Bigger & Better

Bigger & Better

Een kunstenaarsimpressie van de wereld die Amerika heet.
Bigger & Better. (quicktime)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 29 maart 2006 :: 10.04 uur

40 Comments

40 reacties

 1. Lekker tendentieus weer, Jan.

  De Bill & Melinda Gates Fondation geeft jaarlijks USD 1.500.000.000 (anderhalf MILJARD dollar) uit aan goede doelen, met name op het gebied van gezondheids- en onderwijsvoorzieningen voor kinderen.
  bron: http://www.gatesfoundation.org/nr/public/media/annualreports/annualreport04/financials/

  Het lijkt me dan ook niet zo nodig om Bill als Hitler af te beelden.

  Reactie door Jens Witte — woensdag 29 maart 2006 @ 12.15 uur

 2. Bill Gates moet jou toch aanspreken Jan. Niet alleen geeft hij veel aan goede doelen, ook heeft hij gezegd niet of nauwelijks wat aan zijn kinderen te zullen nalaten. Alles wat hij heeft vergaard vloeit weer terug naar de samenleving. Bovendien geeft hij zijn geld heel wat verstandiger uit dan de Nederlandse regering..

  Reactie door Hans — woensdag 29 maart 2006 @ 13.14 uur

 3. @Jens Witte

  Bill Gates brengt wereldwijd een schade van meer dan 10 miljard dollar aan door met alle middelen een monopolie te handhaven. De schade ontstaat doordat zijn produkten barstensvol makkelijk verhelpbare fouten zitten, door het ontbreken van concurrentie kunnen produkten met minder fouten niet op de markt komen. De betalingen aan liefdadigheidsinstellingen zijn in de VS een gebruikelijke manier om goodwill te kweken, zodat de praktijken getolereerd worden en om het volk rustig te houden.

  Reactie door Drob — woensdag 29 maart 2006 @ 13.16 uur

 4. Ook Mussolini, Franco en Hitler stortten via de Kerk aan goede doelen,
  Ja zelfs God neemt en geeft.

  Reactie door Emiel — woensdag 29 maart 2006 @ 13.47 uur

 5. @4 Emiel

  Welja, en laten we Jan Marijnissen, Mao, Stalin, Fidel Castro en Pol Pot er ook gelijk even bij halen. Wat een gelul.

  Reactie door Jens Witte — woensdag 29 maart 2006 @ 14.46 uur

 6. Oh gut, Godwin’s Law treed weer eens in werking: http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_Law

  Reactie door Maarten — woensdag 29 maart 2006 @ 14.52 uur

 7. Ach het is vrijheid van meningsuiting,
  alles moet toch immers mogen?
  Of geldt dat alleen voor rechts? ;)

  Reactie door Emiel — woensdag 29 maart 2006 @ 15.23 uur

 8. @3, Drob.
  En zo is dat, Drob, en in de USA zijn dat soort giften ook nog eens geheel aftrekbaar van de belastingen!

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 29 maart 2006 @ 16.02 uur

 9. Een monopolist met derderangs-produkten.
  Er zitten zeer veel haken en ogen aan Microsoft.

  Reactie door hendrik dieks — woensdag 29 maart 2006 @ 16.41 uur

 10. @3 Drob — woensdag 29 maart 2006 @ 13.16,

  Omdat windows het meest gebruikt wordt richten kwaadwilligen zich daar het meest op, vandaar dat daar ook meer lekken bekend zijn.

  @9 hendrik dieks — woensdag 29 maart 2006 @ 16.41,

  Welke producten vind je derderangs dan?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 29 maart 2006 @ 18.55 uur

 11. @Evert Tichgelaar jr.

  Ik heb het niet over de mogelijkehid van virussen. Overigens zou ik zelfs in staat zijn een systeem te bouwen dat in belangrijke mate resistent tegen virussen is en dat zeker de schade door visussen enorm terbrengt, zonder veel functinaliteit op te offeren.

  Waar ik het over heb zijn de fouten in programma’s als Word en Excel die essentieel zijn voor veel bedrijven. Door die fouten, die tot crashes leiden, het verloren gaan van gegevens of het onleesbaar worden van bestanden, moet regelmatig werk opnieuw gedaan worden. Professionele gebruikers van die pakketten, dat zijn er tientallen miljoenen in de wereld, verliezen vaak 5 tot 10 % van hun werktijd ten gevolge van de fouten in die programma’s.

  Die fouten zitten er al meer dan tien jaar in die programma’s. Door gebrek aan concurrentie doet Microsoft totaal niets aan het herstel van de fouten. Met een eenmalige inspanning van een paar miljoen dollar, kan een schadepost van vele miljarden per jaar voorkomen worden.

  Reactie door Drob — woensdag 29 maart 2006 @ 20.06 uur

 12. @9 Hendrik Dieks

  Steve Jobs (medeoprichter Apple computers Inc.):

  ‘Who needs windows and gates in a world without walls and fences’.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 29 maart 2006 @ 20.17 uur

 13. @Wattenstaafie

  In principe is dat citaat terecht. Echter, vanwege de uitwisselbaarheid van zowel data als mesnen is er slechts ruimte voor een standaard in de wereld. En Gates heeft kans gezien de standaard te zetten en die vrijwel volledig af te schermen.

  Het is zoiets als dat iedereen een afstandmeter mag hebben, maar dat het gebruik van meters het eigendom is van een bedrijf. Of dat iederen klokken mag maken, maar het gebruik van secondes en uren is het eigendom van een enkel bedrijf.

  Reactie door Drob — woensdag 29 maart 2006 @ 21.00 uur

 14. @ Drob

  Geheel mee eens.
  Maar mijn bezwaar is dat monopolisme ontwikkeling remt; open source licenties zijn m.i. meer wenselijk, dit met het oog op verdere ontwikkeling c.q. verbetering en het overbruggen van compatibiliteits issues van het product.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 29 maart 2006 @ 21.24 uur

 15. Bill Gates speelt mooi weer met over de ruggen van de mensen verdiend geld. Schandalig hoge prijzen vragen voor geen product. Maar zo zijn die kapitalistische uitvreters. Pol Pot is er niks bij.

  Reactie door Menno — woensdag 29 maart 2006 @ 21.38 uur

 16. Stereotype
  Het grote fenomeen Bill Gates is zo verweven met het monopolistische zakelijke denken van zijn thuisland dat alle pijlen die je op amerika zou kunnen afvuren, ook op Billieboy zou kunnen afvuren.
  Mijn opvatting is, als je de gaven of het vermogen hebt gekregen, goede systemen te kunnen bedenken en uit te voeren, dit beschikbaar moet stellen voor het welzijn van de hele mensheid. Natuurlijk mag je je belonen met een rechtmatig deel maar dit mag NOOIT ontaarden in machtspolitiek.
  Deze geperverteerde vorm van zakendoen is hem en z’n toko, zeker wel aan te rekenen.
  Hij mag dan wel een kruimeltje van de taart laten vallen voor het oog van de wereld maar dit staat in schril contrast met de uitbuiting van de lage lonenlanden die voor een appel en een ei, programma’s inelkaar peuteren zonder daar iets van te mogen leren. Zo blijft het kapitaal “netjes” bij het kapitaal.
  Nee, ik verwerp dit systeem en wens microsoft veel virussen!

  Reactie door Rob van der Zon — woensdag 29 maart 2006 @ 21.45 uur

 17. Als je weet hoeveel door de Nederlandse burger betaald belastinggeld het kost die we moeten betalen omdat al onze overheidsinstelling computers hebben draaien met die bagger van Microsoft dan val je stijl achterover. Ze zouden die computers moeten laten draaien op Debian/GNU Linux. Dat werkt tenminste goed is veiliger, en het is gratis te downloaden. Met het geld wat we dan besparen kunnen we binnen de kortste keren de staatsschuld afbetalen.

  Reactie door Harf — woensdag 29 maart 2006 @ 22.07 uur

 18. @Wattenstafie

  Open sources zouden inderdaad prachtig zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat men zelfontwikkelde algoritmes wil beschermen. Als er goede interfaces gedefinieerd worden, vind ik dat al een hele verbetering.

  Momenteel is de winstmarge op de belangrijkste produkten van Microsoft ongeveer 90 %.

  Waarom neemt de politiek geen stappen om het monopolie van Microsoft aan te tasten. Laat men door de EU een concurrerend pakket ontwikkelen dat desnoods daarna geprivatiseerd kan worden. Dan doet die club ook eens iest nuttigs. Het probleem zal wel zijn dat politici niks van software en het maatschappelijk belang daarvan snappen.

  Voor een systeem dat aanzienlijk meer virusbestendig is en dat minder bugs bevat, moet toch een grote belangstelling bestaan.

  Reactie door Drob — woensdag 29 maart 2006 @ 22.21 uur

 19. @Wattenstafie

  Open sources zouden inderdaad prachtig zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat men zelfontwikkelde algoritmes wil beschermen. Als er goede interfaces gedefinieerd worden, vind ik dat al een hele verbetering.

  Momenteel is de winstmarge op de belangrijkste produkten van Microsoft ongeveer 90 %.

  Waarom neemt de politiek geen stappen om het monopolie van Microsoft aan te tasten. Laat men door de EU een concurrerend pakket ontwikkelen dat desnoods daarna geprivatiseerd kan worden. Dan doet die club ook eens iest nuttigs. Het probleem zal wel zijn dat politici niks van software en het maatschappelijk belang daarvan snappen.

  Voor een systeem dat aanzienlijk meer virusbestendig is en dat minder bugs bevat, moet toch een grote belangstelling bestaan.

  Reactie door Drob — woensdag 29 maart 2006 @ 22.21 uur

 20. De socialist Jacques de Kadt(1897-1988)dacht er anders over. Uit De man die altijd gelijk kreeg:

  De Kadt was niet behept met het anti-amerikanisme dat nu zo inherent is aan links denken. Hij was maar wat blij met die nieuwe verdediger van de westerse beschaving. Al vond hij de Amerikaanse cultuur primitief en barbaars, de behandeling van de ‘negers’ schandelijk en het kapitalisme daar te ongebreideld, toch nam hij duidelijk afstand van de anti-Amerikaanse opvattingen die hier vanaf de jaren zestig in intellectuele en artistieke kringen opgang maakten. Het wantrouwen jegens de VS en de voorkeur voor het bereiken van een vorm van samenwerking met de Sovjet-Unie schreef De Kadt toe aan de gevoelens van vernedering over de steun die West-Europa van de Amerikanen ontving: ‘Het is de arme familie die … een geweldige hekel (heeft) aan … rijke bloedverwanten.’

  Reactie door Rinus Duikersloot — donderdag 30 maart 2006 @ 0.51 uur

 21. @19 Drob

  Zo’n systeem is er al wel en dat weet jij volgens mij ook, maar ja?

  Linux?
  Minder virusgevoelig, minder bugs, maar ja?
  Monopolie.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 1.05 uur

 22. #3: Ik kan mij herinneren dat Gates op een gegeven moment nogal wat kritiek te verduren kreeg omdat hij zo weinig gaf aan goede doelen. Ik begrijp dat zijn stichting het antwoord daarop was.

  #19: De gemeente Haarlem heeft voor zover ik weet de stap gezet om volledig over te schakelen naar Open Source software.

  Reactie door pablito — donderdag 30 maart 2006 @ 2.42 uur

 23. 03.44 – http://www.studiosmack.nl/ has been slashdotted…..

  Reactie door pablito — donderdag 30 maart 2006 @ 2.44 uur

 24. @ 23 Het filmpje nu al weggecensureerd?
  Zou me niks verbazen als die van Amerika niet zou mogen.

  Dat monopolie van Microsoft is door Gates allang verkocht aan de neocons. Zodoende
  kan in elke Windows XP spyware over de gebruiker worden ingebouwd en is iedereen op internet te traceren en op te slaan.
  Wie privacy wil om wat voor reden dan ook, houdt zich verre van microsoft en nog beter helemaal van ip-gebonden internet, en
  mailt alleen nog versleuteld met cellcode.

  Reactie door Emiel — donderdag 30 maart 2006 @ 7.54 uur

 25. @Wattenstaafie

  Linux is een operating system. Maar wel een operating system gebaseerd op commando’s. Dat vinden ik en veel anderen erg prettig, maar de overgrote meerderheid wil menu-gestuurd een computer bedienen.

  Maar het gaat ook om tekstverwerkers, spread sheets e.d. Het moet voor de meeste mensen een geintegreerd geheel vormen.

  Vanwege uitwisselbaarheid en beschikbare kostbare pakketten werk in nu met Windows, Word en Excel. Zodra ik simultaan met Linux zou willen werken krijg ik uitwisselproblemen. En door die keuze mis ik nu een bruikbare C++-programmeer-omgeving. Als ik die van Windows zou willen gebruiken, kom ik binnen de kortst mogelijke tijd in een psychiatrische inrichting terecht.

  Reactie door Drob — donderdag 30 maart 2006 @ 9.31 uur

 26. @ Drob

  Daar gaat je no-claim! :)

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 11.20 uur

 27. @Wattenstaafie

  Ja, dat is om gek van te worden.

  Reactie door Drob — donderdag 30 maart 2006 @ 11.56 uur

 28. Het is heel makkelijk om te zeiken over Windows. Maar er is geen enkel ander besturings systeem wat de rol van Windows kan overnemen.

  Weet jullie waarom Linux zo stabiel is? Omdat het een ontoegankelijk OS is waar gewone gebruikers niets van snappen. Iedereen kan in Windows een programmatje installeren of hardware toevoegen. Probeer hetzelfde maar met Linux. Je moet iets van PC’s weten om het te kunnen gebruiken.

  En als je eenmaal me PC’s kunt omgaan, als je weet wat je doet, tja dan is het geen wonder dat je PC stabiel is. Maar dat geldt ook voor Windows: De stabiliteit hangt van de gebruiker af.

  Typisch is de reactie van Drub: laat de overheid (of de EU) wat bedenken om het monopolie van Microsoft te breken. Lieve help, dat betekend dus dat er in Europa geen mensen te vinden zijn met de kennis om een beter besturings systeem te ontwikkelen. Die gaan vast allemaal naar Amerika.

  Reactie door daniel — donderdag 30 maart 2006 @ 12.16 uur

 29. @Daniel

  Je begrijpt er niets van.

  Ik geef juist aan dat Linux niet voldoet aan de wensen van de simple gerbruikers.

  Er zijn zat mensen in Europa om een nieuw syateem te ontwikkelen dat op alle gebieden kan concurrereren met de monopolist Microsoft. Maar er is niemand die de naar schatting een miljard Euro op tafel kan leggen voor de ontwikkeling. Vooral niet, omdat algemeen bekend is dat Microsoft alle middelen gebruikt, inclusief de onwettige, om een nieuw particulier initiatief te ondermijnen. Zodra een concurrent succes dreigt te krijgen, wordt die opgekocht of met onwettige middelen onderuit gehaald. De boete van een paar honderd miljoen Euro betalen ze schaterlachend achteloos uit het vestzakje. Daar steken ze normaal hun sigaar mee op. Pas als boetes tot boven de honderd miljard Euro opgelegd kunnen worden, verbleken ze. Maar dat zie ik nog niet gebeuren.

  Reactie door Drob — donderdag 30 maart 2006 @ 12.33 uur

 30. Er zijn een behoorlijk aantal smaken in de UNIX wereld. Tot nog toe lijkt mij dat OSX de enige variant die werkelijk bruikbaar is voor de “simpele gebruiker”. Bij voorbeeld al je Office spulletjes werken erin, maar je kan je ook uitleven in shells als je daarvan houdt……….

  Reactie door pablito — zaterdag 1 april 2006 @ 9.02 uur

 31. @11 Drob — woensdag 29 maart 2006 @ 20.06,

  Ik heb eigenlijk nooit problemen met die office programma’s. Op school hadden we eens een wiskunde programma wat erg onstabiel leek maar thuis draaide het zonder problemen. De computers op school hadden ook niet erg veel geheugen. Dit kan het probleem zijn, wat weinig geheugen of dat niet meer helemaal goed is.

  @14 Wattenstaafie — woensdag 29 maart 2006 @ 21.24,

  Och, onder een andere licentie uitbrengen maakt volgens mij geen biet uit.

  @25 Drob — donderdag 30 maart 2006 @ 9.31,
  Zover ik nog weet is Linux nog steeds een kernel, geen operation system. En doen al je Linux programma’s het ook op alle verschillende Linux distro’s?

  En wat voor C++ ongeving mis je, ontwikkelongeving of compiler? Ik neem aan dat het de compiler is omdat er nog wat verschillen zitten in de verschillende compilers, ze willen allemaal het net weer wat anders.

  Ben ik blij dat ik programmeer in Java, zelf ontwikkelen onder Windows en het werkt ook onder Linux, OSX :D.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 1 april 2006 @ 17.46 uur

 32. @Evert Tigchelaar jr

  Ik heb momenteel geen programma’s die onder Linux draaien, simpel omdat ik Linux niet heb en niet durf te installeren, omdat ik bang ben dat mijn Windowsomgeving verloren gaat. Ik heb Windows nodig voor uitwisseling met de buitenwereld en het draaien van beschikbare pakketten.

  Een ontwikkelomgeving heb ik niet nodig, dat vind ik alleen maar lastig. Als ik maar C++ programma’s kan editten met emacs en compileren (bijv. met gnu) ben ik gelukkig. Helaas ben ik nog steeds geen stabiele omgeving tegen gekomen, waarbij ik Windows en Linux parallel kan draaien met access tot files onder beide systemen aangemaakt.

  Het aangeprezen cooperative Linux, dat met Windows zou moeten kunnen samenwerken, kan ik niet aan de praat krijgen.

  Reactie door Drob — zaterdag 1 april 2006 @ 19.28 uur

 33. @32 Drob — zaterdag 1 april 2006 @ 19.28,

  Op het moment heb ik ook geen Linux distro maar er is een cdtje onderweg, dus als ik die heb ga ik daar mee stoeien.

  Met welke ontwikkelomgeving heb je ervaring dan en wat vind je er lastig aan?

  Een ontwikkelomgeving kan erg handig zijn, zoals NetBeans of Eclipse. Die tools maken het ontwikkel een stuk makkelijker.

  Voor toegang tot bestanden zowel in Windows als in een Linux distro op de zelfde pc kan je de bestanden zetten op een fat partitie,
  Linux heeft ook wel ondersteuning voor ntfs
  maar als die ook schrijven ondersteund (en niet alleen lezen) weet ik zo niet.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 1 april 2006 @ 21.03 uur

 34. @Evert Tigchelaar jr

  Ik heb het met VM-Ware op een aparte partitie geprobeerd, maar dat bleek totaal onwerkbaar te zijn. Windows-files bleken ontoegankelijk te zijn.

  Ik heb weinig ervaring met onwikkelomgevingen. Maar wat ik er van gezien heb, deed me binnen dertig sekonden besluiten om luidgillend weg te lopen.

  Als je een programma van enige duizenden of tienduizenden regels wil schrijven werkt dat allemaal niet. Mijn ervaring is dat het het makkelijkst werkt om met edit-sessies in meerdere windows simultaan te werken. Op die manier kun je snel bekijken hoe de elementen van verschillende objecten gedefieerd zijn.

  Reactie door Drob — zaterdag 1 april 2006 @ 21.25 uur

 35. @34 Drob — zaterdag 1 april 2006 @ 21.25,

  Wat voor ‘engs’ was er dan in die ontwikkelongeving? Maar goed ieder zijn voorkeur voor de tools natuurlijk.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 1 april 2006 @ 21.44 uur

 36. @Evert Tigchelaar jr

  Het enge is dat je in een bepaald stramien wordt vastgebakken. De ontwerpers van die ontwikkelomgevingen hadden blijkbaar alleen administratieve of boekhoudkundige toepassingen voor ogen. Maar als je daar niets mee te maken hebt, zijn die omgevingen een crime.

  In opdracht van managers, die een hogere sport op de SMM-ladder wilden bereiken, heb ik verschillende malen diverse ontwerpmethodieken in de praktijk proberen toe te passen. Uiteindelijk kwam het er op neer dat door die ontwerpmethodieken de hele afdeling plat werd gelegd zonder enige voortgang. Ik heb toen maar het initiatief genomen om al die moderne modieuse technieken opzij te schuiven en het lekker ouderwets op basis van gezond verstand te doen. Dat werkte tenminste. Het had wel enige verloren manjaren gekost (ongeveer een half miljoen Euro …).

  Reactie door Drob — zaterdag 1 april 2006 @ 22.04 uur

 37. @36 Drob — zaterdag 1 april 2006 @ 22.04,

  Mmm, de ontwikkelontgevings die ik gebruik zijn wel echt op het ontwikkelen gericht.
  Auto aanvulling, debugging, cvs, etc.
  In Netbeans kan ik b.v. met 1 klik op de knop een webapplicatie deployen op een applicatie server en kan ik die vanuit Netbeans debuggen, erg handig.
  Ik kan gewoon verschillende frameworks gebruiken voor een webapplicatie.

  Wat is de SMM-ladder? Ontwerpmethodieken en patterns kunnen handig zijn maar ze moeten dan wel nut hebben. Managers horen zich met het ontwikkelen bezig te houden, het programmer team moet zelf bepalen hoe ze programmeren, welke code style ze gebruiken enzo.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 2 april 2006 @ 11.58 uur

 38. @Evert Tigchelaar jr

  SMM = Software Maturity Model

  Dat is een soort turfkaart waaruit blijkt op welk niveau de software-ontwikkeling en onderhoud zich bevind. Daarbij wordt o.a. ook naar documentatie, error reporting e.d gekeken.

  Managers horen er natuurlijk wel voor te zorgen dat bedrijfsprocessen gegarandeerd zijn. Het mag niet zo zijn dat door softwarefouten tot grote schade of zelfs ondergang van een bedrijf leiden.

  Ik ben totaal niet geinteresseerd in webapplicaties e.d. Misschien dat ontwikkelomgevingen dat goed begeleiden, maar voor mathematische modelbouw kun je veel beter op je eigen inzichten vertrouwen.

  Reactie door Drob — zondag 2 april 2006 @ 14.11 uur

 39. @38 van Drob — zondag 2 april 2006 @ 14.11,

  Bedankt voor de uitleg. Ik vind webapplicaties erg interresant, vooral met een framework als wicket, daar ben je heel wat weekenden zoet mee :D. Kan je met html files en wat Java code er achter heel wat leuks mee maken, inplaats te knoeien met jsp of asp of nog erger php.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 2 april 2006 @ 17.39 uur

 40. Laatst gingen wij op zoek naar een laptop waar nog geen besturingssysteem op geinstalleerd was. Dit omdat we van plan waren om met vrije- en open source software te gaan werken. Tot onze verbijstering konden we nergens in de stad terecht. Op alle beschikbare laptops bleek Windows te zijn geinstalleerd. Een aantal welwillende winkeliers was best bereid om het er voor ons af te halen maar dat was natuurlijk niet onze bedoeling omdat je dan toch voor de licentie moet betalen.

  (ik had overigens eerst een trackback gestuurd maar die werkt niet of toch..?)

  Reactie door Catharina — dinsdag 11 april 2006 @ 18.18 uur