12 April: Gelijk werk, gelijk loon!

Krijgen ‘Brussel’ en de regering hun zin? Gaan de grenzen volledig open voor goedkope werkers uit nieuwe EU-landen? Dan wordt de arbeidsmarkt een ‘Wild West’. Nederlandse en buitenlandse werknemers komen dan in een ongekende concurrentieslag. De gevolgen zullen zijn dat we lagere lonen krijgen, slechtere arbeidsomstandigheden en werktijden en minder ontslagbescherming voor iedereen.

Tweederde van de Nederlanders zegt hier NEE tegen.

- Nederland en Europa worden niet beter van steeds lagere lonen
- Werknemers uit Polen worden hier misbruikt om de lonen te drukken
- Oost-Europeanen worden uitgebuit alsof ze rechteloos zijn
- Kleine ondernemers gaan gebukt onder oneerlijke concurrentie
- De kansen van onze jeugd op de arbeidsmarkt verslechteren
- Polen lijdt onder de uittocht van medisch personeel, bouwvakkers en jongeren

Dit is geen vooruitgang, maar de globalisering van uitbuiting.

Ierland heeft twee jaar ervaring met open grenzen. Zij willen terug naar gereguleerde toelating met werkvergunningen. De uitbuiting en de ontwrichting van de arbeidsmarkt brachten massa’s demonstranten op de been. Eén op de twintig werkenden in Ierland is nu Pools. De Nederlandse regering dacht tot voorkort dat hier 24.000 mensen zouden komen – het zijn er inmiddels 100.000. Nederland ligt veel dichterbij bij Polen dan Ierland en alle omringende landen houden vast aan werkvergunningen: wij worden het putje van Europa. Daarom moeten ook wij vasthouden aan het systeem van werkvergunningen en onze arbeidsmarkt eerst op orde stellen, voordat we ons in nieuwe avonturen storten.

We hebben het over de toekomst van Nederland en Europa, maar vooral ook over ons dagelijks bestaan: behoud van werk, sociale zekerheid, publieke voorzieningen en inkomen. En niet te vergeten: de toekomst van onze kinderen. Waar gaan de tienduizenden VMBO-leerlingen werken die nu worden opgeleid voor de bouw, het vervoer en de industrie? Waar gaan zij een eerlijke boterham verdienen als honderdduizenden Polen, Letten en Roemenen hun werk komen doen voor een paar euro per uur?

De SP wil een sociaal Europa waar innovatie, vooruitgang en samenwerking centraal staan, in plaats van moordende concurrentie ten bate van aandeelhouders, opdrachtgevers en rechtse politici.

Woensdag 12 april vanaf 12:00 uur wordt door vakbonden en anderen gedemonstreerd voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag vóór een gezonde arbeidsmarkt, vóór het behoud van het systeem van werkvergunningen en dus tegen het open zetten van de grenzen. Het motto is ‘Gelijk werk, gelijk loon’.

Luister hieronder naar mijn oproep op de radio of download hem hier.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Ps. De FNV verzorgt gratis busvoervoer, ook voor niet-leden. Voor meer informatie, kijk hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 09 april 2006 :: 12.13 uur

214 Comments

214 reacties

 1. Viva Europa!!

  En weer weet ik, bij het referendum de juiste keus te hebben gemaakt, door tegen te stemmen!!!!

  Hans

  Reactie door Hans — zondag 9 april 2006 @ 12.19 uur

 2. PS
  Jammer, maar woensdagmiddag kan ik niet komen protesteren.
  Mijn baas (woef) zal me gelijk ontslaan, en vervangen door 3 polen.

  Hans

  Reactie door Hans — zondag 9 april 2006 @ 12.21 uur

 3. Ik ben aanwezig !
  Het is inderdaad een bloed-serieuze zaak , dat er geen Wild-West situatie gaat ontstaan in Nederland door een aantal gulzige werkgevers !
  We leven niet in een varkens-staat ;waar de werkgever maar onbeperkt de lonen kan verlagen ,terwijl de kosten van levensonderhoud juist onbeperkt stijgen ( denk maar aan het huur-beleid van die Dekker )en belazer-politiek van het kabinet met de uitspraak ,dat de Nederlanders erop voortuitgaan !

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 12.24 uur

 4. Gaat de SP dan ook optreden tegen de al 10tallen jaren bestaande uit het buitenland komende concurentie op de hogere functies.

  Maar nu ineens de zelfde concurentie onstaat voor het stemvee van de SP moet er ineens actie ondernomen worden.

  Reactie door Ronald — zondag 9 april 2006 @ 12.25 uur

 5. Ik ben het 100 % eens met deze actie. Misschien moeten we het Franse voorbeeld van verzet volgen. Ik word graag voor conservatief uitgemaakt door neoliberalen, die blijkbaar nogal dominant zijn in de politieke discussie en de media, bijvoorbeeld de Volkskrant. Ik zie namelijk voor de werkende klasse in Nederland geen enkel voordeel, alleen maar nadelen bij ongebreidelde globalisering en openstellen van grenzen voor Oosteuropeanen. Ik merk ook, dat de PvdA nogal dubbelzinnig en vaag is op dit punt, omdat ze gevoelig is voor het argument van neoliberalisme, dat links voor het starre behoud is en niet de slag naar globalisering wil maken. Ik wil overigens wel zien, in hoeverre men voor de volledig open markt is, als de eigen portemonnee en baan in het geding is, want ook de hoogopgeleiden gaan voor de bijl.

  Reactie door Tiny Romme — zondag 9 april 2006 @ 12.30 uur

 6. Ik ben voor concurrentie op loon. Economie is namelijk geen Zero-Sum. Dat Jan niet kan begrijpen waar onze VMBO kinderen (mijn kinderen doen gymnasium maar dat terzijde) gaan werken is een ander verhaal maar toen de textielindustrie verdween zijn we ook niet massaal werkloos geworden, eveneens niet toen de computer kwam en de Japanners kwamen. Dat heeft ons allemaal welvarender gemaakt. Zo ook de Polen.

  Zou jan ook tegen de stoommachine en de computer zijn?

  Poolse mensen worden uiteraard NIET utgebuit. In een vrije markt economie gebeurt alles op vrijwillige basis en niemand laat zich op vrijwillige basis uitbuiten. Zogenaamd opkomen voor de Polen maar in weze is dit is dus een non argument. Polen kunnen voor zichzelf wel bepalen of ze hier komen werken (en “uitgebuit” willen worden) of blijven. Ontneem die mensen niet de mogelijkheid Jan.

  De behoefte van de mens is oneindig en Adam Smith merkte al op dat arbeid zich steeds minitieuzer wordt (voorbeeld: journalist, daarna algemeen journalist en sport journalist totdat de sportjousnalistiek zich verder splitst in algemeen sport en voetbal). Kortom: er zal altijd werk zijn, mits de arbeidsmarkt en de rest van de economie flexibel is.

  Kapitalisme is het beste wat de mens ooit is overkomen en onthoudt dit. In kapitalistische landen zijn de mensen welvarender, leven langer, zijn gezonder, gelukkiger.

  http://www.heritage.org/research/features/index/downloads/Index2006_EFCapita.gif

  Reactie door devries — zondag 9 april 2006 @ 12.31 uur

 7. beste fred, de werkgevers kunnen nu al niet onbeperkt de lonen verlagen. Anders zou iedereen toch voor minimumloon werken.

  De situatie die jij beschrijft bestaat nu niet en zal zich ook niet doen voorkomen wanneer er Polen zijn.

  Kan je bovendien met een bron aantonen dat de kosten voor levensonderhoud alleen maar stijgen. Ik ervaar alleen maar een daling voor levensonderhoud. Neem internet bijvoorbeeld, dat kost nu een fractie van de prijs die het in 1994 koste terwijl je wel meer snelheid hebt gekregen.

  Reactie door devries — zondag 9 april 2006 @ 12.37 uur

 8. alleen maar nadelen bij ongebreidelde globalisering? Ik zie alleen maar voordelen. Een groot aanbod van producten tegen scherpe prijzen en een nieuwe grote afzetmarkt voor nederlandse bedrijven. Kortom een enorme welvaartstoename voor ons en de rest van de wereld.

  Economie is geen zero sum. Anders waren we in europa toch allang masaal werkloos.

  Reactie door devries — zondag 9 april 2006 @ 12.41 uur

 9. kun je dat vreten de vries.inthernet.
  wat een dom gelul

  Reactie door ad — zondag 9 april 2006 @ 12.43 uur

 10. @ Devries
  Zelden zoveel onzin in een paar regels gelezen, je zit helemaal op je plaats daar bij die VVD met je Vee Vee (i)Deeën

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 april 2006 @ 12.49 uur

 11. Inderdaad ! het feit dat grote groepen mensen op straat leven ,er voedselbanken zijn is niet bepaalt een teken van vooruitgang : hoeveel daklozen kent Nederland : tegenwoordig wel aardig weggemoffeld door Politie-optreden !

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 12.51 uur

 12. Misschien dat jullie concreet wat van mijn “onzin” kunnen benoemen. Dit is namelijk wel erg makkelijk.

  Reactie door devries — zondag 9 april 2006 @ 12.52 uur

 13. @4 Ronald,

  Leuk om te weten hoe je over de mensen denkt die SP stemmen.
  We worden door jou dus gelijk gesteld met VEE?
  Hartelijk dank.
  ===========================================

  Goeie zaak die demonstratie, wegens omstandigheden deze keer hélaas verhinderd, maar in gedachten zal ik erbij zijn en wens jullie heel veel succes.

  Reactie door TOMAAT — zondag 9 april 2006 @ 12.55 uur

 14. @Devries

  Ik richt mij ad hominum naar jou.
  Doe jij ook naar groepen mensen.
  Wellicht heb je dit niet een in de gaten.
  Internet is inderdaad sneller geworden ja.
  Jouw hersenfunctie heeft blijkbaar geen gelijke tred gehouden met deze ontwikkeling.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 april 2006 @ 12.56 uur

 15. Ach er zijn wel meer verschillen die ook de doofpot ingaan. http://www.loonwijzer.nl/index.php?pag=salarisverschillen

  Reactie door Ninka — zondag 9 april 2006 @ 12.58 uur

 16. correctie: ad hominem

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 april 2006 @ 13.00 uur

 17. Devries,

  Internet is tegenwoordig ook nodig vooropleidingen, scholen etc. weet je wel?
  En hoe meer computers er worden geproduceerd, hoe goedkoper ze worden.
  Dit gaat echter niet op voor de economie als de polen hier massaal aankomen, kost meer dan het oplevert.
  In het begin, dat de TV op de markt kwam, was dit ook alléén maar weggelegd voor de RIJKEN.
  Zoiets is niet te vergelijken met arbeid en lonen.

  Reactie door TOMAAT — zondag 9 april 2006 @ 13.01 uur

 18. Beste devries ,misschien ben jij in een situatie ,dat je wat betreft je inkomne in een stijgende lijn zit : Er zijn echter mensen ,die bijvoorbeeld van een uitkering moeten leven ( ja je ziet het goed : MOETEN ) die geen stijging van hun uitkering zien : maar wel de prijzen omhoog zien gaan ,zoals van de energie-bedrijven ,van het openbaar vervoer ,van het zorgstelsel : We hebben het dus over de groep van zwakkere in de samenleving .die hebben een internet : die kunnen dat niet betalen : het zijn mensen die met een bijzonder klein inkomen moeten rondkomen .Het zijn ook de mensen van een hogere leeftijd ,die momenteel werkloos zijn en GRAAG een BAAN willen , en niet aan de bak komen door de concurrentie uit het oostblok : het zijn de starters ; de jonge mensen die een bestaan moeten opbouwen in Nederland ,die nu zwaar beconcurreert worden door HARDWERKENDE ( hahaha ) en goedkope Oostblookers .
  Het lijkt mij normaal dat deze Nederlanders eerst voorgaan : Laat de Oostblooker in zijn eigen land de economie opbouwen en niet hier de sociale verhoudingen slopen .

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 13.05 uur

 19. @ devries

  De reden is dat Nederland er niet klaar voor is.
  Nederland had er klaar voor kunnen zijn. De politiek wist al dat dit zou gebeuren toen er sprake was van Polen bij de unie, maar zij hebben verder geslapen.

  Als Nederland een goed geslaagt was in het creeren van een kenniseconomie, hadden de Polen Nederland naar grote hoogte kunnen tillen.

  Helaas hebben we een VMBO niveau, die verdampt in het licht van de Polen.

  Reactie door alexander — zondag 9 april 2006 @ 13.06 uur

 20. Toen we nee zeiden tegen de Euro-grondwet was dit één van de hoofdredenen om dat te doen.

  Het is weer duidelijk dat de regeringspartijen sch**t hebben aan ons. pfff…

  Reactie door Struikelaar — zondag 9 april 2006 @ 13.07 uur

 21. Het probleem is natuurlijk dat een aantal GULZIGE werkgevers en polen hier in Nederland de dienst gaan uitmaken : en daar zwicht het kabinet Balkenelende voor : de leden denken nu even een goede beurt te doen ,om zo in de toekeomst een leuke baan te krijgen bij zo’n GULZIGE werkgever .

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 13.15 uur

 22. Ten aanzien van de VMBO-er is inderdaad wat fout gegaan : de LTSer is een MAVO-leerling geworden ;
  Vroeger was de LTSer al redelijk “rijp” voor het bedrijfsleven of het MBO ,

  Ten aanzien van de opleiding en de daar verkregen vaardigheden : die zijn bijzonder slecht te noemen : waar ligt dit aan ? de mogelijkheid om wat meer jaren van puberen , of t.g.v. bezuinigingen :
  Ieder geval is het nu zo dat deze VMBO-ers ABSOLUUT nite kunne concureren tegen de vaardigheden en kennis van de polen : zo creeer je met opstelling van de grenzen DROP-OUTS in de eigen land : niet zo slim beleid !

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 13.21 uur

 23. Laatst heb ik een vrouw gesproken die een biologisch landbouwbedrijf heeft. De afgelopen tien jaar hebben ze steeds Roemenen in dienst gehad die eerlijk naar Nederlandse maatstaven betaald kregen en het biologisch boeren leerden om in Roemenie zelf een eigen bedrijf op te kunnen bouwen. Het kan dus wel degelijk anders, er zijn niet alleen doemscenario’s te verwachten met de Polen.

  Het is wel vervelend dat de Poolse economie nu tekort heeft aan eigen arbeidskrachten. Iets soortgelijks is in het Afrikaanse continent aan de hand, was van de week op BBC. Daar trekken de broodnodige artsen naar Westerse landen.

  Reactie door Edward — zondag 9 april 2006 @ 13.22 uur

 24. de vries ,,,en niemand laat zich op vrijwillige basis uit buiten,precies het punt,
  mijn kinderen doen gym,oooo en 10.000+ kunnen dat niet.ooooo
  poolse mensen worden uiteraard niet uitgebuit,nee?? maar de hard werkende nederlander wel!thuis zitten omdat een pool het heeft gepikt,
  ierland is verekte ver weg al dat spul wat daar de boel verrot gemaakt hebben,gaat dus nu in holland zich misdragen ,he waarom 2 dagen meer reizen, als je het in 1 dag kan doen.
  bij ons doet mercatis/wongbouw vereniging/ al goede zaken met polen,en de nederlandse vakman hier zit thuis,
  1 vakman weg 2 polen in dienst,wat kan het schelen dan ook maar die andere nl colega weg,ach zie nu,twee nlers weg,
  en ik heb nu 4 polen,huppa nog 2 weg en zie ik heb nu 8 polen in dienst,
  en 3 nederlanders thuis,
  maar voor die 5 andere vakatures voorheen,heb ik geen nederlander meer nodig,dus zijn er eigelijk 8 mensen werkloos.
  ze zijn hier druk?? aan het werk,maar worden groten deels genegeerd en uit gescholden of weg gestuurt,
  en dat is precies wat straks nog meer gaat gebeuren ,vechten,en erger,
  kom maar polen,je doet het toch uit vrije markt wil,rijd slecht he een trabant met alleen velgen,en dat gaat gebeuren.
  en je mag het niet zeggen van de cda/vvd landveraders,maar van mij liever vandaag als morgen,weg trappen!
  het is immers wat de vrije markt wil,dat we tot het bod gaan concureren/oorlog gaan voeren,
  maar ik vergeet de voorstemmers niet,als het uit de klauwen loopt,

  Reactie door ad — zondag 9 april 2006 @ 13.28 uur

 25. @8 Devries,

  Geen probleem als u uw religie, allicht een christelijke, nu heeft ingeruild voor de vrijemarktreligie. Vroeger de zon als god, of regen, nu DE marktgod. Maar houdt u wat in bij uw predikings en bekeringsdrang.En bedenk, zoals onze nationale goeroe zegt, elk voordeel heb een nadeel. U lijkt echter, als ee waar gelovige, slechts 1 waarheid te zien. Eendimensionaliteit is veelal een aanwijzing voor een kokerblik..

  Reactie door chantal — zondag 9 april 2006 @ 13.29 uur

 26. # devries

  Even terzijde, proficiat kerel, jou gymasiasten komen er wel!

  “Kapitalisme is het beste wat de mens ooit is overkomen”

  Beniewd waar je die wijsheid vandaan hebt.
  In de VS leven meer dan 40 miljoen mensen beneden de armoedegrens en jij beweert dat dit het beste dat ze ooit is overkomen??

  Reactie door hanri — zondag 9 april 2006 @ 13.32 uur

 27. @12 Devries

  Hoe zou ik concreet kunnen reageren op jou conclusies?
  Wat jij allemaal benoemt bestaat slechts in een door jezelf gecreëerde virtuele wereld.
  Als je de concrete wereld wilt leren kennen stap dan uit die virtuele.
  Ik nodig je uit eens bij mij langs te komen. Laat mij je gids in deze zijn, je reisleider in de echte concrete wereld.
  Dan zal ik je rondleiden in het kapitalistische land waar mensen volgens jou welvarender zijn, langer leven, gezonder en gelukkiger zijn.
  Eens kijken of je ook dan nog blijft zeggen: Kapitalisme is het beste wat de mens ooit is overkomen en onthoudt dit.’

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 april 2006 @ 13.38 uur

 28. @23

  Polen zal misschien wel werknemers uit goedkopere landen gaan toelaten. Zo doen Indiase bedrijven in b.v. de IT dat ook. Indische IT-ers zijn al aardig aan de prijs en Indiase bedrijven huren massaal Chinezen in om het werk te doen.

  Ik kan me voorstellen dat Poolse bedrijven nu werknemers uit bijvoorbeeld Slowakije of de Baltische staten in gaan huren.

  In Buitenhof hoorde ik Wijffels zeggen dat als we dat wat we nu hebben kwijt moeten raken, dan we dan zeker in onze schulp moeten kruipen en alles dicht moeten houden. Willen we het goede van Nederland behouden en weer welvaart krijgen, dan zullen we weer naar buiten moeten en ons open moeten stellen voor het buitenland.

  Ik denk dat juist een land als Nederland bij uitstek kan profiteren van globalisering. We zijn er vroeger zelfs welvarend door geworden.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 13.41 uur

 29. @ fred

  Amen !!!!

  De Polen (die hier komen) zijn vakmensen die jaren in hun vak gewerkt

  Daar is niet tegen te concurreren.

  Als wij onze vakmensen beter gewaardeerd hadden wat er dit probleem nu niet. Dan hadde de Polen een harde dobber aan de Nederlandse vakman. Een vakmen telde op de werkvloer niet en moest het vaak afleggen tegen de graaiende manager.

  Triest is hoe Nederland de laatste jaren afgegeleden is. Zelfs onze technologische voorsprong is al op sommige terreinen door de Polen ingehaald. Vooral in de bouw gaat het snel.
  Polen werk al veel meer en snellen met nieuwe bouwmaterialen, die hier niet of nauwelijks te krijgen zijn.

  De laatste vijf jaar is het daar ontzettend snel gegaan.

  vanaf nu blijkt pas wat voor een schade BEII heeft aangericht (naast paars).

  Reactie door alexander — zondag 9 april 2006 @ 13.43 uur

 30. ben het volledig eens met het standpunt van de Sp
  de vries met jou kan je lachen.je kinderen met hun opleiding ik gun het ze.als die je bijdrage lezen zullen zij zich doodschamen
  voor jou

  Reactie door hein — zondag 9 april 2006 @ 13.43 uur

 31. #27 Duh

  Inderdaad Duh, wij zijn vroeger rijk geworden van uitbuiting, hetzelfde dreigt nu ook te gebeuren!

  Reactie door hanri — zondag 9 april 2006 @ 13.46 uur

 32. Waarom zijn de omringende landen van Nederland zo anders dan Nederland ?

  Zijn ze daar bewuster bezig met de openstelling van hun land voor Oostblokkers :Hebben ze daar wel denkers in de regeringen zitten ; zijn ze wat beter voor hun eigen burgers ?

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 13.51 uur

 33. Waarom zijn de omringende landen van Nederland zo anders dan Nederland ?

  Zijn ze daar bewuster bezig met de openstelling van hun land voor Oostblokkers :Hebben ze daar wel denkers in de regeringen zitten ; zijn ze wat beter voor hun eigen burgers ?

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 13.51 uur

 34. Aanvulling op 26

  O ja, en hoewel ik ten volle van de geneugten van de kapitaliste heilstaat profiteer, ben ik helaas niet bij machte om je reiskosten te vergoeden.
  ==================================
  Ik heb zo de indruk dat je jezelf nu zit te verkneukelen om zoveel aandacht.
  Wat zijn ze toch dom hé die socialisten, goh, moet je zien!
  Daar zouden wij gymnasiasten onszelf niet toe laten verleiden, nietwaar jongens?!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 april 2006 @ 13.54 uur

 35. Een ding is wel heel duidelijk ,dat Nederland voor wat betreft het onderwijs bijzonder in niveau is gezakt !
  Ook de waardering voor vakmensen is ook bijzonder slecht !
  door de verziekende werking van de management trend gaat idereen mangement-gerelateerde opleidingen volgen ,hopend op een groot salaris : de inhoud van deze opleidingen vragen weinig inzet op de beta-vakken : en dat is dus gemakkelijk !
  Met betrekking tot opleiding van vakmensen is het in Nederland bedroevend gesteld !
  Je krijgt alleen leerlingen die goed hun mondje kunnen roeren ,maar niets uit hun handen komt .Dus is ook niet verwondelijk dat je zo DROP-OUTS krijgt en geen enkele “concurentie “kunnen aangaan ; dit is een zeer triest feit !

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 14.01 uur

 36. @18, 21, 22, 24, onderschrijf ik graag met
  grote stelligheid en kan voortdurend dienen
  als refrein voor dit topic.

  Buitenhof laat dhr Wijffels vertellen, die
  naar de USA gaat, geen echte problemen te
  zien voor de NedCar ontslagenen.
  Wel nee zeg, zoveel “creatieve” banen die
  dat probleem zouden helpen oplossen! (?)

  Dhr Trip vraagt nog vriendelijk, aarzelend,
  “voor zóveel mensen?”…..en ging wijselijk
  over op de volgende vragen……immers hij
  weet dondersgoed dat ménsen in dit land,
  hém kennende, zijn eigen trip door banen-
  zoekend Nederland ánders zou hebben willen
  vervolgen, maar in een gesprek dat op ver-
  schillende vragen telkenmale omzwervende
  antwoorden opleverde, had dat dus ook wei-
  nig zin! Resultaat op persoonlijke verdien-
  sten van de heer Wijffels zal wel weer een
  indrukwekkende c.v. kunnen geven, maar wat
  dat inhóudelijk voor NU heeft opgeleverd?

  Vraag het mensen, van Philips, Fokker, Daf,
  Nedcar, om maar eens een greep te doen !
  Andere mogelijkheid om winst te maken, ter-
  wijl de werkgelegenheid naar het buitenland
  wordt gesluisd,waarvan de opbrengsten niet diréct aan Nederland zelf ten goede komen,
  zijn de resultaten van het beleid van
  dit Kabinet, toe te schuiven aan een geheel
  van samenwerkende en besluitvormende minis-
  ters, niet alleen aan het ministerie van
  Economische Zaken. Vooral dat verschuilen
  áchter de eensluidende mening die het volk
  naar buiten toe moet verwachten van een mi-
  nisterraad wordt hoe langer hoe naargéésti-
  ger in het vólgen van een dergelijke gang
  van zaken en geeft, bij navraag, enquête-
  cies maandelang wérk, maar ontslaat uitein-delijk géén van hén in hun persóónlijke ver
  antwoordelijkheid voor dáden van eigen dé-
  partement of portefeuille: noch als minister, noch als staatssecretaris, noch
  als MP, waarvan akte!

  Reactie door Madelief — zondag 9 april 2006 @ 14.04 uur

 37. Overigens vreemd dat ik nog niets gehoord
  heb van een CNV aktie, die collega FNV toch
  zouden kunnen steunen, maar mogelijk heb ik
  toch nog iets gemist, echt wat voor Wim om
  zich daar eens even positief mee te kunnen
  bemoeien…..nee…die niet….nee…ik be-
  doel Wim Kok,….nee die niet…nee…die
  nog de FNV een wárm hart verwacht wordt toe
  te zullen willen dragen, of niet soms?

  Reactie door Madelief — zondag 9 april 2006 @ 14.09 uur

 38. Kapitalisme is het beste wat je kunt overkomen.

  Ik citeer uit een boek van dr W.Banning want ik ben niet zo slim.

  In het kapitalisme als stelsel komt de mens onder de heerschappij van het geld, een hem vreemde macht, die hem zijn ware menselijkheid doet verliezen – dat is waar voor de bezitter evenzeer als voor de uitgebuite. Alle menselijke verhoudingen worden op deze wijze geperverteerd, en de beslissende oorzaak ligt daarin, dat de arbeidskracht verworden is tot waar, waarvan de waarde bepaald wordt door geld. Deze verwoestende invloed van het geld strekt zich uit tot alle levensgebieden, ook de natuur wordt “entwertet”, maar vooral de menselijke verhoudingen worden er door ontkracht. Eén citaat moge volstaan:

  “Als diese verkehrende Macht erscheint es (sc. das Geld) dann auch gegen das Individuum und gegen die gesellschaftlichen ect. Bande, die für sich Wesen zu sein behaupten. Es verwandelt die Treue in Untreue, die Liebe in Hass, den Hass in Liebe, die Tugend in Laster, die Laster in Tugend, Den Knecht in den Herrn, den Herrn in den Knecht, den Blodsinn in Verstand, den Verstand in Blodsinn. Da das Geld, als der existierende und sich betätigende Begriff des Wertes, alle Dinge verwechselt, vertauscht, so ist es die allgemeine Verwechslung und Vertauschung aller Dinge, also die verkehrte Welt, die Verwechslung und Vertauschung aller natürlichen und menschlichen Qualitäten.

  Landshut und Mayer.

  Sterkte met het Kapitalisme.

  Reactie door Henk Hiensch — zondag 9 april 2006 @ 14.16 uur

 39. Wimpie is nu lid van het bestuur van een klein bankie : die heeft nu veel meer problemen aan z’n hoofd :hoe kom ik van het rooie rakkers verleden af .
  Lid zijn van dat bankie is
  overigens weer een leuke bij-verdienste !

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 14.19 uur

 40. @4 Ronald.

  Die functies worden door de VVD beschermd. Overigens komen ook daar dus kritische opmerkingen op van de SP zie bijvoorbeeld Moberg.
  Het punt is Ronald, dat de zogenaamde beloningen in het buitenland een opdrijvend effect hebben op de beloningen van managers hier ten lande, en vaak ook nog eens onterecht. Kortom jawel de SP heeft precies dezelfde kritiek alleen gaat het dan niet om het uitbuiten van werknemers, maar om het plunderen van ondernemingen, vaak ook nog eens door achteraf bewezen knoeiers.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 9 april 2006 @ 14.24 uur

 41. Van mij mag heel dat Europa opgedoekt worden, diegene die hier alleen profijt bij hebben zijn die zogenaamde mega concerns, tevens ook de grote lobby engine achter Europa. De gewone ondernemer heeft geen ruk aan Europa , het zal uitpakken in een concurrentie bloedbad.

  Eigen NL bedrijven kapot en de grote jongens en buitenlandse bedrijven die op een appel en ei draaien krijg je er voor terug. En de VVD heeft precies wat ze wil, namelijk goedkope arbeidskrachten, lage lonen en men kan eindelijk roepen ‘jaaa we moeten dit aanpakken en ja dan heb je wat minder loon, maar wel werk!!!!’.

  Net als het verhaal “de chinezen komen er aan”. Weleens in china geweest? Dan weet je dat de economie op uitbuiting draait. Als het volk in opstand komt pleurt die economie in notime in elkaar. En wat ik niet snap is dat VVD uitbuiting verheerlijkt en china erkent als opkomende economie.

  Reactie door Ondernemer — zondag 9 april 2006 @ 14.24 uur

 42. Het probleem is dat het ware kapitalisme onmogelijk is voor een mini landje als Nederland. Je kunt je gewoon niet optrekken aan grotere landen die ons omringen. Een groter land betekent immers grotere omzetten. Een CEO van een bedrijf in een groter land zal percentueel veel minder verdienen dan een Nederlandse CEO. Dus het lijkt me beter niet in bedragen te rekenen maar in procenten. Dan zijn we meteen van het gezeur af.

  En natuurlijk is er niet mogelijk te concureren tegen Polen die hier werk tegen laag tarief doen, maar let wel: ze houden die shit vol omdat ze weten dat het maar tijdelijk is. De Nederlander zal in de toekomst voor Poolse tarieven levenslang het werk kunnen doen.

  Kapitalisme is een seizoensverschijnsel voor bedrijven. Weinig loon – Weinig bestedingen – Weinig omzet voor diezelfde bedrijven. Tenminste als ze afhankelijk zijn van de Nederlandse economie.

  Reactie door Red Bat — zondag 9 april 2006 @ 14.32 uur

 43. Wat mijn heel erg opvalt is dat wij Nederlanders zo van ons laten horen ,terwijl we parktisch niets horen van die Polen : Is het toch zo dat de Polen stil zijn en in hun vuistje lachen ?
  of zijn die Polen zo hard aan het werk ,zodat ze niets van zich laten horen ? Of zijn ze bezig met het sparen en slepen ?

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 14.41 uur

 44. Natuurlijk moeten we ook niet generaliseren. De discussie en het punt is dat de Polen eerlijk betaald moeten worden. Gevolg is wel dat ze een stuk minder aantrekkelijk voor het werk worden.

  Reactie door Red Bat — zondag 9 april 2006 @ 14.47 uur

 45. wAT IK AL EERDER VROEG: HOE STAAT het met gelijk loon en gelijk werk, mbt leeftijd?
  Verdiend iemand van 17 net zo veel als iemand van 25 die beiden bijv. vuilnisophaal werk doen?
  Want pas DAN kan men het noemen: gelijk werk gelijk loon.

  Reactie door Baarend — zondag 9 april 2006 @ 15.17 uur

 46. Leeftijdsdiscriminatie mag niet, maar met loon wettelijk en al.
  Echt gelijk loon bij gelijk werk bestond dus al niet.

  Reactie door Baarend — zondag 9 april 2006 @ 15.20 uur

 47. @26 Geweldig goeie reactie Wattenstaafie. Ik moest direct denken aan die film The Matrix. Er zijn meerdere realiteitsvormen waarin je kunt geloven. Geef mij de enige echte maar. Wat rechts ons voor houdt is veel te link.
  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 9 april 2006 @ 15.28 uur

 48. Leeftijddiscriminatie bestaat wel ;wat dacht je ,een paar honderd-duizend oudere werklozen zijn al jaren aan het solliciteren zonder enig resultaat op werk !

  Reactie door fred — zondag 9 april 2006 @ 15.29 uur

 49. @45 fred, officieel mag men bij diverse aanbiedingen niet op leeftijd afwijzen. Gebeurt dat wel dan is men strafbaar als bedrijf. Een flut-wetje dus, want men vindt wel wat anders voor de 55+er als er ook 2 twintigers zijn…

  Tijd voor een on-line SP uitzendbureau dus.
  Net als ie-bay, maar dan met werk / werk gezocht

  Een website, een standaardcontract voor de werkgevers om mee te mogen doen, dito eisen.
  En eens zien hoe ‘sociaal maatschappelijk betrokken’ welke NL en EU bedrijven nu werkelijk zijn.

  Reactie door Baarend — zondag 9 april 2006 @ 15.33 uur

 50. @ fred

  Eigen volk eerst, volgens mij heb ik dat eens eerder gehoord. Ene Flip dacht ik…
  Volksfront Nederland aan het oprichten Fred?

  Reactie door Hans — zondag 9 april 2006 @ 16.01 uur

 51. En daar gaan we weer. Waar strijd Jan M nou eigenlijk voor op 12 april. Staat hij achter de FNV gelijk werk, gelijk loon, en dus wel grenzen open? Een voor een zijn de tegenargumenten van de SP erg zwak!

  Strijdt hij nou ook voor de rechten van de Polen, tegen hun uitbuiting? Geef ze dan dat recht om hier vrij werknemer te zijn zodat ze die CAO rechten hebben!!

  Grenzen dichthouden betekend dat Polen hier via duistere bedrijfconstructies en ZZP-er het werk gaan doen. Niet echt een sterke uitgangspunt. Als ze nou gewoon volgens nederlands recht werknemer kunnen zijn hun daarbijbehorende rechten opeisen dan zijn we een stuk verder.

  Reactie door jeroen — zondag 9 april 2006 @ 16.03 uur

 52. @37 Henk,

  Kies jij maar dan: Kapitalisme, socialisme, communisme, dictatuur , fundalisme.

  Het is geen kwestie van welk systeem is het best. Je moet je afvragen wat is het minst slechts, geef mij dan maar kapitalisme.

  Reactie door jeroen — zondag 9 april 2006 @ 16.06 uur

 53. “Kansen verslechteren voor onze jeugd!”

  Wat een flauwekul. Jongere worden werkelos doordat gevolgde opeiding en vraag van werkgevers erg slecht op elkaar aansluiten. Volg bijvoorbeeld het relaas van de metaal en zelfs bouw industrie in het kamerdebat vorige week. Die tak heeft op scholen als een gek moeten ronselen, maar trof weinig animo voor hun vak.

  En dan hebben we het nog niet eens over de uitval van veel banen door de vergrijzing zoals het RWI onderzocht heeft. Daar zijn kansen genoeg is hun conclusie.

  Reactie door jeroen — zondag 9 april 2006 @ 16.11 uur

 54. “Kleine ondernemers gaan gebukt onder oneerlijke concurentie”

  Tja jan, misschien de ondernemers die bij jullie meldlijn komen ja. Maar de SP spreekt zeker weinig andere ondernemers die met een administrave rompslomp zitten aan die twerkstellingsvergunningen. Om maar te zwijgen over de ondernemers die met hun handen in het haar zitten om aan personeel te komen. Dat is de andere kant van de medaille….!

  Reactie door jeroen — zondag 9 april 2006 @ 16.15 uur

 55. “Polen lijdt onder de uittocht van medisch personeel bouwvakkers en jongeren”

  Dit is wel een rare drogreden, hier volg ik je niet meer. Aan de ene kant wil je weinig bemoeienis vanuit Brussel als het om interne nationale issues gaat. Maar hier wil je je eigenlijk met de interne Poolse problematiek bemoeien. Houdt de grenzen dicht zodat ze hun eigen problemen maar eerst moeten oplossen. Heb je er nooit bij stil gestaan dat al dat geld door het buitenlands werk ook erg hard nodig is in Polen?

  Reactie door jeroen — zondag 9 april 2006 @ 16.19 uur

 56. 49
  Zou zeggen humaan, sociaal kapitalisme.

  Reactie door SPOSITIVO — zondag 9 april 2006 @ 16.25 uur

 57. sorry 49 = 52

  Reactie door SPOSITIVO — zondag 9 april 2006 @ 16.27 uur

 58. Ons land is er gewoon nog niet KLAAR voor.
  Het wordt een enorme chaos.
  Duitsland en Oostenrijk wachten tenminste nog 3 jaar met volledig openstellen van de grenzen. Regering gaat WEER te snel.
  TIMING vvd-cda-d66 nog nooit van gehoord ?
  Zorgstelsel Wiegel invloeden nu weer Bolkestein/Neelie – ALLEMAAL vvd, mensen let in hemelsnaam op.
  NEE tegen EU-bepaling omdat er mei 2007 hier eerst verkiezingen zijn.

  Reactie door SPOSITIVO — zondag 9 april 2006 @ 16.35 uur

 59. #55 jeroen

  Ik kan je even niet volgen jeroen,

  “Heb je er nooit bij stil gestaan dat al dat geld door het buitenlands werk ook erg hard nodig is in Polen?”

  nog geen jaar geleden liep het voltallige kabinet, toch jou droomkabinet, er bij de Nederlandse bevolking in te hameren dat het slecht ging met de onze economie er waren bezuinigingen noodzakelijk en er was iets met zuur dat voor zoet….. enz.

  Nu ben jij ineens bezorgd om de Poolse economie??

  Volgens mij is al dat geld nog steeds hard nodig in de Nederlandse economie of viel het wel mee met de slechte economie in Nederland en wilde dit kabinet alleen maar keihard saneren………?

  Reactie door hanri — zondag 9 april 2006 @ 16.40 uur

 60. Ik vraag me geregeld af of het echt nodig is om langdurig werkloos te zijn. In veel gevallen heb ik namelijk het idee dat men in dit land gewoon erg conservatief is en alleen het werk wil doen waarvoor men is opgeleid.

  Als je gewoon ziet dat je werk wordt ingenomen door computers of goedkope Polen, dan zou je na enig nadenken toch moeten concluderen dat je vak blijkbaar niet meer zo van deze tijd is. En dan zou je toch moeten concluderen dat het verstandig is om iets anders te gaan leren, iets waar wel vraag naar is.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 16.41 uur

 61. @ jeroen,

  De SP is meer betrokken bij de Poolse arbeider dan jij met je overvolle junkfood lijfje. Leer eerst een begrijpend lezen man.

  Reactie door Red Bat — zondag 9 april 2006 @ 16.44 uur

 62. @ 58
  Helemaal eens maar laat Jan Marijnissen dat dan ook gewoon zeggen in plaats van allerlei drogredenen op te sommen. Weigeren van Polen op zich is puur fascisme, eigen volk eerst, wier Neerlands bloed door de aderen stroomt van vreemde smetten vrij enz. Dat de komst van al deze mensen, niet tegen te houden al wat je kunt doen is wat uitstel, allerlei ongewenste gevolgen kan hebben daar ben ik het mee eens. Bestrijdt dan die gevolgen! Vereng het begrip ZZPer, wat nu een lachertje is. Met een hamer en een nijptang als bedrijfskapitaal ben ik zelfstandige al ren ik de hele dag heen en weer voor mijn baas (pardon foutje, opdrachtgever bedoel ik). Verklaar CAO’s ook algemeen verbindend ook voor aanverwante bedrijstakken en niet werknemers doch overeenkomstigen. Dan nog zullen bepaalde beroepsgroepen in salaris iets achteruit gaan maar dat is nu eenmaal de consequentie van de EU.

  Reactie door Hans — zondag 9 april 2006 @ 16.45 uur

 63. @53

  Inderdaad. Je kunt wel allerlei leuke dingen gaan leren, maar als je er vervolgens geen werk in kunt vinden, dan had je misschien toch beter iets anders kunnen gaan leren.

  Je zou je natuurlijk ook kunnen omscholen, maar dat is in Nederland nog niet zo’n heel gebruikelijk iets. Behalve destijds in de internet-hype-periode. Nee, we verwachten dat als we klaar zijn met een opleiding, dat er dan een werkgever op ons zit te wachten.

  En dan wel klagen dat “al die Polen” hier komen.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 16.45 uur

 64. @58

  Duitsland mag dan nog even wachten met het openstellen van de grenzen, maar ze halen momenteel wel busladingen vol Indische IT-ers binnen, omdat de werkgevers in eigen land niet voldoende IT-ers kunnen krijgen. Dus tja, zo gesloten zijn die grenzen blijkbaar ook weer niet.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 16.49 uur

 65. Tja de Vries, uiteindelijk ben je er toch stil van geworden. Er is genoeg gezegd; toch nog een reactie.
  Toen de textielindustrie verdween stond er een echte werkgever bij Ten Cate op. Hij ontdekte een product waarmee hij, met de middelen die hem ter beschikking stonden, een nieuwe markt en werkgelegenheid kon aanboren: de surfplank. Dat was dus een werkgever die zijn centen waard was. En loonconcurrentie heeft altijd bestaan. Die concurrentie werd en wordt bepaald door ervaring, leeftijd en vakbeweging. Die werd niet bepaald door medemensen minder-waardig te behandelen. Dat het jaar 2007 maar snel mag komen.

  Reactie door Domela — zondag 9 april 2006 @ 16.56 uur

 66. 64
  Waar je mensen voor nodig hebt moet je ze kunnen halen ? Maar hebben wij die paar 100.000 oosteuropeanen straks nodig ?
  Nederland moet gewoon tav EU grenzen beperkt opestellen en eerst bepalen wat voor vaklui en hoeveel er nodig zijn en dan gericht werven. Niet van kom maar binnen mensen en we zien wel. Gecontroleerd bezig zijn is regeren en dat is wat Duitsland doet.

  Reactie door SPOSITIVO — zondag 9 april 2006 @ 16.56 uur

 67. #63 Duh

  Jongen je begrijpt het toch nog steeds niet he!

  De Nederlandse werkgever WIL geen Nederlandse werknemer, hij wil namelijk ook helemaal niet het wettelijk minimum loon betalen. De Nederlandse werkgever wil al jaren graag Poolse werknemers, deze kan hij namelijk uitbuiten om zijn eigen welvaart te bevorderen. Hij wordt daarin trouwens enorm gestimuleerd door het lakse optreden van de overheid waar het gaat om het controleren van de werkgevers op het in dienst hebben illegale werknemers.

  Dan kunnen de Nederlandse jongeren nog zulke bekwame vakmensen zijn dan nog gaat de werkgever voor de goedkope buitenlandse werknemers.

  Wat is nu een boete van 8 mille, als zo’n illegaal drie maanden hier gewerkt heeft heeft de werkgever dat al terug verdient!

  Reactie door hanri — zondag 9 april 2006 @ 16.57 uur

 68. Geloof maar niet dat een nul-figuur als jeroen te overtuigen is met gedegen argumenten.
  Hij is er alleen op uit om deze site te vervuilen met zijn quasi argumenten.

  Er zijn er zo te lezen nog wel zo’n stel aan te wijzen.

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 9 april 2006 @ 16.59 uur

 69. Is er misschien niemand hier die het snapt dat sommige vaardigheden die mensen bezitten geen minimumloon waard zijn.

  Klinkt hard, maar het is gewoon de waarheid, ik zou als werkgever echt geen minimum loon betalen aan iemand die de hele dag tomaten staat te plukken, dan zou ik of polen nemen (of als de SP haar zin krijgt) gewoon kijken of het machinaal gedaan kan worden.

  In een land als nederland is gewoon geen plek meer voor laaggeschoold werk, die tijd is definitief voorbij met de komst van computers en robot’s.
  De werkgevers die nu nog polen inhuren rekken het onvermijdelijke alleen maar, ook hun zullen moeten vertrekken of stoppen.

  Reactie door Ronald — zondag 9 april 2006 @ 17.04 uur

 70. Wat een hoop holle retoriek zit er in de aanleiding voor deze commentaren. Roemenen die voor een paar Euro per uur werken(zitten nog niet eens in de Unie!) / oneerlijke concurrentie van Polen. Klinklare nonsense! De Polen komen het werk doen waar de o-zo-zieke WAO-er psychisch helemaal van in de war raakt simpelweg omdat hij/zij al jaren buitengewoon heerlijk de uitkering trekt.Tijd dat je eens een flinke trap onder je kont krijgt,dan hadden we die Polen niet eens nodig!

  Reactie door joris — zondag 9 april 2006 @ 17.04 uur

 71. 62
  Niks tegen de poolse of andere oosteuropese goede mensen doch er komen straks allerlei lieden ons land waarvan groot deel goudzoeker zijn en geen werk voor is. Herhaal EERST bepalen welke vacatures er zijn en hoeveel daarvoor nodig en DAARNA de juiste mensen werven.
  EU probeert ons gewoon uit en deze zwakke regering toont geen verweer ondanks ons massaal NEE NEE NEE niet zo snel aub we willen het eerst begrijpen…..

  Reactie door SPOSITIVO — zondag 9 april 2006 @ 17.05 uur

 72. @66

  > Maar hebben wij die paar 100.000
  > oosteuropeanen straks nodig ?

  Denk je dan dat die paar Oost-Europeanen hier voor de lol komen? Dat die hun huis en gezin achterlaten om eens te kijken of hier wat te doen is?

  Volgens mij niet. Ze worden hier, net als nu, naar toe gehaald om werk te doen. En het gegeven dat ze hier werk doen, zou er toch enigszins op kunnen wijzen dat ze blijkbaar nodig zijn.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 17.07 uur

 73. @67

  > Dan kunnen de Nederlandse jongeren nog
  > zulke bekwame vakmensen zijn dan nog
  > gaat de werkgever voor de goedkope
  > buitenlandse werknemers.

  Zo zitten werkgevers nu eenmaal in elkaar. En dus zou je ook kunnen stellen dat het niet bijzonder slim is om werk te willen gaan doen waar werkgevers geen Nederlanders voor nodig hebben.

  Als je weet dat Nederlandse werkgevers liever met Poolse bouwvakkers werken en je gaat toch voor bouwvakker leren of je zoekt werk als bouwvakker, dan ben je gewoon niet slim bezig, vind ik.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 17.10 uur

 74. Omdat Poolse werkers dachten hun welvaartspeil te verhogen door het kapitalisme in te voeren hebben ze daar (samen met de katholieke kerk)hard voor gevochten. Blijkbaar komen ze daar op terug en zien dat die (beperkte)welvaart alleen in West-Europa bestaat. Een welvaart die mogelijk is gemaakt doordat in het verleden de werkers en hun organisaties daar hard voor gevochten hebben en goede arbeidsvoorwaarden hebben afgedwongen. Dat zouden de Polen in eigen land ook moeten doen. Niet afbreken in landen waar het goed is, maar verbeteren waar het slecht is.

  Reactie door Sprut — zondag 9 april 2006 @ 17.10 uur

 75. #70 Duh

  “Ze worden hier, net als nu, naar toe gehaald om werk te doen.”

  - waarvoor ze minder betaald krijgen dan de Nederlandse werknemer.

  “En het gegeven dat ze hier werk doen, zou er toch enigszins op kunnen wijzen”

  - dat de Nederlandse overheid onvoldoende moeite doet om te controleren of de betreffende werkgever zich aan de loonafspraken houdt.

  Reactie door hanri — zondag 9 april 2006 @ 17.13 uur

 76. @69

  Ik vraag me echt af of het zo is dat er duizenden mensen uit Oost-Europa naar Nederland trekken om werk te zoeken.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 17.16 uur

 77. Woensdag 12 april vanaf 12:00 uur wordt door vakbonden en anderen gedemonstreerd voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag vóór een gezonde arbeidsmarkt, vóór het behoud van het systeem van werkvergunningen en dus tegen het open zetten van de grenzen. Het motto is ‘Gelijk werk, gelijk loon’.

  Bovenstaande is mij niet helemaal meer duidelijk.
  Eerst zeggen de bonden van ons mogen de grenzen open als iedereen maar gelijk betaald wordt.
  Die inzet is nu veranderd of lees ik dat verkeerd,Polen nu welkom met een werkvergunning en gelijke betaling, dus alleen als er een tekort is.
  Ik hoop niet dat de mensen mede met inzet van de SP in de maling worden genomen.
  Door het verdraaien van de feiten.

  Reactie door Jofel — zondag 9 april 2006 @ 17.17 uur

 78. @73

  > waarvoor ze minder betaald krijgen dan
  > de Nederlandse werknemer.

  Ja. Maar goed, andersom gesteld krijgen b.v. Nederlandse IT-ers die in China of Polen werken flink wat meer dan hun Poolse of Chinese collegae.

  Stel je bent Pool en je wordt gedetacheerd in Nederland. Dan verdien je minder dan een Nederlander, maar wat kan de overheid daar aan doen?

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 17.18 uur

 79. Dat er alleen vakmensen komen uit Polen dat is een leugen.
  Ik heb een paar klussen gezien van deze mensen,om te huilen.
  Wel leuk omdat een paar mensen dachten voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten.

  Reactie door Jofel — zondag 9 april 2006 @ 17.20 uur

 80. Als je voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten dan moet je ook niet zeuren als de film tegenvalt.

  Reactie door Red Bat — zondag 9 april 2006 @ 17.23 uur

 81. Lieve, beste mensen van dit weblog,

  Ik hou het hier voorlopig voor gezien, zal een SP aanhanger blijven en SP blijven stemmen, maar heb voorlopig even mijn buik héél erg véél vòl van dit web-log.

  Hierbij wens ik een ieder het allerbeste toe, veel inzicht en blijf alèrt.

  Veel zonnige groeten van TOMAAT.
  Ik hoop dat het jullie alle goed moge gaan.

  Reactie door TOMAAT — zondag 9 april 2006 @ 17.36 uur

 82. #76 Duh

  “Ja. Maar goed, andersom gesteld krijgen b.v. Nederlandse IT-ers die in China of Polen werken flink wat meer dan hun Poolse of Chinese collegae.”

  Duh, je hebt het dan over IT-specialisten die specifiek ingehuurd worden om werkzaamheden te verrichten waarvoor geen Polen of Chinezen beschikbaar zijn. Deze IT-ers werken daar echt niet meer zodra er Polen of Chinezen zijn die deze werkzaamheden kunnen verrichten.

  Reactie door hanri — zondag 9 april 2006 @ 17.42 uur

 83. @75
  De positie van de FNV is gelukkig veranderd. Bestuurders van FNV Bondgenoten in de sectoren, waar ze nu al de gevolgen van de instroom zien (vlees, vervoer, uitzendbranche, tuinbouw, hebben met succes opgetreden. Eerst uitbuiting onmogelijk maken door allerlei maatregelen en dan pas open. Dat duurt nog zeker drie jaar. En als het dan nog niet goed geregeld is moet de arbeidsmigratie gereguleerd worden.

  Reactie door Paul Ulenbelt — zondag 9 april 2006 @ 17.48 uur

 84. @80

  Nee, er zitten natuurlijk wel specialisten tussen, maar ook vaak zijn het, tja, ‘gewone’ IT-ers. Het gaat er gewoon om dat zij voor hetzelfde werk als hun collegae daar flink meer verdienen. Ongelijkheid zul je altijd hebben. Ik denk ook niet dat ongelijkheid het probleem is, maar hoe je er mee om gaat.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 17.48 uur

 85. Duh
  Het Europees Parlement heeft besloten ….
  ZONDER restrictie … lees eerder item het Europagevoel eerst nog eens zodat je begrijpt wat ons wordt gedicteerd.
  Duh heel Oosteuropa mag binnenkomen om hier te werken. EERST bepalen hoeveel en waar werkgelegenheid gewenst en dan de juiste mensen en aantal werven en gelijke
  lonen e.d. Is dat nou zo moeilijk.
  EP in Straatsburg toont infantiel en dictatoriaal gedrag. ONACCEPTABEL.

  Reactie door SPOSITIVO — zondag 9 april 2006 @ 17.54 uur

 86. @71 Duh
  Waar haal je die wijsheid vandaan?
  Ik heb zomaar even gesurft een gastenboek van een bouwsite ( Het Afbouw Net) om jou stelling te staven.
  Komt nou niet bepaald overeen met het door jou gestelde.
  Een paar reacties:

  20-03-06 15:39
  ________________________________________
  Oh ja, hetzelfde Europees Parlement is tevens vóór het toelaten van zoveel mogelijk Polen en andere figuren uit het Oostblok onder het mom van ‘ vrije arbeidsmarkt’ . Het HAO daarentegen heeft een meldpunt opgericht voor oneerlijke concurrentie (om oa. de Polen te bestrijden).

  Het is dus je eigen keuze. Wil je dat er nog meer goedkope krachten komen om je baan over te nemen of wil je heffing blijven betalen zodat er een clubje iets tegen doet? Of ben je er zo eentje die denkt dat mensen kosteloos ten strijde trekken tegen oneerlijke concurrentie…?

  20-03-06 20:15
  ________________________________________
  Ik heb niks tegen hao maar ik wil wel weten waar ik voor moet betalen. Ik alle stukken wat ik gelezen heb ben ik niks tegen gekomen over een actie van het hao tegen de komst van de polen. Tuurlijk kost een strijd tegen de oneerlijke concurentie geld. Maar waarom zoveel geld kan het voor een lkeine ondernemer misschien ook met wat minder. Als je zoveel moet betalen moet je wel een betere prijs bedingen en krijg je zo en zo een groter verschil tussen beide prijzen. Polen houd je niet tegen maar wel de uitzendbureaus die ze aannemen. Verplicht ze meer te rekenen voor de arbeid en begin nu eens met alle regels die wij opgelegd krijgen hun ook op te leggen. Dan moeten ze wel.

  21-02-06 12:49

  Als div bedrijf het nodig vinden om veel poolse of duitsers
  medewerkers ergens neer te zetten.die voor 20 euro p uur komt werken. En geloof mijn dat de meeste projecten waar menig duitser of pool heeft gewerkt toch altijd weer moet worden opgelost door de nederlandse monteurs.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 april 2006 @ 17.57 uur

 87. Helaas zal het per 1 januari gewoon gaan gebeuren want Olland wordt proefkonijn en moet eu/ep gehoorzamen (ondanks grondwet afgestemd)aldus kunnen sp en vakbonden niet veel anders doen dan zeer strenge restricties eisen.

  Reactie door SPOSITIVO — zondag 9 april 2006 @ 18.03 uur

 88. @83

  Duh, je raadpleegt een gastenboek? Da’s net zoiets als dit weblog raadplegen om de politieke standpunten van de SP te achterhalen.

  Maar enfin, die wijsheid haal ik voornamelijk uit mijn ervaring met diverse werkgevers.

  Ik heb in al die jaren geleerd dat ik voortdurend moet bijspijkeren om te voorkomen dat ik voorbij gelopen word door Indiers, Chinezen, Brazillianen, Polen, Slowaken en anderen die mijn werk in principe voor veel minder geld zouden kunnen doen.

  Mijn huidige werkgever en vorige werkgevers brachten diverse projecten naar lage lonen landen toe. Om te voorkomen dat ik hier werkloos zou raken heb ik toen geconcludeerd dat ik iets moest gaan doen wat ze daar (nog) niet kunnen. En omdat ze daar ook niet stil staan, moet ik vooruit blijven kijken.

  Tja, zo gaat dat in deze wereld. Werk schuift de hele wereld over en met de verdere ontwikkeling van Azie en Oost-Europa zal dat steeds sneller gaan. Kennis is macht, voor ons in het westen zal ook steeds meer gelden: Kennis houd je aan het werk.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 18.08 uur

 89. #85 Duh

  Duh, maak jij het licht uit straks, als je als laatste werknemer de Nederlandse arbeidsmarkt verlaat!
  Ook jou kennis zal namelijk ooit te kort schieten.

  Reactie door hanri — zondag 9 april 2006 @ 18.15 uur

 90. @Hanri, welkom in de echte wereld, wat wil je dan?
  Koste wat het kost hier bepaalde arbeid laten verrichten die produkten opleverd waar niemand op zit te wachten?

  Reactie door Ronald — zondag 9 april 2006 @ 18.17 uur

 91. @81
  Wat duidelijker.
  Goede zaak dat van onder uit de bond de druk naar boven opgevoerd word om te luisteren.
  Hopelijk zet zich dit voort.

  Reactie door Jofel — zondag 9 april 2006 @ 18.18 uur

 92. als open grenzen zo goed zouden zijn voor ons…waarom dan zoveel moeite om azielzoekers te weren…gooi de grenzen dan ook maar open voor de armen in Afrika…

  Reactie door Alex — zondag 9 april 2006 @ 18.38 uur

 93. @85 Duh

  Ik heb verschillende vrienden waarvan vijf ieder met een eigen bouwbedrijf.

  Geloof me die laten niets van het door jou gestelde overeind.
  En dat gastenboek, daar kun je jezelf dan wel pejoratief over uitlaten, maar dat zijn wel de mensen uit de praktijk evenals de zojuist door mij genoemde aannemers.

  Maar ik heb niet de illusie dat ik je zou kunnen overtuigen, wat ik ook aandraag, het zal door jou gepareerd worden, prima, ik heb daar vrede mee.
  Helaas is die gemoedstoestand niet aanwezig bij direct betrokkenen zoals in de regeltjes hierboven genoemd.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 april 2006 @ 18.39 uur

 94. #88

  Juist Alex, want als, volgens Duh de Poolse markt al hard zit te springen om de bij ons verdiende euro’s, hoe hoog springen ze in Afrika dan wel niet;)

  Reactie door hanri — zondag 9 april 2006 @ 18.49 uur

 95. > Duh, maak jij het licht uit straks, als
  > je als laatste werknemer de Nederlandse
  > arbeidsmarkt verlaat!
  > Ook jou kennis zal namelijk ooit te kort
  > schieten.

  Valt wel mee denk ik. In de loop der jaren zijn er banen verdwenen en zijn er nieuwe soorten werk weer teruggekomen.

  En dat is ook altijd wel zo geweest. Mechanisering, automatisering, ze hebben oude beroepen doen verdwijnen en er zijn nieuwe beroepen voor teruggekomen.

  Wie had 10 of 20 jaar geleden gedacht dat er tegenwoordig mensen geld verdienen met internet-applicaties maken of diensten verlenen via internet?

  Dus ik zou me niet zoveel zorgen maken, gewoon goed kijken wat er in de wereld speelt en gebeurd en daarop inspelen. Niet dat succes gegarandeerd is, maar de kans is dan een stuk groter dan als je niets doet en wilt blijven vasthouden aan de wereld zoals die is of was.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 19.07 uur

 96. Zo doe ik dat al weer bijna 28 jaar en het bevalt me prima.

  Reactie door Duh — zondag 9 april 2006 @ 19.07 uur

 97. Wattenstaafie@1338
  Ik ben het zoals gewoonlijk geheel met jou
  stellingen,maar zou alvorens jij de rondreis met devries gaat starten wil ik
  deze plutocraat toch even uit zijn kapitale
  droom halen.
  ===========================================
  Kijk devries!!!
  Dat kapitalisten welvarender leven lijkt
  mij nog al lochisch,anders zou,kapitaal-
  bezit geen nut hebben,dit zullen jou stu-
  derende zoons wel beamen.
  Dan in concreto mijn antwoord op jou
  stellingen wat betreft gelukkig zijn
  leeftijd en gezondheid.
  Wat geluk betreft,de meeste echtscheidingen
  vinden plaats onder de beter vermogende
  medemensen,dit duid er dus niet op dat men
  in die kringen erg gelukkig met elkaar is.
  Denk hierbij maar aan ons Koningshuis ook
  daar ontbreekt het toch niet aan kapitaal.
  Dan zullen we over de artiestenwereld nog
  maar zwijgen.
  Uit onderzoek is gebleken,dat relatief ge-
  zien de gezondheid onder de beter beloonde
  werkers niet hoger is dan onder lagere be-
  volking.Als vermoedelijke oorzaak wijt men
  dit aan het hogere stressgehalte omdat men
  zich op hogere posities moet blijven waar-
  maken,denk hierbij maar eens aan topsporters.Tenslotte worden rijke mensen
  niet in grote getale ouder dan de minder
  bedeelde mens,denk hierbij maar eens aan
  de heer Fettinger van Flissingen,die naar
  mijn overtuiging veel tevroeg is overleden.
  Ik denk dat deze voortvarende Familie jou
  stelling dat vermogende mensen ouder worden
  zeer zeker niet zullen ondersteunen.
  =========================================
  Tenslotte nog dit beste devries!!!

  WIE ZICHZELF OP EEN VOETSTUK PLAATST,
  ZAL VELEN ZIEN PASSEREN.

  kapitaalbezit geen nut hebben,dit zull

  Reactie door Ben . — zondag 9 april 2006 @ 20.08 uur

 98. @68 Ouwe dirk, mijn quasi argumenten? Wat zijn de argumenten hier van de sp dan? Ik kan niet anders conclueren dat de angst en onderbuikgevoelens reageren.

  @93 Wattenstaafje, Jouw vrienden met hun bouwbedrijven moeten niet zeuren. Natuurlijk komt bouwend nederland in opstand tegen de polen. Hun eigen zwart werk wordt door de Polen bedreigt, nou ik (en iedereen die wel eens een beroep op die bouwers moet doen) slaap er geen nacht minder van!

  Reactie door jeroen — zondag 9 april 2006 @ 20.29 uur

 99. @Tomaat, nog even en de SP smeekt de Polen om die tomaat voor de SP te plukken. Of jij moet uit je luie stoel achter de geraniums vandaan komen en hem plukken.

  Reactie door jeroen — zondag 9 april 2006 @ 20.31 uur

 100. Als je de strijd in gaat met verkeerde wapens zal je de strijd verliezen.

  “Gelijk werk, gelijk loon”

  Eigenlijk lijkt er niks mis mee om het zo te formuleren.

  Maar helaas is dit onderwerp net zo gecompliceerd als de binnenkant van de TV voor de meeste mensen.

  Want waar gaat het nu om.
  Grenzen dicht en slechts alleen werk voor de Nederlanders die in Nederland wonen?
  Of willen we dat voor werk beloond wordt volgens onze regels.
  In dat geval mag je het Polen bashen van de SP als zeer asociaal zien.

  Wel is het belangrijk dat onze regels voor werken worden gehandhaafd en dus ook gecontroleerd.

  Zelfs in een periode waar de werkgelegenheid in Nederland weer een beetje groeit is de invloed van de gehele wereld onmiskenbaar.
  Netcar slechts van de laatste paar dagen, maar meer de verschuiving van handenarbeid naar dienstverlening die we in onvoldoende mate pakken.

  Goed punt van de SP is zwaar te willen inzetten op onderwijs.
  Want zonder dat houden we de horden werkwilligen niet definitief buiten de deur.

  Als je de strijd in gaat met verkeerde wapens zal je de strijd verliezen.
  De Pool is niet schuldig maar ons systeem en al helemaal niet schuldig hoe de wereld echt in elkaar steekt.

  Wij zouden door opleiding dus eigenlijk wijzer moeten zijn.

  Wat rest er dan nog en is dit nu zo erg;
  Controle op onze wetgeving ten aanzien van arbeid en arbeidsomstandigheden.
  Uw voorsprong ten aanzien van taal en vaardigheid uit te buiten door niet langer te zoeken naar uw spiegelbeeld aan de andere kant van de vangrail.

  En een woord dat nog niet in het woordenboek staat van de SP;

  Innovatie

  Reactie door Bon Ton — zondag 9 april 2006 @ 21.05 uur

 101. @99 jeroentje,

  Als je had gelezen, zal ik bij een graf staan en niet achter de geraniums zitten.
  Sterkte knul, het ga je goed.

  Reactie door TOMAAT — zondag 9 april 2006 @ 22.08 uur

 102. 69 ik wilde wat zechen.maar bedenk me.eending is duidelijk jij hebt geld

  Reactie door R.Drenth — zondag 9 april 2006 @ 22.17 uur

 103. Hm, dan ben ik jarig dus dan heb ik andere plannen, maar succes gewenst!

  Reactie door Gerbert — zondag 9 april 2006 @ 22.47 uur

 104. Elementen als Ronald, Hans en Bon Ton 100, tollen alleen maar om te provoceren, het behoort tot hetzelfde rechtse uitschot dat eerst riep vol = vol!

  Ja zolang Bushgezinde import de vetleren vvd-knip vult en dat rechts, blank en gristelijk is, en bukt voor een knijpstuiver, dan is er plek genoeg?
  Hipokriet en acosiaal als de neten!

  Nederlandse werkzoekenden opschuiven voor Polakken? Never, nooit!!

  Reactie door Emiel — zondag 9 april 2006 @ 22.50 uur

 105. @52 Jeroen.

  Willem Banning, was een gezaghebbende religieus-socialist, partijbestuurder en medeoprichter van de PvdA. Was aanvankelijk onderwijzer, maar kreeg later gelegenheid om theologie te gaan studeren. Kwam toen in aanraking met het marxisme. Na zijn studie vrijzinnig-hervormd predikant en vanaf eind jaren’20 voorman van de religieus-socialistische beweging in Nederland. Tevens hoogleraar in Leiden. Partijbestuurder van de SDAP en vooraanstaand pacifist. Na de bevrijding actief in de Nederlandse Volksbeweging en voorzitter van het oprichtingscongres van de PvdA.

  Dit is te vinden op Parlement en Politiek.
  Ik denk dat 99% van de PvdA aanhang niets van hem weet. Hij heeft hele goede boeken geschreven, ik zou zo en dan, iets van hem lezen en dan gaan nadenken en dan iets zeggen over het kapitalisme.

  Reactie door Henk Hiensch — zondag 9 april 2006 @ 22.53 uur

 106. Demonstreren helpt niet Jan; dat weet je toch zo langzamerhand wel?

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 9 april 2006 @ 23.07 uur

 107. @Emiel, dan snap je er dus werkelijk weer geen ruk van he.

  90% van de vacatures in Nederland is voor MBO en hoger terwijl 90% van de werkzoekenden VMBO en lager heeft.

  Vroeger toen auto’s nog met de hand in elkaar werken gezet had je van VMBO’er tot MBOer nodig aan de lopende band, maar met de komst van de automatisering en robot’s is de VMBOer overbodig geworden en wordt de robot bediend door de MBOer.
  Dat werk wat niet door de robot gedaan kan worden is vaak van dusdanige simpele aard dat het gewoon niet uit kan voor het minimum loon omdat het produkt dan te duur wordt.

  Lullig, inderdaad maar wel de keiharde realiteit.
  Nederland is gewoon geen land meer waar veel van dat soort werk te vinden is.

  Reactie door Ronald — zondag 9 april 2006 @ 23.14 uur

 108. Ik sluit me aan bij Tomaat 81, ik heb geen zin meer om trolfiguren te lezen die hier de dienst komen uitmaken. Groet, Emiel.

  Reactie door Emiel — zondag 9 april 2006 @ 23.43 uur

 109. 26@devries !!!!
  kapitalisme t beste etc..lees en huiver:

  Geplaatst op 05 april 2006 11:26 door Commentaargroep de Volkskrant
  actualiteit – Ontluisterend

  Vier weken van verhoren over de boekhoudfraude bij Ahold hebben een ontluisterend beeld geschetst van de mores in het Nederlandse bedrijfsleven. Hoofdverdachten waren de voormalige Ahold-topmannen Cees van der Hoeven en Michiel Meurs. Al voordat zij zich voor de Amsterdamse rechtbank moesten verantwoorden voor hun optreden bij het supermarktbedrijf, was al bekend dat het duo een aantal eenregelige brieven – over de zeggenschap over buitenlandse deelnemingen – voor de huisaccountant verborgen had gehouden. Tijdens de verhoren is zonneklaar geworden dat de hoofdrolspelers, na de interne ontdekking van een van de brieven, drie soortgelijke brieven nog maandenlang bewust verborgen hielden. De accountant, de raad van commissarissen en de aandeelhouders werden onwetend gehouden.
  Dankzij de truc met de zogeheten side letters kon Ahold ten onrechte de omzet van vier buitenlandse partners meetellen. De accountant kreeg alleen de brieven te zien waaruit bleek dat Ahold de omzet volledig mocht meetellen, terwijl de briefjes die deze boekhoudmethode zouden verbieden, in een bureaula verdwenen. De vertrouwensbreuk die hierdoor ontstond met de accountant stortte – samen met de ontdekking van boekhoudfraude bij de Amerikaanse dochter US Foodservice – Ahold begin 2003 in een grote financiële crisis.
  De maatschappelijke gevolgen van de fraude waren enorm. Honderdduizenden beleggers werden de dupe van de koersval van het aandeel Ahold, hoewel zij een deel van de schade inmiddels vergoed kunnen krijgen. Tienduizenden medewerkers werkten plots bij een besmet bedrijf. Het blazoen van het Nederlandse bedrijfsleven raakte overal in de wereld besmeurd. Het bedrijf balanceerde zelfs enige tijd op de rand van de afgrond.
  De rechtszaak die het Openbaar Ministerie naar aanleiding van de fraude tegen de voormalige Ahold-top heeft aangespannen, is een goede gelegenheid de verantwoordelijken voor de fraude te straffen. In het verleden heeft justitie veel moeite gehad verdachten van witteboordencriminaliteit veroordeeld te krijgen. In de Ahold-zaak zijn de tegenstrijdige brieven voldoende basis voor een veroordeling. Zeker gGezien de voorbeeldfunctie die bestuurders in de samenleving vervullen, is het kwalijk dat zij bereid waren regels te overtreden om de cijfers mooier voor te stellen.
  De grote vraag is of de fraude met voorbedachte rade is gepleegd. De verdediging van ex-bestuursvoorzitter Van der Hoeven zal volgende week trachten aan te tonen dat hij de handtekening heeft gezet, zonder de tekst van de brieven te lezen. De advocaat van voormalig financieel directeur Meurs zal stellen dat het optellen van omzetcijfers niet belangrijk is.
  Met een eis van twintig maanden (waarvan zes voorwaardelijk) voor Van der Hoeven en Meurs zet het OM, zeker gezien de Nederlandse verhoudingen, hoog in. In een zaak waarin zoveel betrokkenen, direct of indirect schade ondervinden van het wangedrag van de ex-Ahold-bestuurders, zijn deze eisen niet meer dan gepast.

  Nu slapen en gezond weer op.

  Reactie door SPOSITIVO — maandag 10 april 2006 @ 1.13 uur

 110. lees @6 van devries
  ook jij, devries, gaat SP stemmen straks.

  Reactie door SPOSITIVO — maandag 10 april 2006 @ 1.16 uur

 111. @devries – nog meer voor je te lezen :
  http://www.devolkskrant.nl
  zie de animatie van de endstra-route (coltof vastgoed) over koffers met geld & lees over de nieuwe volksheldin verdonk die mag liegen (normen en waarden-beleid).

  Reactie door SPOSITIVO — maandag 10 april 2006 @ 1.27 uur

 112. @108

  Het valt mij op dat sinds dit weblog tot best politieke is uitgeroepen er wel veel van dat vermoeiende afzeik volk rondhangt. Dat maakt het er niet beter op.

  Reactie door Sprut — maandag 10 april 2006 @ 1.34 uur

 113. @ jeroen

  Jeroen je hebt jezelf nu al meer dan genoeg belachelijk gemaakt en ik als vriend van jou vind nu echt dat hier eens een keer een eind aan moet komen.

  Je vraagt hier op dit log naar argumenten; ik geef je één raad, doe dit aub niet!
  Het lijkt erop dat jij nog steeds denkt dat mensen je serieus nemen.
  Dit is dus echt niet het geval Jeroen.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 10 april 2006 @ 3.29 uur

 114. Jeroen, speciaal voor jou, ik heb gebak in huis gehaald, laat mij nu hier niet mee
  zitten.
  Kom nu een keer naar me toe; face to face, praat wat makkelijker.
  Dan kunnen we onszelf ook gelijk wat langere uithalen permiteren.
  wattenstaafie@hotmail.com

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 10 april 2006 @ 3.44 uur

 115. jongens laat je niet wegjagen door die trollen. negeer ze .blijf je bijdrage leveren op dit weblog.tomaat en andere sociaal voelende mensen.als je socialist bent zal je altijd aangevallen worden door
  niet normaal denkende mensen.vecht terug met goede argumenten en zij verdwijnen vanzelf
  hein

  Reactie door hein — maandag 10 april 2006 @ 5.45 uur

 116. Opvallend is wel dat diegene (rechts) om het hardst riepen dat Nederland vol was, nu zeggen dat er Polen mogen komen. Dat zichzelf altijd maar weer “keihard” werkende Nederlander noemende niet beseffen dat ook hun baantje en inkomen uiteindelijk op de tocht komt te staan indien het pad der neoliberalen wordt gevolgd. Mijn inkomen mag best naar beneden, in gelijke tred met de prijzen.
  En Tomaat, laat je niet wegjagen door de o zo bekende typetjes. Ze duiken op en verdwijnen weer, zo gaat dat. Het zou je alleen maar in je mening moeten sterken.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 10 april 2006 @ 6.43 uur

 117. on topic
  alleen jammer dat onze lieve regering de grenzen toch wel openstelt voor ze vertrekt. terugdraaien kan niet meer en cda/vvd kunnen roepen dat het aan de linkse partijen van de volgende regering ligt dat het helemaal uit de hand gelopen is.

  Reactie door ipuntje — maandag 10 april 2006 @ 6.45 uur

 118. @ Tja wattenstaafje, en andere. Als er gegronde argumenten zijn waarom de grenzen wel open moeten, en ik heb het liever over de Polen hetzelfde arbeidsrecht geven, dan zijn die mensen met hun argumenten grote kapitalisten, trollen en rechtes vvd-ers.

  Nou het geeft wel aan hoe angst regeert.

  @SPOSITIVO Wat jij opnoemt in 109 en 111 zijn de uitwassen van menselijke hebberigheid. Het heeft niets van open marktwerking of grenzen openen, zijn dit de argumenten die je erbij moet halen om de Polen het recht op werknemer zijn tegen te houden?

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 9.28 uur

 119. Sinds het wild-kapitalisme toegenomen is in de VS, is de armoede in de wereld alleen maar toegenomen.De rijkdom zit vooral bij grote Amerikaanse bedrijven.
  Arbeiders zijn de moderne slaven geworden om de ondernemingen nog rijker te maken.

  Reactie door Ben tarici — maandag 10 april 2006 @ 9.31 uur

 120. “gelijk werk, gelijk loon”

  En daar wringt de schoen.
  Het zijn niet de Polen die een gevaar zijn voor de Nederlandse werknemers, het zijn de malafide bedrijven die de Polen zullen uitbuiten, en onderbetalen die een gevaar zijn voor Nederland.
  Want als de Pool even duur is als de Nederlander, dan praat je over eerlijke concurrentie.
  Maar ja,…..de werkgevers hé !
  In hun egoïstische zucht naar verrijking, zoeken ze steeds nieuwe mogelijkheden om alles goedkoper te produceren.
  En de Pool die hier komt, heeft niet veel kennis van de geldende cao’s , en is daarmee zeer aantrekkelijk voor de werkgevers.

  Reactie door Charlie — maandag 10 april 2006 @ 9.38 uur

 121. gelijk loon voor gelijk werk .simpel toch?
  geld ook voor vrouwen en leeftijd .simpel toch?
  het mooie van het kapitlistiche systeem is dat als je een boerenlul een mobieltje en een leasebak geeft (aftrekbaar uiteraard)zich de pleures voor je werkt en maatschappelijk geisoleerd raakt zodat je hem als werkgever helemaal naar jouw wensen kunt kneden .vanuit werkgevers(en nietszeggende aandeelhouders)oogpunt harstikke mooi natuurlijk .het ergste is dat dergelijke werknemers op het moment van het in ontvangst nemen van het mobieltje en leasebak ze zich boven de rest verheven voelen .en dat is gevaarlijk zoals je ook op dit log kunt constateren .o.a ronaldje die vind dat als iemand tomaten plukt deze geen recht op een miniuumloon heeft dit is slechts een uitspraak? maar die mij toch zorgen baart .dit soort mensen vinden dat ze meer zijn dan een ander vergeet niet dat mensen met een dergelijke mentaliteit een jaartje of 60 geleden wel de joden en romas aangaven aan de nazis .deze mensen hebben ook geen enkele moeite met het uitbuiten en het tegen elkaar opzetten van werknemers (al dan niet uit het buitenland )willen we als nederland onze westerse beschaafde cultuur behouden dan zullen we uiterst waakzaam moeten zijn voor dat soort mensen .
  werk moet voldoening geven en een fatsoenlijk inkomen opleveren voor iedereen op basis van gelijkheid .degene die daar niet mee eens is help ik met plezier aan een vliegticket naar amerika of china om hemzelf en zijn kinderen door het grootkapitaal te laten uitbuiten .verder ben ik het wel met rener (106)eens dat de zoveelste demo geen nut meer heeft en slechts diend voor de statestieken daar een normaal mens niet de vrijheid en poen heeft om ze allemaal mee te maken .zeker niet omdat ze bijna allemaal in amsterdam plaats vinden .de f.n.v mag het treinkaartje houden .want dit satelietclubje van de p.v.d.a.(wouter bos)wil geen breed verzet !!!!!!!!!!! maar pluche in 2007 . waarom?? organiseren de bonden geen demo in alle grote steden van maasstricht tot groningen .juist omdat de opkomst te hoog word !!!!!!!!!! en de lakse bonden en p.v.d.a door de mand vallen .sorry maar ik heb het gehad met demos waar ,slechts, wat ballonnen opgeblazen worden .daar raken de werkgevers en hun waakhonden het kabinet echt niet van onder de indruk! plat met die handel hier! IK KRIJG STEEDS MEER ZIN OM VOOR DE DIENSTENRICHTLIJN TE STEMMEN ! WAAROM? DAN KUNNEN WE DE VAKBONDSLEIDERS UIT FRANKRIJK HIERHEEN HALEN (O.A VAN DE C.T.G)OM DIE SLAPPE HAP HIER (JONGERIUS )te vervangen .

  Reactie door ,texas,henkie — maandag 10 april 2006 @ 9.42 uur

 122. En nu maar hopen, dat al die Polen stemrecht krijgen, en massaal op de SP stemmen. :)
  Want daar had rechts dus niet aan gedacht.

  Reactie door Charlie — maandag 10 april 2006 @ 9.45 uur

 123. Jezus Texas jij begrijpt er echt niets van he? en haalt er van alles bij. Niemand mag zich superieur voelen tov andere mensen, daar gaat het niet om. Het punt is dat veel werk in Nederland niet meer rendabel is als er minimum loon betaald moet worden.

  Als consument willen we niet al te duur betalen voor textiel, maar als we textiel alleen in nederland zouden maken voor de nederlandse markt met nederlandse lonen prijs je jezelf uit de markt en geen hond die 20 euro voor een simepele t-shirt betaald. Gevolg, complete textiel industrie naar china.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 9.57 uur

 124. ik kan me nog herinneren dat ik ooit eens gestaakt heb en naar Den Haag geweest ben omte protesteren tegen een extra loonsverlaging van 1,65 % voor het onderwijs. De vakbonden gingen daarna akkoord met een verlaging van 1,85 %.

  mij niet meer gezien bij een manifestatie van de vakbonden, verlengstuk van de regering. Zij zijn toch ook akkoord gegaan met al die verslechteringen in de wao ww en zo. Het kon niet anders zeggen ze dan, anders was het nog slechter geworden. Dus na deze manifestatie mogen van hun alle oostbloklanden hun inwoners sturen.

  Reactie door ipuntje — maandag 10 april 2006 @ 9.57 uur

 125. Ja ipuntje,

  precies klokslag 1 januari 2007 staan alle oostblokker bij de grens bij hengelo.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 10.02 uur

 126. Ja, hoor,onderwerp open grenzen, en Nederland laat zich weer van haar goede kant zien!!!!
  Wat een idiotie kom ik tegen:
  Moet je maar meegaan met de tijd en betere opleiding kiezen, is er zo een, grappig met 60% VMBO bevolking in het land!!
  En dan schijnen wij nog een van de hogere iq’s te hebben binnen Europa!

  Heeft nu niemand in de gaten dat VMBO opgegeven wordt, in Nederland, Europa??
  Dat is niet erg als je niet op dat niveau zit, maar wat als moeder natuur je niet meer capaciteit gegeven heeft???

  Trouwens veel zorg beroepen betalen ook bijna minimum en vanaf 45 omhoog tel je ook niet meer mee.

  Eens dat de lonen, als je wilt, concureren naar beneden moeten maar mag ik dan ook vragen om vermindering van leef kosten, in plaats van standaard verhogingen.

  Men probeert van alles om tarieven in de zorg naar beneden te krijgen, hier zijn overlegvormen voor, wat doet men in Politiek, geef verzekeringen macht, wie de dupe, de gewone burger!

  1100 sociaal fraude bestrijders
  55 bedrijffraude bestrijders, waarom?
  Sociaalfraude is makkelijk te vinden, witte boorden een stuk minder!

  Vandaag ook weer, AOWers, 4 miljoen, gek he, als je alleen meer krijgt, dan met zijn twee.

  Nederlandse politiek, maatschappij, is ziek en wordt steeds zieker maar oh wat doen we het economisch goed, alleen niet de gewone man/vrouw, die heeft met de komst van de euro zijn salaris zien halveren en de kosten zien verdubbelen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 10 april 2006 @ 10.03 uur

 127. @ SPOSITIVO

  Die ahold fraude heeft niks met kapitalisme te maken. Fraude en de regels overtreden is nou eenmaal mensen eigen en komt overal voor: in de tour de france, in het kapitalisme, in een sociaal democratie, bij het maken van een proefwerk, etc.

  Reactie door deVries — maandag 10 april 2006 @ 10.04 uur

 128. Goh en dan wil SP in Haarlem met VVD, walgelijk, onethisch, om met Renee te spreken:het is tijd voor revolutie!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 10 april 2006 @ 10.06 uur

 129. @ ben tarici

  rijkdom is wat je op de vrije markt kan kopen en zit dus per definitie niet bij bedrijven.

  Een toename van de armoede (die jij niet onderbouwt met statistieken) en kapitalisme hoeft nog geen causaal verband te betekenen.

  Reactie door deVries — maandag 10 april 2006 @ 10.06 uur

 130. Nou domela, de reden dat ik stil was is omdat dit niet zo’n goeie plek is om te discusieren. Het is en blijft toch meer een prikbord voor kattebelletjes en leent zich niet echt goed voor lange discussies.

  Als je echt wilt discusieren kom dan naar nederlands grootste jongeren forum:
  http://forum.fok.nl/forum/56

  Reactie door deVries — maandag 10 april 2006 @ 10.10 uur

 131. @128

  Sabine wat voor revolutie wil je, volgens mij zijn die allemaal niet echt zo goed afgelopen als we de geschiedenis er op na halen.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 10.11 uur

 132. Economie geeft geen zekerheid, met het Oosten kunnnen we niet concureren, teweinig mensen.

  De enige banen groei zit in uitzendwerkbranche, invalpoel, flexwerk en aangezien dit geen vaste baan is, ook al werk je er jaren voor, kun je bij financiele instellingen niet voor 100% terecht, ook als vrouw tel je niet voor volle 100%, immers je kan kinderen krijgen, dit geldt zowel voor topwerk, als aanvraag financiele instelling!

  Nog even en werkend nederland bestaat voor 100% uit ZZP ers, alsof dat de zaak goedkoper maakt!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 10 april 2006 @ 10.15 uur

 133. @132 Wat een doemdenken sabine,

  Banen gaan en banen komen. Het is echter wel zo dat steeds minder productie werk gedaan wordt. We moeten het meer van (technologische) diensten en handel hebben.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 10.20 uur

 134. Jan schrijft:
  Tweederde van de nederlanders zegt NEE tegen lager lonen, slechtere arbeidsomstandigheden, minder onstlagbescherming.
  Eenderde van deelnemers aan deze conferentie heeft mij bij lange na niet overtuigd dat het JA zou moeten zijn.

  Reactie door Sprut — maandag 10 april 2006 @ 10.29 uur

 135. Als het VMBO onderwijs in Nederland niet zo belabberd zou zijn, zouden er meer mensen met een goede opleiding van school komen ,en het ook afmaken,maar met veel uitval van lesuren kom je er zeker niet, naar mijn mening gebeurt dit opvallend veel bij het VMBO, vreemd.

  Hoe houden wij onze jeugd scherp en bij de les in deze fijn tijd met computers,MSN,mobiele telefoons,drugs ,drank,en TMF.
  Is dit de toekomst,grote groepen jonge mensen die geen werk kunnen vinden en voor altijd verdoemd zijn te kijken naar het bling bling op TV,om dan zelden een kans te krijgen om daar maar een heel klein stukje bling van te kunnen bemachtigen om zo, op de juiste manier hun geld te verdienen.
  Heren politici hier licht iets vreselijks op de loer n.l de criminaliteit,
  agressie,afkeer tegen deze maatschapei.
  Wij zijn met z’n alle een nieuw tijd perk in gegaan,en wel het zoek het maar uit,de langste adem wint,ja zeggen nee bedoelen,en het ons kent ons tijdperk.
  Dus Nederlander zit je nog aan de goeie kant lik die kont van je baas zodat hij het lekker gaat vinden en niet meer van je af wilt.

  P.S Ik ben graag stem vee ,maar dan wel een Boson die op drift is.
  m.v.g Ton de Haas

  Reactie door ton de haas — maandag 10 april 2006 @ 10.36 uur

 136. @128, eerlijkheid moet terug in samenleving en politiek!
  Ik wordt gek, dat iedereen maar over een kam wordt gestreken, heb je een uitkering ben je een luie donder,fraudeur!
  Werkgevers zijn fantastisch, ahum
  werkloosheidscijfers kloppen niet,WAO, WAJONG worden voor het gemak maar even vergeten!
  Men wil een kenniseconomie, en we hebben 60% op VMBO niveau???

  Markt werking is goed in sommige gebieden echter niet in allen!
  Tegenstellingen worden groter gemaakt door one liners en onbeschoftheid!
  Niet iedere asielzoeker is een fraudeur, of goudzoeker,want dan kunnnen we dat o.a. Polen ook toewerpen, ze zijn alleen op geld uit, ha, natuurlijk, maar dat willen AOWers met alleen AOW ook.Bijstandmoeders ook!
  Men heeft het over normen en waarden, ha, idiotie ten top, de goede lijden veel te veel onder de slechten, daar heeft niemand het over!

  Ja, ik ben boos en niet zo’n klein beetje ook, ik heb kinderen, die ik , zo lijkt het aan moet leren een grote bek te hebben, anders wordt er niet geluisterd, ik moet ze vertellen denk maar alleen aan wat voor jouw belangrijk is, want iemand anders doet het niet voor je!

  Het gaat niet meer over talenten benutten maar over geldplaatje!, Bah!

  Normen en waarden,ha, ga dat eens uitleggen aan de demente mevrouw met blaren op haar benen, van te dicht op de kachel zitten!Kinderen werken fulltime, buurvrouw heeft haar eigen sores maar men moet vooral thuis blijven want dat is goedkoper,
  of de meneer die wankel ter been is en al jaren wacht op een huis zonder trap en hierdoor al diverse botbreuken heeft gehad!

  Of de psygiatrische patient die lekker op zichzelf kan wonen(goedkoper)maar meer en meer verenzaamd en medicatie maar gaat vergeten, wordt ie weer opgenomen, spreekt ie weer iemand!
  Of de mevrouw die de lunchtafel dekt om de wijkbverpleging de enige die ze spreekt en dus langer wil laten blijven!
  Of te horen te krijgen van abulance personeel dat je moeder, met een net hersenbloeding, niet opgenomen kan worden in de plaatselijke ziekenhuizen, dan toch een plekje maar alleen als de familie haar verzorgt en dan nooit hulp aangeboden krijgen en dan na 3 weken, aangezien de situatie niet kan beteren, toch op eigen verantwoording haar mee mag nemen naar huis, omdat ze het liefste thuis wil sterven en de arts die verantwoording niet wil nemen!

  Of een peuterleidster die 2x geopereerd is geworden en omdat inval niet geregeld is maar om collegae te ontzien ontslag neemt en na hersteld te zijn, weer aan de slag wil en niet aan de slag komt omdat ze te oud, te fleurig, op haar vrije dag, te veel ringen draagt!

  Ga dat maar zeggen tegen de vele mensen in onzekerheid over hun baan als, autobouwer aan de lopende band, vrachtwagen chauffeur, bouwvakker, schilder!

  En dan zijn we luie werkers, ha, terwijl heel velen hun vakantiedagen niet opnemen, en nu moeten omdat vakantiedagen een belangrijk recht is, geen wonder dat die Poolse ZZPer zo in trek is, daar heb je dat gezeur niet van, ook niet van 10 uur of meer werken per dag, kan best slapen in een caravan, of stapelbed!

  Graag revolutie in de media, die ook nog aandacht besteed aan elk proefballonnetje, de waanzin van programma’s die alleen maar gaan om kijkcijfers, belspellen en reclame!

  Normen en waarden die gaan over het recht te beledigen, alles over een kam scheren en poppetjes in plaats van competentie!

  Ja, ik ben sociaal voelend, zit in mijn genen, vind ik belangrijker als geld, nou en mag ik!

  Dit is het weblog van een sociale partij, ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben sociaal!

  Polen mogen komen maar niet, om via deze truc, de lonen en arbeidsomstandigheden aan te passen, dat is via een achterdeur en dat is oneerlijk!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 10 april 2006 @ 11.16 uur

 137. Nou, nou, wat een ophef. Hoeveel arme Ieren, Grieken en Portugezen stonden er hier voor de deur toen ze bij de EU kwamen? Ik heb in ieder geval geen honderdduizenden van hen hier zien staan. Dus het idee dat er honderdduizenden Oost-Europeanen hier voor de deur komen staan, haha, laat me niet lachen.

  Reactie door Nou nou — maandag 10 april 2006 @ 11.18 uur

 138. Allemaal bangmakerij van zowel de linkse als rechtse politiek. Gewoon blijven nadenken mensen!

  Reactie door Nou nou — maandag 10 april 2006 @ 11.18 uur

 139. Goeie morgen Sabineke, hoop dat er het
  weekend resultaten naar het zin waren op de
  Bosbaan. Hier midden in het land goot het,
  maar klaarde precies om 13.00 uur op!

  Hier wil graag deVries, zich uitslovend
  voor de jongeren van de VVD, graag je ver-
  leiden om écht te discussiëren bij Fok,
  maar ná zijn toon bij @130, is mij al hele-
  maal de lust tot serieus reageren vergaan.

  Bij de VVD komen grote groepen er met elkaar niet meer uit en komen hier
  ‘gezellig’ afreageren, hebben dus nog
  steeds te weinig eigen plek om dat dáár
  spontaan te kunnen doen.

  Was de SP in Haarlem, na de gemeenteraads-
  verkiezingen, echt de mening toegedaan dan
  maar met de VVD in zee te moeten, of be-
  doelde men dat in het mogelijk gehouden dis
  cussieforum? Maar goed, nog lang niet alle
  kaarten zijn geschud, maar het houdt de
  mensen vingervlug en na ampel beraad zullen
  zij er wel Raad mee weten.

  Ik voorzie mijzelf in navolging van Tomaat
  en Emiel van een time-out, totdat ook ik
  begrijp welke wóórden hóé gefilterd worden,
  dat voorkomt dan overbodig reageren.
  Er moet maar eens duidelijkheid komen op
  wat men mogelijk hier heeft willen wijzigen

  Je bekende vrienden hier blijven jou ter
  zijde staan, stel ik me zo voor, en Hein
  stelt in 115, dat men hier het schip niet
  moet verlaten, maar laat hij dan zélf maar
  even een aktief aandeel positief zien te
  brengen. Constructief meedenken lukt dus
  niet meer en lijkt er sprake te zijn van een voorjaars log-moeheid.

  Diverse mensen maken, meen ik, al weer hun
  voorjaarsuitstapjes en zien we straks weer
  terug, lekker bruin verbrand !

  deVries heeft zich kennelijk niet de moeite
  getroost naar de Discussiesite van de SP te
  kijken, maar kan zich naar alle waarschijn-
  lijkheid nog niet plaatsen tegenover de
  ‘zwaargewichten’, ach wat heeft de top van
  de VVD die yuoungsters daar tot grote ver-
  warring gebracht, ze zijn gewoon zo maar
  ‘van huis weggelopen’.

  Stel je dus deze week maar in op ‘slacht-
  offer-opvang’, de eigen partij schijnt
  daar bij de VVD niét in te voorzien.
  Sterkte en hartelijke groeten, en inderdaad
  ik ga aan de koffie, jij ook? Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 10 april 2006 @ 11.35 uur

 140. Sabineke, geef die Polen dan het recht om vrij werknemer te zijn en niet via duistere constructies hier aan de slag te gaan. Dat is dus wat de SP in stand wil houden.

  De Polen weten heus wel waar ze recht op hebben, je geeft al aan dat ze hier voor het geld komen. Als ze serieus werkenemr zijn kunnen ze hun rechten opeisen!

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 11.55 uur

 141. Duistere constructies met gelijk loon????

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 10 april 2006 @ 12.19 uur

 142. Zou Wim Kan toch gelijk krijgen. Hij stelde in de jaren’60, als zij komen (de Russen) dan komen zij één voor één.

  Menig Pool en Oostduitser vonden het voor de wende het beter dan nu. Waarom?
  De werkendemens is handelswaar geworden en voor de goedkoopste prijs worden zij op de markt gezet.

  In de jaren’60 wilde ik emigreren naar Zuid-Afrika, dat ging niet zo, één twee drie en wegwezen. Allerlei papieren moesten ingevuld worden en er werd gekeken naar plaatsing mogelijkheden via de Zuid-Afrikaanse ambasade. Uiteindelijk ben ik maar in de lande gebleven, Nederland was niet zo slecht (toen).

  Ik heb niets tegen Polen, vele zijn gesneuveld voor onze bevrijding en zij die tegen Nederlandse wetten hier binnenkomen moeten welkom zijn. Maar gooi nooit de grenzen open dan wordt het een oncontroleerbaar rotzooitje. En terrecht Nederland wordt het afvoerputje van Nederland. De sterken zullen boven drijven en de zwakken zullen verdwijnen in de gevangenissen, is dat de bedoeling van de Bobo’s in DenHaag?

  Reactie door Henk Hiensch — maandag 10 april 2006 @ 12.45 uur

 143. @140 Dus geen duistere constructies, maar gewoon serieus werknemer zijn waarbij rechten opgeeist kunnen worden!!!

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 12.53 uur

 144. @139 “Als ze serieus werknemer zijn dan kunnen ze hun rechten opeisen”.
  Betekent dit dat vrouwen in Nederland geen serieuze werkneemsters zijn. Volgens de plaatjes verdient een mannelijk werknemer in Nederland meer dan de vrouwelijke.

  Reactie door simone — maandag 10 april 2006 @ 13.30 uur

 145. @118 jeroen
  Kapitalisme is het beste wat de mens overkwam stelde iemand. Na de commotie over topmensen energiebedrijven beloningen geef ik (dankzij volkskrant commentaren( voorbeelden van wat het ons ook brengt.
  Sociaal, humaan, redelijke verdeling van het kapitaal voor allen.
  Kansarm, kansrijk, grijp je kans maar wel eerljk graag. Dit geldt ook voor polen = oosteuropeanen maar ze niet belazeren door ze hierheen te halen en geen werk, huisvesting ed geven. Zonder restrictie ..
  dat klinkt angstwekkend en is typisch liberaal vrije markt idee.
  @143 Juist en dat is waar de SP voor vecht.

  Reactie door SPOSITIVO — maandag 10 april 2006 @ 13.36 uur

 146. @144 Uit mijn woorden kan je niet afleiden dat ik vind dat vrouwen geen serieus werk doen. Indien een vrouw dezelfde functie vervult als haar mannelijke collega kan en mag daar niet op gediscrimineerd worden. Gelijk loon dat via de rechter op te eisen is.

  Wat jij verwart is het feit dat mannen in het algemeen hogere functies bekleden dan vrouwen en daarom het gemiddelde loon van vrouwen lager uitpakt dan dat van mannen. Waarom vrouwen minder hoge(re) functies hebben dan mannen is een andere (ook interessante) discussie.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 13.36 uur

 147. @145 SPositivo, klinkt leuk wat je zegt maar zonder goed te definieeren wat je zegt is het nogal zinloos.

  Wat is een sociaal humaan redelijke verdeling van kapitaal? Betekend dit een sociaal stelsel zoals nu dat zo veel kost om hem in stand te houden en koste wat kost nog gehandhaaft moet worden.

  Je stelt dat we de Polen hier heenhalen zonder werk en huisvesting. dat eerste klopt niet , een Pool komt hier zowiezo nooit heen als er geen werk is. Dat tweede is ten dele waar. Het betekend een scherpere toezicht op de huisvesting van de Polen.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 13.43 uur

 148. Reactie door lllll — maandag 10 april 2006 @ 13.56 uur

 149. @146 Binnen dezelfde funkties hangt er veelal een ander prijskaartje aan. Verwar echt niets.

  Stelling: Omdat wij binnen een patriarchale
  samenleving functioneren, zal er o.a. geen gelijkwaardige beloning voor vrouw/man zijn.

  Gevolg door openstellen van grenzen wordt de vrouw nog afhankelijker van de man. Immers Poolse vrouwen zoeken waarschijnlijk ook werk.

  Reactie door simone — maandag 10 april 2006 @ 13.56 uur

 150. @127 devries
  Wat en hoe men denkt… ach …laten we blijven constateren wat er zoal gebeurt en elkander via deze weblog op de hoogte houden. Eerlijkheid, redelijkheid is bij vele mensen helaas zoek. Waarom ????
  Lees @38 boven nog eens goed, spijker op de kop.

  Reactie door SPOSITIVO — maandag 10 april 2006 @ 14.00 uur

 151. @149

  “Door openstelling van de grenzen wordt de vrouw nog afhankelijker van de man”. Hahahahaha Ik kom niet meer bij van het lachen. Dit het meest domme argument wat ik gehoord heb.

  Wat een onzin! Elke vrouw die vind dat die niet gelijk betaald krijgt als zijn mannelijke collega stapt naar de rechter.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 14.11 uur

 152. “Krijgen ‘Brussel’ en de regering hun zin? Gaan de grenzen volledig open voor goedkope werkers uit nieuwe EU-landen? Dan wordt de arbeidsmarkt een ‘Wild West’. (…) Tweederde van de Nederlanders zegt hier NEE tegen”.

  Ik word nu wel een beetje moe van die barricade-man. Waar haalt hij die ‘tweederde van de Nederlanders’ vandaan? Wellicht doelt hij op het aantal mensen dat tegen de Europese grondwet heeft gestemd. Hij zegt dit zo achteloos, maar klopt dit wel? Hebben de Nederlanders wel tegen het uitgangspunt van de EU gestemd? Tig jaar geleden is er een begin gemaakt met de EU. Uitgangspunt: het vrije verkeer van personen – en goederen, diensten en kapitaal.
  Uit wat je zoals leest en hoort hebben de mensen tegen een Europese superstaat getemd, tegen de overdracht van meer bevoegdheden aan Europa, tegen een ondemocratisch en ondoorzichtig Europa, tegen de verspillende Brussels bureaucratie, tegen een duur Europa, tegen een te snelle uitbreiding van Europa (in specifiek vanwege een mogelijke toetreding van Turkije).
  M.a.w. heel andere redenen dan het openzetten van grenzen voor bestaande EU-landen.

  Jan vervolgt:
  - Nederland en Europa worden niet beter van steeds lagere lonen
  - Werknemers uit Polen worden hier misbruikt om de lonen te drukken
  - Oost-Europeanen worden uitgebuit alsof ze rechteloos zijn
  - Kleine ondernemers gaan gebukt onder oneerlijke concurrentie
  - De kansen van onze jeugd op de arbeidsmarkt verslechteren
  - Polen lijdt onder de uittocht van medisch personeel, bouwvakkers en jongeren

  De enige juiste constatering van onze notoire demonstrant is dat veel Oost-Europeanen niet werken conform de geldende CAO’s. Dat is alles. De oorzaak van de uitbuiting, het misbruik en het verslechteren van de kansen voor onze jeugd is NIET het openstellen van de grenzen. De oorzaak is dat er te weinig toezicht en er constructies zijn die dit mogelijk maken. En Jan zegt zelf al dat het motto van de demonstratie: “Gelijk werk, gelijk loon” is. Als het daar om gaat prima. Maar ga dan niet al die onzin erbij halen. Die gozert haalt werkelijk alles elkaar.

  Misschien moet hij by the way eens een demonstratie houden voor de CWI’s tegen al die werklozen die de vacatures in de kassen en elders willen niet invullen en waar alleen nog maar Polen voor te porren zijn.

  P.S. De demonstratie is woensdag om 12.00 uur. Moeten normale mensen dan niet gewoon werken!?

  Reactie door Lefty — maandag 10 april 2006 @ 15.48 uur

 153. @151. Blij dat ik iemand plezier bezorg.

  Stelling: waarom naar een rechter stappen als in Nederland man en vrouw gelijk gesteld zijn.

  Of is de man een ietsie pietsie gelijker dan de vrouw?

  Reactie door simone — maandag 10 april 2006 @ 15.52 uur

 154. @153 Ik zeg niet dat er geen werkgevers zijn die vrouwen minder proberen te betalen. Maar daar kun je juist wat aan doen.

  Of je het nou leuk vind of niet de man is nu eenmaal wat dominanter vertegenwoordigd in het arbeidsleven. Een goede ontwikkeling is natuurlijk al jaren aan de gang om die dominantie te doorbereken. En het blijft opletten natuurlijk, niet alleen voor vrouwen maar voor alle groepen.

  We moeten waken voor discriminatie. Maar dat heeft niets met de open grenzen te maken Simone.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 16.17 uur

 155. @147 jeroen
  sorry kunnen niet overal diepgaand op ingaan, men moet zelf ook maar denken.
  wedden dat er vele oosteuropeanen die thuis geen werk hebben komen kijken of er hier werk voor ze is. toekomst zal ons leren. wij kiezen een V O L K S – vertegenwoordiging waaruit regering om toe te zien dat alles zo eerlijk mogelijk ; sociaal humaan enzo wordt geregeld en verdeeld (wij plaatsten hen daar zelf met voldoende inkomen om zich van die taak te kwijten)en dat er geen voedselbanken behoeven te zijn bvb. Denk nu verder zelf weer graag. Groets.

  Reactie door SPOSITIVO — maandag 10 april 2006 @ 16.21 uur

 156. @155, Ja SPositievo jij weet zoveel van de Polen…dus niet. Je zult vast wel enkele gelukszoekers hebben die hier zomaar komen. Maar dat kan nu dus ook al lang. Weet je nog ze zijn EU burger he?

  Maar ze kunnen het zich niet veroorloven om hierheen te komen zonder werk en geld. Dan kun je beter in Polen zitten bij familie die je kent en waar het zowiezo veel goedkoper is. En ze hoeven niet eerst hier rond te kijken, het werk is al lang en breed geregeld voordat ze hier zijn.

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 16.32 uur

 157. Twintig jaar geleden was dezelfde discussie over gastarbeiders. Toen was de algemene teneur ‘Laat maar komen. Het zal vanzelf goedkomen.’. SP heeft toen ook gewaarschuwd. Niemand wilde luisteren. Nederland was zo verschrikkelijk tolerant. Liberaal links voorop. Uiteindelijk heeft het zich niet vanzelf opgelost. Als toen verstandige maatregelen waren genomen hadden we nu die botsing van culturen niet gehad.
  Zolang er nog ondernemers zijn die steeds meer geld uit werknemers willen knijpen zal de geschiedenis zich steeds herhalen.

  Reactie door Sprut — maandag 10 april 2006 @ 16.41 uur

 158. @157

  “Niemand wilde luisteren.”

  Geweldig, zo’n uitspraak.

  “Nederland was zo verschrikkelijk tolerant.”

  Inderdaad, dat is nu wel anders…

  Reactie door Nou nou — maandag 10 april 2006 @ 16.49 uur

 159. @156
  Als er toch weinig komen de grenzen gewoon dicht laten.

  Reactie door Poetser — maandag 10 april 2006 @ 17.30 uur

 160. Ja , je moet die arme polen gewoon extra betalen omdat ze van zover komen en zo alleen zijn ,gescheiden van hun familie en economisch verrotten land :richt een giro-nummer in voor deze “slachtoffers ”
  Volgens mij komen ze hier uit vrije wil en weten ze dat ze “uitgebuit “worden door een aantal gulzige werkgevers : ze zijn toch niet allemaal dom ? ( een vakman is namelijk niet dom )
  De vraag is of de hele wereld hier mag wonen en van het overgebleven sociale stelsel mogen gebruikmaken .Ik denk dat de sociale fondsen niet helemaal kunnen trekken : Wie zijn dan de dupe : de ouderen ,de arbeidsongeschikte …..

  Reactie door Fred — maandag 10 april 2006 @ 17.58 uur

 161. Beste allemaal, wanneer wij in Nederland niet gelijk worden betaald voor hetzelfde werk, waarom wordt er dan op voorhand gesproken tussen verschillen in loonstrookjes tussen Polen en Nederlanders.

  Is het eindelijk mogelijk om eerst genoeg waspoeder te hebben om de eigen was te reinigen.

  groet,
  simone

  Reactie door simone — maandag 10 april 2006 @ 18.08 uur

 162. Zouden die Polen in hun eigen land niet te weten zijn gekomen dat ze hier uitgebuit worden : misschien de leuke taak voor de TV- ,radio em krant in Polen .

  Reactie door Fred — maandag 10 april 2006 @ 18.13 uur

 163. @160, 162

  Tuurlijk Fredje. Die Polen verdienen hier voor hun werk een salaris waar ze in Polen alleen van kunnen dromen, o wat zullen ze zich uitgebuit voelen.

  Reactie door Duh — maandag 10 april 2006 @ 18.30 uur

 164. Hoe zat dat ook al weer met dat onderzoek dat zou plaatsvinden , wat het effect zou zijn van een bestorming van Nederland ?

  gebruiken we kaas om mee te gooien ?

  Ik heb eigenlijk medelijden met Verdonk die een paar mensen over de grens heeft gezet ,en daarover loopt te roemen , terwijl ze maar onbeperkt binnenkomen rijden de richting van het Noord-oosten .

  Reactie door Fred — maandag 10 april 2006 @ 18.43 uur

 165. heb niet meer gelezen na Texas Henkie. Gelijk loon met dezelfde kansen. Basisscholen doen niet meer mee aan de CITO-toets. Men is bang dat het niveau van de leerlingen te laag is.
  Nederland is vol. Ooit gehoord van Hugenoten?

  Voordat men praat over open stellen van grenzen, lijkt het mij verstandig dat wij op de eerste plaats Nederland een land laten blijven waar altijd alles wordt gedeeld. Van kopje koffie tot 25 euro, omdat je anders de maand niet doorkomt.
  I.v.b. met delen van werkgelegenheid en delen van een land, zal in mijn ogen toch eerst het land op orde moeten zijn.

  Religie mag niet meer in dit land. Vrijheid van meningsuiting mag niet meer in dit land.
  Gelijkheid van vrouwen en mannen bestaat niet: vrouw kan het ‘best voor kinderen zorgen’ en de man is het beste in het verdienen van geld.

  Hoe komt het dat wij zo denken?
  Zonder de vrouw; die werkt, voor gezin zorgt, in haar alleentje voor opvangschap zorgt.

  Zonder man; spermabank, mannen die heel graag voor hun kinderen willen zorgen, kinderen die voor hulp in aanmerking komen voor Jeugdzorg.

  Waarom niet beginnen bij de basis.

  Reactie door simone — maandag 10 april 2006 @ 18.56 uur

 166. Wie kan mij op eenvoudige wijze uitleggen,
  hoe het mogelijk is dat het Europese parlement Nederland kan opdragen de grenzen
  open te stellen vooralle buitenlanders in Europa om hier te komen werken, terwijl Duitsland & Frankrijk de grenzen gesloten houden voor alle hulpjes.(waarom zegt het Euro-parlement hier niet, Duitsland en/of Frankrijk jullie moeten ook de grenzen openstellen voor alle EUROPESE werknemers?????????????)

  Reactie door Gonja — maandag 10 april 2006 @ 19.03 uur

 167. @166

  Volgens mij kun je het heel simpel zo stellen:

  Nederland doet wat het Europees parlement wil. Duitsland en Frankrijk denken, in deze zaak, eerst even na of dat wat het Europees parlement wel verstandig is.

  En dat is niet alleen met EU-zaken, maar ook als de grote meneer aan de andere kant van de oceaan iets roept, dan geeft ons land daar ook direct gehoor aan.

  Duitsland en Frankrijk zien zichzelf als zelfstandige landen en hebben voldoende zelfrespect om niet alles wat die meneer roept voor waar aan te nemen.

  Daar zouden JP en z’n vriendjes eens een voorbeeld aan kunnen nemen.

  Reactie door Fjodor — maandag 10 april 2006 @ 19.29 uur

 168. @54 jeroen:

  Graag verneem ik enkele concrete adressen van ondernemers die wanhopig om personeel verlegen zitten. Dan ga ik er morgen solliciteren; ik ben al geruime tijd werkloos en wil graag werken.

  @60 Duh:

  Graag verneem ik enkele opleidingen waarnaar op dit moment veel vraag is bij werkgevers. Ook heb ik een financiering van de kosten nodig: ik zit op dit moment rond het bijstandsniveau, en kan helaas geen rijlessen nemen of een opleiding volgen, vanwege de kosten.

  De moraal: ik wil graag werken, en heb er zelfs geen moeite mee om werk onder mijn niveau te doen, of werk in een andere sector, maar in de praktijk is er niemand die een opleiding of een baan concreet kan benoemen waar ik morgen kan starten.

  Mensen reageren vaak dat werklozen lui zijn, niet willen werken, niet goed zoeken, of gewoon niet hun best doen op sollicitatiegesprekken. Maar als je ze vervolgens rechtstreeks confronteert met de vraag om een baan, dan zwijgen ze in alle talen, of ze veranderen gauw het onderwerp.

  Reactie door Marcel — maandag 10 april 2006 @ 19.41 uur

 169. Waarom zullen Duitsland en Frankrijk hun grenzen dicht houden ? Die vraag is heel eenvoudig te beantwoorden : Dan breek de HEL los bij de burgerbevolking : daar hebben die landen ervaring mee ( met revoluties ) en Nederland niet !

  Wij in Nederland laten het kaas van het brood stelen !
  Wij zijn goed in het wegmoffelen van oudere , bejaarden en daklozen !

  Net als die idioten in Rotterdam : daklozen mogen niet slapen op een bankje : dan krigen zij een bekeuring : Zelfs de grootste oorlogmiddadigers krijgen recht op slapen : In het medisch handvest staat dat mensen zich raar gaan gedragen , na een aantal nachten niet geslapen hebben ,waarop ze volgens de mensenrechten recht op hebben: Alleen het strafrecht houdt hier geen rekening mee !
  Je kan beter de kleine en zwakke man verneuken ,die niets kan doen tegen de overheid door geen eerlijke techtsgang en steun .

  Reactie door Fred — maandag 10 april 2006 @ 19.50 uur

 170. @168

  Qua vacatures zou ik het zo niet weten. Er hangen bij de supermarkt bij mij in de buurt vacatures aan het prikbord, als (nog net) student zijnde hou ik dat een beetje bij. Maar dat zijn meer bijbaantjes dan echte volledige banen. Koeriers voor de Chinees en de pizzaboer, hulp in de supermarkt of bij de visboer, zulke dingen.

  En opleidingen, tja, de LOI en de NTI bieden allerlei vakcursussen aan. Je kunt er verschillende vakdiploma’s halen, op verschillende niveaus. Maar waar op dit moment veel vraag naar is, dat zou ik niet weten.

  Ik hoor van vrienden van me dat in de IT weer veel werk te doen is, je zou een cursus webapplicaties maken of zoiets kunnen doen of software testen. Of je zou een management cursus kunnen doen, managers kom je tegenwoordig overal tegen, dus er zal wel veel werk op dat gebied zijn.

  Reactie door Fjodor — maandag 10 april 2006 @ 20.03 uur

 171. Marcel ,ik heb begrip voor jou situatie !

  Bedenk dat er in dit land tienduizende werklozen zijn die graag aan de slag willen : alleen die de overheid , de sociale verzekeringsbanken en het CWI die daar totaal geen donder aan :enigste wat zijn kunnen is bedreigen :want de wet stta achter hen : nou met een paar honderd duizend Oostblokker blijft er niet zoveel werk over ;de overheid bescherm de werkgelegenheid niet ,maar bevordert het Wilde Westen !

  Reactie door Fred — maandag 10 april 2006 @ 20.06 uur

 172. @170:

  Bedankt voor je reactie!

  Mijn supermarkt vraagt inderdaad ook om winkelhulpen, maar vermeldt er expliciet bij dat de maximumleeftijd 17 jaar is.

  Bij een andere vacature werd ik geweigerd (als kassahulp bij een tuincentrum) omdat ik (toen) met 29 jaar “te oud” was. Ook wilde men per se een vrouw; een man zoals ik kan blijkbaar geen kassa bedienen.

  Hoe ironisch, die IT! Mijn laatste baan was in de IT. Met 15 jaar werkervaring in diverse IT-gebieden werd ik ontslagen omdat medewerkers in Indie 4x zo goedkoop zijn. Ook heb ik in de IT vorige week nog gesolliciteerd; helaas werd ik niet uitgenodigd voor een gesprek. En men had toch echt “dringend” mensen nodig…

  Reactie door Marcel — maandag 10 april 2006 @ 20.11 uur

 173. Marcel LogicaCMG

  Reactie door Gonja — maandag 10 april 2006 @ 20.25 uur

 174. @169 en @171:

  Bedankt, Fred! Het wordt tijd dat Nederland wakker wordt. Ik heb er geen moeite mee als grenzen open gaan, maar dan moet er wel gegarandeerd kunnen worden dat er gelijke lonen worden betaald voor gelijke functies. Over een paar jaar, als we 30 procent werkloosheid hebben, met open grenzen, zal de overheid namelijk gewoon hetzelfde doen als enkele tientallen jaren geleden: minimumlonen omlaag. Enige tijd geleden wilden de bazen geen jongeren in dienst nemen, omdat ze geen ervaring hadden, en het minimumloon niet “waard” zouden zijn. Inmiddels is het zo extreem dat de 23-plussers niet meer in trek zijn, vanwege hun “hoge” minimumloon. Wellicht wordt het tijd om het minimumjeugdloon af te schaffen, en om het minimumloon van een 23-jarige voor iedereen te laten gelden? Wellicht met als enige uitzondering dat je bij je eerste baan gedurende het eerste halfjaar een iets lager salaris krijgt, omdat je nog geen werkervaring hebt? En dan natuurlijk alleen als de werkgever voor lange tijd met je in zee wil gaan, om te voorkomen dat men iemand voor 6 maanden “goedkoop” inhuurt, om deze vervolgens te ontslaan en een ander “goedkoop” in te huren?
  Of gewoon “betalen naar resultaat” invoeren? In mijn studententijd produceerde ik in mijn bijbaantje per dag 5x zoveel als de 23-jarigen die daar werkten, terwijl ik zelf maar 20 jaar oud was, en het werk voor het eerst deed. Desondanks kreeg ik niet meer dan het minimumjeugdloon van een 20-jarige. Als de bazen nou blijven schreeuwen dat jongeren zo weinig productief zijn, en daarom geen recht hebben op een volledig salaris, waarom staan die bazen dan niet open voor een dergelijke “betalen naar prestatie/resultaat”-regeling? Heel simpel, omdat die bazen weten dat het onzin is wat ze roepen. Slechts in weinig situaties heeft de *leeftijd* invloed op de geleverde prestaties. (De huidige wet gaat uit van leeftijd, en niet van het aantal jaren werkervaring.)

  @173:

  Bedankt, Gonja! Mijn CV gaat morgenochtend meteen de deur uit.

  Reactie door Marcel — maandag 10 april 2006 @ 21.03 uur

 175. @Marcel, bij de FME zitten ze te springen om mensen, de metaal sector heeft onlangs als een gek lopen te ronselen. Hun voorman heeft dit ineenkamerdebat vorige week kenbaar gemaakt. Ik zou het daar eens proberen,

  anders sluit je je aan bij de vele projecten die waarvan het RWI heeft gezien dat ze stuk voor stuk faalden omdat werkelozen niet te porren waren voor werk in de tuinnbouw en productie. Maar wees niet getreurt, de projecten worden opgevoerd en zullen wat minder vrijblijvend zijn….

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 21.16 uur

 176. @169 Fred loop niet zo’n onzin te verkopen. Duitsland heeft een bilaterale overeenkomst met Polen. Per jaar mogen 350.000!! Polen in duitsland werken, en dan heb ik het nog niet eens over de Polen met een Duits paspoort.

  Berlijn zou nu nog een bouwput zijn zonder de Polen. De opbouw van Berlijn kon niet zonder die mensen!!!

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 21.20 uur

 177. @171 ja fred, die paar honderdduizend staan morgen allemaal op de stoep bij jou.

  Guess what? Bij toetreding van spanje en portugal had men het ook steeds over honderduizenden, toen Polen in mei 2004 toetrad vreesde men ook files van Warschau tot Hengelo, nu weer fred?

  Reactie door jeroen — maandag 10 april 2006 @ 21.22 uur

 178. @175 jeroen:

  Heb je een Internetadres van FME, dan wel een concreet postadres waar mijn sollicitatie naartoe kan, en waar ik inlichtingen kan vragen over de opleidingen die sollicitanten moeten hebben?

  En heb je een concreet adres voor deze RWI-projecten? Het CWI in mijn woonplaats heeft geen concrete gegevens van deze banen/projecten; ze weten hooguit van het bestaan ervan, maar ze werven er niet actief voor, en ze hebben geen adresgegevens/telefoonnummers.

  Reactie door Marcel — maandag 10 april 2006 @ 23.43 uur

 179. Net in Nova, Denemarken en open grenzen, groot succes, afgestudeerde mensen, artsen, scheikundigen allemaal gezellig voor 3 maanden aan het werk in de kas met rozen, met 3 maanden werk hebben ze genoeg verdiend om de rest van het jaar niet meer te hoeven werken, volgens mij zou iedereen dat wel willen!
  Geen werk voor artsen in Polen en dan aan het werk in de kas in Denemarken, terwijl in Afrika men zit te springen om medisch geschoold personeel, rare wereld!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 10 april 2006 @ 23.45 uur

 180. @179 Sabineke

  Geld als de drijvende factor.
  De mens als slaaf van het kapitaal.
  Het menselijk kapitaal verkwanselt.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 0.30 uur

 181. @156 jeroen
  je weet er echt niks van. nederland is toch zo vol ? nu plots niet meer. doei stop met jou over dit onderwerp.

  Reactie door SPOSITIVO — dinsdag 11 april 2006 @ 0.53 uur

 182. Gelijk werk, gelijk loon. Wat een smerig Oost Europese arbeiders xenofobisme van de SP en FNV. De FNV wil de Poolse arbeiders gewoon zo onaantrekkelijk maken, zodat er alleen maar voor Nederlandse werknemers wordt gekozen.
  Het is niet rechtvaardig dat de Poolse werknemer die in Polen blijft minder krijgt dan de Poolse werknemer die in Nederland voor een minimum loon gaat werken.
  Leve Europa, maar niet naar het SP model!

  Reactie door johan — dinsdag 11 april 2006 @ 0.53 uur

 183. Sinds wanneer is opkomen voor de eigen situatie xenofoob?
  Gelieve geen zaken doorelkaar te halen.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 0.58 uur

 184. @180,Wattenstaafie,
  ja vreemd dat dat er bij de ene groep ingaat als koek en bij de andere niet!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 11 april 2006 @ 0.59 uur

 185. @182

  Een slot op de voordeur is dit ook xenofoob?

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 1.01 uur

 186. Gelijk werk, gelijk loon klinkt goed Jan Marijnissen waneer komen de vrouwen dan aan de beurt? :)
  Nee even zonder gekheid.
  Ik heb een debat van je gezien op tv, en wat je daar zegt heb je wel gelijk.
  Maar als het allemaal gebeurt wat daar gezegt wordt, dan hebben de werkgevers geen zin meer in Polen.(dan worden ze te duur)
  Maar ik maak het hier in Noord-Limburg mee het is een ramp hier met die polen.
  Het maakt niet meer uit over wat voor werk je het hebt, ze doen hier alles. Van tuinbouw tot magazijn werk, van producktie tot poetsvrouw, van afwas hulp tot veel meer. (te veel om op te noemen dus)
  En nog iets, heb je weleens gewoond in de beurt van waar Polen verblijven. Ik wel, ik kan je 1 ding vertellen zet je auto heeeeel goed opslot anders kun je hem in Polen ophalen. (Zelfs bij de politie is het bekend maar ze mogen niet veel zeggen want dan is rassisme)

  Reactie door Wendy — dinsdag 11 april 2006 @ 1.19 uur

 187. Tsja 186@Wendy, noem het praktijkervaring doch men gelooft het eerst wanneer men het zelf ervaart/constateert. In onze plaats, waar diverse oostblokkers gaan komen worden de huizen binnenkort met nieuwe sloten beveiligd (?). Er is enorm woningtekort en vragen ons af waar die gastarbeiders moeten slapen. Blijf erbij :
  dit gaat alles v e e l te snel.

  Reactie door SPOSITIVO — dinsdag 11 april 2006 @ 1.37 uur

 188. Wat ik weten wil is. als een pool hier werkt betaald, hij en zijn baas belasting en sociale premies . heeft hij dan ook recht op kinderbijslag ? en als hij ziek word op wao . rn als hij oud is op aow ? dacht te lezen gehebben dat aow en pensioenpremies onbetaalbaar worden door de babyboom . Hoe zit het daarmee ? Is daar al een concreet ontwoord op ?

  Reactie door rob — dinsdag 11 april 2006 @ 3.54 uur

 189. Ik sprak laatst op een feestje 4 ondernemers allemaal van klein bedrijf o.a autogarage steigerbouwer machinefabriek en schildersbedrijf. Als ze kans hebben een vaste werknemer te kunnen lozen voor een Pool doen ze dat allemaal. je denkt toch aanjezelf was hun reactie op mijn vragen . en geen 1 van allen neemt meer een vaste kracht aan . vanwege dat ze 2 jaar moeten opdraaien voor de ziektekosten, die ze zelf moeten betalen. 65+ is bij hun in trek . geen sociale lasten zeggen ze . en geen werk voor hun . kost het ze ook niks. een 65+ betaald ook aow premie . een jongere wel . word het te kort voor aow nog groter dunkt me. dit ook in verband met mijn vraag in 188.
  Ik denk met grenzen open dat we ons helemaal weggeven .

  Reactie door Rob — dinsdag 11 april 2006 @ 4.11 uur

 190. @172

  Je weet toch waarom die Polen komen?, dan kun jij absoluut noot meer een baantje achter de kassa krijgen, en moet je bij CMG om een eeuwigdurend wurgcontract gaan smeken.

  Bij ATOS weten ze straks ook wel raad met je, ik begrijp dat Rita Verdonk, na een carriere als gevangenisdirecteur, daar een jaar directeur consulting is geweest

  Reactie door cmotor — dinsdag 11 april 2006 @ 8.48 uur

 191. @179 Ja sabineke, kijk maar in Nova over denemarken en Polen. Daar zijn ze niet zo xenofoob. daar zijn ze realistisch. Er ligt werk wat gedaan moet worden en er is weinig animo van de Denen zelf.

  Of het werk wordt uberhaubt niet meer in Denemarken gedaan of er kunnen Polen (of anderen) het werk doen. Kies maar!

  @Wendy. Wat jij bedoelt zijn criminele oost europese bendes, die zijn er zeker. Het heeft echter niets met de discussie te maken of je de Poolse arbeider ook jhet recht op werknemer zijn moet geven.

  Graag bij de feiten blijven, het overgrote deel van de werkers uit Polen houden zich niet bezig met criminiele activiteiten. Leuk en suggestief van je maar het slaat nergens op.

  Je reactie geeft precies aan hoe de overgrote deel van de mensen hier tegen de Polen aankijken en alles maar opwerpen om ze tegen te houden.

  Reactie door jeroen — dinsdag 11 april 2006 @ 9.18 uur

 192. @178 Marcel.

  Wat dacht je van FME.nl of van http://www.agriholland.nl/vacatures/

  Maar euhhh als je dit zelf niet kon vinden dan vrees ik dat je niet echt veel kans hebt…….

  Reactie door jeroen — dinsdag 11 april 2006 @ 9.25 uur

 193. @ 192 Ik keek even op die FME site, een certificatiecoordinator met team-gerichte werkhouding.

  Lijkt me wel wat, zie je wel dat de economie aantrekt, ik zie steeds meer van dit soort vacatures.

  Misschien kan ik daar wel groeien, en manager van de certificatiecoordinatoren worden

  Reactie door cmotor — dinsdag 11 april 2006 @ 10.09 uur

 194. @ 193

  Dit alles binnen 6 maanden?

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 10.24 uur

 195. Gelijk werk gelijk loon!

  Ziet dan niemand de omgekeerde implicatie?

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 10.27 uur

 196. Euuhhh nee wattenstaafje leg het eens even uit. Had ik van jou nou nog taart te goed, kunnen we het even bij een bakkie koffie bespreken….

  Reactie door jeroen — dinsdag 11 april 2006 @ 10.30 uur

 197. Denk maar even na Jeroen met de overigens gelukkig getorpedeerde Franse plannen in het achterhoofd.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 10.39 uur

 198. @197

  Als geldt “Gelijk werk dan gelijk loon”, is logisch gezien alleen maar te concluderen “niet gelijk loon dan niet gelijk werk”.

  Maar wat suggereer je eigenlijk wattenstaafje?

  Reactie door jeroen — dinsdag 11 april 2006 @ 10.42 uur

 199. Nemen de Polen hun vakbond Solidarnosc mee?
  Voor Lech Walensa hebben wij hier ook een baantje. Misschien een goede opvolger voor onze minister president J.P. Balkenende.

  Reactie door Henk Hiensch — dinsdag 11 april 2006 @ 10.46 uur

 200. @198 Jeroen

  Zo moeilijk is het niet Jeroen.
  Ik kan het je wel voorkauwen, maar gezien opgedane ervaringen ga jij toch overal tegen in.
  Niet primair om het gestelde met hout snijdende argumenten te weerleggen, maar om wederom aan je ongebreidelde recalcitrante neigingen toe te geven.
  Een evident oncontroleerbare neiging van je zo is gebleken.
  Vanuit die wetenschap is het het meest vruchtbaar als je er zelf achter komt wat of ik in 95 bedoel.
  Wellicht slaat dan je innerlijke weerspannigheid eens terug op jezelf.
  Voorwaar, hier ligt een kans om te groeien.

  Laat je het me weten wanneer je ‘het grote raadsel’ hebt ontsluiert?
  En nu niet meer vissen; zelf eens een keer denken!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 11.20 uur

 201. Wat een zielepietje ben je toch…..

  Reactie door jeroen — dinsdag 11 april 2006 @ 11.42 uur

 202. @201
  Jeetje!!!

  Reactie door Jofel — dinsdag 11 april 2006 @ 12.14 uur

 203. Ik kan helaas niet komen mee demostreren ,maar ik vind ook dat er gelijk loon moet komen goede aktie die ik zeker steun.Ook vind ik dat werk moet lonen.Nog steeds wordt betaald werk niet voor vol aangezien en houd het verschil met werken en niet werken nauwelijks verschil.voor die paar tientjes meer hoef je niet meer te gaan werken want dat valt onder slavenarbeid en uitbuiting.en in de wsw worden de lonen ook onderbetaald in vergelijking met de reguliere arbeidsmarkt wanneer worden wsw mensen gelijk getrokken in loon met de reguliere arbeidsmarkt??? want men wil zo graag de wsw prevatiseren moeten ze ook de mensen normaal uitbetalen en niet voor duizend euro laten werken.En partime werk wordt ook niet gestimuleerd want je gaat er te weinig op vooruit in vergelijking wanneer je je volledige uitkering bekijkt.Dus mensen zet hem op en brul er op los.Veel succes de 12e!!

  Reactie door Saskia van der Graaf — dinsdag 11 april 2006 @ 15.17 uur

 204. Jeroen als je nog eens goed mijn tekste leest dan lees je meer dan je wilt lezen.
  Ik had het over feiten.
  Over wat voor werk ze hier allemaal doen in Noord-Limburg.
  En als ze gelijk loon hebben als Nederlander dan hoeven de werkgevers hun niet meer, alleen voor het uibuiten want een nederlander werkt gemiddeld 8 uur per dag en een Poolse werknemer kan wel 12 uur per dag denken ze.
  En je denkt toch niet dat hun dan hier willen komen werken, dan zitten ze ook liever bij hun familie daar.
  En tussen die goeie Polen zitten ook heel veel slechte.
  Volgens mij zit je ergens in Nederland die niet veel met Poolse mensen te maken heeft.
  Onee je bent een student toch, en je krijgt je centjes nog toegeschoven.
  Dus kijk eerst om je heen voordat je begint te schreeuwen.

  Reactie door Wendy — dinsdag 11 april 2006 @ 20.20 uur

 205. Ik kom demonstreren, en geloof me, ik schreeuw veel harder dan je verwacht.

  CMotor voor een betere toekomst, zonder “wetenschappelijk management” en voor helder bier.

  Reactie door cmotor — dinsdag 11 april 2006 @ 20.25 uur

 206. Voor onze liberale medemensen heb ik even een animatie in elkaar geknutselt:

  http://home.tiscali.nl/melispage/

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 20.55 uur

 207. Hallo, wil nog ff weten hoe het is gegaan met demonsteren………. helaas kon ik niet komen.

  Reactie door Wendy — dinsdag 11 april 2006 @ 21.44 uur

 208. Oeps een dag tevroeg, helaas ik kan niet komen.

  Reactie door Wendy — dinsdag 11 april 2006 @ 21.45 uur

 209. Eigenlijk ben ik het compleet eens met DeVries zijn reacties. Al is er een hele simpele quote bij de socialisme/kapitalisme discussie: Het ondeugd van kapitalisme de ongelijke verdeling van geluk, het ondeugd van socialisme is de gelijke verdeling van ellende (aldus Churchill).

  Reactie door Niels — woensdag 12 april 2006 @ 2.31 uur

 210. @209 Niels

  Het is dus maar net tot welke groep je behoort als ik je goed begrijp?
  Ik zou die door jou aangehaalde simpele quote, -want dat is deze welbeschouwd- nog meer willen versimpelen en tot zijn essentie willen terugvoeren:
  Onrechtvaardigheid versus Rechtvaardigheid (aldus Wattenstaafie)

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 12 april 2006 @ 9.08 uur

 211. Gelijke lonen voor gelijk werk. Om te beginnen binnen eigen land,. Voor mede Europeanen gelijk loon conform de Nederlandse cao’s. (geldt dan voor mannen en vrouwen.)

  @206 Wattenstaafie, gaaf plaatje. Ons idee gisteren was om veel fietsen in huis te plaatsen, kun je zelf stroom opwekken.

  groet,
  simone

  Reactie door simone — woensdag 12 april 2006 @ 17.17 uur

 212. good day!
  Keep up this great resource.
  We enjoyed visiting your website very much. You have to look at this too.

  My links here:

  [url=http://percocet.butkel1.org/]percocet[/url] http://percocet.butkel1.org/ percocet

  Ciao!

  Reactie door butkbulet — maandag 11 december 2006 @ 22.36 uur

 213. Hi all!
  Keep up this great resource.
  I like it a lot! Good work, keep it up. We enjoyed visiting your website very much.

  Sponsored links:

  [url=http://percocet.butkel1.org/]percocet[/url] http://percocet.butkel1.org/ percocet

  Ciao!

  Reactie door kubtelbue — donderdag 14 december 2006 @ 2.35 uur

 214. Gutten TAG!
  Great site. Keep doing.
  Very much interesting site. You have to look at this too.

  Try this – very useful:

  [url=http://rivotril.butkel1.org/]rivotril[/url] http://rivotril.butkel1.org/ rivotril

  See ya!

  Reactie door lubtekbul — donderdag 11 januari 2007 @ 9.42 uur