Hou Energie Hollands

Houd Energie Hollands

Actievoerders van de grote energiebedrijven zetten een hollands huisje op voor de Tweede Kamer. Vandaag behandelt de Kamer de splitsingswet voor energie.

Splitsing zal leiden tot hogere kosten en groot banenverlies. Splitsing is de opmaat naar privatisering. Uit onderzoek is gebleken dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking negatief is over de liberalisering en privatisering van publieke diensten.

Een goed moment dus voor de andere partijen om zich bij ons aan te sluiten en verdere privatisering een halt toe te roepen, te beginnen bij de energiesector. Ondertussen inspecteert SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang de vorderingen van de bouw.

Houd Energie Hollands

Houd Energie Hollands

Houd Energie Hollands

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 13 april 2006 :: 11.32 uur

27 Comments

27 reacties

 1. He hallo SP-ers,
  Ik doe mee aan een fotowedstrijd en wilde vragen wie mij wil helpen!!! Je kunt namelijk winnen door mensen op je te laten stemmen en je moet een zo hoog mogelijk gemiddelde halen. Je kunt vanaf elke computer een maand lang 1 keer per dag stemmen en mijn vrienden en familie zijn het inmiddels een beetje zat!!! Dus nu zak ik in de peiling want iedereen geeft zichzelf 10 punten en alle anderen 1 punt. Geen leuke manier, dat negatieve stemmen maar het is de enige manier om zo hoog mogelijk te eindigen (en nog blijf je rond de 5 punten hangen door al die enen).
  Wil je mij dus helpen en stemmen op mijn foto, die heet “Horror” en is vooral rood en zwart, je ziet ‘m vanzelf op:
  http://www.picoprint.nl/p…712B005A386F?opendocument
  Geef mij dus 10 punten en alle 29 anderen 1!!!
  Alvast heel erg bedankt en geef het door!
  Merijn.

  Reactie door Merijn — donderdag 13 april 2006 @ 11.47 uur

 2. De telefoniemarkt is niet te vergelijken met de energie markt. Bij de telefonie markt heb je keuzes. Je kan kiezen voor vaste telefonie, GSM en internet telefonie. Daarbij kan gekozen worden per platform tussen verschillende aanbieders. Dit zorgt er wel voor dat maatschappijen de ijzeren grip op de klanten verliezen.
  Tenslotte is telefonie minder schokkend dan energie. Bellen kun je, in noodgevallen bij de buren.

  Bij energie is het een ander verhaal. Ten eerste als bij mij de energie uitvalt krijg ik de garagepoort niet eens open. Dus de afhankelijkheid is er een stuk hoger van energie dan telefonie.
  Daarbij kan ik niet kiezen wie het levert.
  Zit Essent in mijn levergebied dan moet ik de stroom inkopen via Essent of ik wil of niet. Daarbij gebruikt de overheid de energie ook nog flink als melkkoe. De prijs aan heffingen, belasting en accijnsen staan niet in verhouding met de verkoopprijs.

  Ik geloof wel dat de SP gelijk heeft wat betreft de banen die zullen verdwijnen naar het buitenland, maar niets garandeert me als onze huidige leveranciers op een powertrip gaan (waar ze flink mee bezig zijn) dat zij het ook niet uitbesteden aan het buitenland.

  De nationale energiebedrijven piepen nu ineens zo hard omdat de opperhoofden bang zijn om hun goed verdienende baantjes kwijt te raken. Over de toegenomen afsluitingen en de absurde heraansuitbedragen hoor ik ze niet. Daarbij ben ik totaal niet tevreden over de dienstverlening van de huidige bedrijven, die gewoon lak hebben aan de consument.

  Ik weet niet of dit beter wordt als er buitenlandse spelers op de markt komen maar de huidige situatie is ook waardeloos.
  Dus ik weet niet of het nu goed of slecht is voor de consument.
  Ik twijfel nogal over de volgende stap tussen wel of niet privatiseren.

  Het liefste had ik dat het weer helemaal terug ging naar de NUTS bedrijven. Maar dat is een utopie.

  Reactie door alexander — donderdag 13 april 2006 @ 12.05 uur

 3. Leg het de kiezer straks uit met een politieke bijsluiter en de boal zal op rechts splitsen, zwevende kiezers zullen naar links gaan neigen.
  Nu de PvdA die een beter verhaal(letterlijk en helaas niet meer dan dat) heeft nog exposen.

  Reactie door Baarend — donderdag 13 april 2006 @ 12.18 uur

 4. De macht ligt bij de consument. Samen een coöperatie oprichten en weg zijn al die op grote winstcijfers beluste ondernemingen.
  Energie, verzekeringen, kruideniers, enzovoort……..

  Het gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen maar het zou toch mogelijk moeten zijn. Wat onze voorouders konden moeten wij toch ook kunnen. Waar zijn de ware socialisten met kennis op dit gebied?

  Reactie door Marlies Willemsen — donderdag 13 april 2006 @ 12.29 uur

 5. Waarom zou de energie sector hollands moeten zijn. Dat is de electronica sector toch ook niet. En de auto sector ook niet. Zijn we daar slechter van geworden?

  Op de lange termijn is splitsing natuurlijk alleen maar goed.

  En wat dat banenverlies betreft. Tsja, we leven nu eenmaal in een vrije economie. Daar worden wel eens mensen ontslagen. Niet leuk maar daarvoor ga ik niet ons geweldige kapitalistische systeem in ruilen.

  Reactie door deVries — donderdag 13 april 2006 @ 12.35 uur

 6. Je kunt je zelfs afvragen in hoeverre de energiesector nu Nederlands is. Een groot deel van de energie wordt geimporteerd.

  Reactie door Fjodor — donderdag 13 april 2006 @ 12.47 uur

 7. “Daarbij kan ik niet kiezen wie het levert.
  Zit Essent in mijn levergebied dan moet ik de stroom inkopen via Essent of ik wil of niet.”

  Is dat zo? Wij zitten in Groningen en hebben Essent als netbeheerder, maar gas en elektra komen bij een ander bedrijf weg.

  Reactie door Fjodor — donderdag 13 april 2006 @ 12.48 uur

 8. @5
  “Dat is de electronica sector toch ook niet. En de auto sector ook niet. Zijn we daar slechter van geworden?”

  ik begrijp even iets niet. laat ik nou de afgelopen weken lezen over philips die mensen ontslaat en naar polen gaat. (philips was toch Nederlands). auto’s: Ja, Daf personenauto’s is al verkocht aan het buitenland en er is nu iets met de opvolger Nedcar geloof ik. Fokker is ook ooit verkocht aan daimler en de technologie zit nu daar en de mensen hier zonder werk. Sterker nog, wat overbleef moet nu zien hoe de orders naar Italië gaan. (was trouwens geen topic voor de SP?)

  Even op een andere planeet geweest? Het antwoord op de vraagof we er slechter op zijn geworden is ja. Veel naar het buitenland verkochte industriëen liggen hier op hun gat. De buitenlandse kopers hebben gratis technologie en wij hebben het nakijken.

  Reactie door ipuntje — donderdag 13 april 2006 @ 13.03 uur

 9. Het zal er voor de consument alleen maar duurder en onoverzichterlijker op worden. Weer een extra aparte rekening, word er niet goed van.
  Nederland is groot geworden door het slimme handelsinstinct en door onze eigen bedrijven. Straks zijn we slechts nog een armoedzaaierig vlekje op de wereldbol en hebben we alles uitverkocht aan grote buitenlandse bedrijven. Reken maar niet dat al die miljarden winst worden aangewend om voor de consument de rekening te verlagen, alles verdwijnt lekker in de zakken van de grote aandeelhouders, die via slimme contructies ook nog eens een keer de belasting ontduiken. Inkomsten voor de staatskas, straks nul.

  Reactie door kaatje — donderdag 13 april 2006 @ 13.38 uur

 10. Kijk eens wat direcrteuren van energiebedrijven voor salarissen hebben. daar draaien wij samen voor op terwijl het werk wat deze lieden doen weinig voorsteld en door een willekeurige gemeenteambtenaar kan worden overgenomen. Het komt nog zover dat men weer turf of kolen gaat stoken want gas is straks onbetaalbaar.

  Reactie door Baruch Abrahams — donderdag 13 april 2006 @ 13.46 uur

 11. Wanneer leren we het nou eens? Heeft de ‘uitverkoop’ van Nederland nog niet voldoende bewijzen geleverd? Mensen, Uw energierekening wordt GEGARANDEERD hoger als nog meer commerciele partijen winst moeten maken op de levering van de energie!

  Reactie door J3roen — donderdag 13 april 2006 @ 14.10 uur

 12. bij 11,

  De ontwikkeling van de Nuts bedrijven tot de geldverslindende energiebedrijven die het nu zijn is toch duidelijk rampzalig geweest voor de bevolking, moeten we het nu dan nog erger maken?

  Reactie door J3roen — donderdag 13 april 2006 @ 14.11 uur

 13. @4 Marlies Willemsen

  Ooit was rechtse-rijkdom niet zo uitgewassen als dat het nu is. Wat men wel extreem kon hebben was land.

  De arbeiders waren met een enorme meerderheid, zo merkte bijv. ook de ingenieur / projectleider die het NH-kanaal liet graven.

  ‘iedereen’ kon een huis bouwen, of een boot, samen moest men redelijk simpele, maar arbeidsintensieve, straat / buurt dorp / stad e.d. opbouwen waar de arbeiders elkaar hadden, snapten dat men elkaar nodig had.

  Toen kwam de techniek om de hoek, huizen werden complexer, niet elke vakman, ambachtsman, was geschikt om electra, riool, gas etc. aan te leggen.

  Daarom zijn de (inmiddels ook door de staat aan enkele poenscheppers vergeven) woningbouwen opgezet indertijd.

  Mensen gingen dus tijd krijgen, mede door de ‘kinderwet’ naar school, ging administratief werk doen voor de fabrieken, advocaten, en alle andere nieuwe ‘beschavings bedrijven’.

  De vakman werd iets byzonders, net als een werkelijk goede directeur, die weer goed personeel wilde, de lonen stegen.

  De rijken werden rijker, de armen kinder-rijker.

  En om nu een lang verhaal kort te maken, de SP zou een 3 tal ‘consumenten zaken’ kunnen doen, cq meedoen. (Voorbeeld: U nivé)

  Want op dit moment is de sky the limit en ‘bijna iedereen’ kijkt omhoog, elleboogt omhoog, graait omhoog.

  2% is lid van een partij, 70% stemt maar wat op al dan niet 1 issue.

  Kortom, NL, is het nog te redden? Met de huidige restant zuilen die zelfs al instorten?

  Reactie door Baarend — donderdag 13 april 2006 @ 14.33 uur

 14. @9 Exact Kaatje, elders zinspeelde ik ook
  al op dergelijke gevolgen, door het in een
  ‘vráágstelling’ te verwerken.
  Als burger worden wij geacht niet alles te
  begrijpen of te willen doorvorsen, dan lo-
  pen we in de weg, maar de vráág blijft en
  het antwoord blijft úit!
  Stereotype antwoord is dan al snel: maar
  dat zie je verkeerd !
  Jij en ik en andere millioenen mensen in
  Nederlanders worden dan voor dom-oren ver-
  sleten, die het niet zouden hebben begrepen
  maar de oren goéd te luisteren leggen, leert de waarheid boven tafel te krijgen.
  Maar goed de economische oorlogsvoering is
  al jaren aan de gang en Nederland dat graag
  een voorbeeld wil zijn mbt kennis van zaken
  laat hele delegaties hier dat mooi bezien
  die dat graag copiëren, en alles weggevend
  blijft de samenleving met lege handen ach-
  ter.
  Foute redenaties van tientallen jaren, dat
  “kennis macht” zou zijn! Integendeel:
  Kennis is macht, maar karakter is kracht.
  Als van het Nederlandse “karakter” geen
  kracht meer uitgaat….is het licht uit….
  en stelt kennis niets meer voor, op welke
  manier dan ook! Dan hadden we beter JA te-
  gen Europa kunnen zeggen, en karakterloos
  massaal onszelf tot ‘zwervers binnen Europa’ kunnen verklaren, met mogelijk meer bewegingsvrijheid, meer perspectief,
  meer vrede met wie er iets mógen verdienen
  en meer vrede met wie diegenen zijn die ons
  tot de bedelstand wisten te verheffen, door
  te vertikken in te zien, dat iemands inkomen, hoe miniem ook, een normaal uitga-
  vensplaatje moet weten te dekken.

  Hoe Ewout nog het Kabinet voor een volgende blunder weet te behoeden, ik weet
  het niet.
  Hollandse energie die verwordt tot grote
  neerslachtigheid in álle lagen van de be-
  volking waar elke vorm van energie geheel
  ónderuit werd gehaald en mensen zeilen moeten bijzetten om kracht te halen uit de
  wind. De wind die door dit Kabinet groten-
  deels uit de zeilen van de minder draag-
  krachtige of afhankelijke burger werd gehaald.
  Scheepke onder….wiens hoede in dit land?
  Windenergie een gemiste kans, en energiek
  optreden van een Kabinet dat er de wind niet onder weet te houden en keer op keer
  bakzeil haalt en het roer NIET RECHT kan
  houden. Roergangers zonder ‘stuurbrevet’
  regelgeving aan de luimen van de wind over-
  laat. Bol staan van eigen verdienste en dat
  luid bejubelend getuigt van zelfoverschat-
  ting. Als van burgers verwacht wordt dat zij grazen in groene weiden en derhalve
  wol zullen geven, zal men toch op zijn minst voor grázige weiden moeten willen zorg drágen, dan kan zelfs de hele samen-
  leving er warmpjes bijzitten !

  Reactie door Madelief — donderdag 13 april 2006 @ 14.36 uur

 15. Gaat mijn winst dan ook omhoog?
  Stoken en koken doe ik op houtvuur mijn dak licht vol zonnepanelen (nog net aangeschaft met subsidie van de overheid, paars) en in mijn tuin staat nog een windmolentje, mijn meter loopt voordurend achteruit en krijg ik daardoor geld gestoord op mijn rekening, als dus de verwachte prijzen omhoog gaan is dat dan toch in mijn voordeel?

  Reactie door Dromer — donderdag 13 april 2006 @ 14.49 uur

 16. Bepaalde processen zijn kennelijk niet te stoppen en in Den Haag heeft men zich daar allang bij neergelegd. Sterker nog door alle verdragen die men heeft ondertekend inzake Europa is Nederland eigenlijk een met slagroom bedekt stuk taart voor arme landen die er steeds meer room vanaf halen. Waarom betalen wij nog te veel aan Europa? Nou omdat de andere landen niet meer willen betalen en onze politici straks graag hogerop willen en hun mond daarom te veel dicht houden.

  Reactie door Baruch Abrahams — donderdag 13 april 2006 @ 15.20 uur

 17. @16, Baruch,

  Het kabinet heeft zich er niet bij neergelegd, maar bedenkt en ondersteund dergelijke processen actief! Wat betreft de EU die de room van onze taart schept, kan ik me wel in je reactie vinden…

  Zo zie je maar weer wat je al niet met anderen gemeen kunt hebben…

  Reactie door J3roen — donderdag 13 april 2006 @ 16.53 uur

 18. Madelief@14

  Jouw vorm van energie spreekt uit je bijdrage met een proza waar ik bewondering voor heb.
  ‘De bevolking wordt voor elke vorm van energie onderuit gehaald’
  Prachtig gevonden.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 13 april 2006 @ 16.58 uur

 19. Als de ministers slecht presteren zouden ze beboet moeten kunnen worden. De eigenweisheid van deze mensen is werkelijk verassend. Ze bekijken vanuit hun ivoren toren de maatschappij op een manier die ver verwijderd is van de werkelijkheid. Koeien, kippen en varkens worden als tomaten doorgedraaid terwijl de koe die zijn oormerk kwijt is ook vermoord word. Maar de minister weet niet wat hij er mee aan moet.

  Reactie door Baruch Abrahams — donderdag 13 april 2006 @ 18.13 uur

 20. Willen de leden uit het noorden mij eens uitleggen hoe zij de beslissing beoordelen over de snelle verbinding naar het noorden?

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 13 april 2006 @ 18.56 uur

 21. Het is een schande dat de aardgasinkomsten door het kabienet worden gebruikt ten behoeve van dingen waar men in het winningsgebied nauwelijks baat bij heeft. Scheurende muren vanwege de wegzakkende bodem zijn bovendien hun zaak.

  Reactie door Baruch Abrahams — donderdag 13 april 2006 @ 19.43 uur

 22. Zou eens handig zijn dat een aantal Kabinet-leden eens rustig zich terug trokken naar de heide ! Je heb daar leuke onderkomens waar je wat kan rustig denken bij het genot van een wijnglas en een dikke sigaar :
  Bedenk eens over de continuiteit van de energie-voorziening van een land en waar je eens overdenkt waarom je afhankelijk wil zijn van buitenlandse investeerders ….

  Reactie door Fred — donderdag 13 april 2006 @ 19.56 uur

 23. @5 Vertel eens deVries wat vindt de VVD
  bij jullie daar wel van?

  Reactie door Madelief — vrijdag 14 april 2006 @ 3.28 uur

 24. “Willen de leden uit het noorden mij eens uitleggen hoe zij de beslissing beoordelen over de snelle verbinding naar het noorden?”

  Wat heeft ‘de noorderling’ aan zo’n snelle verbinding met de Randstad? De meeste mensen die ik hier zo spreek uit Groningen en Drenthe hebben daar helemaal geen behoefte aan. Ze hebben veel meer behoefte aan goede verbindingen in de provincie zelf.

  Reactie door Fjodor — vrijdag 14 april 2006 @ 9.38 uur

 25. @5 devries.
  Beste devries!!!Volgens mij hebt U op de kruizing de verkeerde afslag genomen, U had
  niet links,maar rechts af moeten slaan, U
  was dan in het VVD clubje terecht gekomen,
  alwaar men U met Uw tas vol gebakken lucht
  met open armen ontvangen zou hebben.
  Bedenk echter wel heer devries!!!
  ===========================================
  Wiw zichzelf overscht,
  zal teleurstelling ontmoeten.

  Reactie door Ben. — vrijdag 14 april 2006 @ 12.41 uur

 26. het is makkelijk om terwijl de stapels geld in je brievenbus vallen het geld van de gemeenschap op te maken aan vriendjes in commissies die allerlei mooie baantjes hebben en dan vertel je af en toe eens een leuk verhaaltje op de buis en bij een vergadering kijk je eerst eens de kat uit de boom en dan sluit jij je bij de meerderheid aan en je draagt de tas van je baas en je likt zijn reet. Dat is vast goed voor je loopbaan en dan kwijl je wat mee met Sonja Barend over Anne Frank en zijn er weer zoveel lesbo`s die op je stemmen.

  Reactie door Baruch Abrahams — vrijdag 14 april 2006 @ 16.38 uur

 27. @20 Ouwe Dirk.

  Zoals je weet woon ik in NO Groningen.
  Een reis naar de randstad staat gelijk met een wereldreis.
  Maar het heeft iets bekoorlijks, in de morgen met de eerste trein op pad en laat in de avond weer thuis. Dan is de eerste gedachte hè hè, bliede dat we thoes sain.
  Wij zijn geen achter gebleven gebied maar een streek waar de mensen nog zich zelf zijn. En de hoge snelheidstrein laat die maar rondjes rijden om de randstad het zou ons alleen maar geld kosten. Weetje in Zeeland zegt men “Ons zijn zunig” dat geldt ook voor het Noorden.

  Reactie door Henk Hiensch — zaterdag 15 april 2006 @ 11.57 uur