Het primaat van de politiek…

Twee weken geleden, net voor de verkiezingen kwam er een rapport uit over de ‘klanten’ van de voedselbanken. Het rapport was gemaakt in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en er bleek duidelijk uit dat armoede een structureel probleem is. Een niet zo’n fijne uitkomst voor de coalitie.

Wat lezen we echter over dit onderzoek in het Binnenlands Bestuur van deze week?

Voor het onderzoek ‘Klantenanalyse Voedselbanken’ zouden in de periode van januari tot eind maart een kleine duizend klanten worden geënquêteerd. Halverwege liet de minister weten het rapport een maand eerder te willen hebben. Gevraagd naar het waarom meldde het ministerie per e-mail: ‘Wat de reden van de minister betreft, dat is het primaat van de politiek.’

Clara Sies, voorzitter van Voedselbank Nederland: ‘Het onderzoek is opgeofferd aan de verkiezingscampagne.’ Ook Jessica van Vugt, die namens de VNG in de begeleidingscommissie zat voor het onderzoek, weet niet waar alle haast voor nodig was. De verkiezingen misschien? ‘Dat zou me niet verbazen, de voedselbanken waren voor 7 maart dagelijks nieuws.’

Woordvoerder Gerda de Lange geeft toe: ‘De haast had te maken met de voortdurende aandacht in de media.’ Het onderzoek zal echter niet worden hervat: ‘De resultaten zijn voldoende onderbouwd.’ Clara Sies: ‘Een schoolvoorbeeld van hoe de politiek met mensen omgaat: het lijkt of je erbij wordt betrokken, maar uiteindelijk word je gepiepeld.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 17 maart 2006 :: 20.13 uur

80 Comments

80 reacties

 1. Tja, dat zat er in natuurlijk. Misbruik van de zwakkere in de samenleving om beter uit de doeken te komen.

  Reactie door RedStar — vrijdag 17 maart 2006 @ 20.35 uur

 2. Je hebt mensen ,vooral managers, die een gulden uitgeven om een kwartje te verdienen.,

  deze coalitie geeft een knaak uit om vooral maar te verliezen.,

  ze zijn gek geworden op de ene of andere manier.,

  terug naar de donald duck en de box met die fantasten1

  Reactie door Jansonius — vrijdag 17 maart 2006 @ 20.50 uur

 3. @3
  Je kunt dit kabinet vergelijken met een ontsnapte moordenaar die ter dood veroordeeld is.
  Waar dus nog niet meer af gerekend is.
  Hij kan gerust nog een paar moorden plegen zijn lot staat toch vast.
  Hij heeft niets te verliezen en kan door nog meer wandaden te plegen zijn frustraties door dat hij door de mand gevallen is af reageren.

  Reactie door Jofel — vrijdag 17 maart 2006 @ 21.38 uur

 4. Tja ook in gemeenten gebeuren dit soort zaken, zo melde Twee vandaag, oproer in Goes, een dag na de verkiezingen een nieuwe coalitie gevormd:VVD, CDA, SGP, CU, terwijl PvdA grootste winnaar was, Woordvoerder, ja dat is een meerderheid!
  Volgens PvdA zijn er meerdere mogelijkheden, echter die worden niet onderzocht!!
  Er werden zelfs eieren gegooid tijdens de beediging van de raad!!

  Had Pechtholt het toch een beetje bij het rechte eind??

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 17 maart 2006 @ 21.48 uur

 5. Beetje trots op de vakbonden en jeugd in Frankrijk.

  Reactie door Jofel — vrijdag 17 maart 2006 @ 21.58 uur

 6. Jan, kan jij Clara niet interviewen in Studio Marijnissen? En – hoeheetdatookweer…ohja…. podcasten?? Ik leer het wel, hoor… :) Maar in zo’n interview kan Clara haar ei volgens mij veel beter kwijt. Kan je dat doen?

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 17 maart 2006 @ 22.44 uur

 7. Ze zouden eigenlijk de grootste partij na een verkiezing initiatiefrecht moeten geven.

  Reactie door H. Isbrücker — vrijdag 17 maart 2006 @ 22.55 uur

 8. Het onvermijdelijke succes van de Voedselbank
  Als paddenstoelen springen ze uit de grond: Voedselbanken. Een hele nieuwe industrie ontwikkelt zich in razend tempo om de toenemende groep mensen die geen eten meer kunnen kopen te voorzien van een dagelijkse maaltijd. Een gouden handel, waarbij het succes op voorhand is verzekerd!

  De voedselbanken pakken het professioneel aan. Een eigen logo, eigen websites, sponsoring, donaties en natuurlijk een subsidietje links en rechts. Want iedereen wil natuurlijk een bijdrage leveren aan deze nobele initiatieven.

  Om in aanmerking te komen voor voedselpakketten moet je het echt heel zwaar hebben. Niet alleen moet je bijstandtrekker zijn, je moet ook nog eens in de schulden zitten en per maand niet meer dan 150 euri aan boodschappen kunnen besteden. Eenmaal aan die criteria voldaan, dan is het gratis smikkelen geblazen, want de verschillende sponsors willen graag hun overtollige rommel kwijt.

  Dat er steeds meer mensen een beroep doen op de voedselbanken is natuurlijk geen wonder. De mensen worden immers aangemoedigd om vooral niet te gaan werken en flink schulden te maken. Zit je eenmaal tot aan je nek in de financiele ellende, dan staat namelijk de voedselbank en een leger aan hulpverleners en progressieve politici vol compassie voor je klaar!

  Mijn advies voor beleggers in 2006 is dan ook: Steek uw geld in de ‘emerging market’ van de voedselbanken. Succes verzekerd…

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 0.03 uur

 9. @8,Mathijs ter wee,
  Flauw commentaar en ter uwer info, in de pot byzondere bijstand zit nog tig miljoen, rara!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 18 maart 2006 @ 0.24 uur

 10. @ Sabineke van Schie-Pleines
  Mijn bankrekening nummer is: 32 56 08 199 Ik zou graag aanspraak op 1/16 miljoenste willen maken.
  Met vriendelijke groet,
  Mathijs

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 1.21 uur

 11. Het fenomeen voedselbank is nimmer een succes!
  Het illustreert het onmiskenbare falen van zittende bestuurders.
  Wanneer deze als paddenstoelen verrijzen is het falen van deze bestuurders structureel.
  En wanneer een zekere Mathijs ter Wee het grappig vind om hieromtrent flauwe grapjes te moeten maken faalt ook hij.
  Niet als bestuurder maar als sociaal voelend mens.
  Blijkbaar is elk invoelend vermogen en elke vorm van fatsoen hem vreemd.
  Er zijn vanuit het DSM-IV handboek diverse labeltjes voorhanden die je op een individu met een dergelijke persoonlijkheidsstructuur zou kunnen plakken..
  Ik behoud me voor dit niet te doen.
  Het is voor betrokkene triest genoeg.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 18 maart 2006 @ 3.01 uur

 12. Mathijs @8

  Het is het jaar 2006 wij… jij en ik dus en iedereen in het “rijke westen”,wij leven zoals wij dat noemen “in een ontwikkeld en beschaafd land” ook wel bekend onder de naam “westerse democratie”
  men noemt het hier ook wel” De beschaafde wereld”.
  Mathijs als jij jezelf een ontwikkeld en beschaafd mens vindt ,wat je volgens mij wel moet zijn want je hebt in ieder geval internet ik denk dat je in Nederland woont en ik denk dat jij jezelf democraat noemt.

  Mathijs, met mes en vork eten is beschaafd, en met twee woorden spreken is ook beschaafd in een beschaving,echter voor een beschaafd mens houd beschaving niet op bij het eten met mes en vork!!!!
  Net zo goed als dat democratie veel meer inhoud dan het simpel weg stemmen tellen en een meerdeheid die over een minderheid regeert dat is namelijk wat men vroeger toen men nog in berenvellen rond liep en men geen hersens had geen internet had geen democratie had en er nog geen beschaving was wat wij nu noemen “het rechts van de sterkste” jouw idee van wat de begrippen beschaving en democratie werkelijk inhouden doen mij denken aan de tijd dat ik op lagere school zat en de juf mij vertelde dat er ooit mensen waren die dachten dat de wereld plat was en dat je er af kon vallen.
  Mathijs ik vind jou een onbeschaafd en asociaal denkend mens !!!!!
  Mathijs economie heeft nul komma nul procent (0,0) met innerlijke beschaving van doen democratie heeft ook helemaal niets met economie te maken voedselbanken ellende en armoede daarintegen hebben alles met economie beschaving democratie en mensen zoals jou te maken !!!

  En Mathijs als je al antwoord gaat geven ik stem geen SP geen VVD ik stem niet en ik stem nooit maar ik ben wel democraat ontwikkeld en beschaafd.
  Een beschaafd mens praat niet over honger maar die doet er wat aan !!!!!

  Reactie door bertje die beschaafd is — zaterdag 18 maart 2006 @ 5.16 uur

 13. Hoe komt het dat bertje niet gaat stemmen?
  Zit daar iets achter?
  Weet je dan niet dat de niet stemmers ook volgens een “beschaafd” iemand (maar niet sociaal) onze huidige president, niet mag meepraten wanneer je niet stemt?

  Ik ben het trouwens geheel met je eens.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 18 maart 2006 @ 7.42 uur

 14. @13 OUWEDIRK

  Is dat wat wij met zijn allen democratie noemen eigenlijk wel democratie? Jij vind van wel ik vind van niet!!!
  Ik weet niet over wie je het hebt maar als je het in je bovenstaande reactie over de heer Balkenende hebt dan moet ik je teleurstellen want ik bepaal zelf wat ik beschaafd vind en in “mijn” beschaving/democratie kan iedereen meepraten ook als hij niet stemt,een echte democraat luisterd naar iedere stem ook als die stem geen stemmer is en als deze democratie beweerd dat ik geen recht van spreken zou hebben omdat ik niet stem dan leven wij niet in een democratie tenminste niet “mijn”democratie zolang als ik mij aan de wetten van dit land houd heb ik en iedereen recht van spreken en hij die het tegendeel beweerd weet niet wat democratie is !!!

  Ik stem niet om dat ik vind dat de politiek de democratie aan het uithollen is en dat wij in een schijn democratie leven en in “mijn”beschaving bestaat er geen voedselbank wachtrij voor een ziekenhuis, in mijn beschaving is onderwijs geen soort van luxe , in mijn beschaving tellen mensen,in deze “beschaving” telt men stemmen en men telt geld maar de mens telt niet mee!!

  Ik stem niet maar ik kies wel, iedere dag opnieuw en mijn stem laat ik horen wanneer ik wil ik wacht niet op niemands toestemming en niemand zijn kind wordt er uit mijn naam naar afganistan gestuurd en ook niet naar Irak of waar dan ook wie stemt stemt toe !!! zo zie ik het, en zwijgen doe ik niet !!!!

  Reactie door bertje — zaterdag 18 maart 2006 @ 8.51 uur

 15. (8)je hoeft niet in de bijstand te zitten voor een voedselpakket.ikzelf ben in 2004 als zelfstandige afhankelijk geweest van een voedselpakket .door toedoen van corrupte ambtenaren .in voedselpakketten zit o.a ook regelmatig legervoedsel dus is het echt geen luxe zoals jij suggereerd.dat voedselbanken steeds meer handel worden ben ik met je eens daarom moeten ze zo vlug mogelijk verdwijnen .maar dat kan alleen als de mensen die daarvan afhankelijk zijn eens een keer goed boos worden op dit kabinet ,probleem is alleen dat deze mensen hun laatste restje zelfrespect nog word afgenomen .wij allen zijn verandwoordelijk voor het fenomeen voedselbank ,dus wij allen moeten zorgen dat ze verdwijnen .

  Reactie door ,texas,henkie — zaterdag 18 maart 2006 @ 9.32 uur

 16. bertje

  Jammer, maar ik ben het niet met je eens.

  Zolang als je niet stemt gaan de reactionairen met jouw niet uitgebrachte stem aan de haal. Daar moet je toch goed over nadenken.
  Waarom wordt je geen lid van de SP dan kan je daar inbreng brengen. DAAR wordt naar je geluisterd.

  Als ik naar het betoog luister van Werd uit Amsterdam, wordt ik daar niet goed van.

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je je gram wilt halen op wantoestanden vooral wanneer er niet naar je geluisterd wordt, maar het taalgebruik gaat mij toch te ver.
  In onredelijkheid zet hij zich af op die mensen waar hij gebruik van probeert te maken.
  Dat is oneerlijk. Dat heeft geen pas.
  Over zijn standpunten heb ik geen oordeel dat kost me te veel tijd om daar achter te komen.
  Als je wantoestanden wilt aanpakken doe dat redelijk, en ga er niet van uit dat schelden helpt.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 18 maart 2006 @ 9.35 uur

 17. Het ‘primaat van de politiek’? Laat ik nou steeds gedacht hebben dat dat ‘dienstbaar zijn aan het volk dat hen daartoe heeft verkozen’ was… Ik heb blijkbaar nog veel te leren, over ‘politiek’…

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 18 maart 2006 @ 9.53 uur

 18. Voedselbanken, een schande voor de Nederlandse maatschappij. In Apeldoorn hebben we er één, en zoals het er naar uitziet zullen er nog meer bijkomen.
  Want de winnaar van de Gemeenteraadsverkiezingen (PvdA) heeft al een nieuwe bezuinigingsronde aangekondigd.
  SP help, we hebben je hard nodig om Apeldoorn een echt sociaal gezicht te geven !

  Reactie door Charlie — zaterdag 18 maart 2006 @ 10.28 uur

 19. Primaat: eerste van (kerkelijke) hoogwaardigheidsbekleders. M.a.w., de politiek in Den Haag voelt zich VER verheven boven Het Volk. En daar heeft Boudewijn dus groot gelijk in: dit zijn mensen die zijn GEKOZEN om dat werk te doen, names datzelfde VOLK. In mijn ogen maakt ze dat ondergeschikt AAN de Volk en niet verheven BOVEN dat Volk. De arrogantie van macht begint nu toch door te slaan in de verkeerde richting. In de richting van dictatoriale regimes… , gezien de steeds verdergaande beperkingen van onze verworvenheden.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 18 maart 2006 @ 10.35 uur

 20. @5 Jofel — vrijdag 17 maart 2006 @ 21.58,

  Ja, de actie bereidheid in Frankrijk is een stuk groter dan hier, alleen jammer dat het niet geheeld vreedzaam verloopt.

  Dat ze mensen de staat op willen kunnen schopen zonder reden slaat natuurlijk nergens op, er moet altijd een goede reden voor zijn om mensen te ontslaan. B.v als het slechter gaat met het bedrijf.

  @8 mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 0.03,

  Door wie worden mensen aangemoedigt om maar niet te gaan werken en zich lekker in de schulden te steken?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 18 maart 2006 @ 10.44 uur

 21. @17 Ook mij kunnen ze, in een voornamelijk
  ooit Calvinistisch geweest land, niet wijs
  maken niet te weten, waar generaties lang
  van alle kanten gewezen werd op een
  “dienend leiderschap” vanuit een overbeken-
  de voorbeeldstelling, een niet te verwaar-
  lozen ideologie.
  Men heeft deze standpunten niet langer wil
  len handhaven en verláten!
  Kwalijk des te meer als geen alternatief
  ervoor in de plaats is gekomen !

  Reactie door Madelief — zaterdag 18 maart 2006 @ 12.26 uur

 22. @ Wattenstaafie

  “Het illustreert het onmiskenbare falen van zittende bestuurders.” Lichter er aan wel doel je de bestuurders toekent. Van mij hoeven ze geen armoede te bestijden maar men moet wel goede economische omstandigheden creëren. Verder is er het veranderen/verklaren probleem.

  “En wanneer een zekere Mathijs ter Wee het grappig vind om hieromtrent flauwe grapjes te moeten maken faalt ook hij. Niet als bestuurder maar als sociaal voelend mens. Blijkbaar is elk invoelend vermogen en elke vorm van fatsoen hem vreemd. Er zijn vanuit het DSM-IV handboek diverse labeltjes voorhanden die je op een individu met een dergelijke persoonlijkheidsstructuur zou kunnen plakken..Ik behoud me voor dit niet te doen.
  Het is voor betrokkene triest genoeg.” Ik kan mij indenken dat ik armen geld zou willen geven maar ik wil dit op vrijwillige basis doen en niet door overheidsdwang.

  A.Mathijs vind de voedselbanken een succes.
  B.Mathijs is vaalt als sociaal voelend mens.
  C.Mathijs heeft een psychologische stoornis.

  Lekker simplistisch wattenstaafje. Ga je binnenkort publiceren waarom alle libertarians een psychologisch probleem hebben?

  @ bertje

  “Mathijs ik vind jou een onbeschaafd en asociaal denkend mens !!!!!” Dank je Berst. Je komt best wel sympathiek over. Nu moet je nog wat aan je intellectuele kant doen. Uw argument is een Ad hominem.

  @ texas,henkie

  “dat voedselbanken steeds meer handel worden ben ik met je eens daarom moeten ze zo vlug mogelijk verdwijnen.” Mijn stijfvader en mijn oom werken beiden in deze sector. Mijn stiefvader (psycholoog en sociaal democraat) verdient er €47,- per uur mee. Mijn oom is eigenaar van Agens wat nu circa €30,- miljoen waard is. Ik moet zeggen: de een zijn **** is de ander zijn brood. Daarom wil ik even links en rechts Nederland bedanken! Goede zaak dat voedsel banken handel worden. Dan hoeft de overheid ten minste minder bij te springen.

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 13.50 uur

 23. Wie heeft mijn commentaar weggehaald?

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 14.59 uur

 24. Hier komt het nog een keer in verkorte versie:

  @ Wattenstaafje

  Dat ligt er aan of je vind of dat de bestuurders armoede moeten bestrijden. Verder is er nog het verklaren/oplossen probleem.

  A.Mathijs vind voedselbanken een succes
  B.Mathijs is geen sociaal voelend mens.
  C.Mathijs heeft een psychologisch probleem.

  Lekker een simplistische redenering. Ga je binnenkort publiceren waarom alle libertarians psychologische problemen hebben?

  @ bertje.

  Uw argument is gewoon een ad hominem.

  @ Henkie

  Als voedselbanken handel zijn, is het mooi want dan hebben ze minde overheidssteun nodig. Mijn stiefvader (sociaal democraat en psycholoog) verdient er €47 per uur aan de sociale sector. Mijn oom heeft een bedrijf Agens wat zo’n €30,- miljoen waard is. Daarom wil ik bij deze even alle linkse en rechtse mensen bedanken.

  @ Evert,

  Ze kunnen hen impulsen niet bedwingen.

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 15.12 uur

 25. Excussen, nu zie ik het weer staan

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 15.13 uur

 26. Excuses voor de spam maar het meeste van dit forum bestaat uit spam dus dat maakt niet zoveel uit.

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 15.15 uur

 27. Mathijs ter Wee al heb ik helemaal geen hersens of verstand,zelf dan ben ik nog in staat om te begrijpen dat armoede en voedslbanken veroozaakt worden door asociale mensen zoals jij mensen die alleen maar aan geld en aan zich zelf kunnen denken mensen die eerst even uitgaan zitten rekenen wat het goedkoopste is mensne die economiese groei belangrijker vinden dan eten voor hun medemens wat jij aan hersens teveel hebt kom je tekort aan geweten Matthijs ga je schamen man als je tenminste nog enig gevoel voos schaamte hebt !!!!!

  Reactie door bertje die stom is — zaterdag 18 maart 2006 @ 15.27 uur

 28. Bertje, dacht je nu werkelijk dat een persoon als Mathijs ter wee schaamte kan tonen?

  Nee man, die jongeman (zich student noemende) studeert op jouw kosten jaar in jaar uit en scheld de weldenkende uit met argumenten die hij uit vuilnis blaadjes te weten is gekomen.

  Jammer is dat hij zijn intelligentie Quotiënt niet vermeld.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 18 maart 2006 @ 15.40 uur

 29. ‘De’ primaat van de politiek zou een betere bewoording zijn. Dat zelfstandig naamwoord vertegenwoordigt naast de mens ook alle apen en halfapen.

  Reactie door Edward — zaterdag 18 maart 2006 @ 15.48 uur

 30. Mathijs de kans dat jij op een dag ook kwetsbaar en afhankelijk van de solidariteit van anderen zult zijn, is behoorlijk groot. Hoop dat je dan nog eens terugdenkt aan je standpunten van nu.

  Reactie door Mieke — zaterdag 18 maart 2006 @ 16.05 uur

 31. @ Mathijs
  Laatse bericht van mij aan jou.
  messias1GEENSPAM……

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 18 maart 2006 @ 16.12 uur

 32. Ouwe Dirk dat heb je mooi gezegd, en nee ik denk niet dat zo iemand gevoel voor schaamte heeft dit soort mensen heeft vaak alleen gevoel voor zich zelf, zij zijn vaak hoog begaafd maar snappen werkelijk helemaal niks van beschaving en democratie, en zijn zonder moraal.
  Dirk ik hoop niet dat hij ergens bij jou in de straat woont!!!!

  bertje

  Reactie door bertje — zaterdag 18 maart 2006 @ 16.14 uur

 33. @ Bert, Hoog begaafde mensen zijn over het algemeen uiterts sociaal….dus dat zal hij waarschijnlijk niet zijn. Het is naar mijn idee, juist doordat de middelmatigheid het meest kansen heeft in onze samenleving, waardoor werkelijke beschaving uitblijft.

  Reactie door Mieke — zaterdag 18 maart 2006 @ 16.29 uur

 34. @ bert,

  Alweer een ad hominem argument. Dat valt me van je tegen. Kijk echt sociaal zijn betekend volgens mij dat ik goed voor mijn ouders zorg als zij oud en dement worden. Het betekend niet volgens mij dat de overheid mij dwingt geld af te staan aan haar. Iemands geld afpakken is diefstal. “zitten rekenen wat het goedkoopste is mensne die economiese groei belangrijker vinden dan eten voor hun medemens” Kijk, nergens staat dat ik eten voor mijn medemens niet belangrijk vind. Maar ik maak mijn er inderdaad niet zoveel zorgen om. In Amerika gaat er ook niemand dood van de honger. Verder als de belastingen worden verlaagt sluiten vraag en aanbod van werk beter op elkaar aan.

  http://www.mises.org/story/2073

  @ Ouwe Dirk

  Dat was wel een erg zinnige bijdrage van jouw.

  @ Mieke

  Ik ben voor een particuliere sociale verzekering op vrijwillige basis. Zo kan ik mij altijd verzekeren. Maar ik geef toe. Als ik laag opgeleid, vrouw, allochtoon, bejaard, bureaucraat (enz.) ben zou ik waarschijnlijk ook uit eigenbelang op de SP stemmen. Hoewel ik er aan twijfel.

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 16.37 uur

 35. Het valt mij op dat veel mensen zich met mijn persoonlijkheid en intellect bezig houden. Zeer boeiend. Dit was wel een beetje wat ik hier had verwacht. Een beroep doen op sentimenten zeggen dat de ander de “bad guy is.”

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 16.41 uur

 36. Wees gerust, ik zal jullie alleen af en toe tijdens de weekenden plagen.

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 16.42 uur

 37. Mathijs je zult het wel weer”een ad hominem argument van mij vinden”maar ik ben ook in jou teleurgesteld” omdat je blijkbaar niet begrijpen kan dat iedereen een vader en moeder heeft en en ik wordt verdrietig van jouw “economiese manier van denken, en word ik misselijk van mensen die wel alles uit kunnen tot op drie cijfers achter de komma ,maar die inweze zo slim zijn dat ze niet eens tot 5 kunnen tellen vat je dat Mathijs !!!

  Reactie door BERTJE die geen rekenmachine nodigt heeft om na te kunnen denken — zaterdag 18 maart 2006 @ 18.42 uur

 38. I’ll make your day. 1,2,3,4,5 Here you go!

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 18.48 uur

 39. Voor de echte diehards: http://www.lrz-muenchen.de/~hr/numb/pi-irr.html

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 18.49 uur

 40. @34 mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 16.37,

  “Kijk echt sociaal zijn betekend volgens mij dat ik goed voor mijn ouders zorg als zij oud en dement worden.”.

  Oh dus je hebt alles aan je ouders te danken?
  Die hebben jou les gegeven, de stoep en de staat aangelegt zodat je makkelijk kan verplaatsen op fiets en/of auto. Als je met de trein gaat dan wordt die bestuurd door je vader en je moeder is er voor de koffie, etc, etc ?

  Eventjes verder kijken dan je neus lang is,
  je hebt veel te danken aan andere mensen.

  “Wees gerust, ik zal jullie alleen af en toe tijdens de weekenden plagen.”.
  Oh leuk, kunnen we toch nog af en toe een nuttig en boeiend discussie voeren met een hoog intellect persoon. Nu even wat eten maar daarna snel weer terug voor een boeiend gesprek.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 18 maart 2006 @ 18.55 uur

 41. @34 Ben jij dan niet van plan om bejaard te worden? En denk je dat je er dan nog wat aan kunt doen als men op dat moment besluit dat we niet meer aan bejaardenzorg doen, of als men dan beluit dat pensioen en aow niet meer van toepassing zijn, of dat de door jou nu afgeloten verzekeringen niet meer uitkeren? En daarnaast…..het risico dat je kwetsbaar en afhankelijk wordt van de solidariteit van anderen, loopt iedereen iedere dag. Daar kun je je niet tegen verzekeren.

  Reactie door Mieke — zaterdag 18 maart 2006 @ 19.20 uur

 42. @ Evert Tigchelaar jr

  “Eventjes verder kijken dan je neus lang is, je hebt veel te danken aan andere mensen.” Inderdaad maar dit verondersteld nog niet dat we voor al die dingen de overheid nodig hebben.

  Hahaha, cynisme daar hou ik van!

  @ Mieke

  Als ik bejaard ben zijn er vele mogelijkheden.

  a. De AOW is er vast niet meer.
  b. Ik leef in het buitenland.
  c. Ik heb genoeg geld om van te kunnen teren.
  d. Ik ben particulier verzekerd.
  e. Ik leef van filantropie.

  “het risico dat je kwetsbaar en afhankelijk wordt van de solidariteit van anderen, loopt iedereen iedere dag. Daar kun je je niet tegen verzekeren.” Ik loop dat risico inderdaad. Maar je kan jezelf volgens mij tegenwoordig voor alles en nog wat verzekeren.

  “En denk je dat je er dan nog wat aan kunt doen als men op dat moment besluit dat we niet meer aan bejaardenzorg doen,”

  Uiteindelijk is er altijd de wil nodig als men zorg voor bejaarden wil. Dit kunnen mensen uit vrije wil doen of men kan het de overheid laten doen.

  Reactie door mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 20.09 uur

 43. @42 mathijs ter wee — zaterdag 18 maart 2006 @ 20.09,

  Nee, niet voor alle dingen heb je de overheid nodig maar sommige dingen hoe je wel liever in eigen hand en laat je niet over aan geld geile bedrijven. Ook b.v. scholen motiveren door met geld te zwaaien is slecht, dat is vragen om spook leerlingen en de stof makkelijker te maken om de cijfers op te krikken.

  cynisme? ‘wijsgerige school bij de oude Grieken’, aha leuk, onder het genot van lekker eten en drinken studeren. Zijn de scholen daar bij jouw nog zo? Heb jij even mazzel zeg ;).

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 18 maart 2006 @ 22.57 uur

 44. @45

  Ja je kunt je wel overal voor verzekeren….maar dat betekend nog niet dat je ergens van verzekerd bent. Het betekend alleen maar dat men wil dat je premie betaald. Als het op uitkeren aankomt kan men zomaar opeens van gedachte veranderen blijkt nu bijv. bij mensen die zich ooit tegen arbeitsongeschikheid hebben verzekerd.

  Maar we dwalen een beetje af en ik vraag me af hoe jij dan denkt dat het wel zou moeten. Moeten mensen die nu afhankelijk zijn van een voedselbank dan maar gewoon dood gaan ofzo? Of voeren we iedereen die niet meer ‘bruikbaar’ is af naar een onbewoond eiland? Ik begrijp niet zo goed hoe jij dat dan voor je ziet?

  Reactie door Mieke — zaterdag 18 maart 2006 @ 23.47 uur

 45. Mathijs weten je ouders dat je op het web aan het surfen bent en dat je onzin zit uit te kramen, of ben je alleen thuis en die je gewoon waar je trek in hebt, by the way Mathijs er bestaan ook giftige paddestoelen dus kijk uit welke je eet!!!!

  Nou ik hoop dat je wat aan me gehad hebt en dat je een mooie spreekbeurt gaat huden voor de andere kinderen in je klas , goed op blijven letten en je best doen op school !!!

  Reactie door BERTJE — zondag 19 maart 2006 @ 2.01 uur

 46. @ Evert Tigchelaar jr

  “Ook b.v. scholen motiveren door met geld te zwaaien is slecht, dat is vragen om spook leerlingen en de stof makkelijker te maken om de cijfers op te krikken.” In een geprivatiseerd markt moet de overheid wel voor regulatie en controle zorgen dus dan zijn die problemen die u noemt zijn onwaarschijnlijk. Ze komen nu trouwens wel eens voor.

  Uiteindelijk hebben we inderdaad voor sommige dingen de overheid nodig. Over sommige van die dingen twijfel ik wel. Infrastructuur bijvoorbeeld. De huidige privatisering van het geweldsapparaat baard mij ook wel zorgen.

  Wellicht was sarcasme een beter woord geweest. Wij eten thuis alleen maar aardappel als warm eten dus ik ben aangekomen sinds ik Groningen zit. Hopelijk leest de gezondheidspolitie niet mee. Vooral pasta’s gaan er makkelijk in.

  @ Mieke

  “Als het op uitkeren aankomt kan men zomaar opeens van gedachte veranderen blijkt nu bijv. bij mensen die zich ooit tegen arbeitsongeschikheid hebben verzekerd.” Ten eerste, je kan dan een onderneming vervolgen. Ten tweede, het is zeer slecht voor de reputatie van zo’n onderneming.

  “Moeten mensen die nu afhankelijk zijn van een voedselbank dan maar gewoon dood gaan ofzo?” Dood gaan ze waarschijnlijk niet. Tenzij Nederland Ethiopië word. Er is een wil nodig om deze mensen niet dood te laten gaan en die ontbreekt niet. Naar mijn mening moet de sociale zekerheid op vrijwillige basis via de particuliere sector worden geregeld. De overheid kan eventueel ook sociale zekerheid aanbieden maar dan moet men zich nog steeds op vrijwillige basis verzekeren.

  Reactie door mathijs ter wee — zondag 19 maart 2006 @ 2.28 uur

 47. Mathijs ben je wel eens in een bibliotheek geweest of heb je wel eens in de etalage van een boekwinkel gekeken of gewoon een keer er langs gelopen en vond je het eng of spannend of weet je het zelf niet??
  Mathijs ben jij wel eens op het eiland Rottum geweest en lijkt het je misschien wat om daar te gaan wonen in je eentje samen met de stemmen in je hoofd , als het van je ouders mag en als je goed je best doet op school ga ik het vervoer voor je regelen en betaal ik de verblijfs kosten en alle verzekeringen, over je ouders hoef je je ook geen zorgen meer te maken want die hebben jou opgevoed in de geest ieder voor zich en God voor ons allen dus die redden zichzelf ook wel zonder jou, en anders sluiten ze gewoon een verzekering af toch.
  Nou als je zin hebt en het mag van je ouders laat wat van je horen dan ga ik het zo snel mogelijk regelen allemaal!!!!

  Laat snel horen wat je van mijnplan vind en over geld hoef je je geen zorgen te maken ik betaal alles !!!!

  Reactie door Je vriend Bertje — zondag 19 maart 2006 @ 8.06 uur

 48. @Mathijs
  Doe mij maar een verzekering dan,maar wel een betaalbare [net als die nieuwe zorgverzekering,lol]. Kan ik er dan ook een aanvullend (lunch)pakket erbij krijgen? :)

  Reactie door Riave — zondag 19 maart 2006 @ 10.11 uur

 49. @Mathijs,
  Ook in private sectoren zijn er regels die gevolgd dienen te worden.

  En elke regel is zo intelligent als de maker of het compromis.

  In jouw wereld keuze geldt een jungle wet, onze hersenen maken ons anders dan de meeste dieren, het zou toch zonde zijn deze evolutie niet te gebruiken voor het maken van nieuw soort samenleving met acceptatie voor allen ,ook de mindergeslaagden!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 19 maart 2006 @ 11.01 uur

 50. @35, 36, MtW, aangezien de rest van uw ‘reacties’ voor zich spreken.

  Ik denk dat u oogst, wat u zaait. Echter, u verwisselt de algehele verbazing, hier, over uw zelfontkoppeling met de samenleving om u heen, ongetwijfeld als gevolg van de zelfbevestiging die u meent te vinden in libertarische geschriften, met ‘n vermeende interesse in uw persoonlijkheid en intellect.
  Ik denk dat u wel meer zaken abusievelijk verwisselt. Zo denkt u dat de reacties op uw uitlatingen een uitnodiging zijn, om meer van uw inzichten met de SP-achterban te komen delen. Ik vermoed dat u werkelijk overtuigd bent van uw uitlating onder #36. En ook daar verwisselt u uw intenties met het effect dat die zouden hebben. Waarom denkt u dat u hier iemand “plaagt”? U doet hier echt niets anders, dan ‘n verbijsterend inzicht geven in de oorsprong en uitwerking van uw visie. Een visie, mocht u dat nog niet duidelijk voor ogen hebben, die geen SP’er met u zal delen. (U zou ‘n dergelijke ‘tactiek’ al ergens hebben verraden, maar alleen, wanneer uw motief zou zijn, om de overtuigingen hier te sterken, door ze af te zetten tegen uw a-sociale commentaren, bent u effectief.) Dat u daar zo in volhardt, zegt echt alleen maar iets over u en dat, wat dat over u zegt, is niet zo gunstig voor u.
  U zult dat niet van mij aan willen nemen, maar voor uw eigen welzijn raad ik u aan, om professionele hulp te zoeken, om u te helpen uitvinden, waar uw minachting voor uw eigen soort vandaan komt. Ook die zegt namelijk niets over ‘de soort’, maar alles over uzelf.
  Het aanbod van ‘je vriend Bertje’ is wel bijzonder gul, maar biedt u geen oplossing.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zondag 19 maart 2006 @ 12.43 uur

 51. Mieke :een pracht antwoordt :hoogbegaafde mensen kunnen zeer goed relativeren en zich byzonder goed verplaatsen in situaties van andere .

  Reactie door fred — zondag 19 maart 2006 @ 13.12 uur

 52. @ bertje
  “Mathijs ben je wel eens in een bibliotheek geweest of heb je wel eens in de etalage van een boekwinkel gekeken of gewoon een keer er langs gelopen en vond je het eng of spannend of weet je het zelf niet??” Ik kom regelmatig in de ub en schrijf wekelijks essays voor Engels.
  @ Riave
  Die zorgverzekering is voor mij nog wel te betalen. Zie: http://www.uk.rug.nl/archief/archief.html
  @ Sabineke van Schie-Pleines
  In mijn wereld van de keuze gaat men uit van rationele vrije individuen.
  “het zou toch zonde zijn deze evolutie niet te gebruiken voor het maken van nieuw soort samenleving met acceptatie voor allen ,ook de mindergeslaagden!”De tijd heeft echter nog niet laten zien dat de evolutie richting een samenleving gaat die u voor ogen hebt. Verder kunnen in “mijn”samenleving mindergeslaagden prima geaccepteerd worden.

  @ Boudewijn Pleines

  “Zo denkt u dat de reacties op uw uitlatingen een uitnodiging zijn, om meer van uw inzichten met de SP-achterban te komen delen.” Ik ben hier niet om de SP-achterban te overtuigen. Zulke dingen zijn haas onmogelijk. Als iemand eenmaal een visie (zoals ik of SP-ers) hebben geven zij die moeilijk op. Behalve als je nog jong bent. Zelf was ik vroeger PvdA fan. Wel ben ik geïnteresseerd in serieuze kritiek van de forumleden hier. Ook kan ik tot op zekere hoogte hen visie over bijvoorbeeld de VS delen (dat het godsdienstfreaks zijn/ dat Bush een idioot is). Anderzijds, wil ik niet in een te grote stereotypering vervallen en toch het beeld enigszins rechttrekken.

  “Waarom denkt u dat u hier iemand “plaagt”?” Dat zie ik aan de reacties.

  Ik ben inderdaad eigenwijs.

  Reactie door mathijs ter wee — zondag 19 maart 2006 @ 13.39 uur

 53. @42 Mathijs je bent er nog één vergeten:
  Ik, de messias, waar velen binnen mijn
  kring hoge verwachtingen van hebben,
  want met de opsomming van dit rijtje
  kan het betekenen, dat ik niet alleen
  leef van het geld dat anderen mij na-
  laten om te beheren, (bijv. mijn broer)
  maar uit de opsomming van dit rijtje
  is al op te maken dat ik een, wat mij
  voorgehouden werd, een échte missie
  zelf ter hand te nemen en mogelijk niet
  eens oud wordt, dus die zorg heb ik al
  helemaal niet. Ik vaar gewoon ter hemel
  op de mij aangegeven tijd en totdien ga
  ik zorgeloos door de wereld, mijn we-
  reld, één waar alleen ik in geloof en
  het gros van de Nederlandse samenleving
  absoluut geen heil in ziet, maar ze
  kunnen best gelijk hebben: ik Mathijs
  kan dat niet overzien en evt. zelfs
  niet meer na vertellen…exit profeet.
  —————(einde: “f”!!)———-

  Je vertelt je broer of je vrienden toch
  wel even dat de Verzekering niet zal
  uitbetalen, als een óngeluk niét bewe-
  zen kan worden.

  Wat vind jij eigenlijk dat jij zou moe-
  ten verdienen? Ook nog de hemel op aar-
  de rondbrengend tot dan in een zalig
  niets doen? Lukt niet hoor, als je niet
  als de donder je ook richt op andere
  aktiviteiten dan studeren is jouw toe-
  komstverwachting alleen al ten dode op
  geschreven.
  MEER VRIJHEID betekent al vast niet dat
  anderen het voor je gaan invullen op
  kosten en lasten voor hún inspanningen.
  Meer vrijheid voor jezelf vergaren kan
  niet betekenen voor anderen minder vrij
  heden in petto te hebben.
  Bij jou riekt het naar opportunisme van
  de bovenste plank.
  Heeft jouw club trouwens een aantal
  Messiaantjes in de aanbieding, dan hoe-
  ven ze ons HIER niét het Hof komen ma-
  ken. Op een stad vol van die gasten zit
  ten we hiér niét te wachten.
  Op dit moment is je boodschap nog
  profaan!
  Mogelijk denk ik na jaren: daar komt ‘n
  PROF aan !
  (Echter dan zal er ontzettend veel moe-
  ten gaan veranderen).

  Reactie door Madelief — zondag 19 maart 2006 @ 13.59 uur

 54. @ Madelief,

  “Wat vind jij eigenlijk dat jij zou moeten verdienen?” Verdiensten gaan niet over een mening maar over prestaties. Nu verdien ik ongeveer €10,- per uur bij een baan wat eigenlijk een soort hobby van mij is. Daarnaast verdien ik bij een andere baan tussen de €50,- en de €150,- per uur.

  Reactie door mathijs ter wee — zondag 19 maart 2006 @ 14.25 uur

 55. @53Madelief

  Dit brengt ons op het punt waar we zijn moeten. Want om te beginnen moet natuurlijk de maat van het geld, waarmee in ons maatschappelijke systeem de competenties van mensen worden afgemeten, vervangen worden door wat ik noem een “menselijke maat”. Met andere woorden, er moet onderzocht worden of er een objectief meetbaar verband zou kunnen bestaan tussen de beloning voor te verrichten arbeid en iemands competenties. Nog bondiger uitgedrukt: we moeten kijken of de prestaties van mensen gekwantificeerd kunnen worden, of we competenties kunnen vangen in getallen. Een getal betekent immers ook automatisch een maat voor de bijpassende beloning. En natuurlijk is het dan niet zo dat de competenties van een persoon al vast liggen door de beloning die men zich in een maatschappelijke jungle als die van ons, toevallig of niet, heeft weten toe te eigenen.

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 19 maart 2006 @ 14.36 uur

 56. @ Wattenstaafie

  “Met andere woorden, er moet onderzocht worden of er een objectief meetbaar verband zou kunnen bestaan tussen de beloning voor te verrichten arbeid en iemands competenties.” Men word niet alleen beloond voor competenties. Het hangt ook af van het risico van het werk of bijvoorbeeld het plezier van het werk. Die objectieve meetbaarheid lijkt mij lastig, aangezien die gelegen is in subjectieve oordelen.

  “Nog bondiger uitgedrukt: we moeten kijken of de prestaties van mensen gekwantificeerd kunnen worden, of we competenties kunnen vangen in getallen.” Ahhh, geld dus.

  Het zal mij niet verbazen als uw maatlat uiteindelijk gewoon de marktprijs van arbeid is.

  Reactie door mathijs ter wee — zondag 19 maart 2006 @ 15.33 uur

 57. Hallo mensen ik ben één van mijn patienten kwijt heeft u misschien een wat verward persoon gezien met een zak reken machiene die steeds kosten baten analyse’s maakt en daarmee mensen lastig valt het schijnt dat hij hier ergens rond hangt , en zou u zo vriendelijk willen wezen indien u hem ziet eventjes kontakt op te nemen met het Pieter Baan Centrum

  Reactie door Dokter Bertje — zondag 19 maart 2006 @ 16.07 uur

 58. @46

  Beste Matijs, het lijkt me gewoon best een goed plan, als je hier pas weer meepraat NA je landing op planeet aarde. Want weet je…als je hier eenmaal in het echt rondloopt, ziet alles er ineens zo anders uit. Ondertussen wens ik je heel veel sterkte toe tijdens die landing.

  Reactie door Mieke — zondag 19 maart 2006 @ 17.17 uur

 59. @58 Geachte Dr. Bertje, collega.

  Begrijpend lezen is zoals U weet voor sommige mensen erg moeilijk.
  Inconsistent en incongruent brallen is blijkbaar het enige wat deze mensen kunnen.

  Zij voelen nooit geen nattigheid, al stijgt het water hen boven het hoofd.
  Onafgebroken brallend zullen zij verzuipen.

  Bij het onderhavige exemplaar vraag ik mij in alle ernst af of de genese van deze cognitieve retardatie erfelijk, aangeboren, traumatisch dan wel psychotraumatisch is.

  Deze interesse is niet zo zeer persoonsgebonden maar ingegeven door de gradatie waarin deze retardatie zich manifesteert.
  Voorwaar een interessante casus.

  Wellicht kunt U mij van nadere info voorzien?

  Met professionele groet,
  Prof. Dr. wattenstaafie

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 19 maart 2006 @ 18.24 uur

 60. @46 mathijs ter wee — zondag 19 maart 2006 @ 2.28,

  Onwaarschijnlijk? Eerder waarschijnlijker met privatisering, gaan ze meer achter geld aanhuppelen.

  Infrastrucuur op zich moet in handen blijven van de overheid, onderhoud en verbetering van de infrastructuur zou je kunnen laten doen door bedrijven.

  Ik meende al dat je sarcasme bedoelde.
  Och, je moet je niet bang laten maken door de gezondheidspolitie.
  Maar sommige mensen zijn wel te dik, vooral
  van die modieuze meiden met te korte truitjes, het zijn net varkens. Maar ja, ze moeten toch warm zien te blijven.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 19 maart 2006 @ 19.32 uur

 61. Hoogeleerde zeer gerespekteerde Prof.Dr. Wattenstaafje.

  Hier mijn bevindingen en naar ik hoop antwoord op uw vragen.
  Over de erfelijkheids factor aangaand de cognitieve beperkingen en gebreken die zich manifesteren en de ernstige schade die reeds is veroorzaakt kan ik u helaas niet meer vertellen dan dat de gegevens van beide ouders ontbreken , ervan uitgaande dat Patient in casu tot nu toe enig en uniek is in de moderne geneeskunde ik van mening ben dat het hier geen erfelijke hersenafwijking betreft.

  Langdurig onderzoek en gesprekken met Patient welke collega Prof.dr P Baan en zijn staf met Patient gevoerd hebben zowel Prof dr Baan als mijzelf ervan overtuigd dat het hier een ernstige persoonlijkheids stoornis berteft veroorzaakt door de sociale omgeving en anderzijds hebben foto’s van Patient aangetoond dat de overgebleven twee hersencellen niet langer met elkaar verbonden zijn en een mogelijke verklaring zijn voor Patient verwardheid en Patient ernstig beperken in het doen van waarnemingen.
  Patient geeft echter zelf aan geen noemenswaardige hinder te ondervinden van bovengenoemde disconektie en Patient weigert verdere medewerking aan behandeling.

  De de Medische Staf van het Hubertus du Bravé instituut is dan ook unaniem van mening dat Patient op de mogelijkheid gewezen zou dienen te worden gebruik te kunnen maken van onze faciliteiten op het eiland Rottummerplaat alwaar de noodzakelijke langdurige behandeling meer kans van slagen heeft en Patient zich niet langer meer aan behandelling kan ontrekken en wat vaker aan zelfreflexie kan doen.
  De kosten van deze behandelling komen uiteraard geheel voor rekening van de hr Bertje oprichter van ons instituut .

  Verder moet ik opmerken dat ik Patient niet in staat acht om de weekenden zonder begeleiding buiten de kliniek door te brengen,gezien communicatiefe vaardigheden van Patient.

  Indien de toestand van Patient het toestaat
  wil ik er op aandringen zo spoedig mogelijk met behandelling op Rottummerplaat te beginnen en indien de toestand van Patient verslechterd of verder achteruit gaat Patient voorlopig in afzondering te houden op de gesloten afdeling.

  Met de meeste Hoogachting verblijf ik,

  Dr Bertje

  Geneesheer direkteur

  Reactie door bertje — zondag 19 maart 2006 @ 20.38 uur

 62. @61 Geachte Dr. Bertje, collega.

  Naar aanleiding van de door u verstrekte info heb ik besloten onmiddellijk tot actie over te gaan.
  Ik heb mij conform de recentelijk herziene Wet Urgentieprocedure In Bewaringstelling met verwijzing naar artikel 3 sub. 2 lid A, C gewend tot Officier van Justitie J. M. te O. met verzoek tot opsporing aanhouding en in bewaringstelling van betrokkene.

  Bij verdere ontwikkelingen in deze zal ik U uiteraard op de hoogte stellen.

  De door U aangereikte optie Rottumerplaat, lijkt mij gezien de ernst van de casus een uitstekende en kan een uitdagend experiment betekenen.

  Dank voor Uw snelle en adequate respons.

  Met professionele groet,
  Prof. Dr. Wattenstaafie

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 19 maart 2006 @ 20.54 uur

 63. @57, 59, 61,

  whahahahahahahahahahahha…wat zouden we toch beginnen, hier op deze planeet, zonder de hulpverlening….

  Reactie door Mieke — zondag 19 maart 2006 @ 21.18 uur

 64. maar voorlopig verkies ik mij te wenden tot het buitenaardse…..wonderlijk fenomeen……

  Reactie door Mieke — zondag 19 maart 2006 @ 21.20 uur

 65. Zouden de professoren hun niveau van het gesprek willen aanpassen zodat de rest ook hun wijsheden niet onthouden wordt?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 19 maart 2006 @ 21.20 uur

 66. Doen professoren dat wel eens dan Evert? Dat is toch juist het tructje? Hoe moet je anders een hoop nonsens vertellen zonder door de mand te vallen?

  Reactie door Mieke — zondag 19 maart 2006 @ 21.28 uur

 67. @66 Mieke zondag 19 maart 2006 @ 21.28,

  Weet ik niet, met professoren heb ik normaal niet te maken. Ja, goede vraag, haha :D (rofl).

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 19 maart 2006 @ 22.12 uur

 68. @ Evert Tigchelaar jr

  “Onwaarschijnlijk? Eerder waarschijnlijker met privatisering, gaan ze meer achter geld aanhuppelen.” Achter geld aan huppelen “an sich” is niks mis mee. Ik denk dat de hedendaagse scholen wel een eurotje meer kunnen gebruiken. Hoe meer geld men heeft des te beter men onderwijs kan geven. Spookleerlingen zijn het probleem v.d. ouder en ook voor de reputatie v.d. school.

  “Infrastrucuur op zich moet in handen blijven van de overheid, onderhoud en verbetering van de infrastructuur zou je kunnen laten doen door bedrijven.” In Frankrijk is sommige infrastructuur in handen van particulieren en het gaat er aardig goed mee. Volgens mij is die nieuwe brug dat ook. Nieuwe vormen van infrastructuur voor informatie zijn ook grotendeels (helemaal) in handen van ondernemingen. Ik kan mij problemen voorstellen die een geprivatiseerde snelweg kunnen veroorzaken. Maar hier geld, eerst zien dan geloven.

  Reactie door mathijs ter Wee — maandag 20 maart 2006 @ 1.45 uur

 69. Mathijs ter Wee,

  Ik weet niet hoe je het voor elkaar hebt gekregen maar blijkbaar is men jouw aanwezigheid in de kliniek zat geworden en hebben ze je niet opgehaald, of je bent ontsnapt, hoe dan ook je bent nog steeds hier en dat hadden we niet afgesproken jij zou alleen in het weekend thuis zijn hadden we afgesproken.
  Ben je aleen thuis,en weten je ouders dat je nog steeds thuis bent ????!!!!

  Reactie door je vrind bertje — maandag 20 maart 2006 @ 2.37 uur

 70. Hoogeleerde Prof dr. Wattenstaafie,

  Met ontsteltennis moet ik u mededelen dat de door u ondernomen aktie( zie uw laatste brief aan mij aangaande de Urgentie Procedure Inbewaringstelling) niet het gewenste resultaat heeft bereikt en u absufsievelijk formulier A7j444 verwisseld heeft inpv het door u bedoelde en genoemde PY944 K3 formulier met als gevolg dat Patient in casu ontslagen is en weer vrij rond loopt.

  Hopend u voldoende geinformeerd te hebben
  verblijf ik .

  dr. Bertje

  Reactie door je vrind bertje — maandag 20 maart 2006 @ 3.03 uur

 71. Wat ik zelf vind, dat IK verdien?
  Een leuke funktie m.b.t. kwaliteitscon-
  trôle bij voorbeeld kan wél schelen in
  wélke branche.
  Het zou al mooi zijn als Mathijs, na geno-
  ten opleiding waaraan ook ik bijdraag, toch
  althans een boterham weet te verdienen in
  een beroep waarvoor hij niet meer wil be-
  taald worden dan waarvoor de functie op
  zich werd gekwalificeerd. Classificeerder
  is mogelijk zo’n beroep waarbij hij zich
  kan uitleven binnen de hem aangeboren en
  verworven mogelijkheden.
  Stinkt geld nou niet of wel, of is het af-
  hankelijk van de handen waarmee je het aan-
  pakt? “Zo de jus de tomate”, dat kan nog
  wat worden ook! Vraag is of wij er ook soep
  van lusten en dat….?

  Reactie door Madelief — maandag 20 maart 2006 @ 3.50 uur

 72. @61 Geachte Dr. Bertje, collega.

  Nee, geenszins vewisseling van formulieren of nummers

  Ik ben benaderd door min. P. H. D -eerst en laatst verantwoordelijke- die met het verzoek tot nuancering van de ernst van de casus kwam.
  Dit opdat hij vanuit de bijzondere handvatten welke de Wet op de Terreurbestrijding biedt in deze zaak onorthodoxe methodes overweegt en ook bereid is om deze toe te passen.
  Echter hiervoor is een medische onderbouwing nodig.
  Daarom wordt er nu vanuit Justitie op aangedrongen om met een deugdelijke risicoanalyse te komen
  Echter ik kan hem in deze denk ik beter naar U verwijzen, dit omdat uw empirische bevindingen uiteindelijk actie zoals beoogt door justitie kan legitimeren

  Met professionele groet,
  Prof. Dr. Wattenstaafie

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 20 maart 2006 @ 4.05 uur

 73. armoede?
  zoveel mogelijk mensen moeten werken.
  iedereen met geen werk moet zijn best doen om dit te vinden.

  maar de behandeling van uitkeringstrekkers beint te rieken naar je reinste discriminatie.

  dwangarbeid,
  afnemen van inkomen,
  psychies onder druk zetten,
  intimidatie,
  inbreuk op privacy door huisbezoek controle,
  alleenstaanden worden extra gedicrimineerd,
  (van de 100 cv’s in de reintergratiebedrijf computers was er een samenwonend)

  Een persoon met een middelmatig koophuis en hypotheekrente aftrek leunt
  meer op de staat als die hele uitkeringstrekker,
  bovendien die hypotheekrentetrekker brengt t naar de bank en de
  uitkeringtrekker geeft t uit aan koopkracht. bron: de belastingdienst.

  gaan we de hypotheekrentetrekker ook naar een sociale werkplaats sturen?
  mischien moet iedereen met hypotheekrente aftrek naar n oorlogsgebied?
  beter is om hem zijn hypotheekrente aftrek in te houden,
  en hem te stalken met een huisbezoek?
  beter hem te dreigen dat hij per volgende maand een huurhuis betrekt.
  en de betaling ervan leggen we bij de gemeente/stadsdeel.

  u ziet, dit kan niet
  dit is meten met 2 maten voor 2 groepen.
  mvg zzzaai

  Reactie door zzzaai — maandag 20 maart 2006 @ 12.38 uur

 74. Foutje prof.dr. Wattenstaafie.
  U bedoelt ongetwijfeld niet:
  met professionele groeten, maar
  met profetionele groeten,
  ligt meer in de lijn van de zeer
  scherp gestelde verwachtingen,
  van uw lezers.
  In vertwijfelde hoogachting uw
  berichten spoedig te mogen tegemoet
  zien, met vriendelijke groet, M.

  Reactie door Madelief — maandag 20 maart 2006 @ 16.23 uur

 75. Dennendal 21/03/06

  Geachte Prof.dr. Wattenstaafie,

  Met ongeloof en woede heb ik kennis genomen van uw laatste schrijven d.d 20/03/06 aangaande het verzoek van de hr,P.H.D. waarin mij verzocht empirische bevindingen en conlcusies voorzien van de door mij en mijn staf gemaakte risico analyse aangaande mijn patient M.t.W te rapporteren aan eerder genoemde hr P.H.D.

  Art.98.par.3 sectie 8.3 blz 9 linksonderaan wetb.v.strafrecht aangaand Bescherming persoonsgegevens en wet op de Privacy, en de door mij afgelegde eed verhinderen mij gehoor te geven aan bovenstaand verzoek daar de hr P.H.D.zelf reeds enkele jaren onder behandeling is bij de Hubertus du Bravé kliniek en daardoor inzage zou verkrijgen in gegevens van medepatient welke handelling bij wet en de door mij en mijn staf afgelegde eed ten strengste verboden is.

  Wel vindt u bijgaand risico analyse gemaakt door collega Prof P. Baan welke mijns inziens voldoende moet zijn en weinig ruimte laat voor twijfel, en wiens bevindingen ik onderschrijf en conlussies ik deel.

  Vol verbijstering verblijf ik

  dr Bertje

  Geneesheer Direkteur

  RISICO ANALYSE M.t.W

  Langdurige observatie en analyse hebben aangetoond dat MtW,aan een zeer hardnekkige zeldzame vorm van Insensitivo Non Enpatikahomerus de SoloMio Deo di Massa
  lijd welke reeds in vergevorderd stadium nu manifest geworden is ,maar verder geen gevaar voor de samenleving als zodanig hoeft te betekenen Patient leeft in eigen fantasie wereld maar is volstrekt ongevaarlijk.
  Waar het betreft het nemen van maatregelen zijn zowel ikzelf als zo ook collega dr Bertje de mening toegedaan dat onorthodoxe maatregelen zoals voorgesteld door de hr P.H.D. niet oportuun daar zij mede ingegeven zijn door Paranoiademonie Insanediabolo voor welke hij behandeld wordt bij collega.

  M.t.E vormt mijns inziens dan ook geen gevaar voor de samenleving, en diend derhalve niet tegen zijn wil opgesloten te worden door een mede patient want dat zou het begin van het eind van de medische stand inluiden.

  Wel ben ik van mening dat indien mogelijk en uitvoerbaar M.t.E op korte termijn voor eigen bestwil elders onderkomen aan te bieden in een voor hem minder bedreigende omgeving . (Rottumerplaat, Madurodam, Disney Land USA ),of op gesloten afdeling in afzondering te houden, rest mij nog op te merken dat het surfen op internet patient niet ten goede zal komen en voor spanningen in eerder genoemde diskonektie zullen zorgen , en derhalve beter geen beschikking kan hebben over internet aansluiting .

  Prof dr P Baan

  Reactie door bertje — dinsdag 21 maart 2006 @ 4.32 uur

 76. Bertje, vriend.

  Ik zeg Vriend en meen dit oprecht.

  Ik heb besloten om mijn titels te verbranden; geeft nog enige warmte na de kille sfeer van de afgelopen dagen.
  Warmte is voor mij van meer belang dan de ‘belangrijkheid’ die dergelijke titels suggereren.
  Warmte waarvan ik weet dat jij die ook in je hart draagt naar je medemens toe.
  Helaas is dit niet bij iedereen zo, dat is dit afgelopen weekeinde overduidelijk gebleken.

  In beginsel heb ik respect voor ieder mens.
  Ik ga er óók vanuit dat ieder mens in beginsel goed is.
  Ook Mathijs is onschuldig geboren, heeft als baby óók een glimlach op zijn gehad.
  Dat Hij zich nu manifesteert zoals hij doet brengt mijn respect voor mensen in algemene zin niet aan het wankelen.
  Het leven laat zijn sporen na, soms door het milieu waarin je opgroeit, soms door ervaringen opgedaan, of een combinatie van beide.
  Ik zie Mathijs niet als een slecht mens, wel als slachtoffer.
  Soms is een op zichzelf kleine gebeurtenis in een pril leven al aanleiding tot ontsporing.
  Dit is een hele trieste zaak, maar komt helaas heel vaak voor.
  Wellicht heeft hij zich ooit achtergesteld gevoeld en probeert hij zich nu te wapenen met compensatiegedrag, heeft hij zo’n muur rond zich opgebouwd, om maar niet weer die krenking te hoeven ervaren.
  Ik weet het niet, ik ben geen psycholoog.
  Hoewel ik zeer heb genoten van ons toneelstukje, vind ik dat we nu weer verder moeten gaan met belangrijkere dingen.
  Ik hoop je nog vaak op dit log aan te mogen treffen en hoop echt dat je ooit nog (liefst gauw) zover komt om te gaan stemmen, want óók jou stem is nodig en ik weet waar die voor staat!!

  Groet wattenstaafie

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 21 maart 2006 @ 21.32 uur

 77. Wattenstaafie,

  Ik respekteer net als jou in beginsel ieder ander levend wezen .
  Maar zoals je zelf al gezegd hebt als ik het goed begrepen heb in het kort samengevat “Ieder mens is produkt van zijn opvoeding/sociale omgeving,” en dat ben ik volkomen met je eens en ik heb ook begrepen dat dat ook voor mijzelf geld ik ben immers niet anders,ik ben mens jij bent dat en Mathijs is dat ook.

  Nog nooit in geen van mijn reactie’s hier heb ik een dergelijk “toneelstuk” opgevoerd nog heb ik eerder iemand beledigd of onheus bejegend,of een ander zijn argumenten als onbespreekbaar krankzinnig of iets dergelijks terzijde geschoven of als inferieur beschouwd.
  Mathijs echter ,propageerd in wezen dat wij dieren of slaven zijn die dankzij de uitvinding van pocketcalculator nog steeds in leven zijn en verwacht van mij als “beschaafd en weldenkend mens” dat ik daarover in discussie ga of anders maar mijn mond moet houden.
  Wattenstaafie ik ben Bertje uit de Jordaan waar de bloemen voor de ramen staan …..berekening/kosten/baten analyses grafieken statistieken 1+1 is en blijft twee en daarmee bedoel ik niet de uitkomst van een som op een zakcalculator maar op mijn gevoel voor wat “ik” als mens als “normaal” ervaar hoe ondemocraties een ander dat ook vindt.

  Wat gebeurd is heeft inderdaad weinig met fatsoen of beschaving te maken en ook ik heb na zitten denken toen ik uitgelachen was, en ik ben heel erg blij dat jij dat dus ook gedaan hebt ook jij bent blijkbaar mens .
  Ik ben niet perfekt, ik heb de wiisheid niet in pacht, ik ben niet beter of slechter ,in mijn wereld is iedereen gelijk !!!Wie hij ook weze moge !!…….

  Ik heb er dan ook geen enkel probleem mee om hier mijn spijt te betuigen en mijn excuses aan te bieden voor de oneerbiedige manier waarmee ik Mathijs als persoon hier bejegend heb maar blijf ik van mening dat Mathijs en zijn denkbeelden en uitspraken en berekeningen de gehele mens als soort minacht en disrespekteert en ik dus niet van plan ben inhoudelijk op zijn argumenten in te gaan tenzij hij eerst meer respekt gaat tonen voor de mens als soort in het algemeen .

  Bertje

  Reactie door bertje — woensdag 22 maart 2006 @ 0.06 uur

 78. Mieke

  Dit is de echte Bertje.

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 22 maart 2006 @ 11.20 uur

 79. Klopt !!!!

  Reactie door bertje — woensdag 22 maart 2006 @ 19.03 uur

 80. Dat ik Jan Marijnissen een lekker puur mannetje vind in de goed zin des woords! en in Nederlands culturele context!!

  Hart op de tong, sociaal, en allemaal samen.

  Jan, zet hem op en zet ze af!!

  Reactie door Robin — zaterdag 12 augustus 2006 @ 15.31 uur