening met elkaar, en zorg je ervoor dat je elkaar blijft begrijpen.”

  staan wat taalfoutjes. Dus: “dan” i.p.v. “als” en “houd” i.p.v. “houdt”, alsjeblieft.

  Reactie door Wim — donderdag 2 maart 2006 @ 22.11 uur

 39. …en “creeëren” moet zijn: “creëren”.

  En: “Juist door samen te leven, kweek je begrip voor elkaars opvattingen, levenswijze en persoon” is een “kromme” zin. Wat bedoel je met “elkaars … persoon” ? Karel (Glastra van Loon) was hier heel precies in, tijdens de cursus. Goh, ik mis die man.

  Overigens ben ik het wel met de inhoud van jouw reactie eens.

  Reactie door Wim — donderdag 2 maart 2006 @ 22.17 uur

 40. Beste Jan,

  Ik vind dat je het goed gedaan hebt vanavond in het debat. Laten we hopen op een mooie verkiezingsuitslag bij de gemeenteraad en dan volgend jaar bij de ‘grote’ verkiezingen knallen. Ik hoop dat ik de dag mee mag maken van PvdA grootste partij en samen met SP een regering vormen. Dat is wat ons land nodig heeft. We zullen die stinkende VVD-ers laten beven..

  Succes met al je activiteiten..
  Groetjes van Esther uit Gorinchem

  Reactie door Esther — donderdag 2 maart 2006 @ 22.48 uur

 41. Als er mensen zijn die dat willen mogen ze van mij. Wie ben ik om hen dat te verbieden? Ze mogen ook wel naast mij komen wonen maar daar hebben ze niets aan. Ik werk meer dan fulltime en zit ook vaak in het buitenland. Ik weet niet eens wie er twee huizen verderop woont. Sommige arme wijken hebben problemen maar nieuwe (minder arme) buurtbewoners kunnen die ook niet oplossen. Ik ben het wel met Jan eens dat de probleembuurten onder handen genomen moeten worden.

  Reactie door Martin — donderdag 2 maart 2006 @ 23.40 uur

 42. Goh, een seniorenstad en ik geloof dat men zei dat 80%van de senioren dit wel ziet zitten, ik vraag me af waarom?
  Naar wat ik van de media meekrijg is dat senioren actiever zijn dan in het verleden en dan toch een eigen stad willen?
  Misschien heeft men het gevraagd aan de senioren uit Almere, wiens koffieshop weg moest en nu bij Mac vertoeven, die wilden in elk geval niet bij de ouderen soos op de koffie.
  Of misschien hebben ze het gevraagd aan die oude mannen, die niet meer mochten ‘hangen’!
  Bij Ikea zitten ook vaak ouderen te onbijten en 2 bakkies te drinken.
  Mogelijk wordt er te weinig rekening gehouden met de senioren in de steden, ik was in Hoog Catharijne vandaag en daar waren in elk geval geen uitrust bankjes en in ons Haarlem staan er ook weinig.
  Ook in winkels geen zit gelegenheid meer voor meneer, als ie mee moet!
  Persoonlijk zou ik het niet prettig vinden, ik woon zelf in een gemeleerde wijk en heb knusse oudjes naast ons, die we af en toe helpen in nood en zij helpen ons ook!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 maart 2006 @ 23.51 uur

 43. Off topic:
  Wat een hoop leuke inzendingen bij de nieuwe tomaat/Logo!!
  Gandalf:wat veel!!Alleen tomatenthee??

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 maart 2006 @ 23.56 uur

 44. Een heel ongezond idee. Zelf ben ik bijna 60 en loop nog 3 dagen per week op een VMBO-school rond en ervaar dat je jongeren nodig hebt om een volwaardig leven te leiden.Ze zijn leuk ,lief , lawaaiig en regelmatig irritant en dat moet ook! Ik begrijp niet dat er mensen zijn die ,zonder medische indicatie in een bejaardenhuis-sorry stad- willen wonen. Alle leeftijden horen bij elkaar. Het geld voor het bouwen van zo’n groot bejaardencentrum kan beter besteed worden nl. aan gevarieerde sociale woningbouw. Trouwens hoe willen de bewoners van zo’n stad hun mantelzorg regelen als de halve buurt achter een rollator loopt en de andere helft nog actief door Frankrijk trekt met de camper?

  Reactie door Charlotte — vrijdag 3 maart 2006 @ 1.31 uur

 45. Zullen we nu met z’n allen eens een leuke en gezellige samenleving creëren. Afgesproken!!
  Dat is waar ik voor sta en voor ga.

  Reactie door Alice — vrijdag 3 maart 2006 @ 1.58 uur

 46. Tegenwoordig woon ik een wijk met woonerf
  en daardoor worden autojakkeraars wat terug
  gedrongen en hebben kinderen vanaf jonge
  leeftijd betere kansen in het wijkje te
  spelen en ook te fietsen. ‘s Speelveld op
  zeer korte afstand, waardoor je ook een ge-
  drag, van élke soort, door de generaties
  heen kunt gadeslaan.
  Inmiddels zijn de peuters van enkele jaren
  terug nog altijd aan de deur, voor ‘n praat
  je, soms pleister, ‘n snoepje.
  Peuters van enkele jaren terug, trékken nu
  belletje, of komen vragen of de kleinkinde-
  ren buiten komen: ik zou het voor geen mmm
  willen missen. Konden die ukken een poos
  terug nog niet praten, dan zijn we nu ook
  naast de eigen grootouders, tevens de hunne
  en worden als zodanig aangesproken tot ook
  grote hilariteit van de eigen jonge- tot
  minder jonge ouders.
  Igv nood halen zij zuivel en brood en wij
  zijn reservesleutelbezitters voor wát er ook maar mag zijn, heel funktioneel. Zij
  kijken aan tegen enkele ouderen, overi-
  gens van heel verschillende soort, en wij
  weten zeker met mensen te praten die nog ge
  heel bij hun vólle verstand zijn en je op
  hun woord kan geloven. Erg leuk ook om her-
  haald te zien, wat je achter je hebt liggen
  en zie je vergelijkingen ten goede en ten
  kwade. Niets zo leuk om te zien als mensen
  in beweging. Met zes volle lange werkdagen
  per maand op herhaling én in de weer zijnde
  met kleinkind van baby tot kleuter tussen
  de ‘normale’ gezinnen, heeft ook het buiten
  gebeuren met hen de volle aandacht tussen de rest van de samenleving. Er worden nog
  heel wat wetenswaardigheden uitgewisseld,
  en x aantal grootouders hebben dezelfde er-
  varingen alsook het samen lachen over ge-
  drag dat door de generaties heen, hetzelfde
  blijft. Het houd je bij de tijd én jong én
  in beweging. In een jachtig bestaan van de
  meeste gezinnen, brengen grootouders niet
  zelden een flink porti ontspanning en rust
  aan en némen er flink de tíjd voor. Met m’n
  kleinkind achterop de fiets naar de kinder-
  boerderij voel ik me grandioos en geniet op
  elk front, pas als ik thuisgekomen in de
  spiegel kijk vlak bij de voordeur, weet ik
  dat ik al weer een generatie vérder ben….
  Het kán ook nooit gezond zijn alleen mensen
  te leren kennen waarvan je al bij voorbaat
  weet, dat ze mogelijk niet lang meer te leven hebben en binnen de doorsnee samenle-
  ving valt er af en toe eens iemand ‘weg’.
  Zo lang je als flink oudere het compliment
  krijgt dat men graag op ‘jouw manier’ wil
  funktioneren op dié lééftijd ben je zelfs
  nog ijkpunt in je eigen omgeving, meer nog
  dan je ooit had gedacht. De voorbeeldfunk-
  tie blijkt dus enorm belangrijk en vraag-
  baak bij evt. opvoedkundige vraagstukjes,
  waarbij je ook veel onnodige zorg van de
  nog niet écht ervaringsdeskundigen in het
  ouderschap kunt wegnemen, tot grote opluch
  ting. Midden in het léven stáán, als je
  tijd er practisch op zou zitten, is het
  meest levens verlengend!

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 maart 2006 @ 2.34 uur

 47. @37 Soilent green. Daar zat ik ook aan te denken. Pure SF. Niet doen. Straks krijg je apparte steden voor jongeren, allochtonen, homo’s, lesbiennes en uitgerangeerde politieke kopstukken.
  Wiegeltown! Ja ja.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 3 maart 2006 @ 6.56 uur

 48. Eerst zien we op tv kinderen die in creches zitten bij verzorgingshuizen en bij bejaarden op bezoek gaan of andersom, juist om beiden samen te brengen en vervolgens heeft een projectontwikkelaar weer een zogenaamd goed ideetje om veel geld te verdienen.

  De ene keer moeten we spreiden zoals in Rotterdam en vervolgens gaan we separeren nu niet in een thehuis maar in huizen bij elkaar. (What’s the differecnce? waarschijnlijk dat niet de staat maar de ouderen zelf hun hachie betalen)

  Wat een klinklare onzin. Dit is weer een economisch cq bedrijfsbelang van een bouwondernemer, (ik dacht) Heijmans.

  Jongeren zien geen ouderen meer en vice versa maar we richten wel kampen op om jongeren te socialiseren.

  Sociaal gedrag en tolerantie leer je in een pluriforme samenleving.

  Wat een zotten doen het licht zien in het politieke klimaat van nederland anno 2006.

  Dit kabinet baart steeds meer zotten en een samenleving van separatie,economisch gewin en eigenbelang.

  De dagoberten Duck loopt het water uit de mond en ze komen met de meest idiote ideeen om munt uit te slaan,creeren eerst zogenaamde problemen om ze dan met winst op te lossen.

  Mensen worden steeds intoleranter ik word langzamerhand ziek van de woorden hangjongeren en hangouderen, wat een respectloos begrip van mensen.

  De mensen die daar zogenaamd last van hebben moeten zich eens afvragen hoe dit ontstaat.

  Toen mijn kinderen jong waren kwamen de vrienden binnen, kan dit nog tegenwoordig of hebben we het te druk met geld verdienen.

  Verzorgers in verzorgingshuizen hadden vroeger nog tijd naar buiten te gaan met de mensen en normale dingen te doen i.p.v. infantiele spelletjes binnen bij gebrek aan personeel.

  In dorpen stonden altijd oudere mensen te praten in mijn jeugd zag je ze soms zelfs nog met een stoel voor het huis zitten.
  In iets zuidelijker landen leven mensen als vanzelfsprekend buiten.
  Waar zijn wij nederlanders mee bezig in godsnaam? Laten we eens allemaal naar onszelf kijken.

  Reactie door Henny — vrijdag 3 maart 2006 @ 10.54 uur

 49. Seniorenstad, wat een bak zeg.
  In Amerika barst het van die steden. Mooi hekkie er onmheen en als het eventjes kan een allochtoon om de straat schoon te vegen. Eigen veiligheidsdienst en het liefts nog een ballotagecommissie. En kijk eens, we hebben weer een staat binnen de staat. Ik vind dit soort ideeën uitermate eng.

  Reactie door Wimpie — vrijdag 3 maart 2006 @ 10.58 uur

 50. Een seniorenwijk, doet me denken aan één groot massaal oude van dagenhuis.
  Wat moeten we met al die oudjes? Och stop ze lekker weg bij elkaar op één grote hoop.
  Hebben we er geen last van.
  Wat wordt de volgende stap?

  Ze moeten zich kapot schamen, ouderen horen in onze samenleving gewoon tussen de jongeren te wonen, is voor beide partijen goed en draagt mee aan een gezonde samenleving.
  Dus niks wegstoppen in aparte wijken, laat die mensen zelf bepalen waar ze wonen.
  Echt een stompzinnig voorstel!

  Reactie door Tomaat — vrijdag 3 maart 2006 @ 11.43 uur

 51. Even terug komen op taal commentaar van Wim, over het gebruik van ‘dan’ en ‘als’ zijn al vele boeken over volgeschreven, dat hangt af van streek waar je woont, allebei is een goed nederlands gebruik.
  Geen mierenneuken a.u.b.!
  Dagelijks maak ik fouten bij het schrijven, jij niet?

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 3 maart 2006 @ 12.58 uur

 52. @50.
  Zou dat erachter zitten?
  Ik vrees, met grote vreze, dat het geslepen projectontwikkelaartjes zijn, die hierachter zitten: hoezeer vereenvoudigd dit hun zaken? De aanbieder schept de vraag, door het aanbod op de markt te zetten; een doelgroep, zo dicht mogelijk op elkaar, en uitmelken maar! Ondernemersparadijs.
  Gore handelswijze, vanuit ‘n misselijkmakende mentaliteit.

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 3 maart 2006 @ 14.27 uur

 53. @52 Boudewijn,

  Het zou me niets verbazen, FRIS is het in ieder geval NIET.

  Reactie door Tomaat — vrijdag 3 maart 2006 @ 15.53 uur

 54. SENIORENSTAD: Soms loop ik een beetje achter met het dagelijkse nieuws, gisteren stond er een artikel in de Volkskrant, ik heb het aandachtig gelezen. Eigenzinnige dorpen voor de 55-plussers. Daar had ik dan al 20 jaar in volledige tevredenheid kunnen leven. Op het oude vliegveld Valkenburg midden tussen de duinen en voormalige bunkers, schitterende strandwandelingen met mijn hond Conan de barbaar. Nu ken ik die omgeving vrij goed, vroeger heb ik er veel gevoetbald tegen Quickboys en Katwijk tijdens mijn jeugd, de mooiste jaren van je leven. Toen ik die bladzijde omsloeg, kreeg ik een heel ander beeld voor mijn ogen. Het riep iets op uit het verre verleden, een Duitse film uit de bezettingstijd met de titel “Die Goldenen Stadt” een film die overigens niets met het probleem te maken heeft. Het gaat om de benaming Seniorenstad/ Goudenstad/ Goudkust. Een woongebied voor diegene die het maatschappelijk gemaakt hebben, omringd door voormalige roofridders en zuur verspreiders. Om die stad wordt een hoge muur gebouwd en men waant zich veilig voor de problemen die in het volgende web-log van Jan genoemd worden “Ouderen oplichten, zo dapper” Alles op een rijtje zettend, laat mij maar wonen op ons terpdorpje in NO Groningen en als ik het niet meer red dan bel gewoon burgermeester 500 op, om te zeggen dat ik een probleem heb.

  Reactie door h.hiensch — vrijdag 3 maart 2006 @ 16.44 uur

 55. Prima idee die ouderensteden. De SP is een dictatoriale partij onder het motto: “gij zult samenleven, of U wilt of niet”. Laat mensen gewoon lekker wonen waar ze willen en als ze geen zin hebben om met andere types mens opgescheept te zitten, dan horen ze de vrijheid te hebben dat niet te hoeven. De SP wil gewoon baasje spelen, dictatortje uithangen. Vroeger bepaalde de elite hoe mensen leefden, tegenwoordig wil de SP het.

  Reactie door anti-SP'er — zaterdag 4 maart 2006 @ 21.02 uur

 56. Vreemd die anti-SP er, denkt dat de andere partijen niet graag willen regeren, alleen SP.Laat die nou nog nooit in de regering gezeten hebben.
  En denk je nu echt dat ouderen dit bedacht hebben, mispoes, het waren de projectontwikkelaars en beleggingsmaatschappijen en natuurlijk willen die dat, levert weer centjes op!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 5 maart 2006 @ 2.31 uur

 57. @56 Sabineke,
  Die anti-SPer wil gewoon haar/zijn frustraties even kwijt.
  Kan niet uitstaan waarschijnlijk dat ze niet weet waar het over gaat.
  Het is net als bij kleine kinderen, ze hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt.
  t’Is lastig, maar waarschijnlijk niet te voorkomen dat zo één steeds weer kans ziet er tussendoor te verschijnen.

  Reactie door Tomaat — zondag 5 maart 2006 @ 12.21 uur

 58. “Volgens bureau Inbo is er veel enthousiasme voor seniorensteden omdat gemeenten vaak slecht zijn ingesteld op senioren. ,,Men richt zich vooral op tweeverdieners en gezinnen.’’

  Op deze zin (AD) wil ik graag inhaken.

  - enthousiasme voor seniorsteden
  Wie is er nou enthousiast? Gemeenten of de 55-plussers zelf? 55+ wat een leeftijd, over zeven jaar ben ik ook zo oud? Ben je dán al senior?

  - gemeenten slecht ingesteld zijn op senioren?
  Een uitstekende methode om senioren volautomatisch naar de seniorenstad te loodsen.

  - enthousiasme voor seniorsteden omdát gemeenten slecht ingesteld zijn op senioren?
  Een negatieve keus dus, dan zou ik niet van enthousiasme willen spreken. Wat zijn de positieve argumenten van senioren, waarom zij dolgraag zo’n stad willen? Heb ik nog niet gehoord!

  - tweeverdieners en gezinnen
  Zonen en dochters van de senioren dus. Ook alleenstaande vaders/moeders met kinderen. Opa’s en oma’s vangen bij school de kinderen op. Gebeurt dat met tegenzin? Da‘s toch belangrijk? Tweeverdienerschap kan nodig zijn om het financieel leuk te houden. (bijv. vrachtwagenchauffeur en caissière)

  Het lijkt mij belangrijk dat gemeenten, als het onderzoek klopt, de nóódkreet van senioren horen en willen onderkennen wanneer zij tekortgeschoten zijn. Wát een blinde vlek in het werk van gemeenten! Ik zou het erg jammer vinden als dat bedenksel op deze gronden onze samenleving binnensluipt.

  Gemeente besturen die ruimte geven aan een dergelijk project vind ik:
  1. ondemocratisch omgaan met de ruimte.
  2. lui en gemakszuchtig.
  3. ongevoelig voor wat er onder mensen speelt.
  4. gevoelig voor geld.

  Reactie door Dineke — dinsdag 7 maart 2006 @ 0.00 uur

 59. Toevallig heb ik op dezelfde dag, 2 maart, een stuk op mijn weblog geschreven, waarin ik het idee van de seniorenstad afwijs (zie: http://seniorenmaastricht.web-log.nl/log/5123757
  Leuk om hier nu een vergelijkbaar verzet aan te treffen. Ik kom hier anders nooit, maar zal eens vaker langssurven.

  Reactie door Stan Verdult — vrijdag 10 maart 2006 @ 0.20 uur

 60. Ja dat zullen ze wel willen in Den Haag.
  Dan nog een hek erom zetten dan zijn ze van die oudjes af.Dus werken tot 67ste en dan oprotten naar de ouwe l..stad.Het is een vreemd plan,allemaal een leeftijd,dan gaat die buur dood en dan weer die,nee dat is niets.Groetjes van Louis.

  Reactie door L.van Lieshout — zondag 25 juni 2006 @ 15.43 uur

 61. Ik vind het een prima idee.U (bijna) allen doen net of deze gemeenschap op de Noord-Pool gaat wonen.Wat nou geen contact met andere leeftijden.Als 55 jarige kan je echt komen te wonem naast iemand van 85 en 30 jaar leeftijdsverschil is een heleboel.Trouwens een dorp met 4000 mensen,daar komt dagelijks een grote groep bezoekers.Alles beter dan te zitten verpieteren in een z.g.n zorgcentrum.Mogen we zelf nog bepalen wat we leuk vinden!!Ik denk dat veel ouderen in zo’n omgeving veel langer zelfstandig blijven.Geen gehijg in je nek bij de kassa omdat je er nu eenmaal iets langer er over doet om te betalen.Wees blij vrolijke yuppen,kunnen jullie nog harder overal achteraan rennen zonder al die rollaters op straat.

  Reactie door chris van dongen — zondag 15 juli 2007 @ 14.30 uur