‘Per sector meer Polen toelaten’

Volgens De Telegraaf vindt een meerderheid in de Tweede Kamer (CDA en PvdA) dat per sector bekeken moet worden of de grenzen voor Polen en andere Oost-Europese werknemers volledig open kunnen.

‘De twee partijen vinden dat in overleg met werkgeversorganisaties en de vakbeweging moet worden vastgesteld in welke branches een tekort is aan werknemers en mensen uit het buitenland nodig zijn.’

Staatssecretaris Van Hoof zal morgen – in een overleg met de Kamer – in ieder geval niet z’n zin krijgen, zoveel is zeker. Maar de plannen van CDA en PvdA helpen ons niet echt. De wantoestanden in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw laten zien dat hun voorstel niet werkt. Bovendien, de werkgevers zullen er alles aan doen om geen Nederlanders te kunnen krijgen (afschrikken met bv laag loon is niet zo moeilijk) om zo het recht te verwerven Polen en andere Oost-Europeanen binnen te kunnen halen.

Verder, steeds meer Oosteuropese arbeiders werken hier als (zogenaamde) zelfstandigen. Daar doet het voorstel niets aan, hoewel ook via die constructie veel mensen van de arbeidsmarkt worden vedrongen en er veel uitbuiting plaats vindt. De SP heeft hier een – op uitvoerig onderzoek gebaseerd – rapport over gepubliceerd.

Alle reden om morgen om 12.00 uur allemaal naar Het Plein in Den Haag te komen om te demonstreren tégen uitbuiting en oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt en vóór gelijk loon voor gelijk werk.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 11 april 2006 :: 20.49 uur

103 Comments

103 reacties

 1. De werknemers moeten zelf het heft in handen nemen tegen werkgevers die onterecht Polen in dienst nemen.
  Niet goedschiks dan maar kwaadschiks.
  Sabotage in de bouw enz.

  Reactie door Jofel — dinsdag 11 april 2006 @ 21.02 uur

 2. De Nederlandse chaffeurs lopen straks bijna allemaal thuis, terwijl de Polen op de wegen in Europa rijden.
  En die zijn echt niet gespecialiseerd in hun vak.
  Als je 50 plusser bent, kom dan maar eens aan een nieuwe baan.
  Wie zorgt ervoor dat al die ex-chauffeurs te eten hebben?
  Juist, de overheid….en dat kost niets??
  Bezint eer gij begint [aan het openzetten van de grenzen]!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Jans [Mike en Sem] — dinsdag 11 april 2006 @ 21.33 uur

 3. vraag eens aan bos jan hoe hij dat wil gaan doen?
  want buiten de polen moeten volgens rutte ook uitkerings gerechtigde straks VERPLICHT ! vechten voor een onderbetaalde baan in de tuinbouw of schoonmaakbranche het c.da. v.v.d p.v.d.a! zet arbeiders tegen elkaar om het miniuumloon naar de klote te helpen ten behoeve van het grootkapitaal .morgen ballonnetjes opblazen en met f.n.v handjes zwaaien heeft mijn inziens totaal geen zin ,die rechtse kliek stikt het toch niks .blaas de demonstratie af en ga naar born daar zitten de mensen die ondersteuning nodig hebben maak van NEDCAR HET SYMBOOL VAN NATIONAAL VERZET !
  schop brinkman naar born en laat hem daar de mensen maar uitleggen waarom ze op straat geflikkerd worden .
  en degene die me snapt moet hier http://www.armand.nl/the comments.htm maar eens kijken en luisteren gaan misschien de ogen eens open .

  Reactie door ,texas,henkie — dinsdag 11 april 2006 @ 21.34 uur

 4. http://www.armand.nl/thecommons.htm werkt beter sorry

  Reactie door ,texas,henkie — dinsdag 11 april 2006 @ 21.37 uur

 5. Zorg er dan eerst eens voor dat de tienduizenden Turken en Marokkanen die geen werk hebben ook eens de armen uit de mouwen steken.
  Ze halen hun neus op voor werk in de land- of tuinbouw. Polen daarentegen werken hard. En zij verdienen dan ook onze steun. Zonder Polen weten ze zich in de land- en tuinbouw geen raad.

  Reactie door Henk — dinsdag 11 april 2006 @ 21.40 uur

 6. @texas, henkie

  Hoe toepasselijk!!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 21.45 uur

 7. En bedenk wel, van Rutte moet de bijstand ook afgeschaft worden. Van hem mogen de chauffeurs straks gedwongen worden hondendrollen te rapen in de stadsparken.

  Reactie door Drob — dinsdag 11 april 2006 @ 21.50 uur

 8. Werknemers pak de wapens op en kom in verzet.
  Laat de vakbonden links liggen en stoor je niet aan zulke mensen als @5Henk.
  Misschien werkt Henk voor 4 Euro in de tuinkassen dat zijn mensen met een grote bek en want doen ze zelf voor werk.
  Want het gaat om veel meer dan dat.
  De tijd van politiek geklets en geneuzel van de vakbonden moet voorbij zijn.
  Laat je nu niet in slaap sukkelen, en dan toch, niet zeuren over een tijdje als je uit de goot moet eten.
  Nederland is groot geworden door jullie keiharde werkenden mensen, maar als je vind dat je klaar bent om in de goot te belanden, ja dan houd het op.
  Mijn tijd is voorbij maar ik zie nu al duizenden gezinnen in de goot belanden,die allemaal dachten dat kan mijn niet gebeuren.
  Zulke mensen als de Henkies en Jeroenetjes jaag ze op want ze willen jullie nog veel ergere dingen aan doen.
  Willen jullie oorlog regering en werkgevers,geef ze die oorlog.
  Met hun zielige motivaties de Polen werken zo hard,jullie de werknemers in Nederland jullie werken hard.,en dat gaan ze jullie af pakken en daar sta je met je gezinnetje in de bijstand.,of min loontje waar je nauwelijks van kan vreten.

  Reactie door Jofel — dinsdag 11 april 2006 @ 22.00 uur

 9. Als Limburger moet ik zeggen dat wij via opeenvolgende ontslaggolven t.a.v.de werkgelegenheid de laatste weken heel wat voor onze kiezen gehad hebben.Ongetwijfeld moet ik terugdenken aan de jaren 1960/70/80,waarin vooral Noord Afrikanen en Turken hier kwamen werken.Dat was werk wat wij niet graag deden.Dat was voornamenlijk in afstervende bedrijfstakken.Deze mensen zouden na een bepaalde tijd weer terug gaan,immers zij hadden een arbeidscontract voor bepaalde tijd.Velen kwamen via bedrijfssluitingen in de WAO terecht,waardoor uiteindelijk de WAO onbetaalbaar werd.Dank zij onze aardgasbel kon dat toen!!Nu herhaald de geschiedenis zich weer.Deze regering probeerd samen met de PvdA,door overaanbod van arbeidskrachten/marktwerking een soort Aziatisch/Chinees beloningsstelsel in te voeren.Alleen al door de ontslaggolven,zoals in Limburg, zal er een maatschappelijke ontwrichting,denk maar aan gedwongen woning verkopen,echtschijdingen,criminaliteit, zwartwerken, verpaupering e.d. plaatsvinden. De Wet Werk en Inkomen zal als een zwaard van Domacles boven de gemeenten komen te hangen.Als uitkomst zal de politiek de rekening gepresenteerd worden via sociale onrust!

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 11 april 2006 @ 22.02 uur

 10. P van de Poolse A

  Reactie door Baarend — dinsdag 11 april 2006 @ 22.04 uur

 11. Ja hoorde het een econoom op televisie nog zeggen “leren de Nederlanders misschien eens dat ze een stapje harder moeten lopen”. Terwijl uit onderzoeken blijkt dat Nederlanders vreselijk productief zijn.

  Ik vraag me af welke politici voor 6 euro bruto werkt. Ik vindt dat het een vuistregel moet zijn in Denhaag..als je iets voorstelt dat je het zelf ook kan waarmaken.

  1. Salaris van politici 30% omhoog, dacht het niet. Doemaar omlaag 800,- moet voor ons straks ook werken, dat het ook maar voor jullie politici werkt dan.

  2. Baan kwijt politici? geen wachtgeld, ga maar bij Jan Marijnissen tomaten plukken in de kas, voor 5 euro bruto per uur. Hup die kantoor handjes uit de mouwen, grote bek daar in denhaag, zelf dus ook aanpoten.

  Reactie door Ondernemer — dinsdag 11 april 2006 @ 22.10 uur

 12. Als ze het alleen in branches doen, waar echt geen Nederlander voor te krijgen is (asperges steken bijvoorbeeld), hebben ze mijn zegen. Maar: tijdelijk, en daarna weer terug naar huis. Seizoensarbeid dus. Zij blij, wij blij.

  Reactie door Jens Witte — dinsdag 11 april 2006 @ 22.11 uur

 13. nederland wordt wakker,de nieuwe poolse
  hoe eeu sorry bruid is er weer,
  weer in een schapevacht.ooo zie mij met me wulpse half gesloten ogen,en pruilend lipje.en half ontblote schouwder,ik doe alles ik kook ik stof ik zuig,ik vraag niet veel.
  en zie hier de chaufeur/bouwvakker/metaalarbijder,ik doe alles,ik rij ik,ik klop,ik zaag,ik las.en vraag niet veel.
  eerst de chaufeurs,nu en straks de bouwvakker en de metaal..
  maar vergeet niet dat de pool precies weet met de volle honderd procent,waar die mee bezig is.
  we zijn veelste voorzichtig door te zeggen die arme pooltjes in concentratie,schuurtjes,en carrevannetjes(ps dat gebeurt hier al meer als 10 jaar in de polders en tig% komen elk jaar weer).
  maar vergeet niet,80% donderd dat niets,
  en het maakt ze geen donder uit of de nederlander thuis zit.
  ik wacht met spanning op volgent jaar?
  knappe jongen die bij ons op de stijger kan blijven,10sec,en gratis 2 sec vliegen.

  Reactie door ad — dinsdag 11 april 2006 @ 22.12 uur

 14. ik woon zelf in zo’n tuinbouw gebied,waar polen in eerdere noodwoningen wonen die eigenlijk al gesloopt hadden moeten worden.
  wat erger is ,dat in de vorige gemeente raad is besloten om een convenant ivm toewijzing uitbreiding kassen (totaal 250hectare) met de tuinders.echter in de nieuwe gemeente raad komen de partijen die daar achter stonden(meest eigenbelang omdat er 3 tuinders in het college zaten) niet meer voor. nu dus de nieuwe gemeente raad resoluut heeft gebroken met die zg niet geldende belofte,dreigen de tuinders in bedekte termen met oorlog!! zij schermen met werkgelegheid die meest naar de polen gaan! de raad van state heeft inmiddels de verdubbeling van de kassenbouw vernietigd.
  in mijn persoon die inbreng heeft in het nieuw te vormen college ,heb ik de tuinders eigenbelang verweten,oa een kasteel van een huis bouwen, plus onder het mom van een sierheester kwekerij zg dienstwoning(en) bouwen waar weer hun kinderen in komen te wonen voor een habbekrats aan grondprijs!

  ook de tuinders die voorheen prima lonen betaalden gaan nu ineens over aan minder dan cao tuinbouw loon! er is veel mis momenteel in onze streek !

  Reactie door waaromik — dinsdag 11 april 2006 @ 22.15 uur

 15. oke de SP vind de CDA voorstel niets, ala, maar wat hoe denkt de SP dit probleem nu aan te pakken?

  Reactie door Jan — dinsdag 11 april 2006 @ 22.15 uur

 16. De nieuwe gabbers; CDA/VVD/D66/PvdA: hakken en zagen aan werkgelegenheid en ons sociale stelsel.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 22.18 uur

 17. Socialisten: goed dat jullie opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Maar waarom moet dit nu altijd weer met demonstraties en verzet gebeuren? Bang om de werkelijkheid onder ogen te zien misschien? Getuigt niet altijd van langetermijnvisie!!!

  Kijk eens naar de situatie in NL: we verliezen werkelijk waar al onze concurrentiekracht: waarom willen wij Nederlandse chauffeurs op de wegen hebben; als de Polen stukken goedkoper zijn? De internationale markt dwingt ook de transportsector tot kostenreductie: en personeelskosten is een grote factor……

  Waarom verschuift 90% van de IT sector naar Azie? Het kan daar 90 % goedkoper.

  Reactie door Rik — dinsdag 11 april 2006 @ 22.20 uur

 18. @16 Rik

  Wat een zegen hé die globalisering…

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 april 2006 @ 22.22 uur

 19. De SP heet zowat iedereen hartelijk welkom in dit land. Waarom dan een uitzondering maken voor Polen ?

  Reactie door Henk — dinsdag 11 april 2006 @ 22.25 uur

 20. haha

  Ja opzich wel: je moet alleen aan de goede kant staan. Dus niet protesteren en klagen maar een keer de handen uit de mouwen steken en kijken hoe die Aziaten dat doen. En we kunnen 2*zo goed kijken omdat zij de ogen altijd halfdicht hebben;)!

  Maar laten we andere sectoren gaan zoeken waar we geld kunnen verdienen….

  Reactie door Rik — dinsdag 11 april 2006 @ 22.25 uur

 21. @Jan, simpel, de grenzen nu niet verder openstellen, net als België, Duitsland en Oostenrijk.

  @Rik, je hebt gelijk, althans volgens jouw logica. Echter, we hebben ook een verantwoordelijkheid voor al die mensen die hier uit de arbeidsmarkt worden gedrukt. Globalisering prima, maar wel eerlijk: niet zó dat de voordelen voor de ene nadelen zijn voor de ander.

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 11 april 2006 @ 22.28 uur

 22. Het knuffelen tussen pvda en cda gaat weer lekker verder. Dat tuig van de pvda valt voor geen zak te vertrouwen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 11 april 2006 @ 22.29 uur

 23. #3 Texas henk

  Denk je dat Brinkhorst daar wat uit kan richten in Born? Zie jij ergens nog trouwens een Mitsubishi rijden? Ik zie ze niet meer. Brinkhorst heeft volgens mij geen aandelenpakket bij Nedcar. En een bedrijf steunen met extra geld doet me denken aan de kwestie met RSV. Als we toch daar werkgelegenheid moeten scheppen, laten ze de mijnen dan maar weer opengooien. Olie wordt toch zo duur, dat het gaat lonen. Of nog beter: Laat men daar een fabriek voor koolzaaddiesel neerzetten.

  Als je effectief wil actievoeren moet je naar Frankrijk kijken. Of zelfs naar de Oekraine. Nederlanders blijven liever met hun luie reet hangen in een sofa om naar de troep van de Mol te kijken. FNV gezellig hand in hand..ballonnen..ben ik met je eens. Weg die kul.

  Trouwens; waarom Nedcar henk? Waarom geen Cordis in Roden waar onlangs ook 500 mensen eruit vlogen (waaronder ikzelf) en waarom geen Armstrong te Hoogezand (400man) Silenka (500) Waarom geen Avebe (800). Waarom mogen alle bedrijven hier in het Noorden eigenlijk verrekken van de media en worden massale sluitingen hier doodgezwegen door het journaal? We krijgen hier ook geen zweeftrein. Zonde van het geld. Vind ik ook, maar waarom wel die geldsmijterij in andere delen van het land?En waarom krijgen bedrijven in het Zuiden en Westen alle aandacht? Waarom geen over elkaar heen rollende linkse politici in de 2e kamer, die ook vinden dat er voor die mensen werkgelegenheid geschapen moest worden? Omdat we maar domme boeren zijn?

  #5 Henk

  verschil is Henk, dat die polen en zelfs illegale turken met dat beetje geld nog royaal kunnen leven in eigen land. Zodra ze hier mochten wonen, dan halen ze ook hun neus op voor dit uurloon, omdat ze dan ineens de nederlandse lasten; zoals die leuke zorgpremie en energieprijzen niet meer kunnen betalen! En zo denken de legale turken en marokkanen hier er ook zo over.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 11 april 2006 @ 22.31 uur

 24. mensen wordt wakker! de lonen die (nu al)straks betaald worden zijn amper genoeg om de vaste lasten te betalen! wat er over schiet is te weinig om allerlei zaken te betalen die nu als vanzelf sprekend gelden.
  ik denk dan aan auto ,vakantie ,kleding etc ,uitgaan is zowiezo niet meer weggelegd voor de arbeiders. we gaan terug, (en sommige onder ons zijn er al beland)naar de jaren “50! vwb inkomen,de vvd heeft bewust de polen als het ware uit de modder getrokken om ons onder druk te zetten!! dit is een scenario dat riekt naar wat mijn vader nog heeft meegemaakt dat als de directeur of toen de baas er aan kwam moest de pet af en eventueel rokertje uit de mond!! WE GAAN DAAR WEER NAAR TOE!!! in mijn persoon heb ik elke keer weer cijfers opgevraagd aan het cbs en cpb .omdat zij een verkeerde berekening hanteren van het mandje gewogen gemiddelde aan prijsindex cijfers! jan jij zou daar kamer vragen over moeten stellen .
  steven van eijk en mevr saskia noordman den uyl weten daarvan ,als hun methode wordt gebruikt zullen de zittende regeringspartijen zich geen raad weten ,hoeveel sinds intrede euro de uitkeringen zijn achter gebleven! er is door mij een berekening gemaakt van een tekort van € 130-€ 150 per maand!! ik lees daar nergens niets over. in 2006 zijn de koppelingen weer hersteld maar niet te zien door hogere energie lasten,nieuwe zorgverzekeing en straks weer hogere huren.

  we moeten massaal de barricaden op! het loopt faliekant fout!!

  waarvan akte!

  gaarne reactie,

  waaromik

  Reactie door waaromik — dinsdag 11 april 2006 @ 22.33 uur

 25. Er moeten inderdaad keuzes gemaakt worden: kies je nu voor sociale maatregelen en houden we onze muren hoog dan zitten we over een aantal jaren met de problemen en stemt iedereen op de SP;)! (zou voor de SP wel een ideale situatie zijn)

  De gouden regel leert ons dat arbeid en kapitaal vloeien naar de plaats waar de kosten het laagste zijn!

  Dat hebben we gezien in de textiel, suiker, landbouw, ict en over een tijdje dus de transport! Worden we daar per definitie slechter van? Nee; onze concurrentiepositie kan verbeterd worden als we ons gaan specialiseren op andere terreinen….

  We moeten kiezen: marktinvloed of overheidsinvloed. Ik denk dat de gemengde vorm ons op korte termijn problemen oplevert!

  Mijn advies: gooi de grenzen open, school de jongeren om en ga een stevig onderwijsfundament neerzetten!

  Reactie door Rik — dinsdag 11 april 2006 @ 22.46 uur

 26. @Rik

  Tja…economie; een boeiende wetenschap.

  Volgens mij, moeten we het ijzeren gordijn maar weer heel snel laten zakken en weer heeel langzaam omhoog laten komen. De veranderingen gingen veel te snel. hetzelfde geldt voor die globalisering. Het kapitaal komt echter ook veel te veel op bulten. Een betere verdeling van dat kapitaal komt de economie uiteindelijk ook veel meer ten goede.

  Meerdere arbeiders laten het samen geld meer rollen dan 1 manager. Wat je nu steeds meer ziet gebeuren echter, is dat die ene manager flink mag graaien en dat die arbeiders, die de economie EIGENLIJK aanjagen op steeds meer kosten en minder (netto) loon worden gejaagt.

  En dan hoor je Zalm vorig jaar ook nog zeggen voor de radio, dat we voor die zieke economie niet zo moeten oppotten. In welk potje mag dat dan wel zitten bij veel mensen?

  Reactie door ReneR — dinsdag 11 april 2006 @ 22.47 uur

 27. Meer polen zijn welkom, graag hoog opgeleide,die meer gestudeerd hebben,ook miljonairs mogen hierheen, maar wat blijft er daar dan over, dat is een nog groter probleem..

  Reactie door Gozik — dinsdag 11 april 2006 @ 22.47 uur

 28. @Rik

  Grenzen zomaar opengooien en ik garandeer je dat je een volksoproer krijgt of een situatie, waarin je nog meer mensen op straat ziet zwerven of bedelen. Een grote gok. Ik weet…gokken werkt verslavend. Heeft deze regering ook last van. Als nederlandse arbeiders dan later nog willen concurreren met de rest voor het werk, dan zullen de huren met 90% omlaag moeten, evenals andere lasten. Dat zie ik nog niet zo gebeuren. Het wordt eerder meer.

  Dus…moet de economie worden beschermd of afgeschermd. Zwitserland kent al heel lang ook een restrictief toelatingsbeleid voor arbeiders elders. En het gaat prima in Zwitserland.

  Verder heb je het over kosten. Maar er zijn ook zaken als kwaliteit en service of zaken met een keurmerk, dat het niet met kinderen is gemaakt of afkomstig is uit een land met een verkeerd regime. Wat dat betreft komt een land als China wel heel goed weg in deze wereld, terwijl landen als Irak en Servie en Zuid Afrika al te maken hebben gehad met een internationale boycot.

  Reactie door ReneR — dinsdag 11 april 2006 @ 23.04 uur

 29. @7: Ik geloof dat Rutte het contact met de werkelijkheid een beetje kwijt is. De jongens waar ik mee werk maken nauwelijks kans op een normale baan, al zouden ze het willen. Zoveel werkgevers zitten niet te wachten op mensen met een verleden van dakloosheid, drugs of criminaliteit, die proberen uit hun negatieve spiraal te komen.

  En dan heb ik het nog niet eens over bijstandsmoeders.

  En als mensen “maatschappelijk nuttig werk” doen, dienen ze ook volgens maatschappelijk aanvaarde normen betaald te worden.

  50 euro per dag is dat niet. Op deze wijze wordt, na het uitbuiten van Polen, dit nóg een manier om de arbeidsmarkt onder druk te zetten, en “gewone” werknemers tegen ex-bijstandsgerechtigden en Polen uit te spelen.

  Reactie door John — woensdag 12 april 2006 @ 0.18 uur

 30. Henk Denk!!!

  In je eerste reactie heb je het over Turken en Marokanen die hun handen niet uit de mouwen willen steken en niet in de tuinbouw willen werken, maar Henk dat willen autochtone Nederlanders toch ook niet!!!
  Dus wil je alsjeblieft geen onzin neerschrijven, iedereen in Nederland die legaal hier is heeft de zelfde rechten en plichten knoop dat in je oren want je maakt op een hele vervelende manier verschil tussen mensen !!!!

  En in je tweede reactie heb je het over dat de SP “iedereen maar hartelijk welkom heet en vraag je jezelf af waarom die Polen dan niet”
  Nou Henk ik ben geen SP lid maar een mens en iemand die honger of dorst heeft of iemand die vervolgd wordt is bij mij van harte welkom ook al komt die persoon uit Frekkolikanistan !!!

  Polen hebben geen honger of dorst worden niet vervolgd en zijn in wezen economisie vluchtellingen !!! met dat verschil dat ze niet op de vlucht zijn maar op jacht naar meer tenkoste van de Nederlandse arbeider.

  Rest mij nog jou even te melden dat ten tijde van Lech Walesa en Solidarteit Gdansk vs Jaruzelski die zelfde Poolse arbeider gewoon gesteund werden door de Amsterdamse en Rotterdamse havenarbeiders en werden er geen Poolse schepen geladen of gelost.
  Henk solidair ben je met de behoeftigen en hulpelozen vervolgeden en onderdrukten maar niet met je moordenaar dus als je weet reageert denk goed na als je wat zegt want ik ga het lezen en je antwoord geven HENK DENK !!!!!

  Reactie door Bertje — woensdag 12 april 2006 @ 0.49 uur

 31. Campings aub controleren, campings hebben de bestemming recreatie en niet het gehele jaar onderbrengen van Poolse werknemers samengestopt in 20 jaar oude stacaravans met zeilen tegen de regen erover heen. Nederlanders vluchten om deze reden momenteel van de inmiddels sterk verpauperde campings weg. Polen prima het zijn mensen van vlees en bloed, net als wij, lid van de unie, ook harde werkers niets mis mee, maar dan gelijke trend in alle landen vd unie, dus niet NL en andere kleine lidstaten vooruit. Ook gelijke beloning en arbeidsvoorwaarden en dit streng controleren, tot die tijd een pakket adequate controlemaatregelen om massale toestroom m.i.v. 1 jan te ontmoedigen. Het is niet leuk, maar kan hellaas niet anders. Verder zie ik wel wat in het idee van eric de vlieger om de concurrentiepositie / economie = werkgelegenheid van Nederland te stimuleren en verdere massaontslagen te beperken, lees het eens zonder vooroordeel en denk er eens goed over na, geen gek idee en snel te realiseren: http://www.nieuws.nl/Erik_de_Vlieger/11/Schaf_de_loonbelasting_af

  Reactie door desiree — woensdag 12 april 2006 @ 2.00 uur

 32. cda en pvda hebben hun regeerakkoord al klaar?

  Reactie door ipuntje — woensdag 12 april 2006 @ 7.36 uur

 33. rener(23)brinkhorst kan daar veel doen mijninziens .joep v.d. nieuwenhuizen heeft met de fennek (verkenningsvoertuig )ruim 100.000.000.euro achterover gedrukt .waarom niet???? dat ding produceren bij nedcar 1.goede ingerichte fabriek
  2.(nederlandse )vakmensen voldoende.
  3.meer tijd om een structurele oplossing te zoeken .
  4. MENSEN WORDEN NIET OP STRAAT GEFLIKKERT.
  natuurlijk ben ik ook betrokken met de ontslagen mensen bij de door jouw genoemde bedrijven .dat is ook mijn kritiek op de bonden mobiliseer deze mensen en ondersteun de mensen bij nedcar alleen met sollidair zijn kunnen we wat bereiken .

  .

  Reactie door ,texas,henkie — woensdag 12 april 2006 @ 8.31 uur

 34. SP, dit is uitstel van executie!!

  Jan M, waar strijdt je nou werkelijk voor, je bent de mensen in Nederland een fopspeen aan het voorhouden. Polen is lid van de EU, als de Polen nu niet het recht krijgen dan krijgen ze dat wel in 2009 of 2011.

  Wat wil je in die tussentijd nou nog bereiken denk je? Zal je in 2009 of 2011 weer zo gaan brullen? Denk je nou echt dat je met die paar jaar uitstel al je problemen kan oplossen waarvan jij denkt dat ze er zijn als we de grens open gooien.

  Wees niet zo naief.

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 8.58 uur

 35. Ik zou de tweede kamer en de ambtenaren allemaal vervangen door Polen.
  De ambtenaren hebben er al 2,1% loon bij gekregen dit jaar.
  Door ze allemaal te vervangen door Polen, kan het loon van deze mensen met 60% omlaag, en zijn we eindelijk van die seniele landsleiders af, en doorbreken we de neuspeutercultuur van de ambtenaren.

  Reactie door Charlie — woensdag 12 april 2006 @ 9.08 uur

 36. Prachtig mooi om te zien dat invoerbeperkingen bij de SP in een hoog vaandel staan.

  Dat zelfs het realiseren van 2de rangs burgers binnen europa ook bij een socialistisch georienteerde achterban mogelijk kan zijn.

  Het is zelfs geinig om te zien dat de oude term “eigen volk eerst” en nieuw leven wordt ingeblazen.

  Reactie door Stephan — woensdag 12 april 2006 @ 9.27 uur

 37. De commersiële campings zijn inderdaad vaak voor een derde met Polen gevuld.
  Dat levert meer op dan camping gangers en je hoeft er ook niets voor te doen.
  Een lekkend dak of een kapotte kachel is geen probleem voor die Polen.
  Ik begrijp dan ook niet dat die compings zo klagen dat ze geen toeristen meer kunnen krijgen, omdat die toeristen vaak naar goedkopere, rustige en minder ongure boeren of mini campings gaan.
  Aan de andere kant hebben wij in Nederland een vergrijzings probleem, (zo wordt vertelt) omdat er geen jongere mensen meer zijn die het werk nog doen en zo de pensioenen betalen, dus als je die polen nu hierheen haald en belating laat betalen, kunnen de 50+ers gewoon met de vut of pré-pensioen.

  Reactie door Dromer — woensdag 12 april 2006 @ 9.28 uur

 38. Beste Rene R,

  Je hebt helemaal gelijk als het gaat om de vraag waarom de overheid NedCar zou moeten steunen. De overheid maakt verkeerde keuzes: de ene keer subsidieren ze de boeren met duizenden E’tjes per jaar; de andere keer laten ze een suikeruinie met duizenden arbeidskrachten in de problemen.

  Ons land heeft een consistente strategie nodig; maak maar eens in het vragenuurtje een SWOT analyse….en zet de bedreigingen en kansen op een rij.

  Meneer Rutte kan echt geen economie veranderen waarin de omgeving een sterke invloed heeft. Azie is/wordt een gevaar: waarom worden Nederlanders nog niet massaal opgeleid om chinees te leren spreken…ozo belangrijk!!!

  Reactie door Rik — woensdag 12 april 2006 @ 9.54 uur

 39. LTO: over enkele jaren tekort aan Polen

  Als de economie volgens verwachting verder aantrekt, dreigt al over enkele jaren een tekort aan Polen in de land- en tuinbouw. Dat zegt LTO-medewerker Gerard van der Grind vandaag in het Agrarisch Dagblad.

  Om zoveel mogelijk te profiteren van de Poolse arbeidskrachten moeten daarom nu voor hen de grenzen open, meent Van der Grind. “Een ruim aanbod aan Poolse krachten is nu nog vanzelfsprekend. Of dat over drie tot vijf jaar nog zo is, is de vraag. Ik wil geen doembeelden oproepen, maar we moeten ons er wel van bewust zijn.”

  Eén oorzaak is volgens Van der Grind dat Polen liever naar andere landen gaan. “Zoals naar Engeland of Ierland, waar het beleid vrijer is. Dat hoor en zie je nu al.”

  De LTO’er verwacht niet dat de komst van meer Polen de cao-lonen in de land- en tuinbouw onder druk zet, zoals het Centraal Planbureau (CPB) beweert. “Het is maar de vraag of Polen met minder genoegen nemen.”

  Reactie door Marcel van Dam — woensdag 12 april 2006 @ 9.56 uur

 40. Misschien valt het mee met de aantallen. Het lijkt er soms op dat sommigen een inval van de Hunnen verwachten.
  In de 19e eeuw zijn ook velen uit de oostelijke provincies van Nederland naar de grote steden getrokken, en zijn er tochnog vele mensen in de provincies gebleven.

  De regels moeten gewoon nageleefd worden zodat de beloning gelijk blijft. Er zijn ook nog veel functies waarvoor kennis van het Nederlands vereist is, en dan hebben Nederlanders altijd een stapje voor.

  Reactie door Edward — woensdag 12 april 2006 @ 9.57 uur

 41. @ Dromer

  “Vergrijzingsprobleem” ja dat klopt,….aftakeling, dementie….
  Kijk maar naar het kabinet.
  Een beter voorbeeld van aftakeling zul je niet vinden.

  Reactie door Charlie — woensdag 12 april 2006 @ 9.58 uur

 42. “Plannen van CDA en PVDA helpen ook niet”

  Dhr Marijnissen,
  Op zich vind dit ik dit nog wel een goed voorstel, een compromis tussen helemaal opengooien en nog dichthouden. Daar waar echt vraag is gewoon oosteuropeanen toelaten. Daar waar dat nog niet zo is en zelfse sprake is van verdringen nog niet toelaten.

  Reactie door Edwin van Vijveren — woensdag 12 april 2006 @ 10.19 uur

 43. Hoe denken ze te kunnen berekenen in welke sector er wel oost-europeanen nodig zijn en in welke niet, gezien de fluctuaties in arbeids aanbod en vraag. Lijkt me een vreselijk moeilijk wiskundig model. Wie beweert trouwens dat een Nederlander niet wil tomatenplukken? Mensen uit de bijstand worden trouwens al jarenlang gedwongen dit soort seizoenswerk te doen. Zij komen echter niet meer aan de bak, omdat een tuinder een Pool voor veel minder kan krijgen.
  Overigens zijn de lasten voor die boeren ook dusdanig hoog dat ze Nederlandse werknemers niet eens meer kunnen betalen. Laten ze daar maar eens wat aan doen!

  Reactie door kaatje — woensdag 12 april 2006 @ 10.50 uur

 44. @kaatje,

  Er zijn vele projecten opgestart om werkelozen aan een baan te helpen in de tuinbouw daar was gewoon weinig animo voor.

  En dat is onzin dat een tuinbouwer een Pool voor minder kan krijgen. Hij moet die Pool net zoveel betalen.

  Vreselijk moeilijk wiskundig model? Waar heb je het over. Het is duidelijk welke sectoren dat zijn, de metaal, de bouw en de landbouw.

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 11.12 uur

 45. Inderdaad Jeroen,

  Maar mensen willen niet en trekken liever een uitkering. Logisch als de uitkering weinig verschilt met het loon.

  Nee totaal niet logisch! Die mensen moeten aangepakt worden! Hen moet geleerd worden wat verantwoordelijkheid is!

  Reactie door Rik — woensdag 12 april 2006 @ 11.15 uur

 46. @45 Rik

  Gek dat jij dit zegt; verantwoordelijkheid!
  Blijkbaar heeft dit woord voor jou een wel heel ééndimensionale betekenis.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 12 april 2006 @ 11.21 uur

 47. Uitstel van executie.
  Volgend jaar treden Roemenië en Bulgarije toe tot de EU.
  Hoewel de grenzen voor deze landen niet direct geheel open gaan hebben we toch slechts maar een paar jaartjes respijt.
  De Poolse landadel wordt dus al weer snel vervangen door de Bulgaarse yoghurt.

  Reactie door Bon Ton — woensdag 12 april 2006 @ 11.28 uur

 48. Bulgaarse yoghurt staat bij Albert Heijn vreemd genoeg niet in de schappen. :)

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 12 april 2006 @ 11.35 uur

 49. Jeroen, het is wel degelijk een moeilijk wiskundig model. Als we zoals jij wil in die sectoren fijn allemaal Polen en straks Bulgaren en Roemenen laten werken, weten we zeker dat er straks geen Nederlander meer aan de bak komt. Dan mag jij weer fijn schreeuwen dat het werkschuw tuig is. Bah.

  Reactie door kaatje — woensdag 12 april 2006 @ 11.36 uur

 50. Het masterplan sluit zich.

  Alle WAO-ers zijn in de bijstand gedumpt. En straks gaat de bijstand verdwijnen.
  In de plaats daarvan komt een werkregeling waar uitkeringsgerechtigden kunnen werken
  Voor de helft van het minimum loon.
  MAW als beide werken hebben ze samen het minimum loon en kunnen ze net leven.
  (alleenstaande hebben even pech).
  Zo kan Nederland prima concurreren met de Polen, Tsjechen e.d.

  Dus Stel je de toekomst voor:

  Je bent lid van de VVD/CDA/D66/PvdA en hebt een goede baan. Je werkt je te pleuris met zijn tweeën. Dan gebeurt er iets. Of de manager doet een greep in de kas, banen verdwijnen nog naar een nóg goedkoper land, de baas vindt je kop niet meer leuk.
  en jaagt je de keien, en last but not least, de Polen nemen je werk over. De Nederlander verdwijnt naar een paar maanden WW de werk bijstand in. Dan mag je voor de helft van het minimumloon gaan werken (in het begin voor de overheid, maar later ook voor het gewone bedrijfsleven, onder het mom van arbeidsintegratie). Eigen vermogen mag je niet hebben. Dus je huis, auto = bye bye. De werkgever lacht zin zijn vuistje en de werknemer mag de hoed weer afpakken en hem iedere dag bedanken voor zijn vrijgevigheid in de vorm van werk.

  Dan heb je een situatie waar zalm een stijve van krijgt. De werkgever kan alles met een werknemer doen , want er is geen vangnet meer. De economie is gebaseerd op angst. Mensen werken zich te pleuris om net niet dood te gaan, maar verdienen niet genoeg om uit de miserie te ontsnappen.

  De VVD/CDA/PvdA/D66 die nu vinden dat die luie uitkeringstrekkers maar achter de geraniums moeten komen graven hun eigen graf. Dat vind ik trouwens wel lachen. Jammer dat zij niet alleen zijn……..

  Reactie door alexander — woensdag 12 april 2006 @ 11.39 uur

 51. Tja kaatje,

  Werkschuw tuig zo heb ik ze niet genoemd het zijn jouw woorden. Ik constateer alleen, en ik zie de bevindingen van die projecten om werkelozen aan de slag te krijgen. De overheid wil die nu opvoeren maar met iets minder vrijblijvendheid want anders werkt het dus niet.

  En laten we wel wezen, in die sectoren werken al 25 jaar geen autotochtone nederlanders meer. De kassen zijn al lang en breed het domein van de marokaan en turk geweest, waar nu dus Polen komen (of eigenlijk al zijn).

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 11.42 uur

 52. Zo’n zulthoofd als Jeroen hoeft niet te werken, óf zijn neergekalkte misbaksels hier zijn voor hem dom werk als rechtsom betaalde spuugbak.

  Reactie door Plurk — woensdag 12 april 2006 @ 11.52 uur

 53. Ja plurk als je me niet onderuit kan halen met steekhoudende argumenten dan maar zo. Nou succes er mee he….

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 12.14 uur

 54. Van vergrijzing naar vergroening.

  Laten we vooral eerlijk zijn.
  Wij willen niet meer in de tuinbouwkassen staan want dan komt onze stropdas tussen de lopende band vast te zitten.
  Laten we dit deze mensen dus gewoon mogen doen, maar dan ook netjes.
  En we kunnen eigenlijk ook nog wel wat mensen gebruiken die willen blijven uit deze landen.
  Als we naar het verleden kijken zien we dan binnen een generatie de balans in evenwicht komt. (Italië/Spanje)

  Voor ons is het ondertussen veel belangrijker om ons onderwijs te verbeteren in sectoren waar wel toekomst in zit.
  Hoewel voor gedeelten overgenomen door Stork is het bijvoorbeeld heel jammer dat we bijvoorbeeld Fokker niet hebben gered.
  Bedrijven zoals Philips, Shell, DSM zijn de ruggengraat van onze samenleving.

  De factor handenarbeid zal steeds verder van ons afglijden.
  ‘Met kennis meer macht’ zal dus ons adagium moeten zijn.

  En een verzoek aan de Polen.
  Willen jullie ons nog een aantal jaartjes helpen totdat jullie vinden dat het genoeg is?

  We zouden dus niet alleen onze grenzen wijd open moeten zetten maar zelfs komst positief stimuleren.
  En de Pool die hier wilt blijven met zijn gezin een subsidie in het vooruitzicht stellen.

  Dan wordt Nederland van grijs en krikkemikkig weer groen en vitaal.

  Reactie door Bon Ton — woensdag 12 april 2006 @ 12.14 uur

 55. Alexander, helemaal mee eens, heel goed verwoord. Zo zal het inderdaad zijn. Dat stukje over die arbeidsreintegratie gebeurt nu trouwens al. Een werkgever een reintegreerder uit de WAO nu al 6 maanden voor niks krijgen en er dan weer uit keilen. Een slimme werkgever misbruikt zo iemand om een zwangersschapsverlof op te vangen, gratis en voor niets!

  Reactie door kaatje — woensdag 12 april 2006 @ 12.18 uur

 56. Mevrouw Jongerius en de Verschrikkelijke Pool

  Mathijs Bouman dinsdag, 11 april 2006
  Morgen is het zo ver: de FNV trekt met (gratis) bussen naar de Tweede Kamer om daar een krachtig protest te laten horen tegen de oneerlijke concurrentie van Poolse arbeiders op de Nederlandse arbeidsmarkt. “Gelijk werk, gelijk loon” luidt de strijdkreet van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Klinkt redelijk. Totdat je de kleine lettertjes leest.

  In principe heeft de vakbond het beste met iedereen voor: “De FNV is een voorstander van [Europese] eenwording, die vrede en economische voorspoed heeft gebracht”, valt op de actiewebsite te lezen. Prachtig! De Scopist is toevallig ook een groot voorstander van vrede en voorspoed, dus dat komt mooi uit.

  Maar de FNV vraagt daarbij vriendelijk en beleefd of we die voorspoed en vrede misschien nog een paar jaartjes kunnen uitstellen. Eerst moet Nederland de zaakjes op orde krijgen, en dan pas mogen de grenzen open voor werknemers uit Oost- en Midden-Europese (MOE) landen. Natuurlijk. Nooit iets drastisch doen voordat je je zaakjes in orde hebt. De Scopist is namelijk ook een groot voorstander van zaakjes die op orde zijn.

  De vraag is alleen: welke zaakjes zijn er niet op orde? De FNV vreest uitbuiting van Poolse werknemers, illegaliteit en ontduiking van cao’s en het minimumloon. Dat treft, want de verantwoordelijk staatssecretaris Henk van Hoof deelt die vrees, en heeft beloofd om voor 2007, als de grenzen open gaan, zijn controleapparaat op peil te hebben.

  Dat is vreemd. Als het kabinet die belofte al gedaan heeft, waar protesteert de FNV morgen dan eigenlijk tegen? Voor het antwoord op die vraag moeten we iets dieper graven op de website van de vakbond. In een lange brief van Jongerius aan de Tweede Kamer komt de aap uit de mouw. De voorzitter schrijft op pagina 4: “De FNV wil mogelijke kostenvoordelen voor werkgevers bij het inzetten van MOE werknemers wegnemen.” Met andere woorden: Polen zijn welkom, zolang er voor werkgevers maar geen reden is om ze aan te nemen. Of met weer andere woorden: de Polen kunnen de pot op!

  Dus dat bedoelt de vakbond met “Gelijk werk, gelijk loon”. Een minder geschoolde, niet Nederlands sprekende Pool moet concurreren met superieure Nederlandse krachten, maar mag zich niet tegen een lagere prijs aanbieden, want er mag geen enkel kostenvoordeel zijn voor de werkgever. Die vrede en voorspoed mag volgens de vakbond blijkbaar nog heel lang op zich laten wachten

  Trouwens toch een behoorlijk raar clubje, die FNV: wie de petitie tegen de Pool ondertekent, maakt kans op een mp3-speler! Zouden de Kamerleden die morgen de petitie in ontvangst nemen van deze ronselpraktijken weten?

  Reactie door Mathijs Bouman — woensdag 12 april 2006 @ 12.34 uur

 57. Ik denk dat ik ook maar naar den haag ga, misschien heeft de SP nog wel gratis tomaten soep over.

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 12.36 uur

 58. Matthijs Bouwman, waarom zou een werkgever een voordeeltje moeten hebben als hij/zij Polen in dienst neemt?! Te belachelijk voor woorden, Nederlanders hebben voor een deel geen baan, maar lekker een ander binnenhalen met voordeeltjes. Dat riekt naar positieve discriminatie over de rug van Nederlandse werknemers. Mooi, dus even niet!

  Reactie door kaatje — woensdag 12 april 2006 @ 12.50 uur

 59. En welke Pool heeft jouw baan ingepikt Kaatje, schop hem het land uit zou ik zeggen.

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 12.57 uur

 60. Beste Jeroen, Polen zijn er in nederland nog niet op mijn niveau. Over werk hoef ik me met mijn specialistische beroep dan ook helemaal geen zorgen te maken.
  Ik verwacht ook niet dat jij het begrip solidariteit snapt, anders zou je niet zo dom op de man spelen.

  Reactie door kaatje — woensdag 12 april 2006 @ 13.16 uur

 61. @21 Perfect dat wij allerlei andere volken
  willen helpen. Economie trekt aan! De Polen
  verdienen hiér geld om thuis uit te geven.
  Hoe zit het dan met die investeringen?
  Waar blijft de ‘winst’ bij deze manier van
  záken doen. Hoe zijn allerlei afdrachten dan geregeld als hier te werkgestelde Polen
  dus ook van Zorgkosten gebruik moeten kunnen maken, of gaan ze dan ziék naar huis? Wie betalen de kosten verbonden aan
  infecties en absentie door als hobby aange-
  brachte pearcings, zelfkastijding niet als
  neurologische aandoening, maar als hobby?
  Waarom geen extra aangepaste sportverzeke-
  ringen? Schoonheidsoperaties zijn toch ook
  voor eigen rekening, als er tenminste geen
  duidelijke medicatie aanwezig is?
  Wat zijn we toch selectief bezig met UIT-
  voering van állerlei zaken, wat is dan nu
  het meest trendy om te willen behartigen?
  Psalm 21 lézen is voor velen al lang niet
  meer dé oplossing, helaas! Teleur gesteld?
  Ja ! Nog hoop? Amper…. Hoe dan?
  Dan nog het hotnews van een MP, die denkt
  met vakantie te zijn in een warm land en
  wel een heel erg bruine arm wil halen, foei
  de éne ‘verrassing’ na de andere,
  De SP lóópt niet mee, nee die doét er wat
  mee, toch?

  Reactie door Madelief — woensdag 12 april 2006 @ 13.16 uur

 62. @Kaatje jij beticht mij ervan om op de man te spelen…Pffff.. Lees de geweldige reacties van een wattenstaafje, Jofel, ad etc.

  Oooh wacht even dat zijn mede SP-ers, wat die ook zeggen die hebben altijd gelijk.

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 13.22 uur

 63. Jeroen onder andere 53 en62, met z’n onafgebroken vrije onderbuikse uitloop,
  met gure rechtse shitscrapers achter hem aan, is nog verontwaardigd ook. Het spijt me jong, maar je gebral is het ook wel waard om op de man, (lees: het ventje) te spelen.

  Reactie door Plurk — woensdag 12 april 2006 @ 13.51 uur

 64. Wat is dat nou Jeroen?! Zij doen het ook, dus ik mag ook..
  Jij speelt bij mij op de man, ik houd het graag inhoudelijk. Ik ben niet verantwoordelijk voor de input van een ander.

  Reactie door kaatje — woensdag 12 april 2006 @ 14.03 uur

 65. 62 jeroen,het heeft bij mij niets te maken met de sp,hoooooooor,
  het heeft bij mij te maken met de praktijk,het recht van ieder mens,en als er figuren zijn die dat willens en wetens proberen te jatten/met leugens en bedrog.
  ,en maar schreeuwen,dat de nl bouw/chauwfeur/metaal lui zijn,
  of met jouw woorden gesproken siple mindet burgertje of sp stemmers,
  dan zijn dat bij mij geen mensen dat heten,bij ons matenaaiers.of erger landveraders.

  Reactie door ad — woensdag 12 april 2006 @ 15.11 uur

 66. @ 61… wat een baarlijke onzin is dit. Alsof iedere buitenlandse werknemer geniet van het laten zeten van piercings. Nee op zijn hoogst gaan die naar de coffeeshop, maar dat zal 61 ook wel niet zien zitten want dat past niet in het rood-verkrampte godsdienstwaanzinnige psalm 21 brein. {kloot}perfect dat we allerlei andere volken willen helpen {/kloot}maar niet van mijn centen lees ik uit de reactie… da’s me effe een rechts ge o-h… gewon Rita Verdomd reactie. Laten we met z’n allen leven en sreven naar eerlijke verdeling van de welvaart over alle mensen en niet alleen over degene die denken dat ze de (SP) wijsheid in pacht hebben.

  Reactie door Lech Walensa — woensdag 12 april 2006 @ 15.25 uur

 67. Maar er zou toch eerst een onderzoek plaats vinden over de inhoud van de bestorming van Oostblookers naar Nederland …….of niet soms ?

  Reactie door Fred — woensdag 12 april 2006 @ 17.44 uur

 68. @36 Stephan — woensdag 12 april 2006 @ 9.27,

  Er worden smerige spelletjes gespeeld zowel door een deel van de politiek als het bedrijfsleven. De lonen komen in de toekomst steeds meer onder druk. Ook met die smerige plannen waar rutte mee aan komt zetten, je mag dan blij zijn dat je na aftrek van vaste lasten nog in de plus uit komt, maar je moet dan wel heel zomber leven, geen enkele luxe, je moet zo wat op water en brood gaan leven. Op deze manier eindigd een groot deel van nederland als 4 wereld land.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 12 april 2006 @ 18.04 uur

 69. Die Rutte kan aan het gas !
  De meest grote debiel :als je de bijstand afschaft gaat iedereen gewoon roven :en dit lijkt mijn ook heel redelijk omdat dit deteisem oom rooft !

  Reactie door Fred — woensdag 12 april 2006 @ 18.16 uur

 70. Wie gaat dat nuweer controleren ? : Niemand ,dus het beroepssectoren verdeling leidt alleen tot nog meer bureaucratie zonder Allertheid .

  Reactie door Fred — woensdag 12 april 2006 @ 19.08 uur

 71. @69 Als je de bijstand afschaft krijg je mensen weer aan het werk. Waarm denk je dat al die polen hier werken.

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 19.10 uur

 72. Dat van Rutte is een terroristische aanslag op een leefbaar bestaan van een grote groep mensen.
  Zulke aanslagen kan je alleen met heel grof geweld tegen gas geven.

  Reactie door Jofel — woensdag 12 april 2006 @ 19.11 uur

 73. Zo jeroen ,werk jij ? Prima : werk je ook tegen het loon van een pool : dan heb je gelijk !

  Reactie door Fred — woensdag 12 april 2006 @ 19.12 uur

 74. Tja fred, waarom denk je dat een afgestudeerde natuurkundige Pool hier in de kassen komt werken.

  Voor de Fun, om internationale ervaring op te doen….Doeiiiii. Harde pecunia’s, in Polen krijg je na 1 jaar uitkering niets, dat is nog meer dan Rutte voorsteld trouwens.

  Reactie door Mark — woensdag 12 april 2006 @ 19.24 uur

 75. Kapitalisme is een politiek-economisch systeem dat onder andere gekenmerkt wordt door het private bezit van de productiemiddelen (zoals: machines, grond, gebouwen en grondstoffen). Zij die deze middelen bezitten mogen, volgens de kapitalistische visie, ook de vrucht van deze middelen hun eigendom noemen.

  [bewerk]
  Waardering
  De waardering van het kapitalisme loopt uiteen:

  Volgens de anti-kapitalist Karl Marx vormen de bezitters van productiemiddelen een klasse, de kapitalisten. Een andere klasse, de arbeiders, moet zijn arbeidskracht verhuren aan die kapitalisten. Tot deze arbeiders wordt iedereen gerekend die in loondienst werkt. Dit leidt, volgens Marx, tot een onrechtvaardige machtsverhouding.

  De politieke filosofie van het libertarisme ziet het kapitalisme als haar ideaal en definieert het kapitalisme als een vorm van vrijheid: de vrije markt. Deze vrije markt, ofwel het kapitalisme, is volgens deze visie een systeem waarin alle relaties tussen mensen (zoals die tussen werkgever en werknemer) vrijwillig zijn. Kapitalisme bevordert daarmee het ideaal van menselijke vrijheid.

  [bewerk]
  Geschiedenis
  Het kapitalistisch systeem nam op het eind van de 18e eeuw een hoge vlucht in Engeland toen de stoommachine was uitgevonden en de eerste gemechaniseerde fabrieken het daglicht zagen. Het bezit van productiemiddelen was daardoor nog meer dan voorheen een bron van grote macht.

  Naast deze technologische vooruitgang was er volgens Max Weber ook een verandering nodig in de levensvisie van de bevolking. Een levensvisie die mensen de motivatie gaf om kapitaal niet meteen uit te geven, maar hen aanspoorde het te investeren met het doel nog meer kapitaal te vergaren. Max Weber onderzocht het, enigszins paradoxale, verband tussen het ontstaan van het protestantisme en het kapitalisme.

  De industriële revolutie verspreidde zich na 1800 snel naar België, Frankrijk en Duitsland. De traditie van het socialisme was een reactie op de ongelijkheid tussen bezitters en niet-bezitters die van deze ontwikkeling het gevolg was.

  Met name in de Sovjet-Unie (vanaf 1917) en in de Volksrepubliek China (vanaf 1949) werd geprobeerd een socialistische economie op te bouwen. Ook de sociaal-democratie poogde, minder rigoureus, de maatschappelijke gevolgen van radicaal kapitalisme bij te sturen.

  Tegenwoordig is het kapitalisme over ongeveer heel de wereld aanvaard als een niet weg te denken bestanddeel van het economische leven. Over de vraag in hoeverre het kapitalisme – de vrije markt – als maatgevend moet worden beschouwd voor de verdeling van economische macht wordt verschillend gedacht. De meest principiële kritiek op het kapitalisme komt tegenwoordig uit de hoek van het anders-globalisme.

  [bewerk]
  Meningen
  De gedachte dat het kapitalisme bittere armoede genereert bij arbeiders wordt bestreden door de stelling dat het kapitalisme en de industriële revolutie reeds vanaf het begin voor grotere welvaart zorgden voor arm en rijk. Een boek dat deze theorie bepleit is bijvoorbeeld Capitalism and the Historians (samengesteld door Friedrich von Hayek).

  Aan de andere kant zijn er ook tal van auteurs die betogen dat het kapitalisme, sinds Hayek zijn belangrijkste boeken publiceerde, wereldwijd tot grote ongelijkheid heeft geleid (tussen het Noorden en het Zuiden) en dat de kapitalistische noodzaak tot “groei” het welzijn en misschien zelfs het voortbestaan van alle levende wezens op aarde op het spel zet. Wat dat laatste betreft wijzen voorstanders van het kapitalisme dan weer op het feit dat er in voormalige communistische landen (Sovjet-Unie, Oostblok) meer milieuvervuiling was dan in het relatief kapitalistische Westen. Zij stellen dat dit komt omdat kapitalisme tot meer rijkdom leidt, waardoor er meer geld is om te investeren in schonere technologie.

  Reactie door Mathijs — woensdag 12 april 2006 @ 19.53 uur

 76. @71 jeroen — woensdag 12 april 2006 @,

  Tuurlijk jonge, klets maar lekker verder.
  Met die plannen van rutten breng je mensen alleen maar in problemen. Ga jij maar eens werken voor wat die rutte voorsteld, even kijken hoe kort het duurt voordat je in de min schiet.

  Omdat er geld geile bazen van bedrijven er van houden mensen uit te buiten.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 12 april 2006 @ 20.01 uur

 77. Rutte heeft misschien problemen :Misschien mocht hij een keer niet ………, maar ja , dan hoef je toch niet direct af te reageren op een groepering ,waarvan ik de mening heb ,dat niet allemaal werkmijdend zijn : misschien 2 % ? : Bovendien is het in een goede economie onmogelijk 100 % werkende mensen te hebben : bovendien wordt er geen donder gedaan voor mensen die wel willen werken : lijk mij dan redelijk daar eerst iets aan te doen :Ik denk dat Rutte zich het beste kan melden in Den Haag bij Panasia vvor een langdurige opname .Hij denk waarschijnlijk dat hij in de 17e eeuw leeft :een waanvoorstelling dus ;en daar is niet zo gemakkelijk van af te komen .

  Reactie door fred — woensdag 12 april 2006 @ 20.14 uur

 78. Jammer mensen, maar al deze kortzichtige troep gelezen te hebben, ben ik er van overtuigd geraakt, zeker na de persoonlijke gebeurtenissen van de laatse paar dagen, dat ik mij niet langer hier wens op te houden.
  Het leven is te kort, voor dit soort kul.

  Er worden hier op dit log door sommigen zulke smerige insinuaties en steken onder de gordel gedaan, door mensen die zich als SP-er voordoen n.b., zoals roelf v.Bergen, die het beslist niet zijn, ik hou het hier definitief voor gezien. In één woord te walgelijk dat zo iets het daglicht verdragen kan.
  De goede mensen, die weten zelf wel voor wie het bestemd is, zal ik missen.
  En speciaal voor bertje zou ik nog willen zeggen, laat je niet pakken daar een paar van die opportunisten die er tussen zitten, ga door bertje, ik blijf je volgen en laat je door zo’n stelletje zgn. sp-ers er niet onder krijgen.
  Ze mogen dan mischien links stemmen, maar denken zo rechts als maar mogelijk is.

  Ook Madelief,Ouwe Dirk en Wattenstafie, hélaas wordt het mij tevéél en RvB heeft zijn zin, ten koste van een anders ellende, iemand weg treiteren. Je kan maar een hobby hebben. Ik zou zeggen Roelf geniet van je overwinning, flinke vent, alleen wel één met een kortzichtige en éénzijdige kijk op de zaken, maar als jij met zo’n bekrompen geest gelukkig bent met je zelf, geniet ervan.

  Reageren hoef je niet meer te doen Roelf, of je moet hier de boel nog even op willen stoken en kijken wie je allemaal in je persoonlijke strijd tegen mij mee kan krijgen, maar mij zul je hier NIET meer tegenkomen.

  Reactie door TOMAAT — woensdag 12 april 2006 @ 20.16 uur

 79. @78 TOMAAT — woensdag 12 april 2006 @ 20.16,

  Jonge, laat je humeur niet verzieken door een paar mensen hier. Er zijn hier nog genoeg goede en verstandige mensen.

  Jammer dat je gaat, hopelijk niet voor altijd, hoe dan ook, ik wens je het beste toe.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 12 april 2006 @ 20.31 uur

 80. @76 Ja evert,

  Er is werk genoeg dus. Niet zeuren, als een afgestudeerde Pool hier in de kassen kan werken dan kan elke nederlander dat ook.

  Wat Rutte wil is de andere kant van socialisme. De werkende mensen niet opzadelen met lasten van mensen die niet willen werken.

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 20.58 uur

 81. Kijk die Polen doen het nu nog voor weinig maar straks ook niet meer en ondertussen vestigen zij zich hier voorgoed en moeten we achter goedkope arbeiders uit andere landen aan. We hebben hier al heel wat nationaliteiten gehad ondertussen die nu vaak afgekeurd zijn. Dit is vragen om moeilijkheden en hoge onkosten. En dat ziet den haag pas in als het te laat is. Men vergistte zich ook al in de aantallen waar het om gaat. We hebben nu ook al te makenmet criminele Polen en daar is het laatste nog niet over gezegd. Hoe krijg een oudere werkzoekende hier ooit nog een kans in dze situatie? Bij Nedcar gaan mensen weg , bij het spoor en wat volgt er dan? IOntussen gaan vele bedrijven naar India zoals Vedestijn fietsbanden. Moet alles in ons land dan naar de sodemieter?

  Reactie door Baruch Abrahams — woensdag 12 april 2006 @ 21.01 uur

 82. Als het bedrijfsleven zou zeggen: We halen de polen hier naar toe zodat we alle werknemers 10% loonsverhoging en 3 extra vakantieweken kunnen geven dan bied de komst van buitenlandse werknemers nog wat perspectief. Want wat moeten we anders met een liberaal markt systeem dat de bevolking niet kan voorzien van de noodzakelijke sociale en materiele vooruitgang.
  Hoe het bedrijfsleven en de staatskas ook floreert de samenleving schijnt te moeten verslechteren tot het niveau van een derde wereldland met een kleine groep profiteurs en een massa armoede. Iedere arbeider moet wel gek zijn om daar aan mee te werken. Zowel Nederlander als Pool.

  Reactie door Sprut — woensdag 12 april 2006 @ 21.02 uur

 83. @Baruch,

  Het blijkt dus dat jij ook niet veel kennis hebt van die Polen, maar wel zomaar wat roepen.

  Ten eerste zal het overgrote deel van de Polen zich hier niet gaan vestigen. De vergelijking met Turken en Marokanen is echt appels met Peren. De economieen in Oosteuropa groeien vele male sneller dan destijds en nu in turkije en marokko. Polen is EU, waarom zou je hier blijven, het is makkelijk terug te reizen zonder dat je je verblijfstatus kwijt raakt.

  De Polen die hier nu werken zijn ook van een totaal andere achtergrond. Ze zijn doorgaands hoger opgeleid, denk je dat die hier willen blijven hangen in de slachthuizen als de economie in Polen beter loopt. Ik dacht het niet.

  Tjonge jonge, wat een doemdenker ben jij, mensen als jij roepen dit doem scenario sinds de uitvinding van de stoom machine die zwaarwerk ging vervangen…..

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 21.08 uur

 84. @82 sprut,

  Geweldig toch: derde wereldland Nederland. Het probleem lost zich van zelf op. De fabrieken komen dan terug naar Nederland…….

  Reactie door jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 21.09 uur

 85. Die Polen zullen zich hier voortplanten en een aantal zal hier zeker blijven.Het enige goede eraan is dat het geen Moslims zijn maar Christenen. Toch maken ze veel kapot voor de mensen hier vanwege de grotere keuze in arbeiders die ten koste zal gaan van velen hier. deze mensen zullen ook uitgebuid gaan worden en zich minder snel inlaten met vakbonden of opkomen voor hun rechten.

  Reactie door Baruch Abrahams — woensdag 12 april 2006 @ 21.25 uur

 86. @80 jeroen — woensdag 12 april 2006 @ 20.58,

  Ja, er kan wel genoeg werk zijn maar als bedrijven een facature stop doen voor nederlandse mensen en alleen maar polen en anderen in dienst nemen heb je daar als nederlandse werkzoekende niks aan.
  Je mag dus wel kijken hoe anderen aan het werk zijn maar daar houd het mee op.

  Sins waneer is het sociaal om mensen te laten werken voor een belaberd loon waar ze
  niet van kunt rondkomen?

  @84,

  Zo te horen ben je op zoek naar een baantje in de fabriek. Zal ik even een fabriek opzetten waar je kunt werken? Je vind het vast niet erg dat ik je af en toe sla met een zweep als je niet hard genoeg werkt, 5 euro per dag lijkt me meer dan genoeg of niet?

  Nu even serius, wven wakker worden jonge, er wordt massaal cao’s ontdoken, er is dus wel degelijks iets aan de hand.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 12 april 2006 @ 21.38 uur

 87. @85 Baruch Abrahams,

  Tuurlijk jonge, christenen doen nooit wat verkeerd. En als de dominee oproept om de homo’s weer eens in elkaar te slaan zoals daar in polen gebeurd.

  In elke groep zitten goede maar ook minder goede mensen hoor, dus ook onder christenen zitten wat minder lekkere mensen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 12 april 2006 @ 21.43 uur

 88. @78 Tomaat @20:16
  Kop op kerel laat je niet opzij drukken door een mening van bepaalde figuren, dat ben ik niet van je gewend. Ik lees in ieder geval graag je reacties en vind ze goed en moet er ook wel eens om lachen, ik hoop in iedergeval dat je door gaat met je reacties op dit weblog;(

  groeten
  fred

  Reactie door fred — woensdag 12 april 2006 @ 23.00 uur

 89. @84
  Een reactie van totale achtelijkheid.

  Reactie door Jofel — woensdag 12 april 2006 @ 23.08 uur

 90. Goede morgen allen,
  Tomaat heeft ons verlaten, zeer spijtig
  als je rekent dat lang niet iedereen in
  staat is zo direct de koe bij de horens te
  vatten en met de beide benen op de grond te
  zetten.
  Wat leverde dit op van dinsdag t/m woensdag
  avond in amper 26 uur?
  Zoals bij meerdere topics, veel bezoekers/
  gasten die geen kans zagen eerst hun eigen
  voeten (lees:schoenen) te vegen voordat ze
  bij anderen op bezoek gaan.
  Mensen die zich af en toe helemaal niet kun
  nen herinneren dat zij zélf begonnen zijn om met oneigenlijke argumenten direct op de
  man/vrouw te spelen.
  Mensen, die met oneliners kritiek en smalen
  de opmerkingen hebben over elkaar ipv de in
  houd van het topic verder uit te werken.
  Mensen, die eigenlijk geen zin hebben zich
  echt te verdiepen, en liever wat oppervlak-
  kige mee-deiners aangrijpen en een kwink-
  slag al ruim voldoende vinden.
  Mensen ook, die wél wezenlijk geïnteres-
  seerd zijn en die dan n. b. op een niet-vol
  ledig Nederl. taalgebruik veroordeeld wor-
  den en dan liefst nog met zo’n “zonnetje”
  als zijnde een goedgeslaagde humoristische
  kanttekening.
  Mogelijk blijft Tomaat hier weg en de reden
  is zeer ingrijpend.
  Elkaar hier wezenlijk willen corrigeren kan
  nuttig zijn, maar dan toch niet eerder één
  partij de wacht aanzeggen, voordat eerst
  grondig de voorgeschiedenis daarvan te heb-
  ben bestudeerd, zoiets als hoor en weder-
  hoor.
  De goedbedoelde correctors/correctrices heb
  ben regelmatig niet door, dat kwalijke uit-
  spraken van diverse personen dan inmiddels
  op hun EIGEN verzoek (aan de webmaster)er
  weer werden tussenuitgenomen, zichzelf in
  nevelen verhullend, ook nog eens rustig
  verdergaan met onheuse opmerkingen en brengt dan figuren zoals ook Tomaat en bijv
  Kaatje dan willens en wetens in diskrediet.
  Inmiddels lijkt het duidelijk dat sommigen
  hier in verschillende gedaanten verschijnen
  en alleen de echte insider hier weet, hoe
  buitenstaanders daarmee omgaan, want ver-
  schillende figuren onder hen ‘zoeken zich
  een slachtoffer’ uit en laten de overige
  aliassen van zo’n slachtoffertype buiten
  schot. Voorbeeld:als Kaatje, ook recht voor
  haar raap, tijdelijk Cathérine zou heten,
  zou ze van bepaalde zijde niet regelmatig
  geattaqueerd worden. Ja heel kinderachtig
  van de jongens en meisjes hier en dat alle-
  maal omdat internetidentificatie feitelijk
  op veel manieren ontdoken kan worden.
  Het wordt zelfs gepropageerd door mensen
  van wie je nog enigszins achtergebleven wél
  denkendheid zou bevroeden.
  Wel gis genoeg om anderen aan te bevelen
  verschillende hotmailadressen (die ook weer
  zo kunnen worden verwijderd)aan te maken,
  bij de buren, in een internetwinkel, op het
  werk te gaan ‘spelen met de computer’, maar
  zich géén rekenschap geven dat zij herken-
  baar zijn geworden door het zich vergissen
  in de voor dát moment ‘gekozen alias’.
  De ‘link’ aangebracht onder de eigen naam
  mag naar van alles verwijzen: niets mis mee
  Echter als men suggereert dat deze verwijst
  naar een éigen weblog (én dát niét is),of
  er zelfs één laat aanmaken met de náám van
  een ‘bekende v.i.p.’ – die daar dan mogelijk achter komt -, dan blijkt men zich
  in zeer netelige situaties te hebben ge-
  werkt. Gevolg is dan dat de linkpagina weer
  net zo snel ongedaan wordt gemaakt als dat
  die kwam. Mensen die met veel poeha een ei-
  gen weblog zeggen te hebben, maar dat pas
  gisteren is aangemaakt, waarin geen historie te vinden is, de evt. reakties de
  zelf ontworpen dialogen zijn, worden door-
  gaans direct dóórzien, maar elke nieuwkomer
  heeft daar een tijdje voor nodig.
  Tomaat heeft daar even helemaal zijn bekomst van en ik hoop dat dát tijdelijk is
  aangenomen dat hij de door mij genoemde ver
  schijnselen inmiddels heeft onderkend,
  zeker ook in connectie met andere weblog’s
  door hem al eerder opgemerkt.
  Behoorlijk voeten vegen als je hier bij
  Jan Marijnissen binnenkomt, en eerst een
  poosje door de klei gebaggerd hebt, lijkt me nog niet zo’n gek idee, want waarom zou
  zijn ‘huis’ bevuild moeten worden, terwijl
  hij als één der weinigen altijd de achter-
  deur op (dit log) een kiertje heeft staan !

  Reactie door Madelief — donderdag 13 april 2006 @ 8.00 uur

 91. Zit die tomaat nu in de puree?

  Reactie door Bon Ton — donderdag 13 april 2006 @ 10.50 uur

 92. De wereld is een baggerput
  waaruit soms tere bloem ontsprut
  tomaatjes gaan
  tomaatjes komen
  de blaadjes komen aan de bomen
  je prijst de heer
  vervloekt de leer
  maar een ding blijft
  het eeuwig falen
  je kan wel als een stekker balen
  dat mensen vaak gevoelloos spreken
  over het handelen
  de bek maar liever niet
  open te breken
  maar dat is mens
  en dat is leven
  niemand zei
  dat u en ik
  geen klappen kregen
  de een is mager
  de ander is heel vet doorregen
  maar ieder zegt
  dat wat hij is
  heb ik mij in tomaat vergist
  of werd het eventjes te veel
  stilte kan een ruimte scheppen
  dat helder ziet
  i.p.v. beppen
  de charme van een rond geheel

  noodzaak… blijft de stem
  van tegendeel.

  Reactie door e.krul — donderdag 13 april 2006 @ 11.02 uur

 93. Madelief, sterk betoog. Tomaat, laat je niet wegjagen hoor, is nergens voor nodig. Ik lees altijd met veel plezier je bijdragen, ik zou het een verarming voor het weblog vinden.

  Reactie door kaatje — donderdag 13 april 2006 @ 12.29 uur

 94. De Polen nemen ook een mentaliteit mee naar ons land waarover wij straks nog lang niet uitgepraat zullen zijn. Met hun komst haal je het paard van Troje binnen. Zij zullen straks alles hier over willen nemen en ons er uiteindelijk uit knikkeren. Wie weet wel met de hulp van de moslims. nederland word gewoonweg vekwanseld door Den Haag.

  Reactie door Baruch Abrahams — donderdag 13 april 2006 @ 14.07 uur

 95. Tomaat,

  Je zit blijkbaar echt in de puree want je zit onzin te kletsen je gaat namelijk helemaal geen afscheid nemen van ons hier !!!
  Ik was al boos op je omdat je jezelf zo hebt laten gaan , maar dat doe ik ook wel eens en dat doet iedereen wel eens.
  Gelukkig weet ik dat jij er ook over nagedacht hebt en dat vindt ik in iedere geval voldoende(Ik denk dat je heel erg kwaad was!!)
  Als het niet weer gebeurd verleen ik je weer toestemming om je hier weer met onze zaken te bemoeien, je mag ook eerst een time out nemen maar weg blijven om zoiets daar neemt je vriend Bertje echt geen genoegen mee dus ga een beter excuus verzinnen want ik heb geen zin om echt boos op je te worden vriend !!!!

  ps

  De Tomaten soep wordt nooit zo heet gedronken als dat hij wordt op geschept!!!

  Reactie door Bertje — donderdag 13 april 2006 @ 23.13 uur

 96. Baruch schreef:”Zij zullen straks alles hier over willen nemen en ons er uiteindelijk uit knikkeren. Wie weet wel met de hulp van de moslims.”

  Is het niet aannemelijker dat ze (de Polen) het hier over nemen samen met de Joden?

  Reactie door John — vrijdag 14 april 2006 @ 12.28 uur

 97. @Jeroen

  Op de man afspelen heb jij ook een handje van. Toen ik kritiek had op Israël, het zionisme en haar verdedigers met niet te verwerpen argumenten kwam jij aan met de overuitgekauwde banvloek “antisemitisme” om critici hierop om op een laffe en makkelijke manier zoals gebruikelijk is in de zionistische scene.
  Waar was jij toen om mijn kritiek met argumenten te verwerpen? Of geldt dit alleen voor de domme Goyim?

  Baruch Abrahams,

  Je naam doet Joods aan. Alhoewel veel Joden zich distantiëren van het misdadige apartheidsproject Israël zijn er ook extremistische exemplaren bij (zionisten) die menen met de Talmud in de hand het recht van een niet-Jood ondergeschikt te maken aan die van de overkorenen. Dat dit gepaard ging met genocide, verdrijving en tot derderangs burgers knechten van de oorspronkelijke Christelijke en Islamitische Palestijnen zal menig historicus bevestigen.
  Het ergste is echter wanneer Talmudjoden ons een conflict aan praten dat niet het onze is. De propagandamachines van de zionistische staat met haar apologici heeft met redelijk succes de oorlog waarin zij in zjn beland met de Arabieren en moslims (nadat zij op uiterst brutale wijze deze van hun land verdreven en de overblijvers tot beesten hebben gereduceerd) kunnen aanpraten als ook de onze.
  Voor die mens zeg ik nogmaals de oorlog tussen Joden en moslims is niet de onze. De steun aan Israël zal ons uiteindelijk de kop kosten.
  En wat betreft de mentaliteit van zionistische Joden zijn we ook gauw
  klaar. Liegen, bedriegen en intimideren wat de klok slaat om tegenstanders en kritici te elimineren.
  Kijk eens wat de Nederlandse schrijver Peter Edel over zich heeft gekregen nadat hij de moed heeft gehad om over Israël en het zionisme te schrijven (vooral na zijn boek;”De Schaduw van de ster”).
  Dat hij niet de enige is blijkt ook de belastering van de tot het Christendom bekeerde Israël Adam Shamir, omdat hij zich niet in het rascistische karakter van het Talmudjudaïsme kan vinden. Van lastercampagne’s tot aan het vervolgen van de uitgever van Shamir, omdat hij schrijft over het rascistische karakter van de staat Israël en de Talmoed.
  Zelfs anti-zionistische Joden zoals de leden van de Thoragetrouwe Netureikarta dat zich tegen het zionisme verzet, werden getrakteerd op aanslagen op hun huizen en synagoges.

  Reactie door Joop — vrijdag 14 april 2006 @ 13.05 uur

 98. @95 Bertje,

  Dat is het nu nèt, in de puree is niet zo erg, maar ik voel me totaal gepureerd.

  Reactie door TOMAAT — zaterdag 15 april 2006 @ 22.41 uur

 99. Hallo allemaal,

  Er zitten bedriegers op dit forum. Die “Mathijs” die mijn artikel van http://www.descopist.nl jat en het hier op het forum plakt. En dan later ook nog eens onder mijn naam bizar langdradige reacties plaatst. Zeg namendief, ga jij eens zelf iets verzinnen! En meneer Marijnissen: lekker controlesysteem hier op uw forum!

  Reactie door Mathijs Bouman — zondag 16 april 2006 @ 15.17 uur

 100. @94.. Baruch.. [je schreef]De Polen nemen ook een mentaliteit mee naar ons land waarover wij straks nog lang niet uitgepraat zullen zijn. Met hun komst haal je het paard van Troje binnen.[/schreef je]Polen zijn lieve sociaal voelende en hardwerkende mensen. Polen begroeten elkaar altijd als goede vrienden, hebben alles voor elkaar en hun gasten over. Polen zijn in omgang veel hoffelijker en innemender dan de bote Nederlanders. In Polen zal een discussie niet snel zulke onbeschofte vormen aannemen als alleen al op dit forum geschiedt. In Polen zijn geen haantjes en hennetjes die desnoods met vuilpraterij willen aangeven dat ze het allemaal zoveel beter weten dan de rest.. ( en dat zijn nu eenmaal als ik het allemaal goed lees Madelief, Tomaat, Kaatje, Jeroen etc)Polen kunnen dus weleens een verrijking van onze samenleving zijn.

  @ 90 Het gebazel van de hangbejaarde Madelief is helemaal niet meer van deze wereld. Uitgebreid verslag doen over het aanmaken van hotmailadressen, maar zelf te belazerd zijn een mail of webadres op te geven is een ziekelijke vorm van tegenstrijdig geouweh**r… Ik denk dat het een verbetering is als de oude garde hangers en forumklevers eens het veld ruimt. Dat laat ruimte voor nieuw bloed om SP minder vast te laten roesten. Kort en goed… opgekrast oude lijken… macht aan het volk!
  Tomaat je bent overrijp … Madelief je bent uitgebloeid, Jeroen… jij mag ook niet meer meedoen.. ajuu paraplu!

  Reactie door Lech Wallensa — dinsdag 18 april 2006 @ 9.53 uur

 101. jan, ik ben kweker,
  ik heb twee polen via een gerenomeerd uitzendbureau in dienst, ik betaal ze per uur (via uitzendbureau)dus incl. bel. 37 euro.we worden in Almere regelmatig gecontroleerd door politie en arbeidsinspectie.dat er kwekers zijn die hun uitbuiten vind ik zeer kwalijk want dat is zeker oneerlijke concurrentie, die mogen ze zwaar beboeten.
  het salaris in de tuinbouw in het algemeen is laag, dat is zo, zeker als je nagaat dat het lichamelijk zwaar werk is.
  waarschijnlijk zijn er daarom weinig nederlanders voor dit werk te vinden, maar vergeet niet dat de goede onder ons echt hun best doen om het werk zo aangenaam mogelijk te maken.
  het nadeel hiervan is dat we steeds verder gaan in techniek en dat dat nu juist steeds meer arbeidsplaatsen inneemt.
  want een machine kan je afschrijven, een mens niet.
  ik vind het erg voor de goedwillende kwekers dat we geen goed personeel meer kunnen krygen, maar aan de andere kant moeten we blij zijn dat er polen zijn die het werk wel willen doen.(wel onder normale omstandigheden dan)

  Reactie door hans — donderdag 4 mei 2006 @ 21.28 uur

 102. GRENZEN OPEN, VOOR ALLE EUROPEANEN! Je hoort er bij of niet, geen onderscheid tussen het oude en nieuwe Europa. Waarom kiest een NL werkgever voor, bv, een Pool ipv een Nl’er? Ik weet het wel. Ze zijn goedkoper omdat, meestal Alibabba uitzendbureaus, zich niet aan de CAO lonen houden, vakantiedagen niet uitbetalen en noem het maar op. Nederlandse werkgevers interesseert het veelal niet hoe het tarief tot stand komt – hij kijkt alleen onderaan de streep wat hij per uur moet betalen. Wist u dat, dat o.a. Polen eigenlijk duurder zijn dan een NL’er? Hij moet van, bv, Polen naar NL vervoerd worden, hij moet gehuisvest worden, de evt begeleiding is intensief – dit zijn allemaal kosten. Boven deze kosten moet in principe dus het CAO loon zetten, incl. overwerktoeslagen enz. Dit gebeurt veelal! Hier moet de overheid veel intensiever op toezien! Als hier een goed en waterdicht systeem voor komt wordt en, bv, de Pool het geldende CAO loon krijgt, en dus duur wordt, zal de NL werkzoekende ook weer een kans maken op die baan die nu verdrongen wordt. De NL’er hoeft niet van “verwegiestan” naar Nederland vervoert te worden – hij woont al hier – hij hoeft niet intensief begeleidt te worden – hij kent hier de weg op alle fronten – enz. Gelijke arbeid / gelijk loon; let daar goed op en m.i. is het “probleem” opgelost. Succes, het is een taak van ons allemaal.

  Reactie door Jaroslaw — woensdag 7 juni 2006 @ 17.05 uur

 103. @texas henkie: Armand !? Nee, da’s een sterk argument.

  Reactie door Peter — vrijdag 20 april 2007 @ 11.38 uur