Scheiden doet lijden

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de plannen van de coalitie, PvdA en GL om de energiebedrijven te splitsen.

Dat zijn onverstandige plannen. Hier kun je de motivatie – verwoord door Ewout Irrgang – lezen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 13 april 2006 :: 19.23 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Toch effen er tussen door.
  Is de gekte bij de VVD toegeslagen.
  http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=702131/sc=036a70

  Reactie door Jofel — donderdag 13 april 2006 @ 19.28 uur

 2. Ja ,ze beginnen een beetje door te draaien !hopelijk begint het ook te scheuren net als bij de LPF : volledige kernsplitsing !met veel dodelijke straling

  Reactie door Fred — donderdag 13 april 2006 @ 19.32 uur

 3. Een lang doch goed betoog. Kortom, gewoon de kaarten nog even tegen de borst houden Brinckhorst , waarom heb je in vredesnaam zo’n haast ?

  Reactie door SPOSITIVO — donderdag 13 april 2006 @ 19.44 uur

 4. Meer winst betekent een hogere opbrengst, die betaald moet worden door de consument.
  Dit wekt kostprijsverhogend voor industrie en ondernemer, – hetgeen uiteindelijk betaald moet worden door de uiteindelijke consument, die zelf ook al een direct deel van de energiekostenprijs, middels eigen gebruik, krijgt berekend. Dus wie is er weer de pineut van al dat gesjoemel?
  Juist ja, wij dus.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 13 april 2006 @ 19.46 uur

 5. Brinkhorst heeft al een leuke aanbieding gekregen bij zijn lobby-vriendjes

  Reactie door Fred — donderdag 13 april 2006 @ 19.51 uur

 6. in belgie helpt de overheid bedrijven kijk maar naar fort genk of volvo gent waarom kan dat niet in nederland .

  Reactie door mohamed abvv afgevardigde — donderdag 13 april 2006 @ 19.53 uur

 7. Deze overheid wil alles slopen .

  Reactie door Fred — donderdag 13 april 2006 @ 19.58 uur

 8. De mensen kunnen kennelijk toch nog gekkere dingen bedenken. Eerst moet alles samenwerken net als Europa en dan moet alles geslpitst worden net als Yougoslavia

  Reactie door Baruch Abrahams — donderdag 13 april 2006 @ 21.00 uur

 9. Welja, dit kan er ook nog wel even bij. Wat is er toch aan de hand in Nederland? Weet iemand dat? Liberalisering zal weinig opleveren. De buitenlandse ondernemingen staan al in de handen te wrijven om de kleintjes uit dit land op te kopen om vervolgens de eigen gang te gaan.

  Van concurrentie zal er geen sprake zijn. We hebben bij de taximarkt en kabelboeren gezien dat de grote jongens de dienst uitmaken en er voor de gewone man helemaal geen bal verandert.

  Nu zal dat ook zo gaan. De prijzen worden niet lager, die fabel kan de prullenbak in. Ze gaan omhoog, net als bij de kabel, de taxi en in de zorg.

  Reactie door DJ Digital — donderdag 13 april 2006 @ 21.00 uur

 10. Aardig betoog maar toch is ook de heer Irrgang gedeeltelijk door de Minister voor het lapje gehouden. De Cross Border Lease problematiek gaat bij splitsing en eventueel latere verkoop van het gesplitste gedeelte heel veel geld en in ieder geval heel veel narigheid kosten. In de VS is aan de investeerders door de IRS, de US belastingdienst, het beoogde belastingvoordeel ontzegd of althans dat dreigt te gebeuren. En ja hoor daar komt die lieve mijnheer Brinkhorst met een uitweg. De overeenkomsten waarin steeds is bepaald dat de overheid eigenaar (beter Lessee) van de bedrijfsmiddelen moet blijven worden geschonden of dat zou je in ieder geval kunnen beweren. Wellicht niet direct voor de netwerken maar er zijn ook vele leases met andere activa. Lekker procederen in de US op kosten van de Nederlandse energieverbruiker want over het algemeen is op deze leases het recht van New York van toepassing. Dit gaat alleen al aan advokatenkosten vele miljoenen kosten en mocht er geheel of gedeeltelijk verloren worden honderden miljoenen. Ondertussen slaapt de Kamer verder of wordt zoals de heer Irrgang met een grote kluit belazerd en het riet ingestuurd.

  Reactie door Hans — donderdag 13 april 2006 @ 21.13 uur

 11. Ik heb het niet tot in detail gevolgd, maar het is van de zotte dat we infrastructuur die voor een basisnutsvoorziening nodig is uit handen geven aan particuliere buitenlandse investeerders. De energiebedrijven moeten deze voorzieningen terugkopen en bij splitsing moeten deze middelen aan bedrijven toevalllen die 100% eigendom zijn van nederlandse overheden. Schade voor de energiebedrijven mag niet worden verhaald op de gebruikers/klanten.

  Het wordt tijd dat de bevolking wakker wordt en niet langer kiest voor partijen die onze basisvoorzieningen verpatsen aan bedrijven die alleen aan winst denken. Die masten staan er voor hen om rendement te maken en ze staan er voor ons als bevolking om een basisvoorziening te garanderen ten alle tijde. Dit is niet met elkaar te rijmen.

  Reactie door Hans van Bommel — donderdag 13 april 2006 @ 22.55 uur

 12. Het is in alle opzichten een redenering van Brinckhorst die door zelfs de energie bedrijven niet wordt ondersteund. Maar op gronden die de mijne niet zijn.

  Ik ben faliekant tegen privatisering van overheidsbedrijven.

  En Hans@10 zeg maar gerust belazerd i.p.v. het lapje!

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 14 april 2006 @ 7.19 uur

 13. zo, dat hebben we er weer even snel doorgejast. even kijken wat we nu nog kunen slopen!

  Reactie door ipuntje — vrijdag 14 april 2006 @ 7.28 uur

 14. @11
  Op het ogenblik zijn de activa nog steeds in handen van (indirecte) overheidsbedrijven. Cross Border Leases zijn gewoon een truc zonder enige realiteitswaarde met de bedoeling de Amerikaanse belastingdienst een poot uit te draaien.

  Reactie door Hans — vrijdag 14 april 2006 @ 8.18 uur

 15. Het beleid van deze regering valt al tijden niet langer toe te schrijven aan incompetentie.
  Het is duidelijk beléid om alles te slopen.
  Wie of wat daarmee gediend is valt slechts (of juist niet) te raden.
  Eén ding is duidelijk; het is niet de gewone burger in dit land.
  Als alle plannetjes; politiek, militair, economisch en sociaal -economisch worden doorgevoerd dan is het onvermijdelijk dat op een gegeven moment de pleuris uit zal gaan breken in Europa.
  Het kapitaal moet niet zo hooghartig en naïef zijn om te denken dat het volk zich alles maar zal laten welgevallen.
  Daar gaat men zich deerlijk op verkijken.
  De onvrede broeit reeds onderhuids bij velen.

  Men onderschat het solidariteitsgevoel van de onderdrukte mens.
  Er is een limit!
  Misschien nog wel een eindje weg, maar ze is er wel degelijk.
  Niet vandaag of morgen, maar het volk zal zich hoe dan ook ontworstelen aan de wurggreep van het kapitalistisme.
  Het zal beginnen met locale brandhaarden zoals we hebben gezien in Frankrijk; opstanden demonstraties, rellen, en uiteindelijk zullen deze brandhaarden zich over geheel West -Europa verspreiden.
  We krijgen dan alsnog een Verenigd Europa, doch totaal verschillend van die welke deze naïevelingen zich hadden voorgesteld.
  Het volk zal de macht gaan opeisen en korte metten maken met dat achterlijke en evident tot mislukking gedoemde kapitalistische denken.
  De ikke ikke -cultuur zal geen stand houden.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 14 april 2006 @ 8.34 uur

 16. Vriend Wattenstaafie@15

  Bedankt vriend, je weet wel waarom.

  Geheel met je eens.

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 14 april 2006 @ 8.40 uur

 17. 13: EXACT!! Maar dan zou ik toch graag zien dat de top ook minder salaris zal krijgen, als hun bedrijf opeens de helft kleiner wordt…. Toch? ;)

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 14 april 2006 @ 8.49 uur

 18. Vrienden, hier volgt een stukje uit de kolom van Ronald Plasterk.

  Het is tenslotte goeden vrijdag.

  Jesus loopt met het kruis op zijn schouder.
  Zegt Petrus: Jesus, kun je dat wel dragen?
  Ja hoor, zegt Jesus.
  Weet je dat zeker?
  Ja, zegt Jesus, ik dacht het wel.
  Maar pin me er niet op vast!

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 14 april 2006 @ 8.52 uur

 19. voor de verkoop van ons bezit en onze juwelen heb je mi een verdomd goede reden nodig en anders op zeker niet doen. Je verkoopt ook je huis, sieraden en auto niet om geld te maken, tenzij je op de rand van zware financiele problemen staat.

  Reactie door chantal — vrijdag 14 april 2006 @ 10.31 uur

 20. Nou, het antwoord op de vraag waarom de Nutsbedrijven zeer spoedig verpatst moeten worden kan ik wel geven: “De bedrijfsleiding zal er zeker niet slechter van worden, de eigenaren dwz de door kapitalisten bestuurde overheden krijgen wat geld om de volgende verkiezingen te kunnen winnen. Als volgende jaar de verhoudingen anders liggen en het gezonde verstand overheerst, dan zal het veel moeilijker worden om deze buit te innen.

  Reactie door Klaas. — zaterdag 15 april 2006 @ 15.59 uur

 21. De hele privatiserings hype komt eigenlijk uit de koker van het dominante rechtse E.U.parlementsblok, waartoe ik ook de machtige rechtse Wouter Bos vleugel van de PvdA reken. Het hypocriete verhaal dat de privatisering van publieke ondernemingen de concurrentie zou verhogen, waardoor uiteindelijk de bevolking hiervan zou profiteren,komt door de netwerken en belangenverstrengeling van de politiek met het bedrijfsleven niet uit.Voorheen kwam de winst van een publiekrechtelijke onderneming in de staatskas, dus algemene middelen terecht.Nu bij aandeelhouders.Het afgelopen jaar werd in de E.U. voor ongeveer 8% monetair gefinancierd,dus geld gedrukt.Deze enorme geldberg zoekt een waardevaste bestemming.Het is ongelooflijk dat deze incompetente regering niet inziet dat je geen waardevast bezit moet inruilen voor een steeds waardelozer Euro.Niet voor niets zegt Jan Modaal dat je voor een Euro nu kunt kopen wat je 41/2 jaar geleden voor een gulden kocht.Het verhaal dat de inflatie 2 tot 3% per jaar is gelooft niemand.Het kabinet gaat feitelijk het tafelzilver inruilen voor steeds waardelozer papier.Dat is ook gebeurd met het goud uit de kluizen van de Nederlandse Bank.Het gevaar is dat de uitgeperste Jan Modaal,straks de straat op gaat en de Franse les in praktijk brengt.
  Ook kan het zijn dat de geldpers in een nog grotere versnelling gezet wordt,maar deze Italiaanse toestanden zijn uitstel van executie.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 15 april 2006 @ 23.54 uur

 22. Privatisering vind ik wel een goed idee. Bovendien interesseert me die gelijkheid niet zo, vrijheid is een heel stuk belangrijker.

  Reactie door Niels — maandag 17 april 2006 @ 1.02 uur